27611 Eksamen Sommer 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "27611 Eksamen Sommer 2007"

Transkript

1 - Side 1 af Eksamen Sommer 2007 Dette sæt indeholder 4 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan, under selve eksamen (25. Maj 2007 klokken 9:00 13:00). DNA/Protein sekvenser kan kopieres direkte herfra det er ikke meningen at sekvenserne skal tastes ind i hånden. Lektionsplan: Svar til opgavesættes skal skrives enten i rå tekst (fx i Notepad/Wordpad/Nedit) eller i Microsoft Word (.doc) format. Dit studienummer skal fremgå af filnavnet (fx. s doc eller s txt) og skal stå i starten af dokumentet (fx: Studienummer: s ) Svaret skal oploades på CampusNet under kursus (under Afleveringer -> Eksamen 2007 ). Husk at gemme seneste version af dokumentet inden du oploader svaret. Underskriv desuden denne forside med studienummer og navn og aflever den til eksamensvagten. Lokalenummer og computernummer skal udfyldes med henblik på kontrol af netværkstrafikken. Navn: Studienummer: Lokalenummer: Computernummer: (For eksaminander i lokale 062, byg. 208 skriv nummeret på låget af den bærbære computer. For eksaminander i lokale 052 og 152 i byg. 210, brug oversigten på næste side).

2 - Side 2 af 10 - Oversigt over computernummerering i lokale 052 og 152 i bygning 210. Hvad gør man hvis en web-server ikke virker: 1) Verificer at input-data er i korrekt format. Forkert inputdata er i næsten alle tilfælde årsagen til problemet. 2) Rapporter fejlen til eksamensvagten den kursusansvarlige vil så blive tilkaldt.

3 - Side 3 af 10 - Opgave 1: Identifikation af ukendt DNA Denne opgave tæller 25% af sættet. Nedenstående sekvens er sekventeret direkte fra DNA som stammer fra en ukendt ikke-kultivérbar mikroorganisme. Det vides ikke hvorfra i genomet sekvensen stammer. Det er nu din opgave et finde ud af så meget som mulig om denne sekvens. Du skal i dit svar argumentere for valg af værktøjer og databaser, samt dokumentere dine svar med referencer til relevante sekvenser (fx. data i FASTA format, hvis du arbejder videre med sekvensen, eller referencer til GenBank/UniProt entries). 1. Bestem funktionen af sekvensen. a. Er det en sekvens der i forvejen er kendt? b. Er det muligt at finde beslægtede sekvenser med kendt funktion, der gør det muligt at bestemme funktionen? c. Beskriv den sandsynlige funktion. 2. a. Er sekvensen proteinkodende? b. Kan man forvente at sekvensen indeholder en komplet CDS? 3. Er det mulig at afgøre om sekvensen stammer fra en eukaryot eller prokaryot organisme? 4. Sekvensen indeholder enkelte bogstaver, der ikke er A,C, G eller T. a. Hvorfor kan dette forekomme? b. Hvad betyder det når der står S eller K? >unknown_fragment AATGGGCACGGGACGCATGTGGCAGGCACCATCGGGSCCGTCGGCAACAACGGTACGGGC GCAACTGGAATCAATTGGAACGTCCGCATCATGAGCCTGAAGTTCATGAGTTCCAGCGGC AGCGGCTACACCAGCGCCGCCGTGCAGGCGATCAACTACGCGGTGCGCATGGGCGCTAAG GTCATCAATAACAGTTGGGGTGGCGGCAGTTACGATCAGGCGCTGGCATCAACGATCCAG TTCGCTCAAAGCCGTGGTGTTATCGTGGTCAACGCGGCAGGAAACGACGGCGTTAACGTC GACGCTTCGCCATCGTACCCGGCGAGTCTGAATGGCGCCAACGTGCTGACGGTTGCCGCC ACCGATCAGAACAACAATCTCGCATCGTTCTCGAACTACGGTGCCGGCACGGTTGACATT GCCGCTCCGGGTGTGACCATTCTCAGCACTTACACCAGCGKCCGTTATGCATACATGAGC GGCACATCAATGGCCACTCCGAACGTCGCCGGCGTCGCC

4 - Side 4 af 10 - Opgave 2: Denne opgave tæller 30% af sættet. 2A): Psi-Blast 1) Hvis du kører en BLAST søgning med en protein sekvens mod NR og finder følgende tre hits, hvilket hit ville du vælge? a. 70% id, E værdi = 1.2 b. 25% id, E værdi = 10 c. 25%id, Eværdi = ) Hvad er protein sekvens (i FASTA format) for SwissProt entrien P11302? Brug Psi-Blast til at finde en homolog PDB struktur (med homolog forstås her en sekvens med en signifikant E værdi) 3) Hvor mange BLAST iterationer skal du køre for at finde en PDB struktur med en signifikant E værdi? 4) Hvad er navnet på den homologe PDB struktur, og hvad er E værdien for hittet? 2B): Spørgsmål Logo er og vægt matricer 1) Logo plottet nedenfor er genereret på baggrund af sekvenser, der vides at have en god binding til MHC. Hvilke er de to mest informative positioner?

5 - Side 5 af 10-2) Hvilke aminosyrer på position P2 vil give god binding? 3) Nedenfor er angivet en multiple alignment af et sæt peptider, der binder MHC. KPSEPGGVL SPALPGLKL SPKLPVSSL KPSLPFTSL SPYQNIKIL Benyt relationen for udregning af aminosyre frekvenser ud fra de observerede frekvenser og pseudo frekvenser til at udregne vægt matrice (log-odds) værdierne for E og K på position P1. Sæt β=4, og se bort fra sekvens vægtning.

6 - Side 6 af 10 - Opgave 3: Denne opgave tæller 5% af sættet. Hvilke af følgende sekvenser er i korrekt FASTA format. (Vælg en eller flere). (a): (b): (c): (d): (e): (f): (g): <Seq47 ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA >(gi 64141: , ) Oncorhynchus insulin gene for preproinsulin ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA >(gi 64141: , ) Oncorhynchus insulin gene for preproinsulin Notice: Introns removed! ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA >seq47 ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA >Seq47 1 ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG 81 CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT 161 TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA 241 GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC 321 CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA >seq47_2 ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGT GTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGAC GCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAG GGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGT AAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAAC TGA LOCUS Seq47 ATGGCCTTCTGGCTCCAAGCTGCATCTCTGCTGGTGTTGCTGGCGCTCTCCCCCGGGGTAGATGCTGCAG CTGCCCAGCACCTGTGTGGCTCTCACCTGGTGGACGCCCTCTATCTGGTGTGTGGAGAGAAAGGATTCTT TTACACCCCAAAGAGAGATGTGGATCCCCTTATAGGGTTCCTCTCTCCAAAATCAGCAAAGGAGAACGAA GAGTACCCCTTCAAAGACCAGACGGAGATGATGGTAAAGAGAGGTATTGTAGAGCAGTGCTGTCACAAGC CCTGCAACATCTTCGACCTGCAAAACTACTGCAACTGA

7 - Side 7 af 10 - Opgave 4: Sammenligning af insulin fra forskellige organismer Denne opgave tæller 40% af sættet. Som du måske husker fra øvelsen "Translation og proteindatabaser", bliver proteinhormonet insulin syntetiseret som et forstadium (precursor), hvorefter et signalpeptid og et propeptid spaltes fra før det når sin færdige (mature) form, som består af en A-kæde og en B-kæde. (Et tip som du får brug for senere: signalpeptider og propeptider findes i UniProt annoteret i feature-tabellen med betegnelsen (FtKey) henholdsvis "signal" og "propep"). Din opgave er nu at sammenligne insulin fra nogle forskellige organismer og finde ud af om signalpeptidet og propeptidet er mere eller mindre konserverede end A- og B-kæderne. 4A: SRS-søgning Først skal du ved hjælp af SRS fremstille et brugbart datasæt af aminosyresekvenser fra insulin. Vigtigt: Brug kun Swiss-Prot delen af UniProt. 1) Hvor mange entries i Swiss-Prot indeholder ordet "insulin" i beskrivelsen (altså ikke medregnet sammensætninger som "Insulin-activated" eller "Insulin-like")? Som du kan se, giver denne søgning en del resultater som ikke er insulin, men bare har noget at gøre med insulin. Nu skal du prøve at indsnævre denne søgning på forskellige måder. 2) Blad ned i resultatlisten til du kommer til hits med navnene "Insulin" og "Insulin precursor". Kig nærmere på nogle af dem. Hvad er helt præcist forskellen mellem dem der hedder "Insulin" og dem der hedder "Insulin precursor"? Det gælder nu om at begrænse søgningen til insulin-forstadier. Det ville naturligvis være nemmest hvis man kunne søge efter selve sammensætningen "Insulin precursor", men det virker ikke i SRS, idet SRS kun indekserer enkeltord, ikke hele sætninger/linier. Besvar i stedet følgende: 3) Hvor mange entries indeholder begge ordene "insulin" og "precursor" i beskrivelsen? Som du kan se, er der stadig andre proteiner end insulin med i sættet. Foreslå et eller flere ord, som kan tilføjes til søgningen for at begrænse sættet til insulin-forstadier.

8 - Side 8 af 10-4) 5) 6) 7) Hvilke(t) ord valgte du, og hvor mange er der nu tilbage? Undgå så de entries der ikke indeholder fuld længde sekvens (fragmenter). Hvor mange er der nu tilbage, og hvordan gennemførte du denne søgning? (NB: opgaven skal løses i SRS, det er ikke nok at tælle manuelt hvor mange der er!) Som sagt skal du analysere signalpeptider og propeptider. Det er derfor nødvendigt at begrænse sættet til de entries der både har et signalpeptid og et propeptid annoteret. Hvor mange entries med begge disse features findes der i hele Swiss-Prot (altså ikke kun blandt insulin-forstadier)? Kombiner dine to sidste søgninger for at besvare spørgsmålet: Hvor mange insulin-forstadier med annoteret signalpeptid og propeptid er der? (NB: hvis du ikke kunne løse spørgsmål 5, så kombiner resultaterne fra 4 og 6 i stedet). Resultatet af spørgsmål 7 er det ene af de to datasæt du skal bruge i anden halvdel af opgaven. Gem dette datasæt i FASTA format på den computer du arbejder på (Tip: i SRS skal du trykke "Save" og derefter sætte "Use view" til "FastaSeqs"). For at få et mere overskueligt datasæt at arbejde videre med, skal du også lave en udgave der er begrænset til primater (se følgende punkter): 8) 9) 10) Hvor mange entries fra primater findes der i hele Swiss-Prot? (Tip: hvis du ikke ved hvad primater hedder på latin, så kig nærmere på det humane entry fra dit tidligere datasæt og check feltet "Taxonomy"). Kombiner dine to sidste søgninger for at lave det lille datasæt af insulinforstadier med annoteret signalpeptid og propeptid fra primater. Hvor mange sekvenser indeholder det? Skriv alle entry-navnene (ID'erne) i dit svar! Kig nærmere på featuretabellerne i primat-datasættet. Angiv a. sidste position i signalpeptidet, b. første position i propeptidet, og c. sidste position i propeptidet. Hvis positionen varierer mellem de forskellige entries, så angiv et interval! Gem også primat-datasættet fra spørgsmål 9 i FASTA format.

9 - Side 9 af 10-4B: Multiple alignment (Hjælp til dem der ikke klarede 4A: Hvis du ikke har fået to datasæt i FASTA format ud af spørgsmål 7 og 9, kan du alligevel godt besvare 4B. Vi har lagt to erstatningsdatasæt på kursus-hjemmesiden, som du kan downloade: Erstatningen for datasættet fra spørgsmål 9 hedder insulin-primaterudennavn.fasta, og vi har ændret navnene på sekvenserne, så du kan ikke bruge det til at besvare spørgsmål 9. Erstatningen for datasættet fra spørgsmål 7 hedder insulin-25-udennavn.fasta, og her har vi både ændret navne og fjernet et antal sekvenser, så du kan ikke bruge det til at besvare spørgsmål 7. Du får også brug for at se på annoteringen af Swiss-Prot entry INS_HUMAN for at besvare 4B, hvis du ikke har besvaret spørgsmål 10). Brug ClustalW til at lave et multiple alignment af det lille primat-datasæt fra spørgsmål 9. Det er OK at lade alle parametre være default værdier. Du vil observere at insulin fra forskellige primater er temmelig ens. Besvar nu følgende spørgsmål: 11) 12) Hvor mange positioner i dette alignment er ikke 100% konserverede? Der er et enkelt gap i en af sekvenserne. Forekommer dette i signalpeptidet, A- kæden, propeptidet eller B-kæden? Lav et tilsvarende alignment af det større insulin-datasæt fra spørgsmål 7. Du skulle nu meget gerne se en større variation i sekvenserne. For at få et overblik over graden af konservering på hver position skal du bruge alignment-editoren Jalview: tryk på knappen "Start Jalview" på resultatsiden. Bemærk at det samlede alignment på grund af gaps er længere end de enkelte sekvenser der indgår i det. Prøv nu at finde hvor grænserne går mellem signalpeptidet, A-kæden, propeptidet og B-kæden i dette alignment. Tip: positionen i alignmentet fremgår af aksen øverst i vinduet, mens positionen i den enkelte sekvens vises nederst, når du peger på en aminosyre med musen. 13) Find en af primatsekvenserne, hvor du jo kender positionerne fra spørgsmål 10, og brug den til at finde, i forhold til det samlede alignment : a. sidste position i signalpeptidet, b. første position i propeptidet, og c. sidste position i propeptidet. (op til to positioners unøjagtighed bliver regnet som korrekt svar) Nederst i Jalview-vinduet ser du blokdiagrammer over tre mål for konservering: "Conservation", "Quality" og "Consensus" (% identitet). (Tip: Hvis du ikke kan se dem, skal du gå til menuen "View" og sætte markering ved "Show Annotations").

10 - Side 10 af 10 - Tænk ikke på forskellen mellem disse tre mål, du skal bare kvalitativt bedømme graden af konservering i de forskellige regioner. 14) Sammenlign nu signalpeptidet, A-kæden, propeptidet og B-kæden. a. Er signalpeptidet mere eller mindre konserveret end A- og B-kæderne, eller er der ingen forskel? b. Er propeptidet mere eller mindre konserveret end A- og B-kæderne, eller er der ingen forskel?

27611 Eksamen Sommer 2008

27611 Eksamen Sommer 2008 27611 Eksamen Sommer 2008 Dette sæt indeholder 10 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan under selve eksamen ( juni 2008 klokken 15:00-19:00). DNA/Protein

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 17 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik. Kursus nummer: Hjælpemidler: alle.

Danmarks Tekniske Universitet. Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik. Kursus nummer: Hjælpemidler: alle. 1 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 23. maj 2012 Side 1 af 10 sider Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik Kursus nummer: 27611 Hjælpemidler: alle Varighed: 4 timer Vægtning: Angivet

Læs mere

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 11 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 1 Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, den 27/5-2010 Kursus navn: Kursus nr. 27611 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 26/1-2012 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 13. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 13. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 13 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 16 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 26/1-2012 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 af 13. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 13. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side1af13 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side 1 af 14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Side%1%af%14% Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side%1%af%14% Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side1af14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Svar til sommereksamen 2014, opdateret maj 2016:

Svar til sommereksamen 2014, opdateret maj 2016: Svar til 27611 sommereksamen 2014, opdateret maj 2016: ER proteiner, KDEL motiv og KDEL receptor Opgave 1 - Karakterisering af KDEL receptoren Spørgsmål a: Der er 1776 proteiner i UniProt, der hedder "ER

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Svar til sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018:

Svar til sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018: Svar til 27611 sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018: ER proteiner, KDEL motiv og KDEL receptor Opgave 1 - Karakterisering af KDEL receptoren Spørgsmål a: Der er 2577 proteiner i UniProt, der hedder

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Danmarks Tekniske Universitet Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Indledning De følgende sider giver en gennemgang af de øverlser i har lavet under jeres besøg på DTU, som en del af

Læs mere

Digital Eksamen Når du er logget ind i Digital Eksamen, bliver du mødt med en oversigt som vist nedenfor:

Digital Eksamen Når du er logget ind i Digital Eksamen, bliver du mødt med en oversigt som vist nedenfor: Bedømmerguide til Digital Eksamen Indhold Bedømmerguide til Digital Eksamen... 1 Oversigten... 1 Prøven... 2 Download og upload af besvarelserne... 4 Annoteringsværktøjet... 6 Noter og feedback... 8 Oversigten

Læs mere

SUBS_BACLE 1 0 ELYA_BACHD 1 MRQSLKVMVLSTVALLFMANPAAASEEKKEYLIVVEPEEVSAQSVEESYD 50

SUBS_BACLE 1 0 ELYA_BACHD 1 MRQSLKVMVLSTVALLFMANPAAASEEKKEYLIVVEPEEVSAQSVEESYD 50 Svar til Parvis Alignment øvelsen - Af: Rasmus Wernersson Q1: FASTA format. Q2: # Length: 361 # Identity: 176/361 (48.8%) # Similarity: 214/361 (59.3%) # Gaps: 92/361 (25.5%) # Score: 916.0 SUBS_BACLE

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 27/5-2014 Side 1 af 11 sider Kursus navn Introduktion til Bioinformatik Kursus nr. 27611 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet

Læs mere

Geneious en manual til elevbrug

Geneious en manual til elevbrug REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Geneious en manual til elevbrug Indhold INTRODUKTION TIL GENEIOUS... 2 DATABASERNE HOS NCBI... 2 ORGANISÉR PROJEKTET... 3 SØGNING... 3 UDVIDET SØGNING... 4

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 13 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/2-2013 Kursus navn: Introduktion til SystemBiologi Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle opgaver. Kursusansvarlig

Læs mere

Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste

Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste Kenneth Geisshirt kneth@silex.dk Silex Science ApS Bioinformatik p.1/19 Om Silex Science ApS Grundlagt maj 2002 Ejeren er Cortex Holding Fokusområderne

Læs mere

VITAS Registrering af aftale om Integrationsgrunduddannelse

VITAS Registrering af aftale om Integrationsgrunduddannelse IGU i VITAS I VITAS skal du registrere en aftale om integrationsgrunduddannelse, såfremt din virksomhed ønsker at indgå en aftale med en borger (udlænding). Du registrerer i VITAS din aftale samt undervisningsplan

Læs mere

Identifikation af potentielle microrna gener ved hjælp af komparativ genomanalyse

Identifikation af potentielle microrna gener ved hjælp af komparativ genomanalyse Identifikation af potentielle microrna gener ved hjælp af komparativ genomanalyse Per Tøfting 23. september 2008 Speciale i softwarekonstruktion IT-Vest Aarhus Universitet Agenda Formål microrna Strategien

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 8 Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 8 sider Skriftlig prøve, den 29/5-2009 Kursus navn: Kursus nr. 27611 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved

Læs mere

Databasesøgning med BLAST

Databasesøgning med BLAST Databasesøgning med BLAST Denne vejledning giver en introduktion til databasesøgning med forskellige programmer i BLAST-familien. Vejledningen indeholder først en grundig introduktion og gennemgang af

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Bestil engangs fondsudtræk

Bestil engangs fondsudtræk Bestil engangs fondsudtræk Emne Bestilling af fondsudtræk er pr. 26.04.2015 integreret i Jyske Netbank Erhverv. Vejledning Registrering af faste indstillinger Inden du bestiller det første fondsudtræk,

Læs mere

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet

Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Vejledning til online blanketten Prisindekset i producent og importleddet Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

UMS SharePoint Portal Opgaveafleveringsmodul

UMS SharePoint Portal Opgaveafleveringsmodul UMS SharePoint Portal Opgaveafleveringsmodul Version 1.0 Indhold UMS SharePoint Portal... 1 Ny opgave... 2 Rediger opgave... 4 Office dokumenter... 5 Kursisters besvarelser... 6 Sådan ser kursister opgaven...

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET

KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET KL JANUAR 2017 TEKNISK VEJLEDNING KL S EFFEKTMÅLINGS- REDSKAB TIL KONTROLOMRÅDET OFFICE VERSION 2010 OG 2013 2 VEJLEDNING I ANVENDELSE AF VÆRKTØJ TIL EFFEKTMÅLING INDHOLD INDHOLD INDLEDNING A. TEKNISKE

Læs mere

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database?

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvis du vil starte MultiUser med en access-database, skal du som det første downloade en access-database og placere den på et fælles drev. Du kan

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 20. februar 2019 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk...

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere

VITAS Digital ansøgning

VITAS Digital ansøgning Hvis du har fundet en virksomhed, som gerne vil ansætte dig i enten løntilskud, i en praktikplads eller som voksenlærling, kan du komme hurtigt i gang og sætte fart på sagsbehandlingen, ved at bede virksomheden

Læs mere

Qbrick s krav til video filtyper

Qbrick s krav til video filtyper Indhold Qbrick s krav til video filtyper... 1 Krav til ordningen/området... 1 Qbrick s krav til video leverandør... 1 Video og billede størrelser i WCM:... 1 Upload en video... 2 Trin 1: Mediefiler...

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Sammenknytning af listedata fra MUD til tabel i MapInfo (SVM-eksempel)

Sammenknytning af listedata fra MUD til tabel i MapInfo (SVM-eksempel) Sammenknytning af listedata fra MUD til tabel i MapInfo (SVM-eksempel) Indhold Introduktion...1 Eksport og tilpasning af tabeldata MUD...1 Direkte til Excel...1 Via Rapport i Word-format til Excel...1

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Bestil fast fondsudtræk

Bestil fast fondsudtræk Bestil fast fondsudtræk Emne Bestilling af fondsudtræk er pr. 26.04.2015 integreret i Jyske Netbank Erhverv. Vejledning Registrering af faste indstillinger Inden du bestiller det første faste fondsudtræk,

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL Når man er logget på KMS systemet, vælges Dataudtræk under punktet Vælg modul, hvorefter der klikkes på Gå til: På næste side klikkes på knappen Opret:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

VITAS Registrering af aftale om Integrationsgrunduddannelse

VITAS Registrering af aftale om Integrationsgrunduddannelse IGU i VITAS I VITAS er det muligt at registrere en aftale om, såfremt din virksomhed ønsker at indgå en aftale med en borger (udlænding). Du registrerer i VITAS din aftale inkl. undervisningsplanen ved

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Ved brug af skolens IT-udstyr til skriftlig eksamen skal du: Medbringe dit UNI-login Oprette sidehoved/-fod til dine dokumenter (skolen har en færdig skabelon, som

Læs mere

Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (2005)

Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (2005) Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (005) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Stamfunktion og integralregning...3 Numerisk integration...3 Areal under

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer

Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Vejledning til online blanketten Industriens salg af varer Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du velkommen

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem

FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling):

Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): Kom godt i gang med CoinDB programmet fra PetriSoft (Holder styr på din Mønt- seddel- eller frimærkesamling) Kort om CoinDB (Mønt- og seddelsamling): CoinDB er et Windows program, der anvendes af mønt-

Læs mere

Indholdsfortegnelse: SUPPORT Har du brug for hjælp til anvendelse af Qwickly Attendance eller Qwickly+, er du velkommen til at kontakte

Indholdsfortegnelse: SUPPORT Har du brug for hjælp til anvendelse af Qwickly Attendance eller Qwickly+, er du velkommen til at kontakte Qwickly er tilgængelig via Blackboard og består af to dele: Qwickly Attendance og Qwickly+. Qwickly Attendance håndterer fremmøderegistrering på de enkelte kurser, hvor Qwickly+ via forsiden af Blackboard

Læs mere

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT

WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT WEB-DIRECT Brugerguide Eksportfunktion i WEB-DIRECT Indhold 1. Kom godt i gang med eksportfunktionen... 3 2. Eksport... 4 2.1 Eksport i WEB-DIRECT... 4 2.2 Brugerdefineret eksport i WEB-DIRECT... 6 2.2.1

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Statistik (deskriptiv)

Statistik (deskriptiv) Statistik (deskriptiv) Ikke-grupperede data For at behandle ikke-grupperede data i TI, skal data tastes ind i en liste. Dette kan gøres ved brug af List, hvis ikon er nr. 5 fra venstre på værktøjsbjælken

Læs mere

Brugermanual til Assignment hand in

Brugermanual til Assignment hand in Brugermanual til Assignment hand in Indhold: Undervisere:...2 Hvor finder jeg Assignment hand in?...2 Opret en opgave...4 Slet en opgave...5 Rediger en opgave...5 Hvor finder jeg de afleverede filer?...5

Læs mere

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg

Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Vejledning til online blanketten Beskæftigede inden for bygge og anlæg Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål, er du

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Manual til eksaminator / intern medbedømmer

Manual til eksaminator / intern medbedømmer Manual til eksaminator / intern medbedømmer Indhold o Log på Digital Eksamen Side 2 o Oversigten Mine Prøver Side 3 o Funktioner i Digital Eksamen Side 4 10 o Åbn besvarelse i browser Side 11 o Gennemgang

Læs mere

Indholdsfortegnelse. PBX Switchboard. Manual. Introduktion... 2. Grafisk omstillingsbord... 2. Let at tilpasse layout... 2. Om manualen...

Indholdsfortegnelse. PBX Switchboard. Manual. Introduktion... 2. Grafisk omstillingsbord... 2. Let at tilpasse layout... 2. Om manualen... Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Grafisk omstillingsbord... 2 Let at tilpasse layout... 2 Om manualen... 2 For at komme i gang... 2 Download... 2 Bruger login og password... 2 Omstillingsbord... 3

Læs mere

Manual til Vandværksløsninger

Manual til Vandværksløsninger Formularer Flytte- og måleraflæsning 1 Manual til Vandværksløsninger 8. Formularer Flytte- og måleraflæsning Formularer Flytte- og måleraflæsning 2 Sådan arbejder du med formularen Formularer er et modul,

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL

WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL WELLPLOT VER. 3 BRUGERMANUAL I GIS 2002 Wellplot ver. 3 BRUGERMANUAL Udarbejdet for: I GIS ApS Titel: Wellplot ver. 3 Brugermanual Dokumenttype: Software manual Udgave: 1 Dato: 20-09-02 Udarbejdet af:

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Protein syntese. return

Protein syntese. return Protein syntese. I artiklen redegøres for principperne i, hvordan octapeptidet SCHTFGDI kan syntetiseres. Som yderligere illustration heraf kan peptidet opbygges og visualiseres i Chem3D-Pro. Herved kan

Læs mere

Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard

Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard v. 1.0 august 17 Qwickly fremmøderegistrering mm. i Blackboard Fremmøde-registrering på kurser kan foregå digitalt i Blackboard via den installerede building block, Qwickly. Qwickly består af to dele,

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 25. oktober 2017 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk...

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

Immunologisk bioinformatik

Immunologisk bioinformatik Immunologisk bioinformatik Øvelsesvejledning Introduktion til øvelsen Når man i dagligdagen taler om influenza, bliver virussen ofte forbundet med forbigående og ufarlig sygdom. Som regel har mennesker

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 14. maj 2018 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk... 3 1.3

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave

LOGOS CONSULT BOGSHOP. Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave WWW.LOGOSCONSULT.DK Microsoft Dynamics NAV 2013 TIPS & TRICKS LOGOS CONSULT BOGSHOP - VIDEN OM DYNAMICS NAV! 1. udgave Genbrug af tekster Standardtekster I Microsoft Dynamics NAV har du mulighed for at

Læs mere

Bevægelses analyse med SkillSpector. Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008

Bevægelses analyse med SkillSpector. Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008 Bevægelses analyse med SkillSpector Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008 Hvad er SkillSpector SkillSpector er software program til video baseret bevægelses analyse. Der er følgende muligheder med

Læs mere

My booking. Generelt. Forsiden. Version 9.0

My booking. Generelt. Forsiden. Version 9.0 My booking Version 9.0 System til at lave online bookinger, med mulighed for opdeling i grupper, forskellige booking typer, ændre layout indstillinger, status styring, sprogvalg samt en del mere, detaljer

Læs mere

DigiMatch Elektronisk Kamprapport

DigiMatch Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 17.08.2015 v.0.3 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart Link til vejledning, login data, og Digimatch kan findes her: http://boxerligaerne.dk/klubsider/kamprapport/ Det er

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere