ADL-træning på de tidligste trin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADL-træning på de tidligste trin"

Transkript

1 ADL-træning på de tidligste trin Af Jette Pedersen

2 Sats og layout Synscenter Refsnæs Materialelaboratoriet Ordre nr. C 1876 Redigeret 15. juli 2015 ADL- træning på de tidligste trin Denne pjece er tænkt som en vejledning for forældre og pædagoger til blinde og stærkt svagsynede spædbørn (ca mdr.) og omhandler også de synshandicappede børn, som på grund af andre handicaps har en tilsvarende udviklingsalder i forhold til ADL funktioner. Dette er ikke en brugsanvisning eller facitliste i forhold til at bibringe de synshandicappede børn ADL færdigheder. Der findes ingen måde der er den rigtige og man må hele tiden tænke på at der først og fremmest er tale om børn, med hver deres personlighed, forskellige forudsætninger og muligheder. Det eneste fælles træk de har er deres synshandicap, som også kan være af meget forskellig karakter. Det er børn som er lige så forskellige som alle andre børn. I publikationen er der billeder af: Stella, Valdemar, Rasmus, Mathias og Safira

3 Nedenstående er en samling generelle betragtninger, som kan være en hjælp til at huske nogle af de ting som er så selvfølgelige at man af og til glemmer dem. Samtidig er det mit håb at hvis man har et konkret problem med sit barn f.eks omkring spisning, kunne være løsnigsforslag at hente på disse sider. ADL området er et meget følsomt område, da det hænger uløseligt sammen med holdninger og normer i forhold til børneopdragelse og familiens øvrige liv. Det er ikke min hensigt at blande mig i familiens opdragelsesmønster og principper, men kun at komme med nogle ideer til hvorledes nogle af dagligdagens situationer kan løses. Det er så op til den enkelte at tage stilling til om det harmonere med deres hverdag, både holdningsmæssigt, praktisk og tidsmæssigt. Definition ADL - Activities of Daily Living, lidt kluntet oversat til dansk, Almindelig Daglig Levevis. Dette begreb dækker over en række funktioner som i første omgang knytter sig til: spisning personlig hygiejne af- og påklædning Det er funktioner som i starten af barnets liv varetages af barnets forældre eller andre voksne, men efterhånden som barnet bliver ældre må det selv i stigende grad deltage i og overtage disse personlige funktionel. For seende børn sker denne indlæring af de personlige funktioner gennem iagttagelse, imitation og selvkorigering under iagttagelsen. Der sker således en spontan tilegnelse af disse funktioner og færdigheder. For det blinde eller stærkt svagsynede barn, som helt eller delvis er hindret i denne form for tilegnelse af færdigheder, er det nødvendigt at omgivelserne bevidst tilrettelægger dagligdagen, således at barnet på anden vis kan tilegne sig disse personlige færdigheder. Nedenstående skulle gerne bidrage til at øge omgivelsernes bevidsthed om hvorledes man kan stimulere det synshandicappede barn og indrette hverdagens situationer således at barnet gennem sansning, oplevelser, indlæring og forståelse, efterhånden får mulighed for at beherske de elementære personlige funktioner. Det lyder voldsomt når der her er tale om børn fra ca måneder, men den tidlige indsats er her, som i andre sammenhænge vigtig for det videre forløb. Da det langt hen handler om en bevidst indstilling fra omgivelserne, giver den tidlige start også de bedste muligheder for en positiv selvstændighedsudvikling fremover. Tryghed Den tryghed forældrene giver ved at vise barnet omsorg og kærlighed er den mest grundlæggende forudsætning for en god og positiv udvikling. Men tryghed handler også om at have nogle faste orienteringsmærker. Som for eksempel det, at ens hverdag er forankret i velkendte holdepunkter.

4 Det lille synshandicappede barns hverdag er som andre små børns hverdag, sammensat af en række tilbagevendende begivenheder; at sove, spise, skiftes, bades og pusles. Samvær og leg. En god tryg hverdag. Fast rækkefølge: For yderligere at skabe forudsigelighed og tryghed i hverdagen, kan det være en god ide at indarbejde nogle faste rutiner i hverdagen og i de enkelte situationer. Hvis barnet f. eks altid bades inden det kommer i nattøjet og lægges i seng om aftenen, altid får tøjet på i den samme rækkefølge eller lignede, vil forudsigeligheden være med til at skabe tryghed for barnet. At forberede barnet: Det seende barn som ligger i barnevognen, ser når mor eller far kommer og rækker armene frem for at tage det op, og er dermed forberedt på hvad, der skal ske Det blinde eller stærkt svagsynede barn ser ikke hvem eller hvad som kommer og kan ikke forberede sig på det dejlige at komme op i forældrenes arme. Derfor er det vigtigt at man husker at forberede barnet ved at fortælle hvad der skal ske. Nu tager jeg dig op og derefter langsomt tage fat i barnet, som så får fornemmelse af hvad der skal ske. Dette gælder i alle daglige situationer, når barnet puttes i bad, tørres om munden, løftes ned fra stolen, skal have hue på osv. Hvis man bevidst forbereder barnet i alle disse daglige situationer, undgår barnet en masse overraskelser og får derved en mere tryg hverdag.

5 Spisning Måltidet har til alle tider været en betydningsfuld del af menneskets hverdag, og for det lille barn er det en situation hvor man er i tæt kontakt med forældrene eller andre voksne. På den måde skulle måltidet gerne blive en tryg og positiv oplevelse i tæt samvær med voksne. Mange forældre er bange for at deres barn får for lidt mad og væske, dette er en helt naturlig bekymring, som forsvinder i takt med at barnet vokser og udvikler sig normalt. For forældre til for tidligt fødte børn og/ eller børn med yderligere handicaps, kan denne bekymring være længerevarende, hvis børnene udviser spisevanskeligheder og måske ikke tager tilstrækkeligt på i vægt. De første uger/måneder med et lille for tidligt født barn, vil meget være fokuseret omkring barnets vægtforøgelse, ofte er det f.eks. det som er afgørende for hvornår man kan få barnet med hjem fra hospitalet. Denne opmærksomhed omkring barnets vægt er helt naturlig og vigtig, men kan blive så overskyggende og langvarig at man glemmer at se på barnets øvrige behov for stimulering. At sutte: At sutte er det første stadie i barnets udvikling af spisefærdigheder. For tidligt fødte børn har ofte svært ved at komme i gang med at sutte, og her kan hospitalet eller sundhedsplejersken ofte være en stor hjælp, med gode forslag og anvisninger. Når man skal give et lille barn bryst eller flaske, er det en god ide at lade sutten eller brystvorten blødt berøre barnets kind eller mundvigen. Dette påvirker søge- og sutterefleksen, barnet vil vende hovedet mod den side det bliver berørt og vil åbne munden. Således vil det barn som ikke kan se flasken eller brystet, være parat og klar over hvad der skal ske. Bruger man sutteflaske kan suttebesvær til tider afhjælpes ved at lave et større hul i sutten på flasken, man kan så efterhånden som barnet bliver bedre til at suge, gøre hullet mindre, og derved opøve sugeevnen så meget som muligt. Valget af sutteflaske kan også have betydning, der findes forskellige former for sutter til flaskerne f.eks. ballonsut eller en lammesut. Der findes sutteflasker af blød plast, og man kan hjælpe barnet til at suge, ved at trykke let på flasken. Plastikflasker har den fordel at de er lette og når barnet er ude over den tidlige spædbarnsperiode bør det opfordres til selv at holde ved flasken, med begge hænder, så de bringes i midterstilling. Der fås små plastflasker med håndtag, som er fortrinlige for lidt større børn som rent motoriske har problemer med at magte en kop. Efter spædbarnsalderen bør barnet sidde i oprejst stilling også når det får flaske. Har barnet den mindste synsrest er det en god ide at betrække sutteflasken med sort/ hvid stribet materiale, da dette kan tiltrække barnets synsmæssige opmærksomhed, hvorved barnet får mulighed for at forberede sig på at flasken kommer. Hækler eller strikker man et sådant sort/hvidt betræk til sutteflasken, har det ydermere den fordel at det holder mælken varm lidt længere.

6 Fra nydende kost til mere fast føde: Omkring 4 månedersalderen skal man begynde at tænke på at supplere mælkeernæringen med anden ernæring, bl.a. for at få mere jern i kosten, men også for at vænne barnet til ting som smager anderledes. hvis barnet de første gange hoster og spytter og protesterer, men giv i stedet barnet den vante flaske og forsøg så igen ved næste måltid. Ved 4 månedersalderen bider barnet i alt hvad det får fat i, og et par måneder senere ses de første tyggebevægelser. Det vil derfor være fornuftigt at benytte sig af barnets glæde ved aí få noget i munden og give det føde af en anden konsistens, end det er vant til. Det er en meget stor omvæltning for barnet, at skulle have ny og anderledes smagende mad og samtidig lære at få maden på en anden måde end gennem den kendte flaske. Det vil derfor være en fordel at gøre det i to omgange, ved f.eks. at starte med at putte et par teskefulde tynd mos i flasken, og først når det er accepteret, gå over til at give mad med ske. Når man begynder med skemad, vælger man selvfølgelig en lille ske til at made barnet med. Tit får man mere held med det, hvis man i stedet for en metalske, vælger en plastikske eller en plastbetrukket metalske, idet mange børn i starten tilsyneladende har en aversion mod at få metal i munden. Begynd med noget tyndt mos eller vælling, som er rørt op med det sædvanlige flaskeindhold. Berør blødt barnets mundvig, således at søge- og sutterefleksen aktiveres, barnet drejer da hovedet og åbner munden. Hæld et par dråber ind mellem læberne og hold roligt og tålmodigt skeen der indtil barnet begynder at sutte på skeen. Prøv på ingen måde at presse skeen ind i barnets mund og bliv ikke forbavset eller urolig Fingermad: Barnet behøver ikke være så gammelt, før det kan lide at få et stykke tvebak eller en brødskorpe at bide i. Når det bliver omkring et halvt år, vil det selv være i stand til at håndtere det. For børn med store motoriske vanskeligheder kan det være nødvendigt at benytte sig af en bundter, så barnet har fat om maden og ikke taber det inden det kommer op til munden. Man kan også bruge andre tricks, som f.eks. at stikke barnets tommelfingre gennem den bløde midte på en skive skrællet agurk. At drikke af kop: Når barnet er godt igang med at spise med ske, er det på tide at introducere koppen. Man kan vælge at gøre det i omvendt rækkefølge, - bare ikke begge dele på en gang. Der er mange muligheder når man skal begynde med koppen, man kan starte med

7 en tudkop, hvor barnet kan sutte væsken i sig som ved flasken, eller man kan bruge en almindelig kop, - eller nogen af alle de andre mellemvarer som findes. Hvad man vælger kommer an på det enkelte barn og de voksnes indstilling. Man kan eventuelt prøve sig frem. Uanset hvilken form man finder mest hensigtsmæssig, er det altid en fordel at vælge en kop med to hanke, for det er lettere at beherske den symmetriske bevægelse ved at holde og løfte en kop med to hænder, istedet for en. Barnet får yderligere støtte hvis det hviler albuerne på bordet. Det kan være en fordel med en tumlingkop, som er tung og rund i bunden, og derfor ikke så let vælter, når barnet med hænderne leder efter koppen på bordet. Denne kan dog være lidt tung at magte. Er der tale om et svagsynet barn, bør man tage hensyn til at der er gode farvekontraster til omgivelserne og evt. indholdet. Det bør måske nævnes at almindelige glas er uegnede til disse børn, da de er uhyre vanskelige at få øje på, når de er tomme eller indholdet er vand. At spise af tallerken: En tallerken bør stå fast på bordet, således at en uoverlagt bevægelse ikke skubber den hen over et glat bord. For at sikre dette kan man lægge et stykke slingredug eller nonslip under tallerkenen. For at det synshandicappede barn skal have mulighed for at få en fuldstændig sanseoplevelse af måltidet er det en absolut nødvendighed at tallerkenen står indenfor barnets rækkevidde, så det er muligt for barnet at få fingrene i maden. Hvis barnet ikke af sig selv tager initiativ til at undersøge maden med fingrene, må vi vise barnet hvordan man gør. Hvor upraktisk det end forekommer, er det et meget nødvendigt led i udviklingen. Alle børn skal igennem en periode hvor de gramser med maden, det skal prøves hvordan havregrød kan komme ud mellem fingrene og hvad der sker når man klapper en flad hånd ned i yoghurten osv. Dette er væsentlige oplevelser for alle børn. For børn som helt eller delvist er forhindret i at se hvordan maden ser ud og hvad vi andre gør med den, er det endnu mere væsentligt at de får mulighed for at eksperimentere med alt det forskellige og spændende der hedder mad, således at de kan opleve det med alle sanser Denne periode kan for det synshandicappede barn vare længere end for andre børn Placerer man en tallerken og kop udenfor barnets rækkevidde, snyder man dem for meget væsentlige informationer og erfaringer, som er meget nødvendige for deres oplevelse af omverdenen og for deres senere spisefærdigheder Hvis der er tale om børn med en synsfunktion, bør man naturligvis også være opmærksom på farvekontrasten her, både i forhold til tallerkenen og det der spises på den, og i forhold til det som omgiver tallerkenen. Hvis man f.eks. har en blomstret dug på bordet, kan det være svært at skelne om det er et stykke mad eller en blomst der ligger udenfor tallerkenen Man bør også undgå at bruge tallerkner med motiv på, da det på samme måde kan virke synsmæssigt forstyrrende. Siddestilling: Det er meget forskelligt hvornår børn sidder uden støtte, ofte er synshandicappede børn lidt længere om at erobre denne færdighed Netop derfor er det vigtigt at man ikke af den grund forfalder til fortsat at made barnet i liggende stilling, man har

8 dem på skødet i en mere oprejst stilling og senere i en stol med støtte. Stolen skal placeres således at barnet kan nå bordet med sine hænder, og ikke svæver midt ude i det frie rum Barnet skal have mulighed for at få fingrene i maden og mælken, banke i bordet med sine hænder og sin ske. En adfærd som er et naturligt led i udviklingen, og som vi må sørge for at det bliver muligt for barnet at opleve. i Barnet skal have en god høj stol, hvor det er muligt at sidde trygt og stabilt. Det betyder at der skal være støtte for barnets fødder og at stolen kan indstilles eller udskiftes i takt med at barnet vokser En trip-trap stol eller en Camila stol som kan følge barnet helt op i skolealderen er en god investering Disse stole har indstilleligt sæde og fodstøtte, forbøjle med indstillelig rem, som begge dele kan fjernes når barnet bliver større. Tilrettelægelse af måltidet Omgivelserne skal være trygge og rolige (ingen radio/tv støj eller båndmusik) og personen som ammer eller giver flaske, skal sidde godt og afslappet, så måltidet kan indtages i en god atmosfære uden stres og irritation fordi man ikke selv sidder behageligt. Det er vigtigt at give sig god til og indstille sig på barnets rytme. Når barnet bliver lidt større og skal sidde med ved bordet, er det stadig vigtigt at undgå uvedkommende baggrundsstøj i form af musik og lignende, med det er også af betydning at søskende eller andre personer ikke bevæger sig rundt om spisepladsen, da det virker forstyrrende for barnets koncen-

9 tration. Alle familiemedlemmer bør sidde samlet om bordet placeret ved faste pladser, således at det synshandicappede barn altid ved hvem der befinder sig hvor, hvilket også bidrager til tryghed i spisesituationen. I eventuel daginstitution eller dagpleje, bør man også tage hensyn til disse ting og det kan eventuelt være nødvendigt at ændre visse ting, således at der kan spises i mindre grupper sammen med faste børn og voksne. Farvekontraster: For børn med store eller små synsrester, kan det være en stor hjælp hvis man i barnets daglige omgivelser er meget bevidst i sit farvevalg af f.eks. kop, tallerken, dug osv. Det er ikke uden grund at legetøjsfabrikanterne ofte anvender meget klare/skrappe farver i deres fremstilling af babylegetøj, da de stærke farver netop tiltrækker det lille barns opmærksom hed. Når det drejer sig om børn med corticalt betingede synsnedsættelser, vil mange af dem også blive tiltrukket af ting som er sort/hvid stribede, prikkede eller mønstrede. Når vi taler om synshandicappede børn er der dog flere ting end de skrappe farver der gør sig gældende. Her er det farvekontrasten til omgivelserne der kan hjælpe barnet til f.eks. at lokalisere koppen eller tallerkenen på bordet foran sig. Det er f.eks. nemmere at se en rød kop på et lyst bord end på et mørkt eller blomstret underlag, det er nemmere at se hvor youghurten ligger på tallerkenen, hvis tallerkenen er brun i stedet for hvid. Lysforhold: For det svagsynede barn er belysningen ofte af vital betydning. Mens barnet er helt lille kan det være vanskeligt at vurdere præcist hvilke lysforhold som er de helt optimale, men her kan man få hjælp fra synskonsulenten for småbørn. Det er vigtigt at være opmærksom på at ikke alle børn har brug for meget lys, men at enkelte børn direkte generes af for meget lys og kræver specialbelysning for at fungere optimalt synsmæssigt. I almindelighed skal man være opmærksom på at barnet ikke blændes aflys fra lamper eller indfaldende lys fra vinduer. Det er som regel en god ide at barnet ikke sidder med ansigtet direkte mod vinduet, da modlys kan være ganske generende. Når barnet skiftes og mades skal man tænke på barnets liggende stilling og være opmærksom på om de i denne stilling generes af loftslys eller anden belysning. En del børn med små synsrester, eller corticalt betingede synsnedsættelser, er meget optaget af lys og vender konstant hovedet mod vinduet eller kigger direkte op i lyskilden. Dette er en spændende leg for barnet som således eksperimenter med det at få synsindtryk ind på nethinden. Man må i sådanne tilfælde forsøge sig med at belyse nogle spændende ting i barnets nærhed (kraftigt) for at se om der kan skabes synsmæssig interesse for andet end lys. Barnets pleje og hygiejne Det synshandicappede barns behov for pleje og hygiejne adskiller sig naturligvis ikke fra andre børns behov. Det at barnet skal skiftes, pusles og bades, foregår som med andre småbørn. Det er nogle tilbagevendende dagligdags situationer som giver god anledning til, på en hyggelig måde at være sammen med sit barn,

10 give det nogle sanseoplevelser og erfaringer som er meget værdifulde i øjeblikket og på længere sigt. Det mest kendetegnende for disse omsorgssituationer er at man er i fysisk kontakt med barnet, hvilket er af stor betydning for det synshandicappede barn. Det giver tryghed og følelse af nærhed. For at få fuldt udbytte af disse situationer er det vigtigt at de voksne befinder sig godt, at bordhøjden passer og de ting man skal bruge er indenfor rækkevidde, så man ikke behøver at forlade barnet. Sørg også for en behagelig temperatur, så man kan give sig god tid uden barnet kommer til at fryse Udvid eventuelt denne form for samvær med at give barnet babymassage. Har man mulighed for det er det en god ide at bade sammen med sit barn, eller lade barnet bade sammen med søskende, det er en naturlig måde at få nærkontakt med andres (nøgne) kroppe på Giv barnet legetøj med i badet og vis det hvordan man kan eksperimentere med det. Barnets udvikling af kropsbevidsthed kan også helt naturligt stimuleres, når det klædes på, bades o. lign. Benævn den kropsdel du berører og de bevægelser du eller barnet gør f. eks. Ja du strækker armen Vis barnet hvordan det kan lege med sine egne fødder og hænder og hjælp det til at eksperimentere med resten af kroppen, ved at støtte f eks rulle- og kravlebevægelser At barnet får så grundigt og alsidigt kendskab som muligt til sin egen krop og dens funktioner er vigtigt for hele den efterfølgende udvikling, hvor grundlaget er at man behersker sin krop og sine bevægelser. i ansigtet eller bruset vand ned over sig, - barnet kan jo ikke se hvad der er ved at ske. Barnet kan blive meget forskrækket ved pludselige lyde eller hvis tingene sker meget hurtigt Når børn ei omkring tre måneder begynder de meget bevidst at lege med deres hænder og lidt senere med deres fødder. For synshandicappede børn er det ikke ligeså naturligt at komme igang med denne leg, da de ikke stimuleres af at få øje på egne hænder og fødder. Her er pusle situationen et naturligt sted at vise barnet hvordan man kan lege med sin krop. De fleste små børn finder på at hive beklædningsgenstande af f eks hue, vanter, strømper og hagesmæk. Hvis det synshandicappede barn ikke selv får ideen, kan de voksne eller større søskende hjælpe det i gang med at lege hive strømpen af. Renlighed Renlighed i forbindelse med vandladning og afføring er et meget ømtåleligt område, og hver enkelt må gøre op med sig selv hvornår de synes man skal begynde træningen. Snak med dit barn om det I foretager Jer, og forbered det altid på det der skal ske, så det ikke pludseligt får en våd vaskeklud

11 Jeg mener ikke det er muligt at lære et barn renlighed, før det er gammelt nok til at kontrollere tømningen af blære og tarm, hvilket normalt vil sige i løbet af det andet leveår. Før barnet er fysisk modent til at blive renligt, er det dog væsentligt at man har givet det mulighed for at gøre sig godt bekendt med potte eller pottestol. Prøvet at eksperimentere med den, sidde på den osv., men uden krav eller forventning om at der skal komme noget ud af det. Det er også væsentligt at barnet gøres bekendt med at, når man skal på potte, foregår det på toilettet og ingen andre steder. Det synshandicappede barn skal også have lejlighed til at komme med voksne eller større søskende på toilettet, for at få en fornemmelse af hvad der sker når de går ud og lukker døren. For børn med yderligere handicaps kan det være vanskeligt af fysiske årsager at opnå fuld blære og tarmkontrol. Her kan det så være en ide at arbejde på at gøre barnet teknisk renlig. Dvs. man lægger mærke til om barnet har afføring på bestemte tidspunkter af dagen. Er dette tilfældet, sætter man barnet i pottestolen omkring det tidspunkt og giver så barnet god tid til at forrette sit ærinde. Med hensyn vil vandladning er det ikke muligt at tidsbestemme, så man må sætte barnet på pottestolen i kortere tid og med faste intervaller.

12 Udvikling af gribeevnen Udvikling af barnets gribeevne foregår almindeligvis efter følgende mønster: - hånd til mund - ting til hånd - taber ting - ting fra hånd til hånd - rækker efter ting - banker ting mod bordet - føler på ting - ting i begge hænder - kaster ting - banker to ting mod hinanden - tager ting ud af hinanden - pincetgreb (tommel- og pegefinger - mod hinanden). - peger - putter i - bygger Reflekser Barnet har refleksbevægelser helt fra fødslen. Det er ubevidste reaktioner, som efterhånden udvikles til mere bevidste bevægelsesmønstre. Sutte- og synkerefleksen: Denne kan registreres allerede fra 2. til 3. fostermåned. Den fungerer hos alle efter fødslen, undtagen hos meget små for tidligt fødte børn. Barnet udfører efterhånden viljestyrede bevægelser med tunge og mund. Disse bevægelser er første led i udviklingen af spisefærdigheder, mimik og tale. Søgerefleks: Denne er også observeret i fostermåned. Barnet har den fra første levedag. Stryger vi barnet på kinden eller i mundvigen med en finger, vender det hovedet mod berøringen. Barnet vil bevæge underkæben og tungen og gøre suttebevægelser. Brækningsrefleks: Denne kommer når bagerste del af mundhulen/tungeroden/svælget bliver berørt og irriteret af f.eks. mad. Det kan være for meget mad i munden, uvant smag eller konsistens eller direkte ubehag ved spisningen, som udløser denne refleks. Tungen skydes frem og der sker en rytmisk sammentrækning af svælget. Barnet har brækningsrefleksen fra fødslen. Den kan udløses på alle alderstrin, men barnet vil lære at kontrolere refleksen bedre når det lærer at tygge. Biderefleks:Denne udløses ved at dele af barnets mund bliver berørt indvendigt - enten på siderne eller foran. Når biderefleksen udløses, lukkes kæberne og kommer i en spasme tilstand. Dermed knibes tænder og gummer med stor kraft sammen omkring en ske eller andet spiseredskab. Biderefleksen må ikke forveksles med tygning som kommer senere og er en rotationsbevægelse i kæberne. Biderefleksen aftager når barnet bliver ca. 6 måneder gammelt. Så lærer barnet efterhånden at tygge. Griberefleksen: Denne har barnet fra ca fostermåned. Et nyfødt barn har et ubevidst greb. Når vi berører håndens inderside fra lillefingeren med en genstand, vil barnet gribe om den. Hænderne holdes med håndfladerne vendt opad (supinert). Det ca. otte uger gamle barn bruger hele kroppen når det griber om noget. Når barnet er ca. 3 måneder gammelt, kan det føre hænderne sammen til midterstilling foran ansigtet og kigge på dem. Den ubevidste gribefunlction ophører. Ordre nr. C1876

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum

Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Egne noter: Amning når barnet har svært ved at lave vakuum Videnscenter for amning af børn med specielle behov Neonatal- og børnafdelingerne samt føde- og barselsafdelingerne Juliane Marie Centret Rigshospitalet

Læs mere

Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap

Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Af Gill Levy, RNIB Videncenter for Synshandicap Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Af Gill Levy

Læs mere

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin

Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab. Udrednin Vi samler, udvikler, anvender og formidler viden om børn med høretab Udrednin 0 Den motoriske udvikling Barnet bliver ikke født med en forståelse for verden eller sig selv. Med omgivelsernes kærlige og

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn udmalket modermælk, og/eller modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle

Læs mere

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SPISEINFORMATION Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SIDDESTILLING Sidde på briks med terapeut eller packs bagved og højdeindstilleligt bord foran Sidde i kørestol, hvor den er kippet langt frem og fødderne

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Flaskeernæring til børn Information til forældre Juliane Marie Centret Rigshospitalet At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre er det en nødvendighed,

Læs mere

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling

En krop i balance. - støt dit barns motoriske udvikling En krop i balance - støt dit barns motoriske udvikling 2 En krop i balance Allerede efter fødslen kan du som forælder være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet

Amning. af det for tidligt fødte barn. Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Regionshospitalet Randers Neonatalafsnittet Amning af det for tidligt fødte barn Når man har født sit barn for tidligt, er mange i tvivl om, hvordan og hvornår man

Læs mere

Børn med synshandicap i daginstitution

Børn med synshandicap i daginstitution Børn med synshandicap i daginstitution Udarbejdet af: Lis Ourø Hansen Synskonsulent/talepædagog Synscenter Refsnæs 2008 Indboldsfortegnelse Børn med synshandicap i daginstitution side 03 Synscenter Refsnæs

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning Du får her to øvelsesprogrammer, som kan hjælpe med at understøtte dit barns spisning. Øvelserne er beregnet for spædbørn, der har svært ved selv at sutte og synke. 1. Benene Din ergoterapeut viser dig,

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Løfteteknik. Introduktion til nye medarbejdere i Børnehaven Valhalla. Udarbejdet i 2007 af Jytte B. Petersen og Lone Leimand

Indholdsfortegnelse. Løfteteknik. Introduktion til nye medarbejdere i Børnehaven Valhalla. Udarbejdet i 2007 af Jytte B. Petersen og Lone Leimand Indholdsfortegnelse Indledning og mål for personalet 3 Løfteteknik Målet med instruktionen.. 4 Visionen for børnelivet i Valhalla passer med de ergonomiske prioriteringer... 5 Aktiviteter og leg. 7 Måltider.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn

Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn Indholdsfortegnelse Formålet med pjecen s. 3 Betydningen af at gå i vuggestue/dagpleje s. 3 Pladsanvisningen s. 4 Hvad I kan gøre for jeres barn s. 4 - Amning og mad s. 5 - Hjælp til at passe jeres barn

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Patientvejledning September 2013 Indledning Strålebehandling kan påvirke vævet i underhud og muskler, så det bliver fortykket

Læs mere

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN

UDMALKNING KAN VÆRE HÅRDT AR- BEJDE I STARTEN I mange situationer er det en god idé, at du malker ud. Det gælder både lige efter fødslen og senere i ammeperioden. For eksempel hvis: du er adskilt fra dit barn dit barn har brug for ekstra ernæring

Læs mere

Ammeplan for børn født før uge 34

Ammeplan for børn født før uge 34 Patientinformation Ammeplan for børn født før uge 34 Børneafdeling H6 Kære Tillykke med dit barn/børn. Du har født for tidligt, men det betyder ikke at du ikke kan komme til at amme dit barn. At få amningen

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre

Læs mere

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje.

Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Gør dit barn klar til en god opstart i vuggestue og dagpleje. Denne folder vejleder dig i, hvad du kan øve med dit barn, så I får de bedste betingelser for en god opstart, når du skal aflever dit barn

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Ble eller potte. Blefri pjece til dagpleje og institution

Ble eller potte. Blefri pjece til dagpleje og institution Ble eller potte Blefri pjece til dagpleje og institution Det er en betydningsfuld periode i barnets liv, når bleen skal af. Perioden hænger sammen med udvikling af selvstændighed og ansvar. Den normale

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling

Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling Sådan støtter du dit barns sansemotoriske udvikling De fleste børn fødes med de rette motoriske forudsætninger og søger selv de fysiske udfordringer, der skal til for at blive motorisk velfungerende. Men

Læs mere

Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap

Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap Gode råd om borddækning og spiseteknik for udviklingshæmmede voksne med synshandicap Af Tina Pensdorf, Blindenetværket i Københavns Amt Videncenter for Synshandicap Gode råd om borddækning og spiseteknik

Læs mere

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Væske i mellemøret - om mellemøreproblemer hos børn Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Børne og Familieforvaltningen www.skive.dk Indledning Denne

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

BOLDMASSAGE STORE BOLDE

BOLDMASSAGE STORE BOLDE BOLDMASSAGE STORE BOLDE Bagsiden af kroppen Stor bold Skumgummi hård massagebold blød massagebold Fitness bold Badebolde Bolden skal på jordomrejse på kroppens yderside samlende Kroppens grænser 1 KROPSSTATUS

Læs mere

Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen?

Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen? Hvordan kan jeg bedst hjælpe mit barn, når det viser tegn på at kunne undvære bleen? INDHOLD Hvornår kan jeg begynde?... 3 Hvordan griber jeg det an?... 4 Ingen magtkampe... 6 Lige ved og næsten... 6 Samarbejd

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Bevægeleg. for forældre og deres spæde børn

Bevægeleg. for forældre og deres spæde børn Bevægeleg for forældre og deres spæde børn Birte Servais Bentsen og Lea Bentsen Bevægeleg for forældre og deres spæde børn Foto Susanne Mertz Frydenlund Bevægeleg for forældre og deres spæde børn Frydenlund

Læs mere

At ligge på maven. Sundhedstjenesten

At ligge på maven. Sundhedstjenesten Hver gang dit barn ligger på maven kan det ligge i længere og længere tid, før det græder. Efter nogle dage kan dit barn ligge lidt selv, inden du behøver at lægge dig ned til det, og efterhånden vil det

Læs mere

Rumforståelse som basis for ruteindlæring

Rumforståelse som basis for ruteindlæring Rumforståelse som basis for ruteindlæring Mobilityinstruktør Anne Nordskov Mobility Målrettet aktivitet mod objekter i rum Objekter: Genstande og personer Definition på mobilityrute: 1. Den vej, eleven

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET.

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. Formålet med politikken i Stjerneskuddet er at skabe åbenhed og tryghed både i forhold til forældre om et emne, der kan være svært at tale om, men også over

Læs mere

Hverdagen med dit for tidligt fødte barn. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

Hverdagen med dit for tidligt fødte barn. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK Hverdagen med dit for tidligt fødte barn Skive det er RENT LIV SKIVE.DK HVERDAGEN MED DIT FOR TIDLIGT FØDTE BARN Denne pjece er skrevet til mor og far, som har et barn født før termin. I pjecen vil vi

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Revideret Marts 2013 Side 12 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen.

Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Patientinformation Til forældre med et barn på Neonatalafdelingen. Børneafdeling H6 Udviklingstilpasset omsorg (NIDCAP) Kære forældre Tillykke med den lille ny. Vi håber, at opholdet her på afdelingen

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Hverdagslivstema bleskift.

Hverdagslivstema bleskift. Hverdagslivstema bleskift. Vi har valgt hverdagslivstemaet bleskift i middagsstunden. Det har vi, fordi denne situation nogle gange omtales som en samlebåndsopgave, hvor det kun handler om praktisk arbejde.

Læs mere

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers

Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Ammepolitik for Regionshospitalet Randers Information til forældre Regionshospitalet Randers/Grenaa Patienthotellet Ammepolitik Regionshospitalet Randers har en ammepolitik, der tager udgangspunkt i De

Læs mere

Ledsageteknik med mindre børn

Ledsageteknik med mindre børn Ledsageteknik med mindre børn ANNE NORDSKOV, Synscenter Refsnæs C 143 1 Forord Kendskab og viden omkring ledsageteknik er en vigtig disiplin, når man følges med synshandicappede personer. På Refsnæsskolen

Læs mere

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade.

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Kilde: http://www.alz.org Oversat er Rikke Jensen www.rikkejensen.com Guide til bad med mennesker med demens At hjælpe mennesker med demens til at

Læs mere

Information til patienten Udskrivning fra C1

Information til patienten Udskrivning fra C1 Information til patienten Udskrivning fra C1 Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Indledning Det er en stor omvæltning at komme hjem og blive en familie igen. Det tager meget tid og mange kræfter at

Læs mere

Se på mig jeg taler til dig

Se på mig jeg taler til dig TINGENE OMKRING MIG Rundt om mig er der en masse teknisk udstyr, som du skal vide noget om. Når du kender lidt til det, kan det hjælpe dig til, at du føler dig mere rolig og tryg de første dage, når du

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Side 12 Revideret Juli 2015 Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Side 11 Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn.

Læs mere

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet

For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet For tidligt fødte - børn på Barselsafsnittet Patientinformation Svangre-barselsafsnittet, Herning Hospitalsenheden Vest Kære forældre, hjertelig tillykke med jeres barn/børn. Denne vejledning er henvendt

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Babysvømning i Horsens svømmeklub

Babysvømning i Horsens svømmeklub Babysvømning i Horsens svømmeklub Hvorfor er babysvømning godt? Ved at gå til babysvømning, vil man allerede fra første gang opleve en sjælden betagende velvære sammen med sit barn. Det er lige fascinerende

Læs mere

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen

Til patienter og pårørende. Flaskeernæring. Forældreinformation. Vælg farve. Vælg billede. Neonatalafdelingen Til patienter og pårørende Flaskeernæring Forældreinformation Vælg billede Vælg farve Neonatalafdelingen At give sit barn modermælkserstatning på flaske er for nogen det rigtige valg. For andre kan det

Læs mere

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Søvn er lige så vigtig som mad og bevægelse, og dit barn skal have rigeligt af den Af Chris MacDonald, oktober 2012 03 Husk, dit barn har et stort søvnbehov 06

Læs mere

Ble eller potte. Pjece om barnets renlighed til forældre

Ble eller potte. Pjece om barnets renlighed til forældre Ble eller potte Pjece om barnets renlighed til forældre Barnet får en fysisk fornemmelse af blæren og tarmens funktion i 1 ½ - 2 års alderen. Her begynder barnet at vise interesse for hvad der sker i bleen

Læs mere

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro

Information til patienten. Udmalkning. Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Information til patienten Udmalkning Hospitalsenheden Vest Obstetrisk afdeling Herning og Holstebro Udmalkning - hvornår og hvor ofte? Hvis dit barn ikke har suttet, indenfor de første 6 timer efter fødslen,

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Udviklingsalder hos voksne udviklingshæmmede

Udviklingsalder hos voksne udviklingshæmmede Udviklingsalder hos voksne udviklingshæmmede (anvendt til mennesker med synshandicap) Ordre nr. 4045 Netværk for synskonsulenter for flerhandicappede Elsebeth Mortensen Forord Ændringer til Udviklingsalder

Læs mere

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser.

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. Teorien kan bruges som et redskab for alle faggrupper der arbejder

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet.

Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet. Sådan vil vi gerne modtage dit barn! Og sådan arbejder vi så kan vi støtte børnene i deres udvikling samtidig med, at vi passer på personalet. Her er lidt om, hvordan vi gør i de praktiske omsorgssituationer

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Leddegigt tips til en nemmere hverdag

Leddegigt tips til en nemmere hverdag Leddegigt tips til en nemmere hverdag Over 20 millioner mennesker verden over lider i øjeblikket af leddegigt Du tror, du er den eneste med leddegigt, men du er ikke alene Lisbeth, Silkeborg Introduktion

Læs mere

Information til patienten. Velkommen på C1. Vi glæder os til at tage imod jer. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen på C1. Vi glæder os til at tage imod jer. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen på C1 Vi glæder os til at tage imod jer Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære familie Med denne pjece, vil vi gerne fortælle lidt om vores neonatal afsnit, så

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Af Gill Levy, RNIB Bearbejdet af øjenlæge Mette Warburg Videncenter for Synshandicap Vær opmærksom på synsproblemer

Læs mere

Amning, når dit barn skal opereres

Amning, når dit barn skal opereres Egne noter: Amning, når dit barn skal opereres Videnscenter for amning af børn med specielle behov Børneafdelingerne Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon Børneklinikken 3082: 35 45 30 82 Børnekirurgisk

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Velkommen. Mødegang 5

Velkommen. Mødegang 5 Velkommen Timerne lige efter fødslen, og den første amning Det nyfødte barns sanser og signaler. Samspil med barnet og amning den første tid derhjemme Trivsel hos hele familien Tilbud fra regionen og sundhedspleje

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN. - og forebyg skæve kranier

RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN. - og forebyg skæve kranier RUL DIT BARN OM PÅ MAVEN - og forebyg skæve kranier Når dit barn er vågent, skal det om på maven Væn dit barn til at ligge på maven så meget som muligt, når det er vågent allerede fra første dag efter

Læs mere

Rene hænder gi r raske venner

Rene hænder gi r raske venner Københavns Kommune Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Rene hænder gi r raske venner Information til forældre om at vaske hænder Smitterisikoen og dermed sygeligheden kan nedsættes betydeligt - helt

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne!

Motorik. Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Motorik Hvis roden på et træ er vissen eller rådden, vil hele træet visne! Hvis grundmotorikken er dårlig, vil barnets følgende udviklingstrin visne! (Anne Brodersen og Bente Pedersen) Børn og motorik

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer gentager lyde, bevægelser og ansigtsudtryk efter andre bevæger sig mod eller rækker ud efter andre

Læs mere

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer

Motorikdagplejen. En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer En folder om Motorikdagplejen i Dagplejen Holstebro til forældre med børn indskrevet hos en Motorikdagplejer Dagplejen Holstebro 2016 Motorikdagplejen Hvorfor Motorikdagplejen? Dagplejen Holstebro har

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det.

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne? Det anbefales at lave dit træningsprogram 5 gange dagligt for at få mest muligt ud af det. Udarbejdet af ergoterapeuter, Klinik for Ergo- og Fysioterapi, HOC Rigshospitalet, Afsnit 8511 Oktober 2014 Denne pjece er til dig, som er behandlet for kræft i hoved-hals området enten ved operation eller

Læs mere

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk

Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk 6. MØDEGANG Mad Min spisehistorie. Erfaringer med måltider Mad med fisk At deltagerne bliver bevidste om hvilke valg, de træffer og hvorfor At deltagerne bliver bevidste om barndommens og ungdommens madvaner,

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv 3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv og få mere nærhed og nydelse Af sexolog Susan Ahrensbach www.susana.dk 1. Mere øjenkontåkt Intimitet er lig intensitet Når intimiteten er høj føles samværet

Læs mere

Det lille barns sprog 0 3 år

Det lille barns sprog 0 3 år Det lille barns sprog 0 3 år Ishøj Kommune PPR & Sundhedstjensten 1 2 Allerede i fostertilstanden er barnets sanser udviklede. Det reagerer f.eks. på lydindtryk - bl.a. musik, høje og kraftige lyde - og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere