Digitale Sexkrænkelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Digitale Sexkrænkelser"

Transkript

1 Digitale Sexkrænkelser HVAD ER DIGITALE SEXKRÆNKELSER? LEKTION #2 Et undervisningsmateriale udviklet af

2 2 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Digitale Sexkrænkelser Hvad er digitale sexkrænkelser? INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL 3 MÅLGRUPPE OG FAG MATERIALER 3 STARTER 4 AKTIVITET 1 5 AKTIVITET 2 7 EKSTRA AKTIVITET 8 BILAG 1A ELEVARK 9 BILAG 1B SVAR 10 BILAG 1C LOVGIVNING, DIGITALE SEXKRÆNKELSER 11 BILAG 2 ANNAS HISTORIE 12

3 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? 3 Note til fagpersonen Inden undervisningen går i gang, er det vigtigt at minde eleverne om de fælles grundregler, I vedtog i forbindelse med lektion 1. Kig sammen på den planche, hvor grundreglerne er skrevet op. INTRODUKTION I denne lektion skal eleverne arbejde med, hvad digitale sexkrænkelser er, og hvordan digitale sexkrænkelser kan udspille sig på forskellige måder. Eleverne skal reflektere over forskellige former for krænkende digital adfærd, og hvilken betydning samtykke har for, om en adfærd er krænkende eller ej. FORMÅL Eleverne arbejder med at forstå og genkende digitale sexkrænkelser ud fra forskellige cases. Derudover får eleverne indblik i, hvordan digitale sexkrænkelser kan påvirke de involverede. Målet er, at de unge i højere grad vil være rustet til at sige fra over for krænkende adfærd på nettet, når de ved, hvilke konsekvenser disse krænkelser kan have for de involverede. LÆRINGSMÅL At eleverne forstår, hvilke former for adfærd der kan betegnes som digitale sexkrænkelser. At eleverne kender reglerne for samtykke i forhold til deling af indhold på nettet. MÅLGRUPPE OG FAG Lektionens indhold er henvendt til elever i udskolingen. Aktiviteternes faglige indhold spiller sammen med fagene: Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Dansk Det tværfaglige tema IT og medier Understøttende undervisning. DET SKAL DU BRUGE Sakse, Snor Tøjklemmer eller papirclips, Print af bilag 1A-C + 2.

4 4 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Starter 10min Start med at læse case 1 højt for eleverne: Der er blevet taget et billede af Anna og Oliver, mens de krammer. Anna og Oliver er ikke kærester, men tætte venner. Da Anna poster billedet på nettet, skriver Oliver en privat besked med teksten Bitch ;-) i en privat kommentar til hende. Giv eleverne et øjeblik til at tænke over casen. Læs nu case 2 højt. Bed eleverne om i plenum at reflektere over, hvordan de to cases er forskellige: Der er blevet taget et billede af Anna og Oliver, mens de krammer. Anna og Oliver er ikke kærester, men tætte venner. Anna har postet billedet på nettet. Pludselig bliver det sendt rundt til alle fra deres klasse og til elever fra andre skoler i nærheden. Nogen har delt billedet og kommenteret med ord som Luder, Møgso og Bitch. Forslag til refleksionsspørgsmål: Hvorfor skrev Oliver, som han gjorde, da Anna postede billedet? Oliver sendte sin besked privat, ikke offentligt. Hvorfor? Hvorfor tror I, at andre delte billedet af Anna og Oliver? Hvordan tror I, Anna og Oliver havde det med, at deres billede blev delt og kommenteret på af andre? Hvem er ansvarlig for, at billedet blev delt blandt en stor gruppe mennesker? Hvad mener I, at forskellen er mellem Olivers kommentar til billedet og de andres kommentarer? Tror I, at situationen ville være blevet opfattet anderledes, hvis det var Oliver, der havde lagt billedet ud, i stedet for Anna? Kommentar til aktiviteten: I case 1 kan Oliver kommentere på Annas billede, fordi de er tætte venner og har en fælles gensidig tillid og forståelse. Anna ved, at Oliver ikke mener det, han skriver, men at det er en del af deres jargon. Olivers kommentar er privat, så kun Anna kan se den. I case 2 har Anna ikke givet sit samtykke til, at billedet må deles videre. På grund af kommentarernes seksuelle karakter kan disse kategoriseres som et eksempel på en digital sexkrænkelse. Anna føler sig sandsynligvis både ydmyget, hængt ud og seksualiseret.

5 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? 5 Aktivitet 1 25min Start med at spørge eleverne, hvad de tænker på, når de hører begrebet digitale sexkrænkelser. Bed dem komme med alle de associationer, de får. Vis dem nu følgende definition på smartboard eller på tavlen: Digitale sexkrænkelser blandt børn og unge er al uønsket adfærd med seksuelt indhold eller seksuel undertone på alle digitale platforme eller apps (billeder, videoer, indlæg, meddelelser, sider m.m.). Tal med eleverne om definitionen, og om der er svære ord eller vendinger, de ikke forstår. Forklar eleverne, at de skal bruge definitionen af digitale sexkrænkelser til at bestemme, hvorvidt situationerne i de enkelte cases kan betegnes som sjove eller krænkende, og hvornår der kan være gråzoner. Du finder cases, svar og overvejelser i bilag 1A & 1B. Arbejd sammen i klassen: Tegn en linje med kridt på tværs af klassen. Den ene ende af linjen repræsenterer udsagnet sjov, mens den modsatte ende repræsenterer udsagnet krænkende. Læs en case højt ad gangen. Bed eleverne om at stille sig på linjen der, hvor de mener, casen hører til. Diskutér i plenum elevernes placering på linjen. Forslag til refleksionsspørgsmål: Hvilke cases var nemme at kategorisere? Hvilke var vanskelige? Hvorfor? Hvorfor kan forskellige mennesker have forskellige meninger om, hvorvidt en case er sjov eller krænkende? Hvad kunne personerne have gjort for at sikre samtykke i hver enkelt case? Tror I, det er drenge eller piger, der oftest oplever digitale sexkrænkelser, og hvorfor? Tænk på dem, der krænker de andre i de 15 cases. Hvorfor tror du de gør det? Hvem tror du bestemmer, hvorvidt en handling kan betegnes som en digital sexkrænkelse? Er det offeret, krænkeren eller folk, der så, hvad der foregik, men som ikke var involveret?

6 6 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Kommentar til aktiviteten: Ikke alle cases er nemme at kategorisere. Fremhæv og diskutér de cases, som klassen ikke er enige om. Brug diskussionen som et afsæt til at gøre eleverne opmærksomme på, at forskellige mennesker vil have forskellige grænser for, hvornår noget er sjovt, og hvornår noget er krænkende. Det er vigtigt, at eleverne er opmærksomme på dette. Tal om, at samtykke spiller en vigtig rolle i spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en digital sexkrænkelse eller ej. At give samtykke betyder, at man giver tilladelse til noget. Hvis der ikke er givet samtykke til, at f.eks. et billede bliver delt på nettet, kan folk føle sig hængt ud eller ydmyget. Hvis du vil vide mere, kan du læse Emma Holtens artikel om samtykke her Afslut samtalen om de enkelte cases med at præsentere eleverne for lovgivningen. Du kan bruge bilag 1C og orientere dig om lovgivningen i Digitale Sexkrænkelser, Lærervejledning - viden og vejledning til underviseren Ekstra aktivitet: Bed eleverne om at skrive en definition på ordet samtykke, og hvordan samtykke hænger sammen med digitale sexkrænkelser. Lad eleverne tale sammen om nedenstående spørgsmål to og to: Hvorfor er samtykke vigtigt? Hvordan ved du, om nogen giver deres samtykke til f.eks. at dele et billede af dem på nettet? Hvordan ved du, at de ikke gør det? Hvad er det bedste at gøre, hvis man er usikker på, om det er okay at skrive/dele noget på nettet?

7 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? 7 Aktivitet 2 10min Afspil lydfilen her med Annas historie. Stands lyden der, hvor det er angivet i manuskriptet (bilag 2). I hver pause skal eleverne på en Post-it skrive, hvordan de tror Anna tænker eller føler. Sørg for at tale om, at digitale sexkrænkelser kan få en person til at føle sig: Skamfuld Truet Udnyttet Tvunget Ydmyget Trist Seksualiseret Diskrimineret Rund af med refleksioner, kommentarer og eventuelle spørgsmål til dagens modul.

8 8 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Ekstra aktivitet 45min Eleverne kan arbejde i små grupper med fire i hver eller som en hel klasse. Skriv de forskellige roller fra casen på tavlen, og spørg eleverne, hvilken rolle de forskellige personer spillede i casen: Anna hovedpersonen, der oplever at blive sexkrænket på nettet Oliver Annas bedste ven, der også bliver udsat for en digital sexkrænkelse Magnus Annas ven, som hun har mistanke om har spredt rygterne og billedet Dem, der delte rygterne og billedet. Eleverne skal nu beslutte sig for en person og et sted i historien, de ønsker at fokusere på. Derefter skal de på skift leve sig ind i den valgte person og forsøge at svare på spørgsmål fra de andre i gruppen. Forslag til spørgsmål kan f.eks. være: Hvad er der foregået? Har du gjort noget ved det? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan har du det? Hvorfor tror du, du bliver behandlet på denne måde? Har du talt med nogen om det? Hvad kan du gøre nu? Mind eleverne om, at grundreglerne for samtale, som I sammen besluttede i første lektion, stadig gælder, og at det er vigtigt, at alle overholder disse. Når alle i grupperne har prøvet at tage en rolle på sig som en af personerne i historien, kan du bede eleverne ryste rollerne af sig og tale sammen om, hvad de lærte ved denne øvelse.

9 Elevark: bilag 1A Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? 9 Nina har fået kontakt til en 1 fyr, som hun synes er virkelig sød. De er venner, men Nina håber, det kan blive til mere end bare venskab. Fyren beder Nina sende nogle nøgenbilleder af sig selv. Det ignorerer Nina i første omgang, men da fyren bliver ved med at spørge, blokerer hun ham til sidst. Magnus poster nogle selfies 2 på nettet. Han modtager efterfølgende nogle anonyme kommentarer, der refererer til hans krop med en seksuel undertone og kommer med seksuelle opfordringer Simon har en pigekrop, men 3 han føler sig som en dreng. Han ønsker, at folk i skolen skal kalde ham for Simon i stedet for Sara. Da han ændrer sit profilnavn til Simon, er der flere, der liker ændringen, mens andre kommenterer og stiller nysgerrige spørgsmål. Anna modtager pludselig et 4 dickpic (billede af en penis). Afsenderen er en af hendes kærestes venner. Hun viser sin kæreste billedet, og de griner af det sammen. Bagefter sletter hun det. Sashas kæreste kysser med 5 en anden, mens de kommer sammen. Sasha bliver vred og deler et nøgenbillede af kæresten på nettet. Alle i Thomas klasse taler 6 om, at Thomas er vild med deres lærer, Keld. En fra Thomas klasse tager et billede af Thomas og Keld og tilføjer emojis med seksuelle undertoner. Billedet bliver lagt op på nettet og sendt rundt til alle fra klassen. William går sammen med en 7 gruppe drenge fra klassen. Gruppen får Emma, en pige fra klassen under dem, til at røre Williams penis, mens de optager det på video. Videoen bliver lagt på nettet og delt på skolen. Hassan bliver fotograferet i 8 en situation hvor han kysser Niklas. Nogen lægger et emojihjerte på billedet og sender det rundt i klassen med kommentaren klamt. Nogen opretter en falsk 9 profil i Samis navn og sender beskeder rundt til en lang række piger med en opfordring til at sende ham nøgenbilleder. Sami nægter at kende til profilen, men ingen tror på ham. Maja tager en selfie 10 sammen med sin bedste veninde. Hun kommenterer på billedet med teksten: Jeg elsker dig, bitch. Dan har fået en kæreste, 11 der er to år yngre end ham selv. Hans venner kommenterer hans billeder med pædofil. Hamid og Laura er lige 12 begyndt at ses. De SMS er til hinanden og er meget flirtende i det, de skriver. Hamid skriver til Laura, at hun er vildt lækker. Emil lægger en video på sin 13 profil af sig selv, hvor han spiller fodbold. En pige, som han er vild med, kommenterer med teksten: Hvor ser det godt ud! Emil svarer tilbage: Tak, men det er dig, der ser godt ud! Zara er forelsket i sin 14 veninde Lea. Hun ved ikke, om Lea har de samme følelser. Hun spørger Lea på nettet, om hun har det på samme måde. Lea er glad for, at Zara fortæller hende det. Søren har delt et 15 nøgenbillede med en person han har flirtet med på nettet. Nu truer personen med at dele billedet, hvis ikke Søren sender flere billeder.

10 10 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Svar: bilag 1B 1 Nina ønsker ikke at sende nøgenbilleder til fyren, og han bliver ved med at spørge hende, selvom hun ikke svarer. 2 Magnus bliver ufrivilligt seksualiseret af en person, han ikke ved, hvem er Det afhænger af, hvorfor 3 hans navneskift bliver liket, og hvilken slags kommentarer der bliver skrevet. Hvis kommentarerne diskriminerer Simon, er de krænkende. Hvis kommentarerne er opmuntrende og respektfulde, er der ikke tale om krænkende adfærd. Krækende. 4 At sende et uopfordret billede af egne kønsdele kan betegnes som digitalt blotteri og er en blufærdighedskrænkelse. 5 Billedet blev delt uden samtykke og brugt til at ydmyge Sashas ekskæreste. 6 Hverken Thomas eller læreren har givet samtykke til at billedet bliver delt. 7 Emma blev presset til at røre Williams penis og videoen kan betegnes som børnepornografi, hvilket er ulovligt. 8 I denne situation har ordet klamt homofobiske undertoner. 9 Sami har ikke givet tilladelse til, at der blev oprettet en profil i hans navn, og de beskeder, der blev sendt ud fra den falske profil, hænger Sami ud. Ikke krænkende. Ordet 10 bitch bliver brugt i en indforstået og venskabelig sammenhæng. 11 Ordet pædofil bliv brugt nedsættende. Ikke krænkende. 12 Kommentarerne, som Hamid skriver, er en del af en flirtende og respektfuld kommunikation mellem Hamid og Laura. Ikke krænkende. 13 Kommentarerne er en del af en flirtende og respektfuld kommunikation mellem Emil og pigen. Ikke krænkende. 14 Kommentarerne er en del af en respektfuld kommunikation mellem Zara og Lea. 15 Søren føler sig presset til at dele billeder mod sin vilje. Det er ulovligt at true eller afpresse andre.

11 Lovgivning: bilag 1C Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? 11 Lovgivning, digitale sexkrænkelser EKSEMPLER FRA STRAFFELOVEN: Det er ulovligt at udstille andre i pinlige situationer (ærekrænkelse straffelov 264d). Eksempel: En elev deler en video med sin lærer på YouTube og skriver kommentaren: Han er den klammeste børnehader. Det er ulovligt at krænke andres blufærdighed (straffelov 232). Eksempel: En person sender et videoklip med pornografisk indhold til en anden person, som føler, at det er grænseoverskridende. Det er ulovligt at dele billeder af sig selv eller andre personer under 18 år, hvor der sker noget seksuelt (børneporno straffelov 235. Undtagelse, hvis man er over 15 og kun deler med sin kæreste). Eksempel: Hvis man deler en video af en person under 18 år, der onanerer eller har sex, så kan man blive meldt til politiet for børnepornografi. Det er ulovligt at dele portrætbilleder af andre uden at have deres tilladelse (persondatalovens paragraffer om privatliv). Eksempel: Hvis du har delt et billede af din kammerat på sociale medier uden at spørge, så har kammeraten ret til at få det fjernet, hvis han beder om det.

12 12 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Bilag 2 Annas historie Det var til festen hjemme hos Sara. Alle fra skolen var der. Også Magnus. Magnus og jeg har matematik sammen. Han er supersød, og vi har haft en flirt kørende for sjov igennem længere tid. Magnus kom over til mig, og vi begyndte at snakke. Han flirtede ret meget og begyndte at læne sig helt tæt ind til mig. Jeg synes, han er sød, men ikke på den måde. Jeg ville ikke give ham et forkert indtryk, så jeg fandt på en undskyldning for at gå over til min bedste ven, Oliver. Oliver gav mig et stort kram, og vi holdt om hinanden. Åbenbart var der en til festen, der så os og troede, at vi var kærester. Det er vi bestemt ikke! Jeg har kendt Oliver siden 1. klasse, og vi har altid været bedste venner, men ikke mere end det. 1. PAUSE Nogen tog altså et billede af mig og Oliver, der krammede. Næste dag blev billedet sendt rundt til alle sammen med et rygte om, at vi havde gjort forskellige ting... du ved, seksuelle ting. Det passede ikke. Der kom virkelig mange spydige kommentarer. De fleste var rettet mod mig. Der stod, at jeg var klam og en luder. Der stod også nogle kommentarer om Oliver. Bl.a. stod der: Jeg troede ikke, han var til piger. 2. PAUSE Jeg følte mig virkelig ydmyget. Det var så pinligt! Jeg havde jo kun krammet med min bedste ven, men det føltes, som om jeg havde gjort noget forkert. Nogle af dem, som jeg troede var mine venner, begyndte også at kommentere på billedet og kalde mig alle mulige grimme ting. Nogle tog endda skærmbilleder af mine andre fotos og satte ekstra emojis og billeder på dem, så det så ud, som om jeg gjorde forskellige seksuelle ting med mange andre fyre også. Selvfølgelig nægtede jeg det, men der var ingen, der troede på mig. Jeg prøvede at ignorere det, og efter et stykke tid stoppede kommentarerne. Det mærkelige var, at Magnus begyndte at opføre sig virkelig underligt. Han sagde ikke noget, men jeg gætter på, at det var ham, der startede rygterne. 3. PAUSE Et par uger senere var jeg næsten kommet over det. Jeg sad på mit værelse en aften, da Oliver sendte mig en besked om, at han havde set et nøgenfoto, der blev delt på nettet. I kommentarfeltet stod der, at det var mig, men det var det ikke. Den, der startede det, må have fundet nogle tilfældige nøgenbilleder på nettet og bare sagt, at det var mig. Det var så forfærdeligt. Alle begyndte at sende mig beskeder og sende billedet til mig og spørge, om det var sandt. Jeg havde bare lyst til at grave mig dybt ned i et hul. Det var forfærdeligt. Jeg følte mig så hjælpeløs. Jeg er glad for, at Oliver stadig er der og støtter mig som en ven. Det er ved at være et stykke tid siden nu, men jeg føler mig stadig utryg og nervøs for, at nogen vil finde billedet og dele det igen. Hvorfor indser folk ikke, at det ikke er okay at gøre den slags ting?

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af Digitale sexkrænkelser Workshop En workshop udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing, Responding Co-financed by the European Union Workshop

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden Unges liv i den SikkerChat digitale verden Hvad siger de unge selv? Spørgeskemaundersøgelse med 900 besvarelser fra unge mellem 13-18 år Fokusgruppeinterviews med udskolingselever rundt om i Danmark Fokus

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning

Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning Viden og vejledning til underviseren Et undervisningsmateriale udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing,

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Nyt profilbillede. Nina. #digitalpænt. Dilemma nr. 1. Dilemma nr. 1. Nyt Profilbillede

Nyt profilbillede. Nina. #digitalpænt. Dilemma nr. 1. Dilemma nr. 1. Nyt Profilbillede Dilemma nr. 1 Nyt Profilbillede #digitalpænt Nina Dilemma nr. 1 Nyt profilbillede Ninas baggrund Nina elsker at shoppe tøj og bruge tid med sine veninder. Hun følger mange bloggere og youtubere, og ser

Læs mere

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke?

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke? FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema kommer vi omkring - Billeddeling uden samtykke Hvad betyder billeddeling uden samtykke? Billeddeling uden samtykke

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på SSP Gladsaxe - 2017 Hvad er RedenUng? RedenUngs formål er at forebygge prostitution og gråzoneprostitution blandt unge under 18 år RedenUng har en oplysnings- og rådgivningsportal for unge, forældre og

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. SSP Nyhedsbrev Sociale medier

TÅRNBY KOMMUNE. SSP Nyhedsbrev Sociale medier SSP Nyhedsbrev Sociale medier Igennem det sidste år har der være flere episoder af unge mennesker som er kommet i klemme, på grund af billeder der er blevet sendt rundt. Senest sagen om distribution af

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

2 Jeg skyndte mig at lukke Facebook helt ned, så man ikke kunne finde mig derinde mere. I den periode, hvor jeg havde lukket min Facebook-profil ned,

2 Jeg skyndte mig at lukke Facebook helt ned, så man ikke kunne finde mig derinde mere. I den periode, hvor jeg havde lukket min Facebook-profil ned, 1 CAMILLAS HISTORIE Jeg hedder Camilla og jeg er 23 år gammel. Da jeg var yngre mødte jeg en fyr på mit arbejde. Han var noget ældre end mig, men vi var rigtig glade for hinanden, blev kærester og brugte

Læs mere

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2

Processpil i jura og sociale medier. SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 SAGEN OM ANNE ANN Domstolsprøve nr. 2 1 Domstolsprøve 2 RETSMØDET To grupper får mulighed for at prøve sagen i retten som anklager og forsvarer, med vidneførsel og procedure. Sag nr. 2: Anklagemyndigheden

Læs mere

Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder

Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder Digital Superkarma Refleksionsøvelse Etik, Lovgivning og Rettigheder Formål: At eleverne øver sig på at bruge det etiske kodeks og deres viden om lovgivning og rettigheder. I skal bruge: Et skilt hvor

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Undervisningsmateriale fra Arbejdsopgaver til Til døden os skiller

Undervisningsmateriale fra   Arbejdsopgaver til Til døden os skiller Arbejdsopgaver til Til døden os skiller!1 Spørgsmål til bogen - Hvilke temaer er der i bogen? - Beskriv de forskellige personer (Nick, Isabelle, Lasse, Emma, Nicks mor, Alfred) - Beskriv Nicks forhold

Læs mere

Undervisningsmateriale. Konventum, Helsingør 30. Marts Rune Schmidt Telefon: Mail:

Undervisningsmateriale. Konventum, Helsingør 30. Marts Rune Schmidt Telefon: Mail: Undervisningsmateriale Konventum, Helsingør 30. Marts Rune Schmidt Telefon: 21 46 92 42 Mail: runsch@gladsaxe.dk 1 Hvad er det for noget materiale? Der er ind til videre lavet materialer til udskolingen

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DILEMMAKORT Målgruppe: Forældre i 3. og 4. klasse Om aktiviteten Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om online trivsel. Den er udviklet i samarbejde mellem Sex &

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Svar på forespørgsel fra Socialdemokratiet om indsatser mod hævnporno i Aarhus Kommune. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune

Svar på forespørgsel fra Socialdemokratiet om indsatser mod hævnporno i Aarhus Kommune. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Pædagogisk Afdeling Grøndalsvej 2, 8260 Viby J Borgmesterens Afdeling Svar på forespørgsel fra Socialdemokratiet om indsatser mod hævnporno i Aarhus Kommune 1. Baggrund Socialdemokratiet i Aarhus Byråd

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

Test jeres klasse: Er du en god kammerat?

Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Testen kan bruges som oplæg til dialog mellem lærere og elever om svære situationer i skolen, og hvordan man som elev kan handle, for at gøre klassen og skolen

Læs mere

TEMA: FESTEN. Elevmateriale TEMA: FESTEN ELEVMATERIALE

TEMA: FESTEN. Elevmateriale TEMA: FESTEN ELEVMATERIALE TEMA: FESTEN Elevmateriale HALLO - JEG ER IKKE FULD! I skal nu klippe udsagnene på næste side ud. Hvert udsagn er sat sammen i par og passer til et af trinene på konflikttrappen. I skal forestille jer,

Læs mere

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser KORT FORTALT I pjecen kan du læse, hvad loven siger om billeddeling, og hvornår der er tale om krænkelser.

Læs mere

inddragelse af elever på mellemtrinnet

inddragelse af elever på mellemtrinnet Vær digital inddragelse af elever på mellemtrinnet Til fagpersonen Den hastige fremkomst af digitale medier, teknologier og onlineplatforme forandrer børn og unges måder at kommunikere og danne fællesskaber

Læs mere

Notat vedrørende netetik

Notat vedrørende netetik Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse Juli 2016 Notat vedrørende netetik 9. A har lige fået spisefrikvarter. Monica sidder og ser på billederne, som Alex lige har opdateret fra weekendens fest. Der er mange

Læs mere

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser KORT FORTALT I pjecen kan du læse, hvad loven siger om billeddeling, og hvornår der er tale om krænkelser.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om:

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om: Intro Hvad vil det sige at være en god rollemodel for brug af digitale medier? Der er nok lige så mange svar på det spørgsmål, som der er familier. Samtidig er der også nogle elementer, der med stor sandsynlighed

Læs mere

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debatør for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste

SEX-panel. Where the unrevealed is being revealed! Vores debatør for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste SEX-panel Where the unrevealed is being revealed! Vores debatør for denne gang: Kirsten Berthelsen (19 år) 1. G Straight, har en kæreste Avaruna Mathæussen (17 år) 2. KLM2 Straight, single Kristian Dahl

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Deltagere: Klassen 1.x på en ungdomsuddannelse. Tidspunkt: Frikvarter eller pause sidst på ugen. Der bliver kommunikeret på kryds og tværs i denne pause.

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner Forslag til forløb TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke etiske spørgsmål der rejser sig i forhold til online muligheder for at dele billeder og videoer og hvilke konsekvenser

Læs mere

Digitale sexkrænkelser At forstå, forebygge og håndtere Skolens guide til at håndtere digitale sexkrænkelser. En guide udviklet af

Digitale sexkrænkelser At forstå, forebygge og håndtere Skolens guide til at håndtere digitale sexkrænkelser. En guide udviklet af Digitale sexkrænkelser At forstå, forebygge og håndtere Skolens guide til at håndtere digitale sexkrænkelser En guide udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding,

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål

Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål 4cases Sådan bruger I cases og dialogspørgsmål Først præsenteres en konkret case, derefter relateres casen til generelle problematikker omkring deling af krænkende materiale, og til sidst skitseres forskellige

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET 1 kollega oplever under en samtale på et sundhedscenter med en borger, som har fået diabetes, at vedkommende bruger et seksualiseret sprog. Kollegaen

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN

HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN FEBRUAR 2013 HOVEDRESULTATER FRA UNDERSØGELSEN TEENAGERE - DERES PRIVATE OG OFFENTLIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER EN REPRÆSENTATIV UNDERSØGELSE BLANDT A) TEENAGERE I ALDEREN 12-18 ÅR SAMT B) FORÆLDRE TIL 9-18-ÅRIGE

Læs mere

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser.

Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. Dialogguide Digital hverdag Materiale til refleksiv digital dannelse til folkeskolens ældste klasser. 2 Om undervisning i Digital Dannelse Undervisningsmaterialet inviterer de unge til dialog og reflektion

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING

BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING BØRNEINDBLIK 2/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/2015 2. ÅRGANG 26. MAJ 2015 ANALYSE: UNGE OG MOBNING I DET DIGITALE RUM UNGE HANDLER PÅ DIGITAL MOBNING Når unge oplever mobning på nettet, reagerer

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Læreren kan også blive flov

Læreren kan også blive flov Læreren kan også blive flov Når Sex & Samfund underviser lærere i seksualundervisning handler det bl.a. om at lære dem at sætte grænser i undervisningen. Kræver lærer fyret for at vise porno. Sådan lød

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Se læringsmål og tegn på læring for færdsel og dansk på

Se læringsmål og tegn på læring for færdsel og dansk på Lærervejledning Klassetrin 8.-10. klasse Fag Færdsel og dansk Lektioner 2 lektioner Forberedelse Print opgaveark og sørg for, at eleverne har computer/tablets (min. én pr. gruppe) Om 360 360 handler om

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen

Børns digitale liv og trivsel. Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns digitale liv og trivsel Nina Sønderberg Tram Janus Lindknud Jensen Børns Vilkår» BørneTelefonen» ForældreTelefonen» FagTelefonen» Uddannelsesafdelingen» Bisidning» Politisk arbejde, projekter mm.

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

Cases Case 1: spørgsmål Case 2: spørgsmål

Cases Case 1: spørgsmål Case 2: spørgsmål Cases Case 1: Kevin og Ahmed er rigtig gode venner. De sidder i klubben og spiller et computerspil, som de begge to går vildt meget op i. Jeg nakker dig, din bøsserøv, udbryder Kevin. Hold kæft, jeg nakker

Læs mere

1. LAV SKUESPIL OVER EN CASE

1. LAV SKUESPIL OVER EN CASE 1. LAV SKUESPIL OVER EN CASE a. Kig på den case I har fået af jeres lærer og find ud af, hvem der har hvilke roller b. Læs jeres rollekort grundigt, så I ved, hvad I skal c. Begynd at spille jeres case

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

HANDOUTS STYRK RELATIONERNE I UDSKOLINGEN

HANDOUTS STYRK RELATIONERNE I UDSKOLINGEN HANDOUTS STYRK RELATIONERNE I UDSKOLINGEN UGE 1 - DAG 1 ØVELSE 1.2 / SIDE 1 AF 2 SVÆRE SITUATIONER Individuel refleksion Formålet med det her forløb er, at du og dine klassekammerater bliver bedre til

Læs mere

viden om onlinelivets negative konsekvenser

viden om onlinelivets negative konsekvenser Vær digital viden om onlinelivets negative konsekvenser Vilkårene for kommunikationen online kan betyde, at nogle mennesker også børn og unge kan finde nye, positive fællesskaber. Nogle børn føler måske,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor:

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor: 10 SOCIALE MEDIER Formål: Dette princip omhandler alle former for teknologi, som eleverne benytter i skolen. Princippet gælder uanset om teknologien er ejet af skolen eller af elever/forældre. Målsætning:

Læs mere

UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN

UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN UDSAGN TIL STANDPUNKTER INTRODUKTIONSØVELSEN UDSKOLINGSKLASSER OG GYMNASIEKLASSER Disse udsagn er til inspiration - I kan også lave jeres egne eller kun vælge et par af dem. Det kommer helt an på, hvordan

Læs mere

Mobning. Mobning. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 10a - Drejebog - Mobning - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål

Mobning. Mobning. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 10a - Drejebog - Mobning - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål 10a - Drejebog - - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelsesrække er en del af temaet om inklusion og eksklusion i forhold til fællesskaber. Ved at nuancere begrebet gennem

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Del 1: Kom godt i gang spillet Del 1: Kom godt i gang Introduktion spillet er et rollespil med tre spillerunder. I hver runde skal man spille en rolle, og skrive sine kommentarer i hånden på en spilleplade. Spillepladen efterligner

Læs mere