1. periode 2013/ Fællesemnet er "DARWIN"

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "DARWIN""

Transkript

1 AALBORG FRISKOLE Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg Tlf Rammeplan for Rød 1. periode 2013/ Fællesemnet er "DARWIN" Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2013, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles Mål. På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der er gennemgående i alle fag og på alle klassetrin. Opstarten af et nyt emne vil ske som en blanding af oplæg og information, kombineret med fælles brainstorm, hvor eleverne er med til at åbne emnet om og finde den sti vi følger i arbejdet med emnet. Nedenstående årsplan skal ses som en skitsering af de elementer der vil og skal indgå uanset hvilken sti, vi sammen finder, men som vil blive koblet til/tage udgangspunkt i arbejdet med fællesemnet. Emnet er denne gang "Darwin". Frem til efterårsferien har vi fokus på træningsopgaver i klassen. Vi mødes 1-2 gange om ugen til Fortællerværksted omkring emnet. Fra uge 43 og frem til jul vil børnene fortrinsvis være fordelt i grupper á 4-5. Holdene besøger ca. 2 dage om ugen et værksted, der med afsæt i gruppens svar på problemfeltet (som beskrevet under uge 43) arbejder tværfagligt med et særligt fokuspunkt. Værkstederne skifter karakter undervejs i forløbet (dog vil fagene dansk, matematik, håndens fag og natur/teknik være fremtrædende). Fælles for værkstederne er, at børnene skal hente viden og træne færdigheder, således at de tilegner sig kompetencer til at kunne svare/løse de problemstillinger, som beskrevet i problemfeltet. På blokdage vil fagene: dansk, matematik, natur/teknik, historie, engelsk samt håndens fag indgå. Historie og natur/teknik vil indgå tværdagligt særligt med dansk og matematik og er nedenfor beskrevet sammen med disse fag. 2. klasse arbejder så vidt det er muligt med computeren dagligt. 0. og 1. klasse arbejder værkstedsorienteret i perioder med træningsprogrammer på computere på skolen.

2 Fortællerværksted 1-2 gange om ugen besøger børnene et Fortællerværksted. Børnenes evne til at undre sig, spørgelyst samt lyst til at lære styrkes ud fra tværfaglige oplæg, opgaver samt vidensdeling, der vedrører emnet. Værkstederne skifter karakter undervejs i forløbet, men fælles for værkstederne er, at børnene skal hente viden, træne færdigheder, og at de gennem måden vi er sammen på og gør tingene på, skal erfare og få friskolens værdier ind under huden. Fortællerværkstedet og danskundervisningen er et arbejde mod fælles mål, der skal sikre, - at vi fremmer børnenes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel identitet, samt fremmer deres indlevelsesevne og deres æstetiske, etiske og historiske forståelse. Dansk/læsebånd - at vi fremmer børnenes fornemmelse for, og lyst til, at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Undervisningen skal styrke børnenes beherskelse af sproget og udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens, andre perioders og kulturers udtryksformer. Undervisningen skal udvikle børnenes udtryks- og læseglæde og kvalificere deres indlevelse og indsigt i sprog, litteratur og andre udtryksformer. Der er læseundervisning på skemaet hver dag. Hver morgen vil vi have et læsebånd, hvor børnene arbejder med bogstaver, ord og læsning. I løbet af ugen arbejder vi både klassevis med træningsopgaver i fagene og omkring emnet i grupper på tværs af klasserne. Vi arbejder med: Det talte sprog Det skrevne sprog læse Det skrevne sprog - skrive Sprog, litteratur og kommunikation Vi arbejder med bogstavernes form og lyd og med forskellige læsestrategier. Vi arbejder hen mod, at børnene skal kunne fabulere og udtrykke deres egen mening i forhold til tekster og emner. Vi inddrager drama og kropslig læring.

3 I 0. klasse arbejder vi med bogstavindlæring gennem leg og en fælles historie. Legen danner fundamentet til det gode læseforløb. Vi bruger materialerne Gyserslottet og Bogstavmusikanterne samtidig med forskellige værksteder. Herigennem kan børnene opnå viden via forskellige læringsstile. De udvikler et kendskab til bogstaver, både form, lyd og bevægelse og udvikler sprog og fantasi. I 1. klasse arbejder børnene videre med bogstavernes lyde og skriveretning. Der sættes en bevægelse på hvert bogstav, der leges og rimes med ord. Der læses og skrives små ord og tekster både individuelt og sammen. Vi arbejder med materialet På vej til den første læsning, der har lydering i højsæde. I 2. klasse arbejdes hen mod en mere automatiseret læsning. Vi læser tekster både individuelt og fælles. Vi drager større udnytte af det læste, vi snakker om fiktion og fakta, om forskellige forfattere og genrer. Der arbejdes med kendskabet til de tre ordklasser; verber, adjektiver og substantiver. Der arbejdes med bogen Stjerneskud, som arbejder grammatisk med ord og sætninger. 1.og 2. klasse arbejder til tider sammen i faglige værksteder, hvor forskellige materialer og læringsstile indgår. Matematik/ matematikbånd Igennem hele året arbejder vi med de 4 hovedområder indenfor matematik: Tal og algebra Geometri Matematik i anvendelse Kommunikation og probelmløsning I 0. klasse har vi særlig fokus på konkret matematik. Vi arbejder med matematik gennem konkrete opgaver og CL-strukturer. Vi arbejder også med Godfreds Dyrehandler, et læringsstil materiale om tal og former. Både 1.kl og 2.kl. tager afsæt i bogen Matematiktak - Tik-tak 1 og 2 for begge klasser. Kopier fra andre bogsystemer, talskrivningtak og diverse hjemmesider og

4 programmer til computer; bl.a. matematikbogen.dk, Matematik i måneby, MatematikHuset m.v. indgår i undervisningen. Arbejdet understøttes af værkstedsarbejde, for at fastholde en legende og differentieret tilgang til læring. Værkstederne vil have umiddelbar relation til bade skolens overordnede emne og de temaer, som der arbejdes med i grundbogen, og vil udfordre elevernes perceptuelle forcer. I 2.kl. arbejdes der videre med elevernes erfaringer med tal og de matematiske begreber og problemstillinger, de kender fra deres dagligdag. Der tages udgangspunkt i spørgsmål som: Hvad er størst? Hvad er dyrest? Hvordan betaler jeg? Der arbejdes med talrækker, geometriske figurer, mønstre, antal m.m. Hvor det er naturligt og muligt vil der anvendes konkrete materialer. Ved opstart vil det centrale for 1.kl. være at få styr på tal, antal og rækkefølge. Herefter vil børnene løbende blive introduceret til nye temaer og faglige områder, men med stadig træning i det allerede lærte. Håndens fag Håndens fag vil fortrinsvis beskæftige sig med billedkunst i rød gruppe. Vi vil dog også snuse til fagene: sløjd, hjemkundskab og håndarbejde. I håndens fag skal børnene opnå at kunne reflektere, iagttage, bruge og forstå billedsproget som kommunikations- og udtryksmiddel. Vi vil arbejde med det plane udtryk, det rummelige udtryk samt det digitale udtryk. Vi vil arbejde med: billedfremstilling billedkundskab visuel kommunikation Børnene vil blive præsenteret for forskellige materialer og udtryksformer. De vil opnå en viden om farver og det at blande farver, farvernes indvirkning og farvernes symboler. Undervisningen tilrettelægges på sådan en måde, at det skal være det skabende udtryk der her udvikles i forhold til børnenes emne og ønsker i den problemorienterede fase.

5 Engelsk Børnene skal derfor skabe udtryk sammen med andre, men også vise deres individuelle side. Engelskundervisningen bygges op efter en 3-delt metode: - Meeting the language, hvor børnene præsenteres for nye ord og vendinger i en helhed med fokus på at lytte og forstå. Børnene synger, laver bevægelser og leger, de gør sproget eller imiterer det, de præsenteres for og opdager derigennem, hvad ord og vendinger betydninger. - Manipulating the language. Her arbejder børnene med sange, lege og forskellige kommunikative aktiviteter de skal primært lytte og tale. Børnene lærer herigennem grammatik i en funktionel sammenhæng. - Making the language your own. Børnene udforsker sproget ved at eksperimentere, gætte på ord, udtale. Børnene vil lave små dramaaktiviteter, der afspejler det lærte. Materiale: No Room for Roo, The Very Hungry Caterpillar og The Gruffalo. Medier inddrages i undervisningen, eks. film og IT (herunder programmet Little Bridge). Musik I rød er det i høj grad målet at bibeholde den umiddelbare lyst børnene har til at udtrykke sig gennem musikken. I børnehaveklassen ønsker vi, at lave en ramme om musikundervisningen der tager afsæt i den musikoplevelse og forståelse børnene kommer med. Den er ganske givet mangfoldig, men fællesnævnere i en sund musikudvikling rummer efter vores mening overskrifter som bevægelse, leg, sang og improvisation. Vi arbejder hen over året i skiftende temaer, som vil ligge op ad gruppens øvrige temaer. Musiklokalet er et sted der naturligt indbyder til at spille (op). Man skal lære at være sammen i lokalet og der skal være fokus på dels at variere tiden i forskellige musikdiscipliner og skabe nogle gode traditioner og vaner for at være sammen omkring musikken og for at være sammen som gruppe i musiklokalet. I 1. og 2. kl. kan børnene mere. Motorikken er mere udviklet, og man kan i timerne arbejde med rytmiske og

6 indholdsmæssige arrangementer. Børnene skal desuden synge i hver musiklektion, så de undervejs lærer et repertoire af nye og ældre sange, ligesom samtale om sangene og musikken som udtryksmiddel inddrages. Derudover vil sanglege blive brugt løbende undervejs i undervisningen. Børnene vil få kendskab til rytmer, instrumenterne og hvordan disse bruges i forbindelse med melodispil. Målet med musikundervisningen er, at eleverne vil komme omkring musikudøvelse, det musikalsk skabende samt musikforståelse. (Og i øvrigt lede op til forventningerne i Fælles Mål) Timen opdeles i følgende dele: 1. Afhentning i klasselokale 2. Afspænding/fokus/gennemgang af timen. 3. Opvarmning krop stemme. 4. Aktiviteter i forhold til det overordnede tema 5. Afspænding / musiklytning/ opsamling på timen. Idræt Gennem alsidige idrætslige oplevelser, erfaringer og refleksioner skal børnene opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der giver mulighed for kropslig og almen udvikling. Børnene skal afprøve, udfordres, udvikles, opøve og eksperimentere. De skal opleve glæde ved at bruge kroppen og derfor både gå til og komme fra idrætsundervisning med glæde i sindet. De skal lære sammen med andre og opleve, at der er mange måder at lære på. Børnene skal opnå indsigt i og erfaring med hvilke vilkår, der giver sundhed. Som en vigtig del af børnenes dannelse skal de øve at tage ansvar for sig selv og indgå i forpligtende fællesskab på en tolerant og accepterende måde. De overordnede temaer i idrætsundervisningen hedder: Kroppen og dens muligheder Idrættens værdier Idrætskultur Undervisningen tilrettelægges således, at den fremmer udviklingen af elevernes kropslige koordination gennem idrætslige handleformer. I begyndelsen af forløbet er der fortsat opmærksomhed på at opnå sikkerhed i de motoriske færdigheder, fx træning af balance, kast og modtagning og med forskellige boldtyper. Undervejs i forløbet skal disse

7 automatiserede færdigheder indgå som naturlige elementer i fysisk bevægelse. Der skal bruges tid på systematisk at opøve færdigheder i idrætsspecifikke aktiviteter, fx holdspil, leg, dans og opvarmning. Forståelsen for fællesskabets udfordringer og kvaliteter prioriteres højt. Undervisningen skal medvirke til at udvikle elevernes forståelse for idrætskulturens mangfoldighed. Beskrivelse af perioderne for det første halve år: Fag Beskrivelse Uge 33-35: Inspirationsfase og kendskab til gruppen I skoleårets første tre uger åbner vi for det overordnede emne DARWIN ved, med forskellige aktiviteter, at gøre børnene nysgerrige på emnet. Vi samler børnenes forundringspunkter sammen, og det er på baggrund af disse, at vi sætter overskrifter på for perioderne. I de tre første uger har vi også et særligt fokus på at skabe relationer både hos børnene indbyrdes og mellem børn og voksne. Vi introducerer børnene for skoledagens faste holdepunkter bl.a. morgensamling, klasse/gruppetid og spisepause HVOR KOMMER JEG FRA...? Intro - Hvem var Darwin? Emner for Fortællerværkstedet: Dansk Matematik Evolution, Big Bang (religion), klassifikation, Galapagos, naturlig selektion og Darwins liv Velkommen tilbage og velkommen til 0. klasse. Vi arbejder med os selv og hinanden. Hvem er jeg og hvem er du? - herunder personkarakteristik. Vi skitserer vores stamtræ. Info om Darwin og hans liv. Hvordan var livet mon om bord på "HMS Beagle"? Brainstorm omkring Darwin, så eleverne er med i processen. Vi arbejder med tal, talforståelse, tælle antal og rækkefølge. Engelsk Gentagelser fra sidste år. Introduktion til "No Room for Roo" - Arbejder med nogle bestemte dyr fra Australien. Ordforråd om familie, farver,

8 kropsdele. Håndens fag Musik Idræt Vi arbejder med det plane billedudtryk. Collage teknikker inddrages i arbejdet med "hvem er jeg?" Børnene bliver præsenteret for forskellige materialer. Vi synger, lytter og leger. Vi har fokus på puls og rytme. Vi synger om dyr og om det at sejle. Hvordan mon livet var om bord på skibet - Hvad legede, dansede og sang de mon om bord? Vi lytter til musik med vandlyde og laver massage til. Vi lærer hinanden at kende. Fokus på rutiner. Hvordan har man idræt? Vi leger lege, der styrker fællesskabet og får pulsen og humøret i vejret. Legene er bl.a. navneleg, hale/- fangeleg, ståtrold, stafetter, enkle boldspil Hvordan har dyrerne udviklet sig? uge 37: 0., 1. og 2.kl. besøger Aalborg Zoo samt overnatning for 1. og 2. kl.. Uge 40: TEMADAGE Skolens Fødselsdag torsdag d.3. og fredag d.4. okt. Skolens Fødselsdag lørdag d. 5.okt. Uge 41: Plandage torsdag d.10. og fredag d.11. okt. Fortællerværksted: Emner: Menneskets udvikling, dyrenes udvikling, klasser af dyr og global opvarmning. Dansk Vi arbejder med dyrs udvikling. I 0. klasse med fokus på dinosaurer og i 1. og 2. klasse med fokus på kameler og isbjørne. Børnene skal bla. tilegne sig viden om dinosaurer, hvaler, giraffer, kameler og isbjørne. De skal tilegne sig en forståelse for, hvordan verden er blevet skabt. Børnene skal lave et skabende projekt. Børnene skal lære forskelle på fiktiv- og faglæsning. Matematik Vi arbejder fortsat med tal, talforståelse, tælle antal og rækkefølge. Desuden arbejder vi med måling (cm, meter, samt større/mindre end) og finder ud af, afstand, størrelse, længden, herunder i forhold til nogle bestemte dyr. Vi bruger det nære miljø (herunder skolen og skoven).

9 Engelsk Håndens fag Musik Idræt Vi tager udgangspunkt i bogen "The Hungry Caterpillar". Tal træning og sange, lege, rim/remser, små historier, rollespil om Animals, food, colours, weekdays and numbers indgår. Vi arbejder med farver. Hvad er farver og hvad gør farverne. Vi har fokus på farvelære, farvernes symboler, kolde og varmer farver. Vi arbejder med det plane billedudtryk og det rummelige udtryk ud fra temaer der lægger sig op ad emnet. Eksperimenter med forskellige medier (skulptur, film, maleri eller lignende) og forskellige materialer (ler, papmache, genbrug/skrald, maling eller lignende) Vi synger sange fra andre lande. Vi får sammen kendskab til rytme instrumenterne og 2. klasse eksperimenterer med sammenspil. Vi samtaler om puls og rytme og laver forskellige bevægelseslege. Vi lærer sange, rim og remser, der associerer til det at rejse, gamle dage, dyr og mennesker. Boldbasis: udføre enkle handlinger, som kaste, gribe, sparke, aflevere og modtage forskellige bold-typer. Deltage i lege og leg lignende arbejdsformer. Spille enkle boldspil med få regler og overholde disse og samarbejde om lege og boldaktiviteter. Boldbasis: Kids Volley lev. 1 og 2. Samt kontrollere grundlæggende bevægelser som gå, løb, hop, hink, vende og dreje. EFTERÅRSFERIE Og hva så i fremtiden? Uge 49: Mandag er juleklippedag OG syngedag Uge 50: Torsdag d.12. = emneafslutning Fortæller Værksted: Emner : Dansk Dyrenes udvikling i fremtiden. Vi skriver ord og små tekster om udvalgte dyr og deres udvikling i fremtiden. Børnene skal udvikle deres skrive/læsevanskeligheder samt deres sprog og fantasi. Børnene skal tilegne sig viden og færdigheder, der fremmer deres evne til at lytte, fabulere, fortælle og genfortælle.

10 Vi arbejder med miljø beskrivelse. Børnene får kendskab til økosystemet. Matematik Engelsk Håndens fag Musik Idræt Vi arbejder fortsat med det allerede indlærte det vil sige tal, talforståelse, tælle antal og rækkefølge, samt måling (cm, meter). Desuden vil vi arbejde med mønstre, spejling og symmetri. Vi tager udgangspunkt I The Gruffalo - Vi skriver ord og små tekster om The Gruffalo samt udvalgte dyr og deres udvikling i fremtiden. Børnene skal udvikle deres lyst til at skrive/læse samt deres sprog og fantasi. Igennem oplæsning, sange, rim/remser, rollespil og lege skal børnene tilegne sig viden om, om animals, food, colours, kropsdele and numbers. Vi arbejder med det rummelige udtryk ud fra udvikling som tema. Vi har fokus på fantasi og hvad fantasi gør ved os som mennesker. Vi sammensætter tekst og billede. Vi tegner skitser, arbejder med processen og samtaler herom samt om tankerne bag ideerne. Vi laver billedfortællinger. Vi lytter til musik fra andre kulturer. Vi arbejder med, hvordan musikken har udviklet sig - hvordan lød den første musik og hvordan så de første instrumenter ud. Hvilke stemninger kan musikken føre med sig og ligner noget musik måske mere hinanden end noget andet (genre snak). Vi bevæger os og danser sammen. Vi improviserer og bruger kroppen som instrument. Børnene skal arbejde med kroppen og stemmen på en fri og eksperimenterende måde. Vi arbejder med den skabende del - vi improviserer og laver egne rytmer og sange. Redskabsgymnastik: vise fortrolighed med bløde, hårde, faste og løse redskaber. Udføre grundlæggende gymnastiske færdigheder i afsæt, svæv, landing, rulning, spring, vægtoverføring og forflytning samt vægt på armene. Uge 48-50: Motorisk kørekort: - kontrollere grundlæggende bevægelser, først og fremmest gå, løbe, hoppe, hinke, vende og dreje samt udføre simple balancer og krydsfunktioner. 51 JUL

11 Uge 51: fredag d.20. dec. Juleafslutning Samtlige fag Der afsluttes og evalueres porte folio arbejde. Vi juler, leger, synger og rå hygger sammen JULEFERIE - Hygge med venner og familie - For at se fælles mål for undervisningen, kan man se på følgende link:

RAMMEPLAN FOR RØD. 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "BALANCEGANG"

RAMMEPLAN FOR RØD. 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er BALANCEGANG RAMMEPLAN FOR RØD 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "BALANCEGANG" Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er s undervisningsplan for foråret 2014, som angiver udviklingen

Læs mere

1.halvår 2014/2015. "Kultur" Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer:

1.halvår 2014/2015. Kultur Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: 1 af 16 RAMMEPLAN FOR RØD 1.halvår 2014/2015 Kultur Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2014, og som angiver udviklingen

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Formål for faget idræt Som mennesker har vi et ansvar for vort Guds-skabte legeme. Formålet med undervisningen i idræt

Læs mere

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier.

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier. Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer:

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: 1 af 6 Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2014, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles

Læs mere

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier Idræt Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Undervisningsplan for idræt

Undervisningsplan for idræt Undervisningsplan for idræt Formål: Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige oplevelser og erfaringer opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber, der giver dem mulighed

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Jeg glæder mig til endnu et sjovt, udfordrende, aktivt og svedigt år sammen med 2. klasse til idræt.

Jeg glæder mig til endnu et sjovt, udfordrende, aktivt og svedigt år sammen med 2. klasse til idræt. Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til idræt i 2. klasse Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen vil have følgende kompetencemål:

Læs mere

Skoleskema for 0.-3.C

Skoleskema for 0.-3.C Skoleskema for 0.-3.C 0.-3. C mandag tirsdag onsdag torsdag fredag 8.20-9.05 9.05-9.50 10.05-10.50 10.50-11.35 12.00-12.45 HM Post,skema & lege HM Billedkunst /HM Matematik Post,skema & lege Natur/teknik

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT Lærer: Morten Bojesen Forord til faget i klassen Vi vil i idræt arbejde med emner som bl.a. er med til at skabe bedre socialisering imellem eleverne. Temaer som fairplay, taber- og vinder mentalitet og

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

HØJBO FRISKOLE ÅRSPLANER

HØJBO FRISKOLE ÅRSPLANER HØJBO FRISKOLE ÅRSPLANER 2010-2011 1. årgang Højbo Friskole - Kalundborgvej 49-4591 Føllenslev - Tlf. 59 29 14 38 1. ÅRGANG Dansk Uge 33-35 Opstart. Bogstavtræning. Der arbejdes med bogstavlyde, vokaler

Læs mere

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 De to musiktimer om ugen, har jeg valgt at dele op i moduler,

Læs mere

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12 ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12 Gennem alsidige idrætslige oplevelser, erfaringer og refleksioner skal børnene opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der giver mulighed for kropslig og

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Rammeplan 1 for foråret 2015 i RØD GRUPPE

Rammeplan 1 for foråret 2015 i RØD GRUPPE Rammeplan 1 for foråret 2015 i RØD GRUPPE Indledning. På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der danner ramme om alle fag i alle klassetrin. Opstarten af et nyt emne sker som en blanding af oplæg og

Læs mere

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Delmål for idræt, kost og Delmål for idræt efter 2. klasse Leg Kende til og gennemføre nye og gamle lege. Lære at indgå i legens betingelser; forstå aftalte regler

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Årsplan Dansk 2 klasse 2018-2019 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlige

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2015-16 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til idræt i 1. klasse Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen vil især omfatte:

Læs mere

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt: Idrætsundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 9. klasse, og er opdelt i 4 trinforløb. 1. trinforløb for 1. og

Læs mere

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Overordnede mål for 0-klasse Undervisningen i 0.klasse er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med barnets alsidige personlige udvikling, ved at give

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2013/2014 LK JS og DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret 2018-19 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK JUNI 2014 Engelsk på Nuuk Internationale Friskole Vi underviser i engelsk på alle klassetrin (1.-10. klasse). Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner

Læs mere

Skoleskema for 0.-4.C

Skoleskema for 0.-4.C Skoleskema for 0.-4.C 0/4c Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 08.20-09.05 Idræt 09.05-09.50 Idræt Nat./tek. 10.05-10.50 10.50 11.35 Billedkunst EL/BE Musik 12.00-12.45 Religion Klassens lærere i dette

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Hvornår? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Form og metode) Med hvilket formål? Andet 32-35 Børnehaveklassen-hvem er vi? Vi arbejder med navne, udseende, hvad kan

Læs mere

Årsplan for 1. klasse 2016/2017

Årsplan for 1. klasse 2016/2017 Årsplan for 1. klasse 2016/2017 Formålet med danskundervisningen er ifølge Fælles Mål at: Fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af

Læs mere

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse:

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse: 2018-2019 Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen Forord til idræt i 2. Klasse: Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse 2012-2013 Henrik Stougaard PERIODE TEMA Kroppen og dens muligheder Idrættens værdier Idrætstraditioner og -kulturer Indhold Organisering og arbejdsformer Evaluering Uge 33

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018

Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018 Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018 Fagformål: Idrætsundervisningen skal indeholde læreprocesser, der knytter sig til tre forskellige dimensioner i faget: læring i bevægelse, læring om bevægelse og læring

Læs mere

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis)

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis) Lærer: Line Lund Forord til faget i klassen Vi arbejder i idrætsundervisningen med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idræts Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige færdigheder

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Engelsk

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Engelsk Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget engelsk udvikle sproglige, tekstmæssige og interkulturelle kompetencer, således at de kan anvende engelsk nationalt og globalt i deres aktuelle og fremtidige liv.

Læs mere

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2017-18 Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til faget: I idrætsundervisningen arbejder vi med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idrætsaktiviteter. Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige

Læs mere

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne ved slutningen af børnehaveklassen har tilegnet sig viden og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Trinmål: Undervisningens indhold: Det talte sprog

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18

Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18 Årsplan for dansk i 2. klasse for skoleåret 2017/18 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Fagformål: boldbasis, redskabsaktiviteter, løb spring og kast. Læringen i bevægelse handler også om de kropslige og sociale oplevelser i idrætslige

Fagformål: boldbasis, redskabsaktiviteter, løb spring og kast. Læringen i bevægelse handler også om de kropslige og sociale oplevelser i idrætslige Fagformål: Idrætsundervisningen skal indeholde læreprocesser, der knytter sig til tre forskellige dimensioner i faget: læring i bevægelse, læring om bevægelse og læring gennem bevægelse. Dimensionerne

Læs mere

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST KRISTENDOM OG BILLEDKUNST Årsplan for kristendom og billedkunst 0.- 1.- 2. klasse (2013/14) Kristendom og billedkunst bestå af to ugentlige lektioner i skoleåret 2013/14. Der vil perioder hvor der fokuseres

Læs mere

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed.

Vi arbejder med de områder indenfor udtale, rytme, intonation, ordforråd, grammatik og stavning, der er nødvendige for elevernes udtryksfærdighed. Fag Formål Indhold Undervisningsmeto der Engelsk 3. 8. klasse Faget er skemalagt på alle nævnte klassetrin, men indgår også i fagdag. Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for børnehaveklassen 09-10, udarbejdet af Majbritt Rasmussen. Bilag vedlagt er årsplan

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for Idræt

Selam Friskole. Fagplan for Idræt Selam Friskole Fagplan for Idræt Formål Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer:

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer: Undervisningsplan Udarbejdelse af undervisningsplan for praktisk/musisk område på Iqra Privatskole: På Iqra Privatskole følger vi generelt Undervisningsministeriets 'Forenklede Fælles Mål', men der er

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Målsætning for Gul gruppe menneskeligt/socialt

Målsætning for Gul gruppe menneskeligt/socialt Jeg synes, at Gul Gruppe er en meget åben gruppe. Man har ikke altid lige de samme holdninger, men man skal da i hvert fald ikke være bange for at sige det, man så føler. Emma P (elev i 6. klasse). Målsætning

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet

Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2012/2013 HE GH DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at fordybe

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog

Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012. Trinmål for faget dansk efter 2. klasse. Det talte sprog Årsplan for 2. klasse (dansk) 2011/2012 Trinmål for faget dansk efter 2. klasse Det talte sprog Eleverne skal tilegne sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Bruge talesproget til

Læs mere

Årsplan i 1. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017

Årsplan i 1. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Årsplan i 1. klasse i engelsk Skoleåret 2016/2017 Udgangspunktet for undervisningen er de Forenklede Fællesmål for faget engelsk. Generel information: Vi bruger Pirana My First English Book samt udleveret

Læs mere

Årsplan for skoleåret 2018/19

Årsplan for skoleåret 2018/19 Årsplan for skoleåret 2018/19 Idræt i 2.-3. klasse Lærer: Christina Hintze Denne årsplan er sidst revideret d. 17. juni 2018 Generelt Der er 2 sammenhængende 45 minutters lektion i idræt om ugen i 2.-3.

Læs mere

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin Fagplan for tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Der tages udgangspunkt i Fælles Mål for faget idræt. Faghæfte, udgivet af undervisningsministeriet. Signalement, formål, trinmål og slutmål for faget kan findes på www.uvm.dk.

Læs mere

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 42015-16 Lærer: Søren Jørgensen Forord til faget i klassen I faget vil eleverne arbejde idrætsformer, som er anderledes end det de deltager i inden for idrætsklubberne. Det grundlæggende i hele idrætsundervisningen

Læs mere

KLASSENS ÅRSPLAN. 1 ÅRSPLAN FOR DANSK. 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK. 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT. 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM. 5 ÅRSPLAN FOR KUNST. 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK

KLASSENS ÅRSPLAN. 1 ÅRSPLAN FOR DANSK. 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK. 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT. 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM. 5 ÅRSPLAN FOR KUNST. 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK Årsplaner for 1x KLASSENS ÅRSPLAN... 1 ÅRSPLAN FOR DANSK... 2 ÅRSPLAN FOR ENGELSK... 3 ÅRSPLAN FOR IDRÆT... 4 ÅRSPLAN FOR KRISTENDOM... 5 ÅRSPLAN FOR KUNST... 6 ÅRSPLAN FOR MATEMATIK... 7 ÅRSPLAN FOR MUSIK...

Læs mere

Bogklubben: Junior Pc-kørekort og Faget, fællesmål, IT-integration

Bogklubben: Junior Pc-kørekort og Faget, fællesmål, IT-integration Bogklubben. Projektet henvender sig til dansk i 6. klasse. Målet er at eleverne: Arbejder med procesorienteret skrivning i et skolesamarbejde Arbejder med i fællesskab at udvikle en spændende fortælling

Læs mere

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest Undervisningens tilrettelæggelse: Danskundervisningen tager overordnet afsæt i den første læsning 1. klasse, hvor det primære fokus omhandler at udvikle elevernes læsekundskaber samt læselyst med henblik

Læs mere

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug Formål for faget engelsk Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2016 Fokus på balance, samarbejde og forskellige udtryksformer Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte Forenklede Fælles Mål

Læs mere

Årsplan for 3. klasse dansk

Årsplan for 3. klasse dansk Årsplan for 3. klasse dansk På følgende sider er min oversigt over danskundervisningen i 3. klasse i skoleåret 2013/2014. Da jeg anser det for vigtigt, at der er plads til elevernes interesse, samt pludselige

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen Børnehaveklassen skal være med til at skabe fundamentet for skolens arbejde og det videre undervisningsforløb. Udgangspunktet for dagligdagen og undervisningen er legen med vægt

Læs mere

Årsplan for skoleåret

Årsplan for skoleåret Årsplan for skoleåret 2018-2019 Musik i 0. klasse Lærer: Tomas Larsen Denne årsplan er sidst revideret d. 27. august 2017 Generelt 0. klasse har musik i en ugentlig 45 minutters lektion om torsdagen kl.

Læs mere

Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole

Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole BØRNEHAVEKLASSEN Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan for 4. klasse (dansk)

Årsplan for 4. klasse (dansk) Årsplan for 4. klasse (dansk) Periode Emne/ fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering Aug okt. Vi tager på lejrskole d. 28.-30. August. Helt ærligt H.C.A. forløb At give et indblik i og overblik over, hvad

Læs mere

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab.

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse. Idrætsfaget skal

Læs mere

Børnehaveklassen Fælles Mål

Børnehaveklassen Fælles Mål Børnehaveklassen Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Opmærksomhedspunkter 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter børnehaveklassen 5 FÆLLES MÅL Børnehaveklassen 2 1 Fagets

Læs mere