Center for Børn & Undervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Center for Børn & Undervisning"

Transkript

1 Tema 1: Skoleparathed / skoleudsættelse Børnehaveklasselederne har de seneste år oplevet, at børnene der starter i 0. klasse mangler basale sociale og personlige kompetencer, og at dette har indflydelse på deres muligheder for læring og trivsel i skoleregi. Førskolepædagogerne i dagtilbud er opmærksomme på denne udfordring, men trods dette er der stor forskel på, hvorvidt der forventningsafstemmes mellem førskolepædagoger i dagtilbud og personale i SFO/børnehaveklasse, og hvor stort fokus er på læring gennem leg eller skoleopgaver. Fagpersonalet deler oplevelsen af, at der er nogle børn, der kommer for tidligt i skole. Men der er diskrepans i forhold til hvilke børn skolen kan/skal rumme. Førskolepædagogerne møder to forskellige forventninger: SFO/skole og kommunen/visitationsudvalget, og de føler sig fanget mellem de forskellige forventninger. Børnehaveklasselederne har meget fokus på skoleudsættelse, men ligeledes på, at de mangler ressourcer i klasserne til at håndtere de børn, som har særlige behov. Der er blandt fagpersonalet en oplevelse af, at der er en stigning i antallet af omgængere i 0. klasse bl.a. på grund af manglende skoleudsættelser. Statistisk er der en stor spredning i antallet af omgængere pr. skole i skoleårene 2015/2016 til 2018/2019. Workshop om skoleparathed med fagpersonale bl.a. i forhold til spørgsmålet: Hvad kan/skal skolen rumme? Udvikling af et nyt visitationsskema til skolestartere og en klar procedure målrettet dagtilbud Lokale brobygningsmøder med feedbackelement og forventningsafstemning til skole - og børneparathed herunder vægtning af læring gennem leg/opgaver Forventningsafstemning med mellemgruppen/vuggestuen i dagtilbud omkring børnenes kompetencer og inddragelse af PPR Udarbejdelse af retningslinjer for omgængere i 0. klasse Opfølgning på de børn, der skoleudsættes eller er omgængere i 0. klasse ift. udbyttet heraf Overblik over behov og fordeling af ressourcer i børnehaveklasserne evt. indførelse af tolærerordning De børn der er ældst ved skolestart klarer sig signifikant bedre i de nationale test i de mindste klassetrin og har færre hyperaktivitetsvanskeligheder end dem, der er født i slutningen af året. Der er dog meget små eller ikke eksisterende effekter på senere uddannelser og livstidsindkomst (SFI 2015; Sievertsen og Dee 2015) Sen skolestart gavner i mindre grad drenge med anden etnisk herkomst end danske drenge. Dette er ikke gældende for piger. Danske børn fra svagere kår har større tendens til sen skolestart og samtidig mindre gavn af at starte senere. Der kan med fordel fokuseres særligt på disse drenges udvikling i dagtilbud (Kraka 2017) Det er ikke kun børnene der skal gøres skoleparate, men skolen der skal gøres børneparat (EVA 2016)

2 Tema 2. Kommunikation Af kortlægningen fremgår det, at der er udviklingspotentiale i henhold til kommunikationen mellem ledelse og medarbejdere samt på tværs af fagpersonale i forhold til samarbejdet om overgangen fra dagtilbud til SFO/skole. Førskolepædagoger, SFO-pædagoger og børnehaveklasseledere oplever i forskellige grader en mangelfuld kommunikation fra deres ledelse i forhold til overgangsarbejdet. Dette handler både om at få detaljeret information om møder, nye tiltag mm., men også om at få denne information i god nok tid. I forhold til den tværfaglige kommunikation, så er der stor variation i overleveringssamtalernes form og indhold. Fx hvilke dokumenter, der gives videre, og hvor meget tid der sættes af pr. barn. Det opleves at viden om børnene går tabt i overgangen. Børnehaveklasseledere, SFOpædagoger og SFO/skole ledelse oplever, at arbejdet med børn, der involverer PPR stopper i børnehaven. PPR beskriver overleveringssamtalen som det sted, hvor de kan videregive information om barnet. Da der kan ske meget med børnene i overgangen fra dagtilbud til SFO/skole, pointerer psykologerne, at det er nødvendigt at børnene vurderes i skolemiljøet. Pilottest med nyt overleveringsskema bl.a. med gruppeudtræk og barnets historik samt en evaluering/justering af skemaet Overordnet ramme i form af et årshjul til at skabe opmærksomhed omkring hvornår møder afholdes, mødernes indhold (mødetype) og obligatoriske deltagere Børn og ungepolitik arbejdsgruppe: udvikling af procedure omkring udarbejdelse af planer for det sidste år i børnehaven, hvor skolen inviteres med ind Udarbejdelse af procedure for almindelige og særlige overleveringer bl.a. ift. koordinering og opbevaring af data, så den er lettilgængelig for alle relevante parter Møde/åben snak med medarbejdere omkring kommunikation med udgangspunkt i spørgsmålet: Hvordan sikrer vi på den enkelte arbejdsplads at alle for den nødvendige viden, i god nok tid og detaljeret nok? Fokus på implementering af det nye overleveringsskema, så alle faggrupper føler sig klædt på til overleveringen i 2019 Årsplaner / intro til førskolegruppens arbejde indgår som del af overleveringen Det succesfulde samarbejde om overgange består både i udvekslingsaktiviteter og i at samarbejdet er forpligtende og har en fast og kontinuerlig karakter. Ved at anvende faste planer for samarbejdet, som alle parter er bekendte og indforståede med, sikres en større kontinuitet og sammenhæng i samarbejdet og dermed i overgangen (Rambøll 2016)

3 Tema 3. Genkendelighed / kontinuitet Viden om hinandens praksis er et godt grundlag for at skabe genkendelighed og kontinuitet for børnene i overgangen fra dagtilbud til SFO og skole. Generelt er fagpersonalet overraskede over, hvor stor forskel der er på praksis, trods de er del af samme skole/område. Det fremgår ligeledes, at der blandt en stor del af fagpersonalet er en manglende viden omkring hinandens praksis på tværs af fagområder. Besøg er den brobygningsaktivitet, som oftest benyttes. Der er gode erfaringer med at skabe genkendelighed for børnene på baggrund af besøg uden børn. Af kortlægningen fremgår det, at der er stor variation i mængden af besøg, besøgstyper og formålene med besøgene. Der er en logistisk udfordring med besøg, når der er samarbejde med flere børnehaver/sfo er/skoler. Her udvælges ofte 1-2 primære institutioner, som der samarbejdes med. I overleveringen er kompetencehjulet et af de elementer, der oftest gives videre. Det opleves, at kompetencehjulet ikke er forståeligt for SFO/skole, og at det ikke er med til at skabe en kontinuitet i overgangen, da det ikke fortsætter som redskab i SFO/skole. Besøgsliste med overblik over de ti typer af besøg der benyttes, samt beskrivelse af formålene med besøgene Inspirationskatalog med eksempler på, hvordan man på tværs kan arbejde med at skabe genkendelighed for børnene i aktiviteter og rutiner Pilotprojekt med det socio-emotionelle undervisningsmateriale 'Zippys Venner', for at danne en rød tråd for børn og fagpersonale Netværk for tidlig Literacy (ved Læse- og sprogkonsulent Pernille Sørensen), hvor der videndeles blandt førskolepædagoger og børnehaveklasseledere Lokale brobygningsmøder, hvor der i snakken om skoleparathed også inddrages kontinuitet Prioritere videndeling på tværs af fagpersonale fx gennem besøg At der på et brobygningsmøde fastlægges hvad formålene med besøgene er (der kan hentes inspiration fra besøgslisten) Det socio-emotionelle undervisningsmateriale 'Zippys Venner' bliver en del af alle SFO er/skoler Evaluering af kompetencehjulet og evt. undersøge muligheden for en ny (digital) metode på sigt afhængig af evalueringens resultat Oplevelsen af sammenhæng giver børnene en tryg overgang. Dagtilbuddets samarbejde med SFO og skole om afstemning af pædagogiske forventninger kan gøre en væsentlig forskel (EVA 2017) Det er vigtigt at pædagoger og børn i fællesskab arbejder med at konstruere og rekonstruere børnenes forventninger til skolen. Det anbefales, at fagpersonerne får mere viden om hinandens verdner fx gennem besøg. Ligeledes anbefales det, at der skabes flere platforme, hvor pædagoger og lærere mødes, så der kan arbejdes videre med ting fra børnehave til børnehaveklasse, og så undervisningen kan tilpasses, så der skabes passenede udfordringer (EVA 2015)

4 Tema 4. SFO ens rolle i overgangen Da SFO en er det første fysiske møde med skolen, så er der flere fagpersonaler, der fremhæver vigtigheden af en opmærksomhed på, at italesætte SFO starten ved snak om skolestart i førskolegrupperne samt have overvejelser herom ved brobygningsaktiviteterne. Både SFO ledelse og personale giver udtryk for et ønske om at rykke SFO start fra 1. juni til 1. maj. Dette begrundes med, at en tidligere SFO-start vil give SFO pædagogerne et bedre kendskab til børnene, og på baggrund heraf en mere kvalificeret klassedannelse samt ro til indføring af børnene i skoleverdenen. SFO pædagogerne pointerer, at det er vigtigt, at der stadig er fokus på læring gennem leg, og at skolen ikke rykker ind i SFO en. Samtidig har flere SFO pædagoger forbehold overfor at ændre SFO-starten, hvis ikke ressourcerne flytter med. Ressourcer handler bl.a. om udfordring i forhold til fritagelse fra undervisningsskema. De fleste SFO pædagoger fritages for undervisningen i juni måned, så de kan løfte opgaven med de nye børn bedst muligt. Der er en bekymring omkring, hvordan dette skal struktureres, hvis SFO start rykkes til maj måned. Inspirationskatalog med eksempler på brobygning til SFO Større fokus på brobygning til SFO/SFO-personale SFO start rykkes til maj, hvis det er muligt at tilføre ressourcer til arbejdet En pædagog fra børnehaven rykker med op i SFO en i en del af overgangsperioden Fokus på SFO ens rolle i indskolingen fx ved fast deltagelse af SFO pædagoger i klasse EVA har i 2017 sat fokus på SFO ens vigtige rolle i overgangen bl.a. med artiklen: Når første skoledag foregår i SFO en ( Når overgangen foregår via SFO en skal sammenhængen mellem børnehave og SFO helst være til stede i fire dimensioner: o Fysisk - sammenhæng i det fysiske miljø gennem fx ens legeredskaber eller måder at indrette rum på o Filosofisk - sammenhæng i de forventninger og krav, der stilles til leg og læring af lærere og pædagoger o Socialt at det er en naturlig udvikling at gå fra at være dagtilbudsbarn til SFO- og skoleelev o Kommunikationsmæssigt at det pædagogiske personale i dagtilbud, SFO og skole har en fælles forståelse af den pædagogiske tilgang (Hogsnes 2017)

5 Tema 5. Forældresamarbejde Af kortlægningen fremgår det, at der er stor variation i hvordan forældrenes inddrages i og informeres om overgangen. Alle institutioner holder forældremøder med skolestart som tema, men der er forskel på om SFO, skole og dagtilbud holder et fælles møde eller ej, hvilke temaer der belyses, og hvilke faggrupper der holder oplæg for forældrene. Der er gode erfaringer med at holde et møde om skolestart for forældre, når deres børn starter i førskolegruppen. I dagtilbuddene er der ligeledes forskel på, hvornår der afholdes forældresamtaler i førskolegruppen, og om det er alle forældre der fast indkaldes til samtale eller kun dem, som har børn med særlige udfordringer relateret til den kommende skolestart. Mange institutioner har udarbejdet en folder til forældrene omkring skolestart. Fagpersonalet oplever generelt, at forældrenes fokus er blevet mere centreret på det enkelte barn, og at der i højere grad er et behov for at gøre forældrene skoleparate. Børn og Ungepolitik arbejdsgruppe: fokus på, hvordan man får inddraget de ikkedeltagende forældre Forældremøder med SFO/skole i førskolegrupperne i børnehaven, som en del af den fælles ramme Inddragelse af forældre til forældremøder og via hjemmeopgaver i forbindelse med det socio-emotionelle program Zippys Venner Interviews med forældre for at få forældrenes perspektiv Forældreelement i overleveringsskema Inspirationskatalog med eksempler på forældreinddragelse Fokus på inddragelse / dialog frem for monolog til forældremøder og forældresamtaler Afholdelse af Åbent hus arrangementer for forældre og kommende skolebørn med deltagelse af flere parter fx SFO, børnehave, tandpleje og PPR (evt. i stedet for indskrivning) Forældrene har en unik viden om børnenes liv udenfor daginstitutionen og er derfor betydningsfulde ressourcer i det at forstå, hvad der er på spil for børnene ligesom de kan komme med værdifulde indspil til udformningen af et godt læringsmiljø (KL og BUPL 2017) Nært samarbejde mellem forældre og fagpersonale påvirker børns tilpashed ved skolestart og det er vigtigt at videreføre den nærhed, der er i forældresamarbejdet i børnehaven ved skolestarten (Schoug Larsen 2014; Rambøll 2016)

6 Tema 6. Rammer for brobygning I årshjulet er der i september planlagt et evalueringsmøde om sidste års overgang. I praksis afholdes der mange flere brobygningsmøder med forskellige deltagere og formål. Der er stor variation institutionerne imellem. Førskolepædagogerne efterlyser et forum, hvor det er muligt at tale med SFO-pædagoger og børnehaveklasseledere om, hvordan det går nogle af de børn, der er startet i skole. Dette bunder bl.a. i et ønske om at blive endnu mere skarpe på, hvad SFO/skole forventer af børnene samt for at lære af disse erfaringer. Samtidig hænger det sammen med usikkerheden omkring de børn, der muligvis kommer for tidligt i skole. Fagpersonalet beskriver et ønske om ejerskab af nye initiativer og dermed en inddragelse i beslutninger. Hvis dette ikke er muligt, er der ønske om, at bevæggrundene for nye initiativer kommunikeres ud til fagpersonalet. Årshjul med brobygningsmøder herunder beskrivelse af formål/mødetype, deltagere og dagsordenspunkter Indarbejdelse af feedbackelement i brobygningsmøderne Skabelon til lokalt årshjul som inspiration Lokale årshjul med de involverede fagpersoner (inkl. deadline herfor) Fokus på implementering af det nye årshjul samt opfølgning herpå i efteråret 2019 Det anbefales, at der anvendes tids- og ansvarsforpligtende planer og/eller års- og virksomhedsplaner, som udveksles mellem børnehave og skole. Ved at anvende faste planer for samarbejdet, som alle parter er bekendte og indforståede med, sikres en større kontinuitet og sammenhæng i samarbejdet og dermed i overgangen. En anden anbefaling er, at kommunen formulerer kommunale retningslinjer for institutionernes samarbejde om børnenes overgang (Rambøll 2016) En vigtig forudsætning for gode samarbejdsprocedurer på tværs af børnehave og skole er et ledelsesfokus dvs. at ledelsen i både børnehave og SFO/skole prioriterer, at medarbejderne afholder fælles møder (Kunnskapsdepartementet 2008)

Center for Børn & Undervisning. Kortlægningsrapport. En undersøgelse af overgangen fra dagtilbud til SFO/skole i 2017/2018

Center for Børn & Undervisning. Kortlægningsrapport. En undersøgelse af overgangen fra dagtilbud til SFO/skole i 2017/2018 Center for Børn & Undervisning Kortlægningsrapport En undersøgelse af overgangen fra dagtilbud til SFO/skole i 2017/2018 Katrine Jørsum 20-11-2018 Indhold Indledning... 2 Oversigt over Faxe Kommunes dagtilbud,

Læs mere

Center for Børn & Undervisning. Drejebog for arbejdet med overgangen mellem dagtilbud og SFO/skole i Faxe Kommune

Center for Børn & Undervisning. Drejebog for arbejdet med overgangen mellem dagtilbud og SFO/skole i Faxe Kommune Center for Børn & Undervisning Drejebog for arbejdet med overgangen mellem dagtilbud og SFO/skole i Faxe Kommune 2018/2019 Center for Børn & Undervisning Indhold Introduktion...2 Samarbejdet mellem dagtilbud,

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Den sammenfatning du sidder med er tænkt som et overblik over det arbejde, der er startet og i gang i Søndre - Hastrup-området. Området er i en fortløbende proces,

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

for børn med behov for en særlig indsats

for børn med behov for en særlig indsats DEN GODE OVERGANG for børn med behov for en særlig indsats FRA DAGTILBUD TIL SKOLE I VARDE BY Fælles retningslinjer for dagtilbud og folkeskoler i Varde by for overgangen fra dagtilbud til skole for børn

Læs mere

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18

Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Søndre Skole Udviklingsplan/indsatsområder 2017/18 Indsatsområde Teamets samarbejde om varieret skoledag Innovation og entreprenørskab (21 skills) Motion & bevægelse USU Fysiske læringsmiljøer Målet for

Læs mere

Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn

Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn v. Skole- og Dagtilbudschef Per Viggo Larsen Syddjurs Kommune Lidt tal og fakta om kommunen: - dækker knap 700

Læs mere

Den Røde Tråd - Skolestart

Den Røde Tråd - Skolestart Den Røde Tråd - Skolestart Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for børn

Læs mere

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM

INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM INSPIRATION TIL ARBEJDET MED OVERGANGE MELLEM DAG TIL BUD SFO SKOLE Introduktion Denne inspirationsfolder er primært til dig, der arbejder i førskolegruppen i børnehaven, i SFOen eller børnehaveklassen.

Læs mere

Skolestart på BillundSkolen

Skolestart på BillundSkolen Skolestart på BillundSkolen Formålet med børnehaveklassen er: 1. At lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare

4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare 4-8 års pædagogik i Stevns Kommune Education + Care = Educare S. 1/5 FÆLLES PÆDAGOGISK GRUNDSYN Educare kan ses som et fælles pædagogisk grundsyn. Med educare begrebet åbnes op for en forståelse, hvor

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2016 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? MÅL for indsatsen med sammenhæng i børns overgang fra hjemmet til dagtilbud, fra dagpleje til børnehaven og i mellem grupperne i 0-6 års

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole.

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Denne samarbejdsaftale omfatter alle kommende skolebørn i Hals Skoles skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på Mål

Læs mere

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2016

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2016 Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2016 Formål Denne rammebeskrivelse skal ses som en vejledning til udarbejdelse af lokale

Læs mere

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016

Internt notatark. Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Internt notatark Børne- og Uddannelsesforvaltningen Emne: Evalueringsnotat vedr. glidende overgang (GLO) 2016 Dato 29. september 2016 Sagsbehandler Asta Moldt Direkte telefon 79 30 28 07 E-mail abmo@kolding.dk

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Give 2009-2010 Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis børnehaverne, SFO og skole for derigennem bl.a.

Læs mere

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse.

Brobygningsstrategi. Mål: Målet er at skabe tryghed for såvel børn som forældre i overgangene daginstitution førskole børnehaveklasse. Ellebækskolen Ellebækskolen er en ambitiøs skole med fokus på høj faglighed og trivsel for alle i et rummeligt, anerkendende og mangfoldigt undervisnings- og læringsmiljø. Vi ønsker at skabe en skole,

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole Børn og Skole, rev. udgave 2017 Forord Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe

Læs mere

SKOLESTART Klar, parat start!

SKOLESTART Klar, parat start! SKOLESTART 2017 Klar, parat start! Velkommen til 0. klasse Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i 0. klasse. Kære børn og forældre Samarbejdet mellem hjem og skole begynder i børnehaveklassen. Samarbejdet

Læs mere

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune

Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Retningslinjer for børns overgang fra dagtilbud til skole i Ishøj Kommune Ishøj Kommune Center for Børn og Undervisning 2015 Indhold Indledning... 2 1. Mødeaktiviteter for ledere, pædagoger, børnehaveklasseledere

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

Oplæg til årshjul for brobygningsaktiviteter i overgangen mellem børnehave og børnehaveklasse

Oplæg til årshjul for brobygningsaktiviteter i overgangen mellem børnehave og børnehaveklasse August 2015 Oplæg til årshjul brobygningsaktiviteter i overgangen mellem børnehave og børnehaveklasse For at sikre en tryg overgang alle skolestartere og deres ældre i Vordingborg Kommune fra til skole

Læs mere

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Vinding Børnehus Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 SPROGVURDERING

Læs mere

Skolestart på Hillerød Vest Skolen

Skolestart på Hillerød Vest Skolen Skolestart på Hillerød Vest Skolen Skolestart på Hillerød Vest Skolen Program: Præsentation Lovgrundlaget Hvem er vi? De to afdelinger Vores værdigrundlag SFO Skoleparathed Vigtige oplysninger Lovgrundlaget

Læs mere

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET

Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET KVALITETSRAPPORT FOR DAGTILBUDSOMRÅDET 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 2 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING... 3 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer... 5 Børnenes trivsel... 7 Børnenes sundhed...

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

Overgange. Helhed, sammenhæng og pædagogisk kontinuitet i overgangen mellem børnehave, SFO og skole. Denne folder tilhører:

Overgange. Helhed, sammenhæng og pædagogisk kontinuitet i overgangen mellem børnehave, SFO og skole. Denne folder tilhører: Overgange Helhed, sammenhæng og pædagogisk kontinuitet i overgangen mellem børnehave, SFO og skole Denne folder tilhører: Indhold: D Albertslund Kommunes overgangsmodel E Forståelsesrejser G Forældremøde

Læs mere

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnecenter Nord Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneliv Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 6 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneby Øst Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BØRNENES PROFIL 3 1.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne) 3 1.2 Børnenes trivsel 5 1.3 Børnenes sundhed 5 2 FARVEL OG GODDAG

Læs mere

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart BFO. Dagtilbud. Skole

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart BFO. Dagtilbud. Skole Distrikt Skovvejen Dagtilbud BFO Skole Fælles om en god skolestart Samarbejdsaftale 2017 Fælles om en god skolestart Distrikt Skovvejen 2017 INDLEDNING Denne samarbejdsaftale er udarbejdet af og henvender

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave Samarbejde Skole - DUS - børnehave Samarbejdsaftale for Børnehaven Dannerhøj, Visse Daginstitutionen Tophøj, Visse Nøvling Skole, DUS og børnehave 2009-2010 Baggrund for samarbejdet Samarbejdsgrundlaget

Læs mere

Fra børnehavebarn til skolebarn

Fra børnehavebarn til skolebarn Fra børnehavebarn til skolebarn - Mål og principper for den gode overgang fra dagtilbud til skole Et skriv til dig, der er med til at sende børnehavebørn afsted i skole og dig, der tager imod nye skolebørn

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole Indledning Vi skaber gode overgange for børn og unge, skriver vi i vores Børne- og Ungepolitik. Derfor har vi i Vejle

Læs mere

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Ikær 2016-2017 Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO

Læs mere

MÅL: Barnet oplever tryghed og trygge rammer, når de har viden og kendskab til de nye læringsmiljøer:

MÅL: Barnet oplever tryghed og trygge rammer, når de har viden og kendskab til de nye læringsmiljøer: Distrikt Hedegården Samarbejdsaftale mellem daginstitution, BFO og skole HEDEGÅRDSSKOLEN Magleparken 8 2750 Ballerup Tlf: 4477 3754 www.hedegaardsskolen.dk Dato: Januar 2017 Tlf. dir.: 4477 3754 Fax. dir.:

Læs mere

Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1

Helhed og sammenhæng i børns liv. i overgangen fra daginstitution til SFO og skole. gladsaxe.dk. Gå til side 1. Gå til side 1 gladsaxe.dk Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Helhed og sammenhæng i børns liv i overgangen fra daginstitution til SFO og skole Kære forældre Skolestarten

Læs mere

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole Ikær 2015-2016 Brobygning mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO og skole,

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er, at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger.

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes Principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole

Pædagogisk kontinuitet. Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Pædagogisk kontinuitet Helhed og sammenhæng i børns liv Samarbejde mellem dagtilbud til skole Introduktion til Pædagogisk Kontinuitet Baggrund for opstart af projektet Pædagogisk kontinuitet siden 2006

Læs mere

Tårnby Kommune Pædagogisk UdviklingsCenter

Tårnby Kommune Pædagogisk UdviklingsCenter Tårnby Kommune Pædagogisk UdviklingsCenter Plan for overgange Evaluering 2012 Baggrund for evalueringen Af Overgangsplan fra daginstitution til fritidsinstitution og skole fremgår det, at udvalget vedrørende

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Den sammenhængende børnepolitik

Den sammenhængende børnepolitik Den sammenhængende børnepolitik De overordnede rammebeskrivelser af overgangene i barnets / den unges liv Juni 2012 Forord Tema 5 i den sammenhængende børnepolitik omhandler overgangene i barnets / den

Læs mere

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart!

SKOLESTART Klar, Parat Skolestart! SKOLESTART 2019 Klar, Parat Skolestart! Velkommen til 0. klasse! Kære forældre Kan du huske din første skoledag? Den dag du pakkede din første skoletaske, og gik af sted med dine forældre. Alle de mennesker

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Forældre, skole, sundhedspleje, PPR samt Familierådgivningen og Børnehandicaprådgivningen 2 Kære læser Med Retningslinjer

Læs mere

Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger

Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger Forpligtende samarbejder i forhold til de tidligere landsbyordninger Baggrund I Thisted Kommune har man i 2012 indført områdeledelse på dagtilbudsområdet. Dette har medført ændringer i den organisatoriske

Læs mere

Sprogvurderinger i Danmark - og EVA s undersøgelser af dem

Sprogvurderinger i Danmark - og EVA s undersøgelser af dem Sprogvurderinger i Danmark - og EVA s undersøgelser af dem Center for Børnesprog Jubilæumskonference januar 2010 Specialkonsulent Helene Brochmann, EVA Lovgivningen 2004: Sprogstimulering af tosprogede

Læs mere

Brobygning mellem daginstitution og skole

Brobygning mellem daginstitution og skole Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Dagtilbudsafdelingen og Skoleafdelingen December 2011 Klakring Stationsvej 5, Klakring 7130 Juelsminde T: 79755000 Ramme for samarbejde om

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2

INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 DIALOGPROFIL... 4 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)... 4 Børnenes trivsel... 6 Børnenes sundhed... 7 SPROGVURDERING... 8 Børnenes sprog... 8 LEGE- OG LÆRINGSMILJØ...12

Læs mere

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Klakring Stationsvej 5, Klakring 7130 Juelsminde T: 79755000 Ramme for samarbejde om brobygning mellem dagtilbud, SFO og skole Mål med brobygning

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

Overgang mellem dagtilbud og skole

Overgang mellem dagtilbud og skole Overgang mellem dagtilbud og skole Møde BKF-Region Midtjylland Fredag den 4. marts 2016 Overgange på dagsordenen Mange overgange Hjem til dagpleje/vuggestue Dagpleje/vuggestue til børnehave Dagtilbud/skole

Læs mere

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Gældende for skoleår 2019/2020 En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Munkevængets Skole - Forskellighed styrker! Kære kommende forældre. Vi glæder os til at se jer og jeres børn. På Munkevængets

Læs mere

Primære aktører: Forældrene, den pædagog som kender barnet bedst i SFO og den modtagende pædagog i klub Barnet/den unge kan deltage

Primære aktører: Forældrene, den pædagog som kender barnet bedst i SFO og den modtagende pædagog i klub Barnet/den unge kan deltage Sammenhængskraft mellem SFO og klub Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Overgangssamtale for børn i rød position Alle

Læs mere

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Center for Skole og Dagtilbud Forord Børn fødes med et væld af ressourcer, med en medfødt nysgerrighed og lyst til at lære. Læring og udvikling sker fra dag et i barnets

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole

Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole Overgang mellem Daginstitution, HFO og Frederiksborg Byskole 2017-2018 Frederiksborg Byskole Carlsbergvej 13 3400 Hillerød Tlf. 72 32 78 00 byskolen@hillerod.dk frederiksborgbyskole.skoleporten.dk Hjertelig

Læs mere

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart. Årshjul 2017/18. Dagtilbud BFO. Skole

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart. Årshjul 2017/18. Dagtilbud BFO. Skole Distrikt Skovvejen Dagtilbud BFO Skole Fælles om en god skolestart Årshjul 2017/18 1 2 Årshjulet 2017/18 tager afsæt i den samarbejdsaftale der er lavet for Fælles om en god skolestart i Skovvejens Distrikt

Læs mere

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret, hvor

Læs mere

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD OPFØLGNING OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD Overgang for børn med særlige behov fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave startes i god tid. Specialpædagogisk og psykolog

Læs mere

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær

Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen. Ikær Den gode overgang mellem børnehaverne og skolen Ikær 2018-2019 Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO

Læs mere

Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole

Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole Helhed og sammenhænge fra dagtilbud til skole 1 Helhed og sammenhænge i overgange 2 Samarbejdsaftale der beskriver samarbejdet mellem dagtilbud og skole 3 Udviklingsbeskrivelse som indeholder forældres

Læs mere

Indstilling om nedlæggelse af Rullende skolestart i Auning

Indstilling om nedlæggelse af Rullende skolestart i Auning Indstilling om nedlæggelse af Rullende skolestart i Auning Med udgangspunkt i evalueringsrapporten fra efteråret 2013 (Key2See, Aarhus) samt opfølgning/evaluering her i januar 2015 indstiller ledelserne,

Læs mere

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017 Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017 Formål Denne rammebeskrivelse skal ses som en vejledning til udarbejdelse af lokale

Læs mere

Provstegårdskolen. Forårs SFO for dit barn. Det Sammenhængende Børne og Ungeliv

Provstegårdskolen. Forårs SFO for dit barn. Det Sammenhængende Børne og Ungeliv Provstegårdskolen Forårs SFO for dit barn Det Sammenhængende Børne og Ungeliv Forårs SFO for dit barn I Odense Kommune arbejdes der hen imod Et sammenhængende børne- og ungeliv. Det sammenhængende børne-

Læs mere

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftale For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang

Læs mere

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt

Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Overgangen, dagpleje, vuggestue/ Børnehave, Sfo, skole, klub i landsbyen Sengeløse børnene siger farvel til noget kendt, og goddag til noget nyt Mål: At gøre overgangen nemmere og bedre for børnene, At

Læs mere

Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune. Godkendt i byrådet juni 2016.

Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune. Godkendt i byrådet juni 2016. Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune Godkendt i byrådet juni 2016 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Struktur side 2 0. Åbningstider og målgruppe

Læs mere

Tryghed, Leg og Læring Børn forandrer verden (vision for børneområdet (fra 2012))

Tryghed, Leg og Læring Børn forandrer verden (vision for børneområdet (fra 2012)) Anbefalinger fra Opgaveudvalget for Forældresamarbejde i Gentofte for børn fra 0-6 år - til Børne- og Skoleudvalget og Kommunalbestyrelsen 25. september 2017 Opgaveudvalget har tre opgaver Forslag til

Læs mere

Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer

Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer - Introduktion til samtale mellem skoleledelsen og medarbejderne Baggrund og formål med kompetencesamtalen mellem skoleledelsen og medarbejderen Med

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo

Tidlig opsporing og indsats Overgangen mellem børnehave og skole/sfo Breve til kommende forældre Tidspunkt: Inden Web-indskrivningen starter Formål: At byde nye forældre velkommen og fortælle om indskrivningen Ansvarlige: Skolens kontor Førskolearbejdet i børnehaven Førskolearbejdet

Læs mere

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO *Hvem er vi? *Vi har ca. 1100 elever *95 lærere *50 pædagoger, 15 rengøringsmedarbejdere *4 sekretærer

Læs mere

ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB. Velkommen til vores skolestart-raket.

ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB. Velkommen til vores skolestart-raket. ØRKILDSKOLEN, EN SKOLE FOR ALLE HVOR FORSKELLIGHEDEN ER EN STYRKE I ET STÆRKT FÆLLESSKAB Velkommen til vores skolestart-raket. Læs om: Det pædagogiske grundlag Den gode undervisning Det gode læringsmiljø

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Den røde tråd Dragør Kommunes strategi for børns overgange fra børnehave til skole.

Den røde tråd Dragør Kommunes strategi for børns overgange fra børnehave til skole. Den røde tråd Dragør Kommunes strategi for børns overgange fra børnehave til skole. Den Røde Tråd er Dragør Kommunes strategi for børns overgange fra børnehave til SFO, børnehaveklasse og 1. klasse. Strategien

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Indholdsfortegnelse Princip for klassedannelse ved skolestarten... 2 Princip for fællesarrangementer for eleverne i skoletiden... 3 Princip for ekskursioner

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO

Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Fra børnehaven til s kol eo gs FO Pædagogisk kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole og SFO Indledning... 3 Modellens bærende

Læs mere

BRØRUPSKOLEN. Fase klassetrin

BRØRUPSKOLEN. Fase klassetrin BRØRUPSKOLEN Fase 1 0.-2. klassetrin 2015/2016 Brørupskolens Fase 1 (0.-2. klassetrin) Eleverne i den aldersintegrerede indskoling skaber nogle positive sociale relationer, der fremmer elevernes trivsel.

Læs mere

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats

Notat. Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Notat Fokus på børns sproglige udvikling - mål og rammer for sprogvurdering af 3-årige og den sprogunderstøttende indsats Krav til sprogvurdering og sprogunderstøttende indsats Sprogvurderinger af 3-årige

Læs mere

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB

OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB OVERGANG OG SAMARBEJDE FRA SFO TIL KLUB INDLEDNING Denne beskrivelse er den fælles ramme og de fælles retningslinjer for samarbejdet om overgang fra SFO til klub et samarbejde, der skal sikre den trygge

Læs mere

PROCEDURE FOR OMGÆNGERE BØRNEHAVE OG INDSKOLINGEN HERNING KOMMUNE

PROCEDURE FOR OMGÆNGERE BØRNEHAVE OG INDSKOLINGEN HERNING KOMMUNE PROCEDURE FOR OMGÆNGERE BØRNEHAVE OG INDSKOLINGEN HERNING KOMMUNE August 2015 Indhold Definition på omgængere... 3 Hvad gør dagtilbuddet?... 3 Procedure ift. et barn, der vender tilbage til børnehaven

Læs mere

Velkommen i vores folkeskoler

Velkommen i vores folkeskoler Velkommen i vores folkeskoler Oktober 2018 Center for Skole og Dagtilbud Velkommen i skole Egedal Kommune byder velkommen til vores folkeskoler. At starte i skole er begyndelsen på en ny og vigtig tid

Læs mere

overgang fra børnehave til skole

overgang fra børnehave til skole overgang fra børnehave til skole 99 15 32 50 97 52 46 36 99 15 34 00 Skolefritidsordningen 99 15 34 20 INDHOLD s. 2: Brobygning i Dalgas-området s. 3: Er mit barn skolemodent? Hjælpeskema s. 4: En god

Læs mere