Afsagt den 6. december 2012 i sag nr. BS /2011 og sag nr. BS 3-159/2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afsagt den 6. december 2012 i sag nr. BS 3-1973/2011 og sag nr. BS 3-159/2012"

Transkript

1 DOM Afsagt den 6. december 2012 i sag nr. BS /2011 og sag nr. BS 3-159/2012 A mod Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen BS / A mod Skatteministeriet er anlagt den 27. december Sagen BS 3-159/ A mod Skatteministeriet er anlagt den 1. februar Retten har i medfør retsplejelovens 254 besluttet, at de to sager skal behandles i forbindelse med hinanden. Sagsøgeren har nedlagt følgende påstande: "Påstande vedrørende momstilsvaret Der nedlægges principalt påstand om, at Skatteministeriet tilpligtes at anerkende, at A' afgiftstilsvar for perioden 1. januar december 2009 nedsættes med kr , samt at A afgiftstilsvar for perioden 1. januar december 2009 nedsættes med kr Der nedlægges subsidiært påstand om, at Skatteministeriet tilpligtes at anerkende, at A' afgiftstilsvar for perioderne 1. januar december 2008 og 1. januar december 2009 hjemvises til fornyet behandling ved SKAT. Påstande vedrørende registreringsafgift Der nedlægges principalt påstand om, at Skatteministeriet tilpligtes at anerkende, at der ikke er grundlag for at opkræve virksomheden X Biler v/a tidligere godtgjort registreringsafgift for perioden 1. januar december 2008 samt perioden 1. januar december Der nedlægges subsidiært påstand om, at Skatteministeriet tilpligtes at anerkende, at opkrævningen af registreringsafgift for virksomheden X Biler v/a i perioden 1. januar december 2008 og i perioden 1. januar december 2009 hjemvises til fornyet behandling ved SKAT." Sagsøgtes har påstået frifindelse. Sagsøgte har om sagernes problemstillinger og faktum i påstandsdokumentet anført følgende: "Momssagen (rettens sagsnr. 1973/2011) vedrører spørgsmålet om, hvorvidt sagsøgeren skal betale moms til SKAT med kr ,- for 2008 og kr ,- for 2009, jf. momslovens 4, stk. 1, jf. 27, stk. 1, af bilsalg, eller om sagsøgerens bilsalg kan anses for momsfrie i medfør af momslovens 34, stk. 1, nr. 1.

2 - 2 - Registreringsafgiftssagen (rettens sagsnr. 159/2012) vedrører spørgsmålet om, hvorvidt sagsøgeren skal tilbagebetale godtgjort registreringsafgift med i alt kr ,-, hvilket beløb sagsøgeren i årene 2008 og 2009 har fået udbetalt fra SKAT i medfør af registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1. Dette afhænger af, om bilerne kan anses for udført fra landet. 1. Sagernes baggrund Virksomheden X Biler, drives af sagsøgeren som enkelmandsvirksomhed. Virksomheden beskæftiger sig med salg af brugte biler i Danmark, samt eksport af biler til andre EU-lande. I forbindelse med eksportsalg får sagsøgeren godtgjort registreringsafgift. Ved salg i Danmark anvender sagsøgeren brugtmomsordningen (fortjenestmargenordningen), hvorefter der alene skal beregnes moms af fortjenesten ved videresalget af de brugte genstande - i modsætning til den almindelige momsordning, hvor der skal beregnes 25 pct. moms af hele salgssummen. Ved eksport af brugte biler til andre EU-lande sker salget uden moms.... Den 22. september 2010 traf SKAT afgørelse både i momssagen og registreringsafgiftssagen.... Ved afgørelsen blev sagsøgerens momstilsvar for perioden 1. januar december 2009 forhøjet med i alt kr ,-, og samtidig blev sagsøgeren for perioden 1. januar december 2009 efteropkrævet registreringsafgift på i alt kr ,-. Baggrunden for afgørelsen var, at SKAT ikke fandt, at sagsøgeren opfyldte betingelserne for at undlade at beregne moms i forbindelse med en række eksportbilsalg, og at sagsøgeren ikke reelt havde udført de biler fra Danmark, som han havde oplyst i forbindelse med udbetalingen/godtgørelsen af registreringsafgift. 2. Særligt om momssagen Det fremgår af SKATs sagsfremstilling,... at sagsøgeren i årene 2008 og 2009 eksporterede biler uden moms til en række købere i andre EU-lande. I den forbindelse var en del af eksportomsætningen for 1. halvår 2008 og 3. kvartal 2009 indberettet til listesystemet, hvorimod den øvrige omsætning ikke var listeindberettet.... SKAT modtog den 20. marts 2009 en henvendelse fra de italienske skattemyndigheder,... hvorved de danske myndigheder blev anmodet om dokumentation vedrørende nogle biler, som sagsøgeren havde listeangivet som solgt uden moms til den italienske virksomhed, IT , Tarrab Mohamad Yehia.... I henvendelsen fra de italienske myndigheder,... rubrik 6, som indeholdt de generelle bemærkninger til, hvorfor oplysningerne ønskedes udvekslet, havde de italienske myndigheder afmærket felterne: "tvivl vedrørende transaktion", "tvivl vedrørende transport", "tvivl vedrørende betaling" og "mistanke om bedrageri". SKAT indhentede endvidere i forbindelse med sagens behandling kontroloplysninger fra de tyske og polske skattemyndigheder vedrørende sagsøgerens påståede salg af brugte biler til momsregistrerede købere i de pågældende lande.

3 - 3 - SKATs anmodning blev besvaret af de tyske myndigheder den 12. august Af besvarelsen... fremgik blandt andet, at selskabet HADI Ex-Import GmbH havde været i likvidation siden 3. april 2008, og at virksomheden ikke havde momsangivet foretagne erhvervelsesmomspligtige køb inden for EU - dvs. ikke angivet tysk erhvervelsesmoms af de biler, som sagsøgeren påstår, at selskabet skulle have købt. Endvidere fremgår det, at den ansvarlige efterforsker hos de tyske myndigheder fandt, at "en anden virksomhed" havde misbrugt HADI Ex-Import GmbH's registrerings-/momsnummer.... De polske myndigheder besvarede den 15. september 2009 SKATs henvendelse... Af besvarelsen,... fremgår blandt andet følgende:... "During tax control and checking actions in firm: "LIDER" S.C. (PL ) one of the partners - Mr. Radoslaw Wasilewski stated in writing that none of them has bought vehicles in firm: X-Biler v/a,, Denmark. Moreover according to statement, the taxpayer has never been to Denmark and none of the partners of partnership purchased cars from Danish traders. Because of fact that business activity of partnership: "LIDER" is trade in second-hand cars, Mr. Wasilewski explained that transactions (purchases of cars) take place first of all on the territory of Germany and - sporadically - in Italy. Only on the basis of "purchase-sale" agreements". 3. Særligt om registreringsafgiftssagen Det fremgår af sagsfremstillingen til SKATs afgørelse, ekstrakten, side 176, at sagsøgeren i perioden 1. januar december 2009 fik udbetalt godtgørelse af registreringsafgift for en række biler i forbindelse med påstået udførsel fra landet, jf. registreringsafgiftslovens 7 b. Sagsøgeren fik i årene 2008 og 2009 udbetalt godtgørelse på henholdsvis kr ,- og kr ,- svarende til i alt kr ,-... Med udgangspunkt i de refunderede afgiftsbeløb har SKAT skønnet, at der er tale om påstået udførsel af i størrelsesordenen biler til andre EU-lande samt tredjelande.... I forbindelse med registreringsafgiftssagens behandling ved Landsskatteretten fremlagde sagsøgeren (ny) dokumentation i form af forsikringspapirer for 2 af bilerne samt udskrifter fra web-siden hvor det fremgik, at yderligere 14 af de i sagen omhandlede biler var registreret i Litauen. Landsskatteretten nedsatte herefter registreringsafgifts- /tilbagebetalingskravet på kr ,- med den del af den tidligere godtgjorte registreringsafgift, der vedrørte ovennævnte i alt 16 biler... SKAT har... beregnet, at registreringsafgiftskravet skal nedsættes med kr ,-. Registreringsudgiftskravet udgør herefter kr ,-. Sagsøgeren har til støtte for sine påstande i påstandsdokumentet anført følgende:

4 - 4 - Sagsøgers overordnede anbringender vedrørende momstilsvaret Til støtte for den nedlagte principale påstand gøres det overordnet gældende, at betingelserne for afgiftsfritagelse i henhold til bestemmelsen i momslovens 34, stk. 1, nr. 1 sammenholdt med 6. momsdirektivs artikel 28 c, pkt. A, litra a konkret er opfyldt i nærværende sag, at A havde en berettiget forventning om, at den fremlagte dokumentation for eksporten af biler til udlandet var tilstrækkelig, hvorfor der ikke kan tillægges momsafgift på et tidspunkt, før denne berettigede forventning er ophørt. Til støtte for den nedlagte subsidiære påstand gøres det overordnet gældende, at A ved salg af brugte biler, som ikke kan anses for udført til andet EU-land, må være berettiget til at anvende brugtmomsordningen efter momslovens kap. 17. Sagsøgers overordnede anbringender vedrørende registreringsafgiftskorrektionen Til støtte for den nedlagte principale påstand gøres det overordnet gældende, at betingelserne for god tgørelse/refusion af registreringsafgift i henhold til registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1 konkret er opfyldt i nærværende sag, at A havde en berettiget forventning om, at den fremlagte dokumentation for eksporten af biler til udlandet var tilstrækkelig, hvorfor der ikke kan pålægges refundering af registreringsafgift på et tidspunkt, før denne berettigede forventning er ophørt. Til støtte for den nedlagte subsidiære påstand gøres det overordnet gældende, at sagen bør hjemvises til SKAT, såfremt Retten når frem til, at A på behørig vis har godtgjort, at mere end 16 biler er dokumenteret udført fra Danmark.

5 - 5 - Nærmere om regelgrundlaget i forhold til momsforhøjelsen Momsforhøjelsen på kr sker med henvisning til momslovens 34, stk. 1, nr. 1: Følgende leverancer af varer og ydelser er fritaget for afgift: 1) Levering af varer, der af virksomheden eller af erhververen eller for disses regning forsendes eller transporteres til et andet EU-land, når erhververen er registreret i et andet EU-land efter regler svarende til 47, a, 51 eller 51 a. Fritagelsen omfatter dog ikke levering af varer, der afgiftsberigtiges efter reglerne i kapitel 17. Denne bestemmelse i momslovens 34, stk. 1, nr. 1 er udtryk for en gennemførsel af 6. momsdirektivs artikel 28c, punkt A, litra a i dansk ret. Enhver anvendelse af momslovens 34, stk. 1, nr. 1 skal derfor ske efter fortolkning af 6. momsdirektivs artikel 28c, punkt A, litra a, hvoraf fremgår, at der er afgiftsfritagelse ved: levering af goder, som defineret i artikel 5, når disse goder af sælgeren eller af erhververen eller for disses regning forsendes eller transporteres til steder uden for det i artikel 3 omhandlede område, men inden for Fællesskabet, til en anden afgiftspligtig person eller til en ikke-afgiftspligtig juridisk person, som handler i denne egenskab i en anden medlemsstat end den, hvor forsendelsen eller transporten af goderne påbegyndes. I forhold til art. 28c, punkt A i 6. momsdirektiv, har Ministerrådet og Kommissionen afgivet følgende erklæring: Rådet og Kommissionen erklærer, at anvendelsen af overgangsordningens bestemmelser under ingen omstændigheder må have til følge, at den i artikel 28C, punkt A, omhandlende fritagelse nægtes, hvis det efterfølgende viser sig, at erhververen har afgivet ukorrekte oplysninger, mens den afgiftspligtige har truffet de nødvendige foranstaltninger for at undgå ukorrekt anvendelse af momsreglerne i forbindelse med leveringen fra sin virksomhed. Efter erklæringen, der er bindende for SKAT, skal den momspligtige træffe de nødvendige foranstaltninger for at undgå ukorrekt anvendelse af momsreglerne. Afgørende er således, hvorvidt A har truffet de nødvendige foranstaltninger for at undgå ukorrekt anvendelse af momsreglerne. Som fortolkningsbidrag til 6. momsdirektivs artikel 28c, punkt A, litra a, skal der endvidere henvises til EF-domstolens dom i sagen C-409/04, Teleos m.fl. Sagen vedrørte en kontrakt mellem en leverandør og en køber, hvorefter sidstnævnte efter de pågældende varers udtagelse af et lager beliggende i leverandørmedlemsstaten er ansvarlig for deres transport til en anden medlemsstat. I omtalte sag C-409/04, Teleos m.fl. udtalte EF-domstolen, at artikel 28c, punkt A, litra a), første afsnit skal fortolkes således,

6 - 6 - "at bestemmelsen er til hinder for, at de kompetente myndigheder i leveringsmedlemsstaten kræver, at en leverandør, der har handlet i god tro, og som har fremlagt beviser, der umiddelbart støtter hans ret til fritagelse af en levering af goder inden for Fællesskabet, efterfølgende skal betale moms af disse goder, når disse beviser viser sig at være falske, og det ikke er påvist, at leverandøren har medvirket i momssvigen, forudsat, at han har truffet enhver rimelig foranstaltning, der stod i hans magt, for at sikre, at den levering inden for Fællesskabet, som han har foretaget, ikke fører til deltagelse i sådan svig. Med henvisning til ovenfor citerede erklæring samt EF-domstolens udtalelse i sagen C- 409/04, Teleos m.fl., vil en myndighed ikke kunne kræve moms efterbetalt efter momslovens 34, stk. 1, nr. 1, hvis leverandøren har truffet enhver rimelig foranstaltning, der stod i hans magt, for at sikre levering inden for EU. Såfremt Retten måtte nå til det resultat, at A ikke har løftet bevisbyrden for, at de i sagen omhandlede biler retmæssigt er leveret inden for EU, er det herefter afgørende, hvorvidt A har truffet enhver rimelig foranstaltning, der stod i hans magt for at sikre levering inden for EU. Momslovens 34, stk. 1, nr. 1 er således ikke udtryk for et objektivt ansvar for leverandøren, hvorimod A ansvar skal vurderes subjektivt efter en almindelig agtpågivenhedsnorm. Nærmere om regelgrundlaget i forhold til registreringsafgiften Efteropkrævningen af registreringsafgiften på kr begrundes med henvisning til registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1, hvoraf fremgår, at Afgiften af et brugt motorkøretøj, der er afgiftsberigtiget efter 4, 5, 5 a, 6, 6 a, 6 b, 29 eller 29 a, godtgøres, såfremt køretøjet afmeldes fra motorregisteret og udføres fra landet I den forbindelse henviser SKAT endvidere til, at det af Punktafgiftsvejledningen afsnit E.1.6 fremgår: Herudover skal der foreligge dokumentation fra det land, køretøjet udføres til. Dokumentation for udførselen skal foreligge seneste 3 måneder efter vurderingen Ved udførsel til andre EU-lande skal fremlægges dokumentation i form af faktura, bevis på indregistrerings i et andet land, eller andet, som regionen skønner egnet som dokumentation. Det bemærkes, at SKAT ikke har henvist til hvilken punktafgiftsvejledning, som der citeres fra. Det kan imidlertid konstateres, at det først citerede afsnit er udgået fra punktafgiftsvejledningen 2010 gældende fra den 19. januar 2010 og frem. Af seneste punktafgiftsvejledning fremgår følgende vedrørende dokumentationen:

7 - 7 - Dokumentation mv. Køretøjet skal være afmeldt senest 1 måned efter værdifastsættelsen (vurderingen). Dokumentation for udførslen skal foreligge senest 3 måneder efter vurderingen. Ved udførsel til lande uden for EU vil eksempelvis udførselsangivelsen dog kunne fremlægges som dokumentation. Ved udførsel til andre EU-lande skal fremlægges~dokumentation i form af faktura, bevis på indregistrering i et andet land, eller andet, som regionen skønner egnet som dokumentation. o I forhold til det for sagen relevante regelgrundlag kan det sammenfattende konstateres, at hverken momslovgivningen eller registreringsafgiftslovgivningen indeholder specifikke formkrav til, hvorledes sagsøger skal sandsynliggøre, at de omtvistede biler er eksporteret ud af landet. Heller ikke SKAT s egen vejledninger opstiller nogen faste formkrav herfor. Det fremgår derimod direkte af SKATs egen vejledning, at der kan anvendes alternativ dokumentation, hvorfor det må være tilstrækkeligt at kunne sandsynliggøre, at bilerne er udført af Danmark, idet hensynet bag de i nærværende sag relevante bestemmelser i momsog registreringsafgiftsloven i det hele må være at sikre, at bilerne omfattet af de relevante bestemmelser de facto er udført af Danmark. De relevante bestemmelser i moms- og registreringsafgiftsloven er konkret opfyldt A har i den i sagen omhandlede periode drevet en helt almindelig forretning med eksport af biler. Der er underskrevet slutseddel for samtlige af de eksporterede biler, hvoraf fremgår bilernes mærke, model og stel nr. Herudover er der på slutsedlerne påstemplet firmanavn på de udenlandske købere i forbindelse med underskrivelsen, og prisen på bilerne har alene været angivet i euro af hensyn til, at køberne var fra EU. Der henvises i det hele til de vedlagte slutsedler jf. bilag 7 (ekstrakten side ). Det skal i den forbindelse oplyses, at A normalt afregner i danske kroner, når han sælger brugte biler til danske kunder, hvorfor afregning i euro alene har været begrundet i eksporten. Der kan i den henseende henvises til faktura af den 21. januar 2011, jf. bilag 8 (ekstrakten side 180). A blev på et tidspunkt kontaktet af..., der oplyste at repræsentere to købere, der drev forretning i Tyskland. Der blev i den forbindelse indgået aftale om, at A skulle opkøbe nogle brugte biler på de danske bilauktioner med henblik på eksport til omtalte købere.... ville så til gengæld på vegne af opkøberne fremskaffe slutsedler samt transport, idet der i branchen er kutyme for, at køber normalt afholder omkostningerne til transporten. A har på intet tidspunkt i forbindelse med eksporten betalt et honorar eller lignende til..., idet A alene handlede med opkøberne, der givetvis har betalt et mindre beløb for... ulejlighed med planlægningen i

8 - 8 - forhold til transport og betaling. I forhold til transporten kan det oplyses, at A ofte har været til stede, når bilerne blev hentet af købers transportør. A har således på intet tidspunkt haft anledning til at betvivle, at bilerne skulle eksporteres til et andet EU-land. De underskrevne slutsedler er alle udfærdiget med henblik på eksport, hvorfor prisen er angivet i euro, og de er alle underskrevet af europæiske købere. På den baggrund må det lægges til grund, at A har været i begrundet god tro i henseende til, at bilerne er leveret inden for EU. A har fulgt den normale procedure for eksport ved anvendelse af blanket nr , jf. bilag 5 (ekstrakten side ), og i den forbindelse har SKAT flere gange haft mulighed for at besigtige bilerne, når de har stået på en af de tre tidligere omtalte pladser. I tilknytning hertil henledes opmærksomheden på, at A hen over årene de facto har fremvist ca. 25 biler for SKAT hos SKATs samarbejdspartner, FDM, Håndværkervej, 9000 Aalborg efter at SKAT har anmodet A om at fremvise de konkrete biler for SKAT. På baggrund af det ovenfor anførte, har A ikke alene foretaget enhver rimelig foranstaltning for at sikre levering inden for EU. Han har tillige været i begrundet god tro med hensyn til udførelsen af bilerne til et andet EU-land, og der er ikke af SKAT fremført dokumentation for, at A har været i ond tro og i øvrigt medvirkede til svig. Det skal i den henseende i øvrigt bemærkes, at A ikke har opnået nogen ekstraordinær gevinst ved bileksporten. Derfor har A også sideløbende været beskæftiget som chauffør, hvortil der henvises til tidligere fremlagt anbefaling fra A/S, jf. bilag 3 (ekstrakten side 104). Han har således alene i indkomstårene 2008 og 2009 haft et resultat fra virksomheden før renter på kr og kr , jf. side 5 i årsrapport 2009, der er fremlagt som bilag 4 (ekstrakten side 161). Til sagens fulde oplysning skal det bemærkes, at de efterfølgende renteudgifter udgjorde ca. kr for såvel 2008 og Denne beskedne fortjeneste efter renter, for hvilken der retmæssig er afregnet indkomstskat, er ikke anfægtet af SKAT. A må således anses for at have udvist en sædvanlig agtpågivenhedsnorm i forbindelse med salget og eksporten af de i sagen omhandlede biler, hvorfor der ikke er grundlag for at kræve efterbetalt moms efter momslovens 34, stk. 1, nr. 1. Det fremgår direkte af citatet fra Punktafgiftsvejledningen afsnit E.1.6., at der ikke kan stilles krav om, at eksporten til andre EU-lande skal dokumenteres ved attest eller lignende fra det land, hvortil bilerne eksporteres. Det er således tilstrækkeligt med dokumentation i form af faktura eller andet, som måtte findes egnet til dokumentation af eksporten. I nærværende sag er der fremlagt slutsedler, hvoraf det fremgår, at køberne er udenlandske, og det kan endvidere fremhæves, at betalingerne har fundet sted i udenlandsk valuta i form af euro, hvortil der henvises til tidligere fremlagte udskrift fra homebanking af dato den 18. august 2010, jf. bilag 9 (ekstrakten side 166).

9 - 9 - Det skal endvidere fremhæves, at ingen af bilerne er fundet i Danmark. Der er således intet objektivt, der støtter det synspunkt, at bilerne ikke skulle være eksporteret til et andet EUland. Det skal i den forbindelse påpeges, at det ikke forekommer sandsynligt, at bilerne skulle befinde sig i Danmark, idet bilerne ikke kan indregistreres i Danmark på ny. Med den fremlagte dokumentation i form af slutsedler, pengestrømme, registreringsnumre og udskrifter fra jf. bilag 7, 9, 11, 12 og 13 samt må det henset til SKATs egen vejledning anses for dokumenteret eller i det mindste sandsynliggjort, at samtlige de solgte biler de facto er udført af Danmark af A, hvorfor der ikke er grundlag for at efteropkræve A registreringsafgift under henvisning til registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1. Nærmere om bevisbyrdefordelingen i sagen De af SKAT gennemførte korrektioner udspringer helt grundlæggende af en opfattelse hos SKAT om, at de omtvistede biler de facto ikke har forladt Danmark. Denne opfattelse kommer klart til udtryk i bl.a. Landsskatterettens kendelse side 4 i momssagen (ekstrakten side 5), hvor det fremgår, at SKAT finder, at hele arrangementet indikerer, at bilerne rettelig er solgt til en dansk virksomhed. Det afgørende tvistpunkt i sagen er, hvorvidt A for 2008 og 2009 i tilstrækkeligt omfang har sandsynliggjort, at de omtvistede biler de facto er udført af Danmark. Det bestrides ikke, at A som udgangspunkt har bevisbyrden for, at bilerne de facto er eksporteret ud af Danmark. Men det gøres gældende, at denne bevisbyrde konkret er løftet i tilstrækkeligt omfang. Sagsøgtes fremsatte i sit svarskrift af den 16. marts 2012 en lang række opfordringer til sagsøger om at fremlægge ganske omfattende mængde dokumentationsmateriale vedrørende eksporten af de omtvistede biler. Som anført i replikken vil en besvarelse af alle disse opfordringer være ekstremt ressourcekrævende for sagsøger set i forhold til, hvor forholdsvis let sagsøgte, Skatteministeriet, kunne indhente oplysningerne. Det fastholdes i forlængelse heraf, at sagsøgte er nærmest til at foretage en undersøgelse af, om bilerne befinder sig i et andet land, idet sagsøger har dokumenteret, at en lang række af de biler, han har solgt, de facto er udført af Danmark. Sagsøger har ikke samme muligheder som sagsøgte for at foretage undersøgelser af, hvor de i sagen omhandlede biler er indregistreret. Det må anses for et relativt enkelt skridt fra sagsøgtes side at anmode myndighederne i Rusland, Hviderusland, Litauen og Polen om at undersøge, hvorvidt de i sagen omhandlede biler er eller har været indregistreret i disse lande. Dette har hverken SKAT, Landsskatteretten eller sagsøgte trods gentagne opfordringer hertil ønsket at medvirke til. Dette må anses at være i klar strid med officialmaksimen, som såvel SKAT som Landsskatteretten er underlagt. A har efter nærværende sags opståen gjort alt, hvad der står i hans magt for at lokalisere bilerne. I den forbindelse er det lykkes A at få kontakt med... Han har ikke ønsket at bidrage

10 nævneværdigt til sagen, men han ville oplyse, at det var ham bekendt, at bilerne primært var solgt videre til Rusland, Hviderusland, Litauen og Polen. På baggrund af de oplysninger har A være i kontakt med myndighederne i flere af de pågældende lande, men det har vist sig at være en vanskelig opgave at få undersøgt, hvor bilerne er indregistreret. Konkret er det lykkes A er fremskaffe følgende dokumentation: 1. A har ved bilag (ekstrakten side ) de facto dokumenteret, at 14 biler befinder sig i Litauen. 2. Som bilag 13 og 14 (ekstrakten side ) er fremlagt 2 erklæringer vedrørende forsikringsstatus på bilerne med VIN nummer WF0MXXGCDM7C33050 og VIN nummer VF7DCRFNC Disse bilag dokumenterer, at disse to biler er både forsikret og indregistreret i Polen. 3. Endelige har A via en kollega i branchen fået bekræftet, at i alt 41 biler er registreret i Hviderusland. Hertil kommer yderligere to biler indregistreret i Litauen. Listen over de indregistrerede biler i Hviderusland og Litauen fremgår af bilag 11 (ekstrakten side ). Landsskatteretten har i den indbragte afgørelse afsagt den 13. januar 2012, jf. bilag 1 (ekstrakten side 35, 1. afsnit), fastslået, at Landsskatteretten på baggrund af ovennævnte dokumentation er enig, at sagsøger under sagens behandling ved Landsskatteretten har dokumenteret, at de under punkt 1 og 2 omtalte 16 biler de facto er udført fra Danmark. Landsskatteretten har således givet sagsøger medhold vedrørende disse 16 biler. På den baggrund må det selvsagt have formodningen klart for sig, at de 41 biler, jf. punkt 3 ovenfor, de facto befinder sig i Hviderusland, hvorved det er påvist, at hele 57 biler er blevet retmæssigt eksporteret ud af Danmark og er indregistreret med en nummerplade i henholdsvis Polen, Litauen og Hviderusland. Denne formodning bekræftes i særlig grad af den omstændighed, at SKAT på intet tidspunkt har været i stand til at påvise, at bare én af de i sagen omhandlede biler fortsat skulle befinde sig i Danmark. Sagsøger har gentagende gange opfordret SKAT, Landsskatteretten og sagsøgte til at undersøge via SKAT s søstermyndigheder i de relevante lande, om der er yderligere biler end de ovenfor anførte, som kan lokaliseres i de pågældende lande. Den manglende imødekommelse af at rette henvendelse til de relevante udenlandske myndigheder må anses at være i strid med sagsøgtes overordnede principper for retssagsadministration gengivet i Retssagsvejledningen, offentliggjort i SKM Heraf fremgår det, at retssager skal afsluttes med den rigtige afgørelse på det tidligst mulige tidspunkt.

11 Havde der været tale om en helt og aldeles grundløs anmodning fra sagsøgers side, kunne det muligvis anses for undskyldeligt, at sagsøgte ikke har villet medvirke til at foretage disse undersøgelser, men når der henses til antallet af biler, sagsøger har opsporet i udlandet, og at ingen af de i sagen omhandlede biler de facto befinder sig i Danmark, synes sagsøgtes blanke afvisning af at rette henvendelse til de relevante udenlandske myndigheder ganske usaglig. Det bemærkes, at sagsøgers eneste mulighed for at tjene penge i forbindelse med godtgørelse af registreringsafgiften var ved at sælge bilerne, idet der alene godtgøres registreringsafgift på baggrund af en vurderet handelspris fratrukket et eksportfradrag på 15 %. Såfremt sagsøger alene fik godtgjort registreringsafgiften, ville der være tale om en usædvanlig dårlig forretning for sagsøger. Dette gør sig i særlig grad gældende, når der er tale om forholdsvis nye biler og dermed biler af en vis værdi. Såfremt sagsøger ikke havde solgt de i sagen omhandlede biler, ville der være tale om en markant underskudsforretning, idet han ville have realiseret tab på stort set alle biler. Langt størstedelen af de biler, som sagsøger solgte, ville have givet underskud, såfremt sagsøger ikke havde modtaget andet end den godtgjorte registreringsafgift. Havde der i stedet været tale om biler til en meget lav pris, kunne der have været mulighed for at tjene penge på at få godtgjort registreringsafgiften og derefter sælge bilen til skrot eller grave den ned i baghaven. Som eksempel på en bil, der ville have givet overskud uanset, om bilen blev solgt til skrot eller til udlandet efter godtgørelse af registreringsafgift, kan der henvises til en FIAT Multipla (stelnummer ZFA ), som sagsøger angiveligt solgte for EUR 100. I forbindelse med SKATs kontrolbesøg på sagsøgers adresse tilkendegav SKAT, at det ikke kunne betale sig at sælge denne bil, da sagsøger kun fik EUR 100 for den, og at denne FIAT Multipla derfor ikke kunne være solgt til udlandet. Trods dette standpunkt fra SKAT, er denne FIAT Multipla en af de biler, det er dokumenteret, befinder sig i Litauen, jf. bilag 24 (ekstrakten side 206). Bilen er således ubestrideligt eksporteret ud af Danmark. Når det således er dokumenteret, at den formentlig billigste af alle de biler, sagsøger har solgt, de facto er udført, må det anses for tilstrækkeligt sandsynliggjort, at samtlige de af sagsøger solgte biler er udført af Danmark. Der er absolut intet, der taler for, at en eller flere af de i sagen omhandlede biler skulle befinde sig i Danmark. Det har derfor formodningen klart for sig, at alle de i sagen omhandlede biler er udført af Danmark. Nærmere om A berettigede forventninger

12 Udover ovennævnte anbringender til støtte for de principale påstande, gøres det derudover gældende, at A havde en berettiget forventning om, at eksporten af brugte biler var foretaget på behørig vis i henhold til de gældende regler. Af forvaltningsretten kan udledes en almindelig pligt, hvorefter forvaltningen skal tage et af borgernes berettigede forventninger affødt indrettelseshensyn i betragtning og tillægge det den betydning, som det må have i det pågældende forhold. Der gælder således i forvaltningsretten en almindelig forvaltningsretlig retsgrundsætning om retsbeskyttelse af berettigede forventninger, der i den juridiske litteratur også betegnes som forventningsprincippet. Til støtte herfor kan der fra retspraksis henvises til UfR /2 V og UfR /2 Ø. Tilsvarende kan der henvises til Folketingets Ombudsmand, der har udviklet et almindeligt passivitetssynspunkt i FOB og FOB I begge de fremhævede sager anføres det, at der ved bedømmelse af, om et offentligretligt krav kan anses for bortfaldet på grund af passivitet [efter Ombudsmandens opfattelse] tillige [må] lægges afgørende vægt på, om borgeren har haft grund til at indrette dig i tillid til, at kravet ikke ville blive gjort gældende, og om det kan bebrejdes det offentlige, at kravet ikke er blevet rejst på et tidligere tidspunkt, jf. herved også U HKK, hvor et krav op afsoningsomkostninger ansås for bortfaldet på grund af passivitet. Særligt bør det heraf bemærkes, at Ombudsmanden er af den opfattelse, at det skal tillægges betydning, at forvaltningen ikke har rejst et eventuelt krav tidligere. Denne betragtning er i fuldstændig overensstemmelse med den ovenfor angivne retspraksis, idet kravet, hvis det var blevet rejst tidligere, kunne have forhindret borgeren i at indrette sig. For A s vedkommende må det fremhæves, at forvaltningens handlemåde i høj grad har skabt en berettiget forventning om, at den af A anvendte fremgangsmåde ved eksport af brugte biler fra sin virksomhed X-biler v/a har fulgt de på retsområdet gældende regler, herunder også for fremlæggelse af dokumentation for eksport. A har på behørig vis anvendt blanket nr om anmeldelse af eksport ved ansøgning om afgiftsgodtgørelse af de eksporterede biler. Blanketten fremgår af tidligere fremlagte bilag 5 (ekstrakten side ). Der er for samtlige af de i sagen omhandlede biler udfyldt retsmæssige blanketter, ligesom det er tilfældet for alle øvrige biler, A gennem tiden har eksporteret i sin virksomhed. Flere af bilerne har i forbindelse med ansøgningen om refundering af registreringsafgift været kaldt til gennemsyn. A har i den forbindelse haft møde med D ved det nu benævnte Motorcenter Aalborg. D havde i den forbindelse intet at påpege ved den af A drevne eksportforretning udover det forhold, at han blev opfordret til at påføre stel nr. på sine fakturaer, hvilket der er sket for samtlige af de efterfølgende biler. Således har Motorcenter Aalborg heller ikke på noget tidspunkt nægtet A refundering af registreringsafgift.

13 Tværtimod kan det fremhæves, at A havde et godt samarbejde med det lokale Motorcenter, og at D også har givet udtryk for dette i forbindelse med A s seneste henvendelse til Motorcenter Aalborg i forbindelse med nærværende sag. D oplyste endvidere, at han gerne ville være A behjælpelig med afklarende spørgsmål i forhold til A s ansøgninger om refundering af registreringsafgift, der ifølge D altid har været i overensstemmelse med de gældende regler på området. Af blanket nr , jf. bilag 5, fremgår følgende: Hører du ikke fra SKAT inden 14 dage efter anmeldelsen er modtaget, ekspederes køretøjet ud fra de angivne oplysninger, og uden besigtigelse, og køretøjet kan udføres. Når det af blanket nr om anmeldelse af eksport fremgår, at køretøjet kan udføres efter endt ekspedition, må det kunne lægges til grund, at anmelderen må have en forventning om, at når SKAT har ekspederet køretøjet med eller uden besigtigelse har SKAT således også modtaget de fornødne oplysninger, som er påkrævet for at få registreringsafgiften refunderet. Når SKAT på intet tidspunkt har forespurgt på yderligere dokumentation for eksporten, trods A løbende har været i kontakt med nu benævnte Motorcenter Aalborg, forekommer det naturligt og forretningsmæssigt velbegrundet, at han har indrettet forretningsgangen i sin virksomhed i overensstemmelse med den af SKAT accepterede dokumentation for eksporten. A har derfor ikke sikret sig anden dokumentation for eksporten af bilerne, idet en sådan aldrig er blevet efterspurt som forudsætning for refundering af registreringsafgiften på bilerne. A indrettelse af sin virksomhed er derfor også velbegrundet henset til nu bebenævnte Motorcenter Aalborgs behandling af virksomhedens hidtidige eksport af biler. Det forekommer derfor også som et ganske vidtgående retsindgreb, når SKAT senere med tilbagevirkende kraft forlanger en dokumentation for de enkelte transporter i en grad, der ikke tidligere har været påkrævet eller efterspurgt. Da den berettigede forventning hos A har bestået siden den påbegyndte eksport, og indtil nærværende sag blev indledt af SKAT, må den berettigede forventning anses for at bestå indtil afgørelsen af nærværende sag ved Landsskatteretten, hvorfor en afgiftsberegning samt refundering først kan ske fra dette tidspunkt. Alternativt må den berettigede forventning mindst anses for at bestå hos A indtil SKATs forslag til afgørelse dateret den 7. maj 2010, hvor SKAT første gang har tilkendegivet over for A, at han ikke anses for at have dokumenteret eksporten af bilerne i fornødent omfang. Nærmere om sagsøgers subsidiære påstand vedrørende monstilsvaret Såfremt Retten måtte komme til det resultat, at de i sagen omhandlede biler ikke kan anses for eksporteret til andet EU-land, gøres det til støtte for den subsidiære påstand gældende, at momsen skal beregnes efter brugtmomsordningen tilsvarende A salg af øvrige brugte biler i Danmark.

14 Om brugtmomsordningen anføres følgende i momsvejledningen afsnit R.1.: Brugtmomsregler Der er særlige regler for beregning af moms ved videresalg af brugte varer, kunstgenstande, samlerobjekter og antikviteter. Brugtmomsordningen er indført for at undgå dobbeltbeskatning ved levering af brugte varer, dvs. at der betales moms af den samme vare to eller flere gange. Da varen således som ny blev handlet første gang, blev der betalt moms af hele salgssummen. Hvis der også efter de almindelige momsregler betales moms af hele salgssummen, når den nu brugte vare senere videresælges af f.eks. en marskandiser, som har købt varen af et dødsbo (uden moms), vil der faktisk være betalt moms af den samme vare to gange. Kun moms af avancen Reglerne indebærer, at videreforhandlere under visse betingelser kun skal beregne moms af avancen og ikke af hele salgssummen Som det fremgår af momsvejledningen afsnit R.1., skal der alene betales moms af avancen og ikke af salgssummen, som hævdet af SKAT. Henset til, at sagsøger ikke har mulighed for at foretage en sådan avanceopgørelse, bør beregningen af afgiftstilsvaret for perioderne 1. januar 31. december 2008 og 1. januar 31. december 2009 i givet fald hjemvises til fornyet behandling ved SKAT. Nærmere om sagsøgers subsidiære påstand vedrørende registreringsafgiftskorrektionen Sagsøgers subsidiære påstand om hjemvisning af sagen til fornyet behandling ved SKAT er medtaget for det tilfælde, at Retten på den ene side ikke vil give sagsøger medhold i den nedlagte principale påstand om, at der overhovedet ikke er grundlag for at kræve den tidligere godtgjorte registreringsafgift tilbagebetalt af sagsøger men at Retten på den anden side når frem til, at sagsøger har godtgjort, at mere end 16 biler er dokumenteret udført fra Danmark. I givet fald bør det overlades til SKAT at foretage en fornyet talmæssig opgørelse af, hvor stort et beløb SKAT kan kræve tilbagebetalt af tidligere godtgjort registreringsafgift. Sagsøgte har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: 1. Momssagen

15 Spørgsmålet om momsfritagelse efter momslovens 34, stk. 1, nr. 1 Til støtte for frifindelsespåstanden over for sagsøgerens principale påstand gøres det gældende, at sagsøgeren ikke har godtgjort, at betingelserne for momsfritagelse af leverancerne i momslovens 34, stk. 1, nr. 1, 1. pkt. (salg til "0-momssats"), er opfyldt. Sagsøgeren har således ikke løftet bevisbyrden for, at der er sket salg af de omhandlede biler til momsregistrerede købere i andre EU-lande, samt at bilerne er blevet transporteret til andre EU-lande. De i sagen omhandlede transaktioner er som udgangspunkt momspligtige efter momslovens 4, stk. 1, 1. pkt., og der skal betales 25 pct. moms af vederlaget for bilerne, jf. 27, stk. 1. Momslovens 34, stk. 1, nr. 1, momsfritager levering af varer, der af virksomheden eller af erhververen eller for disses regning forsendes eller transporteres til et andet EU-land, når erhververen er registreret for merværdiafgift i et andet EU-land. Bestemmelsen gennemfører momssystemdirektivets artikel 138, stk. 1 (tidligere 6. momsdirektivs artikel 28c, punkt A, litra a). EU-Domstolen har vedrørende den tilsvarende betingelse om, at varen "forsendes" til erhververen i en anden medlemsstat i direktivets artikel 138, stk. 1, fastslået, at der er tale om en objektiv betingelse for afgiftsfritagelse af leverancen, og at fritagelse først kan indrømmes, når leverandøren har bevist, at godet rent faktisk er blevet forsendt eller transporteret til erhververen i en anden medlemsstat, jf. herved præmis 40 og 42 i den ledende dom på dette område af 27. september 2007 i sag C-409/04, Teleos m.fl. Momsfritagelse af leverancer efter momslovens 34, stk. 1, nr. 1, forudsætter således dels, at der er sket leverance/eksportsalg til en identificerbar erhverver, som er momsregistreret i et andet EUland, dels at varerne er forsendt eller transporteret til et andet EU-land. Fra dansk retspraksis vedrørende manglende opfyldelse af forsendelses-/transportkravet i momslovens 34, stk. 1, nr. 1 (og tilsvarende i bl.a. bestemmelsens nr. 2 og nr. 5) kan henvises til TfS 2006,512 H, TfS 2005,367 V (med tilhørende TfS 2007,442 HR), TfS 2006,827 V samt TfS 2005,503 Ø. Det er i ovennævnte praksis fastslået, at det er et krav for momsfritagelse efter bestemmelserne i momslovens 34, stk. 1, nr. 1, at sælgeren/leverandøren skal dokumentere, at varerne rent faktisk er blevet forsendt eller transporteret fra Danmark til en momsregistreret erhverver i et andet EUland. Der kan endvidere henvises til dom af 7. december 2010 i sag C-285/09, R, hvor Domstolen fastslog, at afgiftsfritagelse kan nægtes for et ellers afgiftsfritaget grænseoverskridende EUvaresalg, selv om den pågældende leverance rent faktisk har fundet sted, såfremt der foreligger svig ved faktureringen. Endelig udtalte Domstolen i Teleos-dommen, præmis 68, følgende om leverandørens hæftelse for momskrav efter 6. momsdirektivs artikel 28c, punkt A, litra a (momssystemdirektivets art. 138, stk. 1), når det efterfølgende konstateres, at betingelserne for momsfrit salg ikke var opfyldt: " bestemmelsen er til hinder for, at de kompetente myndigheder i leveringsmedlemsstaten kræver, at en leverandør, der har handlet i god tro, og som har fremlagt beviser, der umiddelbart støtter hans ret til fritagelse af en levering af goder indenfor Fællesskabet, efterfølgende skal betale moms af disse goder, når disse beviser viser sig at være falske, og det ikke er påvist, at leverandøren har medvirket i momssvigen, forudsat, at han har truffet enhver rimelig foranstaltning, der stod i hans magt, for at sikre, at den levering inden for

16 Fællesskabet, som han har foretaget, ikke fører til deltagelse i sådan svig." (sagsøgtes understregninger). De omhandlede påståede eksportsalg af biler opfylder ikke betingelserne for momsfrit salg, og sagsøgeren har intet foretaget sig for at sikre sig, at betingelserne for momsfrit salg var opfyldt. Disse forhold understreges i øvrigt også af, at sagsøgeren på intet punkt har set sig i stand til at opfylde de fremsatte opfordringer (1-16) under skriftvekslingen af sagen. I denne forbindelse gøres det på alle punkter gældende, at sagsøgerens manglende besvarelse af opfordringerne skal tillægges processuel skadevirkning, jf. retsplejelovens 344, stk. 2, 1. pkt., hvorefter det skal lægges til grund, at sagsøgeren ikke har godtgjort, at de i sagen omhandlede biler er solgt til momsregistrerede købere i andre EU-lande, samt at det ikke er dokumenteret, at bilerne er udført fra Danmark. Dertil kommer, at sagsøgeren ikke har foretaget listeindberetninger i henhold til momslovens 54 samt momsbekendtgørelsens 72, stk. 1 for en række af de påståede eksportsalg. Samtidig er der ikke fremlagt dokumentation for, at de påståede købere skulle have foretaget behørige momsangivelser af de pågældende salg. Tværtimod er det i en række tilfælde dokumenteret (eksempelvis besvarelsen fra de tyske myndigheder, ekstrakten, side 138), at køberne ikke havde momsangivet de af sagsøgeren påståede salg, og at køberne end ikke havde kendskab til de påståede handler. Endvidere har sagsøgeren ikke har været i stand til at fremlægge nogen form for objektiv dokumentation - f.eks. transportfakturaer, fragtbreve, kvitteringer eller lignende - der viser, at de omhandlede biler blev forsendt eller transporteret af sagsøgeren, af køberen eller for disses regning til et andet land inden for EU. Sagsøgeren har derudover ikke har været i stand til at oplyse noget konkret om den faktiske fremgangsmåde, herunder hvem der forestod transporten, eller hvorfra den blev foretaget. Yderligere bemærkes, at sagsøgeren selv har oplyst, at der på intet tidspunkt har været direkte kontakt mellem sagsøgeren og de udenlandske købere, der er angivet på slutsedlerne. Sagsøgeren har oplyst, at eksporten af de brugte biler alene foregik gennem... Auto, som er en dansk virksomhed, og at det var... Auto, der forestod al kontakt med de påståede udenlandske købere. Sagsøgeren har således ikke været i besiddelse af dokumentation for transporten, som på nogen måde har kunnet begrunde, at sagsøgeren skulle være i god tro om de manglende udførsler af bilerne. Det bestrides som udokumenteret, at bilerne (i videre omfang end anerkendt af Landsskatteretten) skulle befinde sig i Litauen og Hviderusland. Den af sagsøgeren fremlagte liste (ekstrakten, side ) udgør ikke tilstrækkelig dokumentation for, at bilerne rent faktisk er udført af Danmark, og dokumenterer ikke indregistrering af bilerne i de pågældende lande. Det er i øvrigt uklart, hvem der har udarbejdet listen, og på hvilket grundlag dette er sket. Dertil kommer, at listen er udarbejdet i forbindelse med sagens behandling, og derfor heller ikke indgik i sagsøgerens oprindelige grundlag for at vurdere, om bilerne rent faktisk blev eksporteret. Det fremstår endvidere utroværdigt og savner forklaring, når sagsøgeren på den ene side oplyser, at bilerne er solgt til købere i Italien, Tyskland og Polen, og på den anden side hævder, at bilerne af udokumenterede årsager skulle befinde sig i Hviderusland og Litauen.

17 Sagsøgeren modtog sine betalinger kontant i euro fra ukendte personer via... Auto. Denne betalingsfremgangsmåde skærper kravene til sagsøgerens agtpågivenhed, da sagsøgeren herved ikke kunne vide eller i øvrigt kontrollere, hvem der rent faktisk betalte for bilerne. Bevisbyrden skærpes yderligere af det meget betydelige antal urigtige angivelser vedrørende navngivne købere på de af sagsøgeren fremlagte fakturaer. Under de i sagen foreliggende omstændigheder, hvor der i alle tilfælde mangler oplysninger om hvortil og til hvem varerne påstås transporteret, kan det endvidere ikke efterprøves, om leverancen også reelt er sket til den virksomhed, der fremgår som varemodtager på de udstedte fakturaer, og dermed ej heller om betingelsen, jf. momslovens 34, stk. 1, nr. 1, om at der er sket levering til erhververe, der er registreret for moms i andet EU-land, er opfyldt. Det er således ikke er tilstrækkeligt for at opfylde betingelserne i momslovens 34, stk. 1, nr. 1, at bilerne er forsendt eller transporteret til et andet EU-land. Hensigten med kravet om, at sælger skal sikre oplysninger om bl.a. køberens identitet og bopælsland, er således, at skattemyndighederne skal kunne kontrollere, hvorvidt betingelsen om, at erhververen skal være registreret for moms i et andet EU-land i medfør af momslovens 34, stk. 1, nr. 1, er opfyldt. Viser det sig eksempelvis, at erhververen er en privatperson eller en ikke-momsregistreret virksomhed, vil der skulle beregnes moms af salget her i landet. I nærværende sag er det som nævnt udokumenteret, at der er sket salg til momsregistrerede købere. Sagsøgeren har under sagen gjort gældende, at skattemyndighederne ikke har iagttaget officialmaksimen med hensyn til undersøgelserne om, hvad der er sket med de omhandle biler, og at det påhviler skattemyndighederne at dokumentere sagsøgerens manglende udførsel af disse biler. Sagsøgerens anbringender bestrides i det hele som ukorrekte, og er i øvrigt i strid med ovennævnte hjemmelsgrundlag, der klart viser, at bevisbyrden for at sagsøgeren opfylder betingelserne for momsfrie salg, påhviler sagsøgeren. Alligevel har skattemyndighederne under sagens behandling rent faktisk henvendt sig til myndighederne i de lande, der stod angivet på sagsøgerens fakturaer, men alle de påståede købere afviste som nævnt ovenfor at være bekendt med sagsøgeren eller at have købt biler hos sagsøgeren, jf. ovennævnte verifikationssvar fra de polske, tyske og italienske myndigheder (ekstrakten, side ). På den baggrund gøres det gældende, at skattemyndighederne ikke burde have foretaget yderligere undersøgelser, herunder rettet henvendelse til myndighederne i Rusland, Hviderusland, Litauen, Polen eller andre lande. Sagsøgeren kan ikke undlade at bevare sagsøgtes opfordringer med henvisning til officialmaksimen. Sagsøgeren kan endvidere ikke løfte sin bevisbyrde for, at bilerne er blevet forsendt eller transporteret til erhververen i en anden medlemsstat ved at henvise til, at skattemyndighederne burde have indhentet oplysninger herom fra de pågældende lande. Der henvises endvidere til, at EU-Domstolen i sin faste praksis har fastslået, at Rådets direktiv 77/799 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes kompetente myndigheder inden for området direkte og indirekte skatter, og Rådets forordning nr. 218/92, om administrativt samarbejde inden for området indirekte skatter, skal fortolkes således, at skattemyndighederne i det EU-land, hvorfra varer forsendes eller transporteres som led i en EU-leverance, ikke er forpligtet til at anmode om oplysninger hos myndighederne i modtagerlandet, jf. Domstolens dom af 27. september 2007 i sag C-184/05, "TwohDom", præmis På ovenstående baggrund gøres det sammenfattende gældende, at sagsøgeren hverken har dokumenteret, at sagsøgeren har foretaget momsfrie leverancer/eksportsalg, eller at de

18 omhandlede biler er udført fra Danmark i overensstemmelse med betingelserne i momslovens 34, stk. 1, nr. 1. Således skulle de omhandlede salg have været momsbelagt med fuld dansk salgsmoms. Det gøres gældende, at sagsøgeren under de i sagen foreliggende omstændigheder ikke godtgjort, at han har truffet enhver rimelig foranstaltning, der stod i hans magt, for at sikre, at de leveringer inden for EU, som han påstår at have foretaget, ikke har ført til deltagelse i svig, jf. kriterierne i Domstolens dom i Teleos-sagen, præmis Spørgsmålet om alternativ anvendelse af brugtmomsordningen Til støtte for frifindelsespåstanden over for sagsøgerens subsidiære hjemvisningspåstand gøres det gældende, at sagsøgeren ikke er berettiget til at anvende brugtmomsordningen i momslovens 69-71, idet sagsøgeren ikke har opfyldt kravene i loven samt fakturerings- og regnskabskravene i den dagældende momsbekendtgørelse. Som forudsætning for at anvende brugtmomsordningen er der i momslovens samt i bekendtgørelsen opstillet en række krav til (videresalgs-)fakturaen, afregningsbilag vedrørende købet og regnskabet. Opfylder den afgiftspligtige transaktion ikke de materielle og/eller de formelle krav efter brugtmomsordningen, følger det af fast retspraksis, at ordningen ikke kan anvendes, jf. f.eks. UfR H, TfS 2008,59 BR samt Landsskatterettens kendelser af 26. januar 2009 (j.nr ) og 19. februar 2010 (j.nr ). Brugtmomsordningen er en undtagelse fra momslovens sædvanlige ordning, og det gøres gældende, at sagsøgeren kun kan anvende ordningen, såfremt samtlige betingelser herfor er overholdt. Bevisbyrden herfor påhviler sagsøgeren, og sagsøgeren har hverken for så vidt angår fakturaer, afregningsbilag eller regnskab godtgjort, at betingelserne er opfyldt. Ifølge momslovens 69, stk. 1, 2. pkt., nr. 2, er det en forudsætning for at anvende reglerne i lovens kapitel 17 om brugtmoms ved afgiftsberigtigelsen, at de brugte varer er leveret til virksomheden her i landet eller fra et andet EU-land af en afgiftspligtig person, og at leveringen er afgiftsberigtiget efter brugtmomsreglerne i momsloven eller efter tilsvarende regler i et andet EUland. Reglen gennemfører den bagvedliggende bestemmelse i momssystemdirektivets artikel 313. Sagsøgeren har imidlertid ikke godtgjort, at de omhandlede biler blev afgiftsberigtiget efter brugtmomsordningen ved salget til sagsøgeren. Allerede af denne grund havde sagsøgeren ikke ret til at anvende brugtmomsreglerne ved opgørelsen af sit afgiftstilsvar ved videresalget, hvorfor efteropkrævningen af moms er korrekt. Af momslovens 71 følger det, at videreforhandleren kan beregne afgift af levering af brugte personmotorbiler efter lovens almindelige regler, men således, at der indrømmes et fradrag i afgiftsbeløbet. Sagsøgeren har imidlertid slet ikke beregnet moms efter brugtmomsordningen, idet det fremgår af stævningen, ekstrakten, side 39, andet afsnit, at sagsøgeren solgte bilerne til købere i udlandet uden moms. Ud over, at de materielle betingelser for sagsøgerens anvendelse af brugtmomsreglerne ikke er opfyldt, er de formelle betingelser heller ikke opfyldt. Også af denne grund har sagsøgeren ikke ret til at anvende brugtmomsreglerne Det følger af momsbekendtgørelsens 92, stk. 6 (i bekendtgørelsens kapitel 16 om brugte varer), at virksomheder, der indkøber brugte varer m.v. fra registrerede virksomheder, for indkøbet skal være i besiddelse af en faktura udstedt i overensstemmelse med 92, stk. 1-3.

19 Af 92, stk. 1, følger, at virksomheder, der leverer brugte varer m.v. efter reglerne i momslovens 70-71, skal udstede en særskilt faktura over den pågældende leverance af brugte varer m.v. i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelsens kapitel 11, jf. dog stk. 2 og 3. 92, stk. 3, bestemmer, at fakturaen skal være forsynet med oplysninger om, at varen sælges efter de særlige regler for brugte varer m.v., og at afgiften der er indeholdt i prisen ikke kan fradrages i køberens afgiftsregnskab - for eksempel ved anførsel af: "inklusiv brugtmoms - ingen adgang til momsfradrag for køber". De af sagsøgeren fremlagte eksempler på fakturaer (ekstrakten, side ), opfylder ikke ovennævnte formelle betingelser, hvorfor sagsøgeren også af denne grund ikke er berettiget til at anvende brugtmomsreglerne, jf. eksempelvis SKM VLR. Endvidere følger det af momsbekendtgørelsens 93, stk. 1, at virksomheder omfattet af brugtmomsordningen skal føre et særskilt regnskab for leverancerne. Af bestemmelsens stk. 5 fremgår det, at der ved levering af brugte personmotorbiler angives lagernummer, beregnet afgiftsbeløb mv. for hvert enkelt køretøj i regnskabet. Det i sagen fremlagte regnskab (ekstrakten, side ), opfylder ikke disse krav. Sagsøgeren opfylder således hverken de materielle eller formelle betingelser for anvendelse af brugtmomsreglerne. Moms af salgene skal derfor som sket beregnes på almindelig vis af bilernes salgspris eksklusive moms, jf. momslovens 4, stk. 1, jf. 27, stk Forventningsprincippet For så vidt angår sagsøgerens anbringende om forventningsprincippet bestrides det, at der skulle være skabt nogen retsbeskyttet forventning for sagsøgeren om en anden momsmæssig stilling, end den der følger af momsloven. Der foreligger ingen særlige tilkendegivelser fra skattemyndighederne i denne sag, der kan begrunde en afgiftsmæssig stilling for sagsøgeren i strid med momsloven og/eller registreringsafgiftsloven. Den omstændighed, at sagsøgeren har anvendt SKATs standardblanket ved anmeldelse af eksporterne skaber ingen retsbeskyttet forventning hos sagsøgeren om ret til momsfrihed og afgiftsrefusion, når det efterfølgende viser sig, at betingelserne for momsfri leverancer og afgiftsrefusion ikke er opfyldt. Det er heller ikke godtgjort, at Motorcenter Aalborg på nogen måde skulle have skabt en særlig retsbeskyttet forventning hos sagsøgeren i forbindelse med motorcentrets standardmæssige ekspedition af sagsøgerens eksportanmeldelser. Det er endvidere ikke godtgjort, at sagsøgeren har indrettet sin virksomhed i tillid til særlige forhåndstilkendegivelser fra SKAT og Motorcenter Aalborg. Sagsøgeren har hverken ud fra et forventningsprincip eller ud fra almindelige forvaltningsretlige principper vedrørende tilbagekaldelse af begunstigende forvaltningsakter krav på ikke at betale moms af de omhandlende salg og på at modtage refusion af registreringsafgift. Den omstændighed, at SKAT ikke ved den oprindelige ekspedition af eksportanmeldelserne var opmærksom på, at bilerne rent faktisk ikke var eksporteret som angivet, kan under alle omstændigheder ikke etablere en retsbeskyttet, berettiget forventning hos en afgiftspligtig om en bestemt afgiftsmæssig stilling i strid med loven. 2. Registreringsafgiftssagen Til støtte for frifindelsespåstanden gøres det overordnet gældende, at betingelserne for godtgørelse af registreringsafgift af de i sagen omhandlede biler i medfør af registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1, ikke er opfyldt, allerede fordi sagsøgeren ikke har godtgjort, at køretøjerne er udført fra landet.

20 Det er en betingelse for godtgørelse af registreringsafgift af et brugt motorkøretøj i medfør af registreringsafgiftslovens 7 b, stk. 1, at køretøjet er afmeldt fra motorregisteret og udført fra landet, jf. herved Vestre Landsrets dom af 10. oktober Det påhviler sagsøgeren at dokumentere, at betingelserne er opfyldt, og det gøres gældende, at sagsøgeren ikke har løftet denne bevisbyrde. Også på dette punkt henvises til det ovenfor anførte om sagsøgerens manglende besvarelse af de fremsatte opfordringer. I denne forbindelse gøres det på alle punkter gældende, at sagsøgerens manglende besvarelse af opfordringerne skal tillægges processuel skadevirkning, således at retten må lægge til grund, at de i sagen omhandlede biler ikke er udført fra Danmark. For så vidt angår de biler omfattet af registreringsafgiftssagen, som sagsøgeren skønnes at have solgt er der hverken fremlagt dokumentation for angivelse af salget i momsangivelsens rubrik B (opfordring 15) eller listeangivelse af salget efter momslovens 54, stk. 1 (opfordring 16), ligesom sagsøgeren heller ikke er fremkommet med nærmere oplysninger om, hvornår og til hvem sagsøgeren fysisk, faktisk har overdraget samtlige biler efter salget (opfordring 12). Sagsøgeren har endvidere ikke været i stand til hverken at dokumentere eller blot sandsynliggøre dennes forklaring ved fremlæggelse af objektive oplysninger om hændelsesforløbet omkring eksporten af bilerne. Sagsøgeren har hverken fremlagt transport - og/eller forsikringspapirer, der udfærdiget i forbindelse med eksporten fra Danmark eller dokumentation for indregistreringen af bilerne i Litauen, Hviderusland, Rusland, Polen eller noget andet sted (opfordring 13 og 14). Det følger af den dagældende registreringsafgiftslov (lovbekendtgørelse nr. 804 af 29. juni 2007) 7 c, stk. 1, jf. 7 b, at der kan opnås godtgørelse for afgift af et brugt motorkøretøj på betingelse af, at skattemyndighederne har modtaget dokumentation for køretøjets afmeldelse fra motorregistret og udførsel her fra landet. Der er ingen objektive oplysninger, der dokumenterer, at bilerne rent faktisk blev udført fra landet, og betingelserne for godtgørelse af registreringsafgift er derfor ikke opfyldt, jf. det tilsvarende dokumentationskrav efter momslovens 34, stk. 1, nr. 1. Som dokumentation for udførsel til lande inden for EU kan der fremlægges faktura, bevis på indregistrering i et andet land eller andet, som skattemyndighederne skønner egnet til dokumentation, jf. dagældende punktafgiftsvejledninger ( og ), afsnit E.1.6, som svarer til beskrivelsen af beviskravene i forarbejderne til lov nr. 342 af 27. maj 2002, der indsatte bestemmelserne om afgiftsgodtgørelse i 7 b og 7 c (lovforslag L 181 af 20. marts 2002). Det bestrides, at de fakturaer, sagsøgeren har fremlagt eksempler på som bilag 7, udgør fornøden dokumentation for, at de pågældende biler rent faktisk er udført af Danmark. Fakturaerne indeholder urigtige angivelser vedrørende de købere, som bilerne angiveligt skulle være blevet solgt til. De købere, der står angivet på fakturaerne har afvist at være bekendt med sagsøgeren, ligesom de afviser at have købt biler hos sagsøgeren, hvilket i sig selv indicerer, at fakturaerne ikke dækker over reelle salg, endsige eksportsalg. Endvidere har sagsøgeren ikke dokumenteret, at sagsøgeren foretog listeindberetning af eksporten af bilerne ud over 1. halvår 2008 og 3. kvartal Den omstændighed, at sagsøgeren ikke har foretaget listeindberetning herudover, medfører ifølge retspraksis, at dokumentationskravet til sagsøgeren skærpes, jf. bl.a. TfS 2006,512 H og UfR H.

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain.

Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain. Hjulmand Kapta Nørrebrogade 34-36 611-165363 LOM/hct DK-8000 Aarhus C 10.04.2013 Tel. + 45 7015 1000 Fax. + 45 72211781 mail@70151000.dk www.hjulmandkaptain.dk HjulmandKaptain har 125 ansatte, heraf 48

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). /Tina R. Olsen

Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). /Tina R. Olsen J.nr. j.nr. 07-005333 Dato : 7. februar 2007 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr.120, 121, 122, 123, 124 og 125 af 9. januar 2007. (Alm. del). Kristian Jensen /Tina R. Olsen

Læs mere

Bindende svar - Udførsel som rejsegods af rejsende med bopæl i Norge

Bindende svar - Udførsel som rejsegods af rejsende med bopæl i Norge AFG nr 9568 af 26/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: 16-0231630 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Bindende svar - Udførsel som rejsegods af

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. København, den 28. januar 2016 Sagsnr. 2015-3211/GGR 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [Advokatfirma A], [bynavn]. Klagens tema: SKAT har klaget over [Advokatfirma

Læs mere

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K js@skat.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 12-08-2011 SAGSNR.: 2011-2670 ID NR.: 134018 Høring -

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 7.12.2018 L 311/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1910 af 4. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF, for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 1 I bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen), jf. bekendtgørelse nr. 663 af 16. juni 2006, som ændret

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 93 Bilag 6 Offentligt 9. december 2016 J.nr. 16-1708178 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt høringssvar modtaget efter

Læs mere

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS)

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) 12848/18 FISC 397 ECOFIN 881 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 35 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 12. oktober 2012 J.nr. 07-0207193 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. København, den 4. november 2013 Sagsnr. 2012-1371/CDE/JML 1. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne af Bank X og Bank X s medarbejderne klaget over indklagede. Sagens

Læs mere

Kursgevinstloven - tab ved internetsvindel - SKM LSR

Kursgevinstloven - tab ved internetsvindel - SKM LSR - 1 Kursgevinstloven - tab ved internetsvindel - SKM2016.101.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 1/2 2016, ref. i SKM2016.101.LSR, ikke grundlag

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.11.2015-11 (20150310) Overførsler fra udlandet indkomstbeskatning eller gaveafgift ny påstand Overførsler fra udlandet - indkomstbeskatning eller gaveafgift - ny påstand - SKM2015.166.BR Af advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B029200K-MJE UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 8. maj 2015 af Østre Landsrets 17. afdeling (landsdommerne Louise Saul, Alex Puggaard og Bo Bjerregaard (kst.)). 17. afd. nr.

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse KEN nr 9670 af 17/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-02108 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 Sag 275/2016 X-firma A/S under konkurs kærer Østre Landsrets kendelse i sagen: X-firma A/S under konkurs (v/kurator, advokat Andreas Kærsgaard Mylin)

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. december 2014.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. december 2014. København, den 24. september 2015 Sagsnr. 2014-3886/3KR/HCH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har SKAT klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: SKAT har klaget over [indklagedes]

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * SKATTEMINISTERIET / HENRIKSEN DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * I sag 173/88, angående en anmodning, som Højesteret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR

Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR - 1 Omkostningsgodtgørelse fradragsberettigede udgifter - forelæggelse af honorar for brancheforening SKM2011.574.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en kendelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Skatteministeriet Fuldmægtig Carl Helman Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K e-mail: pskadm@skm.dk 5. maj 2008 KKo KOM(2008) 147 endelig Høring

Læs mere

Sagsøgtes processkrift

Sagsøgtes processkrift Vester Farimagsgade 23 DK-1606 København V Dato: 28. januar 2010 J.nr.: 71-5009 KLH/ak Telefon: 33 15 20 10 Telefax: 33 15 61 15 mail@kammeradvokaten.dk www.kammeradvokaten.dk Sagsøgtes processkrift vedrørende

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Refusion af udgift til bankgaranti

Refusion af udgift til bankgaranti Refusion af udgift til bankgaranti Spørgsmål om refusion af en skatteyders udgift til bankgaranti som sikkerhed for pålignede skatter i et tilfælde, hvor en overordnet skattemyndighed havde annulleret

Læs mere

Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber

Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber Artikler Nyeste udvalgt praksis med betydning for værdiansættelse af fast ejendom ved overdragelse indenfor interessefællesskaber Skrevet af partner, advokat (H) Torben Bagge og partner, advokat (L), HD

Læs mere

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms.

D O M. A indgik den 11. november 2002 aftale med Ferrari Import Danmark AS om køb af Ferrari Enzo for 551.006 euro plus moms. D O M Afsagt den 5. november 2013 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Dorthe Wiisbye, Frosell og Gitte Arildsen (kst.)). 4. afd. nr. B-3926-12: A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Afgørelse fra Ankenævn for biler

Afgørelse fra Ankenævn for biler Afgørelse fra Ankenævn for biler Klagesag nr.: 15770 Klager: Indklaget: Klagen vedrører: XX XX Køb af bil Modtagne dokumenter: 1. Forbrugerens klage 2. Virksomhedens kommentarer 3. Øvrige dokumenter modtaget

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

Tilbagebetaling af sygedagpenge

Tilbagebetaling af sygedagpenge Tilbagebetaling af sygedagpenge En sygemeldt lønmodtager havde i en periode drevet selvstændig virksomhed, samtidig med at han modtog sygedagpenge. FOB nr. 85.188 I sin afgørelse om at kræve tilbagebetaling

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MICHAEL B. ELMER fremsat den 12. juni 1997

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MICHAEL B. ELMER fremsat den 12. juni 1997 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ELMER SAG C-261/96 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT MICHAEL B. ELMER fremsat den 12. juni 1997 1. I denne sag har Corte d'appello di Venezia, Italien, stillet

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING ( EØF ) Nr. 1574/80. af 20. juni 1980

KOMMISSIONENS FORORDNING ( EØF ) Nr. 1574/80. af 20. juni 1980 26 6 80 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr L 161 /3 KOMMISSIONENS FORORDNING ( EØF ) Nr 1574/80 af 20 juni 1980 om gennemførelsesbestemmelserne til artikel 16 og 17 i Rådets forordning (EØF ) nr 1430/79

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 23. juni 2017 Sag 98/2016 A (advokat Steffen Schleimann, beskikket) mod B (advokat Hans Vestergaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Esbjerg den 2. juni

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx.

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx. Den 13. februar 2014 blev i Sag nr. 94/2012 SKAT mod 1. Statsautoriseret revisor A. 2. B Statsautoriseret Revisionsaktieselskab. afsagt sålydende K e n d e l s e Ved skrivelse af 19. november 2012 har

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr.

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. 1 København, den 4. oktober 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig Ellen Johnsrud ApS v/advokat Mikael E. Krüger Allehelgensgade 19 Postboks 180 4000 Roskilde Ifølge retsbogsudskrift af 16. juli 2009 fra Retten

Læs mere

kendelse: Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende

kendelse: Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende kendelse: Ved skrivelse modtaget 2. februar 2018 har A ApS under konkurs ved

Læs mere

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne Kendelse af 20. august 1999. 99-51.390. Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservice. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist. Lov om

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013

Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013 - 1 06.11.2014-22 Vidneafhøring skattemedarbejder 20140527 TC/BD Vidneafhøring af skattemedarbejder Retten i Aarhus s kendelse af 15/5 2014, jr. nr. BS 13-1321/2013 Af advokat (L) og advokat (H), cand.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Tilbagebetaling af bistandshjælp

Tilbagebetaling af bistandshjælp Tilbagebetaling af bistandshjælp Den sociale ankestyrelse havde tiltrådt en socialforvaltnings afgørelse om (delvis) tilbagebetaling af kontanthjælp, der var udbetalt til den pågældende over en periode.

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR - 1 Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM2016.282.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en kendelse af 18/3 2016, at parterne i

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I HOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. august 2015 i sag nr. BS 5-670/2014: Poul Würtz Parket ApS Att.: Preben Würtz Slippen 22, Chr. Hede 7441 Bording mod Jeanne Rasmussen Holstebro

Læs mere

Sælger afleverer ejendommen i ryddeliggjort stand kr. 12.00 på overtagelsesdagen

Sælger afleverer ejendommen i ryddeliggjort stand kr. 12.00 på overtagelsesdagen 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klager ctr. Jørn Friis Hansen Rysensteensgade 16, 2 1564 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har overtrådt forbuddet mod dobbeltrepræsentation i

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2018 COM(2018) 126 final Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at give Ungarn tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193

Læs mere

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2).

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2). 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 27.12.2004-19.05.2006. Påklaget beløb: 8.522,53 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 23. maj 2006. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. april 2019 Sag 143/2017 (2. afdeling) Sjelle Autogenbrug I/S (advokat Christian Bachmann) mod Skatteministeriet (advokat David Auken) Biintervenienter til støtte for

Læs mere

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal Side 1 af 5 Til forsiden Nyhedsmail Kontakt Om koncernen Links Presse A-Å Borger Virksomhed Rådgiver Brug af afgørelser domme kendelser mv. Vis alle afgørelser Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje

Læs mere

København, den 11. marts 2014

København, den 11. marts 2014 København, den 11. marts 2014 Sagsnr. 2012-1725/2KR/TRA/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede A/S. Sagens tema: Klager har klaget over Indklagede

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER

FORRETNINGSBETINGELSER FORRETNINGSBETINGELSER 1. ANVENDELSE 1.1 Disse forretningsbetingelser (herefter Betingelserne ) finder anvendelse på aftaler indgået mellem Quickimport ApS, CVR-nr. 33 86 87 23 (herefter Quick ) og kunden

Læs mere

8010/19 AKA/ks ECOMP.2.B. Bruxelles, den 14. juni 2019 (OR. en) 8010/19. Interinstitutionel sag: 2018/0415 (CNS) FISC 222 ECOFIN 357 DIGIT 68

8010/19 AKA/ks ECOMP.2.B. Bruxelles, den 14. juni 2019 (OR. en) 8010/19. Interinstitutionel sag: 2018/0415 (CNS) FISC 222 ECOFIN 357 DIGIT 68 Bruxelles, den 14. juni 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0415 (CNS) 8010/19 FISC 222 ECOFIN 357 DIGIT 68 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS DIREKTIV om ændring af

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne foreningen X klaget over indklagede. København, den 28. april 2014 J.nr. 2012-2520/JSC 6. advokkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advok A på vegne foreningen X klaget over indklagede. Sagens tema: Advok A har på vegne foreningen

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE)

12849/18 AKA/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12849/18. Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0249 (NLE) 12849/18 FISC 398 ECOFIN 882 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988*

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988* DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 8. marts 1988* I sag 165/86, angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad, Tredje Afdeling, i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

Ejendomsinvesteringsprojekter TfS 43254

Ejendomsinvesteringsprojekter TfS 43254 1 Ejendomsinvesteringsprojekter TfS 43254 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Retten i Helsingør har den 10/11 2010 afsagt dom vedrørende en kommanditists anskaffelsessum for en anpart i en

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Klager har endvidere klaget over Indklagedes salær på kr. ekskl. moms. København, den 2. juni 2014 Sagsnr. 2013-545/3KR/AKC 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over Indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at Indklagede har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 4. juni 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 4. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 4. juni 2019 Sag BS-42571/2018-HJR (1. afdeling) Spar Nord Bank A/S (tidl. Sparbank A/S) (advokat Jakob Krogsøe og advokat Svend Erik Holm) mod Skatteministeriet (advokat

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0436 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 21.06.2004 KOM(2004)436 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Portugal til at

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser.

I forbindelse med disse ændringer er der i Rådets forordning 282/2011 vedtaget en række gennemførelsesbestemmelser. Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0002 Bilag 1 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Rådets forordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt angår særordninger

Læs mere

Udskrift af dombogen

Udskrift af dombogen Udskrift af dombogen for Retten på Frederiksberg 3. afdeling I 1982 den 9. juni blev i Bs. 2604/1981 Andelsselskabet Kongepartens Vandværk mod 1) E 2) J afsagt sålydende dom: De sagsøgte 1) E og 2) J,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 08.03.2002 KOM(2002) 121 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Tyskland til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel

Læs mere

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes.

Advokat A har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 6. maj 2014 ophæves, subsidiært at størrelsen af bøden nedsættes. Retten i Svendborg DOM Afsagt den 23. oktober 2015 i sag nr. BS R5-425/2014: Advok A mod Advoknævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører, hvorvidt

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 * DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 13. december 1989 * I sag C-342/87, angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i den for nævnte

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2018) 666 final. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. november 2018 (OR. en) 14178/18 FISC 473 ECOFIN 1043 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. november 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 Sag 127/2016 og 128/2016 A (advokat Peter Schradieck) mod Teoplyy dom LRS (advokat Jakob Rosing) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 Sag 145/2008 (1. afdeling) Foreningen Roskilde Festival (advokat Bruno Månsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM LSR

Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM LSR - 1 Omkostningsgodtgørelse - afvisning - SKM2016.378.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten afviste ved en kendelse af 4/5 2016 at imødekomme en ansøgning om omkostningsgodtgørelse,

Læs mere

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET Til licensbetalerne INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 1.1 Formålet med at deltage i Licensmoms.dk-gruppesøgsmålet... 2 1.2 De vigtigste

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten

Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten Tilbagesøgning af skatter og afgifter opkrævet i strid med EU-retten Århus den 14. december 2013 Oversigt Condicto indebiti Genoptagelse af skatteansættelse HR: Tilbagebetaling U: ugrundet berigelse ved

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER

FORRETNINGSBETINGELSER FORRETNINGSBETINGELSER 1. ANVENDELSE 1. Disse forretningsbetingelser (herefter Betingelserne ) finder anvendelse på aftaler indgået mellem Quickimport ApS, CVR-nr. 33 86 87 23 (herefter Quick ) og kunden

Læs mere

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Danmark Indirect Tax September 2015 Af Cliff Kristoffersen, Director, Deloitte FSI VAT Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Den danske momslov er baseret på et EU-direktiv,

Læs mere

Skatteudvalget L 4 Bilag 21 Offentligt

Skatteudvalget L 4 Bilag 21 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 L 4 Bilag 21 Offentligt 30. oktober 2017 J.nr. 2017-5154 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 4 - Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven

Læs mere

KOMMISSIONEN MOD GRÆKENLAND. DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 7. december 2006*

KOMMISSIONEN MOD GRÆKENLAND. DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 7. december 2006* KOMMISSIONEN MOD GRÆKENLAND DOMSTOLENS DOM (Fjerde Afdeling) 7. december 2006* I sag C-13/06, angående et traktatbrudssøgsmål i henhold til artikel 226 EF, anlagt den 9. januar 2006, Kommissionen for De

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM ØLR

Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM ØLR -1 - Omkostningsgodtgørelse arbejdsgivers betaling af ansattes udgifter til sagkyndig bistand SKM2010.658.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 25/5

Læs mere