Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 Note 3 varebeholdninger 3 Note 4 Hensatte forpligtelser 3 1. Beretning 4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 Note 3 varebeholdninger 3 Note 4 Hensatte forpligtelser 3 1. Beretning 4"

Transkript

1

2 -2- Indhold Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 Note 3 varebeholdninger 3 Note 4 Hensatte forpligtelser 3 1. Beretning Præsentation af virksomheden Årets resultat Opgaver og ressourcer Opgaver og ressourcer: Uddybende oplysninger Redegørelse for reservation Målrapportering Målrapporteringens første del: Skematisk oversigt Målrapporteringens anden del: Uddybende analyser og vurderinger Regnskab Anvendt Regnskabspraksis Resultatopgørelse Balancen Egenkapitalforklaring Opfølgning på likviditetsordningen Opfølgning på lønsumsloft Bevillingsregnskabet Bilag til årsrapporten 26 Bilag 3: Metode til omkostningsfordeling 28 Supplerende noter 28

3 Oversigt over tabeller, noter og bilag -3- Beretning og Målrapportering Tabel 1: Virksomhedens økonomiske hoved- og nøgletal Tabel 2: Sammenfatning af økonomi for virksomhedens opgaver Tabel 2A: Centrale aktivitetsoplysninger Tabel 3: Reservation Tabel 4: Virksomhedens administrerede udgifter og indtægter Tabel 5: Årets resultatopfyldelse Regnskabstabeller Tabel 6: Resultatopgørelse Tabel 7: Resultatdisponering Tabel 8: Balancen Tabel 9: Egenkapitalforklaring Tabel 10: Udnyttelse af låneramme Tabel 11: Opfølgning på lønsumsloft Tabel 12: Bevillingsregnskab Obligatoriske noter Note 1: Immaterielle anlægsaktiver Note 2: Materielle anlægsaktiver Obligatoriske bilag Bilag 1: Akkumuleret resultat for indtægtsdækket virksomhed Bilag 2: Andre tilskudsfinansierede aktiviteter (underkonto 97) Bilag 3: Metode til omkostningsfordeling Supplerende noter til regnskabet Note 3 varebeholdninger Note 4 Hensatte forpligtelser

4 1. Beretning Præsentation af virksomheden Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder er en statsinstitution under Kulturministeriet, der understøtter læsning. Det gælder fritidslæsning i alle aldre, børn og unge i skolealderen, voksne erhvervsaktive og voksne under uddannelse jf. lov om biblioteksvirksomhed. Nota producerer og formidler digitalt materiale med hjemmel i ophavsretslovens 17 og med baggrund i aftaler med rettighedshavere. Produktionen består af bøger, tidsskrifter, aviser og noder i tekst, lyd, punkt og online. Notas Erhvervs-service leverer on-demand løsninger til brugere i arbejde og på dagpenge, der understøtter den enkelte på jobbet eller netop i kampen for at komme ind på arbejdsmarkedet. For døvblinde produceres individuelt efterspurgt materiale i punktskrift og e-tekst. Der aflægges regnskab for hovedkonto Notas rammeaftale med departementet for har følgende hovedelementer: Mission Det er Notas hovedopgave at sikre adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med læsevanskeligheder på måder, der er tilpasset deres behov. Nota fungerer som nationalt viden- og kompetencecenter for biblioteker, offentlige institutioner og virksomheder Vision Lige adgang til viden Opgaver og mål Notas opgaver er følgende: 1. Stille materialer til rådighed for mennesker med læsevanskeligheder. 2. Sikre, at der er et stort og bredt udvalg af materialer til rådighed for målgruppen. 3. Stille viden og kompetencer om målgruppen til rådighed for biblioteker, offentlige institutioner og virksomheder. Derudover har Nota i perioden understøttet omstillingen til et nationalt viden- og kompetencecenter gennem fem strategiske indsatsområder: 1. Brugeren i centrum 2. Et større og bredere sortiment 3. Fra hylde til hjem 4. Nationale og internationale partnerskaber 5. Ny teknologi og procesoptimering

5 -5- Nota har indgået en ny rammeaftale med Kulturministeriet for , hvor opgaver og mål er justeret Årets resultat Som det fremgår nedenfor vurderes Notas faglige resultater i 2012 som tilfredsstillende og det økonomiske resultat som tilfredsstillende. På denne baggrund vurderes det samlede resultat for 2012 som tilfredsstillende Årets faglige resultater Set ud fra Notas mission om at..sikre adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med læsevanskeligheder på måder, der er tilpasset deres behov.. har 2012 været et tilfredsstillende år. En større andel af befolkningen med læsevanskeligheder - særligt børn og unge - er i årets løb blevet indmeldt på Nota og gør aktivt brug af de tilbud og services, vi stiller til rådighed. Notas har prioriteret en særlig indsats for at øge antallet af titler rettet mod børn og unge. Det er gennemført, at alle ordblinde fra 1. juli 2012 skal benytte online distribution dvs. streaming eller download. Dette har øget antal brugere på online distribution. Notas brugere er meget ivrige læsere/lyttere og overgår langt den øvrige befolkning i, hvor meget og hyppigt der læses/lyttes. Også Notas unge brugere er intensive brugere af lyd- og e-bøger og benytter især disse som led i deres undervisning og lektielæsning. Nota har en meget høj dækningsgrad/markedsandel af de helt unge ordblinde danskere, bl.a. takket være en kraftig satsning på at komme i kontakt med skoler og uddannelsesinstitutioner. Når tilbuddene er attraktive, og adgangen gøres enkel og brugervenlig, formindskes de barrierer, der er for læsning især for mennesker med læsevanskeligheder. Derved får også denne gruppe adgang til viden og oplevelser til glæde for dem selv og til gavn for samfundet.

6 -6- Flere brugere og nye muligheder Overordnet set har 2012 været et tilfredsstillende år for Nota med et højt aktivitetsniveau. Antallet af brugere stiger fortsat støt, og med en vækst på 20 % i forhold til sidste år var ca personer indmeldt ved udgangen af I rammeaftalen forventedes brugere ved udgangen af I 2010 blev streaming og download af lydbøger og tidsskrifter sat i drift. Det er målet, at stadig flere brugere kommer på de nye online løsninger. Fra 1. juli 2012 er det obligatorisk for ordblinde brugere at hente titlerne online. Antallet af titler øges trods betydelige udfordringer med køb af danske titler Udbuddet af nye danske lydbogstitler steg i 2012 med 642. Hvilket er lavere end den tilvækst Nota har præsteret de seneste fire år. Nota havde indtil starten af 2012 skriftlige aftaler med de kommercielle lydbogs forlag om indkøb af titler. Forhandlingerne om indgåelse af nye aftaler pågår fortsat. Til gengæld har Nota i samarbejde med de øvrige nordiske lande fortsat den indkøbsaftale med det engelske blindebibliotek om køb af ca. 500 engelske lydbøger om året. Udlånet stagnerer I 2012 er det samlede udlån steget med knap 1 % i forhold til I samme periode er antal brugere steget med 20 %. Det lavere udlån pr. bruger kan primært henføres til et stigende antal meget unge og ordblinde brugere, der gennemsnitligt har et lavere udlån end de synshandicappede. Desuden skal ordblinde fra 1. juli 2012 hente titlerne online, hvilket indtil videre har reduceret udlånet for denne gruppe. Den vedvarende effekt kendes først på længere sigt. Notas brugere læser mere end resten af befolkningen På trods af ordblindhed og synsvanskeligheder læser/lytter Notas brugere markant mere end resten af befolkningen: 55 % af Notas brugere læser/lytter dagligt lydbøger, mens 23 % af befolkningen dagligt læser skønlitteratur. Rammeaftalen er opfyldt Nota har opfyldt målsætningerne, som blev formuleret i forbindelse med rammeaftalen for perioden Nota har opfyldt målsætningerne om at betjene flere brugere, idet antal brugere er steget med 137 % fra januar 2009 til december 2012 mod forventet 69 % i rammeaftalens nøgletal. Stigningen har kunnet realiseres takket være en fokuseret indsats på digitale løsninger.

7 -7- Det er lykkedes at sikre et stort og bredt udvalg af materialer, der i dag er markant bedre end ved aftalens start. Der er f.eks. via partnerskaber med bl.a. de nordiske søsterorganisationer skaffet adgang til nye titler. Udlånet er ligeledes vokset i perioden, svarende til 25 %. Endvidere er der samlet set sket en bedre dækning af behovene hos brugere, der er erhvervsaktive, idet erhvervsproduktionen er steget med 60 % i perioden. Den gennemsnitlige produktionstid for lydbøger er reduceret til en tredjedel og den gennemsnitlige produktionstid for e-bøger er næsten halveret i perioden. Dog er antallet af erhvervsbrugere steget en smule mindre end forventet i rammeaftalens nøgletal med 79 % i forhold til forventet 119 %. De tilbud Nota stiller til rådighed er primært rettet mod synshæmmede og er kun i mindre omfang relevante for de ordblinde på arbejdsmarkedet, da de typisk har mindre læsekrævende jobs. Brugertilfredsheden er meget høj (over 90 pct. er tilfredse med service og ydelser) og Notas samling er udvidet. Endelig har Nota løftet sin opgave med at stille viden og kompetence til rådighed for biblioteker, offentlige institutioner og virksomheder gennem bl.a. partnerskaber med forlagsbranchen, internationale standardiseringsopgaver samt oplysningsaktiviteter om FN s Handicapkonvention. Målopfyldelsen har kun været mulig gennem en løbende effektivisering af Nota, herunder en betydelig satsning på omlægning af produktion og distribution til digitale kanaler. Indfriede forventninger fra sidste år Sidste års forventning om stigende antal brugere og flere unge ordblinde er indfriet jf. afsnit om målrapportering. Forventning om online distribution i 2012 er også indfriet. Forventningen om effektivisering af Notas drift er også indfriet jf. figur neden for.

8 Antal brugere Antal udlånte titler og antal brugere år Udlån Antal brugere Antal udlånte titler Omkostningerne falder Nedenstående graf viser, at omkostningerne pr. bruger er faldet med 71 % fra 2004 til Omkostningerne pr. udlån er faldet med 67 %. Denne udvikling kan henføres til øget produktivitet især som følge af digitalisering. 120, , , , , , , år Gnst. omkostning pr. bruger Gnst. omkostning pr. udlån Anm: Omkostninger udgør Notas samlede omkostninger, og omfatter også andre aktiviteter end udlån. Gnst. omkostning pr. udlån Omkostning pr. udlån og pr. bruger Gnst. omkostning pr. bruger

9 Årets økonomiske resultat Tabel 1: Virksomhedens økonomiske hoved- og nøgletal 1000 kr., løbende priser Resultatopgørelse Ordinære driftsindtægter , , ,1 - Heraf indtægtsført bevilling , , ,3 - Heraf eksterne indtægter , , ,8 Ordinære driftsomkostninger , , ,0 - Heraf løn , , ,4 - Heraf afskrivninger 1.952, , ,8 - Heraf øvrige omkostninger , , ,4 Resultat af ordinær drift -495,0 457,1 99,9 Resultat før finansielle poster -896,1-336,3-481,1 Årets resultat -545,0-697,1-205,6 Balance Anlægsaktiver 8.661, , ,1 Omsætningsaktiver , , ,4 Egenkapital 6.570, , ,8 Langfristet gæld 7.937, , ,9 Kortfristet gæld , , ,0 Lånerammen , , ,0 Træk på lånerammen 7.699, , ,2 Finansielle nøgletal Udnyttelsesgrad af lånerammen 58,8% 47,3% 35,2% Negativ udsvingsrate 583,2% 717,8% 741,1% Overskudsgrad 1,2% 1,5% 0,4% Bevillingsandel 94,0% 94,6% 94,4% Personaleoplysninger Antal årsværk 64,5 61,2 59,2 Årsværkspris 405,6 423,9 447,3 Lønomkostningsandel 57,8% 55,9% 56,9% Lønsumsloft , , ,0 Lønforbrug , , ,3 Note: For 2012 opgøres træk på lånerammen som summen af immaterielle og materielle anlægsaktiver (undtagen donationer) inklusive periode 13, og ikke som tidligere som saldoen på FF4. Det er derfor ikke muligt at sammenligne tal vedr. træk på lånerammen i 2012 med tidligere år. Kilde: SKS Årets resultat for 2012 viser et overskud på 0,2 mio. kr., hvilket skal ses i forhold til et budgetteret underskud på 0,2 mio. kr. for Resultatet er tilvejebragt samtidig med, at antallet af brugere er steget med 20 pct. fra 2011 til På den baggrund er det økonomiske resultat tilfredsstillende. De ordinære driftsomkostninger er faldet fra 46,8 mio. kr. i 2011 til 46,6 mio. kr. i Dette kan forklares ved en stigning i lønomkostningerne på 0,5 mio. kr. og et fald i øvrig drift omkostningerne på 0,7 mio. kr.

10 -10- De stigende omkostninger til løn kan primært forklares ved en øget andel af ansatte med højere løn som følge af prioritering af markedsføring kombineret med udlicitering af lavere lønnede opgaver til udlandet. De faldende omkostninger til øvrig drift kan primært forklares ved lavere udgifter til køb af master og bøger fra forlagene og lavere afledte udgifter til royalties. Dette kan henføres til, at de kommercielle forlag har opsagt deres aftale om salg af lydbøger til Nota. Egenkapitalen udgør 7,4 mio. kr., og er steget med 0,2 mio. kr. siden 2011 jf. kommentarerne til årets resultat. Udnyttelsesgraden af lånerammen udgør 35,2 %, og har været faldende sidende Dette afspejler, at afskrivningerne har været større end tilgangen af investeringer. Som følge ændret opgørelse af udnyttelsesgraden af lånerammen fra 2011 til 2012 kan tallene ikke umiddelbart sammenlignes jf. note til tabel 1. Den negative udsvingsrate udgør 741 %, hvilket viser, at de akkumulerede overførte overskud er væsentlige højere end startkapitalen. Den stigende udsvingsrate afspejler, at egenkapitalen er steget i forhold til Overskudsgraden udgør 0,4 %, hvilket afspejler, at årets resultat er positivt i Bevillingsandelen har været relativ konstant fra og viser, at Nota har haft stabile salgsindtægter i forhold til bevillingen. Som følge af de stigende lønomkostninger relativ til øvrig drift er lønomkostningsandelen steget fra 55,9 % i 2011 til 56,9 % i Opgaver og ressourcer Opgaver og ressourcer: Uddybende oplysninger Tabel 2: Sammenfatning af økonomi for virksomhedens produkter/opgaver 1000 kr., løbende priser Indtægtsført bevilling Øvrige indtægter Omkostninger Andel af årets overskud Hjælpefunktioner, generel ledelse 5.135,9 375, ,6 12% og administration Digital formidling , , ,3 76% Vejledning og anden formidling 5.276,3 386, ,7 12% I alt , , ,6 100% Der er i bilag 3 redegjort for metoden til omkostningsfordeling.

11 Tabel 2A: Centrale aktivitetsoplysninger -11- Prognose rammeaftale Tilgang af bøger (i titler) Lydbøger, voksne Lydbøger, børn og unge E-bøger, voksne E-bøger, børn og unge Punktbøger RNIB lydbøger Tigar, lyd, e-bøger, punkt Heraf erhverv Samlingen (titler) Lydbøger, voksne Lydbøger, børn og unge E-bøger, voksne E-bøger, børn og unge Punktbøger Punktnoder Individuel service Lyd, erhverv E-tekst, erhverv Punkt, døvblinde Punkt, erhverv Punktnoder Brugere Registrerede brugere Brugere af:* Lyd E17** E-bogsbruger Punkt Punktnoder Udlån Lydbøger på cd Lyd online Punktbøger Punktnoder E-bøger Tidsskriftsabonnementer Lydtidsskrifter Punkttidsskrifter E-tidsskrifter, cd eller diskette E-tidsskrifter, vedhæftet fil Trykt udgave Tidsskrifter og blade (antal udsendelser) Lyd 688 *** Lyd, talesyntese Punkt E-tekst Trykt udgave Aktivitetsoversigt Gennemsnitlig.antal udlån pr. digital lydbogslåner

12 -12- Anm: *Mange brugere benytter flere ydelser. **Vedrører antal e-17 brugere med mindst 1 login.***i alt for lyd og lyd,talesyntese Redegørelse for reservation Tabel 3: Reservation, hovedkonto [ ] 1000 kr., løbende priser Reserveret år Reservation primo Forbrug i året Reservation ultimo I alt ,4 796, ,1 Resultatkontrakt ,8 528, ,8 Resultatkontrakt ,6 268, ,3 Opgaver vedrørende dispositionsbegrænsning ,0 0, ,0 Den reserverede bevilling til resultatkontrakt anvendes til afskrivninger på investeringer foretaget i i forbindelse med resultatkontraktens hovedmål om digitalisering af virksomheden. Der vil fremover ikke blive foretaget reservationer til afskrivninger. Den reserverede bevilling til rammeaftale videreføres til 2013, og forventes anvendt til forøgelse af samlingen, yderligere udvikling af online selvbetjening og distribution, bedre dækning af behovene hos brugere i erhverv samt etablering af partnerskaber. Forbruget på reservationen vedrører opgaver, der enten var igangsat eller planlagt igangsat med retslig virkning på tidspunktet for dispositionsbegrænsningens indførelse. Den reserverede bevilling til opgaver vedrørende dispositionsbegrænsning vedrører opgaver, der måtte udsættes i 2010 som følge af dispositionsbegrænsningen. 1.6 Forventninger til kommende år Nota forventer fortsat en kraftig stigning i antal brugere og en forskydning i brugersegmentet i retning af flere unge og ordblinde. Dette stiller øgede krav til tilpasning af Notas produkter, så denne brugergruppe i højere grad tilgodeses. Konkret skal der oparbejdes et udbud af titler for de nye brugergrupper, primært unge ordblinde. Dette er fortsat også et prioriteringsområde i den nye rammeaftale. Det stiller endvidere øgede krav til effektivisering af Notas drift, idet bevillingen er faldende. Med den vedtagne budgetlov og det hertil gældende cirkulære ventes det at blive vanskeligt at forbruge af opsparede midler. Eftersom Notas aktiviteter i den kommende rammeaftale periode fra bl.a. er finansieret af forbrug af opsparede midler, kan den faktiske bevilling fra 2014 være lavere end budgetteret i rammeaftalen. Dette vil i givet fald reducere aktivitetsniveauet i den kommende rammeperiode.

13 -13- Fra 1. juli er ordblinde brugere generelt kommet over på online distribution. Dette er nødvendigt for fortsat at kunne levere en ydelse af høj kvalitet til flere brugere med en mindre bevilling. For at fastholde niveauet af udlån øger Nota satsningen på markedsføring af sine produkter til de enkelte brugersegmenter. Endvidere stiller det øgede krav til Nota om kunne supporte brugerne i benyttelse af online tjenesterne. I 2012 har en lang række forlag opsagt deres aftaler med Nota om køb og salg af lydbøger. Såfremt denne situation ikke ændres, vil det kunne forringe brugernes mulighed for at låne de bøger de ønsker. Forhandlingerne pågår pt. Den teknologiske udvikling i form af digitalisering vil fortsætte i de kommende år. Alt tyder på, at der fortsat vil være et højt tempo i udviklingen af bl.a. forbrugerelektronik, smartphones, nye applikationer og devices. Markedet for bøger mv. ændres markant og hastigt med nye distributionsformer, nye aktører og nye forretningsmodeller. Dette ændrer også på Notas markedssituation, og stiller store krav til vores evne til at fange nye muligheder og forudsætninger og omsætte dem til nye attraktive tilbud. Samarbejdet mellem biblioteker og rettighedshavere om især digitale udgivelser er en central udfordring for Nota også. I 2012 Nota har indgået en ny fireårig rammeaftale med Kulturministeriets departement. De særlige udfordringer, som Nota arbejder med, er blevet adresseret i den nye rammeaftale for Dette gælder f.eks. det stagnerende udlån. Udlån pr. bruger i de enkelte alders- og brugersegmenter er nogenlunde stabilt. Men de unge ordblindes lavere læsehyppighed kombineret med overgangen til obligatorisk online-lån fra medio 2012 samt den relativt set mindre samling af relevante titler for disse årgange har samlet betydet, at udlånet ikke er vokset, trods flere brugere. Dette søges imødegået ved forskellige tiltag, der forbedrer og udvikler kvaliteten af nye titler, ligesom Notas tilbud i højere grad skal passe til brugernes livssituationer. Der arbejdes også videre med at øge andelen af online udlån i forhold til de samlede udlån. Dette gøres bl.a. ved fortsat at forbedre e-17 afspilleren. Endvidere arbejdes der med et nyt indsatsområde, nemlig at fremme muligheden for læsetræning for ordblinde. Den positive udvikling med stigende antal brugere forventes videreført i den nye aftaleperiode. Nota vil også fremover samarbejde og søge partnerskaber med øvrige aktører på området med henblik på at opnå bedre og billigere løsninger.

14 2. Målrapportering Målrapporteringens første del: Skematisk oversigt Stille materialer til rådighed for mennesker med læsevanskeligheder Mål Resultat Betjening af flere brugere Antal brugere er steget fra i 2011 til i I 2012 er de årige den største brugergruppe i Nota. Opfyldt Bedre dækning af behovene hos brugere i erhverv Der etableres mulighed for online selvbetjening og online distribution. Sikre et stort og bredt udvalg af materialer for målgruppen Mål Høj brugertilfredshed. I 2009 mindst 75 % af brugere tilfredse med Notas ydelser og service Samlingen af både danske og udenlandske titler øges. Udlån vokser i perioden Antallet af erhvervsbrugere er vokset med 14 % fra 2011 til Erhvervsproduktionen er steget med 9 % fra 2011 til Den gennemsnitlige produktionstid er faldet fra 12 dage til 8 dage for lyd og fra 17 dage til 8 dage for e-tekster i forhold til Opfyldt Der er i 2012 udviklet tematiske bogklubber, hvor de tilmeldte brugere jævnligt modtager bogforslag inden for et afgrænset emne. Endvidere er der den 1. april 2012 idriftssat streaming af lydbøger på mobile enheder. De mobile platforme er løbende gennem året blevet forbedret med ny funktionalitet og understøttelse af flere platforme. Andelen af udlån som er online er steget fra 13 % i december 2011 til 27 % i december Opfyldt. Resultat Brugertilfredshedsundersøgelsen er gennemført i 2012, og viser en brugertilfredshed på 90,8%. Opfyldt Antallet af danske lydbogstitler er øget med 642 i Fra 2009 har Nota endvidere givet brugerne adgang til over titler fra søsterbiblioteker i andre nordiske lande. I 2012 har Nota købt 635 bøger hos det engelske blindebibliotek i samarbejde med de øvrige nordiske lande. Nota har hentet 75 bøger hos TIGAR. Via Tigar projektet har Nota givet adgang til ca. 300 fremmedsprogede titler. Adgang til Bookshare fra 2010 betyder adgang til omkring ca fremmedsprogede titler. Opfyldt Det samlet antal udlån er vokset fra 2011 til Udlånet af digitale lydbøger er faldet fra til Fra 2009 til 2012 er antal udlån steget med 25%. Opfyldt. Stille viden og kompetencer om målgruppen til rådighed for biblioteker, offentlige institutioner og virksomheder Mål Nota vil etablere partnerskaber for at styrke nuværende og potentielle brugeres adgang til viden materialer og services Resultat Nota har i 2012 gennemført 6 inspirationsseminarer med deltagelse af ca kommunale medarbejdere og medarbejdere på folkebibliotekerne jf. afsnit Nota har i 2012 modtaget en bevilling på 1,3 mio. kr. fra Ministeriet for Børn og Undervisning til etablering af et nationalt skolebibliotek for tilgængelige undervisningsmaterialer. Etableringen finder sted i Nota har indgået et strategisk samarbejde med de øvrige nordiske lande om udlicitering af opmærkning til Indien, hvis formål er at reducere omkostningerne. Nota har i øvrigt i samarbejde med de andre nordiske lande indgået en aftale med det engelske blindebibliotek om indkøb af ca. 500 titler om året. Nota har siden juni 2011 deltaget i et internationalt projekt TIGAR (The Trusted Intermediary Global Accessible Resources), der er et samarbejde med Daisy og FN organisationen WIPO om udveksling af lydbøger, e-bøger og punkt over landegrænser.

15 -15- Fra 2012 er Nota indgået i et europæisk samarbejde, ETIN (European Trusted Intermediary Network) en pendant til Tigar, men endnu ikke så langt fremme i sine udviklingsbestræbelser. Opfyldt. Udbrede kendskabet til FN s handicapkonvention Nota deltager i afklaringen af muligheder for etablering af et nationalt lydbogsbibliotek for alle borgere Der er udarbejdet materiale om FN s handicapkonvention på lyd, e-tekst og punkt. Opfyldt Spørgsmålet blev drøftet i Udvalget om folkebibliotekerne i videnssamfundet. Spørgsmålet er også drøftet med rettighedshaverne. Disse er tilbageholdende med at stille Notas titler til rådighed for alle. s. I samarbejde med ekstern partner afsøges fra 2012 muligheden for, at Notas titler stilles til rådighed for alle via tredjepart. Dette lykkedes ikke og vurderes ikke muligt pt. Opfyldt Ud af 10 opstillede resultatmål i Notas rammeaftale med Kulturministeriets departement er 10 opfyldte. I forhold til hele rammeperioden har alle mål været opfyldt i samtlige år. Et mål om brugerundersøgelse har været udsat fra 2009 til 2010 efter aftale med departementet Målrapporteringens anden del: Uddybende analyser og vurderinger Betjening af flere brugere Antal brugere i Nota udgør ved udgangen af 2012, hvilket er godt 40 % over det forventede i 2012 i rammeaftalen , hvor der forventedes brugere. Samtidigt er antal passive brugere, dvs. brugere der har været inaktive i mindst 1 år, steget fra 26 % til 29 % fra 2011 til Nota har for at nedbringe antallet af passive brugere øget indsatsen for at målrette markedsføringen af sine produkter mod de enkelte brugergrupper. Introduktionen af nye produkter, herunder tegneserier, bogklubber og markant forbedret on line løsning er eksempler på øvrige initiativer til at stimulere brugen af Nota s ydelser. Sammensætningen af brugergruppen er ændret til flere ordblinde, der låner markant mindre end andre brugergrupper Bedre dækning af brugere i erhverv Samlet set er der sket en mindre forbedring i dækning af brugere i erhverv. Notas erhvervsservice har i dag 497 tilmeldte brugere. Det skønnes, at der er omkring brugere i den erhvervsaktive alder indmeldt hos Nota. Erhvervs-service er dermed i dag kun udbredt til en lille del af de potentielle brugere. Ordblinde erhvervsbrugere er en svær gruppe at nå, bl.a. pga. stigmatisering af ordblindhed, men bl.a. også fordi denne gruppe især befinder sig i erhverv, hvor Nota s services er mindre læsekrævende. I rammeaftalen forventedes, at antal erhvervsbrugere var 608 ultimo Udviklingen i antal erhvervsbrugere har dermed

16 -16- været en smule lavere end forventet. Det forventes ikke, at denne tendens vil ændres mærkbart. For at gøre erhvervsservicen mere attraktiv har Nota yderligere nedbragt produktionstiderne for erhvervssager fra 2011 til Online distribution I oktober 2010 blev udlån af lydbøger, tidsskrifter og aviser via download sat i drift. I februar 2011 blev udlån via streaming sat i drift og i april 2012 blev udlån via streaming på mobile platforme sat i drift. Andelen af online udlån er i denne periode steget støt og udgjorde 0 % af det samlede udlån i 2009, 2 % i 2010, 9 % i 2011 og 19 % i Andelen på 19 % i 2012 dækker dog over en stor stigning hen over året, således var andelen 13 % i januar 2012 mod 27 % i december I 2012 forventedes i rammeaftalen , at download og streaming skulle udgøre 44 % af de samlede udlån. Nota havde forventet en hurtigere vækst, men det viser sig at være sværere og langsommere end forudset at flytte brugere over på online distribution. Nota vil fortsætte de ovennævnte kommunikationsinitiativer og forbedret produktudvalg jf. afsnit samt lettere on line betjening for at fremme brugen af online distribution.. Siden 1. juli 2012 har alle ordblinde brugere som hovedregel skulle benytte online distribution det samme har gjort sig gældende for alle ordblinde indmeldt efter 1. april En større omlægning af udlånene til online distribution er en forudsætning for, at Nota kan realisere de effektiviseringer, der er nødvendige som følge af faldende bevillinger og stigende antal brugere Brugertilfredshed Kendskab til brugernes adfærd og behov er en forudsætning for en høj tilfredshed hos brugerne. Der har i 2012 været gennemført en brugertilfredsundersøgelse, der viser 90,8 % tilfredse eller meget tilfredse brugere. Dette er på niveau med brugertilfredshedsundersøgelsen for I brugerundersøgelsen spørges endvidere om, hvad Nota kan gøre bedre. Her svarer nogle brugere især, at man ønsker et andet bogvalg eller andre oplæsere, at søgefunktionen på e-17 kunne forbedres og for ordblinde, at der ikke længere sendes lydbøger ud

17 -17- på cd. Nota adresserer dette gennem satsning på fortsat forbedring af udvalget og løbende videreudvikling af onlineløsningerne. Den fastholdte høje brugertilfredshed skal ses på trods af, at de ordblinde brugere fra 1. juli kun kunne låne bøger vha. download og streaming Samlingen af både danske og udenlandske titler øges Samlingen af danske lydbøger til voksne er steget med 433 titler i 2012, mens samlingen af danske lydbøger til børn og unge er steget med 209 titler. Samlingen af punktbøger er endvidere steget med 379 titler i 2012 mod forventet 300 titler i rammeaftalens nøgletal i Samlingen af e-bøger er steget med 443 titler i 2012 mod forventet 300 titler i rammeaftalens nøgletal i Væksten i tilgangen af lydbøger for børn og unge har været større end forventet i rammeaftalens nøgletal, hvor antal nye titler forventedes at være 125 i Væksten i tilgangen af lydbøger for voksne har været mindre end forventet i rammeaftalens nøgletal for 2012, hvor antal titler er 575. Dette kan henføres til, at et antal forlag i 2012 har opsagt deres aftale med Nota om køb og salg af lydbøger. Forhandlingerne om indgåelse af nye aftaler pågår pt. I 2012 har Nota købt 500 lydbøger hos det engelske blindebibliotek i samarbejde med de øvrige nordiske lande. Herudover er 135 lydbøger indkøbt kun til Nota. Den største brugergruppe i Nota er gruppen fra år, der udgør knap ultimo Antallet af brugere i denne gruppe er steget med 30 % siden Relevante titler til denne målgruppe har tidligere været yderst beskedent, og opbygningen af en tilfredsstillende samling er i gang, og skal fortsat prioriteres de kommende år. Børn og unge efterspørger skønlitteratur rettet mod deres egen aldersgruppe, men de efterspørger også undervisningsmateriale i tilgængelige formater og på platforme, de i øvrigt anvender i dagligdagen Der er et stort potentiale indenfor dette område for såvel brugerne som samfundet som helhed. Manglende indsats på dette område kan føre til skuffelse blandt de unge brugere og vil forstærke den tendens, der er til at unge er mere ekstensive brugere og hyppigere er

18 -18- helt passive. Derfor vil Nota prioritere flere titler til børn og unge i den kommende rammeaftaleperiode. Nota vil endvidere udvikle nye materialetyper, hvor flere medier kombineres. Nota arbejder allerede med tegneserier og multimediale lydbøger. Nota arbejder til brug for læsetræning desuden med lydbøger der kombinerer tekst og lyd, så de enkelte ord fremhæves, når de oplæses Udlån vokser i perioden I 2012 er det samlede udlån steget med knap 1 % i forhold til I samme periode er antal brugere steget med 20 %. Det lavere udlån pr. bruger kan primært henføres til en stigende andel meget unge og ordblinde brugere, der gennemsnitligt har et lavere udlån pr. person end de synshandicappede. Endvidere kan det lavere udlån henføres til, at ordblinde fra 1. juli 2012 generelt skal låne online fra Nota. Det stagnerende udlån søges imødegået ved forskellige tiltag, nævnt under afsnit I forhold til rammeaftalens nøgletal er antal udlån på cd, og udlån på e-bøger højere end forventet, mens udlån online er lavere end forventet jf. tabel 2A Etablering af partnerskaber Nota ønsker at etablere partnerskaber med øvrige interessenter, hvor de kan gøre det bedre og billigere. Både nationalt og internationalt har Nota etableret partnerskaber. I samarbejde med CFU (Center for Undervisningsmaterialer) og Frederiksbergbasen, en base af tilgængeliggjorte undervisningsmaterialer til grundskolen lavet på frivillig basis af speciallærere landet over, har Nota i 2012 modtaget en bevilling på kr. mio. 1,3 fra Ministeriet for Børn og Undervisning til etablering af et nationalt skolebibliotek for tilgængelige undervisningsmaterialer. Etableringen finder sted i Samarbejdet betyder, at Nota vil øge sin brugergruppe, og vil øge udbuddet af bøger til de eksisterende brugere. Hensigten med de 4 inspirationsseminarer for kommunale ledere og medarbejdere var at facilitere en drøftelse og levere fagligt input til det strategiske arbejde med inklusion af læsesvage. Deltagerne fortsætter nu debatten i en netværksgruppe. Målet med de 2 inspirationsseminarer for personale på folkebiblioteker var at diskutere og inspirere til lokal biblioteksbetjening af ordblinde og læsesvage borgere. Med en samlet støtte på 1,5 mio. kr. fra Kulturstyrelsen gennemførte Nota to bredt anlagte projekter i : Unge ordblinde i hele landet, en landsdækkende kvalitativ/kvantitativ analyse af forudsætninger og barrierer for unge med læsevanskeligheder.

19 -19- Denne undersøgelse dokumenterer, at adgangen til lydbøger stimulerer de unges læsevaner og øger deres uddannelsesambitioner mm. Digital viden til unge ordblinde, som medførte at Notas lydbøger i dag streames uafhængigt af platform, tid og sted, samt etableringen af to landsdækkende netværk blandt undervisere og biblioteker 3. Regnskab

20 Anvendt Regnskabspraksis Regnskabspraksis tager udgangspunkt i seneste regnskabsprincipper og procesvejledninger, som Økonomistyrelsen har udarbejdet. Årsrapporten for 2012 tager udgangspunkt i de regnskabsprincipper, som er beskrevet i åbningsbalancen pr. 1. januar Siden åbningsbalancen er der ikke foretaget ændringer i anvendt regnskabspraksis. Som datagrundlag er til regnskabsdelene anvendt SKS eller bevillingsafregningen (tabel 9), Notas interne budget 2012 og 2013 og til aktivitetstabeller er anvendt Notas bibliotekssystem (Vubis), Notas produktionsstyringssystem (DokSys) samt E17 Statistikprogram Det er aftalt, at Nota kan fastholde tidligere reservationer til afskrivninger Resultatopgørelse 1000 kr. løbende priser Regnskab Regnskab Budget

21 Ordinære driftsindtægter Indtægtsført bevilling Bevilling , , ,0 Anvendt af tidligere års reserverede bevillinger -877,9-796, ,0 Reserveret af indeværende års bevillinger 0,0 0,0 0,0 Indtægtsført bevilling i alt , , ,0 Salg af varer og tjenesteydelser , , ,0 Tilskud til egen drift 0,0 0,0 0,0 Gebyrer 0,0 0,0 0,0 Ordinære driftsindtægter i alt , , ,0 Ordinære driftsomkostninger Ændring i lagre 1.461, , ,0 Forbrugsomkostninger Husleje 2.784, , ,0 Forbrugsomkostninger i alt 2.784, , ,0 Personaleomkostninger Lønninger , , ,0 Andre personaleomkostninger 732,2 229,2 264,0 Pension 3.189, , ,0 Lønrefusion -826,0-958,8-989,0 Personaleomkostninger i alt , , ,0 Af- og nedskrivninger 1.894, , ,0 Andre ordinære driftsomkostninger , , ,0 Ordinære driftsomkostninger i alt , , ,0 Resultat af ordinær drift 457,1 99, ,0 Andre driftsposter Andre driftsindtægter -795,2-581,0 0,0 Andre driftsomkostninger 1,8 0,0 0,0 Resultat før finansielle poster -336,3-481, ,0 Finansielle poster Finansielle indtægter -58,2-16,1 0,0 Finansielle omkostninger 356,8 291,6 256,0 Resultat før ekstraordinære poster -37,7-205, ,0 Ekstraordinære poster Ekstraordinære indtægter -659,4 0,0 0,0 Ekstraordinære omkostninger 0,0 0,0 0,0 Årets resultat -697,1-205, ,0 Kilde: SKS og FL 2013 Tabel 7: Resultatdisponering 1000 kr., løbende priser Regnskab Regnskab Budget note:

22 -22- Disponeret til bortfald 0,0 0,0 0,0 Disponeret til reserveret egenkapital 0,0 0,0 0,0 Disponeret udbytte til statskassen 0,0 0,0 0,0 Disponeret til overført overskud 697,1 205, ,0 Kilde: Statens Budgetsystem 3.3. Balancen Tabel 8: Balancen Aktiver Primo Ultimo Passiver Primo Ultimo note: note: Anlægsaktiver: Egenkapital 1 2 Immaterielle anlægsaktiver Færdiggjorte udviklingsprojekter Reguleret egenkapital (startkapital) 882,0 882,0 Opskrivninger 0,0 0,0 0,0 0,0 Erhvervede koncenssioner, Reserveret egenkapital 0,0 0,0 patenter, licenser m.v. 85,3 12,7 Udviklingsprojekter under Bortfald af årets resultat 0,0 0,0 opførelse 0,0 0,0 Immaterielle anlægsaktiver i Udbytte til staten 0,0 0,0 alt 85,3 12,7 Materielle anlægsaktiver Overført overskud 6.331, ,8 Grunde, arealer og bygninger Infrastruktur Transportmateriel Produktionsanlæg og maskiner Inventar og IT-udstyr Igangværende arbejder for egen regning Materielle anlægsaktiver i alt Statsforskrivning Øvrige finansielle anlægsaktiver Finansielle anlægsaktiver i alt Anlægsaktiver i alt Omsætningsaktiver: 4.231, ,4 0,0 0,0 4 4,7 0,0 735,8 820,2 857,7 301,9 0,0 0, , ,5 882,0 882,0 0,0 0,0 882,0 882, , ,1 Egenkapital i alt 7.213, ,8 Hensatte forpligtelser 2.448, ,8 Langfristede gældsposter FF4 Langfristet gæld 6.202, ,9 FF6 Bygge og IT-kredit 0,0 0,0 Donationer 94,4 0,0 Prioritetsgæld 0,0 0,0 Anden langfristet gæld 0,0 0,0 Langfristet gæld i alt 6.296, ,9 3 Varebeholdning 997,6 389,2 Kortfristede gældsposter Tilgodehavender Leverandører af varer og 3.484, , , ,1 tjenesteydelser Værdipapirer 0,0 0,0 Anden kortfristet gæld 807,6 684,5 Likvide beholdninger Skyldige feriepenge 3.081, ,9 FF5 Uforrentet konto FF7 Finansieringskonto Andre likvider Likvide beholdninger i alt Omsætningsaktiver i alt , , , ,7 8,3 8, , , , ,4 Reserveret bevilling , ,1 Igangværende arbejder for 0, ,8 fremmed regning Periodeafgrænsningsposter -142,4-828,3 Kortfristet gæld i alt , ,0 Gæld i alt , ,9 Aktiver i alt , ,5 Passiver i alt , ,5 Kilde:SKS

23 -23- Den primære årsag til differencen mellem primo- og ultimobalancen kan henføres til, at der ikke i fuldt omfang er foretaget genanskaffelser vedrørende de afskrevne aktiver Egenkapitalforklaring Tabel 9: Egenkapitalforklaring 1000 kr., løbende priser note: Egenkapital primo R-året 6.516, ,5 Startkapital primo 882,0 882,0 Startkapital ultimo 882,0 882,0 Overført overskud primo 5.634, ,4 +Primoregulering/flytning mellem bogføringskredse - -0,2 +Overført fra årets resultat 697,1 205,6 Overført overskud ultimo 6.331, ,8 Egenkapital ultimo R-året 7.213, ,8 Kilde: Statens Budgetsystem 3.5. Opfølgning på likviditetsordningen Tabel 10: Udnyttelse af låneramme 1000 kr., løbende priser 2012 Sum af materielle og immaterielle anlægsaktiver undt ,2 donationer, pr. 31. december 2012 Låneramme pr. 31. december ,0 Udnyttelsesgrad i procent 35,2% Nota har ikke overskredet sin låneramme pr. 31. december Ingen øvrige disponeringsregler har været overskredet i Opfølgning på lønsumsloft Tabel 11: Opfølgning på lønsumsloft [ ] 1000 kr., løbende priser 2012 Lønsumsloft FL ,0 Lønsumsloft inkl. TB/aktstykker ,0 Lønforbrug under lønsumsloft ,3 Difference 2.076,7 Akkumuleret opsparing ultimo ,9 Akkumuleret opsparing ultimo ,6

24 Bevillingsregnskabet Tabel 12: Bevillingsregnskab ( ) 1000 kr., løbende priser Regnskab Regnskab Budget 2011 Budget Difference 2013 Nettoudgiftsbevilling , , ,0-100, ,0 Nettoforbrug af reservation -877, ,0-796, , ,0 Indtægter , , ,9 711, ,0 Indtægter i alt , , ,2-991, ,0 Udgifter , , , , ,0 Årets resultat -697,1 161,0-205,6 366, ,0 Årets positive resultat afviger fra budgettet for 2012 med 0,4 mio. kr., hvilket primært kan forklares ved lavere udgifter til køb af master og bøger fra forlagene og lavere afledte udgifter til royalties. Differencen mellem regnskab 2012 og budget 2012 kan henføres til, at de samlede indtægter er faldet med 1,0 mio. kr., mens de samlede udgifter er faldet med 1,4 mio. kr. I alt er årets resultat forbedret med 0,4 mio. kr. i forhold til budgettet.

25 4. Påtegning af det samlede regnskab -25- Årsrapporten omfatter Årsrapporten omfatter de hovedkonti på finansloven, som Nota, (CVR nummer ) er ansvarlig for herunder de regnskabsmæssige forklaringer, som skal tilgå Rigsrevisionen i forbindelse med bevillingskontrollen for Påtegning Der tilkendegives hermed: 1. At årsrapporten er rigtig, dvs. at årsrapporten ikke indeholder væsentlige fejlinformationer eller udeladelser, herunder at målopstillingen og målrapporteringen i årsrapporten er fyldestgørende. 2. At de dispositioner, som er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåelse af aftaler og sædvanlig praksis. 3. At der er etableret forretningsgange, der sikrer en økonomisk hensigtsmæssig forvaltning af de midler og ved driften af de institutioner, der er omfattet af årsrapporten. Sted, dato Sted, dato Underskrift Underskrift Direktør Michael Wright Departementschef Karoline Prien Kjeldsen

26 5. Bilag til årsrapporten -26- Erhvervede koncessioner, patenter, licenser mv. I alt Primobeholdning 0,0 2032,5 2032,5 Opskrivning 0,0 0,0 0,0 Kostpris pr (før afskr.) 0,0 2032,5 2032,5 Tilgang 0,0 0,0 0,0 Afgang 0,0 0,0 0,0 Kostpris pr (før afskr.) 0,0 2032,5 2032,5 Akk. afskrivninger 0,0 2019,8 2019,8 Akk. nedskrivninger 0,0 0,0 0,0 Akk. af- og nedskrivninger ,0 2019,8 2019,8 Regnskabsmæssig værdi pr ,0 12,7 12,7 Årets afskrivninger 0,0 72,6 72,6 Årets nedskrivninger 0,0 0,0 0,0 Årets af- og nedskrivninger 0,0 72,6 72,6 Afskrivningsperiode/år 0 3 Note 1: Immaterielle anlægsaktiver 1000 kr. Færdiggjorte udviklingsprojekter Udviklingsprojekter under opførelse Primosaldo pr ,0 Tilgang 0,0 Nedskrivninger 0,0 Afgang 0,0 Kostpris pr ,0

27 -27- Note 2: Materielle anlægsaktiver 1000 kr. og bygninger Grunde, arealer Infrastruktur og maskiner Produktionsanlæg Transportmateriel Inventar og ITudstyr I alt Primobeholdning 11540,9 0,0 3358,8 139, , ,2 Opskrivning 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Kostpris pr (før afskr.) 11540,9 0,0 3358,8 139, , ,2 Tilgang -2,1 0,0 363,8 0,0 2151,3 2513,0 Afgang 0,0 0,0 0,0 0,0 2522,3 2522,3 Kostpris pr (før afskr.) 11538,8 0,0 3722,6 139,8 9729, ,8 Akk. afskrivninger 8064,5 0,0 2902,4 139,8 9427, ,4 Akk. nedskrivninger 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Akk. af- og nedskrivninger ,5 0,0 2902,4 139,8 9427, ,4 Regnskabsmæssig værdi pr ,4 0,0 820,2 0,0 301,9 4596,5 Årets afskrivninger 757,5 0,0 279,4 4,7 184,8 1226,4 Årets nedskrivninger 2,1 0,0 0,0 0,0 0,0 2,1 Årets af- og nedskrivninger 759,6 0,0 279,4 4,7 184,8 1228,5 Afskrivningsperiode/år Saldo I gangværende arbejder for egen regning Primosaldo pr ,0 Tilgang 0,0 Nedskrivninger 0,0 anlægsaktiver 0,0 Kostpris pr ,0 6. Supplerende noter og bilag Bilag 1: Akkumuleret resultat for indtægtsdækket virksomhed Ultimo Ultimo Ultimo Ultimo Løbende priser, 1000 kr Nota Acces , , , ,1 Bilag 2: Andre tilskudsfinansierede aktiviteter (u.k. 97) Løbende priser, 1000 kr. Modtagne tilskud Udgift Diverse projekter 419,8 419,8 I alt 419,8 419,8 Projektet digital viden til unge ordblinde jf. bilag 2 har medvirket til at forbedre e-17 afspilleren, hvilket betyder, at flere brugere streamer lydbøger via digital distribution.

28 -28- Bilag 3: Metode til omkostningsfordeling Indtægter og omkostninger er fordelt på produkter (opgaver). Hvor det er muligt, er omkostningerne direkte fordelt på produkter. Lønomkostningerne er fordelt ud fra medarbejderne skønnede tidsforbrug på det enkelte produkt. Fællesomkostninger som husleje, el mv. er fordelt efter antal årsværk inden for de enkelte produkter. Indtægtsført bevilling er bogført ud fra et skøn, hvor der er søgt at skabe den størst mulige sammenhæng til den enkelte opgave.. Supplerende noter Note 3 Varebeholdning 1000 kr. Værdi primo ,6 Tilgang lager 750,3 Afgang lager 1358,8 Værdi ultimo ,1 Note 4 Hensatte forpligtelser 1000 kr. Hensættelse resultatløn og frivillig fratrædelsesgodtgørelse 961,4 Hensættelse royalties 1.496,4 I alt 2.457,8

STATSMINISTERIET. Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement

STATSMINISTERIET. Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement STATSMINISTERIET Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement ÅRSRAPPORT Årsrapport for regnskabsåret Statsministeriets departement Indholdsfortegnelse Indledning 3 1. Påtegning af det samlede

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND. Årsrapport for regnskabsåret Rigsombudsmanden i Grønland

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND. Årsrapport for regnskabsåret Rigsombudsmanden i Grønland Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden i Grønland Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden i Grønland Indholdsfortegnelse Indledning 3 1. Påtegning af det samlede regnskab 3 2. Beretning

Læs mere

Nota Årsrapport 2010

Nota Årsrapport 2010 2010 Nota Årsrapport 2010 -2- Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 1. Beretning 4 1.1. Præsentation af virksomheden 4 1.2.1 Årets faglige resultater 5 1.2.2. Årets økonomiske resultat 8 1.4. Opgaver

Læs mere

Finansiel årsrapport 2014

Finansiel årsrapport 2014 Finansiel årsrapport 2014 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Økonomi- og Indenrigsministeriet... 4 2.2 Årets økonomiske resultat... 4 2.3

Læs mere

Å r s r a p p o r t 2 0 0 7. F o r. M e d i e r å d e t f o r B ø r n o g U n g e

Å r s r a p p o r t 2 0 0 7. F o r. M e d i e r å d e t f o r B ø r n o g U n g e Å r s r a p p o r t 2 0 0 7 F o r M e d i e r å d e t f o r B ø r n o g U n g e Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 1. Beretning 4 1.1. Præsentation af virksomheden 4 1.2. Årets faglige resultater

Læs mere

Finansiel årsrapport 2015

Finansiel årsrapport 2015 Finansiel årsrapport 2015 Marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Påtegning... 2 2. Beretning... 3 2.1 Præsentation af Økonomi- og Indenrigsministeriet... 3 2.2 Årets økonomiske resultat...

Læs mere

Finansiel årsrapport 2012

Finansiel årsrapport 2012 Finansiel årsrapport 2012 April 2013 Indholdsfortegnelse 1. Beretning...3 1.1 Præsentation af virksomheden...3 1.2 Årets økonomiske resultat...3 1.3 Finansielle nøgletal...5 1.4 Forventninger til kommende

Læs mere

Årsrapport for regnskabsåret 2014

Årsrapport for regnskabsåret 2014 Årsrapport for regnskabsåret 2014 Digital adgang til oplysninger i forbindelse med ejendomshandel (DIADEM) Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K Tlf. 33 92 29 00 mbbl@mbbl.dk

Læs mere

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2012 kontoplanen - til institutioner, der modtager omkostningsbaserede bevillinger Moderniseringsstyrelsen 25. februar 2013 1

Læs mere

Finansielt regnskab 2016 Skatteministeriets departement

Finansielt regnskab 2016 Skatteministeriets departement Finansielt regnskab 2016 Skatteministeriets departement Finansielt regnskab 2016 Skatteministeriets departement Forord 2 Indledende bemærkninger Finansielt regnskab 2016 Skatteministeriets departement

Læs mere

Årsrapport Energiklagenævnet. Marts 2016

Årsrapport Energiklagenævnet. Marts 2016 Årsrapport 2015 Energiklagenævnet Marts 2016 2 Energiklagenævnet/ Årsrapport 2015 Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning 5 2.1 Præsentation af virksomheden 5 2.2 Ledelsesberetning

Læs mere

- til institutioner, der modtager omkostningsbaserede

- til institutioner, der modtager omkostningsbaserede Kravspecifikation til regnskabsrapporter til årsrapporten 2014 - til institutioner, der modtager omkostningsbaserede bevillinger Moderniseringsstyrelsen 16. januar 2015 Version 1.03 25. februar 2015. (I

Læs mere

Beretning 1.1 Generelt Årets økonomiske resultat Opgaver og ressourcer 6

Beretning 1.1 Generelt Årets økonomiske resultat Opgaver og ressourcer 6 Forsvarsministeriets finansielle regnskab 29 Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. Beretning 1.1 Generelt 2 1.2 Årets økonomiske resultat 3 1.3 Opgaver og ressourcer 6 Regnskab 2.1 Anvendt regnskabspraksis 6

Læs mere

Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016

Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016 Rammeaftale December 2012 Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder 2013-2016 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Nota på den anden side fastlægger

Læs mere

Finansielt regnskab 2014. for. Klima-, Energi-, og Bygningsministeriets departement. Marts 2015

Finansielt regnskab 2014. for. Klima-, Energi-, og Bygningsministeriets departement. Marts 2015 Finansielt regnskab 2014 for Klima-, Energi-, og Bygningsministeriets departement Marts 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning 3 2. Beretning 4 2.1 Præsentation af Klima- Energi-, og 4 Bygningsministeriets

Læs mere

Finansielt regnskab 2015 for Klimarådet

Finansielt regnskab 2015 for Klimarådet Finansielt regnskab 2015 for Klimarådet marts 2016 Side 1 Indhold Finansielt regnskab 2015 for Klimarådet... 1 1. Påtegning... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Klimarådet... 4 2.2 Ledelsesberetning...

Læs mere

Årsrapport for regnskabsåret 2013

Årsrapport for regnskabsåret 2013 Årsrapport for regnskabsåret 2013 Digital adgang til oplysninger i forbindelse med ejendomshandel (DIADEM) Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mont 4 1117 København K Tlf. 33 92 29 00 mbbl@mbbl.dk

Læs mere

Årsrapport Miljø- og Fødevareministeriet Departementet

Årsrapport Miljø- og Fødevareministeriet Departementet Årsrapport 2016 Miljø- og Fødevareministeriet Departementet Marts 2017 Redaktion: Miljø- og Fødevareministeriet Tekst: Koncern Økonomi 2 Miljø- og Fødevareministeriet departement / Årsrapport 2015 - Miljøministeriets

Læs mere

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2011 kontoplanen

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2011 kontoplanen Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2011 kontoplanen - til institutioner, der modtager omkostningsbaserede bevillinger Moderniseringsstyrelsen 14. marts 2012 Anvendelsen

Læs mere

Årsrapport for. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Årsrapport for. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Årsrapport 2011 for Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane April 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Beretning... 3 2.1 Årets økonomiske resultat... 3 2.2 Opgaver og ressourcer...

Læs mere

Årsrapport Energiklagenævnet

Årsrapport Energiklagenævnet Årsrapport 2016 Energiklagenævnet 2 Energiklagenævnet/ Årsrapport 2016 Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning 5 2.1 Præsentation af virksomheden 5 2.2 Ledelsesberetning 5 2.3 Kerneopgaver

Læs mere

Beretning 1.1 Generelt Årets økonomiske resultat Reservation, hovedkonto Departementet Forventninger til kommende år 6

Beretning 1.1 Generelt Årets økonomiske resultat Reservation, hovedkonto Departementet Forventninger til kommende år 6 Forsvarsministeriets finansielle regnskab 28 Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. 5. Beretning 1.1 Generelt 2 1.2 Årets økonomiske resultat 3 1.3 Reservation, hovedkonto 12.11.1. Departementet 6 1.4 Forventninger

Læs mere

Redaktion: Miljø- og Fødevareministeriet. Tekst: Koncern Økonomi. 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport Miljøministeriets departement

Redaktion: Miljø- og Fødevareministeriet. Tekst: Koncern Økonomi. 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport Miljøministeriets departement Redaktion: Miljø- og Fødevareministeriet Tekst: Koncern Økonomi 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport 2015 - Miljøministeriets departement Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning

Læs mere

Finansielt regnskab Finansielt regnskab 2015 Skatteministeriets departement Kapitel 2 5

Finansielt regnskab Finansielt regnskab 2015 Skatteministeriets departement Kapitel 2 5 Finansielt regnskab 2015 Skatteministeriets departement Kapitel 2 5 2. Beretning 2.1 Præsentation af Skatteministeriets departement Skatteministeriets departement varetager opgaver vedrørende lovgivning,

Læs mere

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2007 kontoplanen

Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2007 kontoplanen Kravspecifikation til regnskabsrapporterne i bevillingsreformen baseret på 2007 kontoplanen - til institutioner, der modtager omkostningsbaserede bevillinger Økonomistyrelsen 14. september 2009 Anvendelsen

Læs mere

1. Påtegning 3 2. Beretning 4

1. Påtegning 3 2. Beretning 4 Årsrapport 2013 Årsrapport 2013 1. Påtegning 3 2. Beretning 4 2.1 Præsentation af virksomheden 4 2.2 Årets faglige resultater 5 2.3 Årets Økonomiske resultat 6 2.4 Målrapportering 7 2.5 Reservationer 7

Læs mere

Læse hele livet - strategi for 2013-2016

Læse hele livet - strategi for 2013-2016 /Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder/ Læse hele livet - strategi for 2013-2016 Mission Nota sikrer adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med syns- og

Læs mere

Årsrapport for regnskabsåret 2015

Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden på Færøerne Årsrapport for regnskabsåret 2015 RIGSOMBUDSMANDEN PÅ FÆRØERNE ÅRSRAPPORT 2015 Årsrapport for regnskabsåret 2015 Rigsombudsmanden på Færøerne Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Årsrapport 2013. Nordsøenheden

Årsrapport 2013. Nordsøenheden Årsrapport 2013 Nordsøenheden 1 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning 3 2. Beretning 5 2.1. Præsentation 6 2.2. Virksomhedens omfang 7 2.3. Årets faglige resultater 7 2.4. Årets økonomiske resultat 9 2.4.1.

Læs mere

Årsrapport for 2014. De Økonomiske Råd

Årsrapport for 2014. De Økonomiske Råd Årsrapport for 2014 De Økonomiske Råd Marts 2015 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af De Økonomiske Råd... 4 2.2 Virksomhedens omfang... 5

Læs mere

1. PÅTEGNING AF DET SAMLEDE REGNSKAB... 4 2. BERETNING... 5

1. PÅTEGNING AF DET SAMLEDE REGNSKAB... 4 2. BERETNING... 5 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. PÅTEGNING AF DET SAMLEDE REGNSKAB... 4 2. BERETNING... 5 2.1. Præsentation af virksomheden... 5 2.2. Virksomhedens omfang... 5 2.3. Årets resultater... 6 2.3.1 Årets faglige

Læs mere

Til Kulturministeriets statsinstitutioner 19. januar 2010

Til Kulturministeriets statsinstitutioner 19. januar 2010 NOTAT Til Kulturministeriets statsinstitutioner 19. januar 2010 Økonomistyrelsens vejledning om årsrapporten 2009 Problemstilling Dette notat indeholder departementets kommentarer og råd om, hvordan Kulturministeriets

Læs mere

Årsrapport 2017 Departementet

Årsrapport 2017 Departementet Årsrapport 2017 Departementet Marts 2018 2 Miljø- og Fødevareministeriet / Årsrapport 2017 Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning 5 2.1 Præsentation af virksomheden 5 2.2 Ledelsesberetning

Læs mere

Finansielt regnskab 2016 for Klimarådet

Finansielt regnskab 2016 for Klimarådet Finansielt regnskab 2016 for Klimarådet Marts 2017. Side 1 Indhold Finansielt regnskab 2016 for Klimarådet... 1 1. Påtegning... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Klimarådet... 4 2.2 Ledelsesberetning...

Læs mere

INDHOLD ÅRSRAPPORT 2011 / VIDENS- OG FORSKNINGSCENTER FOR ALTERNATIV BEHANDLING SIDE 2/20

INDHOLD ÅRSRAPPORT 2011 / VIDENS- OG FORSKNINGSCENTER FOR ALTERNATIV BEHANDLING SIDE 2/20 Årsrapport 2011 INDHOLD 1. Beretning... 3 1.1 Præsentation af virksomheden... 3 1.2 Årets faglige resultater... 4 1.3 Årets økonomiske resultat... 5 1.4 Opgaver og ressourcer... 6 1.5 Administrerede udgifter

Læs mere

Årsrapport 2015 HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER

Årsrapport 2015 HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER Årsrapport 2015 HAVARIKOMMISSIONEN FOR VEJTRAFIKULYKKER c/o Vejdirektoratet Telefon 7244 3333 CVR 35634398 Niels Juels Gade 13 www.havarikommissionen.dk SE 60729018 1022 København K EAN 5798000893450 Årsrapport

Læs mere

Indledning. Årets økonomiske resultat

Indledning. Årets økonomiske resultat Indledning Havarikommissionen for Vejtrafikulykker er en institution under Transport og Energiministeriet. Havarikommissionen blev nedsat i 2001 og etableret med et formandskab, et antal medlemmer og et

Læs mere

Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet

Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet Årsrapport 2018 for Kirkeministeriet Marts 2019 Indholdsfortegnelse Side 2 Årsrapport 2018 for... 1 Kirkeministeriet... 1 Indholdsfortegnelse... 2 1 Påtegning af det samlede regnskab... 3 1.1 Fremlæggelse...

Læs mere

Årsrapport for 2012 CPR-administrationen

Årsrapport for 2012 CPR-administrationen Årsrapport for 2012 CPR-administrationen 1. Beretning... 3 1.1 Præsentation af CPR-administrationen... 3 1.2 Formål og mission... 3 1.3 Vision og strategi... 3 1.4 Hovedopgaver... 3 1.5 Årets faglige resultater....

Læs mere

Beretning 1.1 Præsentation 2 1.2 Årets faglige resultater 3 1.3 Årets økonomiske resultat 4 1.4 Opgaver og ressourcer 7

Beretning 1.1 Præsentation 2 1.2 Årets faglige resultater 3 1.3 Årets økonomiske resultat 4 1.4 Opgaver og ressourcer 7 Forsvarsministeriets finansielle regnskab 21 Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. Beretning 1.1 Præsentation 2 1.2 Årets faglige resultater 3 1.3 Årets økonomiske resultat 4 1.4 Opgaver og ressourcer 7 Regnskab

Læs mere

Nordsøenheden. Årsrapport for 2008

Nordsøenheden. Årsrapport for 2008 Nordsøenheden Årsrapport for 2008 Indholdsfortegnelse 1. Beretning........................................................ 3 2. Målrapportering.................................................. 6 3. Regnskab........................................................

Læs mere

Undervisningsministeriets departement Årsrapport 2009

Undervisningsministeriets departement Årsrapport 2009 År sr appor t2009 f or Under vi sni ngsmi ni st er i et sdepar t ement Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Beretning...2 2.1 Præsentation af departementet...2 2.2 Årets økonomiske resultat...3 2.3

Læs mere

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 1 Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02. Centralt styrede initiativer (Driftsbevilling) 12.29.01. Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11. Bidrag

Læs mere

Årsrapport 2018 Departementet

Årsrapport 2018 Departementet Årsrapport 2018 Departementet Marts 2019 Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 3 2. Beretning 4 2.1 Præsentation af virksomheden 4 2.2 Ledelsesberetning 4 2.3 Kerneopgaver og ressourcer 6 2.4 Forventninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse ! "! "! #! $ %! &! &'!( )!, - (!!!./ ( / !,23 ' ' 4 7! - 3: :< =::>>===

Indholdsfortegnelse ! ! ! #! $ %! &! &'!( )!, - (!!!./ ( / !,23 ' ' 4 7! - 3: :< =::>>=== Indholdsfortegnelse " " # $ % & &'( )* +* ), - (./ ( /. 0 1 0 1,23 ' 4 0 1 523 ' 4 6& 7 - (+' -#3089 7:0*( ";:0*( 3: :< :< :< =::>>=== 1. Beretning 1.1. Statsbibliotekets mission og hovedopgaver # 0*.

Læs mere

Årsrapport for CPR-administrationen

Årsrapport for CPR-administrationen Årsrapport for 2014 CPR-administrationen 1.0 Påtegning... 3 2.0 Beretning... 4 2.1 Præsentation af CPR-administrationen... 4 2.2 Formål og mission... 4 2.3 Vision og strategi... 4 2.4 Hovedopgaver... 4

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender. Departementet. Årsrapport 2007. April 2008

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender. Departementet. Årsrapport 2007. April 2008 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Departementet Årsrapport 2007 April 2008 Årsrapport 2007 for Familie- og Forbrugerministeriets departement Udgivet af: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Nordsøenhedens årsrapport 2006

Nordsøenhedens årsrapport 2006 Nordsøenhedens årsrapport 2006 1. Beretning... 3 1.1. Præsentation... 3 1.2 Nordsøenhedens mission og vision... 3 1.3 Årets resultat... 4 1.4 Faglige resultater i 2006... 4 1.5 Forventninger til det kommende

Læs mere

Årsrapport for 2013 CPR-administrationen

Årsrapport for 2013 CPR-administrationen Årsrapport for 2013 CPR-administrationen 1. Beretning... 3 1.1 Præsentation af CPR-administrationen... 3 1.2 Formål og mission... 3 1.3 Vision og strategi... 3 1.4 Hovedopgaver... 3 1.5 Årets faglige resultater....

Læs mere

Å r s r a p p o r t 2 0 0 9 f o r S t a t e n s V æ r k s t e d e r

Å r s r a p p o r t 2 0 0 9 f o r S t a t e n s V æ r k s t e d e r Å r s r a p p o r t 2 0 0 9 f o r S t a t e n s V æ r k s t e d e r Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 1. Beretning 4 1.1. Præsentation af virksomheden 4 1.2. Årets faglige resultater 4 1.3. Årets

Læs mere

Årsrapport for De Økonomiske Råd

Årsrapport for De Økonomiske Råd Årsrapport for 2015 De Økonomiske Råd Februar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af De Økonomiske Råd... 4 2.2 Ledelsesberetning... 5

Læs mere

Årsrapport 2010 for Undervisningsministeriets departement

Årsrapport 2010 for Undervisningsministeriets departement Årsrapport 2010 for Undervisningsministeriets departement Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beretning... 2 2.1 Præsentation af departementet... 2 2.2 Årets økonomiske resultat... 3 2.3 Opgaver

Læs mere

Om udarbejdelse af årsrapport for statslige institutioner

Om udarbejdelse af årsrapport for statslige institutioner Om udarbejdelse af årsrapport for statslige institutioner Januar 2014 Indhold Forord 4 1 Indledning 5 1.1 Årsrapportens formål 5 1.2 Regelsæt 5 1.3 Dispensation 6 1.4 Aflevering og ressortdepartementernes

Læs mere

Årsrapport 2013. Forsvarsministeriets Interne Revision. Marts 2014 s Interne Revision

Årsrapport 2013. Forsvarsministeriets Interne Revision. Marts 2014 s Interne Revision Forsvarsministeriets Interne Revision Marts 2014 s Interne Revision Marts 2013 A. PÅTEGNING... 2 B. BERETNING... 3 PRÆSENTATION AF FORSVARSMINISTERIETS INTERNE REVISION... 3 VIRKSOMHEDENS OMFANG... 3 ÅRETS

Læs mere

2.1. Præsentation af virksomheden... 5! 2.2. Årets resultater... 6! 2.2.1. Årets faglige resultater... 6! 2.2.2. Årets økonomiske resultat... 10!

2.1. Præsentation af virksomheden... 5! 2.2. Årets resultater... 6! 2.2.1. Årets faglige resultater... 6! 2.2.2. Årets økonomiske resultat... 10! Indholdsfortegnelse Side 2! 1. Påtegning af det samlede regnskab... 4! 2. Beretning... 5! 2.1. Præsentation af virksomheden... 5! 2.2. Årets resultater... 6! 2.2.1. Årets faglige resultater... 6! 2.2.2.

Læs mere

Årsrapport Telefon Dokument 14/ Side 1/11. c/o Vejdirektoratet Niels Juels Gade København K

Årsrapport Telefon Dokument 14/ Side 1/11. c/o Vejdirektoratet Niels Juels Gade København K Telefon +45 7244 3372 Dokument 14/15641-5 Side 1/11 Årsrapport 2014 c/o Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333 www.hvu.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Årsrapport 2014 1.

Læs mere

Årsrapport 2007. Danmarks Blindebibliotek Teglværksgade 37 2100 København Ø

Årsrapport 2007. Danmarks Blindebibliotek Teglværksgade 37 2100 København Ø Årsrapport 2007 Danmarks Blindebibliotek Teglværksgade 37 2100 København Ø Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...3 Oversigt over tabeller, noter og bilag... 4 1 Beretning....5 1.1 Præsentation af

Læs mere

Årsrapport for Erhvervs- og Vækstministeriets departement

Årsrapport for Erhvervs- og Vækstministeriets departement Årsrapport for 2012 Erhvervs- og Vækstministeriets departement Erhvervs- og Vækstministeriet Årsrapport 2012 April 2013 Udgiver: Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon:

Læs mere

Dato: 14. april 2010. Dokument nr. 37461/10. Kirkeministeriet KM-1. Årsrapport 2009 for. Kirkeministeriets departement

Dato: 14. april 2010. Dokument nr. 37461/10. Kirkeministeriet KM-1. Årsrapport 2009 for. Kirkeministeriets departement Dato: 14. april 2010 Dokument nr. 37461/10 Kirkeministeriet KM-1 Årsrapport 2009 for Kirkeministeriets departement April 2010 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2 BERETNING... 3 2.1 KIRKEMINISTERIETS

Læs mere

Årsrapport for Økonomi- og Erhvervsministeriets Departement, KoncernØkonomi, Koncern IT og Det Økonomiske Råd

Årsrapport for Økonomi- og Erhvervsministeriets Departement, KoncernØkonomi, Koncern IT og Det Økonomiske Råd Årsrapport for 2006 Økonomi- og Erhvervsministeriets Departement, KoncernØkonomi, Koncern IT og Det Økonomiske Råd April 2007 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Beretning...3 3. Regnskab...11 3.1

Læs mere

2018 Finansielt regnskab

2018 Finansielt regnskab 2018 Finansielt regnskab Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Skatteministeriets departement... 4 2.2 Ledelsesberetning... 5 2.3 Kerneopgaver og ressourcer...

Læs mere

INDHOLD ÅRSRAPPORT 2008 / VIDENS- OG FORSKNINGSCENTER FOR ALTERNATIV BEHANDLING SIDE 2/22

INDHOLD ÅRSRAPPORT 2008 / VIDENS- OG FORSKNINGSCENTER FOR ALTERNATIV BEHANDLING SIDE 2/22 Årsrapport 2008 INDHOLD 1. Beretning... 3 1.1 Præsentation af virksomheden... 3 1.2 Årets faglige resultater... 3 1.3 Årets økonomiske resultat... 5 1.4 Forventninger til det kommende år... 7 2. Målrapportering...

Læs mere

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport.

Årsrapportskabelonen følger samme struktur som ifm. udarbejdelse af sidste års årsrapport. NOTAT Til Kulturministeriets statsinstitutioner med rammeaftale 19. januar 2016 Moderniseringsstyrelsens vejledning om årsrapporten 2015 Dette notat indeholder departementets kommentarer og råd om, hvordan

Læs mere

Årsrapport for 2014. Erhvervs- og Vækstministeriets departement

Årsrapport for 2014. Erhvervs- og Vækstministeriets departement Årsrapport for 2014 Erhvervs- og Vækstministeriets departement Erhvervs- og Vækstministeriet Årsrapport 2014 Marts 2015 Udgiver: Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon:

Læs mere

Årsrapport for De Økonomiske Råd. Amaliegade København K CVR.nr

Årsrapport for De Økonomiske Råd. Amaliegade København K CVR.nr Årsrapport for 2016 De Økonomiske Råd Amaliegade 44 1256 København K CVR.nr. 90 19 63 59 Marts 2017 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af De

Læs mere

1. Påtegning. Påtegning. Det tilkendegives hermed:

1. Påtegning. Påtegning. Det tilkendegives hermed: Årsrapport 2016 1. Påtegning... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af virksomheden... 4 2.2 Ledelsesberetning... 4 2.2.1. Affrapportering og offentliggørelse af temaet lastbilulykker... 4 2.2.2 Arbejdet

Læs mere

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti

Finansielt regnskab. for de centralt styrede konti Finansielt regnskab for de centralt styrede konti 12.11.02 Generelle puljer og reserver (Driftsbevilling) 12.29.01 Bidrag til NATOs militære driftsbudgetter mv. (Reservationsbevilling) 12.29.11 Bidrag

Læs mere

Finansiel årsrapport 2017

Finansiel årsrapport 2017 Finansiel årsrapport 2017 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning... 2 2. Beretning... 3 2.1. Præsentation af Økonomi- og Indenrigsministeriet... 3 2.2. Ledelsesberetning... 4 2.2.1. Hovedkonti... 5 2.3. Kerneopgaver

Læs mere

Finansiel årsrapport 2016

Finansiel årsrapport 2016 Finansiel årsrapport 2016 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning... 2 2. Beretning... 3 2.1. Præsentation af Social- og Indenrigsministeriet... 3 2.2. Ledelsesberetning... 4 2.2.1. Hovedkonti... 5 2.3. Kerneopgaver

Læs mere

Vejledning om årsrapport for statslige institutioner

Vejledning om årsrapport for statslige institutioner Vejledning om årsrapport for statslige institutioner November 2014 Indhold Forord 3 1 Indledning 4 1.1 Regelsæt 4 1.2 Dispensation 5 1.3 Aflevering og ressortdepartementernes ansvar 5 1.4 Årsrapportens

Læs mere

Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler September 2013 47639-13 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 647 af 1. juni 2011 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der

Læs mere

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler marts 2015 Dok.nr. 32473/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2016 dok. nr. 25134/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport for De Økonomiske Råd

Årsrapport for De Økonomiske Råd Årsrapport for 2017 De Økonomiske Råd Amaliegade 44 1256 København K CVR.nr. 90 19 63 59 Marts 2018 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning af det samlede regnskab... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af De

Læs mere

Årsrapport 2008 for. Statens Værksteder for Kunst og Håndværk i Gammel Dok Pakhus

Årsrapport 2008 for. Statens Værksteder for Kunst og Håndværk i Gammel Dok Pakhus Årsrapport 2008 for Statens Værksteder for Kunst og Håndværk i Gammel Dok Pakhus -2- Oversigt over tabeller, noter og bilag 3 1. Beretning 4 1.1. Præsentation af virksomheden 4 1.2. Årets faglige resultater

Læs mere

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2016 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der en

Læs mere

Finansielt regnskab 2017

Finansielt regnskab 2017 Uddannelses- og Forskningsministeriets Departement Marts 2017 Udgivet af Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel.: 3392 9700 ufm@ufm.dk www.ufm.dk Publikationen kan hentes på ufm.dk/publikationer

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 138 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 138 Offentligt Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 138 Offentligt Skatteministeriet Gade 28 Marts 27 17146815 Nicolai Eigtveds 142 København K CVR-nr. 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning... 3 2. Beretning... 4 3.

Læs mere

2. Beretning Præsentation af Rådet for Socialt Udsatte

2. Beretning Præsentation af Rådet for Socialt Udsatte Årsrapport 2017 Indhold 1. Påtegning... 2 2. Beretning... 3 2.1. Præsentation af Rådet for Socialt Udsatte... 3 2.1.1. Mission... 3 2.1.2. Vision... 3 2.1.3. Opgaver... 3 2.2. Ledelsesberetning... 4 2.2.1

Læs mere

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2017 Dok. nr. 31826/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Møller og Wulff Logistik ApS

Møller og Wulff Logistik ApS Møller og Wulff Logistik ApS Teglvænget 89 7400 Herning Årsrapport 28. oktober 2016-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 23/03/2018 Daniel

Læs mere

Årsrapport [Dobbeltklik her for at indsætte 2018 billede] Studievalg Danmark. Marts [Billedetekst]

Årsrapport [Dobbeltklik her for at indsætte 2018 billede] Studievalg Danmark. Marts [Billedetekst] Årsrapport [Dobbeltklik her for at indsætte 2018 billede] Marts 2019 [Billedetekst] Udgivet af Amfipladsen 6, 1. sal 5000 Odense C Tel.: 3333 2000 sekretariatet@studievalg.dk www.studievalg.dk Publikationen

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Redaktion: Miljø- Og Fødevareministeriet. Tekst: Koncern Økonomi. 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport Fødevareministeriets departement

Redaktion: Miljø- Og Fødevareministeriet. Tekst: Koncern Økonomi. 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport Fødevareministeriets departement Redaktion: Miljø- Og Fødevareministeriet Tekst: Koncern Økonomi 2 Miljø- Og Fødevareministeriet / Årsrapport 2015 - Fødevareministeriets departement Indhold 1. Påtegning af det samlede regnskab 4 2. Beretning

Læs mere

1. Beretning 1.1 Præsentation Årets faglige resultater Årets økonomiske resultat Opgaver og ressourcer 7

1. Beretning 1.1 Præsentation Årets faglige resultater Årets økonomiske resultat Opgaver og ressourcer 7 Forsvarsministeriets finansielle regnskab 211 Indholdsfortegnelse 1. Beretning 1.1 Præsentation 2 1.2 Årets faglige resultater 3 1.3 Årets økonomiske resultat 4 1.4 Opgaver og ressourcer 7 2. Regnskab

Læs mere

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup

Halvårsrapport. Perioden 1. januar 30. juni CVR. nr Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup Halvårsrapport Perioden 1. januar CVR. nr. 26 05 97 63 Naviair Allé 1 DK-2770 Kastrup 1 Indhold Regnskabsredegørelse... 3 Anvendt regnskabspraksis... 4 Ejerforhold i Naviair... 4 Hoved- og nøgletal...

Læs mere

Vejledning om årsrapport for statslige institutioner. Januar 2016

Vejledning om årsrapport for statslige institutioner. Januar 2016 Vejledning om årsrapport for statslige institutioner Januar 2016 Indhold Forord 3 Indledning 4 I.1 Regelsæt 4 I.2 Dispensation 5 I.3 Aflevering og ressortdepartementernes ansvar 5 I.4 Årsrapportens indhold

Læs mere

Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2016 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2017 dok. nr. 30667/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Militærnægteradministrationens årsrapport for 2009

Militærnægteradministrationens årsrapport for 2009 Militærnægteradministrationens årsrapport for 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Beretning... 1 1.1. Præsentation af Militærnægteradministrationen (MNA)... 1 1.2. Årets faglige resultater... 2 1.3. Årets økonomiske

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Landbrugsmuseet:

Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for Landbrugsmuseet: Rammeaftale Februar 2012 Dansk Landbrugsmuseum 2012-2015 Rammeaftalen mellem Kulturministeriet (departementet) på den ene side og Dansk Landbrugsmuseum på den anden side fastlægger mål for Landbrugsmuseets

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K April 2008 CVR-nr. 17146815

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K April 2008 CVR-nr. 17146815 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 142 København K April 28 CVR-nr. 17146815 2 Indholdsfortegnelse Afsnit Side 1. Indledning... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Skatteministeriet... 4 2.2

Læs mere

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015

NJ BOLIG ApS. Strandhusevej Juelsminde. Årsrapport 1. april marts 2015 NJ BOLIG ApS Strandhusevej 13 7130 Juelsminde Årsrapport 1. april 2014-31. marts 2015 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 19/08/2015 JIMMI LILLELUND Dirigent

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Finansielt regnskab 2017 for Klimarådet

Finansielt regnskab 2017 for Klimarådet Finansielt regnskab 2017 for Klimarådet Marts 2018. Side 1 Indhold Finansielt regnskab 2017 for Klimarådet... 1 1. Påtegning... 3 2. Beretning... 4 2.1 Præsentation af Klimarådet... 4 2.2 Ledelsesberetning...

Læs mere

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Februar 2016 dok. nr. 22102/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

OPEKA ApS. Stålmosevej Roskilde. Årsrapport 1. januar december 2017

OPEKA ApS. Stålmosevej Roskilde. Årsrapport 1. januar december 2017 OPEKA ApS Stålmosevej 19 4000 Roskilde Årsrapport 1. januar 2017-31. december 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 25/04/2018 Peter Klausen Dirigent Side

Læs mere

Årsrapport 2014 Forsvarsministeriets Interne Revision. Marts 2015

Årsrapport 2014 Forsvarsministeriets Interne Revision. Marts 2015 H Årsrapport 2014 Forsvarsministeriets Interne Revision Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 PÅTEGNING 1 2 BERETNING 2 PRÆSENTATION AF FORSVARSMINISTERIETS INTERNE REVISION 2 VIRKSOMHEDENS OMFANG 2 ÅRETS FAGLIGE

Læs mere

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2019 Akt. nr. 2018/42978/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Militærnægteradministrationens årsrapport for 2010

Militærnægteradministrationens årsrapport for 2010 Militærnægteradministrationens årsrapport for 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Beretning...1 1.1. Præsentation af Militærnægteradministrationen (MNA)...1 1.2. Årets faglige resultater...2 1.3. Årets økonomiske

Læs mere