Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden"

Transkript

1 1 FORÆLDRE SAMMEN En brugsbog til jer, der forbereder jer på at blive fædre og mødre. Den stiller jer nogle af de mange spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke om på vej til at få barn

2 Forældre sammen Forum for Mænds Sundhed Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed i projekt Far for Livet under medvirken af bl.a. Svend Aage Madsen, Tobias Siiger Prentow og Mie Møller Nielsen. Forum for Mænds Sundhed ISBN: Projekt Far for Livet er støttet økonomisk af Nordea-fonden

3 FORÆLDRE SAMMEN 3

4 4 PÅ VEJ TIL AT BLIVE FORÆLDRE Bogen er til de par, der gerne vil have inspiration til at reflektere over og drøfte alle de mange spørgsmål og tanker, der kommer op i forbindelse med at vente barn. Bogen er bygget op med et spørgsmål pr uge. Neden under er der afsat ca. en halv sides plads til, at I kan skrive hver jeres svar eller stikord til spørgsmålet. Nederst på siden er der en kort information om, hvor langt jeres barn er i sin udvikling, i den uge.

5 5 HVORDAN I KAN BRUGE BOGEN Tanken er, at I hver for sig i ugens løb skriver jeres svar eller noter ind i bogen og så snakker sammen om dem, når der er tid og lyst til det. Det er ikke sikkert, at I begge har noget at sige til alle spørgsmål så spring bare over. Det vigtige er, at spørgsmålene sætter tanker i gang om emnet. Og der er ikke noget, der er rigtige svar! Det kan også være, at I ikke vil dele jeres svar så kan I have hver sin bog og nøjes med at dele det, I har lyst til. Man vil få bogen på mange forskellige tidspunkter i graviditeten, så I kan bare starte ved de uger, som svarer til, hvor langt I er i graviditeten. Men I kan også gå ind i spørgsmål fra tidligere uger. HVORFOR SÅDAN EN BOG? Spørgsmålene i bogen bygger på mange års psykologisk arbejde med kvinders og mænds forældreskab både fra forskning og samtaler med vordende og nybagte forældre. Mange af spørgsmålene kommer helt naturligt op hos de fleste, nogle af dem er irrelevante for nogle og nogle er essentielle for alle. Nogle kan det gøre ondt at tænke over, mens andre er rare at forholde sig til. Det er erfaringen, at kommer man godt rundt om mange af spørgsmålene, vil man forberede sig psykisk godt til forældreskabet og forhåbentlig kunne forebygge fødselsdepression hos nogle mødre og fædre. Bogen, er udviklet af Svend Aage Madsen, klinisk psykolog, ph.d. og forfatter til bøger om forældreskab, i sparring med sundhedsplejersker, jordemødre og medarbejdere i Forum for Mænds Sundhed. Bogen er en del af Far for Livet, der gennemføres af Forum for Mænds Sundhed med økonomisk støtte fra Nordea-fonden.

6 6 Uge 1 til 5 Hvad var de første tanker, der kom op i dit hoved, da du fik at vide, at nu er jeres barn på vej? Jeres barn: Rygraden er ved at blive dannet.

7 7 Uge 6 Hvordan vil du beskrive, at I kom frem til, at I gerne vil have barn. Og hvorfor det skal være nu? Jeres barn: Øjne, næse og mund kan skelnes. Det er nu 5 mm langt.

8 8 Uge 7 Hvordan vil du beskrive din partners tilstand nu på vej til at blive forældre og din egen? Jeres barn er blevet dobbelt så stort på en uge dets hjerte er i fuld funktion.

9 9 Uge 8 Er der noget du gerne vil nå at gøre/opleve inden jeres barn kommer? Skal det være jer sammen eller hvor for sig? Jeres barn: Ligner nu et lille menneske på størrelse med en vindrue, og det bevæger sig en del.

10 10 Uge 9 Er der nogen, bortset fra din partner, som du snakker med om at blive forældre? Jeres barn: Hjernen udvikler sig hastigt - hvert minut dannes der hjerneceller.

11 11 Uge 10 Har du sommetider tanker om tvivl og fortrydelse i forhold til at få barn? Hvis ja, hvad går de ud på og kan I snakke sammen om det? Jeres barn: Arme og ben vokser og bevæger sig - fingre, tæer og ører får deres endelige form.

12 12 Uge 11 Hvordan tænker du, at jeres forhold vil blive forandret, når i bliver 3 (eller evt. flere) i familien? Er der noget du glæder dig til og noget du er bekymret for? Jeres barn: Kan nu åbne og lukke munden og der kan anes personlige ansigtstræk, som kan minde om forældrenes.

13 13 Uge 12 Hvad tænker du om jeres barns køn? Uanset om du ved det eller ej. Jeres barn: Alle organer er nu udviklede og ansatser til tænder nede i gummerne er i gang. Det bevæger sig meget, uden at I kan mærke det endnu. Ved en eventuel scanning vil man ofte kunne se jeres barns køn.

14 14 Uge 13 Hvem vil du først fortælle, at I venter barn? Er der en særlig grund? Er der nogen, du er tilbageholdende med at fortælle det til? Jeres barn: Er i store træk fuldt udviklet og man kan se kønsorganerne. Hænderne søger ofte op til munden og sommetider sutter det på tommelfingeren.

15 15 Uge 14 Hvordan påvirker det jeres parforhold, at I venter barn? Har det allerede ændret noget? Fx med hensyn til sexlivet? Jeres barn er nu ca. 8,5 cm og på størrelse med et æble. Det er i denne periode det vokser hurtigst.

16 16 Uge 15 Hvordan tror du, det vil ændre dig, at du bliver forældre? Jeres barn: Er omkring 10 cm langt og øver sig på vejrtrækning. Griber fat og sparker med benene. Hårfarven er ved at være fastlagt.

17 17 Uge 16 Hvordan tror du, at det vil ændre din kæreste, at hun/han bliver forældre? Jeres barn: Nu er det omkring 16 cm langt og bevæger sig ofte i spjæt og får sommetider hikke af at drikke fostervand.

18 18 Uge 17 Er der noget, du tænker, at du vil blive særlig god til som forældre? Og noget du ikke bliver så god til? Jeres barn: Er snart 20 cm fra isse til fod. Kan blinke med øjnene, rynke panden og knytte hænderne.

19 19 Uge 18 Hvad synes din mor om, at I skal have barn? Og din far? Hvordan tror du, at de tænker, du bliver som forældre? Jeres barn vejer i slutningen af ugen ca. 200 g, og måske kan kvinden nu mærke forsterbevægelser evt. som bobler i maven.

20 20 Uge 19 Hvordan håber du, at de bliver som bedsteforældre for jeres barn din far og din mor? Jeres barn begynder her omkring at kunne høre lyde.

21 21 Uge 20 Har du været mest knyttet til en af dine forældre i din opvækst? Og hvordan er det i denne tid? Nu er I halvvejs som vordende forældre. Jeres barn sover og er vågent nogenlunde på samme måde som et nyfødt spædbarn.

22 22 Uge 21 Er der nogen måder, som din mor eller far har været forældre på, som du gerne selv vil ligne. Er der nogen måder de har været på, du ikke vil ligne? Jeres barn bevæger sig mere og mere, og de fleste kvinder kan nu mærke det.

23 23 Uge 22 Hvordan var det for dig at være barn i din opvækst? Oplevede du, at du blev forstået? Fik du trøst, når du havde behov for det? Jeres barn er mest vågent når kvinden er i ro. Det er nu halvdelen af længden det vi have når, det bliver født.

24 24 Uge 23 Er der noget fra din opvækst, som du tror vil have betydning for, hvordan du bliver som forælder? Jeres barn: Begynder efterhånden at få en døgnrytme.

25 25 Uge 24 Hvordan oplever du dialogen med de professionelle - læge, jordemoder mv? Jeres barn kan tydeligt mærkes uden på maven og det reagerer tydeligt på høje lyde

26 26 Uge 25 Er der noget du særligt glæder dig til at gøre/opleve med dit barn? Tænker du så evt. på det i en bestemt alder? Jeres barn: Det er i stand til at klare sig - med lidt hjælp - også uden for livmoderen, hvis det skulle ske. Fra nu af handler det mest om vækst og modning.

27 27 Uge 26 Hvordan tænker du den første tid med dit nyfødte/spæde barn bliver? Er der noget, du særligt glæder dig til? Og noget du er bekymret for? Jeres barns øjne er ved at udvikle sig og jeres barn reagerer på lys. Har mere sammenhængende søvnperioder.

28 28 Uge 27 Har I snakket om og aftalt noget om barslen og er i enige om, hvordan den skal forløbe og evt. deles mellem jer? Jeres barn: Vejer nu omkring g. Det kan kvinden efterhånden mærke.

29 29 Uge 28 Har i planer for, hvad I eventuelt skal gøre sammen i familien i barselsperioden? Hvad kunne du godt tænke dig at gøre? Jeres barn viser tegn på, at det drømmer, og det reagerer ofte på at man rører ved det gennem maveskindet.

30 30 Uge 29 Har du overvejet rollefordelingen i den første tid hvem skal gøre hvad: skifte barnet, bade det, lægge i seng, stå op om natten etc? Hvordan vil du gerne have, at det skal være? Er I enige? Jeres barn vejer nu godt over et kilo, og det bruger alle sine sanser. Jordemoderen kan nu cirka bedømme jeres barns størrelse og vægt.

31 31 Uge 30 Har du gjort dig overvejelser over dit syn på opdragelse, holdninger til trøst, omsorg osv? Har I snakket om det, og er I enige? Jeres barns hjernefunktioner er godt i gang med at blive udviklet. Dets øjne er ofte åbne, hvilket træner synssansen.

32 32 Uge 31 Hvordan tænker du om dit arbejde/dit studie og den barsels- og spædbarnsperiode, der ligger foran? Er det problemløst, eller er der nogle problemer der? Jeres barn vejer over halvandet kilo og bevæger sig ofte meget rundt i livmoderen. Sommetider kan I høre hjertelyden blot ved at lægge øret til maven eller med et paprør.

33 33 Uge 32 Er jeres hjem klar til livet med jeres nyfødte? Er der noget der mangler? Noget I ikke kan nå? Noget I er uenige om, hvordan skal være? Jeres barn er nu 40 cm langt det er omkring tre fjerdedele af den højde, det vil have ved fødslen.

34 34 Uge 33 Hvordan tænker du i dag på de forandringer, det vil give dig i livet, at du bliver forældre og skal til at leve livet sammen med et barn? Jeres barn vejer nu omkring 2 kilo og nogle børn begynder at lægge sig med hovedet nedad i livmoderen.

35 35 Uge 34 Er der noget nu, som I gerne vil drøfte med de professionelle, der skal hjælpe jer gennem fødsel og den første tid efter? Kender I sundhedsplejersken? Jeres barn kan nu skelne mellem nat og dag, og det træner kravlebevægelser og gribebevægelser.

36 36 Uge 35 Oplever du, at du er klar og godt forberedt til fødslen? Er det noget, du er i tvivl om? Noget du er bekymret for? Jeres barns vækst betyder, at der bliver mindre og mindre plads i livmoderen flere vender sig med hovedet nedad.

37 37 Uge 36 Nu nærmer fødslen sig hastigt. Hvilke tanker gør du dig i dag om dit barn, som er på vej, og om mødet med det? Jeres barn er stort set fuldbårent og klar til at blive født. Nu kan alle kvinder gå på barsel.

38 38 Uge 37 Har I aftalt, hvordan I gerne vil have, at det skal være under fødslen? Hvor skal manden være, og hvad skal han gøre? Jeres barn optager næring til at stå igennem fødselsforløbet med. Det er vente- og hviletid i den lille familie.

39 39 Uge 38 Hvem skal først have det at vide, når barnet er født? Og hvem som den næste? Jeres barn: De fleste vejer over 3 kg og er omkring en halv meter lange. Omkring 5 pct. fødes i denne uge.

40 40 Uge 39 Hvem vil du gerne have hvis nogen - kommer på besøg på hospitalet og de første dage efter, at I er kommet hjem? Er I enige? Har i aftalt det med de pågældende? Jeres barn: De fleste børns hoveder har sat sig fast nede i bækkenet, hvor det står klar til at blive født. Kvindens krop er ved at blive klar til fødslen.

41 41 Uge 40 Måske er barnet nu født eller I går og venter på, at det skal ske? Hvordan har I det, og hvordan fungerer I sammen i denne tid? Jeres barn vejer gennemsnitligt mellem 3.5 og 5 kg og måler cm. Det er i slutningen af denne uge, at de fleste bliver født. Men det kan også trække ud i et par uger.

42 42 Uge Hvordan er tanken om at komme hjem med den nyfødte eller hvordan er det nu at være hjemme med den nyfødte? Jeres barn er eller vil blive født i løbet af disse uger.

43

44 FORÆLDRE SAMMEN- En brugsbog fra Forum for Mænds Sundhed

Svend Aage Madsen Far for Livet konference Forældre sammen FORUM FOR MÆNDS SUNDHED FORUM FOR MÆNDS SUNDHED

Svend Aage Madsen Far for Livet konference Forældre sammen FORUM FOR MÆNDS SUNDHED FORUM FOR MÆNDS SUNDHED SVEND AAGE MADSEN 1 Svangre anbefalingerne Meget fokus på den psykologiske proces Familien Manden/faderen Tilknytning Fødselsdepression 2 1 Graviditetstiden En identitetsmæssig, socialt, psykologisk mv

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag.

27. December 2001. Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations første dag. Første dag i sidste menstruation var: 27. December 2001 Ifølge den dato vil milepælene undervejs i graviditeten være således: Uge 0 27. December til 1. Januar, 2002 Uge 0 er tidsrummet fra sidste menstruations

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer Hvis du har blodtype Rh negativ, er det meget vigtigt, at du i forbindelse med lægeundersøgelse i graviditetsuge 25 får taget en blodprøve. I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer Hvis du har blodtype Rh negativ, er det meget vigtigt, at du i forbindelse med lægeundersøgelse i graviditetsuge 25 får taget en blodprøve. I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Manden som far Mænds sundhed

Manden som far Mænds sundhed Manden som far Mænds sundhed 2017 #MHW17 Program Velkomst Sådan arbejder 3F i forhold til mænd og sundhed v/tina Christensen, 3F Hvorfor manden som far og mænds sundhed? v/svend Aage Madsen Præsentation

Læs mere

Velkommen. Mødegang 5

Velkommen. Mødegang 5 Velkommen Timerne lige efter fødslen, og den første amning Det nyfødte barns sanser og signaler. Samspil med barnet og amning den første tid derhjemme Trivsel hos hele familien Tilbud fra regionen og sundhedspleje

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

Velkommen. Mødegang /GP/DHH

Velkommen. Mødegang /GP/DHH Velkommen Mødegang 3 Dagens program Velkomst og siden sidst Forestillinger om barnet, tilknytning Efterfødselsreaktioner Pause kl. ca. 17.15 17.30 Opsamling på netværksdannelse Amning Tak for i dag Knytte

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse

Læs mere

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner.

Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Forebyggelse af efterfødselsreaktioner. Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne er værre, end de selv

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg

Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg Fædres deltagelse i sundhedsplejerskebesøg, PSYKOLOG, FORSKNINGSLEDER, PH.D. RIGSHOSPITALET 2017?? Statens vejledning fra 1998 "partner" "kvinden og familien"' "kvinden, barnet og den øvrige familie" "kvinden/forældrene"

Læs mere

TEMA Tværsektorielt samarbejde

TEMA Tværsektorielt samarbejde Ud med parallelsystemer og overlap. Ind med koordinering og fælles indsats LENE SKJELBO OG TINA GAARDEN GEERTSEN, HJØRRING KOMMUNE Tværsektorielt samarbejde Tegning: Niels Poulsen Nr. 01 februar 2018 årgang

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Fædre og sundhedsvæsenet

Fædre og sundhedsvæsenet Fædre og sundhedsvæsenet En undersøgelse ved Forum for Mænds Sundhed FÆDRE OG SUNDHEDSVÆSENET 1 Fædre og sundhedsvæsenet af Forum for Mænds Sundhed 2017 ISBN nr. 978-87-91945-21-2 Den foreliggende undersøgelse

Læs mere

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk.

Lisbeth Villumsen - Skibdalsvej 25, 7990 Ø Assels, Danmark - Tlf.:+45 97764174 - Mobil: +45 21905868 - Lisbeth@livviadialog.dk. Artikel af Lisbeth Villumsen Privatpraktiserende sundhedsplejerske, Psykoterapeut MPF, ECP godkendt. Narrativ terapeut med internationalt diplom. Indehaver af Narrativ institut og Liv via dialog. Lisbeth

Læs mere

19 Fødsels og forældreforberedelse

19 Fødsels og forældreforberedelse Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 08/17804 Dato: 22. marts 2010 Udarbejdet af: Grethe Hylleberg E-mail: Grethe.Hylleberg@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631313

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Bedre dialog med fædrene i sundhedsplejen Flere mænd og bedre betjening af mænd ved sundhedsplejebesøg

Bedre dialog med fædrene i sundhedsplejen Flere mænd og bedre betjening af mænd ved sundhedsplejebesøg PROJEKT: Bedre dialog med fædrene i sundhedsplejen Flere mænd og bedre betjening af mænd ved sundhedsplejebesøg Formål Dette projekt er målrettet til mænd via sundhedsplejersker, og har til formål at finde

Læs mere

Findes det perfekte i virkeligheden i at favne det uperfekte?

Findes det perfekte i virkeligheden i at favne det uperfekte? Fødselsforberedelse for dig, som vil have det hele med. Undervisere: Psykoterapeut Tina Hutnik og Sygeplejerske Trine Winther START: Tirsdag D. 07-04-2015 - Kl. 19-21. TILMELDING: info@trinew.dk PRIS:

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler

Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler Projekt Mental Sundhed Forældrestyrkende samtaler - Et samtaleforløb med sundhedsplejersken Helle Andersen, Sundhedsplejerske, Elsebet Ulnits, Sundhedsplejerske, Helle Haslund, Sygeplejerske, MSA, PHD

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Patientinformation februar 2011 Bornholms Hospital Bornholms Hospital Igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen Man skal have en god grund til at sætte fødslen i gang. Det er der forskellige årsager

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse

Læs mere

Manden som far Mænds sundhed

Manden som far Mænds sundhed Manden som far Mænds sundhed 2017 Program 2017 Hvorfor manden som far? v/ Svend Aage Madsen, Hvordan hjælpes faderen bedst muligt igennem en kriseperiode? v/ Jan Lindell, senior rådgiver og konsulent i

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Mænds sundhed i hverdag og politik

Mænds sundhed i hverdag og politik Mænds sundhed i hverdag og politik 2018 Wifi: 3f-gaestenet Password: Kampmann Program Åbning af Men s Health Week 2018 Sådan arbejder 3F i forhold til mænd og sundhed v/ Tina Christensen, næstformand 3F

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Bogen om barnets signaler

Bogen om barnets signaler Bogen om barnets signaler Præsenteret af Landsforeningen Præmatures Vilkår præmatures vilkår...født for tidligt Landsforeningen Præmatures Vilkår er stiftet af forældre og fagpersoner i 2009 med følgende

Læs mere

Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR?

Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR? Kan du ikke kende dig selv i din tilstand af GRAVID ELLER NYBAGT MOR? P/01 Gravid eller nybagt mor P/03 Tak for din tilmelding P/04 Er der noget galt? INDHOLD P/06 Er der noget galt? (fortsat) P/08 Den

Læs mere

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Egne noter: Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Videnscenter for amning af børn med specielle behov Neonatal- og børnafdelingerne samt føde- og barselsafdelingerne Juliane Marie Centret Rigshospitalet

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse En af de andre spillere trækker et quiz-kort til dig fra bunken og læser højt for dig. Svarer du rigtigt, må du rykke 1 felt frem. En af de andre spillere trækker et Er-Det-Normalt?-kort

Læs mere

Bilag 1: Tabeller og grafer til sagsfremstilling om opfølgning på Familieiværksætterne.

Bilag 1: Tabeller og grafer til sagsfremstilling om opfølgning på Familieiværksætterne. Bilag 1: Tabeller og grafer til sagsfremstilling om opfølgning på Familieiværksætterne. Fremmøde og frafaldsstatistik Invitationerne til Familieiværksætterne udsendes kun til mødrene, der så modtager en

Læs mere

Til forældre. der mister et spædbarn. på Rigshospitalet

Til forældre. der mister et spædbarn. på Rigshospitalet Til forældre der mister et spædbarn på Rigshospitalet Indholdsfortegnelse Opfølgende samtale 2 Svangreafdelingen 2 Neonatalklinikken 2 Socialrådgiver 3 Psykolog 3 Præst 3 Sundhedsplejerske 3 Fysiske forhold

Læs mere

Juledag Læsninger: Esajas 9,1-6a Heb 1, 15 Lukas 2, 1-14

Juledag Læsninger: Esajas 9,1-6a Heb 1, 15 Lukas 2, 1-14 Juledag 2016 Læsninger: Esajas 9,1-6a Heb 1, 15 Lukas 2, 1-14 Salmer: 94: Det kimer nu 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 118: Julen har englelyd 119: Julen har bragt 99: Velkommen igen, Guds engle små

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Konceptudviklere er Else Guldager og John Andersen sammen med en projektgruppe i RKSK.

Konceptudviklere er Else Guldager og John Andersen sammen med en projektgruppe i RKSK. Et tilbud til alle kommende fædre og mødre i Ringkøbing-Skjern Kommune Konceptet er udviklet for Ringkøbing-Skjern Kommune af Sundhedsplejersken.dk APS og Udviklingsforum I/S i 2015 Konceptudviklere er

Læs mere

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide

Kom Godt I Gang. Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Kom Godt I Gang Tidlig opsporing af udsatte og sårbare gravide Præsentation Susanne Andersen jordemoder, Region Nordjylland Pia Møller sundhedsplejerske, Hjørring kommune Startet samarbejde i projektet

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Region Syddanmark ønsker med denne pjece at beskrive de tilbud, regionen

Læs mere

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre

FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Til forældre FOREBYG VUGGEDØD og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved Til forældre 2011 Sundhedsstyrelsen Island Brygge 67 2300 København S Telefon 72 22 74 00 sst@sst.dk www.sst.dk Pjecen kan bestilles hos: Rosendahls

Læs mere

Velkommen til netværksdag i Luftskibet

Velkommen til netværksdag i Luftskibet Vores plan for dagen er: Velkommen til netværksdag i Luftskibet Kaffe/cacao. Kage, snak og hygge. Kort præsentation af os og vores hus hvad er Alkoholbehandlingen for noget, hvilke tilbud har vi og hvorfor

Læs mere

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år.

Kurserne starter midt i graviditeten og med et forløb på 15 mødegange frem til barnet er ca. et år. NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Center for Børn og Familier Sundhedsplejen Souschef: Anette Bjerring Jensen Dato: 3. juli 2018/avb Statusnotat vedrørende Familieliv Hvidovre 2018 Indledning Familieliv Hvidovre

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse.

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse. Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet. Kære Maria Tølbøll Glavind, Jeg har studeret de 45 sider Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet, som

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Revideret Marts 2013 Side 12 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

Forældreinformation. Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen Neonatalafsnittet

Forældreinformation. Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen Neonatalafsnittet Forældreinformation - om hvad du kan gøre for dit lille barn, når det er født for tidligt. Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen Neonatalafsnittet Den vigtigste person i dit barns liv er dig

Læs mere

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Graviditet og fødsel er begivenheder, som giver store ændringer i livet.

Læs mere

Konferencen: Forældre og nyfødt Sundhedsvæsenets indsatser de første 14 dage Indledning og afrunding ved Grete Christensen og Lillian Bondo

Konferencen: Forældre og nyfødt Sundhedsvæsenets indsatser de første 14 dage Indledning og afrunding ved Grete Christensen og Lillian Bondo 30. oktober 2013 Konferencen: Forældre og nyfødt Sundhedsvæsenets indsatser de første 14 dage Indledning og afrunding ved Grete Christensen og Lillian Bondo Indledning (knap 10 min.) (GC): Rigtig hjertelig

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Den lille sol s rejse

Den lille sol s rejse Den lille sol s rejse - Kropsskanning Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Roskilde Karin.foerslev@gmail.com NORMALE/ALVORLIGE REAKTIONER: Tudetur: almindelig, normalpsykologisk

Læs mere

Forældreforløbet. Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter:

Forældreforløbet. Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter: Forældreforløbet Forældreforløbet er inddelt i følgende punkter: Informationsmøde Undervisningsforløb, som er delt op i følgende 3 uger: 1. uge. Forberedelse til forældrerollen (Tema 1-5) 2. uge. Babysimulatoren

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed

FAKTAARK. Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed 2015 FAKTAARK Tema 2015: Unge mænds trivsel og sundhed Hvorfor tema om unge mænds sundhed? Fordi unge mænd har en dødelighed der er over dobbelt så stor som unge kvinders. Hver gang der dør 100 kvinder

Læs mere

Samtaler for gravide og barslende kvinder

Samtaler for gravide og barslende kvinder Samtaler for gravide og barslende kvinder Regionshospitalet Randers Kvindesygdomme og fødsler Tilbud om samtaler til dig, der er gravid eller har født Hvad handler det om? At blive forældre er en stor

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN

Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN Gravid UNDERSØGELSER AF BARNET I MAVEN TILLYKKE MED GRAVIDITETEN! Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig,

Læs mere

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland.

Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland. Karin Sønderbo Førslev Klinisk psykolog, ph.d. Autoriseret, specialist. Psykiatrien Region Sjælland, Distrikt Roskilde ksf@regionsjaelland.dk FØDSELSDEPRESSION SYMPTOMER SYGDOM BEHANDLING UDBREDELSE AF

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen

God Søvn. - om det mindre barns søvn. En vejledning fra sundhedsplejen God Søvn - om det mindre barns søvn En vejledning fra sundhedsplejen Oktober 2013 Børn og søvn Søvnen er vigtig, og det er derfor nødvendigt, at dit barn får tilstrækkeligt med søvn i løbet af dagen og

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste graviditet, fødsel og

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014 Dato 27..205 Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 204 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af patienters

Læs mere

Første Trimester FØRSTE TRIMESTER. 1. Uge 2. Uge 3. Uge (2+0) 4. Uge (3+0) 5. Uge (4+0) 6. Uge (5+0)

Første Trimester FØRSTE TRIMESTER. 1. Uge 2. Uge 3. Uge (2+0) 4. Uge (3+0) 5. Uge (4+0) 6. Uge (5+0) Graviditetsbogen Den søde hemmelighed Det er nu et nyt kapitel i dit liv begynder - du træder ind i en ny tidsregning. Dag 1 i din nye tidsregning starter egentligt først, når jeres lille barn kommer til

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med din graviditet I denne pjece kan du læse om det vi i Region Sjælland tilbyder i løbet af din graviditet, fødsel og barsel. Vi ønsker, at du får en god og sammenhængende

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Nina Ekman og Stine Reintoft. Mindfulness. for dig som mor med det lille barn

Nina Ekman og Stine Reintoft. Mindfulness. for dig som mor med det lille barn Nina Ekman og Stine Reintoft Mindfulness for dig som mor med det lille barn Mindfulness for dig som mor med det lille barn Nina Ekman og Stine Reintoft Mindfulness for dig som mor med det lille barn Mindfulness

Læs mere

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Velkommen Mødegang 8 Dagens program Familiedynamik Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Mødegang 8 30.06.15/DHH Program Præsentation af Tværfaglig Team Hverdagsliv

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Kompendium til kursus i ELVFORSV. for livet. Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan

Kompendium til kursus i ELVFORSV. for livet. Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan Kompendium til kursus i SEL ELVFORSV VFORSVAR for livet Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan INDLEDNING Dette kompendium er ment som et supplement til kursus i selvforsvar

Læs mere

Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel Igangsættelse af fødsel Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>>

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel. på <<Sygehus>> Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Baggrundsspørgsmål Har du født tidligere? på GRAVIDITETEN Hvis ja, bedes du besvare spørgsmålene i spørgeskemaet ud fra dine oplevelser med din seneste

Læs mere

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel BABY PÅ VEJ sexlivet før og efter fødsel INDHOLD: FORANDRINGER UNDER GRAVIDITETEN 4 Sex under og efter graviditeten 5 SEX OG GRAVIDITET 6 Hvis lysten forsvinder 6 Tålmodighed og forståelse 8 Det ufødte

Læs mere

Velkommen til Familieambulatoriet

Velkommen til Familieambulatoriet Patientinformation Velkommen til Familieambulatoriet Et tilbud til kommende familier og børn Revideret 10.2014 Region Midtjylland Familieambulatoriet Velkommen til Familieambulatoriet At vente et barn

Læs mere

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats

Introduktion Mødre fortjener stor anerkendelse for deres mangeårige, hengivne og uselviske indsats Introduktion Det er en kæmpe gave at være mor, hvilket jeg tror, at langt de fleste med glæde vil skrive under på. Men det er også benhårdt arbejde. Mere benhårdt end man på nogen måde kan forestille sig

Læs mere

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Boble-Byen - Et indre rum af ro og styrke Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter

Læs mere

Dit lille barns sprog. Til forældre til børn 0 3 år

Dit lille barns sprog. Til forældre til børn 0 3 år Dit lille barns sprog Til forældre til børn 0 3 år Denne pjece er udarbejdet af sundhedsplejen og talehørekonsulenterne i Viborg Kommune Dit lille barns sprog. Dit barn er født med lyst og evne til at

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending

Læs mere

Vending af foster i sædestilling

Vending af foster i sædestilling Information til gravide Vending af foster i sædestilling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information

Læs mere

Kendt jordemoder-ordning

Kendt jordemoder-ordning Velkommen i... Kendt jordemoder-ordning Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinik Hvad er Kendt jordemoder-ordning? I Kendt jordemoder-ordning er vi et team af tre jordemødre,

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl.

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. Som borger i Københavns Amt er de nærmeste fødesteder Amtssygehuset

Læs mere

Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet. Se på mig. jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn

Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet. Se på mig. jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn Neonatalklinikken Juliane Marie Centret Rigshospitalet Se på mig jeg taler til dig! Se og forstå dit for tidligt fødte barn 1 INDHOLD Se på mig jeg taler til dig! Se på mig jeg taler til dig!...3 Tingene

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje.

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Denne folder vejleder dig i, hvad du kan øve med dit barn, så I får de bedste betingelser for en god opstart, når du skal aflever dit barn

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Bemærk kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar. Anvisningerne:

Læs mere