INTERVIEWS 04 Danner om arbejdet med voldsudsatte kvinder. 06 kriminalassistent Susie Ågesen om politiets. 08 HKH Kronprinsesse Mary om maryfondens

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INTERVIEWS 04 Danner om arbejdet med voldsudsatte kvinder. 06 kriminalassistent Susie Ågesen om politiets. 08 HKH Kronprinsesse Mary om maryfondens"

Transkript

1

2 2 tabu og vold INTERVIEWS 04 Danner om arbejdet med voldsudsatte kvinder og børn 06 kriminalassistent Susie Ågesen om politiets indsats mod vold 08 HKH Kronprinsesse Mary om maryfondens forebyggende arbejde mod vold 10 psykolog JAKOB FOGH om DIALOG MOD VOLD TEMAER 12 Sprog og vold 22 Tabu og vold 30 Magt og vold 40 Skyld og vold

3 tabu og vold 3 Hvis du eller en du kender oplever vold derhjemme Vold er aldrig er okay uanset om det er voksne eller børn der bliver udsat for det. Vold sker ofte fordi der er noget andet galt, og fordi de voksne også har brug for hjælp. Vold er ikke et problem børn skal løse. Det er en voksenopgave. Så hvis du eller en ven oplever vold er det vigtigt altid at tale om det med en voksen du har tillid til. Måske en forælder eller din klasselærer. Så skal den voksne finde ud af hvad I skal gøre. Du kan også ringe anonymt til BørneTelefonen på , som er et gratis nummer, hvor der sidder voksne klar til at snakke. Hvis du hellere vil skrive og få råd så tjek hvor du kan chatte eller skrive et brev om det du oplever. Hvis du har akut brug for hjælp fordi det er farligt for dig eller andre at være derhjemme skal du altid ringe til politiet på 112.

4 4 tabu og vold KÆRE ELEVER I er nu begyndt at arbejde med emnet vold. Måske har I allerede læst novellen Dagen derpå. Den handler om Andreas, der vokser op i en familie hvor der nogle gange er vold. Det er svært for alle i familien, ikke mindst Andreas og hans søster Maria, men de kan heldigvis få hjælp. Der er mange børn, der vokser op med vold i familien. Faktisk har hver 5. skoleelev i Danmark oplevet vold derhjemme. Vold er aldrig i orden, og det er aldrig børnenes skyld. Heldigvis kan man altid få hjælp, både den, der bliver udsat for vold og den, der slår. I Danner hjælper vi hvert år mange kvinder og børn, der har været udsat for vold. Andre organisationer hjælper også voldsramte familier, og nogle har fokus på at hjælpe mænd. Alle børn har ret til at leve et liv uden vold. I boksen til venstre og på næste side, kan I læse, hvad I kan gøre, hvis I selv eller en af jeres venner oplever vold derhjemme. Vi håber, at undervisningsmaterialet Om vold giver anledning til nogle lærerige og spændende timer for jeres klasse. God arbejdslyst! Vibe Klarup Voetmann Direktør i Danner

5 tabu og vold 5 interview navn: danner Dorte Larsen, Familie- & børnerådgiver Anne Sinding Steensberg, Psykolog Anette Pedersen, Socialrådgiver

6 6 tabu og vold 6 Hvad kan man gøre, hvis man har mistanke om, at en ven oplever vold i hjemmet? Det er vigtigt ikke at være alene med den viden. Snak med en forælder eller en anden voksen, som du har tillid til. Måske din klasselærer eller sundhedsplejersken. Hvilke råd har I til, hvordan man hjælper en ven, som har oplevet vold derhjemme? Det er vigtigt at støtte vennen i at få talt med en voksen. Man kan tage vennen i hånden, gå til klasselæreren, sundhedsplejersken eller en anden voksen, som man er tryg ved. Hvordan kan man finde mod til at gøre noget, hvis man selv oplever vold derhjemme? Vold er ikke ok. Uanset om det er voksne eller børn, der er udsat for det. Vold sker ofte, fordi der er noget andet galt, og fordi de voksne også har brug for hjælp. Vold er noget, som man ikke skal stå alene med. Derfor skal man sige det til en voksen man har tillid til. Hvilke konsekvenser kan det have, hvis man ikke får talt om det? Man kan have svært ved at sove, og kan få svært ved at koncentrere sig i skolen. Man kan blive bekymret for mor og far eller vennen, som udsættes for volden. Fx kan man bekymre sig om, hvad der sker, når man ikke er hjemme. Man kan miste lysten til at lege med andre, og blive meget stille. Man kan også blive bange og ked af det. Hvilken betydning kan det have, at tale med andre om det man har oplevet? At man ikke står alene. At man får hjælp. At de voksne også får tilbudt hjælp. At tingene kan blive anderledes.

7 tabu og vold 7 interview navn: Susie Ågesen stilling: Kriminalassistent Hvad kan man gøre, hvis man har mistanke om, at ens ven oplever vold i hjemmet? Man kan snakke med sine forældre om det og få dem til at gå til politiet. Eller man kan tale med en af sine lærere om, hvad man har hørt og oplevet. De har pligt til at underrette kommunen. Det gælder både når volden foregår mod børnene, eller hvis et barn lever i et hjem, hvor volden foregår mellem de voksne. Husk at du ikke behøver at kende til alle detaljer i en voldssag, så du behøver ikke selv efterforske eller spørge ret meget ind til det. Kommunen eller politiet afgør, om det er noget, der skal tages hånd om. Det vil blive klarlagt, når alle de involverede bliver spurgt.

8 8 tabu og vold 8 Hvad skal man gøre? Man skal sige det til nogen. Din ven, som måske har været udsat for noget, har brug for hjælp og kan måske ikke selv få det sagt. Det kan være, fordi din ven er blevet truet til at tie stille eller er bange for, hvad der så kan ske ham/hende. Hvad kan politiet hjælpe med, hvis de bliver involveret i en situation, hvor der foregår vold i hjemmet? Politiet kan sørge for, at din vens mor eller far indser, at det er bedst at få anmeldt volden, så det kan blive stoppet og den skyldige forstå, at man ikke må slå. Politiet kan fortælle både forældre og børn i hjemmet, hvad der kommer til at foregå, og hvad der lige nu og hér vil være den bedste løsning. Politiets hensigt er jo at få volden til at stoppe, få alle til at blive mindre angste i hverdagen og få et mere stabilt liv. Hvad siger loven om vold i hjemmet? Loven siger, at det er forbudt at slå så enkelt er det. Kan man komme i fængsel for at udøve vold i hjemmet? Ja, det kan man godt. Det kommer helt an på, hvor grov volden er.

9 tabu og vold 9 HKH Kronprinsesse Mary, formand for Mary Fonden

10 10 tabu og vold 10 Læs hvad Mary Fonden og Kronprinsesse Mary siger om vold i hjemmet: Det rammer mig meget at se et menneske stå alene. Og som en direkte konsekvens af vold i hjemmet står de udsatte kvinder og børn meget alene. De er en meget isoleret gruppe i vores samfund. Derfor er det Mary Fondens håb, at vi ved at skabe debat og øget forståelse kan være med til at give disse kvinder og børn en ny chance. At vi kan være med til hjælpe dem med at genetablere deres liv og gøre dem til en del af fællesskabet. Mary Fonden ønsker at belyse det store tabu, som vold i hjemmet er - så det ikke alene er den pågældende families problem, men derimod et fælles anliggende. Mary Fonden ønsker at skabe forståelse for voldscirklens gentagelse og dens konsekvenser i alle livets faser fra tidlig barndom over ungdom og til voksenlivet. Mary Fonden ønsker at give de kvinder og børn, der til dagligt lever med den store, mørke hemmelighed, som vold i hjemmet er, en stemme. Og vi ønsker at give dem den selvtillid, der skal til for at få et liv uden vold og social isolation. Det har store konsekvenser, at også børnene står alene og isolerede. Angst præger deres hverdag og afholder dem fra at tage kammerater med hjem. Og fra at fortælle andre, hvordan deres liv reelt former sig. Sammen skal vi holde fast i, at vold aldrig er acceptabelt, og at vold aldrig kan retfærdiggøres, udtaler H.K.H. Kronprinsesse Mary, formand for Mary Fonden.

11 tabu og vold 11 interview navn: jacob fogh stilling: Psykolog og behandler Hvad er Dialog mod Vold? Dialog mod Vold arbejder med at stoppe vold i familien. Vi er et sted, der hjælper især mænd, men også kvinder med at styre deres temperament, så de ikke slår og råber højt, når de bliver vrede. Hvordan arbejder I med at stoppe volden? Vi lærer dem at løse problemer med deres hoved og ikke med deres vrede følelser. De lærer at stoppe op og tænke, før de handler. De får også at vide, at det altid er den, der slår, som er 100% ansvarlig for volden, ligegyldigt hvor meget ens partner irriterer eller sårer en. Slår man, taber man alle sine gode argumenter på gulvet.

12 12 tabu og vold 12 Hvordan kan man lære at tackle sin vrede? Man kan lære at fortælle om dét, der gør en vred eller ked af det og man kan lære at sige til og fra. Vi taler også om, hvad volden gør ved andre mennesker i deres nærhed deres familie. Hvem kan komme i Dialog mod Vold, og hvordan foregår det? Alle! Også kvinder, der slår. Man kommer ind og fortæller om, hvad der går én på, og vi arbejder med, hvordan man kan løse det på en bedre måde. Langt de fleste kommer også i gruppeterapi, hvor de sidder ca. otte sammen og taler med hinanden om de problemer, der medførte vold. Når volden er stoppet, bliver nogle tilbudt parterapi. Hvis der er børn i familien, kan de også få tilbudt et behandlingsforløb, hvor de får talt om det, de har oplevet. Hvornår er man færdig med et behandlingsforløb? Og hvad sker der, når man er færdig? De fleste er i behandling i et år til halvandet. Når de er færdige, er de forhåbentlig blevet bedre i stand til at være i et parforhold eller i en familie uden at udøve vold, og er blevet bedre til at skabe nogle sunde forhold, hvor alle har det godt. Ikke mindst børnene.

13 tabu og vold 13

14 14 tabu og vold 01 sprog og vold

15 sprog og vold sprog og vold 15 Tre drenge fra Andreas klasse kommer spænende. Jeg smadrer jer! Det er Nikolaj. Jeg smadrer jeres fucking hoveder! Han griner højt og truer ad Ali og Jonas, som har taget hans taske. I får bank, råber han. Jonas og Ali løber af sted med tasken. De råber og kaster tasken frem og tilbage imellem sig. Andreas lukker vinduet og går hen mod sin plads. Han har ondt i maven.? Læs uddraget fra novellen. Hvad handler det om?? Kan sprog være voldeligt? Lav en liste med talemåder om vold - og vurder dem fra 1 til 10, hvor 1 er lidt krænkende og 10 er meget krænkende. Talemåde Jeg smadrer dig! 1-10

16 16 sprog og vold At krænke betyder, at man ydmyger eller sårer andre og overskrider deres personlige grænser. At blive krænket betyder, at man bliver ydmyget eller såret ved, at nogen har overskredet ens personlige grænser.? Ofte bruger vi ord med flere medbetydninger. Forklar betydningerne: 1. I følelsernes vold Hun slår ham med mange længder Et hårdtslående argument Ikke lade sig slå ud Husspektakler...? Tegn fire ansigter med tale- og tænkebobler. To af ansigterne skal sige det samme, men tænke noget forskelligt. De andre to skal sige noget forskelligt, men tænke det samme. Hvordan kan man vide, hvem der mener hvad?

17 sprog og vold 17? Vold er et begreb, de fleste kender, men det er ikke sikkert, vi forstår det ens. Læs en beskrivelse af vold: Hvad er vold? Vold er enhver handling rettet mod en anden person, og som gennem denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, og får personen til at gøre noget mod sin vilje eller stoppe med at gøre noget, som personen gerne ville. (Oversat fra norsk) Per Isdal Per Isdal er psykolog og leder af Alternativ Til Vold i Norge, som er et behandlingscenter for voldsudøvere.? Hvad er vold? Diskuter i klassen, hvor I synes, at grænsen går. 01. Når man for sjov bokser til en kammerat? 02. Når ens forældre stikker én en lussing? 03. Når man kalder en anden for luder? 04. Når man hører, at andre bliver truet? 05. Når man kalder en anden for bøsse? 06. Når man ødelægger noget, der tilhører en anden? 07. Når man fryser nogen ude ved ikke at tale med dem? 08. Når man kærligt dasker hinanden? 09. Når man slår, fordi man er blevet sur? 10. Når man håner nogen? 11. Når man ydmyger nogen? 12. Når man truer nogen? 13. Når man oplever, at andre bliver slået?? Se på eksemplerne ovenfor igen. Hvad er psykisk vold, og hvad er fysisk vold?

18 18 sprog og vold? Bokseren Mikkel Kessler siger Elsk din kæreste ordentligt. Hvad mener han med det? Professionel bokser Mikkel Kessler er ambassadør for Danner. Se interview om Danner s.4.

19 sprog og vold 19? Hvordan kan man lære at sætte grænser og forstå andres? Lav sayings som på billedet. At sætte grænser er at blive bevidst om, hvad man vil og ikke vil, og vise det. At læse andres grænser er at gøre sig umage for at forstå, hvad andre vil, og at respektere det. Gardar Eide Einarsson The world Is Yours (2005), Collection of the Ellipse Foundation, Portugal. Værket er brugt med tilladelse af kunstneren selv. Gardar Eide Einarsson er født i 1976 i Norge, men bor nu i USA. Hans værker er bl.a. inspireret af graffiti og skaterkulturen.

20 20 sprog og vold? Følelser kan udløse voldsomme reaktioner. Spil en situation om følelser og grænser. 1. Find på en situation, hvor man kan opleve, at nogens grænser bliver overskredet. 2. Find på roller, som skal vise situationen. 3. Hvad skal de sige og gøre? Glæde, tristhed, frygt og vrede kan kaldes de fire grundfølelser. Vrede er en meget magtfuld følelse, der kan være svær at håndtere. Følelsen af vrede kan strække sig fra at være ærgelig til rasende. Men vrede er stadig en følelse og ikke en handling. Det afgørende er, hvad en person gør med sine følelser, og hvordan personen vælger at handle. Husk altid: Vold kan aldrig forsvares! Heller ikke selv om det måske kan forklares!

21 sprog og vold 21? Hvordan kan man forstå vrede, og hvordan kan man handle hensigtsmæssigt? Handling Vredens årsag? Alternativer? Jeg blev gal og sagde at det var uretfærdigt Jeg blev gal og bed det i mig Jeg blev gal og bebrejdede mig selv Jeg blev gal og skældte ud Jeg blev gal og stak en lussing Jeg blev gal og kastede rundt med ting Børnekonventionen FNs Konvention om Barnets Rettigheder Artikel 2 Ligestilling og beskyttelse mod diskrimination Alle rettigheder gælder for alle børn uden undtagelse. Landene skal beskytte børn mod alle former for diskrimination.

22 22 sprog og vold? Tag på forvandlingsrejse: Rejs til et sted, hvor der ikke findes nogen former for vold. Hvad skal der mon til for at skabe en verden uden vold? 1. Forestil jer, hvordan dét I ser, hører, dufter, møder og føler osv. er med til at bestemme, hvordan I har det. 2. Hvordan påvirkes en stemning af farver, rod, lugt og lyde? 3. Hvad gør regler? 4. Hvad påvirker ellers vores følelser og sanser? Diskrimination er at behandle mennesker dårligt på baggrund af fordomme. Fx havde sorte afrikanere ikke ret til det samme som hvide afrikanere i Sydafrika i perioden og blev på den måde diskrimineret pga. deres hudfarve.

23 tabu og vold 23

24 24 tabu og vold 02 tabu og vold

25 tabu og vold 25 Eller hva? siger Karim, da Andreas stadig ikke svarer. Ikke noget, siger Andreas og ruller sin blyant mellem fingrene. Hvad ville Karim sige, hvis Andreas fortalte ham om i går? Han ville ikke forstå det. Hvordan skulle han kunne det? Han ville ikke forstå det, han ville tænke noget forkert om Andreas far. Om hans mor. Og om Andreas.? Læs uddraget fra novellen. Diskuter hvorfor Andreas er tavs.? Er der tavshed andre steder i novellen? Lav en liste over, hvem der er tavse. Skriv positive og negative ting om de forskellige personers tavshed. Personer Positivt Negativt Andreas Mor Far

26 26 tabu og vold Tavshed kan skyldes, at vold er et tabubelagt emne. Tabu betyder oprindeligt urørligt og forbudt og handler om ting eller handlinger vi helst ikke accepterer eller taler om og som på den måde bliver tabu.? Lav en brainstorm om tabu. Overvej, hvilke tabuer der er ens eller forskellige for piger og drenge. Straffeloven Den danske lovgivning kriminaliserer ethvert overgreb mod en anden person. I straffelovens 244 står der, at den som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil 3 år. I 245 står der, at den som udøver vold af en særlig rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år.

27 tabu og vold 27? Bryd tavsheden. Læs interview med ansatte fra Danner s. 4. Herefter skal I forestille jer: 1. Hvordan reagerer Karim, hvis Andreas havde brudt tavsheden? 2. Hvordan reagerede Maria, da Natalie fortalte, hun kendte til volden? Tanker Følelser Hvad tænker Karim? Hvad føler Karim? Hvad tænker Maria? Hvad følte Maria? Kropslig reaktion Mærker han noget i kroppen? Uro, anspændthed, smerte eller andet? Mærkede hun noget i kroppen? Uro, anspændthed, smerte eller andet? Handlinger Hvilke handlinger foretager Karim? Lader han som ingenting? Går han sin vej? Taler han med nogen? Hvad gjorde Maria? Lod hun som ingenting? Gik hun sin vej? Talte hun med nogen?? Sammenlign og diskuter jeres svar.

28 28 tabu og vold? Læs om selvværd og lav et mindmap. at sammenligne sig med andre. Så ser man mest det dårlige ved sig selv. Når man som Andreas lever i en utryg og uforudsigelig hverdag, kan man have problemer med selvværdet. Selvværd handler nemlig om det syn, man har på sig selv og den holdning, man har til sig selv. Selvtillid og selvværd er ikke det samme. Man kan godt have selvtillid uden at have selvværd, mens man næsten ikke kan have selvværd uden også at have selvtillid. Selvtillid er at have tillid til sig selv, fordi man kan noget. Selvværd betyder, at man har en følelse af at være god nok, som den man er, også selvom man oplever modgang. Selvværd handler altså om, hvad man føler og tænker om sig selv. Har man et højt selvværd, kan man godt holde ud, at ens bedste ven fx er bedre til noget end man selv er. Man synes nemlig, at man er god nok, som man er også selv om man ikke er den bedste til alting. Men har man et lavt selvværd, har man ikke lyst til Selvværd er noget man opbygger i sit liv, og det kan både mistes og genopbygges. Det vil sige, at selvværd kan påvirkes og forandres gennem livet. 1. Hvordan har selvværdet det hos Andreas, faren, moren, Natalie eller Maria? 2. Hvordan får man et godt selvværd og hvorfor er det vigtigt? 3. Lav et mindmap om en verden, hvor alle børn har et godt selvværd. Hvad er vold? Vold er enhver handling rettet mod en anden person, og som gennem denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, og får personen til at gøre noget mod sin vilje eller stoppe med at gøre noget, som personen gerne ville. (Oversat fra norsk) Per Isdal (2002). Per Isdal er psykolog og leder af Alternativ Til Vold i Norge, som er et behandlingscenter for voldsudøvere.

29 tabu og vold 29? Hvor mange fortællinger kan der fortælles ud fra samme billede? Se på billedet og skriv en stafetfortælling. Richard Colman. Værket er fra udstillingen The Ghost fra White Walls Gallery i San Fransisco i Bragt med tilladelse af kunstneren selv. Richard Colman er født i 1976 og er fra USA. Han begyndte sin karriere som graffitimaler, men har senere uddannet sig på en kunstskole og udstiller nu sine billeder over hele verden.

30 30 tabu og vold Stafetfortælling: 1. Hvilke tanker, stemninger, følelser formulerer billedet? Hvad siger billedet dig? 2. Vælg hver især én af figurerne som hovedperson med de andre som bipersoner. 3. Begynd på hver jeres fortælling og lad teksten gå på omgang i gruppen. 4. Skriv videre på hinandens fortællinger. Fortællingerne skal afsluttes med et spørgsmål. 5. Læs fortællingerne højt for hinanden.? Tag på forvandlingsrejse: Lav et rollespil, hvor I bryder tabu. Vælg og digt med: Karim vil hjælpe Andreas og taler med ham. Læreren er bekymret for Andreas og taler med ham. Natalie tager Andreas med hjem til sin mor og de taler alle tre. Ét er at vide, at man kan gøre noget noget ande er at turde og have mod til det.

31 tabu og vold 31

32 32 tabu og vold 03 magt og vold

33 magt og vold 33 Far sidder ved siden af ham ved bordet. Han tager hånden væk fra morens nakke. Han drikker kaffe og klør sig i håret. Slog han også Maria? Andreas stod bag den lukkede dør med hamrende hjerte og lyttede til larmen, som til sidst holdt op. Der blev stille, og alligevel kunne han ikke sove. Han forstår det ikke. Hans far og mor sidder ved siden af hinanden. Helt rolige med kaffekopper på bordet og radio i baggrunden.? Læs uddraget fra novellen. Hvad handler det om? Husk altid: Vold kan aldrig forsvares! Heller ikke selv om det måske kan forklares!? Fortæl hvad magt og afmagt betyder. Find eksempler i novellen.

34 34 magt og vold? Hvad ved vi om ham? Lav en person karakteristik af Andreas far. Personkarakteristik Ydre kendetegn: navn, køn, alder, sprog (dialekt, slang, normal- eller fagsprog), job, sociale forhold, bolig, miljø, familie. Indre kendetegn: følelser, adfærd, holdninger, personlige egenskaber. Personens relationer: til sine nære, omgivelserne, til sig selv. Direkte personkarakteristik: Personen beskrives direkte i teksten: Alder, udseende, egenskaber, væremåde, holdninger og andres syn på personen, osv. Indirekte personkarakteristik: Personen beskrives indirekte i teksten: Gennem personens adfærd, handlinger og tale, må man nøjes med at forestille sig, hvordan personen egentlig er.? Der findes hjælp til mennesker, der udøver vold. Læs interview (med psykolog) Jacob Fogh fra behandlingscenter Dialog Mod Vold s. 10.? Hvad mener I? Det virker som om, at det ikke er første gang, at volden har fundet sted i familien. Hvilke grunde kan der mon være til, at faren slår? Og moren ikke går? Andre børns bud: Man slår, fordi man vil have magt eller fordi man har det dårligt. Man bliver, fordi man ikke kan overskue noget andet.

35 magt og vold 35? Læs casen herunder med en fars beretning Læs en autentisk historie, som er skrevet af en far til to børn på 5 og 9. Han har deltaget i behandlingstilbuddet Dialog mod Vold: Det sidste år har jeg været i behandling i Dialog mod Vold. Indtil jeg startede der, havde der været en lang periode, hvor Mia og jeg skændtes mere og mere. Til sidst begyndte jeg at tage fat i hende og nogle gange slå hende på skulderen, når jeg ikke syntes, hun hørte hvad jeg sagde eller når vi ikke kunne blive enige. Jeg kunne ikke styre mit temperament. Der var specielt en gang, hvor jeg bagefter tænkte at det var blevet for galt. Det var en aften, hvor vi blev ved i flere timer med at råbe og skrige. Jeg smed noget efter hende, og til sidst blev jeg så vred, at jeg slog hende, og denne gang ramte jeg hende i hovedet. Det blødte, og hun skreg, så børnene kom ind i stuen og så hvordan hun så ud. De blev meget forskrækkede og græd begge to. Lige dér var det ligesom jeg vågnede op og kunne se, at det var gået for vidt, det her. Så fandt jeg ud af at jeg kunne få hjælp og lære at styre min vrede bedre. Jeg fandt Dialog mod Volds hjemmeside og ringede til dem. Det var svært at skulle ringe måske mest fordi, at jeg skulle erkende, at jeg havde et problem at jeg var én, der udøvede vold. Jeg troede altid, at børnene ikke opdagede noget at de ikke hørte og så noget af det der foregik. Men nu bagefter ved jeg, at det gjorde de, fordi vi har talt om det, at min søn altid løb ind til sin storesøster, når vi skændtes, og så satte de Disneyfilm på og skruede højt op for lyden inde på hendes værelse for at være fri for at høre. Børnene bliver stadig nervøse, når vi hæver stemmerne, men jeg håber efterhånden, at de finder ud af, at det ikke sker igen. Fordi jeg er rigtig ked af, at det er sket, og er glad for at jeg turde løfte røret og ringe for at bede om hjælp. Jeg kan stadig blive vred men ikke på samme måde, jeg slår ikke, og jeg har lært at tale om tingene, og råber ikke højt, som jeg gjorde før. Ole

36 36 magt og vold? Tegn en stor rygsæk og skriv eller tegn Andreas følelser i rygsækken.? Illustrer en følelse uden ord. Vælg mellem 3 følelser: At føle afmagt, at føle magt, at føle glæde. Andreas går ud af døren næste morgen med rygsækken på ryggen på vej til skole. Men han har også en rygsæk på, der ikke kan ses. En usynlig rygsæk, som er fyldt med alle hans følelser omkring hans familie og volden. Illustrer en følelse med former, farver, afstand, tyngde, længde, hårdhed, lyd, lugt, smag eller hvad du eller kan finde på. Du må tegne, klippe, klistre, men ikke skrive. 1. Under selve voldsgerningen tænker Andreas, at han skal hjælpe sin mor. Men han gør det ikke, for han føler ikke, han kan. Han føler afmagt. 2. Måske føler Andreas far også afmagt over noget. Og måske tror han, at den følelse kan forsvinde, hvis han slår, så han igen kan få magt over situationen.

37 magt og vold Andreas mindes deres ferie i Sverige, hvor hans mor faldt i vandet, fordi hun hele tiden skulle fortælle og lave sjov. Han føler glæde. Det kan være rart at mindes noget, som kan få de dårlige tanker til at forsvinde lidt.

38 38 magt og vold? Hvorfor handler Maria, som hun gør? Hvad kunne hun have gjort i stedet? I novellen Dagen derpå har Maria tydeligvis gjort et eller andet ubehageligt overfor Natalie. Maria har udnyttet sin magt og udsat Natalie for fysisk eller psykisk vold for at straffe hende. Er Marias reaktion også udtryk for, at hun er ked af det? Logik For Maria er det logisk, at hendes veninde skal straffes for at have gjort noget, som Maria synes er forkert. Motiv Marias motiv for at straffe Natalie er måske at føle, at hun får magt over en situation, som hun føler afmagt overfor. Marias motiv er måske også at få magt over Natalie, så hun ikke siger mere. Ligegyldig hvilken type voldshandling som udøves kan den aldrig forsvares for vold mod andre mennesker er forbudt og forkert. Men voldshandlinger kan ofte forklares, da handlinger er forbundet med en logik og et motiv. Det gør dog ikke voldshandlinger mindre forbudte og forkerte.? Skriv om, hvem der er stærk i novellen. Der findes altså ikke undskyldninger for at slå eller udøve andre former for vold mod andre mennesker, fordi der er altid andre måder at handle på. Medmindre man handler i selvforsvar. Man kan være stærk på mange måder. Styrke kan være indeni og udenpå.

39 magt og vold 39? Hvad mener du? Vurderingsøvelse om vold, magt og køn. Overalt findes der regler for, hvad man må, og hvad man ikke må. Men der findes ikke nogle love og regler for, hvordan piger og drenge hver især skal opføre sig. Alligevel er det som om, at der findes usynlige regler for piger og andre for drenge. Hvad mener du?? I Danmark skal vi leve op til forskellige love og regler om frihed og lighed. Hvad betyder lovene mon? FN s Børnekonvention (forkortet udgave) Artikel 2 Ligestilling og beskyttelse mod diskrimination. Alle rettigheder gælder for alle børn uden undtagelse. Landene skal beskytte børn mod alle former for diskrimination. Artikel 3 Sikring af barnets interesser. Samfundet skal sikre barnets tarv, når der træffes beslutninger. Staten er forpligtet til at vedtage særlige regler, der beskytter barnet. FN s Menneskerettighedserklæring FN s Menneskerettighedserklæring blev vedtaget i Den skulle sikre, at alle borgere havde visse grundlæggende rettigheder. I alt har 150 lande skrevet under på Menneskerettighedserklæringen. I artikel 1 står der: Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd.

40 40 magt og vold? Tag på forvandlingsrejse: Rejs til et sted, hvor alle har lige værd. I forvandlingsrejsen er alle mennesker frie og lige. For at nå dertil skal I lave en fælles øvelse. Hvad er vold? Vold er enhver handling rettet mod en anden person, og som gennem denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, og får personen til at gøre noget mod sin vilje eller stoppe med at gøre noget, som personen gerne ville. (Oversat fra norsk) Per Isdal (2002). Per Isdal er psykolog og leder af Alternativ Til Vold i Norge, som er et behandlingscenter.

41 tabu og vold 41

42 42 tabu og vold 04 Skyld og vold

43 skyld og vold 43 Jeg ved det med din far, siger hun uden at se på ham. Han bliver kold og varm. De andre børns råb og leg er næsten ikke til at holde ud. Andreas holder hårdt fat om bænken. Det er ikke jeres skyld, siger Natalie. Han skal jo ha hjælp. Hun vender sig mod Andreas, hun tager fat i hans arm, hiver hans hånd til sig.? Læs uddraget fra novellen. Hvad handler det om?? Hvad betyder skyld? Hvad betyder skam? Giv eksempler.

44 44 skyld og vold Det kan føles meget skamfuldt at være i en familie med vold. Mange børn, der oplever vold i hjemmet, føler sig alene og ved ikke, hvad de skal gøre. De fortæller ikke andre om volden, men dækker over den. Volden får alt for ofte lov at fortsætte i det skjulte, og børn vænner sig til at tie om familiens hemmelighed og føler tit skyld og skam. Børn glemmer ofte, at det aldrig er et barns skyld, hvis det oplever vold eller selv udsættes for vold. 3. Da Natalie siger, at hun ved det, bliver Andreas helt kold og varm. Hvorfor gør han det? 4. Moren melder ikke volden til politiet, og taler ikke med sine børn om det. Hun føler nok også skyld og skam. Hvorfor? 5. Maria er efter Natalie, fordi Natalie ved noget om Maria, som hun føler skam omkring. Hvordan kan man mærke det?? Personerne i novellen Dagen derpå føler på forskellig måde både skyld og skam. Tal om eksemplerne. 6. Er faren skamfuld, da han spørger Andreas om de skal spille fodbold? 1. Andreas ved måske godt, at det ikke er hans skyld, at hans far slår. Alligevel kan han godt føle det. Og sådan føler mange børn, der lever i voldsramte familier. Hvorfor? At være et voldsudsat barn betyder, at man lever i en familie, hvor der foregår vold. 2. Maria siger til Andreas, da de cykler sammen, at det jo ikke er hans skyld, at deres far slår. Hvorfor siger hun det? Det kan være alle former for vold og behøver ikke at handle om fysiske overgreb mod barnet.

45 skyld og vold 45? Skyld og skam er følelser, der kan opstå gennem en oplevelse. Lad jer inspirere af billedet nedenfor og skab rum af følelser. Hvor har man gode og dårlige oplevelser indeni sig? Måske har man små rum eller skuffer i hjertet eller hjernen? Sky Cathedral, painted wood by Louise Nevelson, 1982, Smithsonian American Art Museum. Louise Nevelson Louise Nevelson var en amerikansk kunstner, der levede fra 1899 til Hendes teknik var at finde forskellige træstykker på gaden og sætte dem sammen til et nyt udtryk. Hun malede dem ensfarvede i sort eller hvid og til tider guld. Udtrykket kom på den måde frem ved de skygger, som formerne kastede. Hendes værker var som sammensatte rum, der omhandlede symbolske fortællinger om liv, død og erindringer.

46 46 skyld og vold? Læs den autentiske historie Min vens fødselsdag. Min vens fødselsdag Vi skulle til fødselsdag hos min ven Thomas, og aftalen var at gå i biografen. Vi skulle lige forbi Thomas efter skole og hente penge til biografen, og så sagde hans far pludselig nej. Vi måtte ikke få nogen penge til biografen alligevel. Thomas blev vildt sur, for de havde aftalt det, og pludselig lod faren som om, at han ikke vidste noget om det. Og det var jo lidt mærkeligt, for det var jo Thomas fødselsdag! Thomas kan godt blive ret gal, og det gjorde han også her. Han råbte, at han synes det var tarveligt og strengt. Stemningen blev ligesom dårligere og dårligere, og med ét tog faren Thomas med ind i stuen. Fra køkkenet kunne vi høre, at det blev værre. Vi kiggede ind i stuen, og så faren slå Thomas i hovedet med en knytnæve. Thomas græd og hans far svinede ham bare til! Han kaldte ham tudeprins, tudetøs, møgunge og sagde: Lad nu vær med at være en pige! og sådan noget. Så gav han pludselig Thomas en krammer, og sådan skiftede det. Det var næsten det værste. Jeg begyndte at græde, og jeg havde ikke lyst til at være der. Men jeg ville gerne hjælpe min ven. Vi fik Thomas med ud, og hele vejen ind til biografen græd han. Og vi trøstede ham. Dagen efter fortalte jeg det til min mor, som ringede til vores lærer. De talte med Thomas mor og fortalte hende, at de ville kontakte kommunen. Lige nu ser Thomas ikke sin far. Han har heller ikke så meget lyst. På den anden side, så elsker han ham stadig det er jo hans far! Thomas vil slet ikke snakke om det. Han har fortalt det til flere, men han vil bare ikke snakke om det. Jeg tror, at han bare håber på at glemme det, og at alt kan blive godt igen. Anonym, 12 år

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider

Vold i hjemmet. 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Vold i hjemmet 23. Januar 2009 Michelle Jørgensen Lasse Schneider Indholdsfortegnelse Indledning Side 2 Problemformulering Side 2 Vold mellem ægtefæller og kærestepar Side 3 Voldelige mænd Side 3 Voldelige

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

dagen derpå 3 Han sover nok længe, siger moren og nikker mod den lukkede soveværelsesdør. Hun rejser sig og tænder radioen. Andreas hælder cornflakes i sin tallerken og drysser sukker på, inden han begynder

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Åben Anonym Rådgivning for børn og unge i familier med alkoholproblemer Ca. hvert tiende barn eller ung i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du? Du er på hjemmebesøg i forbindelse med opstart på en børnefaglig undersøgelse. Ved besøget observerer du, at der er udvendige kroge/låse på børneværelserne. 1 Du er på hjemmebesøg hos otteårige Anders

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm

Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Begrebet vold... 5 Psykisk vold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fysisk vold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Lyset peger på dig. Du kan gøre en forskel!

Lyset peger på dig. Du kan gøre en forskel! Lyset peger på dig Du kan gøre en forskel! Hvis I har brug for hjælp Børne- og ungetelefonen 134 Åbningstid: Alle ugens dage kl. 19.00-21.00. Som led i forebyggelsen af selvmord og seksuelt misbrug af

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Tema: En voldsramt kvinde fortæller. Det, det skete i går, vil jeg aldrig fortælle nogen. Jeg er så bange og flov over, at han har slået mig...

Tema: En voldsramt kvinde fortæller. Det, det skete i går, vil jeg aldrig fortælle nogen. Jeg er så bange og flov over, at han har slået mig... Bl.a. i dette nummer: Mere mødrehjælp! - Kære dagbog - Bryd tabuet NR. 15 SEPTEMBER 2008 Tema: En voldsramt kvinde fortæller Det, det skete i går, vil jeg aldrig fortælle nogen. Jeg er så bange og flov

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk Konflikthåndtering 1 !" # # 2 Hvorfor arbejde med konflikter? De er uundgåelige frugtbare og smertelige Man kan lære at håndtere dem bedre og dermed minimere vold og lidelser, spare tid, penge og energi.

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

VEJLE den 6. november 2014

VEJLE den 6. november 2014 VEJLE den 6. november 2014 Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D. Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 1 retten til at blive elsket uden at skulle gøre noget for

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE

DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE DEPRESSION FAKTA OG FOREBYGGELSE Depression - en folkesygdom 200.000 danskere har en depression, og omkring halvdelen af dem kommer aldrig til lægen. Mange, der går til læge, fortæller ikke, at de føler

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel

Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Hvad er bedst for børnene? Til forældre og andre voksne tæt på børn med en mor eller far i fængsel Modige voksne Mange voksne har ikke lyst til at tale om det, der er sket, fordi de skammer sig eller ønsker

Læs mere

Legogaven fra Danmark

Legogaven fra Danmark Kapitel 12 Bire havde det ikke godt. Han trivedes ikke og udviklede sig ikke lige så let som mange af de andre. Den lille dreng kunne skifte karakter på et splitsekund. Det var som at se Dr. Jekyll og

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder

3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder 3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder spil Mål At eleverne kan give eksempler på, hvordan rettigheder i forhold til krop, sundhed, seksualitet og privatliv kan bruges i børn og unges hverdag. At eleverne

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SAYLE. Sårbarhedsundersøgelser 2008/09. på gymnasiale uddannelser i. regionerne Syddanmark og Midtjylland

SAYLE. Sårbarhedsundersøgelser 2008/09. på gymnasiale uddannelser i. regionerne Syddanmark og Midtjylland SAYLE Sårbarhedsundersøgelser 2008/09 på gymnasiale uddannelser i regionerne Syddanmark og Midtjylland Center for Selvmordsforskning - www.selvmordsforskning.dk Sårbarhedsundersøgelser 2008/09 Center for

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd).

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). DOM Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-771-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Den første psykose Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Oversigt Den første psykose og vejen til behandling Relationer og Psykose Hvordan påvirker psykosen familien? Hvad

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning Registerundersøgelse N= 25.645 (1990 2009) Interviewundersøgelse (N=30) Uddybende interviewundersøgelse

Læs mere

Bond & Salskov. En tabubelagt udfordring. Bond & Salskov

Bond & Salskov. En tabubelagt udfordring. Bond & Salskov Bond & Salskov En tabubelagt udfordring Dagens program Kort præsentation Partnervold Min historie Dialog i grupper Tak for i dag v. Mariann Salskov v. Marianne Baagø v. Mette Bond v. Mariann Salskov Hvem

Læs mere

Spørgeskema om børneopdragelse

Spørgeskema om børneopdragelse Spørgeskema om børneopdragelse I dette skema spørges til forskellige måder at opdrage og bruge konsekvenser på. 1. Nedenfor er beskrevet opdragelsesmetoder og konsekvenser, som forældre har fortalt os,

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Afslut dine relationer. ordentligt

Afslut dine relationer. ordentligt Din personlige udvikling Ofte er vi ikke klar over, hvor meget det påvirker vores fremtidige liv, når vi ikke får sagt ordentlig farvel til dem, der betyder noget for os. Dem, vi bliver uvenner med eller

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

De grønne pigespejdere 110/2012. De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold.

De grønne pigespejdere 110/2012. De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold. Voldspolitik De grønne pigespejdere skaber trygge rammer for piger og unge kvinder og tolererer ingen former for vold. Forord WAGGGS foretog i 2010 en medlemsundersøgelse, der viste, at vold mod piger

Læs mere

Jeg blev meget, meget stille

Jeg blev meget, meget stille Artikel, Sophia og Phillip, Familier med kræftramte børn, familieportræt, søskendevinkel Rettet Jeg blev meget, meget stille Søskende til børn der har fået kræft kan ende med at gøre sig selv usynlige.

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2 klasse, 3 klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 24 / 82.76% 5 / 17.24%,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere