Præsenterer. Tolnedagene Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsenterer. Tolnedagene 2015. Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning 18. 19. 20. september"

Transkript

1 Præsenterer Tolnedagene 2015 Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

2 Kursus nr. 1: Workshop i didaktisk fantasi og undervisningsideer: Kender du det, at man næsten ikke kan slæbe sig på arbejde, fordi man simpelthen er tømt for ideer og fantasi? Eller det modsatte, ikke at kunne vente med at få startet undervisningen op, fordi man har fået en genial ide? Velkommen i klubben af fagpersonligheder: Autenticitet og professionalitet er ikke modsætninger, tværtimod er autenticiteten professionalitet på højeste niveau, hvor der ikke er nogen afstand mellem person og professionalitet

3 Desværre kan det være svært at få undervisningsideer og didaktisk fantasi ved at læse fagbøger. De er stort set i dag uforståelige, og er en tåget akademisk forestilling om, at der findes metoder-der-virker hver gang. Det gør der ikke, der findes fagpersonligheder: Engagement og stillingtagen er en demokratisk dyd, der ikke må svækkes af avancerede fagligt-videnskabelige analyser Skal undervisere have arbejdsglæde, må vi i stedet sætte os ned med en masse andre i samme båd og få gode ideer sammen; dele erfaringer, fortælle oplevelser, vise undervisningsmaterialer til hinanden etc. Det kræver et inspirerende fagligt fællesskab: De erfarne læreres forberedelse sker på et ret overordnet niveau. Det vil sig, at mange af de konkrete ting, der skal gøres eller siges, ikke er forberedt, men improviseres i undervisningen Når vi sidder samme og dele vores undervisningserfaringer, opdager vi, hvad det er for nogle didaktiske principper, der styrer vores hverdag og hvilke muligheder, der kunne være for at finde på flere måde at angribe undervisningen på. Vi får genvagt vores fagpersonlighed. Den glæde må vi insistere på: I mange andre professioner er resultaterne af arbejdet meget mere synlige, og det er derfor lettere at få bekræftet sin professionelle værdi og kunnen Vi underviser, går hjem, underviser, går hjem.og glemmer ofte at vi er pædagogiske professionelle. Men en gang om året må tiden være der til, at vi sætter os sammen, får inspiration og vækker vores indre fagpersonlighed igen! Workshoppen her er den tid. Find alle de gode undervisningsforløb fra, som du har liggende i skivebordsskuffen eller har i hovedet, eller kom bare totalt tomhændet. Uanset hvor mange, hvem og hvor meget vi har med denne weekend, så får vi delt vores viden, kommer af med vores ideer, får skabt nye ideer, får afprøvet nogle ideer, kommer nærmere hvad didaktik er/kan, får udfoldet vores lærerpersonlighed og genopdager glæden ved at være underviser!

4 Workshoppen vil veksle mellem teoretiske inspirationsoplæg, erfaringsdeling, materialeudvikling, sokratiske dialoger og fysiske aktiviteter: Fælles Forum For Fantastiske Fagpersonligheder er nu startet Workshopafholder: Iben Benedikte Valentin Jensen, master i professionsvejledning og lektor i didaktik (Citaterne er af Per Fibæk Laursen) Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

5 Kursus 2: Inspirationskursus om sammenhængen mellem kost, madkultur og indlæring Inspirationskursus for køkkenpersonale og andre der arbejder med børn og unge, herunder undervisere, pædagoger og vejledere. Kurset henvender sig specielt til efterskoler, kostskoler, døgninstitutioner og behandlingssteder, hvor børn og unge bor og spiser i hverdagen. Vi kigger på fysiske og kognitive konsekvenser ved usund madkultur - kostens betydning for børn og unge med særlige behov - erfaringsudveksling og inspiration til den daglige kost/økonomi/planlægning/indkøb rundt om på de forskellige skoler/institutioner. Fredag: kl Oplæg v/frede Bräuner Efterskoler og institutioner, der arbejder med unge med særlige behov, oplever i stigende grad, at kræsne, trætte og ukoncentrerede unge fylder alt i hverdagen. Indtaget af slik og sodavand er stort. Samtidig bliver flere unge diagnosticeret med ADHD, autisme og tilsvarende lidelser. Flere undersøgelser viser, at børn og unge, der spiser dårligt, også fungerer dårligt - det gælder både fysisk, psykisk, indlæringsmæssigt og adfærdsmæssigt.

6 Samtidig kan en forbedret kost, diæter og vitamintilskud i samspil med kostvejledning og pædagogiske tiltag løse en lang række af disse problemer. I oplægget bliver der givet konkrete bud på, hvordan man kan anvende visuelle effekter, humor, historiefortællinger og konstruktiv dialog, når budskabet skal formidles Oplæg ved Uffe Thuelsen, kok på Horne ungdomsskole 4 timer med fokus på den køkkenkultur der skabes i og omkring et efterskolekøkken. "Alle, både unge og voksne lever efter forbilleder. Vi vil være værd at kigge efter både fagligt og menneskeligt"- det er en linje fra det madmanifest Uffe har udviklet til Horne Efterskole. Uffe fortæller om hornemanifestet og hvordan man, med enkle retningslinjer, struktur i dagligdagen og tankeændringer kan skabe et innovativt og passioneret efterskolekøkken. Uffe viser hvordan man laver velsmagende, økologisk mad i hverdagen, som unge mennesker er vilde med, uden at hæve kostbudgettet. Han kommer også til at sætte fokus på faglighed og ærlighed i et efterskolekøkken - og hvad der kan ske, hvis der mangler bare én af delene. Oplægget er baseret på et foredrag og på en workshop i køkkenet. Kl > Koncert - Natmad

7 Lørdag Kl Morgenmag Kl Kostpolitik på skolen - Hvordan kommer vi i gang? Oplæg ved Elsebeth Vestergaard, Tolne efterskole erfaringer vi har gjort på Tolne efterskole med kostudvalg og vejledning. Herefter erfarings- og idéudveksling. Kl Frokost Kl Svampetur i Tolne skov med naturvejleder. Jakob Kofoed, Vendsyssel Historiske Museum. Vi traver med kurven i hånd ud for at samle svampe i skoven. Vi prøver at sætte navne på nogle af svampene og håber, at der er gode spisesvampe iblandt. Ud over svampe kigger vi efter andre spiseegnede lækkerier i naturens spisekammer. Efterfølgende workshop i køkkenet, hvor vi arbejder ud fra, hvad vi hver især har fundet i skoven. kl Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering - Hjemrejse.

8 Kursus 3: Billedkunst. Vi arbejder med en blandform der omfatter tegning, foto og computergrafik. Med udgangspunkt i tegning (blyant, kul, tusch, kridt eller andet) arbejdes der videre i Paint Shop Pro, hvor vi implementer fotos og redigerer. En teknik, der er særdeles velegnet til vores elever. Der kræves ingen forkundskaber, måske udover almindelige ITkundskaber på brugerniveau. UNDERVISER: Billedkunstlærer Michael Jensen, AKA billedkunstner MØK. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

9 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

10 Kursus 4: TUBA Hvad er det unge som vokser op i hjem med misbrugsproblemer oplever af problemer? Hvordan påvirker denne opvækst dem? Kan man spotte disse unge, og hvad skal man lægge mærke til? Hvordan kan man som lærer hjælpe disse unge hvis man kommer i kontakt med en af dem? Og hvordan tager man den første samtale med den unge, hvor tabuet italesættes? Se mere på: https://m.facebook.com/tubadanmark FAKTA: TUBA hjælper omkring 4000 børn og unge om året via terapi, kurser og onlinerådgivning. 39 % af de børn, der kommer i TUBA, har ikke talt med nogen overhovedet i barndommen. 2 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med de offentlige myndigheder. 8 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med en lærer eller pædagog i barndommen.

11 Kursus 4a: Ridning Jeanette Holtegaard: 4,5 års uddannelse som individuel og gruppeterapeut i gestaltanalyse fra Institut for Gestaltanalyse. Uddannet folkeskolelærer 1993 fra University College Hjørring. Kursusleder for efterskolelærere Hesten som pædagogisk redskab. Har afholdt sommerlejre for unge marginaliserede unge. 20 års erfaring som ridelærer på Tolne efterskole. https://m.facebook.com/profile.php?id= Jeanette laver en kort introduktion for rideterapi og sadler op til en ridetur i skoven, hvor der mulighed for undervejs at erfaringsudveksle - diskutere fredagens Tuba indslag eller generelt udveksle idéer til den daglige undervisning. Rideterapi er en god mulighed for at skærpe sanserne og opmærksomheden hos den unge. Hesten og naturen danner rammerne for samtaler der f.eks. handler om menneskelige anliggender som stress, angst, sorg, rastløshed, nedtrykthed, manglende selvværd, konflikthåndtering, modet til at turde mærke glæden, spiseforstyrrelser m.m..!

12 Fredag: > Tjek-ind & frokost > TUBA Middag > Erfaringsudveksling + valg til Lørdag > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad A Ridning inkl. Frokost B Kostpolitik & Svampetur inkl. Frokost Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

13 Kursus 5: Grundlæggende Metalshaping Der er 4 ting man kan gøre ved metal: dele, sammenføje, strække og stukke. På kurset introduceres du til forskellige teknikker til, hvordan man strækker og stukker tyndplade. Herudover stiftes der bekendtskab med forskellige måder at lave skabeloner på: Tape mønster, faconskabeloner, papirmønster. Kursist kan evt medbringe eget overskuelige projekt, hvortil han/hun mangler hjælp. Ellers er der mulighed for at prøve teknikkerne af på fremstilling af kobber-rose. Underviser: Anders Nørgaaard Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

14 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

15 Kursus 6: Musik Kurset består af 7 workshops: Bas: Dennis O Nielsen 34 år og brøle stærk. Uddannet på Nordkons. i 2008 med Guitar og Bas som hovedfag. Har studiet PleasureHouse Recordings i Aalborg, hvor han sidder som teknikker og producer. Han underviser til daglig på Aalborg Kultur Skole. Har spillet med Junkyard Productions, Boom Blastaz, Dj Static, Mc's Fight Night mf. Guitar: Jimmy Guldbæk. Aktiv musiker som guitarist og sanger inden for pop,rock og blues genren igennem de sidst 20 år. Jimmy har mange kaffemaskiner og har spillet i et utal af sammenhænge bla. med: Allan Olsen, Ida Corr, Jette Torp, Mike Andersen m. fl. Trommer: Thomas Vadmann - trommeslager og underviser igennem mange år - og ikke helt fyldt 40 endnu! "Jeg har spillet mange genrer, og mener at have en god idé om, hvordan man kommer til at swinge. Det emne, og andre, som du måske brænder for, er jeg klar til at tage op." På baggrund af evalueringen fra musik-kurset 2014,

16 er der aftalt et forløb med yderligere introduktion til MMG (Music Mind Games) Keys: Stoney, 40 år. Uddannelse: HF - smidt ud fra UCN 2 gange. 15 års erfaring med specialundervisning i musik, Tilhører slænget af særdeles frugtbare individer på god og ondt. Erfaringsudveksling i improvisation på tangenter i undervisningen: Hvad improviserer jeg ud fra? Hvordan får man simpelt tangentspil til at lyde af en million? Vokal: Søs Haals - Vokal/kor workshop. Der arbejdes med flere sange samt udveksling af erfaringer i arbejdet med lead-sang, 2. & 3. stemmer, teknik og dynamik. Guitar Formidling i Specialundervisningen. Lasse Jonsson er diplomuddannet klassisk guitarist og musiklærer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. De seneste syv år har Lasse undervist i rytmisk sammenspil og teater på en specialefterskole, hvor han i samarbejde med eleverne har skrevet et hav af sange i alverdens stilarter fra blød pop til

17 bloddryppende metal. Klassisk uddannet men med et hjerte der i særlig grad banker for rockmusikken. Sammenspil: Der aftales i samarbejde med kursisterne om der skal laves 2 sammenspilshold. Jimmy Guldbæk leder og fordeler rollerne. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop > Sammenspil evt i 2 hold Middag > Sammenspil > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Music Mind Games > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

18 Kursus 7: I-Movie: Ro i studiet - Lær og lav små film til fx. facebook-youtube der dokumentere livet på din skole i billeder og lyd. Undervisere Fritz Bay og Niller Konnerup Fredag 11:00-12:30 Tjek ind & Frokost 12:30 13:00 Intro til I-movie kursus Hvad/Hvordan/Hvorfor 13:00-13:30 Opgave forklaring 13:30 15:00 Optage

19 15:30 18:00 Impoter/Synk/Klip 19:00-20:00 Middag 20:00 21:00 Kamera vinkler/lys/lyd 21:00-23:00 Koncert - Natmad Lørdag 09:30-10:30 Storyboard 10:30-13:00 Optage/Impotere 13:00-14:00 Frokost 14:00-19:00 Klip/Del 19:00-20:30 Middag 20:30-21:30 Fælles Afslutning 21:30 - Aftenhygge med levende musik - Natmad Søndag 08:00 11:00 Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse Krav til deltagere: Medbring mac/ipad med I-movie Kamera og/eller telefon Godt humør

20 Kursus 8: Inspirationskursus for idrætslærere, friluftsliv/teambuilding Underviser: Flemming Nielsen Flemming fra Snedsted har stor passion for adventurerace med bl.a. løb, cykling på mountainbike og klatring. Flemming har tidligere arbejdet på en efterskole, og har god erfaring med at lave mini-adventurerace for utilpassede børn og unge. Det endelige program for kurset er endnu ikke fastlagt, men trænger du til ny inspiration til din idrætsundervisning, så sæt alligevel weekenden af til at komme til Tolne, for vi garanterer der bliver knald på.

21 Fredag: > Tjek-ind & frokost > friluftsliv/teambuilding Middag > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Friluftsliv/teambuilding Frokost > > friluftsliv/teambuilding Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

22 Ledermøde i 2 dele for specialefterskoler: Del 1: Prøve-afholdende frie skoler. Forstander-symposium fredag den 18. september 2015 Det kan virke som et paradoks både at være prøveafholdende og at være en fri skole! Den Grundtvig-Koldske tradition blev i samtiden formuleret, som en netop en bevægelse imod den sorte skole: Der gjorde eleven fantasi- og følelsesløs, drevet alene af frygten for eksamens iskolde vægt. Det er modspillet til eksamen, der gav indhold til begreberne livsoplysning og folkelig oplysning, der nu er hovedsigtet i de frie skoler: At skolen er for livet og ikke for at frygte konstruerede sorterings-parameter. I øjeblikket er der adgangskrav til erhvervsskolerne, og de frie skoler står med en udfordring, for livsoplysning har på den anden side heller aldrig handlet om at fornægte virkeligheden og naivt vente på bedre vejr. De frie skoler opstod netop, fordi det i et samfund altid er nødvendigt politisk, pædagogisk og etisk at angribe de helt konkrete udfordringer, som et helt almindelige menneske støder på i livet. Med de nye adgangskrav til erhvervsskolerne er tiden inde til, at skoler i foreningen Ligeværd kigger på muligheder og problemer ved at blive prøveafholdende: Hvad er prisen for ikke at blive prøveafholdende og hvad er prisen for at blive prøveafholdende? Kan prøver have pædagogisk værdi og kan de tænkes som en del af livsoplysningsperspektivet? Er det rimeligt at udsætte elever med særlige læringsforudsætninger for prøver og er det rimeligt ikke at udsætte dem for prøver?

23 Der er grund til både kritisk, men også konstruktivt at se på mulighederne for, at prøver kan tænkes didaktisk og pædagogisk. Det kræver, at der med afsæt i den viden og erfaring skolerne har, diskuteres og eksperimenteres : Oplæg om prøver, didaktik og livsoplysning i de frie skoler i Ligeværd ved Iben Benedikte Valentin Jensen (pædagogisk konsulent med speciale i de frie skoler og master i professionsudvikling) Frokost Dialoggrupper med afsæt i formiddagens indlæg. Dialogerne struktureres ved hjælp af dialogkort, der giver mulighed for sammen åbent at tænke muligheder og problematikken igennem Kaffe og mulighed for at se sig om på Tolnedagene Del 2: ( ) Oplæg ved: Charlotte Hempel Kaalund Jespersen Viceforstander - Klintebjerg Efterskole 1) Hvordan forholder den enkelte skole sig til lov om social service 66? Med den nye lov om socialtilsyn fra juni 2013 er det blevet dyrt at blive godkendt som anbringelsessted. Efterskoler skal være godkendt i medfør af lov om social service ( 66) for at kunne modtage anbragte elever. Anbragte unge behøver ikke være unge med massive personlige problemer, men kan fx være unge, der hidtil har været anbragt på institution eller i familiepleje. En anbringelse på en efterskole sker med hjemmel i lov om social service 52, stk. 3 nr. 7. Det betyder, at anbringelsen sker frivilligt og både

24 forældremyndighedens indehaver og den unge selv (hvis fyldt 15 år) skal være indforstået med anbringelsen. En anbringelse kan kun ske efter gennemførelse af en børnefaglig undersøgelse (jf. 50 i serviceloven). Hvis eleven er over 18 år kan en anbringelse tilbydes/fortsættes på grundlag af servicelovens 76. En elevs bopælskommune kan også vælge at yde økonomisk støtte til et ophold på efterskole, uden at der er tale om en anbringelse. Det sker med hjemmel i 52, stk. 3 nr. 1. Kommunalbestyrelsen kan ud fra denne bestemmelse enten vælge at betale hele elevens ophold eller blot yde et tilskud til egenbetalingen. Prisen pr. plads for anbragte elever og for ikke-anbragte elever på kost- og efterskoler skal som udgangspunkt være den samme. Den anbragte unge kan imidlertid have behov for særlige ydelser både i forbindelse med opholdet og undervisningen. Udgiften kan i visse tilfælde afholdes af efterskolen efter aftale med den anbringende kommune, som dækker udgifterne efter dokumentation i det enkelte tilfælde. Det er elevens hjemkommune, der er ansvarlig for at føre personrettet tilsyn, dvs. følge op på den unges trivsel og udvikling. Det personrettede tilsyn skal mindst omfatte to besøg årligt og varetages oftest af den unges sagsbehandler. 2) Hvordan forholder den enkelte skole sig til kommunernes store ICS 120 (Integrated Children`s System) Statusudtalelser, Som vi skal til at lave? Prisen for ledermødet er 1000,- pr. deltager og inkluderer overnatning med fuld forplejning, opredning, koncert og er med til at dække honorar Middag Koncert 23.00??.?? Natmad. Lørdag: Morgenmad.

25 Koncert fredag aften kl for alle kursister: Lørdag aften laver Hits Up cafe-stemning med groovy akustiske hits fra dengang til nu.

26 Tilmelding og praktisk information: Pris kr.: 2.500,- pr. deltager og inkluderer: Kursus/workshop Opredning på dobbelt værelse Forplejning Koncert med fri bar Materialer Ønskes eneværelse beregnes merudgift på kr. 300,- Beløbet indbetales på konto Tilmelding og spørgsmål sendes til eller ring til Tolne Efterskole på tlf Oplys navn, skole og telefonnummer eller adresse. Sidste tilmeldingsfrist fredag d. 21. august 2015 Dvergetvedvej 95 Tolne, 9870 Sindal. Tlf

Skolen for Recovery. Efterårskurser 2013. www.skolenforrecovery.dk. - For mennesker med psykiske sårbarheder

Skolen for Recovery. Efterårskurser 2013. www.skolenforrecovery.dk. - For mennesker med psykiske sårbarheder Skolen for Recovery - For mennesker med psykiske sårbarheder Efterårskurser 2013 www.skolenforrecovery.dk Indholdsfortegnelse Om Skolen for Recovery s. 2 Undervisere s. 4 Kurser: Kreativt Værksted s. 5

Læs mere

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Kunstkatapult Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Indhold Hvad er Kunstkatapult? Et anderledes undervisningsforløb En udveksling mellem fag og institutioner Hvad er Kunstkatapult også? Fordybelse

Læs mere

KURSUS KATALOG 2015. Kurser og andre tilbud for frivillige. RødeKors.dk

KURSUS KATALOG 2015. Kurser og andre tilbud for frivillige. RødeKors.dk KURSUS KATALOG 2015 Kurser og andre tilbud for frivillige RødeKors.dk KURSUSOVERSIGT Kurser og andre tilbud for frivillige i 2015 Kursus Dato Sted Tilmeldingsfrist April Introduktionskursus for nye kasserere

Læs mere

Club 222 Udviklingsplan 2012

Club 222 Udviklingsplan 2012 Club 222 Udviklingsplan 2012 Indholdsfortegnelse Kolofon 2 Institutionsprofil 2 Forord.. 3 Baggrund for planen... 3 Evaluering af 2011 fokus.5 Afsnit 1 Plan for udviklingen af det børnepædagogiske arbejde...

Læs mere

Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse

Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse Grundkursus i autisme Unge med autisme Børn og unge med autisme og ADHD Autisme og angst Piger med autisme Autisme og seksualitet Konfliktforståelse Pædagogiske metoder Kognitiv Affekt Træning Diagnostisk

Læs mere

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin

Kursushåndbog. Om planlægning af kurser i egen organisation. - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin Kursushåndbog Om planlægning af kurser i egen organisation - trin for trin [ 4 ] Center for frivilligt socialt arbejde Redaktion

Læs mere

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015

KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015 KURSER OG NETVÆRK FORÅR 2015 VELKOMMEN TIL EN NY KURSUSSÆSON I dette katalog præsenterer Center for frivilligt socialt arbejde sine kursusaktiviteter i foråret 2015. Kataloget indeholder alle kurser, netværk

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner hvad er nu det for noget? F O A F A G O G A R B E J D E En pjece til pædagogmedhjælperne fra Pædagogisk sektor i FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side

Læs mere

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt

Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Undskyld, må jeg lige få en at snakke med, tak! ja, værsgo Servicelovens 40a Et tilbud til forældre, når barnet er anbragt Udarbejdet af P S FORENINGEN AF PROFESSIONELLE STØTTEPERSONER En undersøgelse

Læs mere

døgnanbragte unge bruger også rusmidler

døgnanbragte unge bruger også rusmidler red. Peter Jensen og susanne Pihl hansen døgnanbragte unge bruger også rusmidler erfaringer fra dur 2.0. et kompetenceudviklingsforløb for døgnmedarbejdere Indholdsfortegnelse Indledning Indledning Rusmidler

Læs mere

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 ANNONCE RETT NYT INDHOLD nr. 2 2015 6 4 Redaktionen 5 Nyt fra bestyrelsen 6 Familietur til Legoland 8 Børn med særlige behov 9 9 Mille og Meywalkeren 10 Bestyrelsens

Læs mere

G U F INFO PÅ GUF FÅR DU: LANDSFORBUNDET INDBYDER TIL KURSUS I FDF. 24.- 26. april LEDERUDDANNELSE DER RYKKER

G U F INFO PÅ GUF FÅR DU: LANDSFORBUNDET INDBYDER TIL KURSUS I FDF. 24.- 26. april LEDERUDDANNELSE DER RYKKER LANDSFORBUNDET INDBYDER TIL KURSUS I FDF G U F LEDERUDDANNELSE DER RYKKER 24.- 26. april PÅ GUF FÅR DU: : MULIGHED FOR AT DELTAGE PÅ ENKELTE MODULER : FRIVILLIGE AFTENTILBUD HVOR DER ER NOGET FOR ALLE

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Man skal nok lige lære os at kende først

Man skal nok lige lære os at kende først Man skal nok lige lære os at kende først Et inspirationshæfte om børnesamtalen FAMILIEPLEJEN DANMARK Dansk Socialrådgiverforening Forside 3 01/04/04, 10:58:16 2 Indhold 4 Vi har fået øje for børnene I

Læs mere

#46 December 2013. Godt nytår. TeamOnline.dk. Indikator 2.0: Skab bedre liv gennem målbar udvikling

#46 December 2013. Godt nytår. TeamOnline.dk. Indikator 2.0: Skab bedre liv gennem målbar udvikling #46 December 2013 Indikator 2.0: Skab bedre liv gennem målbar udvikling 12 10 Beboerøkonomi på Kellersvej 10: Smart regneark bliver til nyt modul Marielund: Musik, piller og Bosted System! 18 Autisme Center

Læs mere

Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug

Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug Professionshøjskolen University College Nordjylland Bachelorprojekt 2013 Vejleder: Knud Peter Christiansen Antal anslag: 69.072 Camilla Thomsen HS09073

Læs mere

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Evaluering af Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Et 2½-årigt udviklingsprojekt i Vordingborg Kommune Tredje og afsluttende rapport Maj 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Baggrund og Læsevejledning

Læs mere

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Tidlig indsats gør en forskel Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Indhold Forord Forord 2 Ti tankevækkere fra projektet 3 Kort sagt 4 Nye holdninger 6 Nødvendige kompetencer 8 De rette rammer

Læs mere

Åbenhed TEMA. DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2014

Åbenhed TEMA. DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2014 DepressionsForeningens medlemsblad Nr. 3-2014 Åbenhed TEMA "Allerede halvt inde i tv-programmet eksploderede min facebook-inbox med opmuntrende beskeder fra venner, bekendte og helt fremmede, der ville

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

k F ur ælles sus katalog 2014-2015 forstyrrelser ADHD Autismespektrum

k F ur ælles sus katalog 2014-2015 forstyrrelser ADHD Autismespektrum s u s k u r log kata Fælles 01H5D 4-2 1 0 2 tyrrelser AD um fors Autismespektr Velkommen til s og Heimdals fælles kursuskatalog, vi håber, du kan finde den inspiration, du har brug for. Du er naturligvis

Læs mere

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE

URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE URK ÅRHUS HÅNDBOG TIL AKTIVITETSANSVARLIGE INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 3 OM UNGDOMMENS RØDE KORS OG RØDE KORS 4 Selvstændig i 1988 4 Både tale og handling 4 Verdensomspændende bevægelse 4 Samarbejde

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Idræt som opgør med ensomhed og isolation portræt af KIFU. bladet. side 12. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 1. feb. 2010. 60.

Idræt som opgør med ensomhed og isolation portræt af KIFU. bladet. side 12. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 1. feb. 2010. 60. ISSN: 1903-7937 Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 1. feb. 2010 60. årgang bladet Idræt som opgør med ensomhed og isolation portræt af KIFU side 12 Annonce 4 Kort nyt 5 Leder Når forpligtelsen til at

Læs mere

NOTAT fra pædagogisk dag nr. 6

NOTAT fra pædagogisk dag nr. 6 NOTAT fra pædagogisk dag nr. 6 Dette er et notat fra pædagogisk dag med ansatte (22 i alt) fra. Notatet består af sammenskrivninger af output fra dagens øvelser, citater fra plenumdiskussionerne, samt

Læs mere

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark De usynlige børn - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark 4 Indholdsfortegnelse KÆRE LÆSER KAPITEL 1 NYT LAND, NYT SPROG, NY

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Nr. 1 Marts 2013 25. årgang

Nr. 1 Marts 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 1 Marts 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Magtens hus handicaporganisationernes nye hus Om ungdomsuddannelse, at tænke nyt og være reflekterende Alle har ret til et godt

Læs mere

SPOTLIGHTS MISSION: At udfordre børn og unges kreativitet

SPOTLIGHTS MISSION: At udfordre børn og unges kreativitet SPOTLIGHTS MISSION: At udfordre børn og unges kreativitet EN D I T REM F L I T JEN VE HUSKUNSTNERKATALOG 2014 INTRODUKTION I uge 38 løber Spotlight igen af stablen med festivaler i Børkop og Jelling onsdag

Læs mere