OLLERUPKURSUS marts. Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OLLERUPKURSUS2015. 23. - 27. marts. Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk"

Transkript

1 OLLERUPKURSUS2015 faglighed marts fordybelse ny viden inspiration Den frie Lærerskole Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge

2 Velkommen til web-udgaven af Ollerupkursus 2015 Ollerupkurset har eksisteret siden Den frie Lærerskole har i alle årene dannet rammen om dette unikke faglige kursusforløb og udviklet det i takt med tidens krav til skolen, lærerne og undervisningen. Kendetegnende for Ollerupkurset er velbegrundede faglige kurser, kvalitet, fordybelse, ny viden og inspiration. Ollerupkursets formål er at udbyde en alsidig vifte af velbegrundede faglige kurser med høj kvalitet i indholdet og i formidlingen at være et frit mødested for ansatte fra forskellige skoleformer og institutioner at fremme den levende dialog og stillingtagen til aktuelle pædagogiske, didaktiske, skolepolitiske, kulturelle og eksistentielle spørgsmål Ollerupkurset henvender sig til: Lærere, ledere, pædagoger og andre interesserede med tilknytning til friskoler og alle øvrige private grundskoler, efterskoler, Frie Fagskoler, højskoler, produktionsskoler, landbrugsskoler, danske skoler i Sydslesvig, folkeskolen samt ansatte med tilknytning til de frie skoler i de nordiske lande. Kostskolekulturen De fleste kursusdeltagere bor på Den frie Lærerskole i kursusugen. Det lader sig gøre, fordi de lærerstuderende fra 1. årg. og 2. årg. er i 3-ugers praktik i den periode, hvor der er Ollerupkursus. Derudover råder Den frie Lærerskole over både enkelt- og dobbeltværelser i kursusafdelingen. Udover et varieret fagligt udbud, venter der kursusdeltagerne en række kulturelle arrangementer med musik, morgensamlinger, sang, debat og caféliv. Kursusugen Der er ankomst og indkvartering mandag den 23. marts mellem kl og afrejse fredag den 27. marts kl efter fælles arrangement om uddannelsesreformens virkninger. Før afrejsen er der et let traktement.

3 Program for ankomstdagen mandag den 23. marts Kl Ankomst og indkvartering. Morgenkaffe med brød Kl Velkomst. Musikalske indslag åbner Ollerupkursuset 2015 Fordeling på formiddagshold Kl Undervisning på formiddagsholdene Kl Middag Kl Undervisning på formiddagshold Eftermiddagsservering Fordeling på eftermiddagshold Kl Undervisning på eftermiddagshold Fri-tid Kl Aftenbuffet Kl Undervisning på eftermiddagshold Caféerne åbner Dagsrytme tirsdag, onsdag, torsdag og fredag Kl Morgenmad Kl Ved dagens begyndelse Kl Undervisning Pause Kl Undervisning Kl Middag Kl Undervisning Pause Kl Undervisning Kl Svømning, idræt, gåture. Caféerne åbner Kl Aftensmad Aftenarrangementer Tirsdag den 24. marts kl : Mulighed for at vælge blandt forskellige fagtilbud. Onsdag den 25. marts kl : Drama/teater Torsdag den 26. marts kl : Festmiddag i spisesalen Fredag den 27. marts kl. 7.30: Morgenmad kl. 8.30: Morgensang med musikalitet. Kl : Skolereformens virkninger - hvilke udfordringer og succeser har der været med den nye skolereform? De frie skoleforeningers formænd, repræsentanter for Folkeskolen, skole og forældre, undervisningsministeriet, drøfter skolereformens tilsigtede og utilsigtede virkninger. Se hele programmet på

4

5 Fagbeskrivelser FORmiddagsfag 1. Den faciliterende lærer For at skabe så meget læring, kreativitet og motivation som muligt, må den moderne underviser udover at være formidler af sit fag også mestre rollen som facilitator. En facilitator involverer eleverne aktivt i læreprocessen og hjælper dem med at skabe deres egen viden og gøre gammel viden meningsfyldt på nye måder. En faciliterende undervisning kræver klasseledelse og giver gode muligheder for at differentiere og inkludere. Og hvordan gør man så lige det? På dette kursus får du nye metoder, som du kan gå direkte hjem og anvende i din undervisning eller på næste forældremøde. Indhold Faciliteringsmetoder til idéudvikling og videndeling Teoretiske oplæg og praktiske øvelser om positiv psykologi koblet til læring og motivation Metoder til at skabe positive relationer i klasseværelset Energizers og Brain-breaks: 2-10 minutters øvelser som skaber energi og læringsparathed Fif og finter til at gøre din undervisning mere fysisk, så den tilgodeser behovet for mere bevægelse i skoledagen Udover inspiration får du også et kompendie med metoder og øvelser. Vær forberedt på at blive kastet ud på dybt vand men komme tørskoet i land igen. Kurset er sjovt, energifyldt og praksisorienteret. Max. 22 deltagere Underviser: Marianne Boye, proceskonsulent i Moving Minds og har en fortid som folkeskole -og friskolelærer. Som konsulent har Marianne stor erfaring med udviklingsarbejde i uddannelsesverdenen, såvel som i private virksomheder. Igennem de senere år har hun undervist mange lærere i både ind - og udland i innovativ didaktik. Marianne er en engageret og farverig underviser, kendt for sin energifyldte stil med masser af deltagerinvolvering. Se evt. mere på

6 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 2. Det er tanken der tæller i matematik Vi vil sammen gennem leg, undersøgelser, diskussion og foredrag bevæge os ind i en for mange elever besværlig verden af abstraktioner - og forsøge at finde nye og bedre veje at gå. Under kurset vil vi: Afklare, hvad et moderne skolefag i matematik kan være og bl.a. se på, hvordan vi kan højne forståelsen gennem sprog og mundtlighed, herunder hvordan vi håndterer den nye trend om faglig læsning. Afprøve idéer til at afhjælpe forståelsesproblemer omkring udvalgte matematiske begreber med særlig fokus på tallenes verden og forslag til anvendelsen af IT som middel til større fordybelse. Indkredse, hvad vanskeligheder i matematik kan være - hvilke kendetegn det har, og hvordan vi kan diagnosticere det hensigtsmæssigt. Det vil være hensigtsmæssigt, at man medbringer bærbar computer, lommeregner, diverse redskaber som vinkelmåler og derudover gåpåmod og godt humør. Underviser: Bent Lindhardt, lektor fra Læreruddannelsen i Holbæk.

7 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 3. ipad i undervisningen - når it bliver usynlig Dette kursus vil tage deltagerne på en rundtur i de muligheder brugen af ipads kan give til den daglige undervisning. Brugt rigtigt kan teknologi understøtte autentiske, engagerende arbejdsformer, der ikke blot gør undervisningen mere interessant, men også højner fagligheden og styrker de bløde kompetencer. På denne workshop klædes kursisterne på til at: Facilitere og inspirere elevernes læring og kreativitet Inspiration til mobil læring og undervisning på tværs af fysiske rammer Styrke elevernes evne til formidling via digitale medier Konkrete idéer til brugen af ipads i den daglige undervisning Metoder og arbejdsgange til deling og evaluering af elevproduktioner Kendskab til de medfølgende apps samt 3. parts apps Dette kursus er for alle, og der kræves ingen forudgående kendskab til ipad. Underviser: Jakob Steensig, konsulent.

8 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 4. Maleri idékassen og Drømmespor Kurset vil tilgodese to formål: Dels at give deltagerne en række idéer til igangsættende kreative øvelser som kan anvendes i undervisningen. Og dels at lade deltagerne arbejde med deres eget personlige kunstneriske udtryk. Desuden vil vi løbende forholde praksis til nogle refleksioner over, hvordan kunstnerisk, skabende processer kan bruges tværfagligt. Kreative øvelser Vi vil hver dag starte med en kunstnerisk opvarmningsøvelse. Øvelserne vil være traditionelle tegne/ malingøvelser, men kan også være at arbejde mere legende med tegning og skulptur. Øvelserne samles i en individuel idékasse som kan tages med hjem og bruges som inspirationskilde. Tema Drømmespor Vi vil ud fra et fælles tema arbejde med at indkredse den enkeltes fortolkning og bearbejdning i en kunstnerisk form. Vi vil desuden arbejde med logbøger. Dvs. en oversættelse af tanker, oplevelser og erfaringer til konkrete idéer som kan bruges i hverdagen. Max. 16 deltagere Udgifter til materialer: 500 kr. pr. person Underviser: Dorthe Berg, billedkunstner.

9 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 5. Træning i fællesskab - et musikkursus Det gode fællesskab er kendetegnet ved, at det dannes af vores forskelligheder. Musikundervisningen har i helt særlig grad muligheden for at udvikle denne erkendelse. Når eksempelvis en fløjte og en klarinet spiller en duet, træder det tydeligt frem. Begge er nødvendige, og i samspillet opstår noget større tredje, større end de to hver for sig. Denne egenskab ved musikalsk sammenspil - at det individuelle og det fælles i skiftende grupperinger er indlejret i selve stoffet - rummer fantastiske muligheder for at give eleven redskaber til at begå sig i fællesskaber. Men ligesom de fleste andre fag kan også musikfaget være rammen om udskillelse, en følelse af ikke at slå til, en følelse af at være udenfor og af ikke at forstå, hvad der sker. I dette kursus vil der gennem praksis i relation til morgensamling, musikalsk træning og sammenspil blive sat fokus på materiale, metoder og den nødvendige faglige viden, der kan fremme fællesskabet og styrke den personlige dannelse. Underviser: Carsten Borbye Nielsen, musiklærer på Den frie Lærerskole. Undervisningen bygger på Carstens nye bog, der er under udgivelse fra forlaget. Læs:

10 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 6. Lad eleverne fortælle på livet løs I de frie skoler er der en lang tradition for, at lærerne fortæller, og eleverne lytter, men hvorfor ikke bytte roller? På kurset møder deltagerne mange praktiske fortælleøvelser, som kan bruges i undervisningen, så eleverne udvikler egen fortællestil, og som kan bruges som idégenerator til at skabe fortællinger, der kan bruges skriftligt og mundtligt. Der arbejdes med flere vinkler, at gøre fortælling til et mål i sig selv og at bruge det som middel til at skabe historier, beskrivelser og leg med ord. Underviser: Bent Hansen underviser på Den frie Lærerskole i fagene fortælling og skriftlighed/ mundtlighed. Han har desuden arbejdet professionelt med fortælling i snart 20 år og har fortalt på både tv, i radioen, på biblioteker, fortællefestivaler mm.

11 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 7. Hvem er jeg så på fremmedsprog? Motivation i fremmedsprogsundervisning Formålet med dette kursus er at bidrage med innovative og brugbare metoder til undervisning i fremmedsprog især med henblik på a) fremmedsprogsundervisning i de mindre klasser og b) demotiverede børn og unge. Kurset vil give mulighed for at arbejde intensivt med begge områder. Med udgangspunkt i nyere forskning i motivation vil kurset sigte på at kortlægge og uddybe relevante begreber om motivation og dens dynamiske relation til læring. En række tanker om fx fællesskaber og selvet, rollemodeller og identitet, autonomi og flow osv. vil realiseres i form af forskellige undervisningsmetoder, som kan dyrke motivation til at lære et andet sprog, fx ved brug af klasserummet som hub, interaktive medier, rollespil og den internationale dimension. Kurset vil foregå primært på engelsk og dansk, men andre sprog vil kunne inddrages. Underviser: John Mason, lærer i engelsk på Den frie Lærerskole, forfatter.

12 Fagbeskrivelser - formiddagsfag 8. Sort design Glødende jern, træarbejde og flintsmedning På dette kursus kommer deltagerne vidt omkring for afslutningsvis at opnå en helhedsforståelse af design og håndværk. Deltagerne får mulighed for at designe og fremstille smedeeffekter ved kulfyrede esser for herefter at færdiggøre designene i træværkstedet. Afslutningsvis bevæger vi os ud i en af historiens helt gamle kulturteknikker - Flintsmedning. 1. og 2. dagen: Kursisterne får indføring i skolerelevante essesmededesign. På kurset arbejdes der med det glødende jern ved kulfyrede esser. Skulptur, brugskunst, udtryk og æstetik samt klassiske smedeeffekter er nogle af ledetrådene til de to første dages arbejde. 3. dagen byder på færdiggørelse af smedearbejdet i træværkstedet. Eksemplerne kunne være at lave en trækiste til de håndsmedede beslag, skæfte de håndsmedede knivklinger, stemmejern eller øksehoveder. Der vil også være mulighed for at trædreje eller skære en flot piedestal til de smedede skulpturer. 4. dagen byder på noget helt andet og alligevel ikke. Flintsmedningens ædle kunst har mange tusind år på bagen forud for smedning i jern. En gammel kulturteknik som med fordel kan inddrages i både historieundervisning samt håndværk og designfag. Skærver af flintafslag, pilespidser og stikler samt introduktion til fremstilling af flintøkser er denne dag grundpillerne for at genoptage fortidens livsvigtige praktiske design. Husk arbejdstøj, gerne høreværn og forklæde. Ikke sandaler. Underviser: Jonas Bigler Oprindeligt uddannet lærer og har undervist i skoleregi gennem 14 år. Nu selvstændig og arbejder dagligt med at fremstille rekonstruktioner af fortidseffekter til, specielt, de levende museer i ind- og udland. Er fast smed på Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Danmarksmester i essesmedning. I fritiden er bl.a. flintarbejde en yndet beskæftigelse. Bigler fremstillede således i 2010 verdens længste flintøkser nogensinde. Mandag d. 23. marts Tirsdag d. 24. marts Onsdag d. 25. marts Torsdag d. 26. marts 4 lektioner Smedning Smedning Træværksted eller smedning Flintværksted

13 Fagbeskrivelser EFTERmiddagsfag 1. Teater - tag kroppen med på scenen Drama som fysisk handling Teater er noget, man kigger på også selv om der siges en tekst. På dette kursus vil vi arbejde med kroppens handlinger - på scenen såvel som i øvesalen. Her vil vi lave øvelser med en fysisk indgangsvinkel til ny inspiration i teaterarbejdet med børn og unge. Vi skal selv på gulvet og udforske forskellige teaterudtryk, der har kroppen som det primære udgangspunkt for at skabe handlinger. Vi skal lave koreografier med kroppen, som enten kan stå for sig selv eller blive til en udtryksfuld scene med tekstdialog. Vi vil derfor også komme omkring forskellige muligheder for at arbejde med krop og stemme. Du vil på kurset også få inspiration til arbejdet med fællesscener, hvis du vil gerne have visuelle elementer i en forestilling med mange elever samtidigt. Og selv om vi skal arbejde fysisk, er der intet krav om god fysik! Max. 20 deltagere Underviser: Astrid Guldhammer, uddannet dramaturg og nuværende børnekulturkonsulent i Aarhus samt tidligere teaterlærer på Herning Højskole. Underviser på Diplomuddannelsen i Teater og Drama på Den frie Lærerskole/UC Lillebælt samt på Masteruddannelsen i Design og ledelse af kreative processer på Aarhus Universitet.

14 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 2. Demokratiet på spil Danske skolelærere har i dag opgaven at bære demokratiet videre. Både medier, politikere og embedsværk svigter. Derfor skal læreren klædes godt på til opgaven. Kurset vil søge at afklare, hvad godt demokrati er for noget. Ikke alt, hvad vi kalder demokrati er godt demokrati. Og mange demokratier har seriøse huller i deres praksis. I Danmark har der i mange år været en rigtig god offentlig debat om sagen. Man har sendt Hal Kochs bog om demokrati til Rusland, så de kan lære det! Men nu er der grund til at gå i dybden med det danske demokrati, som det tegner sig i en vekselvirkning mellem tekstbogsbeskrivelserne og det konkrete demokrati, vi ser udfolde sig i Folketinget, regeringen, forvaltningerne og i medierne. Centrale temaer bliver uundgåeligt: Hvor er forskellene mellem partierne i praksis? Hvordan er forholdet mellem partierne og vælgerne. Er politik en karriere eller en sag? Valgkampsløfter og politisk dagligdag. Hvad fokuserer medierne på? Hvem styrer; politikere eller medier? Populisme. Kunsten at snakke udenom. Borgeren over for det politiske establishment, hvordan får man indflydelse? Kan vi som lærere undervise i civil ulydighed? Omdrejningspunktet bliver lærerens ansvar for vore elevers demokratiske dannelse. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om ret og pligt. Hvordan giver vi eleverne et realistisk og nøgternt billede af demokratiets måde at fungere på? Og hvordan giver vi dem lyst til aktiv deltagelse og tro på, at de som borgere også har betydning? Formen bliver et mix mellem oplæg, analyser, politiksituationer og manifestationer, praktiske øvelser og debat. Underviser: Rune Holm, lærer i historie og samfundsfag på Den frie Lærerskole

15 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 3. MeWe Space et fysisk og digitalt rum, hvor alle vægge taler! Menneskets sanser supplerer hinanden og ved at henvende sig til alle vores sanser opnår man en læring, der ganske enkelt er bedre og meget mere motiverende og er en lærdom, som man i højere grad vil huske. Når fremtidens skoleelever skal modtage læring, bør det derfor ske efter værdier, der kan placeres på to akser: Informationsteknologien har gennem de seneste år gennemgået en rivende udvikling og spiller en stadig større rolle i det danske uddannelsessystem. Det danske skolevæsen (fra folkeskoler til friskoler og efterskoler) foretager alle massive IT-investeringer, og på mange skoler nærmer man sig 1:1 konceptet én elev, én computer/tablet til disposition. Udviklingen inden for uddannelsesverden kan ses som en konsekvens af det omkringliggende samfunds øgede digitalisering, der også stiller krav til børn og unges digitale færdigheder. Med MeWe Space går vi fra en PC (personal computer) til CC (community computer). I workshoppen skal vi bl.a. diskutere, hvordan man lærer i fællesskaber, når man er inde i den virtuelle verden og selv skaber omgivelserne i billeder, lys og lyd. På kurset skal vi desuden arbejde med tre faser: før, under og efter undervisningen, hvor før er den konkrete faglige forberedelse, under er den sanselige faglige oplevelse og efter er bearbejdning og konklusion. Hvilke muligheder (og begrænsninger) giver digitale hjælpemidler fra ipad til MeWe Space? Hvordan skal skolerne håndtere denne udfordring? Hvad skal læreren kunne, når eleverne er de sande eksperter? Workshoppen MeWe Space bliver et eksperimentarium hvor ny digital teknik skal afprøves og debatteres, og hvor det sanselige har en meget høj prioritet. Der opstilles et MeWe-lokale som en del af Ollerupkurset Der kræves ingen it-færdigheder! Undervisere: Erling Hjernø, kunstner/idémand bag MeWe og Jesper Vognsgaard, efterskoleforstander.

16 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 4. Grafik Collografi, koldnål og fotooverførsler Enkle trykteknikker på papplader, plexiglas og papir Du får mulighed for både at arbejde med plantryk og dybtryk, at kombinere forskellige trykteknikker, foruden en grundig indføring i det håndværksmæssige, som netop gør det grafiske udtryk så rent og nærværende. Man behøver ikke at være en god tegner eller på anden vis være kvalificeret for at lave god grafik. Umiddelbarhed og nysgerrighed overfor materialet og teknikkerne gør, at det simple og enkle ofte virker bedst. Et kursus, hvor du dels får: Et grundigt indblik i de forskellige grafiske teknikker Mulighed for at eksperimentere med og mikse teknikkerne Inspiration til at bruge grafikken i undervisningen Deltagerne vil i løbet af dagene beskæftige sig med tryk på pap og anden emballage, plexiglas og papir. Isætning af andre papirkvaliteter (chine-collé) samt efterbehandling med transparente farver. Max. 16 deltager Materialeudgifter 350,- Underviser: Ann-Kerstina Nielsen info@ann-kerstina.dk Har siden midten af 90 erne dagligt arbejdet med og undervist i grafik. Er formand for SAK s Grafiske Kælder og indehaver af Grafik Galleri 21C i Svendborg. Har gennem årene deltaget på forskellige danske og internationale udstillinger, se:

17 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 5. Soundpainting - improvisation og sammenspil Soundpainting er et tegnsprog, som en dirigent bruger til at skabe musik. Det er en metode til at improvisere med en stor gruppe og ikke bundet til en bestemt musikalsk genre eller type af ensemble alle på tværs af niveau og musikalske præferencer kan have glæde af at lære det. Med Soundpainting kommer du hurtigt igang med det vigtigste: at spille sammen og lave musik. På kurset får du en elementær indføring i Soundpainting med fokus på at bruge det i din undervisning. Du lærer tegnsprogets syntaks samt de første, grundlæggende tegn, så du kan komme i gang med at skabe musik på stedet. Kurset kommer til at foregå som en vekselvirkning mellem instruktion og praktiske øvelser, så du får hands-on erfaring med denne nye måde at skabe musik på. I Soundpainting kan elevernes forskellige niveauer fungere uden problemer side om side. Hver bliver udfordret på sit niveau, og det gør tegnsproget til et praktisk, underholdende og uhyre anvendeligt redskab i klasseundervisningen. Metoden kan således også bruges på forskellige klassetrin med små justeringer. Musik med Soundpainting opfylder herudover en række af folkeskolens nye færdigheds- og vidensmål for musikfaget - bla. i forbindelse med det musikalsk skabende. Undervisere: Gustav Rasmussen og Ketil Duckert, forfattere til bogen: Sammenspil og improvisation med Soundpainting. Find vores aktuelle projekt for skoler Det Virtuelle Danmarkskor her: dr.dk/ soundpainting Sagt om bogen Sammenspil og improvisation med Soundpainting (Wilhelm Hansen, 2013): forfriskende tilgang til sammenspil på alle niveauer - Anton Lyhne, Dansk Sang særdeles interessant... går ind i substansen af hvad musikundervisning handler om. - Inger Ubbesen, Folkeskolen.

18 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 6. Tag legen alvorligt! - det er jo ikke for sjov, vi leger! Hvordan bruger man som idrætslærer legen i en pædagogisk, didaktisk og social sammenhæng? Er det bare en aktivitet som vi sætter i gang, fordi vi plejer, og børnene synes, det er sjovt? Eller er der måske noget ved legen, som rækker ud over de umiddelbart synlige kvaliteter ved legen? Lad mig give et par eksempler: Legen og kampen som et pædagogisk middel til at lære hinanden at kende og skabe forståelse for vores forskellighed. Legen som virker i det sociale felt og ikke kun i det kropslige. Den man kender godt, mobber man ikke. På dette kursus er målet at give idrætslærere nogle idéer til hvad leg også kan bruges til i idrætsundervisningen ud over at styrke de rent bevægelsesmæssige kvaliteter. Vi skal arbejde med spørgsmålet: Kunne der være andre muligheder i legen for at bibringe eleverne en anden forståelse (og) både for sig selv men i høj grad også for andre? For i legen er vi umiddelbare og uden filter. Vi kan kun være til stede, som dem vi er, hvilket er en enestående pædagogisk mulighed for at nå børnene og de unge mennesker. Så du kan roligt spidse blyanten og tage dit idrætstøj på. Underviser: Thor Mårtensson, lærer i idræt på Den frie Lærerskole

19 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 7. GODT LEDERSKAB Et kursus om ledelse til dig som overvejer at tage lederskabet på dig. Der er brug for ledere til de frie skoler, og der bliver brug for at udvikle lederskabet de kommende år. Kurset henvender sig til alle, som er nysgerrige på at tale om ledelse og har lyst til at sætte sig selv på spil i dette perspektiv. Vi vil arbejde med, hvad det vil sige at være leder, og hvad det er, en leder laver, som andre ikke gør. På kurset vil vi se på lederskabet ud fra: Den personlige udfordring Hvorfor vælge at blive leder? Når ledere skal motivere medarbejdere, hvad motiverer så ledere? Lederfortællinger fra de frie skolers tradition Ledelse og etik Organisationen Værdibaseret ledelse Ledelsesfilosofi og Teori U Medarbejdersamtaler og udvikling Ledelse som profession Kommunikation og motivation Ledelse i konflikt og modstand Netværk og udvikling Vi vil arbejde med holdninger til ledelse og søge at behandle spørgsmål og myter om ledelse gennem samtaler, oplæg, drøftelser, cases, essays m.v. Underviser: Ole Pedersen, forstander, Den frie Lærerskole og gæstelærere.

20 Fagbeskrivelser - eftermiddagsfag 8. Fotokunst og dokumentarisme - fotografi som tværfagligt medie i fagene Dansk, Historie, Samfundsfag, Billedkunst og Medie Fotografiet er allestedsnærværende og præger os gennem gennem reklamer, udstillinger, sociale medier osv. Hvordan bruger vi denne fotostream til at fortælle os noget om det samfund vi lever i og til at være aktive, producerende og kritiske deltagere i denne fælles visuelle bevidsthed? Kurset fokuserer på en kunstnerisk og tværfaglig tilgang til det fotografiske medie. Vi vil arbejde ud fra et historisk og teoretisk grundlag, drage paralleller til relevante teorier inden for psykologi og filosofi og samtidig arbejde med billedbeskrivelse, analyse og fortolkning. Der vil være en del arbejdsvisninger og gruppediskussioner i løbet af ugen, som kulminerer i en fotoudstilling et sted på skolen. Derudover vil der være vejledning i kamerateknik og billedredigering i det omfang, eller det er nødvendigt. Max.: 15 deltagere Deltagere medbringer selv kamera til kurset. Et mindre beløb til printeromkostninger skal påregnes. Underviser: Verner Johnsen, fotograf og medielærer på Den frie Lærerskole.

21 9. Klasselærerfunktionen - Udvikling og læring med baggrund i Steinerskolernes pædagogik På kurset vil følgende emner blive belyst: Hvordan kan man føre en klasse? Hvordan kan man arbejde med den naturlige autoritet? Hvordan kan man arbejde med at holde disciplin? Hvordan kan vi oparbejde et frugtbart forældresamarbejde? Balancen mellem faste regler og spontan adfærd. Hvordan kan man bygge en time op? Hjemmearbejde? Materialer i undervisningen. Klassens sociale liv. Dagens rytme. Glæden ved at øve sig! Hvad har børn brug for? Waldorfpædagogik mellem opskrift og indsigt. Pædagogik som kunstart. Kollegiearbejde. Aldersgrupper. Formtegning, maling og tegning. For at ikke pædagogikken skal ende som et koncept med faste opskrifter, skal vi som grundlag for ovenstående spørgsmål og emner gennem samtale og øvelser arbejde med det antroposofiske menneskebillede, så man derudfra kan opbygge sin pædagogiske praksis. Kan vi gennem indsigt nærme os barnets behov? Efter deltagernes forslag og behov vil andre emner selvfølgelig prioriteres. Alle er velkommen til fagkurset- og dermed også dem der ikke kender til Steinerpædagogikken i forvejen, men blot ønsker god faglig inspiration fra lidt andre sysnvinkler. Underviser: Lise Austad og Ellen Thuesen. Lise Austad Uddannet Rudolf Steinerlærer fra Rudolf Steinerhøjskolen for opdragelseskunst, Audonicon. Tidligere klasselærer på blandt andre Rudolf Steinerskolen i Vejlby-Risskov. Foredragsholder og seminarielærer. Ellen Thuesen Uddannet folkeskolelærer og Rudolf Steinerlærer fra seminariet i Järna. Tidligere klasselærer på Rudolf Steinerskolen i Odense. Foredragsholder.

22 Fagbeskrivelser HELDAGSKURSUS Pædagogisk diplomuddannelse Modul: Grundtvig og Kolds Ideverden Går du med planer om at begynde på en Pædagogisk Diplomuddannelse? Hvis ja, så har du muligheden her: I Ollerupkursusugen udbyder vi modulet: Grundtvig og Kolds Ideverden, som er et af modulerne i den pædagogiske diplomuddannelse i De frie Skolers tradition og pædagogik. Studieperioden i modulet ligger fra den 1. februar august Fra den 1. februar 2015 frem til kursusstart den 23. marts er der forberedelsesperiode. Den PD-studerende får adgang til Den frie Lærerskoles interaktive platform, Fronter, hvor studiematerialet ligger. Her findes også en læse- og studievejledning. Internat i forbindelse med Ollerupkursus 2015 fra mandag den 23. marts - fredag den 27. marts indeholder 24 lektioner. Deltagerne mødes igen til et internat der forløber fra torsdag den 21. maj kl fredag den 22.maj kl , hvor der er 8 lektioner og 4 lektioner til gruppevejledning og individuel vejledning i forbindelse med udarbejdelsen af en skriftlig opgave. Undervisere fra: Den frie Lærerskole, Univercity College Lillebælt, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, Grundtvigcenteret ved Aarhus Universitet. Se modulbeskrivelse og undervisningsplan på NB: Deltagelse i denne del af Ollerupkurset kræver en særlig ansøgning og optagelse. Ansøgningsskema kan downloades fra hjemmesiden. LÆS MERE HÉR

23 Praktikantordning Fra mandag den 9. marts fredag den 27. marts I læreruddannelsen på Den frie Lærerskole, skal de studerende på 1. og 2. årgang ud i tre ugers praktik. Praktikperioden er placeret, så den afvikles samtidig med Ollerupkurset. Skolerne kan tilbyde en praktikplads til en studerende i tre uger, hvor praktikanten overtager undervisningen i den sidste uge, når læreren tager på kursus. Skoler der ønsker at tilbyde en praktikplads, skal udfylde nedenstående tilmeldingsblanket, hvoraf det skal fremgå, hvilket ugeskema praktikanten skal overtage, og om der er mulighed for fleksibilitet. Det vil være en stor hjælp, hvis skolen kan tilbyde logi til praktikanten. Skolerne er meget velkomne til at tilbyde praktikpladser til de studerende, selv om de ikke sender medarbejdere på Ollerupkursus. Opslåede praktikpladser tilbydes studerende, Den frie Lærerskole kan derfor ikke garantere tildeling af en praktikant. Indsend nedenstående skema til Den frie Lærerskole senest d. 12. januar Skolen vil senest i uge 6 få besked om, hvorvidt læreren/skolen har fået en praktikant. Praktikant i 3-uger Undertegnede tilbyder hermed at modtage en 3-ugers praktikant i perioden fra mandag den 9. marts til fredag den 27. marts Udfyld praktikantens ugeskema, fag og klassetrin og muligheder for logi. Blanketten udfyldes elektronisk og mailes til: tkk@dfl-ollerup.dk, eller printes ud og sendes i kuvert til: Den frie Lærerskole, Svendborgvej 15, Ollerup, 5762 Vester Skerninge. TILMELDING TIL PRAKTIKANTORDNING Mail til tkk@dfl-ollerup.dk

24 Praktiske informationer om kurserne Undervisningen Formiddagshold: 16 lektioner á 45 min. Eftermiddagshold: 16 lektioner á. 45 min. Hver deltager vælger et formiddagsog et eftermiddagsfag svarende til 32 lektioner. Ud over undervisningen på holdene deltager kursisterne i morgen- og aftenarrangementerne, så hele Ollerupkurset bliver på i alt 40 undervisningslektioner. Pædagogisk diplomuddannelse Kursusdeltagere som ønsker at tage PD modulet Grundtvig og Kolds ideverden, skal benytte sig af et særligt ansøgningsskema til optagelse på den pædagogiske diplomuddannelse. Skemaet kan downloades fra eller fås ved henvendelse til Den frie Lærerskole. Indkvartering Der er generelt et ønske om at bo på Den frie Lærerskole, hvor kurset finder sted. Ud over værelserne i skolens kursusafdeling, har vi rådighed over forskellige indkvarteringsmuligheder som: Elevværelser på Den frie Lærerskole typisk studerende der udlejer deres værelser. Ved indkvartering på elevværelser må man være indstillet på at dele gangarealer, bad og toilet med husets øvrige beboere. Mulighed for billig indkvartering på sovesal hvor der overnattes på madrasser i et klasseværelse med adgang til bad og toilet. Privat indkvartering i Ollerup og nærmeste omegn hos gode venner af skolen med husog hjerterum. I kan også helt fravælge logi, hvis I har andre overnatningsmuligheder. NB: Kursusdeltagere, der bytter værelser med praktikanter, skal ikke bestille indkvartering igennem Den frie Lærerskole, men kan blot lave gensidig aftale med den lærerstuderende.

25 Kursusprisen Prisen kr Af dette beløb udgør den obligatoriske undervisningsafgift kr Forskellen på kr dækker kost og logi. Rabat Hvis en skole har mere end én deltager med på Ollerupkurset, reduceres prisen med kr. 500 for hver anden deltager. De skoler der har en årspraktikant fra Den frie Lærerskole ansat, får en reduktion i kursusprisen på kr Lærerne fra skoler i Dansk Friskoleforening kan søge om tilskud i Understøttelsesfonden under Dansk Friskoleforening. Ansøgningsblanket findes på Friskoleforeningens hjemmeside: Tilmelding Tilmeldingsfristen er mandag den 12. januar På tilmeldingssedlen skal man angive 1., 2. og 3. prioritet. Vi tilstræber at opfylde 1. prioriteterne, men flytninger til andre hold kan komme på tale. I disse tilfælde vil det ske med hensyntagen til deltagerens 2. og 3. prioritet. Kursisterne vil senest i uge 6 modtage besked om, hvilke hold de er placeret på. Framelding og afbestilling af værelse: Ved framelding senere end den 23. februar hæfter deltagerne for hele kursusprisen. Den samme regel gælder også for afbestilling af værelse. ELEKTRONISK TILMELDING

26 ELEKTRONISK TILMELDING

OLLERUPKURSUS2014 7. - 11. APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION FAGLIGHED

OLLERUPKURSUS2014 7. - 11. APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION FAGLIGHED OLLERUPKURSUS2014 FAGLIGHED 7. - 11. APRIL FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION DEN FRIE LÆRERSKOLE Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk VELKOMMEN TIL WEB-UDGAVEN AF OLLERUPKURSUS-KATALOGET

Læs mere

kunsten at fotografere

kunsten at fotografere kunsten at fotografere 07.08.16 13.08.16 Se verden i billeder! Vi gentager successen fra sidste år, med en uges fotografisk fordybelse på Askov Højskole! Kurset er for dig, der hverken er nybegynder eller

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE så ka du lære det! lærer du fordi du har lyst! arbejder du med det DU brænder for! KREATIVITET FORDYBELSE PERSONLIG UDVIKLING SAMMENHOLD FÆLLESSKAB ANDEBØLLE UNGDOMSHØJSKOLE HØJSKOLE FOR UNGE MELLEM 16

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

TEGNE, MALE, MODELLERE

TEGNE, MALE, MODELLERE TEGNE, MALE, MODELLERE 03.11.19 09.11.19 På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og kultur.

Læs mere

Ny Folkeskolereform Bogense Skole. Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse.

Ny Folkeskolereform Bogense Skole. Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse. Ny Folkeskolereform Bogense Skole Glæde, ordentlighed, mod, anerkendelse. Program 16. juni 2014. Velkomst. Bogense skoles visioner, mål og pejlemærker Skolereformen 2014. formål og indhold. Skolereformen

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse. Vi skal lære af fremtiden mens den opstår

Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse. Vi skal lære af fremtiden mens den opstår Velkommen til oplæg og debat om læringsreformen på Hanebjerg Skole afd. Gørløse Vi skal lære af fremtiden mens den opstår Sind har det som faldskærme de virker kun, når de er åbne Skolereform læringsreform

Læs mere

DET NÆRVÆRENDE FOTOGRAFI

DET NÆRVÆRENDE FOTOGRAFI DET NÆRVÆRENDE FOTOGRAFI 23.06.19 29.06.19 Kurset henvender sig til fotografentusiaster, som har lyst til at fordybe sig i det håndværk, det er at fotografere. Hver dag starter med et oplæg, som kan give

Læs mere

OLLERUPKURSUS2016 FAGLIGHED FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION 14. - 18. MARTS

OLLERUPKURSUS2016 FAGLIGHED FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION 14. - 18. MARTS OLLERUPKURSUS2016 FAGLIGHED 14. - 18. MARTS FORDYBELSE NY VIDEN INSPIRATION DEN FRIE LÆRERSKOLE Svendborgvej 15,Ollerup 5762 Vester Skerninge www.dfl-ollerup.dk VELKOMMEN TIL WEB-UDGAVEN AF OLLERUPKURSUS

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

PATCHWORK

PATCHWORK PATCHWORK 03.11.19 09.11.19 På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og kultur. Derudover er

Læs mere

Dette kompetenceområde beskæftiger sig med at arrangere, improvisere og komponere musik samt igangsætte og lede skabende musikalske aktiviteter.

Dette kompetenceområde beskæftiger sig med at arrangere, improvisere og komponere musik samt igangsætte og lede skabende musikalske aktiviteter. Sammenligning med JJJ/IU/LY/SB og med JEV oplæg 6/11-12= med gult er steder med ubetydelig eller ingen rettelser. Med rødt er vores formuleringer med sort er den tilrettede version.: Kompetencemål i musik

Læs mere

Træning Teknik Motion Sjov Samvær

Træning Teknik Motion Sjov Samvær Judo sommerlejr 2015 Træning Teknik Motion Sjov Samvær JEON KI YOUNG KOREANSK JUDO LEGENDE 3 x VM GULD 1 X OL GULD ÅRETS GÆSTETRÆNER Søndag d. 26. juli - Lørdag d. 1. august Har du planlagt din sommerferie

Læs mere

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN Præsentation af undervisere Som fælles grundlag og inspiration var vi deltagere på et kursus i 2007 afholdt på Vækstcenteret. Vi arbejder alle professionelt med børn og unge. Kurset var arrangeret af foreningen

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Skolereform Vittenbergskolen 2014 Karen Mortensen. Hvor sejler vi hen.?

Skolereform Vittenbergskolen 2014 Karen Mortensen. Hvor sejler vi hen.? Skolereform Vittenbergskolen 2014 Karen Mortensen Hvor sejler vi hen.? Program 1. Skolereformen generelt 2. Initiativer på Vittenbergskolen 3. Særligt for indskoling, mellemtrin og udskoling 1. Skolereformen

Læs mere

Skolens målsætning og værdigrundlag

Skolens målsætning og værdigrundlag Skolens målsætning og værdigrundlag Indhold Skolens målsætning...2 Skolens værdigrundlag...2 Skoledagens planlægning...2 Før og efter skoledagen...2 Børnehaveklassen...3 Forældresamarbejde /- indflydelse...3

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Harmonika og højskole

Harmonika og højskole 2016 Harmonika og højskole Uge 31 31/7 7/8 2016 Side 2 Send harmonikaen på højskole Livsstilshøjskolen i Gudum inviterer til et fuldstændig fantastisk harmonikakursus, hvor harmonikaen er i centrum. Vi

Læs mere

a) identificere musikalske parametre i forskellige stilarter og genrer i grønlandsk musik og i vestlig kunst- og populærmusik,

a) identificere musikalske parametre i forskellige stilarter og genrer i grønlandsk musik og i vestlig kunst- og populærmusik, Musik C 1. Fagets rolle Musikfagets rolle er at skabe sammenhæng mellem musikalsk praksis og teoretisk forståelse, musikalsk fortid og nutid, lokale og globale udtryksformer, samt musikalsk stil og originalitet.

Læs mere

Hvornår skal vi i skole?

Hvornår skal vi i skole? Folkeskolereformen + Hvordan bliver reformen på Sakskøbing Skole? Reformnyt nummer 3 juni 2014 Læs mere om: Mødetider Bevægelse Hvorden bliver den længere skoledag? Elever skal bevæge sig meget mere. IT

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

Musik B stx, juni 2010

Musik B stx, juni 2010 Musik B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Musikfaget forener en teoretisk-videnskabelig, en kunstnerisk og en performativ tilgang til musik som en global og almenmenneskelig udtryksform.

Læs mere

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen

Linjekatalog 2017/2018. Nordstjerneskolen Linjekatalog 2017/2018 Nordstjerneskolen Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om at

Læs mere

SKRIV DIN LIVSHISTORIE

SKRIV DIN LIVSHISTORIE SKRIV DIN LIVSHISTORIE 17.02.19 23.02.19 PROGRAM Skriv om dit liv - når du sætter ord på dine erindringer, får du selv perspektiv og sammenhæng på dit levede liv indtil nu. Den fortælling om dit liv er

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen Susanne Bøgeløv Storm ALLE Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen med vurderingsøvelser om forfatteren Susanne Bøgeløv Storm leder og indehaver af Æstetisk Læring Susanne er undervisningskonsulent,

Læs mere

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014 2014 Sund og glad Uge 29 13/7-19/7 2014 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad gennem de sidste 2 år. Det er en fantastisk uge, og derfor

Læs mere

Bygaden Linjevalg 2018/19

Bygaden Linjevalg 2018/19 Bygaden Linjevalg 2018/19 Innovation og design Idræt International - Global Forord Af Kurt Simonsen Afdelingsskoleleder Bygaden Velkommen til Bygaden en udskoling med fokus på læring og fællesskab. Fredericia

Læs mere

En ny udskoling. udskoling 2014/15

En ny udskoling. udskoling 2014/15 En ny udskoling TemaLINJER udskoling 2014/15 En ny udskoling Efter sommerferien skal vi, på Jyllinge Skole, i gang med en ny måde at gå i udskolingen på. I det kommende skoleår tilbyder vi fire udskolingslinjer

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse

Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Valgfag til dig, som snart skal i 7. klasse Alle skal have et praktisk/musisk valgfag i folkeskolen Et flertal i folketinget har for nylig truffet aftale om, at de praktisk/musiske fag i folkeskolen skal

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere. Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27.

Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere. Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27. Kursusprogram Efterskolelærer parat! Kursus for nye efterskolelærere Vejle Center Hotel 5. - 6. oktober 2011 og 26. 27. marts 2012 Efterskolelærer parat! Kursus for nye lærere i efterskolen Efterskolen

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015

Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 Skolereformen på Borup Skole Skoleåret 2014-2015 Hvem, hvad, hvor og hvordan? Juni 2014 Indledning I dette skrift vil vi forsøge at give et billede af hvordan hverdagen kommer til at se ud på Borup Skole

Læs mere

Kursus for nye efterskoleledere

Kursus for nye efterskoleledere Kursusprogram Kursus for nye efterskoleledere 2 moduler á hver 3 dage Modul 1: Tirsdag d. 24. torsdag d. 26. oktober 2017 På HUSET Middelfart, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart Modul 2: Onsdag d. 24. fredag

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 2015 Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 3 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Velkommen. Vi er baseret på den Grundtvig- Koldske tankegang. Vores grundlæggende værdier er. tryghed, tolerance, fællesskab og

Velkommen. Vi er baseret på den Grundtvig- Koldske tankegang. Vores grundlæggende værdier er. tryghed, tolerance, fællesskab og Velkommen Vi er baseret på den Grundtvig- Koldske tankegang. Vores grundlæggende værdier er tryghed, tolerance, fællesskab og samarbejde med respekt for den enkelte. Vi er en faglig og kreativ skole med

Læs mere

Fag, fællesskab og frisk luft

Fag, fællesskab og frisk luft Fag, fællesskab og frisk luft En skole for alle med plads til forskellighed En fælles bestræbelse Indhold i skolen Mellemtrinnet på Ørkildskolen er 4.- 6. årgang. På hver årgang er der fire eller fem klasser

Læs mere

Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau

Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau Rathlouskolens uddannelsesplan Professionsteam 13.16 2. niveau en styrke i dit barns hverdag 2 Kultur og særkende: Professionsteam 13.16 består ud af skoler beliggende i Odder kommune. I Odder kommune

Læs mere

Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole

Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole Spørgsmål & Svar om den nye skoledag på Hareskov Skole >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. >Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen Lisbet Nørgaard Goddag og velkommen! LISBET NØRGAARD: Erfaring: 2 år som deltidskonsulent 1 år som selvstændig

Læs mere

19.7 ALMEN PÆDAGOGIK. Pædagogisk diplomuddannelse

19.7 ALMEN PÆDAGOGIK. Pædagogisk diplomuddannelse Pædagogisk diplomuddannelse 19.7 ALMEN PÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal opnå kompetencer inden for pædagogisk virksomhed i offentlige og private institutioner, hvor uddannelse, undervisning og læring

Læs mere

Favrskov læring for alle

Favrskov læring for alle Favrskov læring for alle 2013- Kontekst og baggrund: Byrådet vedtog i forbindelse med B-2013, at der afsættes 1 mio. i 20 og 2 mio. i 20, 20 og 2016 til at sikre øget inklusion i folkeskolen, ved at have

Læs mere

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013.

Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 2011 til 2013. Den 14. marts 014 Evalueringsrapport om kvaliteten af teoretisk pædagogikum 011 til 013. I henhold til Pædagogikumbekendtgørelsen er der i relation til teoretisk pædagogikum nedsat et rådgivende udvalg,

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

BRODERI ASKOV HØJSKOLE

BRODERI ASKOV HØJSKOLE BRODERI 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og

Læs mere

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN

Vi tilbyder kursuskonceptet. ipad I UNDERVISNINGEN Vi tilbyder kursuskonceptet ipad I UNDERVISNINGEN Konceptet er modulopbygget og rettet mod skoler, der anskaffer ipads til hele klasser eller årgange, hvor ipaden bliver elevernes digitale penalhus. Konceptet

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole.

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Side 1 af 6 Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Institutionens formål er at drive en friskole efter de til enhver tid gældende love og andre retsregler for friskoler og private grundskoler

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Rudolf Steiner skolen Kvistgårdskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 217020 Skolens navn: Rudolf Steiner skolen Kvistgård 1.1 Navn på den eller de

Læs mere

HØJVANGSKOLEN !!!!!!!!!! Skolereform 2014. Højvangskolen 2014 Forældreudgave !!!

HØJVANGSKOLEN !!!!!!!!!! Skolereform 2014. Højvangskolen 2014 Forældreudgave !!! HØJVANGSKOLEN Skolereform 2014 Højvangskolen 2014 Forældreudgave 1 HØJVANGSKOLEN Højvangskolen 2014 3 Folkeskolens formål & Højvangskolens vision 4 Nye begreber i reformen 6 Motion og bevægelse 9 Fra børnehave

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Kalundborg Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Kalundborg Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Kalundborg Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 323013 Skolens navn: Kalundborg Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Astrid Hestbech

Læs mere

Vi glæder os til at se dig!

Vi glæder os til at se dig! Vi glæder os til at se dig! IKAST - BRANDE UNGDOMSCENTER IUC - 10. KLASSE Kongevejen 61, 7430 Ikast ikast.ungdomscenter@skolekom.dk Tlf. 9960 4630 www.iuc.dk DE 6 FYRTÅRNE Fællesskab Vi er meget optaget

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger Kurser efterår 2014 - nu også for børnehavepædagoger Kære børnehavepædagoger I har modtaget en folder fra Center for Undervisningsmidler, henvendt til pædagoger, der arbejder med kommende skolestartere.

Læs mere

SKRIV DIN LIVSHISTORIE Ekstra kursus

SKRIV DIN LIVSHISTORIE Ekstra kursus SKRIV DIN LIVSHISTORIE 21.10.18 27.10.18 Ekstra kursus PROGRAM Skriv om dit liv - når du sætter ord på dine erindringer, får du selv perspektiv og sammenhæng på dit levede liv indtil nu. Den fortælling

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle videregående uddannelser, såfremt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Tandslet Friskoleskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 535007 Skolens navn: Tandslet Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende 2. Angivelse

Læs mere

S E LV VA LGT I N D H O L D F O R B Å D E U N D E R V I S E R E O G S T U D E R E N D E

S E LV VA LGT I N D H O L D F O R B Å D E U N D E R V I S E R E O G S T U D E R E N D E Baggrund F R A D E L E L E M E N T T I L S E LV S TÆ N D I G T M O D U L S E LV VA LGT I N D H O L D F O R B Å D E U N D E R V I S E R E O G S T U D E R E N D E P E R N I L L E L A D E G A A R D P E D

Læs mere

TÆT PÅ DIGITALE UNGE

TÆT PÅ DIGITALE UNGE TÆT PÅ DIGITALE UNGE CENTER FOR DIGITAL PÆDAGOGIK / GENERATOR KONFERENCE MØDECENTER ODENSE 29.10.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK TÆT PÅ DIGITALE UNGE Facebook, Instagram og Youtube

Læs mere

Skolereform din og min skole

Skolereform din og min skole Skolereform din og min skole Information til forældre April 2014 Natur og Udvikling Folkeskolereform i trygge rammer Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til

Læs mere

- en vifte af muligheder

- en vifte af muligheder - en vifte af muligheder Velkommen Til et spændende og anderledes skoleår på 10. klasseskolen Øresund. Vi giver dig mulighed for: At komme i brobygning på en ungdomsuddannelse. At aflægge 10. klasseprøven

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

#Spørgsmål og svar om den nye skole

#Spørgsmål og svar om den nye skole #Spørgsmål og svar om den nye skole >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. >Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? (3/7-2014) Alle elever får en

Læs mere

Håndværk, kunst og design

Håndværk, kunst og design Linjens formål: At give eleven en oplevelse af glæden ved noget selvskabt individuelt og i samarbejde med andre. At styrke elevens kreativitet, selvtillid og skabende evner gennem forskellige udtryksmidler

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Uddannelsesplan Langelands Efteskole

Uddannelsesplan Langelands Efteskole Uddannelsesplan Langelands Efteskole 1. Skolen som uddannelsessted Langelands Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Institutionens formål er at drive en fri og uafhængig efterskole

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Udvikling af digital kultur

Udvikling af digital kultur Udvikling af digital kultur Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein Gripsrud 2005) Det er vigtigt

Læs mere

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning.

SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Forslag til overnatning. SOMMER-SYMPOSIUM GRAFISK FACILITERING: VIDENDELING, TRÆNING OG INSPIRATION 29. JUNI OG 30. JUNI. Du er inviteret til to dages sommer-symposium - en fordybelse i feltet grafisk facilitering. Dagene bliver

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

Forord 7 Jørgen Lyhne 9 Tak til 11 Indledning 13

Forord 7 Jørgen Lyhne 9 Tak til 11 Indledning 13 Indhold Forord 7 Jørgen Lyhne 9 Tak til 11 Indledning 13 Hvordan kan man forstå det? 21 Den kreative bestræbelse 23 Artfulness: en kunstnerisk måde at tænke læring på 31 Hvad er Artfulness 31 Artfulness

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/ 20 Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Trut og Trommer, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den

Læs mere