Opsamling fra ESB/UB-temadag om brug af data i kvalitetsarbejdet på erhvervsskoler 6. februar 2019 kl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opsamling fra ESB/UB-temadag om brug af data i kvalitetsarbejdet på erhvervsskoler 6. februar 2019 kl"

Transkript

1 Opsamling fra ESB/UB-temadag om brug af data i kvalitetsarbejdet på erhvervsskoler 6. februar 2019 kl Hvorfor er det så svært at anvende data som et konstruktivt element i pædagogiske drøftelser om udvikling af undervisningen? Hvordan kan kvalitetsmedarbejdere og pædagogiske ledere arbejde tættere sammen om at sikre, at brug af forskellige former for data bidrager til dette arbejde? Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har netop gennemført en undersøgelse af, hvordan arbejdet med data ser ud i sektoren lige nu. Både i forhold til obligatoriske data fra STIL s datavarehus og de supplerende data, der indsamles lokalt. EVA vil med afsæt i rapporten tegne et billede af: Hvad der skal til for at styrke sammenhængen mellem skolens strategi og skolens kvalitetsarbejde Hvilke rammer, der kan hjælpe i arbejdet med at forbedre undervisningen ved hjælp af data Hvordan man kan arbejde med at styrke tilliden til de data, der indgår i kvalitetsarbejdet Temadagen vil desuden byde på workshops, hvor lokal praksis diskuteres og relateres til pointerne fra dagen for at generere nye ideer til at styrke arbejdet med data på egen skole. Skolerne er blevet opfordret til, at de både deltager med kvalitetsmedarbejdere og pædagogiske ledere fra hver skole, da et af formålene med dagen er at understøtte et tættere samarbejde om kvalitetsudvikling på tværs af uddannelserne på jeres skole. 1. Velkomst v/konsulent Ebbe Schou Hargbøl Ebbe bød velkommen til temadagen og EVA. Dagens tema er brug af data i kvalitetsarbejdet og en kobling mellem strategisk og pædagogisk brug af disse. Herefter kort gennemgang af dagens program. 2. Kobling mellem strategisk og pædagogisk brug af data resultater fra EVA s undersøgelse af brug af data i kvalitetsarbejdet på erhvervsuddannelser v/chefkonsulent Pernille Hjermov, konsulent Sara Hach og konsulent Kristian Qvistgaard Steensen. EVA gennemgik resultaterne fra undersøgelsen korte noter fra gennemgang og drøftelsen: Dejligt at der er mødt både kvalitetsmedarbejdere og ledere op til mødet, da det er vigtigt for dagens drøftelser.

2 Undersøgelsen er en del af EVAs egen handlingsplan, som udarbejdes hvert år. EVA har brug for at vide, hvilken viden og problemstillinger, der fylder på skolerne og har midler til at igangsætte egne undersøgelser. Kvalitet på erhvervsuddannelser og brug af data er en undersøgelse fra handlingsplanen Formålet med undersøgelsen var at se på, hvordan erhvervsskolerne på nuværende tidspunkt bruger data i deres systematiske kvalitetsarbejde og hvordan dette arbejde kan styrkes. Tidligere har skolerne haft problemer med at anvende data. Undersøgelsesspørgsmål: Se EVAs præsentation. Undersøgelsesdesign: Forundersøgelse/interview, 2 spørgeskemaundersøgelse og en kvalitativ undersøgelse. 7 skoler og 24 uddannelser har været inddraget i undersøgelsen. Der er udarbejdet en 100-siders rapport og en praksisrettet guide. Ekspertgruppen bag rapporten har bestået af Ole Roemer, SOSU C Stine Sund Hald, DE-G Niels Bjerre Tange, VIA og Birger Hørning, tidligere Hansenberg. Hvad er data? Det, der kan måles og vejes! (kvantitative data) lige som løs snak også kan give data. Det brede databegreb - rapporten definerer kvantitative (frafald, ETU, VTU og undervisningsevalueringer) og kvalitative data (fx fokusgruppeinterview og undervisningsobservationer) Hvordan bruges de obligatoriske data: Opgørelser fra datavarehuset i STIL om de 4 klare mål eks. Frafald. Den nationale elevtrivselsmåling (ETU) Den nationale virksomhedstilfredshedsmåling (VTU) Brug af data/datatyper Kvalitetsmedarbejdere har svaret på hvilke typer data/opgørelser, der anvendes. Fravær/frafald, karakterstatistikker (kvantitative). Bliver brugt strategisk i stedet for pædagogisk. Interviews/fokusgrupper og observationer af undervisningen (kvalitative). Undervisningsevalueringer/undervisningsmiljøundersøgelser (undervisningsevalueringer). Uddannelsesledere bruger i høj grad resultaterne fra undersøgelserne! Data bliver i nogen grad anvendt i undervisningen. Resultater af ETU bliver underviserne bedt om at inddrage, når de evaluerer deres undervisning. Målingen giver et bredt men ikke nuanceret billede af, hvordan data anvendes på skolerne. Det er forskelligt fra skole til skole, hvordan der arbejdes med brugen af data. Det er en stor opgave og organisatorisk komplekst på skolerne at forankre

3 data. Der er langt fra det strategiske arbejde til at følge og udvikle undervisningen på den enkelte uddannelse. Udfordringen: Der er mange planer/skemaer/processer ude på skolerne og udfordringen er at få det koblet ind i undervisningen. Det er vigtigt at have medarbejdere, der går på tværs i organisationen både på det strategiske og pædagogiske niveau f.eks. til at deltage i strategiske møder og i teammøder, hvor både strategiske prioriteringer på skoleniveau med afsæt i data analyser og vurderinger af pædagogisk praksis med afsæt i data behandles. Det kan være en god ide at have et bindeled på skolen, som kan give input til både strategisk og pædagogisk praksis. Det kan evt. være en kvalitetsafdeling-/medarbejder/pædagogisk leder. Det er vigtigt at data bliver lette at forholde sig til. Hvordan får skolerne drift og kvalitet til at hænge sammen? Det handler om at få skabt en meningskabelse i både det pædagogiske og strategiske lag. Der er behov for denne kobling. 3. Konkrete eksempler v/eva konsulent Sara Hach og konsulent Kristian Qvistgaard Case: Hansenberg Kvalitetsmedarbejderen bygger bro mellem det strategiske og pædagogiske niveau. Kvalitetsmedarbejderen deltager i møde med kvalitetsstyregruppe (drøftelser af skolens strategiske prioriteringer) og rådgivningsenheder afsæt i teams, hvor data gennemgå og det skal besluttes hvad teamet skal arbejde med det kommende år. Case: Knord Nedlægning af kvalitetsafdelingen og i stedet en sammenlægning af kvalitets- og pædagogisklederfunktion, som i stedet har fået rollen som uddannelseschef på afdelingsniveau. Uddannelseschef sikrer, at analyse af tilgængelige data og igangsættelse af supplerende dataindsamlinger hænger sammen med strategiske prioriteringer. Diskuterer resultater af data med lærerrepræsentanter i fælles pædagogisk udvalg, før de præsenteres for den samlede lærergruppe. 4. Workshop runde 1 drøftelse: Meningsfulde rammer for pædagogiske drøftelser med lærere. Deltagerne blev opdelt i grupper af kvalitetsmedarbejdere og pædagogisk ledere. Pædagogiske ledere diskuterede, hvordan kan kvalitetsmedarbejdere bidrage til at jeres arbejde med pædagogisk udvikling på uddannelsesniveau i højere grad støttes af skolens strategiske mål og hvordan kan kvalitetsmedarbejderne understøtte, at pointer fra de lokale drøftelser af pædagogisk udvikling bidrager til skolens overordnede strategi?

4 Kvalitetsmedarbejderens stilling er der tale om en leder eller en sekretær? Der findes både den ene og den anden stilling, som varetager rollen! Det har betydning for udvælgelse af data og kommunikation. Forskel på begreber vigtigt at skabe fælles fodslaw om ordenes betydning bl.a. evaluering hvad forstås ved evaluering/evalueringskultur. Fælles ønske om at fremme kvaliteten i en fælles organisation. Bevidstgørelse om hvornår en evaluering er en evaluering forskellig praksis på de forskellige niveauer i organisationen. Formalisere kvalitetsarbejdet hos de pædagogiske ledere. Skal kunne fortolke og levere data ( fluidiserede pointer) fange pointer i talmaterialet og give det videre til det pædagogiske lag i organisationen Forventningsafstemning og rollefordeling er vigtig og skal fungere. Kvalitetsmedarbejdere diskuterede, hvordan kan de pædagogiske ledere bidrage til, at I kan spille ind med relevante data i det pædagogiske udviklingsarbejde? Fx datakilder, opgørelsesniveau, temaer og hvordan kan de pædagogiske ledere understøtte, at I kan bringe pointer fra de lokale drøftelser af pædagogisk udvikling ind i skolens strategiske udviklingsarbejde? Kvalitetsafdelingens ansvarlige arbejder løbende på, hvordan data præsenteres på en god og meningsfuld måde. Ansvar for at det bliver en kultur og selvfølgelighed på skolen. At have kvalitet og evaluering på dagsordenen på det strategiske niveau. Byder gerne op til dans men vigtig at lederne har lyst til at danse med. Vide hvad der er af ønsker fra den pædagogiske ledelse og hvad arbejdes der med ude i organisationen? Relationer og samspil kvalitetsmedarbejderne skal inddrages i processerne. Arbejdes på at skabe tillid til data. Kvalitetsmedarbejdere vil også gerne bydes op til dans og at det er det pædagogiske ledere, der gerne kommer og vil vide mere. Øvrige kommentarer: Kvalitetsmedarbejdere må gøre sig lækre, så den øvrige organisation ved, at man ikke kan undværes Passe på med ikke at tages lederens opgaver være bevidst om rollefordelingen. Direktionen er interesserede i nye og kvantitative data driftslaget er ofte ikke så interesserede, fordi underviserne ikke er glade for data. Der er en sammenhæng mellem frafald og evt. afskedigelse af undervisere. Stille værktøjer til rådighed for evalueringen. Der er en større lyst, hvis underviserne er trygge ift. evaluering af deres egen undervisning. Anerkende at data ikke forsvinder, så det er vigtigt at samarbejde. Den pædagogiske leder/ledelse skal have legitimitet til at italesætte kvalitetsarbejdet og arbejdet med data ifm. de 4 klare mål. Skal have det strategiske niveaus opbakning til at rammesætte kvalitetsarbejdet/evalueringer/data mv.

5 Være sine ledelsesmæssige opgaver bevidst! Det kan være indskrevet i ledernes resultatkontrakt. Kapacitet til at færdes i både den strategiske og pædagogiske verden. Tilgangen skal være at underviserne har en professionel tilgang til lærergerningen både pædagogisk og didaktisk måde, og kan agere på alle niveauer elementer til en styrket inddragelse af data i drøftelser af pædagogisk udvikling resultater fra EVA s undersøgelse af brug af data i kvalitetsarbejdet på erhvervsuddannelser v/chefkonsulent Pernille Hjermov, konsulent Sara Hach og konsulent Kristian Qvistgaard Steensen Tillid til datas kvalitet og gyldighed man skal tro på, at data kan noget. Enigheden om validiteten af data understøtter, at man kan løbe efter bolden og ikke analysemetoder Åbenhed med hensyn til videndeling kunne dele svære problemstillinger, professionel dialog om udvikling. Understøttes af f.eks.: kollegial observation af undervisning, fælles planlægning af undervisning, ledelsen lægger ene evalueringer frem. Tilstrækkelig tid til at følge op på data opmærksomhedspunkt til at afsætte god tid til opfølgning af data/resultater. Tydeligt formål med at inddrage data data bidrager med viden om noget bestemt, prioritering af data på baggrund af hvad? Kobling til skolens strategi. Tydeligt formål kræver god rammesætning hvornår drøftes data, hvad er fokus i drøftelsen og hvorfor, planlæg struktur og proces på mødet perspektiver på data fra egen praksis, hvordan samles der op, og hvem udarbejder handlingsplan Data giver værdi, når de analyseres og perspektiveres data giver ikke sig selv, lærerne er aktive medskabere af data, analyse og opfølgning Udfordringer og muligheder i arbejdet med de enkelte datakilder ETU: Evalueringstræthed blandt elever, misforståelse af spørgsmål (gråzone-spørgsmål), uklarhed omkring formål med undersøgelse, eksterne påvirkninger. Styrket brug af ETU: gennemgå spørgeramme med elever, koordiner timing med andre dataindsamlinger, kvalificer resultater af ETU gennem mundtlig opfølgning med elever, opgør resultater på et relevant niveau og udpeg relevante fora for drøftelse af resultater UV-evalueringer: Spørgeskema opmærksomhedspunkter: Spørgsmålene skal være relevant for den konkrete undervisning, elevernes forberedelse, elevernes mundtlige uddybning af svar og opfølgning med kolleger. Mundtlige evalueringer opmærksomhedspunkter: Sikre alle elevers perspektiv, fastholde pointer, opfølgning med kolleger og leder.

6 Observationer af undervisningen: Forskelligt om det er leder der observerer lærer, eller lærer observerer lærer. Systematisk observation af alle for at: Forebygge observationer opleves som kontrol, opbygge bredt kendskab til lærernes pædagogiske praksis Rammesætning: aftal ramme for observation, aftal fokuspunkter, tidspunkt mv. 6. Præsentation af erfaringer fra Roskilde Tekniske Skole v/lea Bergstedt video om evalueringer til elever og lærerne. Undervisningsevaluering Videoerne er rammesætningen for evalueringen, som er en realtime-evaluering i Survey Xact og eleverne kan med det samme se resultater. Er også en del af ledernes resultatlønskontrakt. Spørgerammen har været en fælles spørgeramme for hele skolen, men nu kan lærerne selv vælge spørgerammen men ikke om de skal evaluere. Tillidsmænd er inddraget i processen omkring valg af spørgsmål i spørgerammen. Nyt tiltag hos anlægsgartnere, hvor der spørges ind til person/fag. ETU Årets ETU-data er omsat til en oversigt på hvert uddannelsesområde det har været en succes, at data har været systematiseret og gennemgået på forhånd, og at der har været forslag til, hvilke opmærksomhedspunkter uddannelsesområdet skal være have fokus på. Kommentarer Tidsfaktoren er altid en udfordring 7. Workshop runde 2 Hvordan styrker vi inddragelsen af data i pædagogisk udvikling hos os. Gruppedrøftelser af datakilder: Hvilke datakilder oplever I giver brugbar viden i det pædagogiske udviklingsarbejder hvad gør disse datakilder særligt brugbare? Hvad har vi behov for at styrke, for at de enkelte datakilder i endnu højere grad kan bidrage til pædagogisk udvikling er det de rigtige data, I bruger eller er der behov for, at I indsamler supplerende data? Kommentarer: Bruger de datakilder vi har ETU og Datavarehuset, hvor der efterhånden er ved at være brugbare data, som giver mening bl.a. ift. de klare mål f.eks. talentelever. Nogle skoler oplever dog fortsat at data er forældede. Der mangler oplysning fra STIL om, hvornår data er opdaterede. Bruges ift. frafaldstal og sammenligning til landsplan. Benchmark med andre skoler sammenlignelighed på tværs. Uddata bruges også som datakilde

7 En skole har en medarbejder ansat, som specifikt trækker tal og data ud, og udarbejder analyser til drøftelser på direktionsniveau og ude i teamgrupperne ift. udviklingsprocesser. 8. Opsamling på dagen og tak for i dag Hvad tager I med herfra: Få gentaget, hvad der er vigtigt. Handler om integration om data/systemer. Jan Christensen afrundede dagens tema det er meget komplekst at samle op på data, og vigtigt at det giver mening på skolerne. Referent: Lajla Pedersen ESB-sekretariatet Mobil Mail lajla@projektcare.dk

Brug af data på erhvervsuddannelserne. Ved Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut, temadag 9. april 2019

Brug af data på erhvervsuddannelserne. Ved Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut, temadag 9. april 2019 Brug af data på erhvervsuddannelserne Ved Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut, temadag 9. april 2019 Dette oplæg Om EVA s undersøgelse Undersøgelsens dataforståelse Datatyper og databrug på erhvervsuddannelser

Læs mere

Fra data til vidensbaserede drøftelser af pædagogik. V. Kristian Quistgaard Steensen og Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut

Fra data til vidensbaserede drøftelser af pædagogik. V. Kristian Quistgaard Steensen og Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut Fra data til vidensbaserede drøftelser af pædagogik V. Kristian Quistgaard Steensen og Sara Hach, Danmarks Evalueringsinstitut Program for workshoppen Introduktion til undersøgelsen Resultater fra EVA

Læs mere

Guide til brug af data på erhvervsuddannelserne

Guide til brug af data på erhvervsuddannelserne Guide til brug af data på erhvervsuddannelserne Indhold 3 Hvorfor denne guide? 8 Elevtilfredshedsundersøgelsen Sådan kan I få et større udbytte af ETU 12 Undervisningsevalueringer Sådan kan I få et større

Læs mere

VIDENSNOTAT 5# LIP Ledelsesudvikling I Praksis på erhvervsskolerne. Kvalitetssystemer og evalueringskultur på erhvervsuddannelserne

VIDENSNOTAT 5# LIP Ledelsesudvikling I Praksis på erhvervsskolerne. Kvalitetssystemer og evalueringskultur på erhvervsuddannelserne VIDENSNOTAT 5# LIP Ledelsesudvikling I Praksis på erhvervsskolerne Februar 2019 Kvalitetssystemer og evalueringskultur på erhvervsuddannelserne Siden EUD-reformen fra 2015 har erhvervsskolerne arbejdet

Læs mere

Brug af data på erhvervsuddannelserne. En undersøgelse af, hvordan data kan indgå i drøftelser af pædagogisk udvikling

Brug af data på erhvervsuddannelserne. En undersøgelse af, hvordan data kan indgå i drøftelser af pædagogisk udvikling Brug af data på erhvervsuddannelserne En undersøgelse af, hvordan data kan indgå i drøftelser af pædagogisk udvikling FORORD Brug af data på erhvervsuddannelserne Erhvervsuddannelserne har i mange år

Læs mere

Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018

Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Temadag om handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Den 4., 6., 9. og 10. oktober 2017 Temadag for handlingsplan for øget gennemførelse 2018 Side 1 Dagens program 09.30-10.00: Ankomst: kaffe og morgenmad

Læs mere

Resultatet af ETU & VTU-2017

Resultatet af ETU & VTU-2017 Opsamling fra præsentationsmøde den 16. januar 2019 1. Velkomst v/ Ebbe S. Hargbøl ESH bød velkommen og gennemgik kort dagens program, som tager udgangspunkt i rapportens highlights fra trivselsundersøgelser

Læs mere

Opsamling fra ESB-netværkets og UddannelsesBenchmarks temadag om Kvalitetssystemer og -metoder i en reformtid 27. august 2015

Opsamling fra ESB-netværkets og UddannelsesBenchmarks temadag om Kvalitetssystemer og -metoder i en reformtid 27. august 2015 Opsamling fra ESB-netværkets og UddannelsesBenchmarks temadag om Kvalitetssystemer og -metoder i en reformtid 27. august 2015 1. Velkomst v. Ebbe Schou Hargbøl/ESB-netværket og Jan Christensen/UddannelsesBenchmark.

Læs mere

Klar til selvevaluering. Hæfte til lærerne. Selvevaluering på gymnasier oplæg til en pædagogisk dag

Klar til selvevaluering. Hæfte til lærerne. Selvevaluering på gymnasier oplæg til en pædagogisk dag Klar til selvevaluering Hæfte til lærerne Selvevaluering på gymnasier oplæg til en pædagogisk dag Klar til selvevaluering Inspirationsmateriale til gymnasier 2010 Danmarks Evalueringsinstitut Tekst Pernille

Læs mere

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen

Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen www.eva.dk Undervisnings på forskellige niveauer i grundfag efter reformen Sparringsmøder, oktober 2015 Program for dagen 10.00-10.15: Velkomst og gennemgang af dagens program/ v. EVA 10.15 12.00 Præsentation

Læs mere

Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014

Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014 Erfaringer med praksisnær pædagogisk ledelse, Hvad og hvordan? 3. December 2014 At gøre uddannelse til undervisning Strategi Kompetenceudvikling Undervisningen At skabe forudsætninger for at gøre undervisning

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

Pædagogisk ledelse. - Hvad er det på RTS? Marts 2016 S. 1

Pædagogisk ledelse. - Hvad er det på RTS? Marts 2016 S. 1 Pædagogisk ledelse - Hvad er det på RTS? Marts 2016 S. 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er pædagogisk ledelse på RTS? s. 2 2. Opgaver og ansvar i forhold til pædagogisk ledelse s. 3 3. Pædagogisk ledelse

Læs mere

Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation

Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation Kompetenceudvikling i den lærende og eksperimenterende organisation Workshoppens indhold: Bæredygtig kompetenceudvikling Antropologisk ledelse Antropologisk frafaldsanalyse At lede på viden Tove Christensen

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen

Social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen VI TROR PÅ, AT ALLE KAN. Handlingsplan for elevtrivselsundersøgelse 2015 UC Diakonissestiftelsen Jeg er en person, der godt kan lide at kende til og lære nye ting Jeg lærer

Læs mere

Pædagogisk ledelse. - et diffust begreb en konkret opgave. UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013.

Pædagogisk ledelse. - et diffust begreb en konkret opgave. UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013. Pædagogisk ledelse - et diffust begreb en konkret opgave UddannelsesBenchmark og ESB-netværket Den 28. august 2013 Oplæg ved EVA Slagplan Præsentation og slagplan Om EVA s kommende evaluering af pædagogisk

Læs mere

Et erhvervsrettet ungdomsuddannelsesmiljø Trin-for-trin-guide

Et erhvervsrettet ungdomsuddannelsesmiljø Trin-for-trin-guide Et erhvervsrettet ungdomsuddannelsesmiljø Trin-for-trin-guide Indhold Trin-for-trin-guide 3 Trin 1: Målsætning 4 Trin 2: Rammesæt udviklingsprocessen 7 Trin 3: Planlæg og gennemfør de konkrete aktiviteter

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

Erhvervsskoler gruppe 1 - Evaluering af ETU 2010

Erhvervsskoler gruppe 1 - Evaluering af ETU 2010 Til Deltagerne på ETU-2010 præsentationsmødet den 19. januar 2011 Opsamling fra ETU-2010 præsentationsmøde den 19. januar 2011 kl. 10.00 13.30 på Syddansk Erhvervsskoles kursuscenter, Munkerisvej 161,

Læs mere

ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver. Årsmøde i ESB-netværket 16. marts Odense

ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver. Årsmøde i ESB-netværket 16. marts Odense ESB-netværket i fremtiden arbejdsområder, indsatser og perspektiver Årsmøde i ESB-netværket 16. marts 2017 - Odense Program 10.00: Velkommen til ESB-netværkets årsmøde v/ Ebbe Schou Hargbøl, ESB-sekretariatet

Læs mere

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA Træd i karakter VIA University College Notat Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapporten er et internt ledelses- og styringsinstrument med fokus på uddannelseskvalitet. Rapporten

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Brug af data på erhvervsuddannelserne. Metodenotat

Brug af data på erhvervsuddannelserne. Metodenotat Brug af data på erhvervsuddannelserne Metodenotat INDHOLD Brug af data på erhvervsuddannelserne 1 Metodenotat 4 Danmarks Evalueringsinstitut 3 1 Metodenotat Samlet set bygger analysen på en forundersøgelse,

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

KORT OG GODT. Kort og godt om kvalitetsmål i de gymnasiale uddannelser. for erhvervsskolernes bestyrelser

KORT OG GODT. Kort og godt om kvalitetsmål i de gymnasiale uddannelser. for erhvervsskolernes bestyrelser DANSKE ERHVERVSSKOLER OG -GYMNASIER DANSKE ERHVERVSSKOLER Kort og OG godt -GYMNASIER om kvalitetsmål DANSKE i de ERHVERVSSKOLER gymnasiale uddannelser OG -GYMNASIER for erhvervsskolernes bestyrelser 1

Læs mere

Januar ESB-SEKRETARIAT * v /Lajla Pedersen * ProjektCare * Tlf * *

Januar ESB-SEKRETARIAT * v /Lajla Pedersen * ProjektCare * Tlf * * Til ESB-styregruppen o Heidi Rønnov Lund, VUC Roskilde o Lea Bergstedt, Roskilde TS o Mads Mide Michelsen, SOSU Herning o Sanne Sandal, ZBC o Anja Juliet Pihl, Herningsholm o Heidi B. Nielsen, CELF o Ole

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Referat af FU-møde den 19. august 2009 på Selandia CEU, Bredahlsgade 1, 4200 Slagelse bestyrelseslokalet

Referat af FU-møde den 19. august 2009 på Selandia CEU, Bredahlsgade 1, 4200 Slagelse bestyrelseslokalet Deltagere: ESB-netværkets forretningsudvalg o Anette Halvgaard (AH) o Michael Kaas-Andersen (MKA) o Mogens Schlüter (MS) ESB-sekretariatet o Lajla Pedersen (LAP) Afbud: o Kent W. Kristensen (KWK) August

Læs mere

Kvalitetsplan. Elevtrivselsundersøgelser. Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium

Kvalitetsplan. Elevtrivselsundersøgelser. Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Kvalitetsplan Elevtrivselsundersøgelser Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium September 2010 Indledning Denne plan skal ses som et element i det krævede kvalitetsarbejde på Vejen Handelsskole & Handelsgymnasiums

Læs mere

Lokal APV-proces i UCL 2014

Lokal APV-proces i UCL 2014 VEJLEDNING TIL APV-GRUPPEN Lokal APV-proces i UCL 2014 Udarbejdet af HR og Kommunikation Indledning Arbejdsmiljøloven kræver, at der gennemføres en arbejdspladsvurdering (APV) af det fysiske og psykiske

Læs mere

Selvevaluering med opfølgningsplaner

Selvevaluering med opfølgningsplaner Selvevaluering med opfølgningsplaner Selvevaluering gennemføres i alle fagområder, på baggrund af de indsamlede resultater fra ETU, VTU, fokusgruppe interview, de løbende evalueringer m.v., hvorefter centercheferne

Læs mere

Februar VTU-gennemgang v/ Henrik Madsen Raben, Ennova:

Februar VTU-gennemgang v/ Henrik Madsen Raben, Ennova: Deltagere: ESB-kontaktpersoner Sanne Sandal, SOSU Sjælland Anette Fuglkjær, Rybners Marie Houmann Lyngs, NEXT København Lea Bergstedt, Roskilde TS Ennova Henrik Madsen Raben ESB-sekretariatet Ebbe S. Hargbøl

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Virksomhedstilfredshedsundersøgelse. MS Oktober 2016

Virksomhedstilfredshedsundersøgelse. MS Oktober 2016 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse 2016 MS Oktober 2016 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Metode og dataindsamling 4 Konklusion på undersøgelsen 4 Præsentation af resultaterne 6 Virksomhedstilfredshedsevaluering

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelser og undervisningsevaluering (kvalitetsplan)

Elevtrivselsundersøgelser og undervisningsevaluering (kvalitetsplan) Elevtrivselsundersøgelser og undervisningsevaluering (kvalitetsplan) Indledning Denne plan skal ses som et element i det krævede kvalitetsarbejde på Vejen Handelsskole & Handelsgymnasiums ungdomsuddannelser.

Læs mere

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland.

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Formålet med kvalitetssikringen på EUC Sjælland er at understøtte skolens visioner og strategiplan, samt det pædagogiske og didaktiske grundlag.

Læs mere

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE Udviklingsredskab Kære lærere og pædagoger Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen med vidensnotatet om skole-hjem-samarbejde,

Læs mere

Opsamling fra ESB-styregruppens strategidag den 24. august 2017.

Opsamling fra ESB-styregruppens strategidag den 24. august 2017. Deltagere: ESB-styregruppen o Anja Juliet Pihl, Herningsholm o Heidi B. Nielsen, CELF o Heidi Rønnov Lund, VUC Roskilde o Kristina Birch, TEC o Lea Bergstedt, Roskilde TS o Ole Roemer, SOSU C o Sanne Sandal,

Læs mere

POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET

POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET POLITIK OG STRATEGI FOR KVALITETSARBEJDET Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af Herningsholm Erhvervsskoles kerneydelse og støttefunktioner KVALITETSPOLITIK VISION OG MISSION Herningsholm Erhvervsskole

Læs mere

KVALITETSSYSTEM INSTITUTIONSNIVEAU KLASSENIVEAU ELEVNIVEAU. Opfølgningsplan. Selvevaluering. Evalueringer og dataindsamling.

KVALITETSSYSTEM INSTITUTIONSNIVEAU KLASSENIVEAU ELEVNIVEAU. Opfølgningsplan. Selvevaluering. Evalueringer og dataindsamling. KVALITETSSYSTEM INSTITUTIONSNIVEAU Selvevaluering Opfølgningsplan KLASSENIVEAU Evaluering Opfølgning i klasseteams Evalueringer og dataindsamling Implementering ELEVNIVEAU Feedback Undervisning Evalueringssamtaler

Læs mere

Skive Tekniske Skoles kvalitetskoncept

Skive Tekniske Skoles kvalitetskoncept Skive Tekniske Skole arbejder systematisk med evaluering og kvalitetsudvikling, og det er målet, at det kan bidrage konstruktiv til de fire kvalitetsmål for erhvervsuddannelsernes udvikling. Skolens kvalitetsarbejde

Læs mere

Kvalitetsarbejde. Social og sundhedsskolen Syd. Vedtaget

Kvalitetsarbejde. Social og sundhedsskolen Syd. Vedtaget Kvalitetsarbejde Social og sundhedsskolen Syd Vedtaget Marts 2010 Kvalitetsarbejde Baggrund I bekendtgørelse nr. 1518 af 31.12.2007 kap.2 er beskrevet de regler, som skoler der udbyder erhvervsuddannelse

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ

Referat af ESB-styregruppemøde den 13. december 2010 kl. 10.00 15.00 på Syddansk Erhvervsskoles Kursuscenter, Munkerisvej 161, 5220 Odense SØ Deltagere: ESB-netværkets styregruppe o Karin Rosenmejer o Kirsten Habekost o Mia Rasmussen o Mogens Schlüter o Yvonne Andersen o Anne Birthe Mortensen (suppleant) ESB-sekretariatet: o Anette Halvgaard

Læs mere

Kvalitetsplan. EUC Syd

Kvalitetsplan. EUC Syd Kvalitetsplan EUC Syd Marts 2013 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsplanens opbygning... 3 Trivsels- og tilfredshedsmålinger... 3 2 års model... 3 Elevtrivselsundersøgelse (ETU)... 4 Undervisningsmiljøvurdering

Læs mere

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED 1. Velkomst og præsentation af program 2. Status på arbejdsmiljøarbejdet i TRIO/MED 3. Tre opgavetyper 4. Inddragelse og handling 5. Afslutning Foto: Aalborghus

Læs mere

TEMADAG OM KLARE MÅL PRÆSENTATION AF INSPIRATIONSVÆRKTØJ OM BRUG AF DATA I ERHVERVSSKOLERNES KVALITETSARBEJDE

TEMADAG OM KLARE MÅL PRÆSENTATION AF INSPIRATIONSVÆRKTØJ OM BRUG AF DATA I ERHVERVSSKOLERNES KVALITETSARBEJDE MINISTERIET FOR BØRN, UNDERVISNING OG LIGESTILLING TEMADAG OM KLARE MÅL PRÆSENTATION AF INSPIRATIONSVÆRKTØJ OM BRUG AF DATA I ERHVERVSSKOLERNES KVALITETSARBEJDE OKTOBER 2016 HVORFOR ET INSPIRATIONSVÆRKTØJ

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Inspirationsdage. Pædagogisk ledelse. metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø

Inspirationsdage. Pædagogisk ledelse. metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø Inspirationsdage Pædagogisk ledelse metoder til at styrke et godt pædagogisk undervisningsmiljø Præsentation Inspirationsdag i et samarbejde imellem: FastholdelsesTaskforce Uddannelsesbenchmark ESB-netværket

Læs mere

Temadag om handlingsplan 2017

Temadag om handlingsplan 2017 Temadag om handlingsplan 2017 4., 5., 10. og 12. Oktober 2016 Side 1 Dagens program 10.o0-10.20: Præsentation af dagen, det nye handlingsplanskoncept mv. v. STUK 10.20-11.30: Præsentation af handlingsplansskabelonen

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

ETU som løftestang for skoleudvikling

ETU som løftestang for skoleudvikling ETU som løftestang for skoleudvikling Workshop 3 30 min ETU strategisk anvendelse i kvalitetsarbejdet Ved Per Buron og Susanne Mortensen Udfordringer i forhold til ETU arbejdet Prioritering af arbejdet

Læs mere

Succes-plan Social & SundhedsSkolen, Herning 1. SAMARBEJDE OM ELEVERNES LÆRING

Succes-plan Social & SundhedsSkolen, Herning 1. SAMARBEJDE OM ELEVERNES LÆRING Succes-plan 2015-16 Social & SundhedsSkolen, Herning 1. SAMARBEJDE OM ELEVERNES LÆRING BEHOVSAFKLARING OG DATAANALYSE Hvad kan vi konkludere på den baggrund? Elevernes faglige resultater: Gode karakterer

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

Workshop 1-3: Det velfungerende kvalitetssystem og kvalitetsarbejde i praksis

Workshop 1-3: Det velfungerende kvalitetssystem og kvalitetsarbejde i praksis Workshop 1-3: Det velfungerende kvalitetssystem og kvalitetsarbejde i praksis Handler om hvordan du skaber de ledelsesmæssige og strukturelle rammer for et velfungerende kvalitetsarbejde. Niveauer i kvalitetsarbejdet

Læs mere

Kvalitetsbeskrivelse 1 for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kvalitetsbeskrivelse 1 for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kvalitetsbeskrivelse 1 for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Dette notat beskriver rammerne for arbejdet med kvalitetsudviklingen af skolens aktiviteter. Beskrivelsen skal fastholde sigtet og logikken

Læs mere

Forskningsartikel 2 fra projektet Den videnproducerende skole Katrine Copmann Abildgaard & Andreas Granhof Juhl

Forskningsartikel 2 fra projektet Den videnproducerende skole Katrine Copmann Abildgaard & Andreas Granhof Juhl Den videnproducerende skoleforvaltning Forskningsartikel 2 fra projektet Den videnproducerende skole 1 2018 Katrine Copmann Abildgaard & Andreas Granhof Juhl Hvordan arbejder skoler med data og viden?

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer

Ny Nordisk Skole. Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Ny Nordisk Skole Inspiration til arbejdet med at følge jeres forandringer Hvorfor følge forandringerne i jeres pædagogiske praksis? 3 Undersøgelse af børns og unges perspektiver 4 Observationer af den

Læs mere

Kvalitetsplan og. kvalitetssystem til selvevaluering. Vejen Business College

Kvalitetsplan og. kvalitetssystem til selvevaluering. Vejen Business College Kvalitetsplan og kvalitetssystem til selvevaluering Vejen Business College Senest revideret: Juni 2015 Indledning Denne plan skal ses som et element i det krævede kvalitetsarbejde på Vejen Business Colleges

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Referat ESB-styregruppemøde 16. april 2018 kl på Syddansk Erhvervsskoles skolehjem & kursuscenter, Blangstedgårdsvej 1B, 5220 Odense SØ

Referat ESB-styregruppemøde 16. april 2018 kl på Syddansk Erhvervsskoles skolehjem & kursuscenter, Blangstedgårdsvej 1B, 5220 Odense SØ Til ESB-styregruppen o Anja Juliet Pihl, Herningsholm o Heidi Rønnov, VUC Roskilde o Lea Bergstedt, Roskilde TS o Marie Houmann Lyngs NEXT KBH o Ole Roemer, SOSU C o Pia Schmidt, EUC Sjælland o Sanne K.

Læs mere

ESH bød velkommen til mødet der er desværre 3 afbud til mødet i dag. Mødet er et udsat møde fra november 2016 og dagsordenen er ændret lidt.

ESH bød velkommen til mødet der er desværre 3 afbud til mødet i dag. Mødet er et udsat møde fra november 2016 og dagsordenen er ændret lidt. Deltagere: ESB-styregruppen o Mia Rasmussen, Aarhus Tech o Kristina Birch, TEC o Anja Juliet Pihl, Herningsholm o Ole Roemer, SOSU C o Tue Sanderhage, HF & VUC Vestegnen o Peter Madsen, SOPU ESB-sekretariatet

Læs mere

ESB-netværket kan støtte lederne i arbejdet med analyse af data og hvilke opfølgningsaktiviteter, der skal istandsættes!

ESB-netværket kan støtte lederne i arbejdet med analyse af data og hvilke opfølgningsaktiviteter, der skal istandsættes! Opsamling fra ESB/UB-temadag om Data og god undervisning hvordan og hvorfor? og Kvalitetsarbejde på EUD seneste nyt fra STUK. 24. september 2019 kl. 09.30 15.00, på SDE Campus One (skolehjem og kursuscenter),

Læs mere

Trivselsundersøgelser Muligheder og faldgruber

Trivselsundersøgelser Muligheder og faldgruber Trivselsundersøgelser Muligheder og faldgruber Workshop AM2011 8.11.2011 kl. 8.45 10.15 www.amk.kk.dk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Lise Bache Arbejdsmiljøkonsulent i (AMK) Master

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

opfølgningsplan Afdeling (evt. uddannelsesområde): GYM

opfølgningsplan Afdeling (evt. uddannelsesområde): GYM opfølgningsplan 2018 Afdeling (evt. uddannelsesområde): GYM Opfølgningsplanens indsatsområder tager bl.a. afsæt i: ETU Løbende evalueringer Undervisningsevalueringer Virksomhedstilfredshedsmålinger Audit

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere Guide til netværk i fagene med faglige vejledere I denne guide sættes fokus på, hvordan skolens faglige vejledere kan medvirke til at arbejde med implementering af forenklede Fælles Mål, bidrage til den

Læs mere

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er:

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: 1. Kvalitetsmodellens formål Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: at sikre implementering af et kvalitetssystem i alle

Læs mere

Response på det pædagogiske didaktiske grundlag. Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen

Response på det pædagogiske didaktiske grundlag. Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen Response på det pædagogiske didaktiske grundlag Eva Lie Bendixen & Lise Ebdrup Rasmusen PÆDAGOGISK GRUNDLAG Udgangspunkt Vores pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i, hvad læring er. Når mennesker lærer,

Læs mere

Egaa Gymnasium) Feedback for læring I Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb

Egaa Gymnasium) Feedback for læring I Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb - Egaa Gymnasium På Egaa Gymnasium har det været fast procedure, at leder foretager observationer af undervisning forud for MUS. Ledere og lærere ønsker dog at

Læs mere

Udviklingscentret på EUC Sjælland

Udviklingscentret på EUC Sjælland Udviklingscentret på EUC Sjælland Udviklingscentret på EUC Sjælland skaber sammenhænge mellem den overordnede kvalitetsudvikling og udviklingen af pædagogisk praksis. Udviklingscentret understøtter løbende

Læs mere

SELVEVALUERING GHG

SELVEVALUERING GHG SELVEVALUERING GHG 2017-18 I forbindelse med gymnasiereformen er der indført et nyt krav om, at gymnasierne som led i det samlede kvalitetsarbejde skal udarbejde en selvevaluering. Det fremgår af BEK nr.

Læs mere

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen I efterskolen har vi tradition for at arbejde med fagligheden, men vi

Læs mere

Teknologiforståelse. Ledelse af forsøgsprogrammet v. Ledelseskonsulenterne og Margit Holm Basse

Teknologiforståelse. Ledelse af forsøgsprogrammet v. Ledelseskonsulenterne og Margit Holm Basse Teknologiforståelse Ledelse af forsøgsprogrammet v. Ledelseskonsulenterne og Margit Holm Basse Mål for denne session 1. Kendskab til Teknologiforståelsesforsøgets udfordringer på tværs 2. Identifikation

Læs mere

PENSUM TIL LÆRINGSDAG FOR FORVALTNINGSNIVEAU

PENSUM TIL LÆRINGSDAG FOR FORVALTNINGSNIVEAU PENSUM TIL LÆRINGSDAG FOR FORVALTNINGSNIVEAU Læsevejledning På listen optræder en række publikationer, som Børne og Socialministeriet har bedt Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) udarbejde specifikt til

Læs mere

opfølgningsplan 2018 GF1

opfølgningsplan 2018 GF1 opfølgningsplan GF1 Opfølgningsplanens indsatsområder tager bl.a. afsæt i: ETU Løbende evalueringer Undervisningsevalueringer Virksomhedstilfredshedsmålinger Audit Fokusgruppeinterview Holdt op mod skolens

Læs mere

Pædagogisk ledelse og teams på erhvervsuddannelserne

Pædagogisk ledelse og teams på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Pædagogisk ledelse og teams på erhvervsuddannelserne Forsker-praktikernetværket, 25. november 2014 Pernille Hjermov og Bo Söderberg Slagplan Kort om EVA s undersøgelse af pædagogisk ledelse

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Dagplejen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: DAGPLEJEN Antal dagplejere: 140 Dato for tilsynet: 22/1 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra dagplejen: 3 gagplejepædagoger,

Læs mere

Opfølgning på LUP hvordan? Roskilde og Køge sygehuse. Udviklingskonsulent Mette M. Ravnholt

Opfølgning på LUP hvordan? Roskilde og Køge sygehuse. Udviklingskonsulent Mette M. Ravnholt Opfølgning på LUP hvordan? Roskilde og Køge sygehuse Udviklingskonsulent Mette M. Ravnholt Hvordan arbejder vi med LUP-resultaterne på Roskilde og Køge sygehuse Sygehus- og afdelingsniveau Gennemgår resultaterne

Læs mere

Kvalitet i undervisningsmiljøet mobning, fællesskab og dannelse på erhvervsuddannelserne

Kvalitet i undervisningsmiljøet mobning, fællesskab og dannelse på erhvervsuddannelserne Kvalitet i undervisningsmiljøet mobning, fællesskab og dannelse på erhvervsuddannelserne Opsamling Temadag i ESB-netværket, onsdag 21 november 2018 1 Velkomst v/ Ebbe S Hargbøl, ESB-sekretariatet - ESH

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om pædagogisk ledelse. Tabelrapport opfølgning på en tidligere undersøgelse fra 2006

Spørgeskemaundersøgelse om pædagogisk ledelse. Tabelrapport opfølgning på en tidligere undersøgelse fra 2006 Spørgeskemaundersøgelse om pædagogisk ledelse Tabelrapport opfølgning på en tidligere undersøgelse fra 2006 Spørgeskemaundersøgelse om pædagogisk ledelse Tabelrapport opfølgning på en tidligere undersøgelse

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Fra handlingsplan til virkelighed. En genvej til de vigtigste pointer

Fra handlingsplan til virkelighed. En genvej til de vigtigste pointer Fra handlingsplan til virkelighed En genvej til de vigtigste pointer Indledning Dette hæfte er baseret på en større undersøgelse af erhvervsskolernes arbejde med handlingsplaner for øget gennemførelse,

Læs mere

1. Optimering af arbejdsvilkår for personalet på SOSU Fyn på baggrund af de aftalte rammer og ressourcer

1. Optimering af arbejdsvilkår for personalet på SOSU Fyn på baggrund af de aftalte rammer og ressourcer 2018.01.30 Bestyrelsens strategiske fokusområder frem til 2020. Overordnet har bestyrelsen besluttet i særlig grad at gøre Social- og Sundhedsskolen Fyn til attraktiv skole for ambitiøse elever og kursister.

Læs mere

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder.

Til august vil LOKE programmet blive præsenteret for dagtilbudslederne på områdeledermøder/monofaglige møder. 1 INTRODUKTION Kære LOKE deltager I denne præsentation finder du en beskrivelse af forløbsoversigten for LOKE Dagtilbud. På de efterfølgende sider er der en mere uddybende beskrivelse af aktiviteterne.

Læs mere

Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole

Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole Notat Status over it strategi Dagtilbud & Skole 2016-2020 14. marts 2018 Formål Målet er, at børn og elever i Assens Kommune bliver kritiske undersøgere, analyserende modtagere, kreative producenter og

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål

Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Institutionernes kvalitetssystem - i forbindelse med de uddannelsespolitiske mål Vejledning til lov og bekendtgørelse Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasie- og Tilsynskontoret

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

TG S KVALITETSSYSTEM

TG S KVALITETSSYSTEM November 2018 TG S KVALITETSSYSTEM TG s kvalitetssystem angiver, hvorledes TG opfylder 2017 bekendtgørelsens krav om fastlæggelse og anvendelse af et system til kvalitetsudvikling og resultatvurdering

Læs mere

Referat af FU-møde den 1. februar 2012 kl på Syddansk Erhvervsskoles Skolehjem og Kursuscenter, Blangstedgårdsvej 1 B, 5220 Odense SØ

Referat af FU-møde den 1. februar 2012 kl på Syddansk Erhvervsskoles Skolehjem og Kursuscenter, Blangstedgårdsvej 1 B, 5220 Odense SØ Deltagere: ESB-netværkets FU Mogens Schlüter, SOSU Esbjerg Mia Rasmussen, Aarhus Tech Morten Holst Nielsen, TEC ESB-sekretariatet Ebbe S. Hargbøl Lajla Pedersen Afbud: Karin Rosenmejer, København VUC Februar

Læs mere

I indledningen til ledermødet satte vi fokus på Byrådets beslutning vedr. fuld kompetencedækning:

I indledningen til ledermødet satte vi fokus på Byrådets beslutning vedr. fuld kompetencedækning: Opsamling på KOPRA ledermøde 26. november 2014 Dagsorden til mødet var denne gang sammensat mhp. på: - Opsamling om KOPRA start - at bidrage fælles til den videre udvikling af KOPRA - at skabe klarhed

Læs mere

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk ledelse' Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Projektbeskrivelse Dette er Danmarks Evalueringsinstituts (EVA s) projektbeskrivelse for evaluering af et kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Opsamling på konferencen den 4. april

Opsamling på konferencen den 4. april Kære alle Oven på den gode dag i Vejle den 4. april med både konference og repræsentantskabsmøde vil jeg her i nyhedsbrevet forsøge at samle op på de overordnede aktiviteter i Uddannelsesbenchmark, hvor

Læs mere