SS 8N ll V\!'v'SON I >tlo:i 80 ON'v'l. /\-i )>0. < --1 -i. -uo --G) m::o :om z (/) - 0 < --1 (J) (/) IJJ 0...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SS 8N ll V\!'v'SON I >tlo:i 80 ON'v'l. /\-i )>0. < --1 -i. -uo --G) m::o :om z (/) - 0 < --1 (J) (/) IJJ 0..."

Transkript

1 SS 8N ll V\!'v'SON I >tlo:i 80 ON'v'l /\-i )>0 -uo 2) --G) < --1 -i m z r- m::o :om z 0-0 < --1 m (/) (J) ~ ~ z m :0 z 0 m m 11 JJ - I )> (/) -i m JJ IJJ JJ

2 1. kapitel ATTENTATET Anden gang det skete, forstod han, at det var et attentat pa hans liv. Forleden aften i Folketingets bibliotek var enogtyve argange af Folketingstidende ~ltet ned over ham. Kun ved et mirakel havde han undgaet at blive knust under den fossilerede talestr m. Men da havde han tilskrevet det rystelser fra trafikken pa slotspladsen. Uhyret i den bla trikot, der for fa jeblikke siden havde grebet ham bagfra, mens han fredsommeligt stod og tissede pa Rio Bravos pissoir, og som havde klemt om hans hals, sa jnene bulede ud og alt sortnede, kunne imidlertid ikke bortforklares. Nogen havde fors gt at myrde ham. Hvordan han var undsluppet den tiltrenkte skrebne, stod ham ikke klart. Den fulde svensker, der b lgede for hans blik i det skarpe neonlys, matte have forstyrret gerningsmanden. Havde svenskeren set noget? Havde han h rt no- get? Hvem havde rabt "Moske!"? Nej, det var umuligt at fa et fornuftigt ord ud af fylderisten. I sin salige bimmerlim kunne han tilsyneladende kun lalle: "Tre-nul, tre-nul, tre-nul!. Var det virkelig en, der endnu ikke var kommet hjem efter svenskelandskampen? Han matte ~tte sig ned pa det vade terassogulv, sadan svimlede det for ham. Han var ikke!. ' vant til fysisk overlast, og hele hans krop sk~lvede. Sveden piblede frem pa hans pande og overl~be. Og mens det br~ndte som ild i hans hals, var det som om alle hans sanser blev sk~rpet pa en uhyggelig made. Hvad var det for en svag duft! After shave lotion? Brut? Gerningsmanden havde brugt Brut! Kunne det have ~ret Britta? Overfaldsmanden havde ~ret s~rk nok! Nej, Britta var pa campingferie med Per Kalum efter kommunalforeningernes arsm de i Alberg. Desuden var tanken absurd. Hvad var det med ham? Var han endelig ved at bukke under for presset efter disse mange ar?

3 3. 2. kapitel EN SAG FOR PET En ubehagelig morgen var det. Endnu en uge efter attentatet kunne han ikke synke sin morgenkrydder for mhed i halsen. Og morgenlyset f ltes som sandpapir mod de blodudtradte je~bler. Men det ~rste var dog justitsminister Ninas selvtilfredse grin, da han tradte ind pa statsministerkontoret ledsaget af chefen for Politiets Efterretningstjeneste, der bar hans mappe. Som sit idol - afd de J. Edgar Hoover - opfattede Nina efterretningstjenesten som sit private leget j. Og intet forn jede ham mere end kampen mod farlige statsfjender, der kunne kaste glans over hans person. Des~rre var Danmark ikke blevet tilgodeset med hverken r de terrorister eller flykapringer, som andre vestlige demokratier. Men nu havde man i det mindste et politisk attentatfors g, og Nina kunne vanskeligt skjule sin gl~de. "Sagen er l st, Povl!", erkl~rede han begejstret mens han rev mappen fra efterretningschefen. "Det er islamiske fanatikere, ja, maske Carlos selv, der er ude efter dig!". "Islamiske fanatikere?", udbr d manden, der blev kaldt Povl, overrasket. "Igar sagde du, at det var den bulgarske forbindelse?". ''Ja, ja, men den teori har vi faet besked pa at droppe", svarede Nina afferdigende. "Desuden er den nye teori d dsikker!". "D dsikker...? ". 4. "Ja, - inden b gerne ~ltede ned over dig i biblioteket, og inden uhyret angreb dig pa pissoiret, h rte du nogen rabe 'Meske!', ikke sandt?". "Joe.... " "Vi har unders gt sagen, og det viser sig, at ordet Mosk~ i den islamiske verden betyder en slags kirke", fortsatte Nina stolt og viftede med en bog, som var blevet medbragt i mappen. "Der er derfor ingen tvivl mulig. Khomeiny eller Gadaffi har sendt en d dspatrulje ud efter dig", sagde justitsministeren, mens han klaskede handen i bordpladen for at give sine ord ~gt. Povl. Men Nina lod sig ikke afbryde i sin tankebane. "Jamen... ", fremstammede manden, der blev kaldt Gestikulerende med et gulnet avisudklip fra mappen fortsatte han uanf~gtet: bruge til en sa betydningsfuld mission? Ingen anden end Carlos, naturligvis! i Det mellemste \ilsten." "Og hvem ville de Den bedste hit-mand 0g mens han henf rt gentog navnet Carlos for sig selv, tog Nina et par sma dansetrin og havde ~r v~ltet efterretningschefen.

4 3. kapitel LYKKEPOSEN 5. "Hvorfor i al verden skulle islamiske fanati.kere dog nske at myrde mig", indvendte manden, der blev kaldt Povl og flyttede blikket fra justitsminister Nina til efterretningschefen, der sad pa gulvet og gned sit ben. "Det skal jeg sige dig, min dreng", svarede Nina pa den utalelige, faderlige facon, der var hans vane. "Det er fordi, du er statsminister i Danmark!". "Skulle det ve:re en grund?", spurgte han vantro. "Ja", erkl<!!rede Nina og studerede sine negle. "Et dygtigt efterretningsarbejde har afsl ret det." "Ja, manner", br d efterretningschefen gl<!!destralende ind. "Vi fandt det i lykkeposen! ". "I lykkeposen?". "0h, ja, faktisk har vi det fra en af de informationspakker, som Herbert gar og S<!!lger", indr mmede Nina og skulede ondt til efterretningschefen. "Du ved - mest gammelt stof fra Mossads overskudslager. " "Men", skyndte justitsministeren sig at tilf je, mens han irriteret rakte handen bagud mod den surmulende efterretningschef, "denne gang har vi vaeret superheldige." Og idet han kneb jnene sammen, laeste Nina op fra bagsiden af en gammel kuvert, som efterretningschefen havde rakt ham: "Fra den israelske 6. efterretningstjenestes inderste cirkler forlyder det, at den danske statsminister. er kommet pa den islamiske d dsliste, fordi han under krisen i 1973 udtalte sin helhjertede st tte til Israels sag." "Jamen, det var jo Anker J rgensen!", udbr d han bestyrtet. "Javist, javist", svarede Nina med et overbaerende blik. "Men den slags detaljer ta'r de vist ikke sa n je dernede. Desuden", fortsatte han med en fiffig mine, "det forklarer noget, som vi aldrig har kunnet finde en fornuftig forklaring pa." "Hvad da?", spurgte han. "Jo, det forklarer, hvorfor Anker J rgensen uden paviselig grund overlod statsministerposten til dig!".

5 7. 4. kapitel M0RKETS GERNING Han havde ikke troet et jeblik pa PETs teori. Men han havde ikke sagt noget. I de n~ste uger ville Nina og hans hemmelige ~sener ~re optaget af at ryste tr~et, som de kaldte det. Det vil sige - genere g~stearbejdere og andre, hvis m rke l d og fremmede madlugt bragte dem under mistanke for islamisk fanatisme. Og da carlos var kendt som en mester i forkl~ningens kunst, var der n~ppe den danske mand og kvinde, der ikke risikerede at blive sl~bt til forh r pa politistationen. For ham var det godt. Han havde brug for arbejdsro, nu da en d delig trussel uventet var dukket op. Naturligvis havde han straks s gt hj~lp. Brevet til H. var blevet afleveret dagen efter attentatet, og tillidsfuldt var han nu pa vej efter svar. Han vidste, at coroputerne havde trukket vod i det verdensomsp~ndende havde der v~ret fundet. hav af informationer, og noget af finde, sa var det blevet Selv om den m rke efterarsaften var fyldt med regntage, havde han ikke haft sv~rt ved at fa je pa kridtstregen, da han passerede Gefionsspringvandet. Klar bane! Et blik pa uret fortalte ham, at han var en anelse for tidlig. Han kunne ikke ga over og kigge pa det blanke mahogni og skinnende messinq i sejlsportsforretningens vinduer. Desv~rre 8. - det var ikke uden grund, at han blev kaldt s spejderen. Men han matte ikke blive set i skinnet fra butiksvinduerne. En sm g pa Toldbodgades m rke hj rne kunne han dog godt tillade sig. Hvis han tr~~ frakkekraven godt op og filthatten godt ned. Som han stod der med regnen mod sit ansigt, f 1- te han sig pludselig lykkelig. Der var en st rre mening med hans liv, og hvor mange inden for hans kreds kunne sige det? Det alene. var rigtigt, at han matte b~re en stor byrde Men i aften f lte han sig ikke ensom. Det var som om, at den gamle panserbil foran Frihedsmuseet sendte ham en hilsen: Du er ikke alene, kammerat! Tiden var inde. Han kastede cigaretskoddet fra sig og tradte det ud med foden. Det var en tankel shed, og han greb sig i den. Forsigtigt bukkede han sig ned og samlede omhyggeligt papir og tobaksmulder op og kom det i frakkelommen. Skulle han overleve den frygtelige fare, matte han v~re sa god som de bedste. Sa drejede han ned ad den lange, m rke gade.

6 s. kapitel POSTKASSEN 9. Han havde bestemt ikke V2ret utilfreds, da de besluttede at flytte postkassen. Havfruen havde v~ret et nervepirrende sted. Der var turister dag og nat, og uden et st rre fotoudstyr havde det V2- ret umuligt ubemrerket at na frem til skjulestedet. Han havde endda mattet l&re at sige "Tillader De?" pa japansk. Amaliehaven derimod var det ideelle sted. Det var ikke uden grund, at anl~gget med stenkolosserne og taks-buskene blev kaldt skibsreder-mausol~et. Der var altid de som pa en kirkegard. Det var der ogsa nu, forsikrede han sig. Tre gange havde han V2ret anl&gget rundt uden at m de et menneske. Han havde spejdet op og ned ad kajen uden at se nogen, og ogsa slotspladsen var mennesketom helt op til Marmorkirken. Det var egentlig et uhyggeligt kvarter. Men for ham bet d det, at han uforstyrret kunne bev2ge sig hen til den hemmelige postkasse. Han fandt hurtigt s jlen. Men da han fik je pa tyggegummiklumpen, forstod han, at alt alligevel ikke ville ga glat pa denne m rke aften. "Satans, satans", hvislede han sagte for sig selv. Teoretisk set var jerns jlerne perfekte som skjulested for hemmelige budskaber. En dekadent fan;;asi ;,avde uds tyret dem med t"'rede huller, som lo. var de gaet i ford&rv. Og i et af disse huller kunne et brev let skjules. DesV2rre glemte H., at manden, der blev kaldt Povl, var en lille mand. Faktisk en del under middelh jde. Og det h<!!ndte, at det hemmelige brev var anbragt, sa han ikke kunne na det, selv om han stod pa ~er. Sadan var det nu. Smabandende begyndte han at klatre op ad s jlen. Han kunne godt fa fat, men de kunstigt ~rede kanter skar hans h<!!nder og ridsede hans blanke sko. Netop mens han ornklamrede s jlen en meter over jorden, mens han fors gte at vriste den forseglede (!!Ske l s, h rte han en voldsom knurren lige bag sig. Og da han forskr~ket vendte hovedet, sa hatten blev slaet af, stirrede han ind i et opspilet r dt gab med v~ldige, skarpe t~nder.

7 ll. 6. kapitel PUNKERNE Gabet, der andede ham i ansigtet, tilh rte en hund, der var sa stor, at den kunne stirre ham ind i jnene, nar den stod pa bagbenene, selv om han hang en meter over jorden. Og bag det v~ldige hovede sa han flere hunde. Og mennesker. Hans f rste impuls var at springe ned og flygte. Men hans bukser havde sat sig fast pa en af de skarpe kanter, og han kunne ikke komme l s. Var han prisgivet? "Du skal ikke v~re bange for Fido", rabte et af menneskene. Det var en ung pige med en halv meter h jt gr nt har og en spraglet dragt. "Det er en hvalp, ogden vil bare lege. Giv manden et kys, Fido!". Hvorpa hundens enorme tunge sk d frem og st dte hans hovede ind i s jlen, sa metallet rungede, og han sa sol, mane og stjerner. "Er den ikke s d!", udbr d pigen og slog h~nderne sammen i begejstring over hunden, der nu for rundt i anl~gget i vild jagt med de andre hunde, sa de unge planter fl j i luften. "Nej, se hvad manden g r med ~len!", rabte en ung mand med h j silkehat og.sikkerhedsnal i ret 12. Det var utaleligt. Men direkte foruroligende var, at en ung pige if rt l~dert j med jernnitter og haret sat op i stive pigge stod og stirrede pa ham; mens en uforl st genkendelse arbejdede i hendes sortmalede ansigt. Sveden sprang frem pa hans pande. Og samtidig bredte et forklaringens lys sig i pigens unge tr~k. "Orv mandl hun begejstret. Sa var de forsvundet Er du ikke Otto Leisner!", udbr d var kommet, og han kunne rive sig l s. lige sa pludseligt,.. SOlll de Mens hundeglammen fortonede sig i det fjerne, unders gte han sine iturevne bukser og skrabede hundeb~ af skoen med en ispind. Esken med det hemmelige budskab la sikkert i frakkelommen. Nu manglede han blot en ting. Oppe pa anl~gets nordre bastion, hvorfra man kunne kigge ind over slotsmuren til den fors mte have, tog han sin Ronson frem. den i vejret, lod han gasflammen br~nde sekunder. Og mens han holdt nogle fa En skygge bag Amalienborgs snuskede gardiner fortalte ham, at H. havde opfattet budskabet. og pegede pa ham, som han hang og ornklamrede ~len. "Det er rigtigt, mand! Make love, not war!". har. "V~r nu tolerant", fnisede pigen med det gr nne

8 7. kapitel KONTROL 13. Enhver, der i det skjulte arbejder som agent for en efterretningstjeneste, har en kontrol. Det vil sige en anden hemmelig agent, med hvem han kommunikerer, og som sikrer forbindelsen til moderorganisationen. Manden, der blev kaldt Povl, var ingen undtagelse. Hans kontrol var H., der arbejdede under ~kke fra Amalienborg. At bruge kongeslotte som ~kke for hemmelige agenter var for indviede n~sten blevet et vare~rke for en af Moskva Centers bedste hjerner. Ham, som John le Carre kalder Karla i sine romaner. I virkeligheden hed han Laila. Og det var selvf lgelig ren nske~nkning, nar le Carre lod George Smiley besejre ham efter tusinder af sider. Laila blev pensioneret for ar siden og nyder efter sikre forlydender sit otium som biavler i en dacha uden for Moskva. Det var Laila, der i sin tid havde faet placeret H. under d~kke pa Amalienborg som kontrol for manden, der blev kaldt Povl. Men det var ogsa Laila, der i sin tid havde faet anbragt Anthony Blunt som forvalter af dronning Elizabeths kunstskatte. Sa manden, der blev kaldt Povl, havde naturligvis faet sig en slem forskr~kelse, da Sir Anthony i en h j alder var blevet afsl ret som mangearig medarbejder i KGB. 14. Mange s vnl se ~tter var det.blevet til. Men til sidst havde han overbevist sig selv om, at der ikke var nogen fare. Operationen var hermetisk lukket. Sa lukket, at den afhoppede KGB-chef, der havde bragt Nina i rampelyset for en tid, ikke hav-- de haft den fjerneste anelse om hans eller H.s eksistens. Ja, selv efter sa mange ar vidste han ikke engang selv, om H. var hofmarskallen eller prinsen. Men de mange stavefejl gav selvf lgelig en antydning. Budskabet var imidlertid klart nok. Af brevet, soro han l~ste i sengelampens s~r, fremgik, at centret ikke kunne give nogen forklaring pa attentaterne. Medmindre.. han l~ste det for tyvende gang roedmindre det skulle ses i sammenhreng med den kodemeddelelse, der var indgaet fra centrets spion i Langley, Virginia. Meddelelsen oro, at amerikanerne sandsynligvis havde spillet deres trumf Es ud. At CIA havde aktiviseret sin farligste agent. Handen, der blev kaldt Euro~eren!

9 15. s. kapitel TANKER I NATTEN Han kunne ikke sove. Tanken om Euro~eren - et navn der spredte r~dsel! - lukkede lissom s vnen ude. Og mens han hvilel st kastede sig i lagnerne, og det gra morgenlys begyndte at sive igennem sove ~relsets til begyndelsen. chintz-gardiner, gik hans tanker tilbage Som de bedste danske ~nd var han s nderjyde. Almindeligvis forbindes s nderjyder med heftige patriotiske f lelser. Men livet i gr~nseegnen mellem to nationer giver ogsa en forstaelse for menneskelige sammenh~nge, der er st rre end de sn~vert nationale. Det gjaldt ihvertfald ham, der var f dt i en by, der blot en halv snes ar tidligere havde v~ret tysk. Saledes havde det i de tidlige ungdomsar under den tyske be~ttelse ~ret ham umuligt at forklare den nazistiske undertrykkelse med tyskerens sygelige nationalkarakter og en gal mand i Berlin. havde han v~ret Dertil for fortrolig med det tyske. Uhyrlighedernes arsager matte ~re konomiske og politiske - ikke psykologiske. Gennembruddet for hans politiske bevidsthed var imidlertid kommet i en hel anden ende af landet. Nemlig pa Bornholm, hvor han tilbragte sensommeren 1945 hos bekendte af familien. Uden for Nex havde han m dt de russiske kampsoldater, der havde befriet en. En vild skare 16. havde det ~ret. Bade pa krop 09 unifo~r bar de stadig spor af de frygtelige kampe, de havde ~ret igennem. Men de var fulde af godt h~r, og lissom ens vrige unge havde han f lt zig draget af deres lejr, hvor der altid gzstfrit blev budt pa s d te og cigaretter. Nogle f~telige h~sere med papmundstykke, husltede han, l!llenb et lille smil uvilkarligt gled over hans ansigt. Stemt for heltegerninger, som det unge sind er, havde han og de andre naturligvis plaget de sibirske vildmrend for at fa dem til at for~lle om deres krigsbedrifter. Men krig havde de ~gtet at tale om. Der er intet ~odt at sige om krig, havde de afvisende sagt pa deres gebrokne tysk. Men om livet i landsbyerne,i den store taiga og pa Kazakhstans stepper fortalte de gerne. Og sa be~gende hjeml~ngsel smukt og levende, at vemoden i deres greb en om hjertet. Og sa havde de talt om freden, der skulle herske i verden.

10 9. kapitel FESTEN 17. Mens Lis i s vne skubbede sig ind til ham, og de f rste fuglefl jt blandede sig med skralde~ndenes st jen i garden, gik hans tanker videre. Han huskede den aften for fyrre ar siden sa klart, som havde det v.reret igar. Russerne havde bygget et stort bal pa klipperne, og der havde v.reret harmonikaspil, sang og dans. Sa havde kaptajn Ivan rejst sig og manet til stilhed. Og mens han lod handen pege ud over den m rke 0sters, havde han sagt, at dette skulle v.rere et fredens hav. Dets vande skulle omskylle alle kyster med venskab og forbinde bade Danmark, Sovjet og Tyskland i et fredens broderskab. Og han havde fortalt om de to bomber, der var spr~ngt i Japan, og forklaret, at endnu en krig ville blive civilisationens og menneskehedens undergang. At forhindre det er den nye generations vigtigste opgave, havde han sagt, mens han havde ladet sit blik hvile pa deres unge blussende ansigter. I det jeblik havde han forstaet det hele. Som de fleste komplekse ting, var det i virkeligheden ganske simpelt. Forlegen men besluttet havde han rejst sig. Det var sandt, havde han fremstammet, og han ville vie sit liv til kampen for freden og folkenes venskab, sa der aldrig mere skulle blive krig. 18. Sa var et v.reldigt hurmelhej brudt l s. Mens kaptajn Ivan tog ham i sin bj rnefavn, havde de sk~ggede barbarer rabt hurra og kastet deres uldne huer op i luften. Sa havde de kastet ham op i luften. Og der var kommet flasker frem. En vodka sa s~rk, at han havde frygtet at blive blind. Et ~ldigt kalas havde det v.reret. Og som det var sket den nat, slumrede han nu ind, mens tonerne af Kali~~a genl d i hans hoved.

11 lo. kapitel PARTISAN 19. Han havde ikke sovet mange jeblikke, f r han blev revet ud af sin slummer af ~kkeurets kimen. St nnende rejste han sig pa armen. Hvad var klokken? Ah, ministerchauff ren kom og hentede ham om tre kvarter. Sikke en forbandet hovedpine! Hovedpine havde han ogsa haft, da han vagnede den morgen. Russerne havde pakket ham ind i trepper, og som han la der og missede med jnene mod morgensolen, var kaptajn Ivan kommet over til ham med et krus skoldhed te og et stykke dampende frisk br d. Russeren havde sat sig pa hug ved hans side og havde takket ham for hans ord. Men sa havde han tilf jet, at med en sa afg rende beslutning matte man ikke forivre sig. Man matte ikke lade sig rive med af en stemning, men n je trenke sagerne grundigt igennem. Man matte studere. Han var selvf lgelig blevet skuffet. Men han havde lant de kr llede h~fter, som kaptajnen havde tilbudt ham. Og han havde studeret ikke alene dem, men ogsa alt det, han havde kunnet fa fat i pa folkebiblioteket i Nex. Og jo mere han havde studeret, jo mere sikker var han blevet i sin sag. Det fortalte han kaptajn Ivan dagen f r, han skulle rejse fra en. Han havde ogsa sagt, at han ville melde sig ind i DKU, nar han kom hjem, og kaptajnen havde svaret, a t det var en klog og rigtig beslutning. 2o. Men sa havde russeren kigget l~nge og eftertrenksomt pa den opvakte unge mand, som han havde la!rt at ~tte pris pa. "Har du en lille tid, Pavel?", havde han endelig spurgt. De var k rt i lastbilen ned til stranden, og mens de fra forsredet iagttog et tr~k af grag~s over den bla hiw~el, havde kaptajnen bedr vet forklaret, at der kom s~rere tider for freden, end de havde habet. "Bliver der krig?", havde han forskr~ket "Der kommer en kold krig", svarede russeren. "De imperialistiske kr~fter nsker ikke fred og spurgt. venskab mellem folkene." Han havde l~st grundigt og forstod det godt. Det ligger ikke i gribbens natur at spise gr ntsager. Han forstod ogsa, hvad kap tajn Ivan mente, nar han fortalte, at der i den kommende strid for fredens bevarelse ikke blot ville blive brug for frontsoldater, men ogsa for partisaner, der kunne arbejde. bag fjendens linier. "Partisanens lod er ensom og farlig", havde kaptajnen sagt. Men han havde blot set russeren roligt i jnene og rakt ham handen.

12 ll. kapitel 219 AKTIVISERET Altsa havde han ikke meldt sig ind i DKU, men i Konservativ Ungdom. Og da han var gjort af bedre stof end de fleste der, fik de h jere kredse i partiet snart je pa ham. Fra at v~ere en lovende ung mand blev han snart en betydningsfuld person. Men nar han i et fugtigt lag sang med pa de bloddryppende sange om, hvordan de r de skulle trampes ud, gik hans tanker altid tilbage til Bornholm. Det var gaet, som kaptajn Ivan havde spaet. Efter fredens og habets alt for korte sommer, havde imperialismens isfingre ogsa klemt til om Danmark. Der havde altsa i h j grad vreret brug for ham. Men arene var gaet, uden at han havde h rt noget. Han troede faktisk, at han var blevet glemt. l1en sa var brevet kommet en morgen med posten, og hans hjerte havde ligefrem hoppet i brystet pa ham, da han pa kuvertens bund havde faet je pa den halve billet fra forlystelsesparken Brrendegardshaven. I de t febrilske fors g pa at finde den lille reske blev han r~sten begravet i slips og habitter, men til sidst fandt han den.under de sorte st vler bagerst i klredeskabet. Jo 1 Billet tens to hal vdele passede sam.\-nen, som var de lige blevet revet over. Han skulle tra2de i funk'cion. Sa spamdt ho.vde han v2ret, o.t han havde 22. skaret sig under barberingen og bl dt soro en gris. Uvilkarligt gled hans hand op til det lille ar pa hagen. Hans f rste karopsarl Og mens han tilbagelrenet i ministerbilens brede bags2de kiggede ud pa den k benhavnske morgentrafik, smilede han ved tanken om sin f rste mission. Det havde ~ret i de ar, hvor et folkeligt pres havde bragt imperialismen i defensiven. Men en spinkel balance havde det ~ret, og afspamdingsprocessen mellem 0st og Vest var hele tiden blevet s gt saboteret. Danmark er blot et lille land. Men ogsa begivenheder i et lille land spiller en rolle. Imperialisterne forstod dette. Og deres strategi var stadig den sarr~e simple som i Fasken 1949, hvor det var lykkedes Washington-agenter at bilde den socialdemol(ratiske statsroinister ind, at russiske tanks var pa vej ind over Danmark, sa han skr<ekslagen var l bet rundt i. cirkler, som en. hovedl s h ne. Det gjaldt med alle kneb og midler om, at presse det store arbejderparti til h jre. Hermed kunne man nemlig lam.me fagbe~elsen og dermed blo-_ kere for det krav om fred og afs~nding, der l d fra det danske folk. At besv~rligg re sadanne fr~ manipulationer med det danske socialdemolu::at.i, havde '~<eret den opgave, han havde faet. 0!11 ~r havde hans f rste mission ~ret at neut~ Plll.ppa Jackson.. borgmesteren i Gladsakse.

13 12. kapitel SUBVERSION 23. En enkelt S<ll!tning "Bare du ;ikke l ber t r for Der havde ~ret al grund til at formode, at Pappa Jackson var blevet rekrutteret af CIA. Og Pappa havde ~ret ideel til den opgave at fastholde socialdemokratiet som et atlantisk parti, som man kaldte det. Maske havde han manglet Per Hrekkestrups vid og drengede charme, men med sin srere magnetiske udstraling og med magtbasen i Gladsakse havde Pappa vet stor indflydelse pa de vankelmodige medlemmer af socialdemokratiets ledelse. Han skrremte dem simpelthen. Hans ordre havde vreret enkel: 'Fjern det darlige reble i kurven. Stop Pappa!'. At infiltrere radhuset i Gladsakse, hvor Pappa Jackson herskede som en middelalderfyrste, havde v~ret operationens f rste trin. Og det var lykkedes ham gennem en elegant. man vre, der havde anbragt ham i viceborgmesterstolen. Sikkert placeret inden for murene var han gaet igang med operationens n~ste trin. Hver gang de var alene pa borgmesterkontoret, havde han udbrudt: "Ja, Pappa, hvor har du ret!" eller "Det var dog stralende, Pappa!" eller "Der er ingen som dig, Pappa!". Virkningen var straks begyndt at vise sig, og sna.rt var manden d. v og blind for andet end sin egen fortr~ffel.ighed. Resten havde vreret simpelt. benzin, Pappa!" - hvisket i forbifarten, havde v~ret nok. Pappa havde brudt med sit gamle parti og havde startet sin egen forretning. Selvf lgelig havde det kostet regeringens liv. Men det store arbejderparti krempede nu engang langt mere energisk for fred og afs~nding, nar det var i opposition. Og fredens sikring var hans opgave. Herefter havde Pappa naturligvis mistet sin nyttighed for CIA, der solgte ham til sydafrikanerne, der jo ikke har rad til at vrere krresne. Pappa havde opfattet det som en forfremmelse. Efter et bes g i Johannesburg var han begyndt at ga med.en krempestor Colt magnum i et sv.rert oksel~derhylster under jakken. Det havde naturligvis ikke kunne skjules. Men efter at kulturminister Fifi havde lovet Folketingets przsidium, at det kun var tr2patroner, havde man valgt at se gennem fingre med det. "Ah, nej!", matte han uvilkarligt udbryde, da bilen k rte over slotspladsen. Det var en branche, hvor der ikke var rad til bl d~denhed. Men han fik alligevel et lille stik i hjertet ved synet. Der stod Pappa igen nede i krya-t og dirigerede trafikken!

14 kapitel FORHINDRINGSL0B Han tog trappen op til Christiansborg i sp~ndstige spring, mens han med et hovedkast fors gte at henlede de forsamlede politibetjentes op~rksorohed pa trafiksammenbruddet og de tudende bilk er. Sa var han igennem d ren. Men hvad var det! Han stoppede brat op. Inde i foyeren stod Conny med sine scrapb ger pa armen og ventede. "Ah, nej - ikke igen! ". Sa matte han den besv~rlige vej igennem k~lderen. Labyrinten af korridorer under slottet var fyldt fra gulv til loft med gamle arkivpakker og spindelv~v, men netop som han troede, at han havde forceret alle forhindringer sikkert, tradte justitsrninister Nina ud af en niche. "Jeg sa hende ogsa" - sagde han med et svedent grin - "og regnede derfor med at kunne m de dig 26. bekymret spurgt. Han var en stor modstander af offentlige udgifter. Sadan var hele formiddagen gaet. Men nu var forkontoret tomt. Han abnede d ren og spejdede ned ad den lange gang. Nej, sekretrerer og skrivedamer var gaet i kantinen. Forsigtigt lukkede han d ren og satte en stol for. Sa laste han sit eget kontor indefra og trak gardinerne for. Endelig laste han den nederste skuffe i arkivskabet op og fiskede en lille japansk transistorradio op. Han trak antennen ud, ~ndte og stillede omhyggeligt ind pa stationen. Det var en af de fa gl~der, han tilled sig. At lytte til Radio Romer! "Eo, ho... ", klukkede han, mens han tog madpakken og termokanden op af mappen. Der var et interview med Hardy Hansen. Maske blev det ikke sa darlig en dag alligevel. her. u Og sa havde han t1umodigt mattet l<egge re til Ninas omst~ndelige rapport. Politiet havde nu vare~gtsf~ngslet 741 udl~ndinge og sat dem i isolation. If lge statistikken - frem - her havde Nina halet et tykt bundt tabeller for 48 timer. skulle det give mindst en tilstaelse inden Efter 72 timer skulle det give fern til staelser. Efter 96 timer 18. l~nge nok, ville alle tilsta. Ja, ventede man 1 ~Men det har ""1li vel ikke brug for?", havde Nina

15 kapitel DOBBELTSPIL Mens han sad og nynnede, fortalte braget fra en v~ltet stol ham, at personalet var vendt tilbage fra frokosten. Lynhurtigt fjernede han sporene fra sin lyssky forn~jelse og blev igen konservativ statsminister. Skiftene begyndte i stigende grad at volde ham vanskeligheder, matte han indr mme. Det var ikke det, at han i en konventionel forstand tjente fremmede interesser. I det borgerlige parlamentariske demokrati kan politikeren vanskeligt v~re andet end agent. Ihvertfald kunne han ikke pa staende fod komme i tanke om en eneste folketingskollega, der ikke tjente fremmede interesser. Omend det selvf~lgelig f rst og fremmest var firmaer og lignende. Sadan var systemet. Selv han - statsministeren - matte som en anden bydreng stille pa Monsemands kontor for at modtage dagens ordrer. Ordrer som Monsemand havde hentet fra de store monopolers bestyrelser, hvor han af sa~~e grund var medlern. Det var naturligvis nedv~rdigende, men som de sagde i partiet: Man bider ikke den hand, der fodrer enl Og pengene var gode, matte han indr mme. Desuden var den arrogante Monsemand den bedste impressario, som partiet havde haft. H jesteretssagf reren var ferm til sit specielle handv~rk, og man havde helt undgaet skandaler som i Forbundsrepublikken. 28. Nej, problemet var, at han udadtil skulle ~re en anden person, end han var indadtil. At gennemf re dette dobbeltspil var efterhanden blevet sa s~rt, at han oftere og oftere kom i tvivl om, hvem han i virkeligheden var. Han huskede med gru dengang, da han var blevet lokket med pa Arbejdsgiverforeningens elitekursus for erhvervstopfolk. For et millionbel b skulle en amerikansk psykolog-guru ved hj~lp af massesuggestion og sutte velser befri erhverslederne for de skyldf lelser, der h rer til udbytningens skyggeside. Det var, mens han med de andre topchefer havde hoppet rundt pa bordene og taktfast br let, at man har ret til at ~re rig, nar man er bedre end andre, at det var slaet klik for ham. Han var f rst kommet til sig selv, da han omgivet af politi og presse la pa gaden uden for sin bo~l. Under ham havde der ligget en spinkel dreng, som han abenbart havde ~vet. Drengen havde villet hugge hans d rskilt; som souvenir. Og han som bare havde kunnet k be et nyt! Og siden var det flere gange sket, at hans rolle havde taget magten fra ham. Som f.eks. dengang han solgte en uvidende mand sin rottebef~ngte villa. Nu frygtede han, at Mr. Hyde til sidst helt ville tage magten fra Dr. Jekyll. Ban kunne kun habe, at fagbe~gelsen snart ville l W op til sit answ'r og i tide g re alvor af sit lll$'f'm om at fjerne ham. Andre kr~fter matte tr~de til.

16 kaphel MEDIETS MAGT Han arbejdede pa sit kontor, til det m rkaede. Sa ringede han ned til S rensen. Jo, TV-folkene var f~rdige med at stille op i salen. Jo, de var gaet hjem, dem der ikke stadig sad i snapstinget, fortalte folketingsbetjenten. "Og.. h frk. Conny, har De set hende noget sted?''. "Nej, savidt jeg er orienteret, taler generalsekret~ren for de unges atlantsammenslutning iaften om menneskets frihed for Rotary i Uggerl se", svarede folketingsbetjenten. Ingen kunne som S rensen ~re formelt korrekt og uforska~~et pa samme tid, ~nkte han, mens han friserede sig foran spejlet. Sa stirrede han sig selv fast i jnene og pr vede sit smil en halv snes gange. Og da det var tilfredsstillende, begav han sig ned i den tomme folketingssal for at forberede sig pa morgendagens TV-transmitterede finanslovsdebat. Mens han foran de tild«kkede TV-kameraer ind vede de forskellige positurer, som han havde la=rt, kunne han ikke lade va=re at ta=nke pa, hvordan de snu gardejere i Venstre havde snydt dem alle. Med en lang tradition for ideologisk folkeforf relse havde de forstaet mediets betydning f r nogen andre. Og inden man fik set sig om, havde de simpelthen rekrutteret hovedparten af Danmarks 3o. Radios TV-speakere, og halsende?agefter havde socialdemokratiet mattet tage til takke med en tidligere filminstrukt r. Nu vidste man aldrig, om Anker J rgensen spillede Harry eller kammertje- neren. Med undtagelse af kommunisterne, der mente at kunne tillade sig at se stort pa den slags, var ingen dog gaet fri af mediets diktatur. SF havde f.eks. mattet starte en landsd«kkende pengeindsamling for at fa Gert Pedersens ~nder rettet. Og hans eget parti havde pa Arbejdsgiverforeningens regning mattet hyre et amerikansk konsulentfirma til at bygge hans image op. Des~rre havde man glemt at tage hensyn til kulturkl ften. Hvad hjalp det, at han lignede Reagan, nar han i folkemunde blev kaldt 'parfume~lgeren'. Og havde de ~ret begejstrede for det med rottevillaen, fordi det havde styrket kerne~lgernes tillid, sa havde de ~ret rasende, da han var taget pa cykelferie med Lis. Han havde mattet bilde dero ind, at det for danskerne var det samme, som nar Ronald og Nancy tog pa rideferie, for at fa dero til at forl2nge kontrakten. Mens han stod i disse tanker, fik en susen ham til at vende sig om. Chokket var s& voldsomt, at han ufrivilligt gjorde sine ~Mr vade. Gennero luften over hans hovede su~ ~ bl!kla=dte uhyre lige imod ham!

17 kapitel DUEL MED D0DEN Synet af den blakl~dte skikkelse, der kastede sig imod ham oppe fra folketingets tilh rerloge, fyldte ham med sa star en r~dsel, at han ikke kunne be~ge en muskel. Men inde i hans hoved var det som om, at hele hans liv passerede revy. Sa hurtigt arbejdede hans hjerne, at det sa ud som om uhyret bevregede sig igennem luften i slow-motion. Uhyret havde fejlbed mt springet og brasede mod jorden lige ved siden af det sted, hvor han stod fastnaglet. Det sprang op igen som en gummibold, men hans lammelse var blevet brudt, og i vild fart flygtede han ind mellem folketingesmedle~uernes pladser. "Hj~lpl Hj~lp!", skreg han af sine lungers fulde kraft. Men det var til ingen nytte. Pa Christiansborg var man vant til lidt af hvert, nar nogen ind vede deres taler i folketingssalen, og vendte diskret det d ve re til. Der ville ingen hj~lp komme. Han var alene med uhyret, hvis ande han kunne!'tlaorke i sin nakke. En tid gik den vilde tag-fat rundt i salen. Over stole og borde - rundt om talerstolen - gik den vilde jagt. Men som hans kr~fter begyndte at ebbe ud, forstod han, at han ikke kunne undslippe uhyret. Han matte konfrontere det i aben kamp. Hans golfsving var godt, maske havde han en lille chance. 32. Men da han i en brat vending pludselig stod ansigt til ansigt med uhyret, var genkendelsen sa - chokerende, at alt mod forlod ham. Min gud, min gud! - jog det igennem hans hovede; lfnyret var den unge Helwig! Hvorfor unge Helwig, der med et idiotisk grin i sit r dmossede drengeansigt rakte sine udstrakte h~nder imod ham, skulle nske at myrde ham, var et sa grotesk sp rgsmal, at det ikke kunne forme sig i hans hoved. Hans tanke var kun opfyldt af habl sheden i hans situation. "Nej, nej, nej!", klynkede han. Han havde ingen chancer. Unge Helwig gik pa tredje ar til Jane Fonda-gymnastik pa Fameskolen pa Pile All~ og var boms~rk. Ude af sig selv af r~dsel kr b han sammen i hj rnet og stirrede pa den radikale leder, der if rt sin bla gymnastik-trikot og spartasko langsomt ~rmede sig med et glaseret blik i jnene. Men i det jeblik, da d den var ham vis, va~ det som om frygten forsvandt og en stor ro ~nkede. sig over ham. Han havde k~et den gode strid, og faldt han nu, havde det ikke ~ret forg~ves. Han rettede sig op. "Det, derma ske, ma ske!", sagde han roligt, da morderens beharede h~der lgkkede sig om hans hals.

18 kapitel DRA:BERMASKINEN Han havde ~ret sikker pa, at hans sidste stund var koromet. Men netop som han havde accepteret sin sk<ebne og udtalt ordene - "Det, der rna ske, rna ske!" -, indtraf der en forbl ffende forandring rned unge Helwig. Han stoppede brat op rned virrende hoved og plirrende jne. Sa sa han pa den anden, som fik han je pa ham for f rste gang og udbr d gl~destralende: "Hej, Pelle!". "Hej, Niller!", var det lykkedes ham at fremstamme, selv om hans hoved var et kaos af forvirring~ Han forstod ikke, hvad der var sket. Men han havde andsn~r~relse nok til at udnytte den uventede chance. "Det er interessante tanker, I frems~tter i jeres ~ndringsforslag", havde han forsigtigt sagt. "Ja, synes Du ikke?", svarede unge Helwig stolt. Og sa havde de staet der i halvm rket og diskuteret rigets styre - den ene i gymnastikdragt den anden med t jet i uorden og vade bukser - som havde det v~ret den naturligste ting. Men netop som han troede, at faren var overstaet, var der indtruffet en ny foruroligende vending. Han havde spurgt, om Helwigs parti ville fastholde deres forslag om en decentraliseret 0D-ordning for efterl nsmodta.gere, og Helwig havde 34. arbejdet med sp rgsmalet, sa det havde gjort ondt at se. Endelig havde han med en voldsom kraftanstrengelse svaret: "Maske!". Men i det jeblik unge Helwig sagde det, var det som om, at han stivnede, og en hinde gled for hans jne. "Niller?", havde han forskr~kket sagt og pr ven-= de r rt ved hammed handen. Men der havde ingen reaktion ~ret. Den unge Helwig havde blot staet der. Pa en gang afventende og langt ~k. Det var som om, at han havde hypnotiseret sig selv. "Hypnotiseret...?", mumlede han. Hvad var nu det? Et eller andet d~mrede. Sa nuskede han det. I Natkassen havde Lis og han set en film - Kandidaten fra Manchuriet -, hvor en rnand bliver en dr~bermaskine ved hypnose. Kunne unge Helwig v~re hypnotiseret? "Du er en h ne! ", pr vede han. Og minsandten! Ved disse ord begyndte unge Helwig at trippe rundt_ i cirkler, mens han baskede med armene og sagde: "Gok,gok,gok,gok!". Det var jo galskab! Men hvordan stoppede man ham igen. I filmen havde ordet 'Spar dame' tiendt og slukket for morderen. "Spar dame!", sagde han. Men det havde ingen virkning. Sa kom det til ham i et glimt. Selvf lgelig! "Maske!", rabte han. Og igen vagnede unge Helwig op og kiggede sig desorienteret omkring.

19 kapitel ZOMBIE Da han h rte de skingre hyl - "Anti-semitter! Antisemitter!" - fra etagen neden under, blev han helt sikker i sin sag. Han lukkede d ren, som den unge Helwig som et lyn netop var smuttet igennem. Der stod han stolt og rakte handen frem. Jo, teorien havde v~ret rigtig. Unge Helwig havde udf rt ordren. I handen holdt han de afskarne knapper fra trafikministerens mohairuldfrakke. Hvilket utroligt instrument at rade over. Mulighederne var svimlende. Den, der kunne kontrollere denne zombie, kunne fuldst~ndig kontrollere dansk politik! Hen hvorfor holdt unge Helwig den anden hand bag ryggen? "Giv!", sagde han kornmanderende. Men unge Helwig sa blot br debetynget ned i jorden og tradte sig selv over f dderne. "Giv!", havde han rabt igen. Sa havde unge Helwig givet ham &~ders And bladet. "Det la i frakkelornmen. Ma jeg ikke godt beholde det?", spurgte han bedende. Nej, det gik ikke. Det kunne han godt indse. Her var tale om kra2fter, ing.en kunne styre. "Jo, behold det bare", havde han svaret, og mens unge Helwig var begyndt a t l~se bladet h jt for sig selv, havde han vandret frem og tilbage i kontoret i dybe spekulationer. 36. Det var en ren tilf~ldighed, der havde reddet hans liv. Havde han valgt sine ord anderledes, havde han nu ~ret d d. Men hvor frygtindgydende den hypnotiserede Helwig end var, sa var den virkelige fare den hand, der i det skjulte styrede ham. Og den hand lurede stadig pa ham derude i m rket. Han begyndte at forsta, hvad han var oppe imod. Han g s ved tanken om, hvor let de havde af~kket bristen i unge Helwigs personlighed og fundet det dj~velske handlinger. styre-ord, der var n glen til alle hans Her var den h jeste psykologiske videnskab taget i anvendelse. C!As laboratorium for hjernekontrol. Det kunne kun v.rere Og unge Helwig, der havde troet, at han var blevet inviteret til USA for at studere! Altsa ~ det Euro~eren, der var efter ham. Havde han en chance i det opg r? Nej, det var nyttel se spekulationer. F rst matte han skaffe den uhyggelige zombie af vejen. "Maske!", rabte han og beordrede robotten til straks at begive sig til Jokkmokk for at forberede den nordiske parlamentarikerkonference. Det var ganske vist f rst om et ar, men zombien ville ~re godt af vejen oppe ved polarcirklen. Desuden var det det eneste han pa staende fod kunne kornme pa. "JubiJ ", havde unge Helwig udbrudt, som han var str get ud af d ren. Han matte hellere ringe hjem til MF'erens kone. Det varede nok lidt f r, han kom hjem igen.

20 kapitel fii0dprocedure Hvilket idiotisk sted! Men der var ikke noget valg. Sadan var duen dresseret. Han skuttede sig i frakken, mens han lod blikket glide over Radhuspladsen. Selvf lgelig var han straks blevet spottet. Herbert havde faet je pa ham i sin kikkert oppe fra vinduet og var kommet ilende ned med en brun sejlgarnspakke. "Nej, tak! - Ja, det kunne godt V<Ere, at den var n<esten ubrugt. - Ja, det kunne godt v<ere, at den kun havde haft en ejer. -Men nej tak! - Nej, de havde allerede en teori! - Jo, maske en anden dag!". Det havde ~ret n<esten umuligt at slippe af med ham. Til geng<eld var han n<esten ikke blevet antastet af k<erlighedshungrende herrer. Det matte v<ere den her bacille, de skrev sa meget om. "Var det den der?". Hurtigt flaede han stykker af p lsebr ddet og kastede dem mod duen, der sejlede forbi ham. Nej. Det gradige fjerkr<e, der hurtigt pikkede br dsmulerne op, var ikke den han ventede pa. Hvor fa'en blev den egentlig af? I forhold til det her, var Amaliehaven det rene paradis. Men den nye krise havde tvunget ham til at bruge n dproceduren, hvor farlig den end var. 38. Inden for det pa forhand aftalte tidsrum havde han drejet 0059 og med tredive sekunders mellemrum udtalt ordet 'Talpa!' i telefontragten. Men efter lo minutters forl b havde der rejst sig et ramaskrig. "Hold k<eft med det der 'Talpa'!", havde ophidsede stemmer h~set imod ham -bade b rn og <Eld-- re. Han kunne nu heller ikke forsta, hvorfor H. havde valgt telefonselskabets Tr<Efpunkt. Men det matte vel ~re fordi, det var der, han var neromest at tr<effe? Nu havde han bare at vente. "lj:ov!, der var en, han ikke havde set f r. Kunne det ~re den?". Br dstumperne fl j gennem luften, men det var heller ikke den. "Lort!", udbr d han, da fugleklatten landede pa hans ene skosnude.

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle 3. Blodig alvor Næste morgen var der besynderligt nok ingen, der beklagede sig. Emzara var overbevist om, at det var, fordi de vidste, hvordan hun ville reagere. At hun var pylret, var ikke nogen hemmelighed,

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

1 Historien begynder

1 Historien begynder LÆS STARTEN AF 1 Historien begynder Rikka galoperede gennem skoven. Hendes hjerte hamrede i brystet, og hun var træt. Alle fire ben gjorde ondt, men hun kunne ikke stoppe nu. Klahons Drømmejæger havde

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

MENNESKEJÆGERNE SVÆRDET & ØKSEN BIND 3

MENNESKEJÆGERNE SVÆRDET & ØKSEN BIND 3 MENNESKEJÆGERNE SVÆRDET & ØKSEN BIND 3 58 Mørket havde for længst sænket sig over Paravalis. Inde i byens mange huse var lysene pustet ud og de fleste af beboerne hvilede i halmsenge. De mange kroer og

Læs mere

Et eventyr fra Trinidad (1999)

Et eventyr fra Trinidad (1999) Vinteren 1999 opholdt jeg mig på Trinidad. En caribisk tropeø. I nærheden af havnen var der en regnskov, som jeg passerede hver dag, når jeg gik på Internetcafe. En dag opdagede jeg i en lysning nogle

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere

PROLOG. Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere PROLOG Gare Saint-Charles, Marseilles hovedbanegård: Toget kører ikke længere Øverst på Saint-Charles-banegårdens høje trappe stod Guitou, som hans mor stadig kaldte ham, og kiggede ud over Marseille.»Storbyen«,

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Tre spøgelsesagtige skikkelser

Tre spøgelsesagtige skikkelser Kapitel 1 Kisten Tre spøgelsesagtige skikkelser gled lydløst hen over Scream Streets centrale torv. Månen glimtede bag det tynde skydække. Inde i et hus i nærheden slog et ur tolv slag. De tre skikkelser

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Guldhvalpen. Dorte Marcussen

Guldhvalpen. Dorte Marcussen Guldhvalpen Dorte Marcussen GULDHVALPEN Tekst og tegning Dorte Marcussen Udgivet i ét eksemplar i 1981 Til Frida og Karla 2013 Forlaget Muffin Der var uro i hundekennelen Hundens Fryd. Freja havde været

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Han afbrød sig selv og skubbede en gren med en masse blade til side, så han bedre kunne se spøgelsets ansigt. Jamen, er det ikke?

Han afbrød sig selv og skubbede en gren med en masse blade til side, så han bedre kunne se spøgelsets ansigt. Jamen, er det ikke? Kapitel 1 Loftet De ansigtsløse mænd vaklede som robotter hen over græsplæn en i retning af huset. Der, hvor deres næse, mund og øjne skulle have været, var der bare glat hud. Alle skikkelserne var klædt

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Ill.: Miguel Coimbra

Ill.: Miguel Coimbra Ill.: Miguel Coimbra COLOSSEUM Milo stod klar uden for en af de underjordiske gange under Colosseum. I hånden havde han en tung hjelm. Han havde brugt hele morgenen på at polere den, så den skinnede blankt.

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Lene Møller Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Andre udgivelser af Lene Møller: Molly Den Magiske Ko Hvorfor lige mig? En historie om mobning. ISBN: 9788740444230 Copyright 2013, Lene

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Nej, Luke! skreg en velkendt stemme. Varulven kastede hovedet bagud med et ryk og

Nej, Luke! skreg en velkendt stemme. Varulven kastede hovedet bagud med et ryk og Kapitel 1 Kampen Det tordnede vildt, mens de to varulve kredsede om hinanden. Den voldsomme regn glattede pelsen ud over deres dirrende muskler. Den mindste af dem blottede hugtænderne og hylede, så det

Læs mere

ALRIK VIGGO MAGNAR ESTRID

ALRIK VIGGO MAGNAR ESTRID ALRIK VIGGO ESTRID M MAGNAR SUGGEN OG GALTEN MAGGIE MIGR NE FREJA BJÆREN åsa larsson & ingela korsell henrik jonsson på dansk ved lilian kingo Kan du huske, hvad der skete i Mylingen? Simons kammerat,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå

skulle lige tjekke, at alting var, som det skulle være, og hvad fandt jeg? Han holdt en dramatisk pause uden at regne med svar og var lige ved at gå Kapitel 2 Jeg er altså virkelig sulten og tørstig. Hvorfor kommer han ikke? stønnede Siri. En time var gået uden for stationen i Tarquinia. Det var middagstid og stegende hedt. Det lange hår var samlet

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

endda. Første gang var kun få dage efter, at det brød løs udenfor. Til at begynde med havde han troet, at stemmen kom udefra, fra en eller anden, som

endda. Første gang var kun få dage efter, at det brød løs udenfor. Til at begynde med havde han troet, at stemmen kom udefra, fra en eller anden, som 4. Forjættelsen Den fireogtyvende dag i den tredje måned, knap en måned efter, at de endelig havde fået lov at slippe ud af arken, var de fire huse færdige. At der ikke var tale om arkitektoniske mesterværker,

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse?

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse? Tilgivelse Er det altid vigtigt at sige undskyld? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvad synes du er sværest at bede om tilgivelse, når du har lavet en fejl, eller at tilgive nogen, som har gjort dig ondt? Tilgivelsestest

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 19. De fortsatte ind gennem en sluse hvor Professor Swindon var nødsaget til at bruge sit adgangskort.

Julemandens arv. Kapitel 19. De fortsatte ind gennem en sluse hvor Professor Swindon var nødsaget til at bruge sit adgangskort. Kapitel 19 Professor Swindon gik med rolige selvsikre skridt ned ad gangen med Johnny og Jenny i hælene. De var i panik. Ingen af dem havde tænkt på at så gamle dokumenter kunne være blevet indskannet

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

EVA/IDA: cherrybombs. Tone Ottilie Frederiksen. tone

EVA/IDA: cherrybombs. Tone Ottilie Frederiksen. tone /: cherrybombs By Tone Ottilie Frederiksen tone SCENE 1. I EN HAVE. EXT. FORMIDDAG. Eva og ida sidder i en have i bare ben sammen i en havestol og hører musik i et fælles høretelefonssæt. Ida sidder halvt

Læs mere

Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen

Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen Ø n s k e ø e n Langt, langt væk fra den verden, vi kender, i et fjernt drømmehav ligger der en ø. Den hedder Ønske øen, og det

Læs mere

Moses kunne høre ambulancen komme op gennem skoven. Han skulle bare lige se ud i køkkenet en sidste gang. Mærkeligt at han igen skulle væk, og at han

Moses kunne høre ambulancen komme op gennem skoven. Han skulle bare lige se ud i køkkenet en sidste gang. Mærkeligt at han igen skulle væk, og at han 1 Moses kunne høre ambulancen komme op gennem skoven. Han skulle bare lige se ud i køkkenet en sidste gang. Mærkeligt at han igen skulle væk, og at han selv havde taget beslutningen. Nu skulle det være.

Læs mere

Fyringsscene. Sceneøvelse 2015. af Martin Strange-Hansen

Fyringsscene. Sceneøvelse 2015. af Martin Strange-Hansen Fyringsscene Sceneøvelse 2015 af Martin Strange-Hansen Martin Strange-Hansen mobil: 26832666 e-mail: martin.strange@me.com INT. BEBOERFORENINGENS FÆLLESRUM - AFTEN Fællesrummet. Japansk træ på væggene.

Læs mere

Kapitel 5. 5.december 965

Kapitel 5. 5.december 965 Kapitel 5 5.december 965 Lyden af en lille ynkelig gråd trængte gennem Fruens bevidsthed, en bevidsthed der var usammenhængende og tåget. Det var et spædbarns ynkelige råb på sin mor, på nærhed, tryghed

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Skudt ned over Danmark

Skudt ned over Danmark Jørgen Hartung Nielsen Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Seks drenge på campingtur overfaldes og kastreres.

Seks drenge på campingtur overfaldes og kastreres. Teenagedrenge Seks drenge på campingtur overfaldes og kastreres. En tidlig sommeraften ankom seks teenagedrenge til deres lejrplads. Pladsen lå isoleret i vildskov ned til en stor fiskesø og var et perfekt

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt brummende, på vej et andet sted hen. Luften smagte stadigvæk

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

I----------------------------- I

I----------------------------- I KONFIRMATION 2016 HA OG VÆ Det er en uendelig smuk og minderig dag, I bliver konfirmeret på Vejret er helt fantastisk.og så er det den 5. maj, Danmarks befrielses dag Efter fem års besættelse, med mørkelægnings-gardiner

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

Julestjernen. Af Katrine Skovgaard

Julestjernen. Af Katrine Skovgaard Julestjernen Af Katrine Skovgaard Det er bedst at kigge på stjerner, når det er helt mørkt. Det vidste Otto godt, derfor var han også rigtig glad for, at han boede på landet. I byerne var der en masse

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Støverjagt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Støverjagt. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Langfredag 3. april 2015

Langfredag 3. april 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gudsforladt Salmer: 193, 191; 192, 196 Læsninger: Sl. 22,2-12; Matt. 27,46 Og ved den niende time råbte Jesus med høj røst:»elí, Elí! lemá sabaktáni?«det betyder:»min Gud,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 Godmorgen I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, og vi sidder

Læs mere