Anbefalinger til en gymnasiereform

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anbefalinger til en gymnasiereform"

Transkript

1 Anbefalinger til en gymnasiereform

2 2 Danske Gymnasier Danske Gymnasiers ønsker til en gymnasiereform Danske Gymnasier anerkender ikke præmissen, at det almene gymnasium er problemet og har gennem de seneste år gang på gang påvist uddannelsessuccessen De seneste år har været præget af en heftig uddannelsespolitisk debat om elevstrømme i ungdomsuddannelserne og om, hvad eleverne skal kunne. Det almene gymnasiums markante succes har skabt et politisk fokus på tilgangen til andre uddannelser. Det almene gymnasium har været under anklage for at skævvride elevstrømmene i uddannelsessystemet. De unge er under anklage for kun at vælge gymnasiet, fordi det udsætter valgene af erhverv og profession, og derved skaber omveje og spildtid. Det faglige niveau hævdes at være faldende som følge af en større elevgruppe. Dertil kommer en kritik af en fagrække og et dannelsesbegreb, der beskyldes for at hænge fast i den historiske kontekst. Danske Gymnasier aner kender ikke præmissen, at det almene gymnasium er problemet, og har gennem de seneste år gang på gang påvist uddannelsessuccessen. Karakterkrav Den politiske debat samler sig om mulige karakterkrav ved optagelse. Danske Gymnasier mener, at den nuværende uddannelsesparathedsvurdering, som grund lag for optagelse, fungerer tilfredsstillende. Foreningen anerkender samtidig, at karakterkrav kan være et tydeligt signal til unge i folkeskolen om øget fokus på læring og faglighed som forudsætning for at komme videre i ungdomsuddannelserne. Danske Gymnasier er derfor åbne overfor at indgå i drøftelser af karakterkrav som forudsætning for optagelse under forudsætning af, at karakterkravet udgør et gennemsnit af alle folkeskolens fag, og at der etableres mulighed for dispensation. Et karakterkrav på hf skal desuden tage hensyn til den særlige elevgruppe. Faglig justering Danske Gymnasier anerkender naturligvis, at der også i det almene gymnasium er behov for løbende at have fokus på at udvikle den høje faglighed og ikke mindst den høje studieforberedende faglighed. Det nuværende gymnasium er bygget op om en faglighed, der har fokus på fagenes fælles ansvar for at nå de faglige mål. Det enkelte fag kan ikke agere uden sammenhæng med de øvrige fag og uden sammenhæng med den dannelse, som er formålet med uddannelsen. Denne faglige tilgang ønsker Danske Gymnasier fastholdt. Lige såvel som det almene gymnasium skal levere studenter, der er parate til en voksende digital og global verden, skal det levere studenter, der kan samtænke teori og praksis på en innovativ måde og kunne kombinere den faglige viden med evner til at skifte perspektiv og iagttage nye sammenhænge. Vi ønsker samtidig den anvendelsesorienterede profil styrket både i forhold til samfundsliv og i forhold til videregående uddannelse generelt. Vi har brug for at nytænke samspillet mellem erhvervskompetencer og almene kompetencer.

3 Anbefalinger til en gymnasiereform 3 Øget tilgang til det almene gymnasium Over de seneste ti år er tilgangen til det almene gymnasium øget. I dag har ca. 36 pct. af de 20-årige gennemført eller er i gang med en stx-uddannelse. 40% 35% Figur 1: 30% 25% 20% Uddannelsesstatus for de 20-årige i % 10% 5% 0% stx hf I gang med eller har gennemført hhx htx EUD Ikke påbegyndt en ungdomsuddannelse, afbrudt eller uoplyst Andelen af en ungdomsårgang, der påbegynder en EUD er reelt langt højere, fordi denne tages i helt op til 15 år efter afsluttet grundskole. Kilde: Danmarks Statistik (STA- TUS10) Fortsat stærkt elevgrundlag på stx Den øgede tilgang til det almene gymnasium betyder ikke, at kvaliteten er faldet eller at en større andel af de unge der vælger stx, har en svag faglig baggrund eller mangler motivation for videreuddannelse. På stx er andelen af elever med de laveste karakterer fra grundskolen faldet en smule siden Den største stigning i elevtilgangen består af elever fra de to øverste kvartiler af grundskolekarakterer. Karaktergennemsnittet som stx-eleverne har med sig fra grundskolen, er sågar steget med et halvt karakterpoint over de seneste 10 år Figur 2: Stx 7,5 Hf 6,0 7,5 5,9 7,4 5,8 7,4 5,7 7,7 5,5 7,8 5,5 7,8 5,4 7,8 5,3 7,9 5,3 7,9 5,3 8,0 5,2 Karaktergennemsnit fra grundskolen ved tilgang Kilde: Databanken (EAK)

4 4 Danske Gymnasier Indhold Danske Gymnasiers ønsker til en gymnasiereform 2 Anbefalinger til en gymnasiereform 5 Høj faglighed og fordybelse 10 Målrettet matematik 14 Hf en uddannelse der løfter de unge fra restgruppe til studerende 17 Kvalitetsudvikling er et lokalt ledelsesansvar 21

5 Anbefalinger til en gymnasiereform 5 Anbefalinger til en gymnasiereform Danske Gymnasier har formuleret en række ønsker og anbefalinger til en kommende justering af gymnasiet under følgende fire overskrifter: 1. Høj faglighed og fordybelse 2. Målrettet matematik 3. Hf en uddannelse der løfter de unge fra restgruppe til studerende 4. Kvalitetsudvikling er et lokalt ledelsesansvar På de følgende sider fremgår anbefalingerne først i punktform under de fire overskrifter dernæst i mere udbygget form.

6 6 Danske Gymnasier 1 Høj faglighed og fordybelse Studieretningsgymnasiet og det tværfaglige cementeres som kernen i den danske gymnasieskole. Studieretningsudbuddet forenkles og målrettes de videregående uddannelser. Eksempelvis gennem duale studieretninger. De tværfaglige forpligtelser i de obligatoriske fag styrkes. Studieretningstoningen tydeliggøres i grundforløbet. Der indføres mundtlig prøve i studieretningsprojektet. Almen studieforberedelse fastholder sit nuværende indhold og omfang, men eksamen justeres.

7 Anbefalinger til en gymnasiereform 7 Målrettet matematik 2 Matematik skal tones efter studieretningsfagene. En sådan toning skal afspejle sig i eksamen. En samlet matematikvurdering skal basere sig på delprøver, som tester i forskellige matematiske kompetencer og varierer alt efter studieretning. Der skal differentieres i identitet og formål på matematik på A-, B- og C-niveau. Særligt gælder det at få nytænkt identitet, formål og eksamen på matematik B. De matematiske kompetencer skal have et løft på tværs af det almene gymnasium ikke kun i faget matematik. Matematiske kompetencer skal opprioriteres i øvrige fags læreplaner. Vi har brug for at fremtidssikre matematikken, så fremtidens arbejdskraft får de nødvendige matematiske kompetencer. Derfor skal der iværksættes en national dialog om matematik.

8 8 Danske Gymnasier 3 Hf en uddannelse der løfter de unge fra restgruppe til studerende Fasthold et hf med stabile rammer og relationer. Hf skal opbygges af spor, som er målrettet områder inden for de korte og mellemlange videregående uddannelser. Hf skal være adgangsgivende til alle videregående uddannelser, eventuelt med indførelse af en hf+ model en hf-eksamen med særlige krav til ekstra fag eller særlige fagkombinationer, som leder direkte mod lange videregående uddannelser. Fremtidsperspektivet og praksisorienteringen styrkes, f.eks. gennem forpligtelse til samarbejde med videregående uddannelser, karrierevejledning og samarbejde med virksomheder. Adgangskravet til hf skal fortsat være baseret på en uddannelsesparathedsvurdering

9 Anbefalinger til en gymnasiereform 9 Kvalitetsudvikling er et lokalt ledelsesansvar 4 Bindinger i stx- og tilskudsbekendtgørelser fjernes. Det er den enkelte leders ansvar, at arbejdet organiseres med bedst muligt kvalitetsoutput. Arbejdet med kvalitet skal tage afsæt i lokale prioriteringer og behov. Det er en naturlig del af gymnasieledelsernes opgave at forankre kvalitetsudvikling og kvalitetsarbejde på den enkelte skole. Det skal være den enkelte skoles ansvar at prioritere og dokumentere arbejdet med kvalitet. Dette gøres med udgangspunkt i overordnede og ministerielt definerede kvalitetskriterier. Den enkelte skoles kvalitetsarbejde skal tage udgangspunkt i gymnasiets kerneopgave - dvs. den enkelte elevs udvikling og dennes generelle studiekompetence.

10 10 Danske Gymnasier 1 Høj faglighed og fordybelse Tværfaglighed og fordybelse skal også fremover sikre høj faglighed i gymnasiet Eleverne skal gennem deres gymnasietid klædes bedst muligt på til at læse videre - og på sigt til at træde ud på arbejdsmarkedet som kompetente og robuste medarbejdere. Med en justering af gymnasiet er det centrale spørgsmål derfor: Kan studenterne det, de skal kunne? Er de så dygtige som muligt, og har de den rigtige faglighed? Danske Gymnasier ser oprettelsen af studieretningsgymnasiet i 2005 som helt afgørende for at skabe en tidssvarende gymnasial uddannelse, der giver studenterne en høj faglighed og de bedste forudsætninger for at gennemføre en videregående uddannelse. Tværfaglighed og faglig fordybelse er i dag en grundlæggende ballast for at læse videre, uanset om det er på korte, mellemlange eller lange videregående uddannelser. Det anbefales derfor, at den kommende justering entydigt cementerer studieretningsgymnasiet og dets tværfaglige fokus. Tværfaglighed og fordybelse skal også fremover sikre høj faglighed i gymnasiet. Samtidig skal en justering af gymnasiet fremtidssikre fagligheden. Et vigtigt skridt i den retning er at styrke den anvendelsesorienterede profil og at nytænke eksamensformerne, så de afspejler kompetencekravene på de videregående uddannelser. For eleverne har studieretningerne været med til at skabe en varieret og motiverende skolehverdag. Det er stærkt Høj gennemførsel og høje karakterer på stx Gennemførselsprocent og karaktergennemsnit på stx ligger på et stabilt højt niveau. Gennemførselsprocenten er den højeste blandt ungdomsuddannelserne; højere end på hhx og markant højere end på de erhvervsfaglige uddannelser. Figur 3: Fuldførelsesprocent ved de gymnasiale uddannelser i 2014 Kilde: Databanken (EAK) 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% stx hf hhx htx EUD

11 Anbefalinger til en gymnasiereform 11 motiverende for eleverne, at de i gymnasiet får mulighed for at dygtiggøre sig inden for de områder, der matcher deres kompetencer og fremtidsperspektiver. Ligeledes har studieretningsgymnasiet åbnet for en langt mere varieret planlægning af både skoledagen, tværfagligt samarbejde og skoleåret til gavn for både elevernes læring og deres uddannelsesmotivation. Det er derfor vigtigt, at de fleksible rammer for planlægningen af tværfagligt arbejde samt for at udbyde uddannelser, der matcher elevernes kompetencer og fremtidsperspektiver understøttes af den kommende justering. Duale studieretninger Trods den generelle succes har studieretningsgymnasiet nogle knaster, som en kommende justering skal fjerne. Først og fremmest har for mange studenter brug for at supplere deres eksamen på GSK. Justeringen af gymnasiet skal derfor sikre et studieretningsudbud, der på én gang sætter den faglige fordybelse og tværfagligheden i centrum, og som samtidig ikke efterlader studenterne med behov for at supplere deres studentereksamen. Danske Gymnasier er ikke afvisende over for en nytænkning af studieretningerne som duale studieretninger med kombinationerne A-A og A-B. For at forhindre fagkombinationer uden fremtidsperspektiv kan det overvejes, at visse A-B studieretninger suppleres med bindinger på fag, der kan løftes. Herved vil fagkombinationer uden fremtids Få dobbeltuddanner sig efter stx Stx-eleverne har den laveste grad af dobbeltuddannelse. Under seks pct. af stx-eleverne påbegynder en erhvervsuddannelse inden for to år efter studentereksamen, mens det samme gælder for hele 18 pct. af hhx-eleverne. Figur 4: Studenter der 27 måneder efter endt gymnasial uddannelse påbegynder en EUD (2012) Kilde: Databanken (EAK) 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% stx ib hf hhx htx

12 12 Danske Gymnasier Studieretningen skal tones allerede i grundforløbet perspektiv forhindres. Duale studieretninger vil samtidig gøre det lettere for eleverne at træffe et godt valg med klare fremtidsperspektiver og dermed sikre at, de unge får en studentereksamen med et klart match til de videregående uddannelser. Fasthold tværfagligheden Det er vigtigt, at en eventuel indførelse af duale studieretninger ikke udhuler tværfagligheden og fordybelsen i studieretningsgymnasiet. Som supplement til en eventuel indførelse af duale studieretninger anbefales derfor, at de obligatoriske fag forpligtes til at indgå i det studieretningsorienterede tværfaglige samarbejde. I afsnittet Målrettet matematik indgår anbefaleringer til, hvordan en sådan øget toning kan udformes i matematikfaget. Danske Gymnasier anbefaler samtidig, at gymnasierne kan binde fag til studieretningerne. Det vil styrke det tværfaglige samarbejde og hermed fordybelsen. I forbindelse hermed er det vigtigt ikke mindst for udkantsgymnasier at skolerne ikke tvinges til at oprette for mange små og dermed dyre valghold. Selv med disse bindinger kan elevens frie valg af mindst et fag sikres. Et sådant valg er væsentligt at tilgodese, da en del elever bliver klogere på egne kompetencer og interesser gennem deres gymnasietid. Fokus og bredde Studieretningsprojektet er først og fremmest en succes. Eleverne får erfaring med at skrive en selvstændig og akademisk orienteret opgave, og gymnasiet har med studieretningsprojektet sat en ny standard for fordybelse og høj faglighed. Det er derfor afgørende, at omfang og dybde i studieretningsprojektet fastholdes. For at sikre, at der ikke foregår snyd i studieretningsprojektet og samtidig øge elevernes læring af opgaven anbefales det, at der knyttes en mundtlig prøve til studieretningsprojektet. En sådan prøve kan eventuelt være en del af udtrækket. Fra flere sider er det blevet foreslået, at en mundtlig prøve i studieretningsprojekt kan erstatte eksamen i almen studieforberedelse (AT). Danske Gymnasier anbefaler ikke denne model. Almen studieforberedelse har ikke haft en let fødsel, og de første år efter 2005-reformen oplevede vi et AT, der havde svært ved at finde sin retning og hvor videnskabsteori kom til at spille en uhensigtsmæssig stor rolle. Hen ad vejen er faget dog blevet mere og mere velfungerende. Derfor er vurderingen fortsat, at almen studieforberedelse tilfører gymnasiet et helt centralt tværfagligt perspektiv, som udgør et væsentligt element i at klæde eleverne bedst muligt på til de videregående uddannelser. Således anbefales det, at almen studieforberedelse bevares med samme vægt, som det

13 Anbefalinger til en gymnasiereform 13 har på nuværende tidspunkt og med en selvstændig eksamen. Dog anbefaler Danske Gymnasier, at eksamen gennemgår et eftersyn og stiller sig ligeledes åbne over for, at faget fremover indgår i udtrækket samt at der tilføjes årskarakter i faget. Grundforløbet skal øge uddannelsesmotivation En væsentlig motivationsfaktor for gymnasieeleverne er, at de i gymnasiet får lov til at fordybe sig i de fagområder, som de interesserer sig for og som matcher deres kompetencer. Studieretningen skal tones allerede i grundforløbet. Danske Gymnasier har desuden tiltro til, at folkeskolereformen vil føre til, at flere træffer et godt og kvalificeret valg af ungdomsuddannelse, herunder at flere fremover vil fortsætte direkte på en erhvervsskole. Således advares der mod at skabe et grundforløb, der så at sige trækker valgprocessen ud og derved risikerer at mindske uddannelsesmotivationen for de elever, hvis kompetencer og interesser matcher det almene gymnasium. DANSKE GYMNASIER ANBEFALER Studieretningsgymnasiet og det tværfaglige cementeres som kernen i den danske gymnasieskole. Studieretningsudbuddet forenkles og målrettes de videregående uddannelser. Eksempelvis gennem duale studieretninger. De tværfaglige forpligtelser i de obligatoriske fag styrkes. Studieretningstoningen tydeliggøres i grundforløbet. Der indføres mundtlig prøve i studieretningsprojektet. Almen studieforberedelse fastholder sit nuværende indhold og omfang, men eksamen justeres.

14 14 Danske Gymnasier 2 Målrettet matematik Vi ved, at elevernes matematiske kompetencer opbygges, når matematikken bringes i anvendelse Fremtidens arbejdsmarked har brug for medarbejdere med solide matematiske kompetencer. Det almene gymnasium spiller en central rolle i at sikre et godt match mellem arbejdsmarkedets behov og de unges matematiske kompetencer. Imidlertid ser vi i dag en række markante problemer knyttet til matematik: For mange studenter består ikke den skriftlige eksamen i matematik B. For mange elever har allerede i folkeskolen mistet motivationen for matematik og troen på, at faget kan bringe dem andet end nederlag. Samtidig står vi med et fag, som kalder på modernisering. Eksamensformen i særligt matematik B udgør et benspænd for elevernes læring og giver gymnasierne vanskelige betingelser for at nå i mål med deres opgave: At give studenterne de matematiske kompetencer som skal til for at få en god naturvidenskabelig og samfundsfaglig videregående uddannelse, hvad enten det er som fysiklærer i folkeskolen, ingeniør eller finansøkonom. Kvalitetsløft af matematik Det er Danske Gymnasiers vurdering, at vi ikke løser udfordringerne med matematik ved at tvinge flere til at have matematik. I stedet skal indsatsen fokuseres på at give matematikfaget et kvalitetsløft. Et sådant kvalitetsløft kræver en modernisering af matematikfaget og af det tværfaglige samspil samt forståelsen af almendannelse og studieforberedelse. Det er helt afgørende for Danske Gymnasier, at vi ikke får et matematikfag, hvor niveauet sænkes. At nytænke og målrette faget vil tværtimod lede til en højnelse af niveauet. Matematikfaget skal tones af studieretningen Vi ved, at elevernes matematiske kompetencer opbygges, når matematikken bringes i anvendelse. Derfor anbefaler Danske Gymnasier, at der med den kommende gymnasiereform sikres en tydeligere kobling af matematikfaget til studieretningerne. I de samfundsfaglige studieretninger kan emnerne i matematik eksempelvis hentes fra økonomien, mens matematikken i studieretninger med fysik knyttes til bevægelseslære og forsøgsarbejde. Elevernes faglige niveau vil blive styrket. Deres motivation vil også øges, når man kobler matematikken til områder, som flugter med elevernes interesser, og som er en del af deres fortsatte uddannelsesforløb efter studentereksamen. Danske Gymnasier anbefaler derfor, at kernestof såvel som eksamen bliver tilpasset studieretningsområderne. Matematik er almendannelse Ved gymnasiereformen i 2005 blev det en gang for alle slået fast, at hele gymnasiets fagrække skal være med til at sikre elevernes skriftlige kompetencer. Gymnasierne har siden 2005 arbejdet

15 Anbefalinger til en gymnasiereform 15 målrettet med at integrere den skriftlige formidling i hele fagrækken. Nu er tiden kommet til at give de matematiske og logiske kompetencer et tilsvarende løft. Elevernes matematiske kompetencer skal ikke kun dyrkes i matematikundervisningen. De skal også trænes i eksempelvis samfundsfag, kemi og idræt. Med andre ord: Matematik skal endegyldigt defineres som en del af almendannelsen. Matematik skal løftes ud af rollen som isoleret redskabsfag. I stedet skal matematisk forståelse indgå som et kompetenceområde, der dels opdyrkes i selve matematikfaget, dels bliver understøttet af matematisk træning og tænkning i de øvrige fag. Danske Gymnasier anbefaler, at matematiske kompetencer bliver inddraget i en bred vifte af fag og disses læreplaner, som det allerede nu er tilfældet med de skriftlige kompetencer. Øget læring kræver en ny eksamen I sommeren 2015 pegede en større matematikudredning, bestilt af Undervisningsministeriet, på, at eksamensformen i matematik udgør en barriere for elevernes læring. Danske Gymnasier anbefaler i overensstemmelse hermed en revision af eksamensformen i matematik. For at muliggøre studieretningstoningen anbefaler Danske Gymnasier, at den samlede matematikvurdering bliver baseret på delprøver, der tester i forskellige aspekter af de matematiske kompetencer og som varierer i forhold til de forskellige studieretningsområder. Eksempelvis ved at differentiere i en eller flere delprøver ved den skriftlige eksamen. Alle studenter skal ikke kunne samme matematik Danske Gymnasier anbefaler, at matematikfagets identitet og formål justeres, sådan at der indføres en større forskel på de tre niveauer. Årsagen er simpel: En kommende ingeniør, sygeplejerske eller finansøkonom skal ikke bruge den samme type matematik. Hvor A-niveauet har den klassiske abstrakte matematik som mål, bør B- og C-niveauet målrettes hhv. matematik i praksis og matematik som medborgerfag. Af samme grund mener Danske Gymnasier ikke, at løsningen på matematikudfordringen er at tvinge flere elever til at have matematik A. Omvendt er Danske Gymnasier åbne over for, at et opdateret matematik B gøres obligatorisk med undtagelser i særlige tilfælde (f.eks. sproglige studieretninger). National dialog om matematik Danske Gymnasier vil arbejde målrettet for at løse udfordringerne med matematik i gymnasiet. Samtidig må vi understrege, at dette hverken er en let Danske Gymnasier anbefaler, at matematiske kompetencer bliver inddraget i en bred vifte af fag og disses læreplaner, som det allerede nu er tilfældet med de skriftelige kompetencer

16 16 Danske Gymnasier opgave eller en opgave, som vi kan løse alene. Udfordringerne med matematik kan ikke isoleres til gymnasiet, men må ses som en tværgående udfordring fra folkeskolen til de videregående uddannelser. Vi anbefaler derfor, at der iværksættes en national dialog om matematik, der har som målsætning at definere læringsmål og sammenhængende progression i matematikfaget fra folkeskole til universitet såvel som fra folkeskole til faglært. Vi har brug for i fællesskab at fremtidssikre matematikken, så fremtidens arbejdskraft får de nødvendige og ikke mindst rigtige - matematiske kompetencer. DANSKE GYMNASIER ANBEFALER Matematik skal tones efter studieretningsfagene. En sådan toning skal afspejle sig i eksamen. En samlet matematikvurdering skal basere sig på delprøver, som tester i forskellige matematiske kompetencer og varierer alt efter studieretning. Der skal differentieres i identitet og formål på matematik på A-, B- og C-niveau. Særligt gælder det at få nytænkt identitet, formål og eksamen på matematik B. De matematiske kompetencer skal have et løft på tværs af det almene gymnasium ikke kun i faget matematik. Matematiske kompetencer skal opprioriteres i øvrige fags læreplaner. Vi har brug for at fremtidssikre matematikken, så fremtidens arbejdskraft får de nødvendige matematiske kompetencer. Derfor skal der iværksættes en national dialog om matematik.

17 Anbefalinger til en gymnasiereform 17 Hf en uddannelse der løfter de unge fra restgruppe til studerende 3 Hf-uddannelsens styrke er dens brede elevsammensætning. Her går ressourcestærke og målrettede unge sammen med unge, som er frafaldne fra andre uddannelser, omgængere eller tvivlere. Hf formår i eminent grad at opfange unge fra miljøer, hvor uddannelse ikke er almindeligt, og hf er den uddannelse, der rummer den suverænt største andel af mønsterbrydere blandt de gymnasiale ungdomsuddannelser. Men hf formår også at fastholde unge, hvor sociale, personlige eller familiemæssige problemer presser dem ud, hvor det er svært at følge med i en uddannelse. På trods af at en stor andel af elevgruppen er i farezonen for at blive en permanent del af restgruppen, formår hf at give dem ballasten og motivationen til at tage en erhvervskompetencegivende uddannelse. Hf erne klarer sig set i forhold til deres baggrund bedre end på andre ungdomsuddannelser både erhvervsfaglige og øvrige gymnasiale uddannelser. Hf er en god investering ikke blot for den enkelte, der løftes fra restgruppen til studerende på en videregående uddannelse, men også for samfundet. Imidlertid må det erkendes, at hf har udfordringer, som kalder på løsninger. Frafaldet er for højt, og der er stadig for mange elever, der ikke fortsætter i videregående uddannelse efter, de har taget en hf-eksamen. Der er behov for at finde måder, hvor vi på den ene side bevarer hf som et uddannelsestilbud, der løfter unge ud af restgruppen, og på den anden side skaber et nyt hf, der gør eleverne dygtigere og får flere af dem direkte ind på en videregående uddannelse. Høj faglighed og målrettet fremtidsperspektiv Hf er først og fremmest defineret ved at være en studieforberedende uddannelse. Uddannelsens primære funktion er at klæde eleverne bedst muligt på til at tage en videregående uddannelse både personligt og fagligt. Langt de fleste hf ere skal videre på kortere og mellemlange videregående uddannelser. Det er derfor naturligt, at fagligheden på hf målrettes disse i højere grad. At hf-uddannelsens faglighed rettes mod de korte og mellemlange videregående uddannelser betyder imidlertid ikke, at det faglige niveau skal sænkes. Vi skal også i fremtiden have dygtige folkeskolelærere, sygeplejersker og politibetjente. Den kommende justering af hf må derfor fastholde en national standard for det faglige niveau, og de kommende hf ere skal fortsat have udvalgte fag på de højeste niveauer. Det gælder eksempelvis dansk på A-niveau. Men vi skal i højere grad have fokus på, at anvendelsesorientering spiller en central rolle på hf ligesom den gør det på de korte og mellemlange videregående uddannelser, som vi først og fremmest uddanner hf erne til. Hf er en god investering ikke blot for den enkelte, der løftes fra restgruppen til studerende på en videregående uddannelse, men også for samfundet

18 18 Danske Gymnasier Justeringen af hf skal sikre, at flere hf ere fortsætter direkte på en videregående uddannelse Målrettede spor Målrettede spor på hf, som leder frem mod områder inden for erhvervsakademiuddannelserne og professionsuddannelserne vil kunne sikre, at fagligheden styrkes samtidig med, at det vil blive lettere for hf erne at træffe gode fagvalg, som letter overgangen til de videregående uddannelser. Sporene bør have en vis bredde og kun i særlige tilfælde ende ud i direkte professionsspor for at undgå at skabe et uhensigtsmæssigt behov for supplering efterfølgende. Unge har ikke nok indsigt i hverken sig selv eller arbejdsmarkedet til at træffe et specifikt valg af videregående uddannelse forud for deres ungdomsuddannelse. Hf er også en ny chance for de dygtigste Omvendt må vi ikke glemme, at en vigtig funktion ved hf-uddannelse er, at den er en second chance for de bogligt dygtige unge og voksne, som af den ene eller anden grund graviditet, forældrebaggrund, misbrug eller andet har måtte tage et par omveje, inden de er klar til at tage en ungdomsuddannelse. Nogle af disse selvom det ikke er mange skal videre på en lang videregående uddannelse. En justering af hf må derfor ikke transformere uddannelsen til en blindgyde for de dygtigste hf-elever, der skal videre på en universitetsuddannelse. En mulig løsning på den udfordring kan være at åbne muligheden for, at de dygtigste hf ere tager en hf+, altså en hf-eksamen med særlige krav til ekstra fag eller at muliggøre særlige fagkombinationer, som leder direkte mod lange videregående uddannelser. Tydeligere fremtidsperspektiv og fokus på mulighederne Justeringen af hf skal sikre, at flere hf ere fortsætter direkte på en videregående uddannelse. Derfor er det også nødvendigt at styrke fremtidsperspektivet på hf. Det bør fremover være en del af hf-uddannelsen, at eleverne bliver klædt bedre på til at træffe et godt uddannelsesvalg efter den afsluttede hf og ikke mindst, at de er motiverede for at fortsætte i uddannelse. Karrierevejledning, brobygning med videregående uddannelser samt arbejdsmarkedskendskab bør indgår i et kommende hf for herigennem at forbedre såvel frafaldsprocent som overgangsfrekvens. Motivation og evaluering Succes på hf afhænger i høj grad af, at der bliver skabt læringsmiljøer, som ikke blot motiverer de unge, men også giver dem den nødvendige struktur og stabilitet til at gennemføre en uddannelse. To parametre er her vigtige at medtænke i den kommende justering: Hf-eleverne skal fra starten opleve en uddannelse, der er tonet efter deres interesser. Gennem et match mellem fag og elevernes interesser og kompetencer øges muligheden for fastholdelse betragteligt.

19 Anbefalinger til en gymnasiereform 19 Hf optager elever med udfordringer Siden 2008 er andelen af elever med laveste grundskolekarakterer steget betydeligt, og karaktergennemsnittet fra grundskolen er faldet med 0,3. Hf formår altså at opsamle de unge, der har det svært i uddannelsessystemet. Over tid er gennemsnitsalderen steget og flere optages efter afbrudte uddannelsesforløb. Hf 18, , , , , , , , , , , Tabel 5: Gennemsnitsalder ved tilgang Kilde: Databanken (EAK) Hf løfter de udfordrede elevers karakterer mest Eleverne på hf får bedre eksamensresultater end studenter fra de øvrige gymnasiale uddannelser, når deres faglige forudsætninger (i form af grundskole-karakterer) tages i betragtning. Tendensen er særligt udtalt for gruppen af elever med de laveste grundskole-karakterer. Eksamensresultat, Figur 6: Hf-elever løftes mest Kilde: Databanken 3 Gymnasial uddanelse hf hf enkeltfag hhx htx studenterkursus stx 4,00 og lavere 4,01-7,00 7,01 og højere

20 20 Danske Gymnasier Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at operere med et grundforløb, der er domineret af obligatoriske fag. En justering skal desuden medtænke, at hf-elever ofte har brug for stabile rammer, gode læringsfællesskaber og nære lærerrelationer. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at sigte mod en mere modulopbygget hf-uddannelse, hvor både læringsfællesskaber og lærerrelationer udskiftes hyppigt. En stor del af elevgruppen på hf kommer fra udsatte hjem eller er selv i fare for at ende i restgruppen. For sådanne elevgrupper er stabile rammer og relationer af afgørende betydning. Adgangskrav til hf Danske Gymnasier anbefaler, at uddannelsesparathedsvurderingen fortsat danner grundlag for optagelse på hf. Ligeledes henstiller Danske Gymnasier til, af hf-uddannelsen og eux-uddannelsen fortsat har sammenlignelige optagelsesbetingelser, da disse to uddannelser kan sidestilles for så vidt angår det samlede studieforberedende niveau og omfang. DANSKE GYMNASIER ANBEFALER Fasthold et hf med stabile rammer og relationer. Hf skal opbygges af spor, som er målrettet områder inden for de korte og mellemlange videregående uddannelser. Hf skal være adgangsgivende til alle videregående uddannelser, eventuelt med indførelse af en hf+ model - en hf-eksamen med særlige krav til ekstra fag eller særlige fagkombinationer, som leder direkte mod lange videregående uddannelser. Fremtidsperspektivet og praksisorienteringen styrkes, f.eks. gennem forpligtelse til samarbejde med videregående uddannelser, karrierevejledning og samarbejde med virksomheder. Adgangskravet til hf skal fortsat være baseret på en uddannelsesparathedsvurdering.

21 Anbefalinger til en gymnasiereform 21 Kvalitetsudvikling er et lokalt ledelsesansvar 4 Et stærkt ledelsesrum er en naturlig følge af det institutionelle selveje. Selvejet og den lokale ledelses manøvrerum er afgørende for, at man kan sikre høj kvalitet på den enkelte uddannelse til gavn for den enkelte student, uanset regionale og lokale udfordringer. Selvejende institutioners kendetegn er ansvaret og friheden til at skabe institutioner, som bærer præg af lokal forankring og kultur. Færre centrale bindinger Det løft, selvejet har givet ungdomsuddannelserne, skal fortsat afspejles i et centralt og bredt kvalitetsbegreb, således at få nationale mål bliver suppleret af kvalitetsmål fastlagt af den enkelte skole og dennes bestyrelse. For at sikre fortsat høj kvalitet på landets gymnasier er det afgørende, at de enkelte ledelsers ledelsesrum bliver styrket og ikke indskrænkes ved øget ministeriel detailstyring. Der er et generelt behov for, at gymnasierne får større frihed til at organisere arbejdet på den enkelte skole. Det er derfor nødvendigt at løsne nogle af de bindinger, som skolerne er pålagt i henhold til stx-bekendtgørelsen og tilskudsbekendtgørelsen. Et stærkt ledelsesrum er også en frihed til at drive gymnasierne ud fra det enkelte gymnasiums forudsætninger særligt i en tid, hvor besparelser ellers risikerer at få negativ indflydelse på den generelle uddannelseskvalitet. Derfor anbefaler Danske Gymnasier følgende justeringer. Langt de fleste studenter læser videre På trods af, at en stigende andel af de unge i dag vælger gymnasiet, er der langt færre, der ikke videreuddanner sig efterfølgende. Hele 94 pct. af studenterne fra det almene gymnasie opnår således senere hen en erhvervskompetencegivende uddannelse. Det er en meget stærk indikator for, at motivationen ikke mangler, og at gymnasiet i høj grad løfter opgaven om at være studieforberedende. Figur 7: 94 % Universitets bachelor 45% Professions bachelor 33% Studenternes videre uddannelse 94 pct. af studenterne fra de almene gymnasier gennemfører sidenhen en erhvervskompetencegivende uddannelse. Erhvervsfaglig 10% Kort videregående 9% Øvrige 2% Kilde: DREAMs Uddannelsesfremskrivning 2014.

22 22 Danske Gymnasier Kortere overgang til videre uddannelse Overgangstiden fra stx og hf til de videregående uddannelser er reduceret over en længere årrække. To år efter endt stx-eksamen er 82 pct. af stx-studenterne påbegyndt en erhvervskompetencegivende uddannelse. Figur 8: Overgang til uddannelse 27 måneder efter endt gymnasial uddannelse i 2012 Figuren viser overgang 27 måneder efter endt uddannelse. På sigt gennemfører hele 94 pct. af studenterne fra de almene gymnasier en erhvervskompetencegivende uddannelse. Kilde: Danmarks Statistik (AFGANG03) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% stx hf hhx htx Universitetsbachelorer Professionsbachelorer Korte videregående Erhvervsfaglige Gymnasiale Ikke påbegyndt uddannelse Succes på arbejdsmarkedet De studenter fra det almene gymnasie der efterfølgende gennemfører en erhvervsuddannelse, klarer sig bedre, end de der gennemfører en erhvervsuddannelse direkte målt på blandt andet løn og beskæftigelse. Figur 8: Afkastet af en gymnasial uddanelse i forhold til en erhvervsuddanelse Efter ca. 7 år er timelønnen for en person med højst en gymnasial uddannelse højere end for en tilsvarende person med erhvervsuddannelse. Kilde: De Økonomiske Råd, Dansk Økonomi Forår Timeløn i kroner år 3. år 5. år 7. år 9. år 11. år Den mindre gruppe af hf-studenter, der ikke sidenhen gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse klarer sig på sigt bedre end både faglærte og stx-studenter målt på løn og erhvervsindkomst.

23 Anbefalinger til en gymnasiereform Ændring af 28-klasseloftet til et gennemsnitligt klasseloft på hele institutionen, over alle år og på tværs af uddannelsestyper. 2. Opblødning af bindingerne for oprettelse af papegøjeklasser. 3. Afskaffelse af krav om frivillig undervisning, talentarbejde m.m. 4. Muliggør undervisning på tværs af niveauer. 5. Afskaffelse af skolernes forpligtelse til at oprette valgfag, hvis et bestemt antal studerende ønsker det. 6. Afskaffelse af skolernes forpligtelse til at udbyde særlige studieretninger. 7. Afskaffelse af skolernes forpligtelse til særlige udbud i de forpligtende samarbejder. 8. Opblødning af tidsrammerne for elevtid og uddannelsestid. Nationale kvalitetskriterier og lokal frihed Danske Gymnasier anerkender, at Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling som ansvarlig myndighed har behov for at opsætte nationale kriterier for uddannelseskvalitet. Men det må fortsat være gymnasieledelsernes opgave at fastsætte rammerne for opfyldelsen af sådanne overordnede kvalitetskriterier. Dokumentation af kvalitet Et oplagt kvalitetskriterie er, at gymnasierne kan dokumentere et systematisk arbejde med kvalitet. Dermed undgår man, at ministerielle styrings- og tilsynstiltag udvikler sig til bureaukratiske kontrolsystemer, som modarbejder skolernes ledelser i at prioritere lokale indsatsområder ud fra lokale behov. Danske Gymnasier ser ikke noget behov for at udvide rækken af de nationale kvalitetsindikatorer, som allerede findes ift. overgangsfrekvens, løfteevne, trivsel og timetal. Der er behov for, at skolerne kan fastsætte lokale mål for, hvordan uddannelseskvaliteten hæves i deres områder. Kvalitetsudvikling med fokus på individet Danske Gymnasier ser et potentiale såvel som et behov for, at kvalitetsarbejdet rykker tættere på den enkelte elevs udvikling gennem systematisk brug af data, dokumentation, feedback og selvevaluering. Organiseringen af det almene gymnasium både hf og stx er kendetegnet ved en stor grad af kontinuitet i arbejdet med den enkelte elevs udvikling. Både i klassefællesskabet, det faglige arbejde og lærer-elevrelationen. Det giver gymnasierne unikke muligheder for at lave en målrettet og koordineret indsats for at understøtte den enkelte elevs udvikling. Ikke mindst eftersom der er rig tradition for, at dette arbejde bliver koordineret i de tværgående indsatser. Gymnasierne har en stærk tradition for at kvalitetsudvikle med udgangspunkt i den enkelte elev og dennes studiekompetence. DANSKE GYMNASIER ANBEFALER Bindinger i stx- og tilskudsbekendtgørelser fjernes. Det er den enkelte leders ansvar, at arbejdet organiseres med bedst muligt kvalitetsoutput. Arbejdet med kvalitet skal tage afsæt i lokale prioriteringer og behov. Det er en naturlig del af gymnasieledelsernes opgave at forankre kvalitetsudvikling og kvalitetsarbejde på den enkelte skole. Det skal være den enkelte skoles ansvar at prioritere og dokumentere arbejdet med kvalitet. Dette gøres med udgangspunkt i overordnede og ministerielt definerede kvalitetskriterier. Den enkelte skoles kvalitetsarbejde skal tage udgangspunkt i gymnasiets kerneopgave - dvs. den enkelte elevs udvikling og dennes generelle studiekompetence.

24 Ny Vestergade 13, st København K danskegymnasier.dk mail@danskegymnasier.dk

Fakta og myter om stx

Fakta og myter om stx Fakta og myter om stx Fakta og myter om stx Hvordan kan det være et problem, at omkring 30 procent af en ungdomsårgang får en studentereksamen (stx), når regeringens målsætning om, at 95 procent af en

Læs mere

Fakta og myter om det almene gymnasium 2015

Fakta og myter om det almene gymnasium 2015 Fakta og myter om det almene gymnasium 2015 2 Danske Gymnasier Fakta og myter om det almene gymnasium Det fyger med tal og statistikker i tidens uddannelsespolitiske debat. Normalt er det godt med tal,

Læs mere

Årligt antal der ved optag ikke opfylder krav Stx Hf Stx Hf 8% 4%

Årligt antal der ved optag ikke opfylder krav Stx Hf Stx Hf 8% 4% Karakterkrav på i dansk og matematik på 4 for stx og 2 for hf Procentdel der ved optag ikke opfylder krav Årligt antal der ved optag ikke opfylder krav Stx Hf Stx Hf 8% 4% 2 566 370 1 2 2 Dette er en vurdering

Læs mere

Denne projektbeskrivelse gør rede for undersøgelsens baggrund, formål, metode og formidling.

Denne projektbeskrivelse gør rede for undersøgelsens baggrund, formål, metode og formidling. Projektbeskrivelse Hf- og hvad så? Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører som en del af EVA s handlingsplan for 2015 en undersøgelse af hf-kursister på toårigt hf med fokus på kursisternes uddannelsesmønstre

Læs mere

Følgegruppen har på sit 6. møde primært drøftet følgende temaer med særlig vægt på det almene gymnasium:

Følgegruppen har på sit 6. møde primært drøftet følgende temaer med særlig vægt på det almene gymnasium: Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser 8. juni 2007 Rapport nr. 4 til Undervisningsministeren fra Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser Følgegruppen har på sit 6. møde

Læs mere

Velkommen, OA 16 er i gang.

Velkommen, OA 16 er i gang. Velkommen, OA 16 er i gang. Jeg har glædet mig til denne aften, til at præsentere BG for jer. Med vores størrelse er det lidt som at skulle fortælle om sin familie. Alle 1.g erne kan tage på intro-hyttetur

Læs mere

Nytænkning af toårigt hf

Nytænkning af toårigt hf 18. januar 2016 Nytænkning af toårigt hf Hf-uddannelsens betydning i det danske uddannelsessystem kan ikke understreges stærkt nok. Efter Lederforeningen for VUC og VUC Bestyrelsesforeningens opfattelse

Læs mere

Notat. Opfølgning på Det naturvidenskabelige fagområde før og efter reformen

Notat. Opfølgning på Det naturvidenskabelige fagområde før og efter reformen Notat Opfølgning på Det naturvidenskabelige fagområde før og efter reformen Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) offentliggjorde i november 2012 en rapport om det naturvidenskabelige fagområde før og efter

Læs mere

Sammendrag. Lovforslag om styrkelse af de gymnasiale uddannelser og ændring i andre love herunder eud og eud med eux.

Sammendrag. Lovforslag om styrkelse af de gymnasiale uddannelser og ændring i andre love herunder eud og eud med eux. Sammendrag. Lovforslag om styrkelse af de gymnasiale uddannelser og ændring i andre love herunder eud og eud med eux. Regeringen har indgået aftale med: Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance,

Læs mere

Enhedslistens udspil til en gymnasiereform

Enhedslistens udspil til en gymnasiereform Enhedslistens udspil til en gymnasiereform Enhedslistens udspil til en gymnasiereform De gymnasiale uddannelser er på mange måder en uddannelsesmæssig succes. Uddannelserne er det foretrukne valg for et

Læs mere

KUU hverdag og praksis: Aktuelle uddannelsespolitiske initiativer Aarhus den 19. april 2016, ved chefkonsulent Per Bredholt Frederiksen

KUU hverdag og praksis: Aktuelle uddannelsespolitiske initiativer Aarhus den 19. april 2016, ved chefkonsulent Per Bredholt Frederiksen KUU hverdag og praksis: Aktuelle uddannelsespolitiske initiativer Aarhus den 19. april 2016, ved chefkonsulent Per Bredholt Frederiksen 21-04-2016 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side

Læs mere

Fremtidssikring af hf- en del af gymnasieudspillet fokus på

Fremtidssikring af hf- en del af gymnasieudspillet fokus på Fremtidssikring af hf- en del af gymnasieudspillet fokus på toårigt hf Side 1 Det nedsatte hf-udvalg arbejder med følgende temaer: Justeret struktur med mulighed for spor mod akademisk bachelor, erhvervsakademi-

Læs mere

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Denne publikation er en del af Region s årlige uddannelsesindblik. I denne publikation beskrives

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2014

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2014 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2014 I 2014 dimitterede i alt 48.100 studenter fra de gymnasiale uddannelser fordelt på hf 2-årig, hf enkeltfag, hhx, htx, studenterkursus og stx. Studenterne

Læs mere

Det almene gymnasium i tal 2015

Det almene gymnasium i tal 2015 Det almene gymnasium i tal 2015 2 Danske Gymnasier Indhold Forord 3 Uddannelsesinstitutionerne 5 Udbydere af de almengymnasiale ungdomsuddannelser 5 Skolestørrelse 6 De almengymnasiale studerende før,

Læs mere

Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser

Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER Implementering af gymnasiereformen for bestyrelser 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for reformen

Læs mere

Betydning af elevernes sociale baggrund. Undervisningsministeriet

Betydning af elevernes sociale baggrund. Undervisningsministeriet Betydning af elevernes sociale baggrund Undervisningsministeriet Betydning af elevernes sociale baggrund Pointe 1: Der er flest fagligt svage elever på hf...... 4 Pointe 2: Et fagligt svagt elevgrundlag

Læs mere

VUC sikrer lige adgang til kvalitetsuddannelse for alle

VUC sikrer lige adgang til kvalitetsuddannelse for alle 11. marts 2019 VUC sikrer lige adgang til kvalitetsuddannelse for alle VUC spiller en helt central rolle i det danske uddannelseslandskab ved at udgøre et parallelt uddannelsessystem, der sikrer uddannelse

Læs mere

Det almene gymnasium i tal

Det almene gymnasium i tal Det almene gymnasium i tal 2014 Indhold Forord... 3 Uddannelsesinstitutionerne... 4 Udbydere af de almengymnasiale ungdomsuddannelser... 4 Skolestørrelse... 5 De almengymnasiale studerende - før, under

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2013 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Studenterne fra 2008 - hvem er de, og hvor langt var de kommet i 2012?

Studenterne fra 2008 - hvem er de, og hvor langt var de kommet i 2012? Studenterne fra 2008 - hvem er de, og hvor langt var de kommet i 2012? GL og Gymnasieskolernes Rektorforening følger de elever, der bestod en ungdomsuddannelse i 2008 på baggrund af dataudtræk fra Danmark

Læs mere

Kvalitetsarbejdet i de gymnasiale uddannelser ESB-netværket 9. november 2017

Kvalitetsarbejdet i de gymnasiale uddannelser ESB-netværket 9. november 2017 Kvalitetsarbejdet i de gymnasiale uddannelser ESB-netværket 9. november 2017 Trine Rhein-Knudsen Læringskonsulent STUK trine.rhein-knudsen@stukuvm.dk Dagsorden Lovkomplekset og reformens intentioner Hvad

Læs mere

Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen 1

Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om naturvidenskab i stx og htx efter gymnasiereformen

Læs mere

Viborg Gymnasium og HF Hf

Viborg Gymnasium og HF Hf HF Hf giver et overblik over de elever, der kommer ind på ungdomsuddannelsesinstitutionen, hvor mange, der fuldfører og hvor de går hen, når de forlader uddannelsen. Regional Udvikling 2015 Læsevejledning

Læs mere

Fagvalg i de gymnasiale uddannelser 2005-2008. 1. Reform af de gymnasiale uddannelser

Fagvalg i de gymnasiale uddannelser 2005-2008. 1. Reform af de gymnasiale uddannelser Fagvalg i de gymnasiale uddannelser 2005-2008 af Hanne ech Dette notat er en opdatering af notatet Studenterne 2009 fra de 3-årige gymnasiale uddannelser, da elevernes eksamensresultater nu er opdateret

Læs mere

- hvad reformen indebar, herunder AT - hvad er der sket af justeringer - studieretninger, antal, krav og opbygning

- hvad reformen indebar, herunder AT - hvad er der sket af justeringer - studieretninger, antal, krav og opbygning Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 197 Offentligt BUU d. 8. maj 2012 Opdrag: Teknisk gennemgang af gymnasiereformen BUU har særlig interesse for - hvad reformen indebar, herunder

Læs mere

1. Tilbuds-beskrivelse

1. Tilbuds-beskrivelse Bilag 1. Ungesporet forbedring af og øget sammenhæng mellem udskoling og ungdomsuddannelser så flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Introduktion. 1. Tilbuds-beskrivelse Gladsaxe Kommune og Gentofte

Læs mere

Det almene gymnasium i tal

Det almene gymnasium i tal Det almene gymnasium i tal 2013 Indhold Forord... 3 Uddannelsesinstitutionerne... 4 Udbydere af de almengymnasiale ungdomsuddannelser... 4 Skolestørrelse... 5 De almengymnasiale elever - før, under og

Læs mere

BILAG: Høringssvar fra udbydere af den 2-årige stx Aalborg d. 12. september 2016 Høringssvar vedrørende udkast til Lov om de gymnasiale uddannelser fra Foreningen af studenterkursusrektorer. 1) Optagelse

Læs mere

Analyse af studenterne 2009 fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx)

Analyse af studenterne 2009 fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx) Analyse af studenterne fra de 3-årige gymnasiale uddannelser (stx, hhx og htx) Af Kristine Flagstad De naturvidenskabelige fag blev styrket via gymnasiereformen. Det viste analysen af studenterne i 2008.

Læs mere

Fremtidens selvejende institutioner - krav til fremtidens resultater

Fremtidens selvejende institutioner - krav til fremtidens resultater Bestyrelserne i front for kvaliteten Fremtidens selvejende institutioner - krav til fremtidens resultater Departementschef Jesper Fisker Side 1 En ny minister hvad betyder det Øgede krav til eleverne Eleverne

Læs mere

Analyse. Karakterkrav på de gymnasiale uddannelser kan udelukke gode studerende. 5. april 2016. Af Nicolai Kaarsen

Analyse. Karakterkrav på de gymnasiale uddannelser kan udelukke gode studerende. 5. april 2016. Af Nicolai Kaarsen Analyse 5. april 2016 Karakterkrav på de gymnasiale uddannelser kan udelukke gode studerende Af Nicolai Kaarsen Regeringen har forslået at indføre adgangskrav på gymnasierne, så unge skal have mindst 4

Læs mere

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012

De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2012 UNI C Statistik & Analyse har opgjort årets eksamensresultater for de gymnasiale uddannelser i dette notat. Eksamensresultatgennemsnittene er desuden

Læs mere

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 Højeste fuldførte uddannelse En fremskrivning af en ungdomsårgangs højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang vil uddanne sig i løbet af

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning. Endnu bedre uddannelser for unge og voksne

Ministeriet for Børn og Undervisning. Endnu bedre uddannelser for unge og voksne Ministeriet for Børn og Undervisning Endnu bedre uddannelser for unge og voksne 0 Endnu bedre uddannelser for unge og voksne Nyt kapitel Vi har i Danmark gode ungdomsuddannelser og gode voksen- og efteruddannelser.

Læs mere

Problemer med natur- og sprogfag i den nye gymnasiereform

Problemer med natur- og sprogfag i den nye gymnasiereform DANSK INDUSTRI Den 3. oktober 2007 Problemer med natur- og sprogfag i den nye gymnasiereform 1. Status for gymnasiereformen efter 3 år I dette notat gives en status over DI's overvejelser om konsekvenserne

Læs mere

Det almene gymnasium i tal

Det almene gymnasium i tal Det almene gymnasium i tal Indhold Forord... 3 Uddannelsesinstitutionerne...4 Hvor mange er de?...4 Skolestørrelse... 5 Lærer/elevratio...6 De almengymnasiale studenter - før, under og efter...6 Det almene

Læs mere

FRA ELEV TIL STUDERENDE

FRA ELEV TIL STUDERENDE APRIL 2016 FRA ELEV TIL STUDERENDE KLÆDT PÅ TIL VIDERE UDDANNELSE FRA ELEV TIL STUDERENDE / 1 2 / FRA ELEV TIL STUDERENDE FRA ELEV TIL STUDERENDE / 3 INDHOLD Fra elev til studerende klædt på til videre

Læs mere

Ungdomsuddannelsesniveau 1990 1995 2000 2001 2002 2003. Med ungdomsuddannelse 77,0 81,5 82,8 80,6 79,5 80,3

Ungdomsuddannelsesniveau 1990 1995 2000 2001 2002 2003. Med ungdomsuddannelse 77,0 81,5 82,8 80,6 79,5 80,3 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om de gymnasiale uddannelser i tal 1 1. Baggrund De

Læs mere

HF2net.dk konference 6. november 2013

HF2net.dk konference 6. november 2013 HF2net.dk konference 6. november 2013 Kursisten i centrum for kvalitetsløft i hf2-uddannelsen Foreløbige resultater af Udviklingsplanen for de Gymnasiale Uddannelser hvad tænker vi i uvm om fremtidige

Læs mere

STUDIESTART BORUPGAARD GYMNASIUM

STUDIESTART BORUPGAARD GYMNASIUM STUDIESTART 2017 BORUPGAARD GYMNASIUM HVORFOR BOAG? HVORFOR STX? Det, der for dig er opgaven lige nu, er at vælge gymnasium. Når du vælger Borupgaard, kommer du til et stort gymnasium med mange muligheder.

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse blandt stxlederne. Bilag til evaluering af gymnasiereformen på hhx, htx og stx samt fagområdeevalueringer 2008

Spørgeskemaundersøgelse blandt stxlederne. Bilag til evaluering af gymnasiereformen på hhx, htx og stx samt fagområdeevalueringer 2008 Spørgeskemaundersøgelse blandt stxlederne Bilag til evaluering af gymnasiereformen på hhx, htx og stx samt fagområdeevalueringer 2008 Spørgeskemaundersøgelse blandt stxlederne Bilag til evaluering af gymnasiereformen

Læs mere

Gymnasier til fremtiden. Parat til at læse videre

Gymnasier til fremtiden. Parat til at læse videre Gymnasier til fremtiden Parat til at læse videre December 2014 Gymnasier til fremtiden Parat til at læse videre December 2014 Gymnasier til fremtiden 5 Indhold Gymnasier til fremtiden... 7 Regeringens

Læs mere

Overgang til ungdomsuddannelserne om aktuelle uddannelsespolitiske initiativer,

Overgang til ungdomsuddannelserne om aktuelle uddannelsespolitiske initiativer, Overgang til ungdomsuddannelserne om aktuelle uddannelsespolitiske initiativer, Nyborg Strand 04-11-2014 Jørgen Brock, jb@uvm.dk Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Frafald Frafald på gymnasiale

Læs mere

Fremtidens kommunale 10. klasse

Fremtidens kommunale 10. klasse 2019-05-23 Fremtidens kommunale 10. klasse forslag fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers (DEG) interesse for 10. klasse bunder i et ønske om, at de unge vælger ungdomsuddannelse

Læs mere

Analyse 21. marts 2014

Analyse 21. marts 2014 21. marts 2014 Adgangskrav på 7 til gymnasier vil få stor betydning for uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen Reformen af landets erhvervsuddannelser indfører karakterkrav til ungdomsuddannelserne.

Læs mere

Styrkede gymnasiale uddannelser

Styrkede gymnasiale uddannelser Styrkede gymnasiale uddannelser Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti Benedicte Kieler Side 1

Læs mere

KVALITETSARBEJDE OG EVALUERING. På Tietgen Handelsgymnasium

KVALITETSARBEJDE OG EVALUERING. På Tietgen Handelsgymnasium KVALITETSARBEJDE OG EVALUERING På Tietgen Handelsgymnasium 1 Indholdsfortegnelse Hvad betyder kvalitet for os?... 3 Kvalitet i hverdagen... 3 Sådan arbejder vi med resultatopfølgning og evaluering... 3

Læs mere

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Aftalebeskrivelse Til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Fra EVA De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Et grundlæggende formål med de gymnasiale

Læs mere

Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium

Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium 94 KOMMENTARER Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium Torben Christoffersen, fhv. kontorchef i Gymnasieafdelingen i Undervisningsministeriet Om morgenen kl. 4.45 den 28. maj

Læs mere

Viborg Gymnasium og HF Stx

Viborg Gymnasium og HF Stx HF Stx giver et overblik over de elever, der kommer ind på ungdomsuddannelsesinstitutionen, hvor mange, der fuldfører og hvor de går hen, når de forlader uddannelsen. Regional Udvikling 2015 Læsevejledning

Læs mere

Bilag De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2014

Bilag De gymnasiale eksamensresultater og karakterer 2014 Bilag De gymnasiale eksamensresultater og karakterer Bilagsfigur Fordelingen af eksamensresultater inkl. bonus A blandt studenterne fra hf*, Gns.inkl. bonus A:,,,,,,,,, 3, 3,,, 5, 5,,, 7,,, 9, 9,,,,, Note

Læs mere

Velkommen til Nordfyns Gymnasium. www.nordfyns-gym.dk

Velkommen til Nordfyns Gymnasium. www.nordfyns-gym.dk Velkommen til Nordfyns Gymnasium Gymnasiet STX Aftenens program 19.00 20.00 20.30 20.30 21.00 Velkomst, generel orientering 1. orientering om studieretninger 2. orientering om studieretninger Fagbasar

Læs mere

Kun de bedste fra grundskolen starter på videregående uddannelse

Kun de bedste fra grundskolen starter på videregående uddannelse NOTAT 45 oktober 15 Kun de bedste fra grundskolen starter på videregående uddannelse Beregninger fra DEA viser, at ud af de elever, som begyndte på en gymnasial uddannelse i 9, gennemførte pct. af de elever,

Læs mere

Konkrete bemærkninger:

Konkrete bemærkninger: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Departementet Vedrørende sags.nr.: 16/09939 Den 23. september 2016 Høring over udkast til lov om de gymnasiale uddannelser Ministeriet har med brev af

Læs mere

Kvalitetsløft som led i OK 13

Kvalitetsløft som led i OK 13 Kvalitetsløft som led i OK 13 Jørgen Balling Rasmussen, MBU Side 1 Udgangspunktet: Prioritering i forhold til mål og udfordringer RR anbefaler, at FM og MBU i de fremtidige OK-forhandlinger arbejder målrettet

Læs mere

Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse

Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse Karakterkrav og besparelser er en hæmsko for unges uddannelse Tal fra Undervisningsministeriet viser, at vi ikke er kommet tættere på at indfri målsætningerne om, at 9 procent af alle unge, får en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Aftale om styrkede gymnasiale uddannelser

Aftale om styrkede gymnasiale uddannelser Aftale om styrkede gymnasiale uddannelser Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti Indsæt note og

Læs mere

Gymnasiale uddannelser

Gymnasiale uddannelser Gymnasiale uddannelser Giver adgang til videregående uddannelse Stx Alment gymnasium Hf Højere forberedelseseksamen (2 år) Hhx Handelsgymnasium Htx Teknisk gymnasium Eks. 1, stx: Matematik Fysik Kemi Eks.

Læs mere

DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017

DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017 DEN NYE GYMNASIEREFORM AUGUST 2017 Med baggrund i Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge mellem 7 forskellige studieretninger.

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Strategi Horsens Statsskole

Strategi Horsens Statsskole Strategi Horsens Statsskole 2018-19 Indledning På Horsens Statsskole tilstræber vi i vores daglige arbejde, udvalgsarbejde og projekter har fokus på formål, værdier, strategi og mål. Vores formål tager

Læs mere

De grønlandske gymnasiale uddannelser EN SUCCESHISTORIE

De grønlandske gymnasiale uddannelser EN SUCCESHISTORIE De grønlandske gymnasiale uddannelser EN SUCCESHISTORIE GUX Nuuk 53 lærere 10 spor i 2014 21 klasser 487 elever pr. 1. august 2014 GUX Aasiaat 35 lærere 9 spor i 2014 20 klasser 425 elever pr. 1. august

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

10. klasse på NEXT NEXT Juni Indgangen til hele paletten af ungdomsuddannelser

10. klasse på NEXT NEXT Juni Indgangen til hele paletten af ungdomsuddannelser 10. klasse på NEXT NEXT 2020 Juni 2017 Indgangen til hele paletten af ungdomsuddannelser Indgangen til hele paletten af ungdomsuddannelser - 10. klasse på NEXT Uddannelse Den teknologiske udvikling betyder,

Læs mere

Opfølgningsplan. hhx. Frafald Overgang til videregående uddannelse

Opfølgningsplan. hhx. Frafald Overgang til videregående uddannelse Opfølgningsplan hhx Frafald Overgang til videregående uddannelse 2015 Opfølgningsplan Analyse Frafald Skolen har konstateret, at der har været et stort frafald for de seneste 3 årgange af HHX-elever. Der

Læs mere

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de kan Regeringens mål Flere skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige som de

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

- hvor går de hen? Viborg Katedralskole Stx

- hvor går de hen? Viborg Katedralskole Stx Viborg Katedralskole Stx giver et overblik over de elever, der kommer ind på ungdomsuddannelsesinstitutionen, hvor mange, der fuldfører og hvor de går hen, når de forlader uddannelsen. Regional Udvikling

Læs mere

- Samfundsfag A, Matematik A samt et tredje relevant fag. Det tredje fag kunne fx være Erhvervsøkonomi

- Samfundsfag A, Matematik A samt et tredje relevant fag. Det tredje fag kunne fx være Erhvervsøkonomi 23.02.2015. NYT FRA FAGKONSULENTEN I SAMFUNDSFAG NYHEDSBREV NR. 27 - om regeringens gymnasieudspil og samfundsfag Af Bent Fischer-Nielsen Regeringens udspil Gymnasier til fremtiden. Parat til at læse videre

Læs mere

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger Uddrag af rapporten Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet - Værdier, interesser og holdninger Hvem vælger hvad? Unge, der vælger EUD, ser uddannelsen som middel til at komme ud på arbejdsmarkedet

Læs mere

Til kommende elever 2013

Til kommende elever 2013 Til kommende elever 2013 Velkommen til Roskilde Gymnasium Faglighed Forskellighed Fællesskab STX Gymnasiet er en 3-årig gymnasial uddannelse, der er studieforberedende og giver adgang til alle videregående

Læs mere

Konference om rammeforsøg 13. september 2013

Konference om rammeforsøg 13. september 2013 Konference om rammeforsøg 13. september 2013 Hvordan kan rammeforsøgene bidrage til øget kvalitet? Annegrete Larsen kontorchef, Kontor for Gymnasiale Uddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser

Læs mere

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Vejledning til lov og bekendtgørelse Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasie- og Tilsynskontoret

Læs mere

Kvalitetssystem Marts 2019

Kvalitetssystem Marts 2019 Kvalitetssystem Marts 2019 1. Indledning Dette dokument beskriver Erhvervsgymnasiet Grindsteds (EGG) system til kvalitetsudvikling og resultatvurdering. Det fremgår heraf, hvordan EGG bidrager til opfyldelse

Læs mere

Folkeskolen skaber mønsterbrydere

Folkeskolen skaber mønsterbrydere Unge, der klarer sig godt i dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøver, har nemmere ved at bryde den sociale arv og få en ungdomsuddannelse. 7 pct. af de unge, der havde ufaglærte forældre og fik

Læs mere

Profilmodel Ungdomsuddannelser

Profilmodel Ungdomsuddannelser Profilmodel 2015 - Ungdomsuddannelser En fremskrivning af hvor stor en andel af en 9. klasse årgang, der forventes at få mindst en ungdomsuddannelse Profilmodel 2015 er en fremskrivning af, hvordan en

Læs mere

Hvad er erfaringen, nu da den første årgang gennem to år har prøvet reformen på egen krop?

Hvad er erfaringen, nu da den første årgang gennem to år har prøvet reformen på egen krop? Niels Hartling 1 Er gymnasiereformen en succes? Eleverne i gymnasiet vælger som bekendt ikke længere mellem de to linjer, den sproglige og den matematiske. De går derimod på en såkaldt studieretning, som

Læs mere

Hvordan får 60pct. en videregående uddannelse? Af Martin Junge, DEA

Hvordan får 60pct. en videregående uddannelse? Af Martin Junge, DEA Hvordan får 60pct. en videregående uddannelse? Af Martin Junge, DEA Fremskrivning af uddannelsesniveau med før økonomisk krise antagelser 05.12.2012 Tænketanken DEA 3 scenarier: 1. 60 %-målsætningen opnås

Læs mere

1. Synlig læring og læringsledelse

1. Synlig læring og læringsledelse På Roskilde Katedralskole arbejder vi med fem overskrifter for vores strategiske indsatsområder: Synlig læring og læringsledelse Organisering af samarbejdet omkring læring og trivsel Overgange i uddannelsessystemet,

Læs mere

Studenternes brug af gymnasiale suppleringskurser. Undervisningsministeriet

Studenternes brug af gymnasiale suppleringskurser. Undervisningsministeriet Studenternes brug af gymnasiale suppleringskurser Undervisningsministeriet Studenternes brug af gymnasiale suppleringskurser Undervisningsministeriet Pointe 1: Det er især studenter fra hf og stx, som

Læs mere

Lovforslag om de gymnasiale uddannelser er nu fremsat

Lovforslag om de gymnasiale uddannelser er nu fremsat Lovforslag om de gymnasiale uddannelser er nu fremsat Ministeren for Børn, Undervisning og Ligestilling har nu fremsat lovforslag om de gymnasiale uddannelser med forventet vedtagelse ultimo december 2016.

Læs mere

SAMSPILLET MELLEM GYMNASIET OG DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER MED SPECIFIKT FOKUS PÅ DET FAGLIGE NIVEAU

SAMSPILLET MELLEM GYMNASIET OG DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER MED SPECIFIKT FOKUS PÅ DET FAGLIGE NIVEAU SAMSPILLET MELLEM GYMNASIET OG DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER MED SPECIFIKT FOKUS PÅ DET FAGLIGE NIVE DISPOSITION Skæbnefællesskab Fra student til studerende Samarbejdet mellem gymnasieskolen og universiteterne

Læs mere

Dansk Eksamen Skriftlig Hhx

Dansk Eksamen Skriftlig Hhx Dansk Eksamen Skriftlig Hhx 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Dansk Eksamen Skriftlig Hhx Få hjælp til eksamen på STX, HHX, HF og HTX. Studienet hjælper dig med din forberedelse til eksamen. I vores målrettede vejledninger

Læs mere

Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne. 1 Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne

Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne. 1 Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne 1 Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne Frafald og fuldførelse på erhvervsuddannelserne Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

Udvikling gennem bedre uddannelser

Udvikling gennem bedre uddannelser Udvikling gennem bedre uddannelser Udspillet er udarbejdet af Kommunernes Landsforening og udkom i 2013 som et bud på, hvordan uddannelsessystemet samlet set kan få et løft. Resume: Teksten er et udspil

Læs mere

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser

Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Undersøgelse af karakterudviklingen på de gymnasiale uddannelser Der har over en længere årrække været en stigning i de gennemsnitlige eksamensresultater på de gymnasiale uddannelser. I dette notat undersøges

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Indsigt om gymnasiale uddannelser

Indsigt om gymnasiale uddannelser DI Den 27. oktober 2014 rada Indsigt om gymnasiale uddannelser 1. Indledning Regeringen har bebudet et udspil, der skal øge den faglige kvalitet i de gymnasiale uddannelser. Dette udspil skal også forholde

Læs mere

Sådan vil Dansk Folkeparti styrke erhvervs- og ungdomsuddannelserne. 3. september 2013

Sådan vil Dansk Folkeparti styrke erhvervs- og ungdomsuddannelserne. 3. september 2013 Sådan vil Dansk Folkeparti styrke erhvervs- og ungdomsuddannelserne 3. september 2013 3. september 2013 Sådan vil Dansk Folkeparti styrke erhvervs- og ungdomsuddannelserne Dansk Folkeparti vil styrke de

Læs mere

Det almene gymnasium i tal 2017

Det almene gymnasium i tal 2017 Det almene gymnasium i tal 2017 2 Danske Gymnasier Indhold Forord 3 Uddannelsesinstitutionerne 5 Udbydere af de almengymnasiale ungdomsuddannelser 5 Skolestørrelse 6 Eleverne før, under og efter 7 Det

Læs mere

HF Et aktivt valg! 1

HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis VELKOMMEN TIL BRØNDERSLEV GYMNASIUM OG HF Brønderslev Gymnasium og HF lægger vægt på at flytte den enkelte elev mest muligt, skabe

Læs mere

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2011 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 11 på regioner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Tine Høtbjerg Henriksen Opsummering Profilmodel 11 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang 1 forventes at uddanne

Læs mere

Styrkede gymnasiale uddannelser

Styrkede gymnasiale uddannelser Styrkede gymnasiale uddannelser Reform af de gymnasiale uddannelser 2016/17 - i perspektiv af 2005-reformen Jørgen Balling Rasmussen Undervisningskonsulent Kontor for gymnasiale uddannelser Indsæt note

Læs mere

Strategi Horsens Statsskole

Strategi Horsens Statsskole Strategi Horsens Statsskole 2016-17 Indledning På Horsens Statsskole tilstræber vi i vores daglige arbejde, udvalgsarbejde og projekter har fokus på formål, værdier, strategi og mål. Vores formål tager

Læs mere

Samlet vurdering af ansøgning fra Nakskov Gymnasium og HF og Maribo Gymnasium om udbud af forlagt hf

Samlet vurdering af ansøgning fra Nakskov Gymnasium og HF og Maribo Gymnasium om udbud af forlagt hf Dato: 5. oktober 2015 Brevid: 2687205 Samlet vurdering af ansøgning fra Nakskov Gymnasium og HF og Maribo Gymnasium om udbud af forlagt hf Nakskov Gymnasium og HF og Maribo Gymnasium har d. 9 september

Læs mere

Forslag til fornyelse, ændringer i lovgrundlag og finansiering mv.

Forslag til fornyelse, ændringer i lovgrundlag og finansiering mv. Forslag til fornyelse, ændringer i lovgrundlag og finansiering mv. Ca. 35.000 personer tog hf-undervisning på VUC i kursusåret 2006/07 Mellem 35.000 og 45.000 unge og voksne følger hvert år hf-undervisning

Læs mere