SIDDER DU GODT? En brugerhåndbog for kørestolsbrugere - Ordforklaring Af Helle Dreier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIDDER DU GODT? En brugerhåndbog for kørestolsbrugere - Ordforklaring Af Helle Dreier"

Transkript

1 - Ordforklaring 030 ORDFORKLARING Armlæn Beklædning Bækkenets neutralstilling På kørestolen kan bruges til at aflaste op til 10 % af kroppens vægt. Skal understøtte armene, når disse ikke bruges, og må ikke sidde i vejen for, at du kan bevæge dine arme og skuldre frit, hvis du kører stolen med drivringe. (tegning 11) Kraftige sømme på tøjet kan medfører tryk på udsatte punkter. Klip evt. baglommer af bukser eller undersøg mulighederne for at købe tøj, der er beregnet til mennesker, der sidder. Overtøjets størrelse og tykkelse må ikke påvirke dit valg af kørestolsbredde. Find evt. overtøj, der ikke fylder i siderne og på ryggen. Sko kan have forskellig sålehøjde og kan derfor også have indflydelse på, om dine fodstøtter passer til din underbenslængde. Køb evt. sko, der har samme sålehøjde, eller vær indstillet på, at du skal rette på fodstøttens længde, når du skifter til sko med en anden sålehøjde. Indebærer at du sidder på toppunktet af dine gængeformede sædeknogler. (tegning 6) Det kan kun lade sig gøre at forblive siddende her, hvis kroppen finder støtte på et 3. punkt. Sammenlign det med en 3-benet malkeskammel. Hvis bækkenet skal holdes i neutralstilling kan det udelukkende ske ved at udnytte det 3. støttepunkt på ryggen på overgangen mellem rygsøjle og korsbenet. (tegning 5) Hvis man i stedet for lander på halebenet, vil bækkenet ikke længere kunne holdes i neutralstilling. Derfor vil det heller ikke være muligt at opnå stabilitet i en siddestilling, hvor halebenet udgør et 3.støttepunkt.(tegning 7)

2 031 Det 3. støttepunkt Er et område nederst på ryggen. Det befinder sig på overgangen mellem rygsøjle og korsben. (tegning 5) Følg din hoftekam fra taljen og om på ryggen, så finder du området. Dette område skal sammen med de to sædeknogler inde i ballerne udgøre den stabile base for din siddestilling. (tegning 4) Det er støtte fra kørestolen på dette område, der skal give din rygsøjle mulighed for at fungere som en selvbærende konstruktion. Fra denne position bliver det muligt at holde overkrop og hoved i balance. (tegning 6) Fodstøtter Forflytning Forflytningshjælpemidler Haleben Kan bruges til at fordele op til 10 % af kropsvægten på. Fodstøtter der giver mulighed for at sidde med 90 grader i knæene har større trykfordelende egenskaber end andre typer fx eleverbare fodstøtter. (tegning 9) Er et andet ord for flytning. Det er når du flytter dig til din kørestol, hvor du skal sidde i længere tid end 15 minutter, at du skal være omhyggelig. Det skal foregå kontrolleret enten med eller uden hjælpemidler, og forflytningen skal slutte med, at du kommer til at sidde på din bagdel uden at vævet trækkes hen over sædefladen. En god forflytning er den halve siddestilling. Der findes mange forskellige former for hjælpemidler, der kan medvirke til en god forflytning. Hvis du har brug for hjælpemidler til forflytning, skal du overveje, hvordan du bedst undgår at afslutte forflytningen med at trække vævet på din bagdel hen over sædefladen. Befinder sig allernederst på rygsøjlen og er meget sårbart over for tryk. (tegning 2) Derfor er det en god ide at undgå, at bruge det til at sidde på. For at undgå det, vil det sædvanligvis være bedst at udnytte det 3. støttepunkt nederst på ryggen som det sidste ben i den stabile base, som du har brug for, når du sidder. (tegning 6)

3 032 Hverdagsaktivitet I kombination med stabilitet og trykfordeling er hverdagsaktivitet et nøgleord i denne brugerhåndbog. Hverdagen er fuld af aktiviteter, som giver dig god mening i din dagligdag. De fleste aktiviteter kan udføres på forskellig måde og nogle måder kan vise sig at være risikobetonede i forhold til udvikling af tryksår eller vævsskader. En af disse hverdagsaktiviteter er forflytninger fra et hjælpemiddel til et andet. Andre aktiviteter kan fx have at gøre med madlavning, fritidsbeskæftigelse, personlig hygiejne eller arbejde. Reflekter evt. over måden du udfører dine hverdagsaktiviteter. Måske kan du finde andre og mindre risikable procedurer til at udføre dem på. Krop Kørestol med mulighed for justering af siddestilling Kørestolens ryg Din krop skal være en ressource, som du kan bruge til trykfordeling. Når kørestolens sæde og ryg har præcis kontakt med din krop, vil der samlet set være mindre tryk på de udsatte punkter på ballerne og på halebenet. Det kan man udnytte. (tegning 5 og 8) Der er tale om komfort- eller elkørestole, hvor det er muligt at justere på siddestillingen enten mekanisk eller elektrisk. Der er sædvanligvis mulighed for at brug tiltfunktion eller rygfunktion. (tegning 11, 12 og 13) Er den del af kørestolen, som skal understøtte rygsøjlens naturlige krumninger for at skabe stabilitet i siddestillingen og bringe hovedet i balance. Den skal kunne justeres med stropper, eller skal på anden vis kunne udbygges med bækkenstøtte i området, hvor det 3. støttepunkt befindersig. (tegning 10) Kørestolens ryg kan bruges til at fordele kroppens tryk og flytte det fra sædefladen. (tegning 8)

4 033 Kørestolens sæde Lift Liftning Liftsejl Manuel kørestol Er den del af kørestolen, som skal matche og understøtte bagdelens form og give plads til de ca. 3 cm, som sædeknoglerne stikker dybere end resten af din sædeflade. (tegning 8 og 10) Hvis du sidder i en manuel kørestol bør den være forsynet med regulerbare stropper på kørestolens sæde, så du skaber den størst mulige understøttelsesflade til din bagdel. Der findes lifte til ethvert formål og ønske, men det er sædvanligvis mest hensigtsmæssigt at bruge en lofthængt lift, hvis der er tryksårsproblemer i relation til den siddende stilling. Er en proces, som kræver stor omhu både af dig og dine hjælpere. Din stabilitet og trykfordeling i siddestillingen afhænger af liftningens kvalitet. Du og dine hjælpere kan fx øve sig sammen og på den måde prøve at finde de bedste procedurer. Hvis liftningen slår fejl af en eller anden grund, er det bedre at prøve igen end det er at prøve at rette på den, efter du er landet på sædet. Er det stofmateriale, som skal bære den, der bliver liftet. Der findes mange typer sejl, og det er nødvendigt konkret at afprøve det og at gøre det i de omgivelser, hvor det skal bruges. Sædvanligvis vil det være bedst at finde et liftsejl, der kan skabe en stilling, der svarer til den ønskede siddestilling. Samtidig skal sejlet være mindst muligt og så let at fjerne, at man ikke risikerer at flytte på kroppen og siddestillingen efter landing. Er den form for kørestol, der køres med drivringe på hjulene. Det vil sædvanligvis være hensigtsmæssigt, at den både har stropryg og stropsæde, fodstøtte og armlæn. (tegning 10) En let stol vil også være hensigtsmæssig, fordi det typisk vil forbedre dine muligheder for at drive stolen fremad uden at du selv kommer til at glide frem på sædet.

5 034 Rygfunktion på kørestol Rygsøjle Shear Siddepude Er en funktion, der findes på mange komfort- eller el-kørestole. Funktionen udløser ryggen på kørestolen, der dermed kan vinkles og ændre på hoftevinklen. (tegning 13) Det er sædvanligvis en funktion, som du kun bør benytte i forbindelse med den første tilpasning af stolen. Efterfølgende kan man fx vælge at få afmonteret denne funktion, så du ikke af vanvare kommer til at betjene den. Din rygsøjle skal udgøre en ressource for din siddestilling. Det er den del af kroppen, som du skal bruge til at afbalancere dit hoved og overkrop. Det sker ved at understøtte rygsøjlens naturlige krumninger med kørestolens form. Så bliver rygsøjlen en selvbærende konstruktion, der kan hindre tyngdekraften i at få din overkrop til at synke sammen. Det er energibesparende for dig og samtidig din adgangsbillet til høj stabilitet og trykfordeling. (tegning 5 og 6) Forskydningskræfter der kan føre til deformation og beskadigelse af væv omkring særligt fremstående knogler som fx sædeknogler og haleben. (tegning 3 og 7) Er det hjælpemiddel, som de fleste forbinder med tryksårsforebyggelse. Desværre kan en siddepude ikke i sig selv fungere tilstrækkelig trykaflastende, hvis der ikke samtidig er styr på stabiliteten i den siddende stilling. Derfor er siddepuder kun en lille del af en tryksårsforebyggende indsats. Der er mere end 100 siddepuder på det danske marked, og hvilken du skal vælge må bero på en analyse, der tager hensyn til, hvilken kørestol du sidder i, din krop samt hvilke aktiviteter du har i din hverdag. Siddestillingsanalyse En metode til analyse af kombinationen af krop, hjælpemidler og aktivitetsudøvelse, der så vidt det er muligt skal matche dig ved at være stabil, trykfordelende, uskadelig og meningsfuld. Det er en metode, der forudsætter en konkret analyse af dine hverdagsaktiviteter i dine hjemlige omgivelser og under anvendelse af de aktuelle hjælpemidler på baggrund af dit konkrete funktionsniveau.

6 035 Skelet Stabilitet Sædeknogler Tiltfunktion på kørestol Trykfordeling Tryksår Dit skelet er den vigtigste ressource i din krop, når det handler om siddestillingen. Det er skelettet, der skal bruges til at stabilisere din overkrop, og det er på skelettet vi finder de 3 støttepunkter: de to sædeknogler og det 3. støttepunkt, der skal udgøre basen for din siddestilling. (tegning 4 og 6) I kombination med trykfordeling og hverdagsaktivitet er stabilitet et nøgleord i denne brugerhåndbog. Stabilitet i siddestillingen opstår, når vi udnytter rygsøjlens medfødte egenskaber som en selvbærende konstruktion, der kan afbalancere hovedet og overkroppen, hvis vi understøtter rygsøjlens naturlige krumninger på den rette måde. (tegning 5) Er de 2 gængeformede knogler, der befinder sig inde under ballerne. Det er dem, man sidder på, og som sammen med det 3. støttepunkt på overgangen mellem rygsøjle og korsben, skal udgøre den stabile siddebase.(tegning 1 og 4) Er en funktion, der findes på mange komfort- eller el-kørestole. Funktionen udløser samlet sæde og ryg på kørestolen uden at ændre på hofte- og knævinklen. (tegning 12) Det er en funktion, som du kan benytte så ofte du vil, fordi den ikke ændrer på din stabilitet i siddestillingen, men alene på tyngdekraftens indvirkning på kroppen. I kombination med stabilitet og hverdagsaktivitet er trykfordeling et nøgleord i denne brugerhåndbog. Ved at fordele kroppens tryk over så stort et areal som muligt, vil vi opnå at nedsætte trykket på de punkter, der sædvanligvis er udsatte for tryk fx sædeknogler og haleben. Kontaktfladen mellem kørestolens sæde/ryg og kroppens bagside skal være så stor som muligt. Det kan man bl.a. gøre ved at understøtte rygsøjlens naturlige krumninger og ved at forme kørestolens sæde- og rygpolster på tværs omkring kroppen. (tegning 5, 8 og 10) Er det traditionelle ord for de skader, som opstår som følge af tryk sædvanligvis på udsatte punkter. I denne brugerhåndbog beskæftiger vi os alene med skader forbundet med den siddende stilling.

7 036 Underbenslængden Vævsskader Er et mål fra knæhase til fodsål, som har betydning for, om lårene bruges hensigtsmæssigt som trykfordelende areal. Hvis afstanden er for kort vil knæene løfte sig fra underlaget, og der vil opstå et højt tryk under sædeknoglerne. Hvis afstanden er for stor, vil der kunne opstå afklemning af kar og nerver i knæhasen. Vævsskader er det samme som tryksår, men er måske et mere præcist ord for, hvad tryksår egentlig er. Muskelvæv er grundlæggende mere sårbart overfor kombinationen tryk og forskydning (shear) end hud. Vævet påvirkes i højere grad af tryk og forskydning i forbindelse med den siddende stilling frem for i den liggende. Hvis siddestillingen ikke er stabil og hvis trykfordelingen måske heller ikke er optimal, vil trykog forskydningskræfter (shear) således påvirke vævet indefra i dybden i nærheden af særligt udsatte knoglefremspring. Det forklarer de underminerede vævsskader, som pludselig kan dukke op på hudens overflade efter at have udviklet sig i ubemærkethed under huden i et stykke tid.

Som du sikkert husker arbejder vi med de 4 nedenstående faktorer. Efter at have

Som du sikkert husker arbejder vi med de 4 nedenstående faktorer. Efter at have Hej igen deltager Sidste gang så vi på de kropslige faktorer i ABSA. Denne gang skal vi se på omgivelsesfaktorer. Som vi tidligere har skrevet, er der ikke et endegyldigt svar på, hvorfor tryksår opstår,

Læs mere

Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen.

Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen. Kære deltager Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen. Lad os komme i gang. ABSA i praksis Når du skal bruge ABSA i praksis, udreder du de vigtigste elementer omkring nedenstående

Læs mere

Standard forflytninger og tips

Standard forflytninger og tips 2016 Standard forflytninger og tips Susanne Karup Hedegaard Randers Kommune 01-01-2016 Indhold 1.0 Vending i seng... 3 1.1 Med mundtlig støtte... 3 1.2 med 1 hjælper og fysisk støtte... 4 1.3 Med 1 hjælper

Læs mere

Lejringskatalog. Faaborg-Midtfyn Kommunes lejringstasker

Lejringskatalog. Faaborg-Midtfyn Kommunes lejringstasker Lejringskatalog Faaborg-Midtfyn Kommunes lejringstasker 1 Indholdsfortegnelse Forside Side 1 Mål med lejringer Side 4 Formål med lejringer Side 4 Målgruppen for lejringer Side 4 Viden Side 5 Placering

Læs mere

Kørestolen Hvad kan den og hvordan bruges den?

Kørestolen Hvad kan den og hvordan bruges den? Kørestolen Hvad kan den og hvordan bruges den? Sven Christensen Fysioterapeut, salgskonsulent Invacare Mål At deltagerne bliver: Opmærksomme på siddestillingsproblemer Opmærksomme på kørestolens muligheder

Læs mere

Siddepuder til kørestole

Siddepuder til kørestole Siddepuder til kørestole Det handler om en god siddestilling sidde Alle kørestolebrugere ved hvor vigtig en sund og komfortabel siddestilling i kørestolen er. En forkert siddestilling kan medføre skader

Læs mere

Aktivt frem for passivt!

Aktivt frem for passivt! Vejledning til håndtering af personer med apopleksi Aktivt frem for passivt! Side 1 af 18 Udarbejdet af: TJA Godkendt af: MAM Dato for udarbejdelse: 01/05-2014 Sidst revideret 01/05-2014 Sekretariat +45

Læs mere

Forflytningskompendium

Forflytningskompendium Forflytningskompendium Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer at holde sig oprejst

Læs mere

TDX SP2 Ultra Low Maxx

TDX SP2 Ultra Low Maxx Invacare TDX SP2 En revolutionerende og unik el-kørestol. TDX SP2 er en kombination af en centerhjulsdrevet el-kørestole med den bedste stabilitet, sikkerhed og komfort, og nyt sædesystem. Ultra Low Maxx

Læs mere

Guide til 15 typiske forflytninger

Guide til 15 typiske forflytninger Guide til 15 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader Guide til 15 typiske forflytninger 1. Højere op i sengen, 1 hjælper 2. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung

Læs mere

Forflytningspolitik. Bank-Mikkelsens Vej Vedtaget i MED gruppen

Forflytningspolitik. Bank-Mikkelsens Vej Vedtaget i MED gruppen Forflytningspolitik Bank-Mikkelsens Vej 20-28 Vedtaget i MED gruppen 27-05-2009 Indhold Begrundelse for at have en forflytningspolitik... 3 Overordnet målsætning... 3 Delmål... 3 Struktur... 4 Ansvarsfordeling

Læs mere

Guide til 17 typiske forflytninger

Guide til 17 typiske forflytninger Guide til 17 typiske forflytninger En visuel guide, som hjælper til at ungå forflytningsskader 4. Højere op i sengen, 1 hjælper 12. Højere op i sengen, 2 hjælpere (tung borger) 20. Vending fra ryg til

Læs mere

Heron. Nye standarder for brugere med særlige behov for positionering i baderummet

Heron. Nye standarder for brugere med særlige behov for positionering i baderummet Heron Nye standarder for brugere med særlige behov for positionering i baderummet Heron - ny bade/toiletstol Heron er en af de mest funktionelle bade/toiletstole på markedet. Bag det rene og enkle design

Læs mere

Forflytningsteknikkens grundprincipper

Forflytningsteknikkens grundprincipper Forflytningsteknikkens grundprincipper Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant

Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant Forflytning fra liggende i seng til siddende på sengekant, til en eller flere selv? Kan sidde sikkert på sengekant?, til alt - Guide til selv at sætte sig op på sengekant - Tag udgangspunkt i det naturlige

Læs mere

!!!!!!!!!!Udfordringer på en operationsafdeling. Tryksår, nerveskader, lejringer og løft

!!!!!!!!!!Udfordringer på en operationsafdeling. Tryksår, nerveskader, lejringer og løft Udfordringer på en operationsafdeling Tryksår, nerveskader, lejringer og løft Når en patient skal opereres, så er der mange fokus områder for personalet. Der er en masse teknisk udstyr der skal anvendes,

Læs mere

Information til patienter med stabilt brud i ryggen.

Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Ved spørgsmål rettes henvendelse til: Ergoterapien tlf. 96 17 61 35 Fysioterapien tlf. 96 17 61 45 Efter et stabilt brud på rygsøjlen, tilpasser bandagisten

Læs mere

Specialfremstillede hjælpemidler

Specialfremstillede hjælpemidler www.hmn.dk Specialfremstillede hjælpemidler Alt kan lade sig gøre 1 www.hmn.dk Det sker ofte at man som terapeut står i en situation, hvor man bare har lyst til at give op. Man har prøvet alle de hjælpemidler

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Når det handler om den rette positionering.

Når det handler om den rette positionering. P R O D U K T K A T A L O G Når det handler om den rette positionering. Josh Dueck Professionel paralympisk skiløber og bruger af Bodypoint Foto: Alain Sleigher Optimal støtte. Nogle gange betyder den

Læs mere

Siddepuder til kørestole

Siddepuder til kørestole Siddepuder til kørestole Det handler om en god siddestilling sidde Alle kørestolebrugere ved hvor vigtig en sund og komfortabel siddestilling i kørestolen er. En forkert siddestilling kan medføre skader

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

INDLEDNING. Indledning. eller også kan personen ikke hjælpe til eller samarbejde. Der er således ikke nogen gråzone i algoritmerne.

INDLEDNING. Indledning. eller også kan personen ikke hjælpe til eller samarbejde. Der er således ikke nogen gråzone i algoritmerne. Bariatriske algoritmer Lene Plambech & Gitte Bøgedal 2010 Indledning Indledning En algoritme er en beskrivelse af, hvordan man kan løse en opgave for eksempel en forflytningsopgave. I dette afsnit beskrives

Læs mere

Brehms Spilerdug ApS Tlf.:

Brehms Spilerdug ApS Tlf.: At Fjerne spilerdug I denne vejledning finder du eksempler på hvorledes du kan fjerne spilerdugen når forflytningen er udført. Vi viser eksemplerne med en medarbejder, men metoderne og principperne er

Læs mere

blive lagt vægt på... Indstillingsmuligheder. brugervenlighed for borger:

blive lagt vægt på... Indstillingsmuligheder. brugervenlighed for borger: Kravspecifikation delaftale 1/2015: Manuel hjælpermanøvreret komfortkørestol ISO nr./ standarder (inkl. dansk 4. niveau) (eller tilsvarende): 12 22 18-04 Minimumskrav til service og levering: - Leveringstid:

Læs mere

Udvalg af siddepude sortiment. Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse

Udvalg af siddepude sortiment. Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse Udvalg af siddepude sortiment Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse Zibo Athene A/S Mere end blot et samarbejde... Hos Zibo Athene står vi altid klar til at hjælpe dig. Herunder finder du kontaktinformation

Læs mere

09-11-2015. Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen. Velkommen. Bliv stærk i forflytning

09-11-2015. Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen. Velkommen. Bliv stærk i forflytning Vejledning i Forflytning Oktober 2015 Sopu Hillerød. Underviser Judith Forbert Petersen Velkommen Præsentation af underviser, navnerunde, funktion og hvilken arbejdsplads I kommer fra. Vi skal have jeres

Læs mere

Siddesår en praktisk tilgang til forebyggelse og heling

Siddesår en praktisk tilgang til forebyggelse og heling - 1 - Siddesår en praktisk tilgang til forebyggelse og heling Tekst: Helle Dreier, ergoterapeut, MSI. Medarbejder ved Center for Specialrådgivning i Holbæk. Specialist i siddestillingsanalyser, tilpasning

Læs mere

tryksårsforebyggende! siddepuder

tryksårsforebyggende! siddepuder Tryksårsforebyggende siddepuder en mulighed for at forebygge og behandle siddesår Helle Dreier Ergoterapeut Markedets udvalg af siddepuder til tryksårsforebyggelse er enormt. Alene i Danmark findes der

Læs mere

Turtle. Optimale formstøbte løsninger for et langt større v elbefindende

Turtle. Optimale formstøbte løsninger for et langt større v elbefindende Turtle Optimale formstøbte løsninger for et langt større v elbefindende 1 I trygge hænder Hvem har brug for en formstøbt enhed? Etac og R82 har siden 1997 arbejdet tæt sammen om produktionen af formstøbte

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Ergonomiske stole. Til aktivitet, træning, arbejde og pleje. www.vela.dk

Ergonomiske stole. Til aktivitet, træning, arbejde og pleje. www.vela.dk www.vela.dk Ergonomiske stole Til aktivitet, træning, arbejde og pleje Stole fra VELA giver personer med funktionsnedsættelse mulighed for at bevare aktivitet, deltagelse og uafhængighed Arbejdsstole VELA

Læs mere

VARIABLE Den originale knælestol

VARIABLE Den originale knælestol VARIABLE Den originale knælestol Design: Peter Opsvik Koncept Din krop bevæger sig i takt med stolens blive vippende bevægelse Den åbne vinkel mellem din over- og underkrop forbedrer blodomløbet Dine mave-

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning hofte. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Hoftebøjer 2 Stå med benene forskudt, hæderne i siden og ret ryg. Pres hoften frem til der mærkes et stræk på forsiden af hoften. Hold 15-20 sek. og gentag øvelsen med det andet ben. 2 - Inderside

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Udvalg af siddepude sortiment. Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse

Udvalg af siddepude sortiment. Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse Udvalg af siddepude sortiment Lejring Aflastning Tryksårsforebyggelse Zibo Athene A/S Mere end blot et samarbejde... Hos Zibo Athene står vi altid klar til at hjælpe dig. Herunder finder du kontaktinformation

Læs mere

THATSIT Total støtte - ubegrænset bevægelse

THATSIT Total støtte - ubegrænset bevægelse THATSIT Total støtte - ubegrænset bevægelse Design: Peter Opsvik: Koncept Skift stilling ved at placere Din krop bevæger sig i Din rygrad får perfekt Den åbne vinkel mellem dit skinneben på, foran eller

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning forlår. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Inderside lår 4 Stå med spredte ben og lad benene glide langsomt fra hinanden til det strækker på indersiderne af lårene. Hold 15-20 sek. 2 - Yderside lår 2 Stå med siden til væggen og støt dig med

Læs mere

Nielsen Line. HMN a/s. Bade/toiletstole. -gør hverdagen lettere...

Nielsen Line. HMN a/s. Bade/toiletstole. -gør hverdagen lettere... www.hmn.dk Nielsen Line Bade/toiletstole Bade/toiletstole Nielsen Line bade/toiletstole Nielsen Line Bade/toiletstol med plastryg Vare nr.: 313031, HMI nr. 84437 Nielsen Line 24 drivhjul med plastryg Vare

Læs mere

Siddepuder til kørestole

Siddepuder til kørestole Siddepuder til kørestole Det handler om en god siddestilling Alle kørestolsbrugere ved hvor vigtig en sund og komfortabel siddestilling i kørestolen er. En forkert siddestilling kan medføre skader og følgesygdomme

Læs mere

Patientinformation. Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen

Patientinformation. Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen Vejledning til patienter med korsetbehandlet brud i ryggen i ryggen. Ryggen: Ryggen består af 24 hvirvler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler, og imellem dem er der discusskiver.

Læs mere

Tilbage i stol. Brehms Spilerdug ApS Tlf.:

Tilbage i stol. Brehms Spilerdug ApS Tlf.: Tilbage i stol I denne vejledning viser vi eksempler på hvordan man kan hjælpe en person, der er gledet frem på sædet, længere tilbage i stolen. Ved at være nysgerrig på årsagen til at personen glider

Læs mere

JUSTERBART SÆDEKONCEPT TIL ELKØRESTOLE Når fleksibilitet er standard

JUSTERBART SÆDEKONCEPT TIL ELKØRESTOLE Når fleksibilitet er standard JUSTERBART SÆDEKONCEPT TIL ELKØRESTOLE Når fleksibilitet er standard Avanti by AJ er et helt nyt sædekoncept til elkørestole - og et direkte svar på nye behov i markedet. Brugerne vil have æstetik og komfort

Læs mere

Vending i seng. Brehms Spilerdug ApS Tlf.:

Vending i seng. Brehms Spilerdug ApS Tlf.: Vending i seng I denne vejledning finder du eksempler på, hvordan du kan anvende spilerdug ved vending i seng. Som supplement se vejledningerne Placere spilerdug og At fjerne spilerdug. Se også videoerne

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Information og optræning efter pladsgørende operation i skulderen

Information og optræning efter pladsgørende operation i skulderen Information og optræning efter pladsgørende operation i skulderen (Dekompression og AC-resection) Regionshospitalet Randers Fysioterapien Du har i dag fået lavet en kikkertoperation pga. smerter i skulderen.

Læs mere

Nielsen Line. Bade/toiletstole. HMN a/s. Bade/toiletstole

Nielsen Line. Bade/toiletstole. HMN a/s. Bade/toiletstole Nielsen Line Bade/toiletstole Bade/toiletstole Nielsen Line bade/toiletstole Nielsen Line Bade/toiletstol med plastryg Vare nr.: 313031, HMI nr. 84437 Nielsen Line 24 drivhjul med plastryg Vare nr.: 313031+313040

Læs mere

Udarbejdet af: Lena Andersen Gitte Frederiksen Liss Hervard Lisbeth Madsen - 2 -

Udarbejdet af: Lena Andersen Gitte Frederiksen Liss Hervard Lisbeth Madsen - 2 - 1. RYGGENS OPBYGNING 3 2. PAS PÅ DIG SELV 4 3. PRINCIPPER, DER ER VIGTIGE I EN FORFLYTNINGSSITUATION 5 4. ETIK OG KOMMUNIKATION 7 5. BORGERENS RESSOURCER 8 6. LIFT 9 7. FIF OG TRICKS 10 8. PRAKTISKE ØVELSER

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

VELA ergonomiske stole

VELA ergonomiske stole www.vela.dk VELA ergonomiske stole Til aktivitet, arbejde og træning Stole fra VELA giver personer med funktionsnedsættelse mulighed for at bevare aktivitet, deltagelse og uafhængighed Basisstole Alle

Læs mere

Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation

Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation Fysioterapeuter tilknyttet Ortopædkir. afd, RH RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation Generelt Der er ventetid på at få foretaget en rygoperation.

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

SportFys Tlf

SportFys   Tlf Nr. Øvelse Illustration Beskrivelse Gentagelse/formål 1 Bækkenløft Øvelse 1 Lig på ryggen med bøjede knæ. Løft bækkenet og den nederste del af ryggen op fra underlaget. Hold i 1-2 sek. Sænk ned igen. -

Læs mere

J Y S K H A N D I KOMMUNIKATION

J Y S K H A N D I KOMMUNIKATION J Y S K H A N D I hjælpemidler til børn og voksne siden 1990 KOMMUNIKATION Tag os med på råd... - vi har mange års erfaring med, at finde den helt rigtige løsning! Kommunikationsudstyr VELKOMMEN til Jysk

Læs mere

Hospitalsstole. Ergonomiske stole til en effektiv hverdag. www.vela-medical.dk

Hospitalsstole. Ergonomiske stole til en effektiv hverdag. www.vela-medical.dk www.vela-medical.dk Hospitalsstole Ergonomiske stole til en effektiv hverdag VELA Jive har multiindstillelige armlæn, som sikrer optimal arbejdsstilling under operationer www.vela-medical.dk 5 hygiejnefordele

Læs mere

Siddepuder til kørestole

Siddepuder til kørestole Siddepuder til kørestole Det handler om en god siddestilling sidde Alle kørestolsbrugere ved hvor vigtig en sund og komfortabel siddestilling i kørestolen er. En forkert siddestilling kan medføre skader

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

NYHED! Etac Prio. Ny innovativ komfortkørestol

NYHED! Etac Prio. Ny innovativ komfortkørestol 2014 NYHED! Etac Prio Ny innovativ komfortkørestol Etac Prio - komfort er vores topprioritet Komfort er dynamisk, -ligesom Prio. Ved at ændre sæde- og rygvinkel og justere de eleverbare benstøtter, kan

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer

Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer Oplæg fra grupper fra cases igår Hvor kan du hente mere viden? www.forflyt.dk www.bar-sosu.dk www.perlunde.no

Læs mere

Ergonomiske stole. Til aktivitet, træning, arbejde og pleje. www.vela.dk

Ergonomiske stole. Til aktivitet, træning, arbejde og pleje. www.vela.dk www.vela.dk Ergonomiske stole Til aktivitet, træning, arbejde og pleje Stole fra VELA giver personer med funktionsnedsættelse mulighed for at bevare aktivitet, deltagelse og uafhængighed www.vela.dk Ergonomi

Læs mere

Dorthe Grønkjær, Janni Liliegren Larsen, Tove Lyder Andersen og Bente Storm

Dorthe Grønkjær, Janni Liliegren Larsen, Tove Lyder Andersen og Bente Storm Dorthe Grønkjær, Janni Liliegren Larsen, Tove Lyder Andersen og Bente Storm ! Det forudsættes at brugerens fødder, lår og bækken er understøttede og at der er kontakt med ryglæn! Det forudsættes at vinklingen

Læs mere

Nova Sejl. Find flere QR-koder inde i brochuren

Nova Sejl. Find flere QR-koder inde i brochuren Nova ejl Find flere QR-koder inde i brochuren t fleksibelt sejlprogram til forflytninger Når der vælges sejl, er der flere forskellige aspekter, man skal være opmærksom på; f.eks. hvilke forudsætninger

Læs mere

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ#

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# 3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# Funktionstest af hele bevægelseskæden med store krav til mobilitet, styrke og stabilitet af fod, knæ og core, men mest test af styrken i hofte- og lårmuskulatur. Udførsel:) Udøveren

Læs mere

BRUGSANVISNING FLEXI

BRUGSANVISNING FLEXI BRUGSANVISNING FLEXI EKSEMPLER PÅ INDSTILLINGSMULIGHEDER VED MINDRE SKÆVHEDER I KROPPEN KORREKTION AF SIDDESTILLINGEN INDSTILLING AF TRYKAFLASTNING INDEN INDSTILLINGEN AF PUDEN, ER DET VIGTIGT MED EN GRUNDIG

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Op at sidde og Ned at ligge

Op at sidde og Ned at ligge Op at sidde og Ned at ligge Generel Formålet med denne vejledning er at Øge forståelsen for bevægemønstre, når man skal fra liggende stilling og op at sidde eller fra siddende stilling og ned at ligge

Læs mere

NYHEDER fra Anatomic SITT

NYHEDER fra Anatomic SITT NYHEDER fra Anatomic SITT Health & Rehab messen Den 10.-12. maj 2016 EasyStand er tilbage hos Anatomic SITT Ståhjælpemidlerne fra EasyStand er kommet hjem til Anatomic SITT igen. Det skyldes, at vores

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Kravspecifikation delaftale 2/2015: Manuel kørestol med krydsramme ISO nr./ standarder (inkl. dansk 4. niveau) (eller tilsvarende): 12 22 03-08

Kravspecifikation delaftale 2/2015: Manuel kørestol med krydsramme ISO nr./ standarder (inkl. dansk 4. niveau) (eller tilsvarende): 12 22 03-08 Kravspecifikation delaftale 2/2015: Manuel kørestol med krydsramme ISO nr./ standarder (inkl. dansk 4. niveau) (eller tilsvarende): 12 22 03-08 Minimumskrav til service og levering: - Leveringstid: Indenfor

Læs mere

DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes

DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes Skaden sker ofte på grund af direkte tryk eller forskydning (shear)

Læs mere

Øvelsesprogram til rygopererede

Øvelsesprogram til rygopererede Patientinformation Øvelsesprogram til rygopererede - Stivgørende rygoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram for dig, der er blevet opereret i ryggen. Træning

Læs mere

Oftalmologi Stole der optimerer øjenundersøgelser og øjenoperationer Dansk design og produktion siden 1935

Oftalmologi Stole der optimerer øjenundersøgelser og øjenoperationer Dansk design og produktion siden 1935 www.vela-medical.dk Oftalmologi Stole der optimerer øjenundersøgelser og øjenoperationer Dansk design og produktion siden 1935 VELA Move Oftalmologistol SKUBBEBØJLE GØR DET NEMT AT FLYTTE PATIENTEN IMELLEM

Læs mere

www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker

www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker www.vela-medical.com Dentalstole Ergonomiske stole Specialudviklet til tandlægeklinikker www.vela-medical.dk Ergonomi, sikkerhed og effektivitet i fokus VELA Medical fokuserer på det professionelle sundhedspersonale,

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

Borgerens vægt og højde har betydning for produktvalg og indstillingsmuligheder.

Borgerens vægt og højde har betydning for produktvalg og indstillingsmuligheder. Vejledning til tryksårsskema Tryksårsskemaet er et arbejdsredskab for Hjælpemiddelteamet. For at sagsbehandleren kan lave en individuel vurdering af borgerens behov for aflastning, er det vigtigt at alle

Læs mere

Handy Glidlet, model 100, 110, 120

Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Brugsanvisning Dansk 7DK160188-02 Handy Glidlet Lang Handy Glidlet Kort Handy Glidlet Bred Produktoversigt Produkt Model Varenr. Størrelse Mål (a x b) Handy Glidlet Kort,

Læs mere

Turtle Optimale formstøbte løsninger for et langt større velbefindende

Turtle Optimale formstøbte løsninger for et langt større velbefindende Turtle 05.2013 DK Turtle Optimale formstøbte løsninger for et langt større velbefindende Turtle side 4 side 5 I trygge hænder Hvem har brug for en formstøbt enhed? Etac og R82 har siden 1997 arbejdet tæt

Læs mere

Kliniske retningslinier for brug af Handicare s puder til forebyggelse af tryksår.

Kliniske retningslinier for brug af Handicare s puder til forebyggelse af tryksår. Kliniske retningslinier for brug af Handicare s puder til forebyggelse af tryksår. Risiko er angivet efter Braden skalaens scoring: Sensorisk evne Helt begrænset Meget begrænset Lidt begrænset Ingen svækkelse

Læs mere

Education purposes only Thomas van Elst

Education purposes only Thomas van Elst 1 - Firefodsstående skuldpres Brostående med strakte arme og ben. Sænk overkroppen til hovedet er i kontakt med underlaget og pres op igen. 2 - Spider push-ups Stå på tæer og strakte arme med skulderbreddes

Læs mere

Nova 300 NG personløfter

Nova 300 NG personløfter Nova 300 NG personløfter mart, enkel og ergonomisk Nova 300 NG Personløfter hjælper med at forflytte mennesker med begrænset styrke og mobilitet. Personløfteren er et fleksibelt hjælpemiddel, der anvendes

Læs mere

Sejlprogram. Invacare. Optimal pasform med høj grad af komfort og sikkerhed

Sejlprogram. Invacare. Optimal pasform med høj grad af komfort og sikkerhed Optimal pasform med høj grad af komfort og sikkerhed s sejlprogram tilbyder en bred vifte af sejl til brugere med forskellige grader af funktionsnedsættelse. Sejlene er udviklet i samarbejde med terapeuter

Læs mere

GRAVITY Slap af så du føler dig helt vægtløs

GRAVITY Slap af så du føler dig helt vægtløs GRAVITY Slap af så du føler dig helt vægtløs Design: Peter Opsvik, balans Koncept Vip frem og knæl eller læn dig helt tilbage og oplev en følelse af vægtløshed Rok blidt frem og tilbage, når du er lænet

Læs mere

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort Design: Salto & Sigsgaard Koncept Vælg din normale siddehøjde eller hæv stolen, så du næsten står helt op Dit bækken skubbes fremad og hjælper med til at

Læs mere

EnkEl og EffEktiv lejring af sengeliggende OVERSKUD TIL OMSORG

EnkEl og EffEktiv lejring af sengeliggende OVERSKUD TIL OMSORG OVERSKUD TIL OMSORG Enkel og effektiv lejring af sengeliggende Stabilitet Tryghed afslapning nedsat tonus nedsat arousel Hvorfor er lejring vigtig? Lejring har afgørende betydning for borgerens komfort

Læs mere

Algoritmer 9-12 er udviklet i samarbejde med Odense Kommune og er beskrevet i dette dokument.

Algoritmer 9-12 er udviklet i samarbejde med Odense Kommune og er beskrevet i dette dokument. Algoritme 9 12 Algoritmerne 9 12 er udarbejdet af nøglepersoner i Odense Kommune i samarbejde med Plambech & Bøgedal Sidst rettet den 19. november 2010 Indledning En algoritme er en beskrivelse af hvordan

Læs mere

Kirurgistole Stole der giver de bedste forudsætninger for præcisionsarbejde Dansk design og produktion siden 1935

Kirurgistole Stole der giver de bedste forudsætninger for præcisionsarbejde Dansk design og produktion siden 1935 www.vela-medical.dk Kirurgistole Stole der giver de bedste forudsætninger for præcisionsarbejde Dansk design og produktion siden 1935 VELA Support Kirurgistol LAVT RYGLÆN STØTTER I LÆND OG GIVER SAMTIDIG

Læs mere

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort

Motion Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort Naturlig bevægelse og overlegen komfort comfort Design: Salto & Sigsgaard Sigsgaard Koncept Vælg din normale Dit bækken skubbes fremad Du kan nu balancere og Ved at stå med let siddehøjde eller hæv og

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

A. Hvad er problemet?

A. Hvad er problemet? Vurdering af siddestilling og siddeevne Del 1 Skemaet bygger på den Canadiske model som metode i hjælpemiddelformidlingen Brugernavn: Dato for vurdering: Dato for planlagt revurdering: Dato for revurdering:

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt

Læs mere

Den bariatriske person

Den bariatriske person Den bariatriske person Erfaringer indsamlet år 2009 Det er svært at få praktisk erfaring i håndtering af den bariatriske person. Dette materiale skal ses som inspirationskilde og forhåbentligt give lyst

Læs mere

Hospitalsstole. Ergonomiske stole til en effektiv hverdag. www.vela-medical.dk

Hospitalsstole. Ergonomiske stole til en effektiv hverdag. www.vela-medical.dk www.vela-medical.dk Hospitalsstole Ergonomiske stole til en effektiv hverdag VELA Jive har multiindstillelige armlæn, som sikrer optimal arbejdsstilling under operationer www.vela-medical.dk Ergonomi,

Læs mere

Indkøbsskabelon. Kørestol, hjælpermanøvreret, komfort

Indkøbsskabelon. Kørestol, hjælpermanøvreret, komfort Indkøbsskabelon Kørestol, hjælpermanøvreret, komfort ISO-nr. (inkl. dansk 4. niveau) 12 22 18 (-04) Socialstyrelsens indkøbsskabeloner kan være en hjælp, hvis du skal udarbejde kravspecifikationer ved

Læs mere

Liko Løftevest, mod. 60, 64

Liko Løftevest, mod. 60, 64 Liko Løftevest, mod. 60, 64 Brugsanvisning 7DK160168-01 mod. 60 mod. 64 mod. 60 med skridtbånd og polstrede foderaler Liko Løftevest & Bamsevest Brugsanvisningen gælder for Liko Løftevest og Bamsevest

Læs mere

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra  Træningsprogram. Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Træningsprogram Programtitel: Chondromalasi Behandler: Fysioterapien Terapiafdelingen,Regionshospital Horsens Side 1 Trin 1. Styrke og stabilitet for yderside af hoften Udgangsposition: Sideliggende med

Læs mere

Ergonomisk vurdering af overseng til forflytninger

Ergonomisk vurdering af overseng til forflytninger Ergonomisk vurdering af overseng til forflytninger Vestbirk den 8. juli 2015 Denne rapport er en samlet vurdering af det ergonomiske potentiale og perspektiv ved den nyudviklede overseng fra GDV Technology.

Læs mere

Indkøbsskabelon. Kørestol, aktiv krydsramme. ISO-nr. (inkl. dansk 4. niveau) (-08)

Indkøbsskabelon. Kørestol, aktiv krydsramme. ISO-nr. (inkl. dansk 4. niveau) (-08) Indkøbsskabelon ISO-nr. (inkl. dansk 4. niveau) 12 22 03 (-08) Socialstyrelsens indkøbsskabeloner kan være en hjælp, hvis du skal udarbejde kravspecifikationer ved indgåelse af indkøbsaftaler/udbud. Skabelonen

Læs mere