Oktober 2007 Blad 711. Sidste frist for tilmelding til årsmødet er d. 8. oktober. BKF holder generalforsamling d. 15. november på Munkebjerg.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oktober 2007 Blad 711. Sidste frist for tilmelding til årsmødet er d. 8. oktober. BKF holder generalforsamling d. 15. november på Munkebjerg."

Transkript

1 Oktober 2007 Blad 711 Vi ses på Munkebjerg Der har igen i år været meget stor interesse for at deltage i BKF`s årsmøde. I skrivende stund forventer vi, at der bliver flere deltagere end i Det vidner om stort engagement i foreningens arbejde. Familieminister Carina Christensen har meddelt, at hun også ønsker at bringe en hilsen til årsmødet. Ministeren taler torsdag eftermiddag. Den nye socialminister Karen Jespersen har også bekræftet, at hun deltager i årsmødet. Forinden årsmødet har hun ønsket et møde med BKF`s formand d. 1. november. Sidste frist for tilmelding til årsmødet er d. 8. oktober. Generalforsamlingen BKF holder generalforsamling d. 15. november på Munkebjerg. Formanden og de bestyrelsesmedlemmer der er på valg har meddelt, at de genopstiller. Undtagelsen er foreningens Næstformand Carsten Anderskov, der efter 9 år i bestyrelsen har meddelt, at han ikke genopstiller. Det vil sikkert glæde Carsten, hvis det kultur- og fritidspolitiske oplæg, der skal drøftes på årsmødet, bliver vedtaget. MVU-rådets konference om professionel viden Rådet for de mellemlange videregående uddannelser har afholdt en interessant konference om professionel viden. Læs mere herom på under MVU-rådet. Unge og biblioteker Den 14. september var BKF medarrangør af en spændende konference om unge og biblioteker i Næstved. Læs kulturministerens tale på og se de øvrige indlæg på Forrygende konferencer BKF har i løbet af september afholdt et par forrygende konferencer sammen med henholdsvis Kulturministeriet og Familieministeriet. Læs diverse oplæg herfra på under konferencer eller på Indberetningspligt for kommunen ved mistanke om genopdragelsesrejser Kommunerne fik med virkning fra 1. april 2006 en indberetningspligt til Udlændingeservice ved kendskab til eller mistanke om genopdragelsesrejser. Udlændingeservice har på et møde med KL oplyst, at de efter knapt 1½ år endnu ikke har modtaget indberetninger om genopdragelsesrejser. Det kan skyldes, at børn og unge ikke sendes på genopdragelsesrejser, efter at de ved længerevarende ophold i udlandet evt. skal

2 Oktober 2007 Blad 712 have en ny opholdstilladelse. Men det kan måske også skyldes, at kommunerne ikke altid er opmærksomme på indberetningspligten. Derfor er der nedenstående en kort gengivelse af reglerne om indberetningspligten. Kommunens opgave Kommunens pligt til at indberette sager til Udlændingeservice omfatter situationer, hvor kommunen har kendskab til eller begrundet mistanke om, at børn sendes på genopdragelsesrejer eller andre længerevarende udlandsophold af negativ betydning for deres skolegang og integration. Bestemmelsen herom findes i udlændingelovens 44 c. Som følge af udlændingelovens regler om bortfald af opholdstilladelse vil det ifølge Integrationsministeriet i praksis kun være relevant at indberette udlandsophold på over seks måneder. Indberetningspligten omfatter derfor ikke udlandsophold af kortere varighed, medmindre barnet samtidig har opgivet sin bopæl i Danmark. Forslag til lovændring vedrørende EVA Bekymring for opgavesammensætning Selvevaluering ikke obligatorisk Høringssvar vedrørende lovændring i forhold til evalueringsinstituttet Eva. BKF har i sit høringssvar gjort opmærksom på, at lovændringen forstærker kontrolopgaven i instituttets opgavesammensætning, idet opgaven vedrørende akkreditering af videregående uddannelser placeres i Evalueringsinstituttet. Hertil kommer, at Evalueringsinstituttet fremover skal kunne evaluerer forhold, der rækker ud over undervisning og uddannelse f.eks. tværgående problemstillinger og evaluering af institutioner eller dele deraf. BKF udtrykker sin bekymring i forhold til denne ændring i Evalueringsinstituttets opgavesammensætning, fordi de nye opgaver ændrer på det oprindelige sigte, som primært var at bidrage til yderligere udvikling og sikring af kvaliteten og sekundært at foretage egentlig kontrol. Opgavesammensætning vil betyde ændring af de kompetencer Evalueringsinstituttet skal være i besiddelse af, når evalueringer f.eks., også skal kunne omfatte administration, økonomi, styrelsesforhold m.v., hvilket som konsekvens kan betyde, at det bliver vanskeligere at bevare de særlige kompetencer Evalueringsinstituttet i dag besidder. Endelig betyder lovændringen, at der ikke længere stilles krav om, at selvevaluering er et obligatorisk element. I høringssvaret giver vi udtryk for, at selvevaluering også fremover bør indgå som et obligatorisk element i evalueringerne på dagtilbuds og undervisningsområdet, idet det netop er her afsættet ligger til udvikling af praksis.

3 Oktober 2007 Blad 713 Selvevaluering som obligatorisk element er noget af det, der har gjort Evalueringsinstituttet til noget særligt. Ændring af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser mv. BKF har afgivet høringssvar vedrørende forslag til ændringen af loven om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser. Lovændringen indebærer først og fremmest, at befordringsrabat følger lovgivningen i den uddannelse eleven i øvrigt deltager i, hvilket sikrer at eleven ikke er omfattet af to forskellige befordringsordninger med hver sin administration. Lovændringen har betydning i forhold til brobygning, og BKF har anbefalet denne ændring. Ny bog om skoleledelse Dafolo udgiver i næste uge en ny publikation om skoleledelse og læringsmiljø. Bogen har fokus på, hvordan skolelederen kan understøtte, at arbejdet med rummelighed og faglighed går hånd i hånd. Læs mere på Konference om fastholdelse af nye lærere BKF er medindbyder på en Netværkskonference om nye lærere den 29. november 2007 hos CVU Storkøbenhavn. Konferencens fokus er, formidling af viden og erfaringer om, hvordan vi støtter nye lærere og sikrer, at de kommer godt i gang. Lærerrekruttering handler ikke blot om at få uddannet tilstrækkelig mange lærere og få dem ansat, men også om at sikre, at vi tager imod dem på en sådan måde, at de holder ud. Lov om professionsuddannelser m.v. Mindre optag større frafald Bedre sammenhæng BKF har afgivet høringssvar om udkast til lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsuddannelser. BKF skriver bl.a. i høringssvaret, at vi glæder os over alle tiltag, der bidrager til at sikre behovet for kvalificeret arbejdskraft inden for de velfærdsområder, som BKF er optaget af. Dette forekommer ikke mindst af betydning i en situation, hvor man må konstatere problemer med tilgangen til visse professionsuddannelser, de studerendes forudsætninger ved optaget og frafald under uddannelsen. Udkastet ser ud til at kunne bidrage til en bedring af forholdene. Det forekommer f.eks. positivt, at der gives muligheder for at en studerende i stedet for at droppe ud af en professionsbacheloruddannelse får mulighed for at kunne afslutte tidligere på erhvervsakademiniveau. Det burde få en positiv effekt på frafaldsprocenten. En række af fremtidens professionsbachelorer vil efter nogle år i praksis søge nye uddannelsesmæssige udfordringer bl.a. i det universitære system.

4 Oktober 2007 Blad 714 BKF foreslår derfor, at der igangsættes et udredningsarbejde mellem Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet, således at det fremover bliver lettere for professionsbachelorer at søge ind på kandidatuddannelser med merit. Læs høringssvaret i sin helhed på Takst for det generelle tilsyn Socialministeriet har fremsendt lovforslag om, at kommuner og regioner skal fastsætte takst for udførelsen af det generelle driftsorienterede tilsyn efter serviceloven. Lovforslaget betyder, at taksten skal betales af de tilbud, som er omfattet af tilsynet og dermed kommer til at indgå i den samlede betaling for tilbudet. Der er således den visiterende kommune der i sidste ende kommer til at betale for udgiften til tilsynet. Det er hensigten, at der dermed skabes bedre sammenlignelighed mellem private og kommunale/regionale tilbud. Samtidig bliver udgiften knyttet til den kommune som bruger tilbudet og ikke til den kommune, som tilbudet ligger i. Økonomiske oplysninger om husstandsmedlemmer Samtidig lægges der op til at udvide retssikkerhedslovens nuværende mulighed for at indhente økonomiske oplysninger om en ansøger og dennes ægtefælle til også at omfatte nødvendige økonomiske oplysninger om en ansøgers eventuelle samlever og andre relevante husstandsmedlemmer. BKF har udtalt sig positivt om begge ændringsforslag i sit høringssvar til ministeriet. Evaluering af sikrede institutioner Servicestyrelsen vil i de kommende måneder gennemføre en evaluering af anvendelsen af de sikrede institutioner. I 2004 fik kommunerne lettere adgang til at anbringe årige på sikrede afdelinger og der blev oprettet særlige sikrede afdelinger for henholdsvis særligt voldelige unge og til unge med psykiske lidelser. Evalueringen skal belyse, om ændringerne har levet op til deres formål - hvilken betydning har indsatsen haft i forhold til de unge og hvordan har kommunerne anvendt de sikrede afdelinger Alle kommuner vil blive bedt om at medvirke til at belyse anvendelse, sagsbehandling og samarbejde med institutionerne. Endvidere vil der blive spurgt til eventuelle erfaringer med alternative indsatser for målgruppen.

5 Oktober 2007 Blad 715 Desuden vil der blive lavet delundersøgelse, som skal indsamle baggrundsoplysninger vedrørende de anbragte unge og deres familier, og der vil blive sat fokus på målopfyldelse både generelt og i den enkelte sag. Børne- og familiesagsbehandlerens attraktive arbejdsplads Der har i de seneste år været meget opmærksomhed omkring de sociale børnesager både i form af en detailstyring af sagsbehandlingen via centrale direktiver, et stort arbejdspres og en række negative historier i pressen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, om sagsbehandleren har udfyldt sin rolle. Alt dette har bevirket, at det er stadigt vanskeligere for kommunerne at fastholde og rekruttere sagsbehandlere på området. Der er derfor brug for viden om og redskaber til, hvordan sagsbehandlerne og deres ledere kan skabe mere attraktive arbejdspladser i kommunerne. Derfor har HK, Socialrådgiverforeningen og KL sammen iværksat et projekt finansieret af KTO-midler - der skal klarlægge og formidle, hvad der skaber den attraktive arbejdsplads for de sagsbehandlere, der behandler sager på området for de udsatte børn og unge. Projektets indhold Projektet vil bl.a. fokusere på: Organisering af arbejdet i en familieafdeling, herunder arbejdstilrettelæggelse, procedurer, arbejdsgange, antal sager pr. sagsbehandler, om man arbejder i team/grupper eller har valgt at udvikle specialister eller generalister. etc. Det faglige arbejde som fx. arbejdets karakter, sagernes tyngde og kompleksitet, mødet med forældre og andre relevante parter samt den socialfaglige viden og erfaring med området. Anerkendelse i og af det daglige arbejde, daglige hverdagssucceser, etc. Ledelse, gennemsigtighed og kommunikation mellem de forskellige led i kommunen Systematisk feed-back på indsatsen, herunder brugertilfredshed Projektet gennemføres fra oktober 2007 til juli 2008 og vil bestå af en spørgeskemaundersøgelse og et antal fokusgruppeinterview. Projektet skal udmunde i et inspirationskatalog med eksempler på, hvad sagsbehandlerne og lederne på området for de udsatte børn og unge mener, der skal til for at skabe den gode og attraktive arbejdsplads.

6 Oktober 2007 Blad 716 I projektet inviteres 8-12 kommuner, hvor lederen oplever, at medarbejderne er engagerede og motiverede og i det store hele kan lide at gå på arbejde. Endvidere vælges kommunerne ud fra geografisk placering, størrelse og organisering. KL og DS vil kontakte kommuner med henblik på inddragelse i projektet. Afbureaukratisering De første tiltag på afbureaukratiseringsstrategien er taget. Således har Socialministeriet som det første ministerium indbudt en række kommuner til fokusgruppeinterview, hvor kommunerne har mulighed for at komme med bud på emner, hvor der potentielt er mulighed for at afbureaukratisere. Herudover BKF blevet bedt om at indgå i et interview. Det forberedes af BKF s landsdækkende netværk af børneog familiechefer. Gode ideer til afbureaukratisering på det sociale børneområde modtages fortsat gerne af Bruno Borella eller Jette Runchel i bestyrelsen. Og så er der karavanen der sætter fokus på det gode samarbejde om de udsatte børn og unge Vi har tidligere i BKF nyt omtalt projektet Hånd om alle børn, som er et initiativ fra Danmarks Lærerforening og Socialrådgiverforeningen i fællesskab. Projektet skal inspirere lærere og socialrådgivere til et pædagogisk og socialt udviklingsarbejde, der giver børn mulighed for en stabil opvækst med både støttende sociale netværk og ro til at lære. 5 kommuner 1 fra hver region deltager i projektet og karavanen stopper i hver af de 5 kommuner over efteråret. Målet med karavanestoppene er bl.a. at sætte fokus på den læring som projektet skaber i kommunen, men også at videregive erfaringer til andre. Det første Karavanestop er afholdt i Faxe Kommune. Det næste stop er i Herlev den 9. oktober, hvor der er lagt op til et heldagsarrangement i Medborgerhuset, Herlevgårdsvej 18-20, 2730 Herlev. De følgende karavanestop er: Rebild, den 27. november 2007 kl på KulturStationen, Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping Fredericia, den 30. november 2007 kl på Fredericia Uddannelsescenter, Mosegårdsvej 2, 7000 Fredericia Århus, den 10. januar Tidspunkt og sted fastsættes senere. Projektet afsluttes med en opsamlende konference den 1. februar i København. Man kan følge projektet på hjemmesiden

7 Oktober 2007 Blad 717 Lige muligheder styrkede personlige ressourcer og social sammenhængskraft I forbindelse med Socialministerens socialpolitiske årsmøde er regeringen kommet med et nyt udspil rettet mod børn og unge, der er udsatte eller i risiko for at blive det. Regeringen ønsker at afsætte 600 mio. fra satspuljen over en 4 årig periode til 3 hovedindsatsområder: 3 indsatsområder Børn: Tidlig indsats over for socialt svage børn, så de i tide får den hjælp og støtte, de har brug for. Samtidig skal der være fokus på faglighed og tidlig læring, så børnene sikres en god skolegang og et godt afsæt til at tage en uddannelse. Unge: Flere unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Indsatsen for at fastholde de unge på uddannelsesinstitutionerne skal styrkes og der skal sættes ind over for sociale problemer, der udgør en barriere for at gennemføre et uddannelsesforløb. Forældre: Nogle forældre skal støttes i at kunne varetage deres ansvar som forældre. De skal forstå deres opgave og have de værkstøjer, der skal til for at løse opgaven. Det er målet, at indsatsen i højere grad skal være sammenhængende på tværs af myndighedsområder. Indsatsen over for borgerne skal ikke begrænses af, hvordan man har valgt at opdele forvaltningen. Samtidig skal indsatsen være helhedsorienteret. Hvis et barn har flere problemer er det ikke nok at sætte ind i forhold til et enkelt af barnets problemer. Problemerne hænger ofte sammen og indsatsen bør gøre det samme. Indsatsen skal også være målrettet og den skal virke. Derfor skal der være fokus på viden og effekt. Der kan læses mere på socialministeriets hjemmeside eller på Socialpolitisk Årsmøde 2007 Socialministeren afholdt i dagene september det årlige socialpolitiske møde på Koldingfjord. Årsmødets tema var denne gang udsatte børn og unge, og ministeren præsenterede regeringens udspil Lige muligheder styrkede personlige ressourcer og social sammenhængskraft. Årsmødet satte fokus på emnerne: Tidlig indsats, Faglighed og uddannelse, Netværk og Familieansvar, og der blev herunder søgt svar på spørgsmålene om, Hvordan det sociale system kan blive bedre til at løfte indsatsen for udsatte børn og unge? Hvordan hjælper vi de unge med sociale problemer positivt på vej? Hvad skal der til, for at der foretages de nødvendige underretninger, og at de håndteres godt af kommunen?

8 Oktober 2007 Blad 718 BKF s formand deltog på fornem vis - sammen med formanden for KL's Børne- og Kulturudvalg, Henrik Larsen, - som repræsentant for kommunerne i en engageret paneldebat og om, hvordan kan det sociale system blive endnu bedre til at løfte indsatsen. Paneldebatten inddrog i høj grad sundhedspleje, dagtilbud og folkeskole som væsentlige faktorer i kommunens tidlige indsats på det sociale felt. Du kan læse mere om denne debat og det øvrige indhold på det socialpolitiske årsmøde på Ny rapport om lærernes arbejdstid Delrapport om analyse af folkeskolelærernes arbejdstid barrierer for ledelse og prioritering er den tredje og endelige rapport fra Udvalget om analyse af folkeskolelærernes arbejdstid, som blev nedsat i forbindelse med forhandlingerne mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for Udvalget består af repræsentanter for KL og staten. For mange bindinger Forslag Udvalget konkluderer, at arbejdstidsaftalen i høj grad lægger bindinger for anvendelsen af lærernes arbejdstid. Mere end halvdelen af lærernes arbejdstid er typisk fastlagt i akkorder mv. før skoleårets begyndelse, og der er ringe mulighed for at omprioritere anvendelsen af arbejdstiden i løbet af skoleåret, når der opstår nye behov på skolerne. Arbejdstidsaftalen giver derved skolelederne ringe mulighed for at prioritere ressourcerne på skolen hensigtsmæssigt og udøve effektiv ledelse. Udvalget konkluderer også, at der er grundlag for at opnå, at en større andel af lærernes arbejdstid samlet set anvendes til undervisning. Udvalget anbefaler, at folkeskolelærernes arbejdstidsaftale nytænkes i forbindelse med overens-komstforhandlingerne i 2008 med fokus på: Fleksibilitet. Det skal være muligt for ledelsen løbende at foretage omprioriteringer og justeringer af lærernes arbejdsopgaver og - tid hertil, når forholdene ændrer sig på skolerne. Opgaver, mål og resultater af undervisningen skal være i fokus ikke administration af detaljerede regler om arbejdstid og akkorder. Ledelse. Folkeskolelærerne skal ledes som andre medarbejdere på moderne arbejdspladser. Skolelederne skal i direkte dialog med lærerne løbende og sagligt prioritere arbejds-opgaver, mål og udvikling. På denne måde har skoleledelsen mulighed for at understøtte lærernes professionelle arbejde bedst muligt.

9 Oktober 2007 Blad 719 Prioritering af undervisningen. Undervisning af eleverne er folkeskolens kerneopgave og skal derfor have højeste prioritet. Derfor skal det, i højere grad end tilfældet er i dag, være muligt at give plads til mere undervisning. Udvalgets konklusioner underbygger dermed de målsætninger, som KL tidligere har vedtaget for de kommende forhandlinger om en ny arbejdstidsaftale for folkeskolelærerne: Fleksibilitet: Lærernes arbejdstilrettelæggelse skal være mere fleksibel. Ledelse: Lærernes skal ledes som andre personalegrupper hverken mere eller mindre. Prioritering: Der skal være bedre mulighed for at prioritere, herunder mulighed for mere undervisning. Læs mere på Forskning på skoleområdet Behov for en øget indsats Skolerådet holdt den 26. september sit andet møde med to punkter på dagsordenen o drøftelse af behovet for nye undersøgelser og forskning på folkeskoleområdet o drøftelse af eksisterende undersøgelser om indvandrere og efterkommere Formandskabet havde udarbejdet et oplæg til undervisningsministeren vedrørende behovet for nye undersøgelser og forskning, og det var dette oplæg, der var til drøftelse i skolerådet. Formandsskabet giver i sit oplæg udtryk for, at der er behov for en styrkelse af videngrundlaget på folkeskoleområdet og finder, at dette bl.a. kan ske ved at: o o o Formulere og implementere en national strategi for kvantitativ forskning på uddannelsesområdet Styrke infrastrukturen for videnproduktionen Igangsætte nye undersøgelser nu og på længere sigt. BKF-synspunkter Børne- og Kulturchefforeningen kunne tilslutte sig mange af formandskabets synspunkter, og er meget enig i, at det er vigtigt at gå fra gode eksempler til inspiration til egentlig viden om, hvad der virker. Formandskabet slog til lyd for, at der er behov for mere kvantitativ forskning, idet det er den kvalitative forskning, der dominerer på folkeskoleområdet. Børne- og Kulturchefforeningen gjorde opmærksom på, at det måske er fordi, den kvantitative forskning har sine begrænsninger, som det er vigtigt at have sig for øje, når der er tale om områder med en så høj grad af kompleksitet og med så mange variabler som netop undervisningsområdet.

10 Oktober 2007 Blad 720 Kvalitetsrapport Formandskabet vil allerede i 2007 se på arbejdet med kvalitetsrapporten men i forbindelse med drøftelserne på mødet blev det klart, at det man havde i sinde var at se på nogle ganske få kommuner for at få en fornemmelse af, hvordan opgaven er grebet an. Skolerådet oplæg til Undervisningsministeren og Børne- og Kulturchefforeningens kommentarer vil senere kunne ses på Skolerådets hjemmeside. eller på BKF`s sekretariat: Børne- og Kulturforvaltningen Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax bkf@bkchefer.dk

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut Lovforslag nr. L 149 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. februar 2014 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut (Danmarks Evalueringsinstituts

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen

KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del Bilag 192 Offentligt KL's understøttelse af kommunernes forb e- redelse af folkeskolereformen Målsætningen om at styrke elevernes læring og trivsel er

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på det strategiske niveau

Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på det strategiske niveau Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Kodeks for godt bestyrelsesarbejde - med fokus på arbejdet på

Læs mere

Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an?

Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an? Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an? I er mange i jeres kommune, der er i berøring med unge med rusmiddelproblemer. Men I har vidt forskellige opgaver, fagkompetencer og jeres arbejdspladser er

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love 23. januar 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

Den nye dagtilbudslov pixiudgave

Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov pixiudgave Den nye dagtilbudslov blev endeligt vedtaget af folketinget d. 24. maj 2018. Se lovforslag med bemærkninger her: http://www.ft.dk/ripdf/samling/20171/lovforslag/l160/20171_l160_som_fremsat.pdf

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet

Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet Notat Dato 29. april 2019 MEG Side 1 af 6 Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet Dansk Socialrådgiverforening (DS) ved gennem kontakt

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 449 af 10/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften LOV nr 745 af 08/06/2018

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Hørringsudgave Forord Dette er den fælles strategi (2018-2021) for det fortsatte arbejde med implementering af Paradigmeskifte version 2.0. Strategien

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer.

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer. Viden i spil Denne publikation er udarbejdet af Formidlingskonsortiet Viden i spil. Formålet er i højere grad end i dag at bringe viden fra forskning og gode erfaringer fra praksis i spil i forbindelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11. oktober 2012 Acadre dok.: 141148-12 INDHOLD INDLEDNING 3 SERVICELOVENS

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 782 af 15/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 002.96Q.541 Senere ændringer til

Læs mere

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5 Kommissorium Evaluering af den internationale dimension i folkeskolen Lærerne i folkeskolen har gennem mange år haft til opgave at undervise i internationale forhold. Det er sket med udgangspunkt i gældende

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn NOTAT Dato: 15. august 2007 Kontor: Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse J.nr.: 3589 Sagsbeh.: HTA Fil-navn: Sprogstimuleringsindsatsen Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen

Børne- og Kulturchefforeningen Børne- og Kulturchefforeningen 5. maj 2004 KL klar med råd og vejledning om den praktiske gennemførelse af en evt. opgave- og strukturreform Kære medlemmer, Som I sikkert ved har BKF nedsat en arbejdsgruppe,

Læs mere

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold

Projektbeskrivelse. Organisering af udskolingen i linjer og hold Projektbeskrivelse Organisering af udskolingen i linjer og hold Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører i 2015 en undersøgelse af, hvilken betydning skolernes organisering af udskolingen i linjer

Læs mere

TG S KVALITETSSYSTEM

TG S KVALITETSSYSTEM November 2018 TG S KVALITETSSYSTEM TG s kvalitetssystem angiver, hvorledes TG opfylder 2017 bekendtgørelsens krav om fastlæggelse og anvendelse af et system til kvalitetsudvikling og resultatvurdering

Læs mere

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole

KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole KL's kommunesamarbejde om en ny folk e- skole Indledning KL inviterede i foråret 2014 alle kommuner til et samarbejde om at realisere en ny folkeskole. Formålet med samarbejdet er at udvikle politisk og

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

KL tager forbehold for de økonomiske konsekvenser af lovforslaget i henhold til DUT-princippet.

KL tager forbehold for de økonomiske konsekvenser af lovforslaget i henhold til DUT-princippet. Indenrigs- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København Att: Ellinor Colmorten Vedrørende forslag til Lov om ændring af lov om social service lov ( styrkelse af indsatsen over for kriminalitetstruede

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Inkluderende pædagogik og specialundervisning

Inkluderende pædagogik og specialundervisning 2013 Centrale videnstemaer til Inkluderende pædagogik og specialundervisning Oplæg fra praksis- og videnspanelet under Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning viden til praksis. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Samarbejdsprojekt mellem Bikubenfonden og KL/kommunerne om tidlig opsporing og støtte til udsatte børn og familier i dagtilbud

Samarbejdsprojekt mellem Bikubenfonden og KL/kommunerne om tidlig opsporing og støtte til udsatte børn og familier i dagtilbud P R O J EKTBESKRIVELSE Samarbejdsprojekt mellem Bikubenfonden og KL/kommunerne om tidlig opsporing og støtte til udsatte børn og familier i dagtilbud Baggrund Dagtilbuddene spiller en afgørende rolle i

Læs mere

Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation

Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation Center for Skoler og Dagtilbud Børn, Kultur og Sundhed Fredensborg Kommune Facts om skolebestyrelsen og skolebestyrelsesvalget Skolebestyrelsesvalg Ved alle

Læs mere

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund Punkt 3. Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund 2016-008853 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender,

Læs mere

Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF. [Dokumentets undertitel]

Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF. [Dokumentets undertitel] Kvalitetssystem 2019 TÅRNBY GYMNASIUM & HF [Dokumentets undertitel] TG S KVALITETSSYSTEM På TG ønsker vi med vores kvalitetssystem at forbedre kvaliteten gennem systematiske evalueringer. De løbende evalueringer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Ansøgningsfrist 8. februar 2019 Indhold Indledning... 1 Forventede resultater... 1 Om Task Force forløbet... 2 Analysefasen... 2 Udviklingsfasen... 3 Afslutning

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

Børne- og socialministerens redegørelse vedrørende beretning nr. 6/2017 om viden fra puljer på socialområdet

Børne- og socialministerens redegørelse vedrørende beretning nr. 6/2017 om viden fra puljer på socialområdet Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00 sm@sm.dk www.socialministeriet.dk Sagsnr. 2017-1341 Doknr. 535279 Dato 19-01-2018

Læs mere

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere)

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) mellem Børn og Skole og Favrskov Lærerforening kreds 137 2011-2013 Endelig 0. Aftalegrundlag Aftalen vedrører lokal udmøntning af Arbejdstidsaftale

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne December 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sikring

Læs mere

Løbende evaluering i kommuner

Løbende evaluering i kommuner Angående Resultater af en spørgeskemaundersøgelse EVA har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om løbende evaluering i større danske kommuner. Dette notat præsenterer hovedresultaterne af undersøgelsen.

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner

Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner Undersøgelse blandt 98 kommuner jbs, skl KL-V-BK 5. juli 2010 Undersøgelse om udsatte familier med børn, der flytter mellem kommuner

Læs mere

Drejebog folkeskolereformen vs. 2

Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Drejebog folkeskolereformen vs. 2 Skoleafdelingen oktober 2014 Folkeskolereform version 2 Folkeskolereformen er en realitet og mange af dens elementer er implementeret. Skolerne i Dragør har et højt ambitionsniveau,

Læs mere

Jørn Clemmensen blev valgt til ordstyrer. Anette Ørsted blev valgt til referent.

Jørn Clemmensen blev valgt til ordstyrer. Anette Ørsted blev valgt til referent. 1 Referat fra Generalforsamling i faggruppen: Dagbehandling af børn, unge og familier. Generalforsamlingen blev holdt på Metropol i Odense den 26. maj 2014. Vi har forinden generalforsamlingen brugt formiddagen

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune

SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE. Samarbejdsaftale mellem. Røde Kors Frederikssund. Frederikssund Kommune SAMARBEJDSAFTALE INTEGRATIONSARBEJDE Samarbejdsaftale mellem Røde Kors Frederikssund og Frederikssund Kommune Røde Kors 1. Data vedrørende samarbejdspart i kommunen Afdelingens/kontorets navn: Social Service

Læs mere

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune

Notat. Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Notat Læring i folkeskolerne i Esbjerg Kommune Når læringsmiljøerne i folkeskolen skal udvikles, og elevernes faglige niveau skal hæves, kræver det blandt andet, at kommunerne og skolerne kan omsætte viden

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse

Lektiehjælp og faglig fordybelse Punkt 5. Lektiehjælp og faglig fordybelse 2015-056033 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på lektiehjælp og faglig fordybelse. Beslutning: Til orientering. Skoleudvalget

Læs mere

Nyt om naturfag Undervisningsministeriet

Nyt om naturfag Undervisningsministeriet Nyt om naturfag Undervisningsministeriet V/ MADS JOAKIM SØRENSEN, LARS VOLF JENSEN LÆRINGSKONSULENTER I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET 06/04/2018 LÆRINGSKONSULENTER MADS JOAKIM SØRENSEN

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Overgangen fra dagtilbud til skole har afgørende betydning for barnets fortsatte skoletid. Forskning har påvist, at succesfulde overgange opnås,

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Undervisningsmin. Institutionsstyrelsen, j.nr. 092.923.031 Fremsat den 31. marts 2009 af Bertel Haarder Forslag

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende undervisning mv. Generelle bemærkninger KL takker for muligheden for at komme med høringssvar. KL finder det positivt, at der nu

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om:

Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Fælles forståelse mellem Furesø Kommune, Skolelederforeningen i Furesø, BUPL- Storkøbenhavn og Furesø Lærerkreds om: Opgaveløsning i Furesø Kommunes folkeskoler i skoleåret 2014-15 Indledning Furesø Kommune,

Læs mere

Lov om ændring af udlændingeloven og forskellige andre love

Lov om ændring af udlændingeloven og forskellige andre love Lov om ændring af udlændingeloven og forskellige andre love (Indførelse af selvbetjeningsmodel, ny og forenklet udformning af forsørgelseskravet i familiesammenføringssager og reform af studieområdet)

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Årsmøde på Munkebjerg d. 12. 14. november 2003 Flot medlemstal Generalforsamling Pædagogik og daginstitutionsstørrelse Censorer efterlyses Lov om åbenhed og gennemsigtighed i Uddannelsessystemet Elevers

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen BKF

Børne- og Kulturchefforeningen BKF Udviklingstendenser på vejledningsområdet set i lyset af kommunalreformen, globaliseringsrådets arbejde, regeringens velfærdsudspil og Preislerudvalgets forslag Oplæg om ungestrategi til UU Vestsjælland

Læs mere

MIO-møde tirsdag

MIO-møde tirsdag MIO-møde tirsdag 19.1.2016 Kvalitet / Tilsyn Projekter Internationalisering 18-02-2016 Finn Arvid Olsson Stabschef 1 Kvalitetstilsyn og Ministeriet Hjemmel i Love og bekendtgørelser Hjemmel i regeringsgrundlaget

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

korte og mellemlange videregående uddannelser roller & opgaver for de lokale uddannelsesudvalg

korte og mellemlange videregående uddannelser roller & opgaver for de lokale uddannelsesudvalg korte og mellemlange videregående uddannelser roller & opgaver for de lokale uddannelsesudvalg LUU Det lokale uddannelsesudvalg Sekretariatet for Uddannelse og Kompetence I denne pjece får du, som TL s

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud

FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud Baseret på socialtilsynenes kvalitetsmodel til brug ved nygodkendelser af tilbud. Ansøger bedes beskrive hvordan de

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

Delpolitik om Seniorinitiativer

Delpolitik om Seniorinitiativer Delpolitik om Seniorinitiativer 1. Formålet med seniorinitiativerne Gentofte Kommune ønsker at være en attraktiv arbejdsplads for alle. Vi har brug for ældre medarbejderes erfaring, viden, engagement og

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere