DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS"

Transkript

1 i:\marts-2001\ervh-a doc Af Thomas V. Pedersen 19. marts 2001 DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS 2001 En analyse af udviklingen i værditilvæksten på detaljeret brancheniveau illustrerer først og fremmest den markante betydning, som stigningen i dollarkursen og stigningen i energipriserne har haft for vækstsammensætningen af dansk økonomi i En opgørelse over højvækstbrancherne viser således: Førstepladsen indtages af Gasforsyning. Heri indgår naturgasselskaberne (DONG), hvis indtjening hænger nøje sammen med udviklingen i energipriserne. Andenpladsen indtages af Godstransport med skib, hvis indtjening hænger nøje sammen med udviklingen i dollarkursen. Tredjepladsen indtages af Engroshandel med øvrige råvarer (brændsel og brændstof) og halvfabrikata. Denne branche er domineret af olie- og benzinselskaberne, hvorfor såvel første som tredjepladsen kan henføres til de energidistribuerende erhverv. Hvis udviklingen opgøres ekskl. top 3-brancherne, så falder stigningen i de private byerhvervs værditilvækst (i løbende priser) fra 11½ procent til 4 procent (årsvækstrate). Analysen viser endvidere, at selvom der er sket en stigning i den samlede eksportkvote på 2 procentpoint, så er det ikke specielt blandt de eksportintensive brancher, at det seneste års vindere optræder. Det er faktisk heller ikke specielt blandt de virksomheder, der i særlig grad har fået drejet deres omsætning over mod eksportmarkederne, at vinderne skal findes. Disse forhold afspejler for det første, at store dele af de typiske hjemmemarkedserhverv fx transport, engroshandel og forretningsservice i kraft af underleverancer også oplever fremgang, når der er fremgang i eksporterhvervene typisk industrien. Og for det andet afspejler det, at der faktisk på visse dele af hjemmemarkedet på trods af stagnering i det samlede privatforbrug har været fremgang.

2 2 DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS 2001 Specielt to internationale forhold har haft en yderst markant indflydelse på sammensætningen af den danske vækst for For det første har stigningen i dollaren givet et væsentligt bidrag til dansk eksports fremgang. Og for det andet har de stigende energipriser øget indtjeningen i de energiproducerende og -distribuerende erhverv (DUC 1, DONG og olie- og benzinselskaberne) markant. Begge forhold trækker i retning af stigende dansk værditilvækst. På samme tid har såvel stigningen i dollaren som de stigende energipriser dog også udhulet forbrugernes købekraft, hvilket har dæmpet efterspørgslen på hjemmemarkedet og påvirket producenterne hertil negativt. Umiddelbart vurderet, skulle det samlede vækstbillede på detaljeret erhvervsniveau således betyde stor fremgang i de eksportorienteret erhverv og stagnation i hjemmemarkedserhvervene ekskl. de energiproducerende og distribuerende erhverv samt bygge- og anlægsbranchen, hvor udbedringen af orkanskaderne har skabt stor aktivitet. Verden er dog ikke helt så simpel. Dansk erhvervsliv er relativt meget integreret. Fx vil vækst i eksportvirksomhederne således også afføde vækst hos underleverandører såvel underleverandører af varer og komponenter til eksportproduktionen som serviceydelser indenfor bl.a. transportsektoren, forretningsservice og engroshandel. Herudover dækker stagnationen i privatforbruget i 2000 over, at bilforbruget er faldet med omkring 25 procent, mens forbruget ekskl. biler fortsat er (svagt) stigende med omkring 1,5 pct. Også fraset underleverancer er det således ikke hele hjemmemarkedet, der har oplevet stagnation og fald igennem Med udgangspunkt i omsætningsstatistikken er det muligt på detaljeret niveau at se nærmere på den aktuelle udvikling i værditilvæksten i de enkelte brancher. De tal for udviklingen i værditilvæksten, som præsenteres i dette papir, er i løbende priser. Traditionelt måles økonomisk vækst i faste priser, dvs. korrigeret for prisudviklingen. Ud fra nationalregnskabet kan der på overordnet niveau foretages en opdeling på priser og mængder. På hovedsektorer fordeler priser og mængder sig som vist i tabel 1. 1 Da råstofudvinding ikke indgår i analysen nedenfor, vil indtjeningen i DUC således heller ikke indgå i tallene.

3 3 Tabel 1. Udviklingen i værditilvæksten fra sommerhalvåret 1999 til sommerhalvåret 2000 opdelt på priser og mængder, procent Mængder Priser Løbende priser Industri 3,9 2,5 6,4 Bygge og anlæg 5,6 3,5 9,1 Service 6,1 2,6 8,7 I alt 5,5 2,7 8,2 Anm. Service er ekskl. den finansielle sektor samt offentlige og personlige tjenesteydelser. Dette gælder også i det følgende. Kilde: Nationalregnskabet Som det fremgår af tabellen, skal der trækkes ca. 2 ¾ procent fra vækstraterne i løbende priser, hvis man ønsker at korrigere for den generelle prisudvikling. Det er klart, at prisudviklingen kan variere meget i de enkelte underbrancher. Men da det er udvikingen i værditilvæksten, der udtrykker aflønningen af kapital og arbejdskraft, som måles, vil en prisudvikling over gennemsnittet udtrykke en reel merindtjening i branchen. Alt andet lige vil der, når der anvendes løbende priser, være en tendens til at overvurdere udviklingen i erhverv, hvor lønandelen er forholdsvis høj. Som gennemsnit betragtet viser tabel 1 dog, at der på baggrund af prisudviklingen igennem det seneste år ikke vil være nogen tendens til at overvurdere udviklingen i serviceerhvervene under ét i forhold til industrien under ét. 1. Det seneste års vindere Tabel 2 viser top 30 af de brancher, der har haft størst stigning i værditilvæksten fra sommerhalvåret 1999 til sommerhalvåret Til forskel fra de seneste to Erhvervsøkonomiske situation hvor omsætningen blev anvendt er der med udgangspunkt i omsætningsstatistikken anvendt et tilnærmet udtryk for værditilvæksten i løbende priser. Bilag 1 sammenholder udtrykket med Nationalregnskabets BVT.

4 4 Tabel 2. Top 30 Brancher med størst stigning i værditilvækst Stigning i værditilvæksportkvote Eksportkvote Ændring i eks- Beskæftigelse Sommerhalvår Sommerhalvår Sommerhalvår Procent Procent Procentpoint Personer Gasforsyning Godstransport via skib Engrosh. m. øvrige råvarer og halvfabrikata * Glas- og keramisk industri Godstransport via jernbane Fremst. Af skibsmotorer, kompressorer mv Engrosh. m. nærings- og nydelsesmidler * Medicinalindustri Reklame- og markedsføring Slagterier mv Agentur- og anden engroshandel * Udlejning af erhvervsejendomme mv Rådgivende ingeniører, arkitekter mv Godstransport via luftfart Anden forretningsservice Detailh. m. beklædning, fodtøj mv Apoteker, parfumerier og materialister mv Fremst. Af maling, sæbe, kosmetik mv Udlejning undtagen af fast ejendom Tømrer- og bygningssnedkervirksomhed * Murervirksomhed * Rengøringsvirksomhed Fremst. Af maskiner til generelle formål Godsbehandling, havne mv Møbelindustri Ejendomsmæglervirksomhed mv Anden bygge- og anlægsvirksomhed * Advokatvirksomhed Databehandlingsvirksomhed Fremst. Af transportmidler ekskl. skibe Gennemsnit for private byerhverv1) * Gennemsnit ekskl. ekstraordinære erhverv 2) * Note: 1) Inkl. gasforsyning. 2) Ekstraordinære erhverv er Gasforsyning, Godstransport via skib og Engroshandel m. øvrige råvarer (energi) og halvfabrikata. Anm.: Sommerhalvåret dækker over 2. og 3. kvartal. Tabellen er ekskl. skibsværfter og bådebyggerier, der har en meget volatil udvikling. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Omsætningsstatistikken for byerhverv, diverse årgange, og beskæftigelsesudtræk fra Danmarks Statistik. Mål for værditilvæksten på meget detaljeret brancheniveau og opgjort for en kortere tidsperiode kan give store udsving i brancher med meget store enheder eller i brancher, hvor salg og indkøb følger et ikke helt fast mønster bl.a. som følge af forskelle i vejret fra år til år. Som et forsøg på at minimere større forskydninger præsenteres data i tabel 2 som halvårsgennemsnit selvom data foreligger på kvartalsniveau.

5 5 Vurderet ud fra omsætningsstatistikkens tal er værditiltilvæksten i private byerhverv (ekskl. gasforsyning) steget med godt 10½ procent (i løbende priser) fra sommerhalvåret 1999 til sommerhalvåret I følge Nationalregnskabet steg bruttoværditilvæksten (BVT) for private byerhverv over samme periode med 8¼ procent (i løbende priser). Afvigelsen kan i høj grad tillægges lagerforskydninger, som de to mål indregner forskelligt, og at det her anvendte mål er mere grovkornet end opgørelsesmetoden af nationalregnskabets BVT, jf. bilag 1. De positive effekter på specifikke erhverv af de kraftige stigninger i dollarkurs og energipriser kan aflæses i toppen af tabellen. Førstepladsen indtages af Gasforsyning. Heri indgår naturgasselskaberne (DONG), hvis indtjening hænger nøje sammen med udviklingen i energipriserne. Andenpladsen indtages af Godstransport med skib, hvis indtjening hænger nøje sammen med udviklingen i dollarkursen. Tredjepladsen indtages af Engroshandel med øvrige råvarer (brændsel og brændstof) og halvfabrikata. Denne branche er domineret af olie- og benzinselskaberne, hvorfor såvel første som tredjepladsen kan henføres til de energidistribuerende erhverv. I kraft af den kraftige vækst og (for anden- og tredjepladsens vedkommende) deres størrelse, kan top 3 tilskrives en yderst markant andel af de private byerhvervs samlede stigning i værditilvæksten. Hvis udviklingen fra sommeren 1999 til sommeren 2000 opgøres ekskl. top 3-erhvervene, falder stigningen i værditilvæksten fra 11½ til 4,1 procent, jf. sidste række i tabellen. Godstransport med skibe tegner sig for ca. halvdelen af faldet, mens Engroshandel med øvrige råvarer og halvfabrikata hhv. Gasforsyning tegner sig for de restende 40 hhv. 10 procent. Hvad angår tredjepladsen, Engroshandel m. øvrige råvarer og halvfabrikata, så er det ikke udelukkende energipriserne, der ligger bag den positive udvikling. Erhvervet bliver også påvirket positivt af udviklingen i industrien, da vækst i industrien medfører stigende handel med halvfabrikata. Men der er nok ingen tvivl om, at det er i energidelen væksten har været størst. Og omsætningsmæssigt udgør energidelen engroshandel med motorbrændstof, brændsel, smøreolie m.v. godt og vel halvdelen af branchen. Mere generelt ses af tabellen, at industrien er repræsenteret med fire brancher i top 10. Engroshandelserhvervene optræder 3 gange i top 10. Og transporterhvervene to gange i top 10 men vel og mærke på en anden og femte plads. Det afspejler i nogen grad den afhængighed, der er mellem udviklingen i industrien og udviklingen i serviceerhvervene indenfor engroshandel og transport. Det afspejler dog også afhængigheden af specielle internationalt bestemte forhold for visse af brancherne, jf. ovenfor. Selvom byggeriet optræder med tre brancher i top 30, så er det måske umiddelbart overraskende, at de ikke ligger højere med den kraftige stimulans til dansk økonomi, som udbedringen af orkanskaderne medførte. Forklaringen på dette skal bl.a. findes i, at tabel 1 viser udviklingen på hver sin side af

6 6 første kvartal 2000, hvor orkaneffekten for alvor var udtalt. Således tyder det ud fra omsætningsstatistikken på, at år til år-vækstraten i værditilvæksten for byggeriet var omkring 15½ procentpoint i første kvartal, mens den var knapt 6½ og knapt 5 procent i hhv. andet og tredje kvartal. Og det er gennemsnittet af de to sidste, der fremgår af tabel Det seneste års tabere De 30 brancher, der har haft den dårligste udvikling i værditilvæksten inden for det seneste år, fremgår af tabel 3. Det er umiddelbart bemærkelsesværdigt, at industrien også dominerer bund 10 og endda i større grad end tilfældet var ved top 10. Således er syv af de 10 dårligste vækstbrancher inden for industrierhverv. Og de har alle syv en eksportkvote, der ligger betydeligt over gennemsnittet. Tallene viser således, at det langt fra er nogen garanti for en positiv udvikling det seneste år, at branchen er meget eksportorienteret. Med en første-, niende- og tolvte plads i bund 30 er det specielt Tekstil-, beklædnings- og læderindustrien, det går dårligt for. Men også andre grene af den traditionelle industri inden for Jern og metal samt Kemisk, plast-, sten- og glasindustri ser ud til at være i tilbagegang. Således er disse to industrigrene repræsenteret med hver fire underbrancher på listen over bund 30. Omvendt gælder det også for Jern- og metalindustrien samt Kemisk, plast-, sten- og glasindustri, at andre af deres underbrancher er pænt repræsenteret på top 30. Og den samlede udvikling inden for (især) Kemisk, plast-, sten- og glasindustri og (tildels) Jern- og metalindustrien er faktisk domineret af de brancher, der klarer sig godt, jf. nedenfor. 3 I afsnit 4 nedenfor og i bilag 1 mere generelt - diskuteres kilder til forskelle i forhold til nationalregnskabets opgørelse.

7 7 Tabel 3. Bund 30 Brancher med dårligst udvikling i værditilvækst Stigning i værditilvæksportkvote Eksportkvote Ændring i eks- Beskæftigelse Sommerhalvår Sommerhalvår Sommerhalvår Procent Procent Procentpoint Personer Læder- og fodtøjsindustri Mejerier og isfabrikker Mineralolieindustri mv Fremst. af legetøj, guld- og sølvvarer mv Specialforretninger med fødevarer * Fremst. af husholdningsapparater Engrosh. m. korn, foderstoffer, levende dyr mv Fremst. af landbrugsmaskiner Tekstilindustri Godstransport via vognmænd Forskning og udvikling Beklædningsindustri Fremst. af kemiske råstoffer Detailh. m. boligudstyr, hushold.app. mv Entreprenørvirksomhed * Telekommunikation Fremst. af metal Engrosh. m. træ og byggematerialer mv * Engrosh. m. maskiner, udstyr og tilbehør * Bagerforretninger og brødudsalg Tegl-, cement- og betonindustri mv Servicestationer Restauranter mv Hoteller mv El-installationsvirksomhed * Revisions- og bogføringsvirksomhed Fremst. af edb-udstyr, el-motorer mv Drikkevareindustri Engrosh. m. tekstiler, husholdningsart. mv * Gummi- og plastindustri Gennemsnit for private byerhverv1) * Gennemsnit ekskl. ekstraordinære erhverv * Note: 1) Inkl. gasforsyning. Anm.: Sommerhalvåret dækker over 2. og 3. kvartal. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Omsætningsstatistikken for byerhverv, diverse årgange, og beskæftigelsesudtræk fra Danmarks Statistik. 2. Eksportens betydning Vurderet ud fra det seneste halvandet års kraftige eksporttræk i dansk økonomi, så skulle man måske umiddelbart tro, at det især er de eksportorienterede brancher, der har haft stor fremgang. Dette viser sig dog ikke helt at være tilfældet. For det første er der som nævnt en overrepræsentation af industribrancher med en betydelig eksportorientering blandt de brancher, der har klaret sig allerdårligst inden for det seneste år, jf. tabel 3.

8 8 For det andet er det kun 13 ud af top 30-brancherne, der er eksportbrancher 4, jf. tabel 2. De fem af disse ligger dog i top 10. En anden hypotese, man kunne forestille sig, var, at det især er de brancher, der har formået at dreje sin omsætning over på eksportmarkederne, der har haft størst fremgang. Heller ikke denne hypotese kan entydigt bekræftes af tallene. Selvom fire af brancherne i top 5 i særlig grad har formået at dreje omsætningen over mod eksportmarkederne, så er det samme kun tilfældet for ni ud af top 30. Og faktisk er det kun 15 ud af top 30-brancherne for hvem det gælder, at der har været en stigning i eksportkvoten. Disse forhold afspejler for det første, at store dele af de typiske hjemmemarkedserhverv fx serviceerhverv som indenfor transport og engroshandel i kraft af underleverancer også oplever fremgang, når der er fremgang i eksporterhvervene typisk industrien. Og for det andet afspejler det, at der faktisk på visse dele af hjemmemarkedet på trods af stagnation i det samlede privatforbrug har været fremgang. Derfor er det ikke specielt de eksportorienterede brancher, der har været blandt vinderne inden for det sidste års udvikling. Endvidere kunne tallene også indikere strukturforandringer i industrien. Tallene tyder umiddelbart på, at visse af underbrancherne indenfor de mere traditionelle industrier oplever tilbagegang, mens industrien som helhed er i vækst, og visse andre industribrancher i særdeleshed oplever høj vækst. 3. Udviklingen i hovederhverv Tabel 4 viser udviklingen i værditilvæksten fra sommerhalvåret 1999 til sommerhalvåret 2000 for de 10 hovedsektorer. 4 Defineret som brancher med en eksportkvote, der er større end gennemsnittet.

9 9 Tabel 4. Udviklingen i værditilvækst i de 10 hovedbrancher under private byerhverv 1) Vækst i værditilvæksportkvote Eksportkvote Ændring i eks- Beskæftigelse Sommerhalvår Sommerhalvår Sommerhalvår Procent Procent Procentpoint 1000 personer Transportvirksomhed og telekommunikation ekskl. godstransport via skib Forretningsservice og boligudlejning Kemisk industri, plast-, sten- og glasindustri Handel, hotel og restaurationsvirksomhed ekskl. engrosh. m. øvr. råvarer og halvfabrikata Jern- og metalindustri Træ-, papir- og grafisk industri Bygge- og anlægsvirksomhed Nærings- og nydelsesmiddelsektor Andre industrier Tekstil-, beklædnings- og læderindustri Gennemsnit for private byerhverv 1) Gennemsnit ekskl. ekstraordinære erhverv Note: 1) Ekskl. gasforsyning. Anm.: Sommerhalvåret dækker over 2. og 3. kvartal. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Omsætningsstatistikken for byerhverv, diverse årgange, og beskæftigelsesudtræk fra Danmarks Statistik. Opgjort efter hovederhverv indtager Transportvirksomhed og telekommunikation den ubestridte førsteplads. Den kraftige vækst kan dog for en meget stor dels vedkommende tilskrives den ekstraordinære store stigning i værditilvæksten inden for Godstransport via skib. Men også fraset dette erhverv, har Transportvirksomhed og telekommunikation formået at holde en vækst, der ligger lidt over Gennemsnit ekskl. ekstraordinære erhverv. Omvendt falder væksten i hovederhvervet Handel, hotel og restaurationsvirksomhed klart under det korrigerede gennemsnit, når der korrigeres for udviklingen i Engroshandel med øvrige råvarer og halvfabrikata. En del af forklaringen herpå er, at Handel, hotel og restaurationsvirksomhed for en stor dels vedkommende dækker over rene hjemmemarkedserhverv, fx detailhandel, der ikke i kraft af underleverancer til andre erhverv har haft indirekte glæde af eksportstigningen eller udbedringen af orkanskaderne. I detailhandlen alene er værditilvæksten steget 0,3 procent dvs. nærmest stagnation og det vel og mærke i løbende priser. Stagnationen i detailhandlen under ét dækker dog over nogle modsatrettede tendenser. Således har Supermarkeder og kolonialhandel mv. haft fremgang med en vækst tæt på 5 procent, mens specialforretninger med fødevarer samtidigt har oplevet et fald på knap 30 procent. Ser man alene på de korrigere tal, så er Forretningsservice og boligudlejning det hovederhverv, der har oplevet den største stigning i værditilvæksten. Det er særligt Rådgivende ingeniører, arkitekter mv.

10 10 samt Anden forretningsservice, der i kraft af deres størrelse og med en vækst på henholdsvis 19 procent og 17½ procent trækker den samlede vækst i erhvervet. Endvidere har Reklame- og markedsføring samt udlejning af erhvervsejendomme mv. med en fremgang på godt 20 procent bidraget klart positivt. Alt i alt brancher, der enten har stor tilknytning til boligmarkedet og byggebranchen, eller brancher, der yder egentlige hjælpetjenester til det øvrige erhvervsliv. Med de korrigerede tal kommer Kemisk industri, plast-, sten- og glasindustri ind på en andenplads slået med et mulehår. Det er især en vækst på 22½ procent indenfor Medicinalindustrien, der er skyld i den pæne placering. De to andre store brancher Gummi- og plastindustri samt Tegl-, cement- og betonindustri har derimod oplevet henholdsvis stagnation og mindre tilbagegang. Mens Kemisk industri, plast-, sten- og glasindustri samt (i mindre grad) Jern- og metalindustri har klaret sig godt, er der andre af industriens hovederhverv, hvor det ikke er gået så godt det sidste år. Specielt har udviklingen indenfor Tekstil-, beklædnings- og læderindustri været nedslående med et fald i værditilvæksten på 19 procent. Men også Andre industrier har klaret sig dårligt. Den dårlige udvikling i denne branche kan alene henføres til Fremstilling af legetøj, guld- og sølvvarer mv. hvori Lego bl.a. indgår med et fald i værditilvæksten på 32 procent. Det er måske lidt overraskende, at væksten for Bygge- og anlægsvirksomhed som helhed ligger markant under gennemsnittet. Dette skyldes dog hovedsageligt en tilbagegang indenfor entreprenørvirksomhed på godt 8 procent. En tilbagegang, der skal ses i sammenhæng, med frafald af de større anlægsinvesteringer i veje og broer specielt Øresundsbroen over perioden. For byggeriet alene steg værditilvæksten ud fra omsætningstallene med knapt 6 procent. Ifølge Nationalregnskabet steg BVT i bygge- og anlægssektoren under ét fra sommerhalvåret 1999 til sommerhalvåret 2000 med hele 9 procent altså klart over den her opgjorte vækst på knapt 1 procent. Indenfor bygge- og anlægserhvervet er der således markant forskel på Nationalregnskabets opgørelse og det man kan udlede ud fra Omsætningsstatistikken. Den markante forskel er dog et relativt isoleret fænomen, hvorfor det ikke giver anledning til bekymring i anvendelse af omsætningsstatistikken til at skønne over værditilvæksten i andre erhverv. Rettelig må tallene i begge statistikker vedrørende værditilvæksten i bygge- og anlægssektoren dog betegnes som yderst usikre både som følge af orkanen og som følge af, at frafaldet af de store anlægsinvesteringer sker i store klumper.

11 11 Bilag 1. Data for værditilvækst ud fra Omsætningsstatistikken Omsætningsstatistikken fra Danmarks Statistik indeholder på detaljeret niveau oplysninger om byerhvervenes indenlandske omsætning, eksportsalg og byerhvervenes køb af varer og tjenesteydelser. Ved at trække omsætningsstatistikkens tal for køb af varer og tjenester fra omsætningstallene, er det muligt at få et udtryk for værditilvæksten i de enkelte underbrancher. Dette udtryk er ikke sammenfaldende med Nationalregnskabets bruttoværditilvækst (BVT). Specielt vil der i forbindelse med lagerforskydninger være forskel mellem BVT og det mål for værditilvæksten, der kan konstrueres ud fra omsætningsstatistikken. BVT er således inklusiv lagerforskydning i erhvervet, mens denne analyses mål for værditilvæksten er ekskl. lagerforskydninger. Det betyder, at i tilfælde med lagernedbygning vil denne analyses udtryk for værditilvækst ligge over udtrykket for BVT, mens stigende lagre vil betyde, at notatets udtryk for værditilvækst vil have en tendens til at ligge under Nationalregnskabets udtryk for BVT. Endvidere afstemmes flere forskellige statistikker, når Nationalregnskabet opgør deres tal for BVT. Når der her i notatet kun tages udgangspunkt i én af nationalregnskabets baggrundsstatistikker, så vil det selvfølgelig være et mere groft billede, der kan tegnes her. Tabel B1 sammenholder de seneste fire kvartalers årsvækstrate i BVT og værditilvæksten ud fra omsætningsstatistikken for private byerhverv. I perioden har der været en negativ udvikling i lagrene, hvorfor man i gennemsnit skal forvente, at BVT ligger lavere end udtrykket for værditilvæksten ud fra omsætningsstatistikken. Med dette forhold in mente, må der således siges at være rimelig overensstemmelse mellem de to statistikker. Tabel B1. Årsvækstraten i værditilvækst (løbende priser) for private byerhverv sammenligning mellem Nationalregnskabets BVT, og notatets udtryk for værditilvækst ud fra omsætningsstatistikken 1999kv4 2000kv1 2000kv2 2000kv3 Gennemsnit Værditilvækst ud fra omsætningsstatistikken BVT Anm.: Private byerhverv er ekskl. Energi- og vandforsyning og Forsikrings- og finansieringsvirksomhed. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION p:\gs\marts-2000\erhv--a-mw.doc Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 20. marts 2000 DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION AE vil som noget nyt følge og beskrive den erhvervsøkonomiske situation

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 353 Bilag 3. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser Sammenhængen med DB03 Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi Nationalregnskabet Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra nationalregnskabet. I figur 1 er udviklingen

Læs mere

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN 19. november 2004 Af Annett Melgaard Jensen, direkte tlf.: 33557714 DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN Resumé: Vi vil i dette notat se nærmere på den seneste udvikling i beskæftigelsen. Beskæftigelsen

Læs mere

JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER

JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER 6. februar 2007 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER Der har været fremgang i dansk økonomi de sidste små tre år, hvilket har medført en rekordhøj beskæftigelse. Samlet set

Læs mere

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003

INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 18. oktober 2004 Af Thomas V. Pedersen Resumé: INDUSTRIENS OUTSOURCING OG GLOBALISERING 1966-2003 Notatet foretager over en længere årrække analyser af udviklingen i sammensætningen af industrivirksomhedernes

Læs mere

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET 26. august 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens beskæftigelsestal fra ATP-statistikken for er det første hårde tegn på, at det danske arbejdsmarked

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG 26. november 2008 var direkte påvirket af strejken i 2. kvartal 2008, viser statistikken et margiaf Erik Bjørsted (33557726) og Frederik I. Pedersen (33557712) VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG Dagens

Læs mere

Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere

Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er siden starten af 2008 faldet med hele 105.000. AEs analyse på baggrund af en specialkørsel fra Danmarks Statistik

Læs mere

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS i:\november-2000\erhv-c-11-00.doc Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 77 17 November 2000 FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS FoU DE SIDSTE TI ÅR Forskning og udvikling i erhvervslivet er en af de ting,

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 7. juni 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 ATP-beskæftigelsen peger på fortsat kraftig beskæftigelsesfremgang i 1. kvartal 2007. På trods

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Pænt omsætningsniveau i engros

Pænt omsætningsniveau i engros Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER 20 Pænt omsætningsniveau i engros Omsætningen inden for engroshandlen i årets syv første måneder er 4,3 pct. højere set ift. samme periode sidste

Læs mere

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher 25. februar 2009 af Specialkonsulent Erik Bjørsted Direkte tlf.: 33 55 77 15 Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Direkte tlf.: 33 55 77 12 Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher Dagens

Læs mere

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen 17. arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen Jobtabet i de tre private hovederhverv, bygge- og anlægssektoren, industrien og den private servicesektor, har under den nuværende krise været større

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 Nr. 6.04 December 1996 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 1. januar 1995 var der 154.887 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i Århus Kommune er steget med godt 1.300 fra 1994

Læs mere

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR 18. juni 2008 Af Louise A. Hansen og Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR Resumé: Det pressede arbejdsmarked har fået danskernes

Læs mere

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI-

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- 27. juni 21 Af Lise Nielsen PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- Resumé: TUATION De økonomiske indikatorer har i det seneste halve år peget snart i den ene, snart i den anden retning. På

Læs mere

Handelsvirksomhederne er optimistiske

Handelsvirksomhederne er optimistiske Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 20 Handelsvirksomhederne er optimistiske DI Handels medlemmer ser positivt på det kommende 3. kvartal 20, hvor forventningerne også generelt er højere

Læs mere

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor 29.11.2006 Notat 14571 Poul Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor Danmarks Statistik har netop udsendt tallene for lønudviklingen for den private sektor for 3. kvartal 2006. Den 12. december

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2001:19 22. november 2001 Generel firmastatistik 1999 Den generelle firmastatistik 1999 er den første statistik, der belyser samtlige reelt aktive firmaer i det danske erhvervsliv.

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK STATISTISKE EFTERRETNINGER GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2009:4 6. august 2009 Generel firmastatistik 2007 Se på www.dst.dk/se100 Resumé: I 2007 var der mere end 305.000 reelt aktive firmaer. Det er 7.000

Læs mere

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved Anerkendelse får seniorer til at hænge ved 43 procent af de ansatte i vandforsyningen er over 60 år gamle. Dermed ligger branchen langt over landsgennemsnittet på syv procent seniorer. Landets yngste branche

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen er faldet med 122.000 fuldtidspersoner siden toppunktet i 1. kvartal 2008. Faldet er mere end over dobbelt så stort som

Læs mere

Lønudviklingen 4. kvartal 2007

Lønudviklingen 4. kvartal 2007 07-0347 - poul - 28.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lønudviklingen 4. kvartal 2007 Lønudviklingen i den private sektor er stigende. For 4. kvartal 2007 viser Danmarks Statistik

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

PERSONALEOMSÆTNING 2014

PERSONALEOMSÆTNING 2014 16. JUNI 2015 PERSONALEOMSÆTNING 2014 STIGNING I PERSONALEOMSÆTNING I FORHOLD TIL 2013 Tilgangen af ansatte til virksomheder på DA-området var på 30,5 pct. i 2014, mens afgangen på DA-området var på 27,5

Læs mere

Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9.

Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9. Side 1 af 5 Indtjeningen Indtjeningen er illustreret ved afkastningsgraden på brancher, over tid og i forhold til EU9. Datagrundlag Kilder Kilde til afkastningsgraden er Købmandstandens Oplysningsbureau

Læs mere

Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension

Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension Risikoen for førtidspensionering og tidlig efterløn er meget afhængig af, hvilket erhverv man er ansat i. Rengøringsvirksomhed er det erhverv,

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Engroshandlen oplever fremgang

Engroshandlen oplever fremgang Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 DECEMBER Engroshandlen oplever fremgang Engroshandlen ligger 7 pct. højere i end i 26, når der ses på perioden januar til oktober. Beskæftigelsen følger

Læs mere

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2008 Industri 297

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2008 Industri 297 Industri Industri 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale

Læs mere

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland.

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Den nye kommunestruktur gælder først fra den 1. januar 2007. Det er dog muligt at beregne kommunernes beskæftigelsestal ud fra de opgørelser,

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Generel erhvervsstatistik Ændret erhvervsstruktur Den danske erhvervsstruktur har undergået en meget kraftig udvikling i løbet af de seneste årtier.

Læs mere

Udsigt til omsætningsløft i 2018

Udsigt til omsætningsløft i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JANUAR 19 Udsigt til omsætningsløft i Trods et mindre dyk i engroshandlens omsætning i 3. kvartal, ligger niveaet fortsat højere end i samme periode sidste

Læs mere

OPSVINGETS VINDERE OG TABERE MÅLT VED DEN BRANCHEMÆSSIGE

OPSVINGETS VINDERE OG TABERE MÅLT VED DEN BRANCHEMÆSSIGE 4. januar 2008 af Louise Hansen, Signe Hansen og Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 OPSVINGETS VINDERE OG TABERE MÅLT VED DEN BRANCHEMÆSSIGE BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsen er buldret i vejret siden

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

PERSONALEOMSÆTNING. Personalestatistik 2013 BASERET PÅ 2012

PERSONALEOMSÆTNING. Personalestatistik 2013 BASERET PÅ 2012 Personalestatistik 2013 BASERET PÅ 2012 ÅRLIG TIL-OG AFGANG PÅ DA-OMRÅDET Den samlede tilgang på hele DA-området var i 2012 20,8 pct., mens afgangen var 21,0 pct. Såvel til- som afgangsprocenten er i 2012

Læs mere

Branchekonjunkturanalyse - efterår 2010

Branchekonjunkturanalyse - efterår 2010 Den 18. oktober Branchekonjunkturanalyse - efterår Af økonomisk konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk Fremgangen er tilbage i dansk økonomi, men tempoet er ikke højt. Fremgangen dækker næsten hele erhvervslivet,

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

personaleomsætning Personalestatistik 2010 Baseret på 2009

personaleomsætning Personalestatistik 2010 Baseret på 2009 Personalestatistik 2010 Baseret på 2009 kraftigt fald I tilgangen Den samlede tilgang på hele DA-området var i 2009 15,4 pct., mens afgangen var 27,2 pct. Såvel tilgangen som afgangen var dermed lavere

Læs mere

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 APRIL Engroshandel: Godt og god start på Engroshandlen lå godt 3,4 pct. højere i end i, og den positive udvikling er fortsat ind i. De positive takter kan

Læs mere

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002 ARBEJDSMARKED 2002:7 21. februar 2002 Beskæftigelsesopgørelse på grundlag af ATPindbetalinger for 3. kvt. og foreløbig opgørelse for Antallet af offentligt beskæftigede er steget med 3.500 fuldtidspersoner

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 2003 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 1. januar 2002 var der 171.716 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2007 Industri 289

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2007 Industri 289 Industri 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industrien skaber en femtedel af samfundets værditilvækst Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra

Læs mere

Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år

Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år Beskæftigelsen er faldet med langt over 100.000 på et enkelt år Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er faldet med hele 18.500 fuldtidspersoner fra 1. til 2. kvartal 2009. I den private sektor er beskæftigelsen

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Væksten lader vente på sig i de private byerhverv År 2015 har for de private byerhverv generelt været en pose blandede bolsjer. Produktionen har samlet set stået stille,

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 April 2002 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 1. januar 2001 var der 170.014 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Fraværsstatistik 2014 BASERET PÅ 2013

Fraværsstatistik 2014 BASERET PÅ 2013 3. OKTOBER 2014 Fraværsstatistik 2014 BASERET PÅ 2013 LILLE FALD I SYGEFRAVÆR PÅ DA-OMRÅDET Sygefraværet på DA-området er faldet fra 6,9 dage til 6,8 dage pr. beskæftiget fra 2012 til 2013. Det svarer

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008 AMU aktiviteter i Region Midtjylland Resume 2004-2008 Formålet med dette notat er at undersøge baggrunden for udviklingen i AMU aktiviteten i Region Midtjylland i perioden 2004-2008, hvor der generelt

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling Industristatistik 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industrien skaber en femtedel af samfundets værditilvækst Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV 23. marts 2004 Af Martin Windelin direkte tlf.: 33 55 77 20 BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV Det økonomiske tilbageslag, som satte ind for ca. to år siden, har kostet omkring 47.000 arbejdspladser.

Læs mere

LØN- OG PRISSTATISTIK

LØN- OG PRISSTATISTIK LØN OG PRISFORHOLD Side 128 Statistisk Årbog 2000 LØN OG PRISSTATISTIK Tabel 1. Årlige prisstigninger i procent, fordelt på arter 9091 9192 9293 9394 9495 9596 9697 9798 9899 9900 0001 1.0 Lønninger (ekskl.

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere

LønStatistik 2. kvartal 2009

LønStatistik 2. kvartal 2009 Statistik-Nyt. kvartal 9. november 9 LønStatistik. kvartal 9 Udgives af Dansk Arbejdsgiverforening Vester Voldgade 79 København V Telefon: 9 Redaktion: Fini Beilin Stærkt aftagende lønudvikling - fra,

Læs mere

Beskæftigelse i procesindustrien

Beskæftigelse i procesindustrien Thomas Klintefelt, chefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 APRIL 218 Beskæftigelse i procesindustrien Beskæftigelsen i procesindustrien er steget i de seneste at beskæftigelsen stiger. Sammenfatning I perioden

Læs mere

personaleomsætning Personalestatistik 2012 Baseret på 2011

personaleomsætning Personalestatistik 2012 Baseret på 2011 Personalestatistik 12 Baseret på 11 Årlig til- og afgang på da-området Den samlede tilgang på hele DA-området var i 11 23,0 pct., mens afgangen var 21,7 pct. Sammenlignet med 10 er tilgangsprocenten i

Læs mere

Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer

Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer Branchemobilitet blandt NNFmedlemmer Analysen viser, at hovedparten af NNF-medlemmerne er ansat inden for industri samt handel & transportsektoren. Siden 2004 er der dog sket forskydninger i sammensætningen

Læs mere

af StrukturStatistik 2009.

af StrukturStatistik 2009. StrukturStatistik 2009 Detaljeret lønstatistik for året 2009 Dette nyhedsbrev sammenfatter resultaterne af StrukturStatistik 2009. Population Statistikken er baseret på lønoplysninger for ca. 610.000 lønmodtagere

Læs mere

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999.

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Nr. 8 maj 2000 Resumé Udiklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 5-9. Antallet af arbejdspladser steg

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIK. Fraværsstatistik 2015 BASERET PÅ 2014

FRAVÆRSSTATISTIK. Fraværsstatistik 2015 BASERET PÅ 2014 FRAVÆRSSTATISTIK sstatistik 2015 BASERET PÅ 2014 REKORDLAVT SYGEFRAVÆR PÅ DA-OMRÅDET et på DA-området er faldet fra 3,1 pct. til 2,9 pct. af den mulige arbejdstid fra 2013 til 2014, jf. tabel 1. Det svarer

Læs mere

1-2.1.1 Produktion, BVT og indkomstdannelse (10a3-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid

1-2.1.1 Produktion, BVT og indkomstdannelse (10a3-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid -.. Produktion, BVT og indkomstdannelse (a-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid Enhed: Mio. kr. Løbende priser P. Produktion A Landbrug, skovbrug og fiskeri B Råstofindvinding C Industri

Læs mere

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE

VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 2006 MEN DE BESÆTTES AF UNGE 8. oktober 27 af Kristine Juul Pedersen VÆKST I UFAGLÆRTE JOB I 26 MEN DE BESÆTTES AF UNGE Resumé: UNDER UDDANNELSE Umiddelbart ser det ud som om, den gunstige udvikling har gavnet bredt på arbejdsmarkedet,

Læs mere

Industrien i Danmark. Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012. Af de ca. 300.000 beskæftigede. 63 pct. af omsætningen skete på eksportmarkedet

Industrien i Danmark. Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012. Af de ca. 300.000 beskæftigede. 63 pct. af omsætningen skete på eksportmarkedet Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 Claus Andersen Industrien i Danmark Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012 Af de ca. 300.000 beskæftigede 63 pct. af omsætningen skete

Læs mere

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede Industri 1 Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal

Læs mere

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit JULI 2017 Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv 20 var et godt år for de private byerhverv

Læs mere

Engroshandlen fint fra start i 2017

Engroshandlen fint fra start i 2017 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 2 Engroshandlen fint fra start i 2 Engroshandlen fortsatte den positive trend fra 2 ind i de første måneder af 2. Omsætningen har dog fået et lille

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne 2009Q1 2009Q2 2009Q3 2009Q4 2010Q1 2010Q2 2010Q3 2010Q4 2011Q1 2011Q2 2011Q3 2011Q4 2012Q1 2012Q2 2012Q3 2012Q4 2013Q1 2013Q2 2013Q3 2013Q4 2014Q1 2014Q2 2014Q3 2014Q4 2015Q1 2015Q2 2015Q3 2015Q4 2016Q1

Læs mere

Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet

Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet Siden starten af 2013 har lønmodtagerbeskæftigelsen været stigende. Fra første kvartal 2013 til første kvartal 2015 er beskæftigelsen opgjort

Læs mere

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 DI s konjunkturbarometre for organisationens forskellige brancher er for nyligt kommet på gaden. I store træk melder de forskellige brancher om gode

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 449 Bilag 1. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser 127-grupperingen er den mest detaljerede Sammenhængen med DB07 Standardgrupperinger

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Industriens udvikling

Industriens udvikling Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 af Claus Andersen, Søren Kristensen og Ingeborg Vind Indhold Industriens udvikling ift. andre erhverv og i internationalt perspektiv Industriens

Læs mere

Private erhverv bruger mest rådgivning

Private erhverv bruger mest rådgivning Pernille Langgaard-Lauridsen, chefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Thomas Peter Sørensen, studentermedhjælp thps@di.dk, 3377 4633 MARTS 2017 Private erhverv bruger mest rådgivning Det offentlige og det private

Læs mere

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark Produktivitet Mette Hørdum Larsen, økonom i LO Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, 217 Solid og varig vækst sikres via produktiviteten Gennemsnitligt bidrag til BVT-vækst Pct.-point 3,5 3,

Læs mere

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV

ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 14. december 2006 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 ARBEJDSTID PÅ HOVEDERHVERV 1995-2006 Der har været stigninger i arbejdstiden for lønmodtagere i samtlige erhverv fra 1995-2006. Det er erhvervene

Læs mere

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang DI RÅDGIVERNE - ANALYSE September 2016 Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang I både det offentliges indkøb og det private erhvervslivs indkøb, udgør rådgivning 12 pct. af deres

Læs mere

Up-market-produkter kræver produktudvikling

Up-market-produkter kræver produktudvikling Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Up-market-produkter kræver produktudvikling Fire ud af ti eksportkroner kommer fra up-market-produkter, som kan oppebære højere priser end

Læs mere

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne 2009Q1 2009Q2 2009Q3 2009Q4 2010Q1 2010Q2 2010Q3 2010Q4 2011Q1 2011Q2 2011Q3 2011Q4 2012Q1 2012Q2 2012Q3 2012Q4 2013Q1 2013Q2 2013Q3 2013Q4 2014Q1 2014Q2 2014Q3 2014Q4 2015Q1 2015Q2 2015Q3 2015Q4 2016Q1

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIK 2014

FRAVÆRSSTATISTIK 2014 24. SEPTEMBER 2015 FRAVÆRSSTATISTIK 2014 REKORDLAVT SYGEFRAVÆR PÅ DA-OMRÅDET Sygefraværet på DA-området er faldet fra 3,1 pct. til 2,9 pct. af den mulige arbejdstid fra 2013 til 2014, jf. tabel 1. Det

Læs mere

Copyright Sund & Bælt

Copyright Sund & Bælt Copyright Sund & Bælt Indholdsfortegnelse Undersøgelsens formål Rapportens hovedkonklusioner Mange vil benytte broen over Femer Bælt Markederne udvides og omsætningen øges Optimal placering for virksomhederne

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015

Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i 2015 Nationalregnskabet i 4. kvartal Den 29. februar 2016 Fremgang i dansk økonomi 30.000 flere i job i BNP steg med 0,2 pct. fra 3. kvartal til 4. kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving og prisudvikling.

Læs mere

&+(! % 1,!2 * 0 %1* % 13 % % &0 %1 0 &!

&+(! % 1,!2 * 0 %1* % 13 % % &0 %1 0 &! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" #$ % %!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!&

Læs mere

Service er den store jobmotor

Service er den store jobmotor ANALYSE Service er den store jobmotor Beskæftigelsen er steget markant de senere år, og ledigheden er ved at være i bund. Fra 2. kvartal 2015 til 2. kvartal 2018 er der blevet skabt ca. 94.000 årsværk

Læs mere

Rekordmange jobs afhænger af eksport

Rekordmange jobs afhænger af eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 APRIL 2019 Rekordmange jobs afhænger af eksport 825.000 eksportrelaterede jobs i Danmark. Aldrig nogensinde før har så mange danske jobs været afhængige

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Nye nationalregnskabstal bekræfter, at der fortsat er fremgang i dansk økonomi. Der var pæn vækst i 1. kvartal 2010 og en overraskende om end

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Generel erhvervsstatistik Ændret erhvervsstruktur tjenesteydelserne er dominerende Den danske erhvervsstruktur har undergået en meget kraftig udvikling

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSESREGION NORDJYLLAND Marts 2008 BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7000 FLERE JOB PÅ ET ÅR Godt 7.000 flere job er der skabt i Nordjylland

Læs mere