Apotekerhaven i Rudkøbing en havevandring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Apotekerhaven i Rudkøbing en havevandring"

Transkript

1 Apotekerhaven i Rudkøbing en havevandring Ole Madsen Denne guide har korte beskrivelser af havens mest seværdige træer og buske, stauder og urter og kan hjælpe gæsten til en udbytterig rundtur - på egen hånd. JP & HS 6. udg.2011.

2 Apotekets bygninger. Apoteket er meget gammelt. Det blev grundlagt i 1705, længe før der kom apoteker i Svendborg og Fåborg. I 1775 var det ejet af Søren Chr. Ørsted, hvis to berømte sønner Anders Sandøe Ørsted og H. C. Ørsted er født og opvokset her. Den nationale digter A. Oehlenschläger kom ofte på besøg, da Anders Sandøe var gift med hans søster Sophie. Apotekets forhus står udvendig set, som det blev opført i nyklassisk stil i 1856, mens de to sidebygninger på hver side af gårdsrummet er ældre. I bygningen til venstre lå apotekets laboratorier, og var i brug helt op til vor tid. Det er nu museum. Bygningen på modsatte side af gården er fra 1847 og blev brugt til karlekamre, stalde, vognporte og redskaber. Gårdspladsen. Adgangen fra gaden sker gennem den store port ind igennem det skønne, lukkede portrum med sine fine vægdekorationer og sit særprægede trægulv. Her er der adgang til apotekermuseet og videre frem gennem porten har vi pludselig det charmerende, lukkede gårdmiljø foran os. Den store firkantede ½ m høje sten var damestenen, som de kvindelige ryttere behøvede, når de skulle op på ridehesten. Det intime gårdmiljø flankeres af de tre bygninger og ud mod haven af en lav, hvidkalket havemur med en elegant låge. Pikstensbrolægningen fremhæver yderligere den særlige stemning vi møder straks vi er kommet inden for i gården. Og allerede her i gården oplever vi hvorledes slyngplanter på espalier kan pryde gamle bygninger og fremhæve deres skønhed.

3 Lige inden for porten møder vi i hjørnet til venstre den slyngende kaprifolie, Lonicera. Hen langs officinmuren breder den frodige italienske clematis, Clematis viticella, sig. Hovedbygningen har en espalier-pære og en meget stor blåregn, Wisteria sinensis, der stammer fra Kina, samt en veludviklet vinranke op over muren. Går vi videre over mod vognporten mødes vi i hjørnet af en meget stor figen, Ficus carica, der takket være den lune vokseplads er særlig veludviklet med talrige figner. Op ad den gamle staldlænge lægger vi mærke til to kraftige klatreplanter. Først vinterjasminen, Jasminum nudiflorum, som stammer fra Nordkina og altid gør sig bemærket ved sin overdådige blomstring i vinterens mørke. Midt for muren den ret sjældne trompetblomst, Campsis radicans, en kraftigvoksende slyngplante fra det sydøstlige USA, der har meget karakteristiske rød-lige blomster. Gårdspladsen domineres af den store platan, Platanus acerifolia, let at genkende på sin bark med de afskallende flager og dens ahornlignende blade. Den kommer fra Middelhavsområdet. Vi forlader gårdspladsen ud gennem den sirlige smedejernslåge og bemærker straks til højre en pragtfuld, frodig og stor slyngplante bredende sig hen over muren. Den har intet dansk navn, hedder på latin Akebia quineta, får brunrøde blomster om foråret og stammer fra Kina og Japan.

4 Haven. Et meget stort og veludviklet mammuttræ, Sequoiadendron giganteum(1), se haveplan på midtersiden, byder os velkommen straks vi er kommet gennem lågen ind i haven. Den er naturligt forekommnede i et lille område i Californien, men trives godt i det sydlige Danmark. Kun virkelig dybe vinterfrostgrader kan være livstruende. Mammuttræet kan i sit hjemland blive ældre end år og anses for at være en af de ældst forekommende træarter på kloden. Denne er plantet under krigen i 1940 rne. Gå til højre hen langs drivhuset og videre frem og rundt gennem haven i retning mod uret. Her møder vi straks endnu en trompetblomst, en stor veludviklet buksbom, Buxus sempervirens iblandet adskillige mahonia, Mahonia aquifolium, der med sine blade kan minde om kristtorn og som stammer fra det vestlige Nordamerika. Flere stauder står her. Lidt tilbagetrukket står der i krogen bag drivhuset et tempeltræ, Ginkgo biloba (2), som både i sit udseende med de mærkelige blade og i botanisk henseende er i en klasse helt for sig selv. Der er knyttet mange legender til dette fra Kina stammende træ. Fra aftryk i geologiske lag ved vi at det har forekommet på vor klode uafbrudt i 230 millioner år - og det er længe! Tæt ved ginkgoen står der ude på plænen en stor sjældenhed, et kinesertræ, Koelreutheria paniculata (3), et pragtfuldt lille parktræ med lange gule blomsterstande og senere mængder af oppustede frøstande.

5 Haveplan

6 I buskettet hen langs plænen finder vi mange forskellige buskarter. Her kan nævnes kejserbusken, Viburnum bodnantense, en rødbladet parykbusk, Cotinus coggygria, en gulgrenet kornel, Cornus stolonifera, den frodige og påtrængende, men fremmede, californisk gedeblad, Lonicera ledebourii. Der er forskellige stauder, der er en frodig rhododendron af ukendt navn, og så er der en lillebror til vor hestekastanje, en buskkastanje, Aesculus parviflora, der kun bliver et par meter høj og har blade næsten som vor almindelige hestekastanje. Den stammer fra Østamerikas skove. Der er gamle historiske roser, bl.a. Rosa gallica officinalis, der som navnet antyder har været brugt ved fremstilling af medicin og duftevand. (Officinalis betyder brugt i medicin). Lidt længere fremme kan vi ikke undgå at bemærke det lille træ med kroget og busket stamme og meget store blade, en trompetkrone, Catalpa bignonioides (19). Det stammer fra det sydøstlige USA og er særlig under sin blomstring med de store hvide blomsterklaser meget tiltrækkende. På en nedsavet død elm finder vi en frodig vedbend, Hedera hibernica, og ude på plænen undgår man ikke den lille åkandemagnolie, Magnolia sieboldii. Længere fremme tæt ved den gamle, store ægte kastanje står vi overfor et stort kirsebærtræ med en tyk, kort stamme, der bærer den kraftige krone. Vi er ved et endnu ét af apotekerhavens særprægede træer, en oktoberkirsebær, Prunus subhirtella Áutumnalis (5) fra Japan. Den er podet på en almindelig kirsebær, er helt speciel ved at den blomstrer i december og januar, så man kan have nyplukkede kirsebærblomster på sit julebord.

7 Havens ældste træ, den gamle ægte kastanje Vi er nået frem til den enorme ægte kastanje, Castanea sativa (10), der med sine grene og udfaldende krone dominerer en stor plads i havens bageste ende. Den menes at være ca. 300 år, har i tidens løb lidt stor overlast med brækkede grene efter stormene, men har ihærdigt udviklet en ny krone og er stadig mere vital end nogensinde, bedømt ud fra de mængder af kastanjer, der hvert efterår ligger under den. Oehlenschlæger skriver rørende i et brev fra 1805 til forældrene at om eftermiddagen fik vi the under kastanjetræet. Ole Madsen Buskettet ved havens sydlige skel Vi går højre om kastanjen, passerer forbi en mærkelig gran med meget hængende grene, en sørgegran, Picea breweriana (18), fra bjergene i Nordvestamerika. Vi passerer under et graciøst nåletræ med en fin bestand af nåle, der falder af om vinteren, en sumpcypres, Taxodium distichum (17) fra Florida. Så går vi under en dekorativ robinie, Robinia pseudoacacia (16), som hører til ærteblomstfamilien og står med sit lette lyse løv, hvide ærteblomster i juni og med sine tornede kviste.

8 Robinie kaldes (ukorrekt) også for uægte eller falsk akacie. Den er indført fra det sydøstlige USA af den franske hofgartner Jean Robin o. 1600, deraf navnet. Under robinien står en koreakornel, en pragtfuld kornel med en overdådighed af blomsterstande i juni måned, Cornus kousa (15). Under den finder vi den klassiske staude, kendt fra det gamle Hellas, akantus, Acanthus spinosus, og der er mange selvsåede kermesbær, Phytolacca acinosa, som er en kinesisk staude, hvis rødder og frø er giftige, mens bærrenes saft ikke er det og anvendes til farvning af vin og syltetøj. På havemuren ser vi endnu en figen, en espalieret ribs og en kiwi, Actinidia arguta, der dog ikke giver frugter, fordi her kun er ét eksemplar og den er énkønnet. Stående herude i havens bageste del har vi store træer, en stor gruppe af bøge mod vest og i hjørnet mod øst en stor og kraftig østrigsk fyr (14). Men vi finder vej ad den smalle sti ind under den store troldnød Hamamelis mollis (13), der kan minde om hassel og som blomstrer med særprægede gule blomster i marts. Den findes i apotekerhaven, fordi man kunne bruge udtræk af dens blade til skin-tonic. Lidt længere fremme finder vi en anden apotekerbusk, en tørst, Frangula alnus (11), hvis bark var basis for fremstilling af afføringsmidler. Vi passerer to store buske, den tidligt blomstrende bærmispel, Amelanchier spicata og en blærenød, Staphylea colchica (12), med hvide velduftende blomster i maj-juni; stammer fra Kaukasus. Læge- og krydderurterne Vi er nået frem til den store samling af læge- og krydderurter. I hver sine små bede finder vi talrige veludviklede eksempler på en stor del af de stauder og urter, der førhen var grundlaget for apotekets fremstilling af lægemidler. Der er navneskilte med forklarende tekst ved hver art.

9 Plænen hen mod udgangen. Straks vi har forladt lægeplanterne har vi endnu et markant stort træ foran os, et 150-årigt tulipantræ, Liriodendron tulipifera (9), som i det østlige USA er et meget almindeligt og værdifuldt skovtræ. Dets særkende er de usædvanlige store grøn-gule-orange blomster i juli og dens specielle blade har prægtige høstfarver. Ude til højre ind mod naboen står en meget stor skyrækker, Ailanthus altissima (8), med de talrige, typiske små bladafsnit, der kan minde om vor hjemlige ask. Skyrækker kommer fra Nordkina. Og endnu en ægte kastanje har fundet vej tæt ved skyrækkeren. Den blev plantet i 1970 til minde om at haven blev fredet og dermed undgik kommunens faste planer om at anlægge en meget bred og larmende vej tværs igennem haven. I plænen er nyplantet en sort morbær, Morus nigra (4), der til trods for den stammer fra Middelhavsområdet er ret almindelig i gamle syddanske haver. Til højre står der en stor kristtorn, Ilex aquifolium (7), sammen med det skyggetålende nåletræ, en bredkronet tsuga, Tsuga diversifolia (6), fra Japan. Ved pavillonen som er fra ca og smuk restaureret er der et vandbassin med nøkkeroser (åkander) og iris. I vandet frøer og guldfisk. Og dermed slutter så denne lille rundgang i Apotekerhaven! Ole Madsen

Ekskursion til Langeland 20. august 2005

Ekskursion til Langeland 20. august 2005 Ekskursion til Langeland 20. august 2005 Program: Mødested: Apotekerhaven i Rudkøbing, Brogade 15, 5900 Rudkøbing Mødetid: Kl. 10.00 Dagens program: Kl. 10.00-11.00 Apotekerhaven i Rudkøbing Kl. 11.15-12.30

Læs mere

Valg af planter til den nemme have

Valg af planter til den nemme have Valg af planter til den nemme have Ved at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små træer, der egner sig

Læs mere

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Gør din have nem at holde med disse buske, klatreplanter og små træer. Nemme træer og buske er sunde og robuste planter, som klarer sig godt i det danske

Læs mere

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve Actinidia kolomikta Højde cm. Kr. pr. stk. ved Kamæleonbusk 1 stk. 10 stk. Vækst Svagt slyngende co. opb. Grønt med hvide/rosa skudspidser sol. 7,5 l co. opb. 150-200 Små hvide med duft, delvis skjult

Læs mere

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve Actinidia kolomikta Højde cm. Kr. pr. stk. ved Kamæleonbusk 1 stk. 10 stk. Vækst Svagt slyngende co. opb. Grønt med hvide/rosa skudspidser sol. 7,5 l co. opb. 150-200 Små hvide med duft, delvis skjult

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 47 1 Sammenfatning, Apotek, er et

Læs mere

Hvid, juni 2-4 m. Violetbrune, maj 10 m. Grønbrune, juni-juli 6-8 m. 1-2 m

Hvid, juni 2-4 m. Violetbrune, maj 10 m. Grønbrune, juni-juli 6-8 m. 1-2 m Slyngplanter Udover at bidrage til forbedring af vores velbefi ndende og tilfredshedsstillelse af vores sans for skønhed i kraft af deres smukke blade, blomster og frodige vækstform, har slyngplanter også

Læs mere

Himmelsk hortensia. Dyrk dem i krukker og bede

Himmelsk hortensia. Dyrk dem i krukker og bede Af Anita Banner og Susie Helsing Nielsen. Foto: Sari Tammikari Dyrk dem i Himmelsk hortensia Hortensia er et elsket indslag i haven, uanset om den vokser i større busketter, midt i staudebedet eller i

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

Bevaringsværdige træer og karaktergivende beplantning

Bevaringsværdige træer og karaktergivende beplantning Bevaringsværdige træer og karaktergivende beplantning Bispebjerg Hospital August 2011 Hospitalet i parken. Vurdering af bevaringsværdige træer og karaktergivende beplantning på Bispebjerg Hospital Bispebjerg

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER

RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER Avnbøgetræer er lav allergene træer. Gravning - plantning www.kk.dk/vejpladspark Indhold Gravning ved træer 3 Rødder 3 Beskyttelse 3 Erstatning 3 Plantning af træer

Læs mere

Følgende områder var i fokus:

Følgende områder var i fokus: Besøg på Sydsjællands Golfklub Mogenstrup d. 28. november 2012. Formålet med besøget var at møde greenkeeperne og høre om deres udfordringer i forhold til træerne, at få et hurtigt overblik over nogle

Læs mere

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen.

Tip en 12 er. Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Tip en 12 er Find kukkelurekasserne, kig i kasserne og svar på spørgsmålene. Marker det rigtige svar i kasserne til højre på tipskuponen. Spørgsmål: 1 X 2 1 X 2 1 Hvor højt er træet i kasse 1? 20 m 30

Læs mere

Natur Ansgar Anlæg. Alléer

Natur Ansgar Anlæg. Alléer Natur Ansgar Anlæg Ansgar Anlæg ses i midten af billedet. I forgrunden ses OB s baner, Kastanievej, Odense Å og et hjørne af Munke Mose. I baggrunden ses Assistens Kirkegården Alléer Ansgar Anlæg vender

Læs mere

Den klassiske danske kirkegård Jelling

Den klassiske danske kirkegård Jelling Den klassiske danske kirkegård Jelling Der er bare ikke så mange af os, der bliver begravet på klassisk maner længere - Det giver mange hjemfaldne gravsteder Google Earth illustrerer antallet af hjemfaldne

Læs mere

Guide til Frihedslyst, Arboretet i Hørsholm

Guide til Frihedslyst, Arboretet i Hørsholm Guide til Frihedslyst, Arboretet i Hørsholm Udforsk samlingen Træer og buske i Arboretet er alle mærket med et aluminiumsskilt. På forsiden er anført det videnskabelige navn, den botaniske familie og den

Læs mere

Actinidia chinensis. Actinidia chinensis

Actinidia chinensis. Actinidia chinensis Actinidia chinensis Filename: _NIS0568.JPG Description: Almindelig Kiwi stammer fra Kina. New Zealand og især Europæiske Middelhavslande har taget den til sig, som produktionsplante. Den skal plantes i

Læs mere

Morgenfruen. HAVEDESIGN af Tycho Holcomb & Karoline Nolsø Aaen. Udebørnehaven

Morgenfruen. HAVEDESIGN af Tycho Holcomb & Karoline Nolsø Aaen. Udebørnehaven Udebørnehaven Morgenfruen HAVEDESIGN af Tycho Holcomb & Karoline Nolsø Aaen Fra havelågen føres du gennem skoven af bærbuske, frugt- og nøddetræer til en lysåbning i det grønne. I det fjerne hjørne skimter

Læs mere

Retningslinjer for arbejder ved træer

Retningslinjer for arbejder ved træer Retningslinjer for arbejder ved træer Avnbøgetræer er lav allergene træer. Gravning - plantning www.kk.dk/vejpladspark Indhold Gravning ved træer 3 Rødder 3 Beskyttelse 3 Erstatning 3 Plantning af træer

Læs mere

Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi

Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi Tilbud på store træer Ellengaard d. 19. august 2015 Tilbud omfatter planter vi har i planteskolen i angivne antal. Ønsker du flere eller andre end vi har på lager nu beregner vi gerne et tilbud på dette,

Læs mere

Blidahpark Træregistrant opdateret pr ( efter træbeskæring i januar 2017 )

Blidahpark Træregistrant opdateret pr ( efter træbeskæring i januar 2017 ) Blidahpark Træregistrant opdateret pr. 01-05-2017 ( efter træbeskæring i januar 2017 ) Blok 7 S 221A, Ma 1 Nuv.alder/højde Max.alder/højde Bem. Vedr. dette træ Blidah plan Robinie S 150år 15m 200år 20m

Læs mere

Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018

Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018 Registrering af træer og krat i Nordpolen Oktober 2018 Foto: Mogens Hansen Udarbejdet af Mogens Hansen og Gunner Thalberg København 2. november 2018 Den 29. oktober foretog vi en registrering af træer

Læs mere

Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia?

Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia? Ønsker du et væld af blomster i dine hortensia? Så læs med her! Hortensie er nok en af de mest elskede blomsterplanter i haverne, men også en af de planter der giver flest spørgsmål til eksperterne. Læs

Læs mere

Katalog tilbud! Super godt. tilbud. Spar 49,- Skimmia jap. Rubella. Skimmia i jap. Rubella. pr stk

Katalog tilbud! Super godt. tilbud. Spar 49,- Skimmia jap. Rubella. Skimmia i jap. Rubella. pr stk Super godt Skimmia jap. Rubella Længeblomstrende og stedsegrøn fornøjelse til efterårets krukker. Også god i haven, hvis der mangler vinterfarver. Plantes i sphagnum. Sælges i 3 liter potte. tilbud Skimmia

Læs mere

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x

SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x SORTIMENTSLISTE SKOV - LÆ- VILDT- JULE OG PYNTEGRØNSPLANTER SKOVPLANTER B Birk (Alm/vortebirk) 2/0x 40-60-100 Birk (Alm/vortebirk) 2/1 40-60-100-140 Bøg (Skovbøg) 2/0x 30-50-80 E Eg - Stilkeg 2/0 30-50-80

Læs mere

HOFMANSGAVES HAVE. af PETER MUNK PLUM»Stiftelsen Hofmansgave«, 5450 Otterup

HOFMANSGAVES HAVE. af PETER MUNK PLUM»Stiftelsen Hofmansgave«, 5450 Otterup HOFMANSGAVES HAVE af PETER MUNK PLUM»Stiftelsen Hofmansgave«, 5450 Otterup Ude på de flade marker ved nordvestsiden af Odense Fjord ligger Hofmansgave. Til den ca. 480 ha store gård hører blandt andet

Læs mere

Træerne i havearkitekt Jørgen Holms private have

Træerne i havearkitekt Jørgen Holms private have 98 Træerne i havearkitekt Jørgen Holms private have Af Henni Steffensen og Jette Dahl Møller, Fonden for Træer og Miljø Træerne i haverne er et meget stort og vigtigt emne, men her omtales blot en enkelt

Læs mere

lblidahpark - Træregistrant

lblidahpark - Træregistrant lblidahpark - Træregistrant oprettet 13.oktober 2015 opdateret 09.12.2015 efter gennemgangen med Landskabsarkitekt og TreeCare d. 26-10-2015 Blok 7 S 221A, Ma 1 Retning Robinie S 150år 15m 200år 15m Har

Læs mere

ØRSTEDSPARKEN OG ØSTRE ANLÆG af PETER WAGNER Botanisk Centralbibliotek, Sølvgade 83, 1307 København K.

ØRSTEDSPARKEN OG ØSTRE ANLÆG af PETER WAGNER Botanisk Centralbibliotek, Sølvgade 83, 1307 København K. ØRSTEDSPARKEN OG ØSTRE ANLÆG af PETER WAGNER Botanisk Centralbibliotek, Sølvgade 83, 1307 København K. I midten af forrige århundrede var det - navnlig efter cholera epidemien - tydeligt, at voldene måtte

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti. Gangsti/Cykelsti

Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti. Gangsti/Cykelsti Egebækvej - Midlertidigt Stibro (Under anlæg af M14) Ridesti/Gangsti/Cykelsti Pilekæret Interrimsbro Bro revet ned Egebækvej Ridesti Gangsti/Cykelsti Egebækvej - ny bro Ridesti Sti Nyt levende hegn på

Læs mere

1.Status for projekt: Greve Skov

1.Status for projekt: Greve Skov NST-203-00004 Referat fra møde den 8.11 2017 i skovrejsningsrådet for Greve Skov Mødedeltagere: Alice Petersen, Greve Kommune Maria Skytt Burr, Greve Kommune Tommy Koefoed, Greve Kommune Anne-Mette Jansen

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start PLANTER og RUMKatrine Thuesen landskabsarkitekt MDL Sandbjergvej 3, 2970 Hørsholm Tlf. 4542 0204-2679 2850 www.planterogrum.dk HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Slyngplanter. Frugttræer

Slyngplanter. Frugttræer Slyngplanter Parthenocissus quin. 'Engelmannii' Højde cm. Klatrevildvin Vækst Kraftig, klatre med hæfteskiver co. opb. Løv Mørkegrønt og 5-koblet, smuk rød høstfarve sol. 7,5 l co. opb. 150-175 Blomst

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER

RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER Avnbøgetræer er lav allergene træer. RETNINGSLINJER FOR ARBEJDER VED TRÆER Gravning - plantning www.kk.dk/vejpladspark Indhold Gravning ved træer 3 Rødder 3 Beskyttelse 3 Erstatning 3 Plantning af træer

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er årets varme tid. Insekterne summer, blomstrene blomstrer og solen varmer. Vestvolden For enden af Brøndby Nord Vej

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 18 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Beplantning: Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET KRAT KLIPPET

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen Kirsebærparken II - 4 Ændringer af rækkehusbebyggelsens udseende

Vedtægter for grundejerforeningen Kirsebærparken II - 4 Ændringer af rækkehusbebyggelsens udseende Vedtægter for grundejerforeningen Kirsebærparken II - 4 Ændringer af rækkehusbebyggelsens udseende 4.1: Enhver ændring af rækkehusenes udseende og karakter kan alene ske efter forudgående beslutning på

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

Løg og stauder. Gode sæsonforlængende, plejelette kombinationer. Camassia leichtlinii 'Alba'

Løg og stauder. Gode sæsonforlængende, plejelette kombinationer. Camassia leichtlinii 'Alba' DEL 2 Årstidsvariation Aster divaricatus meget længeblomstrende og sund - sammen med Hosta Halcyon, der dækker hen over Narcissus 'Mount Hood. Fra april til frost. Løg og stauder Gode sæsonforlængende,

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget torsdag 03. maj 2012. Uge 19, torsdag 10. maj 2012 10/05/2012 14:35. 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode

Side 1. Rettelser foretaget torsdag 03. maj 2012. Uge 19, torsdag 10. maj 2012 10/05/2012 14:35. 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode Side 1 Uge 19, torsdag 10. maj 2012 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode Mange drømmer om deres eget drivhus, hvor de kan trodse det kølige danske klima og pusle med planter eller nyde en kop kaffe - fra

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS 14.06.2019 INDHOLD BAGGRUND 3 NYINDRETNING AF DANTES PLADS 4 2 BAGGRUND Dantes Plads set mod øst, med det aktuelle område indtegnet med hvid linje. Luftfoto:

Læs mere

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Udarbejdet på baggrund af vurderingsrapporten; Dambakken, 3 og 6. aug. 2009 ved Marianne Lyhne.

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

Tegningsbilag. Entreprise 1220.500. Beplantning. 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N. September 2015

Tegningsbilag. Entreprise 1220.500. Beplantning. 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N. September 2015 Tegningsbilag Entreprise 1220.500 Beplantning 12 København - Frederikssund 1220 Motorring 4 Tværvej N September 2015 12 København Frederikssund 1220.500 Motorring 4 Tværvej N DATO 11.09.2015 Projekt til

Læs mere

Besøg biotopen Løvskov

Besøg biotopen Løvskov Besøg biotopen Løvskov Skoven giver de blomstrende urter særlige vækstbetingelser. Saml og bestem skovens urter. Undersøg lysforholdene i løvskoven. Lær at iagttage forskellige jordbundsforhold og bestem

Læs mere

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre Om planterne Læge-alant Planten hører til den gruppe, vi i dag kalder kurvblomstfamilien. Hos denne familie er det, vi opfatter som én blomst, faktisk mange blomster samlet på en skive, i en kurv. Hos

Læs mere

B E P L A N T N I N G S M A N U A L O D D E R B Y M I D T E BEPLANTNING. N o v e m b e r 2 0 0 1. Odder Kommune

B E P L A N T N I N G S M A N U A L O D D E R B Y M I D T E BEPLANTNING. N o v e m b e r 2 0 0 1. Odder Kommune B E P L A N T N I N G S M A N U A L N o v e m b e r 2 0 0 1 Odder Kommune B E P L A N T N I N G S M A N U A L Denne beplantningsmanual er en del af den samlede bymidteplan for Odder, udarbejdet i efteråret

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Søndag 1 Nytårsdag Mandag 2 Tirsdag 3 Onsdag 4 Torsdag 5 Fredag 6 Hellig 3 konger Lørdag 7 Søndag 8 Mandag 9 Tirsdag 10 Onsdag 11

Søndag 1 Nytårsdag Mandag 2 Tirsdag 3 Onsdag 4 Torsdag 5 Fredag 6 Hellig 3 konger Lørdag 7 Søndag 8 Mandag 9 Tirsdag 10 Onsdag 11 anuar Søndag 1 Nytårsdag Mandag 2 Tirsdag 3 Onsdag 4 Torsdag 5 Fredag 6 Hellig 3 konger Lørdag 7 Søndag 8 Mandag 9 Tirsdag 10 Onsdag 11 1 2 Torsdag 12 Fredag 13 Lørdag 14 Søndag 15 Mandag 16 Tirsdag 17

Læs mere

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle!

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Kender du det lille private skovområde Råen i Vetterslev? I den sydligste del af Ringsted Kommune, lidt øst for Vetterslev findes

Læs mere

CLADRASTIS SINENSIS HEMSL. af OLAF OLSEN Botanisk Have, Øster Farimagsgade 2 B, 1353 København K.

CLADRASTIS SINENSIS HEMSL. af OLAF OLSEN Botanisk Have, Øster Farimagsgade 2 B, 1353 København K. CLADRASTIS SINENSIS HEMSL. af OLAF OLSEN Botanisk Have, Øster Farimagsgade 2 B, 1353 København K. Ikke andre repræsentanter i planteriget tegner sig for så udtryksfulde og særprægede profiler som træagtige

Læs mere

Naturplan. Skovlygård, januar 2011. V. Michael Bang. Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent

Naturplan. Skovlygård, januar 2011. V. Michael Bang. Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent 1 Naturplan Skovlygård, januar 2011 V. Michael Bang Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Målsætning og beskrivelse

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Besøg biotopen Nåleskov

Besøg biotopen Nåleskov Besøg biotopen Nåleskov Lær om de nøgenfrøede planter og om frøspredning. Få nogle triks til at kende nåletræerne fra hinanden og lær noget om, hvilke vilkår nåletræerne skaber for skovens øvrige planter.

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Sort rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er en skøn tid, hvor insekterne summer, blomsterne blomstrer og dyrene har travlt med at opfostre deres unger. Skoven

Læs mere

Gårdhave v. Cafeteria/vandrehal

Gårdhave v. Cafeteria/vandrehal Gårdhave v. Cafeteria/vandrehal Gårdrummet opdeles i tre områder. Belægningen er i lyse 40 x 40 cm fliser (Slebne RBR-Harmoni) med mindre andet er angivet. 1 Torvet Et åbent, centralt gårdrum, der flankeres

Læs mere

NOGLE PLANTEPORTRÆTTER.

NOGLE PLANTEPORTRÆTTER. NOGLE PLANTEPORTRÆTTER. Eucryphia glutinosa tilhører familien Eucryphiaceae, som har to arter i Australien (E. moorei i New south Wales og E. lucida på Tasmanien) og to i Sydamerika E. cordifolia og E.

Læs mere

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet

oplev GRÅSTeN SloTSHAve BlomSTeRHAveN i landskabet oplev GRÅSTEN SLOTSHAVE Blomsterhaven i landskabet N STORE DAM GARTNERIET ÅKANDEDAMMEN FELSTEDVEJ SLOTSSØEN BILLEDDAMMEN GRÅSTEN SLOT Slotsbakken SLOTSBAKKEN 0 50 100 METER Gråsten Slot Gråsten Slotskirke

Læs mere

Planteleverancen skal være i overensstemmelse med følgende standarder, eller tilsvarende standarder som tilgodeser kravene heri:

Planteleverancen skal være i overensstemmelse med følgende standarder, eller tilsvarende standarder som tilgodeser kravene heri: HCA_TP_BILAG 1 DET NY H. C. ANDERSENS HUS 12-02-2018 Kvalitetsbeskrivelser Leverancen, Alment Planteleverancen skal være i overensstemmelse med følgende standarder, eller tilsvarende standarder som tilgodeser

Læs mere

Emne: Byggekursus 1 Dato: Tilmeldte: Byg et træ. Byggekursus nr. 1. Tilmelding: Side 1 af 14

Emne: Byggekursus 1 Dato: Tilmeldte: Byg et træ. Byggekursus nr. 1. Tilmelding: Side 1 af 14 Byggekursus nr. 1 Byg et træ Tilmelding: Side 1 af 14 Materialeliste Del 1 til at bygge et birketræ Hegnstråd 2 mm. Bindetråd ca. 0,7 mm. Bidetang. Lille træklods (til at sætte træet på). Bøger og billeder

Læs mere

Acer campestre Elsrijk. Acer campestre Lienco

Acer campestre Elsrijk. Acer campestre Lienco Acer campestre 12-14 25/75 14-16 25/75 16-18 10/25 Acer campestre Elsrijk 16-18

Læs mere

OM SLÆGTEN EVODIA. Af H. NILAUS JENSEN

OM SLÆGTEN EVODIA. Af H. NILAUS JENSEN OM SLÆGTEN EVODIA Af H. NILAUS JENSEN Til familien Rutaceae, hvis vigtigste repræsentanter blandt de træagtige frilandsplanter er slægterne Ptelea, Phellodendron og Zanthoxylum, hører også slægten Evodia.

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

STENSBYGÅRDS PARK MELLEM VORDINGBORG OG KALLEHAVE

STENSBYGÅRDS PARK MELLEM VORDINGBORG OG KALLEHAVE STENSBYGÅRDS PARK MELLEM VORDINGBORG OG KALLEHAVE Af JOHAN LANGE Navnet Stensbygård kendes først fra 1872, da den nuværende hovedbygning blev opført af justitsråd PETER MALLING. Før den tid benævntes ejendommen

Læs mere

Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. 26 løvfældende træer og buske. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker

Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker. 26 løvfældende træer og buske. Plantekendskab: Skov-/ naturtekniker Disse plantekendskabskort giver dig mulighed for at: Se billeder af de 40 planter du kommer til prøve i. Læse deres navne i tekstboksen, på bagsiden af kortet Navnene er listet op i følgende rækkefølge:

Læs mere

Frodige uderum ved stier og huse

Frodige uderum ved stier og huse Frodige uderum ved stier og huse Blomstrende sommerfuglebuske, tæt grønt bunddække og et væld af stauder lad os få mangfoldigheden tilbage. Buske og stauder sætter sanserne i spil og giver afslappende

Læs mere

SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET

SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET Bilag 1 SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET Når det nye vejanlæg engang står færdigt, vil Strandvænget bestå af to nye og markant forskellige byrum. Tilkoblingsanlægget, hvor Nordhavnsvej mødes med Strandvænget

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Sort rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse De første spæde forårsblomster og de første fugle som synger, er et sikkert tegn på at foråret er godt på vej. Når skoven bliver

Læs mere

Johansens Planteskole Damhusvej 103 7080 Børkop Tlf.: 75 86 62 22

Johansens Planteskole Damhusvej 103 7080 Børkop Tlf.: 75 86 62 22 Stammede træer Johansens Planteskole Sortimentet af stammede træer har en vækstform som muliggør opstamning til 3,0 m og udvikling af en hensigtsmæssig krone over denne højde. Det stiller krav om en forventet

Læs mere

Skovgaarden Tingvej 133, 9310 Vodskov. Kære alle.

Skovgaarden Tingvej 133, 9310 Vodskov. Kære alle. Skovgaarden Tingvej 133, 9310 Vodskov. Kære alle. Tak for sidst, det var herligt at se den smukke ejendom. Problemstillingerne er ikke ukomplicerede, men jeg håber at det her fremsendte kan være til nytte.

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

26 løvfældende træer og buske

26 løvfældende træer og buske Denne Power Point Præsentation giver dig mulighed for at: Se billeder af de 40 planter du kommer til prøve i. Læse deres navne i tekstboksen Høre deres navne ved at trykke på højtalersymbolet midt på siden

Læs mere

Islands Brygges Lokalråd Leifsgade 7 st 2300 København S

Islands Brygges Lokalråd Leifsgade 7 st 2300 København S XXX Medlem af Miljø- og Teknikudvalget xxx@tmf.kk.dk 2. marts 2018 Emne: Havneparken - fælde Kirsebæralleen Kære xxx, Vi har set fra dagsorden til næste møde den 6. marts 2018 i Miljø- og Teknikudvalget,

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 33. Træer til våde områder i haven

Tid til haven. Havetips uge 33. Træer til våde områder i haven Tid til haven Havetips uge 33 Af: Marianne Bachmann Andersen Planter, der er velegnet til vådområder Godt med nedbør i juli og rekord meget vand i august. Det er svært at forestille sig tidligere sommers

Læs mere

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012 B01 Prydbuske. Prydbuske bruges solitært (= enkeltstående) eller i grupper. Oplevelsen sker primært i kraft af buskenes blomstring, løv, høstfarve, frugter eller anden særlig karakter. Den enkelte plantes

Læs mere

07819.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07819.00. Fredningen vedrører: Sølyst. Domme. Taksations kom miss io nen. Natu rklagenævnet. Overfredningsnævnet

07819.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07819.00. Fredningen vedrører: Sølyst. Domme. Taksations kom miss io nen. Natu rklagenævnet. Overfredningsnævnet 07819.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07819.00 Fredningen vedrører: Sølyst Domme Taksations kom miss io nen Natu rklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer 29-07-1956 DEKLARATIONER>

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R EMIL AARESTRUPS HUS, NYSTED GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 20.10.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Ikoniske træer på Nørrebro, ikke fuldstændig liste, se note nederst. Placering Billede Bemærkning Tagensvej/Sjællandsga de

Ikoniske træer på Nørrebro, ikke fuldstændig liste, se note nederst. Placering Billede Bemærkning Tagensvej/Sjællandsga de Ikoniske træer på Nørrebro, ikke fuldstændig liste, se note nederst. Placering Billede Bemærkning Tagensvej/Sjællandsga de Sumpeg fra 198 4: Vi har ikke mange sumpeg i København og de repræsentere derfor

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 43

Tid til haven. Havetips uge 43 Tid til haven Havetips uge 43 Af: Marianne Bachmann Andersen Hvad bruger man kvæder til? Billede: Kvaeder.jpg Lige nu er det tid til at få høstet kvæderne. De klart lysende frugter på de hårdt belastede

Læs mere

Vore træer og buske. Radio-foredrag september 1949

Vore træer og buske. Radio-foredrag september 1949 Vore træer og buske Radio-foredrag september 1949 Træer og buske eller - som man osse kalder dem under et - vedplanter hører til de mere varige bestanddele i vore skove, haver, anlæg og parker. De står

Læs mere

Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til

Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til Forord Små historier, som jeg har hørt fra Serafim Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til mig i nattens stille timer og fortæller alle de historier, som jeg skriver. Det er ikke mine

Læs mere

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver.

Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Nye skud på ståmmen Hvad har pandaer, zebraer og travheste at gøre med bambus? Få svaret i denne artikel om bambusmandens afrikansk-inspirerede bambus til danske haver. Bambusmanden alias Søren Ladefoged

Læs mere

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu;

Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Det er en god ide, at stiklingeformere de af havens planter, man er særlig glad for. Det er sjovt og det er nemt og det er tid nu; Træagtige stiklinger skæres/klippes af skud fra samme år, efter at de

Læs mere

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd Fremtidig facade mod landskab - Nord Fremtidig facade mod gård - Syd Selleberg i fremtiden En strategi for den levende herregård Herregården er i dag overtaget af Selleberg Ejendomsselskab ApS. Det er

Læs mere

FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL BEGRØNNELSE AF FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK

FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL BEGRØNNELSE AF FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK FISKETORVET - IDÈFORSLAG TIL BEGRØNNELSE AF FORPLADSER OG PARKERINGSDÆK TEGNESTUEN LULU JACOBSEN OKTOBER 2008 2 Baggrund SKITSEFORSLAG udarbejdet

Læs mere

Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo

Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål Jensen, Viggo university of copenhagen Anlægsrapport - F399/FP276 lind (Tilia cordata) østpulje - fremavl af træer og buske til landskabsformål 2001-2010 Jensen, Viggo Publication date: 2009 Document Version Også kaldet

Læs mere

Primula auricola. Primula auricula

Primula auricola. Primula auricula Primula auricola Filename: DSCF1465.JPG Description: Stammer fra Alperne, Karpaterne og Appeninerne hvor de vokser i klippespalter i kalkstensområder. Dufter. De findes også på fugtige græsenge. I haverne

Læs mere

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS.

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS. Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13 1956 Specielt inden for det markerede felt har området forandret sig meget siden 1956. Strandengen / overdrevet var dengang uden nogen form for bevoksning.

Læs mere