Kommunalvalg Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunalvalg 2013. Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i 2013. Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november."

Transkript

1 Kommunalvalg 2013 Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november. Målet er at standse den faldende valgdeltagelse, som eksperter kalder en trussel for det lokale demokrati. Ifølge KL kan valgdeltagelsen til kommunalvalget i år gå hen og blive den laveste nogensinde, hvis ikke der gøres noget aktivt for at standse faldet. Kommunalvalget i 2009 satte flere kedelige rekorder. Valgdeltagelsen var den laveste i 35 år og markant færre ønskede at stille op til kommunalvalget. Kommunikation vil dække valget bredt, men skal stemmeprocenten op, så skal der findes nye veje til at få særligt tre grupper til stemmeurnerne på valgdagen. Det er nemlig især socialt marginaliserede, tosprogede og unge, der melder fra, når der skal sættes kryds ved et kommunalvalg. På landsplan var det kun hver tredje kontanthjælps-modtager, der stemte. Stemmeberettigede med en kort uddannelse stemmer heller ikke i samme grad som borgere med en lang videregående uddannelse. Det er en trussel for det lokale demokrati i Ishøj. For hvis de socialt marginaliserede, tosprogede og unge vælger at blive væk fra valgaftenen bliver det et problem for kommunens beslutningstagere. Ifølge Kasper Møller Hansen - professor i statskundskab ved Københavns Universitet mister de legitimitet, når de ikke er valgt af alle. I Ishøj er det bekymrende, at et område som Vejleåparken kun fik en stemmeprocent på 48,7 % i Kommunalvalg 2009: Stemmeberettige procent optalte stemmer Samlet , Strandgårdskolen , Ishøj Bycenter , Gildbroskolen , Vibeholmskolen , Ishøj Landsby ,4 870 Ud af stemmeberettigede borgere i Ishøj stemte kun 9328 til kommunalvalget i Det betyder, at 6150 stemmeberettigede har valgt ikke at bruge deres stemmeret. Samlet faldt

2 stemmeprocenten 2,3 procent fra kommunalvalget i 2005, hvor stemmeprocenten var på 62,6. På landsplan faldt stemmeprocenten med 3,7 procenten fra 2005 til 2009, hvor stemmeprocenten gik fra 69,5 til 65,8 %. Ishøj har altså et stykke vej for bare at komme op på det landsdækkende niveau. Anne Tortzen fra center for borgerdialog tror ikke de dårligst stillede, tosprogede og unge har knyttet sig tættere til lokaldemokratiet i de år, der er gået siden sidst. Og vigtigt er det, at den lave stemmeprocent og manglende deltagelse ikke er et udtryk for, at borgerne ikke gider engagere sig. Det er fordi, de ikke føler sig hørt. Sidder borgerne tilbage i sofaen med en utilfredshed kan den ifølge kommunalforsker Roger Buch vende to veje: Det kan få en til aktivt at brokke sig og gå hen og stemme, men omvendt kan det også få en til at blive apatisk og blive hjemme. Og i forhold til de socialt marginaliserede vil de nok i højere grad blive hjemme. Skal valgdeltagelsen op er der altså behov for at skabe nogle rammer, hvor den gruppe borgere føler sig hørt. Hvad kan kommunikation gøre? For at højne stemmeprocenten vil kommunikation i månederne op til kommunalvalget løbende lave historier om det lokale demokrati. Vi begynder året med historier, hvor vi behandler spørgsmål som, hvad er nærdemokrati og hvorfor er det vigtigt, at borgerne tager del i det lokale demokrati. Hvad er de kommunale ansvarsområder? Hvad er embedsværkets rolle etc. Direkte opfordring til at stemme: Når vi nærmer os valgdatoen begynder vi direkte at opfordre folk til at stemme og bakke op om det lokale demokrati. Da vi som beskrevet tidligere ved, at det især er unge og tosprogede borgere, der har en lavere stemmeprocent, vil vi især målrette historierne til de grupper. Gennem historiefortælling og information kan Kommunikation synliggøre det lokale demokrati. Men for at komme i mål med at hæve stemmeprocenten kræver det et partnerskab med kommunens frivillige ildsjæle og lokale interessegrupper. Derfor vil kommunikation indgå et partnerskab med bl.a. skolerne, CPH West, Ishøj Ungdomsskole, frivillige ildsjæle, boligforeningerne og tosprogede foreninger.

3 Alle målgrupper Et gennemgående slogan i vores kampagne bliver: Ishøj Valg 13 din by din stemme. På kommunens hjemmeside vil vi lave en underside til kommunalvalget, som en samlende portal for alle vores kommunikationskanaler. Servicevideoer: Fx hvornår kan man brevstemme? Hvem kan stemme? Videoer som i øvrigt også kan vises med god effekt i Ishøj Bio, samt alle steder, hvor vi har info tv. Vi skal undersøge om vi kan overtage fladskærmen, som Centeret har hængende ved trappen op til sundhedscenteret. Rigtig god placering for kommunens info, som Kommunikation har kigget misundeligt på i længere tid. Valgudsendelser og valgmøde på TV2 Lorry: Ligesom tidligere år vil der være et valgmøde i Ishøj Kulturcafe, hvor alle de opstillede partier vil være repræsenteret. Men denne gang kan det blive i samarbejde med TV2 Lorry, der er kommet med et attraktivt tilbud. Mere herom under punktet valgudsendelser på TV-Ishøj. Brevstemning: Vi anbefaler, at borgerne får en mulighed for at brevstemme forskellige steder i kommunen. Fx på CPH West, på Ishøj bibliotek og Glashuset. Måske en metode, der kan være imødekommende over for de svageste borgere, der ofte ender som sofavælgere. Kampagneudgifter: Vi anbefaler, at byrådet afsætter kr. til kampagneudgifter i forbindelse med kommunalvalget. De unge I samarbejde med Ishøj Ungdomsskole vil Kommunikation forsøge at finde nye veje til at engagere de unge i det lokale demokrati. Vi vil holde møder med de unge selv og spørge efter deres ideer til historier og events, som de mener, kan fange de unges opmærksomhed. En ide er at lade en ung være reporter på tv-indslag og lade dem opsøge andre unge og spørge ind til deres holdninger til valget. Derudover dækker vi de arrangementer som ungdomsskolen laver op til kommunalvalget.

4 Som beskrevet tidligere er, den lave stemmeprocent og manglende deltagelse ikke er et udtryk for, at borgerne ikke gider engagere sig. Det er fordi, de ikke føler sig hørt. Derfor anbefaler vi, at politikerne bliver synlige og stiller sig til rådighed for de unge, der hvor de færdes. Vi har nedenstående nye ideer til, hvordan det kan gøres. Valgpakke til førstegangsvælgerne: Vi anbefaler, at valgsekretariatet sender KLs brochure Du kan gøre en forskel og Det er dit valg ud til førstegangsvælgerne. Skolebesøg på valgstederne: Vi anbefaler, at direktionen opfordrer folkeskolerne til at bruge valgåret som en anledning til at arbejde med emnet nærdemokrati. Vi foreslår, at man på ny opfordrer folkeskoleklasserne til at besøge valgstederne på valgdagen. Et forebyggende tiltag, der måske vækker de unges interesse for kommunalvalget den dag de fylder 18 år. Skole events: Vi opfordrer generelt partierne til at besøge kommunens fem skoler samt CPH West i forbindelse med valgkampen. Fx arrangere debatter eller events, som vi kan dække gennem vores kommunikationskanaler. Kommunikation tager også selv kontakt til skolerne og finder ud af om vi kan assistere med gode ideer. CPH West arbejder på en idé med at gøre demokrati til et tema i efteråret. Speeddating: En ny idé til en event kunne være speeddating, som vi kender det fra dating arrangementer. Her bliver politikerne placeret ved hvert deres bord og de unge har en af gangen 2 minutter til at teste en politiker og få svar på, om de har fælles holdning omkring et spørgsmål, som den unge synes er vigtigt. Efter to minutter ringer klokken og den unge rykker videre til den næste politiker. Arrangementet skal afholdes der, hvor de unge er. Fx ungdomsskolen eller CPH West. Et politisk eksperiment: En anden ny idé er at lade en gruppe unge gennemgå en demokratisk beslutningsproces, som det foregår i byrådet. De unge skal komme med ideer til et nyt tiltag, som andre unge kan få glæde af. De skal finde frem til, hvad andre unge savner og blive enige om, hvilken idé de vil satse på, og derefter sammen med det berørte center finde frem til, hvordan ideen kan føres ud i livet. Alle tidligere erfaringer viser, at denne ide kun bliver en succes, hvis byrådet tager de unge seriøst og giver dem et økonomisk råderum til projektet. Altså en reel politisk proces ellers gider de ikke engagere sig. Vores anbefaling er derfor, at byrådet afsætter kr. til udførelsen af denne idé. Skæve reklamevideoer:

5 TV-Ishøj vil producere korte, skæve og sjove reklame videoer, der på en eller anden måde er tankevækkende. Fx vi ser en familie som sidder hjemme i sofaen og slår over på TV-Ishøj, der sender fra byrådssalen. Vi klipper til en tom byrådssal, hvor følgende tekst kommer ind i billedet: En sofavælger har ingen stemme i byrådet. Videoer som også kan vises med god effekt i Ishøj Bio og på vores info tv skærme. Sociale medier: Vi anbefaler, at kommunen opretter en facebook side Ishøj Valg 13, hvor de opstillede partier kan gå i dialog med borgerne om emner, som borgerne efterspørger en diskussion omkring. Her kan vi spørge borgerne direkte om, hvad der er et vigtigt emne for dem. Måske tror vi som udgangspunkt, at det er økonomien borgerne interessere sig mest for, men debatten på facebook viser, at det er beskæftigelsesområdet. Partierne får dermed muligheden for at ramme plet med deres budskab, fordi de får en hurtig tilbagemelding. Og i stedet for at debatten foregår ude på de enkelte kandidaters profiler, kan vi samle debatten et sted, hvor alle partier har muligheden for at give deres mening til kende. Kulturevents: For at skabe synlighed foreslår vi, at der ved de kommende kulturevents er et banner, hvor der står: Ishøj valg 13 din by din stemme. Tosprogede Kommunikation indgår partnerskab med ildsjæle fra de tosprogede foreninger og beder dem hjælpe med at skabe kontakt til deres bagland. Hvis stemmeprocenten skal op, kræver det nemlig at ildsjæle med kontakt til de forskellige befolkningsgrupper gør en indsats for at få folk til at stemme og kommer med ideer til, hvordan vi kommer i mål. Valgbutik: Vi anbefaler, at en pop up valgbutik bliver åbnet i bycenteret. Facaden vil blive beklædt med reklame for det kommende kommunalvalg med sloganet: Ishøj Valg 13 - Din by Din stemme. I butikken kan alle de politiske kandidaters valgplakater være synlige. Når politikerne vælger at være til stede kan borgerne genkende dem fra plakaten. Valgbutikken giver borgerne mulighed for at få svar på de enkelte partiers standpunkter. Det er en god måde at møde de opstillede kandidater på. Her kan TV-Ishøj også møde borgere og bede dem stille spørgsmål direkte til kameraet. De spørgsmål vil vi bruge i valgudsendelserne, som er nævnt sidst i oplægget. Under valgudsendelsen vil vi bede de politiske partier svare på borgernes spørgsmål. Husmøder og andre events i Vejleåparken:

6 Vejleåparken har landets laveste stemmeprocent. Derfor anbefaler vi, at der gøres en særlig indsats i området til det kommende kommunalvalg. Synlige plakater med sloganet: Din by Din stemme. En ny idé er, fx at politikerne tager på husmøder (politiske tupperware parties) i folks private hjem. Det er også godt tv, men den dag TV-Ishøj er med på husbesøg kræver det politisk balance. Altså at begge fløje er repræsenteret i hjemmet. Politikerne havde under folketingsvalget gode erfaringer med at ringe på dørklokkerne. Sommermånederne kan også bruges til udendørs happenings, som speakers corner, hvor politikerne kan skabe kontakt til beboerne. Vælgermøde i Glashuset. Koncert for de unge med lokalt producerede raptekster om, hvorfor valget er vigtigt. En opgave som Ungdomsskolen er frisk på at sætte i gang. Her kan unge politikere også være til stede. Valgudsendelser på TV-Ishøj Hele året frem til selve valgdagen har journalist Mette Schwartz som sin hovedopgave at lave historier med relation til kommunalvalget. Fx hvad er nærdemokrati og hvorfor er det vigtigt, at borgerne tager del i det lokale demokrati. Hvad laver byrådet? Kommunale ansvarsområder osv. Hvad er det gode liv for Ishøjs borgere? en reportage serie på TV-Ishøj: Alle mennesker ønsker det gode liv med en velfungerende økonomi, helse, job, familie- og boligsituation uanset hvilke ressourcer, man fødes med og ind i. Derfor har det også stor betydning, hvilke politiske beslutninger byrådet tager på de områder, der påvirker borgernes hverdag. Reportage serien viser med udgangspunkt i borgernes ønske om det gode liv, hvilke politiske beslutninger, der er blevet taget på lokalt plan? Formålet med serien er, at bevidstgøre borgerne om, hvor stor indflydelse byrådet har på deres hverdag. Ikke partipolitisk behandlet, men mere som en synliggørelse af byrådets arbejde vist på en borgernær måde, så de på selve valgdagen er klar over, hvor afgørende det er for deres hverdag, at de sammensætter et byråd, der repræsenterer deres interesser. Budgetdebat: Årets budgetdebat vil selvfølgelig også bære præg af, at det er kommunalt valgår. Ordstyrer er Mette Schwartz. Live-transmitteret valgmøde på Lorry: TV2 Lorry og TV-Ishøj arrangerer i samarbejde et valgmøde i Kulturcafeen. Lorry har fået sin egen 24 timers kanal og ønsker at udvide deres hidtidige dækning af kommunalvalget med live-transmitterede vælgermøde fra samtlige 34 kommuner og 2 regioner i deres sendeområde. Lorry møder med sendevogn, vært og det tekniske mandskab og vil i perioden spotte massivt i deres sendetid på TV2 og på deres egen døgnkanal for tiltrække lokale borgere som publikum.

7 Ishøj Kommunes opgave bliver at stå for det praktiske og arrangementsmæssige i forbindelse med vælgermødet: passende sted, indretning med bord og stole, nødvendige lysudstyr, aftaler med lokale kandidater, indkaldelse af publikum, forplejning af fremmødte, en kraftig internetforbindelse, 3x16 AMP strømudtag tæt på sendevogn. Parkering til 12 tons sendevogn i umiddelbar nærhed af mødelokalet. Derudover kræver samarbejdet, at Ishøj Kommune yder et produktionstilskud på kr. Partiernes valgvideo: Som ved tidligere valg stiller TV-Ishøj udstyr og redigeringsfaciliteter til rådighed for partierne. Partierne filmer selv og tilrettelægger selv deres historie. Medarbejder på TV-Ishøj vil bistå med teknisk assistance i redigeringsfasen. Kamera kan lånes 1 dag. Hvert parti får fire timers redigering og indslaget må max. være 2 minutter. Studieinterview med partierne: Ligesom tidligere år bliver de opstillede partier inviteret i studiet til en snak om partiets program og hvorfor vælgerne skal stemme på netop dem. Partierne skal sende formanden samt en anden kandidat. Her vil valgvideoerne blive vist. Med valgvideo er udsendelsen planlagt til 30 min. Studievært er Mette Schwartz. Udsendelsen vil blive vist tirsdag i en uge og næste uge om onsdagen. Valgvideoer og studieinterview vil bliver sendt minimum 2 gange op til valget, samt søndag den 10. og 17. november, hvor vi kører valgudsendelser hele dagen. På valgdagen den 19. november: TV-Ishøj sender direkte i fire blokke med forproducerede indslag og interview i studiet. De første tre kortere blokke sender vi morgen, formiddag og eftermiddag. Den sidste lange blok sender vi fra valgstederne lukker og til resultatet er i hus. Studievært er Mette Schwartz. Tidsplan for dækning af valget I 1, 2, og 3. kvartal sætter vi fokus på nærdemokrati, samt vigtigheden af at stemme. Først fra september sætter vi fulde sejl på selve kommunalvalget med valgudsendelser og politisk debat. I løbet af året op til kommunalvalget kan kommunikation gennem historiefortælling og information synliggøre det lokale demokrati. Vi vil behandle spørgsmål som, hvad er nærdemokrati og hvorfor er det vigtigt, at borgerne tager del i det lokale demokrati. Hvad er de kommunale ansvarsområder? Hvad er embedsværkets rolle etc.

8 Når vi nærmer os valgdatoen begynder vi direkte at opfordre folk til at stemme og bakke op om det lokale demokrati, samt producerer valgudsendelser og politiske debatter. Alle vores kommunikationskanaler vil blive taget i brug: Hjemmeside, grafiske publikationer som plakater med slogan Ishøj Valg 13 Din by Din stemme, Ishøj Nyt, servicevideoer, info-tv, TV-Ishøj og sociale medier. Fra 3. kvartal og op til selve valgdagen er det vores håb, at alle lokale kræfter politikere og frivillige ildsjæle vil skabe aktiviteter, der kan synliggøre kommunalvalget og motivere folk til at gå til stemmeboksen den 19. november. Alle mand må på dæk, hvis vi skal lykkedes med at hæve stemmeprocenten. Et godt resultat vil skabe opmærksom fra KL, medier og kommunalforskere og dermed brande Ishøj positivt udadtil. Lister man alle ideer og anbefalinger op som er beskrevet i dette oplæg. Bliver opgavefordelingen således. Kommunikation: Opgavefordeling - Lave kampagnemateriale med sloganet: Ishøj Valg 13 Din by Din stemme - Vil via hjemmeside give information og én adgang til alle vores kommunikationskanaler - Ishøj Nyt marts nr. Tema om nærdemokrati TV-Ishøj: - Servicevideoer - Skæve reklame videoer - Reportager, nyheder og debat - Budgetdebat - Valgmøde i Kulturcafeen med de opstillede partier - Studieinterview med partierne - Live udsendelser på valgdagen - Speeddating Valgsekretariat: - Arrangere brevstemning - Sende valgpakke til førstegangsvælgere. Indhold et brev samt KLs brochure Du kan gøre en forskel og Det er dit valg - Opfordre skolerne til at besøge valgstederne på valgdagen

9 Anbefalinger til politikerne: - Valgbutik - Deltage i skole event og speeddating - Invitere til et politisk eksperiment, hvor de unge med et økonomisk råderum får muligheden for at gennemgå en demokratisk beslutningsproces - Være aktiv på facebook siden: Ishøj Valg 13 - Være synlige ved alle årets kommende kulturevents - Vejleåparken: Husmøder, ringe på dørklokker, holde valgmøde i medborgerhusene, hænge valgplakater op, speakerscorner etc. - Producere partiets valgvideo - Deltage i valgmøde i Kulturcafeen

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november Regionernes indsats for en høj stemmeprocent Kandidat? Dine vælgere vil møde kampagnen fra regionerne. Se mere her EN HØJ VALGDELTAGELSE En høj stemmeprocent er målsætningen

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande.

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande. Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5015 Fax +45 8888 5501 Dato: 15. maj 2013 Sagsnr.: 2013-005238-4 Martin.Albertsen@middelfart.dk

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Dokumentnr

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer Demokrati 2020 Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT 19-04-2016 Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. september

Læs mere

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne:

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne: Fakta om kampagnen Målet med kampagnen er at skabe så stor interesse omkring kommunalvalget som muligt og dermed styrke valgdeltagelsen. Målgruppen er defineret som de borgere (ca. 20 procent), som stemmer

Læs mere

Idekatalog Valgdeltagelse

Idekatalog Valgdeltagelse Ideer, som er igangsat: Ide nr. Beskrivelse Bemærkninger 1 Ungdomsvalg Ikast Avis afholder ungdomsvalg a) Ungdomsvalg b) Ungdomsvalg som i 2009 2 Mobilt afstemningssted på uddannelsesinstitutioner a) Gøre

Læs mere

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen Økonomiudvalget Punkt: 6 Acadre sagsnr.: 17/6719 Journalnr.: Sagsforløb: ØU - Åben sag Mødedato: 08.06.2017 Sagsansvarlig enhed: Politik, Udvikling og Borgerservice Sagsbehandler: Christian Buch Sørensen

Læs mere

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen har indgået et samarbejde med KL, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet, der tilsammen udgør parterne bag kampagnen Tænk dig om

Læs mere

Samlet præsentation af valgaktiviteter

Samlet præsentation af valgaktiviteter Samlet præsentation af valgaktiviteter Fælles regional valgkampagne De fem regioner og Danske Regioner er gået sammen om en oplysningskampagne, der skal styrke valgdeltagelsen ved regionsvalget. Kampagnen

Læs mere

Øget valgdeltagelse. i Ikast-Brande Kommune. KL s inspirationsdag den 29. maj

Øget valgdeltagelse. i Ikast-Brande Kommune. KL s inspirationsdag den 29. maj Øget valgdeltagelse i Ikast-Brande Kommune KL s inspirationsdag den 29. maj 2013 Punkter Fakta om Ikast-Brande Kommune Baggrund Fokus og mål Proces Idégenering, idésortering, idévurdering, udvælgelse Tiltag

Læs mere

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Notat Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Til: Valgsekretariatet Kopi: til: Udsatterådet, Handicaprådet, ÅUF, Ungebyrådet, Integrationsrådet, Ligestillingsudvalget, Ældrerådet,

Læs mere

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Formålet med fokusgruppen i Odense er at få de unge til at tage stilling til en række tiltag, som Odense kommune har taget for netop at få de unge til

Læs mere

Referat Unge på tinge den 28. november 2013.

Referat Unge på tinge den 28. november 2013. Referat Unge på tinge den 28. november 2013. Dette referat tager udgangspunkt i de debatter og konklusioner de unge deltagere kom frem med på Unge på Tinge. Referatet er ucensureret. En debat uden filter!

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 9. maj 2017 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Formand: Christian

Læs mere

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Faldende interesse? http://www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/valgdeltagelse_i_kommunerne/ Massiv forskning i kommunalvalget Valgdeltagelsen i Aarhus

Læs mere

Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget

Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2013 Valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2009 var den laveste i 35 år. Vi kan endnu ikke sige, at det lokale demokrati er i krise, men der

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE

INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE KOMMUNALVALG 2017 INSPIRATIONSKATALOG INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE Send kampagnen i arbejde Kommunalvalget 2017 står for døren. Planlægningen af indsatser for

Læs mere

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed Forord Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig: Den landsdækkende kampagne vil blive rullet ud, hvor vi for færrest midler kan møde flest mulige borgere indenfor målgruppen.

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier KMD Analyse Maj 2014 VEJEN TIL EU GÅR VIA TV KLASSISKE MEDIER SLÅR DE NYE SOCIALE MEDIER MED FLERE LÆNGDER VALGPLAKATER:

Læs mere

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik.

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Staben Forslag til valgtiltag ved Kommunalvalg 2017 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kommunalvalget i 2013 Ved valget i 2013 var stemmeprocenten i Køge på 75,93

Læs mere

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 29/05/19

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 29/05/19 ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 29/05/19 Et flot Venstre-resultat til Europaparlamentsvalget Søndag d. 26. maj havde vi valg til Europa-Parlamentet. Det blev et fantastisk valg på mange måder. Først og fremmest

Læs mere

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du Side 1 af 5 Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2017 Fem ting kommunerne lærte af KV13 Kommunerne udvekslede ideer og erfaringer om, hvordan den lokale valgdeltagelse kan øges, da konsulenter, kommunikationsmedarbejdere

Læs mere

VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER

VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER VÆR MED PÅ HOLDET TIL ATTER AT GENVINDE NØGLERNE TIL STATS- MINISTERIET MOBILISERING AF FRIVILLIGE TIL FOLKETINGSVALGET OPSLAG MED PROFILER FORORD Med færre end 300 dage til folketingsvalget skal alle

Læs mere

Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere.

Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere. Evaluering af Regionsvalgkampen 2017. Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere. 1. Kampagnestrategi

Læs mere

Udkast til kampagne. Nedenstående er et udkast / idékatalog til kampagnens virkemidler.

Udkast til kampagne. Nedenstående er et udkast / idékatalog til kampagnens virkemidler. Udkast til kampagne Det økonomiske råderum til at føre valgkamp i forbindelse med kommunalvalget 2017 er begrænset. Derfor vil vi vise, at der findes Alternative virkemidler, som ikke nødvendigvis skal

Læs mere

Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen

Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen Initiativ 1 Annoncekampagne opfordring til at stemme Initiativ 2 Lokal udrulning af KL kampagnen Tænk dig om, før du ikke stemmer Initiativ 3 Mobil

Læs mere

Kontanthjælpsmodtagere bliver hjemme fra valget - UgebrevetA4.dk. SOFAVÆLGERE Kontanthjælpsmodtagere bliver hjemme fra valget

Kontanthjælpsmodtagere bliver hjemme fra valget - UgebrevetA4.dk. SOFAVÆLGERE Kontanthjælpsmodtagere bliver hjemme fra valget SOFAVÆLGERE Kontanthjælpsmodtagere bliver hjemme fra valget Af Josephine Blachman Torsdag den 16. november 2017 Det er ikke kontanthjælpsmodtagere, man ser flest af ved stemmeboksene til kommunalvalget.

Læs mere

Information om lokale udsatteråd

Information om lokale udsatteråd Information om lokale udsatteråd I denne pakke finder du information om lokale udsatteråd. Pakken kan bruges som generel oplysning og/eller som inspiration til selv at oprette et lokalt udsatteråd. Indhold

Læs mere

Få de unge med i planlægningen Inspirationsdag 10.12 2012. Anne Tortzen

Få de unge med i planlægningen Inspirationsdag 10.12 2012. Anne Tortzen Få de unge med i planlægningen Inspirationsdag 10.12 2012 Anne Tortzen Inddragelse af unge: Erfaringer og dilemmaer Unge, demokrati og deltagelse Inddragelse af unge et dobbelt formål De to spor: Ungeråd

Læs mere

TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER RESPONDENTER

TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER RESPONDENTER TV 2 Regioner UNGE VÆLGERE TELEFONUNDERSØGELSE FORETAGET 21. AUGUST 6. SEPTEMBER 2017 836 RESPONDENTER 1 00. VED DU HVILKET ÅR NÆSTE KOMMUNALVALG AFHOLDES? 40% 35% 30% 29% 22% 20% 0% 4% 1% 2017 2018 2019

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A)

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A) Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 7. marts 2017 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Fraværende: Formand:

Læs mere

En mere kontinuert indsats forventes derfor at have en større effekt.

En mere kontinuert indsats forventes derfor at have en større effekt. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Presse NOTAT Til Kultur- og Fritidsudvalget og Valgbestyrelsen Valgdeltagelsesinitiativer ved folkeafstemningen den 3. december 2015 Kultur-

Læs mere

Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013

Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013 Kommunal- og regionsvalg 2013 Valgkampens medier KMD Analyse November 2013 DANSKERNE FORETRÆKKER VALGKAMP PÅ TV FREM FOR BESØG VED HOVEDDØREN SOCIALE MEDIER KAN FÅ BETYDNING FOR UDFALDET AF VALGET VALGPLAKATER

Læs mere

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009.

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. 2009 Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. KL s Konsulentvirksomhed, Køge Kommune og DUF Dansk Ungdoms Fællesråd indledte i efteråret

Læs mere

Tænk dig om før du IKKE stemmer

Tænk dig om før du IKKE stemmer Tænk dig om før du IKKE stemmer Landsdækkende kampagne ved Kommunal- og regionsvalget 2013 Udfordring: Faldende valgdeltagelse Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalget er faldet gennem 35 år og nåede

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Danske produktionsvirksomheder har brug for dygtige faglærte. Men erhvervsuddannelserne, som skal uddanne de dygtige industriteknikere, plastmagere, tekniske designere og

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr. 17.00.00-A00-4-17 Dato: 26.10.2017 Kortlægning af udvalgte kommunale ungeråd Nedenfor fremgår en kortlægning af

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009 Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Hvem er han? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab,

Læs mere

Referat af mødet den 9. januar 2019 i 17, stk. 4-udvalget om borgerinddragelse Fælles om Kerteminde

Referat af mødet den 9. januar 2019 i 17, stk. 4-udvalget om borgerinddragelse Fælles om Kerteminde Referat af mødet den 9. januar 2019 i 17, stk. 4-udvalget om borgerinddragelse Fælles om Kerteminde Afbud: Erling Knudsen, Anna Hellesøe, Pernille Swain, Tina Brandt Stedfortræder: Ulla Hansen er stedfortræder

Læs mere

FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN

FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN OPDATERET 09.12.14 FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN Bornholms Regionskommune står for Folkemødets praktiske rammer. Men det politiske indhold selve festivalens substans bliver leveret af partier, organisationer,

Læs mere

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk?

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Jesper Brieghel Chefkonsulent KL Anna Ebbesen Rådgiver Advice Digital Formål med workshoppen Hvordan bruger man de nye medier strategisk,

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Lynne Birch Hansen Temperaturen på det lokale demokrati Pressemeddelelse af 17. december 2012 Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende

Læs mere

Præsentation for Danske Ældreråd oktober 2016 v. Kirsten Kaarsberg. Ældrerådsvalg

Præsentation for Danske Ældreråd oktober 2016 v. Kirsten Kaarsberg. Ældrerådsvalg Præsentation for Danske Ældreråd oktober 2016 v. Kirsten Kaarsberg Ældrerådsvalg Præsentation Indhold Samarbejdet mellem råd, forvaltning og politikere Praktiske spørgsmål Afvikling af valget. Ældrerådsvalget

Læs mere

Juni Politikere. Befolkningsundersøgelse.

Juni Politikere. Befolkningsundersøgelse. Juni 2019 Politikere Befolkningsundersøgelse www.radiuscph.dk i Indhold Politikere... i Befolkningsundersøgelse... i Om analysen... iv Resultater...1 Spørgsmål 1: Hvor højt vurderer du følgende faggruppers

Læs mere

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 Generelt Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 procent. Det var et fald på godt fire procent i forhold til det seneste valg. Samtidig

Læs mere

4. periode: Den intensive udadvendte periode du, dine medhjælpere og hiver personlige stemmer hjem

4. periode: Den intensive udadvendte periode du, dine medhjælpere og hiver personlige stemmer hjem Tænk baglæns! Valgkampen føres forlæns, men forstås baglæns - start derfor med at tænke den baglæns og dermed forstår du, hvordan du maksimerer dine personlige stemmer frem til valgdagen 4. periode: Den

Læs mere

Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER. Målsætning for VelfærdsallianceDK. Velfærdsalliance.dk. Velfærdsalliance.dk

Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER. Målsætning for VelfærdsallianceDK. Velfærdsalliance.dk. Velfærdsalliance.dk Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER Målsætning for VelfærdsallianceDK Målsætning for VelfærdsallianceDK Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER Hovedformålet er en afvisning af omprioriteringsbidraget

Læs mere

Case: Messearrangør Sund Livstil

Case: Messearrangør Sund Livstil Case: Messearrangør Sund Livstil Opsummering Livstils messen er en årlig event. Arrangøren har altid udført markedsføring gennem print og TV, samt mail, men målgruppen fanges ikke længere gennem traditionelle

Læs mere

Landsdækkende deltager Assens Kommune også i kampagnen Tænk dig om før du ikke stemmer.

Landsdækkende deltager Assens Kommune også i kampagnen Tænk dig om før du ikke stemmer. Til alle 7., 8., 9. og 10. klasses årgange og ungdomsuddannelserne i Assens Kommune 15. juni 2017 Sag nr. 17/9638 #Ungestemmer Hvordan højner vi valgdeltagelsen for de unge i Assens? Assens Kommune ønsker

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Der er mange myter om erhvervsuddannelser blandt unge i folkeskolens afgangsklasser, der skal til at vælge uddannelse. Myter, der påvirker de unges uddannelsesvalg og derved

Læs mere

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Byrådet i Fredericia Kommune ønsker at styrke lokaldemokratiet i kommunen. Derfor har vi brug for dine inputs til, hvordan vi engagerer endnu flere borgere

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk

EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk Anne Mette Vestergaard, Europa-Parlamentets kontor i Danmark Den næste time 1. Udfordringen 2. EU-valg 2019 3. Kampagnen 4. Q&A Eurobarometer 2018 Valgets temaer

Læs mere

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune

Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune Strategi for borgerinddragelse i Ringsted Kommune De senere år har kommunerne fået større fokus på borgerinddragelse. Tidligere var mange borgere medlem af et politisk parti og deltog via partimedlemskabet

Læs mere

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Kasper Møller Hansen og Yosef Bhatti Institut for Statskundskab, Københavns Universitet 10. august 2009 En vigtig parameter

Læs mere

Præsentationsrunde. Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger?

Præsentationsrunde. Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger? Præsentationsrunde Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger? Hvorfor projekt Vild med Vand? Dansk Sejlunion Færre og ældre medlemmer Foreningen af Lystbådehavne i Danmark

Læs mere

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011

Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Etablering af GF erfagruppe Møde den 13. april 2011 Erfaringer og udfordringer Kreds Nordjylland: Svært at TR og AMiR ikke kommer på GF. I 2009 havde vi engageret en korleder. Tidligere var det KB medlemmer,

Læs mere

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter.

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. 334. Valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 17. november 2009 Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. Beskrivelse af sagen: Ved kommunalvalget den

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for... 1 valg til Ældrerådet... 1 Lovgrundlag... 2 Valgdato... 2 Valgbestyrelse... 2 Valgbarhed...

Læs mere

I RKSK (brevvalg) var stemmeprocenten i 2009, 60,4% og i 2013, 56,2%. På landsplan blev der ifølge undersøgelsen i 2013 anvendt følgende valgformer:

I RKSK (brevvalg) var stemmeprocenten i 2009, 60,4% og i 2013, 56,2%. På landsplan blev der ifølge undersøgelsen i 2013 anvendt følgende valgformer: Valg til Ældreråd i Ringkøbing-Skjern Kommune Resumé Ældrerådet har forslået at ændre den nuværende ordning om brevvalg til Ældrerådet til en ordning med fremmødevalg i forbindelse med valg til Byråd og

Læs mere

Ændringsforslag til Principprogram

Ændringsforslag til Principprogram Haderslev Ungdomsråd Haderslev Kommune Haderslev Ungdomsråd 6100 Haderslev haderslevungdomsraad.dk info@haderslevungdomsraad.dk Ændringsforslag til Principprogram Forslag 1 stiller af Nicolai Boysen Første

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M.

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M. HUSK BØRNS STEMMER KÆRE BYRÅDSKANDIDAT Ved det forestående kommunalvalg er børn og unge en stor gruppe i samfundet, som står uden en stemme. Det betyder, at de ikke har nogen indflydelse på de politiske

Læs mere

Studentersamfundet - For alle studerende

Studentersamfundet - For alle studerende Uddannelsespolitisk Forum Aalborg, d. 16. december 2010 Møde i Uddannelsespolitisk Forum Den 13. december 2010 kl. 17.00 Lokale 407, Studenterhuset Revideret dagsorden 1.Formelt (B) [10 min] 2. SU (O)

Læs mere

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål:

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: 10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: Hvordan skaber vi et endnu bedre ungeliv i Egedal? Inddragelse af unge Strategimålet Ung i Egedal har fokus på de 13-25 årige i 2014-2017. Som

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget Referat fra mødet i (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 7. maj 2019 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Formand: Christian Jørgensen (V) Bente Ankersen

Læs mere

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv Åbent Referat til Udvalget for Økonomi og Erhverv Mødedato: Onsdag den 11. november 2015 Mødetidspunkt: 17:00-17:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Hotel Arnbjerg, Varde. Erik Buhl Nielsen,

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

Det politiske system Kommunalvalg 2009

Det politiske system Kommunalvalg 2009 Det politiske system Kommunalvalg 2009 1: Vurder kilde 1. Hvilke forklaringer gives der på den stigende valgdeltagelse? 2: Vurder ud fra kilde 2 om 16-årige skal have stemmeret? Kommenter for og imod.

Læs mere

RESPEKTKAMPAGNE januar 6. marts. Respektkampagne 2017

RESPEKTKAMPAGNE januar 6. marts. Respektkampagne 2017 RESPEKTKAMPAGNE 2017 10. januar 6. marts Respektkampagne 2017 Respektkampagnen: Målgruppe Primær målgruppe er mænd i alderen 40+ (1,4 mio. danskere) Sekundær målgrupper er familie og pårørende, defineret

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV HPV Nyhedsbrev #5 Kære alle Vi håber, at I har haft en dejlig sommer og er kommet godt i gang med efterårssæsonen. Stop HPV-indsatsen har ikke stået stille hen over sommeren. Det nye tilbud til drenge

Læs mere

DR Romanprisen 2016. Drejebog til ordstyreren. Kære ordstyrer,

DR Romanprisen 2016. Drejebog til ordstyreren. Kære ordstyrer, Drejebog til ordstyreren Kære ordstyrer, Tak fordi du vil være med til at støtte op om DR Romanprisen med en romanlæsekreds på biblioteket. Uden læsere ville der nemlig ikke være nogen pris. Måske er det

Læs mere

Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013

Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013 NOTAT Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013 Handleplan for valg til Seniorråd Formål: At få afklaret hvordan procedurerne omkring det skal være. (Hvornår er de forskellige deadlines) Hente inspiration

Læs mere

Årsberetning Integrationsrådet

Årsberetning Integrationsrådet Årsberetning 2017 Integrationsrådet ÅRSBERETNING 2017 Integrationsrådet FORORD 3 VISIONEN 2014-2017 4 INTEGRATIONSRÅDETS MØDER I 2017 4 AKTIVITETER I 2017 5 INTEGRATIONSRÅDETS MEDLEMMER 2014 2017 9 2 FORORD

Læs mere

STUDIER I DANSK POLITIK KASPER MØLLER HANSEN KARINA KOSIARA-PEDERSEN FOLKETINGS- VALGKAMPEN 2011 I PERSPEKTIV JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG

STUDIER I DANSK POLITIK KASPER MØLLER HANSEN KARINA KOSIARA-PEDERSEN FOLKETINGS- VALGKAMPEN 2011 I PERSPEKTIV JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG STUDIER I DANSK POLITIK KASPER MØLLER HANSEN KARINA KOSIARA-PEDERSEN FOLKETINGS- VALGKAMPEN 2011 I PERSPEKTIV JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Folketingsvalgkampen 2011 i perspektiv Studier i dansk politik

Læs mere

Årsberetning. Esbjerg Kommune Borger & Arbejdsmarked, Sekretariat. Godkendt i Integrationsrådet den

Årsberetning. Esbjerg Kommune Borger & Arbejdsmarked, Sekretariat. Godkendt i Integrationsrådet den Årsberetning 2011 Esbjerg Kommune Borger & Arbejdsmarked, Sekretariat Godkendt i Integrationsrådet den 8.02.2012 Indhold Sammenfatning... 3 Aktiviteter... 3 Møder... 3 Deltagelse i andre mødefora... 4

Læs mere

Bedre borgerinddragelse

Bedre borgerinddragelse Bedre borgerinddragelse Anbefalinger til Naalakkersuisut NGO Koalitionen for Bedre Borgerinddragelse 11-03-2014 En redegørelse for hvad god borgerinddragelse er og en række anbefalinger til Naalakkersuisut

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Kære Repræsentantskab Først og fremmest skal I have tak for jeres fine bidrag til Rådets arbejdsweekend i februar. Det var meget interessant og vigtigt

Læs mere

Nye ideer til bestyrelsesarbejdet. Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015

Nye ideer til bestyrelsesarbejdet. Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015 Nye ideer til bestyrelsesarbejdet Måløv Idræts Forening DGI Inspiration 2015 17. januar 2015 Præsentation Thomas Lorenzen, 36år Far til Niels 8år og Johanne 5år Bor I Måløv Email:DM@maaloevif.dk Mobil:

Læs mere

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE Overblik over alt hvad du kan bruge for at gøre opmærksom på jeres arrangementer - HVEM TAGER DU MED? Sidste år var Danmark Spiser Sammen på næsten alles læber. Vi gentager successen

Læs mere

Biblioteket som demokratisk væksthus. Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den.

Biblioteket som demokratisk væksthus. Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den. Biblioteket som demokratisk væksthus Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den. Bibliotekernes rolle i forhold til det kommer fx til udtryk i bibliotekspolitikken

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati. Michala Høg Daimar

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati. Michala Høg Daimar Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Michala Høg Daimar Agenda Temperaturmåling på demokratiet: Hvorfor Hvordan Særligt om kommunikation Resultater af spørgeskemaundersøgelse Afrapportering:

Læs mere

RANDERS BIBLIOTEK. Introduktion til Facebook

RANDERS BIBLIOTEK. Introduktion til Facebook RANDERS BIBLIOTEK Introduktion til Facebook Indhold 1. Facebook derfor!... 3 1.1. Hvorfor bruge Facebook?... 3 1.2. Hvad får jeg ud af at bruge Facebook?... 3 2. Biblioteket på Facebook... 4 2.1. Facebook-ansvarlige...

Læs mere

Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse

Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse Opsamling på dialogmøder om borgerinddragelse Følgende opsamling er dannet på baggrund af kommentarer fra de fem dialogmøder der har været om borgerinddragelse i april/maj 2017. Opsamlingen skal læses

Læs mere

Rudersdal Kommune Spørgsmål om lovligheden af spørgeskema vedrørende borgertilfredshedsundersøgelse

Rudersdal Kommune Spørgsmål om lovligheden af spørgeskema vedrørende borgertilfredshedsundersøgelse Rudersdal Kommune Spørgsmål om lovligheden af spørgeskema vedrørende borgertilfredshedsundersøgelse Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Rudersdal Kommune ikke i forbindelse med spørgeskemaets

Læs mere

Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012

Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012 Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012 Behov for kommunikationsrådgivning Styrkelse af rådgivningsfunktionen i Kommunikationscentret Kommunikationsanalysen viser,

Læs mere

Stil op! For børnefamilierne i Danmark. Mødrehjælpens strategi

Stil op! For børnefamilierne i Danmark. Mødrehjælpens strategi Stil op! For børnefamilierne i Danmark Mødrehjælpens strategi 2017-2020 Sammen skal vi kæmpe for, at alle forældre i Danmark er i stand til at skabe trygge og udviklende rammer for deres børn. Stil op!

Læs mere

Projektskema egne projekter

Projektskema egne projekter Projektskema egne projekter Titel BRANDING AF LOKALUDVALGET OP TIL OPSTILLINGSMØDE 2014 Kort beskrivelse af Efter afholdelsen af kommunalvalget den 19. november 2013, skal der etableres nye lokaludvalg

Læs mere

Baggrund. Denne præsentation danner rammen for startskuddet til Danmarks første officielle refleksdag i oktober 2011.

Baggrund. Denne præsentation danner rammen for startskuddet til Danmarks første officielle refleksdag i oktober 2011. Baggrund Med inspiration fra en årlig refleksdag i Norge, der i år blev gennemført for 6.år i træk, besluttede Børneulykkesfonden, at et lignende tiltag skulle indføres i Danmark. I samarbejde med Codan

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Kommunikationspolitik 2014

Kommunikationspolitik 2014 Kommunikationspolitik 2014 Vedtaget af Greve Byråd 25. august 2014 Indholdsfortegnelse Forord Afgrænsning Proces Værdier i kommunikation Intern kommunikation Kommunikation med borgere, virksomheder og

Læs mere

Beskrivelse af demokratiprojekterne bestem i Silkeborg og bestem i EU EU i Silkeborg

Beskrivelse af demokratiprojekterne bestem i Silkeborg og bestem i EU EU i Silkeborg Beskrivelse af demokratiprojekterne bestem i Silkeborg og bestem i EU EU i Silkeborg Demokratiprojektet bestem i Silkeborg Kommunalvalget i 2009 havde den laveste valgdeltagelse i 35 år i Danmark. I Silkeborg

Læs mere

Kommunalbestyrelsen godkendte den 23. februar år 2017 forvaltningens indstilling vedrørende afvikling af ældrerådsvalget i november år 2017.

Kommunalbestyrelsen godkendte den 23. februar år 2017 forvaltningens indstilling vedrørende afvikling af ældrerådsvalget i november år 2017. From: Malene Sloth Eggers Sent: 7 Mar 2017 14:44:53 +0100 To: 'Bent Larsen';'Richard Barth';'Sten Brincker';'Vagn E. Larsen';Ældrerådet;'gavstrik.kirja@gmail.com' Cc: Heidi Pabst Andersen Subject: Dagsordenpunkt_Ældrerådsvalg

Læs mere

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København David Nicolas Hopmann, dnh@sam.sdu.dk 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København Erik Albæk, Claes de Vreese, David Nicolas Hopmann Balance og upartiskhed i den politiske journalistik Center for Journalistik

Læs mere

Bilag 3 Telefoninterview med Jakob Sloma Damsholt

Bilag 3 Telefoninterview med Jakob Sloma Damsholt Bilag 3 Telefoninterview med Jakob Sloma Damsholt Forud for nedenstående interview, fremsendte vi følgende spørgsmål til Jakob Damsholt i en e-mail: 1. Hvordan forholder redaktionen på Debatten sig til

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere