JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN"

Transkript

1 JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN

2 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JUNI 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. A Handlingsplan VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT juni 2016 hgr ebkn hgr

3 TRAFIKHANDLINGSPLAN 3 INDHOLD 1 Indledning 4 2 Trafikale målsætninger Mål i trafikhandlingsplanen 7 3 Vejnet 9 4 Stinet 13 5 Hidtidig indsats 14 6 Indsatsområder Trafiksikkerhed Tryghed Bruttoliste - mulige tiltag Udpegede tiltag 28

4 TRAFIKHANDLINGSPLAN 4 1 Indledning Faxe Kommune udarbejdede i 2012 en trafikhandlingsplan med prioriterede tiltag for perioden rettet mod at forbedre trafiksikkerhed og tryghed. En stor del af tiltagene er gennemført og færre personer kommer til skade i trafikuheld end for 10 år siden. Det bliver heldigvis sværere at udpege "sorte pletter", hvor der sker mange uheld. Imidlertid sker der stadig for mange uheld. Ud over de store menneskelige omkostninger, som uheld medfører, er der også store økonomiske udgifter for samfundet. En rapporteret personskade koster samfundet ca. 2,7 mio kr 1, og kommunens andel til behandling af trafikofre er betydelig. Tryghed er også vigtig for borgerne. Selv om der ikke sker uheld på en konkret strækning, kan borgere opleve utryghed, som påvirker om man cykler eller ej og dermed om man er fysisk aktiv til gavn for sundheden. Det betyder også noget for, hvor attraktiv et lokalområde er som bosætningssted, at f.eks. børn kan færdes sikkert og trygt til skole. Kommunens ressourcer er begrænsede, og den bedste brug af midlerne vil være at prioritere projekter, der giver mest mulig trafiksikkerhed og tryghed i forhold til investeringens størrelse. Denne nye plan er en opdateret handlingsplan for trafiksikkerhed og tryghed med prioriterede tiltag for perioden Planen bliver kommunens udgangspunkt for prioritering og budgetlægning de kommende år. Handlingsplanen indeholder: Beskrivelse af kommunens trafikale mål Beskrivelse af kommunens vejnet og stinet Beskrivelse af hidtidig indsats frem til og med Kilde: Vejdirektoratet Omkostningen er baseret på en gennemsnitsbetragtning og opgøres ud fra personrelaterede omkostninger ved hospitalsophold, beredskab i forbindelse med uheldet, produktionstab etc. Omkostninger til revalidering og langtidspleje er til gengæld ikke medregnet. Et skønsmæssigt velfærdstab er inkluderet. Velfærdstabet er udtryk for omkostninger i form af lidelser og afsavn, som ikke har umiddelbar markedsværdi.

5 TRAFIKHANDLINGSPLAN 5 Indsatsområder Bruttoliste med mulige tiltag Udpegning af konkrete tiltag i en fire års periode Planen er udarbejdet af COWI i samarbejde med kommunens forvaltning.

6 TRAFIKHANDLINGSPLAN 6 2 Trafikale målsætninger Handlingsplanen er et af redskaberne til at udmønte de overordnede mål for udviklingen på trafikområdet i Faxe Kommune, som beskrevet i Kommuneplan 2013: "Det er byrådets mål at fremme et bæredygtigt samspil mellem de forskellige transportformer. En velfungerende infrastruktur skal sikre god fremkommelighed, skabe sikre og trygge færdselsmuligheder og reducere transportens energiforbrug og miljøbelastning." På vej- og stiområdet er målsætningerne uddybet for henholdsvis det overordnede vejnet, det lokale vejnet og stier. Det overordnede vejnet forbinder kommunen med hovedstadsområdet og de omgivende større byer og er især veje ejet af staten. Her ønskes en tilstrækkelig kapacitet til at afvikle både erhvervslivets transport og opfylde borgeres behov for blandt andet at kunne pendle til arbejdspladser uden for kommunen. Det lokale vejnet er alle øvrige veje i kommunen. Disse veje skal skabe adgang til det overordnede vejnet og varetage trafik mellem byerne og til de enkelte boliger, virksomheder og andre rejsemål. Her ønskes vægt på trafiksikkerhed og tryghed og på at mindske trafikkens miljøbelastning. Udgangspunktet er en klassificering af vejnettet, som fastlægger de enkelte vejes trafikale funktion. Klassifikationen er et redskab, som bruges i strategier og prioritering af virkemidler på vejområdet. For stier og cykelruter ønsker kommunen at fremme cykeltrafikken som en sund, fleksibel, energibesparende og billig transportform. Målet er at kunne anvise attraktive, sikre og trygge stiforbindelser. Vægten lægges på de største trafikmål og på forbindelser, hvor der observeres problemer med sikkerhed og oplevet tryghed. Især for de syv centerbyer ønskes sammenhængende forbindelser mellem vigtige rejsemål og desuden forbindelser mellem de syv byer og til nabokommuner. Udmøntning af trafikale mål Denne handleplan er kommunens vigtigste redskab for at udmønte de overordnede mål for trafiksikkerhed og tryghed.

7 Antal personskader TRAFIKHANDLINGSPLAN 7 Ud over trafikhandlingsplanen arbejder kommunen på trafikområdet sammen med andre myndigheder. Det gælder f.eks. planlægning af nye større veje som en ny vej mellem Rønnede og Næstved og forbedringer af togbetjeningen. Kommunen arbejder også med at skabe god trafikal betjening som led i byudviklingsprojekter. Endelig vil kommunen opstille en række målsætninger inden for de enkelte fagområder så som sundhed og turisme, som kan føre til initiativer, der kan gøre det mere attraktivt for folk at cykle til hverdag og i fritiden. 2.1 Mål i trafikhandlingsplanen Trafiksikkerhed Kommunen har taget udgangspunkt i Færdselssikkerhedskommissionens nationale målsætning, som er en halvering af antal personskader i perioden 2010 til Kommunens mål er dog opstillet med et mål for år 2024 i forhold til 2014: Antallet af dræbte, alvorligt og lettere tilskadekomne i trafikken i 2024 skal halveres i forhold til antallet i Antal trafikuheld i kommunen er relativt lavt og varierer fra år til år. For at få et statistisk rimeligt udgangspunkt bruger kommunen gennemsnittet af personskader pr. år for årene (21 personskader) i stedet for tal alene fra Målet svarer dermed til, at der i 2024 er maks. 10,5 personskader, se Figur målsætning faktisk Figur 2.1 Politiregistrerede antal personskader på kommuneveje i perioden samt målsætning vist for perioden Tallet for 2016 er gennemsnittet af registrerede antal personskader i og målsætningen for 2024 er halvering af dette antal. Antal trafikuheld og personskader er relativt lavt i Faxe kommune, og en halvering af antal personskader i en 10 årig periode er et ambitiøst mål. Uheldene sker meget spredt i hele kommunen. Kun få steder på vejnettet er der en vis ophobning af uheld. Halvering i antal personskader vil dermed kræve indsatser mange forskellige steder, hvor der sker relativt få uheld. Det er alt andet lige dyrere end en indsats få steder.

8 TRAFIKHANDLINGSPLAN 8 I perioden 2010 til 2014 faldt antal personskader i Region Sjælland fra 504 til 322 svarende til 36%. I Faxe Kommune faldt antal personskader fra 24 til 17 i samme periode eller med 29%. Dermed var faldet i Faxe lidt mindre end i resten af Regionen. Til sammenligning faldt antal personskadeuheld i hele Danmark fra til svarende til 23 %, dvs. faldet i Region Sjælland og Faxe var en del større end i hele Danmark 2. Tryghed Tryghed er et udtryk for trafikantens egen oplevelse, som ikke nødvendigvis afspejler sig i den faktiske risiko for uheld. Utryghed kan f.eks. opstå, når man skal krydse en vej med biler eller skal cykle på en trafikeret vej uden cykelsti. Utryghed kan påvirke, hvordan man færdes, f.eks. at man ikke tør cykle eller vil lade sine børn cykle. Det kan føre til, at der bliver kørt mere i bil, hvilket igen kan give øget utryghed og risiko for uheld med biler. Faxe Kommune vil øge fodgængere og cyklisters tryghed. Som et led i en kommunal cykelstrategi er der derfor udarbejdet en stiplan, der understøtter sundhed gennem motion og sammenhængskraft i kommunen. Kommunen har endvidere opstillet følgende operationelle mål: Indkomne borgerkommentarer om oplevet utryghed behandles systematisk, og min. hvert 4. år udarbejdes en handlingsplan med prioritering af tiltag for at forbedre fodgængere og cyklisters oplevede tryghed. Børn oplever i højere grad end unge og voksne trafikanter usikkerhed i trafikken. Samtidig er det en gruppe borgere, som har mange lokale ture til skole og fritidsaktiviteter, hvor gang og cykel er oplagte valgmuligheder. Kommunen ønsker derfor ud over den generelle indsats i forhold til tryghed at lægge særlig vægt på skoleelever og deres skoleveje. Andelen af gående eller cyklende skoleelever til skole i 2020 skal være mindst 65 procent mod 56 procent i Trafikpolitikkerne for de enkelte folkeskoler skal drøftes og udvikles i et samarbejde mellem skoler, politi og kommunen med opfølgning min. hvert 4. år. Her drøftes tiltag, der kan styrke trygheden for skoleelever på skolevejene. 2 Vejdirektoratets årsstatistik på 3 n i efteråret 2014 viste, at 56 procent af eleverne i klasse altid går eller cykler til skole.

9 TRAFIKHANDLINGSPLAN 9 3 Vejnet Kommuneplan 2013 klassificerer vejnettet på trafikveje (i åbent land hhv. gennemfartsveje og fordelingsveje) og lokalveje, som vist i Figur 3.1. Klassifikationen spiller en stor rolle for arbejdet med trafiksikkerhed og tryghed. Trafikvejene i åbent land er klassificeret i to funktionelle klasser: Gennemfartsveje, der tilgodeser god fremkommelighed kombineret med god sikkerhed for bilerne. Dette kan f.eks. være ved at begrænse eller helt at fjerne langsomme køretøjer og reducere antallet af krydsninger og tilslutninger. Fordelingsveje, som udgør bindeleddet mellem gennemfartsvejene og lokalvejene. De sikrer både en rimelig fremkommelighed og tilgængelighed samtidig med, at de udformes så sikkert som muligt for alle trafikanttyper. Øvrige veje er i Kommuneplan 2013 klassificeret som lokalveje. Disse veje skal tilgodese sikkerhed for alle, og især de lette trafikanter. Samtidig skal alle trafikanttyper have god adgang til disse veje kombineret med en rimelig fremkommelighed. Hensyn til trafiksikkerhed indebærer, at lokalveje ofte skal have lave hastigheder. Desuden vil de ofte have mange tilslutninger for at give gode adgangsforhold.

10 TRAFIKHANDLINGSPLAN 10 Figur 3.1 Det klassificerede vejnet i Kommuneplan Trafikmængder på vejnettet Kommunen har gennem årene fået udført en række trafiktællinger fordelt på en stor del af trafikvejnettet. Tallene viser tydeligt, at uden for byerne har de mest overordnede veje de største trafikmængder, hvilket er godt i tråd med intentionen.

11 TRAFIKHANDLINGSPLAN 11 Figur 3.2 Trafiktal i ÅDT (gennemsnitligt antal biler pr dag) på de af vejene, hvor kommunen har trafiktællinger på kommunens trafikveje. Vurdering af behov for ændringer af trafikveje Kommuneplanens trafikvejnet tilfredsstiller stort set kommunens overordnede mål om at give gode adgange til omverdenen med tilstrækkelig kapacitet. Her forudsættes en fremtidig Ny Næstvedvej, som vil forbedre forbindelsen til Næstved. De øvrige trafikveje giver primært adgang til det overordnede vejnet, forbinder byerne i kommunen og forbinder de enkelte byområder i de største af byerne. For de fleste veje gælder, at de sikrer en god adgang og, at det sker med tilstrækkelig kapacitet. Enkelte vejkryds i har en relativ stor trafikbelastning, og trafikanaly-

12 TRAFIKHANDLINGSPLAN 12 ser har her påpeget behovet for evt. at optimere afviklingen. Kommunen har igangsat konkrete initiativer, som skal forbedre trafikafviklingen. Den sydligste del af Præstøvej er blevet omklassificeret i Vejen var klassificeret som gennemfartsvej, men er nu en fordelingsvej med større vægt på tryghed og sikkerhed for cyklister. Det er gjort, da der findes en alternativ gennemfartsvej. Syd for kommunegrænsen har forlængelsen af vejen desuden en karakter, der svarer til en fordelingsvej. Her er der med 2 minus 1 løsninger taget særligt hensyn til de relativt mange cyklister især i sommerhalvåret. For at styrke trygheden på især de lokale veje vil kommunen desuden overveje at etablere lokale hastighedszoner med lave skiltede hastigheder i de større boligområder, hvor nogle af lokalvejene er relativt lange. Lokale lave hastighedsgrænser kan evt. også omfatte udvalgte trafikveje i byer og fordelingsveje i åbent land, hvor tryghed og trafiksikkerhed ønskes styrket.

13 TRAFIKHANDLINGSPLAN 13 4 Stinet Kommunens stinet i Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2013 beskriver ønsket om at fremme cykeltrafikken. Konkret ønskes: Et sammenhængende net af cykelforbindelser i hver af de syv centerbyer, der forbinder de vigtige rejsemål. Cykelforbindelser mellem de syv byer. Cykelforbindelser til nabokommuner. Vurdering af behov for ændringer Som led i arbejdet med trafikhandlingsplanen er derfor sideløbende udarbejdet en stiplan med udpegning af et forslag til et fremtidigt hovedstirutenet for cyklister. Stiplanen er et led i en samlet kommunal cykelstrategi, som understøtter sundhed gennem motion og sammenhængskraft i kommunen. Principperne i stiplanen er baseret på at kunne tilbyde borgere og besøgende rimeligt direkte ruter mellem vigtige rejsemål i kommunen, hvor man kan cykle med høj grad af sikkerhed. Forslaget udpeger desuden steder, hvor der er behov for at forbedre forholdene i forhold til nuværende situation. Stiplanen er udarbejdet som et særskilt tillæg til denne trafikhandlingsplan.

14 TRAFIKHANDLINGSPLAN 14 5 Hidtidig indsats Kommunens trafikhandlingsplan opstillede indsatser for at fremme trafiksikkerhed og tryghed. Tabel 5-1- Tabel 5-2 viser en status for disse indsatser. Hovedparten af indsatserne er gennemført eller budgetlagt til at blive gennemført i De resterende indsatser er tænkt med i arbejdet med den nye handlingsplan. Samtidig har hver skole sammen med kommunen udarbejdet deres egen trafikpolitik med handlinger, der kan forbedre elevernes vilkår for at gå eller cykle til skole. Tabel 5-1 Tiltag under indsatsområdet trafiksikkerhed i handlingsplan By Lokalitet Tiltag/indsats Status - Alle veje Kampagner, udvalgte temaer Gennemført - Alle veje Cyklist kurser Gennemført - Ad-hoc alle veje Trafiksikkerhedsrevision. Systematisk og uafhængig granskning af vej- og stiprojekter Gennemført Vestre Ringvej/Lysholm Alle Fejltjek af anlæg Gennemført Teestrup Kirkevej Differentieret fart på 70 km/t i kurve, afmærkning mv., støttehelle ved Henriettelundvej Ej gennemført Jernbanegade Minirundkørsel Ej gennemført Faxe Rådhusvej/Præstøvej Nye hajtænder samt visuelle heller Ej gennemført Ringstedvej Ny forbedret afmærkning, fx rød marke- ring af cykelbaner og belysning nord for Slagterivej Ej gennemført Gisselfeldvej/Ny Ulsevej Lokal nedskiltning med variable tavler Ej gennemført Faxe Egedevej Etablering af bump Gennemført Faxe Rønnedevej- Torvegade Repetitionstavler 30 km/t Ej gennemført - Faxe Havnevej Rumleriller og Din Fart Ej gennemført - Vordingborgvej Rumleriller Ej gennemført

15 TRAFIKHANDLINGSPLAN 15 Tabel 5-2 Tiltag under indsatsområdet tryghed i handlingsplan By Lokalitet Tiltag/indsats Status - Hele kommunen Udarbejdelse af skilte- vejvisningsplan Delvis 1 - Hele kommunen (åbent land) Forbedret afmærkning i sving Delvis Lysholm Alle/Bækvej Forbedret krydsningspunkt Lysholm Alle/ Bækvej i form af hævet flade Gennemført Køgevej ved stikrydsning Hævet flade erstattes med trykreguleret signalanlæg Gennemført Faxe Gl. Strandvej 2-1 afmærkning Gennemført Karise Karl Af Risesvej Etablering af ekstra bump Gennemført Dalby Dalbyvej, ved bro Etablering af byport Gennemført Terslev Terslev Skolevej, Terslev Bygade og Årløsevej Etablering af byporte ved byzoneskilt suppleret med 3 vejbump mellem Nysøvænget og Brogade Gennemført 3 Faxe Ladeplads Hovedgaden Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift og din fart fartviser nord for byzoneskilt Gennemført 3 Karise Kildevej Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift og bump Roholte Vindbyholtvej Etablering af byport ved byzoneskilte suppleret med 2 bump gennem Roholte Gennemført 3 Delvis 2 Vindebyholt By Præstøvej/ Vindbyholtvej Etablering af byport ved byzoneskilte med evt. belægningsskift supplerende vejbump på Præstøvej Gennemført 3 Leestrup Stavnstrupvej Etablering af byport ved byzoneskilte suppleret med 2 bump gennem Leestrup Moltkesvej Etablering af byport ved byzoneskilt med belægningsskift evt. med bump Rode Egedevej 7 Etablering af byport ved byzoneskilt med bump og belægningsskift Gennemført 3 Gennemført 3 Gennemført 3 Hyllede Leestrupvej/ Møllevej Etablering af byport ved byzoneskilt med bump og belægningsskift Gennemført 3 Ny Ulsevej/ Vordingborgvej Synliggørelse af kryds ved genopfriskning af afmærkning. B13 og S13 tavle på Ny Ulsevej Ej gennemført Rønnede Dyssevej Udvidelse af 40 km/t område ved etablering af 5 bump og skiltning Ej gennemført Karise Køgevej Supplerende belysning ved hævet flade Ej gennemført Rønnede Dalgårdsvej/ Kongstedgårdsvej Etablering af sikker krydsning i form af hævet flade 8 Ej gennemført - Hele kommunen Kortlægning af blå byer for at udpege evt. lokale hastighedsreduktioner fx med 2-1 vejafmærkning Ej gennemført 1 Kun for veje registreret i Vejman.dk. 2 Bump i Roholte ikke anlagt. 3 Rød belægningsskift erstatter bump og etableres i 2016.

16 TRAFIKHANDLINGSPLAN 16 6 Indsatsområder Handlingsplanens tiltag er placeret i fire indsatsområder. Formålet med at definere indsatsområder er bedst muligt at understøtte udmøntningen af de opstillede mål og at skabe et operationelt grundlag i forhold til budgetter og forvaltningens arbejdsområder: Indsatsområderne er: Trafiksikkerhed Tryghed Stiplan Indsatsområdet "Stiplan" er behandlet som et selvstændigt emne uden for trafikhandlingsplanen. Problemer og løsningsforslag, der retter sig både mod emner i stiplanen og i trafikhandlingsplanen er koordineret for at skabe sammenhæng og undgå overlap. Tværgående emner Ud over de fire indsatsområder gælder, at kommunen generelt arbejder for at gøre veje, gader, pladser og fortove tilgængelige for alle. Tilgængelighedshensyn indgår naturligt i planlægning, projektering og anlæg af konkrete ombygninger. Det gælder også ved realisering af tiltag i denne handlingsplan. Det overordnede mål med at inddrage tilgængelighed for alle er at undgå unødige barrierer for personer med funktionsnedsættelser, når de færdes mellem hjemmet og f.eks. institutioner, arbejdspladser, indkøb m.m. Desuden arbejder kommunen med at styrke samspillet mellem vej- og stinet og adgangen til kommunens fire stationer,, Faxe Syd, Faxe Ladeplads og Karise. Det gælder både adgange i form af stier og veje samt parkeringsfaciliteter ved stationerne.

17 Antal uheldr/uheld TRAFIKHANDLINGSPLAN Trafiksikkerhed Kommunens indsats om trafiksikkerhed baseres på analysen af registrerede uheld i kombineret med generel viden om, hvad der kan forhindre bestemte uheldstyper. Status på uheldsbilledet i Faxe Kommune I perioden har politiet pr år registreret mellem 77 og 97 personskade-, materielskadeuheld og ekstrauheld 4 på kommuneveje og private fællesveje i Faxe Kommune, se Figur Ekstrauheld Materielskadeulykker Personskadeulykker Figur 6.1 Udvikling i antal personskade- og materielskadeuheld samt ekstrauheld på kommuneveje og private fællesveje i Faxe Kommune i perioden Tallene viser en lille tendens til flere materielskadeuheld, men antallet af personskadeuheld varierer meget lidt. Til gengæld er der en tydelig positiv udvikling i forhold til perioden mellem 2006 og Her viser tallene, at antallet af personskadeuheld er faldet med hele 39 %, ekstrauheld med 30 %, mens antallet af materielskadeuheld er steget en smule. Tabel 6-1 Ændring i antal uheld Periode Personskadeuheld Materielskadeuheld Ekstrauheld I alt Ændring - 39% + 2% -30% - 18% De registrerede uheld er analyseret. For det første for at se, om særlige forhold går igen på tværs af uheld (f.eks. om der er mange spiritusuheld, uheld med fodgæn- 4 Ekstrauheld er uheld uden tilskadekomne personer, hvor den materielle skade vurderes at være lille. Politiet udarbejder her ikke en fuldstændig rapport.

18 TRAFIKHANDLINGSPLAN 18 gere, uheld i åbent land i forhold til by mv). For det andet for at se om der er lokaliteter med relativt mange uheld. 5 På den baggrund er udpeget følgende emner, som kommunen vil have særlig fokus på: Mange uheld på strækninger i åbent land Skaderne er typisk værre, hvis trafikanterne ikke bruger sele eller hjelm. Mange af uheld er eneuheld, hvor fart typisk er en medvirkende faktor. Uheld sker spredt på mange lokaliteter og samme type uheld vil kunne ske på andre lignende lokaliteter, hvor der ikke er registreret uheld nu. Ofte vil ombygninger kunne reducere antallet. Derfor vil kommunen gennemføre en systematisk trafiksikkerhedsinspektion af vejnettet. Her registreres forhold som skarpe sving, faste genstande tæt på vejen, manglende eller misvisende skiltning mv. og mangler udbedres. Generelt kan uheld på grund af for høj fart og manglende brug af sele også påvirkes med kampagner. Blandt øvrige tiltag vil også være: Fjernelse eller beskyttelse af faste genstande (træer, mure, bygninger, vejudstyr uden eftergivelige standere, grøfter, frontmure og skråninger) der er for tæt på vejen Baggrundsafmærkning i kurver Lavere hastighedsgrænser i kurver På strækninger med dårlig oversigt, rumleriller i vejmidten eller vejsiden (på veje der er brede nok til dette) 2 minus 1 vej med hastighedsgrænse på maks. 60 km/t kan også overvejes. Mange uheld i og ved kryds i byområder Ofte sker uheld ved svingbevægelser, hvor trafikanter ikke overholder vigepligten. Her er ombygninger, forbedringer af afmærkning med større opmærksomhed på vigepligt og ændret indstilling af signaler nyttige tiltag. Forholdsvis mange personskadeuheld på strækninger med lette trafikanter. Af 37 tilskadekomne lette trafikanter er 32 kommet til skade på en strækning og 5 i et kryds. Ved ombygning af kryds og strækninger vil der blive taget særligt hensyn til lette trafikanter. Desuden vil kampagner henvendt mod f.eks. yngre knallertkørere i forbindelse med knallertundervisningen og øget politikontrol bl.a. for at reducere antal ændrede knallerter, kunne være blandt tiltagene. Særligt uheldsbelastede steder Generelt gælder, at kortlægningen ikke har kunnet udpege deciderede "sorte pletter", hvor en lokalitet har et meget højt uheldstal i forhold til, hvad man desværre kan forvente på steder med trafik. Manglen på sorte pletter er heldigvis også et udtryk for, at mange års indsats for at forbedre udformningen har hjulpet. 5 Analysen er beskrevet i et arbejdsnotat udarbejdet for Faxe Kommune af COWI.

19 TRAFIKHANDLINGSPLAN 19 Enkelte lokaliteter har stadig et så højt antal uheld, at kommunen vil prioritere at gøre en særlig indsats. Disse lokaliteter er fundet ved en systematisk gennemgang af alle uheld og udpegning af strækninger, hvor politiet på en strækning på højest 500 m eller i et kryds har rapporteret mindst 5 uheld (summen af materiel- og personskadeuheld) eller mindst 3 personskadeuheld. Indsats Samlet vil kommunens fokuserede indsats mod at undgå trafikuheld ske ved tiltagstyper som: Punktvise ombygninger for at fjerne udpegede uheldsbelastede steder Generelle tematiltag på vejnettet via trafiksikkerhedsinspektion og opfølgende forbedringer af kurver, faste genstande, skiltning, belysning, mv. Information og kampagner Samarbejde med politi om kontrol. Effektvurdering Indsatsområdet trafiksikkerhed er et vigtigt element i at kunne nå målet om at mindske antallet af personskader pr. år pr år fra 21 til ca. det halve i år For de særligt uheldsbelastede steder skønnes ud fra generelle erfaringer, at ombygninger kan føre til en effekt på mellem 20% og 50%. Effekten af trafiksikkerhedsinspektion afhænger af de tiltag, der ender med at blive etableret, men skønnes på baggrund af generelle erfaringer at være fra meget små til op mod 75 % 6. Også andre af kommunens aktiviteter, herunder de øvrige indsatser i denne handlingsplan samt kommunens generelle arbejde med drift, anlæg af nye veje mv vil positivt påvirke trafiksikkerheden. Endelig er det vigtigt at nævne, at den kommunale indsats sandsynligvis ikke alene vil kunne føre til at opfylde målet. Også øvrige indsatser, som f.eks. biler med større passiv sikkerhed, politiets kontrol mv vil bidrage. Effekten af et sparet uheld er naturligvis færre menneskelige omkostninger, men også samfundsøkonomiske besparelser. De officielle omkostninger ved trafikuheld er følgende (2014 priser, kilde: Vejdirektoratet 2015) 7 : Personrelaterede omkostninger pr dræbt kr. 6 Trafiksikkerhetshåndboken. TØI Priserne er markedspriser, og der tages udgangspunkt i en gennemsnitsbetragtning af de samfundsøkonomiske omkostninger. Omkostningerne opgøres ud fra personrelaterede omkostninger i forbindelse med hospitalsophold, beredskab i forbindelse med uheldet, produktionstab etc. Omkostninger til revalidering og langtidspleje er til gengæld ikke medregnet. Et skønsmæssigt velfærdstab er inkluderet. Velfærdstabet er udtryk for en række omkostninger i form af lidelser og afsavn, som ikke har umiddelbar markedsværdi.

20 TRAFIKHANDLINGSPLAN 20 Personrelaterede omkostninger pr. rapporteret personskade: Materielskadeomkostninger pr. rapporteret trafikuheld: kr kr. En relativ stor del af omkostningerne er direkte relateret til det offentliges udgifter, hvor kommunens andel (jf tidligere omtalte kilde) er sat til at være ca. 1 mio kr pr rapporteret personskade. 6.2 Tryghed Fodgængere og cyklister kan godt opleve utryghed, selvom der på en strækning eller i et kryds ikke er registreret uheld. Status Kommunen har samlet alle borgerhenvendelser om oplevede trafikale problemer, der er modtaget de senere år. De fleste kommentarer drejer sig om konkrete steder og om emner som: Bilers høje fart Utrygge stikrydsninger af veje Utryghed på grund af smalle veje. Tiltag Kommentarerne er gennemgået, og kommunen har opstillet tiltag, hvor det er blevet vurderet muligt og nyttigt. Tiltagene er i høj grad større og mindre ombygninger, forbedret eller ny afmærkning og mere driftsorienterede forbedringer som ajourføring af vedligeholdsstanden af f.eks. belægning og beskæring af buske mv. Tiltagene er nævnt i bruttolisten i kapitel 7. Effektvurdering Tiltagene forventes for det første at medvirke til at forebygge uheld på steder, hvor der måske ikke endnu er registreret uheld, men hvor der ellers ville kunne ske uheld. For det andet vil tiltagene forholde sig til de af borgere oplevede problemer og på den måde bidrage til at mindske utrygheden især for cyklister og fodgængere. 6.3 Skoleelever færdes mere end andre borgere som fodgængere og cyklister. De er samtidig de mest sårbare og mindst erfarne trafikanter. Desuden har mange skoleelever en relativ kort vej til skole, som gør det muligt enten at gå eller cykle dertil. Endelig viser forskning vigtigheden af, at børn er fysisk aktive. Det stimulerer og forbedrer indlæringsevne samt forebygger senere helbredsproblemer. Kommunen har derfor mange gode grunde til at gøre skoleveje til et særligt indsatsområde. Det drejer sig om at motivere så mange som muligt til at gå eller cykle og herunder at tilbyde sikre og trygge skoleveje.

21 TRAFIKHANDLINGSPLAN 21 Status I efteråret 2015 deltog elever i klasser på alle kommunens skoler (folkeskoler og privatskoler) i en analyse af transportvaner og deres oplevelse af tryghed. 8 Rigtig mange elever deltog. Der kom svar fra ca. 70 procent og svarene fordelte sig rimeligt på alle klassetrin og skoler. Resultatet viste, at over halvdelen (ca. 56 procent) altid enten går eller cykler. Desuden er der yderligere 21 procent, der veksler mellem at gå, cykle eller blive kørt i bil med kollektiv trafik. Eleverne blev også spurgt om, hvor meget de bruger cyklen generelt. Her viser tallene, at næsten 80 procent bruger cyklen mindst en gang om ugen. Endelig har eleverne udpeget problematiske steder på deres skolevej. De over 300 udpegninger er indgået i overvejelser om tiltag og ligeledes drøftet med repræsentanter for skolerne. De hyppigste årsager til oplevede problemer var: Bilerne kører hurtigt (over 30 procent) Mange biler (over 15 procent) Svært at krydse vejen (over 5 procent) Svært at se bilerne (over 5 procent) Mangler cykelsti (over 5 procent). Desuden har eleverne peget på for smalle veje, at andre cyklister kører for hurtigt, dårlig belysning, manglende fortove og mange knallerter. Resultaterne er anvendt i denne handlingsplan og er desuden tilgængelige for hver af skolerne i deres fremtidige indsats for at forbedre skolevejene. Tiltag For hver af skolerne har de drøftede problemer og forslag til konkrete forbedringer i næroplandet til skolerne ført til opstilling af tiltag. Tiltagene er nævnt i bruttolisten i kapitel 7. Desuden vil kommunen fortsat løbende opretholde et frugtbart samarbejde med skoler og politi for at drøfte problemer og tiltag for at imødegå dem. Det kan både være små konkrete fysiske problemer eller problemer, som tackles bedst med kampagner, information eller kontrol. Effektvurdering Tiltagene forholder sig til de af skoler og elever oplevede problemer, og vil på den måde bidrage til at mindske skoleelevers utryghed. Dermed er håbet også, at flere elever får lov til eller lyst til selv at færdes til skole, hvilket mindsker antallet af biler ved skolerne og dermed også den oplevede utryghed for mange elever. 8 Analysen er beskrevet i et arbejdsnotat udarbejdet for Faxe Kommune af COWI.

22 TRAFIKHANDLINGSPLAN 22 7 Bruttoliste - mulige tiltag Arbejdet med handleplanen har ført til udpegning af en bruttoliste med mulige tiltag på veje og stier inden for de opstillede indsatsområder. Listen er blevet brugt som udgangspunkt for en udpegning af tiltag, som er beskrevet i kapitel 8. For hvert tiltag er nævnt, hvilket indsatsområde de hører til, og hvad baggrunden for opstilling af tiltag er. Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Hele kommunen Mindre byer Tryghed For høj fart gennem mindre byer. Tiltag: Evt. byporte (kun i byer med byzonetavle), skiltede anbefalede hastigheder mv. efter inspektion af hver by. Hele kommunen Steder med skolepatruljer Skolepatruljeblink med A22 tavle Hele kommunen - Trafiksikkerhed Kampagner, som defineres årligt Uheldsanalyse Hele kommunen - Trafiksikkerhed Samarbejde med politiet om kontrol Uheldsanalyse Hele kommunen - Trafiksikkerhed Inspektion og opfølgende forbedringer af kurver, faste genstande, skiltning, belysning, mv. Uheldsanalyse Dalby Sneholmgårdsvej, stikrydsning Stikrydsning utryg for skoleelever. Borgere peger på høj fart også ud for ældrecenter ved Lindevangsvej. Tiltag: Støtteheller ved stikryds og evt. fartdæmpninger ud for ældrecenter., Dalby Vordingborgvej / Karisevej Tryghed Høj fart giver utryghed Tiltag: Ombygning af kryds med midterheller for at sænke bilers fart og støtte en tryg krydsning, evt. med fodgængerovergang. Faxe Gl. Strandvej / Schjølersvej Uheldig stikrydsning på Schjølersvej ved varmecentral. Krydset Gl. Strandvej / Schjølersvej er udfordrende for cyklister., Tiltag: Flytte sti (kort strækning) ud langs Gl. Strandvej og nedlægge nuværende sti bag varmecentral. Evt. forbedret afmærkning med blåt cykelfelt.

23 TRAFIKHANDLINGSPLAN 23 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Faxe Ny Strandvej Stikrydsninger ved Schjølersvej og Koralvej er utrygge. Tiltag: Sløjfe krydsning ved Koralvej og etablere fodgængerovergang på hævet flade ved Schjølersvej. Faxe Rådhusvej Skoleelever krydser vejen mange steder, hvilket gør det svært at sikre dem ordentligt og oversigtsforhold er dårlige ved sideveje Tiltag: Bl.a. skal oversigt gøres bedre. Der følges op med tællinger af elever og derefter udpegning af mulige tiltag for bedre krydsning. Faxe Gl. Strandvej SFO tilknyttet Rolloskolen ligger på Gl. Strandvej og evt. behov for direkte sti gennem grønt område. Tiltag: Der er sti/fortov langs vejene, men evt. fældning af træer for at forbedre fortov og oversigt. Faxe Præstøvej / Rådhusvej Trafiksikkerhed Dårlig oversigt, svær at krydse mv. Også udpeget som uheldsbelastet sted. Tiltag: Signalkryds eller rundkørsel Uheldsanalyse,, Faxe Rønnedevej - Torvegade Tryghed I tidligere plan angivet repetitionstavler med 30 km/t på strækningen. Tidligere plan Behovet vurderes med hastighedsmålinger. Derefter stillingtagen til evt. supplerende tavler Faxe Ladeplads Faxevej / Dannebrogsvej Uheldig parkering/afsætning af elever meget tæt på krydset. Tiltag: Evt. p-forbud på Dannebrogsvej, samt opstramning af geometri i sydsiden af krydset. Faxe Ladeplads Faxevej / Faxe Havnevej Krydsende cyklister på trafikeret vej. Tiltag: Fortsætte dobbeltrettet sti på Faxe Havnevej mod syd til stitunnel under banen. Forbedre tryghed ved krydsning ved Faxevej med lokal hastighedsgrænse på Faxe Havnevej Faxe Ladeplads Faxe Havnevej / Hovedgaden Tryghed Især problematisk i sommerperiode, mange besøgende, problemer med fodgængerkrydsninger. Tiltag: Undersøge muligheden for støtteheller og fodgængerovergange Bækvej, adgang til Nordskovskolen Bækvej har lastbiler parkeret, der spærrer cykelbane. Samtidig er der mulighed for bedre afsætningsplads for elever i bil ved hallen. Tiltag: Kontrol af parkering langs vejen. Maglemosevej, adgang til Nordskovskolen Maglemosevej har mange biler med afsætning af elever og samtidig cyklende elever. Tiltag: Biler bør benytte Bækvej i stedet for. Evt. forbud mod kørsel nord for Peberkildevej og justeret afmærkning / vigepligtsforhold her. Vestre Ringvej/Lysholm Allé Trafiksikkerhed 4 uheld (heraf 1 personskadeuheld) og 1 ekstrauheld. Ingen borgerkommentarer, men en skoleelev. Tiltag: Signalet kan måske gøres mere tydelig med opsætning af flere signaler. Fodgængerfelt i nordligt ben kan overvejes Uheldsanalyse,

24 TRAFIKHANDLINGSPLAN 24 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Bråbyvej og Jens Chr. Skous Vej Forbedringsprojekt med stier på Jens Chr. Skous Vej er under udarbejdelse. Forslag om stier på Bråbyvej indgår i Stiplan. Tiltag: Ingen yderligere Lysholm Allé / Bækvej Dårlige krydsningsforhold for skoleelever Tiltag: Forbedret stikrydsning med signalreguleret fodgængerovergang på østsiden af Bækvej Lysholm Allé / Maglemosevej Dårlige krydsningsforhold for skoleelever Tiltag: Forbedret stikrydsning med signalreguleret fodgængerovergang på vestsiden af Maglemosevej Lysholm Allé mellem Bækvej og Maglemosevej Oplevet utryghed. Tiltag: Cykelbaner undersøges for at vurdere om der er tilstrækkelig plads Ringstedvej, kryds tæt på banen Vejnet Både oplevede skolevejsproblemer og fremkommelighedsproblem. Projekt i 2016 med justering af signalkryds rettet især mod bedre fremkommelighed. Tiltag: På længere sigt evt. udvidelse af vejareal til etablering af cykelstier og evt. fodgængerovergange i alle ben i krydsene Sofiendalsvej / Jernbanegade Utrygt, tvivl om vigepligtsforhold. Tiltag: Evt. opstramning af afmærkning. Evt. yderligere tiltag skal vurderes i sammenhæng med øvrig omdannelse af Jernbanegade Stationsvej / Nørregade Utrygt sted for skoleelever. Tiltag: Evt. forbedring af fodgængerovergang med rød hævet flade, som kan forlænges forbi Nørregade. Vurderes i sammenhæng med områdefornyelsesprojekt for området. Stikryds syd for boldbaner ved Sofiendalskolen Dårlig oversigt og hurtigt kørende cykler/knallerter. Tiltag: Afmærkning med tydelige vigepligtsforhold. Torvegade / Temstrupvej / Østergade Lidt rodet udseende. Tiltag: Udbedring af belægning, herunder især arealer ved overkørsler Troelstrupvej / Lædalen Problemer med, at cyklister ikke overholder vigepligt. Tiltag: Bomme ved stiudmunding Troelstrupvej / Skolegade / Søndergade Utrygt kryds. Tiltag: Den hævede flades virkning kan forstærkes med rød belægning. Troelstrupvej / Testrupvej Utrygt for skoleelever Tiltag: Blåt cykelfelt med symboler i begge retninger Bregentvedvej / Kirkepladsen / Gammel By Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet Tiltag: Der kan evt. etableres venstresvingsfaser i signalkrydset Uheldsanalyse

25 TRAFIKHANDLINGSPLAN 25 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Jernbanegade Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet sted. Lang strækning, en del uheld især ved kryds og nogle med lette trafikanter. Tiltag: Vurderes i sammenhæng med projekt om ombygning af Jernbanegade. Uheldsanalyse,, Ny Ulsevej / Gisselfeldvej Trafiksikkerhed Udpeget som særligt uheldsbelastet sted, et stort og uoverskueligt kryds. Uheldsanalyse, Tiltag: Signalregulering eller rundkørsel kan overvejes. Alternativt kan der opsættes variable tavler på Ny Ulsevej, der advarer trafikanterne hvis der er sidevejstrafik og samtidig nedsætter hastighedsgrænsen til 50 km/t. Ringstedvej Tryghed I tidligere plan omtalt forbedret afmærkning, fx. rød markering af cykelbaner og belysning nord for Slagterivej. Tidligere plan Tiltag: Skiltning saneres. Muligheder for rød markering af cykelbaner undersøges Teestrupvej i byzone Tryghed Mangler belysning. Tiltag: Belysning gennemgås og forbedres Tingvej / Vestergade / Søndergade Tryghed Mange biler, høj fart, mange krydsende cyklister. Trafiktælling viser dog ikke høj fart. Tiltag: Evt. ændre farve på belægning for at skærpe opmærksomhed, Jyderup Jyderupvej Tryghed Høj fart i kurve i Jyderup. Tiltag: Skiltet hastighed på 50 km/t Karise Køgevej Tryghed Borgerkommentar om farlig vej. Skolevejskommentar om, at det er vanskeligt at krydse mellem Kildevej og Bredgade, selvom der her allerede er hævet flade i et af to kryds., Tiltag: Forlænge hævet flade til begge sideveje. Supplerende belysning ved hævet flade. Vindbyholtvej Tryghed Høj fart gennem Roholte og Vindbyholt Tiltag: En serie af fartdæmpende bump Roholte - Vindbyholt Rønnede Vordingborgvej nord for Rønnede Strækning nord for Rønnede ved Ny Ulsevej udpeget som særligt uheldsbelastet. Også nævnt i tidligere plan. Uheldsanalyse Tiltag: Ingen oplagte forbedringsmuligheder. Der gennemføres trafiksikkerhedsinspektion på en længere strækning af Vordingborgvej. Rønnede Sti langs Lyngvej Utrygge krydsninger af veje og dårlig oversigt. Tiltag: Forbedring af stikrydsning ved Grunderupvej og af stirute på Lyngvej (steler står uheldigt, belægning repareres, belysning forbedres) Rønnede Dyssevej Tryghed Høj fart. Tiltag: Kommunen har planlagt projekt med fartdæmpning med 5 bump og blive en 40 km/t zone.,

26 TRAFIKHANDLINGSPLAN 26 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Rønnede Gl. Næstvedvej Tryghed For høj fart, tung trafik, ingen fortov. Tiltag: Vejen nedklassificeres og lukkes for gennemkørsel undtagen bustrafik Hvis nødvendig en bussluse øst for Symbiosen. Teestrup Teestrupvej / Henriettelundsvej Tiltag: Evt. støtteheller ved stikrydsning, men kræver nærmere analyser af pladsproblemer. Tidligere plan Terslev Terslev Bygade / Årløsevej Minirundkørslen opleves utryg. Tiltag: Evt. foranstaltninger, der sænker bilers fart frem mod krydset. Terslev Terslev Skole Opleves utrygt, især 90 graders sving ved skolen Tiltag: Forbedre afmærkning af dobbeltrettet sti mod Terslev. Tryghed I tidligere plan indgik differentieret hastighed på 70 km/t i kurve, afmærkning mv., støttehelle ved Henriettelundsvej., Terslev Terslev Skolevej / Tøpkildevej Svært at færdes for cyklister ved busstop nord for krydset. Tiltag: Cykelfelt med brede brudte kantlinjer med cykelsymboler for cyklister mod nord. Åbent land vest Kirkevej mellem Teestrup og Skuderløse Trafiksikkerhed om utryghed samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer udover særligt tiltag i krydset Teestrupvej / Testrup Bygade / Henriettelundsvej nævnt tidligere Uheldsanalyse, Åbent land vest Ringstedvej mellem kommunegrænse og Trafiksikkerhed om utryghed med høj fart og vanskelige kryds samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer, som f.eks. fartdæmpninger, helleanlæg, kanaliseringer ved kryds mv. Uheldsanalyse, Åbent land vest Skuderløsevej Tryghed Borgerkommentar om høj fart ingen sti på vestligste del mod Skuderløse Tiltag: Evt 2 minus 1 vej eller forlængelse af dobbeltrettet sti. Åbent land vest Køgevej gennem Freerslev Tryghed Borgerkommentar om eksempler på hasarderede overhalinger. Tiltag: Tavler med forbud mod overhaling. Åbent land øst Karisevej mellem Dalby og Karise Utryg strækning. Tiltag: På længere sigt evt. cykelsti. Dette overvejes i Stiplan Åbent land øst Præstøvej mellem Faxe Havnevej og kommunegrænse Vejnet På den sydligste del er der mange cyklister i sommerhalvåret og vejen er primært adgang til lokale rejsemål langs strækningen. ÅDT er ud fra november tælling i 2015 beregnet til ca på sydligste del (den delstrækning, hvor også den nationale cykelrute går) efter etablering af 2 minus 1 vej og lokalt 60 km/t. Målt gnsn. fart er 64 km/t, 85% fraktil er 74 km/t. Sandsynligvis en del mere trafik i sommerperioden. Vejnet Vejen er nedklassificeret. Evt. kan suppleres med forbud mod lastbilkørsel.

27 TRAFIKHANDLINGSPLAN 27 En række andre steder er blevet vurderet på baggrund af bl.a. borgerhenvendelser, men hvor det ikke er fundet muligt eller nyttigt at foreslå tiltag. Disse er vist i Bilag A. For skoleveje er desuden drøftet forslag til tiltag på skolernes arealer. Disse tiltag behandles særskilt uden for trafikhandlingsplanen, men er vist i Bilag B

28 TRAFIKHANDLINGSPLAN 28 8 Udpegede tiltag Bruttolistens tiltag er gennemgået og vurderet som baggrund for at udpege konkrete tiltag for en fire års periode. Udpegningen er baseret på en samlet vurdering af følgende forhold: Hvert tiltags mulighed for at bidrage til at opfylde de opstillede mål i kapitel 2: Trafiksikkerhed (færre personer skal komme til skade) Tryghed (skal forbedre fodgængere og cyklisters tryghed) (skal bidrage til understøtte elevers cykling eller gang, herunder især trygheden). Hvert tiltags omkostning i forhold til dets forventede effekter og bidrag til målopfyldelse. Særlig vægt på tiltag, som vurderes at have en direkte effekt på antal tilskadekomne personer. Forslaget er udmøntet i to prioriterede lister: Trafiksikkerhed Tryghed. Omfanget af tiltag i de to lister er tilpasset de forventede årlige budgetter. Omkostningstunge tiltag i bruttolisten, som ikke kan gennemføres inden for de foreliggende budgetrammer, er samlet i sin egen liste i Bilag D. Listen vil indgå særskilt i kommunens vurderinger i den fremadrettede planlægning. Det samlede forslag til en prioritering vil desuden løbende blive afstemt efter kommunens budgetlægning de kommende fire år. Trafiksikkerhed Bruttolisten omfatter tiltag på konkrete steder målrettet trafiksikkerhed og forslag til trafiksikkerhedsinspektion på en række strækninger og efterfølgende tiltag som f.eks. forbedringer af skilte og afmærkning. For trafiksikkerhed prioriteres efter følgende princip:

29 TRAFIKHANDLINGSPLAN 29 Gruppe 1: Tiltag på de særligt uheldsbelastede steder prioriteres højest. Gruppe 2: Tiltag med inspektion og efterfølgende små forbedringer samt kampagner prioriteres næsthøjest. Gruppe 3: Øvrige tiltag rettet mod trafiksikkerhed prioriteres ud fra ressourcemuligheder. De opstillede overslag er meget foreløbige og variationer i priser for udførelse kan evt. føre til muligheder for at gennemføre flere projekter, som i givet fald kan være fra denne gruppe. Tryghed Tiltag rettet mod at forbedre trygheden dækker et bredt spekter af både relativt billige og dyre tiltag, hvor det desuden kan være vanskeligt at vurdere størrelsesordenen af effekter. Bruttolisten omfatter udpegede konkrete tiltag ud fra skolevejsanalysen og borgerkommentarer. For tryghed prioriteres efter følgende princip: Gruppe 1: Tiltag udpeget ud fra både skolevejsanalyse og borgerkommentarer prioriteres højest. Gruppe 2: Øvrige tiltag udpeget enten ud fra skolevejsanalyser eller borgerkommentarer prioriteres årligt ud fra skønnet effekt på mindsket uheldsrisiko og nærhed til skoler (jo tættere på skoler, jo flere elever formodes at få nytte af tiltaget), selvom der i dag ikke er registreret uheld. Gruppe 3: Øvrige tiltag, herunder undersøgelser, prioriteres ud fra ressourcemuligheder. De opstillede overslag er meget foreløbige og variationer i priser for udførelse kan evt. føre til muligheder for at gennemføre flere projekter, som i givet fald kan være fra denne gruppe. Desuden indgår tryghedsfremmende tiltag fra stiplanen i den årlige budgetlægning om trafikhandlingsplanen. Med tryghedsfremmende tiltag menes her mindre tiltag, som ikke er anlæg af egentlige cykelstier. Det er i højere grad tiltag, der binder stiruter sammen i form af f.eks. stikrydsninger, der øger trygheden. Oversigt over prioriterede tiltag Bilag C viser en oversigt, hvor bruttolisten er sorteret ud fra ovenstående principper og tiltagen er vist med anlægsskøn og skøn over effekter på trafiksikkerhed.

30 TRAFIKHANDLINGSPLAN 30 Bilag A Øvrige vurderede steder Denne liste omfatter steder, som er blevet vurderet, og hvor det ikke er fundet muligt eller nyttigt at foreslå tiltag. Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Dalby Heeringvej - Borgerkommentar om for høj fart og mange lastbiler. Dalby Bavne Skole Indretning af busstop synes uhensigtsmæssig. Tællinger viser ikke dette, og der er allerede fartdæmpninger. Ingen brugere har peget på problemer. Dalby Karisevej / Bavnestræde Trafikeret sted med mange skoleelever. Der er allerede rød hævet flade og ingen yderligere tiltag vurderes rimelige. Dalby Karisevej Tryghed Utrygt for cyklister. Det er svært at foretage yderligere. Dalby Vordingborgvej Tryghed Manglende fortov mellem husnr. 404 og busstop nord herfor. Det vurderes, at busstop syd for Karisevej kan benyttes i stedet for., skolevejsanalyse Faxe Ladeplads Favrbyvej Tryghed Høj fart, svært at krydse vejen. Fartmålinger viser dog gnsntl. ca. 40 km/t Fartmålinger viser lav fart. Kan holdes under observation., skolevejsanalyse Kirsebærvej / Østergade Dårlig oversigtsforhold for stitrafikanter er påpeget. Der er ikke umiddelbart forslag til forbedringer på denne vej, som har lille mængde og langsomt kørende biltrafik Præstevænget / Frederiksgade Uoverskuelig stikrydsning for skoleelever. Tiltag: Foreslås ved kryds med Søndergade Teestrupvej ved jernbane Tryghed Som led i baneprojektet etableres en dobbeltrettet cykelsti på tværs af banen. Det giver ny stikrydsning øst herfor, som evt. kræver indsats. Forvaltningen Forbedringer i nuværende projekt skal først realiseres og kan evalueres senere. Karise Karise Skole Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Møllevej Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Skolegade mv. Der er igangsat en række forbedringer sammen med skolen. Karise Bredgade Tryghed om høj fart. Evt. tælling for at vurdere effekt af etableret 2 minus 1 vej, skolevejsanalyse, skolevejsanalyse

31 TRAFIKHANDLINGSPLAN 31 Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Rønnede Dalgårdsvej Tryghed Borgerkommentar om smal vej og farlige mødesituationer. Tiltag: I tidligere plan omtalt hævet flade ved Kongstedgårdsvej, men det vurderes ikke nødvendigt Rønnede Faxevej, øst for Rønnede Strækning på ca. 800 m lige øst for byen udpeget som særligt uheldsbelastet sted. Uheldsanalyse Der er projekt i gang med kanaliseringer og helleanlæg i krydsene ved Dalgårdsvej og Lystrupvej, samt anlæg af dobbeltrettet cykelsti i den sydlige side af Faxevej. Rønnede Vordingborgvej Trafiksikkerhed Strækning Ny Næstvedvej til nord for Faxevej udpeget som særligt uheldsbelastet. Utryghed oplevet af skoleelever på grund af høj fart. Kryds med Ny Næstvedvej og med Faxevej ombygges i Uheldsanalyse, borgerkommentarer, skolevejsanalyse Rønnede Tryghed "Voldsomt belastet" er en borgerkommentar. Trafiktal understøtter ikke dette udsagn. Dyssevej / Dalgårdsvej Rønnede Nymarksvej Tryghed Parkerede biler på fortov tvinger fodgængere ud på kørebane. Det vurderes at være et lille problem. Terslev Terslev Tryghed Veje til byen: For høj fart. Kommunen er ved at sætte byporte op samt bump ved byporte. Terslev Terslev Skolevej Tryghed Farligt for cyklister på strækning mod Der er cykelsti mellem Terslev og via Terslevvej. Åbent land vest Moltkesvej mellem Bregentved og by Tryghed, skolevej Oplevet utryghed. Kommunen er i gang med projekt, der inkluderer byport i og rød belægning., skolevejsanalyse

32 TRAFIKHANDLINGSPLAN 32 Bilag B Tiltag inden for skolernes areal Geografi Sted Indsatsområde(r) Tiltagstype Baggrund Faxe Ladeplads Hylletoft Skole Udvidelse af skolens areal til afsætning af elever Sofiendalsskolen Belysning ved p-plads og skaterområde Borgerkommentar Nordskovskolen Forbedring af afsætningsplads for elever ved hallen, herunder evt. ny adgang fra Bækvej og ensrettet kørsel til og fra pladsen Vibeengskolen Problemer med trafik på Søndermarken og dårlig adgang fra Vibeeng Allé. Desuden sammenblanding af skoleelever og anden stitrafik forbi skolen., skolevejsanalyse Tiltag: Bedre anlæg til afsætning for enden af Søndermarken. Ændrede kørselsforhold nord for skolen og bedre stiløsninger mellem Vestre Ringvej og skolen, herunder bedre afmærkning. Rønnede Møllevangskolen Afsætningsplads opleves utryg. Tiltag: Ombygning af plads til afsætning af elever Terslev Terslev Skole Problemer med bustrafik på skolens areal. Tiltag: Forbedring af manøvreareal for skolebus.

33 TRAFIKHANDLINGSPLAN 33 Bilag C Oversigt over tiltag i prioriterede grupper Geografi Sted Tiltagstype Baggrund Anlægsskøn Anslået reduktion i % på uheldsrisiko ** Trafiksikkerhed, gruppe 1 Jernbanegade Udpeget som særligt uheldsbelastet sted. Lang strækning, en del uheld især ved kryds og nogle med lette trafikanter. Tiltag: Vurderes i sammenhæng med projekt om ombygning af Jernbanegade. Uheldsanalyse,, - Prissættes ikke her - Vestre Ringvej/ Lysholm Allé 4 uheld (heraf 1 personskadeuheld) og 1 ekstrauheld. Ingen borgerkommentarer, men en skoleelev. Uheldsanalyse, kr. inkl. analyse af signalindstillinger 10-15% Tiltag: Signalet kan måske gøres mere tydelig med opsætning af flere signaler. Bregentvedvej / Kirkepladsen / Gammel By Udpeget som særligt uheldsbelastet Tiltag: Der kan evt. etableres eftergrønt og andre justeringer i signalkrydset, signalanalyse gennemføres som grundlag Uheldsanalyse Ca kr for analyse og opsætning af signaler. Ca. 33% af venstresvingsuheld. Trafiksikkerhed, gruppe 2 Åbent land vest om utryghed samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer udover særligt tiltag i krydset Teestrupvej / Testrup Bygade / Henriettelundsvej nævnt tidligere Uheldsanalyse, Kirkevej mellem Teestrup og Skuderløse Trafiksikkerhedsinspektion % for inspektion % efter at tiltag er gennemført Åbent land vest Ringstedvej mellem kommunegrænse og om utryghed med høj fart og vanskelige kryds samt flere uheld. Tiltag: Inspektion for potentielle mindre forbedringer, som f.eks. fartdæmpninger, helleanlæg, kanaliseringer ved kryds mv. Uheldsanalyse, Trafiksikkerhedsinspektion kr 0% for inspektion % efter at tiltag er gennemført Hele kommunen - (kampagner, omfang og karakter vurderes) Uheldsanalyse? - Hele kommunen - Samarbejde med politiet om kontrol Uheldsanalyse? - Hele kommunen - Inspektion og opfølgende forbedringer af kurver, faste genstande, skiltning, belysning, mv. Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsinspektion ca pr km ekskl. tiltag. 0% for inspektion % efter at tiltag er gennemført

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 FAXE KOMMUNE STATUS FOR TRAFIKULYKKER 2010-2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antal personskade-

Læs mere

STIPLAN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Udpegning af hovedruter 2. 3 Tiltag for at realisere stiplanen 4. Indholdet af stiplanen

STIPLAN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Udpegning af hovedruter 2. 3 Tiltag for at realisere stiplanen 4. Indholdet af stiplanen FAXE KOMMUNE STIPLAN NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Udpegning af hovedruter 2 3 Tiltag for at realisere

Læs mere

1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej

1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej 1. Faxe Enkeltrettede fællesstier på Rådhusvej mellem Præstøvej og Ny Strandvej F1 - Nye enkeltrettede stier / cykelbaner (evt. fællesstier/ delte stier) Fortov på begge sider af Rådhusvej øst for Præstøvej

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2011

Trafiksikkerhedsplan 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Juni 2011 Trafiksikkerhedsplan 2011 Egedal Kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf.: 72 59 60 00 E-mail: kommune@egekom.dk Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 8. juli

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning

Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Trafiksikkerhedsplan - Sammenfatning Godkendt på Teknisk Udvalgs møde den 5. maj 2010 INDHOLD 1 Forord...3 2 Kortlægning af nuværende forhold...4 3 Utryghed blandt borgere i kommunen....5 4 Skolevejsundersøgelse...

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2010

Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Maj 2011 Kommune - Trafiksikkerhedsplan 2010 Trafiksikkerhedsplan 2010 Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Kommune - Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Ikast Vestre Skole

Skolevejsanalyse 2013 Ikast Vestre Skole Skolevejsanalyse 2013 Ikast Vestre Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.1.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830

Læs mere

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1.

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1. NOTAT Projekt Trafiksanering Område A Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-06-15 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann 1. Trafiksanering af Område A Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre

Læs mere

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune

Trafiksikkerhed. og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Trafiksikkerhed og borgerinddragelse i Tølløse Kommune Af Ole Johansen, Tølløse Kommune olj@tollose.dk Morten Klintø Hansen, Cowi A/S mkh@cowi.dk Tølløse Kommune har tilsluttet sig Færdselssikkerhedskommissionens

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser

Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune. Borgerhenvendelser Trafiksikkerhedsprioritering Kerteminde Kommune Borgerhenvendelser 2013-2014 Trafikulykker koster det offentlige dyrt Udgifter pr. personskade registreret hos politiet udgør i gennemsnit ca. 600.000 kr.

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-04-25 Til Fra Peter Sandell Anders Kusk og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af uheldsanalyse

Læs mere

Stevns Kommune. Trafiksikkerhedsplan 2012-2024

Stevns Kommune. Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 Stevns Kommune Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 Forord Trafiksikkerhedsplan 2012-2024 for Stevns Kommunes sætter særligt fokus på trafiksikkerheden, og giver borgerne mulighed for at få indflydelse på og

Læs mere

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 Veje og Grønne Områder Sagsnr. 270793 Brevid. 2452081 Ref. BIRD Dir. tlf. 4631 3733 Birthedj@roskilde.dk Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 15. december 2016 Med baggrund i Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2015 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-04-23 Til Fra Peter Sandell Brian Jeppesen og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af

Læs mere

FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN 2013-2016

FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN 2013-2016 Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Maj 2012 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN 2013-2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN 2013-2016 Revision V5 Dato 2012-05-30 Udarbejdet af CM, JPL Kontrolleret

Læs mere

Jellebakkeskolen, revision 2013:

Jellebakkeskolen, revision 2013: Jellebakkeskolen, revision 2013: Jellebakkeskolen er beliggende i Risskov nord for Aarhus. Skolen har 0.-9. klassetrin og modtager pr. august 2013 samtlige elever fra Vejlby Skole. SFO er beliggende nær

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN FOR FREDENSBORG KOMMUNE 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 4 Forslag til målsætninger 5 Eksisterende vejnet og trafik 6 Forslag til hastighedsgrænser 7 Skoleveje

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole

Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole Skolevejsanalyse 2013 Bording Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016. side 1 TRAFIKSIKKERHEDSPLAN Vordingborg Kommune 2013-2016 side 1 Vordingborg Kommune - Trafi ksikkerhedsplan Trafi ksikkerhedsplan 2013-2016 Vordingborg Kommune Vej- og Trafi ksekretariatet Mønsvej 130 4760 Vordingborg

Læs mere

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune

HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Vinderup Sevel Thorsminde Holstebro Mejrup Vemb Nr. Felding Tvis Staby Ulfborg HASTIGHEDSPLAN Holstebro Kommune Holstebro Kommune Hastighedsplan Godkendt d. 18. august 2009 Udarbejdet af Holstebro Kommune

Læs mere

Bilag 1 Status Trafiksikkerhedsplan 2010 (inklusive stiprojekter)

Bilag 1 Status Trafiksikkerhedsplan 2010 (inklusive stiprojekter) 1 Ringsted Dagmarsgade/Anlægsvej Fjernelse af den eksisterende indsnævring og tilhørende beplantning i krydset. I stedet etableres et bump til dobbeltrettet trafik, evt. mindre indsnævring af vejprofilet

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Uhre Friskole

Skolevejsanalyse 2013 Uhre Friskole Skolevejsanalyse 2013 Uhre Friskole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Faxe Kommune. Byudvikling i Dalby. Trafikforhold. Oktober 2007. Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling

Faxe Kommune. Byudvikling i Dalby. Trafikforhold. Oktober 2007. Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling Faxe Kommune Byudvikling i Dalby Trafikforhold Oktober 2007 Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling Faxe Kommune Byudvikling i Dalby Trafikforhold Oktober 2007 Ref Faxe Kommune Version V1 Dato

Læs mere

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010.

Forord. Trafiksikkerhedsplanen erstatter kommunens tidligere trafiksikkerhedsplan fra 2010. Vejle Kommune 2014 Forord Vejle Kommune har udarbejdet en trafiksikkerhedsplan for perioden 2014-2017. Med denne har Vejle Kommune skabt et grundlag for de kommende års arbejde med trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsplanen

Læs mere

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning

Anbefalede skoleruter Jens Kristian Duhn, Troels Vorre Olsen, Via Trafik Rådgivning Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro

Sønderborg Kommune. Hastighedsplan. Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro Hastighedsplan Sønderborg Kommune Hastighedsplan Udarbejdet af Sønderborg Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro 2 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1.1 Hvad er en hastighedsplan? 1.2 Målsætning 5 6 7

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017

Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Trafiksikkerhedsplan 2014-2017 Favrskov Kommune Trafik og Veje 2014 Forord Favrskov Kommune udarbejdede i 2008 en trafiksikkerhedsplan med det ambitiøse mål at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang

Glostrup Kommune. Trafiksaneringsplan for Nordvang Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Januar 2015 Glostrup Kommune Trafiksaneringsplan for Nordvang Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: Januar 2015 2 Indhold 1 INDLEDNING... 4 2 NUVÆRENDE

Læs mere

BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE

BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE SUPERCYKELSTI ÅRSLEV-ODENSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund og formål

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen

Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen Skolevejsanalyse 2013 Dalgasskolen Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Engesvang Skole

Skolevejsanalyse 2013 Engesvang Skole Skolevejsanalyse 2013 Engesvang Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsplan 25. januar 2010 Rev. 04. marts 2010 Odsherred kommune Indholdsfortegnelse 1 Uheldsstatistik... 3 1.1 Datagrundlag...3 1.2 Uheldsfaktorer...4 1.3 Uheldsudviklingen 1986-2008...4 1.4

Læs mere

Oversigtskort: 2 af 14

Oversigtskort: 2 af 14 er beliggende i den sydlige del af Hobro. Skolen har ca. 520 elever fordelt på 0.-6. klassetrin. SFO er beliggende ved skolen. Der er udpeget 12 fokuslokaliteter i skoledistriktet. Kort 1 af 14 Skole:

Læs mere

Bilag 1 Projektbeskrivelse Etablering af stifaciliteter på Karl af Rises Vej i Karise

Bilag 1 Projektbeskrivelse Etablering af stifaciliteter på Karl af Rises Vej i Karise Bilag 1 Projektbeskrivelse Etablering af stifaciliteter på Karl af Rises Vej i Karise Cykelfremme i Faxe Kommune Faxe Kommune vil fremme cyklisme i kommunen. Cyklisters vilkår skal og bliver løbende forbedret

Læs mere

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport

Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Trafikplan for Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommune Resumérapport Indledning I foråret 2008 igangsatte Ikast-Brande Kommune udarbejdelsen af en samlet trafikplan indeholdende delplaner for trafiksikkerhed,

Læs mere

Administrationens prioritering af ansøgninger til PULO s puljemidler i kategorien Sikker færden, 31. oktober 2018

Administrationens prioritering af ansøgninger til PULO s puljemidler i kategorien Sikker færden, 31. oktober 2018 Administrationens prioritering af ansøgninger til PULO s puljemidler i kategorien Sikker færden, 31. oktober 2018 Administrationen har vurderet projektansøgningerne ud fra følgende fem parametre: 1) den

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA REBILD KOMMUNE HOBROVEJ I STØVRING TRAFIKSIKKERHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1 Trafikgrundlag

Læs mere

MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN 2017-2020

MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN 2017-2020 MARTS 2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN - TRAFIKSIKKERHED OG TRYGHED I PERIODEN 2017-2020 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE 27. JANUAR 2016 TEKNISK NOTAT

TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE 27. JANUAR 2016 TEKNISK NOTAT TRAFIKSIKKERHEDSTILTAG VED KARISE SKOLE TEKNISK NOTAT 27. JANUAR 2016 Hougaard Trafik Vagtelvej 7, 4700 Næstved Tlf. 29 70 75 70 rikke@hougaardtrafik.dk www.hougaardtrafik.dk INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...

Læs mere

Følgende rettelser og tilføjelser foreslås indarbejdet i trafiksikkerhedsplanen i forhold til høringsoplægget:

Følgende rettelser og tilføjelser foreslås indarbejdet i trafiksikkerhedsplanen i forhold til høringsoplægget: GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Bilag med ændringer til oplægget til trafiksikkerhedsplanen NOTAT Dato: 15. juli 2009 Af: Susanne Bislev Sonnenberg Følgende rettelser

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Ikast Nordre Skole

Skolevejsanalyse 2013 Ikast Nordre Skole Skolevejsanalyse 2013 Ikast Nordre Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune

Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 Randers Kommune Trafiksikkerhedsplan 2014-2020 2 Forord I er det vigtigt, at alle kan færdes trygt og sikkert i trafikken. Hvis vi ser på de senere år, er der sket et markant fald i antallet af dræbte og tilskadekomne

Læs mere

FAXE KOMMUNE Cykelstrategi

FAXE KOMMUNE Cykelstrategi FAXE KOMMUNE Cykelstrategi Udvalgte stiprojekter Projektbeskrivelser 5. januar 2016 1 ID: F1 Forslag 1 Lokalitet: Rådhusvej, Faxe Dato: 10.12.2016 ÅDT: 1.800 Hastighed (gns): 49,8 Hastighed (85%): 59,0

Læs mere

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO 1 Indledning... 3 2 Problemstillinger... 5 3 Trafiktal... 9 4 Løsningsforslag... 11 4.1 Løsningsforslag 1... 11 4.2 Løsningsforslag

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Blåhøj Skole

Skolevejsanalyse 2013 Blåhøj Skole Skolevejsanalyse 2013 Blåhøj Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND

AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Til Aabenraa Kommune Dokumenttype Hastighedsplan Dato Februar 2015 AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND AABENRAA KOMMUNE HASTIGHEDSPLAN FOR ÅBENT LAND Revision 02 Dato 2015-02-25 Udarbejdet af

Læs mere

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune Projekt: Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering. Dato: 09-01-2019 Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune 1. Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering.

Læs mere

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5

Indhold. Trafiksikkerhedsprojekter til prioritering 2015. Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2. Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Indhold Side 2 -liste med projekter - prioritet 1 og 2 Side 3 - liste med projekter prioritet 3-4-5 Side 5 - beskrivelse af projekter i prioritet 1 og 2 1 Projekter prioritet 1 og 2 kategori Lokalitet

Læs mere

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE Til Kalundborg kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2010 Bilag til Trafiksikkerhedsplanen for Kalundborg Kommune FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE FORSLAG TIL TRAFIKPLAN FOR KALUNDBORG BYMIDTE

Læs mere

Brøndby Kommune. Skolevejsanalyse 2011 Brøndbyvester Skole. Brøndby Kommune

Brøndby Kommune. Skolevejsanalyse 2011 Brøndbyvester Skole. Brøndby Kommune Brøndby Kommune Skolevejsanalyse 2011 Brøndbyvester Skole Brøndby Kommune Brøndby Kommune Skolevejsanalyse for 3 skoler i Brøndby Kommune Brøndbyvester Skole Udarbejdet af Brøndby Kommune i samarbejde

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 04 Uheldsanalyse 04 Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet for at minimere

Læs mere

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport

Stiplan 2010. - offentlige cykel- og gangstier til transport Stiplan 2010 - offentlige cykel- og gangstier til transport Maj 2011 Stiplan 2010 Ringsted Kommune Drift og Forsyning Udarbejdet i samarbejde med Via Trafik Dato: 9. maj 2011 2 Indhold Forord 5 Planens

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Horsens Kommune. Skolevejsanalyse for Brædstrup Skole. januar Tillægsrapport

Horsens Kommune. Skolevejsanalyse for Brædstrup Skole. januar Tillægsrapport Horsens Kommune Skolevejsanalyse for Brædstrup Skole Tillægsrapport januar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 5 2 RESULTATER 6 2.1 Transportmiddel til og fra skole 6 2.2 Transportvaner 9 2.3 Elevernes

Læs mere

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune

Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Handlingsplan for trafiksikkerhed Nørre Aaby Kommune Nørre Aaby Kommune Udarbejdet i samarbejde med INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 PROBLEM- OG INDSATSOMRÅDER 4 2.1 Problemområder

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Trafiksikkerhedsudvalget

Trafiksikkerhedsudvalget Frederikshavn Kommune Aktivitetsplan 2018 Sags nr. EMN-2018-00019_Sbh_rlbr Målsætning Frederikshavn Kommune har valgt at følge Færdselssikkerhedskommissionens målsætning, der er lavet i handlingsplanen

Læs mere

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge BILAG 1 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 18-04-2016 Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge I vedlagte liste er trafiksikkerhedsprojekterne oplistet i prioriteret rækkefølge (højest prioriterede)

Læs mere

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven.

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven. Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 23. februar 2017 1 Sagsnr.: 17/5675 Analyse af trafikken ved Slotshaven Introduktion I forbindelse med etablering af nye boliger samt udbygning af VUC, er Vej og Trafik blevet

Læs mere

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18.

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18. UDKAST Skanderborg Kommune Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej NOTAT 18. juli 2018 LLJ/llj 0 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 0 Indholdsfortegnelse... 1 1 Baggrund... 1 1.1 Eksisterende forhold...

Læs mere

Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009 Projekt: 21.8374.01

Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009 Projekt: 21.8374.01 Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Notat Holbæk, trafiksaneringsprojekter i 10 lokalområder 13. Januar 2009

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Østrigsgades Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Østrigsgades Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Østrigsgades Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.01.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830 Virum

Læs mere

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT JANUAR 2012 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT PRIORITEREDE PROJEKTER FRA TRAFIKSIKKERHEDSHANDLINGSPLAN 2010 TEKNISK NOTAT Nørretorv 14, 4100 Ringsted JANUAR 2012 RINGSTED

Læs mere

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Tryghed langs skolevejen - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Baggrund Marie Thesbjerg Ansat ved Rambøll Danmark Trine

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB UDKAST Dragør Kommune NOTAT 8. april 2016 JKD/SB Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Indledning... 1 2 Trafikulykker 2010-2014... 2 2.1 Kirkevej / Hartkornsvej... 5 2.2 Fælledvej/Sdr. Kinkelgade/Brydevej/Søndergade...

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ UDKAST Dragør Kommune Trafiksikker i Dragør NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Resume... 3 3. Analyse... 4 Respondenter... 4 Bopæl... 4 Alders- og kønsfordeling... 4

Læs mere

Projekter for bedre trafiksikkerhed

Projekter for bedre trafiksikkerhed Bilag 1 Projekter for bedre trafiksikkerhed Dette bilag hører til indstillingen for Trafiksikkerhed, frigivelse af anlægsmidler, og indeholder 6 trafiksikkerhedsprojekter for vejkryds og vejstrækninger

Læs mere

SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM?

SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM? DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 22. november 2012 Adriaan Schelling ahs@vd.dk 7244 3462 SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM? EN UDTALELSE FRA VEJDIREKTORATET, SIKKERHEDSAFDELINGEN Niels Juels Gade

Læs mere

Rødovre Kommune. Kortlægning af behov for cykelstier Screening og forslag til tiltag. Notat Udgave

Rødovre Kommune. Kortlægning af behov for cykelstier Screening og forslag til tiltag. Notat Udgave Notat Udgave 5 05.04.2018 Rødovre Kommune Kortlægning af behov for cykelstier Screening og forslag til tiltag Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

Cykelsti langs Stumpedyssevej

Cykelsti langs Stumpedyssevej Cykelsti langs Stumpedyssevej Hørsholm Kommune ønsker at forbedre forholdene for cyklister langs Stumpedyssevej for at give især skolebørn en god og sikker cykelforbindelse frem til skolen. 1. Overordnet

Læs mere

NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg. I notatet gennemgås forslaget fra gruppen Sikker trafik i Svogerslev.

NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg. I notatet gennemgås forslaget fra gruppen Sikker trafik i Svogerslev. Veje og Grønne Områder Sagsnr. 291111 Brevid. 2589079 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg 7. august 2017 I notatet gennemgås forslaget

Læs mere

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej Tillæg til notatet r i byerne I dette tillæg til notatet r i byerne er følgende veje blevet vurderet: Frederikssund: - Færgevej - Byvej - Ådalsvej - Strandvangen - Marbækvej Skibby: - Selsøvej - Skuldelevvej

Læs mere

Projekter i gang på følgende skoler: Søager, Balsmose, Boesager, Bækkegård, Lærke, Slagslunde og Ganløse.

Projekter i gang på følgende skoler: Søager, Balsmose, Boesager, Bækkegård, Lærke, Slagslunde og Ganløse. Nr. Lokalitet Løsning Anlægsoverslag Status Under 100.000 100.000-1 mio. Over 1 mio. 1 Egedal Kommunes skoler Afsluttede projekter på følgende skoler: Stenløse Privatskole Egedal Gymnasium Igang siden

Læs mere

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR Farum bymidteanalyse Strategi NOTAT 20. juni 2011 RAR 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Strategi... 2 1.1.1 Vejklassificering... 3 2 Frederiksborgvej... 4 2.1 Tværsnit af Frederiksborgvej...

Læs mere

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade

Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade TILLÆG TIL Hastighedsplan 2006-2012 Klausdalsbrovej - Herlev Ringvej - Herlev Hovedgade Tillæg til Hastighedsplan 2006-2012 for Klausdalsbrovej, Herlev Ringvej og Herlev Hovedgade er udarbejdet i 2007-08

Læs mere

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP REITAN EJENDOMSUDVIKLING AS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT 1 Baggrund Reitan

Læs mere

UDKAST. Rudersdal Kommune

UDKAST. Rudersdal Kommune UDKAST Lette trafikanters krydsning af Birkerød Kongevej Trafiksikkerhedsinspektion NOTAT 5. maj. 2015 ph/jvl 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 2.1 Trafiktælling... 3 3 Trafikulykker...

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole

Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole Skolevejsanalyse 2013 Ejstrupholm Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil er

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik

UDKAST. Trafiksikkerhedsstrategi Veje og Trafik UDKAST Trafiksikkerhedsstrategi 2017-2020 Veje og Trafik En aktiv Trafiksikkerhedsstrategi De menneskelige omkostninger ved en trafikulykke er ubeskrivelige for de involverede og deres pårørende, og dertil

Læs mere

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet NOTAT Projekt Ørbæksvej - Alsvej Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Rambøll By og Trafik Kopi til Charlotte Skov 1. Baggrund I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll

Læs mere

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 Bilag til Trafiksikkerhedsplan 2012-2018 Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 1 1 Indledning...3 1.1 Læsevejledning...4 2 Deninitioner og afgrænsninger...5

Læs mere

Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag. Figur 1: Uheldsbilledet for Vinderup (rød prik angiver uheld), se bilag.

Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag. Figur 1: Uheldsbilledet for Vinderup (rød prik angiver uheld), se bilag. Notat Holstebro Kommune TRAFIKSIKKERHED VINDERUP Anbefalinger til tiltag 30. juli 2014 Projekt nr. 217774 Dokument nr. 1212015346 Version 1 Udarbejdet af PIO Kontrolleret af Godkendt af 1 GENERELT Hovedgaden

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 2015 Uheldsanalyse 2015 Indledning Rudersdal kommune arbejder målrettet og systematisk med at minimere antallet af trafikulykker og personskader i trafikken. Dette gøres både ved forebyggelse gennem

Læs mere

FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN

FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato April 2012 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGS- PLAN 2013-2016 FAXE KOMMUNE TRAFIKHANDLINGSPLAN 2013-2016 Revision V4 Dato 2012-05-10 Udarbejdet af CM, JPL Kontrolleret

Læs mere

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse Uheld 11-13 Uheldsanalyse Kortlægning og analyse Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet

Læs mere

Teknisk notat. Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej og krydset Kohavevej/Rundforbivej/Trørødvej

Teknisk notat. Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej og krydset Kohavevej/Rundforbivej/Trørødvej Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej

Læs mere

Trafikhandlingsplan 2016 Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD

Trafikhandlingsplan 2016 Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD Mariagerfjord Kommune 1 INDHOLD 1. Indledning 2 1.1 Næste års budgetter 2 2. Gennemgang af borgerhenvendelser 3 3. Vejprojekter 4 3.1 Status 4 3.2 Fremtidige projekter 4 4. Trafiksikkerhedsprojekter 5

Læs mere

Allerød Kommune Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015

Allerød Kommune Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015 Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Gladsaxe Kommune NOTAT 31. maj 2010 TVO/PSA Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Kryds 1: Klausdalsbrovej/Hillerødmotorvejen... 2 2.1 Analyse... 3 2.1.1 Trafiktælling... 3 2.1.2 Observationer...

Læs mere