Præsenterer. Tolnedagene Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsenterer. Tolnedagene 2015. Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning 18. 19. 20. september"

Transkript

1 Præsenterer Tolnedagene 2015 Kursus-weekend med fokus på erfaringsudveksling inden for specialundervisning september

2 Kursus nr. 1: Workshop i didaktisk fantasi og undervisningsideer: Kender du det, at man næsten ikke kan slæbe sig på arbejde, fordi man simpelthen er tømt for ideer og fantasi? Eller det modsatte, ikke at kunne vente med at få startet undervisningen op, fordi man har fået en genial ide? Velkommen i klubben af fagpersonligheder: Autenticitet og professionalitet er ikke modsætninger, tværtimod er autenticiteten professionalitet på højeste niveau, hvor der ikke er nogen afstand mellem person og professionalitet

3 Desværre kan det være svært at få undervisningsideer og didaktisk fantasi ved at læse fagbøger. De er stort set i dag uforståelige, og er en tåget akademisk forestilling om, at der findes metoder-der-virker hver gang. Det gør der ikke, der findes fagpersonligheder: Engagement og stillingtagen er en demokratisk dyd, der ikke må svækkes af avancerede fagligt-videnskabelige analyser Skal undervisere have arbejdsglæde, må vi i stedet sætte os ned med en masse andre i samme båd og få gode ideer sammen; dele erfaringer, fortælle oplevelser, vise undervisningsmaterialer til hinanden etc. Det kræver et inspirerende fagligt fællesskab: De erfarne læreres forberedelse sker på et ret overordnet niveau. Det vil sig, at mange af de konkrete ting, der skal gøres eller siges, ikke er forberedt, men improviseres i undervisningen Når vi sidder samme og dele vores undervisningserfaringer, opdager vi, hvad det er for nogle didaktiske principper, der styrer vores hverdag og hvilke muligheder, der kunne være for at finde på flere måde at angribe undervisningen på. Vi får genvagt vores fagpersonlighed. Den glæde må vi insistere på: I mange andre professioner er resultaterne af arbejdet meget mere synlige, og det er derfor lettere at få bekræftet sin professionelle værdi og kunnen Vi underviser, går hjem, underviser, går hjem.og glemmer ofte at vi er pædagogiske professionelle. Men en gang om året må tiden være der til, at vi sætter os sammen, får inspiration og vækker vores indre fagpersonlighed igen! Workshoppen her er den tid. Find alle de gode undervisningsforløb fra, som du har liggende i skivebordsskuffen eller har i hovedet, eller kom bare totalt tomhændet. Uanset hvor mange, hvem og hvor meget vi har med denne weekend, så får vi delt vores viden, kommer af med vores ideer, får skabt nye ideer, får afprøvet nogle ideer, kommer nærmere hvad didaktik er/kan, får udfoldet vores lærerpersonlighed og genopdager glæden ved at være underviser!

4 Workshoppen vil veksle mellem teoretiske inspirationsoplæg, erfaringsdeling, materialeudvikling, sokratiske dialoger og fysiske aktiviteter: Fælles Forum For Fantastiske Fagpersonligheder er nu startet Workshopafholder: Iben Benedikte Valentin Jensen, master i professionsvejledning og lektor i didaktik (Citaterne er af Per Fibæk Laursen) Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

5 Kursus 2: Inspirationskursus om sammenhængen mellem kost, madkultur og indlæring Inspirationskursus for køkkenpersonale og andre der arbejder med børn og unge, herunder undervisere, pædagoger og vejledere. Kurset henvender sig specielt til efterskoler, kostskoler, døgninstitutioner og behandlingssteder, hvor børn og unge bor og spiser i hverdagen. Vi kigger på fysiske og kognitive konsekvenser ved usund madkultur - kostens betydning for børn og unge med særlige behov - erfaringsudveksling og inspiration til den daglige kost/økonomi/planlægning/indkøb rundt om på de forskellige skoler/institutioner. Fredag: kl Oplæg v/frede Bräuner Efterskoler og institutioner, der arbejder med unge med særlige behov, oplever i stigende grad, at kræsne, trætte og ukoncentrerede unge fylder alt i hverdagen. Indtaget af slik og sodavand er stort. Samtidig bliver flere unge diagnosticeret med ADHD, autisme og tilsvarende lidelser. Flere undersøgelser viser, at børn og unge, der spiser dårligt, også fungerer dårligt - det gælder både fysisk, psykisk, indlæringsmæssigt og adfærdsmæssigt.

6 Samtidig kan en forbedret kost, diæter og vitamintilskud i samspil med kostvejledning og pædagogiske tiltag løse en lang række af disse problemer. I oplægget bliver der givet konkrete bud på, hvordan man kan anvende visuelle effekter, humor, historiefortællinger og konstruktiv dialog, når budskabet skal formidles Oplæg ved Uffe Thuelsen, kok på Horne ungdomsskole 4 timer med fokus på den køkkenkultur der skabes i og omkring et efterskolekøkken. "Alle, både unge og voksne lever efter forbilleder. Vi vil være værd at kigge efter både fagligt og menneskeligt"- det er en linje fra det madmanifest Uffe har udviklet til Horne Efterskole. Uffe fortæller om hornemanifestet og hvordan man, med enkle retningslinjer, struktur i dagligdagen og tankeændringer kan skabe et innovativt og passioneret efterskolekøkken. Uffe viser hvordan man laver velsmagende, økologisk mad i hverdagen, som unge mennesker er vilde med, uden at hæve kostbudgettet. Han kommer også til at sætte fokus på faglighed og ærlighed i et efterskolekøkken - og hvad der kan ske, hvis der mangler bare én af delene. Oplægget er baseret på et foredrag og på en workshop i køkkenet. Kl > Koncert - Natmad

7 Lørdag Kl Morgenmag Kl Kostpolitik på skolen - Hvordan kommer vi i gang? Oplæg ved Elsebeth Vestergaard, Tolne efterskole erfaringer vi har gjort på Tolne efterskole med kostudvalg og vejledning. Herefter erfarings- og idéudveksling. Kl Frokost Kl Svampetur i Tolne skov med naturvejleder. Jakob Kofoed, Vendsyssel Historiske Museum. Vi traver med kurven i hånd ud for at samle svampe i skoven. Vi prøver at sætte navne på nogle af svampene og håber, at der er gode spisesvampe iblandt. Ud over svampe kigger vi efter andre spiseegnede lækkerier i naturens spisekammer. Efterfølgende workshop i køkkenet, hvor vi arbejder ud fra, hvad vi hver især har fundet i skoven. kl Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering - Hjemrejse.

8 Kursus 3: Billedkunst. Vi arbejder med en blandform der omfatter tegning, foto og computergrafik. Med udgangspunkt i tegning (blyant, kul, tusch, kridt eller andet) arbejdes der videre i Paint Shop Pro, hvor vi implementer fotos og redigerer. En teknik, der er særdeles velegnet til vores elever. Der kræves ingen forkundskaber, måske udover almindelige ITkundskaber på brugerniveau. UNDERVISER: Billedkunstlærer Michael Jensen, AKA billedkunstner MØK. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

9 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

10 Kursus 4: TUBA Hvad er det unge som vokser op i hjem med misbrugsproblemer oplever af problemer? Hvordan påvirker denne opvækst dem? Kan man spotte disse unge, og hvad skal man lægge mærke til? Hvordan kan man som lærer hjælpe disse unge hvis man kommer i kontakt med en af dem? Og hvordan tager man den første samtale med den unge, hvor tabuet italesættes? Se mere på: https://m.facebook.com/tubadanmark FAKTA: TUBA hjælper omkring 4000 børn og unge om året via terapi, kurser og onlinerådgivning. 39 % af de børn, der kommer i TUBA, har ikke talt med nogen overhovedet i barndommen. 2 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med de offentlige myndigheder. 8 % af de børn, der kommer i TUBA, har talt med en lærer eller pædagog i barndommen.

11 Kursus 4a: Ridning Jeanette Holtegaard: 4,5 års uddannelse som individuel og gruppeterapeut i gestaltanalyse fra Institut for Gestaltanalyse. Uddannet folkeskolelærer 1993 fra University College Hjørring. Kursusleder for efterskolelærere Hesten som pædagogisk redskab. Har afholdt sommerlejre for unge marginaliserede unge. 20 års erfaring som ridelærer på Tolne efterskole. https://m.facebook.com/profile.php?id= Jeanette laver en kort introduktion for rideterapi og sadler op til en ridetur i skoven, hvor der mulighed for undervejs at erfaringsudveksle - diskutere fredagens Tuba indslag eller generelt udveksle idéer til den daglige undervisning. Rideterapi er en god mulighed for at skærpe sanserne og opmærksomheden hos den unge. Hesten og naturen danner rammerne for samtaler der f.eks. handler om menneskelige anliggender som stress, angst, sorg, rastløshed, nedtrykthed, manglende selvværd, konflikthåndtering, modet til at turde mærke glæden, spiseforstyrrelser m.m..!

12 Fredag: > Tjek-ind & frokost > TUBA Middag > Erfaringsudveksling + valg til Lørdag > Koncert Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad A Ridning inkl. Frokost B Kostpolitik & Svampetur inkl. Frokost Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

13 Kursus 5: Grundlæggende Metalshaping Der er 4 ting man kan gøre ved metal: dele, sammenføje, strække og stukke. På kurset introduceres du til forskellige teknikker til, hvordan man strækker og stukker tyndplade. Herudover stiftes der bekendtskab med forskellige måder at lave skabeloner på: Tape mønster, faconskabeloner, papirmønster. Kursist kan evt medbringe eget overskuelige projekt, hvortil han/hun mangler hjælp. Ellers er der mulighed for at prøve teknikkerne af på fremstilling af kobber-rose. Underviser: Anders Nørgaaard Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop Middag > Workshop > Koncert Natmad & jam på scenen.

14 Lørdag: > Morgenmad > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

15 Kursus 6: Musik Kurset består af 7 workshops: Bas: Dennis O Nielsen 34 år og brøle stærk. Uddannet på Nordkons. i 2008 med Guitar og Bas som hovedfag. Har studiet PleasureHouse Recordings i Aalborg, hvor han sidder som teknikker og producer. Han underviser til daglig på Aalborg Kultur Skole. Har spillet med Junkyard Productions, Boom Blastaz, Dj Static, Mc's Fight Night mf. Guitar: Jimmy Guldbæk. Aktiv musiker som guitarist og sanger inden for pop,rock og blues genren igennem de sidst 20 år. Jimmy har mange kaffemaskiner og har spillet i et utal af sammenhænge bla. med: Allan Olsen, Ida Corr, Jette Torp, Mike Andersen m. fl. Trommer: Thomas Vadmann - trommeslager og underviser igennem mange år - og ikke helt fyldt 40 endnu! "Jeg har spillet mange genrer, og mener at have en god idé om, hvordan man kommer til at swinge. Det emne, og andre, som du måske brænder for, er jeg klar til at tage op." På baggrund af evalueringen fra musik-kurset 2014,

16 er der aftalt et forløb med yderligere introduktion til MMG (Music Mind Games) Keys: Stoney, 40 år. Uddannelse: HF - smidt ud fra UCN 2 gange. 15 års erfaring med specialundervisning i musik, Tilhører slænget af særdeles frugtbare individer på god og ondt. Erfaringsudveksling i improvisation på tangenter i undervisningen: Hvad improviserer jeg ud fra? Hvordan får man simpelt tangentspil til at lyde af en million? Vokal: Søs Haals - Vokal/kor workshop. Der arbejdes med flere sange samt udveksling af erfaringer i arbejdet med lead-sang, 2. & 3. stemmer, teknik og dynamik. Guitar Formidling i Specialundervisningen. Lasse Jonsson er diplomuddannet klassisk guitarist og musiklærer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. De seneste syv år har Lasse undervist i rytmisk sammenspil og teater på en specialefterskole, hvor han i samarbejde med eleverne har skrevet et hav af sange i alverdens stilarter fra blød pop til

17 bloddryppende metal. Klassisk uddannet men med et hjerte der i særlig grad banker for rockmusikken. Sammenspil: Der aftales i samarbejde med kursisterne om der skal laves 2 sammenspilshold. Jimmy Guldbæk leder og fordeler rollerne. Fredag: > Tjek-ind & frokost > Workshop > Sammenspil evt i 2 hold Middag > Sammenspil > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Music Mind Games > Workshop Frokost > Workshop Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

18 Kursus 7: I-Movie: Ro i studiet - Lær og lav små film til fx. facebook-youtube der dokumentere livet på din skole i billeder og lyd. Undervisere Fritz Bay og Niller Konnerup Fredag 11:00-12:30 Tjek ind & Frokost 12:30 13:00 Intro til I-movie kursus Hvad/Hvordan/Hvorfor 13:00-13:30 Opgave forklaring 13:30 15:00 Optage

19 15:30 18:00 Impoter/Synk/Klip 19:00-20:00 Middag 20:00 21:00 Kamera vinkler/lys/lyd 21:00-23:00 Koncert - Natmad Lørdag 09:30-10:30 Storyboard 10:30-13:00 Optage/Impotere 13:00-14:00 Frokost 14:00-19:00 Klip/Del 19:00-20:30 Middag 20:30-21:30 Fælles Afslutning 21:30 - Aftenhygge med levende musik - Natmad Søndag 08:00 11:00 Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse Krav til deltagere: Medbring mac/ipad med I-movie Kamera og/eller telefon Godt humør

20 Kursus 8: Inspirationskursus for idrætslærere, friluftsliv/teambuilding Underviser: Flemming Nielsen Flemming fra Snedsted har stor passion for adventurerace med bl.a. løb, cykling på mountainbike og klatring. Flemming har tidligere arbejdet på en efterskole, og har god erfaring med at lave mini-adventurerace for utilpassede børn og unge. Det endelige program for kurset er endnu ikke fastlagt, men trænger du til ny inspiration til din idrætsundervisning, så sæt alligevel weekenden af til at komme til Tolne, for vi garanterer der bliver knald på.

21 Fredag: > Tjek-ind & frokost > friluftsliv/teambuilding Middag > Koncert > Natmad & jam på scenen. Lørdag: > Morgenmad > Friluftsliv/teambuilding Frokost > > friluftsliv/teambuilding Middag > Afslutningsoplæg > Aftenhygge med levende musik Natmad Søndag: > Morgenmad - Evaluering på holdene - Hjemrejse.

22 Ledermøde i 2 dele for specialefterskoler: Del 1: Prøve-afholdende frie skoler. Forstander-symposium fredag den 18. september 2015 Det kan virke som et paradoks både at være prøveafholdende og at være en fri skole! Den Grundtvig-Koldske tradition blev i samtiden formuleret, som en netop en bevægelse imod den sorte skole: Der gjorde eleven fantasi- og følelsesløs, drevet alene af frygten for eksamens iskolde vægt. Det er modspillet til eksamen, der gav indhold til begreberne livsoplysning og folkelig oplysning, der nu er hovedsigtet i de frie skoler: At skolen er for livet og ikke for at frygte konstruerede sorterings-parameter. I øjeblikket er der adgangskrav til erhvervsskolerne, og de frie skoler står med en udfordring, for livsoplysning har på den anden side heller aldrig handlet om at fornægte virkeligheden og naivt vente på bedre vejr. De frie skoler opstod netop, fordi det i et samfund altid er nødvendigt politisk, pædagogisk og etisk at angribe de helt konkrete udfordringer, som et helt almindelige menneske støder på i livet. Med de nye adgangskrav til erhvervsskolerne er tiden inde til, at skoler i foreningen Ligeværd kigger på muligheder og problemer ved at blive prøveafholdende: Hvad er prisen for ikke at blive prøveafholdende og hvad er prisen for at blive prøveafholdende? Kan prøver have pædagogisk værdi og kan de tænkes som en del af livsoplysningsperspektivet? Er det rimeligt at udsætte elever med særlige læringsforudsætninger for prøver og er det rimeligt ikke at udsætte dem for prøver?

23 Der er grund til både kritisk, men også konstruktivt at se på mulighederne for, at prøver kan tænkes didaktisk og pædagogisk. Det kræver, at der med afsæt i den viden og erfaring skolerne har, diskuteres og eksperimenteres : Oplæg om prøver, didaktik og livsoplysning i de frie skoler i Ligeværd ved Iben Benedikte Valentin Jensen (pædagogisk konsulent med speciale i de frie skoler og master i professionsudvikling) Frokost Dialoggrupper med afsæt i formiddagens indlæg. Dialogerne struktureres ved hjælp af dialogkort, der giver mulighed for sammen åbent at tænke muligheder og problematikken igennem Kaffe og mulighed for at se sig om på Tolnedagene Del 2: ( ) Oplæg ved: Charlotte Hempel Kaalund Jespersen Viceforstander - Klintebjerg Efterskole 1) Hvordan forholder den enkelte skole sig til lov om social service 66? Med den nye lov om socialtilsyn fra juni 2013 er det blevet dyrt at blive godkendt som anbringelsessted. Efterskoler skal være godkendt i medfør af lov om social service ( 66) for at kunne modtage anbragte elever. Anbragte unge behøver ikke være unge med massive personlige problemer, men kan fx være unge, der hidtil har været anbragt på institution eller i familiepleje. En anbringelse på en efterskole sker med hjemmel i lov om social service 52, stk. 3 nr. 7. Det betyder, at anbringelsen sker frivilligt og både

24 forældremyndighedens indehaver og den unge selv (hvis fyldt 15 år) skal være indforstået med anbringelsen. En anbringelse kan kun ske efter gennemførelse af en børnefaglig undersøgelse (jf. 50 i serviceloven). Hvis eleven er over 18 år kan en anbringelse tilbydes/fortsættes på grundlag af servicelovens 76. En elevs bopælskommune kan også vælge at yde økonomisk støtte til et ophold på efterskole, uden at der er tale om en anbringelse. Det sker med hjemmel i 52, stk. 3 nr. 1. Kommunalbestyrelsen kan ud fra denne bestemmelse enten vælge at betale hele elevens ophold eller blot yde et tilskud til egenbetalingen. Prisen pr. plads for anbragte elever og for ikke-anbragte elever på kost- og efterskoler skal som udgangspunkt være den samme. Den anbragte unge kan imidlertid have behov for særlige ydelser både i forbindelse med opholdet og undervisningen. Udgiften kan i visse tilfælde afholdes af efterskolen efter aftale med den anbringende kommune, som dækker udgifterne efter dokumentation i det enkelte tilfælde. Det er elevens hjemkommune, der er ansvarlig for at føre personrettet tilsyn, dvs. følge op på den unges trivsel og udvikling. Det personrettede tilsyn skal mindst omfatte to besøg årligt og varetages oftest af den unges sagsbehandler. 2) Hvordan forholder den enkelte skole sig til kommunernes store ICS 120 (Integrated Children`s System) Statusudtalelser, Som vi skal til at lave? Prisen for ledermødet er 1000,- pr. deltager og inkluderer overnatning med fuld forplejning, opredning, koncert og er med til at dække honorar Middag Koncert 23.00??.?? Natmad. Lørdag: Morgenmad.

25 Koncert fredag aften kl for alle kursister: Lørdag aften laver Hits Up cafe-stemning med groovy akustiske hits fra dengang til nu.

26 Tilmelding og praktisk information: Pris kr.: 2.500,- pr. deltager og inkluderer: Kursus/workshop Opredning på dobbelt værelse Forplejning Koncert med fri bar Materialer Ønskes eneværelse beregnes merudgift på kr. 300,- Beløbet indbetales på konto Tilmelding og spørgsmål sendes til eller ring til Tolne Efterskole på tlf Oplys navn, skole og telefonnummer eller adresse. Sidste tilmeldingsfrist fredag d. 21. august 2015 Dvergetvedvej 95 Tolne, 9870 Sindal. Tlf

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015

Kursusdag på Horne Efterskole Den 26. marts 2015 Kursusdag på Den 26. marts 2015 Landsforeningen Mad&Læring og afholder kursusdag! Hvordan laver man billig, velsmagende, økologisk mad i hverdagen - som unge mennesker ikke kan lade være med at sætte tænderne

Læs mere

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014 2014 Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Uge 27 29/6 5/7 2014 Side 2 Afspænding meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du

Læs mere

Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder. Uddannelsesforum Ligeværd (UL)

Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder. Uddannelsesforum Ligeværd (UL) Kursuskatalog 2015/16 for de frie skoler og uddannelsessteder Uddannelsesforum Ligeværd (UL) 1 Indholdsfortegnelse: Forord.side 3 Indledning..side 4 Kursustilbud..side 7 1) Introduktion til alle undervisere

Læs mere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere

Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere Målgruppe: Musiklærere og andre interesserede undervisere den 27. februar 2012 på Vinde Helsinge Fri- og efterskole i samarbejde med Vestmus University College Sjælland Center for Undervisningsmidler Stenstuegade

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program

Hvem er vi? Hvem er i? Weekendens program ADHD modul 1 Familiekursus for familier med børn med nydiagnosticeret ADHD Formålsbeskrivelse Formål forældre: Forældrene får grundlæggende viden om ADHD-diagnosen, familieliv, medicinering og redskaber

Læs mere

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen!

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental sundhed er langt fra er en selvfølge og desværre synes der at være en tendens til, at flere og flere danskere får vanskeligt ved selv at sikre

Læs mere

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30.

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30. Hold 1 Instruktion Christian Eiming Hold 2 DANS brug kroppens intelligens Lars Bjørn Hold 3 Skuespilteknik, mimik Ole Sørensen Hold 4 Teater/musical workshop Kristian Studsgaard Fredag d. 12. PROGRAM Søndag

Læs mere

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015

Indholdsplan / KursusCenter Struer. August 2015 December 2015 splan / KursusCenter Struer August 2015 December 2015 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgruppen, 16 år og op efter. Vi driver sundhedskurser inden for

Læs mere

MARTS 2014 NYHEDSBREV

MARTS 2014 NYHEDSBREV MARTS 2014 NYHEDSBREV Siden sidst: Her havde jeg håbet at kunne skrive en hel masse om vores arbejdsweekend. Desværre blev den aflyst på grund af sygdom blandt andet. Vi håber at vi snarest kan få arrangeret

Læs mere

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015

Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015 2015 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Uge 27 28/6-4/7-2015 Side 2 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du i ugens løb blive præsenteret

Læs mere

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21.

Vingstedkurset 2013. Fællesskabende didaktikker i læringsrummet. Specialpædagogik i praksis. Vejle Center Hotel 20. 21. Vingstedkurset 2013 Danmarks Specialpædagogiske Forening Specialpædagogik i praksis Fællesskabende didaktikker i læringsrummet Vejle Center Hotel 20. 21. november 2013 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

Psykisk syge får hjælp af heste

Psykisk syge får hjælp af heste Kristeligt Dagblad, 10. august 2010 Psykisk syge får hjælp af heste REBECCA HANSEN på 17 år har en psykisk lidelse med voldsomme angsttilfælde og depression. Det betyder, at hun kan have svært ved at indgå

Læs mere

Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole

Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole Inspirationskursus for efterskolegymnastiklærere 4. og 5. september 2012 på Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole Vi indbyder hermed alle medlemmer af EFTERSKOLERNES GYMNASTIKLÆRERFORENING velkommen til

Læs mere

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole Sommerkurser 2016 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Det gode liv (1 uge) Vil du være med?

Læs mere

Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk

Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk SEXOLOG og PARterapeut Skolen Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 777@carl-mar.dk Sexolog uddannelse Max. 14 elever. 8 weekender og et ugekursus inkl. kost, logi og materialer.

Læs mere

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Af naturvejleder, socialpædagog og psykoterapeut Benny Jensen, Psykiatrisk Informationscenter. Psykisk syge får både selvværd og et

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Kursusinvitation: Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Oktober 2014 januar 2015 VELKOMMEN til kursus i rekruttering af frivillige ledere til idrætsforeninger Frivillige ledere

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD

ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD ADHD KURSUS for familier med pre teenage og teenagebørn i alderen ca. 10 16 år med ADHD Fredag 22. november 17.00 Ankomst og indkvartering i husene. Der er mulighed for at hilse på kursusledere og børneteam.

Læs mere

Konflikthåndteringværdier

Konflikthåndteringværdier Danmarks Specialpædagogiske Forening Program for Vingstedkurset 2009 Konflikthåndteringværdier i hverdagen. Vingsted, den 4. 6. november 2009 www.specialundervisere.dk kursus@specialundervisere.dk Onsdag

Læs mere

Copenhagen Street Photography. Workshop #1, 24-26 april 2015. Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K

Copenhagen Street Photography. Workshop #1, 24-26 april 2015. Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K Copenhagen Street Photography Workshop #1, 24-26 april 2015 Makke Kafe, Nybrogade 18-20, 1203 København K Copenhagen Street Photography Workshop #1, 24.-26. april 2015 Denne workshop er til fotografer,

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Åben Efterskole. Onsdag d. 22/9 2010 kl. 20.00: Mai Allermand med band. Entré 50 kr.

Åben Efterskole. Onsdag d. 22/9 2010 kl. 20.00: Mai Allermand med band. Entré 50 kr. Åben Efterskole Arrangementer på Den Rytmiske Efterskole skoleåret 2010/11 Vi byder jer alle velkomne til en række spændende koncerter med nogle af Danmarks bedste musikere samt arrangementer hvor skolens

Læs mere

Invitation til. Musikskolens Musikuge

Invitation til. Musikskolens Musikuge Invitation til Musikskolens Musikuge Uge 9 2014 1 Velkommen til Musikugen Musikskolen omlægger i uge 9 al den almindelige undervisning og tilbyder i stedet andre spændende, anderledes og alternative undervisningstilbud.

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

konference i Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder sten sans papir om kunst leg og materialer d. 7.- 9. november 2014 på Severin Kursuscenter,

konference i Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder sten sans papir om kunst leg og materialer d. 7.- 9. november 2014 på Severin Kursuscenter, konference i Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder sten sans papir om kunst leg og materialer d. 7.- 9. november 2014 på Severin Kursuscenter, Middelfart invitation Kan vi mærke verden, nu hvor vi helst

Læs mere

SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014

SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014 SEMINAR FOR ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 28. og 29. oktober 2014 6. august 2014 Program: 28. oktober: Verdens Bedste Arbejdsplads Indhold: Vil I gerne have mere arbejdsglæde? Slås I med forandringer og utryghed?

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

DEN STRESSEDE UNGDOM

DEN STRESSEDE UNGDOM DEN STRESSEDE UNGDOM HVOR STORT ER PROBLEMET? OG HVAD KAN VI GØRE VED DET? KONFERENCE ODENSE MØDECENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DEN STRESSEDE UNGDOM Jeg begyndte for

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop!

Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Til GB hjemmeside: Meld dig til Hip Hop workshop! Praktiske oplysninger: Tid: Lørdag 24. august kl. 13.00 15.00 Sted: Galgebakkens Beboerhus Deltagere: 30 børn og unge fra ca. 10 ca. 20 år. Pris: Gratis

Læs mere

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 1 Servicedeklaration Viborg Krisecenter Tilbuddets navn og kontaktoplysninger: Viborg

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Styrker skal frem i lyset

Styrker skal frem i lyset STYRKEVÆRKSTEDET 2013-2014 Styrker skal frem i lyset Kurser og redskaber til arbejdet med styrkebaseret pædagogik og ledelse Styrkebaserede teorier omsættes til praktisk anvendelige værktøjer Styrker er

Læs mere

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk FRITID 2015/16 Viborg Ungdomsskole er et fælleskab med plads til alle unge i Viborg Kommune. Vi underviser, styrker og inkluderer alle inden for vores tre afdelinger: Fritid, 10 CV (10. klasse) og Kompetence

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart Godt nytår Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015 Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år. Jeg håber, at 2015 vil blive et rigtig godt år for dig, for dine venner og for alle

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24.

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24. TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE BRANDBJERG HØJSKOLE DEN 23. 24. MAJ 2013 GENERATOR FOREDRAG, KURSER OG KONFERENCER WWW.FOREDRAGOGKONFERENCER.DK

Læs mere

Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015

Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015 Invitation til det årlige ALS træf/temakursus på Musholm Bugt Feriecenter weekenden d. 9.- 11. oktober 2015 Kurset har til formål at gøre PALS (Pals er en person, der har ALS) deres pårørende og hjælpere

Læs mere

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei Korte kurser 2013 Idrætshøjskolen Bosei Familiekursus Vælg mellem uge 28 (7. til 13. juli) og uge 29 (14. til 20. juli) 2013. I ugerne 28 og 29 åbner Idrætshøjskolen Bosei atter dørene til to uforglemmelige

Læs mere

I handlingsplanen for 2010-2012 lægges der op til at igangsætte et udviklingsarbejde vedrørende samværets betydning

I handlingsplanen for 2010-2012 lægges der op til at igangsætte et udviklingsarbejde vedrørende samværets betydning Titel Samværets betydning på højskolen Relation til s Handlingsplan (Mål og indsatsområde) I handlingsplanen for -2012 lægges der op til at igangsætte et udviklingsarbejde vedrørende samværets betydning

Læs mere

V I S D O M PÅ K A N T E N Film & mindfulness

V I S D O M PÅ K A N T E N Film & mindfulness Fire SamtaleSaloner Fire lørdage formiddage Fire film med udgangspunkt i forskellige kunstarter ansporer til at sætte begreb på visdom VISDOM PÅ KANTEN er skabt i samspil med psykolog Lisbeth Bruus-Jensen.

Læs mere

Sommeruniversitet 2013

Sommeruniversitet 2013 Sommeruniversitet 2013 - Friske vitaminer med handlekraft Ta med på Sommeruniversitetet 2013! Så er Sommeruniversitetet her igen. Fra mandag 1. juli til onsdag 3. juli 2013 har alle ledere i Silkeborg

Læs mere

Dans Film. Teater Design

Dans Film. Teater Design Forsi Dans Film Musik Lyd & LyS Teater Design Indhold En skole - En scene - En Fremtid Varme Værdier Cool Performance Dans Film Musik Lyd & Lys Teater Design Hvorfor Musik Og Teater? De Boglige Fag Studietur

Læs mere

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN Præsentation af undervisere Som fælles grundlag og inspiration var vi deltagere på et kursus i 2007 afholdt på Vækstcenteret. Vi arbejder alle professionelt med børn og unge. Kurset var arrangeret af foreningen

Læs mere

ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE

ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK På uddannelsen Ildsjælecoach vil du lære dybdegående

Læs mere

Musik i Skolen. 1200 kr for værelse, sengelinned, håndklæde samt måltider. For bestilt enkeltværelse +300 kr. Kost alene 900 kr.

Musik i Skolen. 1200 kr for værelse, sengelinned, håndklæde samt måltider. For bestilt enkeltværelse +300 kr. Kost alene 900 kr. Musik i Skolen Tid: Sted: Kursusafgift: Mandag den 9. november 2015 kl. 9 til Tirsdag den 10. november 2015 kl. 16 Den frie Lærerskole Svendborgvej 15, Ollerup 5762 V. Skerninge Tlf. 62241066 1950 kr.

Læs mere

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk Horse in Harmony Uddannelse Hvorfor denne uddannelse? Denne uddannelse er blevet udviklet i harmoni med min vision om at gøre verden til et bedre sted at være for heste og deres mennesker. Jeg ønsker at

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

FAGLIGE DAGE FOR ERHVERVSAKTIVE MED HØRETAB 1.-3. nov. 2013

FAGLIGE DAGE FOR ERHVERVSAKTIVE MED HØRETAB 1.-3. nov. 2013 FAGLIGE DAGE FOR ERHVERVSAKTIVE MED HØRETAB 1.-3. nov. 2013 Velkommen til Faglige dage! Inklusion/ integration på arbejdspladsen er hovedtemaet for dette års Faglige dage, hvor vi vil komme omkring emner

Læs mere

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER KONFERENCE SCANDIC ODENSE 29.01.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER Ungdomslivet

Læs mere

ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014

ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014 ALMUS Amager Lille Skoles Musikskole SÆSON 2013-2014 1-2-3-4 Så kan vi endelig præsentere det nye Almus skema og de nye lærere for jer. Skemaet har været lidt af et puslespil, i forhold til alles ønsker

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Børnehaveklasse It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Børnehaveklasse BØRNEHAVEKLASSE WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2014-2015 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Frivillig musikundervisning

Frivillig musikundervisning Frivillig musikundervisning Sct. Ibs Skole 2015-2016 Til forældrene Hermed information om frivillig musikundervisning på Sct. Ibs Skole for skoleåret 2015-2016. Undervisningen i alle instrumenter foregår

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Sommerferien 2015. Praktisk info vedr. sommerferien:

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Sommerferien 2015. Praktisk info vedr. sommerferien: Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Sommerferien 2015 Sol, sommer & ferietid for alle... Endelig sommerferie og skolefri, så kom ned i din klub og se hvad vi har fundet på. Mange er med klubben på

Læs mere

Folkemusikseminar. i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping. www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf.

Folkemusikseminar. i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping. www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf. Folkemusikseminar i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf. 3082 5010 Velkommen 2014 til Folkemusikseminar Folkemusikseminaret i St.

Læs mere

VALGFAGSPAKKEN 2014/2015 FRITID. Kinesisk. Lego Mindstorm. Rockband. Talentklasse. Animation. Extrem overlevelse Mad. Motor. For hvem? 7. - 9.

VALGFAGSPAKKEN 2014/2015 FRITID. Kinesisk. Lego Mindstorm. Rockband. Talentklasse. Animation. Extrem overlevelse Mad. Motor. For hvem? 7. - 9. 2014/2015 VALGFAGSPAKKEN Kinesisk Lego Mindstorm Rockband For hvem? 7. - 9. klasse Talentklasse Hvornår? Onsdage klokken 15.00-17.00 (med enkelte undtagelser) Hvor? På Viborg Ungdomsskole Reberbanen 13

Læs mere

Mindfulness i pædagogikken

Mindfulness i pædagogikken Mindfulness i pædagogikken Et praksisrettet og forskningsunderbygget kursus for undervisere og vejledere, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden 25.11-26.11.2013 Generator kurser og konferencer

Læs mere

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE

TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE TÆND DIN ILDSJÆL ET KURSUS OM TEENAGECOACHING OG RELATIONSKOMPETENCE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN, MIDDELFART 23.-24.04.2015 GENERATOR PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati

Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati Uge 38 2015 Kl. 08.00-14.00 Mandag 14.09.15, Læringsforløb 8 Kl. 08.00-10.00 Kl. 08.00-12.00 Tirsdag 15.09.15,, Onsdag 16.09.15, Byrådssalen

Læs mere

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel.

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel. Intro forløb forløbet er lavet til at kunne afvikles over 2 lektioner. 1 Lektion: Gennemgang af konceptet. Jeg snakker ud fra mine egne erfaringer og oplevelser med filosofien. I slutningen af timen får

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

ACT og Unge. 2-dags kursus

ACT og Unge. 2-dags kursus ACT og Unge 2-dags kursus Dato 6.-7. oktober 2015 i Hillerød (Tilmeldingsfrist 6. september 2015) 11.-12. november 2015 i Ryomgård (Tilmeldingsfrist 11. oktober 2015) Pris Kr. 2.950,- ex. moms, inkl. en

Læs mere

Studiebeskrivelse Kognitiv Coachinguddannelse

Studiebeskrivelse Kognitiv Coachinguddannelse Studiebeskrivelse Kognitiv Coachinguddannelse Wattar Gruppen, Kognitivt Psykologcenter 2014 Side 1 af 7 WATTAR GRUPPEN... 1 KOGNITIVT PSYKOLOGCENTER... 1 1. NAVN... 3 2. INTRODUKTION... 3 2.1 UDDANNELSENS

Læs mere

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Årskursus 2009 i personlig udvikling

Årskursus 2009 i personlig udvikling Årskursus 2009 i personlig udvikling 1. modul. 5 dage uge 33 fra onsdag den 12. august til søndag den 16. august 2009 2. modul. 5 dage uge 42 fra onsdag den 14. oktober til søndag den 18. oktober 2009

Læs mere

UNDERVISNING I DEMENS

UNDERVISNING I DEMENS UNDERVISNING I DEMENS Katalog over demensrelaterede kurser udbudt af DemensCentrum Aarhus til medarbejdere i Aarhus kommune i efteråret 2014 Viden udfordrer demensen DemensCentrum Aarhus arbejder ud fra

Læs mere

Ildsjælecoach. Coachuddannelse for fagfolk, der arbejder med unge. Generator kurser og konferencer. www.kurserogkonferencer.dk

Ildsjælecoach. Coachuddannelse for fagfolk, der arbejder med unge. Generator kurser og konferencer. www.kurserogkonferencer.dk Ildsjælecoach Coachuddannelse for fagfolk, der arbejder med unge Generator kurser og konferencer www.kurserogkonferencer.dk Coachuddannelse for fagfolk På uddannelsen Ildsjælecoach vil du lære dybdegående

Læs mere

Aktiviteter i Learning Lab

Aktiviteter i Learning Lab Aktiviteter i Learning Lab Efteråret 2012 1 Lær nyt i Learning Lab Learning Lab i Skolegade er rigtig godt i gang efter en lang sommerferie, og vi har igen en masse spændende aktiviteter på tapetet i løbet

Læs mere

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015

Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Efterskoleforeningen 20. Januar 2015 Vejle Mental sundhed og arbejdet med sårbare unge Bjarke M. Jensen, Læringskompagniet Indhold Mental sundhed Hvad er mental sundhed? Tilgang til arbejdet med mental

Læs mere

Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus. 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus. 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter Dansere og spillefolk indbydes til... Lederuddannelse og inspirationskursus 2015 30.-31. maj i Stoholm Fritids- og Kulturcenter Lederuddannelse og inspirationskursus 2015 Lørdag den 30. maj kl. 9.00 til

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83 Velkommen til infomøde Toscana 2013 Personale John Landbo Mobil: 99 70 62 82 Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81 Jan Majgaard Mobil: 99 70 62 84 Johs. Odgaard Mobil: 99 70 62 83 Rejseplan Mødetid på Morsø

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse.

I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. Årsplan for musik med 6. Klasse 2011-2012 I musikundervisningen vil vi kommer omkring musikudøvelse, det musikalsk skabene samt musikforståelse. For at eleverne får et bredt repertoire af sange vil vi,

Læs mere

DANSK EPILEPSIFORENING ARRANGEMENTSKALENDER 2014

DANSK EPILEPSIFORENING ARRANGEMENTSKALENDER 2014 DANSK EPILEPSIFORENING ARRANGEMENTSKALENDER 2014 I denne folder får du overblikket over nogle af arrangementerne i Dansk Epilepsiforening i 2014. Du kan allerede nu begynde at planlægge, hvilke arrangementer

Læs mere

Målgruppe Pædagoger, specialpædagoger, AKT-lærere, speciallærere, pædagogiske vejledere.

Målgruppe Pædagoger, specialpædagoger, AKT-lærere, speciallærere, pædagogiske vejledere. KURSUSFORLØB for lærere og pædagoger GUA - en kompleks autismespektrumforstyrrelse onsdag d. 20. og torsdag d. 21. november 2013 GUA-ramte anskues ofte ud fra en autisme-tilgang. De gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Læs mere

KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven

KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven KORLEDERSTEMMEN Efteruddannelse for korledere i stemmebrug og vokalt arbejde i korprøven FOLKEKIRKENS UNGDOMSKOR STEMMEN KORLEDERENS VIGTIGSTE INSTRUMENT De seneste årtiers fokus på stemmedannelsen i koret

Læs mere

Rolf Krake Skolen Rolf Krakes Vej 7A 7500 Holstebro tlf. 96 11 63 00. Valgfag 2012-13

Rolf Krake Skolen Rolf Krakes Vej 7A 7500 Holstebro tlf. 96 11 63 00. Valgfag 2012-13 Rolf Krake Skolen Rolf Krakes Vej 7A 7500 Holstebro tlf. 96 11 63 00 Valgfag 2012-13 I valgfaget billedkunst er formålet at du skaber, oplever og analyserer billeder og derved dygtiggøres i at anvende

Læs mere

"Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved!

Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved! FÆLLESSKAB FAGLIGHED FORSKELLIGHED "Ikke bare en ny start. Men netop DEN start, som giver dig DET boost, der sikrer dig, at du ikke stopper ved starten, men bliver ved!" --- Anton Wrisberg --- -- Forskellighed

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

SEMINAR FOR LEDERE 29. og 30. oktober 2014

SEMINAR FOR LEDERE 29. og 30. oktober 2014 SEMINAR FOR LEDERE 29. og 30. oktober 2014 6. august 2014 Radiograf Rådet er igen i år glade for, at kunne invitere chefradiografer, overradiografer, oversygeplejersker, afdelingsradiografer og afdelingssygeplejersker

Læs mere

Rådgivende salg styrk dine salgskompetencer Lær at lære og huske mere effektivt Strategi og forretningsudvikling i praksis

Rådgivende salg styrk dine salgskompetencer Lær at lære og huske mere effektivt Strategi og forretningsudvikling i praksis Rådgivende salg styrk dine salgskompetencer 11.-12. august 2014 Lær at lære og huske mere effektivt 25. september 2014 Strategi og forretningsudvikling i praksis 27.-28. oktober 2014 Styrk din personlige

Læs mere

25. juni - 28. juni 2015

25. juni - 28. juni 2015 PROGRAM Landskursus for hals- og mundhuleopererede 25. juni - 28. juni 2015 STED: ARRANGØR: VINGSTED hotel & konferencecenter i Vejle Institut for Kommunikation og Handicap i samarbejde med DLHM Institut

Læs mere

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi ADHD og hvad så? Center for ADHD Forældretræning Konsulentydelser Kurser Udvikling Viden Forskning Rådgivning Terapi Hvad er Center for ADHD? Børn med ADHD eller lignende symptomer skal have hjælp så tidligt

Læs mere

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi

FORUMlOO% Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi 23. september 2014 Program for Ledelse og udvikling af Skole-it-strategi I løbet af februar og marts 2015 gennemfører foreningen Forum100% i samarbejde med Danske Erhvervsskoler, Lederne og Gymnasieskolernes

Læs mere

AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING

AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING AT SYNGE I RYTMISK VOKALENSEMBLE OG LEDE INDSTUDERING Efteruddannelseskursus ved Rytmisk Korcenter, Det Jyske Musikkonservatorium Instruktør: Peder Karlsson, tidligere medlem af The Real Group, Sverige

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Kursus og konferenceoversigt

Kursus og konferenceoversigt 2014 Kursus og konferenceoversigt Vilkår præmatures...født for tidligt Indledning Det er med stor glæde at vi her præsenterer Landsforeningen Præmatures Vilkårs kursus og konferenceprogram for 2014. Vi

Læs mere