Udvidet ansvar på byggematerialer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvidet ansvar på byggematerialer"

Transkript

1 Udvidet ansvar på byggematerialer Trælasthandlerunionen TUN opdaterer salgs- og leveringsbetingelser til TUN12. Disse åbner op for en videregivelse at et udvidet ansvar på byggematerialer fra 1. november Problemer for handelsleddet I januar 2008 trådte en ny forældelseslov i kraft. Denne tilbyder privatforbrugeren en 10 års ansvarsperiode på byggeri og køb af byggematerialer. Lovgivningen er ufravigelig og kan derfor medføre mulige problemer for handelsleddet. Problemstillingerne opstår, idet der eksisterer flere handelsled fra producent til slutbruger. Indtil nu har TUN 2002 Salgs- og leveringsbetingelser kun givet entreprenører og håndværkere en reklamationsret for mangler på byggematerialer i op til 1 år, uanset slutkunden. Med den nye forældelseslov ender de således med at stå alene med kravet om de 10 års ansvar, hvis slutkunden er privatforbruger. Dette skaber i længden en uholdbar situation for entreprenører og håndværkere. TUNs medlemmer har derfor valgt at imødekomme Dansk Byggeris ønske og ændret salgsog leveringsbetingelserne til TUN12, hvor muligheden for at leverandører kan videregive et udvidet ansvar på byggematerialer igennem TUNs medlemmer. TUN12 Salgs- og leveringsbetingelser I udarbejdelsen af TUN12 har flere løsningsmodeller været på bordet, hvor den vigtigste parameter var, at det udvidede ansvar ikke blot blev ført tilbage til forhandlerne men videre til leverandørerne af byggematerialerne, da det i sidste ende er her ansvaret for mangler må ligge. Det udvidede ansvar er kun gældende, når der er tale om byggematerialer, og når slutkunden er privatkunde. Skulle slutkunden være det offentlige, et offentligt støttet byggeri eller andet byggeri, hvor byggeleveranceklausulen og/eller AB92 er vedtaget, er leverandørens ansvar kun på de kendte 5-6 år. For at kunne identificere de leverandører, som tilslutter sig de 10 års udvidet ansvar på byggematerialer, registrerer de sig igennem TUN. Derefter kan de findes på hvor håndværkere og andre kan se, hos hvilke leverandører de får 10 års ansvar. De leverandører som ikke tiltræder TUN12 vil beholde ansvaret på 1 år fra TUN De nye salgs- og leveringsbetingelser skulle træde i kraft d. 1. september 2012, men for at give leverandørerne en længere frist til at få indarbejdet det udvidede ansvar i deres forretningsmodeller udsættes ikrafttrædelse til TUN12 til d. 1. november 2012.

2 Branchen tager initiativ til kildemærkning Efter et længere tilløbsstykke er Dansk Kildemærknings Forum (DKF) nu blevet oprettet, og certificeringerne af leverandører er ved at blive iværksat. I fremtiden kan dette hjælpe på reduktion i svind hos forhandlere og grossister. Oprettelsen af varesikring Igennem de seneste par år har mange forhandlere og grossister oplevet svind i deres butikker på grund af butikstyveri. I 2010 gik en række forhandlere/grossister derfor sammen om at skabe en fælles erklæring om varesikring, der kunne hjælpe med at reducere butikstyveri. Sammen oprettede de fællesskabet Dansk Kildemærknings Forum (DKF), som skal hjælpe branchen med en ensartet kildemærkning, der kan implementeres i alle distributionsled. Til dette samarbejder DKF med Plahn Systems A/S, som står for certificeringen af leverandører. Varesikringen kan med fordel benyttes af både leverandører og forhandlere, da det udover at reducere svind i forhandlerleddet også ska- ber et godt forhold mellem parterne, og giver leverandøren muligheden for at stå bedre end konkurrenterne. Varesikringen sker gennem konceptet Akustik Magnetisk Kildemærkning, hvor leverandøren påsætter en alarmlabel på deres produkt i produktionsleddet. Alarmlabelen bliver derefter aktiveret i butikkens varesikringssystem og bliver først deaktiveret, når produktet sælges til en kunde. Således reduceres butikstyveri. Til dagligt administreres fællesskabet af TUN. Alle forhandlere/grossister i branchen kan tilsluttes DFK. Flere informationer omkring Dansk Kildemærknings Forum kan findes på Kildemærkningsfordele Konceptets umiddelbare fordel er som sagt at reducere svind, men derudover findes der også følgende fordele ved kildemærkning for både leverandører og forhandlere. Fordele ved kildemærkning En hurtigere og enklere mærkning sparer tid hos forhandleren. Bedre muligheder for at skjule alarmlabelen reducerer butikstyveri. Øget sikring gør det muligt at vise produkterne i åbent display, og derved øges salget. Varen er ikke out-of-stock, hvilket skaber produktpålidelighed hos forhandleren. Muliggør reduktion af emballage og reducerede emballage-omkostninger. Varerne er hyldeklare ved leveringen. Markedsføringsparameter i forhold til konkurrenter.

3 Data i ByggeBasen Vi har vel alle prøvet at stå i en lang kø lørdag formiddag, og kassedamen løber forvildet rundt, fordi stregkode eller pris mangler. Eller ekspedienten i tømmerhandlen der ikke kan finde varen i sit IT-system, fordi vareteksten er for dårlig. Derfor er det vigtigt, at de informationer der lægges ind i ByggeBasen er korrekte og fyldestgørende. Som leverandør skal I derfor sørge for, at alle oplysninger er korrekte, og alle væsentlige felter er udfyldt ved nyoprettelser eller ved ændring på et TUN nr. i ByggeBasen. Når I laver en rettelse i ByggeBasen, eksempelvis rettelse af en forkert tekst eller pris, vil der i de fleste butikker automatisk komme en ny hyldeforkant. Så det er både jer og personalet i butikkerne, der får ekstra arbejde, hvis varen ikke er oprettet korrekt først gang. Katalogdata I løbet af det sidste år er der sket en kæmpe forbedring i katalogdata i ByggeBasen, men der er lang vej endnu. Det vil spare både ekspedienter og sælgere rigtig meget tid, hvis katalogdata altid er udyldt med relevante oplysninger så som produktdata, billeder, link til hjemmeside, REACH, CEmærkning, brugervejledning osv. Samtidig vil I, som leverandør, slippe for en del telefonopkald, da butikkerne selv har mulighed for at søge oplysninger om jeres produkt frem. Husk at de nye krav til data i Bygge- Basen skal være på plads senest TUN afholder infomøder for leverandører Hør om: Udvidet ansvar på 10 år samt TUN12 Salgs- og leveringsbetingelser Krav og muligheder i ByggeBasen dokumentation og data ved hånden EDI og webshop effektiv samhandel Informationsmøderne finder sted: Øst: Onsdag den 24. oktober 2012, kl , TUNs kontor, Egebækvej 98 i Nærum Vest: Torsdag den 25. oktober 2012, kl , MESSE C (Fredericia Messecenter) Tilmelding sker til skriv virksomhed, navne og

4 Message Tracking byg-e har lanceret en ny IT-løsning, kaldet Message Tracking, som allerede har modtaget ros af mange i branchen. Løsningen er enestående indenfor EDI. Message Tracking giver et præcist overblik over de ordrer og fakturaer, som bliver udvekslet med jeres samhandelspartner. Brugervenligheden er sat i højsædet, hvor brugerne let kan logge på og se en statusliste over de udvekslede dokumenter. Her kan der ses afsendelses- og afleveringstidspunkt for ordrerne og fakturaerne, og hvis der er opstået en fejl i overførslen, vil det fremgå af listen. Target monotoring Message Tracking introducerer også en nyskabelse indenfor EDI, nemlig target monitoring. Target monitoring er en funktion, som gør, at hvis jeres virksomhed forventer at modtage fakturaer eller ordrer på faste tidspunkter, og dette ikke er sket, så vil der blive sendt en melding om det. Ydermere er der mulighed for, at brugerne kan finde og genskabe de ordrer og fakturaer, som er blevet udvekslet. Alt i alt en løsning som drastisk vil mindske besværet og øge trygheden for arbejdet med EDI ordre og faktura. Skriv til for at få mere info om Message Tracking. Tal for byggeriet kalder på politiske løsninger! TUNs Øjebliksbillede giver en gennemgang af de væsentligste tal tendenser indenfor byggeriet. Der er store udfordringer for byggeriet i den kommende tid. Regeringens udspil til finansloven for 2013 er gevaldigt strammet op, og der er ikke længere udsigter til tilskudsordninger til energirenoveringer, som uden tvivl ville give byggeriet flere opgaver i Der er klare tegn på, at byggeriet er i en træg periode, hvor politiske initiativer nærmest er et must for at sætte gang i hjulene. Læs hele TUN Øjebliksbillede for 2. kvartal 2012 her.

5 ByggeBasens nye app Nu bliver det muligt at tilbyde kunderne 24 timers direkte adgang, til en række produktoplysninger. Adgangen sker via kundernes smartphones ved brug af en Byggedata app. Produktoplysningerne er de såkaldte Katalogdata, og her findes en lang række vigtige informationer og vejledninger tilknyttet den enkelte vare. Kunderne kan via Byggedata app en få svar på deres spørgsmål om et konkret produkt - også udenfor normal åbningstid. Byggedata app en har indbygget en stregkodescanner. Hvis varen er påtrykt en stregkode, er det en nem, hurtig og sikker måde at finde oplysninger om varen. Hvis varen ikke er forsynet med stregkode, eller denne evt. er blevet beskadiget, er det muligt enten at taste TUN-nummer eller EANnummer, hvis en af disse oplysninger er tilgængelig på varen. Når varen er identificeret vises grundoplysninger om varen bestående af et billede af varen og varens betegnelse. Derefter vises de oplysninger som er tilgængelige på den pågældende vare i følgende kategorier: Produktdata Montagevejledning Vedligeholdelsesvejledning CE-mærkning Sikkerhedsdatablad Opbevaring Bortskaffelse/genanvendelse Garanti Det er vareleverandørerne som er ansvarlige for at sikre, at alle relevante oplysninger om varen er tilgængelig i ByggeBasen og dermed også på Byggedata app en. Byggedata app en tilbydes via kundernes normale forhandlere og er tilgængelig i slutningen af året. Byggedata app en findes både i en iphone og Android version. Tilmeld dig TUN Branchenyt via tun.dk under Info-shop Send en mail til hvis du ikke ønsker at modtage TUN branchenyt. TUN Branchenyt udkommer 4 gange årligt med de seneste nyheder.

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

GODDAG OG VELKOMMEN SOM KUNDE HOS DK HOSTMASTER

GODDAG OG VELKOMMEN SOM KUNDE HOS DK HOSTMASTER GODDAG OG VELKOMMEN SOM KUNDE HOS DK HOSTMASTER INDHOLDSFORTEGNELSE Hvem er dk hostmaster? 3 Hvad betaler du for? 3 Er der nogen i røret? 4 Hvad kan du, når du vil gøre det selv, på www.dk-hostmaster.dk?

Læs mere

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP Velkommen til CMS modulet på din DanaWebshop, som du skal benytte for at opdatere din webshop med produkter, produktsider, infosider med mere. I DanaWeb kalder vi CMS

Læs mere

Smart-ebizz ERP Manual Indhold Anvendelse af et ERP System... 3 Smart-ebizz ABC... 3 Bogføring... 3 Sådan kommer du i gang med dit ERP system.... 4 Vælg Kontoplan... 4 Opret Perioder...5 Opret Nummerserier...

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes

Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes Har du overvejet andre muligheder for at modtage virksomhedens ordrer? Det kunne f.eks. være vha. EDI, XML eller

Læs mere

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Susanne C. Hartvig VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Ingeniør Arkitekt Bygherre Producent Entreprenør RAPPORT BYGiDTU R-002 2001 ISSN 1396-4011 ISBN 87-7877-057-2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1

Læs mere

BRUGERMANUAL ERP TOLK MANUAL. For ERP Tolk version til e-conomic 2. 2. revision. Copyrights 2010 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1

BRUGERMANUAL ERP TOLK MANUAL. For ERP Tolk version til e-conomic 2. 2. revision. Copyrights 2010 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1 ERP TOLK MANUAL For ERP Tolk version til e-conomic 2 2. revision Copyrights 2010 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion... 3 Registrer ERP Tolk...

Læs mere

Lundberg. Lundberg Nyt, december 2013. Information om C5 standard og C5 Håndværk:

Lundberg. Lundberg Nyt, december 2013. Information om C5 standard og C5 Håndværk: Lundberg Nyt, december 2013 C5 Standard og Håndværk 2012 ny version klar Status på C5 2012 s levetid Integration til Håndværk LMe WPA Timesedler Fakturaboks KlarPris. Nyt produkt: Gem emails Nyt om navne

Læs mere

Studio Manager Produktkatalog 2013

Studio Manager Produktkatalog 2013 Studio Manager Produktkatalog 2013 Studio Manager OVERBLIK Studio-Manager er baseret på en nytænkende og innovativ tankegang, hvilket har resulteret i en fleksibel og fremtidssikret webbaseret IT løsning.

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Velkommen til GECKO Booking! Hvad enten du har købt produktet, eller prøver vores gratis demo, vil denne vejledning give dig en grundig gennemgang af GECKO Booking og dets mange muligheder. Denne vejledning

Læs mere

Vejledning til oprettelse af digital post

Vejledning til oprettelse af digital post Vejledning til oprettelse af digital post Indholdsfortegnelse Har du brugt dit sidste frimærke?... 3 Inden du begynder... 4 Bestil NemID med pas eller kørekort... 5 Aktiver ny NemID... 10 OPRET digital

Læs mere

Grundpakke. ediva.dk. ediva er med til at rykke grænserne for hvad man troede muligt med elektronisk dokumenthåndtering!

Grundpakke. ediva.dk. ediva er med til at rykke grænserne for hvad man troede muligt med elektronisk dokumenthåndtering! ediva er med til at rykke grænserne for hvad man troede muligt med elektronisk dokumenthåndtering! Med ediva er der mange flere muligheder, end bare at scanne jeres fakturaer ind. Allerede i standard systemet

Læs mere

Mamut Enterprise Travel CRM

Mamut Enterprise Travel CRM Mamut Business Software Tillægsprodukter og Enterprise-udvidelser Mamut Enterprise Travel CRM Version 14.MBS.EXT.TRA.DK.2011.01 Indhold Indhold... 1 Tillægsprodukter og Enterpriseudvidelser... 3 Om Mamut

Læs mere

Vejledning til hjælp med Digital Post

Vejledning til hjælp med Digital Post Vejledning til hjælp med Digital Post 2014 1 2 1. november 2014 skal alle borgere over 15 år som udgangspunkt kunne modtage digital post fra det offentlige. Som it-frivillig i Ældre Sagen vil du formentligt

Læs mere

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Bruger v1.5 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-SKOLE Ideen med Rekvi-skole systemet udsprang fra et behov

Læs mere

Brugervejledning til E-conomic integration. Version 1.4

Brugervejledning til E-conomic integration. Version 1.4 Brugervejledning til E-conomic integration Version 1.4 Indhold 1. Om E-conomic integrationen... 1 1.1. Inden du går i gang i HostedShop... 2 1.2. Første gang du klikker på E-conomic integration i kontrolpanelet...

Læs mere

TeamLink Workflow Elektronisk fakturastyring

TeamLink Workflow Elektronisk fakturastyring Side 1 TeamLink Workflow Elektronisk fakturastyring TeamLink A/S Tel.: +45 70 26 66 11 www.teamlink.dk fakturastyring@teamlink.dk Uanset om du har 2.000 eller 200.000 indgående fakturaer pr. år, er processen

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

Så blev det din tur til at få DanDomain WebShop8

Så blev det din tur til at få DanDomain WebShop8 Så blev det din tur til at få DanDomain WebShop8 Vi er nu klar til at opgradere din DanDomain WebShop til version 8. Opgraderingen til DanDomain WebShop8 kommer til at byde på en helt ny visuel oplevelse

Læs mere

Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes

Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes Problemstilling: Ordrestørrelsen bliver mindre men der kommer flere ordrer, der skal tastes Har du overvejet andre muligheder for at modtage virksomhedens ordrer? Det kunne f.eks. være vha. EDI, XML eller

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Indhold af A-Datas nyhedsbrev Klik på læs mere for enden af overskriften hvis du vil læse hele nyheden.

Indhold af A-Datas nyhedsbrev Klik på læs mere for enden af overskriften hvis du vil læse hele nyheden. Indhold af A-Datas nyhedsbrev Klik på læs mere for enden af overskriften hvis du vil læse hele nyheden. Siden sidst Intro af læge og direktør, Jørgen Granborg læs mere Nyt fra datafronten Fælles Medicinkort

Læs mere

Kreditsikring Brugerhåndbog

Kreditsikring Brugerhåndbog Kreditsikring Brugerhåndbog Indhold 1. Kom godt i gang... 4 2. Start Kreditsikring... 5 2.1 Hvornår og hvem må du kreditvurdere... 5 2.2 Hvornår må du bruge RKI registret i din rykkerprocedure og indberette

Læs mere

THE DIFFERENCE IS ABAX. Verdens førende leverandør af elektroniske kørebøger

THE DIFFERENCE IS ABAX. Verdens førende leverandør af elektroniske kørebøger THE DIFFERENCE IS ABAX Verdens førende leverandør af elektroniske kørebøger THE DIFFERENCE IS ABAX ABAX har tre værdiskabende søjler, der gør det muligt for virksomheden at skabe konkurrencemæssige fordele

Læs mere

BRUGERMANUAL ERP TOLK MANUAL. For ERP Tolk version 3.x til Summa Summarum. 2. revision. Copyrights 2009 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1

BRUGERMANUAL ERP TOLK MANUAL. For ERP Tolk version 3.x til Summa Summarum. 2. revision. Copyrights 2009 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1 ERP TOLK MANUAL For ERP Tolk version 3.x til Summa Summarum 2. revision Copyrights 2009 Dalby Data. All Rights Reserved Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion... 3 ERP Tolk funktioner...

Læs mere

Betingelser for MobilePay by Danske Bank

Betingelser for MobilePay by Danske Bank Forbrugere Betingelser for MobilePay by Danske Bank Gælder fra 20. februar 2015 Indledning MobilePay by Danske Bank er en mobilbetalingsløsning (i det følgende benævnt MobilePay) fra Danske Bank A/S, der

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere

November 2013 IT til danske fonde efond er en internetbaseret arbejdsplads lavet til dig der arbejder med ansøgninger. efond sparer tid, bl.a. ved automatisk kvalitetskontrol af ansøgningerne og ved at

Læs mere