Sankt Petersborg en by af føderal betydning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sankt Petersborg en by af føderal betydning"

Transkript

1 Nordisk Øst forum 17 [1] 2003: Sankt ISSN Petersborg en by af føderal betydning 49 Sankt Petersborg en by af føderal betydning er seniorforsker ved Institut for Internationale Studier, København Vil dæmningen over Den Finske Bugt blive færdig? Vil ringvejen omkring Skt. Petersborg blive fuldført? Vil den oversvømmede metrostrækning blive genåbnet? Vil restaureringsarbejderne blive afsluttet? Vil Skt. Petersborgs nyvalgte (december 2002) lovgivende forsamling genvælge Sergej Mironov som sin repræsentant i Føderationsrådet, hvor han har været formand siden december 2001? Vil guvernør Jakovlev få mulighed for at stille op til en tredje embedsperiode i 2004? Vil Skt. Petersborg blive forenet med Leningrad Oblast? Ja, spørgsmålene hober sig op ved indgangen til Skt. Petersborgs jubilæumsår og blæser ud over Nevaen og byens gyldne spir og kupler for at søge svarene i Smolnyj, der i oktober 1917 var revolutionens hovedkvarter og nu er guvernørens kontor, i Mariinskij-paladset, som husede Statsrådet og nu rummer byens lovgivende forsamling, i præsident Putins repræsentants kontor ved siden af Peter den Stores lille hus, i andre føderale myndigheder, i Leningrad Oblasts guvernørkontor og regionalparlament og hos industrivirksomheder, banker og erhvervsliv. Det er som med andre runde dage. Der er så meget, der skal være færdigt, før festen rigtig kan fejres. Og festlighederne skal løbe af stablen i dagene 24. maj 1. juni Er det nu noget at fejre sølle 300 år? Det er ikke meget i russisk, baltisk og større europæisk sammenhæng. 150 km syd for fødselsdagsbarnet ligger Ruslands ældste by Novgorod, der nævnes første gang i krøniken under år 859 og i sine velmagtsdage var Ruslands vindue mod Europa. Tatarstans hovedstad, Kazan, skal fejre sit tusindår, Moskva fejrede sit 850-års jubilæum i 1997, Tal-

2 50 linn nævnes første gang i 1154 og København i Der må ligge andet og mere bag. Det er da heller ikke byen alene, der investerer tid, kræfter og penge i markeringen af 300-året. Også centralregeringen i Moskva yder sit betydelige bidrag. Og i betragtning af Kremls interesse i begivenheden er det, der skal fejres, måske nok så meget det russiske imperiums 300-årsdag som byens. For det var jo med grundlæggelsen af denne by ved det åbne hav og i kraft af sejren i Den Store Nordiske Krig, at tsar Peter antog titlen af imperator. Og kan landet ikke kalde sig et imperium i dag, så kan det måske stive sin geopolitiske position lidt af ved minderne om fortids storhed. Hertil kommer den mere prosaiske begrundelse, at Moskva kan tænkes at tage det alvorligt, at Skt. Petersborg ifølge forfatningen af 1993 ligesom hovedstaden er en by «af føderal betydning» og derfor kræver særlig opmærksomhed. De to byers særstatus er ganske vist ikke defineret i forfatningen, men som nuværende og tidligere hovedstad er de jo noget særligt. I imperiets tid lød et russisk mundheld: Moskva er hjertet, Skt. Petersborg er hovedet, men Nizjnij Novgorod pengepungen. Nu er pengepungen Moskva, men byen ved Østersøen gør på mange måder krav på at være hovedet og kalder sig gerne den kulturelle hovedstad. I massemedierne kaldes den dog oftest «den nordlige hovedstad», men hvorom alt er, så er der ikke meget hovedstad over byen i dag. Den er ganske vist Ruslands næststørste by med 4,5 miillioner indbyggere, den har et stort økonomisk og intellektuelt potentiale, den er et centrum for russisk kultur, og den danner en port til og fra Ruslands indre transportarterier, men den befinder sig nu i mere end én forstand i periferien af det store rige. Som en af byens store sønner, den russiske præsident Vladimir Putin, har sagt: «Moskva er helt klart en europæisk by ( ) her syder livet. Jeg må indrømme, at Skt. Petersborg trods alt er en provins, i hvert fald politisk» (Gevorkjan et al. 2000: 122). Med disse ord trak Putin gardinet for Peter den Stores vindue mod Europa, og man kan kun håbe, at 300- årsjubilæet kan trække gardinet fra igen, for er byen lillebror i Rusland, så er den storebror blandt de baltiske byer, og jubilæumsårets opmærksomhed omkring den vil forhåbentlig give den fornyede muligheder for at vinde noget af fortidens glans og styrke tilbage.

3 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 51 Fra Leningrad til Skt. Petersborg De første skridt ud af byens tyngende sovjetiske fortid blev taget af den fremtrædende demokrat og reformtilhænger, juraprofessoren fra byens universitet, Anatolij Sobtjak, der i juni 1991 blev den første demokratisk valgte borgmester. Men han nåede i sin femårs embedsperiode ikke langt med at få omstillet byen og dens industri fra sovjetiske vilkår til postsovjetiske. Han indledte ganske vist en privatisering af virksomhederne med den unge økonom Anatolij Tjubajs som ankermand, men denne privatisering omfattede ikke de militære virksomheder. Og han indledte en omstilling af disse virksomheder til civil produktion uden at opnå større resultater; omstillingen strandede blandt annet på grund af manglende finansiering fra såvel føderalt som lokalt hold. Sobtjak havde en vision om at gøre byen til et stort og moderne finans- og handelscentrum og at lokke turister til dens store seværdigheder, men på dette område måtte han se byen distanceret af pengepungen Moskva. Heller ikke Sobtjaks efterfølger, guvernør Vladimir Jakovlev, der i 1996 gik til valg på slagord om at ville genskabe byens legendariske sværindustri, har fået rettet op på situationen. Men industrien er jo kun en del af økonomien. På andre områder, såsom service, handel og transport samt transitoperationer, har byen klaret sig så godt, at den har været blandt de ca. 10 regioner, der er nettobidragydere til det føderale budget. Denne situation har dog ikke nødvendigvis gjort Jakovlev populær. I de sidste fire år har han kæmpet en hård kamp om indflydelse med byens lovgivende forsamling, og meget tyder på, at denne kamp vil fortsætte efter nyvalget til forsamlingen i december 2002, der ikke bidrog til at afklare magtforholdet (se nedenfor). Jakovlev gjorde sig dog ikke så upopulær hos vælgerne, at han ikke kunne blive siddende som guvernør ved valget i maj 2000, hvor præsident Putin, hans gamle kollega som viceborgmester hos Sobtjak, ellers prøvede at få opstillet nogle af sine folk. Jakovlev fik 73 procent af de afgivne stemmer, men stemmeprocenten var under 50, hvilket her som i andre regioner vidnede om politisk apati hos vælgerne. 1 At Putin ikke fik indflydelse på besættelse af guvernørposten, betød ikke så meget, for han gennemførte i maj 2000 en større administrativ reform, hvorved riget blev inddelt i syv føderale distrikter, der skulle danne bindeled mellem centralmagten og de 89 1 Jakovlev blev dermed en af de første af de 36 regionale ledere ud af 53, der blev siddende ved den anden store guvernørvalgrunde i Rusland maj 2000 december 2002.

4 52 regioner, hvis antal og grænser ikke blev ændret. I spidsen for hvert distrikt satte Putin en «befuldmægtiget repræsentant» for præsidentmagten med den opgave først og fremmest at kontrollere gennemførelsen af den føderale politik på regionalt plan. Putins mand i det nordvestlige føderale distrikt, hvor Skt. Petersborg er hovedstad, blev hans personlige ven, Viktor Tjerkesov. Han havde haft ledende stillinger i sikkerhedstjenesten FSB i Skt. Petersborg og Leningrad Oblast i 1990 erne og ved udnævnelsen var han generaloberst og 1. vicedirektør i FSB. I ham havde Jakovlev fået endnu en modstander. Efter den russiske finanskrise i 1998 har byens bruttoregionalprodukt udvist en stabil vækst. I 1999 var den på 6 procent, hvilket skyldtes stor vækst i transitoperationer (47 procent), byggeri (23 procent) og transport (6 procent). I 2000 udgjorde væksten 10 procent takket være væksten i transitten (40 procent), industrien (26 procent) og detailhandlen (6 procent). Den industrielle vækst skete især i levnedsmiddelsektoren og her specielt i bryggerierne. I 2000 var omsætningen i byens firmaers udenrigshandel på 5 milliarder USD, hvilket var 13 procent mere end i Eksporten, der hovedsagelig bestod af maskiner og metaller, steg i 2000 med 20 procent. I 2001 bestod importen for næsten halvdelens vedkommende af fødevarer og produkter til fødevareindustrien (Tkachenko 2002: 14). 2 Beskæftigelsen er høj, og der noteres et voksende behov for specialister i mange industribrancher og servicesektorer, men samtidigt vokser forskellene mellem rige og fattige i byen. Detailpriserne på fødevarer og forskellige tjenesteydelser i Skt. Petersborg er blandt de højeste i Rusland, og der er ikke hjælpeprogrammer for pensionister og andre svagtstillede. Ikke desto mindre fremhævede det føderale statistiske kontor ved udgangen af 2002, at stigningen i levestandarden i landet hovedsagelig tilvejebringes i Moskva og Skt. Petersborg (Johnson s Russia List 9. januar 2003). Skt. Petersborg har også formået at tiltrække udenlandsk kapital. I 2000 udgjorde de udenlandske investeringer i alt 1,1 milliarder USD, hvilket var en stigning på 74 procent i forhold til De største investorer var Holland (38,1 procent), USA (12 procent), Finland (11,8 procent) og Tyskland (10,2 procent). I 2001 var byens andel af de samlede udenlandske investeringer i Rusland 13,3 procent, hvormed den besatte andenpladsen efter Moskva (med en andel på 40,3 procent). Nu håber byen, at 300-året vil tiltrække hårdt tiltrængte investeringer i turismesektoren. Det vurderes, at der ville 2 Værdien af importen er desværre ikke angivet.

5 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 53 komme langt flere end de nuværende tre millioner turister om året, hvis byen kunne byde på bedre faciliteter. Tiltrængt ansigtsløftning Det var godt, at det gik byen godt, for der skulle bruges mange penge på istandsættelser op til den runde dag. Der var dog ikke flere penge til rådighed, end at boligsektoren, busser og metro, sundhedsvæsen og uddannelse måtte gå for lud og koldt vand, ligesom yderkvartererne blev ladt i stikken. Det blev jævnligt dyrere at benytte offentlig transport, huslejen steg, skrald blev ikke fjernet, el- og varmeforsyningen svigtede stedvis, og varme og elektricitet blev dyrere. Til gengæld var byen så i stand til at nedbringe sine lån og holde sig gode venner med Verdensbanken. Men et overslag i 2001 viste også, at der skulle bruges næsten tre milliarder dollar til jubilæet, og det var mere, end byen kunne klare alene. Den føderale kasse i Moskva påtog sig derfor to tredjedele af beløbet. Føderationen skulle stå for restaurering af en række historiske bygninger og anlæggelse af en ringvej omkring Skt. Petersborg samt reparation af en metrostrækning, der har stået oversvømmet siden 1995 og afskåret over indbyggeres direkte forbindelse til centrum. Byen selv skulle betale færdiggørelsen af dæmningen over Den Finske Bugt ud for byen. Allerede i begyndelsen af 2002 måtte de føderale revisionsmyndigheder dog konstatere, at store summer enten ikke var blevet brugt til formålet eller ad uransagelige veje var faldet i forkerte hænder, og statsanklageren rejste sager om korruption mod seks højtstående personer i Smolnyj, heriblandt en af viceguvernørerne. Nogle måneder senere uddelte Putin skideballer til byens embedsmænd for talentløs kontrol med anvendelsen af de rigelige midler, idet han ganske fornuftigt understregede, at det vigtigste ikke var selve festdagen, men det, der blev tilbage til byen efter dens afholdelse (Kharitonov 2003, Kravtsova 2003). Petersborgernes forventninger til en forbedring af deres dagligliv og historiske omgivelser var på vej til at blive gjort til skamme. Bystyret var i krise, mente lokale iagttagere. Det var alt for centraliseret, og samtidig herskede der kaos på mange områder i byen. Byens ledelse forstod ikke storbyens økonomiske og sociale problemer og var ligeglad med, hvad der skete senere end 1 2 år frem i tiden. I slutningen af 2002 rejstes den første straffesag for underslæb med midler, der var beregnet til restaurering af byens historiske centrum; i sagen figurerede en daværende og en tidligere vice-

6 54 guvernør. Millioner af dollar var blevet hvidvasket gennem offshoreselskaber på Caymanøerne. I januar 2003 lykkedes det dog den føderale regering at finde 600 millioner USD til færdiggørelse en gang ad åre af dæmningen og ringvejen, men pengene blev ikke betroet bystyret. Rigsrevisionen havde nemlig kigget nærmere på de penge, der allerede var bevilget til dæmningen, og fundet ud af, at store beløb var forsvundet med Smolnyjs stiltiende samtykke. Den nye bevilling skulle derfor forvaltes af præsidentens repræsentant, Viktor Tjerkesov, Jakovlevs ærkefjende. På denne baggrund kunne det undre, at Verdensbanken i marts 2003 formentlig vil beslutte at yde Skt. Petersborg en kredit på 100 millioner USD, hvoraf første beløb på 40 millioner ville blive udbetalt i maj Folkets røst Hvordan ser nu petersborgerne på deres by og forvaltningen af den? En opinionsundersøgelse i februar 2002 viste, at 80 procent af dem kun ville bo i Skt. Petersborg og kun en ganske lille del følte sig tiltrukket af Moskva. Halvdelen af indbyggerne mente således, at tingene ville ændres til det bedre i de nærmeste 3 4 år. Dermed være ikke sagt, at de var tilfredse med bystyret. Tre fjerdedele mente, at det ikke varetog indbyggernes interesser, og 44 procent forventede af den næste guvernør, der skal vælges i 2004, at han fremlagde en ny politik, men samtidig opfyldte alle det gamle bystyres løfter. I øvrigt havde indbyggerne et ambivalent forhold til bystyrets arbejde: På den ene side var det godt med restaureringsarbejderne og de øvrige jubilæumsforberedelser i centrum, men på den anden side var det dårligt, at det ikke skete i de øvrige bydele, hvor skidtet hobede sig op. Og hele boligsektoren, inklusive vand-, gas- og elforsyning, var under alle omstændigheder i en ynkelig forfatning. Det kan derfor ikke undre, at kun 30 procent af de adspurgte i givet fald ville stemme på guvernør Jakovlev ved et guvernørvalg. Hvis tallene blev renset for dem, der ville stemme mod alle kandidater, dem, der ikke ville stemme, og dem, der ikke havde taget stilling, så viste det sig dog, at Jakovlev havde lige så mange tilhængere som hans modstandere tilsammen hvilket var nok til at være klar favorit, men for lidt til at garantere sejr. På dette tidspunkt havde der ikke meldt sig nogen indlysende afløser for Jakovlev, og det havde der heller ikke ved indgangen til jubilæumsåret. Sagen var nemlig den, at mange af byens bedste borgere allerede havde følt sig tiltrukket af den sydlige hovedstad, hvor de havde fået store stillinger. Ud over Putin var det folk som finansminister Aleksej Kudrin,

7 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 55 økonomiminister German Gref og indenrigsminister Boris Gryzlov. 3 Hvad angår de nære problemer for indbyggerne, så findes der i Skt. Petersborg et system af bydelsråd, men dem kender indbyggerne knap nok, for deres indflydelse er reduceret til et minimum i kraft af en pengefordelingspolitik, der er enestående i Rusland. Siden 1996 har medlemmerne af byens lovgivende forsamling kunnet bruge 2 procent af byens budget efter eget forgodtbefindende i deres valgkredse. Andelen er vokset fra dollars til fordeling blandt alle til 1 millioner dollars pr. medlem. Det var borgmester Sobtjaks idé, at medlemmerne skulle kunne bruge disse beløb f.eks. til reparation af børnehaver eller på legepladser. Det der er sket, er imidlertid at procent af beløbene er endt i lommerne på medlemmerne selv eller deres folk. Og den seneste «legeplads» var et fritidscenter med finsk sauna, billardstue, café og bar, træningssale og massagekabinetter, angiveligt opført for arbejderne i den pågældende valgkreds. Det var dog mere folk i dyre udenlandske biler, der udgjorde kundekredsen... (Pipija 2002b). De gamle indbyggere i Mariinskij-paladset finder sig i deres gode ret til at få pengene stillet til rådighed, mens demokraterne betragter de såkaldte reservefonde som et ubetinget onde og skammer sig over dem, men dog bruger dem, for ellers ville deres vælgere være dårligere stillede end indbyggere i andre kredse, som de siger (Mikhajlitjenko 2002b). Det vakte derfor bestyrtelse i regionalparlamentet, da guvernør Jakovlev i oktober 2002 erklærede sig uvillig til at underskrive budgettet for 2003 med disse tilskud. Nogle troede, at han derved tog hævn for medlemmernes manglende tilslutning til hans tredje periode, men han havde i virkeligheden fået hvisket i ørerne af byrevisionen, at den slags er forbudt ifølge den føderale budgetlov. Efter Jakovlevs erklæring lagde de imidlertid byens problemer til side og kastede sig ud i en heftig kamp for at bevare deres reservefonde og hele dette system, der hindrer fremvæksten af det bydelsstyre, der stort set kun eksisterer på papiret. Folkets stemmer Den 8. december 2002 afholdtes der valg til Skt. Petersborgs lovgivende forsamling. At det er værd at se nærmere på skyldes ikke så meget, at det var et af de sidste af de 69 regionale parlamentsvalg i den store valgrunde fra maj 2000 til december 2002, men at 3 På internettet findes der ligefrem en liste over 23 højtplacerede petersborgere i Moskva, se Den officielle hjemmeside fot Skt. Petersborgs bystyre findes på

8 56 det var et af de sidste regionale valg før valget til Statsdumaen i december 2003 og derfor tiltrak nogle af de landsdækkende partier som afprøvningssted for forskellige koalitioner. Valget skulle foregå som valg i én runde (og ikke som i 1998 over to runder) i enkeltmandskredse med en valgdeltagelse på mindst 20 procent, og der var opstillet 424 kandidater i de 50 kredse, heriblandt alle de daværende medlemmer. Det var i øvrigt sidste gang, valget til den lovgivende forsamling skulle foregå på denne måde; fra sommeren 2003 skal medlemmer af regionale parlamenter over hele Rusland vælges dels ved flertalsvalg i enkeltmandskredse, dels på partilister. Men selv i den gældende ordning spillede partier dog en vis rolle, idet mange kandidater blev opstillet af landsdækkende partier og lokale politiske bevægelser. Blandt de sidste var der en uofficiel Jakovlev-liste, der hed «Tredje periode». For en generel betragtning var der dog kun to partier et for Jakovlev og et mod. Sagen var jo den, at den nyvalgte forsamling skulle stemme om en eventuel tredje periode til Jakovlev, og et ja hertil krævede et kvalificeret flertal på 35 medlemmer. Under valgkampen traf byens statutdomstol, den regionale forfatningsdomstol, imidlertid beslutning om, at guvernør Jakovlev under ingen omstændigheder kunne stille op til en tredje embedsperiode ved guvernørvalget i 2004, og at byens lovgivende forsamling ikke kunne ændre byens statut med henblik herpå. Det mente guvernøren naturligvis selv, at den kunne, og heri fik han støtte af formanden for Statsdumaen i Moskva, Gennadij Seleznjov, der i øvrigt stillede op til valget. Desuden blev han bakket op af lokale kræfter, bl.a. formanden for den lovgivende forsamling og nogle æresborgere, heriblandt nobelpristageren, fysikeren Zjores Alfjorov. Statutdomstolens afgørelse så da også lidt mærkelig ud på baggrund af den føderale forfatningsdomstols kendelse om en tredje periode for regionale ledere på betingelser, der formentlig også kunne have været gjort gældende i Skt. Petersborg. Politiske iagttagere henledte opmærksomheden på, at forespørgslen til statutdomstolen var kommet fra kredse, der stod præsidentens repræsentant, Viktor Tjerkesov, nær. Formanden for statutdomstolen var dessuden dekanen for det juridiske fakultet på Skt. Petersborgs Universitet, hvor Putin studerede, og han skulle have nære kontakter til repræsentanter for den «nordlige alliance» i Kreml. I alt 18 partier og bevægelser opstillede kandidater til valget. Politiske iagttagere hæftede sig ved, at de to «demokratiske» partier Unionen af Højrekræfter (SPS) og Jabloko for første gang stillede op sammen i én blok ved et valg i Rusland. Irina Khakamada,

9 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 57 en af SPS s ledere og medlem af Statsdumaen, påpegede, at dannelsen af blokken «SPS+Jabloko» var en forberedelse til statsdumavalget i december 2003 (Pipija 2002b). Kort før valget kom endnu en SPS-leder og medlem af Statsdumaen, Boris Nemtsov, til byen for at støtte blokken, der opstillede flere kandidater end de øvrige partier, nemlig 44 til de 50 mandater, og de gik til valg under sloganet «Lad os gøre byen rigtig europæisk og behagelig at bo i!» Endnu en valgkoalition skabtes mellem partiet «Jedinaja Rossija» (Et samlet Rusland), der i dag betegnes som «magthavernes parti» i Rusland, og bevægelsen «Volja Peterburga» (Petersborgs vilje), hvis leder er Sergej Mironov, der var (og er) regionalparlamentets repræsentant i Føderationsrådet og formand for samme. I slutningen af valgkampen indgik denne koalition en alliance med SPS+Jablokoblokken for at stå stærkere over for Jakovlevs tilhængere, og sidstnævnte blok trak sine kandidater tilbage i otte valgkredse, hvor Et samlet Rusland stod stærkere, for ikke at splitte stemmerne mod Jakovlev. Skt. Petersborgs nationalbolsjevikker lovede i deres valgprogram at smide alle personer af «kaukasisk nationalitet» ud af byen og at give guvernør Jakovlev et rap over fingrene, fordi han har ødelagt hele det offentlige transportsystem. I valget deltog også en indsat i byens berygtede varetægtsfængsel Kresty, Jurij Sjutov. Og så var der de ved russiske valg så populære dobbeltgængere opstillet, folk med samme for- og efternavn som kendte personer, f.eks. en Vladimir Jakovlev, der altså ikke var guvernør, men prorektor for det humanistiske fagforeningsuniversitet i byen. Sådanne navnefæller var opstillet i 10 ud af de 50 valgkredse. Et andet indslag i valgkampen var falske løbesedler for kandidater og partier. Således var lederen af Jabloko-fraktionen i regionalparlamentet, Mikhail Amosov, afbildet på en løbeseddel, hvor han truede med at begå selvmord, hvis han ikke blev valgt. Og på efterligninger af SPS+Jabloko-blokkens plakater lovede demokraterne bl.a. at hæve huslejen og give Tyskland Kaliningrad tilbage. Med disse «beskidte valgteknologier», som det kaldes i Rusland, adskilte Skt. Petersborg sig ikke fra andre russiske regioner. Og Jakovlev brugte ligesom sine kolleger de såkaldte «administrative resurser» i form af penge, magt, kontrol med massemedier etc. til at påvirke valgkampen. Denne gang gav det sig dog ikke som i 1998 udtryk i en guvernørliste, men han blev kritiseret kraftigt af formanden for den føderale valgkommission for brug af resurserne, og de lokale Jabloko-folk beskyldte ham for at stå bag angrebene på deres kandidater og undrede sig over, at alle SPS+Jabloko-blokkens valgpla-

10 58 kater blev skrabet ned fra reklamesøjlerne natten til den 1. december, uden at nogen blev pågrebet. Dette billede af valgkampen i Skt. Petersborg er ganske karakteristisk for begivenhederne op til valg af guvernører og regionale parlamenter i andre regioner i landet. Den regionale leder prøver at påvirke vælgerne med sine administrative resurser, visse partier og kandidater benytter sig af beskidte valgteknologier og de landsdækkende partier er svagt repræsenteret, mens lokale lister, bl.a. guvernørlister, bejler mere ihærdigt til vælgernes gunst. Hvor vildt det end syntes at gå for sig i Skt. Petersborg, var man dog bekymret over vælgernes politiske apati under valgkampen og frygtede en lav valgdeltagelse, som man havde oplevet andre steder i landet. Guvernøren opfordrede vælgerne til at gå til stemmeurnerne, for hvis ikke, så ville de kun kunne give sig selv skylden for den lovgivende forsamlings «manglende aktivitet og dens korruptionsniveau»! På valgdagen den 8. december 2002 mødte kun 29,4 procent af vælgerne op for at afgive deres stemme, men det var dog nok til, at valget var gyldigt, og der var ingen valgkredse, hvor stemmeprocenten var for lav, eller hvor der ikke blev valgt nogen kandidat, fordi der var afgivet flest stemmer på «Mod alle kandidater» (Det har ellers været tilfældet ved en række valg ud over landet). I én valgkreds blev der valgt en kandidat med kun 16,4 procent af stemmerne; den kandidat, der vandt mest overbevisende, fik 80,9 procent af stemmerne. Blandt de valgte var to kvinder. 38 af 50 medlemmer blev genvalgt. Mandaterne fordelte sig i øvrigt således blandt partier, blokke og bevægelser:! SPS+Jabloko-blokken: 8! Et samlet Rusland: 4! Petersborgs Vilje: 3! Videnskab, industri og uddannelse: 2! Den Russiske Føderations Folkeparti: 1! Politisk Centrum: 1! Uafhængige: 31 Blandt de valgte uafhængige var varetægtsfangen Sjutov, der vandt over tre modstandere med 32,6 procent af stemmerne i sin kreds, selv om han denne gang ikke fik de stemmer fra varetægtsfængslet, som han gjorde i 1998, da han blev valgt ind på guvernør Jakovlevs liste. Han havde angiveligt brugt sit reservefondbeløb på omkring en million dollar i sin valgkreds og måske også til fremstilling af en valgplakat, hvor alle hans fjender byens anklager, by-

11 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 59 retspræsidenten og dommeren, der har hans sag figurerede i SSuniformer. For sine vælgere står han angiveligt som den lille mand, der bekæmper korruptionen og beskytter dem, der ikke har noget. I virkeligheden er han dog anklaget for at stå bag et ejendommeligt kommercielt foretagende, en illegal privatiseringskommission, med speciale i mord. Det er ikke udelukket, at hans folk var delagtige i mordet på Galina Starovojtova, der havde til hensigt at afsløre hans virksomhed i Statsdumaen. Af forskellige grunde er retssagen trukket i langdrag, og der er ikke udsigt til en snarlig afslutning på den. Det var dog ikke Sjutov, der påkaldte sig størst interesse efter valgdagen, men det forhold, at valget ikke syntes at have ændret på styrkeforholdet mellem modstanderne og tilhængerne af guvernør Jakovlev. Den ønskede afklaring var ikke indtruffet. Derimod stod det klart, at SPS+Jabloko-blokken havde fået et særdeles dårligt valg, som varslede ilde for det planlagte lokale samarbejde med henblik på statsdumavalget. Heller ikke magthavernes parti Et samlet Rusland havde fået noget godt valg, men det var dog lederen af partiets fraktion, den 38-årige Vadim Tjulpanov, der blev valgt til formand for den lovgivende forsamling. Her var han en ny mand, men ellers var han kendt som Putins betroede mand i Skt. Petersborg ved præsidentvalget i 2000 og som en arg modstander af Jakovlev. Ligesom det skete i Statsdumaen efter valget i 1999 delte den lovgivende forsamling med dens store antal uafhængige sig op i en række fraktioner, idet der krævedes fem medlemmer for at kunne danne en fraktion. Der blev dannet syv fraktioner, der ikke alle afspejlede de opstillede partier og bevægelser. Tre partier dannede fraktioner, nemlig Jabloko, Et samlet Rusland og de forenede kommunister og nationalpatrioter. Dertil kom en udløber af Et samlet Rusland, nemlig Et samlet Petersborg, og fraktioner med intetsigende navne som Vor By, Bydelene og Sportens Rusland. På nær sportsfraktionen sluttede disse sidstnævnte fraktioner i begyndelsen af februar 2003 sig sammen i en blok «En samlet by» med det formål at blokere for forsamlingens arbejde, indtil den vedtager at ændre byens statut, så Jakovlev kan få sin tredje periode. Sådan går det til i byrådet i en by, der har næsten lige så mange indbyggere som Danmark. Det siger sig selv, at det går ud over andre og vigtigere lovforslag, der så ikke kan blive vedtaget til gavn for byen. Og det sætter formanden for Føderationsrådet i Moskva, Sergej Mironov, i en penibel situation, at han ikke kan få sit mandat bekræftet. Efter valget i 1998 tog det Mariinskij-paladsets folkevalgte over halvandet år at få valgt en formand, så det er ikke godt at vide, hvor længe den nuværende blokade vil vare.

12 60 Guvernørens fremtid og fremtidens guvernement Den nye forsamling vil altså ikke umiddelbart ændre byens statut, så Jakovlev kan stille op for tredje gang. Hvad skal han så stille op? Jo, hans håndgangne mænd har peget på den mulighed, at han stiller op til guvernørvalget i Leningrad Oblast i september Her skulle han ikke have svært ved at slå guvernør Valerij Serdjukov ud allerede i første runde. Når han således er blevet guvernør i to subjekter i Den Russiske Føderation, hvilket ikke er forbudt ifølge lovgivningen (men formentlig heller ikke ligefrem tilladt), kan han gå i gang med at sammensmelte byen og oblasten til ét subjekt, som allerede har fået navnet Nevskij Kraj (Neva-regionen), og så kan han sidde som guvernør i endnu to perioder a fire år i denne nye region. Alt dette er dog nok lettere sagt end gjort. Det er at slå for mange fluer med ét smæk (Pipija 2002a). Spørgsmålet om Jakovlevs efterfølger optager efter sigende ikke mindst Kreml, der op til guvernørvalget i 2000 forsøgte at føre et par kandidater i marken, men forgæves. Det belærte Kreml om, at en Kreml-kandidat ikke alene skal være født i Skt. Petersborg, men også bo der. Ud fra de kriterier kan to komme i betragtning, nemlig Putins personlige ven, rektoren for Bjergværksinstituttet i byen, Vladimir Litvinenko, og den nuværende guvernør i Leningrad Oblast, Valerij Serdjukov. Litvinenko skal have særdeles gode forbindelser til forretningsverdenen, og de vil kunne konverteres til investeringer i regionen. Rektoren kan også være sikker på at få Putins fulde støtte. Foreløbig er han dog ikke blevet spurgt, om han vil være guvernør. Serdjukov føres efter sigende på banen af direktøren for Ruslands Energiselskab, Anatolij Tjubajs, der selv er fra byen, men betragtes mere som reserve, hvis Litvinenko skulle sige nej til at stille op. Under alle omstændigheder skal den ny guvernør kunne hamle op med præsidentens repræsentant, Viktor Tjerkesov, der residerer i Skt. Petersborg og på en måde har alle sit distrikts elleve regionale ledere under sig. Nevskij Kraj Sammenlægningen af by og opland, som indtil 1991 udgjorde én administrativ enhed, Leningrad Oblast, har været diskuteret de sidste 6 7 år med vekslende intensitet. På det seneste er man også på centralt plan begyndt at indse, at 89 regioner er svære at styre selv gennem præsidentens mænd i de syv føderale distrikter og nu diskuteres sammenlægning af regioner i hele landet. Der kan anføres gode objektive grunde for en sammenlægning

13 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 61 af de to regioner ved Østersøen. Byen og oblasten udgør allerede i mange henseender en økonomisk helhed. En pæn del af de udenlandske kreditter, der tilflyder virksomheder i byen, overføres efterfølgende til oblasten som investeringer. Det skønnes at dreje sig om hundreder af millioner dollar om året. Oblasten udvikler sig hurtigere end byen og vil snart kunne konkurrere med den i transitsektoren, som er så vigtig for byen. Sagen er den, at de føderale myndigheder er ved at anlægge olie- og kulterminaler i oblasten på bredden af Den Finske Bugt med henblik på eksport af disse energikilder fra de nye udvindingssteder i Nordvestrusland. Derved kan man undgå at skulle betale for transitten over f.eks. Klaipeda i Litauen og den finske olieterminal Porvoo. De nye terminaler skal kunne klare 30 millioner tons gods hver om året, hvilket svarer til byens nuværende godsomsætning. En sammenlægning vil kunne medføre en manglende konkurrence mellem havnene og dermed en forringet økonomi for hver af dem. Under alle omstændigheder må imidlertid byen være opmærksom på, at industrien lige så stille siver ud af byen til oblasten bl.a. langs den nye ringvej. Der er ingen tvivl om, at såvel by som opland vil komme til at nyde godt af olietransitten. Udvindingen af olie i Nordvestrusland er en forholdsvis ny foreteelse, men ikke langt fra fødselaren ligger meget lovende olie- og gasfelter. Foreløbig skønnes det, at det drejer sig om 1,2 milliarder tons råolie, og det forventes, at produktionen vil blive på over 30 millioner tons olie om året, hvilket vil være 10 procent af den samlede russiske produktion. Disse felter indgår i energisamarbejdet mellem Rusland og EU, og den russiske olie og gas skal bidrage til energiforsyningssikkerheden i EU. Til gengæld vil tankskibene gøre Østersøen og især de danske farvande usikre. Med dette perspektiv in mente må man undre sig over, at professor Stanislav Tkatjenko ved Skt. Petersborgs Universitets Institut for Internationale Relationer i 2001 kunne skrive, at den føderale regering og de lokale lovgivere foreløbig ikke har forsøgt at varetage byens interesser i Ruslands implementering af EU s nordlige dimension, der netop peger på Nordvestruslands enorme potentiale, ligesom han anfører, at byens politiske elite ikke har udtrykt noget ønske om større politisk og økonomisk uafhængighed af Moskva (Tkachenko 2002). Det må siges at være noget af et paradoks, at en by, der klarer sig godt og har udsigt til at klare sig endnu bedre i kraft af sin beliggenhed, ikke gør mere for at markere sig selvstændigt indadtil og udadtil. For gjorde den det, kunne den i gerning få den føderale betydning i omverdenen, som den i dag har på papiret. Og Putin har åbenbart ret, når han kalder Moskva og ikke sin

14 62 hjemby for en europæisk by. For byen og for Rusland må man håbe, at jubilæet vil blive brugt til at understrege Ruslands tilhørsforhold til Europa på et tidspunkt, hvor russiske politiske iagttagere mener, at Rusland er ved at blive mindre europæisk og mere asiatisk i sin fremfærd (Novoje vremja 2002). Den kræsne jomfru Uanset strømmene af penge bliver dæmningen og ringvejen næppe færdige til maj Heller ikke metroen bliver færdig, og det selvom præsident Putin allerede i februar 2002 udtalte, at der ikke kunne holdes nogen god festdag, hvis ikke den pågældende strækning var taget i brug igen. Journalisten Borislav Mikhajlitjenko rejste spørgsmålet, hvad der i princippet kunne lade sig gøre i landet, hvis dette ikke særlig dyre projekt ikke kunne færdiggøres til tiden i præsidentens hjemby, når der både er føderale penge og politisk vilje til rådighed, og tilmed et så mægtigt «lokomotiv» som formanden for Føderationsrådet (Mikhajlitjenko 2002a). Svaret blafrede ud over Den Finske Bugt. Hvad så med de historiske bygninger i centrum? Her står det ikke meget bedre til. Og det skyldes først og fremmest bystyrets efterladenhed og manglende koordination af restaureringsarbejderne. De byder nu i mange tilfælde på arbejde ikke alene til konservatorerne, men også til ordensmagt og domstole. Og det kunne allerede i efteråret 2002 konstateres, at en række bygningsværker, der hører under det russiske kulturministerium, ikke bliver færdigrestaurerede til jubilæet, herunder Admiralitetet, Smolnyj-katedralen og Peter-Paul-fæstningen. Byen har jo ellers fået penge nok; alene i 2002 blev der hældt 284,4 millioner USD fra den føderale kasse over i byens jubilæumsbudget. Men størstedelen af pengene, nemlig 212,5 millioner USD, blev brugt til vejbygning, til ringvejen og dens tilkørselsveje, og kun 56,3 millioner USD på de historiske mindesmærker. Hvis de skal restaureres til tiden, skal der bruges endnu 25,7 millioner USD i Det føderale økonomiministerium havde i januar 2003 kun bevilget 10,4 millioner USD, og en af de lokalt ansvarlige sagde, at hvis ikke hele beløbet blev stillet til rådighed, var der ikke nogen mening i at påbegynde noget som helst arbejde, for det ville aldrig blive afsluttet. Op til jubilæet åbnede en udstilling af moderne kunst af lokale kunstnere i en af Skt. Petersborgs klassiske bygninger, der var blevet mishandlet i sovjettiden. En anmelder på ugebladet Moskovskie novosti, Arkadij Ippolitov, skrev i den anledning:

15 Sankt Petersborg en by af føderal betydning 63 Petersborgs kejserlige storhed er blevet blandet med Leningrad-metroens prætentiøse stilistik. Så sørgelig ser byens vigtigste udstillingssal ud, og sådan ser byen faktisk også ud, dette mærkelige Petersborg, der er udklækket af Leningrad. Byens liv er en kopi af dens udseende: en blanding af den kulturelle hovedstads majestætiske vingefang og snobberi med provinskomplekser hos en fattig slægtning, der stiller sig tilfreds med aftentoiletter fra secondhandbutikker. Hun er fattig, men adelig. Alt er gennemsyret af stolthed og fordomme, og det står ikke klart, om der endnu er chancer for at blive godt gift, eller om man skal forsone sig med en værdig gammeljomfrustand (Ippolitov 2003). Måtte jubilæet give imperiets gamle hovedstad nyt liv og udsyn gennem vinduet til Europa, og måtte fødselaren få mange bejlere at vælge imellem!

16 64 Litteratur Gevorkjan, N., A. Kolesnikov & N. Timakova (2000) Ot pervogo litsa. Razgovory s Vladimirom Putinym. Moskva: Vagrius. Ippolitov, Arkadij (2003) Gordost i predubezjdenije. Moskovskie novosti nr. 4: 22. Kharitonov, Aleksej (2003) V Peterburge stalo opasno zjit. Dazje ne vykhodja iz kvartiry. Novaja gazeta 27. januar 2003 ( Kravtsova, Irina (2003) Tercentenary Collapse. Rosbalt News Agency 2. mai ( Mikhajlitjenko, Borislav (2002a) Ne zjdite khorosjego prazdnika. Moskovskie novosti nr. 19: 9. Mikhajlitjenko, Borislav (2002b) Deputatskaja dolja. Moskovskie novosti nr. 40: 6. Pipija, Besik (2002a) Vladimir Jakovlev gubernator Nevkogo kraja? Nezavisimaja gazeta 11. oktober. Pipija, Besik (2002b) Putin, Kudrin, Jakovlev rvutsa v deputaty. Nezavisimaja gazeta 13. november. Poulsen-Hansen, Lars P. (2001) «Den indenrigspolitiske dimension» i Lars P. Poulsen-Hansen & Niels Erik Rosenfeldt (red.) Regionernes Rusland. København: DUPI (19 57). Poulsen-Hansen, Lars P. (2001) «Nordvestområdet» i & Niels Erik Rosenfeldt (red.) Regionernes Rusland. København: DUPI ( ) Tkachenko, Stanislav L. (2002) Regionalization of Russian Foreign and Security Policy: The Case of St Petersburg. Working Paper no. 21. Zurich: Swiss Federal Institute of Technology.

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation

Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation Marts 2015 Danskernes viden om kvinder og politisk repræsentation I dette faktaark præsenteres resultaterne af en survey om køn og demokratisk repræsentation gennemført af Epinion for DeFacto i november/december

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Kim Frederichsen Cand.mag., Ph.d. stipendiat, ToRS, Københavns Universitet Christiansborg 15. november 2013 Opbygning Et kort tilbageblik

Læs mere

Samfundsfag, niveau C Appendix

Samfundsfag, niveau C Appendix Samfundsfag, niveau C Appendix SAMFUNDSFAG, NIVEAU C APPENDIX 1 Den politiske situation i Danmark efter valget i juni 2015 I maj 2015 udskrev den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00

UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00 UDEN FOR JOBFESTEN Jobvækst går uden om 28 kommuner Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Onsdag den 25. maj 2016, 05:00 Del: Der er gang i økonomien i Danmark, og der bliver skabt en masse nye job. Men langt

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00

IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00 IVÆRKSÆTTERI Mændene spæner fra de kvindelige iværksættere Af Ivan Mynster Onsdag den 30. marts 2016, 05:00 Del: I 2015 faldt andelen af nye kvindelige iværksættere til et nyt lavpunkt. Og dem, der prøver,

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Jeg hedder Anna. Jeg er 29 år gammel, bosat på Amager og arbejder som bibliotekar.

Jeg hedder Anna. Jeg er 29 år gammel, bosat på Amager og arbejder som bibliotekar. Til de forskellige valg er forskellige valgregler. Fælles for alle gælder at de gives 1300 tegns opstillingsgrundlag i dette hæfte med billede og 2 minutters opstillingstale på Årsmødet. Til valg af formand

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

Arbejdsindvandringen udgør derimod kun en mindre del af stigningen i perioden.

Arbejdsindvandringen udgør derimod kun en mindre del af stigningen i perioden. Indvandring. Sveriges befolkning runder 9,5 millioner. Det er kun otte år siden, tallet nåede 9 millioner. En stor del af stigningen skyldes familiesammenføringer til flygtninge, der har opnået asyl. Befolkningstallet

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer

DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Allan Christensen @journallan Onsdag den 3. februar 2016, 05:00 Del: Både i Folketinget, regionsrådene og

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen.

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen. Forudsætning for dagpengereformen. Det følgende er en afskrift af P1 Orientering, fredag den 2. november 2012, kl. 16.09 17.00. Det konkrete indslag blev bragt 16.44, jf. DR s hjemmeside. Indslaget er

Læs mere

HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, JANUAR 2007

HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, JANUAR 2007 SMV-KONJUNKTURVURDERING JANUAR 2007 HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, JANUAR 2007 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673.

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673. Ministerens tale til konference om energirenovering af lejeboliger der afholdes af Bygherreforeningen d. 22. april 2010. (15-20 min). --o-- (Det talte ord gælder) 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673 Sagsbeh:

Læs mere

En mand et parti og hans annoncer

En mand et parti og hans annoncer En mand et parti og hans annoncer Anders Samuelsen formand for Liberal Alliance Når en dansk politiker annoncerer for et tocifret millionbeløb, så bliver det bemærket! Når en politiker kritiserer de andre

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og Spanskamerikansk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Alicante Land: Spanien Periode: Fra: 01/02-2013

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29.

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. april 2016, 05:00 Del: Faglærte og ufaglærte arbejdere er dem, der har

Læs mere

Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28

Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28 Tekster: Mika 6,6-8, 1 Tim 1,12-17, Matt 20,20-28 Salmer: 729 Nu falmer skoven, 598 O, Gud du ved og kender, 52 Du, Herre Krist, 613 Herre du vandrer, 438 Hellig, hellig, 477 Som korn, 730 Vi pløjed og

Læs mere

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement.

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement. Elevernes Folketingsvalg 2011 Evalueringsrapport - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement Udarbejdet af: Assembly Voting Rued Langgaards Vej 7, 5D 07 2300 København S

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

Unionens formål er at arbejde for, at adventure race i Danmark kan udøves af de, der måtte ønske det, på det niveau de måtte ønske det.

Unionens formål er at arbejde for, at adventure race i Danmark kan udøves af de, der måtte ønske det, på det niveau de måtte ønske det. 1 UNIONEN OG DENS OPGAVER Unionens navn er Dansk Adventure Race Union og der benyttes forkortelsen DARU. Internationalt benyttes navnet Danish Adventure Race Union. Unionens hjemsted er Vejle Idrætshøjskole,

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Grundtvig og Rusland I, II og III

Grundtvig og Rusland I, II og III Grundtvig og Rusland I, II og III Dansk-Russisk Forening i Region Sjælland har i en årrække satset stort på en række arrangementer om Grundtvig og Rusland. Det hele startede den 23. marts 2012 med et seminar

Læs mere

Klimabarometeret Januar 2012

Klimabarometeret Januar 2012 Klimabarometeret Januar 212 2. januar 212 RAPPORT 79 % af danskerne vil gerne finansiere omstillingen til vedvarende energi gennem en gradvist stigende energiregning. Det viser Klimabarometeret, som i

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 49 Indhold: Ugens tema Bruttoledigheden stort set uændret i oktober 212 Ugens analyse Tidligt tilbage-til-arbejdet reducerer sygefraværet Ugens tendenser Svag økonomisk

Læs mere

Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække

Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Søndag d. 29. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, Matt. 22,34-46. 1. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre, den mægtige konge med ære

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden.

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. BESTYRELSENS BERETNING 2009 Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. Lad mig sige det med det samme: I år vil vi ikke trætte forsamlingen med redegørelser

Læs mere

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013

Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Öresundskomiteens kulturundersøgelse 2013 Undersøgelsen er gennemført af YouGov i perioden 26. marts 8. april 2013 blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Læs mere

Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 137 Offentligt GRIB CHANCEN! På vej mod 2017 Europæisk Kulturhovedstad

Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 137 Offentligt GRIB CHANCEN! På vej mod 2017 Europæisk Kulturhovedstad Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 137 Offentligt GRIB CHANCEN! På vej mod 2017 Europæisk Kulturhovedstad 1 2017 bliver et spændende år for Danmark, som da er vært for Europæisk Kulturhovedstad,

Læs mere

Grønland er økonomisk på spanden Af Lars Erik Skovgaard, BT. BUSINESS Det går den gale vej med økonomien i Grønland. Inden for de senere år er fiskeriet og turismen gået tilbage, og de store forhåbninger

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56.

Som udgangspunkt var denne foretaget med henblik på, at man vil lave en afstemning om hvorvidt man ville anke retssagen i mod os i have 56. Min forundring Når jeg læser skrivelse fra Strandparkens advokat ser jeg han blandt har skrevet: Under henvisning til Rettens fristudsættelse skal jeg oplyse at bestyrelsen hos min klient delvist er fratrådt(min

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland

Tema. Eksport og globalisering. Stigende eksport i Region Nordjylland. Ingen eksport data på kommuneniveau. Udvikling i eksport i Region Nordjylland Tema Eksport og globalisering I en stadig mere globaliseret verden er det afgørende for væksten og jobskabelsen i Aalborg, at virksomhederne tænker og handler internationalt. Ved at udvide markedet fra

Læs mere

Formandens beretning 2015

Formandens beretning 2015 Formandens beretning 2015 Den skriftlige beretning er en fortælling om fortiden hvad der er sket. Den mundtlige beretning skal pege ind i fremtiden og de kommende opgaver. Men først OK 15. Det har været

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

GP NYT. Armstrong frataget titler 26-10-12. Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk

GP NYT. Armstrong frataget titler 26-10-12. Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk 26-10-12 GP NYT Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk Redaktionssekretærer: Ditte Thomsen & Natalia Pedersen ditte.thomsen1@live.dk Armstrong frataget titler Layouter: Troels Voss troelsvoss@gmail.com

Læs mere

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække

Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 10. april 2016 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til konfirmation 2. søndag efter påske Joh 10, 22-30, 2. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 331:

Læs mere

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv

APRIL BAG OM NYHEDERNE. Europa-Parlamentet den oversete indflydelse. Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv APRIL 2009 BAG OM NYHEDERNE Europa-Parlamentet den oversete indflydelse Af Anne Marie Damgaard, EU-chef, Dansk Erhverv Det kommende Europa-Parlament, som vælges i juni i år, får større indflydelse på EU

Læs mere

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Odder Parkhotel, den 12. januar 2015 Velkomst Velkommen til nytårskur. Det er dejligt at se den store opbakning til den traditionsrige nytårskur i Odder

Læs mere

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer 1. Indledning En rapport fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter slog i 2015 fast, at en af årsagerne til Ribes succes er, at nogle

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Udfordringerne i budget 2016 starter allerede ved det forventede resultat af årsregnskabet 2015.

Udfordringerne i budget 2016 starter allerede ved det forventede resultat af årsregnskabet 2015. Indlæg 1. behandling af budgettet. Udfordringerne i budget 2016 starter allerede ved det forventede resultat af årsregnskabet 2015. Ud af et lå på 36 millioner til styrkelse af likviditeten, så gik de

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2013 Det talte ord gælder Vi er samlet i dag for at fejre vores grundlov. Grundloven er rammen for den måde, vi i Danmark træffer beslutninger

Læs mere

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Sanghæfte Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Mel.: Fra Arild s Tid drog ud paa farten. Vi Rosportsfolk er raske Gutter, vor Krop har Solens gyldne Lød, og vi af Kraft og Sundhed strutter,

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø AFSLUTTENDE OPGAVE udemiljø 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Planlægning... 2 Kravspecifikation... 2 Design... 3 Formidling... 6 Afprøvning... 7 Refleksion... 8 Side 1 af 8 Indledning I dette projekt

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket.

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket. KLAUSUL: DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Tale til stormøde om efterløn den 2. februar 2011 i Odense Indledning Harald Børsting Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere.

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Formandsberetning 2008

Formandsberetning 2008 Formandsberetning 2008 Jeg har valgt at opbygge formandsberetningen på følgende måde: Tilbageblik på året der gik Bestyrelsens arbejde Udfordringer for fremtiden Afslutning Tilbageblik på året der gik

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

Om Brøndby Supporters Trust

Om Brøndby Supporters Trust Om Brøndby Supporters Trust Aktive ejere af Brøndbyernes IF Fodbold A/S Brøndby Supporters Trust (BST) er en forening for alle, der interesserer sig for, hvordan Brøndby IF ledes i dag og udvikles i fremtiden.

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen

Så vær dag ikke bekymrede for dagen i morgen 1 Prædiken til 15. s. e. trin kl. 10.00 i Engesvang 729 - Nu falmer skoven 29 - Spænd over os dit himmelsejl 728 - Du gav mig, o Herre 730 - vi pløjed og vi så de 477 - Som korn fra mange marker 13 - Måne

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

Social- og Handicapcentret 19-09-2013

Social- og Handicapcentret 19-09-2013 REFERAT Social- og Handicapcentret 19-09-2013 Deltagere: Ole Hjuler, Anne Madsen, Hans Behrendt, Jørgen Jørgensen, Steen Rosenquist, Hugo Hammel, Tina Præst Nielsen, Susanne Strandkjær, Erik Pedersen (Blå

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Dansk økonomi er for alvor tilbage på vækstsporet. Det private forbrug

Læs mere