MINI KULTUREL RYGSÆK 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MINI KULTUREL RYGSÆK 2014"

Transkript

1 MINI KULTUREL RYGSÆK 2014

2 Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011, nu med tre succesfulde forløb (i 2011, 2012 og 2013) bag sig. Børne- og Ungekulturelt Netværk Svendborg Kommune (BUK Svb.) er projektejer og har i nært samarbejde med centrale kulturinstitutioner, kulturelle foreninger og skolerne i Svendborg Kommune udviklet og kvalificeret MKR til at være et attraktivt og respekteret projekt med 100% belægning. FORMÅL Formålet med Minikulturel Rygsæk (MKR) er at give børn og unge i skole en stærk oplevelse ved mødet med professionelle kunstnere og kunstarter i tæt samarbejde med de lokale kulturinstitutioner og kulturelle foreninger. Folkeskolereformen rummer nye spændende muligheder for forpligtende samarbejde mellem kultur- og foreningslivet og skolen. Med Den åbne skole og Understøttende undervisning er der gode muligheder for samarbejde om kunst og kultur for børn og unge, hvilket MKR er et godt eksempel på. Målet med MKR er at give elever og lærere en anderledes kulturoplevelse og derudover at knytte stærke bånd mellem kulturinstitutionerne og kommunens skoler. I MKR er professionelle kunstnere hvert sted engageret og vil introducere børnene/ de unge til deres kunstart på en ny og anderledes måde i samarbejde med stedets kulturformidlere. Den æstetiske læreproces, der vægter børnenes/ de unges oplevelse, forståelse og eget skabende arbejde, er didaktisk ramme om de enkelte forløb. Under beskrivelsen af hvert forløb på de følgende sider er medtaget overvejelser om hvilke trinmål, der kan opfyldes ved aktiv deltagelse i forløbet. Håbet er, at den Mini Kulturelle Rygsæk kan fortsætte og udvikles fremover. Skolerne er de helt centrale samarbejdspartnere, og vi håber, at I vil tage godt imod projektet! PROJEKTDELTAGERE Projektet rummer i 2014 i alt 6 forskellige forløb i samarbejde med 6 professionelle kunstnere - 6 forløb fra 3-5 dage til elever i klasse. 5 kulturinstitutioner og 2 kulturelle foreninger er involveret som projektejere. BUK Svb. koordinerer hele projektet. Følgende kulturinstitutioner, kulturelle foreninger og kunstnere deltager i 2014: BaggaardTeatret / Uge 48 (3 dagsforløb: 25., 26. og ) 1. klasser: Statsministeren en demokratiworkshop - teaterinstruktør Marie Kilsgaard Møller Svendborg Musikskole / Uge 46 (3 dagsforløb på valgfrie dage) 2. klasser: At komponere og give koncert med sanger Sophus Simonsen SAK Kunstbygning / Uge 46 (3 dagsforløb: 11., 12. og ) 3. klasser (uge 46): TØM BØTTEN en rejse i genbrug med billedkunster Per Buk Svendborg Bibliotek / Uge 46 (5 dagsforløb: ) 4. klasser: Hjemsøgt et skridt nærmere gyset! - med forfatter Line Kyed Knudsen Naturama & sart Danseteater / Uge 48 (3 dagsforløb: 25., 26. og ) 5. klasser: Territorium med danser og koreograf Sofie Christiansen Forsorgsmuseet - Svendborg Museum / uge 45 (3 dagsforløb: den 4., 5. og 6.11.) 6. klasser: Livshistorier hvad skete der så? med forfatter Christel Wiinblad

3 Tilskud til transport Skoler uden for Svendborg by kan få tilskud til dækning af transportudgifter i forbindelse med deltagelse i Mini Kulturel Rygsæk. Tilmelding Ved tilmelding forpligter du dig som lærer på aktiv deltagelse herunder i lærermøde og med elevernes forberedelse og evaluering af besøget på kulturinstitutionen. Angiv skolens navn, kontaktlærer med kontaktoplysninger, klassens navn og elevantal samt om der ønskes tilskud til transportudgiften. Kontaktperson For tilmelding og yderligere information om projektet kontakt Børnekulturkonsulent Anne Bertram, Svendborg Bibliotek: anne.bertram@svendborg.dk / Tlf Læs meget mere om de enkelte forløb på de næste sider og se Projektet støttet af Børne- og Ungekulturelt Netværk Svendborg Kommune Tilmeldingsfristen er den 1. september 2014 Herefter fordeles klasserne ud fra deres ønsker. Skolerne får besked senest den 5. september..

4 BAGGÅRDTEATRET 1.klasser: Statsministeren en demokratiworkshop Kunstner: Teaterinstruktør Marie Kilsgaard Møller Børnene var rigtig glade for forløbet, og de syntes alle sammen, de var blevet klogere i forhold til demokrati, valg, partier etc. Super god måde at introducere begreberne på i børnehøjde. Gertie Skov Holm, Haahrs Skole. Afsæt BaggårdTeatret og Quiasi teater skabte i foråret 2013 forestillingen Statsministeren en demokratiøvelse for de mindste. I det efterfølgende efterår lavede sceneinstruktør Marie Kilsgaard Møller workshops for 1. klasser, hvor hun sammen med børnene undersøgte demokratiet. I efteråret 2014 går hun et spadestik dybere. Formål og indhold Gennem lege og øvelser om ansvar, medbestemmelse og magt ønsker vi at klarlægge og informere vort samfunds yngste borgere om demokratiets grundlæggende principper og privilegierne derved. Efter endt forløb er målet, at de medvirkende børn, udover en bedre kultur og samfundsforståelse, i høj grad har forbedret evnen til at forstå fiktionslag, har opnået større indsigt i vort sprogs mangfoldige udtryksmuligheder, kan bruge sproget til kontakt og som personligt udtryk. At de får udforsket mulighederne for og afprøvet deres evner i at udtrykke sig i billeder, lyd, tekst og dramatisk form. Dagsprogram: Kl : Introduktion og skuespilopvarmning af stemme og krop. Kl : Demokratisnak og præsentation af farvepartier og kampagner. Inddeling af grupper. Kl : Valgkampagner udvikles, herunder sange, valgplakater og taler. Kl : Den store paneldebat med udklædning og afstemninger. Periode: Uge 48: tirsdag den 25., onsdag den 26. og torsdag den 27. november kl Én klasse pr. dag. Lærerintroduktion: 22.oktober 2014 på BaggårdTeatret. Kontaktperson: Lene Struck-Madsen: Tlf , mail: lene@baggaardteatret.dk. Sted: Workshoppen vil blive afholdt på den pågældende skole. Gerne i klasseværelset. Trinmål Efter endt forløb er desuden målet, at de medvirkende børn udover en bedre kultur- og samfundsforståelse, i høj grad har forbedret evnen til at forstå fiktionslag, har opnået større indsigt i vort sprogs mangfoldige udtryksmuligheder, kan bruge sproget til kontakt og som personligt udtryk, og at de får udforsket mulighederne for og afprøvet deres evner ud i, at udtrykke sig i billeder, lyd, tekst og dramatisk form.

5 Læs mere om Statsministeren på

6 Svendborg Musikskole 2. klasser: At komponere og give koncert Kunstner: Sanger Sophus Simonsen Formål Projektets formål er at give børnene mulighed for dels at arbejde målrettet med materiale, som er lavet på forhånd og dels at inddrage dem i den kreative proces, det er at skulle skabe noget selv helt fra bunden. Derved befordres både deres evne til at arbejde disciplineret med en tilstillet musisk opgave og deres egne kreative skabende evner kommer i spil under kyndig vejledning af en erfaren udøvende kunstner. Indhold og program Projektets grundsten er musikudøvelse - musikforståelse - at skabe musik. Processen sker i nært samarbejde mellem folkeskolen, Svendborg Musikskole og den professionelle sanger Sophus Simonsen. Eleverne skal opføre et værk, der består af på forhånd og til lejligheden skrevne satser og desuden af satser, som eleverne selv er med til at komponere i forløbet, baseret på Byggesten. De enkelte satser er tænkt ind i det samlede værk som satserne i en symfoni. Sophus Simonsen besøger klassen i en lektion og introducerer værket: sange, rytmer og byggestensprincippet. På selve dagen sammensættes og komponeres alle elementer til en musikalsk forestilling, hvor eleverne spiller sammen med Sophus Simonsen. Instrumentariet vil primært bestå af symfoniorkestrets slagtøj suppleret med andre klingende instrumenter. Dagen afsluttes med koncert for forældre på scenen i Musikkens Hus. Det medfølgende materiale, som alle lærere får udleveret, lægger op til, og giver anvisninger på, at forsætte arbejdet med at komponere hjemme i klassen. Forløb: Intro 1 lektion med huskunstner, 4 timers workshop og koncert. Periode: Uge 46: 3 dagsforløb på valgfrie dage. Én klasse pr. dag. Formøde for lærere: dato oplyses ved tilmelding. Kontaktperson: Thorkild Borup Nielsen, souschef Svendborg Musikskole, Tlf: /Mail: thorkild.borup.nielsen@svendborg.dk Sted: Svendborg Musikskole, Dronningemaen 57, 5700 Svendborg Trinmål for faget musik efter 2. klassetrin Musikudøvelse følge og holde en puls synge efter anvisninger på tempo, toneleje og udtryk anvende forskellige musikinstrumenter som ledsagelse til leg og sang deltage i sammenspil med enkle rytmiske og melodiske figurer Musikalsk skaben anvende krop, stemme og forhåndenværende klangkilder i skabende musikalsk arbejde skabe lydillustrationer over rim, remser, eventyr eller egne fortællinger Musikforståelse lytte opmærksomt til korte musikstykker, der associerer til noget konkret udtrykke oplevelse af musik i ord, billeder og bevægelse anvende notation til rytme og lyd genkende klangen af størstedelen af musiklokalets instrumenter forstå, at der er forskellige musikgenrer forstå, at musik bruges i mange sammenhænge.

7

8 SAK - Kunstbygning 3. klasser: TØM BØTTEN en rejse i genbrug Kunstner: Billedkunstner Per Buk Formål Intentionen med forløbet er at åbne for en læreproces der giver eleverne mulighed for at fordybe sig i billedsprogets mangfoldige udtryksformer. Det vil ske gennem en dialogbaseret undervisning, hvor eleverne både får lejlighed til at møde nutidskunsten og arbejde individuelt med deres egne billeder.. Mål Forløbet er tilrettelagt med henblik på at: Udvikle elevernes billedsprog og kreativitet gennem praktiske opgaver, der stimulerer fantasien og lægger op til refleksion over virkeligheden. Give eleverne mulighed for at sætte ord på deres oplevelser og begrunde fortolkninger af egne og andres værker. Bevidstgøre eleverne om kunsthistoriens udtryks former, vi har i dag. Indhold & forløb Det konkrete forløb vil begynde i udstillingen Landmalerne, hvor kunstretningerne ekspressionisme og naturalisme vil være repræsenteret. Her vil vi gennemgå en række værker for at undersøge inspirationskilderne, og hvordan man kan bruge bl.a. form, farve og materialer for at opnå et bestemt udtryk. De erfaringer vil blive brugt i billedværkstedet, hvor der skal eksperimenteres med bl.a. medbragte genbrugsmaterialer og maling på en fantasirejse i krop & rum, og collager og skulpturer vil dukke op i en fælles ny verden. Periode: Uge 46: tirsdag den 11., onsdag den 12. og torsdag den 13. november kl Én klasse pr. dag. Lærerintroduktion: Mandag d. 29. september kl Kontaktperson: Mogens Palm, daglig leder: Mail: sak@sak.dk/tlf /Mobil Sted: SAK Kunstbygning, Vestergade 27, 5700 Svendborg Trinmål for faget billedkunst efter 4. klassetrin Billedfremstilling arbejde med former og komposition i billedfladen, herunder størrelsesforhold og placering eksperimentere med teknikker, materialer og værktøjer Billedkundskab anvende billederfaringer fra museer, udstillinger og offentlige rum og internet i eget billedarbejde

9

10 Svendborg Bibliotek 4. klasser: Hjemsøgt et skridt nærmere gyset! Kunstner: Forfatter Line Kyed-Knudsen Formål At give børn i 4. klasse et tilbud om en udvidet og anderledes introduktion til biblioteket og litteraturen med vægt på oplevelse, inspiration og fantasiens kraft. Metoden udvikler nye måder for samarbejdet mellem bibliotek og udøvende kunstnere i den åbne skole (skolereformen) Indhold og forløb Forfatter Line Kyed Knudsen vil arbejde med et gysertema med afsæt i sin serie Hjemsøgt ( Pigen på loftet og Den døde skov - og nr. 3 når også at udkomme inden). Serien er inspireret af en hændelse på den gamle højskole i Svendborg, hvor hun boede/havde tilknytning til i over 2 år af sit liv som ung. Undervisningen vil tage udgangspunkt i seriens personer: Isabella, Lærke, Noah og Asif. Efter gennemgang af virkemidler i gysergenren, får eleverne til opgave at skrive en lille tekst, hvor de vælger at fortælle fra én af de fire personers synsvinkel. Teksten kan være inspireret af noget mystisk, eleverne selv har oplevet, eller gennem research og/eller materialesøgning på nettet. Samarbejdet mellem forfatter eleverne i 4. kl. og bibliotek styrker udviklingen af bibliotekets orientering for børn i 4. kl. og er en fin kombination mellem det faglige i skolen og mødet med forfatteren. Periode: Uge 46: mandag den 10. fredag den 14. november kl Én klasse pr. dag Lærermøde: Torsdag den 9. oktober kl Kontaktperson: Anne Bertram, Børnekulturkonsulent, tlf , mail: anne.bertram@svendborg.dk Sted: Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg Trinmål i faget dansk efter 4. klassetrin: Det talte Sprog: - give udtryk for fantasi, følelser, erfaringer og viden Det skrevne sprog læse: - udtrykke forståelse af det læste mundtligt og skriftligt - søge og vælge skøn- og faglitteratur på bibliotek og i digitale medier - læse sig til danskfaglig viden - læse med bevidsthed om eget udbytte af det læste Det skrevne sprog skrive: - skrive sammenhængende fiktions- og fagtekster - søge information i digitale og trykte tekster og plan lægge den efterfølgende skrivning - skrive beskrivende, refererende og kreativt med et ordforråd tilpasset forskellige teksttyper - bruge skrivning til at fastholde og strukturere ideer og tanker. Sprog, litteratur, kommunikation: - have forståelse for sproget som kunstnerisk udtryk - kende og kunne anvende forskellige væsentlige genrer inden for fiktion og ikke-fiktion - samtale om tekster og andre udtryksformer ud fra umiddelbar oplevelse, kendskab til faglige begreber og begyndende analytisk forståelse - kende brugen af sproglige virkemidler - kende genrers og enkelte forfatterskabers særpræg - søge information på en systematisk måde

11

12 Naturama og sart Danseteater 5. klasser: Territorium Kunstner: Koreograf/Danser Sofie Christiansen Formål At give elever i 5. klasse kendskab til begreberne territorium, kamp, ejerskab og parringsdans. Eleverne inspireres af fortællinger om Naturamas dyr og gennem efterfølgende kreative processer. Periode: Uge 48: tirsdag den 25., onsdag den 26. og torsdag den 27. november kl Én klasse pr. dag. Lærerintroduktion: Torsdag d. 23. oktober kl Kontaktperson: Formidler Mads Nielsen, T , mads@naturama.dk Sted: Naturama Dronningenmaen 30, 5700 Svendborg Indhold og forløb Naturama s formidler tager eleverne med på en kort rundvisning til lands, til vands og i luften. Omdrejningspunktet vil naturligvis være dagens udvalgte begreber beskrevet ovenfor. Herefter giver vi eleverne en platform/arena, hvor de kan få lov til at være voldsomme i deres udtryk og finde deres egen indre kriger igennem bevægelse. Naturamas rum er bygget op som en arena, et sted hvor man battler, men også et laboratorium hvor vi udforsker kroppens og følelsernes muligheder igennem bevægelse. Det er vigtigt at få øget elevernes opmærksomhed på deres krop og dens udtryksmuligheder. De vil få lært en koreografi med afsæt i musikkens billeder og lyde - og ikke mindst give dem mulighed for at være kreative i bevægelse og til sidst være med i en visning af dagens arbejde. Trinmål Idræt Udvise sikkerhed i balance og krydsfunktioner Anvende trin, hop, spring, balance, drejningssving og bøjning Anvende planer, rum, retning, tid, impuls og bevægelsesudslag med og uden musikledsagelse. Kende til grundtræningselementerne, udholdenhed, bevægelighed, styrke, koordination og kondition. Acceptere forskelligheder i egne og andres færdigheder Kende den velkoordinerede bevægelse En helhed, hvor rækkefølgen af delene sættes sammen ud fra en bærende idé Dansk Udtrykke sig i billeder, lyd og tekst i forskelligartede produktioner samt i dramatisk form Drama Kende til montageprincippet som en grundlæggende måde at producere en forestilling på. De enkelte dele sættes sammen til en helhed, hvor rækkefølgen af delene sættes sammen ud fra en bærende ide

13

14 Forsorgsmuseet 6. klasse: Livshistorier hvad skete der så? Kunstner: Forfatter Christel Wiinblad Formål Projektet Livshistorier hvad skete der så? henvender sig til 6. klasser i dansk og historie evt. i et tværfagligt forløb. Eleverne vil ved deres besøg på Forsorgsmuseet skabe kontrafaktiske fremtidsfortællinger (litterære livskort) sammen med forfatter Christel Wiinblad ud fra autentiske skæbnefortællinger fra tidligere børnehjemsbørn. Ved at lade den litterære tilgang danne grundlag for elevernes tolkning af et udvalg af Forsorgsmuseets indsamlede skæbnefortællinger fra tidligere børnehjemsbørn vil elevernes indlevelse og refleksion øges. Samtidig vil de, gennem det kontrafaktiske greb, spejle og koble deres egne erfaringer, holdninger og idéer i det, som de bliver fortalt. Derudover vil det, at tilknytte en litterær kunstner, i særlig grad styrke Forsorgsmuseets egne tolkninger på denne del af kulturhistorien, da f.eks. nye vinkler, handlingsforløb eller årsagssammenhænge vil blev fremlagt og diskuteret i samspil mellem kunstner, elever og museumsformidler. Indhold og forløb Fortælling (introduktion) - De besøgende 6. klasser vil først få en fortælling om livet på børnehjem for fire autentiske skæbner, og eleverne hører på godt og ondt om det at være anbragt i 1950 erne og 1960 erne. Fortællingerne slutter dén dag, de fire børn forlader deres børnehjem. Livshistorier (gruppearbejde) - Eleverne skal i grupper arbejde med én af de skæbnefortællinger, som de netop har fået en fortælling om. For hvad skete der med f.eks. Inga, som gemte sin poesibog eller Tommy, som hadede gymnastik? Christel Wiinblad støtter gennem motiverende spørgsmål anderledes vinkler på elevernes livshistorier, og via forskellige litterære virkemidler, elevernes fantasi og nysgerrighed skabes gruppernes fortællinger gradvist. Bliver gruppernes fortællinger om Inge og Tommy og de andre til tragedier, eventyr eller noget helt tredje? Hver grupper overfører løbende livshistoriens delelementer til et livskort, hvor de kontrafaktiske begivenheder beskrives med fx ord, tegninger eller symboler. Præsentationer (livskort) Efter gruppearbejdet præsenterer grupperne deres livshistorier for hinanden. Med støtte i deres livskort for en af de fire skæbner, skal grupperne fortælle resten af klassen, hvad de mener, der skete videre frem og hvorfor for Inga, Tommy og de andre.gruppernes fortællinger på livskortene indsamles efterfølgende af Forsorgsmuseet, som, efter MiniKulturel Rygsæk 2014 er afsluttet, udstiller alle de indsamlede livskort fra alle de besøgende skoleklasser sammen med de fire autentiske skæbnefortællinger. Periode: Uge 45: Tirsdag den 4., onsdag den 5. og torsdag den 6. november kl Én klasse pr. dag Lærermøde: 16. september Kontaktperson: Sarah Smed, Museumsinspektør. Tlf / / sarah@svendborgmuseum.dkeum Sted: Forsorgsmuseet, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg Trinmål: Historie eleverne vil i projektet udvikle deres evne til at problematisere, analysere, reflektere, begrunde, vurdere, forklare og fremstille Dansk / tale eleverne vil arbejde med argumentation, fortolkning og begrundelser. De skal lytte til andre elevers fremlæggelse. De skal gennemføre en længere mundtlig fremstilling gennem deres egne fortællinger, og samtale om og debattere selvvalgte emner i deres egne fortællinger først i grupperne og dernæst i klassen.

15

16 Følgende kulturinstitutioner, kulturelle foreninger og kunstnere deltager i Mini Kulturel Rygsæk i 2014: BaggaardTeatret / Uge 48 (3 dagsforløb: 25., 26. og ) 1. klasser: Statsministeren en demokratiworkshop - teaterinstruktør Marie Kilsgaard Møller Svendborg Musikskole / Uge 46 (3 dagsforløb på valgfrie dage) 2. klasser: At komponere og give koncert med sanger Sophus Simonsen SAK Kunstbygning / Uge 46 (3 dagsforløb: 11., 12. og ) 3. klasser (uge 46): TØM BØTTEN en rejse i genbrug med billedkunster Per Buk Svendborg Bibliotek / Uge 46 (5 dagsforløb: ) 4. klasser: Hjemsøgt et skridt nærmere gyset! - med forfatter Line Kyed Knudsen Naturama & sart Danseteater / Uge 48 (3 dagsforløb: 25., 26. og ) 5. klasser: Territorium med danser og koreograf Sofie Christiansen Forsorgsmuseet - Svendborg Museum / uge 45 (3 dagsforløb: den 4., 5. og 6.11.) 6. klasser: Livshistorier hvad skete der så? med forfatter Christel Wiinblad svb 2485

Børne- og ungekulturelt. netværk MINIKULTUREL RYGSÆK

Børne- og ungekulturelt. netværk MINIKULTUREL RYGSÆK Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i Minikulturel Rygsæk MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011.

Læs mere

Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017

Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017 Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017 Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet

Læs mere

Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019

Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019 Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019 Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i Minikulturel Rygsæk MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013

PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013 PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013 BØRNEKULTURELT NETVÆRK SVENDBORG KOMMUNE 2013 BAGGRUND Minikulturel Rygsæk (MKR) i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011, nu med to succesfulde forløb

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

NYHED! For 1. - 7. klasse. inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK

NYHED! For 1. - 7. klasse. inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK NYHED! For 1. - 7. klasse inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK 2013 Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! Børnekulturelt Netværk Svendborg Kommune (BKN

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre Fag: Kompetencemål Musik Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. / 10. klassetrin Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( )

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. ( ) Fælles mål efter 4klasse bruge talespret i samtale, samarbejde diskussion fungere som ordstyrer i en gruppe videreudvikle ordforråd, begreber faglige udtryk fortælle, forklare, kommentere, interviewe fremlægge

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Musik Klasse:1 A Lærer: CA Fagområde/ emne Sang Året Stemmepleje året fastholde lysten til at bruge stemmen og synge sammen enstemmigt Opvarmning Registre Klang stemmen Opmærksomhed omkring stemmepleje Hørelære året Indlære en sang gennem vokal

Læs mere

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans.

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans. I n t r o d u k t i o n t i l u n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l e t D a n s M u s i k k e n 2. - 5. k l a s s e i musik og idræt er et undervisningsmateriale til dig, der ikke har det store dansekendskab,

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling

Årsplan dansk 4. klasse 2012/13 Lone Telling & Susanne Salling Pædagogiske overvejelser Vi vil, når det er hensigtsmæssigt, arbejde med Cooperative Learning, som er en arbejdsform, der engagere og aktivere eleverne i interaktion med hinanden og underviseren. Kort

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

Slutmål og undervisningsplan for faget Billedkunst

Slutmål og undervisningsplan for faget Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder gennem kreative og skabende fremstillinger. Ved at producere,

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Fag formål Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske

Læs mere

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17.

Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Undervisningsplan musik 5.klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17.

Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Undervisningsplan musik.4 klasse 16/17. Emne: We Are All Mad Tematisk tager vi af sæt i The Beatles album Stg. Pepper grundet i den surrealistiske musiske tilgang i musikken som komplimentere den verden

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. FAGPLAN. FAG: Musik KLASSE: 1 kl. ÅR:

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Objective/ Formål. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Objective/ Formål OMRÅDE Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Det talte sprog Year Learning Outcomes Activities/Assessments

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz

Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz 1/6 Kiki af Kasper Kjeldgaard Stoltz Niveau 5. - 6.klasse Varighed 14-16 lektioner Faglige mål I dette forløb arbejder eleverne gennem filmanalyse af Kiki den lille heks, med overgangen fra barn til ung.

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/ 20 Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Trut og Trommer, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den

Læs mere

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD AKTIVITETSTEMA KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Indhold 3 4 5 6 8 9 Indledning Kulturelle udtryksformer og værdier i Fremtidens Dagtilbud Fokusområder Pædagogiske

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Materielt Design 2. 6. klasse

Materielt Design 2. 6. klasse Materielt Design 2. 6. klasse Faget Materielt Design på Interskolen er en samtænkning af følgende af folkeskolens fag: håndarbejde, sløjd og billedkunst. Undervisningen vil derfor i praksis inddrage alle

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse

Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Årsplan 2011/2012 for musik i 4. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse

Årsplan. Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse Årsplan Skoleåret 2014/2015 Linjefag 7. 9. klasse 1 Årsplan for Linjefag musik FAG: Musik KLASSE: 7-9 klasse ÅR: 14/15 Lærer: MG August Oktober Opbygning af et fælles repertoire til Spil Dansk Dagen samt

Læs mere

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser:

Årsplan for klasse Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: Årsplan for 1-2-3. klasse. 2016-2017. Musik. Lærer: Anne V. Overvejelser: I trinmålene for musik er undervisningens udvikling opdelt i 3 områder: Musikudøvelse Musikalsk skaben Musikforståelse I 1. klasse

Læs mere

Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Hjemkundskab.

Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Hjemkundskab. Opgaver til hjemkundskab I indgangen Mad i Nicaragua har eleverne mulighed for at læse om nogle af de typiske fødevarer, der findes i Nicaragua. Ved at lære om nicaraguanske madvarer oplever eleverne en

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret 2018-19 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på

På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på På Friskolen Østerlund lægger vi i danskundervisningen særligt vægt på tale, fremlægge og optræde til morgensamling tidlig læseindlæring og udvikling af læseglæde børnestavning som redskab i den tidlige

Læs mere

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering

Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering Årsplan musik 1.a og 1.b på Interskolen 2012/2013 Periode Musikaktiviteter Materialer Evaluering 33 Velkommen til musik. Introduktion til musiklokalet og dets instrumenter. Regler og rutiner i musiklokalet.

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15 Digital undervisning - ipad: I udskolingen er undervisningen digital i de fleste timer, da alle elever bruger den af skolen udleverede ipad som platform. Der vil derfor, for så vidt muligt, ikke have bøger

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 1. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Billedkunst - læseplan for Engskolen

Billedkunst - læseplan for Engskolen Billedkunst - læseplan for Engskolen Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at se og sanse

Læs mere

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17 KULTURENS BØRN Kreative børn 2016-17 Intro Kære skoler Kulturinstitutionerne, Ungdomsskolen, Børnekulturkonsulenten og Uddannelseshuset arbejder sammen om at styrke samarbejdet og formidlingen af kulturtilbud

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Musik i fællesskab, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for 2.kl, dansk 2011-2012 Udarbejdet af Jesper Jørgensen, Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33 Ryste sammen uge Introdag fredag! Lære at bruge pc erne

Læs mere

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier Idræt Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder:

Målene for musikundervisningen er afstemt efter disse 3 kompetenceområder: Årsplan for musik i 2. klasse 2016-2017 Form og indhold: Nedenstående årsplan er blot en skitse der skal derfor tages forbehold for ændringer. Under hvert emneområde er skrevet en masse aktiviteter, sange

Læs mere

UVMs Læseplan for faget Musik

UVMs Læseplan for faget Musik UVMs Læseplan for faget Musik Læseplanen er struktureret ud fra de tre centrale kundskabs- og færdighedsområder. Den indeholder en angivelse af undervisningens progression i den obligatoriske musikundervisnings

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Læseplan for valgfaget billedkunst

Læseplan for valgfaget billedkunst Læseplan for valgfaget billedkunst Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Billedkommunikation 4 Billedanalyse 6 Indledning Faget billedkunst som valgfag er etårigt og kan placeres i

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017 Åben skole s tilbud til skolerne 2016/2017 Kære skoler i Ringsted kommune s Åben-skole-katalog indeholder i år både nye og velkendte tilbud. Fælles for dem alle er, at der er fokus på læring, viden og

Læs mere

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik Skoleafdelingen Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har

Læs mere

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen Skoleafdelingen Åben Skole - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har særligt

Læs mere

Animeret til læsning

Animeret til læsning Animeret til læsning - et udviklingsprojekt under Nationalt Videncenter for Læsning Hanne Pedersen, Jette Hagelskjær, Aase Holmgaard VIA University-College Hvordan kan animationsfilmens og skriftsprogets

Læs mere

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød)

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Kapitel og fokus Antal uger Kompetenceområder Færdigheds-/vidensmål Fandango 3 - Grundbog og arbejdsbog A + B Kapitel 1: Om personkarakteristik 4-5

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for ØRNEGRUPPEN, dansk 2010-2011 Udarbejdet af Jane Kinnberg og Mark Chapman, Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33, 34, 35 ISPIGEN. Bruge talesproget

Læs mere

Årsplan Dansk 3. klasse 2013/2014 Grindsted Privatskole

Årsplan Dansk 3. klasse 2013/2014 Grindsted Privatskole Dansk 3. klasse: Forma let med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forsta else af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Periode Emne Beskrivelse Mål

Periode Emne Beskrivelse Mål Årsplan for Dansk for 5. Klasse 2012-13 Bogsystem: Alle tiders dansk 5. klasse, oplevelsesbog Alle tiders dansk 5. klasse, aktivitetsbog Der anvendes desuden supplerende materialer, til ekstra arbejde

Læs mere

Fagplan for billedkunst

Fagplan for billedkunst Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog

Læs mere

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere