Teoretisk modul: Innovation og design for bæredygtighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teoretisk modul: Innovation og design for bæredygtighed"

Transkript

1 Teoretisk modul: Innovation og design for bæredygtighed Forfattere: Cristina Rocha Oihana Hernáez Med bidrag fra: Anna Gulmann Maria Kalleitner-Huber Graça Bonifácio Dionísia Portela

2 Introduktion til modulet Formål At forklare hvad produkt innovation er og hvordan det relaterer til bæredygtighed og design; At præsentere de forskellige niveauer af innovation og hvordan de relaterer til faktor X tænkning; At etablere en sammenhæng mellem innovationsniveauerne og SInnDesign moduler og værktøjer. Introduktion til innovation Innovation er et bredt begreb, der kan bruges i mange forskellige sammenhænge, og derfor er der mange definitioner af innovation. Når man tænker på innovation, er den umiddelbare tanke, der dukker op noget med "nyt": nye teknologier, produkter eller tjenester, nye processer, nye markeder, nye organisationsstrukturer og ledelse, nye virksomheder, osv. Men "nyt" er ikke alt, begrebet innovation omfatter også tanken om det "succesfulde", i den forstand, at det har nogle konsekvenser på markedet eller i samfundet. I forbindelse med design for bæredygtighed, ligger fokus på produkt og/eller service-innovationer, der bidrager til at opnå en langsigtet balance mellem de økonomiske, miljømæssige og sociale søjler i bæredygtig udvikling. SInnDesigns metoder og værktøjer understøtter design teams i udviklingen af nye og mere bæredygtige løsninger, der spænder fra marginale forbedringer i eksisterende produkter til helt nye kombinationer af produkter og service. De mest innovative løsninger kræver ofte ændringer i forbrugernes adfærd og ændringer i virksomhedernes prioriteringer. Så produktinnovation hører sammen med markedsinnovation og innovation i virksomhederne. Baggrundsmateriale For mere information, Se baggrundsmaterialet på Innovation: noget originalt, nyt, og vigtigt i uanset felt, der kommer ind på et marked eller i et samfund (Frankelius, 2009).

3 Innovation og design for bæredygtighed Præsentation

4 Hvorfor er innovation vigtigt for bæredygtighed? Vi har en stor udfordring: u-bæredygtighed i den nuværende made at producer og forbruge på i industrialiserede samfund, når man ser på de miljømæssige, økonomiske og sociale aspekter. Større population + Større forbrug Større miljøpåvirkning Faktor X Tænkning er nødvendig: Index, der sammenligner stigningen i værdi og reduktionen af et nyt produkts miljøpåvirkninger med de tilsvarende for det product, der bliver set på; dette index udtrykker forbedringen i form af en multipel (faktor).

5 Innovation - Gentænkning For at undgå en økologisk og social krise på sigt, er der behov for at produktions og forbrugsmønstrene optimeres med en faktor 10. HVORDAN? Design teams bliver nødt til at gentænke ikke bare produktet, men også den måde det bruges på. Design for bæredygtighed er en lovende strategi til at tackle bæredygtighedsudfordringerne. [S]marte virksomheder arbejder nu med bæredygtighed som innovationens nye grænse. (Nidumolu et al., 2009)

6 Produkt og service innovationer

7 Innovationstyper Design for Bæredygtigheds indsatsen kan opdeles i fire typer Afhænger af typen af ændringer og omfanget af den opnåede miljøeffektivitet Innovationstyper (Rathenau Institute, 1996)

8 Innovationstype 1: Produkt forbedring Partielle ændringer og forbedringer af eksistrende produkter. Selve produktet og produktionsteknikkerne generelt forbliver de samme. Eksempler: brug af mere miljøvenlige materialer, reduceret materialeforbrug, højere energieffektivitet, holdbarhed, genanvendelighed, osv. Eksempel 1: Tæpper fremstillet med kvalitetsgarner, som består af 100% genanvendt polyamid. Kilde: Foto: pixabay.com

9 Flere eksempler Eksempel 2: Lette fliser: Tyndere keramiske fliser Eksempel 3: Sengetøj af økologisk bomuld Kilde: Kilde: Eksempel 4: Kontorstol RH Ambio: overholder nationale og internationale standarder, certificeret med Öko-Tex 100 og er bionedbrydelig Kilde: 6#.Vdb5FvlPUqN Foto: pixabay.com

10 Innovationstype 2: Redesign af produkt Inkrementelle, eller trinvise, miljø forbedringer af alle tekniske aspekter og dele af et produkt. Det eksisterende produkt koncept forbliver det samme, men komponenterne i produktet er forbedrede eller erstattet. Eksempler: brug af ikke-toksiske materialer, genbrug og demontering, forbedret distribution, genanvendelse af dele, og lavere energiforbrug for alle komponenter set over deres livscyklus. Substantielle ændringer er nødvendige i produktion, forsyning og distribution. Eksempel 1: Natulige, håndlavede madrasser: naturmaterialer/brug af traditionelle teknikker/service for tilpasning ogf reparation af madrasserne Kilde:

11 Innovationstype 3: Funktions innovation Måden, som funktionen opfyldes er anderledes. Det nye designfokus er på den service, som forbrugeren får ud af at bruge produktet samt på den måde, som brugeren anvender poduktet. En ny form for marketing. Multi-funktionelle produkter. Eksempler: integration af funktioner, deleøkonomi, leasing, osv. Ændringer i design og produktions processer, også i leverandørkæden. Samarbejde mellem virksomheder og videncentre. Eksempel 1: Funktionsintegration: Tekstil structurer, som tillader forskellige funktioner, fx at indbygge LED og solceller. Reduktion af energiforbrug. Kilde: Newlight Project

12 Innovationstype 4: System innovation Eksempel 1: SensFloor stor-skala sensor system Dette resulterer i en integreret løsning for kunden og slutbrugeren, støttet af en solid infrastruktur og nye afprøvede forretningsmodeller. ( -large-area-sensor-system) Hele det teknologiske system (produkt, produktkæde, tilhørende infrastruktur og institutioner) erstattes af et nyt system. Radikale innovationer: Ud over de teknologiske aspekter er der også stor fokus på de sociale og kulturelle aspekter. Substantielle ændringer på produktions- og organisations niveau. Udbygning af relationer og implementering af nye former for partnerskaber.

13 Produkt-service systemer overblik

14 Produkt-service systemer (PSS) overblik PSS, som har et stort bæredygtighedspotentiale, er baseret på forretningsmodeller, som kombinerer produkter og serviceydelser med henblik på at skabe værdi og dække brugernes behov på en mere bæredygtig måde. Potentiel bæredygtighedsforbedring ved service: Erstatning af et fysisk produkt (fx telefonsvarer) med en service (voice mail). I stedet for at producer og distribuere tusindvis af telefonsvarere, som så bliver brugt og kasseret, er det nok med den telefon, brugeren allerede har. Forbruger tilfredsheden er højere. At eje eller bruge? Hvad har forbrugeren egentlig brug for: at eje en telefonsvarer eller at have adgang til funktionen at kunne aflytte telefonbeskeder?

15 Kategorier af PSS Kategorier Ejerskab til produktet Eksempler Kategori A: Produkt orienterede services Produktet ejes af forbrugeren/brugeren Udvidet produktservice: opgradering, reparation, garantier, finansieringsmodeller, forsyning med løbende forbrug (fx printerpatroner), osv. Råd og vejledning: mest effective måder at anvende produktet på. Vertikal Integration: Production on demand, hvor produktdele, forsyninger mm. leveres til en forretning eller til slutbrugeren, som selv bliver involveret i at fremstille det endelige produkt.

16 Kategorier af PSS Kategorier Ejerskab til produktet Eksempler Kategori B: Bruger orienterede Services Kategori C: Resultat orienterede Services Produktet ejes af den, der udbyder servicen, og som sælger funktionen i stedet for produktet (modificerede distributions- og betalingssystemer) Der er ikke på forhpånd et fast product i denne kategori Leasing: Udbyderen beholder ejerskabet og er ofte ansvarlig for reparation og vedligeholdelse. Kunden betaler et abonnement for brugen af produktet. Individuel og ubegrænset adgang tildet leasede produkt. Leje eller dele: Brugeren har ikke individual og ubegrænset adgang til produktet. Det samme produkt bruges på skift af skiftende kunder. Pooling: Samtidig brug af produktet, dvs. flere på en gang. Aktivitetsstyring: Leverandøren støtter kunden i et mere ressourceeffektivt forbrug og optimerer dermed systemet. Funktionelt resultat: Produkter erstttes af nye løsninger; leverancen er et resultat, som ikke er knyttet til et bestemt teknologisk system; sygdomskontrol service I stedet for pesticides, levering af et behageligt indeklima I stedet for at sælge varme- eller kølesystemer, osv.

17 Er PSS mere bæredygtigt? PSS: Stort potentiale for at afkoble indtægter og materiale flow og for at øge ressource produktiviteten. Afkobling: incitamentet for profitændringer. I en produkt-orienteret forretningsmodel, afhænger virksomhedens indtægter af hvor mange produkter, der sælges (jo flere jo bedre); i en PSS forretningsmodel sælger virksomheden en funktion, men ejer selv produkterne: jo færre produkter, der er brug for, eller jo længere produkterne holder, jo bedre for virksomheden. Eksempel 1: PSS for tæpper (brugerorienteret service): Et tæppefirma ejer tæpperne og udskifter de slidte dele, når det er nødvendigt så kunder hele tiden har en god gulvløsning. Funktionelt orienteret PSS giver service udbyderen større frihed til at designe et system med lave miljøpåvirkninger, og samtidig maximere kundetilfredsheden. Ikke alle PSS svarer til type 3 innovationer: produkt-orienteret PSS hører under type 1 eller type 2 innovationer.

18 Organisatorisk innovations niveau

19 Tre niveauer af forretningsstrategier Det vil være nødvendigt for virksomhederne at ændre en del på deres arbejde med forretningsstrategier, produktudvikling og samarbejde med interessenter. Kilde: Three stages of innovatingsource: Network for Business Sustainability, Niveau 1: Organisationen tilføjer miljø og sociale kriterier til de eksisterende kvalitets eller profit kriterier i deres produkt udviklings processer. Niveau 2: Organisationen ser forretningsmuligheder i at udvikle nye produkter og services der opfylder menneskelige behov og er til gavn for miljøet. Niveau 3: Organisationen engagerer sig i udvikling af helt nye produkter og services med en bedre bæredygtighedsprofil.

20 SInnDesign og innovations typer

21 SInnDesign og innovationstyper SInnDesign metoder og værktøjer hjælper designere og produktudviklere med bæredygtighedsdrevne forbedringer af eksisterende produkter i habitat sektoren. I en given DfB proces, vil ambitionsniveauet for innovation og bæredygtige resultater afhænge af virksomhedens strategi, markedet, de tilgængelige teknologiske muligheder, mulighederne for at etablere partnerskaber, osv. De samme værktøjer kan bruges til meget forskellige udviklingsprocesser og give ret forskellige resultater i forhold til innovationsniveau og bæredygtige forbedringer. Type 4 innovation er ikk støtte via SInnDesign fordi det foregår på makro- og ikke mikroniveau og dermed involverer andre typer af interessenter, fx politikere. Men hvis en virksomhed er involveret i en sådan proces, kan den bruge SInnDesign metoder og værktøjer til specifikke projekter, som bidrager til helheden.

22 SInnDesign procestyper og værktøjer, samt innovationstyper Innovationstyper SInnDesign processer + værktøjer Produkt forbedring/ redesign process Produkt-service system udviklings process Motivations faktorer Design resumé DfB checklister Ecodesign Pilot QFD Matrix for evaluering af DfB idéer Type 1 Type 2 Type 3 Type 4 1 Operationel optimering 2 Organisatorisk transformation 3 System bygning Ja Ja Nej Nej Ja Nej Nej Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Nej Ja Ja Ja Nej Ja Ja Nej Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nej Ja Ja Ja

23 Innovation og design for bæredygtighed Referencer og supplerende litteratur

24 Referencer og supplerende litteratur Von Stamm, B. (2008). Managing Innovation, Design and Creativity. Second edition, Wiley. Bruce, M., Bessant, J. (2002). Design in Business. Strategic Innovation through Design. Pearson Education Ltd., Essex. Charter, M., Clarck, T., (2007). Sustainable Innovation: Key conclusions from Sustainable Innovation Conferences organised by The Centre for Sustainable Design, University College for the Creative Arts. Crul, M. and Diehl, J.C., (2010). Design for sustainability: Moving from incremental towards radical design approaches. Proceedings of the Transitions to Sustainability NZSSES Conference 2010, Auckland. Crul, M.; Diehl, J.C.; Lindqvist, T.( 200)9. What is DfS and why do it. In Crul and Diehl (Eds.), Design for Sustainability: A step-by-step approach. Paris: UNEP. p Crul, M.R.M.; Diehl, J.C. (Eds.), (2007). Design for sustainability: A global guide. Paris: UNEP. Crul, M.R.M.; Diehl, J.C. (Eds.), (2009). Design for sustainability: A step-by-step approach. Paris: UNEP. Frankelius, P., (2009) Questioning two myths in innovation literature, Journal of High Technology Management Research, Vol. 20, No. 1, pp Fussler, C.; James, P. (1996). Driving Eco-Innovation: A Breakthrough Discipline for Innovation and Sustainability, Pitman Publishing: London, 364 p. Network for Business Sustainability, (2012). Innovating for sustainability: A Guide for Executives. London, Canada: Network for Business Sustainability. Nidumolu, R.; Prahalad, C.K.; Rangaswami, M.R. (2009). Why sustainability is now a key driver of innovation. Harvard Business Review, 87(9): Rathenau Institute, (1996). A vision on producer responsibility and ecodesign innovation. The Hague, April.

25 Referencer og supplerende litteratur (fortsat) Tukker, A.(2004). Eight Types of Product Service Systems: Eight Ways to Sustainability? Business Strategy and the Environment (13) 4 p Tukker, A.; Charter, M.; Vezzoli, C.; Stø, E; Andersen, M.M. (eds.) System Innovation for Sustainability 1: Perspectives on Radical Changes to Sustainable Consumption and Production. Greenleaf Publishing. Tukker, A., Tischner, U. (eds), New Businesses for Old Europe. Product-Service Development, Competitiveness and Sustainability. Greenleaf Publishing.

26

SInnDesign Manual. Forfattere:

SInnDesign Manual. Forfattere: SInnDesign Manual Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Olatz Errazkin Oihana Hernaez Irina Celades Teresa Ros Dionísia Portela Elsa Faria Graça Bonifácio Maria Kalleitner-Huber Rainer Pamminger Stig

Læs mere

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Dionícia Portela Graça Bonifácio Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere

Læs mere

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere forskellige typer

Læs mere

Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper

Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper Teoretisk modul: Design for bæredygtighed - principper Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Anne Marie Mathiasen Rainer Pamminger Introduktion til modulet Formål At præsentere de DfB

Læs mere

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Praktisk modul: Interessentanalyse Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Introduktion til modulet Formål med modulet At identificere interessenter og deres bæredygtigheds

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

Design for bæredygtighed RESUME

Design for bæredygtighed RESUME Design for bæredygtighed RESUME Ansvarlig partner: LNEG Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Kirsten Schmidt Anna Gullmann SInnDesign - Design for bæredygtighed resumé Design resuméet

Læs mere

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Teoretisk modul: Involvering af interessenter Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Introduktion til modulet Formål: At forklare hvad og hvem interessenter er; At forklare

Læs mere

Praktisk modul: Quality Function Deployment. Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha

Praktisk modul: Quality Function Deployment. Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha Praktisk modul: Quality Function Deployment Forfattere: Rainer Pamminger Wolfgang Wimmer Med bidrag fra: Cristina Rocha Introduktion til modulet Formål Identificere væsentlige interessenter og deres krav

Læs mere

Baggrundsanalyse Resumé

Baggrundsanalyse Resumé Baggrundsanalyse Resumé Indholdsfortegnelse 0. Indledning... 3 1. Bygge- og indretningsinventar industrien: karakteristika og trends... 3 2. Eksisterende uddannelsestilbud inden for Design for Bæredygtighed

Læs mere

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM FORMÅL MED DAGENS PROGRAM Give en smagsprøve på CSR Vise hvordan CSR og business kan gå hånd i hånd Give inspiration til at arbejde videre med med CSR 1 Aarhus School of Business Aarhus University ONS

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Prof. Dr.-Ing. / M.A. soc. pol. HafenCity University Hamburg Personal introduction background: - urban and regional planning - political

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

ZA5470. Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Denmark

ZA5470. Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Denmark ZA5470 Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Denmark FL315 Attitudes of European entrepreneurs towards eco innovation Flash

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Vores tilgang til socialt ansvar Vores tilgang til social ansvarlighed er baseret på de principper, politikker og processer, der gør, at vi opfylder vores grundlæggers mål,

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG DESIGN Overblik og indblik i stat of art af hvordan man indenfor design kan adressere bæredygcghed

BÆREDYGTIGHED OG DESIGN Overblik og indblik i stat of art af hvordan man indenfor design kan adressere bæredygcghed BÆREDYGTIGHED OG DESIGN Overblik og indblik i stat of art af hvordan man indenfor design kan adressere bæredygcghed Etrans.dk > AGENDA 1. Overblik over bæredyg@ghed og design. Forskning og tradi@oner indenfor

Læs mere

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH er et europæisk projekt, der sætter fokus på at forbedre europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer ud fra produktets livscyklus.

Læs mere

Konference om Cloud Computing 18. maj 2011. Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD

Konference om Cloud Computing 18. maj 2011. Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD Konference om Cloud Computing 18. maj 2011 Proof of Concept for transition til Cloud Lars Ravndrup Thomsen, Solutions Architect, KMD POC, hvad er det? En søgning på internettet viser, at de fleste sites

Læs mere

Systemic Team Coaching

Systemic Team Coaching Systemic Team Coaching Styrk og udvikle lederteamets, ledernes og forretningens potentiale Systemic team coaching er en meget effektiv proces til at optimere performance af individuelle team medlemmer,

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Mercy W. Kamara Cand.tech.soc., Ph.D; Freelance Forsker/Konsulent m.kamara@mail.dk

Mercy W. Kamara Cand.tech.soc., Ph.D; Freelance Forsker/Konsulent m.kamara@mail.dk Mercy W. Kamara Cand.tech.soc., Ph.D; Freelance Forsker/Konsulent m.kamara@mail.dk Ringsted (Erhvervsforums) CSR Konference hos A/S Bevola, Sleipnersvej 22, Ringsted. 21. november 2012 Introduktion: CSR

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Det anbefales, at du læser denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond

Læs mere

Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation

Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation Definition af produkt-, proces-, markedsførings- og organisatoriskinnovation Det kan til tider være svært at skelne klart mellem de fire innovationstyper, idet innovationer ofte har elementer af flere

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

19-08-2014. Innovationsprocessen. Hvorfor. Hvad er innovation??

19-08-2014. Innovationsprocessen. Hvorfor. Hvad er innovation?? Innovationsprocessen Fokus på de 4 rum & metoder Hvorfor Evnen til at være innovativ skal være et grundelement i alle uddannelser fra folkeskole til ph.d. Uddannelserne spiller en central rolle for en

Læs mere

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING Business casen er rygraden i ethvert forretningsprojekt. Om det handler om at købe et nyt IT system, en virksomhed eller om at outsource dele af sin IT-drift, ja, så

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Vi arbejder ud fra fem strategiske principper 1. Vi arbejder ud fra et helhedssyn og med et langsigtet perspektiv 2. Vores tilgang er praksisnær

Læs mere

SInnDesign Underviser manual 2015

SInnDesign Underviser manual 2015 SInnDesign Underviser manual 2015 2015 Andrea Liebhart (ibw), Maria Kalleitner-Huber (AIE), og alle partnere ansvarlige for udviklingen af teoretiske og praktiske moduler, baggrundsmateriale og værktøjer

Læs mere

Den digitale virkelighed

Den digitale virkelighed Hvem er vi What is hot 2018 undersøgelse Resultat og top scorer Trends indenfor top scorer Den digitale virkelighed Jannik Andersen kaastrup andersen Erfaringer og trends vi oplever Teknologiske aspekt

Læs mere

Workshop om bæredygtige forretningsmodeller. Knud Erik Hilding-Hamann Teknologisk Partnerskab Teknologisk Institut

Workshop om bæredygtige forretningsmodeller. Knud Erik Hilding-Hamann Teknologisk Partnerskab Teknologisk Institut Workshop om bæredygtige forretningsmodeller Knud Erik Hilding-Hamann Teknologisk Partnerskab Teknologisk Institut Program: Introduktion til bæredygtige forretningsmodeller Udvikle modelskitser for en eller

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Aarhus Universitet Forårssemesteret 2011 Master i offentlig ledelse INNOVATIONSLEDELSE Undervisere: Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Professor Christian

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services "Transforming your business" Canon Business Services I et landskab, hvor kundeadfærden hele tiden ændrer sig, ændrer det også den måde, virksomheder arbejder på, samt hvordan de

Læs mere

Virksomheder B-t-B B-t-C Internetbaseret samarbejde Virksomheder, der markedsfører

Virksomheder B-t-B B-t-C Internetbaseret samarbejde Virksomheder, der markedsfører 8 E-Business 227 Internettet er i dag så udbredt i forretningsmæssig sammenhæng, at det skal behandles i et kapitel for sig. Internettet kan ses som en global, elektronisk forbindelse mellem virksomheder,

Læs mere

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING

KICK-OFF-MØDE NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING NY BORNHOLMSK INNOVATIONSPLATFORM BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING KL. 13-15 PÅ BRIGHT PARK SKIFT GEAR. KOM I GANG MED EN BÆREDYGTIG FORRETNINGSUDVIKLING. BLIV EN DEL AF BRIGHT GREEN ISLAND-VISIONEN. OPTIMÉR

Læs mere

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning AGENDA 1. Intro til Dansk Industri Henrik Schramm Rasmussen 2. Hvad er Verdensmålene? 3. Kan man tjene penge på Verdensmålene? 4. 2 INTRODUKTION TIL DANSK INDUSTRI DI s vision er et åbent og velstående

Læs mere

Ernst Kuburovic 3 STEP IT

Ernst Kuburovic 3 STEP IT Ernst Kuburovic 3 STEP IT Agenda Hvem er 3 Step IT? Lifecycle Management konceptet AssetNG som et værktøj Finansierng vs. Kontantkøb Bæredygtighed Q&A? Vores mission er at skabe den mest optimale IT livscyclus

Læs mere

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH er et europæisk projekt, der sætter fokus på at forbedre europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer ud fra produktets livscyklus.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Innovation B Morten

Læs mere

> TEMA 1 (Junge, Severgnini og Sørensen 2012) > Betydningen af innovation for produktivitetsvækst > Samt vigtighed af uddannet arbejdskraft

> TEMA 1 (Junge, Severgnini og Sørensen 2012) > Betydningen af innovation for produktivitetsvækst > Samt vigtighed af uddannet arbejdskraft Viden, uddannelse og produktivitetsvækst Anders Sørensen FRI s årsdag 1. marts 2012 INTRODUKTION: TO TEMAER > TEMA 1 (Junge, Severgnini og Sørensen 2012) > Betydningen af innovation for produktivitetsvækst

Læs mere

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne?

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne? FN s - Hvad betyder de for virksomhederne? Agenda Betydningen af SDG-erne for danske virksomheder CSR og hvordan hænger det sammen? Hvad gør DI og Global Compact? 2 Sustainable Development Goals 3 Nye

Læs mere

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej Sæt fart i din forretning - NU Hvem møder jeg på min vej Jens Neustrup Simonsen FREMDRIFT A/S Strategic Management MBA Forretnings innovation MBA Top Governance uddannelse Business Psychology MBA pre MBA

Læs mere

Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Informationsseminarium Rebild 1 september 2015

Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Informationsseminarium Rebild 1 september 2015 Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Informationsseminarium Rebild 1 september 2015 Indsatsområde Grøn økonomi 1. Præsentation af deltagerne 2. Baggrund for indsatsområdet. Hvad er udfordringerne

Læs mere

Simplify to optimize. Simplimize / METODE 02

Simplify to optimize. Simplimize / METODE 02 Simplify to optimize Simplimize / METODE 02 01 01 Simplimize / METODE Simplimize Simplimize / METODE 02 02 Høj lagerbinding Lang omstillingstid Stigende antal komponenter Nævn bare én virksomhed, som har

Læs mere

Erhvervsøkonomi: Fagsærtræk i innovationsprojekter

Erhvervsøkonomi: Fagsærtræk i innovationsprojekter Erhvervsøkonomi: Fagsærtræk i innovationsprojekter Produktion, forarbejdning og afsætning af varer og tjenester håndteres af erhvervsvirksomheder inden for rammerne af den globale markedsøkonomi og de

Læs mere

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet?

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Jesper Kronborg Jensen Erhvervsph.d.-studerende Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Syddansk Universitet 6000, Kolding, Danmark

Læs mere

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6)

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6) PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION Aalborg, Efteråret 2019 (h6) MODUL 1: Digital transformation nye rammer for det digitale arbejde Dag 1: Den 30. oktober 2019 9.00 9.45 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S

Strategi for Frederiksberg Forsyning A/S Strategi 2020 for Frederiksberg Forsyning A/S Forord 2 Omverdenen 3 Vores vision 4 Vores mission 5 Strategiske mål 6 Strategiske temaer 7 Strategi 2020 kunden er i centrum Det er vores ambition at levere

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER Fleksibiliet som en parameter til styrket konkurrenceevne for vores kunder 30. November 2016 Mikkel Sjølin Kiil, Vice President, DONG Energy B2B

Læs mere

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter Seminar d. 19.9.2013 Klik for at redigere forfatter M_o_R En risiko er en usikker begivenhed, der, hvis den indtræffer, påvirker en målsætning Risici kan dele op i to typer Trusler: Der påvirker målsætningen

Læs mere

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Ny GUDP-strategi - Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

Teoretisk modul: Kreativitets teknikker. Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer

Teoretisk modul: Kreativitets teknikker. Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer Teoretisk modul: Kreativitets teknikker Forfattere: Rainer Pamminger Florian Krautzer Wolfgang Wimmer Introduktion til modulet Formål At forklare processen med at finde ideer til at løse et konkret problem

Læs mere

SIV: Service Innovation i Værdikæder. Innovation i servicesektoren 9. januar 2013. Mads Christiansen, DELTA. Ganske kort om ImprovAbility Modellen

SIV: Service Innovation i Værdikæder. Innovation i servicesektoren 9. januar 2013. Mads Christiansen, DELTA. Ganske kort om ImprovAbility Modellen SIV: Service Innovation i Værdikæder Innovation i servicesektoren 9. januar 2013 Mads Christiansen, DELTA Introduktion Ganske kort om ImprovAbility Modellen Case: Serviceinnovation i 4 virksomheder Resultaterne

Læs mere

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger:

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger: SUSTAINGRAPH PROJECT Kære NAVN Vi beder jer om at bidrage til et europæisk projekt, der fokuserer på europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer gennem deres produktlivscyklus,

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

Internationalisering gennem co-branding og strategiske samarbejder med kulturen

Internationalisering gennem co-branding og strategiske samarbejder med kulturen Internationalisering gennem co-branding og strategiske samarbejder med kulturen WHAT S NEXT?, INTERNATIONALISERINGSKONFERENCE, KØGE 1 DAGENS TEMA Hvad skal vi tale om i dag? Tiger har udviklet en ny platform,

Læs mere

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development

Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development Nordhavn = Smart City? Claus Bjørn Billehøj City of Copenhagen Head of Division Sustainable Urban Development 3 13. november 2011 4 13. november 2011 Først byplanlægning så SMART implementering» Udfordringerne

Læs mere

TÆNKER FORBRUGERNE PÅ BÆREDYGTIGHED, NÅR DE KØBER IND - ELLER TALER DE BARE OM DET?

TÆNKER FORBRUGERNE PÅ BÆREDYGTIGHED, NÅR DE KØBER IND - ELLER TALER DE BARE OM DET? TÆNKER FORBRUGERNE PÅ BÆREDYGTIGHED, NÅR DE KØBER IND - ELLER TALER DE BARE OM DET? DEPARTMENT OF MANAGEMENT AARHUS UNIVERSITY 2019 PROF. DR. JESSICA ASCHEMANN-WITZEL ER FORBRUGERNE VILLIGE TIL AT BETALE

Læs mere

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE # VI OPLEVER, AT MANGE OFFENTLIGE ORGANISATIONER ER UNDER VOLDSOMT PRES. LAD OS HJÆLPE JER! 2 KOORDINERING AF KOMPLEKSE OG TVÆRGÅENDE ARBEJDSPROCESSER

Læs mere

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi I Herning Kommune vil man fremme bæredygtig udvikling ved at kombinere miljøforbedringer og lokal erhversudvikling. Det gør man i et projekt, som bl.a. viser

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen Udvikling og produktion Per Langaa Jensen Out-sourcing til udlandet Sammenligning 2001-2006 Antal Job 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Danmark Finland Norge Holland Sverige Danmarks Statistik, Erhversstatistik

Læs mere

Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte

Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte Jan-18 Reimer Ivang Aalborg University Ivang@business.aau.dk Founder: Better World Fashion hej, mit navn er Reimer Ph.D., Business

Læs mere

Medlemsmøde om innovation

Medlemsmøde om innovation Medlemsmøde om innovation Kristina Nielsen, Teknologisk Institut Møde d. 10. januar 2012 1 Kort om mig Seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Rådgiver små og mellemstore virksomheder om innovation on

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

10 ledelsesparadigmer. Når effektiv marketingledelse er afgørende for din virksomheds succes

10 ledelsesparadigmer. Når effektiv marketingledelse er afgørende for din virksomheds succes 10 ledelsesparadigmer Når effektiv marketingledelse er afgørende for din virksomheds succes De 10 ledelsesparadigmer MOMENTO har gennem sit arbejde med en række af Danmarks stærkeste marketingorganisationer

Læs mere

CSR - en del af vores DNA

CSR - en del af vores DNA CSR - en del af vores DNA Hvordan CSR er en naturlig del af Brenntag s DNA? Hvordan skaber CSR værdi for Brenntag, og hvordan ser vi CSR som en naturlig del af vores værdigrundlag inkl. Code of Conduct"?

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER - HVILKEN ROLLE SPILLER DATA OM AFFALD HENRIK STENER PEDERSEN, 28 FEB 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Definition 2 Refleksioner 3 Hvordan 2 DEFINITION HVAD ER SMART CITY? A developed

Læs mere

Bæredygtig Produktion 3.0

Bæredygtig Produktion 3.0 Bæredygtig Produktion 3.0 Arne Remmen & Michael Søgaard Jørgensen ar@plan.aau.dk & msjo@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet - i samarbejde med Netværk for Bæredygtig

Læs mere

Bæredygtig Udvikling i Grundfos. Stig Koust Sustainable Product Specialist Aarhus Tech

Bæredygtig Udvikling i Grundfos. Stig Koust Sustainable Product Specialist Aarhus Tech Bæredygtig Udvikling i Grundfos Stig Koust Sustainable Product Specialist Aarhus Tech 28-09-18 Mig Grenå Gymnasium Matematisk Student 2004:2007 Aarhus Universitet Nanoscience 2009:2017 Bachelorprojekt

Læs mere

Design Delivers Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI. Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center

Design Delivers Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI. Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center Design Delivers 2018 Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center Design En systematisk, skabende proces. Processen er visuel

Læs mere

Kompetence opbygning til bæredygtighed i FM. INNObyg Susanne Balslev Nielsen 12 November 2014

Kompetence opbygning til bæredygtighed i FM. INNObyg Susanne Balslev Nielsen 12 November 2014 Kompetence opbygning til bæredygtighed i FM INNObyg Susanne Balslev Nielsen 12 November 2014 Helhed og livsfaser Center for Facilities Management Åbning i 2008 Realdania: 25 mio. DKK til projekter opbygning

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

Implementeringslandskabet

Implementeringslandskabet Leverandøren Implementeringslandskabet IT afdeling og datasikkerhed. Dynamisk og foranderligt marked Lokale forhold, kultur og politiker Kommunens projektansvarlige Økonomi og return of investment Eksempler

Læs mere

Ledelse af forankring af teknologier i professionel praksis

Ledelse af forankring af teknologier i professionel praksis Ledelse af forankring af teknologier i professionel praksis SOCIALT LEDERFORUMS LANDSMØDE 23.3 2018 PROREACT OG ABSALON Jeppe Slot Stauning og Gitte Riis 3. april 2018 Hvordan implementering af teknologi

Læs mere

Præsentation til en model for undervisning i de gymnasiale uddannelser i: Bæredygtighed og Innovation Projektet

Præsentation til en model for undervisning i de gymnasiale uddannelser i: Bæredygtighed og Innovation Projektet Af rektor Jens Elsig, Struer Statsgymnasium, jel@stgym.dk) Projektet er et udviklingsprojekt mellem 7 gymnasiale uddannelser i Region Midt og en række lokale/regionale private og offentlige virksomheder

Læs mere

EXECUTIVE FORUM 2018

EXECUTIVE FORUM 2018 EXECUTIVE FORUM 2018 Executive Forum 2018 Velkommen til programmet for Executive Forum 2018, hvor du kan glæde dig til hele fem fremragende arrangementer. Fem muligheder for dig til at hente inspiration

Læs mere

HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune

HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune HVORDAN KAN KTC BRUGE/FORMIDLE PROJEKTETS RESULTATER? v/ Allan Bach Laursen KTC faggruppe Veje, Trafik- og Trafiksikkerhed Odense Kommune DISPOSITION FOR OPLÆGGET Præsentation af KTC Hvorfor engagerer

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

MUDP 2018 og den nye kemiindsats

MUDP 2018 og den nye kemiindsats MUDP 2018 og den nye kemiindsats Virksomheders erfaring med substitution 11. april 2018 Henrik Søren Larsen Kontorchef, Kemikalier Hvorfor og hvornår? Forebygge skader på mennesker og miljø under brug

Læs mere

Katrine Oxenbøll, Favrskov Gymnasium

Katrine Oxenbøll, Favrskov Gymnasium Hvorfor innovation? Innovation definition Innovation i gymnasiet Innovative processer Hvorfor innovation? Formålsparagraffen 1 stk. 4 Uddannelsen skal have et dannelsesperspektiv med vægt på elevernes

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS ASSURANCE Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER 2 ISO 22000 Formålet med dette dokument er at give jer indsigt i overgangen til ISO 22000:2018, den reviderede standard for fødevaresikkerhed.

Læs mere

Klaus Lund & Partnere Boganmeldelse

Klaus Lund & Partnere Boganmeldelse Boganmeldelse Philip Kotler: Marketing 3.0 - Markedsføring med mennesket i centrum - En bog også direktører og HR chefer i allerhøjeste grad bør læse! Klaus Lund & Partnere Bernstorff Slot Jægersborg Alle

Læs mere

Kerneformål. Hos Kvadrat arbejder vi kontinuerligt på at flytte de æstetiske, kunstneriske og teknologiske grænser for tekstildesign

Kerneformål. Hos Kvadrat arbejder vi kontinuerligt på at flytte de æstetiske, kunstneriske og teknologiske grænser for tekstildesign Kreativ vækst Kerneformål Hos Kvadrat arbejder vi kontinuerligt på at flytte de æstetiske, kunstneriske og teknologiske grænser for tekstildesign Vi skaber produkter af høj kvalitet, som hjælper arkitekter

Læs mere

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag SYGEFRAVÆR NÆRVÆR Fra sygefravær til nærvær SIDE 1:6 Sænk sygefraværet mærkbart ved at udvikle Den Attraktive Arbejdsplads med en høj social kapital. Når medarbejderne oplever, at de skaber værdi, er fravær

Læs mere

DIGITALE FORRETNINGSMODELLER

DIGITALE FORRETNINGSMODELLER DIGITALE FORRETNINGSMODELLER Michael Anker Guldager, Teknologisk Institut, Robotteknologi mics@teknologisk.dk 72 20 29 37 ROBOTTEKNOLOGI AVANCERET AUTOMATITION KOLLABORATIVE ROBOTTER MOBILE ROBOTTER DIGITALISERING

Læs mere

Indeholder alt det, der skaber værdi

Indeholder alt det, der skaber værdi Indeholder alt det, der skaber værdi Velkommen til en revolutionerende tilgang til lydløsninger velkommen til Jabra One Partner Program Bæredygtig vækst og øget profitabilitet er virksomhedsmål, vi alle

Læs mere

BEST PRACTICE RAPPORT. Cirkulære indkøb. Opsummeret udgave

BEST PRACTICE RAPPORT. Cirkulære indkøb. Opsummeret udgave BEST PRACTICE RAPPORT Cirkulære indkøb Opsummeret udgave Cirkulære indkøb Best Practice rapport Opsummeret udgave, april 2017 Udgiver: ICLEI Local Governments for Sustainability, europæisk sekretariat

Læs mere

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden IDA Driving 3D - Betydningen Agenda 1 Introduktion 2 AR, MR og VR - Teknologi status 3 Betydningen 4 Strategisk tilgang 5 Case INTRODUKTION Introduktion

Læs mere