DECEMBER 2012 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR DET SAMLEDE NET TEKNISK NOTAT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DECEMBER 2012 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR DET SAMLEDE NET TEKNISK NOTAT"

Transkript

1 DECEMBER 2012 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR DET SAMLEDE NET TEKNISK NOTAT

2

3 ADRESSE COWI A/S Visionsvej Aalborg Danmark TLF FAX WWW cowi.dk DECEMBER 2012 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR DET SAMLEDE NET TEKNISK NOTAT PROJEKTNR. A DOKUMENTNR VERSION 3 UDGIVELSESDATO 20. december 2012 UDARBEJDET OWJ / CRHO KONTROLLERET GRH GODKENDT OWJ

4

5 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 5 INDHOLD 1 Baggrund Undersøgte korridorer 7 2 Transportvaner i Aalborg Grundlag Modal split Turlængder 10 3 Overordnet trafikal sammenhæng Det kollektive trafiksystem Vejnettet 18 4 Passagerpotentialer Grundlag Passagerpotentiale i udvalgte korridorer 21 5 Eksisterende rejserelationer Grundlag Turaktivitet i udvalgte korridorer 29 6 Overordnet koncept De nordlige etaper Øst-vest etapen syd for fjorden Den sydgående etape Aalborg Øst 37

6 6 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 1 Baggrund Aalborg er den nordjyske regions hovedby, som tiltrækker trafik fra et stort opland. Fra en stor del af dette opland er privatbilen det eneste reelle transportalternativ for rejser til Aalborg. Med fortsat udvikling i Aalborgs regionale funktion betyder det, at presset på byens vejnet vil blive øget. Samtidig sker der i disse år en fortætning og byudvikling på centralt beliggende arealer indenfor byens vækstakse - en korridor for udvikling som blev udpeget i Aalborg Kommunes planstrategi. Vækstaksen strækker sig fra Aalborg Lufthavn i nordvest, gennem byudviklingsområderne i den centrale del af Nørresundby og Aalborg frem til det nye Universitetshospital og Østhavnen i Aalborg Øst. Dette forstærker presset på vejnettet yderligere. En højklasset kollektiv trafikløsning i Aalborg skal medvirke til at løse denne udfordring. Det er fastlagt, at en første etape skal forbinde det nye Universitetshospital i Aalborg Øst med det centrale Aalborg. Det højklassede kollektive trafiksystem skal fungere i sammenhæng med flere ændringer af bane-, vej- og stinettet, som er undervejs i Aalborg og i Regionen. Dette notat redegør for den overordnede trafikale sammenhæng og det nuværende trafikale grundlag for en højklasset kollektiv trafikløsning. Parallelt med dette notat er der udarbejdet et notat, som belyser de bymæssige funktioner, som er knyttet til første etape samt et notat, der belyser løsninger i midtbyen.

7 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Undersøgte korridorer Der er i de trafikale analyser taget udgangspunkt i, at en første etape for det højklassede kollektive trafiknet skal omfatte korridoren mellem Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst og Aalborg Station/Aalborg Busterminal. Strækningen kan - enten som led i første etape eller en senere udbygning - videreføres i forskellige retninger. I analyserne er følgende potentielle korridorer for et højklasset kollektivt trafiksystem vurderet: Mod Mod City Syd Mod Vestbyen Mod Nørresundby Torv Mod Aalborg Lufthavn Mod Løvvang Mod Bouet Lufthavn Bouet Løvvang Vestbyen Nørresundby Torv Aalborg St Aalborg Øst Etape 1 City Syd Figur 1 De undersøgte korridorer i de trafikale analyser i dette notat.

8 8 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Der er endvidere foretaget vurderinger af en supplerende linje mod Aalborg Øst som en afgrening på linjen til Aalborg Universitetshospital samt en særskilt linje mod Aalborg Øst fra Aalborg Midtby. Denne linje har ikke relation til etape 1, men skal ses som en vurdering af en mulig supplerende etape til Aalborg Øst.

9 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 9 2 Transportvaner i Aalborg 2.1 Grundlag I den landsdækkende transportvaneundersøgelse -TU - gennemføres der løbende interviews, som afdækker danskernes rejsevaner. Aalborg Kommune er en af parterne bag transportvaneundersøgelsen, som udføres af Epinion for DTU Transport. I perioden er der tilsammen gennemført i alt interviews med borgere i Aalborg Kommune om deres transportvaner. Udvælgelsen af disse sker på en måde, som muliggør en opregning af de enkelte svar til et samlet billede af transportvanerne. 2.2 Modal split I henhold til TU gennemførte hver indbygger i Aalborg Kommune i år 2011 ca. 3 ture pr dag. Med en befolkning på knap indbyggere betyder dette, at kommunens borgere hver dag foretager ca ture på vej og stinettet i Aalborg. Den samlede trafik består ud over disse ture af gennemkørende trafik (transit) og ture med mål i Aalborg Kommune, som starter udenfor kommunen (f.eks. indpendling). Transittrafikken er ikke interessant i forhold til udviklingen af et højklasset kollektiv trafiksystem i Aalborg, mens både lokalt baseret trafik og indpendling principielt vil kunne bidrage til passagergrundlaget. I alt 7,4 % af de ture, som kommunens borgere udførte, skete i 2011 med kollektiv trafik. Af samtlige ture med start eller mål i Aalborg er andelen af kollektiv rejser i alt 8,1 %. Det er kendetegnende, at togrejsernes andel af turene bliver større, når man betragter samtlige ture med start eller mål i Aalborg. Forenklet kan man sige, at togtrafikken spiller en større rolle for de, der skal til Aalborg, end den gør for de der bor i kommunen. En god kobling mellem et højklasset kollektiv trafiksystem i Aalborg og jernbanen kan således tænkes at tjene to formål - at servicere de rejsende som ankommer med

10 10 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET tog fra Aalborgs opland og at øge brugen af tog på længere rejser for kommunens befolkning ,1% 0,5% 0,6% 20,0% 6,5% 0,9% 0,6% 13,7% Gang Cykel Bus Øvrig kollektiv trafik Knallert (30/45) Personbil og taxa Vare og lastbil Andet Figur 2 Modal split for ture foretaget af personer med bopæl i Aalborg Kommune ,3% 0,5% 0,6% 17,0% 11,9% 6,0% 2,1% 0,6% Gang Cykel Bus Øvrig kollektiv trafik Knallert (30/45) Personbil og taxa Vare og lastbil Andet Figur 3 Modal split for samtlige ture med oprindelse eller mål i Aalborg Kommune. 2.3 Turlængder I TU data er turene med regionalbusser og bybusser samlet under et. Ved en opgørelse af rejselængderne i bustrafikken vil regionalbusturene derfor bidrage til at øge den gennemsnitlige turlængde.

11 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 11 Tabel 1 Angivne turlængder for ture hvor hhv. cykel, bus og bil er angivet som primært transportmiddel. Cykel Bus Bil Antal ture i datasæt Middelturlængde 2,6 km 8,4 km 7,9 km Median for turlængde 2,0 km 6,0 km 5,8 km 1) Turlængden omfatter alene den del af turen, som er udført med det angivne transportmiddel - dvs. at en tur frem til busstoppestedet eller bilens p-plads ikke indgår i opgørelsen. Som det fremgår af tabel 1, er der ikke stor forskel mellem længden af busture og bilture, mens cykelturene generelt er noget kortere. Faktisk er 90 % af cykelturene i Aalborg Kommune i henhold til TU-data kortere end 5,5 km. Der er en konkurrenceflade mellem kollektiv trafik, cykeltrafik og biltrafik, som vil blive påvirket ved etablering af en højklasset kollektiv trafik løsning. De korteste cykelture vil næppe blive påvirket, da cyklen i en dør til dør transport over korte afstande fortsat vil være den mest attraktive. På de længere ture kan der eventuelt ske et skifte fra cykel til kollektiv trafik - et skifte som ud fra en miljømæssig betragtning ikke er ønskelig, men som omvendt er gunstig for økonomien i den kollektive trafik. Cykeltrafikkens eventuelle tab af "lange" ture til den kollektive trafik kan dog eventuelt blive kompenseret som følge af en større brug af cykel i kombinationsrejser, hvor en cykel-bus tur erstatter en biltur. Det fordrer blot, at man i den sammenhængende løsning for den højklassede kollektive trafik indtænker samspillet med cykeltrafik - f.eks. via cykelmedtageordninger, forbedret cykelparkering, adgang til bycykler osv. Dette kan være en mulighed for både at øge cykeltrafikken og den kollektive trafik på bekostning af biltrafikken.

12 12 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 3 Overordnet trafikal sammenhæng Visionen Fremtiden kører på skinner, den kollektive trafikplan for samt det udarbejdet notat Samdrift mellem jernbane og letbane i Aalborg indikerer, at et letbane- eller BRT-system er et byprojekt. Den udarbejdede vision for en letbane i Aalborg understøtter dette synspunkt. På byniveau skal det derfor sikres, at det højklassede kollektive trafiksystem indgår i et sammenhængende system af transportformer, der understøtter mulighederne for at skifte mellem regional og lokal kollektiv trafik og til andre transportformer. I dette afsnit beskrives de overordnede rammer for det trafiksystem, som en letbane eller BRT skal indpasses i. 3.1 Det kollektive trafiksystem Status og mål Efter år med faldende passagertal i den kollektive trafik har der i Nordjylland siden 2009 været fremgang at spore i både bus- og togtrafik. Ifølge NT's nye kollektive trafikplan for har den kollektive trafik opnået en større markedsandel på bekostning af privatbilismen. Grundprincippet i den tidligere trafikplan var at effektivisere lokalbusnettet, det tværkommunale busnet og regionalbusnettet for at allokere de sparede ressourcer til at forbedre serviceniveauet for X-busser og Flextursydelserne. En målrettet indsats mod forbedring af busfremkommelighed, stoppestedsforhold, trafikinformation og markedsføring har ligeledes bidraget til at vende den negative passagerudvikling. Formålet med den nye kollektive trafikplan for Nordjylland for er at sikre en fortsat passagervækst i den kollektive trafik. Målet er at opnå en passagervækst, der svarer til det landsdækkende mål om 50 % flere passagerer i 2030 svarende til en årlig passagervækst på 2 %.

13 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 13 De væsentligste fokusområder i den nye trafikplan, som planlægningen af en letbane eller BRT må forholde sig til, er: Yderligere forstærkning og optimering af busnettet på regionalt niveau og byniveau Forbedring af fremkommelighed for kollektiv trafik i byen Ændret togbetjening i Nordjylland Sammentænkning af hele den kollektive rejse, herunder opgradering af stoppesteder og terminaler, bedre trafikinformation og mindre klima- og miljøpåvirkning Regional kollektiv trafik Rygraden i den regionale kollektive trafik består i dag af tog og X-busser mellem de større bysamfund (Figur 4), som suppleres af et underliggende regionalbusnet. Tværkommunale og lokale busruter samt et udbygget Flexturssystem betjener områder med færre passagerer og kortere ture. Målet for den regionale bustrafik er en yderligere opgradering af de største regionalbusruter, mens lokalruter og tværkommunale ruter tilpasses yderligere. Figur 4 X-busnettet i Nordjylland fra den kollektive trafikplan for Kilde: Kollektiv trafikplan for Nordjylland

14 14 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Mens NT alene står for planlægningen og driften af den regionale bustrafik, består den eksisterende jernbanebetjening i den østlige del af regionen af en række systemer med forskellige operatører (Figur 5): DSB betjener den østjyske længdebane fra Fredericia til Frederikshavn Aalborg Nærbane, som ligger mellem Lindholm og Skørping, betjenes også af DSB Skagensbanen og Hirtshalsbanen betjenes begge af Nordjyske Jernbaner A/S (størstedelen ejes af NT). Region Nordjylland finansierer driften. Figur 5 Den nuværende togbetjening i Nordjylland. Kilde: Kollektiv trafikplan for Nordjylland Transportministeriet er i færd med at analysere de præcise modeller for nye baneanlæg i de kommende år som led i en samlet strategi for transportinfrastrukturen i forbindelserne mellem Øst- og Vestdanmark. Anlæggene skal muliggøre realisering af "Timemodellen" (dvs. 1 times køretid mellem de store byer på strækningen København-Odense-Aarhus-Aalborg) samt forbedringer af den lokale togtrafik. Blandt overvejelserne indgår en mulig forlængelse af den østjyske længdebane til Aalborg Lufthavn. Banevisionen Fremtiden kører på skinner, som er et fælles oplæg fra Region Nordjylland, kommunerne og NT, er grundlaget for udvikling af banetrafikken i Nordjylland.

15 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 15 De centrale initiativer i visionen, som er udformet til at kunne understøtte "Timemodellen", er: Sammentænkning af togtrafikken i Nordjylland og flere togafgange - især for pendlerne - for at opnå bedre korrespondancer og bedre udnyttelse af banekapaciteten Samling af den nordjyske togtrafik i én driftspakke med sikring af længere, sammenhængende strækninger med banebetjening og mulighed for etablering af nye stationer Etablering af en letbane i Aalborg Elektrificering af banenettet i Nordjylland Etablering af nye stationer i nærheden af de større byer. Figur 6 Visionen om den fremtidige togbetjening af Nordjylland. Kilde: Kollektiv trafikplan for Nordjylland Der blev i 2011 udarbejdet en vurdering af mulighederne for samdrift mellem jernbane og letbane i Aalborg. Her blev det vurderet, at jernbane- og letbanetrafik ikke bør integreres i samme system. Dels vil en udvidelse af letbanesystemet til banenettet besværliggøres af manglende kapacitet og sikkerhedsmæssige problemer. Dels vil der skulle anvendes tram-train tog med dobbelt strømsystem - når den østjyske længdebane elektrificeres. Dette vil fordyre materielindkøb, nedsætte tilgængelighed for handicappede og gangbesværede samt besværliggøre kørsel over Limfjordsbroen pga. større egenvægt.

16 16 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET I stedet bør sammentænkningen mellem letbanen og den regionale togtrafik ske ved koordineret kørselsplanlægning og korte fysiske afstande mellem omstigningspunkter til de to systemer. Ud over udvikling af bus- og tognettet fokuserer den nye kollektive trafikplan for Nordjylland på hele kundens rejse. Derfor er forbedring af terminaler og omstigningspunkter, trafikinformation og klima/miljø også væsentlige indsatsområder. NT har udarbejdet et stoppestedskoncept med principper for, hvordan forskellige stoppestedstyper bør udformes for at sikre gode forhold for parkering, omstigning, ophold, information mv. Disse principper bør integreres i planlægningen af en letbane eller BRT, hvor gode omstigningsforhold for alle transportformer og korrespondancesikring er vigtige elementer til at understøtte brugen af systemet. NT ønsker at optimere driftsinformationen rettet mod kunderne for derigennem at øge kundernes tilfredshed med trafikinformation. Målet er at forbedre oplevelsen af en sammenhængende rejse med sammenhængende trafikinformation. NT vil derfor udbrede skærme og andre medier for at levere trafikinformation i hele Nordjylland. Derudover skal de bagvedliggende processer optimeres og systemerne forbedres for at sikre, at driftsmeldinger hurtigt når kunderne i hele regionen Den kollektive trafik i Aalborg Lidt over halvdelen af alle busrejser i Nordjylland foregår i Aalborgs metro- og bybusser. Det eksisterende metro- og bybusnet blev introduceret med den seneste kollektive trafikplan for Aalborg i 2004 (Figur 7), og Aalborg Kommune planlægger at forny denne plan i Aalborg Kommune har udarbejdet en række forslag til forbedring af det kollektive tilbud. Disse forslag vil i løbet af planperioden blive analyseret nærmere og implementeret, alt efter hvor der opnås flest passagerer for pengene. De konkrete tiltag, som kan gennemføres i perioden , er: Flere afgange på metrobusnettet, herunder øge kapaciteten og/eller frekvensen i myldretiden til 5 minutters drift på udvalgte strækninger (bl.a. universitetskorridoren) Flere afgange på bybusnettet, herunder øge frekvensen til 10 min. drift i myldretiden på udvalgte linjer og strækninger (bl.a. line 12 og 14) Udvide betjeningsområdet for Bybusnettet, herunder forlængelse af ruter, betjening af nye byområder mv. Forbedring af betjening af lufthavnen og gennemførelse af fremkommelighedstiltag er ligeledes ønskede indsatsområder.

17 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 17 Figur 7 Det eksisterende metro- og bybusnet i Aalborg. Kilde: Nordjyllands Trafikselskab.

18 18 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 3.2 Vejnettet Det overordnede vejnet Hovedaksen i det overordnede vejnet er i dag E45, som forløber øst om Aalborg og Nørresundby og forgrener sig til E39 ved Bouet. Krydsningen af Limfjorden udgør en flaskehals, og Vejdirektoratet har på baggrund af en VVM undersøgelse for en 3. Limfjordsforbindelse indstillet, at E39 forlægges vest om Aalborg. Vestforbindelsen er dog ikke politisk besluttet. Der er et meget nært samspil mellem de to forbindelser over Limfjorden via Limfjordsbroen og Limfjordstunnelen, som betyder, at problemer i Limfjordstunnelen umiddelbart har konsekvenser for de bygader, der leder frem til Limfjordsbroen gennem den centrale midtby i Aalborg og Nørresundby. Limfjordsbroen er i dag 4-sporet, men muligheden for at reservere spor på denne til den kollektive trafik afhænger som følge af den høje kapacitetsudnyttelse på fjordforbindelserne i spidstimerne af, at der etableres en 3. Limfjordsforbindelse. Den fjordkrydsende trafik ved Aalborg er på hverdage mere end biler pr døgn. For et højklasset kollektivt trafiknet i Aalborg vil der i grænsefladerne til det overordnede vejnet kunne være punkter, hvor man ved etablering af Parker og Rejs anlæg vil kunne tilbyde en omstigning, som kan aflaste byens vejnet og samtidig forbedre passagergrundlaget i den kollektive trafik. Omstigning fra bil til kollektiv trafik vil ikke være attraktiv, hvis afstanden fra omstigningspunktet til slutmålet i byen er for kort. Det bliver ganske enkelt for attraktivt at fortsætte i bilen. Planlægningsmæssigt vil det ofte også være lettere at finde den fornødne plads til parkering i afstand af det centrale byområde. Derfor vil de mest hensigtsmæssige lokaliteter for Parker og Rejs i tilknytning til det overordnede vejnet være i periferien af byområdet. I figur 8 er angivet punkter, som ud fra denne betragtning kunne være relevante lokaliteter for parker og rejs anlæg.

19 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 19 E39 Thisted Landevej E45 Høvejen Vestforbindelsen Ny Nibevej Egnsplanvej Hadsund Landevej E45 Figur 8 Overordnet vejbetjening af Aalborg og byens vækstakse (gul markering). Vestforbindelsen, der af Vejdirektoratet er indstillet som løsning på kapacitetsproblemerne ved Limfjorden, er vist med grønt. De røde cirkler angiver punkter, som kunne være relevant i forhold til parker og rejs De primære lokale veje Et højklasset kollektivt trafiknet som letbane eller BRT vil i vid udstrækning komme til at færdes ad eller langs de veje, som i dag udgør det primære lokale vejnet. Løsningen for en letbane eller BRT vil på dette vejnet skulle tilpasses de fysiske rammer omkring vejene og hensyn til tilgængelighed og sikkerhed for øvrige trafi-

20 20 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET kantgrupper. Der skal således findes en balance mellem disse forskellige krav til vejnettet. Aalborg Lufthavn Bouet Østhavnen Universitet City Syd Figur 9 De primære vejforbindelser i Aalborg. Implementering af særlige tracéer og prioriteringstiltag for den kollektive trafik vil alt andet lige påvirke den øvrige trafiks fremkommelighed. Det gælder i kryds, hvor trafikken mødes, og det gælder på strækninger, hvor forenklinger af adgangsforhold, parkering mv. er nødvendige for at forebygge uheld og driftsforstyrrelser. Et vist kapacitetsmæssigt pres på biltrafikken kan være ønskeligt i forhold til at stimulere til en maksimal udnyttelse af letbane/brt. Samtidig er det imidlertid vigtigt at fastholde en god sammenhængende overordnet vejstruktur for biltrafikken, for at undgå en uhensigtsmæssig overflytning af trafik til mindre veje. Tilsvarende skal sammenhængen i stinettet fastholdes, for at bevare cykeltrafikkens stærke rolle i den samlede persontransport i Aalborg. Justeringer af vej- og stistrukturen efter en samlet plan bliver derfor en nødvendig del af den videre planlægning for en letbane/brt.

21 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 21 4 Passagerpotentialer 4.1 Grundlag Som grundlag for vurderingen af de udpegede potentielle korridorer for det højklassede kollektive trafiksystem er der foretaget en analyse af passagerpotentialerne i dag ved at beregne dækningen af beboere, arbejdspladser og studerende i en afstand på 400 m omkring disse korridorer. Analysen er gennemført med udgangspunkt i befolkningsdata fra prognosemodellen for Aalborg, CVR-data fra Aalborg Kommune samt studiepladsdata fra Region Nordjylland. Prognose- og CVR-data er opgjort pr. 1. januar Virksomhedsadresser kan i CVR-data være fejlbehæftede, da oplysningerne om antallet af ansatte for større organisationer eller virksomheder, som har flere arbejdssteder, kan være knyttet til én adresse. Dette vurderes dog ikke at udgøre et stort problem i den aktuelle datasæt. Der er i den aktuelle undersøgelse et særligt forhold, der gør sig gældende i for Aalborg Sygehus, idet den planlagte udflytning til Universitetshospitalet i Aalborg Øst indebærer en flytning et stort antal arbejdspladser - i størrelsesordenen Passagerpotentiale i udvalgte korridorer Figur 10, figur 11 og figur 12 viser befolknings- og arbejdspladstætheder samt studiepladser i Aalborg samt de undersøgte korridorer. En første etape for det højklassede kollektive trafiknet mellem Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst og banegården via enten Jyllandsgade eller Hjulmagervej har en længde på knap 8 km. Ved at videreføre første etape i en af følgende korridorer, bliver strækningslængden i alt: Mod (i alt ca. 9 km) Mod City Syd (i alt ca. 14,5 km) Mod Vestbyen (i alt ca. 10,5 km) Mod Aalborg Lufthavn (i alt ca. 14,5 km) Mod Løvvang (i alt ca. 13 km)

22 22 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Mod Bouet (i alt ca. 15 km) Der er endvidere foretaget en vurdering af en linje mod Aalborg Øst som en afgrening, der deler linjen til Aalborg Universitetshospital i to grene på strækningen fra Sohngårdsholmsvej-Humlebakken til Universitetshospitalet. Denne linjeføring giver en samlet længde af det kollektive tracé på ca. 13 km. Endelig er der foretaget en analyse af et særskilt tracé mod Aalborg Øst fra Aalborg Midtby. Dette tracé har ikke relation til etape 1, men skal ses som en vurdering af en mulig supplerende etape til Aalborg Øst. Dette tracé vil have en samlet længde på i alt ca. 7,5 km. Lufthavn Bouet Løvvang Vestbyen Nørresundby Torv Aalborg Øst Etape 1 City Syd Figur 10 Befolkningstæthed i Aalborg pr. ha. samt de undersøgte linjeføringer inden for en korridor på 400 m.

23 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 23 Lufthavn Bouet Løvvang Vestbyen Nørresundby Torv Aalborg Øst Etape 1 City Syd Figur 11 Lokalisering af arbejdspladser i Aalborg samt de undersøgte linjeføringer inden for en korridor på 400 m.

24 24 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Lufthavn Bouet Løvvang Vestbyen Nørresundby Torv Aalborg Øst Etape 1 City Syd Figur 12 Lokalisering af studieplaser i Aalborg samt de undersøgte linjeføringer inden for en korridor på 400 m. Af tabel 2 og 3 fremgår antallet af beboere, arbejdspladser og studiepladser inden for en korridor på 400 m for de undersøgte linjeføringer for etape 1. Personer, der bor, arbejder eller studerer inden for en gangafstand på 400 m fra et højklasset kollektiv trafiksystem, må alle betragtes som potentielle brugere af systemet. Tabel 2 tager udgangspunkt i en linjeføring ad Jyllandsgade, mens tabel 3tager udgangspunkt i en linjeføring ad Hjulmagervej. Da linjen fra Universitetshospitalet til Aalborg Busterminal er forudsat at være en del af etape 1 for den højklassede kollektive trafikløsning, er det valgt at opbygge tabellerne således, at den viser det kumulerede antal betjente beboere, arbejdspladser og studiepladser ved en videre udbygning af denne linje i forskellige retninger. Første tabel viser således, at udbygges linjen fra Universitetshospitalet via Jyllandsgade videre til, øges antallet af beboere inden for en korridor på 400 m eksempelvis fra ca til ca , og tilsvarende øges antallet af ar-

25 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 25 bejdspladser inden for en korridor på 400 m fra ca til ca samt antallet af studiepladser inden for en korridor på 400 m fra ca til ca Opgjort på nøgletalsbasis svarer dette til en forøgelse fra ca beboere pr. km til ca beboere pr. km og en forøgelse fra ca arbejdspladser pr. km til ca arbejdspladser pr. km, mens antallet af studerende pr. km er nogenlunde den samme. En linjeføring ad Jyllandsgade betjener knap flere beboere end ad Hjulmagervej, mens antallet af betjente arbejdspladser og studiepladser er nogenlunde ens. B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km B: pr. km A: pr. km S: pr. km Figur 13 Oversigt over nøgletal for de undersøgte korridorer for forlængelser af etape 1 med udgangspunkt i et forløb ad Jyllandsgade. B = beboere, A = arbejdspladser, S = studiepladser. I forhold til både betjening af beboere og arbejdspladser synes der at være en væsentlig gevinst at hente, såfremt fra starten indgår i løsningen. Dette gælder uanset valg af linjeføring ad Jyllandsgade eller Hjulmagervej.

26 26 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Betragter man resultaterne i tabel 2, viser de, at man umiddelbart vil betjene det største antal beboere med en samlet linjeføring fra Universitetshospitalet i Aalborg Øst til Vestbyen. En linjeføring til betjener flere beboere pr. km end de øvrige linjeføringsalternativer. Hvis linjen ønskes forlænget yderligere, viser opgørelsen pr. km, at en samlet linjeføring til Vestbyen vil have størst potentiale. Tabel 2 Antal beboere, arbejds- og studiepladser inden for en 400 m korridor af de aktuelle forlængelser af etape 1 med udgangspunkt i en etape 1 ad Jyllandsgade. Tallene i parentes er nøgletal pr. km. Internt Universitetskorridoren Vestbyen Beboere (2.350) (2.800) (3.200) Arbejdspladser (1.590) (2.230) (2.100) Studerende (2.230) (2.220) (2.200) Internt Universitetskorridoren Løvvangen Beboere (2.350) (2.800) (2.480) Arbejdspladser (1.590) (2.230) (1.740) Studerende (2.230) (2.220) (1.610) Internt Universitetskorridoren Lufthavnen Beboere (2.350) (2.800) (2.250) Arbejdspladser (1.590) (2.230) (1.630) Studerende (2.230) (2.220) (1.440) Internt Universitetskorridoren Bouet Beboere (2.350) (2.800) (2.190) Arbejdspladser (1.590) (2.230) (1.640) Studerende (2.230) (2.220) (1.420) Internt Universitetskorridoren City Syd Beboere (2.350) (1.890) Arbejdspladser (1.590) (1.940) Studerende (2.230) (1.310)

27 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 27 Tabel 3 Antal beboere, arbejds- og studie pladser inden for en 400 m korridor af de aktuelle forlængelser af etape 1med udgangspunkt i en etape 1 ad Hjulmagervej. Tallene i parentes er nøgletal pr. km. Internt Universitetskorridoren Vestbyen Beboere (2.010) (2.610) (3.040) Arbejdspladser (1.575) (2.330) (2.180) Studerende (2.230) (2.220) (2.200) Internt Universitetskorridoren Løvvangen Beboere (2.010) (2.610) (2.440) Arbejdspladser (1.575) (2.330) (1.810) Studerende (2.230) (2.220) (1.610) Internt Universitetskorridoren Lufthavnen Beboere (2.010) (2.610) (2.130) Arbejdspladser (1.575) (2.330) (1.630) Studerende (2.230) (2.220) (1.440) Internt Universitetskorridoren Bouet Beboere (2.010) (2.610) (2.070) Arbejdspladser (1.575) (2.330) (1.690) Studerende (2.230) (2.220) (1.420) Internt Universitetskorridoren City Syd Beboere (2.010) (1.740) Arbejdspladser (1.575) (1.940) Studerende (2.230) (1.310) I dagens situation vil det største antal arbejdspladser blive betjent med en samlet linjeføring fra Universitetshospitalet i Aalborg Øst til City Syd. Det skal dog bemærkes, at arbejdspladserne på Sygehus Syd, som ved åbningsåret for et højklasset kollektivt tracé må forventes at være flyttet til de nye Universitetshospital, indgår i beregningen. Dvs. at der kommer ca arbejdspladser flere i Universitetskorridoren og tilsvarende i størrelsesordenen færre i korridoren mod City Syd (heri indregnet tilvækst af nye arbejdspladser i Sygehus Syd området). Dette vil ændre resultatet for korridoren mod City Syd markant.

28 28 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Opgøres antallet af betjente arbejdspladser pr. km, vil en samlet linjeføring til Aalborg City eller Vestbyen være mest hensigtsmæssig. Dette gør sig også gældende for betjening af studiepladser. Ovenstående beregninger viser, at en forlængelse af etape 1 fra Aalborg Busterminal til vil kunne betjene betydeligt flere potentielle passagerer i dag inden for en korridor på 400 m, end hvis etape 1 afsluttes ved Aalborg Busterminal. Tabel 4 Antal ekstra betjente beboere og arbejds- og studiepladser ved linjeforlængelser med udgangspunkt i en etape 1 til. Tallene i parentes er nøgletal pr. km. Linje til Vestbyen Linje til Løvvangen Linje til Lufthavnen Linje til Bouet Linje til City Syd Afgrening til Aalborg Øst Tabel 4 viser endvidere, at en eventuel yderligere forlængelse af etape 1 mod Vestbyen vil være mere fordelagtig end mod Løvvangen, Lufthavnen eller City Syd, hvis man sammenligner potentialet pr. km i dag. Denne eventuelle forlængelse vil naturligvis medføre ekstra anlægsomkostninger, som skal opvejes mod merpotentialet. Beboere (5.600) (2.060) (1.350) (500) (400) (1.880) Arbejdspladser (1.230) (630) (640) (300) (1.470) (300) Studerende (2.050) 920 (230) 920 (170) (210) (200) 330 (70) De øvrige belyste linjer mod Løvvangen, Lufthavnen, Bouet og Aalborg Øst betjener nogenlunde samme antal beboere og arbejdspladser tilsammen i dag. Linjen til City Syd adskiller sig fra de øvrige linjer ved i dag at betjene væsentlig færre beboere og væsentlig flere arbejdspladser. Sidstnævnte vil dog som nævnt ændres markant i nedadgående retning ved udflytningen af Aalborg Sygehus Syd. Som et alternativ til løsningen, hvor Aalborg Øst betjenes via en afgrening på linjen til Universitetshospitalet, kunne man forestille sig at en etape til Aalborg Øst etableres som en særskilt forbindelse fra midtbyen. Tabel 5 Sammenligning af antallet af ekstra betjente beboere, arbejds- og studiepladser ved hhv. en løsning med betjening af Aalborg Øst via en afgrening på etape 1 og en via særskilt linje til Aalborg Øst. Tallene i parentes er nøgletal pr. km. Afgrening til Aalborg Øst Særskilt linje til Aalborg Øst Beboere (1.880) (2.160) Arbejdspladser (300) (530) Studerende 330 (70) 330 (40) Som det fremgår af tabel 5, vil man ved en særskilt linje til Aalborg Øst betjene et noget større antal beboere og arbejdspladser end ved den lidt kortere løsning med en afgrening på etape 1 til Universitetshospitalet. Som følge af at den særskilte linje til Aalborg Øst passerer områder, som i dag har en meget lav tæthed, er forskellen mellem de to løsninger målt på nøgletal dog ikke helt så stor.

29 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 29 5 Eksisterende rejserelationer 5.1 Grundlag Som grundlag for vurderingen af de forskellige linjeføringer for det højklassede kollektive trafiksystem er der foretaget en analyse af de eksisterende rejserelationer i Aalborg i dag. Analysen er gennemført med udgangspunkt i data fra trafikmodellen for Aalborg gældende for dagens trafiksituation. Som supplement til beskrivelsen er dagens passagertal i den kollektive trafik fra trafikmodellen for Aalborg vist på et bilag bagest i notatet. Ved analysen er der foretaget en udvælgelse af modelzoner inden for de udvalgte potentielle korridorer for den højklassede kollektive trafik løsning. Disse er blevet grupperet for hver linjeføring, og antallet af nuværende bilture og kollektive rejser er blevet opgjort internt for den pågældende linjeføring og videre mod de efterfølgende segmenter af linjeføringen. Modelzonerne har en meget forskellig størrelse, og derfor er bredden af korridoren omkring linjeføringerne varierende. Som udgangspunkt omfatter udvælgelsen zoner, der ligger indenfor en afstand af 400 m af tracéet. Efterfølgende er der foretaget en frasortering af zoner, hvor det ud fra en konkret vurdering er skønnet at brugen af kollektive trafikmidler i de udpegede linjer næppe er så sandsynlig (f.eks. hvis bebyggelsen i zonen ligger langt fra korridoren). 5.2 Turaktivitet i udvalgte korridorer Figur 14 viser de korridorer, som er medtaget i undersøgelsen. Af tabel 6 fremgår det samlede turtal (i begge retninger) for henholdsvis biltrafik og kollektiv trafik i disse korridorer. Bilturene kan betragtes som ture, der potentielt kunne blive tiltrukket til en højklasset kollektiv trafikløsning. Kollektiv turene afspejler, hvor mange nuværende kollektiv rejsende der umiddelbart vi få gavn af løsningen. Da linjen til Universitetshospitalet er forudsat at være en del af etape 1 for den højklassede kollektive trafikløsning, er det valgt at opbygge tabellen således, at den viser det kumulerede turtal ved en udbygning af linjen til Universitetshospitalet. Første tabel viser således, at udbygges linjen fra Universitetshospitalet videre til

30 30 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET øges det samlede antal personture i bil eksempelvis fra til og tilsvarende øges antallet af kollektiv ture fra til Lufthavn Bouet Løvvang Vestbyen Nørresundby C Aalborg C Særsklit etape Aalborg Øst Afgrening Aalborg Øst City Syd Figur 14 Universitetshospital Korridorer og trafikmodelzoner i analysen af rejsestrømme. For de to Aalborg Øst etaper indgår zonerne øst for Hadsundvej langs Humlebakken markeret med i begge.

31 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 31 Tabel 6: Ture i og imellem de aktuelle områder jf. trafikmodellen for Aalborg. Internt Universitetskorridoren Vestbyen Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitetskorridoren Nørresundby C Bouet Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitetskorridoren Nørresundby C Løvvangen Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitetskorridoren Nørresundby C Lufthavnen Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitetskorridoren City Syd Personture i bil Kollektiv ture I forhold til såvel antallet af eksisterende kollektiv ture som det potentiale, der ligger i bilturene, synes der at være en væsentlig gevinst at hente, såfremt Aalborg City fra starten indgår i løsningen. Betragter man resultaterne i tabel 6, viser de, at man umiddelbart vil tilgodese det største antal nuværende kollektiv rejsende med en samlet linjeføring fra Universitetshospitalet i Aalborg Øst til Løvvangen i Nørresundby N. Det skyldes dog ikke sammenhængende rejser mellem universitetsområdet og Løvvangen - her er antallet af rejser faktisk kun halvt så stort som antallet af rejser mellem Vestbyen og universitetsområdet - men sammenbindingen af Løvvangen, Nørresundby C og Aalborg C. Hvis sigtet er en rute med størst muligt antal personture i bil - i forhold til den mulige tiltrækning af disse til den kollektive trafik - vil en samlet linjeføring fra Universitetshospitalet i Aalborg Øst til Vestbyen være den mest hensigtsmæssige. Resultaterne i tabel 6 viser, at en forlængelse af etape 1 mod City Syd umiddelbart synes at have det mindste potentiale.

32 32 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET De mange boliger i Aalborg Øst kunne gøre det relevant at overveje en afgrening på linjen til Universitetsområdet (Aalborg Øst grenen i figur 14). I tabel 7 er det illustreret, hvorledes antallet af ture forøges, såfremt linjen mod universitetsområdet udbygges med en afgrening mod Aalborg Øst. Hertil kommer de interne rejser i afgreningen personture i bil og 306 kollektiv rejser. Tabel 7: Ekstrature ved en afgrening på Universitetskorridoren med en Aalborg Øst linje. Internt Universitets korridoren Vestbyen Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitets korridoren Nørresundby C Bouet Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitets korridoren Nørresundby C Løvvang Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitets korridoren Nørresundby C Lufthavnen Personture i bil Kollektiv ture Internt Universitets korridoren City Syd Personture i bil Kollektiv ture En afgrening vil indebære, at frekvensen deles mellem de to grene. Grenene vil således få en lavere frekvens end den fælles strækning fra Sohngårdsholmsvej og de fælles stoppesteder ved Universitetshospitalet. Umiddelbart synes Aalborg Øst linjen som en afgrening på etape 1 kun at tilføje et begrænset merpotentiale for passagerer i forhold til etape 1. Derfor er denne løsning for betjening af Aalborg Øst måske ikke optimal. Et alternativ kunne være en særskilt linje til Aalborg Øst fra gennem Østbyen og Vejgaard (se figur 14). Linjen vil adskille sig fra afgreningen ved at betjene andre zoner i midtbyen samt ved at have et slutpunkt ved Saltumvej fremfor Universitetshospitalet.

33 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 33 Dette vil dog betyde, at linjen ikke umiddelbart vil medvirke til at forstærke passagergrundlaget for den del af etape 1, som forløber i Universitetskorridoren, men kun for de eventuelle forlængelser af etape 1 mod Vestbyen, Bouet, Løvvang, Lufthavnen eller City Syd. Dette kunne gøre andre udbygningsetaper mere attraktive. I tabel 8 er angivet de "ekstra" ture, som betjeningen af zoner i korridoren til Aalborg Øst med en særlig linje giver i forhold til turtallene i tabel 6. Tabel 8: Yderligere ture med en særskilt Aalborg Øst linje til. Internt Aalborg Øst korridoren Vestbyen Personture i bil Kollektiv ture Internt Aalborg Øst korridoren Nørresundby C Bouet Personture i bil Kollektiv ture Internt Aalborg Øst korridoren Nørresundby C Løvvang Personture i bil Kollektiv ture Internt Aalborg Øst korridoren Nørresundby C Lufthavnen Personture i bil Kollektiv ture Internt Aalborg Øst korridoren City Syd Personture i bil Kollektiv ture Den sydlige del af omkring som er en del af modelzonerne for Universitetskorridoren er her tillagt idet disse passeres på vej fra Nytorv til City Syd. 1) Tabel 8 indikerer, at en særskilt Aalborg Øst korridor kun i mindre grad vil blive benyttet til korte interne ture i korridoren. Turmålet synes overvejende at være. Længere borte vil Vestbyen og City Syd være de største mål, og en første etape til disse destinationer må således forventes at kunne få det største løft ved en senere særskilt etape til Aalborg Øst. Af data fremgår det, at der er forholdsvis mange ture mellem zonerne i etape 1 og Aalborg Øst korridoren. Disse vil ikke blive tilgodeset, såfremt løsningen med en særskilt linje til vælges.

34 34 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 6 Overordnet koncept Fastlæggelsen af det samlede net for det højklassede kollektive trafiksystem skal sikre en betjening af de største transportkorridorer og understøtte den fremtidige byudvikling. De trafikale analyser i dette notat udgør derfor kun en del af grundlaget for udpegningen af det samlede net. Figur 15 Overordnet koncept for letbane/brt løsning.

35 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 35 Baseret på resultaterne af undersøgelserne i dette notat tegner der sig en model for nettet i Aalborg, hvor man kan arbejde med 5 sammenhængende korridorer for udvikling af en højklasset kollektiv trafikløsning (se figur 15). 6.1 De nordlige etaper De nordlige etaper kan først bringes i sammenhæng med etaperne syd for fjorden, når der med en 3. Limfjordsforbindelse er skabt grundlag for en aflastning af Limfjordsbroen. Er der tale om en letbaneløsning, er disse etaper således ikke relevante før end den 3. Limfjordsforbindelse er etableret. Nørresundby Torv kunne udgøre forgreningspunkt for de nordlige etaper. Umiddelbart vil det for etapen mod nordøst være oplagt at afslutte denne ved Bouet i tilknytning til centerfunktionerne i dette område og Motorvejskryds Vendsyssel. Data fra trafikmodellen viser imidlertid, at der er et meget stort antal rejser, som går videre mod nord (se bilag A figur 20). Dette kunne tale for en nordligere placering af slutpunktet for denne etape f.eks. i Vodskov. Figur 16 Parker og rejs vil være relevant ved Motorvejskryds Vendsyssel ved Bouet. Der ligger et relativt stort potentiale i betjening af Løvvang området, hvilket kunne tale for, at betjening af dette område indtænkes i en mere konkret linjeføring for denne etape. Nørresundby Torv og endepunktet mod nord bliver vigtige omstigningspunkter mellem de kollektive trafikmidler. Etapen mod Aalborg Lufthavn må ses i sammenhæng med statens planer om en mulig forlængelse af hovedbanen til lufthavnen og den drift, som vil blive udbudt. Et praktisk problem i forhold til dennes mulige funktion som en del af det lokale kollektive trafiknet kan være de kapacitetsbegrænsninger, der ligger ved krydsning af jernbanebroen. Den maksimale frekvens med en sådan løsning vil derfor være lavere, end hvad der vil kunne tilbydes med en letbane eller BRT løsning. Men hvis der med en forlængelse af hovedbanen skabes forbindelse fra Lindholm Station til lufthaven er det tvivlsomt, om der vil være passagermæssigt grundlag for en parallelkørsel med letbane eller BRT på denne strækning. Etableres en letbane i korridoren bør Lindholm Station eller Aalborg Lufthavn være et vigtigt omstigningspunkt for den kollektive trafik.

36 36 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Med en 3. Limfjordsforbindelse som en vestforbindelse vil det være oplagt, at der ved Aalborg Lufthavn etableres Parker og Rejs anlæg, således at trafikanter fra Aalborgs nordvestlige opland i dette punkt kunne omstige til den lokale kollektive trafik. 6.2 Øst-vest etapen syd for fjorden Det er fastlagt, at første etape skal betjene det nye universitetshospital i Aalborg Øst. Denne etape vil hensigtsmæssigt kunne omfatte et sammenhængende forløb fra Universitetshospitalet i øst til Aalborgs Vestby. Såfremt det i fremtiden bliver aktuelt at etablere et nyt byområde mellem Klarup og Storvorde, vil det være muligt at forlænge etapen fra Universitetshospitalet mod øst. På strækningen vil det være oplagt at lave Parker & Rejs anlæg i tilknytning til terminalen ved Universitetshospitalet og ved samkørselspladsen ved E45. Pendlerplads Figur 17 Området ved pendlerpladsen ved E45 og Gigantium (Skråfoto Aalborg Kommune). Etableres en letbane i korridoren, kan der blive tale om en afkortning af busruter i tracéets østlige ende, hvor der derfor skal være et omstigningspunkt. For at omstigning bliver attraktiv - således at kundegrundlaget så vidt muligt fastholdes - er det vigtigt, at terminalområdet opleves attraktivt og trygt. Vælger man at fastholde den eksisterende terminal som omstigningspunkt, vil der være behov for en markant opgradering, men beliggenheden af denne - gemt på "bagsiden" af nabofunktionerne - kan udgøre en udfordring i forhold til at skabe et trygt omstigningssted.

37 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 37 Busterminal. Figur 18 Området ved den eksisterende terminal i Aalborg Øst som ligger på "bagsiden" af de eksisterende funktioner i området. (Skråfoto Aalborg Kommune) I korridoren vil et væsentligt omstigningspunkt mellem de kollektive trafikmidler derudover være terminalområdet ved Aalborg Station og Aalborg Busterminal. Der vil her skulle bygges videre på at sammenbinde de kollektive trafikmidler ved en logisk indretning understøttet af realtidsinformationssystemerne. Figur 19 Området ved Aalborg Station og Aalborg Busterminal. (Skråfoto Aalborg Kommune) 6.3 Aalborg Øst etapen Der er forholdsvis mange kollektiv rejser i korridoren til Aalborg Øst, men det er kendetegnende, at mere end halvdelen af rejserne har relation til de områder, som er beliggende i den del af øst-vest etapen, som går fra J.F. Kennedys Plads til Universitetshospitalet. Dette kunne tale for, at etapen indrettes som en afgrening fra denne. En konsekvens heraf vil dog være halv frekvens på den delte strækning, hvilket ikke er optimalt i forhold til betjeningen af Universitetsområdet. Ved en særskilt etape kan der ligge et potentiale i form af nye rejser bl.a. i forhold til udviklingen i det centrale Aalborg omkring Østerbro og Østre Havn og ved den udvikling, som City in Between projektet måtte medføre i den nordvestlige del af konkurrenceområdet.

38 38 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Figur 20: Aalborg Øst set mod nordøst med E45 ved Humlebakken nederst til venstre. (Skråfoto Kartin Luftfoto) Det vil være nødvendigt at afveje disse fordele og ulemper - herunder også om det kunne være hensigtsmæssigt i en fremtidig situation at betjene erhvervsområdet ved Aalborg Havn øst for Tranholmvej. For sidstnævnte kunne overvejelserne både gå på egentlig forlængelse af etapen, men kunne også være en særlig satsning på cykel og rejs. 6.4 Den sydgående etape Ligesom den nordgående etape mod Bouet karakteriseres den sydgående etape mod City Syd ved, at der er et forholdsvis stort antal kollektivrejser, som har slutpunkt længere mod syd. Et andet forhold i relation til etapen mod syd og en mulig etablering af letbane eller BRT vil være, at etapen står til at miste en meget stor andel af de arbejdspladser, som skaber passagerpotentiale i korridoren, når funktionerne på Aalborg Sygehus Syd udflyttes til Universitetshospitalet Aalborg Øst. Tilvæksten i arbejdspladser forventes primært at være syd for Svenstrup i Fløedalen. Dette kunne tale for, at en sydgående etape bør omfatte hele strækningen til Svenstrup. Denne strækning er imidlertid dækket af nærbanen med stationer i Svenstrup og Skalborg, og en højklasset løsning som letbane eller BRT vil derfor konkurrere med nærbanen. Spørgsmålet er derfor, om nærbanen kunne bringes til at fungere, som den højklassede løsning i denne korridor. Afstanden mellem Skalborg Station og centerområdet City Syd - ca. 1,8 km til Aalborg Storcenter - udgør her en udfordring, og det kunne være ønskeligt med en ny station nærmere City Syd. Med en stationsplacering ved Gartnervej kunne afstanden reduceres til godt 600 m, hvilket kunne gøre nærbanen til et reelt alternativ for ansatte og kunder i City Syd.

39 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET 39 Skalborg St. Figur 21 Hovedsporet og Hobrovej ved City Syd. Ved en løsning baseret på nærbanen vil Svenstrup Station umiddelbart være den mest oplagte lokalitet for parker og rejs. Ved en letbane eller BRT løsning i Hobrovejskorridoren kunne der eventuelt etableres parker og rejs anlæg i tilknytning den 3. Limfjordsforbindelse ved Vestforbindelsens krydsning med Hobrovej.

40 40 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT GRUNDLAG FOR SAMLET NET Bilag A Plots fra den kollektive trafikmodel

41 AALBORG LETBANE - TRAFIKALT KONCEPT FOR SAMLET NET 41 Figur 22 Passagerer pr døgn i den kollektive trafik i basisscenariet for 2011 fra den kollektive trafikmodel for Aalborg.

42 Figur 23 Passagerer pr døgn i den kollektive trafik nord for Bouet Figur 24 Passagerer pr døgn i den kollektive trafik syd for City Syd

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab.

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab. Nordjyllands Trafikselskab Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst

Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst 19. december 2008 Aalborg Motorvej E45 Areal til nyt sygehus Region Nordjylland har bedt COWI om kortfattet at vurdere hvordan Aalborg Kommunes planer om

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik Letbane i Aalborg en vision for udvikling af den kollektive trafik Den kollektive trafik er i fokus. Blandt årsagerne er den stigende trængsel, klimadebatten og behovet for at fastholde byernes tilgængelighed

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning Midttrafik Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Undersøgelser på Aalborg Nærbane

Undersøgelser på Aalborg Nærbane Undersøgelser på Aalborg Nærbane Af Jesper Mølgaard DSB jesperm@dsb.dk Bo Mikkelsen Aalborg Kommune 1. Indledning og formål Aalborg Nærbane mellem Skørping og Lindholm blev officielt taget i brug 14. december

Læs mere

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet.

Forudsætningerne for FynBus svar er det nuværende regionale rutenet. Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Direktion lho@fynbus.dk Telefon direkte: 6311 2201 Den 29. august 2008 Høringssvar vedr. forslag til principper for bustrafik FynBus har i brev af 18. juni 2008

Læs mere

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X

Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Realisering af NT s stoppestedskoncept på rute 970X Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Resumé Nordjyllands Trafikselskab (NT) satser markant på X bus nettet, med nye ruter og flere afgange. X busserne

Læs mere

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan Bedre korrespondancer Flere afgange med faste minuttal Direkte ruteforløb Bedre betjening af Billund Lufthavn Kortere

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh FORELØBIGT NOTAT Titel Prognoseresultater for Basis 2020 og 2030 udført med LTM 1.1 Til Kontrol Godkendt Fra 1. Indledning Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh Nærværende notat indeholder

Læs mere

Regelmæssig og direkte

Regelmæssig og direkte Regelmæssig og direkte 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY

Læs mere

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 En pendlerstrategi for Fyn Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 INVITATION: FynBus skal i henhold til Fælles fynske strategi for interessevaretagelse

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal

Vision for banetrafikken i Region Sjælland. Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland Trafikdage på Aalborg Universitet 2013 Lars Bosendal Vision for banetrafikken i Region Sjælland En fælles vision fra kommunerne og Region Sjælland Et samlet syn

Læs mere

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010

Principper for natbusbetjening - Høringsudgave. Oktober 2010 Principper for natbusbetjening - Høringsudgave Oktober 2010 Høringsudgave oktober 2010 Resumé Natbuskørsel er en lille, men vigtig del af Sydtrafiks tilbud af kollektiv trafik. Knap 500 personer benytter

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Baggrund Sydtrafik udarbejdede i 2009 sin første trafikplan (8-siders resumé vedlagt som bilag). Trafikplanen bygger i væsentlig grad

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Sammenhængende terminalområde i Hjørring

Sammenhængende terminalområde i Hjørring En grøn transportpolitik Sammenhængende terminalområde i Hjørring Ansøgning til Fremkommelighedspuljen Hjørring Kommune søger om støtte under En grøn transportpolitik til gennemførelse af et forprojekt

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: Ebbe.Jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 19. august 2008 Statens jernbaneplan,

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009 Bestyrelsesmødet den 10. december 2009. Bilag 06.1 Notat Sagsnummer Sagsbehandler JR Direkte 36 13 18 71 Fax JR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. november 2009 Analyse af udviklingen

Læs mere

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMME TRAFIKVURDERING ÅKIRKEBYVEJ, RØNNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold 1 3 Vurdering

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Ring 3 Letbane eller BRT?

Ring 3 Letbane eller BRT? Transportministeriet Ring 3 Letbane eller BRT? Bilagsbind Juli 2010 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Rapporter og notatet vedr. højklasset kollektiv trafik på Ring 3 i perioden 1999-2008 Bilag 2 Nøgletal for

Læs mere

Potentialer i Randers bybusser

Potentialer i Randers bybusser Randers kommune Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 8. januar 2016 1-30-75-1-205-1-12 Per Elbæk pel@midttrarfik.dk 2078 5588 Potentialer i Randers bybusser Midttrafik har i samarbejde med Randers

Læs mere

Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12

Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12 Resumé af Trafikplan for Nordjylland 2009-12 Af Signe Klintgaard Korać m.fl., funktionsleder for planlægning, Nordjyllands trafikselskab & Lykke Magelund, chefkonsulent, Tetraplan A/S Trafikdage på Aalborg

Læs mere

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Kommuner Region Midtjylland Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Dato 23. juni 2008 Journalnummer 1-30-75-16-08 Kontaktperson Grethe Hassing Midttrafiks bestyrelse har den 20. juni 2008

Læs mere

Alle parter har med interesse læst høringsudgaven og er i fællesskab enige om at fremsende et fælles høringssvar med følgende punkter:

Alle parter har med interesse læst høringsudgaven og er i fællesskab enige om at fremsende et fælles høringssvar med følgende punkter: [Klik her, og skriv Modtager] 16/02/2018 Vedr.: Høringssvar vedr. Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Dette høringssvar vedr. Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 er et fælles høringssvar

Læs mere

økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af

økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af Juridiske, organisatoriske og økonomiske perspektiver i forbindelse med fortsat udvikling af Nordjyske Jernbaner - Trafikdage 2010, Aalborg Universitet g, g Ole Schleemann, Nordjyllands Trafikselskab Christian

Læs mere

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1

Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 Projektansøgning til fremkommelighedspuljen - Universitetskorridorens etape 1. 1. Projekttitel Etablering af Universitetskorridorens etape 1 2. Resumé Korridoren mellem Aalborg Midtby og Universitetsområdet

Læs mere

Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 195 Offentligt

Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 195 Offentligt Trafikudvalget 2009-10 TRU alm del Bilag 195 Offentligt - - - in«aalborg KOMMUNE Folketinget Trafikudvalgets Sekretariat Christiansborg 1240 København K 22-01-2010 Hermed fremsendes ifølge aftale med trafikudvalgets

Læs mere

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Biltrafikvækst og nye vejprojekter 3

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Biltrafikvækst og nye vejprojekter 3 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK BAGGRUNDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

ARCHIMEDES projektet

ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet Aalborg er kendt som en af foregangsbyerne i Europa inden for miljø- og energirigtige løsninger på transportområdet. Med ARCHIMEDES projektet bliver denne placering

Læs mere

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen Notat Til: Region Sjælland Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler LRI Direkte +45 36 13 16 51 Fax - LRI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 3. marts 2014 Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen... 1 Indledning Gate 21 har udarbejdet en projektskitse: Smart mobilitet i Ringbyen, til et tværgående

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 04-10-2011 Dato: 26-08-2011 Sag nr.: TMU 85 Sagsbehandler: Charlotte Schleiter Kompetence: Fagudvalg [ ] Økonomiudvalget

Læs mere

AALBORG ØST. Trafik & Miljø

AALBORG ØST. Trafik & Miljø AALBORG ØST Trafik & Miljø AALBORG KOMMUNE April 2002 Udgivet af: Aalborg Kommune Trafik & Veje Rådgiver: Nordlandsvej 60, 8240 Risskov, Telefon 8210 5100 - Fa 8210 5155 Forord I et moderne samfund er

Læs mere

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen 7. oktober 2007 / Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Introduktion...2 Baggrund...3 Fase 1. Udpegning af trafikvejnet uden for de større byer...4

Læs mere

Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune

Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune NOTAT Oprettet: 01/09/14 Senest revideret: 27/10/14 Ref.: AF/GC Modtager: Frederikshavn Kommune Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune Indledning: Der er som kommune mulighed

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

LETBANESEKRETARIATET AALBORG KOMMUNE NORDJYLLANDSTRAFIKSELSKAB KONCEPT FASE FUNKTIONELLE SAMMENHÆNGE I BYEN

LETBANESEKRETARIATET AALBORG KOMMUNE NORDJYLLANDSTRAFIKSELSKAB KONCEPT FASE FUNKTIONELLE SAMMENHÆNGE I BYEN LETBANESEKRETARIATET AALBORG KOMMUNE NORDJYLLANDSTRAFIKSELSKAB KONCEPT FASE FUNKTIONELLE SAMMENHÆNGE I BYEN FORSIDEBILLEDE: LETBANE I BERN PÅ DENNE SIDE : BILLEDE FRA LETBANE I MULHOUSE ANALYSE - FUNKTIONELLE

Læs mere

Trafikplan for Region Sjælland Henrik Kaalund Regional udvikling Region Sjælland www.regionsjaelland.dk

Trafikplan for Region Sjælland Henrik Kaalund Regional udvikling Region Sjælland www.regionsjaelland.dk Trafikplan for Region Sjælland Henrik Kaalund Regional udvikling Region Sjælland www.regionsjaelland.dk Regionens trafikopgaver: Movia: Bestilling af 3 typer af opgaver: Regional Bustrafik Lokalbanekørsel

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Kommuneplantillæg om nye Vejanlæg i Aalborg Syd Byrådet vedtog den 14. december 2009

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane TRÆNGSELSKOMMISSIONEN 27. februar 2013 Dagsorden 1. Eksisterende linjer og igangværende projekter 2. Tilgang til arbejdet med nye linjer 3. Effekter

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes?

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Af Per Thost RAMBØLL NYVIG a/s RAMBØLL er en rådgivende koncern med ca. 2.000 ansatte, hvoraf ca. 1.0 arbejder på 4 adresser i Hovedstadsområdet:

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Cykelstiplan 2015. Indledning

Cykelstiplan 2015. Indledning Cykelstiplan 2015 En del af trafikplan 2015 Indledning Kommunale mål På landsplan er der i følge Transportvaneundersøgelsen 1992-2013 tendens til et generelt fald i cykelandelen af alle ture. I modsætning

Læs mere

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 På Teknisk Udvalgs møde den 12. september var der foretræder fra Beder- Malling, Hasle og Gellerup

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

2 Definition og afgrænsning

2 Definition og afgrænsning Notat Emne: Parker og Rejs potentialer Til: Trafikdage 2002 Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Fra: og Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 19. juli 2002 1 Indledning I Juni 2001 vedtog HUR en Parker &

Læs mere

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene.

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Servicemål for kollektiv trafik 1. Nuværende servicemål regional kørsel Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Ved optælling af antal ture lægges følgende

Læs mere

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE/BRT FASE 2 - UDVIKLING I DRIFTSØKONOMI FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ARBEJDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus-2009-12-09.indd 1 09-12-2009 15:57:33 Hovedsygehus Kort: Kort & Matrikelstyrelsen http://www.adresse-info.dk DAV 2009 December 2009 2 Hovedsygehus-2009-12-09.indd

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS

Aalborg Nærbane. Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS Aalborg Nærbane Af Annette Legart og Allan Numelin Illustrationer af GHB Landskabsarkitekter ApS For at dæmme op for den voldsomme vækst i trafikken ønsker vi at gøre den kollektive trafik mere attraktiv.

Læs mere

Pendling fra omegnskommunerne

Pendling fra omegnskommunerne Midttrafik - Letbanesekretariatet Pendling fra omegnskommunerne - fordeling på arbejdspladsområder i Århus Kommune Arbejdsnotat Januar 2008 Udgivelsesdato 11.01 2008 Pendlingsstatistikker for omegnskommunerne

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014 Aalborg Letbane / BRT Orientering om Udredningsrapport September 2014 Faseinddeling Fase 1 : Foreløbige undersøgelser Grundlag for beslutning om yderligere analyse Fase 2 : Beslutningsgrundlag Grundlag

Læs mere

"FLYT DIG!": DESK RESEARCH INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1

FLYT DIG!: DESK RESEARCH INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1 HJØRRING KOMMUNE "FLYT DIG!": DESK RESEARCH TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 1 2 Eksempler på mobilitetsløsninger

Læs mere

Herning bybusser Køreplanskift juni 2013

Herning bybusser Køreplanskift juni 2013 8. februar 2013 Edith Blynning Herning bybusser Køreplanskift juni 2013 Rute ændring, beskrivelse, gennemgang og behandling af høringssvar for Herning Bybusser Linje 1A Gullestrup Ændring af ruteføring:

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet ekspresbusser med resumé incitament i Aalborgområdet ansøgning til passagerpuljen Projektet går ud på, at to entreprenører (City-Trafik og Arriva) af Aalborg Kommune og NT får stillet i opdrag - inden

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Tårnby Kommune

Bynet forslag til strategisk busnet Tårnby Kommune Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Tårnby

Læs mere

1 Baggrund. 2 Forudsætninger

1 Baggrund. 2 Forudsætninger LETBANESEKRETARIATET TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Forudsætninger 2 3 Driftsudgifter for etape 1 som

Læs mere

FREMTIDEN KØRER PÅ SKINNER

FREMTIDEN KØRER PÅ SKINNER I Nordjylland vil vi sammen med staten realisere en vision om ét sammenhængende togsystem i hele regionen en vision der understøtter Timemodellen (1 times transporttid mellem byerne Aalborg, Århus, Odense

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TØF KONFERENCE 8. MARTS 2004 TRAFIKKENS ORGANISERING I KØBENHAVN Søren Elle, trafikplanlægger, Københavns Kommune OVERORDNET MÅLSÆTNING EN STÆRK, KONKURRENCEDYGTIG REGION MED EN

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune

Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter. i Jammerbugt Kommune Opgradering af terminalog stoppestedsfaciliteter i Jammerbugt Kommune Ansøgning til Passagerpuljen Resumé Jammerbugt Kommune er udover at være Region Nordjyllands 5. største kommune også en stor turistmagnet,

Læs mere

Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej

Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej Skagen Kommune Vurdering af butiksplacering ved Kattegatvej Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk 1 Baggrund Kommuneplanen

Læs mere

3 Løsningsbeskrivelse og linjeføring 3. 1 Baggrund og formål

3 Løsningsbeskrivelse og linjeføring 3. 1 Baggrund og formål MOVIA IDÉOPLÆG TIL +WAY I HOVEDSTADSOMRÅDET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og formål 1 2 +WAY konceptet

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED

KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED 17. marts 2015 SAMSPIL MELLEM MIDTTRAFIK, AARHUS KOMMUNE OG REGION MIDTJYLLAND Aarhus kommune bestemmer serviceniveau og finansierer bybuskørsel og har indtil

Læs mere

Eksisterende busruter

Eksisterende busruter BILAG TIL DAGSORDEN TIL ØKONOMI, TEKNIK OG MILJØUDVALGET 19. APRIL 2010 SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Ændringer af buskørslen fra 2011 Eksisterende busruter Buslinjer i 2010: 97N 121 126 210 212

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014

Behandling af høringssvar. høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Behandling af høringssvar høring nr. 2, 5. november til 19. november 2014 Indholdsfortegnelse Takster... 2 Betjeningstidsrum, korrespondancer, afgangstider og frekvens... 2 Bredgade og Låsbygade... 3 Sdr.

Læs mere