ANSTÆNDIGE BANKER, TAK!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANSTÆNDIGE BANKER, TAK!"

Transkript

1 ANSTÆNDIGE BANKER, TAK! Marts 2011 Der bor et lille dyr i din bank. Det spiser dine penge, uden du opdager det. Vi kalder det pungdyret. Hjælp Forbrugerrådet med at fange pungdyret, så vi kan få anstændige forretningsmetoder i bankerne.

2 Forbrugerrådets ønsker til anstændige banker Der er sket en hel del regulering af banksektoren de seneste par år. Men reguleringen har i hovedsagen været rettet mod bankernes ledelse og finansielle polstring, og kun i meget ringe grad mod forbrugerbeskyttelse, priser og markedsføring. Her har Finanskrisen afdækket et stort behov, som må indhentes. Vi står nu med en unik historisk mulighed for at rydde op i banksektoren og sikre forbrugerne fair vilkår, reel beskyttelse og stabile banker. Bankerne har store indtægter fra skjulte gebyrer og provisioner, som de færreste kender til. Det gælder, når du betaler, låner og sparer op. Resultatet er alt for høje priser, en svækket samfundsøkonomi, vildledning frem for rådgivning og utryghed for kunderne. Betalingsområdet er en milliardindustri med alt for høje priser, fordi bankerne samarbejder i stedet for at konkurrere. De frigjorte ressourcer fra digitalisering kommer bankerne og ikke samfundet til gode. Der er brug for at alle priser kommer frem i lyset, at gebyrmisbrug og bankvildledning stoppes og for forbrugerbeskyttelse som virker.

3 Prisen frem i lyset! - Slut med skjulte provisioner og omkostninger, der dræner din økonomi. 1. Vi vil se prisen Når banken giver rådgivning om pengeanbringelser, skal den altid oplyse de årlige omkostninger, både i kroner og procent. Den årlige gebyroversigt skal indeholde de provisioner som banken tjener på dig. Borgernes samlede pensionsopsparing nærmer sig milliarder kroner. Alligevel bliver der i dag ikke oplyst om prisen, når banken, pensionsselskabet eller andre sælger investeringsprodukter. Der er derfor ingen tilskyndelse for bankerne og pensionsselskaberne til at tilbyde produkter om opsparing og investering med lave omkostninger, og hver promilles ineffektivitet koster forbrugerne 3 milliarder kroner hvert år. For at markedskræfter kan fungere på dette område, skal prisen være synlig, når der handles. Vi skal have ÅOP (årlige omkostninger i procent) og ÅOK (årlige omkostninger i kroner) indført som standardoplysning for alle former for opsparing og investering. Det giver fair priser.

4 Stop bankvildledning! - Slut med falske løfter, dårlige råd og 48 sider med småt. 2. Afskaf sammenblanding af rådgivning og provision Når banken rådgiver om investerings- og opsparingsprodukter, må den ikke modtage provision fra produktleverandøren. Betalingen for det udførte arbejde skal i stedet opkræves direkte fra kunden. Ved rådgivning og salg sker der en konfliktfyldt sammenblanding af interesser, og de to forhold må skilles ad. Et eksempel på hvorfor: Hvis forbrugeren vælger at købe statsobligationer for kroner, tjener bankens et engangsbeløb på 150 kroner. Hvis forbrugeren overtales til at købe et produkt som fx Jyske Hedge Markedsneutral Obligation, er indtjeningen ca kroner om året. Et andet eksempel er bankernes generelle anbefaling af lånefinansieret pensionsopsparing, der for flertallets vedkommende vil give tab. (Dokumenteret i Forsikrings og Pensions rapport fra 2008). Banken er derimod sikker på at tjene på opsparingen, selv om forbrugeren taber på den. Derfor bør rådgivning og provision skilles ad. 3. Markedsføringslov på det finansielle område Det finansielle område skal omfattes af markedsføringsloven eller tilsvarende regler. Der reklameres på internettet, med store bannere i det offentlige rum og med personlige breve til kunder, som har penge stående eller friværdi. For når produktet er kompliceret, når omkostningerne er ukendte, og når risikovurderinger er nyt for de fleste, så bliver den nemme visuelle kommunikation afgørende for mange købsbeslutninger. Derfor pakkes de fleste investerings/opsparingsprodukter da også ind i farvestrålende glitterpapir, med stigende kurver og optimistiske forudsætninger. Hvem vil ikke gerne have 10 %, når alle andre får det halve? Risici og forbehold flyttes væk eller fremtræder i noteform, ofte i svært forståeligt sprog. Og når resultatet så bliver et tab og det hænder føler forbrugeren sig ført bag lyset. Derfor skal der være effektive markedsføringsregler for finansielle produkter, så forbrugerne kan stole på den information, de får.

5 Stop gebyrmisbruget! - Bankerne scorer kassen, når du betaler. 4. Rimelige priser for at betale Der skal konkurreres om at tilbyde Betalingsservice bedst og billigst. Indtil da må priserne reguleres I stedet for at konkurrere har bankerne oprettet et fælles selskab (Nets, tidligere PBS) på betalingsområdet. En af konsekvenserne er, at danske forbrugere og virksomheder betaler omkring 1 mia. kr. om året eller ca. 5 kr. pr. betaling for at benytte bankernes Betalingsservice. I lande som Holland og Tyskland, hvor der konkurreres på betalingsområdet, tilbydes betalingsservice-løsninger til omkring en ottendedel af, hvad det koster i Danmark. Der er brug for en reform af betalingsområdet og indtil da må priserne reguleres. 5. Dankortet skal fremtidssikres Brugerbetaling skal tillades på de internationale betalingskort. Bankerne må opkræve langt højere gebyrer fra butikkerne, når et MasterCard Debet eller American Express køres gennem terminalen, end når der betales med Dankort. Derfor lokkes kunderne med forsikringsordninger, rabatprogrammer og andre fordele til at betale med internationale kort. I værste fald kan udviklingen medføre en årlig milliardregning til alle forbrugere i form af højere varepriser. Det danske forbud mod at opkræve gebyr fra brugerne af de internationale kort forstærker udviklingen ved at skjule de høje gebyrer og tvinge butikkerne til at sprede omkostningen ud på alle kunderne i form af højere priser. Derfor skal vi tillade brugerbetaling på de internationale kort, så det billige Dankort bliver beskyttet mod urimelig konkurrence. 6. Gebyrerne skal være fair Virksomheder skal altid tilbyde en gebyrfri måde at betale på Misbrug af betalingsgebyrer bliver stadigt mere udbredt, i takt med at flyselskaber, forsikringsselskaber, koncertarrangører, finansieringsselskaber, teleselskaber og alle

6 former for netbutikker er begyndt at opkræve betalingsgebyrer af kunderne. Det er OK, at kunder der vælger at betale på de dyreste måder selv betaler en merpris for det. Men det er ikke OK at de kunder der vælger at betale på de billigste måder også skal betale et gebyr. På den måde bliver betalingsgebyret en skjult prisforhøjelse, som gør det svært at sammenligne og finde det bedste tilbud. Der bør altid tilbydes en gebyrfri måde at betale på som er nem at anvende. Forbrugerbeskyttelse der virker! - Det skal koste at snyde. Du skal have krav på erstatning, når banken har overtrådt loven 7. Forbrugerbeskyttelsesregler skal virke Der skal være konsekvenser for banken når regler om forbrugerbeskyttelse overtrædes, og de skal fastsættes ved lov. Mange klager i Pengeinstitutankenævnet afvises på grund af manglende bevis. Dette sker til trods for, at bankerne er forpligtede til at indgå væsentlige aftaler på skrift og dokumentere deres rådgivning. Alligevel er det forbrugeren der står med bevisbyrden, når banken har givet mangelfuld eller forkert rådgivning et bevis, der netop mangler, når banken har forsømt at dokumentere, hvad der er sket under rådgivningen. Det får derfor alt for ofte ingen betydning for forbrugerne, når deres bank overtræder regler om forbrugerbeskyttelse. Det bør slås fast, at banken har bevisbyrden, når reglerne om skriftlighed er tilsidesat. Samtidigt har ingen danske forbrugere fået kompensation, selv når banken systematisk har tilsidesat sin pligt til at oplyse om alle omkostninger på investeringsbeviser. Som forbruger burde man have krav på at få tilbagebetalt omkostninger, der ikke er blevet oplyst.

7 8. Tilsyn med bankerne skal styrkes Det skal give bøder, når forbrugerbeskyttelsesregler overtrædes. I Danmark er der aldrig givet en bøde for overtrædelse af forbrugerbeskyttelsesregler på det finansielle område. Når en lovovertrædelse opdages, modtages blot en påtale om at rette op på forholdet. Det står i grel modsætning til det øvrige erhverv, hvor markedsføringsloven gælder, og hvor der regelmæssigt især af Forbrugerombudsmanden gives præventive bøder for selv mindre forseelser. En finansiel virksomhed har derfor ingen økonomisk tilskyndelse til at overholde lovens regler, og indirekte sker der en opfordring til at anvende princippet går den, så går den. 9. Betalingskort skal være sikre Der skal være regler for virksomheders genbrug af kundernes kortoplysninger Stadigt flere virksomheder genbruger kundernes kortoplysninger til at indkræve betaling for tilbagevendende regninger som mobiltelefoni og abonnementsordninger. Det betyder som noget nyt at kortbetalinger ikke altid skal iværksættes af forbrugeren, men at virksomheder nu også kan gøre det. Forbrugerbeskyttelsen er ikke fulgt med udviklingen og genbrug af kortoplysninger har givet store problemer. Hvis forbrugerne fortsat trygt skal kunne udlevere deres kortoplysninger på nettet er det afgørende, at der bliver fastsat klare regler for virksomheders træk på kundernes konti.

8 10. Samfundsinteressen skal styrkes Der bør etableres et nationalt betalingsråd efter hollandsk forbillede Gennem samarbejdet i Nets og Finansrådet har bankerne enorme ressourcer til at varetage bankinteressen på betalingsområdet. Det er en udfordring for virksomheder der ønsker at komme ind på betalingsmarkedet med nye innovative løsninger. Det er også en udfordring for forbrugere, butikker og virksomheder når der skal vedtages regler på området, drøftes produktstandarder eller stilles krav til betalingssystemer. Danmark står overfor en lang række udfordringer på betalingsområdet i form af nye fælleseuropæiske produktstandarder, som kan få vidtrækkende betydning i Danmark. Samtidig rejser nye betalingsformer, som fx sammensmeltning af mobil og betalingskort, kontaktløse kort og e-penge, spørgsmål om sikkerhed, tilgængelighed, konkurrence og privacy. Men forbrugere, butikker eller virksomheder bliver aldrig hørt. Der er brug for en stærk institution, hvor de forskellige interesser på betalingsområdet kan blive drøftet og løsninger til fælles bedste fundet. Yderligere information: Afd.chef Vagn Jelsøe cheføkonom Carsten Holdum eller økonom Troels Hauer Holmberg Se også vores facebookside på facebook.com/anstaendigebanker

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 I det følgende kan du læse om, hvad du bør være opmærksom på, når du investerer, og hvilke overvejelser du bør

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Forord. God læsning! Benny Engelbrecht forbrugerordfører. Side 2

Forord. God læsning! Benny Engelbrecht forbrugerordfører. Side 2 Side 1 Forord Man skal ikke lovgive om alt, men Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt har slået fast, at politikere skal have mod til, at blande sig i samfundets udvikling. Vi skal ikke være

Læs mere

FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING

FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD V/HENRIK ØE 3 1.0 INDLEDNING 5 TILSYN 2.0 NY LOVGIVNING 6 3.0 RETNINGSLINJER, VEJLEDNINGER MV. 7 4.0 INTERNATIONALT TILSYNSARBEJDE 12

Læs mere

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen.

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen. Boligudvalget L 177 - Svar på Spørgsmål 28 Offentligt Spørgsmål A: Ministeren bedes uddybe besvarelsen af de spørgsmål, der er stillet til lovforslaget med særligt vægt på svarene vedrørende skimmelsvamp,

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014

TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014 TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014 DET TALTE ORD GÆLDER Tak for invitationen til at tale her i dag Overskriften for dagens konference

Læs mere

Mange tilbud vedrører pensionsopsparing, muligheden for at få nyt eller flere betalingskort eller en form for (ekstra) forsikring.

Mange tilbud vedrører pensionsopsparing, muligheden for at få nyt eller flere betalingskort eller en form for (ekstra) forsikring. Forbrugerpanelet om bankers salgsinitiativer Knap hver anden respondent (45%) er inden for de seneste fem blevet kontaktet en eller flere gange af deres bank med tilbud om produkter, de ikke allerede havde.

Læs mere

F.A.Q. - Mobile Pay Online

F.A.Q. - Mobile Pay Online F.A.Q. - Mobile Pay Online MobilePay-bruger Hvordan betaler jeg med MobilePay, når jeg handler på nettet? Kan man kun handle i danske webshops? Hvorfor skulle jeg betale med Mobile- Pay i stedet for mit

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 256 Offentligt. Erhvervs- og Vækstministeriet EVALUERING AF LOV OM EN REJSEGARANTIFOND

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 256 Offentligt. Erhvervs- og Vækstministeriet EVALUERING AF LOV OM EN REJSEGARANTIFOND Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 256 Offentligt 2013 Erhvervs- og Vækstministeriet EVALUERING AF LOV OM EN REJSEGARANTIFOND Indhold 1. Resume...3 2. Indledning...5 2.1. Den

Læs mere

FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING

FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING FORBRUGEROMBUDSMANDENS ÅRSBERETNING 2013 Indhold Forbrugerombudsmandens forord... 4 Nye kompetencer og beføjelser... 8 Fokusområder i 2013 og de store sager... 10 1. Finansielle sager... 10 2. Betalingskortområdet...

Læs mere

DET INDRE MARKED EU S KERNEOPGAVE I 20 ÅR. budt brugen af hormoner i europæisk kød. bøf til aftensmad eller ser fjernsyn med ven-

DET INDRE MARKED EU S KERNEOPGAVE I 20 ÅR. budt brugen af hormoner i europæisk kød. bøf til aftensmad eller ser fjernsyn med ven- DET INDRE MARKED EU S KERNEOPGAVE I 20 ÅR Hver gang du køber ny mobiltelefon, spiser budt brugen af hormoner i europæisk kød. bøf til aftensmad eller ser fjernsyn med ven- Fjernsynet er lavet, så det overholder

Læs mere

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

pension Guide Sådan får du mere i 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Juni 20 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du mere i pension 500.000 mere i pension Sikkerhed eller hurtige penge? Scor 500.000 mer 2 e i pension Skal du vælge det

Læs mere

Ny lov gør fastforrentede

Ny lov gør fastforrentede F i n a n s r å d e t s N y h e d s b r e v n R. 8. n o v e m b e r 2 0 0 9 I N D H O L D 1 Ny lov gør fastforrentede lån dyrere 3 Leder: Staten står til overskud på bankpakkerne 4 Udlånsrenten i bund

Læs mere

sandheden Investering i fødevarer kan føre til sult Nyt gebyr på kreditkort Rød, gul og grøn investering Test af netbanker så får du bedre råd

sandheden Investering i fødevarer kan føre til sult Nyt gebyr på kreditkort Rød, gul og grøn investering Test af netbanker så får du bedre råd Penge Magasin fra Forbrugerrådet September 2011 nr. 10 kr. 50, så får du bedre råd Verdensmarkedsprisen på korn, indekseret juni 2011 300 250 december 2008 200 150 Investering i fødevarer kan føre til

Læs mere

Salg af egne aktier 1. Indholdsfortegnelse

Salg af egne aktier 1. Indholdsfortegnelse Salg af egne aktier 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Resume af rapporten og arbejdsgruppens forslag... 2 3. Finanstilsynets off-site undersøgelser og on-site inspektioner... 6 3. 1. Aktionærsammensætningen

Læs mere

Betalingsservice En opfølgning på ånålysen frå 2011

Betalingsservice En opfølgning på ånålysen frå 2011 Betalingsservice En opfølgning på ånålysen frå 2011 Juni 2014 2014 Betalingsservice Oplag [xxxx] stk. On-line ISBN [xxxx] ISBN [xxxx] Design: Liebling A/S Tryk: Rosendahls [Navn] Redegørelsen er udarbejdet

Læs mere

Dok.nr. 327620. Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2013

Dok.nr. 327620. Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo. Mundtlig beretning. Realkreditforeningens årsmøde 2013 Dok.nr. 327620 Formanden for Realkreditforeningen Adm. direktør Carsten Nøddebo Mundtlig beretning Realkreditforeningens årsmøde 2013 9. april 2013 Det talte ord gælder! Indledning Velkommen til Realkreditforeningens

Læs mere

Guide: Skift bank og spar op mod 40.000

Guide: Skift bank og spar op mod 40.000 Guide: Skift bank og spar op mod 40.000 Bankerne hæver udlånsrenten, selvom Nationalbanken gør det modsatte. BT guider dig her frem til at forhandle om prisen i banken og overveje bankskift Af Lisa Ryberg

Læs mere

Forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 06

Forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 06 Forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling Konkurrence- og Forbrugeranalyse 06 2012 Forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling Forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling Konkurrence-

Læs mere

Indhold Praksis fra Forbrugerombudsmanden, Forbrugerklagenævnet og Forbrugerstyrelsen

Indhold Praksis fra Forbrugerombudsmanden, Forbrugerklagenævnet og Forbrugerstyrelsen Forbrugerjura 2006 Forbrugerjura 2006 April 2007 Gratis e-publikation Forbrugerstyrelsen Amagerfælledvej 56 2300 København S Telefon: 32 66 90 00 Telefax: 32 66 91 00 E-post: forbrug@forbrug.dk Hjemmesiden:

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

BOLIG BYG NY ELLER BYG OM

BOLIG BYG NY ELLER BYG OM BOLIG BYG NY ELLER BYG OM Her kan du få råd om dit byggeprojekt uanset om du skal bygge nyt eller bygge om. 116/07 14.05.2013 Mange af vores kunder vælger at bygge eget drømmehus eller at ændre væsentligt

Læs mere

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE ? OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE Hvorfor skal jeg overholde konkurrencereglerne? Det kan have alvorlige konsekvenser at overtræde konkurrencereglerne. Hvis du ikke ved, hvad reglerne går

Læs mere

Net-tjek. Net-tjek omfatter ikke reglerne for salg af finansielle tjenesteydelser så som aftaler om forsikring, lån, pension, værdipapirer mv.

Net-tjek. Net-tjek omfatter ikke reglerne for salg af finansielle tjenesteydelser så som aftaler om forsikring, lån, pension, værdipapirer mv. Net-tjek Introduktion Net-tjek er en guide, som henvender sig til dig, der vil oprette din egen web-butik med salg af varer og tjenesteydelser, og til dig, der allerede har en web-butik, men vil tjekke,

Læs mere

Nu bli'r der priskrig: Sådan får du billigere forsikring

Nu bli'r der priskrig: Sådan får du billigere forsikring Nu bli'r der priskrig: Sådan får du billigere forsikring Forsikringsselskaberne tjener så mange penge, at det kan blive begyndelsen på en priskrig. Se her, hvordan du får den bedste og billigste forsikring,

Læs mere

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse

Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse Finanstilsynet Forbrugerstyrelsen Rapport om udstedelse af regler om god skik og regler om prisoplysning samt om erfaringerne med reglernes anvendelse Indledning Det følger af 353, stk. 2 i lov om finansiel

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om omsætning af fast ejendom. (Bedre og billigere bolighandel)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om omsætning af fast ejendom. (Bedre og billigere bolighandel) Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 24 Offentlig Forslag til Lov om ændring af lov om omsætning af fast ejendom (Bedre og billigere bolighandel) Udkast 28. februar 2005 1 I lov om omsætning af fast ejendom,

Læs mere

Forbrugernes skift af mobil- og forsikringsudbyder. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 08

Forbrugernes skift af mobil- og forsikringsudbyder. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 08 - - 2012 Forbrugernes skift af mobil- og forsikringsudbyder Konkurrence- og Forbrugeranalyse 08 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Tlf. 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere