DEN GODE BUSSTATION DEN GODE BUSSTATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN GODE BUSSTATION DEN GODE BUSSTATION"

Transkript

1 DEN GODE BUSSTATION

2 Indhold 1: Indledning Side 3 2: Ansvar og organisering Side 4 3: Hvorfor er det vigtigt med gode busstationer? Side 5 4: Fakta om busstationer Side 6 5: Elementer til en god busstation Side 8 1. udgave, maj 2011

3 1: Indledning Med tilskud fra Trafikstyrelsens fremkommelighedspulje foregår der i kommunerne for tiden en række tiltag til forbedring af forholdene på Busstationer. Trafikstyrelsen har givet tilskud til både konkrete ombygninger og til forprojekter, der beskriver forskellige muligheder. Denne udvikling er meget glædelig. Mange busstationer er nedslidte og forbedringer af disse vil kunne give den kollektive trafik et løft. Men når nu der sker ombygning af disse busstationer, er det vigtigt at der i projekterne tages hensyn til kunder, busselskaber og chauffører. Denne manual giver Midttrafiks bud på hvad der bør overvejes. Manualen er ikke en standard for hvordan en busstation skal se ud. Dertil er de fysiske rammer mellem forskellige steder altid for forskellige - kundeunderlag er forskelligt og busantal er forskelligt. Man kan kun vanskeligt forestille sig at 2 busstationer er helt ens. Manualen indeholder derimod en række råd baseret på de erfaringer Midttrafik har gjort sig. Desuden er i begrænset omfang hentet inspiration fra andet materiale. Det er primært NT s strategi for stop, superstop og terminaler og det er det idekatalog som Midttrafik og ARRIVA har fået udarbejdet omkring fælles stationer i forbindelse med Mixtur. Det materiale er udarbejdet af GBH arkitekter.

4 2: Ansvar og organisering Busstationer er organisatorisk et kommunalt anliggende. Busstationer er en del af den kollektive trafiks infrastruktur. Derfor er det en kommunal opgave at anlægge busstationer til brug for den kollektive trafik. Det er også kommunerne der finansierer drift og anlæg af busstationer, og derfor også kommunerne der bestemmer hvordan busstationerne skal se ud. Midttrafik er bruger af busstationerne. Midttrafik kan på vegne af kunder, busselskaber og chauffører bidrage med viden om og holdninger til, hvordan en busstation indrettes bedst muligt. Midttrafiks primære deltager i busstationsprojekter, vil som hovedregel være en rutineret køreplanlægger, der kender kundestrømme og lokal geografi i det område busstationen ligger. Vedkommende medarbejder vil have ansvar for at inddrage andre relevante medarbejdere i arbejdet f.eks. vedrørende information, kommunikation, salg, chaufførfaciliteter eller lignende. Midttrafik vil typisk nedsætte en mindre back-up organisation, der skal støtte den medarbejder Midttrafik har udpeget til at indgå i de konkrete projekter.

5 Midttrafiks kendskab til hvordan busstationer indrettes er primært af administrativ karakter. For at sikre at mere praktiske driftsmæssige overvejelser også indgår i projekterne, opfordrer Midttrafik til at de busselskaber der benytter busstationen inddrages i arbejdet og at det i særlig grad sikres at relevante chauffører inddrages. Det vil give bedre løsninger og det vil give en større accept af de gode løsninger projektet finder frem til. 3: Hvorfor er det vigtigt med gode busstationer? Gode busstationer er et vigtigt element for at sikre en god kollektiv trafik. Det er der 3 grunde til. For det første er busstationen vigtig for de kunder der står på, af eller skifter på en busstation. Busstationen bliver en del af den samlede rejse, og busstationens kvalitet indgår derfor som en parameter i forhold til hvordan kunden oplever den samlede rejse fra bopæl til bestemmelsessted. For det andet er busstationen vigtig for den kollektive trafiks omdømme. Busstationer ligger til fri beskuelse i byrummet, og for mange mennesker og måske især mange der ikke anvender kollektiv trafik er det med til at give et indtryk af hvordan den kollektive trafik fungerer. Er busstationen nedslidt og beskidt, så opfattes den kollektive trafik ligeså er der pænt og ordentligt, så signaleres det, at kollektiv trafik er det samme. Nedslidte busstationer udgør derfor et imagemæssigt problem for den kollektive trafik. For det tredje er busstationen en vigtig ting for chaufførernes arbejdsmiljø. Busstationen er ofte der man som chauffør kan møde sine kollegaer. Det er vigtigt i et job som man i øvrigt passer selvstændigt. Hvis det kan ske under gode og fornuftige forhold så højnes chaufførens tilfredshed, hvilket også gerne skulle smitte af på kundens oplevelser.

6 4: Fakta om busstationer Før man går i gang med ombygningen af en busstation bør man indsamle en række fakta, der er nødvendige for at sikre en brugbar og fremtidssikret busstation. Man skal kende antallet af busser der kommer i løbet af dagen og man skal i særlig grad kende det maksimale antal der er på samme tid. Det har betydning for hvordan busstationen dimensioneres. I den forbindelse skal der også tages højde for at der kan være dubleringsbusser på de mest pressede tidspunkter de skal også kunne være der. Der bør også indregnes en udviklingsmargen, så der fremtidigt er plads til flere busser end det nuværende antal. Midttrafik kan fremskaffe disse oplysninger på baggrund af de gældende køreplaner. Man bør kende antallet af kunder, for at kunne dimensionere busstationen rigtigt. Midttrafik kan på baggrund af passagertællinger bidrage med oplysninger om hvor mange kunder der dagligt benytter en given busstationen, og herunder også hvor mange der er, på de tidspunkter hvor der typisk er mest travlt. Det er som regel om morgenen mellem 7.30 og Midttrafik kan også bidrage til en vurdering af hvordan udvekslingen er mellem forskellige busser på busstationen. Man bør også kende antallet af chauffører og antal chaufførpauser på busstationen. Dette har til formål at dimensionere de relevante faciliteter for chaufførerne. Midttrafik og de involverede busselskaber kan bidrage med dette. Behovet for cykelparkering bør være kendt. Mange kunder ankommer til en busstation på cykel. For at sikre cykelparkeringspladser til disse, bør man inden et ombygningsprojekt går i gang lave en cykeltælling, der viser hvor mange cykler der holder parkeret omkring busstationen. Det bør dimensionere behovet for cykelparkering. Husk også her, at fremtidssikre busstationen.

7 Er der tale om en busstation i tilknytning til en togstation, bør antallet af omstigere mellem bus og tog være kendt. Midttrafik kan hjælpe med at lave denne vurdering sammen med de togoperatører, der anvender stationen. Evt. kan man lave en tælling, der viser hvor mange der viser hvor mange der skifter mellem tog og bus. Endelig bør man i forberedelsesfasen sikre en afklaring af de kontrakt- og ejermæssige forhold. Fysikken omkring en busstation kan ejermæssigt være kompleks især hvis den er placeret på/ved et stationsområde. Det vil være en kommunal opgave at afklare dette. Samtidig bør evt. bindinger i Midttrafiks kontrakter med busselskaberne afklares. Er der i disse kontrakter lovet noget, som en ombygget busstation skal tage hånd om, så bør det indgå i projektet. Midttrafik kan bidrage med disse oplysninger.

8 5: Elementer til en god busstation Midttrafik råder ikke over medarbejdere der kan designe en busstation. Som regel har kommunerne heller ikke selvstændig ekspertise indenfor området. Derfor bliver opgaven som hovedregel håndteret af eksterne rådgivere, med stor erfaring indenfor byggeprojekter, vejanlæg m.m. Midttrafiks rolle i samarbejdet bliver således primært at bidrage med viden om hvad der bør tages højde for, for at sikre at busstationerne bliver nogle velfungerende anlæg for kunder og chauffører. I det følgende er opstillet en række råd i den anledning. - let at finde rundt En busstation bør indrettes, så den er let at finde rundt på. I videst muligt omfang bør den være selvforklarende og logisk. Det vil sige at pladsen er systematisk opbygget og busserne er placeret systematisk på stationen. Det giver mening at placere de busser, der har flest passagerer mest centralt og sikre at busser der har stor udveksling placeres samlet. X-busser skal f.eks. placeres samlet. Generelt er det vanskeligt at beskrive designet af en god busstation, da de fysiske forudsætninger ofte er meget forskellige. - god information Informationen skal være god og let tilgængelig. Der skal være tydelig skiltning og god køreplaninformation på busstationen. Det anbefales at lave et centralt informationssted, hvor al information er tilgængelig. Det centrale informationssted bør være tydeligt markeret, så det kan ses når man ankommer til stationen. Ved det centrale informationssted bør der være en oversigt over hvordan busserne er placeret på stationen, og der bør være køre-

9 planer for alle busafgange fra stationen. Desuden bør der være anden relevant information, såsom oplysning om Midttrafiks hjemmeside, tlf. nr på busoplysning m.m. På store stationen, eller stationer der måske ikke har et oplagt centralt sted, kan 2 eller flere centrale informationssteder være relevant. Rejseplanen råder over en skærmløsning, der giver et samlet overblik over busafgange fra stationen. Udgiften hertil er begrænset, og det kan være relevant at overveje denne mulighed på det centrale informationssted. Ved hvert enkelt stoppested på stationen, bør der være et tydeligt skilt der viser hvilke busser der afgår fra pågældende stoppested. Desuden bør der være en køreplantavle for de busser der benytter pågældende stoppested. Skiltningen bør være udført på professionel og gedigen facon, og skal være hærværks- og graffiti-sikret. Skiltning bør også være ensartet, med ensartet skiltedesign, skrifttype m.m. Midttrafik er ansvarlig for at levere information til busstationer. Kommunen er ansvarlig for opsætning, vedligehold m.m. På nogle stationer etableres der særlige elektronisk information. Her er dialog med Midttrafik særlig vigtig, så det undgås at der skal vedligeholdes mange forskellige informationssystemer i Midtjylland. Midttrafik anbefaler at al elektronisk information hentes fra Rejseplanen. Dermed sikres ensartet og høj datakvalitet.

10 - gode ventefaciliteter Gode ventefaciliteter der giver læ for vind, ly mod regn og varme om vinteren er også vigtigt på en busstation. Ventefaciliteterne bør være placeret, så de giver udsyn mod busserne, så kunderne kan opholde sig i ventefaciliteterne og se hvornår deres bus er klar. Det bør være muligt at sidde ned, mens man venter. På større stationer er toiletfaciliteter en god ide - gode forhold for chaufførerne Et ordentligt chaufførlokale og gode toiletfaciliteter er centrale for de chauffører, der har pause på busstationen. Chaufførlokalet bør være adskilt fra publikumsfaciliteter og kunder, for at sikre chaufførerne fred og ro. I de fleste kontrakter påhviler det busselskaberne at sikre faciliteter til chaufførerne. Det kan derfor komme på tale, at busselskaberne lejer sig ind i fælles faciliteter, der betjener flere busselskaber. I forbindelse med chaufførfaciliteter skal der ligeledes tages stilling til rengøring og vedligeholdelse. 10

11 - GOD plads til busserne Det skal sikres at der er et tilstrækkeligt antal pladser til busserne. Dette dimensioneres ud fra det maksimale busser, der ifølge køreplanen vil være på stationen på samme tid. Husk også plads til dubleringsbusser. Der bør dog tages højde for at der kan komme flere busser på et senere tidspunkt. Hvis der kommer ledbusser og/eller andre større busser, skal det tænkes ind ved dimensioneringen. - gode til- og frakørselsforhold for busserne Det skal sikres at busserne kan komme rundt samt ind og ud fra busstationen på forsvarlig vis. Ofte anvendes teoretiske kørekurver ved dimensionering af busstationer, men Midttrafik anbefaler at gennemføre egentlige prøvekørsler før dimensioneringen af stations-området fastlægges endeligt. Ikke alle busser og chauffører kan leve op til kørekurvernes standarder. Sådanne prøvekørsler kan f.eks. gennemføres ved hjælp af busser og kegler på et lokalt køreteknisk anlæg. Husk ikke alle busser drejer lige godt. Prøvekørslerne bør gennemføres med busser der har relativt stor venderadius. De lokale busselskaber kan givetvis hjælpe med dette. - SIKKERHED OG TRYGHED Kunder og chauffører skal opleve busstationer som trygge, behagelige og sikre. Der er i den forbindelse såvel forhold vedr. generel tryghed som mere trafikal tryghed der skal håndteres. Angående generel tryghed, kan busstationer virke utrygge på tidspunkter med relativt lav aktivitet. Er der ventefaciliteter, toiletforhold m.m. kan busstationen tiltrække personer der skaber utryghed. 11

12 Dette kan håndteres ved evt. at afløse visse faciliteter aften og nat, og man kan mindske problemerne ved især at sikre god belysning på området. Mange kunder siger de er utrygge ved tunneller. Så hvis det er muligt, bør man forsøge at undgå dem. Trafikal tryghed kan etableres ved at skabe så sikker færdsel på stationen som muligt. Kunder bør videst muligt ikke befinde sig på kørebanen, og kan det undgås at busserne bakker er det en stor fordel. Man skal også tænke på hvor cykelparkeringen placeres. Den bør placeres på en sådan måde, at det bliver uattraktivt for cyklister at benytte bussernes køreareal. På samme måde bør man forsøge at undgå at gående kan skyde genvej, ved at gå på tværs af kørearealer. Af hensyn til busselskaber og chauffører bør stationen indrettes så stolper og andre forhindringer i videst muligt omfang undgås omkring kørearealerne, og så det sikres bedst muligt overblik over færdslen for chaufføren. - æstetisk og moderne indtryk Busstationernes udseende har også indflydelse på den kollektive trafiks omdømme. En æstetisk, flot og moderne busstation signaler også at den kollektive trafik er moderne. Tilsvarende minder en busstation om noget fra 50 erne så er den standarden i busserne nok ligesådan. Derfor har busstationens udseende betydning for især hvordan ikke-kunder oplever den kollektive trafik, og de overvejelser de gør sig om evt. at bruge bussen. Derfor bør nye busstationer som jo også ofte er placeret meget centrale steder i byen have et moderne og æstetisk flot udtryk. - måske SKAL DER være et salgssted Enkelte busstationer er udstyret med et bemandet salgssted og informationskontor. Dette bør indrettes, så der sikres gode arbejdsforhold for de ansatte, og så det er let tilgængeligt for kunderne. Store barrierer mellem kunde og salgsmedarbejder bør undgås. 12

13 Salgsstedet skal placeres i nærheden af ventefaciliteter for kunder og det centrale informationssted. Til gengæld bør salgslokalet være fysisk adskilt fra chaufførernes ventefaciliteter. Det skal sikre chaufførerne fred for telefoner og kundeekspeditioner i deres pauser, og sikre at salgs- og informationspersonalet kan have fuld fokus på kundebetjeningen. Designmæssigt bør salgsstedet indrettes i tæt samarbejde med Midttrafik, så der sikres en ensartet og genkendelig design-linje for kunderne. - noget at give sig til mens man venter Hvis det er muligt er det godt hvis der er noget kunderne kan bruge tiden på mens de venter. Det kan være kiosk, cafe eller lignende ikke nødvendigvis på stationen, men i nærheden. Internetadgang er også en mulighed for at slå tiden ihjel mens man venter. Er der sådanne aktivitetsmuligheder i nærheden af stationen, så føles den samlede rejse mere behagelig for kunden. - TILGÆNGELIGHED FOR handicappede Busstatoner bør indrettes med henblik på at de kan anvendes af såvel fysisk handicappede som blindeog svagtseende. Det gælder pladsens indretning, hvor ledelinier, niveaufri adgang m.m., kan gøre det lettere for handicappede og blinde/svagtseenede at finde rundt. Det skal også sikres at information på stationen er placeret hensigtsmæssigt og tilgængeligt for handicappede og at et evt. salgssted er placeret hensigtsmæssigt og at det kan anvendes af handicappede. 13

14 - sammenhæng til tog, hvor det er relevant På stationer hvor der er mulighed for at skifte mellem bus og tog skal dette indgå i overvejelser. Det gælder indretningsmæssigt, hvor det skal være tydeligt for kunden hvordan adgangsvejene er til toget/bussen ved skift. Det gælder også informationsmæssigt. Kommer man med bus bør man hurtigt kunne finde ud af hvor hvilke tog holder og hvornår de har afgang. Kommer man med bus bør man tilsvarende kunne få et hurtigt overblik over bussernes placering og afgangstider. Hvis der er et salgssted bør der sælges billetter og kort til såvel busser og tog, og man bør kunne orientere om såvel bus- som togrejser. Kunderne vil have en forventning om at bus og tog på alle områder er tænkt sammen, og kan ikke forstå hvis man kun kan sælge/informere om det ene af de 2 rejsemuligheder. - sammenhæng til anden tilbringertrafik - primært cykel Mange kunder kommer til en busstation på cykel. Denne bør kunne parkeres under ordnede forhold. D.v.s. i videst mulig grad i sikkerhed, og under halvtag. Egentlig aflåst cykelparkering er også en god mulighed. Er der ikke cykelparkeringspladser nok bliver det et æstetisk, sikkerhedsmæssigt og praktisk problem, fordi cykler så blot smides overalt på pladsen. Derfor bør man sikre tilstrækkelig kapacitet til cykler, på et centralt sted på pladsen. Placeres cykelparkeringen for langt fra busserne vil de ikke blive anvendt. Det vil i stedet give problemer med tilfældigt henstillede cykler på selve stationsområdet. Enkelte kunder kommer og bliver læsset af/samlet op af biler. Der skal derfor være kiss-and-ride parkering i nærheden. Glemmer man det vil bussens køreareal blive brugt i stedet. Det kan betyde problemer for busdriften og kan give anledning til sikkerhedsmæssige problemer. Egentlig langtidsparkering er der sjældent brug for i særlig stor grad ved en busstation. Det er meget få der tager en bil hen til en busstation, for at fortsætte rejsen med bus. 14

15 - efterfølgende drift og vedligeholdelse I planlægningsfasen er det også en god ide at tænke i efterfølgende drift og vedligeholdelse. Er det til at tømme skraldespande, skrabe sne, sørge for renholdelse såvel indendørs som udendørs. Selv den flotteste station har behov for løbende vedligeholdelse, så kommunen må opfordres til at afsætte midler til det formål. Det er også en god ide i forbindelse med projektet at lave konkrete aftaler om fremtidig vedligeholdelse. Og så bør alle anvendte materialer selvfølgelig være hærværks- og graffiti-sikrede. - sammenhæng mellem antal kunder og ambitionsniveau Til sidst en opfordring til at bruge ressourcerne rigtigt. Der hvor der er flest kunder, bør man have de bedste forhold. Midttrafik har ikke lavet en inddeling af forskellige busstationer i kategorier afhængig af størrelse. Men vi bidrager gerne med faktuel viden til at kommunerne kan vurdere hvor mange ressourcer der skal anvendes i forbindelse med hvert enkelt busstation. 15

16 Midttrafik Søren Nymarks Vej Højbjerg Tlf midttrafik.dk 16

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal

Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Modernisering af regionalbusterminalen på Aalborg Busterminal Resumé Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Nordjyllands Trafikselskab (NT) har igennem et stykket tid arbejdet med at opgradere Aalborg Busterminal

Læs mere

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) satser markant på X bus nettet, med nye ruter og flere afgange. X busserne

Læs mere

Mixtur Den sammenhængende rejse

Mixtur Den sammenhængende rejse Mixtur Den sammenhængende rejse Hovedpunkter fra projektforløbet 2010-2012 Britta Indraccolo, Business Developer, Arriva Danmark A/S Formål Et samarbejde mellem Midttrafik og Arriva, hvor formålet er at:

Læs mere

Valby Lokaludvalgs og Københavns Ældreråds høringssvar og Teknik- og Miljøudvalgets kommentarer til høringssvar

Valby Lokaludvalgs og Københavns Ældreråds høringssvar og Teknik- og Miljøudvalgets kommentarer til høringssvar KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Fysik BILAG 5 5. februar 2018 Valby Lokaludvalgs og Københavns Ældreråds høringssvar og Teknik- og Miljøudvalgets kommentarer til høringssvar Valby

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 6. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 6. runde 28. november 2011 3 Tilsagnsnotat Der er i 6. runde udmøntet for 37,1 mio. kr. til 10 projekter. Desuden er der overflyttet 28,5 mio. kr. til Fremkommelighedspuljen.

Læs mere

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Præsentation TØF 2. oktober 2012 1. Om projektet -forudsætninger Interviews med involverede parter(fynbus, kommuner, operatører, DSB, AFA) 2.904 stoppesteder, ca. 1.400

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning

PROJEKTBESKRIVELSE. Kommuneplanlægning Kommuneplanlægning Vordingborg kommune er centralt placeret i Øresundsregionen og den ny Femernregion som vigtig transportkorridor mellem Skandinavien og Europa via Gedser og den kommende faste forbindelse

Læs mere

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog

Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 02 68 Fax 7262 6790 jjg@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 4. maj 2015 Stop cykeltyven! Inspirationskatalog Hver dag parkerer ca. 70.000

Læs mere

INFORMATION TIL CHAUFFØRER OG SALGSSTEDER

INFORMATION TIL CHAUFFØRER OG SALGSSTEDER INFORMATION TIL CHAUFFØRER OG ALGTEDER Midttrafik - Nr. 1 - Maj 2017 INDHOLD Midttrafik app: Hvis logoet ikke drejer rundt?... 2 Periodekort i Midttrafik app... 2 Husk: top ved de gule topskilte... 2 Fokus

Læs mere

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler

Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler Ny håndbog & eksempelsamling om trafikterminaler hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler fra Vejregelgruppen Kollektiv trafik på veje Mogens Møller mm@viatrafik.dk Ingeniør og partner

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25.

Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING. Bilag A til ansøgning til Fremkommelighedspuljen. 25. P r o j e k t b e s k r i v e l s e Finderupvej 9 Ringkøbing-Skjern Kommune, Vejafdelingen OMBYGNING AF BUSTERMINAL I RINGKØBING Telefon 99 74 24 24 E-post teknisk@rksk.dk Dato 26. februar 2010 Sagsnummer

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Parker og Rejs anlæg til cykler

Parker og Rejs anlæg til cykler Parker og Rejs anlæg til cykler Arkitekt Lise Kærn, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) Afdelingsleder Eyvind Lindboe, Glostrup Kommune Indledning Hovedstadens Udviklingsråd lancerede i sommeren 2001 sin

Læs mere

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab

Forslag til organisationsplan for et trafikselskab Forslag til organisationsplan for et trafikselskab 1. januar 2007 skal der være (mindst) 1 trafikselskab i funktion i Region Midtjylland. Der er tale om en ny myndighed, som på vegne af regionen og kommunerne

Læs mere

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Engholmskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

Ombygning af Friheden Stationsplads

Ombygning af Friheden Stationsplads Ombygning af Friheden Stationsplads af projektleder, arkitekt MAA Jacob Deichmann, RAMBØLL NYVIG Indledning Den nye trafikterminal ved Friheden Station på Køge Bugt-banen blev indviet i foråret 2001 efter

Læs mere

Anne Mette Villadsen Det Konservative Folkeparti amv@byr.aarhus.dk. Aarhus Kommune. Den 12. april 2013

Anne Mette Villadsen Det Konservative Folkeparti amv@byr.aarhus.dk. Aarhus Kommune. Den 12. april 2013 Anne Mette Villadsen Det Konservative Folkeparti amv@byr.aarhus.dk Den 12. april 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Børn og Unge Svar på 10-dages forespørgsel fra Anne Mette Villadsen, Det Konservative

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

NYHEDSBREV. strat EGIplan KOMMUNER OG REGION // NR. 13 - JUNI 2013. Status for rejsekortet. Læs den nye strategiplan på Midttrafik.

NYHEDSBREV. strat EGIplan KOMMUNER OG REGION // NR. 13 - JUNI 2013. Status for rejsekortet. Læs den nye strategiplan på Midttrafik. NYHEDSBREV KOMMUNER OG REGION // NR. 13 - JUNI 2013 Status for rejsekortet 2 Læs den nye strategiplan på Midttrafik.dk 2 Årsberetningern 2012 er på gaden Fly High II starter nye hold til september 2 Ungdomskort

Læs mere

FAKTA OM: 11. Infrastruktur, trafik, forsyning og kommunale ejendomme

FAKTA OM: 11. Infrastruktur, trafik, forsyning og kommunale ejendomme FAKTA OM: 11. Infrastruktur, trafik, forsyning og kommunale ejendomme FAKTA OM: Infrastruktur Alle som færdes i Ikast-Brande Kommune på veje, og stier. Drift og vedligeholdelse af de kommunale veje og

Læs mere

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde

Tilsagnsnotat. Passagerpuljen 5. runde Tilsagnsnotat Passagerpuljen 5. runde 13. maj 2011 3 Tilsagnsnotat Indhold Indhold P2011-5-05, Midttrafik Trafikplan Aarhus indførelse af ny trafikplan Aarhus 5 P2011-5-07, Nordjyllands Trafikselskab

Læs mere

CYKELREGNSKAB 2009 1

CYKELREGNSKAB 2009 1 CYKELREGNSKAB 2009 1 INTRODUKTION 3 CYKELTRAFIK I SILKEBORG 3 CYKLENS ANDEL AF TURE 3 ÅRSDØGNTRAFIK 3 INFRASTRUKTUR 4 CYKELSTINETTET 4 CYKELPARKERING 4 TRAFIKSIKKERHED 5 BORGERUNDERSØGELSE 2009 6 HVEM

Læs mere

Trafik og infrastruktur

Trafik og infrastruktur Ballerup Midt - mennesker i centrum Bilag 4 Trafik og infrastruktur Vejnettet Konkurrenceområdet er afgrænset af Motorringvej 4, Sydbuen, Vestbuen og Ballerup Byvej (Frederikssundsvej), som bærer meget

Læs mere

Sammenhængende terminalområde i Hjørring

Sammenhængende terminalområde i Hjørring En grøn transportpolitik Sammenhængende terminalområde i Hjørring Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Hjørring Kommune søger om støtte under En grøn transportpolitik til gennemførelse af et forprojekt

Læs mere

Cykelreservation i busserne i Nordjylland. 6. November 2013

Cykelreservation i busserne i Nordjylland. 6. November 2013 Cykelreservation i busserne i Nordjylland 6. November 2013 Projektet kort fortalt Ansøgning til Trafikstyrelsen Arbejdsgruppe bestående af DCF, NT og COWI Fokusgruppe med chauffører Møder med entreprenører

Læs mere

NT s forslag til besparelse samt til svar til de indkomne forslag til ændringer som NT har modtaget.

NT s forslag til besparelse samt til svar til de indkomne forslag til ændringer som NT har modtaget. NT s forslag til besparelse samt til svar til de indkomne forslag til ændringer som NT har modtaget. Bybus 1 og Bybus 2: Ændringer af køreplanen, hverdage: Mariagerfjord Kommune: Med udgangspunkt i at

Læs mere

Udtalelse. Beslutningsforslag fra S, EL og K om at opstille hjertestartere. TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Udtalelse. Beslutningsforslag fra S, EL og K om at opstille hjertestartere. TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten Til Aarhus Byråd via Magistraten Side 1 af 5 Beslutningsforslag fra S, EL og K om at opstille hjertestartere 1. Konklusion Teknik og Miljø bakker op om forslaget Aarhus redder liv med hjertestartere, som

Læs mere

TØF konference den 16. juni 2009

TØF konference den 16. juni 2009 TØF konference den 16. juni 2009 En Grøn Transportpolitik og... 1. milliard kroner til parkering! ved Niels A. Dam, DSB Ejendomme Overkapacitet /umoderne kapacitet eksempel stationsbygning... Historisk

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet

Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet Københavns Ældreråd takker for høring modtaget den 5. januar 2018 af forslag til nyt lokalt

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser

Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser Juli 2018 Side 2 Indhold 1 Baggrund og formål 3 2 Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Anbefalinger 5 3 Resultater

Læs mere

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal;

Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Forprojekt, Frederikshavn Busterminal; Resumé Fremtidens omdrejningspunkt for den kollektive trafik i Frederikshavn Kommune Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Det er i dag ikke morsomt at være bruger

Læs mere

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen April 2010 Taxiundersøgelse for Færdselsstyrelsen Udarbejdet af: Charlotte Egholm Nielsen Majbrit Petersen Baggrund og metode I 2004 blev der på anledning af Færdselsstyrelsen gennemført en undersøgelse

Læs mere

Nørreport. Bus, tog og Metro, mens vi bygger om

Nørreport. Bus, tog og Metro, mens vi bygger om Nørreport Bus, tog og Metro, mens vi bygger om Vi bygger Ny Nørreport Under navnet Ny Nørreport er DSB, Banedanmark og Københavns Kommune gået sammen om en omfattende ombygning af Nørreport Station og

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog Fremtidens rejser De gode rejseoplevelser i centrum Bus & Tog Det skal være en god oplevelse at rejse med den kollektive trafik Bus & Tog samarbejdet er en række parter, der samarbejder for den gode rejseoplevelse.

Læs mere

Trafikpolitik Dueholmskolen

Trafikpolitik Dueholmskolen Trafikpolitik Dueholmskolen Indholdsfortegnelse Forord s. 2 Skolens trafikpolitik.s. 2 Skolevejen. s. 3 Undervisning.. s. 5 Rollemodeller. s. 7 Samarbejde s. 8 1 Forord Trafikpolitikken opstiller mål for

Læs mere

NOTAT. Cykelparkering i Hvidovre Kommune. - anbefalinger ved nyetablering og renovering, revision dec. 2012

NOTAT. Cykelparkering i Hvidovre Kommune. - anbefalinger ved nyetablering og renovering, revision dec. 2012 Cykelparkering i Hvidovre Kommune - anbefalinger ved nyetablering og renovering, revision dec. 2012 NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Teknisk Forvaltning 01-02-2013 Sag: 11/12070 Disse anbefalinger er vedtaget af

Læs mere

Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune. Drøftelse i Teknisk Udvalg

Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune. Drøftelse i Teknisk Udvalg Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune Drøftelse i Teknisk Udvalg Strøtanker om trafikplan i Viborg Kommune Udfordringen Der sker i disse år store ændringer i samfundet også indenfor den måde, hvorpå

Læs mere

Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland

Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland Strategisk opgradering af stoppesteder i Nordjylland Ansøgning til pulje til yderområer Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) og de nordjyske kommuner sætter i fællesskab fokus på forbedring af stoppestedsfaciliteterne

Læs mere

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter i Jammerbugt Kommune Ansøgning til Passagerpuljen Resumé Jammerbugt Kommune er udover at være Region Nordjyllands 5. største kommune også en stor turistmagnet,

Læs mere

Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre.

Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre. ! Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre. I praksis er tilgængeligheden til offentlig transport fortsat ikke optimal

Læs mere

CHAUFFØR- UDVALGSMØDE

CHAUFFØR- UDVALGSMØDE 26-04-2017 CHAUFFØR- UDVALGSMØDE 24. April 2017 26-04-2017 BESTYRELSEN Bestyrelsen Er begejstret for vores APP Periodekort på App Vil have en engelsk version Al billet- og kvalitetskontrol i Midttrafik

Læs mere

Hellerup Skoles trafikpolitik

Hellerup Skoles trafikpolitik Hellerup Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at børn, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel

5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel 16. marts 2009 5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel De med gult markerede spørgsmål/svar var med i 1.- 4. rettelsesblad. Fælles spørgsmål og svar vedr. 10. udbud 13. udbud 1. Skiltning

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Allerød Kommune Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015

Allerød Kommune Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015 Blovstrød Skole Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

Information til chauffører og salgssteder

Information til chauffører og salgssteder I dette nummer: For chauffører i ØST Beklagelse vedr. billetautomater i Århus side 1 Passagertælling i bybusserne i Århus side 2 For alle chauffører Læs Midttrafiks nyhedsbreve side 1 Kvittering og farve

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Behandling af høringssvar Herning Bybusser og 150 Herning-Gødstrup-Vildbjerg-Ørnhøj Dette ark beskriver generelle forhold for hele bybusnettet samt rute 150. Endvidere bliver høringssvar, som ikke kan

Læs mere

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik

Bredt politisk ønske om udvikling af den kollektive trafik VEJFORUM BIDRAG 2014 Fremtidens bustrafik vinder indpas i vejreglerne Nye vejregelhåndbøger beskriver, hvordan man skaber højklasset kollektiv trafik og terminaler 24. oktober 2014 Forfattere: Mogens Møller,

Læs mere

Busstoppesteders serviceniveau

Busstoppesteders serviceniveau Fredensborg Kommune Uddrag af referat fra mødet i Plan-, Miljø- og Klimaudvalget den 12. august 2014 Busstoppesteders serviceniveau Sagsnr.: 14/15381 Se alle bilag i sagen Beslutningstema Stillingtagen

Læs mere

CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ

CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ CYKELPARKERINGSSTRATEGI TEKNIK & MILJØ I Vejle vil vi også cykle vi ønsker at den enkelte person kan bevæge sig rundt i byen på mange forskellige måder, alt efter ønske og ærinde. Cyklen er en vigtig brik

Læs mere

Gågaderegulativ for Fredericia Kommune

Gågaderegulativ for Fredericia Kommune Gågaderegulativ for Fredericia Kommune Indhold 3 Regulativets område 4 Fredericia for alle 5 Almindelige bestemmelser 5 Administration 5 Vareudstilling 6 Gadesælgere 7 Ledeliniesystemet 8 Skilte 8 Parasoller

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015 Passagerpulsen Mette Boye TØF 1.10 2015 Formål: Konkrete forbedringer for passagererne i den kollektive transport tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE 1. kvartal: Tilgængelighed Samlede resultater November 2018 KORT OM UNDERSØGELSEN OG PANELET Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel Vores Odense.

Læs mere

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER

HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER HØRINGSBOG KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE HÅNDBOG OM TRAFIKTERMINALER Oktober 2014 HØRINGSBOG Indhold 1. Gennemførelse af høringen 3 1.1 Høringsbrev 4 1.2 Høringsparter 6 2. Resultater af høringen 7 Høringssvar

Læs mere

Rejsekortet. Oplæg på møde i kvalitetsudvalget 7. juni 2012 v/michael Steinberg

Rejsekortet. Oplæg på møde i kvalitetsudvalget 7. juni 2012 v/michael Steinberg Rejsekortet Oplæg på møde i kvalitetsudvalget 7. juni 2012 v/michael Steinberg Hvad og hvorfor rejsekort? Elektronisk billet og betalingskort til busser og tog i hele landet. Rabatkort billigst for de

Læs mere

GÅGADEREGULATIV. for Fredericia Kommune

GÅGADEREGULATIV. for Fredericia Kommune GÅGADEREGULATIV for Fredericia Kommune REGULATIVETS OMRÅDE INDHOLD 3 Regulativets område 4 Fredericia for alle 5 Almindelige bestemmelser 5 Administration 5 Vareudstilling 6 Gadesælgere 7 Ledeliniesystemet

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Kolding Banegård 2. Resumé Baggrunden for

Læs mere

Konklusioner Side 2

Konklusioner Side 2 Københavns Kommune Resumé Ældre og gangbesværede borgeres behov og tilfredshed i forhold til busser Marts 2014 v. Anne Kathrine Zahle, Anders Albrechtsen og Janne Norup 2014 Side 1 Konklusioner De ældre

Læs mere

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune

1 Velkomst ved Hans Kjær, Esbjerg Kommune MØDEREFERAT TITEL Workshop om Esbjerg Trafik- og Mobilitetsplan DATO 20. juni 2012 STED Esbjerg Vandrerhjem, Gl. Vardevej 80, 6700 Esbjerg REFERENT Nikolaj Berg Petersen, COWI (nbpt@cowi.dk) 29. juni 2012

Læs mere

Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse

Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse Pulje til busfremkommelighed, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel +Way-opgradering af 5A stoppesteder i Tårnby Kommune 2. Resumé Projektet løfter standarden og kvaliteten af stoppestederne

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument med resume. 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 19. december 2014 Mads Lund Larsen 17 Ejerskab og finansiering af trafikanlæg Indstilling: Administrationen indstiller, At administrationen i dialog

Læs mere

NYHEDSBREV BUSSELSKABER OG VOGNMÆND // NR. 14 - DECEMBER 2013. Trafikinformation 2. Skive trafikterminal 3. Nyt kortsalg i Herning 5

NYHEDSBREV BUSSELSKABER OG VOGNMÆND // NR. 14 - DECEMBER 2013. Trafikinformation 2. Skive trafikterminal 3. Nyt kortsalg i Herning 5 NYHEDSBREV BUSSELSKABER OG VOGNMÆND // NR. 14 - DECEMBER 2013 Trafikinformation 2 Skive trafikterminal 3 Nyt kortsalg i Herning 5 Tr a fi k p l a n 2 0 1 3-2 0 1 7 6 Markedsføringsmateriale i busserne

Læs mere

Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning

Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2003 1 Indledning COWI har anvendt interviews i forbindelse med mange

Læs mere

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Til Henrik Dam Kristensen Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Kære Henrik Dam Kristensen! Mange tak for dit besøg den 29. april 2013 i Langå Kulturhus. Vi oplevede

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Buschauffør. i Busselskabet Aarhus Sporveje

Buschauffør. i Busselskabet Aarhus Sporveje Buschauffør i Busselskabet Aarhus Sporveje Busselskabet Aarhus Sporveje er byens kollektive busselskab. Langt den største del medarbejderne er buschauffører, men vi har naturligvis mange andre faggrupper.

Læs mere

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station

Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Resumé Forprojekt: Opgradering af Aalborg Busterminal og Aalborg Station Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Aalborg trafikterminal består af både Aalborg Busterminal for regionalbusser og bybusser samt

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Realtidsinformation ved busstoppesteder i tyndt befolkede områder 2. Resumé Horsens Kommune

Læs mere

Forbikørsler; 1. kvartal 2009

Forbikørsler; 1. kvartal 2009 Højbjerg d. 19. maj 2009 /mic Forbikørsler; 1. kvartal 2009 Nedenfor følger en oversigt over klager over forbikørsler i 1. kvartal 2009. Oversigten er fordelt på rutetype og rutenr. Klager over udgåede

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhuspladsen 77, 4. 1550 København V indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 33 66 54 41 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

FØLG MED MIG! SERVICE GUIDE SERVICESIMONHJÆLPER :)

FØLG MED MIG! SERVICE GUIDE SERVICESIMONHJÆLPER :) FØLG MED MIG! SIMONHJÆLPER :) TORBENHØYERSIGER :) ER PÅ MISSION SÆT I GANG VI VIL VÆRE BEDST Det er vildt imponerende at se og høre de eksempler på god service, der kommer frem i dette hæfte. Idérigdommen

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

På sporet af noget godt? Dagens Menu.

På sporet af noget godt? Dagens Menu. På sporet af noget godt? Dagens Menu. Præsentation af hvordan arbejder de danske pendlerklubber Hvordan foregår dialogen med DSB Hvordan arbejder Pendlerklubben Kystbanen Hvilke mål har Pendlerklubben

Læs mere

NOTAT. 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky

NOTAT. 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky NOTAT Projekt Bellakvarter Kunde Bellakvarter/BC Hospitality Group Dato Oktober 2018 Fra Rambøll Mobilitet og Trafikplanlægning 1. Cykelparkering til Bella Center og Bella Sky I forbindelse med udviklingen

Læs mere

Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt

Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt Velkommen i Metroen Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt rundt på en bæredygtig måde. Billetter

Læs mere

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4.

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4. Herning Kommune opfordrer herved investorer, totalentreprenører og konsortier til at søge prækvalifikation i forbindelse med et projekt for en ny busterminal samt helhedsplan for Banegårdspladsen i Herning.

Læs mere

Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser

Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser Implementering af realtid og stoppestedsannoncering i X Busser ansøgning til passagerpuljen resumé Realtidsinformation er et vigtigt element i bestræbelserne på at gøre den kollektive trafik attraktiv

Læs mere

Rettidighed for busser NOTAT

Rettidighed for busser NOTAT Rettidighed for busser NOTAT September 2017 Side 2 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé 4 3. Rettidighedstal for busser 6 3.1 Movia 6 3.2 Fynbus 8 3.3 Sydtrafik 10 3.4 Midttrafik 10 3.5 Nordjyllands

Læs mere

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune NOTAT Projekt Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Kunde Ringsted Syd Notat nr. Dato 24-10-2013 Til Ringsted Kommune Dato 24-10-2013 Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S T

Læs mere

BILAG 8. Banegårdspladsen

BILAG 8. Banegårdspladsen BILAG 8 Banegårdspladsen idéskitse, Januar 2004 S TA D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K TA F D. M A G I S T R AT E N S 2. A F D Banegårdens hovedindgang - eksisterende cykelparkering Banegårdspladsen

Læs mere

Disse aktiviteter kunne omfatte: Opholdsareal Bordfodbold Klatrevæg 4 mands fodbold i glas boks Uofficielt møderum

Disse aktiviteter kunne omfatte: Opholdsareal Bordfodbold Klatrevæg 4 mands fodbold i glas boks Uofficielt møderum IFV har i gennem en lang årrække forsøgt, at afdække behov og muligheder for en mulig udbygning af Varde Fritidscenter. Der har været lagt stor vægt på ansvarlighed omkring den juridiske situation og selve

Læs mere

NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER

NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER NY VISION FOR BUS & TOG FREMTIDENS REJSER 29 09 2008 VISIONER FOR BUS&TOG - Bus & Tog - Mission, visioner og strategier - Handlingsplan 2009 Fremtidens rejser/ 2 Fælleskontoret For Kollektiv Trafik Rejseplanen

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Lidt om svarene Antal svar fordelt på uddannelsessted og respondentens tilknytning 0 100 200 300 400 500 600 Fra mandag d. 30. oktober til mandag

Læs mere

REJSEGARANTI Oplysninger om rejsegarantien Busser REJSEGARANTI EGARAN Tog Eller via mail

REJSEGARANTI Oplysninger om rejsegarantien Busser REJSEGARANTI EGARAN Tog Eller via mail REJSEGARANTI REJS GARAN I Her gælder rejsegarantien Rejsegaranti er din sikkerhed for, at du når frem i tide. Rejsegarantien omfatter alle busser i Midttrafiks område og togene på Odderbanen og Lemvigbanen.

Læs mere

Den Gode Cykelstation

Den Gode Cykelstation Knud Trubbach, DSB Niels Hoé-Svendsen, DSB S-tog Kristoffer Kejser, DSB Indledning Hvordan kan man indrette en station, så cyklister for alvor føler sig velkomne? Hvordan kan man sikre, at cykelparkeringen

Læs mere

Orientering om letbaneprojekterne Norddjurs Kommune. Version: Maj 2017

Orientering om letbaneprojekterne Norddjurs Kommune. Version: Maj 2017 Orientering om letbaneprojekterne Norddjurs Kommune - Version: Maj 2017 1. Grenaa Station 02052017 Baggrund: Der skal gøres en indsats for at styrke passagertilvæksten på Grenaabanen frem mod åbningen

Læs mere

Buschauffør i kollektiv trafik Uddannelsesbog

Buschauffør i kollektiv trafik Uddannelsesbog ERHVERVSUDDANNELSE SOM Buschauffør i kollektiv trafik Uddannelsesbog For Eleven: Virksomhed: Uddannelsesaftalen begynder den: / - 20 Uddannelsesaftalen afsluttes den: / - 20 Denne uddannelsesjournal tilhører

Læs mere