Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Den Regionale Lægemiddelkomité 23. september 2015 kl. 12:30 i Regionshuset Viborg, F7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Den Regionale Lægemiddelkomité 23. september 2015 kl. 12:30 i Regionshuset Viborg, F7"

Transkript

1 Region Midtjylland Sundhed 8. oktober 2015 /ANNDJO Referat til møde i Den Regionale Lægemiddelkomité 23. september 2015 kl. 12:30 i Regionshuset Viborg, F7

2 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Tema: Implementering af RADS-vejledninger i praksissektor. 2 3 Tema: Patientsikkerhed 5 4 Patientsikkerhed ved ordination af Innohep. 7 5 Sundhedsstyrelsens årsrapport for indberetninger af bivirkninger 10 6 Status på implementeringen af FMK i Region Midtjylland 13 7 Supplering af SAMnets IV-vejledninger 16 8 Godkendelse af Den regionale Rekommandationsliste 18 9 Godkendelse af regionale retningslinjer Gensidig orientering 23

3 Godkendelse af dagsorden Administrationen indstiller, at dagsordenen godkendes Beslutning Dagsorden blev godkendt.

4 Tema: Implementering af RADS-vejledninger i praksissektor. Administrationen indstiller, at Den regionale Lægemiddelkomité drøfter, hvordan vi sikrer en fortsat god implementering af RADS, dels på regionens hospitalerne og i almen praksis. Sagsfremstilling Kort om RADS Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) skal sikre, at patienter tilbydes lige adgang til behandling med dyr sygehusmedicin under hensyntagen til rationel farmakoterapi, samt at der skabes et fælles fagligt nationalt grundlag for anvendelse af dyr sygehusmedicin. RADS kan desuden påtage sig opgaver og udarbejde fælles regionale behandlingsvejledninger på områder, der ikke er kendetegnet ved anvendelse af dyr sygehusmedicin. Med det fælles beslutningsgrundlag skabes der samtidig potentiale for at opnå bedre indkøbspriser gennem udbud af medicin gennem Amgros, som indkøber sygehusmedicin til regionerne. Rådgivningsstrukturen omfatter: medicin, som udgør en væsentlig udgiftspost for sygehusene medicin, som er kendetegnet ved en stærk udgiftsvækst ny medicin med stort udgiftspotentiale områder, hvor der kan opnås bedre kvalitet i anvendelsen, og hvor der vurderes at være behov for at opnå fælles regional konsensus RADS er sammensat med repræsentanter fra: Regionerne, Sundhedsstyrelsen, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, Danske Patienter, Amgros og Danske Regioner. RADS blev etableret af Danske Regioner i oktober Behandlingsvejledninger RADS nedsætter fagudvalg med eksperter, som har til opgave at skabe konsensus om valg af medicin gennem udarbejdelse af fælles behandlingsvejledninger. Behandlingsvejledningerne udarbejdes efter en fast proces og tager ca. 9 måneder fra fagudvalget er nedsat, til vejledningen er godkendt af RADS. Når der foreligger en godkendt behandlingsvejledning følger en udbudsrunde, der tilrettelægges af Amgros. På baggrund af udbuddet udarbejder RADS de medicinske rekommandationer på konkrete lægemidler. Regioner er forpligtet til at følge RADS-vejledninger og det er således regionernes opgave at implementerer behandlingsvejledningerne med de tilhørende rekommandationer.

5 3 Langt de fleste RADS behandlingsvejledninger finder anvendelse på hospitalerne, men efterhånden kommer der flere behandlingsvejledninger fra RADS, der finder anvendelse i begge sektorer. Implementeringen af RADS i Region Midtjylland Analysegruppen for hospitalsmedicin under Den Regionale Lægemiddelkomité sikrer implementering og monitorering af RADS behandlingsvejledninger med tilhørende rekommandationer på Regionens hospitaler. RADS er således efterhånden kendte og velimplementerede vejledninger på hospitalerne. Med de nye vejledninger fra RADS, der har et mere tværsektorielt fokus, bliver vi i regionen udfordret på, hvordan vi også sikrer god implementering af vejledningerne ud mod almen praksis. På dagens møde vil der være oplæg fra Chef for fagudvalgssekretariatet, farmaceut Niels Christian Hirsch. Oplæget vil bl.a. have fokus på RADS-systemet og baggrunden for RADS. Udarbejdelsen af vejledninger og især dem med et tværsektorielle fokus. Sammenhængen mellem RADS og andre fora, der udarbejder vejledninger. Hvilke tanker RADS gør sig om implementering af vejledningerne i både hospitalsregi og i praksissektor hvordan tænker RADS, at Regionerne gør det bedst? Praktiserende læge Jette Kolding Kristensen fra Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) vil give et kort oplæg om DSAM s arbejde omkring udarbejdelse og implementering af kliniske vejledninger i almen praksis. DSAM udgiver jævnligt vejledninger inden for kliniske problemstillinger, der er hyppigt forekommende og medfører diagnostisk eller behandlingsmæssig usikkerhed og variation i almen praksis. Vejledningerne henvender sig primært til praktiserende læger og praksispersonale. Når der udkommer en ny vejledninger, bliver den fulgt op af centrale og regionale implementeringsskurser, e-learningskurser m.v. Beslutning RADS Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) har på nuværende tidspunkt 3 vejledninger, der er relevant for almen praksis: - Antitrombotika - Astma til børn - Unipolær depression Og der er en på vej om antibiotika. Sammenlignet med andre lande er RADS-processen hurtig da det tager mellem 9-12 mdr. at udarbejde en vejledning. Vejledningerne udarbejdes efter GRADE-metoden.

6 4 I forhold til implementeringen af vejledningerne i almen praksis er der udarbejdet pixi - udgaver. pixi -vejledningerne er de lange RADS-vejledningen kogt ned til det mest relevante for almen praksis. Medicintilskudsnævnet er også en vigtig spiller i forhold til almen praksis og vil med tiden komme mere på banen i forhold til samarbejdet med RADS. DSAM Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) udarbejder vejledninger speciel rettet mod almen praksis. En DSAM-vejledning er ca. 1 år om at bliver udarbejdet. DASM anvender en ligtht udgave af GRADE-metoden. Sideløbende med udarbejdelsen af vejledningen nedsættes en implementeringsgruppe der har til opgave at udarbejde en praksishåndbog og en implementeringshåndbog. Praksishåndbogen er 5 trin til hvad praksis kan gøre for at implementere vejledningen. Implementeringsvejledningen identificere barriere for implementeringen og kommer med forslag til hvordan disse barrieren kan nedbrydes. Der ud over arbejder DSAM med andre forandringstiltag som fx audits, undervisning, roadshows og i nogle tilfælde også med patientrettet information. DSAM arbejder også sammen med eksterne partner bl.a. regioner om at udarbejde forløbsbeskrivelser og forløbsprogrammer. Det kunne være muligt med et samarbejde mellem DSAM og RADS, hvis DSAM er med hele vejen under udarbejdelse af RADS-vejledningerne. Det handler om at føle ejerskab. Regionen har også en implementeringsorganisation som kan hjælp med implementeringen af vejledninger hos almen praksis. Problemet i praksis er, at praksis først gør noget, hvis de tror, at de har brug for det. Det er derfor vigtigt at kunne få data om egen praksis ud, som kan bruges til opfølgning. I praksissektoren er Medicintilskudsnævnet en vigtig spiller i forhold til prioritering.

7 Tema: Patientsikkerhed Administrationen indstiller, at at Den regionale Lægemiddelkomité på baggrund af oplægget drøfter, hvordan der sikres regional handling på præparater, der åbenlyst udgør en patientsikkerhedsrisiko. Den regionale Lægemiddelkomité på baggrund af oplægget drøfter, hvordan den regionale Lægemiddelkomité kan bidrage til, at patientsikkerhedsaspekter prioriteres i forbindelse med anbefaling og godkendelse af lægemidler på nationalt plan. Sagsfremstilling Patientsikkerhed er altid et fokusområde i Den regionale Lægemiddelkomités arbejde, og med denne temadrøftelse ønskes en generel diskussion af, hvordan Lægemiddelkomitéen kan medvirke til at understøtte arbejdet med patientsikkerhed. Ved sidste temadrøftelse om patientsikkerhed i september 2014 blev det besluttet, at patientsikkerhed skulle være en årlig tilbagevendende temadrøftelse. I år vil fokus være på forveksling af lægemidler. På mødet vil Læge Julie Rasmussen, Strategisk Kvalitet, og Farmaceut Lilian Brøndgaard Nielsen, Hospitalsapoteket Region Midtjylland, holde et oplæg, hvor der gives: eksempler på præparater og hændelser (cases, tendenser og mønstre) en beskrivelse af, hvad der er gjort ved problemstillingen? forslag til hvordan RLK kan understøtte, at der bliver gjort mere ved problemstillingen (Hvad vil vi gerne have RLK til?) Beslutning I forhold til nationale problemstillinger er det vigtig at der koordineres med andre organisationer på området, som f.eks. Patientombuddet. Vi skal prioritere vores kampe og en koordinering med andre nationale og regionale organisationer vil give større gennemslagskraft. I patientombuddet er Region Midtjylland bl.a. repræsenteret med overlæg i klinisk farmakologi, Birgitte Klindt Poulsen.

8 6 Den regionale Lægemiddelkomité vil meget gerne have input fra Strategisk Kvalitet og andre fagpersoner, der arbejder med patientsikkerhed i regionen vedr. problemstillinger som vi kan løse regionalt, eksempelvis som med Pro-Epanutin. I forhold til Pro-Epanutin skal det undersøges om regionens 15 retningslinjer, kan slås sammen til 1 regional. Desuden skal det undersøges hvor mange afdelinger, der har Pro- Epanutin i standard sortiment. For hver afdeling skal der tages stilling til, hvorfor det lige netop er relevant for denne afdeling at have Pro-Epanutin i deres standard sortiment.

9 Patientsikkerhed ved ordination af Innohep. Administrationen indstiller, at at Den regionale Lægemiddelkomité drøfter patientsikkerheden ved Innoheps mangel på unikt drug ID. Den regionale Lægemiddelkomité beslutter, om implementeringen skal fortsætte, og hvilken udmelding, der skal gives. Sagsfremstilling Fragmin og Innohep er begge lavmolekylære hepariner (LMH) og har begge indikationerne: Forebyggelse af venøs tromboembolisk sygdom Behandling af dyb venøs trombose og tromboemboliske komplikationer Der er prisforskel på de to lægemidler specielt i behandlingsdoser, men også på profylaksedoser er Innohep billigst. Hvis hele forbruget af Fragmin (behandlingsdoser og profylakse) i Region Midtjylland omregnes til Innohep, vurderes det, at der samlet set vil være ca. 1,5 MIO kr. at spare. På sidste møde i Lægemiddelkomitéen blev problemstillingerne vedr. Innohep og Fragmin drøftet, og Lægemiddelkomitéen besluttede at rekommandere Innohep som 1. valg i Region Midtjylland ved behov for anvendelse af lavmolekylært heparin. Beslutningen blev taget på baggrund af en anbefaling fra RADS om, at man af hensyn til patientsikkerheden uafhængigt af indikation bør vælge at anvende færre forskellige præparater. Innohep er valgt pga. den potentielle besparelse. I mellem tiden har RADS godkendt fagudvalgets oplæg til den nye behandlingsvejledning, hvor fagudvalget også sidestiller de 2 LMH indenfor alle indikationer. Beslutning om at Innohep anbefales som 1. valg ved behov for anvendelse af et LMH i hele Region Midtjylland uafhængig af indikation, er efterfølgende meldt ud til hospitalerne via mail den 3. august Den forbrugsændring, der allerede er sket i august, ses af figuren.

10 8 Den regionale Lægemiddelkomité er opmærksom på, at Innohep ikke har et unikt drug ID, hvorfor lægen ved ordination i den elektroniske patientjournal, EPJ, på nuværende tidspunkt kun kan se styrken eller XEM. Lægen kan ikke vælge korrekt sprøjte størrelse, men skal manuelt angive dette. Dette er desværre et tilbageskridt for patientsikkerheden. På den baggrund har Den regionale Lægemiddelkomité rettet henvendelse til LEO Pharma, som producerer Innohep, for at opfordre dem til at arbejde for, at hver sprøjte får et unikt drug ID. LEO Pharma er lydhør over for Den regionale Lægemiddelkomités henvendelse og vil påbegynde arbejdet i slutningen af 2015, og afslutte arbejdet så hurtigt som praktisk muligt i RLK skal være opmærksomme på at RLK sender et signal i forhold til, hvordan regionen ser problemet med manglende drug ID, som i sidste ende kan stille nogle firmaer frit i forhold til at sætte prisen på deres lægemidler. På mødet ønskes en drøftelse af patientsikkerheden ved Innoheps mangel på unikt drug ID. Herunder: Problemerne med patientsikkerheden efter oplæg ved apotekets patientsikkerhedsrepræsentant, Lillian Brøndgaard Nielsen Trine Bjerregaard Madsen vil endvidere fortælle om: o Mange andre lægemidler og manglende drug ID tilsvarende stort problem? o Hvis generiske Fragmin eller Innohep vinder kommende udbud fra Amgros er der heller ingen løsning på drug ID o Amgros indsats nationalt o Skift koster mange ressourcer for apoteket og afdelingerne Mange afdelinger har sat skiftet på stand by og afventer ny udmelding fra RLK, før de går videre. RLK forventes derfor at beslutte det videre forløb.

11 9 Beslutning I Region Hovedstaden og Region Sjælland har man i flere år udelukkende brugt Innohep. Dette valg er bl.a. fortaget på grund af økonomien. Der er korrekt, at der fortsat er få indikationer hvor Fragmin skal anvendes, og der vil således fortsat være få afdelinger, der skal håndtere både Innohep og Fragmin. Men ved kun at anbefale 1 præparat reduceres kompleksiteten for mange afdelinger. Lægemiddelkomitéen holder fast i at anbefale Innohep som 1. valg ved behov for et lavmolekylært heparin (LMH). Implementeringen af Innohep fortsætter, og indtil der er styr på udfordringerne med individuelle Drug IDs, arbejdes der med at indføre standardordinationspakker i EPJ. Lægemiddelkomitéen forslår, at det undersøges, om regionen udnytter muligheden for at udlevere antitrombotisk behandling vederlagsfrit i op til 35 dage optimalt.

12 Sundhedsstyrelsens årsrapport for indberetninger af bivirkninger Administrationen indstiller, at at Den regionale Lægemiddelkomité orienteres om udviklingen i indberetningen af bivirkninger. Den regionale lægemiddelkomité drøfter, om og hvordan der skal arbejdes med at øge antallet af indberetninger af bivirkninger. Sagsfremstilling Sundhedsstyrelsen modtog i 2014 i alt 1330 bivirkningsindberetninger fra landets hospitaler herunder også fra psykiatrien i de fem regioner. Fordelingen af indberetninger fra de enkelte regioner er vist i figur 1. Figur 1 Bivirkningsindberetninger fra danske hospitaler i 2013 og Samlet set steg antallet af bivirkningsindberetninger fra hospitalerne i 2014 sammenlignet med Særligt var der en stor stigning i antallet af indberetninger fra Region Hovedstaden og Region Sjælland, der begge har en bivirkningsmanager ansat. For Region Midtjylland ses en lille fald på 12 indberetninger i forhold til I 2014 afsluttede Sundhedsstyrelsen en landsdækkende indsats rettet mod psykiatrien i regionerne. Kampagnen kørte fra marts til oktober Formålet med indsatsen var at skabe større opmærksomhed på at melde bivirkninger og øge kendskabet til lægernes forpligtelse til at melde formodede alvorlige og uventede bivirkninger. Dette resulterede i, at Sundhedsstyrelsen modtog dobbelt så mange indberetninger fra hospitalspsykiatrien

13 11 sammenlignet med Igen er Region Hovedstaden den region, der har indberettet flest bivirkninger fra hospitalspsykiatrien ved at øge antallet af indberetninger fra 28 i 2013 til 94 i I Region Midtjylland steg antallet af indberetninger fra psykiatrien i 2014 med 1 i forhold til Den 1. april 2014 trådte der nye regler i kraft, der gjorde det obligatorisk for jordemødre at indberette bivirkninger på lige fod med læger. Jordemødrene har dermed fået pligt til at indberette formodede bivirkninger. Bivirkningsindberetninger fra andre sundhedsprofessionelle (fx tandlæger, sygeplejersker, farmaceuter og jordemødre) er stigende, og udgjorde over 20% af indberetningerne i Andelen af bivirkningsindberetninger fra læger er faldet støt, og selvom der totalt set stadig er flest indberetninger fra læger, udgjorde de kun 44% af indberetningerne i Det er det laveste niveau nogensinde, og faldet skyldes ikke kun, at andre grupper er begyndt at indberette mere, men der er også tale om et fald i absolutte tal der var 300 færre bivirkningsindberetninger fra læger i 2014 sammenlignet med i Bivirkningsindberetninger fra læger har nogle særlige kvaliteter og er vigtige for Sundhedsstyrelsens arbejde med overvågning af sikkerheden ved medicin. I 2014 udgjorde andelen af indberetninger fra medicinbrugere, pårørende og ikkeprofessionelle 28%. Sundhedsstyrelsen ved fra undersøgelser, at læger gerne vil indberette formodede bivirkninger, men det kniber med tiden. Derfor har Sundhedsstyrelsen udviklet en webservice, der kan lette lægernes arbejde med at indberette bivirkninger. Webservicen blev lanceret i juni Webservicen giver sundhedsprofessionelle mulighed for at indberette bivirkninger ved medicin direkte fra et af de fagsystemer, de bruger til daglig. Med webservicen bliver det muligt at overføre en række basisoplysninger om sig selv, patienten og om den medicin patienten tager. Den regionale Lægemiddelkomité har været enig med Sundhedsstyrelsen i, at tiltaget med webservicen vil øge antallet af indberetninger, og har af flere omgange rettet henvendelse til EPJ-styregruppen med en opfordring til at prioritere en implementering af den nye webservice med Midt-EPJ. Dette er desværre endnu ikke blevet prioriteret af EPJ-styregruppen. På Lægemiddelkomité mødet ønskes en drøftelse af, om antallet af indberettede bivirkninger i Region Midtjylland er tilfredsstillende? Eller om antallet af indberetninger bør være højere, og om Lægemiddelkomitéen derfor bør arbejde for at øge antallet af indberetninger af bivirkninger. Beslutning Lægemiddelkomitéen noterede sig at antallet af indberetninger af bivirkninger i regionen er faldet. Lægemiddelkomitéen holder dog fast i, at vi skal følge den nationale strategi, om en elektronisk løsning via Sundhedsstyrelsens webservice, der muliggøre at der automatisk trækkes en række oplysninger direkte fra fagsystemerne. Alle komitéens medlemmer er enig om, at hvis vi får denne integration mellem fagsystemerne og Sundheds-

14 12 styrelsen webservice, vil det være en kæmpemæssig hjælp for både hospitalerne og de praktiserende læger. Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet netop udgivet en handlingsplan om bedre overvågning af biologisk lægemidler, biosimilære lægemidler og vacciner. Med denne handlingsplan sættes regionerne under yderligere pres for at få indberettet bivirkninger. Lægemiddelkomitéen kontakter igen EPJ-styregruppen med henblik på, at de opfordres til at prioritere en integration mellem Sundhedsstyrelsens web-service og EPJ. Desuden kontaktes systemhusene også med henblik på at de prioritere en integration mellem Sundhedsstyrelsens web-service og de praktiserende lægers lægesystemer. Bilag SST årsrapport bivirkninger

15 Status på implementeringen af FMK i Region Midtjylland Administrationen indstiller, at Den regionale Lægemiddelkomité tager status for implementeringen af FMK i Region Midtjylland tages til orientering. Sagsfremstilling Det Fælles Medicinkort skal sikre, at borgere og relevante personer, som har borgeren i behandling, altid har adgang til korrekte og opdaterede medicinoplysninger. Region Midtjylland besluttede i sommeren 2014 at reorganisere arbejdet med implementering af Fælles Medicinkort. Formålet var at sikre øget inddragelse af de klinikere, som skal anvende Fælles Medicinkort i hverdagen. I den forbindelse blev der nedsat en Udviklings- og hospitalsimplementeringsgruppe, med ledende overlæge Stinne Kvist som formand. Gruppen fik til opgave at sikre udviklingen af en ny og forbedret Fælles Medicinkort-løsning med udgangspunkt i klinikkens arbejdsgange og samtidig planlægge reimplementeringen på regionens hospitaler. Med henblik på at styrke det tværsektorielle samarbejde om udrulning af Fælles Medicinkort blev der samtidig nedsat en tværsektoriel FMK-styregruppe, som har til opgave at koordinere samarbejdet mellem de forskellige sektorer og finde løsninger, som kan understøtte korrekt anvendelse af Fælles Medicinkort på tværs af sektorer. I den tværsektorielle gruppe deltager blandt andet hospitaler, almen praksis, speciallæge praksis, kommuner og apoteker. Hospitalsdirektør Gert Sørensen, Aarhus Universitetshospital, er formand for FMK-styregruppen. Der er udarbejdet en status over det implementeringsarbejde, som er foregået siden efteråret 2014, herunder arbejdet med at få indgået en lokal implementeringsaftale, som sikrer, at almen praksis gennemfører en oprydning i Fælles Medicinkort på de borgere, der er i kommunal medicinadministration. Status på ajourføringsgraden af Fælles Medicinkort Der er udarbejdet en analyse af udviklingen i ajourføring af Fælles Medicinkort i Region Midtjylland på tværs af sektorer, der indikerer udrulningsgraden i regionen. Analysen viser, at ajourføringsgraden på hospitalerne er steget støt siden 4. kvartal Flere afdelinger lever således op til den nationale målsætning om en ajourføringsgrad på 90 %. Den positive udvikling fra 4. kvartal 2014 til juli 2015 skal ses i sammenhæng med, at samtlige hospitalsledelser udsendte en meddelelse til samtlige afdelingsledelser i januar 2015, der præciserede, hvordan Fælles Medicinkort skal anvendes korrekt, så kommunikationen med praksis og kommunerne bliver bedre.

16 14 Analysen viser dog samtidig, at Region Midtjylland fortsat har et stykke vej, før målsætningen er nået. På hospitalsniveau ser udviklingen i ajourføringsgraden for perioden (sept.) ud som følger: Både den nye og bedre Fælles Medicinkort-funktionalitet og den omfattende reimplementeringsindsats, der gennemføres på regionens hospitaler forventes at få en positiv indvirkning på ajourføringsgraden. Data for almen praksis viser, at den praktiserende læge ajourfører FMK i ca. 10 % af de konsultationer, hvor der sker ændringer i en borgers medicinering. For de borgere, som er i kommunal medicinadministration er ajourføringsprocenten lidt højere; 16 %. En forklaring på den lave anvendelsesgrad er sandsynligvis Region Midtjyllands udmelding om, at man ikke ville udbrede FMK til ambulatorierne før, der var udviklet en ny FMKfunktionalitet i MidtEPJ. Data for speciallægepraksis viser, at det er yderst sjældent at FMK markeres ajourført i speciallægepraksis. Kommunikationsplan Som led i reimplementeringen af Fælles Medicinkort afvikles en kommunikationsindsats målrettet regionsrådet og regionens strategiske samarbejdspartnere. Formålet er at gøre alle parter, involveret i udrulningen af Fælles Medicinkort, bekendt med status på implementeringen af Fælles Medicinkort i Region Midtjylland og de initiativer, der igangsættes i løbet af efteråret Kommunikationsindsatsen skal samtidig bidrage til at skabe fælles forståelse mellem alle involverede parter dvs. hospitaler, kommuner, almen praksis, speciallægepraksis og apoteker i forhold til vigtigheden af, at Fælles Medicinkort anvendes korrekt både af hensyn til det gode samarbejde, men også for at sikre maksimal patientsikkerhed på medicinområdet.

17 15 Patientsikkerhedsrisici Kommuner, apoteker, hospitaler og praktiserende læger oplever, at FMK kan give udfordringer for patientsikkerheden. Af særlig relevans for apotekerne kan det nævnes. at det giver problemer når apoteket efter mundtlig aftale med lægen ændrer i ordinationer. Disse mundlige ændringer fremgår ikke efterfølgende af FMK. Ligeledes er der fortsat en mg/styk problematik, som apotekerne skal være opmærksomme på, når de ekspederer recepter. Beslutning Der er stor fremdrift i forhold til ajourføring, især på de store medicinske afdelinger. Ajourføringen skal ske inden for 24 timer før og 2 timer efter en udskrivelse. Generelt ligger ajourføringen i almen praksis er under 10 %. Kommunerne har et stort behov for at FMK ajourføres, da de snart kun kan administrere medicinen efter oplysninger i FMK. Ajourføringen for den population kommunerne efterspørger ligger højre end 10 %. Såfremt kommunerne har behov for ajourføring hos enkelte borgere, foreligger der en aftale om, at de frem til årsskiftet kan anmode den praktiserende læge om dette. FMK er bygget op omkring lægens autorisation, og pligten til at ajourføre gælder alle læger både på hospitalerne, i almen praksis og speciallæger. Bilag FMK - Reimplementeringsplan og tværsektorielle tiltag Status for initiativer ift udbredelse af Fælles Medicinkort

18 Supplering af SAMnets IV-vejledninger Administrationen indstiller, at Den regionale Lægemiddelkomité beslutter, om der via specialistgrupperne eller Hospitalsapoteket kan udformes vejledninger, der kan supplere SAMnet s IVvejledninger på en række områder, og dermed øge patientsikkerheden. Sagsfremstilling I juni 2014 tog Den regionale Lægemiddelkomite en beslutning om, at alle hospitaler fremadrettet skulle anvende de nationale IV-vejledninger fra SAMnet. På daværende tidspunkt anvendte man i Århus og Randers allerede SAMnets IV-vejledninger. De resterende hospitaler i regionen havde regionale IV-vejledninger i e-dok. SAMnet s IV-vejledninger er rene blandingsvejledninger, der beskriver hvordan man kan/skal opblande lægemidler, forud for intravenøs indgift. SAMnet er alle danske hospitalsapotekers intranet hjemmeside. De regionale IV-vejledninger i e-dok havde mere karakter af at være behandlingsvejledninger og beskrevet udover det der også er på SAMnet, hvilke sygdomme, der behandles med lægemidlet, og i hvilken doser det bør gives, samt i hvilke situationer man ikke bør give lægemidlet. De regionale IV-vejledninger i e-dok blev udarbejdet og vedligeholdt af hospitalsapoteket. Hospitalsapoteket har estimeret at de bruger ½ årsværk på at vedligeholde de regionale IV-vejledninger, hvorfor Hospitalsapoteket i juni 2014 bad Lægemiddelkomitéen om at tage stilling til, om man kunne nedlægge de regionale IVvejledninger og i stedet anvende SAMnet s IV-vejledninger på alle Hospitaler i regionen. Hospitalsenheden Vest (HEV) accepterer Den regionale Lægemiddelkomités beslutningen om at nedlægge de regionale IV-vejledninger, men må erkende at personalet i nogle situationer er blevet dårligere stillet, i forhold til at sikre den korrekte behandling til patienten. HEV har forespurgt alle afdelinger og flere tilkendegiver at de mangler noget i SAMnet s vejledningerne, hvilket kan medføre medicineringsfejl. Medicinhåndteringsgruppen i HEV tog i foråret 2015 initiativ til at undersøge om: Afdelingerne kender og anvender SAMnet s vejledninger Hvis ja hvad er godt/mindre godt ved dem? Hvis nej hvorfor bruges de ikke Konklusionen på denne undersøgelse var: De fleste kender SAMnet, men vil hellere bruge Promedicin, da de her får alle de oplysninger de har brug for. SAMnet mangler oplysninger om indikationer, interaktioner, bivirkninger, kontraindikationer og almindelig dosering. Promedicin er

19 17 hurtig at slå op i, men det tager tid at finde den vigtigste information. Her er SAMnet mere overskuelig. Nogle afdelinger bl.a. akut, anæstesiologi, kardiologi og børn mangler specifikke behandlingsvejledninger og beskrivelse af standardblandinger. HEV er bekendt med, at man også på Hospitalsenheden Horsens har involveret afdelingerne i at vurdere, hvilke IV-vejledninger de manglede efter indførslen af SAMnet s. Her endte man med at genanvende 80 vejledninger fra e-dok. Afdelingerne har nu selv ansvaret for at opdatere disse vejledninger. HEV kan vælge at gøre det samme som i Horsens, men Medicinhåndteringsgruppen i HEV ønsker en drøftelse af, om ikke det vil være mindre tids- og ressourcekrævende med fælles regionale IV-vejledninger, frem for at hver Hospitalsenhed og/eller afdeling udarbejder og vedligeholder lokale IV-vejledninger. HEV forslår at Den regionale Lægemiddelkomite enten i regi af specialistgrupperne eller via Hospitalsapoteket igangsætter en proces for udarbejdelse af fælles regionale IVvejledninger som supplement til SAMnet s IV-vejledninger. Det forslås, at der tages udgangspunkt i de 80 vejledninger fra Horsens, samt at det udredes hvilke vejledninger der mangler. På den måde sparer alle hospitaler at skulle igennem samme tidskrævende proces som Horsens, og vejledningerne vedligeholdes af specialister på området. Beslutning Hvis der skal udarbejdes fælles regionale IV-vejledninger, efter de behov der er beskrevet i dagsordenspunktet, vil vejledningerne få mere karakter af behandlingsvejledninger end egentlige IV-vejledninger. De tidligere regionale IV-vejledninger havde heller ikke alle karakter af behandlingsvejledninger, og det vil derfor været er kæmpe arbejde, dels at skulle udarbejde vejledningerne, men også at skulle vedligeholde dem. Lægemiddelkomitéen opfordre derfor til, at hver afdeling undersøger, om de mangler en vejledning og at vejledningen så udarbejdes af afdelingen selv. Hospitalsapoteket kan kontaktes med henblik på bistand til udarbejdelse af vejledninger. Det er også altid muligt at kontakte SAMnet med ønsker til nuværende vejledninger.

20 Godkendelse af Den regionale Rekommandationsliste Administrationen indstiller, at Den regionale Lægemiddelkomité godkender indholdet at Den regionale rekommandationsliste. Sagsfremstilling Den regionale Lægemiddelkomité besluttede på møde den 9. marts 2015 at revidere Den regionale Rekommandationsliste. I forhold til den tidligere udgave af rekommandationslisten er listen nu opdelt efter terapiområde, der er tilføjet et kommentarfelt, hvor det er muligt at tilføje særlige bemærkninger, advarsler eller begrundelser for valget. Listen indeholder lægemidler til standardbehandling/basisbehandling inden for alle større terapiområder. Rekommandationslisten har været til kommentering i alle relevante specialistgrupper og indholdet af listen fremligges nu til godkendelse. Specialistgrupperne er i deres valg af lægemiddel til rekommandationslisten blevet bede om at tage stilling til, i hvilken sektor forbruget af lægemiddel er størst. Det er tanken, at listen udelukkende skal tilgås via nettet, og der arbejdes derfor på at listen opbygges på en sådan måde, at den bliver let og overskuelig at anvende for klinikerne. Næste skridt bliver udfra rekommandationslisten at udarbejde basislisten. Rekommandationsliste for børn Den regionale Lægemiddelkomité besluttede også på møde den 9. marts 2015, at der skulle udarbejdes en selvstændig rekommandationsliste for børn. Opgaven blev overdraget til Specialiatgruppen for pædiatri. Specialistgruppen har drøftet opgaven og finder at det ikke er relevant, at der udarbejdes en selvstændig rekommandationsliste for børn, men anbefaler at rekommandationer til børn integreres i den nuværende rekommandationsliste. Hele svaret fra Specialistgruppen for pædiatri er vedlagt som bilag. Beslutning Lægemiddelkomitéen godkender indholdet af Den regionale Rekommandationslisten.

21 19 I forhold til en rekommandationslisten for børn, anerkender Lægemiddelkomitéen Specialistgruppen for pædiatris holdning om, at det ikke er relevant at udarbejde en selvstændig rekommandationsliste for børn. I stedet sendes nuværende rekommandationsliste til specialistgruppen med henblik på at tilføje relevante bemærkninger og kommentar med relevans for behandlingen af børn. Bilag _Rekommandationslisten Brev til Den regionale Lægemidekomite sept 2015 (2)

22 Godkendelse af regionale retningslinjer Administrationen indstiller, at Den regionale lægemiddelkomité godkender de regionale retningslinje: Selvadministration af lægemidler Anvendelse af Fælles Medicinkort (FMK) Behandling af osteoporose og Kalk og D-vitamin Sagsfremstilling Selvadministration af lægemidler Retningslinjen er opdateret på baggrund af 2 nye vejledninger fra Sundhedsstyrelsen. Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Vejledning om identifikation af patienter Disse vejledninger har givet anledning til få præciseringer i forhold til nuværende retningslinje. Der ud over er retningslinjen opdateret i forhold til udlevering og opbevaring af euforiserende lægemidler. Euforiserende lægemidler typiske stærke smertestillende præparater skal om muligt opbevares aflåst. Er det ikke muligt at opbevare disse lægemidler aflåst, må der maksimalt udleveres en mængde svarende til 1 døgns forbrug. Retningslinjen har været sendt i høring hos arbejdsgruppen for medicineringsretningslinjerne og gennem hospitalsledelserne. Anvendelse af Fælles Medicinkort (FMK) Den tværregionale arbejdsgruppen vedr. FMK har revideret den regionale retningslinje "Anvendelse af Fælles Medicinkort (FMK)". Retningslinjen er bl.a. opdateret på baggrund af nye vejledninger fra Danske Regioner og fra Sundhedsstyrelsen: Vejledning om brug af Fælles Medicinkort med fokus på dokumentation og kommunikation af medicinsk behandling og sektorovergange Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler Retningslinjen har været sendt i høring hos arbejdsgruppen for medicineringsretningslinjer og gennem hospitalsledelserne. Behandling af osteoporose Specialistgruppen for Knogler og mineraler har revideret den regionale retningslinje vedr. behandling af osteoporose.

23 21 Alendronat er valgt som første valg pga. mange års erfaring med brug af præparatet og dets pris. Patentet på Aclasta er udløbet og zoledronsyre kan nu anskaffes til en 1/5 af prisen. Det er blevet mere tydeligt at mange patienter i behandling med Aclasta (zoledronsyre) kan holde pause med behandlingen efter 3 eller flere infusioner pga. en ophobning af zoledronsyre i knoglevævet, som beskytter patienterne udover behandlingsperioden. Nogle patienter vil skulle genoptage behandlingen efter nogle år. Patienter i behandling med Prolia vil ikke kunne holde pause, da ophør med behandling medfører et hurtigt tab af den opbyggede knogle. Specialistgruppen vurderer derfor, at det ud fra ovenstående betragtninger vil være mere hensigtsmæssigt at revidere den gældende retningslinje og anbefale zoledronsyre som 2. valg og Prolia som 3. valg. Det må forventes, at en sådan ændring vil give et øget pres på de endokrinologiske ambulatorier, da Aclasta administreres i hospitalsregi 1 gang årligt, og Prolia administreres i almen praksis 2 gange årligt. Kalk og D-vitamin Specialistgruppen for Knogler og mineraler har revideret den regionale retningslinje vedr. Kalk og D-vitamin. Der er ikke nogen indholdsmæssig ændring, blot foreslår specialistgruppen, at de 3 mest anvendte substitutioner rekommanderes afhængig af patienternes indtagelse af calcium i kosten. Beslutning Selvadministration af lægemidler Lægemiddelkomitéen godkender retningslinjen uden bemærkninger. Anvendelse af Fælles medicinkort (FMK) Lægemiddelkomitéen godkender retningslinjen uden bemærkninger. Retningslinjen beskriver og bruger en terminologi, der svare til de opdateringer der kommer til EPJ i starten af november. Retningslinjen ligges i e-dok nu dog med en note om, at den er gældende fra 8. november Behandling af osteoporose Lægemiddelkomitéen godkender retningslinjen uden bemærkninger. Retningslinjen medføre at flere patienters behandling flyttes fra primærsektoren til sekundærsektoren. Almen praksis kan ikke se et problem i dette. Lægemiddelkomitéen forslår at patienterne kan fanges og forslås skiftet i forbindelse med DEXA-skanningerne. Den regionale Lægemiddelkomité undersøger økonomien i

24 22 skiftet nærmere. Der skal udarbejdes kommunikation omkring dette dels til hospitalerne og til almen praksis. Kalk og D-vitamin Lægemiddelkomitéen godkender retningslinjen uden bemærkninger. Bilag _Version til godk_selvadministration af lægemidler _Version til godk_anvendelse af FMK _Version til godk_ Behandling af osteoporose _Version til godk_kalk og D-vitamin

25 Gensidig orientering Sagsfremstilling Regionernes Medicinpulje Det er i regionernes interesse at sikre bedst mulig anvendelse af medicin. Regionerne afsætter derfor - ligesom penge til uafhængige forskningsforsøg på medicinområdet. I år vil det også være muligt at ansøge om midler til forskningsforsøg på blodområdet og inden for personlig medicin. Puljen indeholder 22 millioner kroner. Sidste år var der med 107 ansøgninger stor interesse for puljen. Regionernes Medicinpulje skal - så godt som muligt - forsøge at opveje, at lægemiddelindustrien hvert år bruger milliarder af kroner på medicinforsøg. Virksomhederne har ikke interesse i for eksempel at undersøge, om det kan være relevant at ophøre med behandling, eller undersøge om lægemidlerne efter markedsføringen lever op til forventningerne, og her kan Regionernes Medicinpulje yde et lille bidrag til uafhængig forskning. Pengene vil blandt andet blive bevilget til følgende type uafhængige forsøg til gavn for alle regioner: Uafhængige kliniske forsøg, hvor effekt af nye lægemidler sammenlignes med standardbehandling (effekt eller sikkerhed), eller forsøg hvor ældre præparater anvendes i nye kombinationer og på nye måder. Uafhængige forsøg, hvor det undersøges, om det kan være relevant for visse patientgrupper at ophøre med lægemiddelbehandling. Uafhængige forsøg, hvor alternativ dosering eller behandlingsvarighed af nye lægemidler afprøves (f.eks. lavere dosis, støre interval mellem dosering, kortere behandlingsvarighed). Uafhængige forsøg, hvor effekt og sikkerhed af de nye lægemidler testes i relevante patientgrupper, som normalt ikke indgår i de kliniske afprøvninger (f.eks. leversyge, nyresyge, børn, gamle, meget overvægtige, bevidstløse, svært psykotiske, multisyge). Uafhængige forsøg, hvor det undersøges om de anprisninger, som virksomhederne lover (effekt og bivirkninger) afprøves. Uafhængige forsøg som fremmer brugen af Personlig Medicin bl.a. ved at finde nye biomarkører, der kan sikre patienter den rigtige medicin. Uafhængige forsøg på blodområdet Ansatte i regionerne kan frem til den 19. oktober 2015 søge om midler fra Regionernes Medicinpulje. Ansøgningen kan ske via Danske Regioner hjemmeside Der er anmodet om, at denregionale.laegemiddelkomite@rm.dk sættes CC på hospitalernes ansøgninger til medicinpuljen.

26 24 Information om Regionernes Medicinpulje er den 31. august 2015 sendt ud til Hospitalsledelserne og til specialistgrupperne under Den regionale Lægemiddelkomité. Information om arbejde med batchnummer registrering nationalt og regionalt Nationalt Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet udarbejdet en handlingsplan om bedre overvågning af biologiske lægemidler, biosimilære lægemidler og vacciner (BBV) (selve handlingsplanen vedhæftes som bilag). Handlingsplanen følger op på Sundhedsstyrelsens krav om registrering af batchnumre for disse lægemidler. Som noget nyt udarbejdes en liste over alle BBV, hvor deres lægemiddelnavn og batchnummer skal angives i bivirkningsindberetninger fra sundhedspersoner. Listen skal omfatte de BBV, hvor det er særlig vigtigt for overvågningen, at der er kendskab til både navn og batchnummer. Første del af listen forventes klar d. 1. oktober. Regionalt Denne liste kan regionerne forhåbentlig også bruge mhp. hvilke lægemidler, det er særligt vigtige at registrere batchnumre på. Det fremgår dog ikke klart af handleplanen. Indtil videre drejer det sig om alle BBV. Registrering i regionen er besværlig, særligt i forhold til udlevering af medicin, men hospitalsapoteket er langt med at lave standardordinationspakker på Remsima til reumatologerne i HE Midt. Det vil betyde, at man med valg af en enkelt pakke (i forhold til vægt) kan ordinere hele behandlingen med Remsima. Det forventes tilbudt til resten af de reumatologiske afdelinger i Regionen via apoteket. Det er planen, at der også udarbejdes standardordinationspakker på de subcutane præparater. Der er mulighed for efterfølgende at udbrede princippet til gastroenterologiske afdelinger og dermatologisk afdeling. Når hele behandlingen er ordineret er det muligt forholdsvis nemt at registrere batchnummer på både de lægemidler der gives på afdelingen og dem der udleveres. Afdelingerne er meddelt per at de skal anvende batchnummer feltet ved udlevering, men desværre er informationen ikke nået helt ud. Hospitalsapoteket vil gerne at hjælpe afdelingerne ved at fortælle om muligheden for standardsordinationspakkerne og med at implementere. Dialogmøde mellem Den regionale Lægemiddelkomité og Kontaktpersoner, Formænd og Næstformænd for specialistgrupperne. Det årlige dialogmøde er planlagt til den 16. december 2015, kl i Viborg. Den regionale lægemiddelkomités opgaveliste Sekretariatet for Den regionale Lægemiddelkomité vedligeholder en liste over opgaver, der er igangsat af Den regionale Lægemiddelkomité. Opgavelisten er vedlagt til orientering.

27 25 Beslutning Information om arbejdet med batchnummer registrering nationalt og regionalt Der er krav om sporbarhed begge veje dvs. fra patient til batchnummer og fra batchnummer til patient. Regionalt registrere vi batchnummer i EPJ og vi kan derfor godt finde fra patient til batchnummer, men det kniber med at søge den anden vej altså fra batchnummer til patient. Der arbejdes i øjeblikket på at det også bliver muligt at finde fra batchnummer til patient. I henhold til Sundhedsstyrelsens handlingsplan om bedre overvågning af biologiske lægemidler, biosimilære lægemidler og vacciner , arbejder Sundhedsstyrelsen på en list over biologiske lægemidler, hvor det er særlig vigtigt for overvågningen, at der er kendskab til både lægemiddelnavn og batchnummer. 1. del af listen forventes at være færdig 1. oktober del af listen forventes klar 1. februar Region Midtjylland vil anvende denne liste som udgangspunkt for, hvilke lægemidler der skal registrere batchnummer på. Bilag Endelig udgave Handlingsplan om bedre overvågning af biologiske lægemidler[1] Opfølgningsliste fra møder til RLK

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager)

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager) Dagsorden til mødet i Den tværsektorielle FMK-styregruppe Torsdag den 11. juni 2015 Mødelokale: Hospitalsledelsesmødelokale, Bygning 4, 1. sal, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C Tidspunkt: 15.30-17.00 Virtuelt

Læs mere

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort

Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Supplerende elektronisk beslutningsstøtte i det fælles medicinkort Baggrund. Fejlmedicinering er et fokusområde for sundhedsmyndigheder og regioner, og der er et ønske fra den kliniske side om et bedre

Læs mere

Dagens indlæg. Demografisk udfordring. Vækst i sundhedsudgifter. Udfordringer på sundhedsområdet 17-04-2012

Dagens indlæg. Demografisk udfordring. Vækst i sundhedsudgifter. Udfordringer på sundhedsområdet 17-04-2012 7-0-0 Dagens indlæg Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) - hvordan går det med processen? Ved formand Svend Hartling 7. April 0 Politiske og økonomiske udfordringer Baggrund for RADS RADS

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler

Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler Tema: Patientsikkerhed Forveksling af lægemidler Den Regional Lægemiddelkomité d. 23. september Lilian Brøndgaard Nielsen og Julie Rasmussen www.regionmidtjylland.dk Overblik Eksempler på forveksling pga.

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet

Sundhedsaftale, Region Hovedstaden 2011-2014. Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Medicinhåndtering ved sektorovergange: Kommunikation, koordination og kontinuitet Nr. 11.1. Godkendt af den administrative styregruppe Dato: 26. november 2010 Bemærkninger Medicin Medicinhåndtering ved

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG Retningslinjer for sygeplejestuderendes medvirken ved medicinhåndtering Indhold 1.0 Indledning... 3 2.0 Ansvarsfordeling i klinikken... 4 3.0 Delegering af medicingivning...

Læs mere

Evaluering af informationsindsats vedr. bivirkningsindberetning på hospitaler. Bivirkningsrådsmøde 10. maj 2011 Karina Markersen

Evaluering af informationsindsats vedr. bivirkningsindberetning på hospitaler. Bivirkningsrådsmøde 10. maj 2011 Karina Markersen Evaluering af informationsindsats vedr. bivirkningsindberetning på hospitaler Bivirkningsrådsmøde 10. maj 2011 Karina Markersen 16. maj 2011 Mål og målgrupper for indsatsen Mål defineret september 2009:

Læs mere

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces.

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. »Vi ønsker, at arbejdet med rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. Mona Rashed 4 pharma februar 2011 Medicingennemgang og mobilisering af patienterne Region

Læs mere

27-04-2011. Hvordan kombineres lægemiddeløkonomi og Den Danske Kvalitetsmodel? - set fra en cheflæges synspunkt

27-04-2011. Hvordan kombineres lægemiddeløkonomi og Den Danske Kvalitetsmodel? - set fra en cheflæges synspunkt ? - set fra en cheflæges synspunkt Cheflæge Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest? Lægemiddeløkonomi er ikke nævnt under akkrediteringsstandarderne Lægemiddeløkonomi er ikke nævnt under akkrediteringsstandarderne

Læs mere

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5

Regionale sygehusdokumenter - Lægemiddelgivning, ver. 5 Side 1 af 6 Sygehusvæsen - Regionale sygehusdokumenter - Generelle/tværgående patientforløbstemaer - Medicinering Regionale sygehusdokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Dokumentbrugere:

Læs mere

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2013 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Dato 16-01-2014 Lene Bjerregård

Læs mere

1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne beskrives nedenfor.

1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne beskrives nedenfor. N O T A T 05-02-2015 Sagsnr. 15/1370 Dok.nr. 7114/16 Ny model for vurdering af lægemidler 1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne

Læs mere

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.)

17-04-2012. Dagens hovedbudskaber. Amgros vision og mission. Kort om Amgros I/S. Lægemiddelomsætningen i Amgros (millioner kr.) Dagens hovedbudskaber Kvartalsrapporter og RADS monitorering fra AMGROS hvor kommer data fra og bruges de? Vi kan skabe overblikket i data Vi kan sammenligne data på tværs af regioner Vi leverer data og

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 9. oktober 2013 /MAJNIK Refer til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Dagsorden. Regionshuset Viborg

Dagsorden. Regionshuset Viborg Den tværsektorielle arbejdsgruppe vedr. implementering af FMK i Region Midtjylland Torsdag den 27. november 2014 Mødelokale: Konference 1, regionshuset Viborg Tidspunkt: 16.00 18.00 Regionshuset Viborg

Læs mere

Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger

Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger N O T A T Høringssvar - Nyt udkast for bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel og vaccinationsoplysninger Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har sendt et nyt udkast for bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om brug af Fælles Medicinkort med fokus på dokumentation og kommunikation af medicinsk behandling og sektorovergange

Vejledning om brug af Fælles Medicinkort med fokus på dokumentation og kommunikation af medicinsk behandling og sektorovergange 21-05-2015 Sag nr. 11/2035 Dokumentnr. 27309/15 Vejledning om brug af Fælles Medicinkort med fokus på dokumentation og kommunikation af medicinsk behandling og sektorovergange Formål og afgrænsning...

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

Dagsorden. 1. Godkendelse af referat fra mødet den 27.11.2014. Bilag: Referat FMK-møde 27.11.2014

Dagsorden. 1. Godkendelse af referat fra mødet den 27.11.2014. Bilag: Referat FMK-møde 27.11.2014 Dagsorden til møde i den tværsektorielle arbejdsgruppe vedr. implementering af FMK i Region Midtjylland Onsdag den 28. januar 2015 Mødelokale: Hospitalsledelsesmødelokale, Bygning 4, 1. sal, Nørrebrogade

Læs mere

Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland

Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Regionsoverblik pr. 31. marts 2016 Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Afrapportering på udvalgte kvalitetsmål... 2 1.1 Fælles Medicinkort... 2 1. Afrapportering på udvalgte

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

FMK - Ajourføringsgraden i Region Midtjylland

FMK - Ajourføringsgraden i Region Midtjylland FMK - Ajourføringsgraden i Region Midtjylland Perioden okt. 2014 september 2015 www.regionmidtjylland.dk Indledning Fælles Medicinkort (FMK) er et af de vigtigste nye initiativer ift. patientsikkerheden

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009:

Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009: Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009: Rigtig glædelig jul og tak til alle for indsatsen i forhold til implementering af Sam-Bo. Som det fremgik på mødet er aftalen

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

RADS KORT OG GODT RADS

RADS KORT OG GODT RADS RADS KORT OG GODT RADS Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin KORT OG GODT RADS - Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin Mål: > Faglig konsensus om bedste lægemiddelbehandling > Ensartet behandlingstilbud

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i 19. januar 2015 Sagsnr. 5-2910-5/1 Helsingør Kommune 2014 Tilsynene i Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsen har gennemført i alt otte tilsynsbesøg på følgende botilbud

Læs mere

Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation

Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation Dato 16. juli 2013 Sags nr. 2013071835 NVP nvp@dkma.dk Bilag 2 Sundhedsstyrelsens kravspecifikation 1. Vejledning Tildelingskriteriet er det økonomisk mest fordelagtige tilbud, indenfor budgetrammen på

Læs mere

Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst

Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens fulde tekst Side 1 af 6 Vejledning om medicinadministration og patienters selvadministration af medicin mv. VEJ nr 15005 af 06/02/1998 (Gældende) LBK Nr. 759 af 14/11/1990 LBK Nr. 272 af 19/04/2001 Vejledning om medicinadministration

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fælles konkrete projekter om sygehusbyggeri

Projektbeskrivelse: Fælles konkrete projekter om sygehusbyggeri 1 Projektbeskrivelse: Fælles konkrete projekter om sygehusbyggeri 1: Projektbasis 1.1: Projektidentifikation Projektets titel Test og udvikling af metode til One-stop Dispensing (OSD) i Danmark Dato +

Læs mere

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel

Læs mere

Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling

Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Inddragelse af patienter og pårørende i Region Midtjylland Konsulent Simone Witzel, CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.cfk.rm.dk Indsatsområder Et af temaerne

Læs mere

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis Henrik L Hansen Det Fælles Medicinkort Nye muligheder og nye udfordringer FMK består af en central

Læs mere

Statusrapport for UTH i speciallægeklinik. Årsrapport 2014

Statusrapport for UTH i speciallægeklinik. Årsrapport 2014 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Statusrapport for UTH i speciallægeklinik Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Årsrapport 2014 Denne rapport indeholder

Læs mere

Referat Patientinddragelsesudvalget

Referat Patientinddragelsesudvalget Patientinddragelsesudvalget Sagsnummer 2013-010892 Referat Patientinddragelsesudvalget 22. januar 2016 kl. 10.00-12.30 i mødelokale B, Regionshuset Mødedeltagere Torben Andersen, Ældrerådene i Region Nordjylland

Læs mere

Klinisk farmaci 4 pharma

Klinisk farmaci 4 pharma Klinisk farmaci Jette Schougaard er en af landets få kommunalt ansatte farmaceuter. I Hjemmeplejen Indre By/Østerbro i København arbejder hun bl.a. med at højne sygeplejerskernes kompetenceniveau mht.

Læs mere

Det Fælles Medicinkort. Godkendelseskriterier for version 1.2.6

Det Fælles Medicinkort. Godkendelseskriterier for version 1.2.6 Det Fælles Medicinkort Godkendelseskriterier for version 1.2.6 2012-07-01 Det Fælles Medicinkort - Godkendelseskriterier for version 1.2.6 Formål Dette dokument beskriver de kriterier, et system skal overholde,

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger.

Bekendtgørelse om adgang og registrering af lægemiddel- og vaccinationsoplysninger. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMDRA Sags nr.: 1200456 Dok. Nr.: 1317247 Dato: 19. februar 2014 NYT UDKAST Bekendtgørelse om adgang og registrering

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Region Midtjylland. Nedsættelse af en regional lægemiddelkomite. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 23

Region Midtjylland. Nedsættelse af en regional lægemiddelkomite. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 23 Region Midtjylland Nedsættelse af en regional lægemiddelkomite Bilag til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 23 Regionshuset Viborg Udkast til kommissorium for lægemiddelkomiteer i Region Midtjylland

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H E-sundhedsobservatoriet årsmøde d. 12. oktober 2010 Jan Utzon, overlæge Enhed for Udvikling og Kvalitet Disposition: * Baggrund for projektet * Rapportens

Læs mere

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser 1. Formål Kommunerne og Region Sjælland er enige om, at det overordnede formål er at forbedre patientsikkerheden gennem en systematisk registrering,

Læs mere

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område i Region Midtjylland Dato august 2013 Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Vejledning til, hvordan det

Læs mere

Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 86 Offentligt Medicinhåndtering på ældreområdet

Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 86 Offentligt Medicinhåndtering på ældreområdet Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 86 Offentligt Medicinhåndtering på ældreområdet Baggrund for medicinprojektet Fund ved medicingennemgange Nye indsatser på medicinområdet Baggrund Embedslægetilsyn

Læs mere

Referat fra 7. FMK Klinikerforummøde

Referat fra 7. FMK Klinikerforummøde Referat fra 7. FMK Klinikerforummøde Møde afholdt: Onsdag d. 12. september 2012, kl. 10:00 14:30 hos National Sundheds it, Islands Brygge 39, 2300 København S Deltagere: Overlæge Lars Kristian Munck (RSJ)

Læs mere

Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland

Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland Drejebog for opfølgning på landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Mødedeltagere. Program. Patientforløb og Økonomi

Mødedeltagere. Program. Patientforløb og Økonomi Patientforløb og Økonomi Sundhedsplanlægning Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst AC-Fuldmægtig Rikke Sandorff Nielsen-Man +4524898520 rsnm@rn.dk Regionalt lægemiddelkomité-møde med deltagelse af Lægemiddelstyrelsen

Læs mere

Notat. Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region Midtjylland

Notat. Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Notat Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Reumatologisk kapacitet og ventetider i Region

Læs mere

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION Amgros indkøber lægemidler og høreapparater for det offentlige sundhedsvæsen. Vi følger aktivt med i, hvad der rører sig hos sygehusapoteker og øvrige samarbejdspartnere,

Læs mere

Årsrapport 2012. Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser. Herning Kommune

Årsrapport 2012. Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser. Herning Kommune Årsrapport 2012 Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser Herning Kommune 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Konklusion 3 2 Baggrund 3 3 Resultater 3 3.1 Generelt 3 3.2 Antal rapporterede hændelser 4 3.3 Alvorlighedsgraden

Læs mere

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Odense d. 29 januar 2010 Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Aftaleparter: Der er dags dato indgået samarbejdsaftale om deltagelse i: Mellem: MedCom det danske sundhedsdatanet Rugårdsvej

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

Udviklingen i anvendelsen af FMK

Udviklingen i anvendelsen af FMK Udviklingen i anvendelsen af FMK Perioden okt. 2014 august 2015 www.regionmidtjylland.dk Indledning Fælles Medicinkort (FMK) er et af de vigtigste nye initiativer ift. patientsikkerheden og FMK er nu det

Læs mere

Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling

Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling Hvorfor er det kun industrien der kan søge om indikationer? Begrænser RADS den frie ordinationsret? Ved RADS formand Svend Hartling Formål med RADS Danske Regioners bestyrelse nedsatte i efteråret 2009

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

Målepunkter vedr. stofmisbrugsbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. stofmisbrugsbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. stofmisbrugsbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Forberedelse forud for tilsynsbesøget Forud for besøg: Når der sendes et varslingsbrev til et stofmisbrugsbehandlingssted

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Region Midtjylland Orientering om status på akut kræft i Region Midtjylland per 1. september 2008 Bilag til Regionsrådets møde den 24. september 2008 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN UTH KLINIK FREDERIKSHAVN 1 LÆRING OM UTILSIGTEDE HÆNDELSER MELLEM SUNDHEDSAKTØRER I FREDERIKSHAVN KOMMUNE. APOTEKER PREBEN SMED JEPPESEN SÆBY APOTEK 2 BAGGRUND DPSD INDBERETNINGER HVORDAN KAN VI BRUGE

Læs mere

Konklusion og anbefalinger

Konklusion og anbefalinger Sundhedsplanlægning, Patientdialog og Kvalitet Sagsnummer 2015-008549 Sundhedsplanlægning Ref.: DFN Dato: 18. juni 2015 Konklusion og anbefalinger Del 1 Lokal undersøgelse på Sygehus Thy-Mors og afdækning

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Ny model for vurdering af medicin

Ny model for vurdering af medicin Pressemøde fredag den 5. februar 2016 Ved Danske Regioners formand Bent Hansen og næstformand Jens Stenbæk Ny model for vurdering af medicin Fremskrivning af sundhedsudgifter 160 2016 = indeks 100 150

Læs mere

Referat. Side 1. Dato: 6. november 2015. Sagsnummer: Initialer: rkuj

Referat. Side 1. Dato: 6. november 2015. Sagsnummer: Initialer: rkuj Referat Mødetitel Regional Lægemiddelkomite møde Sted Roskilde sygehus, - indgang 24, lokale 1 (Køkkenservicebygningen) Dato/tid Den 6. november 2015 kl. 14-16.00 Deltagere Knut Borch-Johnsen, formand

Læs mere

Fælles Medicinkort. Kick - Off Region Nord Helle Balle - National Sundheds it Thomas Sonne - Lakeside

Fælles Medicinkort. Kick - Off Region Nord Helle Balle - National Sundheds it Thomas Sonne - Lakeside Fælles Medicinkort Kick - Off Region Nord Helle Balle - National Sundheds it Thomas Sonne - Lakeside Hvad er Fælles Medicinkort? En fælles centraldatabase med medicinoplysninger Et samlet overblik over

Læs mere

DAGSORDEN. HMU-møde. Mandag 21. marts 2011 kl. 12.00 16.00. Regionshospitalet Holstebro, mødesal 2, 1. sal, indgang U. til

DAGSORDEN. HMU-møde. Mandag 21. marts 2011 kl. 12.00 16.00. Regionshospitalet Holstebro, mødesal 2, 1. sal, indgang U. til Hospitalsenheden Vest HR Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 9912 5000 Fax. +45 9912 6090 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk DAGSORDEN til HMU-møde Dato 18-03-2011 Bent Nørgaard Tanderup Tel. 45 9912 6053

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Danish Pharmaceutical Academy 14. juni 2016 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere

Birgitte Brock. Birgitte Brock. Årlig vækst % 12% AIP priser for primærsektoren C. Hjerte og kredsløb 25% -4%

Birgitte Brock. Birgitte Brock. Årlig vækst % 12% AIP priser for primærsektoren C. Hjerte og kredsløb 25% -4% Holdninger fra Lægemiddelkomitéen: Vægtning af kvalitet i forhold til økonomi ved valg af lægemidr til rekommandationslister mm Overlæge, ktor, ph.d. Århus Sygehus og Aarhus Universitet Hvad skal vi med

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015 NOTAT Dato: 4. december 2015 Lægemiddeludgifter Danske Regioner har den 2. december 2015 rundsendt notat, der indeholder en række bemærkninger til udgiftsudviklingen på lægemiddelområdet. Lif redegør nedenfor

Læs mere

2. Medicinrådets formål Medicinrådets formål kan opsummeres som følgende tre punkter:

2. Medicinrådets formål Medicinrådets formål kan opsummeres som følgende tre punkter: N O T A T Modelbeskrivelse for ny medicinorganisation 1. Indledning Dette notat beskriver modellen for en ny medicinorganisation, som bygger videre på erfaringerne fra regionernes to eksisterende medicinråd,

Læs mere

Referat af 8. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 8. maj 2012

Referat af 8. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 8. maj 2012 22-05-2012 Referat af 8. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) tirsdag den 8. maj 2012 Tilstedeværende medlemmer af RADS Svend Hartling (formand), Jørgen Schøler Kristensen (næstformand),

Læs mere

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2015. Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4.

Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2015. Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 11. marts 16 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 15 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 15 Nedenfor

Læs mere

Regionsrådet. Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen af kræftpakker

Regionsrådet. Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen af kræftpakker Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Regionsrådet Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Nu offentliggøres de første nationale resultater fra monitoreringen

Læs mere

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder mv. Bestyrelsen besluttede i sit møde den 26. juni 2007, pkt. 94/07, at nedsætte en revisionsgruppe til

Læs mere

Tilsynsrapport 2015. Kløckershave. Endelig tilsynsrapport. Adresse: Dahlensstræde 6, 2820 Gentofte. Kommune: Gentofte. Leder: Ulla Rytved

Tilsynsrapport 2015. Kløckershave. Endelig tilsynsrapport. Adresse: Dahlensstræde 6, 2820 Gentofte. Kommune: Gentofte. Leder: Ulla Rytved Tilsynsrapport 2015 Kløckershave Endelig tilsynsrapport Adresse: Dahlensstræde 6, 2820 Gentofte Kommune: Gentofte Leder: Ulla Rytved Telefon: 39 75 01 61 E-post: ullr@gentofte.dk Dato for tilsynet: 21.

Læs mere

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg.

Nedenfor er nøgletallene fra 2. kvartal af 2014 for monitorering af ret til hurtig udredning og differentieret udvidet frit sygehusvalg. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 12. september 2014 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme Nedenfor er nøgletallene

Læs mere

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark En kortlægning af forbruget af demensmidler i perioden 1997-2003 9. oktober, 2003 Indhold Resumé Baggrund Datamateriale og metode Resultater Omsætning og

Læs mere

Anbefalede arbejdsgange

Anbefalede arbejdsgange Anbefalede arbejdsgange med FMK Anbefalinger til hvordan medarbejdere i kommuner skal anvende medicinoplysninger baseret på FMK CONNECTING BUSINESS & TECHNOLOGY Anbefalede arbejdsgange med FMK-v1 Devoteam.

Læs mere

Monitorering af forløbstider på kræftområdet

Monitorering af forløbstider på kræftområdet Monitorering af forløbstider på kræftområdet ÅRSOPGØRELSEN FOR 2015 2016 SIDE 1/36 Monitorering af forløbstider på kræftområdet Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN

KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN RADS KORT OG GODT TIDSSVARENDE OG ENSARTET BEHANDLINGSTILBUD TIL ALLE OM RADS Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) har til opgave

Læs mere

Fælles Medicinkort og relationen til den Danske Kvalitets Model

Fælles Medicinkort og relationen til den Danske Kvalitets Model og relationen til den Danske Kvalitets Model Ibrugtagning af det (FMK) på hospitaler kan give en god understøttelse af flere af akkrediteringsstandarderne i den del af den Danske Kvalitets Model (DDKM).

Læs mere

S t u d i e g u i d e

S t u d i e g u i d e Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 1. S t u d i e g u i d e Studieophold Farmaceutuddannelsen, SDU Titel Studieguide for Studieophold ved farmaceutuddannelsen Forfatter: Anna Birna Almarsdottir Version

Læs mere

FMK arbejdsgange. Doknr 3820/16

FMK arbejdsgange. Doknr 3820/16 FMK arbejdsgange 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 FMK arbejdsgange Varde Kommune... 3 Kommunikation og samarbejde med praktiserende læger om borgernes medicin... 3 Begreber:... 4 Opstart...

Læs mere

Fælles medicinkort. v/ Læge og Projektchef Ivan Lund Pedersen, Digital Sundhed

Fælles medicinkort. v/ Læge og Projektchef Ivan Lund Pedersen, Digital Sundhed Fælles medicinkort v/ Læge og Projektchef Ivan Lund Pedersen, Digital Sundhed Medicinoplysninger opstår hos flere forskellige parter og anvendes mange forskellige steder SPECIAL LÆGE PRAKTISERENDE LÆGE

Læs mere

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014

Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal 2014 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 13. marts 2015 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 2014 Data fra monitorering af udredningsretten for fysiske sygdomme, 4. kvartal

Læs mere

Referat Møde i lægemiddelkomitéen

Referat Møde i lægemiddelkomitéen Planlægning Anne Bach Iversen AC fuldmægtig Direkte: +4529268112 anne.iversen@rn.dk Referat Møde i lægemiddelkomitéen 30. september 2015 Mødedeltagere Cheflæge Morten Noreng, Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Sygehus Sønderjylland

Sygehus Sønderjylland Offentlig, flettet surveyrapport - udskrevet den 10-10-2013 Sygehus Sønderjylland Standardsæt for Sygehuse Standardversion: 2 Standardudgave: 2 Gyldig fra: 17-05-2013 Gyldig til: 11-07-2016 Akkrediteringsstatus:

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer)

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære underarmsbrud (distale radiusfrakturer) 9. december 2013 j.nr. 4-1013-28/1/MAKN Baggrund og formål

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Den Regionale Lægemiddelkomité 29. september 2014 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, F1

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Den Regionale Lægemiddelkomité 29. september 2014 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, F1 Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 31. oktober 2014 /ANNDJO Referat til mødet i Den Regionale Lægemiddelkomité 29. september 2014 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, F1 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Samarbejdsudvalget vedrørende Psykologhjælp

Samarbejdsudvalget vedrørende Psykologhjælp BESLUTNINGER Samarbejdsudvalget vedrørende Psykologhjælp SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende Psykologhjælp * Der afholdes formøde for politikere kl. 09.30-10.00 i mødelokale H4 * Der afholdes formøde for psykologerne

Læs mere

Årsrapport 2014. Den Regionale Lægemiddelkomité Region Midtjylland. Sekretariatet for Den Regionale Lægemiddelkomité Nære Sundhedstilbud

Årsrapport 2014. Den Regionale Lægemiddelkomité Region Midtjylland. Sekretariatet for Den Regionale Lægemiddelkomité Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2014 Den Regionale Lægemiddelkomité Region Midtjylland Sekretariatet for Den Regionale Lægemiddelkomité Nære Sundhedstilbud Kvalitet og lægemidler Indholdsfortegnelse Forord... 3 Om Den regionale

Læs mere

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med #1 FULDFØRT Besvarelser indtastet manuelt INavn: Inge Marie Svane Påbegyndt: 10. november 2015 14:05:47 S T SIDE 1 Sp1: Titel Sp2: Ansat i: Sp3: Hvad beskæftiger du dig med Sp4: Har Danmark behov for Kræftplan

Læs mere

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer.

Derfor vil Danske Fysioterapeuter i strategiplan 2016 have som mål at få flere og mere tilfredse medlemmer. Notat Danske Fysioterapeuter Kommunikation Til: Hovedbestyrelsen Strategiplan 2016 Danske Fysioterapeuters vision er at sætte dagsorden for, hvordan befolkningen opnår mere sundhed og sikrer fysioterapeuter

Læs mere

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Status på pulje til løft af ældreområdet 27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Norddjurs Kommune har modtaget midler fra den statslige pulje til løft af ældreområdet på 8,1 mio.

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere