Vejbefæstelser. 1 Indledning. 1.1 Vejkassen. Vej og Trafikteknik Design UDKAST

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejbefæstelser. 1 Indledning. 1.1 Vejkassen. Vej og Trafikteknik Design UDKAST"

Transkript

1 Vej og Trafikteknik Design Vejbefæstelser Indledning. Vejkassen Vejkassen er vejkonstruktionens centrale del. Det er på vejkassen at færdslen foregår; derfor er det afgørende at vejkassen er opbygget, designet og vedligeholdt, så den kan betjene trafikken. Veje, gader og stier indgår, samtidig med at de tjener som færdselsarealer, i et samspil med deres omgivelser. Vejkassens udformning skal derfor også tage hensyn hertil. Vejkassen består, jævnfør Figur, af vejbefæstelsen og af den jordbund, som vejbefæstelsen hviler på. Jordbunden eller underbunden, dvs. vejens underbygning, afgrænses af råjordsoverfladen, kaldet planum. Underbygningen er resultatet af en bearbejdning. Muld er afrømmet. Herefter er overskydende jord fjernet, hvor vejen ligger i afgravning, eller der et tilført mineralsk jord, som er komprimeret, hvor jorden ligger i påfyldning. Det øverste lag jord under planum kan eventuelt være bearbejdet med et stabiliseringsmiddel, fx kalk, for at forøge underbundens bæreevne. Oven på underbygningen opbygges vejbefæstelsen, også benævnt vejens overbygning. Den består nederst af et eventuelt bundsikringslag og oven herpå af de egentlige bærelag i vejbefæstelsen. Bundsikringslaget, der således ligger mellem underbygningen og de egentlige bærelag, udføres, når hensynet til frostsikkerhed kræver det. Bundsikringslaget medvirker også til at øge vejbefæstelsens samlede bæreevne. Herudover virker bundsikringslaget som et fladedræn, der bortleder eventuelt vand, som er trængt ind i befæstelsen. Vejbelægningen er betegnelsen for alle de lag, der ligger over vejbefæstelsens bundsikringslag, eller direkte på planum, hvis bundsikringslaget ikke forefindes. Belægningen benævnes ofte efter det øverst udlagte lag, fx asfaltbelægning, betonbelægning etc., selv om belægningen består af flere lag af forskellige materialetyper. Vejbefæstelsen består derfor af flere lag, der benævnes efter deres funktion. Den består nederst ofte af ubundne materialer herunder et eventuelt bundsikringslag af sandmateriale og et eventuelt bærelag af grus eller knust stenmateriale. Øverst består vejbefæstelsen af bundne materialer, dvs. materialer, der holdes sammen af bindemidler. Aalborg Universitet Institut for Planlægning Trafikforskningsgruppen Lars Bolet & Jørgen Kristiansen. 0. mail: bolet@plan.aau.dk jk@plan.aau.dk. Nøgleord: vejbefæstelser, vejbelægninger, dimensionering, Danmark Notatet kan, in extenso og med fuld kildeangivelse, frit gengives til brug ved ingeniøruddannelsernes undervisning i vej og trafikfagene og ved efteruddannelse i vej og trafiksektoren. Seneste udgave findes på ISBN:

2 Vej og Trafikteknik Figur. Princip i opbygningen af en asfaltvej, dvs. en vej, hvor belægningens øverste lag materialemæssigt består af bitumenbundne materialer, normalt beliggende oven på ét eller flere bærelag af ubundne materialer. Øverst afsluttes med et slidlag af asfalt. Bemærk, at vej og trafikteknisk ordbog (Vejregelrådet, 004) ikke medregner de ubundne bære lag i»vejbelægningen«. Vejbefæstelse eller overbygning Vejbelægning Slidlag Bindelag Bundet bærelag Ubundet bærelag Bundsikringslag Bundne materialer Ubundne materialer Planum Underbygning Råjord Det øverste lag i vejbelægningen, slidlaget, udgør vejoverfladen. Det er det lag som trafikanterne ser og færdes på. Dets hovedopgaver er at sikre de ønskede overfladeegenskaber, som vejen skal have med hensyn til friktion, kørselskomfort, afvanding, tæthed, slidstyrke, holdbarhed, lysrefleksion mv. Visse slidlagstyper, men ikke alle, bidrager endvidere til bærelagenes funktion. Lagene under slidlaget i vejbelægningen kaldes bærelag. Deres hovedfunktion er at give vejbefæstelsen den fornødne bæreevne. Det sikres ved at fordele belastningerne fra trafikken på en sådan måde, at der fra vejoverfladen og ned til underbunden ikke opstår spændinger og tøjninger, der medfører skadelige deformationer og sætninger i befæstelsens enkelte lag eller i underbunden. Der vil ofte være flere bærelag i en vejbelægning. Det nederste lag er typisk et ubundet lag i form af stabilt grus eller macadam, mens de øvre bærelag er bundne. Bindelag indskydes eventuelt mellem bærelagene og det afsluttende slidlag i en asfaltbelægning. Bindelagets formål er, som navnet siger, at sikre god vedhæftning mellem de to lag. Bindelaget kan endvidere bidrage til bærelagenes funktion. Princippet i opbygningen er udtryk for en teknisk økonomisk imødekommelse af modsatrettede hensyn. Dels stilles der naturligvis krav om at opnå en funktionelt og strukturelt duelig konstruktion, således at vejoverfladen kan benyttes til færdsel, og således at den kan holde til, at færdslen finder sted. Dels skal der tages hensyn til de anlægstekniske metoder, der er til rådighed fx i form at materiel til at producere belægningsmaterialer og udlægge dem noget der især kan spille en rolle ved arbejder i udlandet. Hertil kommer hensyn til, hvilke egnede materialer der er tilgængelige til produktionen, og hensyn til en fornuftig råstofhusholdning med disse materialer. ndelig er der hensynet til økonomien, der er knyttet til at udføre vejbefæstelsen og til efterfølgende at vedligeholde den i vejens levetid. Der er tale om afvejninger, og der er tale om at tilpasse vejbefæstelsen til de lokale forhold. Belægningsmaterialer mærket med» «er kort omtalt i Appendiks A.

3 Design Vejbefæstelser 3. Design af befæstelser Det er en udfordring at designe (udforme og dimensionere) vejbelægninger, der indfrier de funktionskrav, der (jævnfør kapitel.) stilles til vejbefæstelsen. Det er også en udfordring at sammensætte og producere belægningsmaterialer, der gennem mange år lever op til kravene. Navnlig to forhold skal tages i betragtning: Variationerne knyttet til underbunden henholdsvis til materialerne. Udformning og dimensionering af en vejs befæstelse er derfor i mindre grad en designopgave, der skal løses fra bunden, end et valg blandt de rimeligt standardiserede belægnings eller befæstelsestyper, der er tilgængelige, samt en dimensionering for den valgte type befæstelse... Underbundens variationer Råjorden, som udgør vejbefæstelsens underbygning, har ikke ensartede egenskaber, hverken ned gennem et lodret snit, eller på tværs og på langs af vejens tracé, og heller ikke over tid. Det er velkendt, at de enkelte jordaflejringer har forskellige egenskaber, og at aflejringernes tykkelse varierer. Nogle jordarter har bedre bæreevne end andre. Nogle jordarter opsuger meget vand og kan være frostfølsomme. Ved design af befæstelserne inddeles vejtracéet i delstrækninger, hvis underbygning hver for sig har nogenlunde de samme bæreevneegenskaber. Delstrækningerne skal have passende store længder af hensyn til udførelsen, når befæstelsens overbygning opbygges. I modsat fald skal der ske hyppige korrektioner af lagtykkelser og materialer under udførelsen, således at det bliver vanskeligt at få det produktionsmæssigt optimale udbytte af det maskinel, der anvendes. Navnlig ved udlægning af de bundne materialer er det ønskeligt, at maskinellet ikke skal omstilles under vejs, altså at udførelsen kommer til at ske kontinuerligt. Inddelingen i delstrækninger indebærer, at underbygningen sine steder må forbedres, så svagheder, der optræder lokalt, bliver afhjulpet. Det kan eksempelvis være mindre forekomster af blød bund, der må udskiftes. Figur. Køretøj på udenlandsk vej, der har problemer med bæreevnen og med afledningen af vand. Ukendt fotograf. Fra (Vejdirektoratet) Tracéet bestemmes geometrisk af vejens linjeføring og længdeprofil.

4 4 Vej og Trafikteknik r der tale om lange delstrækninger over blød bund med stor mægtighed, er det ikke realistisk at udskifte jordlaget; i stedet må man ty til dræning, forkomprimering og fundering fx gennem udlægning af en gruspude, der»flyder«på den bløde bund, og som derved kan bære overbygningen. Sådanne tiltag behandles i faget geoteknik. t særligt forhold gælder frostfølsomme jordarter. De bør ikke forekomme over frostsikker dybde. Frostfølsomheden beror på, at jordarten rummer vand. Når jorden fryser, kan vandet danne islinser. Islinserne tiltrækker vand og vokser i frostperioden. Herved fortrænger de jordmineralerne. Når jorden derfor atter tør, efterlader islinserne nogle hulrum i jorden. Disse hulrum svækker jordlagets styrke, således at underbygningen ikke kan optage belastningerne fra trafikken. Overbygningen skal i så fald selv bære hele trafiklasten, og i det omfang den ikke kan det, er der risiko for, at den går itu og at der opstår store sætninger, jævnfør Figur. Transportministeren har, jævnfør færdselsloven, mulighed for at indføre tøbrudsrestriktioner, hvor der er problemer med frostfølsom jord i vejenes underbund. Bestemmelsen er efterhånden sjældent anvendt, men den betyder at der i foråret, navnlig efter hårde vintre, kan nedlægges forbud mod at færdes med tunge køretøjer på sådanne veje... Stenmaterialernes variationer Ikke kun underbunden varierer. Der er også forskelle i de materialer, som anvendes i vejenes belægningslag. Forskelle optræder i det skelet af sten, grus og sandkorn, der udgør hovedparten af belægningens lag. Det kan for det første være forskellige bjergarter, der indgår, og bjergarterne kan i sig selv tilføre belægningen meget forskellig styrke og holdbarhed. Derfor er der opmærksomhed på materialernes herkomst. For det andet spilder det en rolle, hvordan materialernes kornstørrelse fordeler sig. Kornene skal helst pakke sig, så mindre korn udfylder hulrummene mellem de store korn, og således at hulrummene mellem de mindre fyldes af endnu mindre korn. Herved opnås, at kornene bedst muligt overfører belastningen mellem sig. Dette hensyn sikres ved at kræve, at materialernes kornkurve er passende graderet, jævnfør Figur 3. Bestemmelser om kornkurver var tidligere fastsat gennem de nationale standarder, i Danmark DS 40, men er nu omfattet af fælleseuropæiske produktstandarder...3 Bindemidlernes variationer Også i de bindemidler, der holder de bundne belægningslag sammen, er der variationer. Det gælder ikke mindst i bitumen, som er bindemidlet i de asfaltbelægninger, der er altdominerende på de danske veje. Bitumen er et organisk materiale, der forekommer i naturen. Blandt andet anvendte man i de mesopotamiske bycivilisationer (år før vor tidsregning) naturbitumen som klæbe og fugemasse i mosaikker og bygninger. Den bitumen, der anvendes i dag, er fremstillet af produkter fra olieindustrien. Der er ikke tale om ét veldefineret produkt, men om at blande destillationsrester bestående af højmolekylære kulbrinter. De materialer, der blandes, er forskellige, og produktets egenskaber varierer tilsvarende, om end den enkelte bitumenfabrikant sikrer stor grad af ensartethed i sit produkt gennem løbende kontrol med råvarer og fremstillingsproces. 94. Transportministeren kan i tøbrudsperioder eller under lignende særlige forhold, hvor vejene skønnes særlig udsat for beskadigelser, midlertidigt forbyde færdsel med køretøjer, hvis faktiske totalvægt eller akseltryk overstiger en vis grænse, eller begrænse den tilladte kørehastighed for sådanne køretøjer. (Justitsministeriet, 00) For stabilt grus og bundsikring til vejbygningsformål gælder»ds/n 385 Vejmaterialer ubundne blandinger specifikationer«og»ds/n 34 Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder«.

5 Design Vejbefæstelser 5 Figur 3. Røde linjer er kornkurvekrav efter nye udbuds og anlægsforskrifter for stabilt grus, mens sorte linjer er kornkurvekrav efter hidtidige udbuds og anlægsforskrifter. Graderingen skal overalt være inden for de fuldt optrukne røde linjer. Producenten skal deklarere værdier inden for et snævrere interval, som tilgodeser de fastsatte produktionstolerancer dvs. de stiplede røde linjer. 90 % af kornkurverne fra produktionskontrollen skal overholde de deklarerede værdier inklusive tolerancer. (Berg, 004). Bitumen er termoplastisk. Det betyder blandt andet, at materialeegenskaberne ændrer sig med temperaturen. n følge heraf er, at bitumenbundne belægningslag til en vis grad kan regenerere, når de bliver opvarmet, fx om sommeren. Man kan altså komme ud for, at materialet så at sige selv reparerer fine revner. De kulbrinter, som bitumen består af, er ikke alle stabile. Der vil med tiden, og under påvirkning af temperatur og belastning samt i reaktion med luften, ske nedbrydninger og omlejringer i kulbrintekæderne. Herved ændrer materialet egenskaber. Det betyder, at den kunstige bitumen ikke bevarer sine egenskaber. Den kan miste noget af sin klæbeevne, og den kan blive mere sprød. Disse ændringer sætter en grænse for, hvor længe en asfaltbelægning kan fungere. Grænsen kaldes belægningens»levetid«..3 Design og dimensioneringsprocessen Den designproces, som dette notat beskriver, følger principperne i de danske vejregler for dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger (Vejregelrådet, 0). Processen er skitseret på Figur 4. Figur 4. Designprocessen. De grå kasser kan eventuelt udelades ved mindre og mindre betydende anlæg. Fastlæg belægningstype og funktionskrav Bestem trafikklasse Bestem den dimensionsgivende trafikbelastning Bestem mindste samlede befæstelsestykkelse Vælg befæstelsesopbygning Dimensioner befæstelseslagene Optimér dimensionerne ved simulering Bearbejd projektdetaljer

6 6 Vej og Trafikteknik Figur 5. Dimensioneringsmetoden som et led mellem belægningstype, funktionskrav, forudsætninger og udformning Belægningstype Funktionskrav Fysiske forudsætninger Dimensioneringsmetode Valg af materialer og lagtykkelser.3. Belægningstype og funktionskrav Første trin er altid at fastlægge belægningstypen og de funktionskrav, som befæstelsen skal indfri. Blandt funktionskravene er befæstelsens levetid. Når belægningstype og funktionskrav er fastlagt, kan vejbefæstelsen dimensioneres. Dimensioneringen resulterer i, at man ved hvor tykke de enkelte lag skal være, og hvilke materialer, de skal bestå af, herunder hvilke egenskaber materialerne skal opfylde. Denne procedure er antydet i Figur Trafikklasse og dimensionsgivende trafik De fysiske forudsætninger er først og fremmest trafikkens sammensætning og størrelse. Det er navnlig den tunge trafik, der er interessant her. Det er derfor en vigtig opgave i at estimere eller prognosticere en værdi for et udtryk, der beskriver den samlede tunge trafik, som befæstelsen bliver belastet med gennem sin levetid. Blandt de øvrige fysiske forudsætninger indgår kendskab til de klimatiske påvirkninger såsom frost, nedbør og temperatur, som vejbefæstelsen skal virke under. Disse påvirkninger og deres variation beror på de aktuelle forhold. Indenfor et mindre geografisk område vil de være indarbejdet i dimensioneringsmetoderne; eksempelvis er de dimensioneringsmetoder, som de danske vejregler (Vejregelrådet, 0) angiver, afstemt, så de gælder danske forhold..3.3 Valg, dimensionering og optimering af befæstelse Valg af dimensioneringsmetode burde i princippet ikke men kan i praksis påvirke vejbefæstelsens udformning. Dette skyldes, at der er flere dimensioneringsmetoder til rådighed, der bygger på hver sit erfaringsgrundlag, og som har sine indbyrdes afvigende teoretiske forudsætninger. Katalogmetoden I første omgang bestemmes en trafikklasse for vejstrækningen, og på grundlag heraf vælges princippet i befæstelsesopbygningen. Dette svarer til at benytte vejreglens katalogmetode. Katalogmetoden forudsætter, at de materialer, der er til rådighed til at opbygge vejbefæstelsen, har standardiserede materialeegenskaber. Metoden forudsætter endvidere en grov klassifikation af underbundens egenskaber, navnlig om den er»frostfølsom«,»frosttvivlsom«eller»frostsikker«. Hører den til en af de to førstnævnte grupper, skal det sikres, at befæstelsen får en tykkelse, så underbunden ikke påvirkes af frost. Det kan indebære, at den samlede befæstelses tykkelse skal forøges ud over, hvad katalogmetoden anviser.

7 Design Vejbefæstelser 7 Baggrunden er som nævnt risikoen for at der dannes islinser og sker frosthævning. Hertil kommer, at omfanget af den tunge trafik har indflydelse på risikoen for frostskader. Analytisk empirisk dimensionering Ved mindre og mindre betydende anlæg og ved dimensionering af brostensbelægninger kan selve dimensioneringen stoppe med katalogmetoden. Ved mellemstore og større anlæg vil der altid ske en mere detaljeret dimensionering. Herved opnås en bedre anlægsøkonomi, ligesom der holdes bedre hus med råstofferne. Den metode, der anvendes i Danmark, kaldes den analytisk empiriske dimensioneringsmetode. Navnet skyldes, at de påvirkninger, som befæstelseslagene udsættes for, beregnes efter en analytisk model, der hviler på elasticitetsteorien, mens metoden anvender empirisk underbyggede modeller til at fastlægge, hvor store påvirkninger lagene kan holde til. Ved metoden fastlægges den dimensioneringsbelastning, som trafikken påvirker belægningen med i løbet af dens levetid. Det sker ved at omsætte, ækvivalere, belastningen fra det enkelte køretøj til den belastning, som et forhåndsbestemt dimensionsgivende hjultryk eller akseltryk vil give, jævnfør kapitel 3 og 4. Dimensioneringsbelastningen betegnes den»akkumulerede trafik, og på grundlag af den dimensioneres vejbefæstelsens enkelte lag. Metoden forudsætter, at der kendes materialeparametre, og ν, for de enkelte lag i befæstelsen og for underbunden, jævnfør kapitel 5 og 6. Den første af parametrene er værdien [MPa], der er et udtryk for det pågældende materiales elastiske egenskaber. Kun de færreste belægningsmaterialer er rent elastiske, og selv disse er næppe lineær elastiske. Man kan derfor ikke anvende ordet elasticitetskoefficient, da denne varierer med spændingsniveauet. Man benytter derfor blot betegnelsen værdi, som angiver forholdet mellem spændinger, σ [MPa] og tøjninger, ε [ ] i materialet: σ = ε. Den anden parameter er Poissons forhold, ν, der angiver forholdet mellem tøjninger i længdeog i tværretningen. De dimensioneringskriterier, der lægges til grund, er normalt, jævnfør Figur 6: Lodret trykspænding på underbundens overside (planum) Lodret trykspænding på de enkelte ubundne lag Vandret tøjning i undersiden af asfaltlaget Frostsikkerhed Figur 6. Dimensionsgivende belastning og dimensioneringskriterier. Det dimensionsgivende hjultryk er betegnet ved P. Det tilsvarende maksimale kontakttryk, som dækket påvirker vejoverfladen med, betegnes ved σ 0. Der forudsættes normalt et cirkulært kontaktareal med radius a. Se også Figur ogfigur 3. P a ❷ ❶ ❸ σ 0 Bundet lag Ubundet lag Planum Underbund ❶ ❷ ❸ Lodret trykspænding på underbunden Lodret trykspænding på oversiden af ubundne lag Vandret træktøjning i undersiden af bundne lag Siméon Denis Poisson (78 840), fransk matematiker og fysiker.

8 8 Vej og Trafikteknik Dimensioneringsmetoden behandles mere uddybende i kapitel 7 nedenfor. I hovedtræk går den ud på, at man lag for lag beregner tilladelige og aktuelle spændinger og tøjninger, idet man justerer lagtykkelser og lagenes materialeparametre, så man sikrer sig at det enkelte lag kan holde. Størrelsen af den tilladelige lodrette trykspænding på planum afhænger af underbundens værdi, m, jævnfør kapitel 5, samt af den akkumulerede trafiklast, jævnfør kapitel 4. Den aktuelle lodrette trykspændings størrelse oven på planum er afhængig af størrelsen af det dimensionsgivende hjultryk og dets trykfordeling på vejoverfladen, samt af den overliggende vejbefæstelses trykfordelende evne. Denne trykfordeling afhænger af vejbefæstelsens samlede lagtykkelse, samt da vejbefæstelsen er lagdelt også af de enkelte lags tykkelser og forskellige materialeegenskaber ( værdier). Størrelsen af den tilladelige lodrette trykspænding ovenpå det enkelte bærelag afhænger af lagets værdi, og som for planum af den akkumulerede trafiklast. Størrelsen af den aktuelle lodrette trykspænding på oversiden af et bærelag bestemmes lige som for trykket oven på planum af det dimensionsgivende hjultryk og kontakttryk, samt primært af de overliggende lags samlede tykkelse og sekundært af de enkelte bærelags tykkelsers og værdier. Som følge af asfaltbærelagets delvise bøjningsstivhed og dermed momentpåvirkning opstår der bøjningstrækspændinger i lagets underside. Disse bevirker såvel elastiske som plastiske træktøjninger. Den tilladelige tøjnings størrelse fastlægges på grundlag af den akkumulerede trafiklasts størrelse, og af asfaltmaterialets egenskaber, hvor især bitumenindholdet er afgørende. Den aktuelle bøjningstræktøjning beregnes som de aktuelle spændinger på grundlag af elasticitetsteoretiske forudsætninger og formler. Hvorvidt den aktuelle tøjning overskrider den tilladelige tøjning, vil herefter afhænge af det dimensionsgivende hjultryk og kontakttryk, samt af asfaltlagets tykkelse og værdier. For at opnå tilstrækkelig frostsikkerhed, er det endelig nødvendigt at fastsætte en minimumstykkelse for den samlede befæstelse. Den analytisk empiriske metode er udviklet og tilpasset til fleksible, til halvstive og til stive befæstelser af cementbeton; men ikke til befæstelser bestående af brolægningssten. Nærværende notat beskriver de beregninger, der skal udføres, men det bemærkes, at beregningerne i dag i praksis kan foretages ved brug af et computerprogram, MMOPP (Mathematical Modeling Of Pavement Performance) ud fra nogle prædefinerede eller brugervalgte trafik og materialeparametre. Programmets database med materialetyper og parametre opdateres løbende i overensstemmelse med de aktuelle udbudsforskrifter; der kan derfor være afvigelser i forhold til de værdier, der er anført i vejreglerne (Vejregelrådet, 0). (Vejregelarbejdsgruppe P., 0) Dimensionering ved simulering Ved større anlæg med fleksible befæstelser bør designprocessen herefter indeholde en optimering baseret på computersimulering. Simuleringen sker med førnævnte program, MMOPP, og den har navnlig tre mål. Simuleringen inddrager de variationer, der må antages at forekomme i trafikbelastningen og i materialeparametrene; variationerne forekommer såvel over det enkelte år, som (for så vidt angår materialeparametrene) over vejstrækningen. Seneste version af programmet, MMOPP0, kan downloades fra Internetsiden Dimensioneringsprogram. Simuleringsmetoden behandles ikke i nærværende notat; der henvises i stedet til vejreglerne (Vejregelrådet, 0) og til brugervejledningen for MMOPP (Vejregelarbejdsgruppe P., 0). Det bemærkes, at MMOPP indtil videre kun tillader simulering for fleksible befæstelser.

9 Design Vejbefæstelser 9 Simuleringen inddrager andre levetidskriterier end lagenes bæreevne, sådan som denne vurderes ved den»almindelige«analytisk empiriske dimensioneringsmetode. Simuleringen giver mulighed for at optimere anlægsomkostningerne..3.4 Bearbejdning af detaljer Sidste trin i designprocessen er bearbejdningen af befæstelsens detaljer. Det sker i forbindelse med udarbejdelsen af udbudsmaterialet..4 Valg af dimensioneringsmetode t vejanlægs klasse og omfang er normalt bestemmende for valg af vejbefæstelsens type og for den nøjagtighed, hvormed man ønsker vejbefæstelsen dimensioneret. Det er derfor anset for rimeligt, at vejreglerne angiver forskellige dimensioneringsmetoder, der kan anvendes afhængigt af anlæggenes betydning og omfang. De danske vejregler (Vejregelrådet, 0) opererer med følgende grove inddeling: større anlæg, mellemstore anlæg, mindre og mindre betydende anlæg For den første gruppe, dvs. større anlæg, bør vejbefæstelsen dimensioneres både efter den analytisk empiriske metode og simuleringsmetoden. Ved mellemstore anlæg kan dimensioneringen foretages ved anvendelse af enten det analytisk empiriske dimensioneringsprogram eller simuleringsmetoden. Ved mindre anlæg og mindre betydende anlæg foretages normalt ingen egentlig dimensionering. For denne gruppe, hvor man i mange tilfælde mangler grundige forundersøgelser, kan befæstelsen»dimensioneres«ved udvælgelse fra et standardkatalog. De tre dimensioneringsmetoder, katalogmetoden, den analytisk empiriske metode og simuleringsmetoden kan imidlertid ligeså naturligt knyttes til forskellige faser i projekteringsforløbet. Tidligt i processen, når der udarbejdes forslag til vejtracéet og under skitseprojekteringen, kendes underbundens geotekniske egenskaber ikke præcist; i de første faser vil de oplysninger, der er tilgængelige, alene stamme fra den almindeligt tilgængelige geologiske kortlægning af landskabet. I disse faser kan en dimensionering baseret på katalogmetoden være tilstrækkelig god. n af de parametre, der skal fastlægges, er koblingshøjden, altså afstanden fra råjordsplanum til belægningsoverflade, således at der kan gennemføres jordberegninger med jordbalance. Senest når linjeføringen er fastlagt, vil det være naturligt at sikre sig oplysninger om de faktiske geologiske og geotekniske forhold. Herved skabes også grundlag for en mere detaljeret dimensionering af befæstelsen, herunder med henblik på at finde en teknisk økonomisk fornuftig opbygning. Bemærk, at alle tre metoder forudsætter, at udbudsmateriale udfærdiges i overensstemmelse med vejreglernes udbuds og anlægsforskrifter, samt at god anlægsteknisk praksis følges ved udlægning af de enkelte lag.

10 0 Vej og Trafikteknik Funktionskrav og befæstelsestyper Den type vejoverflade, der ønskes, er afgørende for dimensioneringen. Valget kan være mere eller mindre bundet. Bindingerne optræder især i byrum, hvor æstetiske hensyn kan diktere valget, enten fordi belægningerne skal følge allerede valgte standarder, eller fordi belægningen skal bidrage til det visuelle signal, man ønsker fra fx en pladsdannelse. Udenfor de centrale bykerner og i det åbne land er bindingerne oftest langt mindre, og den projekterende kan i reglen»nøjes«med at tilgodese funktionskravene.. Befæstelsesmaterialer Vej og trafikfaget har sin egen fagterminologi. n forudsætning for at håndtere de opgaver, der er knyttet til udformning og dimensionering af vejbefæstelser, er kendskab til denne terminologi. Grundlæggende definitioner findes i Vej og trafikteknisk ordbog (Vejregelrådet, 004). Vejbefæstelsens bundne materialer, altså de materialer der er sammenbundne af bindemidler, deles normalt i tre grupper: bitumenbundne materialer, der består af naturligt forekommende eller kunstigt fremstillede stenmaterialer, eventuelt tilsat filler og iblandet bitumen, herunder specialbitumen; cementbundne materialer, der består af naturligt forekommende grusmaterialer iblandet cement; kalkstabiliserede materialer, der består af naturligt aflejrede lermaterialer iblandet brændt kalk eller hydratkalk. Blandt vejbelægningens bundne lag skelnes tilsvarende mellem: fleksible vejbelægninger, dvs. belægninger bestående af et bærelag af macadam eller stabilt grus og afsluttet med asfaltlag med en bitumen med høj penetration; halvstive vejbelægninger, dvs. belægninger bestående af et bærelag af materialer, der er stabiliserede med fx cement eller kalk og afsluttet med et asfaltlag; stive vejbelægninger, dvs. vejbelægninger bestående af et lag af stenmaterialer, der er hydraulisk bundne, dvs. med et bindemiddel, der hærder under indflydelse af vand, normalt med cement; semifleksible vejbelægninger, dvs. en vejbelægning bestående af et åbent asfaltskelet normalt udført af drænasfalt og en cementmørtel, der udfylder alle hulrum i vejbelægningen fuldstændigt.. Funktionskrav Funktionskrav er krav til en konstruktion udtrykt ved de egenskaber, som konstruktionen skal besidde. Funktionskravbegrebet omfatter såvel hele konstruktionen som de enkelte komponenter og delmaterialer. n række gængse belægningstyper er kort omtalt i Appendiks A. Belægningstyper omtalt her er markeret med et gradtegn:.

11 Design Vejbefæstelser De krav, der stilles til en vejbefæstelse, opregnes oftest under to overskrifter: Overfladeegenskaber (de funktionelle egenskaber) samt bæreevne og holdbarhed (de strukturelle egenskaber). Det er underforstået, at befæstelsen også skal være økonomisk attraktiv... Overfladegenskaber Blandt overfladeegenskaberne er: at vejoverfladen skal være jævn, så færdslen bliver komfortabel at vejoverfladen skal have en ru tekstur, så den yder god friktion at vejoverfladen skal udgøre en glat tekstur, så den ikke støjer at vejoverfladen skal være plan, så trafikanterne ikke glider af at vejoverfladen skal hælde, så vand kan løbe af at vejoverfladen skal være tæt, så den hindrer nedtrængning af vand at vejoverfladen skal kunne modstå påvirkning fra spildte eller udspredte kemiske stoffer, fx oliespild og glatførebekæmpelsesmidler at vejoverfladen skal kunne renholdes, herunder tåle fejning og snerydning at vejoverfladen skal danne baggrund for kørebaneafmærkninger at vejoverfladen skal signalere færdselsarealets funktion at vejoverfladen skal skabe sammenhæng i færdselsbilledet at vejoverfladen skal byde på variation og harmoni Nogle af kravene er åbenlyst modstridende, fx kravene til vejoverfladens tekstur. De må derfor afvejes. Det varierer, hvor tungt de enkelte krav skal vægtes. Vægtningen afhænger af vejens funktion og trafikkens sammensætning, samt af de hensyn der skal tilstræbes i forhold til vejens omgivelser. Kravene til overfladeegenskaberne skal altså fastlægges med tanke på den færdsel, som vejen skal betjene og det miljø, vejen befinder sig i; og befæstelsen skal designes med sigte herpå. I det omfang, vejoverfladen ikke længere lever op til de overfladeegenskaber, der er brug for, bør manglerne afhjælpes. Nogle funktionelle egenskaber er vitale, fx at der er en acceptabel friktion. Vejoverfladen må betragtes som udtjent, hvis dette ikke længere er tilfældet. Andre egenskaber kan man overveje at gå på akkord med, måske på bekostning af vejbefæstelsens levetid... Strukturelle egenskaber Blandt de strukturelle egenskaber til vejbefæstelsen er: Figur 7. Lange sammenhængende revner på langs eller tværs af vejen skyldes oftest mangelfuld bæreevne eller frost/tøpåvirkninger. Andre årsager kan være sætninger efter opgravninger, indvirkning af rødder fra vegetation langs vejen, eller at revner fra et stift bærelag slår igennem. r der tale om langsgående revner 0 m fra kørebanekanten, kan årsagen være opblødning af underliggende lag, manglende sidestøtte, og forskellige bæreevner ved sideudvidelser. Foto fra (Vejregelrådet, 009).

12 Vej og Trafikteknik Figur 8. Sporkøring fremtræder typisk som to parallelle, langsgående fordybninger i vejoverfladen hidrørende fra trafikken. Sporkøring ses bedst under eller efter regnvejr. Dybden måles ved nedstik fra en m lang retskede til det dybeste punkt. Sporkøring viser sig i vejoverfladen, men skaden kan ligge i et underliggende lag. Sporkøring skyldes ofte mangelfuld bæreevne, sidestøtte, afvanding eller efterkomprimering. Hertil kommer instabilitet i asfaltlag. n anden årsag kan være, at trafikbelastningen er steget væsentligt i forhold til den trafikale belastning og det tilsvarende slid, der var forudsat ved dimensioneringen. Foto fra (Vejregelrådet, 009). at befæstelsen skal fordele trafikkens lodrette kræfter og påvirkninger at befæstelsen skal optage trafikkens drejende kræfter og påvirkninger at vejoverfladen skal være slidfast over for færdslens påvirkninger at befæstelsen skal være stabil, så der ikke opstår deformationer i vejoverfladen at befæstelsen skal kunne modstå påvirkninger fra klimaet, navnlig temperatursvingninger og nedbør at befæstelsen skal kunne opbrydes og retableres uden tab i forannævnte kvaliteter, når der skal skabes adgang til de ledninger, der ligger under belægningen at belægningen skal kunne repareres, såfremt den påføres skader, der indvirker på de funktionelle eller strukturelle egenskaber Også her gælder det, at egenskaber kan være vitale og at mangler ubetinget bør afhjælpes. Det gælder fx hvor deformationer resulterer i sporkøring, således at vand ikke render af vejoverfladen, og der opstår risiko for akvaplaning. Figur 9. Slaghuller kendetegnes ved, at asfaltmaterialet lokalt er beskadiget og revet væk af trafikken, hvorved det ubundne bærelag er blotlagt. Slaghuller kan fx skyldes tø og frostpåvirkning, bløde punkter i bærelag og underbund, eventuelt på grund af vandstrømning, og svage punkter i slidlaget. r det»kun«flager af slidlaget, der er løsnet og fjernet fra det underliggende asfaltbærelag, tales om afskalninger. Årsagen hertil kan være tø og frostpåvirkninger, klæbesvigt, buler som følge af indesluttet fugt mellem belægningslag, mangelfuld komprimering og vandindtrængning, for stort hulrumsindhold i slidlag, eller for tyndt slidlag. Foto fra (Vejregelrådet, 009). Akvaplaning er tab af vejgreb forårsaget af adskillende vandlag mellem dækket på et køretøj og vejoverfladen.

13 Design Vejbefæstelser 3 De overordnede krav medfører i øvrigt nogle afledede krav til blandt andet vejens afvanding og dræning, som har en væsentlig indflydelse på vejanlæggets udformning og drift..3 Valg af belægningstype Valget blandt belægningstyper indebærer afvejning af de funktionskrav, der stilles til vejbefæstelsen. n første rettesnor er den færdsel, der skal finde sted på vejen..3. Belægninger for den kørende trafik På den kørende motortrafiks almindelige færdselsarealer anvendes normalt bundne belægninger, i Danmark i reglen asfaltbelægninger. De giver en jævn og komfortabel overflade. Der er flere typer asfalt. Valget mellem de forskellige typer er en afvejning af økonomi og holdbarhed, naturligvis med hensyntagen til trafikkens størrelse og sammensætning. Særlige forhold kan spille ind, fx ønske om visse lystekniske egenskaber, eller om støjsvag belægning på trafikveje der passerer tæt på eller gennem boligområder. Hvor belægningen skal være med til at signalere et»bycenter«, kan det være aktuelt at anvende brolægning, ofte i form brosten eller chaussésten af granit..3. Belægninger for holdende køretøjer Busstoppesteder og lignende har typisk samme (asfalt )belægning som de omkringliggende kørebanearealer. Hvor trafikken er tung og hyppig, dimensioneres arealet særskilt. I stedet for asfalt kan anvendes brolægning enten af brosten eller chaussésten eller af særlige betonbelægningssten. Det gælder også, hvis der er behov for at markere stoppestedet visuelt, og hvor belægningen skal være holdbar over for oliespild. Parkeringspladser udføres i asfalt, brolægning eller grus..3.3 Belægninger på cykelstier og fællesstier Cyklister vil i reglen foretrække at køre på en veludført, jævn asfaltbelægning uden løse stenmaterialer, og med en rimeligt lille maksimal kornstørrelse. Flint og tilsvarende spidse belægningssten bør ikke anvendes. Hvor cyklister og gående færdes på samme areal, må hensynene afvejes en ubunden belægning, fx stenmel, kan være et rimeligt kompromis. kvipager (hest med rytter) skal normalt færdes på kørebanen. Hvor ridning tillades på stier, er det nødvendigt at tage særskilt hensyn hertil. Grus og asfaltstibelægning vil ellers hurtigt bære præg af og blive beskadiget af denne trafik. Stier, der vintervedligeholdes, skal være dimensioneret til at bære det nødvendige materiel..3.4 Belægninger for gående Gågader Gågader formes med hensyntagen til de gående, men skal normalt dimensioneres for ærindekørsel, fx i forbindelse med vareleverancer. Resultatet er ofte, at gågaden får en brolægning i fliser eller evt. i chaussésten.

14 4 Vej og Trafikteknik Figur 0. Torve og gågadebelægning fra Amagertorv i København. Færdselsarealet danner et geometrisk mønster af tilskårne natursten i tre farver. Foto fra Google.dk. Gågader er sjældent rummelige nok til at give plads til et egentligt og markant belægningsmønster. Brolægningens regelmæssige forbandt har en væsentlig opgave med at sammenføje de forskellige omgivelser til en visuel helhed. Der kan dog være behov for at lade belægningen give signal om brugen af forskellige dele af tværprofilet: arealer til ærindekørsel, arealer til standsning i forbindelse med af og pålæsning af varer, arealer til evt. udstillinger, arealer til cykelruter gennem gågaderne, mv. Sådanne behov kan tilgodeses ved at variere belægningsmateriale og/eller farve inden for afstemte rammer. Pladser og torve I modsætning til gågaderne tåler byens store rum dvs. torvene og pladserne ofte, at der arbejdes med et mønster i belægningen, se fx Figur 0. Det er dog afgørende, at belægningens materialer og udførelse har en kvalitet, der kan understrege pladskarakteren. Fortove Byfortove beregnet for gående vil typisk være brolagt med fliser eller klinker. Fliseudvalget er stort, hvad angår dimensioner, tykkelse, farver, overfladestentilslag, kantfasning, former, mv. Granitbelægninger, fx chaussésten, ses navnlig i»bycenter«områder. gentlige brostensbelægninger bør være forsynet med gangbaner af evt. 3 bordursten af hensyn til kørestolsbrugere og andre bevægelseshandicappede, jævnfør Figur. I yderområder er grusfortove ikke unormale. Mange byer har sine faste profiler, der navnlig viser sig i fortovsarealerne. Før design af løsninger bør man derfor gøre sig iagttagelser om de lokale standarder, herunder: Om fortove er udført i grus, i klinker (farve?), fliser (farve? størrelse?) eller i anden type belægningssten Om fortovsflisernes rækker er indbyrdes forskudt, eller om tværfugerne ligger i forlængelse af hinanden Om to rækker fortovsfliser er adskilt af en række chaussésten, eller ligger klos op mod hinanden Om der mellem fortovsfliser og kantsten ligger en række chaussésten, eller en asfaltrabat, eller noget helt tredje

15 Design Vejbefæstelser 5 Figur. Belægning af huggede brosten med indlagte, skårne bordursten med en afstand svarende til en kørestol eller en barnevogn. Ved porten afgrænset af huggede bordursten og pullerter, der skal hindre påkørsel af murværket. Detalje fra Pistolstræde i København. Foto: Lars Bolet. Om fliserækker trækkes rundt langs kantstenen ved buslommer og lignende, eller om fliserne tilskæres til parallelt løbene rækker sådanne steder Om der er anvendt beton eller chaussékantsten, og hvilken farve de har Udformning af nye belægninger bør respektere det lokale præg, medmindre det et konkret sted bevidst bliver valgt at fravige dette. Faldunderlag Legeredskaber er berigende elementer i mange gademiljøer. Hvor der står legeredskaber, bør man imidlertid sikre sig, at de omkringliggende belægninger er faldegnede. Perlesten, grovsand og barkflis giver gode faldunderlag, men er naturligvis ikke egnede for almindelig færdsel. t muligt kompromis kan være at anvende særlige fliser med gummigranulat..4 Lagerhold Kommunen eller staten, der er vejbestyrelse, vil altid skulle sikre sig et mindre restlager af de belægningssten mv., der bliver anvendt. De bliver gemt til reparationer. Jo mere speciel en belægning der er valgt, des vigtigere er det at sikre sig et restlager: Det er næsten umuligt at ramme samme farvenuance, samme sammensætning af overfladesten, samme dimensioner mv., hvis der ikke er et restlager at tage af. Lagerhold koster imidlertid plads og kapital. Derfor er de fleste vejbestyrelser interesserede i at mindske antallet af forskellige belægningsprodukter, man anvender, til det absolut mindste. Renoveringer bør respektere dette forhold. Det skal være et bevidst tilvalg, hvis man indfører en ny type belægningssten hos en vejbestyrelse.

16 6 Vej og Trafikteknik 3 Hjultryk og kontakttryk 3. Vejbelægningens bæreevne Det overordnede krav til vejens belægning er, at den skal være i stand til at overføre trafikbelastningen til vejens underbund, uden at der opstår skadelige deformationer og sætninger i den samlede vejbefæstelse og underbund. Vejbefæstelsen kan derfor i lighed med andre anlæg betragtes som en bærende konstruktion, der skal overføre nogle ydre påvirkninger til underbunden, se Figur. Såfremt valg af materialetyper og befæstelsens principielle opbygning er fastlagt, vil belægningstykkelsen hovedsageligt afhænge af følgende forhold: Trafikbelastningen jo større trafikbelastning, des tykkere skal belægningen være. Underbundens bæreevne jo svagere underbund, des tykkere skal belægningen være. Hensynet til frostsikkerheden, jævnfør afsnit.., er et supplerende krav, der kan få indflydelse på belægningens udformning. r underbunden ikke frostsikker, kan det begrunde en forøgelse af den samlede befæstelses tykkelse, således at den opnår en vis størrelse. Forøgelsen kan opnås fx ved hjælp af et bundsikringslag af sand. Påvirkningerne fra trafikbelastningen kan beskrives ved: Det dimensionsgivende hjultryk, dvs. det maksimale hjultryk, der normalt tillades at forekomme på vejen. Det akkumulerede trafiklast, dvs. det samlede (akkumulerede) antal af tunge aksler, der forventes at passere hen over vejen i løbet af belægningens funktionsperiode (»levetid«). 3. Det dimensionsgivende hjultryk De maksimalt forekommende hjultryk og kontakttryk fra et bildæk er bestemmende for belægningens minimumsdimensioner. Disse påvirkninger kan bestemmes på grundlag af akseltrykket. Akseltrykket er den samlede belastning fra køretøjet på en aksel, altså den samlede lodrette kraft, der overføres til vejen fra hjulene på en aksel. Fordeles dette akseltryk, A, ligeligt på hjulene, vil en tohjulet aksel få hjultrykket P = ½ A. Hvis akslen er forsynet med tvillingehjul, vil det enkelte hjultryk blive lig ½ P = ¼ A, jævnfør Figur 3. Figur. Vejen som en bærende konstruktion. Trafikbelastning Befæstelse (Konstruktion) Underbund (Fundament) Dimensioner og fysiske egenskaber Reaktioner (deformationer og sætninger

17 Design Vejbefæstelser 7 Figur 3. Akseltryk og hjultryk. Akseltrykket fordeles ligeligt på de to hjulsæt og på de fire tvillingehjul. Tvillingehjulenes C Cafstand, d, er i de danske vejregler (Vejregelrådet, 0) sat til 350 mm. d P/ P/ P/ P/ A Akseltryk A P = A Det maksimalt tilladte akseltryk i Danmark er kg, jævnfør den såkaldte»dimensionsbekendtgørelse«(færdselsstyrelsen, 007). Udtrykket dækker over den masse, en aksel maksimalt må bære. Akseltrykket svarer derfor til den tyngdekraftpåvirkning, denne masse foranlediger, altså 9, kg m/s 00 kn. Ifølge U bestemmelser tillades dog et maksimalt akseltryk på.500 kg ( 5 kn) for eksportlastbiler. Dette forventes at blive den fremtidige standard også for andre typer lastbiler. 4. Motordrevet køretøj med hjul, der er forsynet med luftgummiringe, må ikke køre på vej, såfremt det tryk, der overføres til vejen fra hjulene på en aksel (akseltrykket), overstiger kg. Stk.. For aksler, hvis indbyrdes afstand er større end eller lig med,0 m, men mindre end,0 m, må det samlede akseltryk ikke overstige kg. For den enkelte af aksler, hvis indbyrdes afstand er mindre end,3 m, må akseltrykket dog ikke overstige kg. Stk. 3. For den enkelte af 3 aksler, hvor afstanden mellem. og. samt. og 3. aksel er mindre end,0 m, må akseltrykket heller ikke overstige kg. Såfremt én af disse afstande er mindre end,3 m, må det samlede akseltryk dog ikke overstige.000 kg. Stk. 4. Ved beregningen af akseltrykket anses aksler, hvis indbyrdes afstand er mindre end,0 m, som én aksel. Stk. 5. For motordrevet køretøj med 4 eller flere aksler, hvoraf de to forreste aksler er styrende og har en indbyrdes akselafstand på højst m, og på hvilket afstanden mellem køretøjets forreste og bageste aksel er 5,0 m eller mere, kan den tilladte totalvægt være indtil kg. For disse køretøjer, med en akselgruppe på aksler, kan det samlede tilladte akseltryk i akselgruppen være indtil kg, hvis den indbyrdes akselafstand er under,0 m, men mindst,3 m, og akslerne er monteret med tvillingmonterede dæk og enten vejvenlig affjedring, som defineret i 3, stk. 6, eller den enkelte aksels tilladte akseltryk ikke overstiger kg. 5. Påhængskøretøj, der er koblet til motordrevet køretøj, og som er forsynet med hjul med luftgummiringe, må ikke køre på vej, såfremt det tryk, der overføres til vejen fra hjulene på en aksel (akseltrykket), overstiger kg. Stk.. På et påhængskøretøj må det største samlede akseltryk i en akselgruppe på aksler ikke overstige: ) kg, såfremt afstanden mellem de aksler er under,8 m, men mindst,3 m, ) kg, såfremt den nævnte afstand er under,3 m, men mindst,0 m, og 3).000 kg, såfremt den nævnte afstand er under,0 m. Stk. 3. På et påhængskøretøj må det største samlede akseltryk i en akselgruppe på 3 aksler ikke overstige kg. Akseltrykket må dog ikke overstige: ).000 kg, såfremt afstanden mellem blot af de 3 aksler er under,3 m, men mindst,0 m, og ).000 kg, såfremt den nævnte afstand er under,0 m. Stk. 4. Ved beregningen af akseltrykket i andre akselgrupper end nævnt i stk. og 3 anses aksler, hvis indbyrdes afstand er mindre end,0 m, som én aksel. 6. For sættevogn og påhængskøretøj med hovedbolt eller stiv trækstang, må det samlede akseltryk ikke overstige kg. Stk.. I sættevognstog med 5 eller flere aksler skal afstanden mellem bilens bageste aksel og sættevognens forreste aksel være mindst,5 m. Afstanden skal dog være mindst 3,0 m, såfremt sættevognen har 3 aksler, hvor nogen indbyrdes afstand er mindre end, m. Stk. 3. I sættevognstog med en faktisk totalvægt på mere end kg, skal afstanden mellem bilens bageste aksel og sættevognens forreste aksel være mindst 4,0 m. (Færdselsstyrelsen, 007)

18 8 Vej og Trafikteknik Det dimensionsgivende hjultryk P regnes normalt at have en størrelse svarende til halvdelen af akseltrykket plus et stødtillæg på 0 %. Tillægget dækker dynamiske stødpåvirkninger og skæv fordeling af akseltrykket på hjulene. Når tyngdeaccelerationen betegnes g, fås: [] P 0000( 0,0) g 60009,88 kgm/s 60 kn Ved tunge lastbiler overføres hjultrykket almindeligvis til vejoverfladen gennem tvillingemonterede dæk eller supersingledæk. For tvillingemonterede dæk kan belastningen til en vis dybde under vejoverfladen regnes at virke som tryk fra to enkelthjul, hvert af størrelsen P/, og med en indbyrdes afstand, d. Dybere nede i belægningen virker belastningen som ét hjultryk med den fulde størrelse P. 3.3 Det dimensionsgivende kontakttryk De efterfølgende betragtninger tager sigte på hjultryk, der overføres til vejoverfladen gennem enkelthjul. Hjultrykket overføres gennem bilens dæk til vejen over en belastningsflade (et kontaktareal). Trykket per arealenhed på denne flade kaldes kontakttrykket. Det kan med god tilnærmelse regnes ensartet fordelt over belastningsfladen, se Figur 4. For ét dæk er belastningsfladens form erfaringsmæssigt ret nær en ellipse, hvis største akse er ca. dobbelt så stor som den lille akse. Kontakttrykket er i første række bestemt af det lufttryk, hvortil dækket er pumpet op, dvs. dæktrykket. Kontakttrykket vil kunne blive noget større end dæktrykket, formentlig af størrelsesordenen 5 0 %. Dette skyldes dels dækkets stivhed, dels at varmeudviklingen i dækket under kørslen forøger det øjeblikkelige lufttryk i dækket. De teoretiske beregninger vedrørende vejes bæreevne forenkler man i reglen ved at forudsætte en cirkulær belastningsflade med samme areal som den egentlige elliptiske flade. Imellem radius a [m] i denne cirkulære flade, hjultrykket P [N] og kontakttrykket σ 0 [N/m ] består følgende relationer: [] P σ 0 πa P [3] σ0 π a [4] a P σ π 0 Kontakttrykket vil især være bestemmende for spændinger og tøjninger i den øverste del af vejbefæstelsen. Størrelsen af hjultrykket P vil være afgørende for påvirkningen af de nedre lag af befæstelsen og af underbunden. Figur 4. Kontakttryk og belastningsflade. LODRT: Hjultryk P Dæktryk Kontakttryk VANDRT: Belastningsflade

19 Design Vejbefæstelser 9 Figur 5. Kegleformet trykspredning. σ 0 = P/(π a ) ca. 45 a h σ h = P/(π (a + h) ) (a + h) De danske vejregler (Vejregelrådet, 0) tager afsæt i, at dimensionering for den danske 0 ton standard aksel monteret med tvillingehjul sker ved beregninger for en belastning på 6 ton (5 ton + 0 % stødtillæg), fordelt på ensformigt fordelte, cirkulære flader med et kontakttryk på 0,70 MPa og med en afstand mellem belastningernes centrum på 350 mm, jævnfør Figur 3. Disse specifikationer svarer i vid udstrækning til de faktiske forhold for den aktuelle akseltype. (Busch, 00a) 3.4 Trykkets fordeling gennem befæstelsen Fra overfladen fordeler belastningen sig ned gennem belægningen til underbunden. Belastningsfordelingen ned gennem belægningen og på underbunden er afhængig af den valgte belægningsopbygning, samt af bærelagenes og bundsikringslagets tykkelse og materialeegenskaber. For en macadambelægning (grus og skærver) kan den gennemsnitlige belastning uden større fejl baseres på en belastningsfordeling under 45, altså fordelt efter en keglestub ned gennem belægningen, jævnfør Figur 5 ovenfor. Fordelingen af trykket ned gennem en asfaltbelægning sker nærmere svarende til kurverne på Figur 6. Den lodrette trykspænding under belastningsfladens midte er betegnet som σ. Kurverne/fladerne på figuren er tegnet gennem punkter med samme vertikaltryk og afviger lidt fra den rene kugleform. Kurverne gælder ikke for en vejbefæstelse, som er sammensat af forskellige, relativt tynde lag, men trykfordelingen sker også i det tilfælde nogenlunde som figuren viser. Figur 6. Trykspredning efter»kugleteorien«. Kurverne er tegnet gennem punkter med samme vertikaltryk (»isobarer«), og de danner kuglelignende figurer. Fra (NCC, 00). Under hensyntagen til det tilladelige akseltryk på,5 tons, et stødtillæg på 0 % og øget anvendelse af supersingledæk med relativt høje dæktryk, kunne man overveje, at sætte det dimensionsgivende kontakttryk til 0,90 MPa (N/mm ). (Kristiansen, 003)

20 0 Vej og Trafikteknik Figur 7. Hjultrykkets og kontakttrykkets indflydelse på trykspændingens variation. Fra (NCC, 00). De to kurver til venstre i Figur 7 viser trykspændingens variation ned gennem et tykt gruslag for et hjultryk på kn (0,0 MN) henholdsvis et hjultryk på 57,5 kn (0,0575 MN). Dæktrykket er i begge tilfælde 0,90 MPa. Kontakttrykket er her tilnærmelsesvis sat lig med dæktrykket. For det samme hjultryk på 57,5 kn (0,0575 MN), men et dæktryk på 0,50 MPa henholdsvis 0,90 MPa, ville trykspændingen variere efter de to kurver til højre på Figur 7. Af de to grafer kan man udlede følgende. Allerøverst i asfaltbelægningen er trykspændingen kun afhængig af kontakttrykkets størrelse, mens hjultrykket ingen betydning har. Ned gennem bærelagene afhænger spændingerne, og dermed deformationerne, både af kontakttryk og hjultryk. Først i 0,4 0,5 m's dybde er det alene hjultrykkets størrelse, der har betydning. Da de fleste skader på vejbelægninger erfaringsmæssigt har vist sig at skyldes manglende bæreevne i de underliggende lag, kunne man på grund af Figur 7 måske drage den slutning, at hjultrykket alene og ikke kontakttrykket er afgørende for befæstelsens holdbarhed. Dette er imidlertid ikke tilfældet. De koncentrerede vertikaltryk i de øverste lag fremkalder bøjningstrækspændinger og store trykspændinger i disse. Ved dimensioneringen må der tages hensyn hertil for at undgå skader i de øverste lag af befæstelsen, som vil kunne reducere den samlede bæreevne.

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden Vejbelægninger A Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Underbunden

Læs mere

Design og dimensionering. Indhold VEJBEFÆSTELSER

Design og dimensionering. Indhold VEJBEFÆSTELSER VJBFÆSTLSR Design og dimensionering Indold Indledning Vejkassen Design af befæstelser Designprocessen 5 Befæstelsestype 0 Funktionskrav 4 Hjultryk og kontakttryk 6 Trafikklasse og dimensioneringstrafik

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Brolægning Brolægnings-faggruppen 15-08-2011 UDBUD 2012 BR01 KANTSTEN Kantsten er kantbegrænsning af forskellige materialer, der sættes for at markere grænser eller markere niveauforskelle mellem fortov, cykelsti, kørebane, rundkørsler, midterrabat og/eller

Læs mere

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible NCC Roads overfladebehandling En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible Holdbare Alternative Flotte Velegnede til både små og store opgaver

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE BUNDSIKRING AF SAND OG GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD DECEMBER 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 4 3.1 Levering 4 3.2 Udlægning 4 3.3 Komprimering 4 3.4 Overflade 5 3.5 Arbejdstrafik 5 4 KONTROL

Læs mere

Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse

Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 8 Elementbeskrivelser - ukrudtsbekæmpelse Skemaet nedenfor viser de elementer (fra U01 U22), som er en del af det befæstede vejareal. Det er desuden angivet med

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag Afsnit 4.1 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Asfaltbeton og Pulverasfaltslidlag Asfaltbeton (AB) og Pulverasfalt (PA) er bituminøse belægningsprodukter, der er velegnede som slidlag på et bredt udsnit af færdselsarealer,

Læs mere

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN.

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. Til grundejerforeninger, vejlaug m.m. Teknisk Forvaltning Park- og Vejafdelingen NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. BESIGTIGELSE

Læs mere

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste

Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Poul-Erik Jakobsen Pavement Consultants, Kolding Let faldlod - til kortlægning og kontrol af bæreevne - eller faldloddets i geoteknikkens tjeneste Pavement Consultants producerer: Faldlodsmålere RoSy pavement

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference:

Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference: Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Stevns Kommune Slidlagsfornyelse på kommunens veje Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer

Læs mere

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet Ole Olsen Fagkoordinator Vejdirektoratet, Driftsafd. Syddanmark oo@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk www.ncc.dk Anvendelse af forskellige reparationsmetoder

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

REGULATIV. for. udførelse af overkørsler. Hørsholm Kommune. Gældende fra 29. oktober 2007

REGULATIV. for. udførelse af overkørsler. Hørsholm Kommune. Gældende fra 29. oktober 2007 REGULATIV for udførelse af overkørsler i Hørsholm Kommune Gældende fra 29. oktober 2007 Indledning Under henvisning til lov om offentlige veje og lov om private fællesveje bestemmes herved, at overkørsler

Læs mere

Elementliste brolægning:

Elementliste brolægning: Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 6 Elementliste brolægning: Element Kantsten Brosten og chaussesten Fliser Betonbelægningssten Trapper Svingsten Græsarmering Vandrender Element-nr. BR1 BR2 BR3

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

Vejledning til hovedeftersyn

Vejledning til hovedeftersyn Vejledning til hovedeftersyn Faaborg-Midtfyn Kommune November 2017 1. INTRODUKTION... 3 2. BELÆGNINGSSKADER... 5 1. REVNER PÅ LANGS, 0-1 M FRA KANT... 6 2. REVNER PÅ LANGS > 1 M FRA KANT OG REVNER PÅ TVÆRS...

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. juli 2014 Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Mønbroen, Entreprise E2, Hovedistandsættelse

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere

Produktliste BYENS GULV. Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken

Produktliste BYENS GULV. Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken 43229 OKO Produktlister 23/05/08 10:30 Side 1 Produktliste BYENS GULV Teglstensklinker Klinkens anvendelsområder - grundkort Hasleklinken Odenseklinken Gågadeklinken Granit Cykel- og gangarealer Kørebelægninger

Læs mere

9 Patent- og Varemærkestyrelsen

9 Patent- og Varemærkestyrelsen (19) DANMARK m 9 Patent- og Varemærkestyrelsen (12) PATENTSKRIFT (10) (51) lnt.ci. : B 28 B 5100 (2006.01) E 01 C 19100 (2006.01) (21) Ansøgningsnummer: PA 2013 00014 (22) Indleveringsdato: 2013-01-10

Læs mere

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger Civilingeniør, Lic.Techn. Christian Busch COWI A/S chb@cowi.dk Civilingeniør, Ph.D. Gregers Hildebrand Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Den danske vejsektor har fået et nyt værktøj til dimensionering

Læs mere

Bilag 4: Beregning af vejslid

Bilag 4: Beregning af vejslid Vejdirektoratet Side 1 1 INDLEDNING I dette bilag beskrives effekten for levetiden på slidlaget på motorveje og hovedlandeveje som funktion af andelen af modulvogntog i den samlede lastvognstrafik. Analyserne

Læs mere

Demonstration 08 evaluering og planer

Demonstration 08 evaluering og planer Demonstration 08 evaluering og planer Fremtidens Vej skal være holdbar, vedligeholdelses- og miljøvenlig og så vidt muligt bygget af lokale råstoffer. Grundlaget for dagens vejbygning er skabt gennem erfaringer

Læs mere

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3 AABENRAA KOMMUNE BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Konklusion 1 2 Introduktion

Læs mere

Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje

Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje Artikel Vejforum 20 Spar råstoffer og penge og få mere holdbare veje I store dele af landet har man været forvænt med at have gode og billige råstoffer i form af grus- og sandmaterialer lige ved døren.

Læs mere

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG FINN THØGERSEN VEJDIREKTORATET 2 Baggrund, historisk Udviklingsprojekt Demonstration Sideudvidelser 1 3 DEFINITION Halvstiv belægning semi-rigid

Læs mere

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN.

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. Belægningen anvendes i dag mest til parkeringspladser, torve, overkørsler, korte vejstrækninger i bykerner og private anlæg m.v. Brolægning af chaussésten laves med retvinklede,

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

Bekendtgørelse om køretøjers største bredde, længde, højde, vægt og akseltryk

Bekendtgørelse om køretøjers største bredde, længde, højde, vægt og akseltryk UDKAST FS302-502 22. december 2010 Nr. xxx af yy. januar 2010 Bekendtgørelse om køretøjers største bredde, længde, højde, vægt og akseltryk I medfør af 51, stk. 7, 84, stk. 1, 85, stk. 1 og 118, stk. 8,

Læs mere

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016

PARADIGME STABILT GRUS - SAB-P UDBUD DECEMBER 2016 PARADIGME UDBUD DECEMBER 2016 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Særlig arbejdsbeskrivelse for Stabilt grus er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Stabilt grus 1 ALMENT

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE STABILT GRUS - AAB UDBUD DECEMBER 2016 STABILT GRUS AAB INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 5 3.3 Komprimering 6 3.4 Overflade

Læs mere

O.F. Møllehøj, Hedehusene. Belægningsanalyse. analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger

O.F. Møllehøj, Hedehusene. Belægningsanalyse. analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger O.F. Møllehøj, Hedehusene Belægningsanalyse analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger Titel: Belægningsanalyse analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling

Læs mere

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN EASY SYSTEMET Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN433 Fremstillet i robust HD-PE materiale Kan leveres med forskellige ristetyper fremstillet i galvaniseret stål, rustfri stål eller støbejern

Læs mere

Brolægning og belægningsarbejder

Brolægning og belægningsarbejder Dansk standard DS 1136 3. udgave 2013-06-21 Brolægning og belægningsarbejder Paving works DS 1136 København DS projekt: M261913 ICS: 93.080.20 Første del af denne publikations betegnelse er: DS, hvilket

Læs mere

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Slotsgrus Kristoffersen, Palle. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Slotsgrus Kristoffersen, Palle Publication date: 2003 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA): Kristoffersen, P.

Læs mere

Elementliste brolægning:

Elementliste brolægning: Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 7 Elementliste brolægning: Element Kantsten Brosten og chaussesten Fliser Betonbelægningssten Trapper Svingsten Græsarmering Vandrender Element-nr. BR1 BR2 BR3

Læs mere

Tekniske forhold Dansk ledningspakke

Tekniske forhold Dansk ledningspakke Tekniske forhold Dansk ledningspakke 28. Januar 2015 Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet Danmark CHHA@vd.dk Ledningspakken består af Vejloven Standardvilkår for ledningsarbejder i og over veje, Vejregler,

Læs mere

Kantsten og Trappetrin

Kantsten og Trappetrin En stærk dansk belægningsløsning Kantsten og Trappetrin - når arkitektur, miljø og naturmaterialer forenes Albertslundkantsten. Forside: Fortovskantsten. Rabatkantsten. Bagside: Albertslundkantsten. IBF

Læs mere

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus MÅLESTRATEGI I KOMMUNER NIELS DUJARDIN DAGSORDEN Indledning Vejens funktion Vejtekniske parametre Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker Målestrategier hvor ligger fokus INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Vejledning Knust beton og tegl

Vejledning Knust beton og tegl Vejledning Knust beton og tegl Vejledning 1. Alment Da lovgivningen på miljøområdet løbende justeres, anbefales det, at det aktuelle lovgivningsgrundlag altid tjekkes Forskrifter vedrørende arbejdsmiljø

Læs mere

Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej

Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej Nyborg, Sænkning af Storebæltsvej Tekst Bygherre: DSB SALG Vejmyndighed: Nyborg Kommune Entreprenør: Per Aarsleff A/S Rådgiver: Carl Bro as Miljø: DGE Anlægsperiode: Juli 2004- juli 2005 Oversigtsbillede

Læs mere

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Notat Dato: 20.10.2017 Projekt nr.: 1006748-001 T: +45 2429 4901 E: tav@moe.dk Projekt: Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Emne: Forslag til udbedringer Notat nr.: 1 Rev.: 1 Fordeling: Magdi Nassereddin

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

DIMENSIONERING AF BEFÆSTELSER OG FORSTÆRKNINGSBELÆGNINGER

DIMENSIONERING AF BEFÆSTELSER OG FORSTÆRKNINGSBELÆGNINGER VEJREGEL VEJE DIMENSIONERING AF BEFÆSTELSER OG FORSTÆRKNINGSBELÆGNINGER Marts 2007 Vejregelrådet Vejreglernes struktur I henhold til 6, stk. 1, i Lov om offentlige veje (Vejloven) (Trafikministeriets lovbekendtgørelse

Læs mere

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj Sekretariatet for Nørrebro Lokaludvalg

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj Sekretariatet for Nørrebro Lokaludvalg 7. maj 2018 Sagsnr. 2018-0129786 Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj 2018-2023 Dokumentnr. 2018-0129786-1 Det er yderst positivt, at kommunen tager initiativ

Læs mere

3. Renholdelse Grundejernes forpligtelser med hensyn til renholdelse er i henhold til 13 stk. 1 og 2 fastsat således:

3. Renholdelse Grundejernes forpligtelser med hensyn til renholdelse er i henhold til 13 stk. 1 og 2 fastsat således: Afsnit I Regulativet omfatter vintervedligeholdelse og renholdelse af veje og stier, der i henhold til Trafikministeriets lovbekendtgørelse nr. 432 af 31. maj 1991 administreres af Ballerup Kommune, samt

Læs mere

MMOPP med HBB-B Dimensionering fra start til slut

MMOPP med HBB-B Dimensionering fra start til slut Copyright 2014 Grontmij A/S CVR 48233511 MMOPP med HBB-B Dimensionering fra start til slut Vejforum 2014, 4. december 2014 Indhold 1 Hydraulisk Bundne Bærelag - HBB Baggrund i fuldskala nedbrydningsforsøg

Læs mere

TB-k (tyndlagsbelægninger)

TB-k (tyndlagsbelægninger) TB-k (tyndlagsbelægninger) Af Teknisk Chef Poul Henning Jensen, phj@pankas.dk Pankas A/S, Rundforbivej 34, 2950 Vedbæk Introduktion Tyndlagsbelægninger af kombinationstypen også benævnt TB-k belægninger

Læs mere

Opgravning & Retablering

Opgravning & Retablering Opgravning & Retablering 1 Poul-Erik Jakobsen Udgangspunktet 2 Når vi lige har lavet vores nye vej, står vi og ser på dette her det er flot og godt! Resultater 3 Men på et eller andet tidspunkt er vi nødt

Læs mere

De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Østerbro

De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Østerbro De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Marts 26 Indhold 1 Indledning...1 2 Strategier til at forøge antallet af parkeringspladser...2 3 Strategi 1... 3 4... 5 5 Strategi 3...

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg"

Artikel om Kalkstabilisering til vejanlæg Artikel om "Kalkstabilisering til vejanlæg" Forfatter: Specialkonsulent Tony Kobberø Andersen, Vejdirektoratet tka@vd.dk Projektchef Arne Blaabjerg Jensen, COWI A/S anj@cowi.dk Resumé Ved stabilisering

Læs mere

Grundejerforeningen Danas Park Husum. Tilstandsrapport for veje og fortove

Grundejerforeningen Danas Park Husum. Tilstandsrapport for veje og fortove Ingholt Consult Rådgivende Ingeniørfirma ApS Christian X Alle 168 2800 Kongens Lyngby Tlf. 45880633 Fax 45880684 Grundejerforeningen Danas Park Husum Tilstandsrapport for veje og fortove Dato: 27.04.2012

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

Agenda. Vejbelægninger B. Vejbefæstelsens holdbarhed Befæstelsesdimensionering

Agenda. Vejbelægninger B. Vejbefæstelsens holdbarhed Befæstelsesdimensionering Vejbelægninger B Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsen dimensioneres med bæreevne for en vis levetid, svarende til et antal ækvivalente

Læs mere

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord.

AAB, Ledningsgrave. Projekt- og sikkerhedsklasser fastlægges i henhold til DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 1. Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for ledningsgrave omfatter arbejder med etablering af ledningsgrave. De ledningsspecifikke arbejder er ikke medtaget ud overkrav til grundforstærkning, ledningszone

Læs mere

Energibesparelse i vejtransporten.

Energibesparelse i vejtransporten. Energibesparelse i vejtransporten. Af: Per Ullidtz, Dynatest International Bjarne Schmidt, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut Birgitte Eilskov Jensen, NCC Roads A/S Med den konstante fokus på energiforbrug

Læs mere

PLANSILO Systembrochure

PLANSILO Systembrochure PLANSILO Systembrochure www.rc.dk Et stærkt system RC plansiloelementer er komplette silosystemer Med plansiloer fra RC Betonvarer fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri, hvor

Læs mere

MMOPP: Sådan kan man også dimensionere vejbefæstelser

MMOPP: Sådan kan man også dimensionere vejbefæstelser MMOPP: Sådan kan man også dimensionere vejbefæstelser Af Civilingeniør, ph.d. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut (ghb@vd.dk) Civilingeniør, ph.d. Christian Busch, COWI A/S (chb@cowi.dk)

Læs mere

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen

Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder. Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen Nye udbudsforskrifter for Jordarbejder Vejforum 3. december 2015 Caroline Hejlesen chha@vd.dk Vejregelgruppen for Jord, grus og brolægning hvem er vi Civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, formand

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER pdc/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ TRYKFAST ISOLERING BEREGNINGSMODELLER Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for EPS sektionen under Plastindustrien udført dette projekt vedrørende anvendelse af trykfast

Læs mere

ENREGIS/Eco TreeBox-System Bedre liv til rødderne

ENREGIS/Eco TreeBox-System Bedre liv til rødderne Bedre liv til rødderne Træer i belægning Træer i belægninger har aldrig haft de bedste vækstforhold. Oftest er de plantet i et minimum af plantesubstrat og omgivet af komprimeret bærelag. Der er blevet

Læs mere

Strategi for vedligeholdelse af veje og pladser i Lejre Kommune

Strategi for vedligeholdelse af veje og pladser i Lejre Kommune Strategi for vedligeholdelse af veje og pladser i Lejre Kommune Teknik & Miljø Ejendom og Anlæg Team Vej /Nawzad Marouf Marts 2007 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion...2 2. Generelt om Vejvedligeholdelse...2

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke.

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke. pdc/jnk/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for Plastindustrien i Danmark udført dette projekt vedrørende bestemmelse af bæreevne for tunge

Læs mere

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6 ASFALTARBEJDER 2014 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:13/22743 DOK. NR.:50150-14_V1 2 Indholdsfortegnelse Asfaltprioriteringer 2014 4 Oversigtskort 5 Forudsætninger og beregningsresultater

Læs mere

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode

Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Minifaldlod på fastere grund med ny prøvningsmetode Af Civilingeniør, ph.d. Gregers Hildebrand,Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Minifaldloddet er på få år blevet særdeles populært til måling

Læs mere

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder

Vejmaterialer Ubundne blandinger Specifikationer Tilslag til ubundne og hydraulisk bundne materialer til vejbygning og andre anlægsarbejder Alment Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for stabilt grus omfatter udførelse af bærelag af stabilt grus. AAB indeholder funktionskrav til det færdige lag og krav til materialer, udførelse og kontrol.

Læs mere

KATALOG OVER TYPEGOD- KENDTE BUMP

KATALOG OVER TYPEGOD- KENDTE BUMP VEJREGEL TYPEKATALOG TRAFIKAREALER, BY KATALOG OVER TYPEGOD- KENDTE BUMP Juni 21 Vejregelrådet FORORD Dette katalog indeholder bump, som er typegodkendte jævnfør en test, der er beskrevet i Udbudsforskrifter

Læs mere

Ubundne bærelagsmaterialer til vejbygning i arktiske regioner

Ubundne bærelagsmaterialer til vejbygning i arktiske regioner Ubundne bærelagsmaterialer til vejbygning i arktiske regioner Danmarks Tekniske Universitet Vejdirektoratet Mia Vedel Müller, Revideret efter fremlæggelse 27. januar 2009 Forord Denne opgave er udarbejdet

Læs mere

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med.

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med. NOTAT Projekt Arealbehovsanalyse modulvogntog til Bårse Kunde Vordingborg Kommune Notat nr. Dato 18-10-2013 Til Jón Petersen Fra Bodil Narud / Rasmus Peter Sønderfeldt 1. Indledning Dette notat beskriver

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JORDSTABILISERING AAB UDBUD MARTS 2018 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MARTS 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 4 2.1 Kalk 4 2.2 Cement 4 2.3 Andre bindemidler 4 2.4 Råjord 4 3 UDFØRELSE 4 3.1 Stabilisering in situ 5 3.2 Stabilisering

Læs mere

Lægning af betonfliser og -belægningssten

Lægning af betonfliser og -belægningssten Lægning af betonfliser og -belægningssten BELÆGNINGSGRUPPEN Lægning af fliser og belægningssten Belægninger med betonfliser eller -belægningssten kan holde i mange år, normalt 20-30 år. Dette er under

Læs mere

Hæfte 4. Vedligehold af færdselsarealet

Hæfte 4. Vedligehold af færdselsarealet Konstruktion og vedligehold af veje og stier Hæfte 4 Vedligehold af færdselsarealet Vejregelforberedende rapport Under udarbejdelse Til frivillig brug med henblik på erfaringsopsamling Til høring som vejregelforslag

Læs mere

BELÆGNINGSFRAKTIONEN DANSK BETON INDUSTRIFORENING. Betontrapper

BELÆGNINGSFRAKTIONEN DANSK BETON INDUSTRIFORENING. Betontrapper BELÆGNINGSFRAKTIONEN DANSK BETON INDUSTRIFORENING Betontrapper Der udføres trapper overalt, både på offentlige og private arealer. Ved brug af betontrapper er mulighederne for at variere former, farver

Læs mere

GEOFYSISKE UNDERSØGELSER

GEOFYSISKE UNDERSØGELSER GEOFYSISKE UNDERSØGELSER OPMÅLINGER MED GEORADAR OG EM61 Ledninger Fundamenter Tanksøgning Sten og brokker Havne Geologi og råstoffer Vejopbygning Teknologi 10.00 15.00 20.00 25.00 30.00 Geofysiske undersøgelser

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 3 1.2 Underlag 3 2 MATERIALER 4 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 6 3.3 Komprimering 6 3.4

Læs mere

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER L10 L20 L50 VEJLEDNINGER OG TEKNISKE INFORMATIONER L10 1-KOMPONENT STYRKEFUGE TIL LET TRAFIK NATUR GRÅ Til let trafikbelastning Modstår suge-/fejemaskiner Minimerer

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

BETONBELÆGNINGER. - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten. Praktisk håndbog

BETONBELÆGNINGER. - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten. Praktisk håndbog BETONBELÆGNINGER - udførelse af befæstelser med belægningssten, fliser og kantsten Praktisk håndbog Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening 2005 Udgivet af: Belægningsfraktionen, Dansk Beton

Læs mere

Definitioner. Aggressivt miljø:

Definitioner. Aggressivt miljø: Definitioner Aggressivt miljø: Armeret murværk: Armeringssystemer: Basisstyrker: Blokke: Blokklasse: Bruttodensitet: Brændt kalk: Byggesten: Cementmørtel, C-mørtel: Forbandt: Funktionsmørtel: Særligt fugtigt

Læs mere

MATEMATIK Del time

MATEMATIK Del time Del 1 1 time CASE FRA MUNCK ASFALT A/S Munck Asfalt A/S er en stor dansk virksomhed, der leverer asfalt overalt i Danmark. Munck asfalt A/S har fem stationære asfaltfabrikker og eget anlæg til produktion

Læs mere

og der etableres asfaltrampe 1:10. Se standardtegning nr. 113/2001

og der etableres asfaltrampe 1:10. Se standardtegning nr. 113/2001 Slidlag Stabilt grus Bundsikring 10 a 10 cm 30 Sættemateriale jordfugtig beton med min. styrke på 15 MN/m² og sætmål 0-3 15-20 10-15 20-30 FORBRUG: 150-200 liter pr. lbm kantsten, med tilslagsmateriale

Læs mere