Præsenterer. Tolnedagene Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsenterer. Tolnedagene 2015. Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning 18. 19. 20. september"

Transkript

1 Præsenterer Tolnedagene 2015 Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

2 Kursus nr. 1: Workshop i didaktisk fantasi og undervisningsideer: Kender du det, at man næsten ikke kan slæbe sig på arbejde, fordi man simpelthen er tømt for ideer og fantasi? Eller det modsatte, ikke at kunne vente med at få startet undervisningen op, fordi man har fået en genial ide? Velkommen i klubben af fagpersonligheder: Autenticitet og professionalitet er ikke modsætninger, tværtimod er autenticiteten professionalitet på højeste niveau, hvor der ikke er nogen afstand mellem person og professionalitet

3 Desværre kan det være svært at få undervisningsideer og didaktisk fantasi ved at læse fagbøger. De er stort set i dag uforståelige, og er en tåget akademisk forestilling om, at der findes metoder-der-virker hver gang. Det gør der ikke, der findes fagpersonligheder: Engagement og stillingtagen er en demokratisk dyd, der ikke må svækkes af avancerede fagligt-videnskabelige analyser Skal undervisere have arbejdsglæde, må vi i stedet sætte os ned med en masse andre i samme båd og få gode ideer sammen; dele erfaringer, fortælle oplevelser, vise undervisningsmaterialer til hinanden etc. Det kræver et inspirerende fagligt fællesskab: De erfarne læreres forberedelse sker på et ret overordnet niveau. Det vil sig, at mange af de konkrete ting, der skal gøres eller siges, ikke er forberedt, men improviseres i undervisningen Når vi sidder samme og dele vores undervisningserfaringer, opdager vi, hvad det er for nogle didaktiske principper, der styrer vores hverdag og hvilke muligheder, der kunne være for at finde på flere måde at angribe undervisningen på. Vi får genvagt vores fagpersonlighed. Den glæde må vi insistere på: I mange andre professioner er resultaterne af arbejdet meget mere synlige, og det er derfor lettere at få bekræftet sin professionelle værdi og kunnen Vi underviser, går hjem, underviser, går hjem.og glemmer ofte at vi er pædagogiske professionelle. Men en gang om året må tiden være der til, at vi sætter os sammen, får inspiration og vækker vores indre fagpersonlighed igen! Workshoppen her er den tid. Find alle de gode undervisningsforløb fra, som du har liggende i skivebordsskuffen eller har i hovedet, eller kom bare totalt tomhændet. Uanset hvor mange, hvem og hvor meget vi har med denne weekend, så får vi delt vores viden, kommer af med vores ideer, får skabt nye ideer, får afprøvet nogle ideer, kommer nærmere hvad didaktik er/kan, får udfoldet vores lærerpersonlighed og genopdager glæden ved at være underviser!

4 Workshoppen vil veksle mellem teoretiske inspirationsoplæg, erfaringsdeling, materialeudvikling, sokratiske dialoger og fysiske aktiviteter: Fælles Forum For Fantastiske Fagpersonligheder er nu startet Workshopafholder: Iben Benedikte Valentin Jensen, master i professionsvejledning og lektor i didaktik (Citaterne er af Per Fibæk Laursen) Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

5 Kursus 2: Inspirationskursus om sammenhængen mellem kost, madkultur og indlæring Inspirationskursus for køkkenpersonale og andre der arbejder med børn og unge, herunder undervisere, pædagoger og vejledere. Kurset henvender sig specielt til efterskoler, kostskoler, døgninstitutioner og behandlingssteder, hvor børn og unge bor og spiser i hverdagen. Vi kigger på fysiske og kognitive konsekvenser ved usund madkultur - kostens betydning for børn og unge med særlige behov - erfaringsudveksling og inspiration til den daglige kost/økonomi/planlægning/indkøb rundt om på de forskellige skoler/institutioner. Fredag: kl Oplæg v/frede Bräuner Efterskoler og institutioner, der arbejder med unge med særlige behov, oplever i stigende grad, at kræsne, trætte og ukoncentrerede unge fylder alt i hverdagen. Indtaget af slik og sodavand er stort. Samtidig bliver flere unge diagnosticeret med ADHD, autisme og tilsvarende lidelser. Flere undersøgelser viser, at børn og unge, der spiser dårligt, også fungerer dårligt - det gælder både fysisk, psykisk, indlæringsmæssigt og adfærdsmæssigt.

6 Samtidig kan en forbedret kost, diæter og vitamintilskud i samspil med kostvejledning og pædagogiske tiltag løse en lang række af disse problemer. I oplægget bliver der givet konkrete bud på, hvordan man kan anvende visuelle effekter, humor, historiefortællinger og konstruktiv dialog, når budskabet skal formidles Oplæg ved Uffe Thuelsen, kok på Horne ungdomsskole 4 timer med fokus på den køkkenkultur der skabes i og omkring et efterskolekøkken. "Alle, både unge og voksne lever efter forbilleder. Vi vil være værd at kigge efter både fagligt og menneskeligt"- det er en linje fra det madmanifest Uffe har udviklet til Horne Efterskole. Uffe fortæller om hornemanifestet og hvordan man, med enkle retningslinjer, struktur i dagligdagen og tankeændringer kan skabe et innovativt og passioneret efterskolekøkken. Uffe viser hvordan man laver velsmagende, økologisk mad i hverdagen, som unge mennesker er vilde med, uden at hæve kostbudgettet. Han kommer også til at sætte fokus på faglighed og ærlighed i et efterskolekøkken - og hvad der kan ske, hvis der mangler bare én af delene. Oplægget er baseret på et foredrag og på en workshop i køkkenet. Kl > Koncert - Natmad

7 Lørdag Kl Morgenmag Kl Kostpolitik på skolen - Hvordan kommer vi i gang? Oplæg ved Elsebeth Vestergaard, Tolne efterskole erfaringer vi har gjort på Tolne efterskole med kostudvalg og vejledning. Herefter erfarings- og idéudveksling. Kl Frokost Kl Svampetur i Tolne skov med naturvejleder. Jakob Kofoed, Vendsyssel Historiske Museum. Vi traver med kurven i hånd ud for at samle svampe i skoven. Vi prøver at sætte navne på nogle af svampene og håber, at der er gode spisesvampe iblandt. Ud over svampe kigger vi efter andre spiseegnede lækkerier i naturens spisekammer. Efterfølgende workshop i køkkenet, hvor vi arbejder ud fra, hvad vi hver især har fundet i skoven. kl Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering - Hjemrejse.

8 Kursus 3: Billedkunst. Vi arbejder med en blandform der omfatter tegning, foto og computergrafik. Med udgangspunkt i tegning (blyant, kul, tusch, kridt eller andet) arbejdes der videre i Paint Shop Pro, hvor vi implementer fotos og redigerer. En teknik, der er særdeles velegnet til vores elever. Der kræves ingen forkundskaber, måske udover almindelige ITkundskaber på brugerniveau. UNDERVISER: Billedkunstlærer Michael Jensen, AKA billedkunstner MØK. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

9 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

10 Kursus 4: TUBA Hvad er det unge som vokser op i hjem med misbrugsproblemer oplever af problemer? Hvordan påvirker denne opvækst dem? Kan man spotte disse unge, og hvad skal man lægge mærke til? Hvordan kan man som lærer hjælpe disse unge hvis man kommer i kontakt med en af dem? Og hvordan tager man den første samtale med den unge, hvor tabuet italesættes? Se mere på: https://m.facebook.com/tubadanmark FAKTA: TUBA hjælper omkring 4000 børn og unge om året via terapi, kurser og onlinerådgivning. 39 % af de børn, der kommer i TUBA, har ikke talt med nogen overhovedet i barndommen. 2 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med de offentlige myndigheder. 8 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med en lærer eller pædagog i barndommen.

11 Kursus 4a: Ridning Jeanette Holtegaard: 4,5 års uddannelse som individuel og gruppeterapeut i gestaltanalyse fra Institut for Gestaltanalyse. Uddannet folkeskolelærer 1993 fra University College Hjørring. Kursusleder for efterskolelærere Hesten som pædagogisk redskab. Har afholdt sommerlejre for unge marginaliserede unge. 20 års erfaring som ridelærer på Tolne efterskole. https://m.facebook.com/profile.php?id= Jeanette laver en kort introduktion for rideterapi og sadler op til en ridetur i skoven, hvor der mulighed for undervejs at erfaringsudveksle - diskutere fredagens Tuba indslag eller generelt udveksle idéer til den daglige undervisning. Rideterapi er en god mulighed for at skærpe sanserne og opmærksomheden hos den unge. Hesten og naturen danner rammerne for samtaler der f.eks. handler om menneskelige anliggender som stress, angst, sorg, rastløshed, nedtrykthed, manglende selvværd, konflikthåndtering, modet til at turde mærke glæden, spiseforstyrrelser m.m..!

12 Fredag: > Tjek-ind & frokost > TUBA Middag > Erfaringsudveksling + valg til Lørdag > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad A Ridning inkl. Frokost B Kostpolitik & Svampetur inkl. Frokost Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

13 Kursus 5: Grundlæggende Metalshaping Der er 4 ting man kan gøre ved metal: dele, sammenføje, strække og stukke. På kurset introduceres du til forskellige teknikker til, hvordan man strækker og stukker tyndplade. Herudover stiftes der bekendtskab med forskellige måder at lave skabeloner på: Tape mønster, faconskabeloner, papirmønster. Kursist kan evt medbringe eget overskuelige projekt, hvortil han/hun mangler hjælp. Ellers er der mulighed for at prøve teknikkerne af på fremstilling af kobber-rose. Underviser: Anders Nørgaaard Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

14 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

15 Kursus 6: Musik Kurset består af 7 workshops: Bas: Dennis O Nielsen 34 år og brøle stærk. Uddannet på Nordkons. i 2008 med Guitar og Bas som hovedfag. Har studiet PleasureHouse Recordings i Aalborg, hvor han sidder som teknikker og producer. Han underviser til daglig på Aalborg Kultur Skole. Har spillet med Junkyard Productions, Boom Blastaz, Dj Static, Mc's Fight Night mf. Guitar: Jimmy Guldbæk. Aktiv musiker som guitarist og sanger inden for pop,rock og blues genren igennem de sidst 20 år. Jimmy har mange kaffemaskiner og har spillet i et utal af sammenhænge bla. med: Allan Olsen, Ida Corr, Jette Torp, Mike Andersen m. fl. Trommer: Thomas Vadmann - trommeslager og underviser igennem mange år - og ikke helt fyldt 40 endnu! "Jeg har spillet mange genrer, og mener at have en god idé om, hvordan man kommer til at swinge. Det emne, og andre, som du måske brænder for, er jeg klar til at tage op." På baggrund af evalueringen fra musik-kurset 2014,

16 er der aftalt et forløb med yderligere introduktion til MMG (Music Mind Games) Keys: Stoney, 40 år. Uddannelse: HF - smidt ud fra UCN 2 gange. 15 års erfaring med specialundervisning i musik, Tilhører slænget af særdeles frugtbare individer på god og ondt. Erfaringsudveksling i improvisation på tangenter i undervisningen: Hvad improviserer jeg ud fra? Hvordan får man simpelt tangentspil til at lyde af en million? Vokal: Søs Haals - Vokal/kor workshop. Der arbejdes med flere sange samt udveksling af erfaringer i arbejdet med lead-sang, 2. & 3. stemmer, teknik og dynamik. Guitar Formidling i Specialundervisningen. Lasse Jonsson er diplomuddannet klassisk guitarist og musiklærer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. De seneste syv år har Lasse undervist i rytmisk sammenspil og teater på en specialefterskole, hvor han i samarbejde med eleverne har skrevet et hav af sange i alverdens stilarter fra blød pop til

17 bloddryppende metal. Klassisk uddannet men med et hjerte der i særlig grad banker for rockmusikken. Sammenspil: Der aftales i samarbejde med kursisterne om der skal laves 2 sammenspilshold. Jimmy Guldbæk leder og fordeler rollerne. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop > Sammenspil evt i 2 hold Middag > Sammenspil > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Music Mind Games > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

18 Kursus 7: I-Movie: Ro i studiet - Lær og lav små film til fx. facebook-youtube der dokumentere livet på din skole i billeder og lyd. Undervisere Fritz Bay og Niller Konnerup Fredag 11:00-12:30 Tjek ind & Frokost 12:30 13:00 Intro til I-movie kursus Hvad/Hvordan/Hvorfor 13:00-13:30 Opgave forklaring 13:30 15:00 Optage

19 15:30 18:00 Impoter/Synk/Klip 19:00-20:00 Middag 20:00 21:00 Kamera vinkler/lys/lyd 21:00-23:00 Koncert - Natmad Lørdag 09:30-10:30 Storyboard 10:30-13:00 Optage/Impotere 13:00-14:00 Frokost 14:00-19:00 Klip/Del 19:00-20:30 Middag 20:30-21:30 Fælles Afslutning 21:30 - Aftenhygge med levende musik - Natmad Søndag 08:00 11:00 Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse Krav til deltagere: Medbring mac/ipad med I-movie Kamera og/eller telefon Godt humør

20 Kursus 8: Inspirationskursus for idrætslærere, friluftsliv/teambuilding Underviser: Flemming Nielsen Flemming fra Snedsted har stor passion for adventurerace med bl.a. løb, cykling på mountainbike og klatring. Flemming har tidligere arbejdet på en efterskole, og har god erfaring med at lave mini-adventurerace for utilpassede børn og unge. Det endelige program for kurset er endnu ikke fastlagt, men trænger du til ny inspiration til din idrætsundervisning, så sæt alligevel weekenden af til at komme til Tolne, for vi garanterer der bliver knald på.

21 Fredag: > Tjek-ind & frokost > friluftsliv/teambuilding Middag > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Friluftsliv/teambuilding Frokost > > friluftsliv/teambuilding Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

22 Ledermøde i 2 dele for specialefterskoler: Del 1: Prøve-afholdende frie skoler. Forstander-symposium fredag den 18. september 2015 Det kan virke som et paradoks både at være prøveafholdende og at være en fri skole! Den Grundtvig-Koldske tradition blev i samtiden formuleret, som en netop en bevægelse imod den sorte skole: Der gjorde eleven fantasi- og følelsesløs, drevet alene af frygten for eksamens iskolde vægt. Det er modspillet til eksamen, der gav indhold til begreberne livsoplysning og folkelig oplysning, der nu er hovedsigtet i de frie skoler: At skolen er for livet og ikke for at frygte konstruerede sorterings-parameter. I øjeblikket er der adgangskrav til erhvervsskolerne, og de frie skoler står med en udfordring, for livsoplysning har på den anden side heller aldrig handlet om at fornægte virkeligheden og naivt vente på bedre vejr. De frie skoler opstod netop, fordi det i et samfund altid er nødvendigt politisk, pædagogisk og etisk at angribe de helt konkrete udfordringer, som et helt almindelige menneske støder på i livet. Med de nye adgangskrav til erhvervsskolerne er tiden inde til, at skoler i foreningen Ligeværd kigger på muligheder og problemer ved at blive prøveafholdende: Hvad er prisen for ikke at blive prøveafholdende og hvad er prisen for at blive prøveafholdende? Kan prøver have pædagogisk værdi og kan de tænkes som en del af livsoplysningsperspektivet? Er det rimeligt at udsætte elever med særlige læringsforudsætninger for prøver og er det rimeligt ikke at udsætte dem for prøver?

23 Der er grund til både kritisk, men også konstruktivt at se på mulighederne for, at prøver kan tænkes didaktisk og pædagogisk. Det kræver, at der med afsæt i den viden og erfaring skolerne har, diskuteres og eksperimenteres : Oplæg om prøver, didaktik og livsoplysning i de frie skoler i Ligeværd ved Iben Benedikte Valentin Jensen (pædagogisk konsulent med speciale i de frie skoler og master i professionsudvikling) Frokost Dialoggrupper med afsæt i formiddagens indlæg. Dialogerne struktureres ved hjælp af dialogkort, der giver mulighed for sammen åbent at tænke muligheder og problematikken igennem Kaffe og mulighed for at se sig om på Tolnedagene Del 2: ( ) Oplæg ved: Charlotte Hempel Kaalund Jespersen Viceforstander - Klintebjerg Efterskole 1) Hvordan forholder den enkelte skole sig til lov om social service 66? Med den nye lov om socialtilsyn fra juni 2013 er det blevet dyrt at blive godkendt som anbringelsessted. Efterskoler skal være godkendt i medfør af lov om social service ( 66) for at kunne modtage anbragte elever. Anbragte unge behøver ikke være unge med massive personlige problemer, men kan fx være unge, der hidtil har været anbragt på institution eller i familiepleje. En anbringelse på en efterskole sker med hjemmel i lov om social service 52, stk. 3 nr. 7. Det betyder, at anbringelsen sker frivilligt og både

24 forældremyndighedens indehaver og den unge selv (hvis fyldt 15 år) skal være indforstået med anbringelsen. En anbringelse kan kun ske efter gennemførelse af en børnefaglig undersøgelse (jf. 50 i serviceloven). Hvis eleven er over 18 år kan en anbringelse tilbydes/fortsættes på grundlag af servicelovens 76. En elevs bopælskommune kan også vælge at yde økonomisk støtte til et ophold på efterskole, uden at der er tale om en anbringelse. Det sker med hjemmel i 52, stk. 3 nr. 1. Kommunalbestyrelsen kan ud fra denne bestemmelse enten vælge at betale hele elevens ophold eller blot yde et tilskud til egenbetalingen. Prisen pr. plads for anbragte elever og for ikke-anbragte elever på kost- og efterskoler skal som udgangspunkt være den samme. Den anbragte unge kan imidlertid have behov for særlige ydelser både i forbindelse med opholdet og undervisningen. Udgiften kan i visse tilfælde afholdes af efterskolen efter aftale med den anbringende kommune, som dækker udgifterne efter dokumentation i det enkelte tilfælde. Det er elevens hjemkommune, der er ansvarlig for at føre personrettet tilsyn, dvs. følge op på den unges trivsel og udvikling. Det personrettede tilsyn skal mindst omfatte to besøg årligt og varetages oftest af den unges sagsbehandler. 2) Hvordan forholder den enkelte skole sig til kommunernes store ICS 120 (Integrated Children`s System) Statusudtalelser, Som vi skal til at lave? Prisen for ledermødet er 1000,- pr. deltager og inkluderer overnatning med fuld forplejning, opredning, koncert og er med til at dække honorar Middag Koncert 23.00??.?? Natmad. Lørdag: Morgenmad.

25 Koncert fredag aften kl for alle kursister: Lørdag aften laver Hits Up cafe-stemning med groovy akustiske hits fra dengang til nu.

26 Tilmelding og praktisk information: Pris kr.: 2.500,- pr. deltager og inkluderer: Kursus/workshop Opredning på dobbelt værelse Forplejning Koncert med fri bar Materialer Ønskes eneværelse beregnes merudgift på kr. 300,- Beløbet indbetales på konto Tilmelding og spørgsmål sendes til eller ring til Tolne Efterskole på tlf Oplys navn, skole og telefonnummer eller adresse. Sidste tilmeldingsfrist fredag d. 21. august 2015 Dvergetvedvej 95 Tolne, 9870 Sindal. Tlf

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015 Kursusdag på Den 26. marts 2015 Landsforeningen Mad&Læring og afholder kursusdag! Hvordan laver man billig, velsmagende, økologisk mad i hverdagen - som unge mennesker ikke kan lade være med at sætte tænderne

Læs mere

KURSUSKATALOG FOR DE FRIE SKOLER Iben Benedikte Valentin Jensen Gunløgsgade sal lejl Kbh.

KURSUSKATALOG FOR DE FRIE SKOLER Iben Benedikte Valentin Jensen Gunløgsgade sal lejl Kbh. KURSUSKATALOG FOR DE FRIE SKOLER 2017 Kursusansvarlig: Iben Benedikte Valentin Jensen Gunløgsgade 22 4. sal lejl. 2300 Kbh. Mobil: 26841129 ibenbenediktevalentinjensen@gmail.com Kursustilbud: 1) Introduktion

Læs mere

Indhold og program til kursuskataloget 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder (priser og datoer findes i kursuskataloget)

Indhold og program til kursuskataloget 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder (priser og datoer findes i kursuskataloget) Indhold og program til kursuskataloget 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder (priser og datoer findes i kursuskataloget) Uddannelsesforum Ligeværd (UL) 1 Indholdsfortegnelse: Kursustilbud: 1)

Læs mere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere den 27. februar 2012 på Vinde Helsinge Fri- og efterskole i samarbejde med Vestmus University College Sjælland Center for Undervisningsmidler Stenstuegade

Læs mere

Temadag på Finderup Efterskole Tirsdag den 23. maj 2017, kl. 9-16

Temadag på Finderup Efterskole Tirsdag den 23. maj 2017, kl. 9-16 Temadag på Finderup Efterskole Tirsdag den 23. maj 2017, kl. 9-16 Landsforeningen Mad&Læring og Finderup Efterskole afholder Temadag! "Flere børn og unge er fanget i meget dårlige kost - og motionsvaner.

Læs mere

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016 splan Sommerkursus 2 Uge 27-28 2016 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgrupper 16 år og opefter. Vi driver sundhedskurser inden for rammerne af de gældende

Læs mere

Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder. Uddannelsesforum Ligeværd (UL)

Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder. Uddannelsesforum Ligeværd (UL) Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder Uddannelsesforum Ligeværd (UL) 1 Indholdsfortegnelse: Forord.side 3 Indledning..side 4 Kursustilbud..side 7 1) Introduktion til alle undervisere

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014 2014 Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Uge 27 29/6 5/7 2014 Side 2 Afspænding meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program ADHD modul 1 Familiekursus for familier med børn med nydiagnosticeret ADHD Formålsbeskrivelse Formål forældre: Forældrene får grundlæggende viden om ADHD-diagnosen, familieliv, medicinering og redskaber

Læs mere

RUNE STRØM. Sjællandske Region byder velkommen til Pædagogisk dag på Midtsjællands Efterskole Mandag d. 3. nov. 2014 DEN GODE ARBEJDSPLADS

RUNE STRØM. Sjællandske Region byder velkommen til Pædagogisk dag på Midtsjællands Efterskole Mandag d. 3. nov. 2014 DEN GODE ARBEJDSPLADS Program. Kl. 9.15 Ankomst og kaffe Kl. 9.45 Velkomst Foredrag ved Rune Strøm Den gode arbejdsplads Kl. 11.30 Nyt fra sjællandske region samt sang ved forstander Christian Hougaard- Jacobsen Kl. 12.00 Frokost

Læs mere

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen!

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental sundhed er langt fra er en selvfølge og desværre synes der at være en tendens til, at flere og flere danskere får vanskeligt ved selv at sikre

Læs mere

ICS og DUBU superbrugerseminar 2015. Den 17. november på Aalborg Kongres & Kultur Center

ICS og DUBU superbrugerseminar 2015. Den 17. november på Aalborg Kongres & Kultur Center ICS og DUBU superbrugerseminar 2015 Den 17. november på Aalborg Kongres & Kultur Center PROGRAM FOR DAGEN 8.30-9.00 Tjek ind kaffe og rundstykker 9.00-9.40 Velkomst ved Socialstyrelsen og KOMBIT 9.40-10.10

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

Æbelø den 13-15 Juni 2008

Æbelø den 13-15 Juni 2008 Æbelø den 13-15 Juni 2008 Dansk Ornitologisk Forening & Fugleværnsfonden Kursus Dette kursus henvender sig til alle drevene turguider i DOF og Fugleværnsfonden og til dig som gerne vil i gang med at guide

Læs mere

Michael Madsen Emborgvej 63 Boes - 8660 Skanderborg - Tel. : 87885200/22127373 www.michaelmadsen.dk

Michael Madsen Emborgvej 63 Boes - 8660 Skanderborg - Tel. : 87885200/22127373 www.michaelmadsen.dk Michael Madsen Emborgvej 63 Boes - 8660 Skanderborg - Tel. : 87885200/22127373 www.michaelmadsen.dk Kære venner Så er det tid til at tilmelde sig BørneMusikTræf 2011! Det bliver denne gang på LangeLand

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse. Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse. Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark 1 2 Rådgivning og Uddannelses Afdelingen på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn

Læs mere

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole Sommerkurser 2016 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Det gode liv (1 uge) Vil du være med?

Læs mere

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 2015 Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 3 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014 2014 Kom på sporet med koret Uge 28 Dato 6/7 12/7 2014 Side 2 Livsstilshøjskolen i Gudum opfordrer dig til at komme På sporet med koret en uge for dig, som holder af at synge i kor og har lyst til at udveksle

Læs mere

Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk

Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk SEXOLOG og PARterapeut Skolen Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk Sexolog uddannelse Max. 14 elever. 8 weekender og et ugekursus inkl. kost, logi og materialer.

Læs mere

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Kursusinvitation: Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Oktober 2014 januar 2015 VELKOMMEN til kursus i rekruttering af frivillige ledere til idrætsforeninger Frivillige ledere

Læs mere

På uddannelsen ønsker vi at videregive et redskab, som kan gavne alle, der ønsker at opleve mere ro og nærvær i mødet med sig selv - og verden.

På uddannelsen ønsker vi at videregive et redskab, som kan gavne alle, der ønsker at opleve mere ro og nærvær i mødet med sig selv - og verden. INDHOLD Det er med stor glæde og ydmyghed, at vi udbyder denne 60 timers uddannelse i RESTORATIV YOGA - for yogalærere og behandlere. Uddannelsen varer 10 uger og næste gang er den 15. september - 26.

Læs mere

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei Korte kurser 2013 Idrætshøjskolen Bosei Familiekursus Vælg mellem uge 28 (7. til 13. juli) og uge 29 (14. til 20. juli) 2013. I ugerne 28 og 29 åbner Idrætshøjskolen Bosei atter dørene til to uforglemmelige

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014 2014 Sund og glad Uge 29 13/7-19/7 2014 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad gennem de sidste 2 år. Det er en fantastisk uge, og derfor

Læs mere

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30.

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30. Hold 1 Instruktion Christian Eiming Hold 2 DANS brug kroppens intelligens Lars Bjørn Hold 3 Skuespilteknik, mimik Ole Sørensen Hold 4 Teater/musical workshop Kristian Studsgaard Fredag d. 12. PROGRAM Søndag

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse 2 Specialrådgivning til børn og unge med høretab på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn og unge med høretab på Center

Læs mere

MARTS 2014 NYHEDSBREV

MARTS 2014 NYHEDSBREV MARTS 2014 NYHEDSBREV Siden sidst: Her havde jeg håbet at kunne skrive en hel masse om vores arbejdsweekend. Desværre blev den aflyst på grund af sygdom blandt andet. Vi håber at vi snarest kan få arrangeret

Læs mere

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015 splan / KursusCenter Struer August 2015 December 2015 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgruppen, 16 år og op efter. Vi driver sundhedskurser inden for

Læs mere

Kursus for nye forstandere og viceforstandere på efterskoler

Kursus for nye forstandere og viceforstandere på efterskoler Kursusprogram Kursus for nye forstandere og viceforstandere på efterskoler Brogaarden, Abelonelundvej 40, 5500 Middelfart 5 kursusdage fordelt på 2 moduler: Tirsdag d. 20. torsdag d. 22. oktober 2015,

Læs mere

Landsmøde Ung kræft 11.-13. september DU ER INVITERET

Landsmøde Ung kræft 11.-13. september DU ER INVITERET Landsmøde Ung kræft 11.-13. september DU ER INVITERET Er du ung? Har du kræft? Det er noget lort Du er ikke alene! Så er det tid til Landsmøde Ung kræft 2015 Og DU er inviteret! Kom og få inspiration,

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

Gospel (fra 5.kl.): Hallelujah and lift your hands! Vi fylder luften med ægte gospelstemning og synger taget af huset!

Gospel (fra 5.kl.): Hallelujah and lift your hands! Vi fylder luften med ægte gospelstemning og synger taget af huset! DRAMU-weekend Velkommen på DRAMU-Weekend! Alle enheder er velkomne på denne weekend, der står i musikken og teatrets tegn! Måske mangler flokken lige noget for at kunne tage musiker eller skuespillermærket,

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart Godt nytår Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015 Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år. Jeg håber, at 2015 vil blive et rigtig godt år for dig, for dine venner og for alle

Læs mere

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Af naturvejleder, socialpædagog og psykoterapeut Benny Jensen, Psykiatrisk Informationscenter. Psykisk syge får både selvværd og et

Læs mere

Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole

Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole Vi indbyder hermed alle medlemmer af EFTERSKOLERNES GYMNASTIKLÆRERFORENING velkommen til

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår Undervisning for alle. Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg

Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår Undervisning for alle. Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg Kursuskatalog Peer-Undervisning Forår 2017 - Undervisning for alle Recovery-skolen Center for Mestring Søndersøparken 16 Viborg Om Recovery-skolen og peer-undervisning Recovery er et ord venligst udlånt

Læs mere

Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende.

Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende. Målgruppe Familiekursus for forældre med børn og unge med arm/bendefekter og deres søskende. Formål Forældre til et barn med arm/bendefekter har behov for inspiration til, hvordan man kan støtte og påvirke

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro 2016 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Uge 27 3/7-9/7-2016 Side 2 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro og indre balance Kurset er for dig, der gerne vil nå lidt længere

Læs mere

AGILITY CONVENTION. En lørdag sprængfyldt. med inspiration til dig og din forening. DGI agility. 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro

AGILITY CONVENTION. En lørdag sprængfyldt. med inspiration til dig og din forening. DGI agility. 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro AGILITY CONVENTION En lørdag sprængfyldt med inspiration til dig og din forening 26. maj 2012 kl. 9.00-18.15 Fjelsted Skovkro DGI agility Kære nye som erfarne Agilityinstruktører, Rallyinstruktører og

Læs mere

Master Class på tværs

Master Class på tværs Master Class på tværs 2016-2017 Er du nysgerrig og har du lyst til at lære noget, der ligger lidt ud over det sædvanlige, så tilbyder skolen MasterClass inden for forskellige emner. MasterClass på tværs

Læs mere

Copenhagen Street Photography. Workshop #1, 24-26 april 2015. Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K

Copenhagen Street Photography. Workshop #1, 24-26 april 2015. Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K Copenhagen Street Photography Workshop #1, 24-26 april 2015 Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K Copenhagen Street Photography Workshop #1, 24.-26. april 2015 Denne workshop er til fotografer,

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN Præsentation af undervisere Som fælles grundlag og inspiration var vi deltagere på et kursus i 2007 afholdt på Vækstcenteret. Vi arbejder alle professionelt med børn og unge. Kurset var arrangeret af foreningen

Læs mere

Undervisning på folkehøjskoler

Undervisning på folkehøjskoler Undervisning på folkehøjskoler På folkehøjskoler er der krav til undervisningens omfang, placering og brede almene indhold. Med denne vejledning vil ministeriet tydeliggøre, hvad kravene betyder i praksis.

Læs mere

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost

Thomas Borgå KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016. Styrk dine kompetencer. Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost KURSER EFTERÅR 2016 HELT NYE KURSER FOR 2. HALVÅR 2016 Styrk dine kompetencer Akupunktur TFT Massage Zoneterapi Helsekost Familejournalen d. 7/12-2015: Nu kan jeg se min datter igen tabt på gulvet med

Læs mere

Sammen skaber vi engagement. Højskole for genbrug

Sammen skaber vi engagement. Højskole for genbrug Sammen skaber vi engagement Højskole for genbrug Mandag d. 14. marts - fredag d. 18. marts 2016 1 Forsidefoto: Mikkel Østergaard Dato Kurset afholdes fra mandag den 14. til fredag den 18. marts 2016. Pris

Læs mere

Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård.

Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård. Rådgivning med succes Tid og sted 29.-31. januar og 27. marts 2003 på AgroForum Koldkærgård. Baggrund Inden for rådgivningsfaget er der i disse år en stærkt stigende opmærksomhed på personlige egenskaber

Læs mere

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad.

Konservatoriets kantine på 5. etage holder åbent fra kl. 13.00-15.00 og vil i dagens anledning servere familievenlig mad. Musik til livet Velkommen til en dag, hvor Aarhus Musikskole vil fylde Musikhuset Aarhus og Det Jyske Musikkonservatoriums lokaler med aktiviteter fra morgen til aften. Her er chancen for at høre musik

Læs mere

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Frederikshavn, Brønderslev og Hjørring Kommuner Tilsynsrapport af 7. oktober 2013 vedrørende anmeldt tilsyn på dagtilbuddet Møllegården i Brønderslev kommune.

Læs mere

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015 2015 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Uge 27 28/6-4/7-2015 Side 2 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du i ugens løb blive præsenteret

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014

SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014 SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014 6. august 2014 Program: 28. oktober: Verdens Bedste Arbejdsplads Indhold: Vil I gerne have mere arbejdsglæde? Slås I med forandringer og utryghed?

Læs mere

Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere.

Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere. Landsdelskursus Øst for instruktører og ledere. 4H Ledelse, Aktiviteter & Rollespil Fra fredag den 22. februar kl. 17.30 til lørdag den 23. februar 2008 kl. 16.45 2008 på Køge Vandrerhjem. Program for

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Lederkursus. For alle ledere i LMBUs børneklubber, juniorklubber, teenklubber og ungdomsforeninger

Lederkursus. For alle ledere i LMBUs børneklubber, juniorklubber, teenklubber og ungdomsforeninger Lederkursus For alle ledere i LMBUs børneklubber, juniorklubber, teenklubber og ungdomsforeninger 16.- 18. september 2016 Luthersk Missions Højskole (LMH), Hillerød 1 Info Lederkursus er et af årets højdepunkter

Læs mere

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog

Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog Recoveryskolen Psykiatriens Hus Randers Kursuskatalog Forår/sommer 2016 Velkommen til Recoveryskolen Hvad? Recovery handler om, at man kan komme sig helt eller delvist fra psykisk sygdom. Recovery handler

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER KONFERENCE SCANDIC ODENSE 29.01.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER Ungdomslivet

Læs mere

V I S D O M PÅ K A N T E N Film & mindfulness

V I S D O M PÅ K A N T E N Film & mindfulness Fire SamtaleSaloner Fire lørdage formiddage Fire film med udgangspunkt i forskellige kunstarter ansporer til at sætte begreb på visdom VISDOM PÅ KANTEN er skabt i samspil med psykolog Lisbeth Bruus-Jensen.

Læs mere

Dag 1. 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød. 09:00 Kurset starter. 09:05 Formiddagen er en vekselvirkning mellem.

Dag 1. 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød. 09:00 Kurset starter. 09:05 Formiddagen er en vekselvirkning mellem. Dag 1 08:30 Indtjekning med kaffe, te og morgenbrød 09:00 Kurset starter Underviser: Thomas Middelboe, Klinikchef, ph.d., speciallæge i psykiatri Region Hovedstadens Psykiatri, Psykiatrisk Center Gentofte

Læs mere

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk Dyk ned i din tid - og dit liv En uge i livsfortællingens tegn Mandag 30. maj - fredag 3. juni 2016 1 1960 1940 1950 2 1930 Dyk

Læs mere

Forår 2014 INFORMATION DIVA KENDIS SHOW. tlf. 86 24 90 55. Tilmelding: Fra tirsdag d. 7/1-2014 kl. 08.30

Forår 2014 INFORMATION DIVA KENDIS SHOW. tlf. 86 24 90 55. Tilmelding: Fra tirsdag d. 7/1-2014 kl. 08.30 DIVA KENDIS SHOW TEASER Kendt frisør fra England gæster Danmark til et helt forrygende show i samarbejde med DIVA Hold øje med Hairservice i det nye år, da vi afholder et stort show med en af Englands

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber

Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber Line Storm Maj-Britt S. Buch Rene Christensen Rene Osterhammel Thomas Buch STU-elev: Mikkel Nyhave Efterskoleelev: Christopher Clemensen Idrætsefterskole

Læs mere

Rev. 24/9 2012 - Side 1 af 5

Rev. 24/9 2012 - Side 1 af 5 Rev. 24/9 2012 - Side 1 af 5 Info om projektet A Technicolor Dream Part 4 En festival hvor computer og kreativitet møder mennesker til spændende samvær og udfoldelse. Vi sigter mod at det kommende Campus

Læs mere

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Velkommen Frie Skolers Lærerforening byder alle nyvalgte tillidsrepræsentanter velkommen til en grunduddannelse med mulighed for bl.a. en faglig indsigt

Læs mere

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen

Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen Susanne Bøgeløv Storm ALLE Gør dine elever aktive i diskussioner på klassen med vurderingsøvelser om forfatteren Susanne Bøgeløv Storm leder og indehaver af Æstetisk Læring Susanne er undervisningskonsulent,

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus. 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus. 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus 2015 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter Lederuddannelse og inspirationskursus 2015 Lørdag den 30. maj kl. 9.00 til

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

EFTERSKOLEUGE FOR UNGE

EFTERSKOLEUGE FOR UNGE EFTERSKOLEUGE FOR UNGE 26. juni - 2. juli 2016 Efterskoleuge Tag på Baunehøj en uge og mærk fællesskabets forunderlige sus. Ugen er til dig som er 14-16 år og her kan du prøve, hvordan det er at gå på

Læs mere

Skygger og Selvkærlighed Af: Aino Elmegaard Larsen Selvkærligheds Guide og Master i Positiv Psykologi stud.

Skygger og Selvkærlighed Af: Aino Elmegaard Larsen Selvkærligheds Guide og Master i Positiv Psykologi stud. Kursusbeskrivelse: Her er et tilbud, du ikke kan afslå: Kan du svare ja til bare et af følgende udsagn, så spring på og få en masse redskaber til mere klarhed og mere ro Er du træt af lavt selvværd? Er

Læs mere

SeptemberNyt. Planet Emily`s på Øse

SeptemberNyt. Planet Emily`s på Øse Nyhedsbrev nr. 2 S September 2015 35. årg SeptemberNyt UP-COMMING BANDS Planet Emily`s på Øse Forældredøgn Kunst i skov og tunnel Storm P Personlige insekter og postkort Efterskolernes dag Kalender for

Læs mere

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis RYLA 2011 i Svendborg 6. - 7. og 8. maj 2011 Lederrollen Teori og praksis Velkommen til Svendborg En kær pligt for en borgmester er at efterkomme en opfordring til at byde velkommen til sin by. Derfor

Læs mere

God administrativ praksis

God administrativ praksis Kursus: God administrativ praksis Kvalitet i dagligdagen bliv ajourført med lovgivning, tilskudsregler, kommunikation mm. Modul 1 12.-13. september 2011, Aarhus Dag 1: Lovgivning Dag 2: Forvaltningspraksis

Læs mere

DEN STRESSEDE UNGDOM

DEN STRESSEDE UNGDOM DEN STRESSEDE UNGDOM HVOR STORT ER PROBLEMET? OG HVAD KAN VI GØRE VED DET? KONFERENCE ODENSE MØDECENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DEN STRESSEDE UNGDOM Jeg begyndte for

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

SCENISK GRUNDKURSUS DRAMA CO LLEG E HOLBÆK FOTO:HJERMING FOTO/GRAFIK

SCENISK GRUNDKURSUS DRAMA CO LLEG E HOLBÆK FOTO:HJERMING FOTO/GRAFIK FOTO:HJERMING FOTO/GRAFIK SCENISK GRUNDKURSUS HOLBÆK DRAMA CO LLEG E HOLBÆK DRAMA COLLEGE FRA DRØM TIL VIRKELIGHED ER TEATER NOGET FOR DIG? Holbæk Drama College (HDC) tilbyder et 3-årig Scenisk Grund-

Læs mere

HOLBÆK DRAMA COLLEGE FRA DRØM TIL VIRKELIGHED

HOLBÆK DRAMA COLLEGE FRA DRØM TIL VIRKELIGHED HOLBÆK DRAMA COLLEGE FRA DRØM TIL VIRKELIGHED ER SGK NOGET FOR DIG? Scenisk GrundKursus (SGK) er et 3-årig scenisk uddannelsesforløb, hvor du udvikler dit talent for drama, skuespil og formidling i samspil

Læs mere

FOTO: CHRISTIAN BERTRAND SCENISK GRUNDKURSUS HOLBÆK DRAMA COLLEGE

FOTO: CHRISTIAN BERTRAND SCENISK GRUNDKURSUS HOLBÆK DRAMA COLLEGE FOTO: CHRISTIAN BERTRAND SCENISK GRUNDKURSUS HOLBÆK DRAMA COLLEGE DRØMMER DU OM AT BLIVE SKUESPILLER? Vil du dele din gymnasietid med andre, der brænder for det samme som dig? Vil du udvikle dine talenter

Læs mere

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder

uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder uddannelsen Bliv en bedre sparingspartner for dine kunder - der bidrager aktivt til at optimere udbyttet af dine kunders møder Få nye værktøjer, viden, inspiration og ideer - der styrker produktudvikling

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Børnehaveklasse BØRNEHAVEKLASSE WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk FRITID 2015/16 Viborg Ungdomsskole er et fælleskab med plads til alle unge i Viborg Kommune. Vi underviser, styrker og inkluderer alle inden for vores tre afdelinger: Fritid, 10 CV (10. klasse) og Kompetence

Læs mere

Meditative vandringer

Meditative vandringer 2016 Meditative vandringer En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance. Uge 28 Dato: 10.7-17.7. 2016 Side 2 Meditative vandringer 2016 En vandre-uge hvor du finder energi, indsigt, ro

Læs mere

Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015

Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015 Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015 Kurset har til formål at gøre PALS (Pals er en person, der har ALS) deres pårørende og hjælpere

Læs mere

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop!

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Praktiske oplysninger: Tid: Lørdag 24. august kl. 13.00 15.00 Sted: Galgebakkens Beboerhus Deltagere: 30 børn og unge fra ca. 10 ca. 20 år. Pris: Gratis

Læs mere

Trivselsrådgiver uddannelsen

Trivselsrådgiver uddannelsen Trivselsrådgiver uddannelsen En trivselsrådgiver er en resurseperson i organisationen, som kan udspørge, opsamle og formidle viden om trivsel. Rådgiveren er ikke behandler, terapeut eller proceskonsulent.

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere