Idrætsskader - udvalgte idrætsgrene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idrætsskader - udvalgte idrætsgrene"

Transkript

1 13 Idrætsskader - udvalgte idrætsgrene Søren Larsen, overlæge, Ortopædkirurgisk afd. O, OUH Lise Kolby, reservelæge, Karkirurgisk afd. A, OUH Det primære formål med at registrere idrætsskader er forebyggelse. Ved registrering af skader vil oplysninger om skadetype, lokalisation, skadesmekanisme og type af idræt kunne bruges i planlægningen af det forebyggende arbejde. WHO havde et mål op til år 2 om at reducere incidensen af idrætsskader. Dette skulle ske ved hjælp af forebyggelse. Fire punkter indgik i forebyggelsen af skader: 1) Grundig registrering af skaderne, 2) Identificere ætiologien til skaden, 3) Afprøve forebyggende tiltag og 4) Evaluere effektiviteten af tiltagene [1]. I et prospektivt studie omhandlende forebyggelse af skader hos håndboldspillere i Danmark havde man en kontrol gruppe, som trænede, som de plejede og en interventions gruppe, hvor der til træning og kamp blev brugt et specielt opvarmningsprogram og vippebræt igennem en sæson. Resultatet af undersøgelsen viste et signifikant lavere antal skader (traumatiske og overbelastningsskader) i interventionsgruppen [1]. Sportsskader registreret i en skadestue ud gør kun en del af det samlede antal skader, som sker hvert år i forbindelse med idræt. Mange af de mindre skader inkl. overbelastningsskaderne kan, hvis de behøver behandling klares i klubberne, i hjemmet eller hos egen læge. De vil derfor ikke blive registreret. I en undersøgelse af skademønstret i dansk divisionsfodbold fra 81 foretaget af Uffe Jørgensen fandt han, at kun 23 % af alle skaderne blev set på hospitalet [2]. Registreringen i denne opgørelse blev foretaget i klubberne, så alle skader, både store og små er blevet registreret. Denne form for registrering giver et mere præcist billede af incidensen af skader i den organiseret idræt. Begrænsningen i ovennævnte registrering er, at skaderne i den uorganiseret idræt ikke vil blive registreret. I en opgørelse over ride ulykker var det muligt, at registrere om skaden var sket til organiseret idræt eller ej. Her viste det sig, at der var flere skader inden for uorganiseret ridning end i ridning i organiserede klubber [3]. Det tyder på, at behovet for forebyggelse er større uden for de organiserede rideklubber. I den organiseret idræt er der opsyn med idrætsudøveren. Udover en træner kan klubberne have tilknyttet et behandler team, som sørger for, at regler om brug af sikkerhedsudstyr og regler bliver overholdt, samt at små skader bliver behandlet med det samme, så de ikke udvikler sig til mere alvorlige skader. Formålet med denne opgørelse er at beskrive resultaterne fra registreringen i skadestuen på Odense Universitets hospital (OUH) 96-, samt at vurdere tallenes validitet, når de sammenlignes med tal fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF), som har en etableret idrætskodning. Tabel 1. Idrætsskader - alder og køn Aktivitet Antal (%) Fodbold 157 (45%) Håndbold 7 (21%) Ketsjer/bat 16 (5%) Basket 8 (4%) Volley 8 (3%) 7 51 Øvrige 778 (22%) Total.676 1%

2 Materiale og metode I perioden 96- er der i skadestuen på OUH lavet en registrering af alle patienter, som ses med skader opstået i forbindelse med udøvelse af idræt (organiseret og uorganiseret idræt). Registreringen omfatter kun de skader, som har fået A-koden = idræt. Der benyttes herudover ikke specifik idrætskodning i skadestuen. Data er fundet ved hjælp af søgning i frit tekstfelt og det område skaden er sket i. Skaderne skal være sket i et idrætsområde (fodboldbane, hal, gymnastiksal o. lign.). Det betyder, at skader ved f.eks. fodboldspil hjemme i gaden eller i skolegården ikke er med i registreringen. Odenses optageområde er på 225 indbyggere, hvilket svarer til ca. 5 % af Danmarks befolkning. Der var 4784 førstegangshenvendelser i skadestuen i 23. Idrætsskader udgjorde 8 % af det totale antal henvendelser [4]. Resultater og diskussion Tabel 1 viser idrætsskader fordelt på køn og type af idræt. Andelen af drenge/mænd, som blev skadet udgør 65 %. Den markante forskel på kønnene er fundet i andre studier af samme type. En vigtig årsag til denne kønsforskel i hyppigheden af skader er, at mændene er mere eksponeret, idet markant flere drenge/mænd dyrker idræt i forhold til piger/ kvinder. Dette ses ud fra medlemstallene fra 25 i klubber på Fyn, som er medlemmer af Dansk Idrætsforbund (DIF). Der er mandlige og kun kvindelige medlemmer på Fyn i fodbold, håndbold, basketball, volleyball og ketsjer/bat. Det fremgår ligeledes af tabellen, at fodbold og håndbold er de idrætsgrene, hvor der sker flest skader hos begge køn. Dette er i overensstemmelse med lignende danske og udenlandske studier [5-6]. Der er to årsager til, at de fleste skader sker i disse idrætsgrene. 1) fodbold og håndbold de to mest populære idrætsgrene i Danmark jvf. medlemstallene fra DIF. Det betyder mange aktive og eksponeret udøvere i klubberne. 2) begge idrætsgrene er kontaktsport, hvilket øger risikoen for skader set i forhold til de individuelle idrætsgrene [5]. Figur 1. Skadesfordeling på de enkelte sportsgrene / udvikling 96 - Antal Fodbold Fodbold Håndbold Ketscher/bat Basket Volley Øvrige 1 Øvrige 5 Håndbold Basket Ketscher/bat Volley

3 15 Figur 2.a - f. Alders- og kønsfordeling fordelt på sportsgrene Fodbold Håndbold Ketsjer/bat

4 Basket Volley Øvrige

5 17 Figur 1 viser udviklingen i antallet af skader i registreringsperioden indenfor de enkelte idrætsgrene. Variationen i den 9-årige periode indenfor de enkelte idrætsgrene er ikke stor. Som tabel 1 også viser, sker der markant flere skader i fodbold og håndbold sammenlignet med de andre idrætsgrene. Skaderne fordelt på de forskellige aldersgrupper fremgår af figur 2.a 2.f. Generelt gælder det for fodbold, håndbold, volleyball, basketball og øvrige idrætsgrene, at hovedparten af skaderne sker i aldersgruppen 1-25 år. I klubberne på Fyn, som er medlem af DIF, er % af medlemmerne i aldersgruppen 1-25 år [7,9]. Som ovenfor nævnt er der en sammenhæng imellem størrelsen på den eksponerede gruppe og hyppigheden af skader i gruppen. Det samme er gældende indenfor ketsjer/bat. Her ses der dog en anden fordeling af skaderne indenfor aldersgrupperne. Specielt hos mændene sker der flest skader i aldersgruppen 5 år. Medlemstallene i DIF for klubber på Fyn følger dette, idet % af medlemmerne er over 25 år [9]. Det er ikke muligt at vurdere, om der findes en sammenhæng imellem antal eksponerede og antal skader i den uorganiserede idræt, idet antallet af aktive udøvere i denne gruppe ikke er kendt. Af tabel 2 fremgår det, at skadesmekanismen nøje hænger sammen med, om der er tale om en kontaktsport eller en individuel sport. Således er skadesmekanismen indenfor håndbold og fodbold primært kontakt med anden person (henholdsvis % og 5% af skaderne). Basketball, som ligeledes er en kontaktsport, har kontakt med genstand i bevægelse som den primære skadesmekanisme. En mulig sammenhæng kunne være, at det i basketball kun er tilladt at takle på bolden og ikke på personen. Den dominerende mekanisme i ketsjer/ bat er akut overbelastning af bevægeapparatet (74 % af alle skader). Tabel 2. Skadesmekanisme 96 - Mekanisme/ aktivitet Fodbold Håndbold Ketsjer/bat Basket Volley Øvrige Total % Fald på samme niveau () Fald > 1m (2) Kontakt m. genstand i bevægelse (17) Kontakt m. genstand i hvile (3) Kontakt m. anden person (36) Akut overbelastning af bevægeapparatet (27) (1) Total (1)

6 18 I tabel 3 ses det, at forvridning/ledskred er den dominerende skadestype indenfor de 5 specifikke idrætsgrene. Slag/stød og frakturer er de næsthyppigste skader. Samme mønster er fundet i andre nationale og internationale studier [6-7]. Brud udgør ca. 15% af det totale antal skader. Tallet er umiddelbart lavt, men det kan være en alvorlig skade, som kan have såvel sociale som økonomiske konsekvenser for idrætsudøveren og dennes familie. I en undersøgelse fra skadestuen i Esbjerg, hvor der i perioden blev registreret sportsskader hos børn i skolealderen, fandt man, at forældrene samlet havde 431 dage væk fra jobbet, og børnene selv havde 1896 dage væk fra fritidsjob som en konsekvens af skaden [1]. Figur 3 viser lokalisationen af skaderne på kroppen. Lignende fordeling af skader er fundet i andre studier [5-6,8]. Samlet set er skaderne hyppigst placeret på arme og ben med lille overvægt til benene (henholdsvis 35% og 47%). Dette varierer inden for de enkelte idrætsgrene afhængigt af, om det primært er armene eller benene, der benyttes i den pågældende idræt. Ved ketsjer/bat sport er 72% af skaderne lokaliseret til benene. Specielt tennis og badminton er karakteriseret ved pludselige og mange retningsskift ofte af eksplosiv karakter. Det medfører stor stress på benene, specielt muskler og ledbånd, hvilket bekræftes i tabel 3, hvor forvridninger, muskel- og ledbåndsskader er de hyppigste skadestyper i ketsjer/bat. De 1 hyppigste skader fordelt på idrætsgrenene fremgår af tabel 4. De hyppigste skader er primært forvridninger og slag/stød på over- og underekstremiteter. I fodbold er de dominerende skader forvridninger i fod, fodled og knæ, hvorimod der i håndbold primært ses forvridninger, ledbåndsoverrivninger og brud i/på fingre. Denne fordeling af skaderne hænger sammen med typen af idræt. I forbold er det f.eks. taklinger mod benene eller ujævnheder i underlaget, som er nogle af årsagerne til de mange forvridninger på underekstremiteterne. I håndbold er fingrene specielt udsatte, når bolden gribes/pareres. Tabel 3. Skadestyper/aktivitet 96 - Mekanisme/ aktivitet Fodbold Håndbold Ketsjer/bat Basket Volley Øvrige Total % Slag/stød (26) Brud (16) Forvridning/ ledskred () Muskel-/ledbåndsskade (4) Sår (6) Hjernerystelse () (9) Total (1)

7 Figur 3. Skadeslokalisation 96 - Fodbold: 9% 27% 57% 5% 2% Håndbold: 9% 5% 36% 3% 2% Ketsjer/bat: 8% 15% 72% 4% 2% Basket: 8% 57% 3% 3% 1% Volley: 4% 48% % 3% 1% Øvrige: % 36% 35% 6% 4% 11% 35% 47% 5% 2% Total:

8 2 Tabel 5 viser afslutningsmåden i skadestuen som er ens i alle idrætsgrene % af skaderne kan afsluttes i skadestuen uden yderligere kontrol. Mellem én og seks procent af skaderne kræver indlæggelse. Kun få procent af skaderne er altså så alvorlige, at de kræver indlæggelse, hvilket også er gældende i lignende danske og udenlandske opgørelser [6,8]. Statens Institut for Folkesundheds ulykkesregister dækker Glostrup, Herlev, Frederikssund, Esbjerg og Randers sygehuse svarende til 15% af Danmarks befolkning. Tallene er repræsentative for befolkningen som helhed i relation til køn og alder [11]. Tallene fra SIF og skadestuen på OUH i er sammenlignelige, når der tages højde for forskellen i befolkningsunderlaget i optageområdet. Tallene fra OUH er valide på trods af, at der ikke er etableret en specifik idrætskodning i skadestuen. Der er altså ikke behov for at ændre i kodningen af idræt i skadestuen, for at kunne benytte tallene i risikoberegninger og i analysen af, hvor der er behov for forebyggelse. Konklusioner: Drenge bliver hyppigere skadet end piger. Der sker flest skader inden for fodbold. Aldersgruppen 1-25 år er den mest udsatte gruppe. De fleste skader er lokaliseret til arme og ben. 6-7 % af skaderne er af lettere sværhedsgrad kan færdigbehandles i skadestuen. Tallene fra OUH er valide, når de sammenlignes med institutioner med specifik idrætskodning. På OUH anvendes et tekstfelt, som senere kan kodes. Tabel 4. De 1 hyppigste skader - fordelt på sportsgrene Skade Fodbold Håndbold Ketsjer/bat Basket Volley Øvrige Fodledsforvridning 52% % 7% 4% 5% 13% Knæledsforvridning % 21% 5% 2% 2% 11% Fingerforvridning % 45% 1% 9% 7% % Fingerbrud % % % 12% 4% 15% Slag/stød mod finger 23% 37% 2% 12% 6% 2% Slag/stød mod hånd % 23% 2% 3% 6% 27% Slag/stød mod fod % 8% 2% 1% 1% % Ledbåndsoverrivning finger 21% 47% 1% 16% 7% 8% Fod-forvridning 47% 2% 9% 4% 4% 16% Ledbåndsoverrivning knæ 67% 16% 3% 1% 2% 11%

9 21 Tabel 5. Afslutningsmåde - fordelt på sportsgrene Afslutningsmåde Fodbold Håndbold Ketsjer/bat Basket Volley Øvrige Afsluttet 63% 6% 61% 67% 68% 61% Afsluttet til kontrol hos egen læge 11% 13% 6% 17% 1% 15% Ambulant kontrol 23% % 27% 15% 2% 18% Indlagt 3% 3% 6% 1% 2% 6% Summary The study was based on a registration of injuries related to sports. The registration took place in the emergency room of Odense University Hospital from 96 to. Injuries sustained in organized as well as unorganized sports were registered. Results: 65 % of the injured were males. 45 % were injured while they were playing soccer % of the injuries were located to the upper and lower extremities. Injury mechanism was primarily contact with another person or an object in motion. The most frequent injuries were sprains (%) and contusions (26%). Only 3.5 % of the injuries required admission to the hospital. Conclusions: Males were more frequently injured than females. Most injuries occurred in soccer. Children/young people at the age of 1-25 years are at special risk. Most injuries are located to the extremities. 6-7 % of the injuries can be treated in the emergency room with no referral. Referencer 1. Wedderkop N, Kaltoft M, Lundgaard B, Rosendahl M, Froberg K. Prevention of injuries in young female players in European team handball. A prospective intervention study. Scand. J. Med. Sci. Sports 99; 9: Larsen S. Rideulykker. Årsrapport UAG 22: Skov O. Skadestueregistreringen i Odense. Årsrapport UAG 23: Loes M de, Goldie I. Incidence Rate of injuries During Sport Activity and Physical Exercise in a Rural Swedish Municipality: Incidence Rates in 17 Sports. Int. J. Sports Med. 88; 9: Sørensen L, Larsen SE, Rock ND. The epidemiology of sports injuries in school-aged children. Scand. J. Med. Sci. Sports. 96; 6: Burt CW, Overpeck MD. Emergency visits for sports-related injuries. Annals of emergency medicine 21; 37:3: Boyce SH, Quigley MA. An audit of sports injuries in children attending an accident and emergency department. Scottish Medical Journal 23; 48(3): Dansk Idræts Forbunds Hjemmeside: 1. Sørensen L, Larsen SE, Rock ND. Sports injuries in School-aged children, A study of traumatologic and socioeconomic outcome. Scand. J. Med. Sci. Sports. 98; 8: Statens Institut for Folkesundheds hjemmeside: 2. Jørgensen U. Skadesmønstret i dansk divisionsfodbold. Ugeskrift for læger 81; 3/:

Kapitel 1. Emner for ulykkesanalyse 2004

Kapitel 1. Emner for ulykkesanalyse 2004 7 Kapitel 1. Emner for ulykkesanalyse 2004 Tilskadekomne efter uheld med trampolin og hoppepuder Overlæge Lars Binderup Larsen Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Der har i det sidste års tid været fokus

Læs mere

Kapitel 4. Baggrundstabeller

Kapitel 4. Baggrundstabeller 69 Kapitel 4. Baggrundstabeller Tabel 4.1 Tilskadekomne efter ikke-ulykker fordelt efter skadested Distribution of injured from non-accidents according to place where the injury was sustained. Tabel 4.2

Læs mere

UlykkesAnalyseGruppen

UlykkesAnalyseGruppen Ulykker 2004 Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital Redigeret af Lars Binderup Larsen, Morten Schultz Larsen og Jens M. Lauritsen Indlæg af: Overlæge Lars Binderup Larsen

Læs mere

voldsofre i Odense Kommune

voldsofre i Odense Kommune 22 Anmeldelsesprocenten blandt hospitalsbehandlede voldsofre i Odense Kommune Læge, ph.d.-studerende Christian Færgemann Vicepolitiinspektør Ebbe Krogaard Baggrund Kun en mindre andel af alle skader forårsaget

Læs mere

Voldsofre behandlet på de fynske skadestuer i relation til bopælskommune

Voldsofre behandlet på de fynske skadestuer i relation til bopælskommune 1 Voldsofre behandlet på de fynske skadestuer 1999-23 i relation til bopælskommune Læge, ph.d.-studerende Christian Færgemann Skadestuerne ved Universitetshospital, Sygehus og Sygehus behandler årligt

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Middelfart Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker

Læs mere

Badminton verdens sundeste idræt

Badminton verdens sundeste idræt Badminton verdens sundeste idræt Få Fremtiden på banen 10.Juni 2017 Niels Christian Kaldau, MD. Afdelingslæge Artroskopisk Center Hvidovre Diplomlæge i Idrætsmedicin Når badminton ikke er sundt Er badminton

Læs mere

Ulykker 2004: Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital 2004

Ulykker 2004: Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital 2004 Syddansk Universitet Ulykker 2004: Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital 2004 Larsen, Lars Binderup; Larsen, Morten Schultz; Lauritsen, Jens M Publication date: 2005 Document

Læs mere

indgang knæ for nogle år tilbage, så findes der ingen at udvikle effektive træningsprogrammer kan halvere for at forebygge idrætsskader.

indgang knæ for nogle år tilbage, så findes der ingen at udvikle effektive træningsprogrammer kan halvere for at forebygge idrætsskader. Opvarmningsprogram forebygger Knæ- og ankelskader udgør omkring halvdelen af alle akutte skader i bold-spil. Nogle af disse skader er meget alvorlige og fører til at idrætskarrieren er slut eller i værste

Læs mere

Syddansk Universitet. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF. Link to publication

Syddansk Universitet. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF. Link to publication Syddansk Universitet Ulykker 2004: Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital 2004 Larsen, Lars Binderup; Larsen, Morten Schultz; Lauritsen, Jens M Publication date: 2005 Document

Læs mere

Analyse af medlemstal for fitness 2016

Analyse af medlemstal for fitness 2016 Analyse af medlemstal for fitness 2016 Udarbejdet af Jens Myrup Thomsen og Katja Karlsen på baggrund af medlemstal for fitness fra Centralt ForeningsRegister samt Danmarks Statistik. BEVÆG DIG FOR LIVET

Læs mere

Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004

Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004 101 Tabel 4.28 Trafikuheldsudviklingen i årene 1994-2004 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 Antal tilskadekomne 3230 3054 3238 3306 3447 3585 3546 3754 3512 3538 Number of injured Politiets

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Ærø Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn -7 år for Nordfyns Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

Figur trafik 1. Antal tilskadekomne behandlet på skadestuen, Figur trafik 2.

Figur trafik 1. Antal tilskadekomne behandlet på skadestuen, Figur trafik 2. 72 Figur trafik 1. Antal tilskadekomne behandlet på skadestuen, Odense Universitetshospital efter færdselsulykke i perioden 1978 til 23. 4 23 35 3 25 2 22 21 2 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Assens Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

Grundlag for samarbejde med kommuner om forebyggelse

Grundlag for samarbejde med kommuner om forebyggelse 44 Grundlag for samarbejde med kommuner om forebyggelse Overlæge lic.med. Jens Lauritsen Ortopædkirurgisk afd. O, OUH I årene 1999-2003 var der i alt 267.596 førstegangshenvendelser efter tilskadekomst

Læs mere

Tilskadekomne ved trafikulykker behandlet på skadestuen ved Odense Universitetshospital

Tilskadekomne ved trafikulykker behandlet på skadestuen ved Odense Universitetshospital 48 Tilskadekomne ved trafikulykker behandlet på skadestuen ved Odense Universitetshospital Der blev i 24 behandlet et lidt større antal tilskadekomne trafikanter end i 23. Antallet af tilskadekomne steg

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Langeland Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

Fyrværkeriulykker i perioden 1.februar 2007-2.januar 2008

Fyrværkeriulykker i perioden 1.februar 2007-2.januar 2008 Fyrværkeriulykker i perioden 1.februar 2007-2.januar 2008 (opgjort 5. marts 2008) Data er for ulykkestidspunkt i perioden 1.feb 2007 2. januar 2008 inkl., og omfatter skadestuerne i Glostrup, Frederikssund,

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Nyborg Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn -7 år for Odense Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

Perspektiver på fysisk aktivitet

Perspektiver på fysisk aktivitet Perspektiver på fysisk aktivitet V/Tue Kristensen, Projektleder Sundhedsstyrelsen, Center for Forebyggelse Kontakt: tuk@sst.dk Disposition Hvor meget? - Tal på fysisk aktivitet/inaktivitet - Reviderede

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Faaborg-Midtfyn Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker

Læs mere

Medlemstal analyse opgørelse pr

Medlemstal analyse opgørelse pr Hovedbestyrelsesmøde den 14. april 2016 Bilag 2.1 30.3.2016 Medlemstal analyse 2016 - opgørelse pr. 31.12.2015 DGI s medlemsopgørelse pr. 31.12.2015 lander på 1.524.083 medlemmer i 6.351 foreninger 1.

Læs mere

Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-2005

Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-2005 9. maj 6 Morten Wiberg Consult Status på fysiske skader som følge af fyrværkeri 1995-5 Indledning Siden 1989 har en kreds af nationale og regionale interessenter og aktører i samarbejde med en række NGO

Læs mere

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET

PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET Skader efter ulykker, vold og selvskadehandlinger: Børn - år for Svendborg Kommune Juni PROJEKT MED FOKUS PÅ BØRNEULYKKESOMRÅDET PROJEKTETS BAGGRUND Det er ikke uden grund, at forebyggelse af ulykker blandt

Læs mere

Svendborgprojektet: Den videnskabelige evaluering af idrætsskolerne

Svendborgprojektet: Den videnskabelige evaluering af idrætsskolerne Svendborgprojektet: Den videnskabelige evaluering af idrætsskolerne Professor Niels Wedderkopp Center for Research in Childhood Health IOB og Institut for Regional Subdhedsforskning Syddansk Universitet

Læs mere

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2011

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2011 Februar 2012 Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2011 1 Klinikken kører stadig med fulde programmer. Lægerne kan således se 16 nye patienter pr gang, og vi holder ventetiden på 3 uger. Vi prøver stadig at

Læs mere

Overvej f.eks.: - Hvilket idrætsbillede ønskes fremmet? - Hvilke normer og pædagogiske principper bør indgå i idrætsarbejdet?

Overvej f.eks.: - Hvilket idrætsbillede ønskes fremmet? - Hvilke normer og pædagogiske principper bør indgå i idrætsarbejdet? HVORDAN BLIVER MAN KLAR IGEN? Husk når noget går i stykker, skal det heles! Undgå derfor konkurrencepræget aktivitet indtil funktionen er genvundet fuldstændig. Planlæg i samarbejde mellem aktiv/træner

Læs mere

Betydningen af et øget antal idrætstimer for udviklingen af idræts- og fritidsskader hos børn

Betydningen af et øget antal idrætstimer for udviklingen af idræts- og fritidsskader hos børn Betydningen af et øget antal idrætstimer for udviklingen af idræts- og fritidsskader hos børn Eva Jespersen, Fysioterapeut, Ph.d Studerende, Centre of Research in Childhood Health - RICH, Institut for

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Er hospitalernes indsats overfor patienter med alkoholproblemer tilstrækkelig?

Er hospitalernes indsats overfor patienter med alkoholproblemer tilstrækkelig? Er hospitalernes indsats overfor patienter med alkoholproblemer tilstrækkelig? Hospitalsindlæggelser og dødelighed hos danskere, der har været på hospitalet med et alkoholproblem. GRO ASKGAARD, LÆGE OG

Læs mere

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Forfatterne bag... 4 Rettelser... 4 Kontakt... 4 Datamaterialet... 5 Skadesdefinition... 6 IDRÆTSSKADER HOS VOKSNE...7 Skadesantal og -risiko

Læs mere

Tabel 4.23 Skadesmekanisme ved ulykker, fordelt på områder

Tabel 4.23 Skadesmekanisme ved ulykker, fordelt på områder Tabel 4.23 Skadesmekanisme ved ulykker, fordelt på områder - 2004 Distribution of accident victims by the mechanism and nature of their accident according to place of accident - 2004. 84 Skadesmekanisme

Læs mere

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012

Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012 Februar 2013 Idrætsklinikken Nord ÅRSRAPPORT 2012 1 Klinikken har stadig fulde programmer, og vi holder en ventetid på 2-3 uger. Vi har opretholdt ideen med ofte at ringe svarene på røntgen- og MR-undersøgelser

Læs mere

Ulykkesprofil. for Ballerup Kommune. Bjarne Laursen, Hanne Møller Astrid Gisèle Veloso. Udarbejdet af

Ulykkesprofil. for Ballerup Kommune. Bjarne Laursen, Hanne Møller Astrid Gisèle Veloso. Udarbejdet af Ulykkesprofil for Ballerup Kommune Udarbejdet af Bjarne Laursen, Hanne Møller Astrid Gisèle Veloso Statens Institut for Folkesundhed Oktober 26 Konklusionerne i denne rapport bygger på vedlagte analyser

Læs mere

SVENDBORGPROJEKTET FORSKNINGEN

SVENDBORGPROJEKTET FORSKNINGEN SVENDBORGPROJEKTET FORSKNINGEN Klinisk professor, overlæge Niels Wedderkopp Rygforskningscentret, institut for regional sundhedsforskning og Center for Research in Childhood Health, IOB Syddansk Universitet

Læs mere

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016

IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 IDRÆTSSKADER I DANMARK 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 3 Forfatterne bag... 4 Rettelser... 4 Kontakt... 4 Datamaterialet... 5 Skadesdefinition... 6 IDRÆTSSKADER HOS VOKSNE... 7 Skadesantal og -risiko

Læs mere

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 -

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 - Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 97 Offentligt Elitekommune Struktur/organisering Hvilke elever/behov er idrætsklasserne rettet mod? Aalborg Ballerup Esbjerg Pt. ingen folkeskoletilbud

Læs mere

BENYTTELSE AF IDRÆTSFACILITETER I VIGERSTEDHALLEN. Tillægsnotat til undersøgelsen Fremtidens Idrætsfaciliteter i Ringsted Kommune

BENYTTELSE AF IDRÆTSFACILITETER I VIGERSTEDHALLEN. Tillægsnotat til undersøgelsen Fremtidens Idrætsfaciliteter i Ringsted Kommune BENYTTELSE AF IDRÆTSFACILITETER I VIGERSTEDHALLEN Tillægsnotat til undersøgelsen Fremtidens Idrætsfaciliteter i Ringsted Kommune Rapport / Maj 2016 Analyse af kapaciteten i Delanalyse 4 i Fremtidens Idrætsfaciliteter

Læs mere

Børne- og ungdomsulykker i Danmark 2011

Børne- og ungdomsulykker i Danmark 2011 21. NOVEMBER 2012 Børne- og ungdomsulykker i Danmark 2011 AF ANN-KATHRINE EJSING Resumé Blandt børn og unge i alderen 0-24 år skete der i 2011 270.000 ulykker, hvilket afspejler, at 13,6 pct. var udsat

Læs mere

Fysioterapi-faglig retningslinje og milestones til genoptræning af børn og unge under 18 år der har fået rekonstrueret ACL

Fysioterapi-faglig retningslinje og milestones til genoptræning af børn og unge under 18 år der har fået rekonstrueret ACL Fysioterapi-faglig retningslinje og milestones til genoptræning af børn og unge under 18 år der har fået rekonstrueret ACL Børn og unge op til 18 år, der har fået foretaget rekonstruktion af ACL, følger

Læs mere

Sådan træner du dine knæ

Sådan træner du dine knæ Sådan træner du dine knæ 45.000 patienter humper hvert år ind på skadestuen med skader i bentøjet i forbindelse med sport og motion. 15 procent af alle skader i løb og fodbold sker i knæet. I denne guide

Læs mere

Informationsmøde for idrætselever på Øregård, Ordrup og Gammel Hellerup. - et tilbud til unge talenter

Informationsmøde for idrætselever på Øregård, Ordrup og Gammel Hellerup. - et tilbud til unge talenter Informationsmøde for idrætselever på Øregård, Ordrup og Gammel Hellerup Gymnasium - et tilbud til unge talenter Dagsorden Kl. 17.00-18.00 Velkomst ved rektor Jørgen Rasmussen fra Gammel Hellerup Gymnasium

Læs mere

Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2002-2008

Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2002-2008 Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2-8 Reservelæge Christina Høegh Reisenhus og overlæge Jens Lauritsen Ortopædkirurgisk afdeling O, Ulykkes Analyse Gruppen. www.uag.dk

Læs mere

Modtagelse af svært tilskadekomne.

Modtagelse af svært tilskadekomne. Modtagelse af svært tilskadekomne. Siden 1996 har vi på Odense Universitetshospital haft en særlig registrering af svært tilskadekomne, både fra trafikuheld og fra øvrige ulykker. Disse registreringer

Læs mere

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden

Arbejdsnotat. Tendens til stigende social ulighed i levetiden Arbejdsnotat Tendens til stigende social ulighed i levetiden Udarbejdet af: Mikkel Baadsgaard, AErådet i samarbejde med Henrik Brønnum-Hansen, Statens Institut for Folkesundhed Februar 2007 2 Indhold og

Læs mere

Husstande og familier

Husstande og familier Husstande og familier Households and families ((Side 169)) 170 - Husstande og familier Tabel 89. Husstande 1. januar 1980-1998 Households 1 January 1980-1998 En enlig mand En enlig kvinde Husstande med

Læs mere

Husstande og familier. Households and families

Husstande og familier. Households and families Husstande og familier Households and families 172 - Husstande og familier Tabel 87. Husstande 1. januar 1980-2000 Households 1 January 1980-2000 En enlig mand med/uden En enlig kvinde med/uden Husstande

Læs mere

Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang

Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang ANALYSE December 2017 Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang Børn og unge (0-17) 2014-2016 Indhold Anvendelse af akut beroligende medicin med tvang... 1 1. Hovedresultater og opsamling på tværs

Læs mere

Sundhedsstatistik : en guide

Sundhedsstatistik : en guide Sundhedsstatistik : en guide Officiel statistik danske hjemmesider og netpublikationer: Danmarks Statistik Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik, der indsamler, bearbejder og

Læs mere

Skadestuernes virksomhed 1998

Skadestuernes virksomhed 1998 Skadestuernes virksomhed 1998 Kontaktperson: Fuldmægtig Jørgen Jørgensen, lokal 6302 Fuldmægtig Jakob Lynge Sandegaard, lokal 6205 Skadestuestatistik 1998 Siden 1. januar 1995 har alle landets skadestuer

Læs mere

Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2002-2008

Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2002-2008 Tilskadekomne efter uheld med trampolin et stigende problem i perioden 2-8 Overlæge Jens Lauritsen og reservelæge Christina Høegh Reisenhus. Ortopædkirurgisk afdeling O, Ulykkes Analyse Gruppen. www.uag.dk.

Læs mere

UlykkesAnalyseGruppen Accident Analysis Group

UlykkesAnalyseGruppen Accident Analysis Group Ulykker 2000 Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital Redigeret af Lars Binderup Larsen, Morten Schultz Larsen & Ole Skov Indlæg af: Afdelingslæge Lars Binderup Larsen Overlæge

Læs mere

Juni. Afrapportering fra: Lundehus, Kildevældsskolen & Rådmandsgade skole. Spørgeskema, gps og bevægelsesmåler

Juni. Afrapportering fra: Lundehus, Kildevældsskolen & Rådmandsgade skole. Spørgeskema, gps og bevægelsesmåler Afrapportering fra: Lundehus, Kildevældsskolen & Rådmandsgade skole Juni 2012 Spørgeskema, gps og bevægelsesmåler Rapporten er udarbejdet af Syddansk Universitet, Center for Interventionsforskning Indledning

Læs mere

Arbejdsskadestatistik for Region Nordjylland KKKØR. Arbejdsskadestatistik for. Region Nordjylland Helår Side 0

Arbejdsskadestatistik for Region Nordjylland KKKØR. Arbejdsskadestatistik for. Region Nordjylland Helår Side 0 KKKØR Arbejdsskadestatistik for Region Nordjylland Arbejdsskadestatistik for Region Nordjylland Helår 2012 Side 0 Side 1 A-skade statistik for Region Nordjylland Antal af A-skader i Region Nordjylland

Læs mere

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund?

Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Hvordan får vi bugt med det fedmefremmende samfund? Forebyggelse af overvægt og fedme hos børn hvad ved vi fra kontrollerede randomiserede undersøgelser? Berit L Heitmann, Professor PhD Enheden for Epidemiologisk

Læs mere

E-sporten boomer ANALYSE

E-sporten boomer ANALYSE ANALYSE E-sporten boomer E-sporten har oplevet en meget voldsom vækst de senere år, og nye tal viser, at denne tendens fortsatte ufortrødent i 2017. Da der ikke findes officielle totale opgørelser af e-sportens

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR ULYKKESREGISTERET 2001

ÅRSRAPPORT FOR ULYKKESREGISTERET 2001 ÅRSRAPPORT FOR ULYKKESREGISTERET 2001 Skadestuekontakter registreret på fem skadestuer Bjarne Laursen Hanne Møller Anne Mette Tranberg Johansen Birthe Frimodt-Møller 2 Årsrapport for Ulykkesregisteret

Læs mere

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Pilotundersøgelse 215 1 2 Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering

Læs mere

BILAG 4 Ligestillingsvurdering af projekter i Klubhuspuljen 2012

BILAG 4 Ligestillingsvurdering af projekter i Klubhuspuljen 2012 BILAG 4 Ligestillingsvurdering af projekter i Klubhuspuljen 2012 Nærværende notat indeholder baggrundsinformation om køn og foreningsliv. Dette følges op af korte ligestillingsvurderinger af de enkelte

Læs mere

SPORTSSKADE KURSUS DEL 1 1 KURSUS I SPORTSSKADER - FOREBYGGELSE-TRÆNING -BEHANDLING FORMÅL MED KURSET SKADES DEFINITION ÅRSAG OPSTÅR BEDRING EKSEMPLER

SPORTSSKADE KURSUS DEL 1 1 KURSUS I SPORTSSKADER - FOREBYGGELSE-TRÆNING -BEHANDLING FORMÅL MED KURSET SKADES DEFINITION ÅRSAG OPSTÅR BEDRING EKSEMPLER KURSUS I SPORTSSKADER - FOREBYGGELSE-TRÆNING -BEHANDLING AKUT SKADE OG GENOPTRÆNING FORMÅL MED KURSET AT I LÆRER AT UDFØRE KORREKT AKUT SKADES- BEHANDLING AT I FÅR INDSIGT I KROPPENS ADVARSELSSIGNALER

Læs mere

Childhood motor performance as predictor of physical activity and physical activity related injuries

Childhood motor performance as predictor of physical activity and physical activity related injuries Childhood motor performance as predictor of physical activity and physical activity related injuries The Childhood Health, Activity and Motor Performance School Study- DK The CHAMPS Study- DK Lisbeth Runge

Læs mere

TEENAGERES IDRÆTSVANER

TEENAGERES IDRÆTSVANER TEENAGERES IDRÆTSVANER Notat på baggrund af undersøgelsen Danskernes motions- og sportsvaner 2016 Steffen Rask Notat / Maj 2017 Idrættens Analyseinstitut 2 www.idan.dk TEENAGERES IDRÆTSVANER Idrættens

Læs mere

Er det usundt at træne meget? Kristian Overgaard Department of Public Health Sport Science Aarhus University

Er det usundt at træne meget? Kristian Overgaard Department of Public Health Sport Science Aarhus University Er det usundt at træne meget? Kristian Overgaard Department of Public Health Sport Science Aarhus University Hvorfor tale om supermotionisme? Rapporter i medierne om risiko forbundet med supermotionisme

Læs mere

Fagbeskrivelse. Valgmodul: Undersøgelse og rehabilitering af muskel-skader i relation til idræt

Fagbeskrivelse. Valgmodul: Undersøgelse og rehabilitering af muskel-skader i relation til idræt Fagbeskrivelse Valgmodul: Undersøgelse og rehabilitering af muskel-skader i relation til idræt Assessment and rehabilitation of muscle injuries - in relation to sport Kandidatuddannelsen i Fysioterapi

Læs mere

Børn af forældre med psykiske lidelser

Børn af forældre med psykiske lidelser 1. December 2016 Institut for Folkesundhed Sektion for Epidemiologi Vingsted seminar Baggrund Psykiske lidelser udgør et væsentligt samfundsmæssigt problem. I 2011 indløste 460.000 danskere recept på antidepressiva

Læs mere

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad?

FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Det brændende spørgsmål FAKTAARK DEN PÆNE FORSTAD Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i den pæne forstad? Den pæne forstads centrale karakteristika Definition af den pæne forstad Her defineres

Læs mere

Hvordan skader alkohol unge?

Hvordan skader alkohol unge? Janne S. Tolstrup jst@si-folkesundhed.dk Hvordan skader alkohol unge? Janne Tolstrup, dr med, professor Statens Institut for Folkesundhed, SDU Hvordan skader alkohol unge? Biologiske effekter - Hjernens

Læs mere

Kapitel 5. Aktivitet i sygehusvæsenet hvem bruger sygehusene mest?

Kapitel 5. Aktivitet i sygehusvæsenet hvem bruger sygehusene mest? Kapitel 5. Aktivitet i sygehusvæsenet hvem bruger sygehusene mest? Sundhedsvæsenet er i hele den vestlige verden præget af stor. Ny teknologi muliggør nye og flere behandlinger og efterspørgselen efter

Læs mere

Årsrapport for Ulykkesregisteret 2002 Skadestuekontakter registreret på fem skadestuer

Årsrapport for Ulykkesregisteret 2002 Skadestuekontakter registreret på fem skadestuer Årsrapport for Ulykkesregisteret 2002 Skadestuekontakter registreret på fem skadestuer Bjarne Laursen Hanne Møller Anne Mette Tranberg Kejs Birthe Frimodt-Møller Årsrapport for Ulykkesregisteret 2002 Skadestuekontakter

Læs mere

Ulykker 2003. Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital

Ulykker 2003. Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital Ulykker 23 Tilskadekomne registreret på skadestuen, Odense Universitetshospital Accident victims treated at the A & E department, Odense University Hospital Inklusive nøgletal for henvendelser til skadestuerne

Læs mere

Hvordan skader alkohol unge?

Hvordan skader alkohol unge? Janne S. Tolstrup jst@si-folkesundhed.dk DNA18, den 31. januar 2018 Hvordan skader alkohol unge? Janne Tolstrup, dr med, professor Statens Institut for Folkesundhed, SDU Hvordan skader alkohol unge?

Læs mere

WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE?

WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE? WEEKEND EFFEKT I AKUTAFDELINGEN EKSISTERER DEN OG HVAD KAN ÅRSAGEN VÆRE? PHD-AFHANDLING Duvald I, Møllekær A, Boysen MA, Vest-Hansen B. Linking the severity of illness and the weekend effect: a cohort

Læs mere

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019

Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende. Marts 2019 Psykiatriske sengedage efter endt behandling er faldende Marts 19 1. Resumé Analysens formål er at belyse omfanget og varigheden af psykiatriske indlæggelser, hvor patienter fortsat er indlagt efter endt

Læs mere

Informationsmøde om Idrætstalentklasse

Informationsmøde om Idrætstalentklasse Informationsmøde om Idrætstalentklasse 2019-2020 Dagsorden 1. Velkommen - Peter 2. Udskolingen på Kildegårdskolen - Mikkel Høgh 3. Idrætstalentklassen - Peter Janner 4. Morgentræning - Henrik van Komen

Læs mere

Fysisk træning. Børn og unge FC Holte

Fysisk træning. Børn og unge FC Holte Fysisk træning Børn og unge FC Holte Mig selv Casper Skovgaard B.Sc idræt (KU), bachelorprojekt om specifik fysisk træning af 12-14 årige M.Sc humanfysiologi (KU), speciale i kombinationen af PRO og STY

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

Slidgigt Værd at vide om slidgigt

Slidgigt Værd at vide om slidgigt Patientinformation Slidgigt Værd at vide om slidgigt Ortopædkirurgisk Ambulatorium Forord Vi får alle slidgigt. Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede og/eller stive

Læs mere

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED 48 KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED SUNDHED En befolknings sundhedstilstand afspejler såvel borgernes levevis som sundhedssystemets evne til at forebygge og helbrede sygdomme. Hvad angår sundhed og velfærd,

Læs mere

Vejledning - Centralt ForeningsRegister

Vejledning - Centralt ForeningsRegister Vejledning - Centralt ForeningsRegister A) FORENINGER For at være en del af CFR skal foreningerne opfylde alle nedenstående kriterier: Have formuleret et (idrætsligt)formål med foreningsdannelsen, som

Læs mere

Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen

Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen Afdeling: Ortopædkirurgisk afd. O Ulykkes Analyse Gruppen Udarbejdet Overlæge Jens Lauritsen af: Sagsnr.: E-mail: Jens.Lauritsen@rsyd.dk Dato: 17. december 18 Telefon: 6541 2293 Fyrværkeriskader - oversigtstabeller

Læs mere

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed

FODBOLD FITNESS. Din sunde og fleksible mulighed FODBOLD FITNESS Din sunde og fleksible mulighed FORORD 2 Dette hæfte er til dig, der er på udkig efter en motionsform, som er både sund, sjov og social og som kan tilpasses din travle hverdag. Dansk Boldspil-Union

Læs mere

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.

FODBOLD FITNESS DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU. DIN SUNDE OG FLEKSIBLE MULIGHED MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT DBU.DK/ KOLOFON: Udgiver: Dansk Boldspil-Union DBU Allé 1, 2605 Brøndby Tekst: DBU Kommunkation

Læs mere

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET

FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET FAKTAARK - YDERKANTSOMRÅDET Det brændende spørgsmål Yderkantsområdets centrale karakteristika Hvordan skaber vi mere og bedre idræt og bevægelse i "yderkantsområdet? Definition af yderkantsområdet Yderkantsområdet

Læs mere

Nordfyns Kommune. Indhold

Nordfyns Kommune. Indhold Nordfyns Kommune Indhold Tabel.: Rangordning af kontaktårsager... 3. Hjemme- og fritidsulykker... 4 Tabel.: Rangordning af skadesmekanismer i forbindelse med hjemme- og fritidsulykker fordelt på alder...

Læs mere

KROP. Akutte Idrætsskader. knæskader

KROP. Akutte Idrætsskader. knæskader xx KROP & FYSIK Akutte Idrætsskader knæskader Fakta om idrætsskader Hvert år kommer mange danskere til skade når de dyrker idræt. Ankelforstuvninger, fibersprængninger, smerter i skuldre, ben, knæ og ankler

Læs mere

Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder

Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Bilag 2 til rapporten Idræt i udsatte boligområder Hvem har svaret? Tabel 1: Andelen af skoleeleverne, der har besvaret spørgeskemaet, som bor i boligområdet (pct.) Sundparken Horsens Stengårdsvej Esbjerg

Læs mere

Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed

Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed Amadeus Speciallægecenter ET SUNDT LIV - for dig eller din virksomhed 0808_AMADEUS_brochure1.indd 1 9/16/08 10:55:13 AM Amadeus Speciallægecenter Amadeus er et speciallægecenter, som hjælper dig eller

Læs mere

Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler

Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler Vi har spurgt alle medlemmer i Yngre Læger dvs. lige omkring 12. læger. Af de 12. har vi modtaget 2.978 besvarelser. Af de 2.978 besvarelser har 1.338

Læs mere

4.3 Brug af forebyggende ordninger

4.3 Brug af forebyggende ordninger Kapitel 4.3 Brug af forebyggende ordninger 4.3 Brug af forebyggende ordninger Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder en række forebyggende ordninger til befolkningen, eksempelvis i form af skoletandpleje,

Læs mere

Tilskadekomne ved trafi kulykker på Fyn - 2005

Tilskadekomne ved trafi kulykker på Fyn - 2005 1 Tilskadekomne ved trafi kulykker på Fyn - 2005 Overlæge Lars Binderup Larsen Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Tilskadekomne ved trafikulykker i 2005 Der blev i 2005 behandlet 4.805 tilskadekomne personer

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Det siger FOAs medlemmer om sladder FOA Kampagne & Analyse Januar 2009 Det siger FOAs medlemmer om sladder I oktober 2008 gennemførte FOA en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om blandt andet sladder på arbejdspladsen.

Læs mere

3.1 Region Hovedstaden

3.1 Region Hovedstaden 3.1 Region Hovedstaden I dette afsnit beskrives en række sociodemografiske faktorer for borgere med diabetes, KOL, hjertekarsygdom eller mindst 2 af disse kroniske sygdomme i Region Hovedstaden. På tværs

Læs mere

For en nærmere analyse af fordelingen på køn, alder og regioner henvises til de særskilte arbejdspapirer herom.

For en nærmere analyse af fordelingen på køn, alder og regioner henvises til de særskilte arbejdspapirer herom. Forord Der er ændret på opbygningen af årsstatistikken fra arbejdsskadestatikken i år i forhold til tidligere år. I stedet for det tema, som er indgået i arbejdsskadestatistikken siden 2002, er der i tilknytning

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Kapitel 14. Motionsvaner hvorfor, hvordan og hvor?

Kapitel 14. Motionsvaner hvorfor, hvordan og hvor? Kapitel 14 Motionsvaner h v o r for, h v o rdan og hvor? Kapitel 14. Motionsvaner hvorfor, hvordan og hvor? 143 Motion er kendt for sine mange sundhedsfremmende effekter (nærmere beskrevet i kapitel 6),

Læs mere

Cohort of HBV and HCV Patients

Cohort of HBV and HCV Patients Cohort of HBV and HCV Patients Emanuel K. Manesis, MD Professor of Medicine In 2003 the Hellenic Center for Disease Prevention & Control (HCDPC) started a cohort study of chronic HBV, HDV and HCV infection

Læs mere