Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub."

Transkript

1

2 FORMÅL Gode Fodboldforældre er et oplæg og en dialog, klubben kan tage med fodboldforældrene i jeres klub. Oplægget indleder en dialog mellem forældre og klub, der bringer forventningerne frem, som klub og forældre har til hinanden. Derudover bliver temaer som forældrerollen, trænernes rolle samt klubbens værdier og kultur for at fastholde og skabe et godt fodboldmiljø også bragt i spil. Formålet er at styrke samarbejdet mellem klubben og forældrene til spillerne. Oplægget varer omkring 2 timer. VEJLEDNING FOR OPLÆGSHOLDER FØLG INSTRUKTIONERNE Følgende sider guider dig igennem Gode Fodboldforældre-præsentationen, så du kan holde et oplæg, der skaber en god dialog mellem forældrene og klubben. På hver side fremgår en slide fra præsentationen efterfulgt af, hvad fokus er med den enkelte slide og dertilhørende handling, for at deltagergruppen får udbytte af oplægget. Handling definerer, om der skal skabes en debat, refleksion hos deltagerne, eller om du som oplægsholder informerer eller fremlægger viden for deltagerne. FORBERED MÅLET Guiden skaber overblik over, hvad du skal forberede, og hvordan oplæg og øvelser gennemføres med deltagergruppen. Forinden oplægget, er det en fordel at afstemme i klubben, hvad målet med oplægget er. Er det information til forældregruppen? Eller skal det resultere i at danne et forældreråd? Eller fordele nogle konkrete opgaver ud mellem forældrene? Eller noget helt andet. Afhængigt af oplæggets mål, kan det være en fordel at have udpeget en person til at tage noter om aftaler undervejs i oplægget, så instruktøren ikke står for denne del også. Dette kan også sikre, at handlinger eller opgaver føres videre og udføres eller at ressourcer aktiveres. God fornøjelse.

3 SLIDE 2 Citaterne fra medierne sætter rammen for problemstillingen om forventninger, som klub og forældre har til hinanden i dagens idrætsverden. Orientér deltagerne om, hvad medierne skriver, og hvad der er virkelighedens status jf. overskrifterne på slidet.

4 SLIDE 3 Orientering om, hvad formålet med oplægget er. - Orientér deltagerne om de tre formål, der er beskrevet på slide; formålet med oplægget Gode Fodboldforældre er... Og orientér deltagerne om målet med oplægget jf. vejledningen på side 2. Hvad skal dagens oplæg ende ud i? Målet med oplægget er, at?

5 SLIDE 4 At få defineret hvem der udgør klubben og skabe en bevidstgørelse af, at klubben og jeg er én og samme vi er alle en del af klubben. Målet er at få skabt en fælles forståelse for, hvem der udgør klubben. - Fremlæg for deltagerne: Klubber er forskellige, men ens for dem alle er, at de er foreninger. Vi kan ikke fortælle, hvordan den enkelte klub er og fungerer, men vi kan fortælle, hvordan en forening fungerer og hvordan forældrene/medlemmerne får indflydelse. - Spørg deltagerne: Hvem mener de, klubben er? - Fremlæg for deltagerne: Det er nemt at sige udsagnene; det må klubben tage sig af eller det må vi lige spørge én fra klubben om men klubben er en forening, som er et forpligtende fællesskab. Når vi som medlemmer af klubben stiller krav og forventer, at klubben gør, betaler og udfører, så betyder det også, at vi selv som medlemmer må tage ansvar og gøre og dermed også være en ressource i klubben. Man kan dermed ikke som medlem forvente, at man kan stille krav, uden at der følger ressourcer med. - Fremlæg målet med dette slide: Vi er alle en del af klubben, og som foreningsmedlem har vi meldt os ind i et forpligtende fællesskab, hvor alle skal være med til at tage ansvar.

6 SLIDE 5 Hvad forventer gruppen, forældrene og klubben, af sig selv og hinanden. Målet er at identificere dette ved følgende øvelse. FORBEREDELSE INDEN OPLÆG - Øvelsen består af et antal udsagn, der kan svares Ja eller Nej til (udsagnene følger som på næste slide og noter (slide 6)) - Inden oplægget udvælger du (som instruktør/oplægsholder) x-antal udsagn (dilemmaer fra slide 6), som passer bedst til den aktuelle klub. Du skal dermed forholde dig til, hvilke udsagn/dilemmaer, der er gældende i jeres klub. - Under oplægget beder du kursisterne om at rejse sig op og stille sig samlet et sted. Herefter fremlægger du det første udsagn. - De deltagere, som vil svare JA til udsagnet går til højre. - De deltagere, som vil svare NEJ til udsagnet går til venstre. Forslag til JA / NEJ -udsagn se næste side. ØVELSEN 1) Første runde 1.1: Præsentér et udvalgt udsagn for deltagerne. 1.2: Bed deltagerne om at stille sig på dét svar (JA eller NEJ), som de mener, der passer bedst til dem og deres forventninger. Spørg ind til, hvorfor de har stillet sig på JA eller NEJ? Perspektivér til konkrete eksempler, der udfordrer deltagernes standpunkt og svar.

7 2) Anden runde 2.1: Præsentér et nyt af de udvalgte udsagn for deltagerne. 2.2: Bed gruppen, som står på enten JA eller NEJ om at stille sig på deres svar ift. til det nye udsagns svar. 2.3: Bed den anden gruppe om at stille sig på deres svar ift. det nye udsagns JA eller NEJ. 2.4: Identificér over-flyttere de deltagere, som har flyttet sig fra et JA til et NEJ eller omvendt. 2.4: Debattér deres valg af svar til udsagnet (sørg for et positivt, men stadig kritisk udgangspunkt og fokus) Spørg ind til, hvorfor de har stillet sig på JA eller NEJ? Perspektivér til konkrete eksempler, der udfordrer deltagernes standpunkt og svar. 3) Tredje runde 3.1: Præsentér et nyt af de udvalgte udsagn for deltagerne. 3.2: Bed gruppen, som står på enten JA eller NEJ om at stille sig på deres svar ift. til det nye udsagns svar. 2.3: Bed den anden gruppe om at stille sig på deres svar ift. det nye udsagns JA eller NEJ. 2.4: Identificér over-flyttere de deltagere, som har flyttet sig fra et JA til et NEJ eller omvendt. 2.4: Debattér deres valg af svar til udsagnet (sørg for et positivt, men stadig kritisk udgangspunkt og fokus) Spørg ind til, hvorfor de har stillet sig på JA eller NEJ? Perspektivér til konkrete eksempler, der udfordrer deltagernes standpunkt og svar. 4) Efter der er kørt et valgfrit antal runder af udsagn afsluttes øvelsen og der samles op på udsagn, svar og holdninger. Fx kan deltagergruppen spørges ind til følgende: Hvad forventes der af mig som forælder? Hvad forventer jeg som forælder? Hvem er man? Er man det samme som os? Hvad betyder disse udsagn for vores klub/hold? Hvordan kan forældrene bakke op om de beslutninger, de har taget? - Såfremt nogle holdninger til udsagnene fra deltagerne lægger op til konkrete handlinger, er det relevant at notere og viderebringe til beslutningstagere i klubben eller igangsætte disse handlinger.

8 SLIDE 6 ØVELSE: UDSAGN FORSLAG TIL JA / NEJ -UDSAGN Følgende udsagn er forslag til øvelsen beskrevet på siden før (fra slide 5). - Find gerne par af udsagn, som potentielt giver modstridende svar. Fx nr. 4 og 17 eller nr. 8/12 og 11). Find gerne også selv på flere relevante udsagn udover forslagene nedenfor: 1. Jeg skal hjælpe til 2. Det er et fælles ansvar at sørge for kørsel, tøjvask, stævner, træningslejr mv. 3. Jeg er også en frivillig ressource 4. Jeg vil gerne være træner til kamp 5. Jeg vil gerne hjælpe til træning, hver gang jeg kan 6. Mit barn skal lytte til hvad træneren siger 7. Jeg vil være kampleder 8. Træneren holder mig informeret om mit barn 9. Træneren er opmærksom på at kommunikere med mit barn 10. Træneren har overskud til mit barn i træning og kamp 11. Træneren skal træne fodbold ikke andet 12. Træneren svarer på mine spørgsmål på mail, Facebook, KampKlar osv. inden for 24 timer 13. Trænerens trivsel er i fokus 14. Træneren er uddannet 15. Der er høj kvalitet i træningen 16. Der er max. 8 spillere pr. træner 17. Mit barn spiller kamp hver uge 18. Mit barn får mange gode fodboldmæssige og sociale oplevelser med fodbold 19. Der er ordentlige baner, mål og omklædningsrum 20. Der er ordentlige bolde og materialer til rådighed 21. Der er styr på planlægning, administration og kommunikation

9 SLIDE 7 Forventningsafstemning af, hvordan ressourcer og forventninger hænger sammen, samt hvilke muligheder og begrænsninger, de fører med dig. Og en brainstorm på, hvad ressourcer og forventninger er og indeholder. - Lav en brainstorm med deltagerne på: o Hvad består økonomi af i klubben? Hvad består frivilligt arbejde af i klubben? Hvad er deltagernes forventninger og krav? Og hvad betegner deltagerne som kvalitet i klubben? Og forventer de af kvalitet? - Fremlæg for gruppen: Ressourcer er ikke altid et positivt begreb. Hvis fx en forælder altid henvender sig til træneren og tager dennes tid, så går den tid/ressource fra det samlede rådighedsbeløb. Forælderen bidrager altså med negative ressourcer i den sammenhæng. Det betyder, at jo større de to ressourcecirkler er på vægten, desto større krav kan man stille til kvaliteten og vice versa. På næste slide, slide 8, kommer et mønstereksempel på, hvordan det KUNNE se ud. Det skal danne udgangspunkt for en diskussion af, hvordan forældregruppen ønsker, det skal være i dette tilfælde i lige netop deres klub.

10 SLIDE 8 At få skabt en dialog og diskussion af, hvad ressourcer, muligheder og begrænsninger er i klubben og/eller på det eventuelle hold. - Gennemgå regneeksemplet på sliden for deltagerne. - Spørg deltagerne om, hvad det fx koster at gå til klaver, svømning, ballet, fitness osv.? Pr. uge, måned eller år? - Perspektivér priserne til, hvad det koster at gå til fodbold enten ud fra klubbens kontingent eller regneeksemplet. - Lav øvelsen med ressource-vægten fra slide 7. Hvordan ser jeres klubs vægt ud i forhold til ressourcer og behov? - Spørg deltagerne ind til: Hvor mange spillere er der til jeres træning(er)? Hvor mange trænere er der til jeres træning(er)? Hvor mange timer bruger jeres træner på at dygtiggøre sig? Hvor mange timer bruger jeres træner på ikke fodboldfaglige opgaver? - Hænger det hele sammen er klubbens vægt af ressourcer og forventninger i balance? Hvis nej = Hvorfor ikke? Hvad kan/skal deltagerne/du og I gøre? Er der fx brug for ressourcer eller flere personer til at hjælpe til i klubben eller holdet?

11 SLIDE 9 Slide 9, 10 og 11 er en gennemgang af teori om foreningstanken for deltagerne. - Gennemgå følgende teori for deltagerne: Idrætsklubberne i Danmark oplever et stigende kommercielt pres, hvor der stilles højere forventninger fra medlemmer til, at idrætten er et betalingstilbud, og hvor kontingentet forventes af være betaling af services ydet af idrætsklubben. Foreningstanken handler ikke om enten/eller. For eksempel at idrætsklubben enten består udelukkende af frivillighed eller at klubben består udelukkende af professionalisme. Foreningstanken indeholder både/og. Og med et stigende kommercielt pres i form af diverse betalingstilbud af special og individuel fodboldtræning, hvor nogle tilbud har stor fodboldfaglighed og pædagogisk kvalitet, samt der også er et stort fokus på kvalitet fra spillere og forældre, så er der overvejende sandsynlighed for, at både/og-modeller i foreninger bliver afgørende i fremtidens fodboldverden.

12 SLIDE 10 Skab refleksion ved deltagerne gennem de modstående udsagn på slidesiden. Hvordan er forældre en ressource i klubben eller på holdet? Og hvordan kræver de ressourcer fra klubben/holdet? - Gennemgå de enkelte udsagn, som er modsætninger til hinanden på slidet. - Kom gerne med eksempler på dilemmaer, der kunne udspille sig i klubben, med udgangspunkt i udsagnene. - Få deltagerne til at reflektere deres holdninger til udsagnene - spørg deltagerne ind til om: Er der udsagn, som forældrene er enige/uenige i? Hvor tænker I, at I står? Er der eksempler i klubben på nogen af udsagnene? Deltagerne kan også sættes sammen til at summe to og to over udsagnene, og hvad deres holdning er til dem.

13 SLIDE 11 Forventningsafstemning og afklaring af, hvad der er vigtigt for forældrene ift. deres børns fritid med fodbold. - Stil spørgsmålet fra præsentationen til deltagerne: Hvad synes I som voksne er det vigtigste ved, at jeres børn går til fodbold? - Modtag svar fra deltagerne med deres refleksioner og svar på spørgsmålet. - Notér nogle af svarene ned på en tavle eller papir. - Opsummér fra gruppen, hvad deres svar er. - Skift til næste slide, slide 12 der viser fra undersøgelser, hvad voksne mener er det vigtigste, og præsentér det til deltagerne.

14 SLIDE 12 Hvad viser undersøgelser om, hvad voksne synes, er det vigtigste ved, at deres børn går til fodbold. - Vis og fremlæg, hvad undersøgelsen viser: En undersøgelse blandt unge i alderen 9-16 år viser, hvad de voksne synes er det vigtigste ved, at deres børn går til fodbold. Det skal være sjovt, de skal opleve fællesskab etc. - Næste side, slide 13, viser, hvad børnene selv synes: Hvorfor de spiller fodbold.

15 SLIDE 13 Undersøgelse, der viser, hvad børns motivation er for at spille fodbold, hvad de mener er vigtigst. Fremlæg for deltagerne, hvad undersøgelser viser er børns motivation: - Børn spiller fodbold primært for at blive bedre. En undersøgelse viser, at de voksne synes ikke i nær samme grad som børnene, at det er vigtigt at blive bedre. Bare de har det sjovt! (Referér til undersøgelsen blandt voksne fra slide 12). - Få deltagerne til at reflektere over: Eksempler, du kan fremlægge: Hvis man sender sit barn til klaverundervisning, er det så nok, at barnet kommer hjem og synes, det var sjovt? Hvis man sender sit barn til svømning, kræver man da ikke, at svømmetræneren har en svømmelærerprøve eller i det mindste livredderbevis? Og at barnet gerne lærer at svømme? - Fremlæg: Hvad betyder det for vores måde at tænke om fodbold på, for vores forventninger til trænerne og for vores krav til deres uddannelsesniveau? - Modtag gerne refleksion fra deltagerne.

16 SLIDE 14 Prioritering af uddannelse af trænere: På baggrund af ovenstående viden fra slide 13, skabes dialog hos deltagerne, om man som forældregruppe kan tillade sig at stille krav til eller bakke op om en træners uddannelse for at dygtiggøre sig til at understøtte spillernes udvikling. - Fremlæg for deltagerne: Når vi nu har den viden, at børnene spiller fodbold for at blive bedre, så må vi nødvendigvis også ønske at have så dygtige trænere som muligt. Trænerne er frivillige og har sparsom tid til deres rådighed. - Spørg deltagerne: Hvordan kan forældregruppen bakke op om trænerens muligheder for at uddanne sig? Forslag til, hvordan der kan frigives tid for træneren fra træning til at tage på kursus: De måske 4 årlige dage, hvor træneren er væk på kursus, står forældrene for afviklingen af træningen. De dage kan være spil-dage, hvor der afvikles forskellige små kampe og kamplignende spil, som forældrene står for, mens træneren er på kursus. - Spørg deltagerne og få dem til at komme med forslag: Hvad kan forældregruppen gøre, for at træneren bliver ved med at synes, det er sjovt at være træner?

17 SLIDE 15 Gennemgang af de 10 forældrebud og hvordan de efterleves i klubben. - Fremlæg for deltagerne: Gennemgå de 10 forældrebud på, som er på slide-siden - Spørg deltagerne ind til: Er deltagerne/forældregruppen enige i de 10 bud? Vurderer deltagerne, at forældrene i klubben eller på holdet efterlever disse bud? Og kender de nogle, som IKKE gør? (Uden navne nævnes)

18 SLIDE 16 og - Gennemgå for forældrene indholdet på slide-siden som høflig påmindelse hvad lærer børn i hjemmet, og hvad lærer børn i klubben.

19 SLIDE 17 - Deltagernes udbytte af oplægget ift. formålet (slide 3) hvad har de fået ud af det samt hvordan har klub og deltagere afstemt forventningerne til hinanden. - Gennemgå formålet med oplægget: At skabe en bevidsthed om hvem klubben er At bibringe en forståelse for sammenhængen mellem ressourcer og muligheder At afstemme forventninger fra forældre til klubben og omvendt - Plus det eventuelle mål med oplægget (jf. vejledningen på side 2). - Spørg deltagerne ind til, om det er blevet indfriet: Har de fået et bedre kendskab til klubben? Har de fået et bedre kendskab til hvordan sammenhængen er mellem ressourcerne i klubben/på holdet og mulighederne? - Lad deltagerne byde ind med og svare på, hvad deres oplevelse med oplægget har været.

20 SLIDE 18 Hvad er næste skridt for klubben? Og hvem tager de næste skridt og opgaver? - Saml op på spørgsmålene, der står på sliden. Opsamlingen leveres videre til den ansvarlige i klubben. Den ansvarlig kan enten fortsætte mødet med drøftelse af egne forhold. Om dette sker aftales inden mødet. Instruktøren giver bolden videre til klubben hvad er næste; et forældreråd? Etc.

21

GODE FODBOLDFORÆLDRE

GODE FODBOLDFORÆLDRE 2018 Danske medier om forældre og foreningsliv: Fyns Stiftstidende 12.03.18 Politiken 18.03.17 FORMÅL At skabe en bevidsthed om hvem klubben er At bibringe en forståelse for sammenhængen mellem ressourcer

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

Grundlæggende rammer

Grundlæggende rammer Grundlæggende rammer 2 Kære læser! Fodbolden er blevet kaldt verdens bedste legetøj. Det kan vi godt skrive under på, men for at fodbolden også i regi af SSIF Fodbold skal være verdens bedste legetøj,

Læs mere

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier Lektionsoversigt: Uge Emne Bemærkninger 1 Stationstræningsmodellen Praktik hvor eleverne selv er medier Træningsmiljø, Den gode børnetræner 2 Den gode børnetræner Praktik hvor eleverne selv er medier Teori

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! 5.klasse i 1984 5.klasse i 2016 Hvad er der på menuen.? Lidt om tweens.

Læs mere

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Indholdet af dette materiale, herunder tekst, billeder og anden grafik og deres arrangement, er ophavsretligt beskyttet af EG A/S eller dets tilknyttede,

Læs mere

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget Holdninger & Handlinger Retningslinier Krav Visioner Værdier Missioner Roller Målsætninger Børnefodbold 2009 Udarbejdet af Fodbold-udvalget 1 1. Præsentation af Klubben. 1.1. Mission: IF62 Fodbold skal

Læs mere

Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold!

Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold! Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold! VELKOMMEN TIL Velkomst ved formanden På vegne af Tuse IF - Fodbold (Tuse Fodbold) byder jeg dig og din familie velkommen i klubben. Samtidig

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier Lektionsoversigt: Uge Emne Bemærkninger 1 Stationstræningsmodellen Praktik hvor eleverne selv er medier Træningsmiljø, Den gode børnetræner 2 Den gode børnetræner Praktik hvor eleverne selv er medier Teori

Læs mere

For trænere fra U5 - U12. Kursustilbud fra SBU KURSUSOVERSIGT - U5 -U12

For trænere fra U5 - U12. Kursustilbud fra SBU KURSUSOVERSIGT - U5 -U12 Kursustilbud fra SBU For trænere fra U5 - U12 KURSUSOVERSIGT - U5 -U12 SBU Spotkurser SBU's Inspirationskurser Det skal være sjovt at spille fodbold... Lavet af : B&U Konsulent - Kenn Schmidt Træneruddannelser

Læs mere

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole

Opfølgning på aftale mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Bjerregrav Skole Evaluering af lærer-pædagogsamarbejdet Fra skoleaftalen 2010-2012, afsnit 4 Udviklingsmål for skolen er følgende initiativer og succeskriterier

Læs mere

Velkommen i klubben Informationshæfte sæsonen 2012/2013 FODBOLD

Velkommen i klubben Informationshæfte sæsonen 2012/2013 FODBOLD Velkommen i klubben Informationshæfte sæsonen 2012/2013 FODBOLD Fodboldsæsonen 12/13 Vi vil gerne byde alle spillere og forældre velkommen til en ny fodboldsæson i Stilling IF Fodbold. Træningstider: Se

Læs mere

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer?

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Nyborg Strand Den 8. november 2010 Workshop nr. 109 Jette Vangslev og Rikki Hørsted Formålet med Workshoppen Hvordan laver man god formidling om

Læs mere

ROSKILDE VEJLEDNING. Erhvervslivet

ROSKILDE VEJLEDNING. Erhvervslivet ÅBEN SKOLE ROSKILDE VEJLEDNING Erhvervslivet Indholdsfortegnelse Om Åben Skole 3 Hvad siger reformen? 4 Hvorfor samarbejde? 5 Hvad med faciliteter? 6 Hvad med økonomien? 6 Hvad kan virksomhederne gøre?

Læs mere

Vision at stå stærkere sammen

Vision at stå stærkere sammen AaB Talentcenter udvikling via samarbejde Gældende fra og med maj 2015 Vision at stå stærkere sammen Vi vil styrke elitepigefodbolden i Nordjylland ved at samle og give de mest ambitiøse og talentfulde

Læs mere

VELKOMMEN TIL FC BELLA

VELKOMMEN TIL FC BELLA VELKOMMEN TIL FC BELLA PIGE/SENIOR FODBOLD I MØRKHØJ, GLADSAXE KOMMUNE FC Bella, c/o Jimmy Magelund, Nissumvej 41, 2860 Søborg Telefon 3031 7315 E-mail: info@fcbella.dk CVR-nr.: 29670374 Bankkonto: 1551-4485012109

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler Solrød Cup 2013 Kampprogram & Regler 1 Indhold Velkommen... 3 Praktiske oplysninger... 3 Spilleregler... 4 Præmier... 4 Kampprogram... 5 De 5 forældrebud... 7 De 5 trænerbud... 8 Sponsorer... 9 2 Velkommen

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen HVORDAN MÆRKER MIT BARN, AT KLUBBEN ARBEJDER MED KLUBFIDUSEN? Helt konkret vil dit barn deltage i træningsøvelser og -aktiviteter, der støtter op om holdånden og fællesskabet. Spørg

Læs mere

HIF Fodbold. Årgangsbog for U4 & U5

HIF Fodbold. Årgangsbog for U4 & U5 HIF Fodbold Årgangsbog for U4 & U5 Det blå bånd & den Røde tråd! HIF s fodboldafdelings formål Foreningens formål er gennem fodboldspil og almindeligt socialt samvær for børn og voksne, at fremme kammeratskab

Læs mere

AMBITIONEN VI DELER. Kredsen det lokale ståsted

AMBITIONEN VI DELER. Kredsen det lokale ståsted Denne øvelsesvejledning har til hensigt at hjælpe kredslederen på ledermødet til at oversætte og omsætte ambitionen, så kredsen forholder sig til ambitionen om at være det lokale ståsted. Af Lasse Nybo,

Læs mere

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018

Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 Temamøde om frivillighed Dialogmøde Slagelse 4. december 2018 DGI Midt- og Vestsjælland Præsentation Steen U. Hansen Foreningskonsulent DGI Midt- og Vestsjælland 2 Indhold Har vi frivillige nok? Skal vi

Læs mere

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Kredsen i centrum - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Velkommen til Kredsen i centrum en gennemgang af din kreds. Med dette materiale får du oplægget til en debat i kredsen om seks udvalgte emner,

Læs mere

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Baggrund Igennem flere år har der i bestyrelsen i FC King George været en drøm om at starte en børne- og ungdomsfodbold afdeling i klubben, og 2013 er året, hvor denne drøm

Læs mere

TRE TRIN TIL SUCCESFULD PIGEREKRUTTERING

TRE TRIN TIL SUCCESFULD PIGEREKRUTTERING TRE TRIN TIL SUCCESFULD PIGEREKRUTTERING TRIN 1 TRIN 2 TRIN 3 EFTER PIGERAKETTEN FACEBOOK.COM/ PIGERAKETTEN EN DEL AF NOGET STØRRE TRIN 1 DIN TJEKLISTE TIL PRAKTISKE R Skaf 10 hjælpere til Pigeraketten

Læs mere

ER KLUBSKIFTET I ORDEN? En vejledning til klubledelser om den gode proces i forbindelse med klubskifter DBU BREDDE

ER KLUBSKIFTET I ORDEN? En vejledning til klubledelser om den gode proces i forbindelse med klubskifter DBU BREDDE ER KLUBSKIFTET I ORDEN? En vejledning til klubledelser om den gode proces i forbindelse med klubskifter DBU BREDDE Kære klubledelse Oplever I udfordringer med fiskeri? Eller er i tvivl om, hvordan et klubskifte

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2015 DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne

Læs mere

Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB. en del af noget større

Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB. en del af noget større Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB en del af noget større REKRUTTERING AF PIGER GENNEM PIGERAKETTEN TRIN 1 FØR PIGERAKETTEN Quick guiden er lavet til dig som kontaktperson, så du

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Talenttræning Piger Sydvestjylland

Talenttræning Piger Sydvestjylland Baggrunden for Talenttræning Piger Sydvestjylland Varde If er initativtager og medlem af VPF, Vestjysk Pige Fodbold som har til formål at samarbejde omkring pigefodbolden i Sydvestjylland. Grundstenen

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR

FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR FUNKTIONSBESKRIVELSER FOR Kristrup Boldklub ungdomsfodbold Version Dato / Initialer Kommentar 1.0.0 250412/JB Dokument frigivet 1 1 Ungdomskoordinator... 3 1.1 Funktionsbeskrivelse for ungdomskoordinator...

Læs mere

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team Videndeling i praksis Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team At dele viden i praksis Selvom vi til dagligt omgås med hinanden så har vi det med at holde vores egne små praksisser

Læs mere

Øvelse 1: Refleksionsøvelse individuel og parvis

Øvelse 1: Refleksionsøvelse individuel og parvis 1 Øvelse 1: Refleksionsøvelse individuel og parvis Målet med denne øvelse er, at du som vejleder skal blive god til At støtte din kandidat i forberedelsen til næste workshop At træne evnen til at tydeliggøre

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge. Vi oplever det samme forskelligt

Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge. Vi oplever det samme forskelligt Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge Vi oplever det samme forskelligt Værdier i spil - på en skala fra 1-10 Vi kan selv bestemme hvad vi tillægger hvilken værdi og i hvilken grad subjektive

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om:

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om: Intro Hvad vil det sige at være en god rollemodel for brug af digitale medier? Der er nok lige så mange svar på det spørgsmål, som der er familier. Samtidig er der også nogle elementer, der med stor sandsynlighed

Læs mere

Bliv KampKlar med Aalborg Chang

Bliv KampKlar med Aalborg Chang Bliv KampKlar med Aalborg Chang Indledning Flere hold i Changs børneafdeling benytter DBU s system KampKlar, der bl.a. giver mulighed for at trænere og holdledere kan kommunikere med holdets spillere/forældre

Læs mere

Hvad kan vi forvente? - om forventninger til samarbejdet mellem forældre og medarbejdere i Lystrup Dagtilbud

Hvad kan vi forvente? - om forventninger til samarbejdet mellem forældre og medarbejdere i Lystrup Dagtilbud Hvad kan vi forvente? - om forventninger til samarbejdet mellem forældre og medarbejdere i Lystrup Dagtilbud udarbejdet august 2015 af ledelsesteam & bestyrelse i Lystrup Dagtilbud Kære forældre I har

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne klub-building temahæfte - den gode kampoplevelse DEL 1 UDVIKLING AF KLUBBENS FRIVILLIGHEDSSTRATEGI Gode kampoplevelser til alle spillere Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne DEN GODE KAMPOPLEVELSE

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Idræt, 1. klasse længere forløb

Idræt, 1. klasse længere forløb Idræt, 1. klasse længere forløb Planlægning af tema Fag: Idræt Undring? Klasse: 1.b i april måned Forløb over 4 gange 2 lektioner Hvad er 1. maj en forandring fra og til? Hvad er det spændende ved at komme

Læs mere

Referat Talspersonsmøde per 31/10 17 v. Anders Boye. Dagsorden. Velkommen. Status for KSI i året efter navneskift

Referat Talspersonsmøde per 31/10 17 v. Anders Boye. Dagsorden. Velkommen. Status for KSI i året efter navneskift Referat Talspersonsmøde per 31/10 17 v. Anders Boye Dagsorden Velkommen Status for KSI i året efter navneskift Status for Motionsafdelingen og talspersonens rolle. Afstemning om nye vedtægter for UMI.

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

MODUL 1 B: IDRÆTSFORENINGEN KLAR PARAT

MODUL 1 B: IDRÆTSFORENINGEN KLAR PARAT KURSUSMODULER TIL EN FORENINGS USFH MODUL 1 A FORENINGS USFH KLAR PARAT 9. ARRIL KL. 17.00 19.00 DELTAGERE: MEDARBEJDERE LYNGBJERGHUS OG NAUR SIR SKOLE MODUL 1 B: IDRÆTSFORENINGEN KLAR PARAT 9. APRIL KL.

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne.

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne www.dgi.dk 2 Indledning At gå til en idræt er en helt enestående mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sproget

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne dgi.dk 2 Indledning Hvordan kommer du eller dit barn i gang med at dyrke idræt i Danmark 3 At gå til idræt er en helt enestående

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne dgi.dk 2 Indledning At gå til idræt er en helt enestående mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sproget og

Læs mere

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Valby boldklub Mere end fodbold Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Den blå tråd i Valby Boldklub Formanden har bolden M ange mennesker tænker nok, at alle fodboldklubber er ens. Men

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Elever i 7., 8. og 9. klasse på Holmebækskolen og Herfølge Skole kan vælge Ungtræner/Trænerspiren som valgfag. I praksis betyder det,

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Hvad skal vi gøre i dag Hvis vi ønsker at fastholde vandrotterne når

Læs mere

Kære spillere og forældre til Konkurrence (niveau 2) Træningstider

Kære spillere og forældre til Konkurrence (niveau 2) Træningstider Holte, den 3. august 2014 I dette nummer 1 Træningstider 2 Fysisk træning 2 Træningslejr for hold 1 og 2 2 OBS Vigtige tilladelser 3 Kontingent 3 Holdturnering 4 Individuelle turneringer Kære spillere

Læs mere

Drejebog. Den pædagogiske metode. Aula uddannelsesforløb for pædagogiske superbrugere. Fokus på anvendelse

Drejebog. Den pædagogiske metode. Aula uddannelsesforløb for pædagogiske superbrugere. Fokus på anvendelse Drejebog Aula uddannelsesforløb for pædagogiske superbrugere Drejebog for uddannelsesforløb, for superbrugere for pædagogisk personale, giver et samlet overblik over uddannelsesforløbets moduler og indhold,

Læs mere

Ideer til undervisningsmetoder

Ideer til undervisningsmetoder Ideer til undervisningsmetoder Udvælgelsen af undervisningsmetode skal understøtte opnåelsen af læringsmålene for kurset bedst muligt. Generelt anbefales en kombination af forskellige metoder, og at disse

Læs mere

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014 Den 23. januar 2014 Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb

Læs mere

U7-fodbold AAIF forår 2011. Onsdag den 13. april 2011 kl. 20:00

U7-fodbold AAIF forår 2011. Onsdag den 13. april 2011 kl. 20:00 U7-fodbold AAIF forår 2011 Onsdag den 13. april 2011 kl. 20:00 Agenda Træner team Spillere Træning Kampe Projekt nye spilletrøjer Forældre www.aabybrofodbold.dk Praktiske informationer Støt klubben Evt.

Læs mere

Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020

Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020 Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Strategi 2012 2020 Opsummering af samlet strategidokument HILLERØD SVØMMEKLUB December 1, 2012 HDP Vision Nordsjællands foretrukne elitesvømmeklub Visionen for

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kære ledere og personale I 2012 arbejdede det pædagogiske kvalitetsudvalg

Læs mere

ROSKILDE VEJLEDNING. Uddannelseinstitutioner

ROSKILDE VEJLEDNING. Uddannelseinstitutioner ÅBEN SKOLE ROSKILDE VEJLEDNING Uddannelseinstitutioner Indholdsfortegnelse Om Åben Skole 3 Hvad siger reformen? 4 Hvorfor samarbejde? 5 Hvad med faciliteter? 6 Hvad med økonomien? 6 Hvad kan uddannelsesinstitutionerne

Læs mere

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse

Idékatalog til MX. - Forslag til rekruttering og fastholdelse Idékatalog til MX - Forslag til rekruttering og fastholdelse 1 Hvad forstås ved frivilligt arbejde? På både Strategiseminaret (september 2012) og Klublederseminaret (november 2012) blev der diskuteret

Læs mere

Læreplan - uddrag. Målsætning

Læreplan - uddrag. Målsætning Læreplan - uddrag Målsætning Vi vil skabe et kreativt miljø der udfordrer og inspirerer børnene til kreative udfoldelser, leg og læring. Vi prioriterer en åben og positiv stemning og er opmærksomme og

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Boost Trivslen. Badmintonforum d. 11. maj Oplæg af Helle Heide, inklusionskonsulent DGI Sydøstjylland

Boost Trivslen. Badmintonforum d. 11. maj Oplæg af Helle Heide, inklusionskonsulent DGI Sydøstjylland Boost Trivslen Badmintonforum d. 11. maj Oplæg af Helle Heide, inklusionskonsulent DGI Sydøstjylland Program Hvem er I? Velkommen og kort præsentation Den gode velkomst Boost trivslen - baggrund og formål

Læs mere

BØRNE FODBOLD. U9 - U12 Fra leg til træning. Børnefodbold U9-U12

BØRNE FODBOLD. U9 - U12 Fra leg til træning. Børnefodbold U9-U12 BØRNE FODBOLD U9 - U12 Fra leg til træning 1 Velkommen Alle trænere og ledere omkring Børnefodbolden i Odense Boldklub vil gern byde jeres dreng eller pige velkommen. Vi er glade for at I har valgt netop

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

Orientering om løst og fast fra formanden

Orientering om løst og fast fra formanden Orientering om løst og fast fra formanden I stedet for at sende en masse enkelte informationer ud, har jeg samlet det hele i dette skriv, som optakt til medlemsmødet onsdag den 28. september, kl. 19 i

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

TIL KONTAKTPERSONEN QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB EN DEL AF NOGET STØRRE

TIL KONTAKTPERSONEN QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB EN DEL AF NOGET STØRRE TIL KONTAKTPERSONEN QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB EN DEL AF NOGET STØRRE PIGERAKETTEN SOM REKRUTTERINGSPLATFORM TRIN 1 FØR PIGERAKETTEN Når nye piger skal introduceres til fodbold, kan Pigeraketten

Læs mere

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre?

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? DIALOG # 5 Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål

Trænerguide. I.F. Lyseng Fodbold, Trænerguide. Formål Trænerguide 1 Formål Formålet med klubbens aktiviteter er, at det enkelte medlem finder glæde ved fodboldspillet. Det er klubbens ønske at skabe et miljø, hvor samværet og tolerancen overfor andre giver

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

TILBUD TIL KLUBBER KLUB.indd 1 21/12/

TILBUD TIL KLUBBER KLUB.indd 1 21/12/ TILBUD TIL KLUBBER KLUB.indd 1 INDHOLD TRÆNERUDDANNELSE 4 KLUBRÅDGIVERE 14 TRÆNERRÅDGIVERE 5 KLUBUDVIKLINGSFORLØB 15 INSPIRATIONSTRÆNING 6 FORMANDSLOUNGE 16 GODE FODBOLDFORÆLDRE 7 FRIVILLIGUGE 39 17 TRÆNERSEMINARER

Læs mere

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen I efterskolen har vi tradition for at arbejde med fagligheden, men vi

Læs mere

Principper for skolens drift

Principper for skolens drift Principper for skolens drift Emne: Skole-hjemsamarbejdet Dato 05-05-2015 Sagsbehandler Preben Skov Christensen Direkte telefonnr. 76 81 36 00 Journalnr. 17.01.01-P21-1-15 Principper for skole-hjemsamarbejdet

Læs mere

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer UNDERVISNINGSPLAN AMU mål serviceagent i postbranchen 1 dag Omhandler UV materialer fra bevilling 2012 13 9246 Kvalitetsarbejde i post 1 9247 Kvalitetsarbejde i post 2 9248 Kvalitetsarbejde i post 3 9249

Læs mere

HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE

HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE Deltagelse på HIK hold Talent og turnerings træning Sommer og Vinter deltagelse DTF Licens Deltag i flere turneringer Vær med i klubturnering Spil tennis

Læs mere

Læring af børn finder kun sted, hvis træningen matcher deres individuelle tekniske, taktiske, psykiske og fysiske niveau. Dette stiller store krav

Læring af børn finder kun sted, hvis træningen matcher deres individuelle tekniske, taktiske, psykiske og fysiske niveau. Dette stiller store krav Læring af børn finder kun sted, hvis træningen matcher deres individuelle tekniske, taktiske, psykiske og fysiske niveau. Dette stiller store krav til trænerne. Vi skal tilpasse træningen til hvert enkelt

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB. en del af noget større

Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB. en del af noget større Til kontaktpersonen QUICK GUIDE FÅ FLERE PIGER I DIN KLUB en del af noget større PIGERAKETTEN som REKRUTTERINGsplatform Når nye piger skal introduceret til fodbold, kan Pigeraketten give synlighed om fodbold

Læs mere

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet.

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet. Idéer til brug af JobSpor på kurser for ledige JobSpor er meget velegnet til arbejdsmarkedsorienterede afklaringskurser for ledige. Nedenfor har vi taget udgangspunkt i kurset Motivation Afklaring - Planlægning

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

Spørg dem, du ikke plejer at spørge

Spørg dem, du ikke plejer at spørge Husk at spørge Tjek i det rum du er i: Hvor mange er blevet spurgt eller prikket, om de vil være frivillige? Undersøg evt. hvordan de er blevet spurgt - lad dem fortælle historien. Erfaringer og undersøgelser

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere