Årsrapport DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Februar 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsrapport 2009. DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Februar 2010"

Transkript

1 Årsrapport 2009 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening Februar 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej Odense C Danmark Tlf. (+45) Fax (+45) CVR nr Uddrag af denne rapport må kun gengives med DELTA s skriftlige tilladelse.

2 Rapportering for 2009 vedrørende aftale mellem AMGROS, Kommunernes Landsforening og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium - TAL Indeværende rapport udgør afrapportering for kalenderåret 2009 vedrørende aftale indgået mellem AMGROS, Kommunernes Landsforening og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium TAL om teknisk konsulentbistand til høreomsorgen. Det fremgår af aftalen, at der årligt skal indsendes en rapport, som dokumentation for arbejde der er udført i henhold til aftalen i det forgangne år. DELTA s rolle som konsulent for høreomsorgen trådte i kraft som en del af den aftale, som kommunerne i 2007 valgte at indgå med AMGROS om udbud og indkøb af høreapparater til de offentlige høreklinikker. Ud over konsulentbistand til høreomsorgen udfører TAL arbejde for høreapparatindustrien, primært i form af produktafprøvning og -dokumentation i forbindelse med homologering og CE-mærkning af høreapparater. Endelig forestår TAL en certificeringsordning for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vedrørende godkendelse af private leverandører af høreapparater. DELTA Side 2 af 14.

3 Indhold Videnformidling og uddannelse... 4 Networking...4 Undervisning på audiologiske uddannelser...4 Egne kurser...5 Efteruddannelse...5 Audiologi.dk...5 MP-3 målinger...5 Tekniske målinger på høreapparater...6 Spørgeskemaundersøgelse...7 Deltagelse i arbejdsgrupper... 8 Lokalt udvalg for hospitals- teknisk assistent uddannelsen...8 AMGROS konsulentgruppe...8 Projekter og konsulentarbejde... 9 Surroundsound optagelser...9 Kalibrering på Fredericiaskolen...9 Tænke-højt-test på HAC telefoner Teleslynge til TV i venteværelse for børn Målinger på HAC telefoner Retningseffekt Kalibrering af taleaudiometri ved brug af insert phones Vurdering af pædagogiske værktøjer Standardisering...14 IEC arbejdsgrupper NUH (tidligere NSH) DELTA Side 3 af 14.

4 Videnformidling og uddannelse Networking I lighed med tidligere år var også 2009 et år med mange kontakter mellem DELTA og industrien, undervisningsinstitutioner, høreforsorgen, interessegrupper, offentlige klinikker, private klinikker og mange flere. Anledningerne til at snakke sammen er mindst lige så mange, som der er interessenter: konkrete tekniske spørgsmål, forslag til nye projekter, spørgsmål eller orientering om tilskud og/eller sammenspil mellem instanser på området, orientering om nye produkter, orientering om tiltag på uddannelsesområdet, og meget mere. Igennem denne tætte kontakt styrker DELTA sin centrale, uvildige position i området og yder forhåbentligt et vigtigt bidrag til et informationsflow, der bringer nødvendig viden til de rette personer, og dermed hjælper med, at det danske system fortsat yder den optimale hjælp for borgerne, og fortsat udvikler sig strukturelt og teknologisk. Undervisning på audiologiske uddannelser I forhold til udførelse af audiologiske målinger og tilpasning af høreapparater, findes der i 2009 kun to danske uddannelser, som i henhold til vejledningen om høreapparatbehandling, der ligger til grund for godkendelse af private høreklinikker, er godkendte. Den ene er audiologiassistent-uddannelsen, som gennemføres som en kombination af undervisning på Syddansk Erhvervsskole i Odense samt elev-oplæring på godkendt privat eller offentlig høreklinik eller eventuelt via en kombinationsaftale mellem offentlig og privat klinik. For nyuddannede audiologiassistenter gælder det, at de skal have mindst 2 års erfaring fra en klinik med mindst 1000 høreapparattilpasninger om året, førend de kan arbejde selvstændigt uden supervision. Udover audiologiassistenterne kan også audiologopæder med tilstrækkelig audiologisk erfaring godkendes til at udføre audiologisk arbejde i en privat høreklinik. Siden 1982 er audiologopæder (bachelor og master) uddannet på Københavns Universitet (KU). Siden 2005 har også Syddansk Universitet (SDU) i Odense haft en tilsvarende uddannelse. Her kører man nu separate spor i audiologi og logopædi på bachelor-niveau, mens kandidaterne får betegnelsen audiologopæd med speciale i en af de to ovennævnte retninger. I takt med at Syddansk universitet får uddannet flere årgange bachelorer og de første begynder på deres mastersopgaver, er der behov for at få klarlagt, hvordan denne uddannelse passer ind i arbejdet på private klinikker og i det hele taget i det danske system. DELTA er aktive undervisere på audiologiassistent-uddannelsen og audiologi-/ logopædiuddannelsen på SDU. Desuden har DELTA god kontakt til audiologopædiuddannelsen på KU, hvor de lejlighedsvis benyttes som sensorer. Den stigende aktivitet af studerende, der skriver afgangsprojekter, har også givet anledning til øget aktivitet hos DELTA, idet en række studerende i større eller mindre grad har DELTA Side 4 af 14.

5 samarbejdet med DELTA om udførelsen af deres projekter. Et par af projekterne er omtalt andetsteds i denne rapport. Den gode kontakt omfatter i øvrigt også landets ingeniøruddannelser, hvor DELTA også lejlighedsvis er censor eller vejleder på eksamensprojekter. Egne kurser I 2009 gennemførte DELTA to kurser med emnerne: Introduktion til teknisk audiologi og Høreapparater. Kurserne omhandlende henholdsvis grundlægende og mere avancerede begreber inden for audiologi, høreapparater og taleforståelighed. Der blev desuden udbudt endnu et kursus, Audiometri som håndværk ; et mere måleteknisk kursus som ikke opnåede tilmeldinger nok til, at det var rentabelt at holde det. De to afholdte kursusdage var til gengæld godt besøgte, og baseret på evalueringer og efterfølgende tilbagemeldinger også kurser deltagerne havde været tilfredse med. Efteruddannelse DELTA er efterhånden pænt efterspurgte som undervisere/oplægsholdere ved forskellige arrangementer rundt omkring i høreomsorgen. Heldigvis tyder det på, at de indlæg, DELTA giver, ikke diskvalificerer os fra efterfølgende at blive anmodet om at lave nye indlæg i samme fora. Emnerne kan variere, men gennemgående temaer de senere år har været: Kvalitetssikring, taleforståelighed, trådløs kommunikation og på det seneste også lydkvalitet. Audiologi.dk Siden 2007 har DELTA vedligeholdt en hjemmeside på adressen Formålet med denne side er primært at gøre de faglige aktiviteter, som DELTA er involveret i, tilgængelige på en let måde. Siden fortæller således om aktuelle projekter, ligesom den indeholder en efterhånden omfattende mængde af materiale til download. Også en liste over de af Sundhedsstyrelsen godkendte private høreklinikker samt materiale, der knytter sig til denne ordning, er at finde på I 2009 blev siden reorganiseret, så muligheden for at hente information blev mere tilgængelig. Desuden blev der etableret et modul til at håndtere tilmelding og udsendelse af nyhedsbreve elektronisk. Det er planen, at der skal udsendes 2-4 årlige nyhedsbreve afhængig af informationsmængden, der generes af DELTA. MP-3 målinger DELTA har ved flere lejligheder været involveret i lydniveaumålinger på hovedtelefoner fra f.eks. transportable musikafspillere. Derfor var det oplagt at stille vores viden til rådighed, da SDU-studerende Christina Degn besluttede, at hendes bachelor-projekt skulle omhandle folkeskoleelevers brug af MP-3-afspillere samt de lydtryk, som denne brug eksponerede dem for. Der findes en del metoder til at måle lydeksponering fra kilder tæt på øret og dertil en række forskellige tolkninger af disse målinger. Til dette projekt blev det valgt at optage eksponeringen fra en hovedtelefon placeret i øret på en KEMARmannequin, og efterfølgende beregne middel RMS-værdien for 20 sek., også kaldet Leqværdien. Programmaterialet var den musik, som børnene udvalgte fra deres MP-3- afspillere. Som supplement til disse feltmålinger måltes lydtrykket af tre MP-3- afspillere efter standarden DS/EN DELTA Side 5 af 14.

6 Resultatet af Christinas spørgeskemaundersøgelse viser, at ca. 1 ud af 10 elever lytter ved potentielt skadeligt høje niveauer, om end ikke niveauer i samme størrelsesorden, som andre artikler omtaler. Der ses en stigende tendens på brugstiden korreleret med elevernes alder, der kan indikere, at risikogruppen snarere findes i gymnasiealderen end i skolealderen. Undersøgelsen registrerede desuden forekomsten af tinnitus hos børnene. Her var forekomsten af regelmæssige tinnitus oplevelser fordoblet hos brugere i forhold til ikke-brugere; indikerende at en hvis forsigtighed må tilrådes ved brugen af transportabelt musikudstyr. Hele Christinas rapport kan findes på Tekniske målinger på høreapparater I takt med at signalbehandlingen i høreapparater er blevet mere avanceret, er det blevet sværere med tekniske målinger at afkode, hvor meget apparatet forstærker lyden til brugeren. Dette skyldes blandt andet at tekniske målinger med rentoner i henhold til standarden IEC ,1,2 ofte af apparatet opfattes som et uønsket signal ( hyl ), hvorefter apparatet skruer ned for forstærkningen eller benytter andre features, f.eks. tilbagekoblingsundertrykkelse, til at dæmpe målesignalet. I industrien har man i en del år benyttet det talelignende ICRA-signal til at imødekomme dette problem, og i forbindelse med den kommende IEC standard for måling med bredbåndede signaler er et helt nyt talesignal kaldet International Speech Test Signal (ISTS) blevet udviklet af universitetet i Oldenburg. Som høreapparattilpasser kan det være rart at vide, om man med et kommercielt tilgængeligt målesystem kan aflede høreapparatets tilpasningsfilosofi med tekniske målinger. Netop denne opgave undersøgte SDU-studerende Marie Nørkjær i forbindelse med afslutningen på sin bachelor. Da Marie sammenlignede 4 apparater indstillet til 5 forskellige høretab, med to typer målesignal og samtidig lavede en midling af 5 målinger pr. gang, ligger der en betydelig datamængde til grund for rapporten. DELTA Side 6 af 14.

7 DELTA stillede måleudstyr til rådighed samt hjalp med de tekniske udredninger og diskussion af resultaterne. Hovedkonklusionerne i rapporten er, at der er stor forskel på forstærkningen af det samme høretab i de forskellige høreapparater, at ingen af apparaterne benytter sig af helt generiske tilpasningsrationaler, men at de i stedet benytter deres egne versioner af de generiske regler, og tilsyneladende skifter mellem NAL- og DSL-filosofien afhængig af høretabet. Rapporten Sammenligning af rationaler målt i 2CC kobler kan hentes fra under tekniske rapporter. Spørgeskemaundersøgelse I slutningen af 2009 gav DELTA tilsagn om at være praktikvært og efterfølgende medvejleder for 2 masters-studerende, Derya Ceylan og Wiebke Schwartz. som gerne vil designe en spørgeskemaundersøgelse, der kan belyse høreapparatbrugeres tilfredshed med sine høreapparater. Der findes allerede en del spørgeskemaer, der mere eller mindre berører samme emne. Disse er enten meget generelle eller sigter primært mod at belyse teknisk eller praktisk orienterede problemstillinger i forbindelse med forløbet omkring høreapparattilpasningen. Inspireret af blandt andet en Ph.d.-afhandling af antropolog Susanne Bisgaard, Coping with emergent hearing loss, skal der udarbejdes og afprøves et nyt spørgeskema. Spørgeskemaet skal spørge ind til oplevelsen af at have fået et høretab og det efterfølgende forsøg på at få det afhjulpet, set i relation til høreapparatet, men også i relation til brugerens livssituation og sociale sammenhæng individet eksisterer i. DELTA har med det 3 årige IOI-HA spørgeskema- projekt i bagagen noget erfaring med spørgeskemahåndtering og desuden et stort netværk af kontakter, som forhåbentlig vil hjælpe med at få spørgeskemaet ud til en stor og varieret gruppe af høreapparat brugere. Det er planen, at spørgeskemaet skal udsendes i foråret 2010, og at rapporten med resultaterne er afleveret i efteråret DELTA Side 7 af 14.

8 Deltagelse i arbejdsgrupper Lokalt udvalg for hospitalsteknisk assistent-uddannelsen Udvalget behandler praktiske forhold omkring afviklingen af uddannelsen til hospitalsteknisk assistent på Syddansk Erhvervsskole. Uddannelsen består af to grene, neurofysiologiassistent og audiologiassistent. Udvalget består af repræsentanter fra uddannelsesinstitutionen, praktikstederne, lærerne og eleverne. I 2009 var emnerne for møderne blandt andet: En ny neurofysiologiuddannelse, evaluering af forløbet fra elever samt etablering/fastholdelse af nye praktikpladser. Efter at uddannelsen er åbnet op for private praktiksteder, er antallet af elever fordoblet. Dette har medført, at holdet i nogle fag er blevet delt så klasserne er kommet ned i en rimelig størrelse i forhold til de to undervisere, som dermed deler faget. AMGROS s konsulentgruppe vedrørende offentlige indkøb af høreapparater og batterier Efter ikrafttræden af strukturreformen er det fra og med 2007 kommunerne, der betaler for høreapparater, som udleveres fra de offentlige høreklinikker (audiologiske afdelinger) i Danmark. Regionerne betaler fortsat for driften af de offentlige høreklinikker. Efter indstilling fra Kommunernes Landsforening (KL) har samtlige kommuner i Danmark valgt at lade AMGROS forestå EU-udbud og indkøb af høreapparater. Kommunerne har sammensat et udvalg, som følger udbuds-forretningen og aftalerne, der indgås for indkøb af høreapparater. AMGROS har tidligere forestået denne opgave for amterne, og forestår tillige udbud og indkøb af medicin til hospitaler og sygehuse. Der distribueres årligt ca høreapparater via 18 offentlige høreklinikker. Med en gennemsnitspris på ca kr. er den samlede årlige rammeordre for høreapparater på ca. 225 mio. kr. I udbudsmaterialet til høreapparater stilles bl.a. krav om deklarering af de tilbudte produkters egenskaber f.eks. telespole, støjundertrykkelsessystem, tilbagekoblingskontrol mv. Endvidere sikres det, at høreapparaterne leveres med 4 års garanti, hvilket i praksis er hele høreapparats levetid. Batterier til høreapparater sættes også i EU-udbud. Der distribueres årligt op imod 10 mio. miljø-venlige luft-zink høreapparatbatterier til ca høreapparatbrugere i Danmark. Batteriordren er formentlig en af de største af sin art i verden, og sikrer en indkøbspris i størrelsesorden 1 kr. pr. stk. DELTA Side 8 af 14.

9 Projekter og konsulentarbejde Surround Sound-optagelser I samarbejde med en privat kæde af høreklinikker startede DELTA i 2009 et forsøg på at lave optagelser af høreapparaters retningseffekt, samt eventuelle artefakter ved kraftig reduktion af feedback. Dokumentation for apparaternes retningsvirkning kunne sandsynligvis findes simpelt ved at lave insertion gain-målinger (IG) i med en højttaler i 2 positioner, lige forfra (0 grader) og lige bagfra (180 grader), men det var et mål for disse optagelser at lave dem så realistiske, at også apparaternes påvirkning af lyden kom med i vurderingen. Optagelserne skulle danne grundlag for at sammenligne apparaternes retningsmikrofons effektivitet enten som lydeksempler eller som lyttetest for et udvalgt panel af deltagere. Der blev brugt en del energi på at finde en passende balance imellem realisme i opstillingen og hørbar fordel ved brug af retningsmikrofon. Der blev eksperimenteret med forskellige talelignende støjsignaler og med støjens placering i forhold til kilden i en 5.0 surround sound-opstilling. Det viste sig at være meget vanskeligt at lave en realistisk (vanskelig) opstilling, hvor man stadig kunne høre retningsmikrofonsfordelen. Den foreløbige opstilling endte med at blive en surround-optagelse af talestøj afspillet i en 5.0 højttaleropstilling, hvor mest mulig af støjen var bag lytteren, mens talesignalet (DANTALE, Samsø-historien) blev afspillet af en ekstra højttaler i den normale 0 graders position. Lyttesessioner i forbindelse med optagelsen indikerede, at det var et godt kompromis, men evalueringen af de optagede filer viste ikke en meget tydelig forskel på omni- og retningsmikrofoner for nogen af apparaterne. Kalibrering på Fredericiaskolen DELTA har i 2009 hjulpet Fredericiaskolen med kontrol af audiometriudstyret i skolens audiometrirum. Skolen havde problemer med noget af det aldrende udstyr, som forvrængede kraftigt ved brug af talemateriale i frit felt. DELTA fandt frem til fejlen og justerede udstyret, så det ikke længere forvrængede talesignalerne. Ved samme lejlighed instruerede DELTA Fredericaskolen i løbende kontrol og efterjustering af audiometriudstyret. Skolen er selv i besiddelse af det nødvendige udstyr for justering/kalibrering, men manglede viden om, hvordan udstyret skulle benyttes. Derfor blev skolen instrueret i brugen af udstyret samt fremgangsmåden for kalibrering, simplificeret med et specielt tilrettet regneark, som gjorde at de korrekte kalibreringsværdier for givne frekvenser, automatisk blev udregnet. Dermed har skolen nu selv mulighed for at foretage kalibrering af audiometriudstyret. DELTA Side 9 af 14.

10 Tænke-højt-test på HAC telefoner Som supplement til de tekniske målinger DELTA tidligere har foretaget på forstærkertelefoner (Hearing Aid Compatible, HAC), blev der i 2009 færdiggjort en tænkehøjt-test, som havde til formål at afdække eventuelle uhensigtsmæssigheder som ikke havde med telefonernes tekniske formåen at gøre, men derimod med deres generelle betjening og brug. En vigtig del af testen var udvælgelsen af forsøgspersonerne, som skulle repræsentere forstærkertelefonernes normale brugere, og dermed altså hovedsagligt være høreapparatbrugere, og i øvrigt i pensionsalderen. Forsøgspersonerne blev udvalgt i samarbejde med Center for Rehabilitering og Specialrådgivning i Odense og inviteret til at medvirke i en 2 timers testsession. Testsessionerne blev videofilmet og til sidst blev en rapport over de opnåede resultater udfærdiget. Rapporten er baseret på såvel testlederens iagttagelser som forsøgspersonernes kommentarer. De i rapporten beskrevne problemstillinger kan bruges til for fremtiden at belyse punkter, som kommunikations-/rådgivnings-centre bør være opmærksomme på ved instruktion af ældre i brugen af forstærkertelefoner. For eksempel havde en stor del af testpersonerne åbenlyst misforstået, hvordan de skulle bruge telespolen i deres høreapparat, når de talte i telefonerne. Teleslynge til TV i venteværelse for børn DELTA fik i 2009 en henvendelse fra en offentlig høreklinik omkring muligheden for at lave en teleslynge i et venteværelse for børn, så de kunne se TV uden at genere andre ventende høreapparatbrugere i de omkringliggende lokaler. Dette forventes ikke at være muligt med en almindelig teleslynge, men mere avancerede teleslynger kunne måske bringes til at fungere uden generende afsmitning af signalet til tilstødende lokaler. En anden løsning på problemet, som blev foreslået til høreklinikken, var at benytte et system med infrarød overførsel af lyden fra TV et til en halsslynge med infrarød modtager. Denne løsning kræver dog, at hvert barn låner en halsslynge med infrarødmodtager på klinikken, når det vil høre lyden fra TV et. Målinger på HAC telefoner Med jævnlige mellemrum har DELTA foretaget målinger på de HAC telefoner, der er aktuelle på det danske marked. I år stod DELTA over for en ny udfordring med hensyn til, hvordan disse målinger udføres i praksis. Hidtil er telefonernes frekvenskarakteristik og lydstyrke blevet målt ved hjælp af sweeps med rene toner, som gengives af en speciel enhed, der er i stand til at simulere en telefoncentral. I takt med at telefonerne bliver digitale, får de også nogle af de samme features, som hidtil har været forbeholdt mere avanceret udstyr, som for eksempel høreapparater. Det betyder at visse telefoner indeholder feedback cancellation, som netop forsøger at dæmpe de rene toner, der benyttes som testsignal, hvilket fører til fejlagtige måleresultater. En sådan telefon har DELTA i 2009 målt på, og det har derfor været DELTA Side 10 af 14.

11 nødvendigt at ændre måleproceduren, således at der i stedet benyttes bredbåndet støj, som på sigt kan udvides til også at omfatte kunstige talesignaler. Med ændringen af testsignalet blev det samtidig muligt at leve op til den amerikanske standard TIA-1083, som gælder for trådløse DECT-telefoner. Lydkvalitet i høreapparater DELTA var i perioden involveret i et projekt kaldet Lydkvalitet fra små transducere. Projektet blev udført i tæt samarbejde med SenseLab, en afdeling af DELTA, der er dedikeret arbejdet med sensoriske tests. Formålet med projektet var at afprøve og udvikle en procedure for en sensorisk test af lyden fra apparater med små højttalere. Fremgangsmåden er at lade et panel af lyttere finde frem til de karakteristika, som lyden fra disse apparater måtte have. Disse karakteristika organiseres gennem dialog med panelet til en række lyd-attributter, der kan beskrives i få ord, og som objektivt kan vurderes på en skala. Eksempelvis kan man nå frem til attributten diskant som kan vurderes på en skala fra lidt til meget. Når panelet er fortrolige med disse attributter, kan de med rimelig stor sikkerhed vurdere dem mod en række stimuli fra samme type apparater. Med en passende mængde statistik på disse data kan man kontrollere, at panelets vurderinger er pålidelige og desuden få en profil af lyden på de testede produkter. Denne profil kan bruges som en objektiv beskrivelse af apparatets lyd til vurdering og videreudvikling af dette. I de første to år af projektperioden blev høreapparater anvendt som testobjekt. Resultaterne af disse tests blev blandt andet præsenteret på en poster til ISAAR-symposiet i En artikel til den poster kan hentes fra For at undersøge metodens effektivitet på andet end høreapparater blev der i 2009 gennemført en test på hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning (Active Noise Cancellation, ANC). Man kunne forvente at elektronikken til aktiv støjdæmpning i ANChovedtelefoner mindede om den tilsvarende algoritme til støjundertrykkelse i høreapparater og at der fremkom attributter, der lignede dem, vi så i høreapparatforsøget. Dette var dog kun i mindre grad tilfældet. ANC-testen indeholder data fra en evaluering af støjdæmpningsevnen alene, såvel som kombinationen af baggrundsstøj og musik i hovedtelefonerne. Den viser, at det er muligt at lave samme type forsøg som blev gennemført på høreapparater, og at det også her er muligt at få realistiske og reproducerbare men ganske forskellige beskrivelser af den oplevede lyd fra hovedtelefonerne. ANC-testen viste dog også, at der er kritiske elementer i metoden; blandt andet omkring udvælgelse, optagelse og gengivelse af de stimuli man ønsker i testen. Der er i februar 2010 udgivet et nyhedsbrev om projektet, som kan fås ved henvendelse til DELTA. Yderligere information om SenseLab og sensoriske tests kan findes på Retningseffekt Retningsmikrofoner benyttes i dag i stort omfang i høreapparater og høretekniske hjælpemidler. For at undersøge deres indvirkning på lytteoplevelsen er der lavet en sensorisk analyse af en række høreapparater og håndholdte mikrofoner/hjælpemidler. Som nævnt under Lydkvalitet i Høreapparater er sensorisk analyse en metode, hvor man opdeler oplevelsen i nogle lydmæssige egenskaber kaldet attributter som gennem lyttetests kan give en profil af lytteoplevelsen for hvert af de testede produkter. DELTA Side 11 af 14.

12 Der er lavet et forsøg med optagelser af lydstimuli fra seks produkter, hvoraf nogle har mulighed for at slå retningsmikrofon til og fra, hvilket giver 12 kombinationer. Fem attributter blev på forhånd udvalgt og testet. Forsøget er lavet i forlængelse af det projekt, som er omtalt i afsnittet Surround Sound-optagelser. Resultaterne giver ikke et helt klart billede af effekten af retningsmikrofonen. Der er sandsynligvis flere forskellige årsager til dette. For at effektivisere forsøget blev attributterne udvalgt og beskrevet af forsøgslederen frem for udvalgt i samråd med lyttepanelet. Disse beskrivelser samt den efterfølgende træning af panelet var ikke tilstrækkelig til at nå en pålidelig bedømmelse af de små forskelle i lydkvaliteten, de forskellige optagelser af stimuli gav anledning til. Selvom det naturligvis er ærgerligt ikke at kunne præsentere et resultat, som umiddelbart er anvendeligt i forhold til udvælgelsen af disse produkttyper, så har afviklingen af forsøget været gode lærepenge til identifikation af de kritiske og dermed arbejdskrævende processer i sensoriske tests, som er med til at definere anvendelsesområdet af disse tests. Kalibrering af taleaudiometri ved brug af insert phones I forbindelse med indførelse af insert phones til audiometri på en offentlig høreklinik er der rettet henvendelse omkring kalibrering af taleaudiometri. Der var mistanke om, at resultaterne af taleaudiometri var ændret i forhold til tidligere, hvor man benyttede hovedtelefoner. Der er igangsat et projekt for at undersøge dette. I første omgang er det målet at undersøge, om det kan påvises, at der er forskel i resultaterne for taleaudiometri mellem de tre transducertyper, TDH-39, HDA-200 hovedtelefoner og ER-3A insert phones, når de er kalibreret efter gældende praksis. Der blev udført et forsøg, hvor en række DELTA Side 12 af 14.

13 forsøgspersoner lavede taleaudiometri med voksenordlisterne fra DANTALE-cd en med de tre transducere. Resultaterne fra forsøget er blevet analyseret. I virkeligheden har alle talematerialer deres egen tærskel, som ikke nødvendigvis passer med den i ISO-standarden foreslåede på 20 db SPL, som alle øre/hovedtelefoner skal kalibreres op imod. F.eks. opnås 50 %-punktet for taleforståelighed ved 28,15 db SPL eller 8,15 db HL for DANTALE listerne. På den anden side giver en ensartet kalibrering muligheden for at sammenligne resultater (i Danmark hvor DANTALE listerne er standard) uden at skulle tage højde for forskellige kalibreringer afhængig af tankegangen hos den lokale teknikker, den dag han kalibrer. Et helt entydigt resultat er der ikke kommet ud af projektet, for det afhænger af om man sigter efter at ramme tærskelen for DANTALEmaterialet så præcist som muligt, eller man tager udgangspunkt i resultater med den 20 db SPL offset kalibrerede TDH-39-hovedtelefon. Rapporten som indeholder en mere fyldestgørende forklaring - kan downloades fra under tekniske notater. Vurdering af pædagogiske værktøjer Der er i forbindelse med det pædagogiske arbejde for pårørende til hørehæmmede lavet forskellige værktøjer til demonstration af høretab. Der er lavet en kort sammenligning af to af disse værktøjer, et softwarebaseret værktøj fra Oticon og DELTAs CD, Hør Engang. Undersøgelsen blev lavet på opfordring af en audiologisk afdeling, hvor man havde oplevet forskelle på demonstrationen af samme høretab. Resultatet var, at der er forskel på de to undersøgte pædagogiske værktøjer, men forskellene beror på, at høretab er komplekse at demonstrere for normalthørende. Umiddelbart er den simpleste løsning en dæmpning af lyde svarende til audiogrammet, men da hørehæmmede oplever rectruitment - altså en anormal loudness opfattelse - skal denne effekt også medtages i en realistisk simulation. Denne effekt findes ikke på Hør Engang, hvorimod Oticons mere interaktive simulering, hvor audiogrammet indtastes af brugeren, ser ud til at medtage denne parameter. DELTA Side 13 af 14.

14 Standardisering IEC arbejdsgrupper DELTA er repræsenteret i IEC-standardiseringsgrupperne WG10: Audiological equipment og WG 13: Hearing aids. Der blev i 2009 afholdt plenarmøde i Tokio. På mødet i WG13 blev IEC Elecroacoustics- Hearing aids: part 13: Electromagnetic compatability (EMC) diskuteret. Standarden beskriver test af høreapparaters immunitet over for indstråling af radiosignaler fra mobiltelefoner. Den aktuelle revision går på at teste med højere feltstyrker for at simulere høreapparatbrugerens egen brug af mobiltelefon. Resultatet efter mødet er at udfærdigelsen af standarden er så langt, at den er i sit allersidste stadie, førend den træder i kraft som officiel standard. WG13 arbejder desuden fortsat med IEC Electroacoustics- Hearing aids: part 15: Methods for characterising signalprocessing in hearing aids, som sigter mod, at standardtests af høreapparater også kan omfatte talelignende signaler. I Tokio blev en del ændringsforslag til det oprindelige oplæg diskuteret, man nåede til enighed om at fortsætte med at forberede en ny version af dokumentet med speciel opmærksomhed på at beskrive det såkaldte International Speech Test Signal (ISTS), som er et målesignal sammensat af fonemer fra 6 forskellige sprog. Dermed fortsætter arbejdet mod at gøre IEC til en officiel standard. Ved mødet blev det desuden besluttet at tage initiativ til at få ISTS-signalet inkluderet i relevante standarder vedrørende IG-målinger. På WG10 s møde i Tokio blev "Electroacoustics Audiometric equipment Part 1: Pure-tone audiometers" diskuteret. Dokumentet, som indeholder en sammenlægning af den oprindelige del 1 af standarden med højfrekvens audiometri, bliver efter mødet gjort klar til afstemning, og er således også godt på vej som ny standard. WG10 forberedte i Tokio desuden en revision af IEC :1993 Audiometers: part 2: Equipment for speech audiometry. NUH (tidligere NSH) Nordisk Udviklingscenter for Handicaphjælpemidler (NUH) har Lars F. Nielsen som medlem. Gruppen arbejder i øjeblikket med Guidelines for Wireless Microphone Systems for Hearing Impaired, 1st edition og Hearing Aids Requirements and Guidelines, 7th edition. DELTA Side 14 af 14.

Rapportering for 2014 vedrørende aftale mellem AMGROS, Danske Regioner og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium TAL

Rapportering for 2014 vedrørende aftale mellem AMGROS, Danske Regioner og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium TAL Årsrapport 2014 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Danske Regioner Marts 2015 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000

Læs mere

Årsrapport 2008. DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Marts 2009

Årsrapport 2008. DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Marts 2009 Årsrapport 2008 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening Marts 2009 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonvej

Læs mere

TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR. : Beliggende : Navn Adresse Postnr. By

TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR. : Beliggende : Navn Adresse Postnr. By Checkliste vedrørende TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR. : Beliggende : Navn Adresse Postnr. By Rapportdato 03.11.2008 Dagsorden : Punkter i checklisten: Gennemgang af: 1. Indledning Identitet, ledelse/organisation.

Læs mere

Lydtryk fra mobiltelefoner

Lydtryk fra mobiltelefoner DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world Lydtryk fra mobiltelefoner Findes der mobiltelefoner der kan levere lydtryk kraftige nok til, at de

Læs mere

Rapport. Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM. Udført for Phonak Danmark og Oticon. Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010

Rapport. Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM. Udført for Phonak Danmark og Oticon. Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010 Rapport Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM Udført for Phonak Danmark og Oticon Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

DELTA En del af høreomsorgen

DELTA En del af høreomsorgen DELTA En del af høreomsorgen Høreforeningen, Kolding, 25. november 2012 Carsten Daugaard, Seniorkonsulent DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000 Odense C Tlf. 72 19 41 00 cd@delta.dk

Læs mere

Årsrapport DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening

Årsrapport DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world Årsrapport 2007 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening

Læs mere

Ved grafisk afrapportering er det vigtigt at benytte samme symbolfamilie, fx ISO/IEC symbolerne, både til toneaudiometri og til taleaudiometri.

Ved grafisk afrapportering er det vigtigt at benytte samme symbolfamilie, fx ISO/IEC symbolerne, både til toneaudiometri og til taleaudiometri. Standardiseret rapportering af audiometriske test Denne afrapportering omfatter: Rentoneaudiometri - Luftledning Rentoneaudiometri - Taleaudiometri - SRT Taleaudiometri - DS/DL Tympanometri - Impedansmåling/refleksmåling

Læs mere

Årsrapport 2010. DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Februar 2011

Årsrapport 2010. DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening. Februar 2011 Årsrapport 2010 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Kommunernes Landsforening Februar 2011 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af kalibrering af taleaudiometri. Udført for AMGROS. Sagsnr.: A Side 1 af marts 2010

Rapport. Undersøgelse af kalibrering af taleaudiometri. Udført for AMGROS. Sagsnr.: A Side 1 af marts 2010 Rapport Undersøgelse af kalibrering af taleaudiometri Udført for AMGROS Sagsnr.: A900292 Side 1 af 21 5. marts 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24

Læs mere

Privat leverandør af høreapparater

Privat leverandør af høreapparater Privat leverandør af høreapparater Krav til at opnå og vedligeholde godkendelsen som privat leverandør af høreapparater September 2010 DELTA Side 1 af 7. Indhold Indhold.2 Indledning...3 Inden klinikken

Læs mere

VEJLEDNING. Vejledning i kalibrering og vedligeholdelse af udstyr til audiometri - luftledning og benledning

VEJLEDNING. Vejledning i kalibrering og vedligeholdelse af udstyr til audiometri - luftledning og benledning T H E K N O W L E D G E C E N T R E VEJLEDNING Vejledning i kalibrering og vedligeholdelse af udstyr til audiometri - luftledning og benledning Titel Vejledning i kalibrering og vedligeholdelse af udstyr

Læs mere

Årsrapport FORCE, TAL årsberetning til AMGROS og Danske Regioner. April Udarbejdet af: Seniorspecialist Carsten Daugaard.

Årsrapport FORCE, TAL årsberetning til AMGROS og Danske Regioner. April Udarbejdet af: Seniorspecialist Carsten Daugaard. Udarbejdet af: Seniorspecialist Carsten Daugaard Årsrapport 2018 FORCE Technology FORCE, TAL årsberetning til AMGROS og Danske Regioner April 2019 Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000 Odense

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2016

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2016 Rapport IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2016 Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Projektnr.: T212020 Side 1 af 13 02-10-2016 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015 Rapport IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2015 Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Sagsnr.: T210070 Side 1 af 14 16. november 2015 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Rapport Udført for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sagsnr.: T207540 Side 1 af 14 2. oktober 2014 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000 Odense C Danmark Tlf. (+45) 72 19 41 00

Læs mere

Test af forstærkertelefoner

Test af forstærkertelefoner Teknisk notat Test af forstærkertelefoner Udført for AMGROS Rev. 1 Sagsnr.: T21-9 Side 1 af 39 17. september 15 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 Odense C Danmark Tlf. +45 72 19 41 Fax

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Teleslyngers båndbredde

Teleslyngers båndbredde > TEST REPORT Teleslyngers båndbredde Frekvensresponsmålinger for Teleslynger og FM-udstyr Task Number: 118-20773.10 Page 1 of 11 Ansvarlig: Carsten Daugaard FORCE Technology Edisonsvej 24 5000 Odense

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017 Rapport IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2017 Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Projektnr.: 117-22559.50 Side 1 af 13 02-10-2017 DELTA - a part of FORCE Technology Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Velkommen til STØJKASSEN

Velkommen til STØJKASSEN Velkommen til STØJKASSEN Formål: Formålet med støjkassen er at medvirke til større opmærksomhed på lyd og støj og risikoen for vedvarende støjskade. Støj kan være til gene på andre måder end ved at forårsage

Læs mere

MP3-afspilleres Lydstyrke

MP3-afspilleres Lydstyrke We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL MP3-afspilleres Lydstyrke Kan man få høreskader af bærbare musikafspillere? September 2005 DELTA Dansk

Læs mere

Høreapparat til børn. Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E. Patientinformation

Høreapparat til børn. Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E. Patientinformation Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Høreapparat til børn Audiologisk afdeling Audiologisk afdeling har to afsnit: et lægeligt

Læs mere

Vejledning om høreapparatbehandling

Vejledning om høreapparatbehandling 1 af 7 2009-07-29 14:52 Den fulde tekst Vejledning om høreapparatbehandling 1. Formål med vejledningen Retningslinjer for god høreapparatbehandling Sundhedsstyrelsens formål med denne vejledning er at

Læs mere

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2018

IOI-HA tilfredshedsundersøgelse for første halvår, 2018 Rapport Udført for Sundheds- og Ældreministeriet Projektnr.: 118-20773.20 Side 1 af 13 10-10-2018 DELTA - a part of FORCE Technology Teknisk-Audiologisk Lab. Edisonsvej 24 5000 Odense C Danmark Tlf. +45

Læs mere

HAC telefon testrapport

HAC telefon testrapport DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world HAC telefon testrapport Akustiske og magnetiske målinger på output fra forskellige telefoner December

Læs mere

Lyd og rum DELTA SDU DAG 17/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED

Lyd og rum DELTA SDU DAG 17/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED Lyd og rum DELTA SDU DAG 7/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED Fire overordnede hypoteser:. Kan man rent intuitivt udnævne et rum til at have

Læs mere

HT har ét rigtigt svar under beskrivelse, hvilket antyder, at hun som CI-bruger har svært ved at skelne de tre lydkarakterer. Dog har hun tre korrekte rækkefølger i deløvelsen med rangordning af musikeksempler,

Læs mere

Hvad kan du forvente af Tego Pro?

Hvad kan du forvente af Tego Pro? Hvad kan du forvente af Tego Pro? Tilpasning til dine personlige hørebehov Nu, hvor du har taget det første skridt til at forbedre din hørestatus med Tego Pro høre apparater, spekulerer du formodentlig

Læs mere

HAC telefon brugertest

HAC telefon brugertest HAC telefon brugertest Denne rapport beskriver en bruger- eller tænke højt test af HAC telefoner, foretaget af Teknisk-Audiologisk Laboratorium, i samarbejde med Center for Rehabilitering og Specialrådgivning

Læs mere

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURlig lyd De nye CLEAR 220 høreapparater fra Widex er fuldstændig trådløse, og de kan kommunikere med hinanden konstant, ligesom

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab August 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilskud til privat behandling for høretab 13. august 2012 RN A307/12

Læs mere

WIDEX INTRODUCERER I WIDEX DREAM

WIDEX INTRODUCERER I WIDEX DREAM GODE 3GRUNDE WIDEX INTRODUCERER naturtro lyd I WIDEX DREAM DREAM er den nye familie af exceptionelle høreapparater fra Widex. Takket være den nye og banebrydende teknologiske platform TRUE ISP sætter DREAM

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet.

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet. Åben træffetid (TT) Borgere, der efter afsluttet tilpasning af høreapparat oplever problemer med apparat eller øreprop. Borgere, der har behov for rådgivning og vejledning i forbindelse med hørenedsættelse.

Læs mere

DK-København: Høreapparater 2010/S 245-374434 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer

DK-København: Høreapparater 2010/S 245-374434 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Varer 1/14 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:374434-2010:text:da:html DK-København: Høreapparater 2010/S 245-374434 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Varer DEL I: ORDREGIVENDE

Læs mere

Mærkesager

Mærkesager Mærkesager 2015-2019 Høreforeningen arbejder for bedre livsvilkår for mennesker, der er berørt af høreproblemer eller sygdomme i øret. Mærkesagerne afspejler foreningens politiske prioriteringer og er

Læs mere

DELTA / Share. Dansk Audioklub. Vedtægter. We help ideas meet the real world / SHARE.MADEBYDELTA.COM

DELTA / Share. Dansk Audioklub. Vedtægter. We help ideas meet the real world / SHARE.MADEBYDELTA.COM DELTA / Share Dansk Audioklub Vedtægter We help ideas meet the real world / SHARE.MADEBYDELTA.COM Formål DELTA's Dansk Audioklub er en erfagruppe, der har til formål at udvikle medlemmernes viden om reproduceret

Læs mere

HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT. Vejen til bedre hørelse offentlig eller privat behandling

HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT. Vejen til bedre hørelse offentlig eller privat behandling HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT Vejen til bedre hørelse offentlig eller privat behandling FÅR DU PROBLEMER MED AT HØRE så er det vigtigt at få undersøgt, hvad det skyldes, og hvilken behandling der kan hjælpe.

Læs mere

Adaptiv Phonak Digital (APD)

Adaptiv Phonak Digital (APD) Adaptiv Phonak Digital (APD) Baggrundsviden fra det audiologiske område Phonak baserer alle grundlæggende krav til høreapparater og tilpasning af dem på forestillingen om et Akustikkens hus. Akustikkens

Læs mere

Implementeringsomkostninger Anlægsinvestering 400 Hjælpemidler 5.35.40.3 Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift)

Implementeringsomkostninger Anlægsinvestering 400 Hjælpemidler 5.35.40.3 Driftsudgifter til implementering (midlertidig driftsudgift) Kvalitetsmodel Forslag 1 Etablering af kommunalt tilbud om høreapparatbehandling til borgere med ukomplicerede høretab Etablering af et kommunalt tilbud, som sikrer borgerne et reelt frit valg mellem offentlig

Læs mere

Test af halsslynger. Teknisk notat. Udført for AMGROS. Sagsnr.: T Side 1 af januar DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium

Test af halsslynger. Teknisk notat. Udført for AMGROS. Sagsnr.: T Side 1 af januar DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Teknisk notat Test af halsslynger Udført for AMGROS Sagsnr.: T2849-4 Side 1 af 32 9. januar 215 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5 Odense C Danmark Tlf. +45 72 19 41 Fax +45 72 19 41

Læs mere

Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet

Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet 1. Åben træffetid (TT) Borgere, der efter endt høreapparatbehandling oplever problemer med høreapparat eller øreprop. Borgere, der har behov for rådgivning i

Læs mere

HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT

HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT HVIS DU SKAL HA HØREAPPARAT Vejen til bedre hørelse offentlig eller privat behandling FÅR DU PROBLEMER MED AT HØRE så er det vigtigt at få undersøgt, hvad det skyldes, og hvilken behandling der kan hjælpe.

Læs mere

Garanti, reparation, justering, udskiftning

Garanti, reparation, justering, udskiftning 1 Nyt høreapparat Du har fået nyt høreapparat enten på en offentlig høreklinik eller på en privat høreklinik. Din høreklink står for udlevering af høreapparatet samt tilpasning, justering og vejledning

Læs mere

Specialrådgivning til børn og unge med høretab

Specialrådgivning til børn og unge med høretab Specialrådgivning til børn og unge med høretab er landsdækkende leverandør af rådgivning, udredning og kurser m.m. til kommuner, borgere m.fl. i de mest specialiserede sager. Ydelserne er finansieret af

Læs mere

HØREOMSORGEN I STRUER KOMMUNE

HØREOMSORGEN I STRUER KOMMUNE Forkortet udgave nov. 2010 HØREOMSORGEN I STRUER KOMMUNE - kendskab til og tilfredshed med den kommunale høreomsorg blandt brugere af høreapparat - Udarbejdet af sundhedskonsulent Åse Skytte, SundhedscenterStruer.

Læs mere

28. februar 2012 Birfrd Udbud (annoncering), nyt it-system til audiologi-området i Region Midtjylland

28. februar 2012 Birfrd Udbud (annoncering), nyt it-system til audiologi-området i Region Midtjylland 28. februar 2012 Birfrd Udbud (annoncering), nyt it-system til audiologi-området i Region Midtjylland nr. A B C D E Region Midtjyllands generelle rettelser til annonceringsmaterialet Region Midtjylland

Læs mere

Kvalitetssikring på offentlige høreklinikker

Kvalitetssikring på offentlige høreklinikker Kvalitetssikring på offentlige høreklinikker Resultater fra tilfredshedsundersøgelse for høreapparatbrugere. Samlede data fra projektet. Juni 2009 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR.: 888. Beliggende: Kliniknavn Testgade 1 2860 Søborg

TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR.: 888. Beliggende: Kliniknavn Testgade 1 2860 Søborg Tjekliste vedrørende TILSYN PÅ HØREKLINIK REG NR.: 888 Beliggende: Kliniknavn Testgade 1 2860 Søborg Rapportdato 04-12-2015 INTRODUKTION Nærværende vejledning og tjekliste er udarbejdet til høreklinikker,

Læs mere

Høreapparater undervisning - instruktion

Høreapparater undervisning - instruktion Høreapparater undervisning - instruktion Høreapparater undervisning - instruktion Høreapparater undervisning - instruktion Hvad indgår i Høreapparater + ørepropper Undervisning om høreapparaters muligheder

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for din verden

Høreapparatet, som åbner op for din verden Høreapparatet, som åbner op for din verden Deltag igen i situationer, du plejer at undgå Er det anstrengende at følge med i samtalen? Kender du følelsen? Du sidder ved middagsbordet og kæmper for at følge

Læs mere

Oticon Opn S 1 Oticon Opn S 2 Oticon Opn S 3. VAC+, NAL-NL1 + 2, DSL v5.0

Oticon Opn S 1 Oticon Opn S 2 Oticon Opn S 3. VAC+, NAL-NL1 + 2, DSL v5.0 Teknisk datablad minirite T Taleforståelse Lydkvalitet Lyttekomfort Individualisering & optimeret tilpasning Konnektivitet Oticon Opn S 1 Oticon Opn S 2 Oticon Opn S 3 OpenSound Navigator Niveau 1 Niveau

Læs mere

DANTALE Auditiv og Audio-Visuel Test (DVD-version)

DANTALE Auditiv og Audio-Visuel Test (DVD-version) DANTALE Auditiv og Audio-Visuel Test (DVD-version) Bispebjerg Hospital Audiologisk afdeling Marts 1999 Erik Kjærbøl Dokumentationen er i 2015 redigeret til en tekstfil af Carsten Daugaard, DELTA INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Hvis du skal ha høreapparat

Hvis du skal ha høreapparat Hvis du skal ha høreapparat Vejen til bedre hørelse - offentlig eller privat behandling Høreafdelingen CENTER FOR KOMMUNIKATION HAR DU PROBLEMER MED AT HØRE - så er det vigtigt at få undersøgt, hvad det

Læs mere

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURlig lyd De nye CLEAR 330 høreapparater fra Widex er fuldstændig trådløse, og de kan kommunikere med hinanden konstant, ligesom

Læs mere

Det Danske APD test-batteri.

Det Danske APD test-batteri. Det Danske APD test-batteri. Indholdsfortegnelse CD indhold...1 Introduktion... 2 Filtered words... 3 Figure ground...4 Competing words...5 Dichotic digits...6 Duration pattern... 7 Gaps in Noise. (GIN)...8

Læs mere

Vejledning for høreapparatbrugere

Vejledning for høreapparatbrugere Kommunikationscentret Vejledning for høreapparatbrugere 1 2 Nyt høreapparat Du har fået nyt høreapparat enten på en offentlig høreklinik eller på en privat høreklinik. Din høreklink står for udlevering

Læs mere

PRAKTISK INFORMATION KURSUS FOR UDDANNEDE AUDIOLOGIASSISTENTER MED MERE END 2 ÅRS ERFARING GRIB

PRAKTISK INFORMATION KURSUS FOR UDDANNEDE AUDIOLOGIASSISTENTER MED MERE END 2 ÅRS ERFARING GRIB KURSUS AUDIOLOGI KURSUS FOR UDDANNEDE AUDIOLOGIASSISTENTER MED MERE END 2 ÅRS ERFARING GRIB MÅL FOR KURSET: Deltageren kan vælge den relevante strategi for diagnostik og behandling på baggrund af elektrofysiologiske

Læs mere

Leverandørmøde Høreapparatudbud 2014. Flemming Sonne, adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 26. maj 2013

Leverandørmøde Høreapparatudbud 2014. Flemming Sonne, adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 26. maj 2013 Leverandørmøde Høreapparatudbud 2014 Flemming Sonne, adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 26. maj 201 Amgros året der gik og året der kommer! Amgros anno 201 kort introduktion Året der gik Udbud version

Læs mere

Reform af tilskuddet til høreapparater

Reform af tilskuddet til høreapparater Sundhedsudvalget 2010-11 (Omtryk) SUU alm. del Bilag 71 Offentligt Reform af tilskuddet til høreapparater Et forslag fra Dansk HøreCenter Foretræde i Folketingets Sundhedsudvalg den 24. november 2010 ved

Læs mere

Case til opgaven: Evaluering som belutningsmodel for forandring. Case til opgaven: Evaluering som beslutningsmodel for forandring.

Case til opgaven: Evaluering som belutningsmodel for forandring. Case til opgaven: Evaluering som beslutningsmodel for forandring. Case til opgaven: Evaluering som beslutningsmodel for forandring. Palle Ragn 1/6 Introduktion til casen Casen beskriver et forløb for implementering af et system for en af Stibo s kunder. Efter casen har

Læs mere

Måling af gadestøj i Helsingør

Måling af gadestøj i Helsingør Helsingør Kommune Morten Jepsen Center for Kultur, Idræt og Byudvikling Stengade 72 3000 Helsingør 19. juni 2015 xx/xx ERT/CB/ilk Ref. 15-0771-1 Måling af gadestøj i Helsingør Tilbud 15-0771-1 I henhold

Læs mere

Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59

Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59 Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59 PAKS arbejder for, at sikre fri og enkel adgang til moderne, personlige

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019)

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarderne for høreområdet er en serviceinformation til borger om, hvilken hjælp der kan forventes. Borger/pårørende/fagpersoner

Læs mere

Nordisk Konference. 7. marts 2007

Nordisk Konference. 7. marts 2007 Nordisk Konference 7. marts 2007 Copyright dette materiale stilles til rådighed i forbindelse med Nordisk Konference om pædagogisk anvendelse af kommunikationstekniske hjælpemidler i undervisningen af

Læs mere

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS

Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Udkast til referat af møde fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, den 18. september 2006, kl. 10 12, EPOS Til stede: Peder Ring, Danske Regioner Per Hvenegaard, TL Birgit Andersen, H:S

Læs mere

Høreapparater, facts og udfordringer for branchen

Høreapparater, facts og udfordringer for branchen Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU Alm.del Bilag 419 Offentligt Høreapparater, facts og udfordringer for branchen Dansk HøreCenters foretræde for Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg

Læs mere

PAKS Att.: Peter Brøgger Andreasen. Vejle den Kære Peter Brøgger Andreasen

PAKS Att.: Peter Brøgger Andreasen. Vejle den Kære Peter Brøgger Andreasen PAKS Att.: Peter Brøgger Andreasen Sundhedsplanlægning Kontakt: Kirsten Frost Lorenzen kfl@rsyd.dk Direkte tlf. 2159 8152 Ref nr. 18/14006 Side 1/6 Vejle den 03.12.2018 Kære Peter Brøgger Andreasen Tak

Læs mere

Retningslinier for oplæring i den praktiske del af hospitalsteknisk assistentuddannelse med speciale i audiologi, offentlige praktiksteder

Retningslinier for oplæring i den praktiske del af hospitalsteknisk assistentuddannelse med speciale i audiologi, offentlige praktiksteder I den første praktikperiode skal eleven orienteres om de arbejdsopgaver, som forekommer under audiometrist eller audiologiassistentuddannelsen, og under instruktion beskæftiges med enkle arbejdsfunktioner.

Læs mere

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007

Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007 Referat fra møde i Fagligt Udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse tirsdag den 12. juni 2007 Næste møde i fagligt udvalg er den 18. september. Bemærk temamøde fra kl. 10-14. Deltagere: Peder Ring,

Læs mere

Ansøgningsskema til brug for godkendelse af offentligt praktiksted

Ansøgningsskema til brug for godkendelse af offentligt praktiksted for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse, audiologispecialet. audiometrist og audiologiassistent Består af: Ansøgningsskema til udfyldelse Bilag 1: Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet Bilag

Læs mere

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Halsslynger Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Side 2 af 21 Indhold 1. Forord... 3 2. Målinger... 3. Beskrivelse af halsslynger... 3.1 HearIt Mobile... 3.2 HearIt all... 3.2.1 Base enheden... 3.2.2

Læs mere

Den forberedende fase STAR har et bredt kendskab til relevante kandidater, der kan fungere som studenterrepræsentation

Den forberedende fase STAR har et bredt kendskab til relevante kandidater, der kan fungere som studenterrepræsentation Notat STAR De Studerendes Akkrediteringsråd Opsamling på de studerendes rolle i institutionsakkreditering Forud for mødet den 28. maj 2014, bad Akkrediteringsinstitutionen (AI) studenterrepræsentanterne

Læs mere

Teltakustik. Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi. Projektleder: Birger Bech Jessen. Søren Vase Legarth. DELTA SenseLab. 12.

Teltakustik. Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi. Projektleder: Birger Bech Jessen. Søren Vase Legarth. DELTA SenseLab. 12. 1 Teltakustik Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi Projektleder: Birger Bech Jessen Søren Vase Legarth DELTA SenseLab 12. April 2012 Projektet TELT AKUSTIK Formål: Formålet var at udvikle nogle

Læs mere

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler.

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. GENERELLE KAV Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. Tilbudsgiver skal ikke udfylder noget under denne fane. Mindstekrav MK G1 CE-mærkning De tilbudte

Læs mere

Opret forbindelse til brugeren. Vejledning

Opret forbindelse til brugeren. Vejledning Opret forbindelse til brugeren Vejledning Velkommen Tak for din deltagelse i denne begrænsede introduktion af RemoteCare Oticon RemoteCare gør det muligt at opdatere indstillinger og foretage justeringer

Læs mere

Formet efter lydene i dit liv

Formet efter lydene i dit liv Formet efter lydene i dit liv PREMIUM HØRETEKNOLOGI Premium Avanceret Basis OTICON ALTA EN HØRELØSNING, DER ER LIGESÅ INDIVIDUEL, SOM DU ER OTICON ALTA ÆNDRER, HVAD DER ER MULIGT INDEN FOR HØREOMSORG Din

Læs mere

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Lyd og hørelse 1 En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Denne brochure er nummer 1 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Hvad er lyd? Vores moderne dagligdag er fyldt med mange

Læs mere

Reform af tilskuddet til høreapparater

Reform af tilskuddet til høreapparater Socialudvalget 2010-11 L 28 Bilag 18 Offentligt Reform af tilskuddet til høreapparater Et forslag fra Dansk HøreCenter Foretræde i Folketingets Socialudvalg den 18. november 2010 ved direktør Niels Lodman

Læs mere

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende *

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Genopladelige høreapparater, der holder hele dagen * Se side 2 Deltag igen i aktiviteter, som du har trukket dig fra Er det anstrengende at følge med

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for din verden

Høreapparatet, som åbner op for din verden Høreapparatet, som åbner op for din verden Deltag igen i situationer, du plejer at undgå Er det anstrengende at følge med i samtalen? Kender du følelsen? Du sidder ved middagsbordet og kæmper for at følge

Læs mere

Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion

Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion Udarbejdet af Aalborg Kommune, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Tilgængelighedsauditør Kit Bos Januar 2019 Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion Dansk Høreforening og Hørelse.info anslår,

Læs mere

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år Center for Døvblindhed og Høretab er et landsog landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Alle børn er nysgerrige på at opdage

Læs mere

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem

Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem PEFC Danmark standard PEFC DK 008-02 Procedure for udvikling og revision af det danske PEFC certificeringssystem Revideret standard oktober 2012 PEFC Danmark Amalievej 20 DK-1875 Frederiksberg C Tel: +45

Læs mere

Behandlingsskema. Udbud af høreapparater 2014

Behandlingsskema. Udbud af høreapparater 2014 Behandlingsskema Udbud af høreapparater 2014 Kravsdetaljer Der er udarbejdet 25 kravsdetaljer som anvendes til at stille krav for de forskellige behandlingskategorier Signalbehandling i det parentes angivne

Læs mere

Årsrapport DELTA årsberetning til AMGROS og Danske Regioner. Marts DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik

Årsrapport DELTA årsberetning til AMGROS og Danske Regioner. Marts DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Årsrapport 2016 DELTA årsberetning til AMGROS og Danske Regioner Marts 2017 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000 Odense C Danmark Tlf. (+45) 72 19 41

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

DREAM I SLANKT DESIGN

DREAM I SLANKT DESIGN DREAM I SLANKT DESIGN WIDEX DREAM familien er lige blevet endnu bedre. Med den nye DREAM FASHION model har du mulighed for at tilbyde høreapparatbrugere det absolut nyeste inden for teknologi og design

Læs mere

800.000 dansker i alle aldre bruger dagligt høreapparat. Her er et bredt udsnit af høretekniske hjælpemidler.

800.000 dansker i alle aldre bruger dagligt høreapparat. Her er et bredt udsnit af høretekniske hjælpemidler. Til private og professionelle 2015 800.000 dansker i alle aldre bruger dagligt høreapparat. Her er et bredt udsnit af høretekniske hjælpemidler. Trådløse alamsystem Modtager Bærbar Modtager BE 1450 Alarmerer

Læs mere

NOTAT. Anbefaling vedrørende kommunal Høreklinik. Generelt om Høreapparatsområdet: Den 14. maj 2012

NOTAT. Anbefaling vedrørende kommunal Høreklinik. Generelt om Høreapparatsområdet: Den 14. maj 2012 NOTAT Den 14. maj 2012 Anbefaling vedrørende kommunal Høreklinik Skive og Viborg kommuner har siden 2011 arbejdet på at udvikle samarbejdet på Høreområdet, der i dag er organiseret i CKU (Center for kommunikation

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik

Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Retningslinjer for diplomingeniørpraktik Alle diplomingeniørstuderende skal som et led i uddannelsen gennemføre et praktikophold af en varighed på 30 ECTS. Praktikken er placeret på den sidste del af 6.

Læs mere

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning Ungdomsuddannelse (STU) STU-Erhverv STU-Ungdom Klubtilbud ASK Ungdomsvejledningen Læse Ordblindeundervisning It-hjælpemidler AVU-hold Hjælp til uddannelsen Høre Cochlear implant Hørelse på jobbet Lydoverfølsomhed

Læs mere

Digital Super Power til børn

Digital Super Power til børn Digital Super Power til børn 2 Sumo DM Velegnet til børn Med maksimal power output og brugervenlig betjening samt stor tilpasningsfleksibilitet bliver Sumo DM hurtigt høreapparattilpassernes foretrukne

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse

Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse Rapport Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse Udført for AMGROS Sagsnr.: A900306 Side 1 af 20 August 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Hospitalsteknisk assistentuddannelse

Uddannelsesordning for uddannelsen til Hospitalsteknisk assistentuddannelse Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Uddannelsesordning for uddannelsen til Hospitalsteknisk assistentuddannelse Udstedt af det faglige udvalg for Hospitalstekniskassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere