PÆDAGOGISK PLAN VUGGESTUEN HIMMELBLÅ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÆDAGOGISK PLAN VUGGESTUEN HIMMELBLÅ"

Transkript

1 PÆDAGOGISK PLAN VUGGESTUEN HIMMELBLÅ 2011

2 Indholdstegnelse 1. Politiske mål dagtilbudsområdet 2. Forord 3. Hvem er vi? 4. Ledelse Ledelsesstruktur Ledelsesværdier Mål ledelsen 5. Værdigrundlag 6. Læringssyn Fælles læringssyn 0-6 år Dagtilbuddets læringssyn 7. Bakspejl status og tendenser 8. Tilgangen til læreplanstemaer 9. Pædagogisk Læreplan Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) Sociale kompetencer Sprog Krop & bevægelse Natur & naturfænomener Kulturelle udtryksmer og værdier 10. Evaluering af læreplanstemaer

3 1. Politiske mål Dagtilbudsområdet Alle børn i fællesskaber Fællesskabet er centralt alle børns trivsel, udvikling og læring. Vi vil der have fokus på den inkluderende praksis i dagtilbuddene, så der skabes miljøer, der til tilgodeser børns skellige udsætninger. Relations- og ressourcepædagogikken er grundlaget at arbejde inkluderende og at optimere indsatsen specielt børn med særlige behov. Sprog og sprogstimulering Gennem opkvalificering og en styrket pædagogisk indsats vil vi have fokus på at støtte alle børn i deres sproglige udvikling. De politiske mål er gældende 2011 og Baggrunden de politiske mål Dagtilbudsområdet har de seneste tre år arbejdet systematisk på at skabe helhed og sammenhæng i opgaveløsningen til gavn både børn og voksne. Helhed og sammenhæng har der tsat en høj prioritet i hold til tilrettelæggelsen af fælles mål og indsatser. Dagtilbudsområdet har primo 2011 udarbejdet de første Faglige kvalitetsoplysninger jf. Dagtilbudsloven. Resultaterne af dette arbejde peger i retning af, at området i den kommende 2- årige periode fokuserer på ovennævnte emner. Implementering af ICDP som fælles faglig platm det pædagogiske arbejde har givet området et bredt kompetenceløft, som giver mening i hverdagen. Dette arbejde skal tsætte, men skal samtidigt videreudvikles. Der er næste udviklingstrin en styrket indsats og yderligere fokus på en inkluderende kultur og praksis i dagtilbuddene. Brønderslev Kommune vedtog i november 2010 nye mål og rammer sprogvurdering og sprogunderstøttende pædagogisk indsats. Disse skal implementeres og udmøntes i praksis. I tilslutning hertil igangsætter Servicestyrelsen i 2011 et landsdækkende projekt om sprogvurdering og sprogstimulering målrettet det pædagogiske personale. Hovedmålet er at opkvalificere pædagogers og kommunale nøglepersoners arbejde med børns sprogudvikling. Dagtilbudsområdet vil der arbejde en sammenhængende indsats på området. Målet vil være at skabe fællesskab omkring de overordnede rammer og samtidig give frihed til at den enkelte institution kan arbejde med individuelle behov og interesser.

4 2. Forord I bifarten.. Først bærer vi dem og kører dem i barnevogn. Så sætter vi dem i klapvognen og bag på cyklen. Så smækker vi dem i autostolen og sætter dem i bussen, ærer dem en racer og giver tilskud til en knallert. --Det er da egentlig utroligt, at de stadig kun fås med fødder og ikke længst har udviklet de hjul, vi åbenbart mener, de har brug..

5 3. Hvem er vi? Vuggestuen blev bygget i 1968 og var i mange år en selvejende institution under Dansk Røde Kors. Vuggestuen er i dag en kommunal institution, som har plads til 35 børn i alderen 0 3 år. Vi er beliggende centralt midt i Brønderslev by og har en god legeplads. Vi modtager børn fra hele Brønderslev kommune. Der har i mange år været en lang venteliste til vuggestuen og vi er rigtig glade, at vi nu skal udbygges til næsten dobbelt størrelse. I starten af 2012 får vi plads til 65 børn, idet nabohuset bliver bygget sammen med den nuværende vuggestue. Det glæder vi os meget til. Byggeriet går i gang 1. august 2011 Vi har en vigtig funktion i at rådgive og vejlede nye ældre og ældre med specifikke behov. Da vi er eneste vuggestue i Brønderslev kommune har vi en specifik funktion, som betyder, at vi modtager børn med helt specielle behov, som har brug pædagogisk stimulation. Endvidere modtager vi fremmedsprogede børn og ældre. Vores børn er på fuld kost, som er ernæringsmæssigt og rigtigt sammensat efter alder. Maden er så vidt muligt, tilberedt uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, og tilberedt af økonoma ansat i vuggestuen. Børnene stimuleres i samvær med andre jævnaldrende børn og vi tilbyder helt specielle aktiviteter de 2-3 årige. Vi har en åbningstid fra hver dag. I et gammelt hus som vores har vi mange traditioner. De er dejlige at have og at videregive til vores børn, som en del af den danske kultur.

6 4. Ledelse Beskriv ledelsesstrukturen i dagtilbuddet: Vi er leder og souschef i vuggestuen og har delt konkrete arbejdsopgaver i mellem os. Andre ansvarsområder er uddelegeret til hele medarbejdergruppen. Beskriv nogle af de værdier, som ledelsen har og kom med konkrete eksempler: Et højt kommunikationsniveau Skaber tillid og ståelse hinanden og er grobund et godt arbejdsmiljø. Den gode daglige kommunikation fungerer, når alle påtager sig et ansvar den. Den daglige dialog og synlighed på stuerne er vigtig. Fælles ansvar og medansvar dagligdagen At inddrage / orientere medarbejderne i alle beslutninger Gennem indflydelse og medbestemmelse Åbenhed i alle processer Helt konkret gennem den daglige dialog, personalemøder og stuemøder. Alle har stor indflydelse på eget arbejde og mulighed kompetenceudvikling Medarbejderne er de fagligt dygtige og arbejder selv pædagogisk ud fra den fælles overordnede ramme, som er vores værdier. Ledelsen udviser tillid til medarbejdernes potentiale og evner til at nå et mål. Vi anerkender, når en medarbejder udviser initiativ. Giver sparring på evt. problemstillinger. Gennem MUS gives tilbagemelding på medarbejderens indsats. Vi / jeg er lyttende, indlevende og motiverende. Fokus på ressourcer frem begrænsninger Vi anerkender skellige behov, ressourcer og skellige udtryksmer hos den enkelte medarbejder. Det er vigtigt at sætte fokus på den gode historie. Hvilket mål på ledelsesområdet er der den kommende periode: Fokus på andring: Det allervigtigste opgave ledelsen lige nu er, at det bliver en god proces at udvide vuggestuen til næsten dobbelt størrelse. Det er vigtigt, at det bliver en god proces alle nuværende medarbejdere og kommende medarbejdere. Vi har planlagt en del mødevirksomhed i efteråret 2011, hvor vi langsomt kan takle den andring, som det bliver alle. Fokus på værdier: Vi har en rigtig god og velfungerende medarbejdergruppe med meget højt engagement, og det skulle helst blive sådan, så vi igangsætter muligvis også i løbet af efteråret 2011 en værdidebat og får nedskrevet nye leveregler og værdier, som vil gøre det nemmere at være ny medarbejder i Vuggestuen Himmelblå.

7 5. Dagtilbuddets værdigrundlag Vi anser det overordentligt vigtigt, at vi voksne er nærværende over vores børn i alle situationer, og at børnene samtidig oplever det nærvær fra en voksen, som er så uhyre vigtigt deres selvopfattelse. I praksis bruger vi ICDP som metode. Det er vores pligt som voksne at skabe rum børnenes udvikling. Det er vigtigt, at de udvikler kompetencer, og at vi giver dem redskaber til at møde verden. For at vores børn kan udvikle sig i samspil med andre børn og voksne er det en udsætning, at de føler sig trygge i vores miljø. Gensidig åbenhed og positivitet og god tid til at snakke med hinanden. Vi er imødekommende og åbne over nye slag og ideer. Vi tror på, at trygge ældre giver trygge børn. Det vigtigste at få skabt i et ældresamarbejde er uden tvivl tilliden. Når ældrene afleverer deres guldklump her, skal de helst have fuld tillid til, at vi gør det allerbedste vi kan. Et tillidshold, som det er vores opgave at skabe. Ved mødet med nye ældre tager vi hensyn til evt. vaner, som barnet har hjemme i fuld ståelse af, at ældrene kender deres barn bedst. Det er vores opgave at ha positive ventninger og ingen domme over nye ældre. Udpluk af værdiplan udarbejdet Evalueres hvert år.

8 6. Læringssyn Fælles læringssyn 0-6 år Læring er en livslang udviklingsproces. Vi anerkender, at barndommen er den periode i et menneskes liv, hvor der sker størst læring. I kommunens dagtilbud skal der tilbydes udviklende aktiviteter og processer, der understøtter, uddrer og stimulerer børns læring. Det skal ske i respekt, at børnene selv skal være aktive i deres læringsproces, og at leg er en dominerende del heraf. De voksne har ansvaret rammerne omkring børnenes læring. Der skal tilbydes gode læringsrum børnenes alsidige udvikling både personlighedsmæssigt, socialt, intellektuelt og fysisk. Læring skal ske i en tryg og rar atmosfære præget af glæde og omsorg. Der skal være mulighed dybelse og engagement, og at afprøve nysgerrighed og at øve sig ud i en bred vifte af udviklende aktiviteter. De fysiske rammer skal virke inspirerende og motiverende. Vi anerkender, at læring sker i et tæt samspil med barnets nære relationer til andre børn og voksne, og at barnets oplevelse af selvværd er vigtigt barnets læring. Børnene skal der mødes af anerkendende voksne, som motiverer, understøtter og uddrer den enkeltes udviklingsog læringsmuligheder med udgangspunkt i det enkelte barns ressourcer og potentialer. Børnene skal sikres mulighed succesoplevelser med egen læring og føle sig værdifulde i et kulturelt og socialt fællesskab. De voksne skal være bevidste omkring deres funktion som værdifulde rollemodeller børnene.

9 Vuggestuens læringssyn Vi understøtter børnenes naturlige nysgerrighed. Vi viser respekt barnets engagement. Vores hus og legeplads er indrettet, så der er mulighed udskning og leg. Vi skal påtage os ansvaret børnenes sociale udvikling. Det er vigtigt, at vores børn har mulighed at kunne indgå i skellige børnefællesskaber. Både fællesskaber som børnene selv danner og fællesskaber som de voksne er garant via skellige aktiviteter. Det er vigtigt at alle børn får mulighed et socialt tilhørshold i børnegruppen. Børnene tilhører en stue med børn og faste voksne. Herudover kan børnene lege på tværs af stuerne Vi skal være rummelige og lydhøre og understøtte alle børn i deres færden frem mod næste skridt i tilværelsen, nemlig at blive 3 år og starte i børnehave. Et højt engagement og høj pædagogisk faglighed blandt medarbejderne gør det i høj grad muligt. Vi skal sætte fokus på alle børns kompetencer og potentialer og ruste børnene til livet uanset udsætninger. Vores børn møder en dagligdag fuld af glade oplevelser og positive voksne. Humor og glæde har god plads. Det er vigtigt, at vi ser barnet i sig selv, og at vi ser det enkelte barn og dets behov. Gennem ICDP har vi fokus på den vigtige relation.

10 7. Bakspejl status og tendenser I år skal 5 medarbejdere på niveau 2 i ICDP og nye medarbejdere introduceres til ICDP på stuemøder og personalemøder.. Vi viser videoer hinanden og giver hinanden feedback herpå. Ved altid at tage udgangspunkt i samspilstemaerne i ICDP skabes der god kontakt til barnet. Vi oplever, at vi i dagligdagen ser mange stjernestunder, når vores opmærksomhed er hos barnet og nærværet. Vi oplever, at det giver overskud hos både børn og voksne i dagligdagen at være opmærksom på samspilstemaerne. De positive og tætte relationer opstår i det nærværende samvær. Vi har vist videoer, som beskrev de fleste samspilstemaer på et ældremøde. Det gav god respons. Samtidig fik ældrene et indblik i ICDP. Vi har i år lavet nye mål i alle læreplanstemaer. Målene tager udgangspunkt i praksis og er fremadrettede og er der nemmere at evaluere på. Samtidig tager de udgangspunkt i det fagligt pædagogiske. Vi har lavet en køreplan evaluering af læreplanstemaerne. Vi afholdt pædagogisk dag i maj og alle var med til at udarbejde nye læreplanstemaer. Dette var en rigtig god proces, som håbentligt flytter fokus fra den praktiske evaluering til den pædagogiske. Vi har i den løbne periode haft meget fokus på dokumentation og evaluering og har netop haft en rigtig god proces omkring udarbejdelse af læringsmål. Læringsmålene har gjort, at vi nu meget mere overvejer, hvad vi sætter i gang i hold til læreplanstemaerne. Vi har haft emneuger og mange løb, som direkte relaterer til læreplanstemaerne.

11 8. Tilgangen til læreplanstemaer BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING Vores børn skal opleve, at de gør en skel. Vi skal vise og anerkende alle livets facetter glæde, konflikt, fællesskab, samspil, sorg, drømme, venskab. Vores børn skal opleve anerkendelse og accept deres indsats, og samtidig opleve de grænser, der nødvendigvis må sættes, når man skal være sammen i et fællesskab. SOCIALE KOMPETENCER Vores børn skal udvikle sig i samspil med andre børn og voksne Vi skal give børnene oplevelsen af, at høre til her og være en del af et fællesskab. SPROG Vi skal give vores børn sproglige udsætninger til at blive stået af både børn og voksne. Vi skal støtte børnene i at sætte ord og begreber på deres oplevelser. Vi skal understøtte vores børn i at sige til og fra. KROP OG BEVÆGELSE Vores børn skal opleve glæde ved at være i bevægelse Vores børn skal ha` mulighed at blive uddret på deres motoriske færdigheder NATUREN OG NATURFÆNOMENER Vores børn skal lære naturen at kende med alle sanser Vores børn skal opleve naturen som rum leg, oplevelse og udskning KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER Vores børn skal ha` adgang til materialer og redskaber, som kan give oplevelser og bidrage til skabende aktiviteter Traditioner, musik, bøger, billeder skal være med til at gi vores børn kendskab til skellige kulturelle udtryksmer og værdier

12 TEMA BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING (PERSONLIGE KOMPETENCER) Vi skal vise og anerkende alle livets facetter glæde, konflikt, fællesskab, samspil, sorg, drømme, venskab. Vi skal skabe tryghed og kærlige rammer det enkelte barn, samt have ståelse det enkelte barns behov og skelligheder. At børnene får en oplevelse af fællesskab, samspil, venskab, bordskik og almene manerer, når man sidder og spiser sammen med andre. Vision Mål Sammenhæng: Børnene påbegynder læring af de sociale spilleregler og færdigheder omkring spisesituationen. Færdigheder som også kan overføres til andre sociale sammenhænge. - Børnene skiftes til at hente mad og dække bord, samt efterfølgende køre ud med madvognene igen. Vi øver børnenes navne på de andre børn med det barn, der dækker bord. - Børnene øser så vidt muligt selv mad op, og sender videre til næste barn. Afhængigt af barnets alder og færdigheder. - Børnene venter så vidt muligt på at alle ved samme bord bliver færdige med at spise. - Børnene skiftes til at vælge farve på kludene. Tiltag - Børnene kan dække bord med mindre og mindre støtte. - Børnene hjælper hinanden. - Børnene tager hensyn til hinanden. - Børnene sender maden videre. - Børnene hyggesnakker. - Børnene leger videre sammen bagefter, med den/dem de har siddet sammen med ved bordet. - Børnene så vidt muligt bliver siddende til alle ved bordet er færdige. -Børnene kan navnene på hinanden. Stuerne har løbende en snak om, hvilke opgaver børnene skal have, differencieret efter det enkelte barn. - De overordnede retningslinjer spisningen diskuteres på p-møder og fagmøder. - Retningslinjer det enkelte barn og børnegruppen på stuerne,diskuteres på stuemøder. Tegn Udviklingsområder (Særligt fokusområde) Organisering

13 TEMA SOCIALE KOMPETENCER At vores børn udvikler sig i samspil med andre børn og voksne. At børnene lærer at indgå i sociale sammenhænge, og at vi skaber nogle stunder, hvor børnene lærer at respektere og tage hensyn til hinanden. Vision At børnene får en begyndende ståelse andre og sig selv. Mål Sammenhæng: - Anerkendelse og bevidstgørelse af handlinger, der fremmer det sociale samspil i barn/voksen relation. - Lave visuelle tegninger af ansigts udtryk sammen med børnene. - Finde bøger omkring humørmæssige begreber sammen med børnene. - Stemmeføring, overspille situationer. F.ex Bukke Bruse. - Spejle sig i hinanden. Tiltag Tegn - Når et barn kan trøste og give omsorg til et andet barn. - Glæden ved at se hinanden. - Have evnen til at sige til og fra verbalt og nonverbalt. - Færre konflikter børnene imellem. - Anerkendelse og bevidstgørelse af handlinger, der fremmer det sociale samspil børnene imellem. - Observere de skellige interaktioner børn/børn imellem og videregive det til personalegruppen. - Dokumentation: Video/billeder - Gå på biblioteket stuevis - Lave ansigter stuevis Udviklingsområder (Særligt fokusområde) Organisering

14 TEMA SPROG Vi skal give vores børn sproglige udsætninger til at blive stået af både børn og voksne. Vision At styrke barnets sproglige udvikling. Mål Sammenhæng: Give barnet ståelse rytme i sproget. Vi har fokus på hele børnegruppen 0-3 år. - Gå på biblioteket og låne bøger med rim og remser. - Visualisere rim og remser v.h.a. billedillustrationer. - Lægge symboler rim og remser i kufferten. - Lave rim og remse-bøger til børnene. - Lave rim og remser med børnene. Tiltag - Barnet kommer med rim og remse bogen. - Barnet går rundt og rimer og remser. - Barnet udviser glæde ved sproget. - Børn uden sprog udviser, at de har stået rim og remser v.h.a. fagter. F.ex klappe-kage. Tegn - Tale langsomt og tydeligt, på den måde at hjælpe de to-sprogede børn. - Husk gentagelser af rim og remser (vigtigt!) Udviklingsområder (Særlige fokusområde) - Rim og remser bliver brugt dagligt. - Ansvaret at der bliver lavet rim og remser ligger hos den enkelte voksen. Organisering Rammer udførsel, opfølgning, evaluering, ressourcer m.m.

15 TEMA KROP & BEVÆGELSE Vores børn skal opleve glæden ved at være i bevægelse og bruge egen krop. Vision At barnet får en god oplevelse ved selv at gå. Mål At legepladsen skal være et uddrerne sted at være både store og små børn. Sammenhæng: Børnene får mulighed at stimulere skellige sanser. Tiltag - Gå ture. De lægges ind på månedsplanen. - Snakke om de ting, vi ser på turen. - Ændre fokus fra gå-turen til oplevelserne undervejs. - Fortælle børnene om den planlagte tur. - De voksne opdrer det enkelte barn til skellige aktiviteter på legepladsen. - De voksne planlægger aktiviteter på legepladsen, som tilgodeser alle sanser. F.ex OL, vandkampe, leg i sandkassen, sove i telt, spisning, indianerleg, sanglege, finde dyr, undersøge planter og buske o.s.v. - De voksne sørger at legetøj, biler, cykler o.lign er uddrende og udviklende børnene. - Der tages billeder og videoklip fra aktiviteter og leg på legepladsen. Både gruppebilleder og enkelt billeder. Disse sættes i barnets bog, der laves opslag og vises videoklip. - Børnene har lysten til at gå en tur. Evt. opdrer de selv til en gå-tur. - Børnene snakker om, hvad de har oplevet på turen. - De udviser glæde Tegn

16 - Børnene nemmer den gode oplevelse ved at bruge sin krop. De bliver bevidst om egen evne. - Børnene opdrer de voksne til at ville ud på legepladsen. - Børnene udviser glæde ved at lege på legepladsen. - Børnene udviser interesse billeder og videoklip. - Børnene tæller om deres oplevelser. - Styrke de smås fysiske evne til at gå - Forberede børnene på det videre institutionsliv. Udviklingsområder (Særligt fokusområde) - De voksne får en snak om, hvad legepladsen skal indeholde, når den skal udvides. - De voksne får en snak om hvilke biler, cykler m.m der skal satses på at bruge på legepladsen. - Have klapvogn og papir til næserne med. - Antallet af voksne skal afpasses det antal børn der vælges at tage med. Dette gælder også ved af- og påklædning i garderoben. Organisering - Der nedsættes et legepladsudvalg blandt personalet, som kommer med slag til legepladsen. De henter inspiration ved besøg i andre institutioner. - De ansvarlige legepladsen får ryddet op og sorteret i det vi har nu. - Den enkelte kontaktpædagog/stuen sikrer, at det enkelte barn bliver uddret på legepladsen. - Stuerne og Tværsgruppeplanlæggerne skal tænke aktiviteter ind på legepladsen i hverdagen. - Den enkelte kontaktpædagog/stuerne sørger at tage billeder og videoklip. - Tværsgruppeplanlæggerne bestemmer, hvem der tager billeder og videoklip ved tværsgruppeaktiviteter.

17 TEMA NATUR & NATURFÆNOMENER Vores børn skal opleve naturen som rum leg, oplevelse og udskning. Vision At få kendskab til smådyr på legepladsen Mål Sammenhæng: Skabe interesse smådyr. Pirre børnenes nysgerrighed, samtidig med at der skabes trolighed. Fokus på de 2-3 årige. - Barnet er med til at finde materialer. - Barnet er med på biblioteket. - Snakke om krible-krable, og ser billeder - Lave sangbog om dyrene, og synge dem. - Børnene medbringer glas hjemmefra. Vi laver huller deri. - Vi finder smådyr på legepladsen og plukker græs. Dyr og græs kommes i glassene. - Barnet deler sin viden/oplevelser med voksne og andre børn. - Børnene viser interesse, peger og tæller om de ophængte billeder de etrækker. - De synger sange om edderkopper og mariehøns. - Vi vil søge at mindske frygten smådyr, da vi oplever at nogen børn er angst f. ex fluer. - Udvide børnenes kendskab til dyrene, og hvordan de lever. Tiltag Tegn Udviklingsområder (Særligt fokusområde) - Emnet tages op hvert år på hver enkelt stue. - De voksne planlægger tur til biblioteket - Den enkelte stue planlægger, hvem der er primær-personen emnet. - De voksne aftaler, hvem der laver sangbog, samt giver besked om glassene. Organisering

18 TEMA KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER Traditioner, musik, bøger, billeder skal være med til at give vores børn kendskab til skellige kulturelle udtryksmer og værdier. Vision At introducere børnene en del af den danske kultur, der knytter sig til julen. Mål At børn og bedsteældre får en fælles oplevelse i vuggestuen. En særlig dag, hvor barnet inviterer voksne, som har en betydning i deres liv og er fælles om en oplevelse. Vi har fokus på de 2-3 årige. Sammenhæng: Vi afholder et arrangement børn og bedsteældre Tiltag - At børnene laver kalenderlys og dekorationer sammen med bedsteældrene - At vi går i kirke og hører om julens budskab, med efterfølgende julehygge, julesange o.s.v. - Vi bager pebernødder med børnene. - Vi spiser risengrød og ris-á-la-mande - Vi sætter risengrød ud til nissen - Julius på besøg hjemme hos børnene, hvor der bliver skrevet om, hvad der er egået hos det enkelte barn. - Vi klipper og klistrer. - Julefrokost med traditionelle danske retter - Danse omkring juletræet - Synger julesange og læse julebøger. - At barnet er med til at lave indbydelser. - At der tages billeder af alle beredelser og besøget. - At vi som voksne italesætter begivenheden over tid og flere gange. - At børnene deltager i alle beredelser.

19 - Børnene genkender/ synger med på julesange - Børnene snakker om juletræ/julemand/nissen - Fortæller om Julius. Tegn - Barnet viser entusiasme og glæde. - Barnet taler om besøget før og efter. - Barnet viser interesse billederne - Have fokus på om mængden af tiltag passer til børnenes udviklingstrin. Udviklingsområder (Særligt fokusområde) - At vi voksne snakker om fokus og udgangspunkt de voksnes eller børnenes? - Stuevis og i Tværsgruppen Organisering - Arrangementet afholdes altid sidste fredag i november. Indbydelsen sendes sidst i oktober af hensyn til bedsteældrene (stuernes ansvar) - Tværsgruppen bruger en tværsgruppedag på at bage (nov.) - Tværsgruppevoksne organiserer indkøb og planlægger aktiviteterne til dagen. - Tværsgruppevoksne organiserer de voksnes arbejdsopgaver på selve dagen.

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013 Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan 2011-2012 & fokuspunkt for 2013 Indledning for læringsmål 2011-2012 Den integrerede Børneinstitution Køjevængets perspektiv for den pædagogiske læreplan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk Plan. Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE

Pædagogisk Plan. Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE Hedelundsgade 2 9700 Brønderslev tlf. 99 45 57 85 Leder: Lene Hardahl www.hedelundsgade.dk Dagpasningsområdet 2 1. Politiske mål Dagtilbudsområdet

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: DAGPLEJENS LÆREPLANER 2017 Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: Dagtilbudsloven 8: Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Dagpasningsområdet 2013

Dagpasningsområdet 2013 Dagpasningsområdet 2013 Indholdstegnelse 1. Politik Dagtilbud Politiske mål dagtilbudsområdet 2. Forord 3. Hvem er vi? 4. ledelse Ledelsesværdier Mål ledelsen 5. Værdigrundlag 6. Læringssyn Fælles læringssyn

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Pædagogisk Plan. Idrætsbørnehaven Lærkereden. - vi vægter leg, idræt og bevægelse

Pædagogisk Plan. Idrætsbørnehaven Lærkereden. - vi vægter leg, idræt og bevægelse - vi vægter leg, idræt og bevægelse Dagtilbudsområdet 2013 Indholdstegnelse 1. Politik Dagtilbud Politiske mål dagtilbudsområdet 2. Forord 3. Hvem er vi? 4. Ledelse Ledelsesværdier Mål ledelsen 5. Værdigrundlag

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid og empati. Vi gir omsorg, varme,

Læs mere

PÆDAGOGISK PLAN. Skriveskabelon

PÆDAGOGISK PLAN. Skriveskabelon PÆDAGOGISK PLAN Skriveskabelon Dagtilbudsområdet 2013 Velkommen til Asaa Børnehave Pædagogisk Plan 2013 Dagpasningsområdet Indholdstegnelse 1. Politik Dagtilbud Politiske mål dagtilbudsområdet 2. Forord

Læs mere

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå.

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Disse værdier og vores praksis evalueres en gang årligt i oktober måned NÆRVÆR Vi anser det for overordentligt vigtigt at vi voksne er

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Dagtilbudsområdet Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Udfyldes af institutionen Tilsynets tilføjelser Evaluering læreplanstemaer Hvilke erfaringer gjorde I jer med evalueringen af læreplanstemaerne?

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Daginstitutionen Ejbyvang

Daginstitutionen Ejbyvang Daginstitutionen Ejbyvang Pædagogiske mål og værdier: At barnet forlader Ejbyvang med så mange kompetencer som muligt, til at klare sig videre i livet Nærvær: Gennem anderkendelse, respekt, udfordring

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012

Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012 Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012 Læreplaner overordnet: Læreplaner 2012: I 2007 blev skriftlige læreplaner en del af dagtilbudsloven og den skal indeholde beskrivelser af følgende: Dagtilbuddets

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

i skole Dit barn skal snart

i skole Dit barn skal snart Dit barn skal snart i skole Her kommer inspiration til, hvordan du som forældre kan hjælpe med at understøtte dit barn i overgangen fra børnehave til skole og SFO Frederiksberg Kommune vil gerne hjælpe

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner Eventyrhusets læreplan og handleplaner 2016-2017 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner er lovmæssigt fastlagt i dagtilbudsloven. Vi skal beskrive mål for børnenes læring indenfor følgende 6 temaer: 1.

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere