09:30 10:40 SKS-D, krav til anlægsejere og driftsledere v/carsten Jakobsen, Sikkerhedsstyrelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "09:30 10:40 SKS-D, krav til anlægsejere og driftsledere v/carsten Jakobsen, Sikkerhedsstyrelsen"

Transkript

1 Formiddag 09:00 09:30 Velkomst og registrering 09:30 10:40 SKS-D, krav til anlægsejere og driftsledere v/carsten Jakobsen, Sikkerhedsstyrelsen 10:40 10:55 Pause 10:55 11:55 Sikkerhedsstyrelsens tilsyn på elforsyningsanlæg og erfaringer fra elulykker v/peter Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen 11:55 12:00 Afrunding på formiddagen v/ib Slavensky 12:00 12:55 Frokost

2 Eftermiddag 12:55 13:10 Introduktion til tema om VE-anlæg og arbejde på nettet v/jimmy Fruergaard, Sikkerhedsstyrelsen 13:10 14:30 Workshop om regler og procedurer for arbejde på nettet med mange VE-anlæg 14:30 14:50 Kaffe og networking 14:50 15:30 Opsamling og afrunding v/ib Slavensky, Sikkerhedsstyrelsen

3 Sikkerhedsstyrelsen, Nørregade 63, 6700 Esbjerg

4 Besvarelse af spørgsmål på telefonen Mandag til torsdag: Kl til kl Fredag: Kl til kl Hovednummer SIK: Tlf El-fagfolk: Tlf

5 Elforsyningsanlæg over 1000 V A.C. skal udføres efter Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2. Hjælpeanlæg og styresystemer under 1 kv, der hører til højspændingsanlægget, er omfattet af afsnit 2, jf. afsnit 2 punkt 1.1.

6

7 SIK-Meddelelse nr. 5/08. Lavspændingsforsyningsanlæg i transformerstationer skal udføres i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2. Dvs. fra afgangsklemmerne i transformerstationens lavspændingsforsyningstavle skal forsyningsanlæg udføres efter Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6.

8 SIK-Meddelelse nr. 5/08. Installationstavler som er tilsluttet direkte til en transformer skal installeres efter Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6.

9 Elforsyningsanlæg til og med 1000 V A.C. skal udføres efter Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6.

10 Kabelfordelingsskabe til og med 1000 V A.C. kan udføres efter DS/EN

11 Drift af elforsyningsanlæg skal varetages efter Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5.

12 4.3 Anlægsejerens pligter Anlægsejeren har ansvar for etablering og vedligeholdelse af et sikkerhedskvalitetsstyringssystem. Undtagelse: Ejere af generatoranlæg med mærkeeffekt mindre end 5 MW med integreret transformer er undtaget fra krav om etablering af SKS-system, hvis drift af anlægget varetages af autoriseret elinstallatør eller servicefirma, der arbejder efter et SKS-lignende system.

13 4.3 Anlægsejerens pligter Anlægsejeren skal sørge for, at driftsledelsen af anlægget varetages af en driftsleder med de kvalifikationer, som er nødvendige for at sikre en forsvarlig drift og vedligeholdelse af anlægget. Undtagelse: Generatoranlæg med driftsspænding på højst 1000 V vekselspænding eller 1500 V jævnspænding, der er udført efter bestemmelserne for installationer.

14 4.3 Anlægsejerens pligter Driftslederens navn og kvalifikationer skal anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen.

15 4.3 Anlægsejerens pligter Der skal udarbejdes dokumentation, for eksempel et organisationsdiagram eller en stillingsbeskrivelse, hvoraf det fremgår, i hvilken afdeling eller organisatorisk område driftslederen er placeret, samt hvilke beføjelser driftslederen har i overensstemmelse med det pålagte ansvar.

16 4.3 Anlægsejerens pligter Anlægsejeren skal kunne dokumentere, at driftslederen har den nødvendige bemyndigelse og de økonomiske ressourcer til, at denne kan varetage sit ansvar i overensstemmelse med bestemmelserne i afsnit 5.

17 4.5.1 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal foretage en vurdering af selskabets forskellige typer arbejdsopgaver og fastlægge behovet for skriftlige instrukser. Driftslederen skal anvende det sikkerhedskvalitetsstyringssystem, som anlægsejeren stiller til rådighed.

18 4.5.2 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal sørge for, at der er personale, værktøj og udrustning til rådighed til udførelse af de enkelte opgaver, jf. afsnit 5.

19 4.5.2 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal vurdere kravene til uddannelse i relation til de opgavetyper, som selskabet udfører. Det skal beskrives, hvordan der foretages instruktion af medarbejdere i forhold til den enkeltes uddannelse, erfaring og kompleksiteten af de opgaver, der skal udføres.

20 4.5.3 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal i fornødent omfang bemyndige sagkyndige personer til at udføre funktionerne som koblingsleder, koblingsperson, arbejdsleder og holdleder.

21 4.5.3 Driftslederens ansvar og pligter I instrukser, der giver bemyndigelse som holdleder, skal det endvidere være præciseret, hvilke holdlederopgaver bemyndigelsen omfatter ved fornøden henvisning til bestemmelserne for arbejdsprocedurer i 6.3 til 6.6 og eventuelt også ved angivelse af anlægstyper.

22 6.1.1 Driftslederens ansvar og pligter Holdleder for arbejde på eller nær ved lavspændingsanlæg under spænding (L- AUS) for arbejde på eller nær ved spændingsløse højspændingsanlæg for arbejde nær ved højspændingsanlæg under spænding for arbejde på højspændingsanlæg under spænding (AUS).

23 4.5.4 Driftslederens ansvar og pligter Hvor elforsyningsanlæg, der ikke har samme driftsleder, kan sammenkobles, skal der foreligge skriftlig aftale mellem driftslederne, hvor grænsen mellem deres driftslederansvar for anlæggene er fastlagt og eventuelt præciseret ved indtegning på et strømskema over anlæggene i grænseområdet.

24 Driftsleder 1 Driftsleder 2

25 4.5.5 Driftslederens ansvar og pligter Kun personer, som er bemyndiget til det af driftslederen, må være i besiddelse af nøgler til aflåste stationsområder og aflåste betjeningsorganer for elforsyningsanlæg.

26 4.5.6 Driftslederens ansvar og pligter Ved rekvirering af fremmed personale til opgaver, der er omfattet af bestemmelserne i afsnit 5, har driftslederen samme ansvar for dette personales sikkerhed under udførelsen af opgaverne, som hvis de blev udført af driftslederens egne medarbejdere, medmindre der er foretaget overdragelse af driftslederansvar for opgaverne som anført i

27 4.5.7 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal sørge for, at alle medarbejdere, der er praktisk beskæftiget med driften af elforsyningsanlægget, i nødvendigt omfang har gennemgået et kursus i førstehjælp. Sådanne medarbejdere skal endvidere være instrueret i, hvordan de skal undsætte en person, der har været udsat for en elulykke, uden at udsætte sig selv for fare.

28 4.5.8 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen skal sørge for, at der på forespørgsler til anlægsejeren, foranlediget af bestemmelserne i afsnit 5A, Sikkerhedsforskrifter for bygningsarbejde, vejarbejde, landbrugsarbejde m.m. i nærheden af elforsyningsanlæg, 5.1, gives fornøden oplysning om: - hvorvidt anlægsejeren har elforsyningsanlæg i området.

29 4.6.1 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen kan delegere dele af sit driftslederansvar til en sagkyndig person. Dette skal i så fald ske skriftligt i en instruks, der nøje beskriver det ansvar, som den pågældende har fået overdraget: - Ansvar for nøgler - Ansvar for L-AUS og AUS uddannelse - Ansvar for værktøj og udrustning - Ansvar for bemyndigelse af personale.

30 4.6.2 Driftslederens ansvar og pligter Driftsledere for anlæg med lavspændingsnet kan give autoriserede elinstallatører generel tilladelse til på eget initiativ at udføre opgaver i lavspændingsnettet: - Udtagning og isætning af stikledningssikringer - Tilslutning og fjernelse af stikledninger i kabelskabe, master og stationer - Genopretning af forsyningen ved strømafbrydelse.

31 4.6.3 Driftslederens ansvar og pligter Driftslederen kan overdrage dele af sit driftslederansvar for udførelse af opgaver til en fremmed entreprenør, hvis denne har en af de i 4.4 angivne kvalifikationer. Skal skriftlig præciseres: - hvilke opgaver entreprenøren skal have driftslederansvar for - hvilke anlæg opgaverne vedrører - om entreprenøren skal udføre opgaverne løbende på eget initiativ eller løbende efter nærmere ordre i hvert enkelt tilfælde.

32 Driftslederens ansvar og pligter Der skal forefindes ajourført dokumentation for anlægget, herunder et koblingsskema, fx på en tegning, tavle eller i elektronisk form, der til enhver tid viser højspændingsnettets koblingstilstand Skal kunne dokumenteres af driftsleder.

33

34 Driftslederens ansvar og pligter For højspændingsanlæg skal der udfærdiges rapporter over: 1. driftsforstyrrelser, disses art og tidspunkterne for deres indtræden og afhjælpning 2. datoer for udførte eftersyn 3. resultaterne af jordingsanlægs eftersyn og eventuelle målinger af overgangsmodstand.

35 SKS-D Sikkerhedskvalitetsstyringssystem for driftsledere

36 I Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, 3. udgave med gyldighed fra den 1. oktober 2005 omhandler kapitel 8 et Sikkerhedskvalitetsstyringssystem (SKS-D). SKS-D systemet skal være fuldt implementeret senest den 1. oktober 2006, jf. SIK-Meddelelse Elinstallationer nr. 8/05.

37 8 Sikkerhedskvalitetsstyringssystem Hvad er en procedure? DS/EN ISO 9000:2006 Procedure, fremgangsmåde, metode Specificeret måde for udførelse af en aktivitet eller proces. Når en procedure er dokumenteret anvendes termen skriftlig procedure.

38 8 Sikkerhedskvalitetsstyringssystem Beskrivelsen af SKS-D skal være tilgængelig for alle relevante brugere af systemet. Komplet ajourført dokumentation af sikkerhedskvalitetsstyringssystemet skal forefindes hos driftslederen.

39 8.1 SKS-D Anlægsejeren skal sikre, at ændringer i dokumenter hurtigt og effektivt kommunikeres til brugere af sikkerhedskvalitetsstyringssystemet.

40 8.1 SKS-D Vigtigt! Driftslederen skal anvende det sikkerhedskvalitetsstyringssystem, som anlægsejeren stiller til rådighed.

41 8.1 SKS-D i hovedelementer 1. defineret organisation og klare definitioner af, hvem der er ansvarlig for nødvendige sikkerhedstiltag samt kontrolforanstaltninger og deraf afledte korrigerende handlinger.

42 8.1 SKS-D i hovedelementer 2. defineret oversigt over, hvordan driftslederansvar delegeres i selskabet.

43 8.1 SKS-D i hovedelementer 3. procedurer for systematisk eller tilstandsbaseret vedligehold med angivelse af kriterier for udvælgelse, omfang og afrapportering af udført arbejde.

44 8.1 SKS-D i hovedelementer 4. dokumentation af, hvordan relevante krav i kapitel 4 efterleves.

45 8.2 SKS-D, evaluering Formålet med evalueringen er at sikre sikkerhedskvalitetsstyringssystemets egnethed til at fastholde elsikkerheden. Anlægsejeren har ansvaret for, at systemet evalueres mindst én gang årligt af ledelsen i samarbejde med driftslederen.

46 8.2 SKS-D, evaluering Evaluering sker på baggrund af modtagne påtaler, eftersynsmeddelelser, afvige- og auditrapporter. Evaluering bør også ske umiddelbart efter ulykker og hændelser af sikkerhedsmæssig karakter. Resultatet af evalueringen skal dokumenteres, for eksempel ved godkendt notat eller mødereferat.

47 8.3 SKS-D, intern audit Der skal gennemføres intern audit efter en auditplan, som revideres mindst 1 gang årligt. Anlægsejer har ansvaret for at udarbejde og gennemføre auditplanen.

48 8.3 SKS-D, intern audit Hvorfor gennemføre audit? For at afgøre hvorvidt: - systemet overholder relevante krav - systemet er i overensstemmelse med de planlagte foranstaltninger og med de krav, som selskabet har fastsat - systemet er effektivt implementeret og vedligeholdt - systemet følges i dagligdagen

49 8.3 SKS-D, intern audit Resultaterne af audit samles i en auditrapport, der godkendes af anlægsejeren. Indhold: - Fundne uoverensstemmelser - Forbedringsforslag - Eventuelle bemærkninger til systemet.

50 8.5 Afvigelser og sikkerhedsmæssige fejl Der skal være en dokumenteret procedure for håndtering af afvigelser og iværksættelse af korrigerende handlinger. Proceduren skal som minimum indeholde: - registrering af fejl - evaluering af fejl - gennemførelse af korrigerende handlinger.

51 8.5 Afvigelser og sikkerhedsmæssige fejl Der skal være en procedure for iværksættelse af forebyggende handlinger. Forebyggende handlinger iværksættes af ledelsen i samarbejde med driftslederen.

52 8.6 Dokumentstyring Selskabet skal være i besiddelse af relevant ajourført materiale fra myndigheder af betydning for elsikkerheden. Dette omfatter for eksempel relevante dele af Stærkstrømsbekendtgørelsen i gældende udgave med supplerende meddelelser og relevante standarder.

53 8.6 Dokumentstyring Der skal være en dokumenteret procedure, som definerer den nødvendige styring for: - at godkende dokumenter mht. at de er fyldestgørende, inden de udsendes - at gennemgå og efter behov ajourføre og på ny godkende dokumenter - at sikre, at ændringer og gældende revisionsstatus for dokumenter bliver identificeret.

54 8.6 Dokumentstyring Dokumenter skal som minimum være forsynet med: - identifikation af anlægsejeren - dato - forfatters/godkenders initialer - entydigt dokumentnavn og udgavenummer Det skal sikres, at forældede dokumenter ikke kan bruges og dermed være årsag til fejl.

55

56 Spørgsmål Tak for opmærksomheden

57 Netanlæg Tilsyn på elforsyningsanlæg og elulykker m.m.

58 Områdeinddeling for driftstilsyn, jernbane- og elforsyningsanlæg JF IBS PN CAJ

59 Sikkerhedsstyrelsen har i de senere år valgt at føre tilsyn på anlæg med driftsleder på blandt andet: Kraftvarmeværker Hospitaler

60 Industri m.m.

61 Kraftværker Forsyningsselskaber

62 Et helt almindeligt tilsyn begynder med en gennemgang af ejerens og driftslederens pligter i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5. Derefter foretages et eftersyn af udvalgte anlæg. Ved tilsynets afslutning gennemgås de fejl og mangler, der er blevet konstateret ved tilsynet. Efterfølgende sendes et brev til driftslederen, med kopi til ejeren.

63 Forskellige typer anlæg

64 Typiske fejl fundet ved tilsyn: Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt Adgangsdøre skal åbne udad og være forsynet med advarselsskilte i overensstemmelse med 7.8.

65

66 Adgangsdøre skal åbne udad i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt

67 Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt Det skal være muligt at åbne nødudgangsdøre indefra uden at anvende en nøgle ved hjælp af en haspe eller en anden simpel indretning, selv når dørene er låst udefra. Dette krav behøver ikke være opfyldt i små anlæg, hvor det er nødvendigt, at døren er åben under betjening og vedligeholdelse.

68 Døre skal være forsvarligt lukkede og låste, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2 punkt 6.5.5, og Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt

69 Fejl og mangler skal afhjælpes snarest muligt. Hvis der konstateres fejl eller mangler, der indebærer umiddelbar fare, skal der omgående træffes foranstaltninger til at afværge faren, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt 7.5.

70 Alle elforsyningsanlæg skal efterses med passende mellemrum, afpasset efter de forhold, hvorunder anlæggene drives, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt

71 Identifikation og mærkning er påkrævet for at undgå betjeningsfejl og ulykker, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt

72 Betjeningsorganer, som er anbragt på steder, hvor lægmand har ukontrolleret adgang, skal holdes aflåst, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt

73 Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, kapitel 3: GRUNDLÆGGENDE KRAV Anlæg og udstyr skal kunne modstå de elektriske, mekaniske og klimatiske påvirkninger, samt de påvirkninger fra omgivelserne, som kan forventes at forekomme på stedet. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6, punkt 522.6: Mekanisk beskyttelse.

74 Manglende mekanisk beskyttelse

75 Eksempler på mekanisk beskyttelse ved gulv/jord.

76 Stærkstrømsbekendtgørelsen. afsnit 5, punkt 4.9: Værktøj, udrustning og instrumenter.

77 Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt : Markeringslængde Isolérstænger, som holdes i hånden under brugen, skal til stadighed være forsynet med en gul/sort markering, der angiver markeringslængden, dvs. den længde, hvor berøring ikke må finde sted, se følgende figur. Håndgrebets længde skal være tilstrækkelig til, at stangen kan bruges efter hensigten.

78 Alle dele af belysningsanlægget, der kræver vedligeholdelse eller udskiftning, fx af lamper, skal installeres således, at sikkerhedsafstanden kan overholdes til spændingsførende dele af højspændingsanlægget ved korrekte arbejdsprocedurer, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt

79 Elektriske driftsområder skal konstrueres sådan, at det forhindrer indtrængen af vand og minimerer kondensering, jf. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 2, punkt

80 Der er fundet flere løse PEforbindelser på generatoranlæg.

81 Tvivlsom arbejdsjording.

82 Vær ikke fedtet med advarselsmærker.

83 Elulykker

84 Områdeinddeling for ulykkesudredning, jernbane- og elforsyningsanlæg JF og IBS PN

85 Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, punkt 4.1: Ved planlægning af en opgave, samt instruktion i og udførelse af denne skal der - ud fra en vurdering af den med opgaven forbundne risiko - udvises omtanke og omhu med henblik på at undgå fare. Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, kapitel 5, standardopgaver.

86 Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5, kapitel 6 arbejdsopgaver Punkt 6.1 Almindeligt Punkt 6.2 Proceduren for arbejde på eller nær ved spændingsløse lavspændingsanlæg Punkt 6.3 Proceduren for arbejde på eller nær ved lavspændingsanlæg under spænding (L-AUS) Punkt 6.4 Proceduren for arbejde på eller nær ved spændingsløse højspændingsanlæg Punkt 6.5 Proceduren for arbejde nær ved højspændingsanlæg under spænding Punkt 6.6 Proceduren for arbejde på højspændingsanlæg under spænding (AUS).

87 Hvad er en elulykke? Enhver hændelse, hvor elektrisk strøm har medført, at en person, direkte eller indirekte, er blevet skadet ved strømgennemgang eller lysbue.

88 Hvorfor sker elulykker? Som regel fordi der ikke bliver afbrudt. Fordi der ikke bliver målt.

89 Indberetning af elulykker og elbrande i forbindelse med forsyningsanlæg Driftslederen for et elforsyningsanlæg skal efter bekendtgørelse nr. 177 af 20. marts 1995 om administration af Stærkstrømsloven, 3, stk. 2, straks indberette alle ulykker af elektrisk karakter, som har forbindelse med anlægget, til Sikkerhedsstyrelsen. Foruden personulykker skal brande og eksplosioner i anlæggene også indberettes.

90 SIKKERHEDSSTYRELSENS ERFARINGER MED ELULYKKER

91 10 kv kortslutning med efterfølgende brand

92 10 kv stød

93 Enkelte ulykker på net-/forsyningsanlæg: 1. En mand omkommer under arbejde i et kabelskab. Under arbejdet har han sandsynligvis siddet på hug ved kabelskabet, har fået overbalance og er herved kommet til at tage fat i de spændingsførende dele. Han anvendte ikke beskyttelseshandsker eller L-AUS værktøj. Læringspunkt: Anvend altid det korrekte værktøj og udstyr, og sørg for en god og stabil arbejdsstilling. 2 En montør fra et forsyningsselskab får mindre forbrændinger på et håndled og et svedent øjenbryn. Skadelidte klipper et spændingsførende 10 kv kabel, og i forbindelse med klippet opstår der en lysbue. Skadelidte vil ikke få mén af ulykken. Læringspunkt: Det skulle have været kontrolleret, at højspændingskablet var spændingsløst, inden det blev klippet over.

94 3. En montør skulle kontrollere isolationen af en manøvrestrømsledning, og fik efterfølgende stød. Han bruger hånden til at føle, om isolationen er beskadiget, eller om ledningerne er smeltet sammen. Da han berører et sted med blank leder, får han stød. Læringspunkt: Før ikke hånden/fingere uden korrekt beskyttelsesudstyr ind i tavler m.m. under spænding. 4. En traktorfører omkommer, da han kommer til at hæve et tippelad op i en 10 kv højspændingsledning. Læringspunkt: Respektafstanden fra højspændingsledningerne skulle have været overholdt. 5. Et 10 kv forsyningskabel bliver gravet over/beskadiget med en gravko under opgravning af et fundament. Der var ikke hentet ledningsoplysninger hos forsyningsselskabet. Læringspunkt: Der skulle have været indhentet oplysninger, om hvorvidt der findes elforsyningsanlæg i området.

95 Husk også Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 5A, 3.udgave.

96 Spørgsmål Tak for opmærksomheden

97 Frokost

98 TEMA Husstandsproduktion og arbejde på lavspændingsnettet

99 Sikkerhedsstyrelsens rapport Smart Grid og elsikkerhed En analyse af de sikkerhedstekniske udfordringer der er, eller kan blive, aktuelle i forbindelse med udbredelsen af Smart Grid Udgivet i december 2012 Findes på under publikationer

100 Ny forsyningssituation Nu over solcelleanlæg i Danmark Spænding fra flere sider også på 400 V-niveau Ikke altid garanti for afbrydelse for der kan ske fejl Arbejdsgangene skal tilpasses, så risikoen minimeres

101 Reglerne sætter rammen De rette forholdsregler til den konkrete situation Spændingsløst arbejde L-AUS-arbejde Nærved-arbejde Før arbejdet Vurdér situationen / risikovurdér Under arbejdet Arbejdsprocedurer og instrukser følges Efter arbejdet Alle skal være væk / informeret og arbejdsstedet normaliseret. HUSK!!! Afsnit 5+6

102 Ulykker kan undgås Ved gode procedurer Ved konkrete risikovurderinger Ved godt samarbejde

103 Workshop Hvordan imødekommer vi bedst den nye forsyningssituation? Hvad har ændret sig? Hvilke nye forholdsregler skal tages? Hvordan sikrer vi, at ulykker også kan undgås i fremtiden?

104 Workshop Gruppedrøftelser Liste med gruppeinddeling hænger i lokalet Drøftelse af emnerne: Konkrete erfaringer med den nye forsyningssituation Instruktion og uddannelse af egne folk Instruktion af entreprenører og installatører Optimale procedurer Love og regler

105 Workshop

106 Opsamling og afrunding De vigtigste pointer fra workshop

107 Opsamling og afrunding Tak for opmærksomheden

Vejledning til. Sikkerhedskvalitetsstyringssystem for driftsledelse

Vejledning til. Sikkerhedskvalitetsstyringssystem for driftsledelse Vejledning til Sikkerhedskvalitetsstyringssystem for driftsledelse 1 Forord Sikkerhedskvalitetsstyringssystem for drift af elforsyningsanlæg (SKS-driftsledelse) indeholder anvisninger på kvalitetsstyringsaktiviteter

Læs mere

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler

Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler Dialogmøde om nye elsikkerhedsregler 29. oktober 2015 Hotel Munkebjerg 1 Velkomst og introduktion til de nye elsikkerhedsregler Vicedirektør Stefan Søsted, Sikkerhedsstyrelsen 2 To tiltag Aftale om en

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

Instruks vedrørende. el-installatørers

Instruks vedrørende. el-installatørers Instruks vedrørende el-installatørers fejlretningsarbejder på HEF Nets elforsyningsanlæg 2. udgave 2007 Dok.id-128458 Formål Instruksen har til formål: at øge den personlige sikkerhed at undgå ulykker

Læs mere

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU

Nye krav til anlæg. De tre anlægsbekendtgørelser. Tekniske krav fra EU Nye krav til anlæg De tre anlægsbekendtgørelser Tekniske krav fra EU Ny Lovgivning Nationale Love Stærkstrømsloven Elsikkerhedsloven Bekendtgørelser Bekendtgørelser forklarer/tydeliggør lovene Bekendtgørelser

Læs mere

STÆRKSTRØMSBEKENDTGØRELSEN

STÆRKSTRØMSBEKENDTGØRELSEN BEK nr 9745 af 01/11/2005 Gældende Offentliggørelsesdato: 02-12-2005 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7

Læs mere

Procedure for Intern Audit - Retningsliniernes punkt 15. Indholdsfortegnelse. 4.1 Grundlag 2

Procedure for Intern Audit - Retningsliniernes punkt 15. Indholdsfortegnelse. 4.1 Grundlag 2 Indholdsfortegnelse Navn: Procedure for Intern Audit 1. Formål 2 2. Gyldighedsområde 2 3. Definitioner 2 4. Grundlag 4.1 Grundlag 2 5. Ansvar 2 6. Fremgangsmåde 6.1 Auditplan 3 6.2 Planlægning af SKS-Audit

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg BEK nr 1112 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00007 Senere ændringer

Læs mere

Det skal følges. Se også punkt 4.2.3.

Det skal følges. Se også punkt 4.2.3. ? Spørgsmål 1. Hvor stramt skal følgende fortolkes mht. praktikanter? AFSNIT 5, KAPITEL 4, GRUNDLÆGGENDE BESTEMMELSER 4.2.4 Opgaver på eller nær ved anlæg under spænding må kun udføres af personer, der

Læs mere

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt

Pas på ledningerne og livet. Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Pas på ledningerne og livet Gør arbejdet sikkert Kend respektafstandene Meldepligt Indledning Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet stærkstrømsbekendtgørelsen. Bekendtgørelsens afsnit 5A omhandler sikkerhedsforskrifter

Læs mere

Transformerstation, adfærd og færdsel

Transformerstation, adfærd og færdsel Transformerstation, adfærd og færdsel INDHOLDSFORTEGNELSE Transformerstation, adfærd og færdsel... 3 Stikordsregister... 21 2-21 Rekv. 0 Prod. 22-02-2008-15:15 Ordre 000 EVU Forord Dette er en kort gennemgang

Læs mere

Formålet med denne statistik er at synliggøre potentielle risikoområder for at fortsætte et målrettet arbejde med at højne elsikkerheden i Danmark.

Formålet med denne statistik er at synliggøre potentielle risikoområder for at fortsætte et målrettet arbejde med at højne elsikkerheden i Danmark. SIKKERHEDSSTYRELSEN STATISTIK OVER ELULYKKER 2010 Statistik over elulykker 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvad er en elulykke?... 4 Datagrundlag... 5 Sikkerhedsstyrelsens registreringer... 6 Omkomne

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2 og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg

Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg Vejledning vedrørende ellovgivningen og generatoranlæg 5. udgave, februar 2005 Indhold Forord... 4 1 Vedrørende beskyttelse af generatoranlæg mod indirekte berøring... 5 1.2 Generatoranlæg som kun kan

Læs mere

Transformerstation, kontrol og service

Transformerstation, kontrol og service Transformerstation, kontrol og service INDHOLDSFORTEGNELSE Transformerstation, kontrol og service... 3 Transformerstation, kontrol og service... 4 Stikordsregister... 37 2-37 Rekv. 0 Prod. 22-02-2008-15:24

Læs mere

VEJLEDNING OM AFTALE OM OVERDRAGELSE AF DRIFTSLEDERANSVAR. mellem. Elselskabet (Herefter benævnt elselskabet)

VEJLEDNING OM AFTALE OM OVERDRAGELSE AF DRIFTSLEDERANSVAR. mellem. Elselskabet (Herefter benævnt elselskabet) VEJLEDNING OM AFTALE OM OVERDRAGELSE AF DRIFTSLEDERANSVAR mellem Elselskabet (Herefter benævnt elselskabet) og Entreprenør / elinstallatør (Herefter benævnt entreprenøren) Der har en af de i Stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Spidsbjerg El-Teknik ApS Sjølund Gade 12 6093 Sjølund

Spidsbjerg El-Teknik ApS Sjølund Gade 12 6093 Sjølund Januar 2012-10. udgave SKS System håndbog Sikkerheds Kvalitets Styring system Spidsbjerg El-Teknik ApS Sjølund Gade 12 6093 Sjølund SKS er udarbejdet i reference til Sikkerheds styrelsens krav Autoriseret

Læs mere

1. Formål Den generelle tilladelse giver autoriserede elinstallatører tilladelse til at udføre nærmere specificerede opgaver i N1 A/S lavspændingsnet.

1. Formål Den generelle tilladelse giver autoriserede elinstallatører tilladelse til at udføre nærmere specificerede opgaver i N1 A/S lavspændingsnet. Overdragelse fra driftsansvarlig virksomhed til autoriserede elinstallatørvirksomhed i henhold til Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg Generel tilladelse 1. Formål Den generelle tilladelse

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 1, 5, stk. 2, 7, stk. 3, 29, stk. 1-2, 31, stk. 1-2, 34, stk. 2, og 39 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed

Læs mere

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1

Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning (L-aus) Line Goul 1 Strømmens virkning Line Goul 2 Strømmens virkning Line Goul 3 Ulykkes statistik Ulykkesregisterets data dækker ca. 22 procent af alle elulykker. Line Goul 4 Ulykkes

Læs mere

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Teknisk forskrift TF 5.2.1_vest 28. december 2005 Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Forskriften er gældende fra den 1. januar 2006. Dokument nr. 187753 v6 Peer

Læs mere

Gågader og offentlige pladser

Gågader og offentlige pladser Gågader og offentlige pladser Rapport om el-sikkerheden i gågader og offentlige pladser. Tilsynsordningen har i perioden 1. marts til 30. juni 2009, kørt kampagnetilsyn på gågader og offentlige pladser,

Læs mere

Høringssvar. Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg. Vedr. j.nr

Høringssvar. Sikkerhedsstyrelsen Nørregade Esbjerg. Vedr. j.nr Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Vedr. j.nr. 115-01-00009. Dok. ansvarlig: HJJ Sekretær: Sagsnr: s2015-148 Doknr: d2017-15777-4.0 23. oktober 2017 Høringssvar Dansk Energi takker for muligheden

Læs mere

INSPIRATION OG IDEER TIL BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF EL-ULYKKER. helsikker. fokus på elsikkerhed

INSPIRATION OG IDEER TIL BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF EL-ULYKKER. helsikker. fokus på elsikkerhed INSPIRATION OG IDEER TIL BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF EL-ULYKKER Scan QR koden med din smartphone og sæt fokus på elsikkerhed. helsikker fokus på elsikkerhed INSPIRATION OG IDEER TIL BEREDSKABSPLAN

Læs mere

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed

Gør det rigtigt. Velkommen til tema møde omkring. Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Gør det rigtigt Velkommen til tema møde omkring Fejl og mangler Love og regler Holdninger Den el-håndværksmæssige stolthed Program for tema møde. 17.00 Opstart og velkomst fra afdelingen 17.15 Hvad er

Læs mere

Operatøropgaver på el forsyningsanlæg. Kompendie. Navn

Operatøropgaver på el forsyningsanlæg. Kompendie. Navn Operatøropgaver på el forsyningsanlæg Kompendie Navn Forside operatøropgaver Kursusinformation 1 Opgaver 2 Det danske forsyningsnet 3 10/0,4 kv transf. station 4 Transformerteknik 5 400/ 230 V net 6 Kabelarbejde

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg BEK nr 1608 af 20/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 11501-00009 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg

Bekendtgørelse om sikkerhed for drift af elektriske anlæg BEK nr 1113 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00004 Senere ændringer

Læs mere

Installation af UPS-anlæg

Installation af UPS-anlæg sikkerhedsstyrelsen installation af UPS-anlæg 2010 Installation af UPS-anlæg 2. udgave september 2010 Ved installation og projektering af UPS-anlæg er det vigtigt at være opmærksom på følgende forhold.

Læs mere

Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C

Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C KLS systemet er certificeret af Byggeriets Kvalitetskontrol Håndbog Kvalitetsledelsessystem for autoriseret virksomhed på kloakinstallationsområdet Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C Friis Kloakmester

Læs mere

VERSION 2 RETNINGSLINJER VEDRØRENDE SIKKERHEDSKVALITETSSTYRINGSSYSTEM

VERSION 2 RETNINGSLINJER VEDRØRENDE SIKKERHEDSKVALITETSSTYRINGSSYSTEM VERSION 2 RETNINGSLINJER VEDRØRENDE SIKKERHEDSKVALITETSSTYRINGSSYSTEM For virksomheder, der udfører autorisationskrævende elinstallationsarbejde Sikkerhedsstyrelsen 2005 OBS! Du kan downloade eksempelskemaerne

Læs mere

Ny autorisationsordning for elinstallatører. der gælder fra 1. januar 2001

Ny autorisationsordning for elinstallatører. der gælder fra 1. januar 2001 Ny autorisationsordning for elinstallatører der gælder fra 1. januar 2001 Indhold Indledning.................................. 3 Den gamle ordning var ikke længere tidssvarende...... 4 En autorisationsordning

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

El-installationsrapport

El-installationsrapport El-installationsrapport Adresse: Postnr. & by: Dato: Tingvej 14, St, Th 2300 København S 13/05-2014 Installatør: Amagerelektrikeren ApS Kirstinehøj 55 2770 Kastrup Tlf: 32501499 Autorisationsnr: Sagsnr:

Læs mere

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET

PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET PAS PÅ LEDNINGERNE OG LIVET Arbejde i nærheden af strømførende kabler og luftledninger kan koste liv Vær opmærksom og kend respektafstandene OPMÆRKSOMHED Vær opmærksom Der skal kun ét øjebliks uopmærksomhed

Læs mere

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL 2016. V/JOHNNY NIELSEN PROGRAM FOR INDLÆGGET. PRÆSENTATION AF MIG SELV GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TT. GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TN. EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET

Læs mere

IDA Elteknik. Installation og beskyttelse af solcelleanlæg. November 2014. Steffen Nielsen Faglig konsulent

IDA Elteknik. Installation og beskyttelse af solcelleanlæg. November 2014. Steffen Nielsen Faglig konsulent IDA Elteknik Installation og beskyttelse af solcelleanlæg November 2014 Steffen Nielsen Faglig konsulent Emner Krav i stærkstrømsbekendtgørelsen Vejledninger Fremtid Stærkstrømsbekendtgørelsen Solcelleanlæg

Læs mere

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen...

1. Indledning...3. 2. Baggrund...4. 3. Formål...4. 4. Installationen...4. 5. Brugen af installationen...5. 6. Tilsynet...5. 7. Omfang af kampagnen... CAMPINGPLADSER Rapport om el-sikkerheden på campingpladser. Tilsynsordningen har i perioden 1. juli til 30. september 2008 kørt tilsyn på campingpladser, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

Intern auditrapport for DI-Teknik A/S

Intern auditrapport for DI-Teknik A/S Intern auditrapport for Auditor: Auditdato: Deltagere: Peter W. Steffensen, Ledende auditor, Lekon Johnny Andersen, auditor, Lekon 26. august 2010 Jan B. Petersen, SKS- og personaleansvarlig, DI-Teknik

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere

Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til vekselrettere Energinet.dk Temadag om solceller 19. juni 2012 Kim Rehmeier Sikkerhedsstyrelsen Solcellesystemer Solcelleanlæg skal installeres i henhold til stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder

MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER. Byfester og kræmmermarkeder MARTS / APRIL 2019 NYE BESTEMMELSER Byfester og kræmmermarkeder 3 Elektriske anlæg og elektriske installationer skal være udført og drives på en sådan måde, at de ikke frembyder fare for personer, husdyr

Læs mere

MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG

MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG UDGIVET: MARTS 2018 HÆNDELSER I ELANLÆG 2017 Opsummering Der har i 2017 været indberettet 76 elulykker og 5 nær-ved-ulykker i elektriske anlæg Der har ikke været nogen dødsulykker i 2017. hændelserne har

Læs mere

HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG

HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG UDGIVET: MARTS 2017 HÆNDELSER I ELFORSYNINGSANLÆG 2016 Opsummering Der har i 2016 været indberettet 119 elulykker og 10 nær-vedulykker i forsyningsanlæg. Der har ikke været nogen dødsulykker i 2016. Ulykkerne

Læs mere

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation

Program. Ny lovgivning el-området. Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Program Ny lovgivning el-området Ny Elsikkerhedslov og bekendtgørelser. Standarder Dimensionering Verifikation Lovgivning og standarder Direktiver Besluttes af EU kommissionen og skal følges af medlemslandene

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04)

MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) MEDDELELSE Elinstallationer nr. 15/09 (Erstatter Elinstallationer nr. 7/06 og nr. 14/04) Februar 2009 MVE Elektriske installationer i møbler Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6, kapitel 713 Installationer

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen BEK nr 309 af 27/04/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 28-04-2009 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Den fulde tekst Bekendtgørelse om ændring af stærkstrømsbekendtgørelsen

Læs mere

Lov om autorisation af elinstallatører m.v.

Lov om autorisation af elinstallatører m.v. Lov om autorisation af elinstallatører m.v. 2. Loven omfatter følgende arbejder ved elektriske installationer for stærkstrøm: Nr 1 og 2 må kun udføres at autoriserede elinstallatør!! 1) Tilkobling til

Læs mere

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...4. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen... Forsamlingslokaler Rapport om el-sikkerheden i Forsamlingslokaler. Tilsynsordningen har i perioden 1. november til 15. december 2008 kørt kampagnetilsyn på forsamlingslokaler, og disse tilsyn danner således

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så blev den nye version af ISO 9001 implementeret. Det skete den 23. september 2015 og herefter har virksomhederne 36 måneder til at implementere de nye krav i standarden. At

Læs mere

Revideret Miljøledelsesstandard

Revideret Miljøledelsesstandard Revideret Miljøledelsesstandard ISO 14001:2015 Ændringer ift. DS/EN ISO 14001:2004 Dokumentationskrav i ny ISO 14001 GREENET- Revideret ISO 14001 1 MiljøForum Fyn - Revideret ISO 14001 2 1 Termer og definitioner

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning... 3. 2 Baggrund... 4. 3 Formål... 4. 4 Installationen... 4. 5 Brugen af installationen... 5. 6 Tilsynet... 5. 7 Omfang af kampagnen... Plejehjem Rapport om el-sikkerheden på plejehjem. Tilsynsordningen har i perioden 1. februar til 31. marts 2010 kørt kampagnetilsyn på plejehjem, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

Skema for elsyn Evt. Notater

Skema for elsyn Evt. Notater Skema for elsyn Navn (rekvirent): Adresse: Postnr./by: Telefon: Installation: Adresse: Postnr./by: Installationsejer: Evt. Side 1 of 5 1. Målinger Måleobjekter 1.1 Afprøvning af fejlstrømsafbrydere 1.2

Læs mere

Tjek din solcelle-installation

Tjek din solcelle-installation Tjek din solcelle-installation Få et overblik over, om din solcelle-installation er korrekt udført. Denne folder indeholder nogle gode råd til, hvad du selv kan tjekke. Brug tjeklisten og find blandt andet

Læs mere

Eksempler på hændelser med strøm Tavler

Eksempler på hændelser med strøm Tavler Eksempler på hændelser med strøm Tavler Skadelidte elektriker blev ved arbejde i en styretavle kraftig forbrændt på hænder og arme. Da skadelidte ville rette en ledning som krøllede, uden for arbejdsområdet,

Læs mere

Udligningsforbindelser

Udligningsforbindelser Udligningsforbindelser Der manglede en lokal supplerende udligningsforbindelse til aftrækskanalen i badeområde 3 i loftet over bruseren. Mindre fejl Køleskabet var tilsluttet via en stikprop (schukostikprop)

Læs mere

MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG

MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG UDGIVET: MAJ 2019 HÆNDELSER I ELANLÆG 2018 Opsummering Der er i 2018 blevet indberettet 64 elulykker og 3 nær-vedhændelser i elektriske anlæg. Ulykkerne fordeler sig samlet set over 2 dødsulykker, 17 personskader

Læs mere

BEK nr 545 af 30/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016

BEK nr 545 af 30/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 BEK nr 545 af 30/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 715-10-00005 Senere ændringer

Læs mere

INSTRUKTIONSLISTE HVID+

INSTRUKTIONSLISTE HVID+ INSTRUKTIONSLISTE Scan QR koden med din smartphone og sæt fokus på elsikkerhed. helsikker fokus på elsikkerhed PRODUKTIONSMEDARBEJDERE DER ER SÆRLIGT INSTRUERET I FORHOLD TIL AT LØSE SPECIFIKKE PROBLEMER

Læs mere

Undervisningsmaterialer. XXXXX El-sikkerhed i produktionen, procesindustri

Undervisningsmaterialer. XXXXX El-sikkerhed i produktionen, procesindustri Undervisningsmaterialer XXXXX El-sikkerhed i produktionen, procesindustri Målbeskrivelse XXXXX El-sikkerhed i produktionen, procesindustri Side 1 af 3 Uddannelsesmål med detaljer Nummer: Titel: Kort titel:

Læs mere

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...5. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen...

1 Indledning...3. 2 Baggrund...4. 3 Formål...4. 4 Installationen...4. 5 Brugen af installationen...5. 6 Tilsynet...5. 7 Omfang af kampagnen... Skoler Rapport om el-sikkerheden i folkeskoler. Tilsynsordningen har i perioden 1. august til 31. september 2009 kørt kampagnetilsyn på landets folkeskoler, og disse tilsyn danner således baggrund for

Læs mere

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen

Temamøde Installationer Specielle emner. Velkommen Temamøde Installationer Specielle emner - Regler for tilslutning af - Tilslutning af LED belysning - Skinner solen stadig på solcelleanlæg - Hvilken betydning får den nye autorisationsordning? Velkommen

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg 1) BEK nr 1114 af 18/08/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00006 Senere ændringer

Læs mere

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen Installation & Jording Den 6. oktober 2015. v/johnny Nielsen Program for indlægget.! Præsentation af FOURNAIS ENERGI og mig selv! Gennemgang af ekstrabeskyttelsessystemet TN.! Ekstrabeskyttelsessystemet

Læs mere

Udkast til. Kapitel 1. Kvalitetsledelsessystemet

Udkast til. Kapitel 1. Kvalitetsledelsessystemet Udkast til Bekendtgørelse om kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og for virksomheder med virksomhedsgodkendelse på gasområdet I medfør af 20,

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

1 Indledning Baggrund Formål Installationen Brugen af installationen Tilsynet Omfang af kampagnen...

1 Indledning Baggrund Formål Installationen Brugen af installationen Tilsynet Omfang af kampagnen... Børnehaver Rapport om elsikkerheden i børnehaver. Tilsynsordningen har i perioden 1. februar til 31. marts 2009, kørt kampagnetilsyn i børnehaver, og disse tilsyn danner således baggrund for rapporten.

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø oktober Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen

Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø oktober Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø 27. + 28. oktober 2011 Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen Auditteam: Asger Højland Lorentzen (AHL), Ledende auditor arbejdsmiljø Karin Birgitte Hils

Læs mere

10 gode råd. Senskader EL-ULYKKER. Strømskader er farlige. Årsager til strømulykker. Nervesystemet. Smerter. Syn og hørelse.

10 gode råd. Senskader EL-ULYKKER. Strømskader er farlige. Årsager til strømulykker. Nervesystemet. Smerter. Syn og hørelse. Værd at vide om EL-ULYKKER Årsager til strømulykker 10 gode råd Syn og hørelse Strømskader er farlige Senskader DET ER DIT LIV NUL SPÆNDING Nervesystemet Hjerte og blodkar Smerter Nul spænding det er dit

Læs mere

El-eftersyn i landbrugsbedrifter

El-eftersyn i landbrugsbedrifter 13.02.2017 El-eftersyn i landbrugsbedrifter vejledning til el-eftersyn i landbrugsbedrifter Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 Fax 41 91 91 92 fp@forsikringogpension.dk

Læs mere

Hvordan kan ulykker undgås 10 gode råd din LoKaLE afdeling af dansk EL-FoRbUnd

Hvordan kan ulykker undgås 10 gode råd din LoKaLE afdeling af dansk EL-FoRbUnd EL-ULYKKER nul spænding det er dit liv Kun 2,5 % af alle elektrikere har aldrig fået elektrisk stød i deres arbejdsliv. Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse, som Dansk El-Forbund har fået lavet i 2010.

Læs mere

Vejledning. Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet

Vejledning. Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet 1/15 Vejledning Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og for virksomheder med virksomhedsgodkendelse på gasområdet.

Læs mere

Emnehæfte. Kvalitetssikring af afløbsinstallationer. Kloakrørlæggeruddannelsen

Emnehæfte. Kvalitetssikring af afløbsinstallationer. Kloakrørlæggeruddannelsen Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Emnehæfte Kvalitetssikring af afløbsinstallationer Kloakrørlæggeruddannelsen Undervisningsministeriet. 12. september 2006. Materialet er udviklet

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Certificering ISO 14001:2015

Certificering ISO 14001:2015 Certificering ISO 14001:2015 Nr. Æ-1B, Rev. Dato: 29-8.2018 Sagsnummer: E-mail: Rekvirent: Adresse(r): Auditor Dato: 2017.0070.0006 co@sk-as.dk Søborg Køl A/S Brøndbytoften 13, 2605 Brøndby PBP 05-12-2018

Læs mere

Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter

Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter Dansk standard DS 3999 1. udgave 2010-10-12 Krav til sikkerhed og sikring af kontanthåndteringscentre, transitstationer og transport af kontanter Requirements for security of cash centers, transit stations

Læs mere

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser

Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser Elsikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser IDA El-teknik Lars Niemann Aftale om en Vækstpakke 2014 47. Øget anvendelse af internationale standarder mv. Stærkstrømsreglerne og standarderne for arbejdspladsbelysning

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg

UDKAST. til. Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg UDKAST til Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg I medfør af 5, stk. 1, nr. 4 og 34, stk. 2 i lov nr. 525 af 29. april 2015 om sikkerhed ved

Læs mere

JUNI 2017 ELSIKKERHEDSLOVEN, INSTALLATIONSBEKENDTGØRELSEN OG HD60364-SERIEN

JUNI 2017 ELSIKKERHEDSLOVEN, INSTALLATIONSBEKENDTGØRELSEN OG HD60364-SERIEN 28-29. JUNI 2017 ELSIKKERHEDSLOVEN, INSTALLATIONSBEKENDTGØRELSEN OG HD60364-SERIEN AGENDA Elsikkerhedsloven hvorfor? Standarder hvad er en standard, hvem tolker på en standard Installationsbekendtgørelsen

Læs mere

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger.

VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER. Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, kv og 60 kv kabler og luftledninger. VIGTIG VIDEN INDEN DU GRAVER Følgebrev i forbindelse med gravearbejde i nærheden af 0,4 kv, 10-20 kv og 60 kv kabler og luftledninger. Vigtig viden inden du graver Entreprenørens ansvar Skal din entreprenørvirksomhed

Læs mere

Årsrapport 2008 Eltilsynsordningen

Årsrapport 2008 Eltilsynsordningen Årsrapport 2008 Elsordningen Side 1 af 11 Indledning: Den 1. marts 2008 blev sordningen (10%-) ændret fra at omfatte nye installationer til også at omfatte eksisterende installationer og særlige kampagneindsatser.

Læs mere

Gennemgående elektrisk forbindelse i beskyttelsesledere og udligningsforbindelser er målt: Ok Ikke ok Ikke aktuel

Gennemgående elektrisk forbindelse i beskyttelsesledere og udligningsforbindelser er målt: Ok Ikke ok Ikke aktuel Ejer/bruger af installationen: Pablo Arcal Magle Målernr.: 1010647 Målinger: Fejlstrømsafbrydere er målt: Vælg målte type: HPFI type A 30mA HPFI type B 30mA PFI type A 300mA PFI type B 300mA PFI type A

Læs mere

Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg

Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg #BREVFLE Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg 1. Anlægget 1.1 Et brandsikringsanlæg er et brandalarms-, gasalarms, sprinkler- eller slukningsanlæg, der er udført,

Læs mere

Til ejer/bruger af installationen

Til ejer/bruger af installationen Til ejer/bruger af installationen Resultatet af eftersynet fremgår af blanketten og giver dig overblik over den sikkerhedsmæssige standard. Det fremgår også, hvor installationen evt. skal ændres for at

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6 Elektriske installationer KAPITEL 709 MARINAER Note Dette kapitel er baseret på et CENELEC-forslag, som kun omhandler marinaer i modsætning til IEC standarden, som

Læs mere

KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER

KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER Bilag 4-1 til FB KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER 1. INDLEDNING Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som svarer til kravene i "DS/ISO 9001. Kvalitetsstyringssystemer.

Læs mere

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato. Gældende

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato. Gældende Formål Formålet med kvalitetsstyring er overordnet, at der skabes en forbedringskultur, der kan beskrives som en systematisk, fortløbende proces i 4 dele: Planlægning af opgaveløsning (procedurer) Opgaveløsning

Læs mere

El-eftersyn i landbrugsbedrifter

El-eftersyn i landbrugsbedrifter Forsikring & Pension Juli 2019 El-eftersyn i landbrugsbedrifter Vejledning til el-eftersyn i landbrugsbedrifter Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen.

Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. Tilladte hjælpemidler: Alle dog skal lokale procedurer gældende for eksamen og regler for eksaminander overholdes. Maskinmesteruddannelsen og Skibsofficersuddannelsen. 6 timers skriftlig el-autorisationsprøve.

Læs mere

Overordnet standard for El-installationer på DTU Lyngby Campus Gældende for el. April 2017 Version 7.0

Overordnet standard for El-installationer på DTU Lyngby Campus Gældende for el. April 2017 Version 7.0 Overordnet standard for El-installationer på DTU Lyngby Campus Gældende for el. April 2017 Version 7.0 2017 Udgivet af: Rekvireres: DTU Campus Service, Energivej, Bygning 409, 2800 Kgs. Lyngby Mail: cas-el@dtu.dk

Læs mere

Arbejde i højden fra reb

Arbejde i højden fra reb Arbejde i højden fra reb De vigtigste regler om, hvornår arbejdsgiveren må lade arbejde i højden udføre fra reb (rope access) samt om, hvordan arbejde fra reb skal tilrettelægges og udføres sikkerheds-

Læs mere

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger

Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger 2. udgave, januar 2008 Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger Forord Denne vejledning er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen med henblik

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

Skema for elsyn. Generelle oplysninger: Målinger. Målemetoder, resultater og bemærkninger. Ændring nødvendig. Ikke aktuel

Skema for elsyn. Generelle oplysninger: Målinger. Målemetoder, resultater og bemærkninger. Ændring nødvendig. Ikke aktuel Skema for elsyn Navn (rekvirent): Adresse: Postnr./by: Telefon: Installation: Adresse: Postnr./by: Installationsejer: Generelle oplysninger: Målinger Måleobjekter Afprøvning af fejlstrømsafbrydere HPFI

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den Midtconsult i Herning

FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den Midtconsult i Herning FORUM FOR SYGEHUS TEKNIK OG ARKITEKTUR El-installationer og el-sikkerhed Møde den 14-09-2016 Midtconsult i Herning Velkomst Finn Westergaard - Midtconsult Godkendelse af referat Mødet hos ABB Update på

Læs mere

Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer

Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer Dato: 22. august 2014 Ringsted Kommune Brandvæsen Anlægsejer: Rønnedevej 11 4100 Ringsted CVR-nr.: Installationsadresse: Tel.: +45 57 62 65

Læs mere