Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden."

Transkript

1 Sierra Leones børn OPGAVER til Sierra Leones børn David Læs historien om David fra Banana Islands i LæseRaketten, se filmen David leger og billedserien David og hans venner på hjemmesiden. Hvad leger vi? I historien og filmen hører eleverne om nogle af de lege, som David og hans venner leger. Lav en liste over Davids lege og en ny liste over elevernes bedste lege. Snak i klassen om forskelle og ligheder. Lær en afrikansk dans I filmen David leger ser vi David og hans ven Emmanuel vise noget af en dans, som hedder Azonto. Det er en meget populær sang i Vestafrika. Lad eleverne se videoklip fra YouTube Prøv, om I kan lære dansen: https://www.youtube.com/watch?v=een3ireukas Lav en model af en ø David bor på en ø. Lad eleverne lave en model af øen enten som tegning eller som papmaché I kan finde inspiration i billederne og filmene på hjemmesiden. Skriv et postkort til David på engelsk Davids bedste fag i skolen er engelsk. Han øver sig rigtig meget for at blive god til sproget. Eleverne kan sende et postkort til David. Lav en tegning på den ene side og en tekst på den anden side. Teksten skal være på engelsk. Send postkortene ind til Hele Verden i Skole, så sørger vi for, at David får dem: Hele Verden i Skole IBIS Vesterbrogade 2b DK 1620 København V Memunatu Læs historien om Memunatu i LæseRaketten, se filmen Memunatu spiller fodbold og Billedserie om Memunatu på hjemmesiden.

2 Sierra Leones børn Hold et foredrag Lad eleverne forberede et lille foredrag om Menunatu. De skal skrive cirka 10 stikord og udvælge 4 billeder. Eleverne skal øve sig på foredraget, som de enten kan holde for hele klassen eller for en gruppe. Vi spiller fodbold mod Memunatus hold lav en reportage Lad eleverne forestille sig, at de selv spiller fodbold, og at deres fodboldhold har været i Sierra Leone og spille mod Menunatus hold. Nu er de kommer hjem og skal skrive en reportage til den lokale avis. Følgende fire punkter skal være med i reportagen. Husk billeder. o Hvordan var turen? o Hvordan var landet? o Hvordan var det at møde Memunatu og hendes holdkammerater? o Hvordan gik kampen? Hvad er et slumkvarter? Memunatu bor i et område af Freetown, som bliver kaldt Kroo Bay det er et slumkvarter. Tal med eleverne om, hvad der karakteriserer et slumkvarter lad eleverne vælge nogle billeder, som de synes illustrerer det. Både Memunatu og pigen Yayae vil gerne blive boende i området hvorfor det? Lav i fællesskab i klassen en plus-og-minus liste for Kroo Bay. Rig og fattig et vendespil Vi har fremstillet et vendespil, som indeholder forskellige modsætnings-ord. Lad eleverne spille vendespillet 2 og 2 Lad eleverne formulere sætninger med 5 af modsætnings-parrene Diskutér i klassen, hvilke ord, der passer på Memunatu og hvilke ord, der passer på dem selv Jesse Skriv en stil ligesom Jesse Jesse har fået den opgave i skolen at skrive om den bedste dag i sit liv. Opgaven hedder på engelsk: The happiest day in my life. I kan høre Jesse læse stilen højt på hjemmesiden. Lad eleverne skrive en stil med samme overskrift gerne på engelsk

3 Sierra Leones børn Hvad er en god ven? Jesses bedste ven hedder Hassana. Hvad gør Hassana til en god ven, ifølge Jesse? En god ven er.. Lad eleverne lave ordkort, der fortsætter sætningen. Hæng alle ordkort op og diskutér jer frem til de 10 vigtigste. Lav et stort venskabstræ i klassen og sæt de 10 ordkort op på det. Træet kan males på en planche, eller I kan finde en flot gren og bruge. Lav jeres eget venskabsarmbånd Jesse har et venskabsarmbånd lav armbånd i klassen. Måske kan I bruge disse ideer: Musu Mal en rejsebeskrivelse Musu bor i en landsby langt ude på landet. På s. 55 og 56 i LæseRaketten er der en beskrivelse af turen fra hovedstaden Freetown til Musus landsby. Brug beskrivelsen som inspiration til at male store billeder. Lav en udstilling med billederne skriv en kort tekst til hver. Land og by Lad eleverne beskrive, hvordan der ser ud på landet og i byen i Sierra Leone. I kan hente inspiration her: Tal i klassen om, hvordan det mon er at bo i henholdsvis land og by i Sierra Leone Inddel eleverne i 4 6 grupper. Bed 2-3 grupper finde billeder fra livet på landet i Danmark og 2-3 andre grupper om at finde billeder om livet i byen. Hver gruppe laver en planche. Diskutér i klassen forskelle og ligheder på livet i land/by i Sierra Leone og Danmark. Så er vi til dansekonkurrence Se filmen Pigerne fra Kondebaia øver på en dans. Lav en radioudsendelse om den dag, hvor pigerne tager til markedsdag og deltager i konkurrencen. Mon de vinder?

4 Sierra Leones børn Karefa En dag skete ulykken skriv en nyhedsartikel Karefa arbejder hver dag i en guldmine. Her er sikkerheden ikke helt i top. Der kan nemt ske en ulykke. Se filmen Karefa finder guld og billedserien Karefa i guldminen. Forestil jer, at der er sket en ulykke. Det kunne være i vandet, på skrænten, i et af de dybe huller, med redskaberne Skriv en nyhedsartikel til avisen. (Se PDF Hvordan bygges en artikel op? ) Lav et brætspil Karefa vil gerne være sagfører, men der er mange forhindringer på hans vej. Inddel elever i mindre grupper, som hver skal lave et brætspil, der tager udgangspunkt i Karefas drøm om at blive sagfører og de udfordringer, der kan være på hans vej. Startfeltet er Karefas hus og målfeltet er for eksempel et kontor, hvor Karefa arbejder som sagfører. Eleverne må først finde ud af, hvordan spillet skal se ud: o Hvordan kommer man fra start til mål slås med terning, vendes kort, drejes med en skive eller? o Hvordan skal selve banen se ud? o Skal der være felter på pladen, hvor der skal ske noget specielt (ryk frem, ryk tilbage, prøv lykken-kort eller?) o Skal man kunne slås hjem? Skal der være genveje? Eleverne kan finde inspiration her: o o o o o Karefa finder en stor klump guld. Der bliver råd til at forsætte i skolen. Ryk 2 felter frem Karefa falder på den mudrede skrænt og brækker armen. Vent en omgang. Karefa får gode karakterer i skolen. Ryk 3 felter frem Karefa får fat på en cykel og kommer hurtigt frem og tilbage til minen. Du får en ekstra tur. Karefas mor bliver syg og kan ikke passe familiens jord. Karefa må stoppe i skolen i en periode. Ryk tilbage til start. Når alle grupper har lavet deres spil, kan I lave en spilletime, hvor eleverne kan spille hinandens spil.

5 Sierra Leones børn Skriv et postkort til Saio og Madusu på engelsk I Karefas landsby bor også pigerne Saio og Madusu. Det er pigerne på forsiden af LæseRaketten. Læs artiklen om pigerne på hjemmesiden: Eleverne kan skrive et postkort til Saio og Madusu Lav en tegning på den ene side og en tekst på den anden. Teksten skal være på engelsk. Send postkortene ind til Hele Verden i Skole, så sørger vi for, at de når frem til Saio og Madusu i Dalakuru: Hele Verden i Skole IBIS Vesterbrogade 2b DK 1620 København V Salimatu Et portræt af Salimatu Lad eleverne skrive et portræt af pigen Salimatu til et dansk ungdomsblad. Artiklen skal både indeholde fakta, følelser og refleksion over livet i et andet land. Lav et flot layout og hæng portrætterne op i klassen. Skyld, skam, ansvar og tilgivelse Salimatu forklarer, at det var skamfuldt for hende, at hun blev gravid. Hendes mor forklarer, at det var skamfuldt for familien, at deres datter blev gravid. Familien forklarer, at familien til barnets far påtog sig et ansvar for det, der var sket. Salimatus far tilgiver sin datter. Inddel eleverne i mindre grupper og bed dem lave en definition af de fire ord. Skriv dem på ordkort og hæng dem op i klassen Drøft forskelle og ligheder og find frem til de beskrivelser, som flest i klassen kan tilslutte sig Eleverne går tilbage til deres grupper hver gruppe skal arbejde med et af ordene træk eventuelt lod. Hver gruppe laver en kreativ fremstilling af deres ord det kunne være et billede, en skulptur, en film, en collage.. eller andet, som I kan blive enige om. Værkerne fremlægges for klassen.

6 Sierra Leones børn Salimatu i fremtiden Salimatu har nogle ønsker for fremtiden. Går de mon i opfyldelse? Tag et kig i krystalkuglen og skriv en historie eller et essay om Salimatus liv om 10 år (eller fem hvis det giver bedre mening) (Vedlagt PDF Hvad er et essay? )

7 Værd at vide om Sierra Leone OPGAVER til Værd at vide om Sierra Leone Opgaver til Natur og Teknik Under indgangen Geografi og Natur kan dine elever lære, hvor Sierra Leone geografisk befinder sig og om Sierra Leones landskab og klima. Under indgangen Dyr i Sierra Leone kan de læse om nogle af de dyr, der lever i Sierra Leone. Sierra Leone adskiller sig markant fra Danmark, både når det kommer til natur, vejr og dyreliv. I materialet kan du finde eksempler på nogle af de eksotiske dyr, der lever i Sierra Leone. Opgaver: klasse Landskab, klima og natur Lad eleverne læse om Sierra Leones landskab og klima. Snak med dem om, hvilke forskelle og ligheder, der er i forhold til Danmark, og lad dem tegne deres bud på et landskabsbillede fra Sierra Leone de kan finde inspiration i nogle af de billedserier, der findes på hjemmesiden. Snak med eleverne om de forskellige slags klima, der findes i Sierra Leone. Lad eleverne tegne de forskellige årstider og/eller landskaber Tegn og undersøg dyrene og lav en præsentation Lad eleverne læse om Dyr i Sierra Leone. Snak om dyrene i klassen hvad er deres karakteristika? Præsentation af et dyr. Inddel eleverne i grupper og lad dem forberede en præsentation af et af dyrene. Eleverne kan undersøge: - Levested - Udseende - Føde - Formering - Er dyret et truet dyr? - Andet Mal i fællesskab et stort billede af et landskab med regnskov, floder, bjerge mv. og placer de forskellige dyr dér, hvor de lever. Lær at se på kort Der findes under Sierra Leone hvor i verden et kort over landet. Snak med eleverne om, hvilken verdensdel Sierra Leone ligger i? Lad eleverne klikke rundt på kortet over Sierra Leone og Danmark. Lad dem finde floder, bjerge mv. i Sierra Leone.

8 Værd at vide om Sierra Leone Opgaver: klasse Landskab, klima og natur Lad eleverne læse om Sierra Leones landskab og klima. Snak med dem om, hvilke forskelle og ligheder, der er i forhold til Danmark. Snak med eleverne om de forskellige slags klima, der findes i Sierra Leone. Lad eleverne lave en billedserie, der viser både Sierra Leones og Danmarks klima Lav en præsentation af Sierra Leones dyr Inddel eleverne i grupper og lad dem forberede en præsentation af et eller flere af de dyr, der lever i Sierra Leone. Lad eleverne søge flere informationer om dyrene på internettet. Mal i fællesskab et stort billede af et landskab med regnskov, floder, bjerge mv og placer de forskellige dyr, der hvor de lever. Kortøvelse Der findes under Sierra Leone hvor i verden et kort over landet. Lad eleverne klikke rundt på kortet over Sierra Leone og Denmark. Lad dem se, om de kan finde floder, bjerge mv. i Sierra Leone. Snak længde- og breddegrader og find koordinater på Sierra Leone og Danmark. Lad for eksempel eleverne undersøge, hvor langt Sierra Leone og Danmark ligger fra ækvator? Snak om hvad det betyder for klimaet? Og hvorfor der er varmt ved ækvator? Sammenlign Sierra Leones areal med andre afrikanske lande. Hvor mange gange større er Congo, Sydafrika, Algeriet, Mali og Sudan end Sierra Leone? Sammenlign Danmarks geografi med Sierra Leone. Se kortet her: Hvad hedder og hvor højt er det højeste punkt i Sierra Leone? Lad eventuelt. eleverne farvelægge et landkort over Danmark og Sierra Leone, der viser højdeforskelle. Agent Footprint Arbejd med klima, klimaforandringer og elevernes egne klimafodspor. Agent Footprint er IBIS klimaportal til folkeskolen. Den findes på Materialet henvender sig til mellemtrinnet og overbygningen. På siden kan eleverne blive kloge på deres eget klimafodspor, og de kan rejse jorden rundt og få viden om mennesker, dyr og klima. Du vil under Agent Footprint kunne finde opgaver til dine elever.

9 Værd at vide om Sierra Leone Trinmål for natur og teknik De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for natur og teknik. Trinmål efter 2. klasse - Kende til kategorier af dyr, herunder vilde dyr, husdyr, kæledyr, fortidsdyr og fantasidyr - Kende udvalgte dyr og planter fra andre verdensdele - Kende udvalgte eksempler på menneskers levevilkår i andre dele af verden - Kende signaturer for land, sø, hav og bjerg ved brug af atlas og kort Trinmål efter 4. klasse - Beskrive og give eksempler på dyr og planter fra forskellige verdensdele, herunder hvordan dyr og planter får opfyldt deres livsbetingelser som vand, lys, næring og temperatur på forskellige levesteder - Kende eksempler på menneskers levevilkår i forskellige klimazoner - Give eksempler på naturanvendelse og naturbevarelse lokalt og globalt, herunder skovdrift, landbrug og fredning - Kunne sortere affald i forskellige fraktioner som organisk affald, glas, papir, metal og kemikalieaffald Trinmål efter 6. klasse - Sammenligne geografiske forhold og globale mønstre, der er karakteristiske for udvalgte regioner og andre verdensdele - Redegøre for, hvorledes naturkatastrofer opstår og påvirker planter, dyr og menneskers levevilkår - Anvende begrebet bæredygtighed og give eksempler på bæredygtig udvikling - Kende til miljøproblemer lokalt og globalt samt give eksempler på, hvordan disse problemer kan løses, herunder forslag til spareråd i forbindelse med brug af vand og el og i forhold til anvendelse af vedvarende energi

10 Værd at vide om Sierra Leone Opgaver til historie I Sierra Leones historie vil dine elever få viden om Sierra Leones historie og den virkelighed, det sierraleonske folk har levet under gennem tiderne. Arbejdet med et andet lands historie giver eleverne mulighed for at reflektere over deres egen historie og over, hvor forskellige vilkår mennesker rundt omkring i verden lever under. Opgaver: klasse Få overblik over historien Lad dine elever læse om Sierra Leones historie på hjemmesiden. Snak med eleverne om begreber som kolonimagt, borgerkrig og demokrati. Lad dem ud fra teksterne tale om, hvilke forskelle der er på Danmark og Sierra Leone. Lav eventuelt en oversigt på tavlen. Lad eleverne udvælge et element i historien, som de laver en tegning med en lille tekst til. Tegningerne præsenteres for klassen. Sierra Leones flag Lad eleverne læse om Sierra Leones flag. Tal med eleverne om det danske flag, dets navn, historie og alder. Tal med eleverne om, hvad et våbenskjold er, og hvordan Danmarks våbenskjold ser ud. Lad eleverne designe et våbenskjold selv. Hvad synes de er vigtigt i et våbenskjold? De kan vælge, om det skal være et dansk eller et sierraleonsk våbenskjold. På opdagelsesrejse Temaet opdagelsesrejser kan udvides til et større, selvstændigt arbejde. Men inspireret af Sierra Leones historie kan man tale om følgende spørgsmål til en begyndelse: Lad eleverne læse om, hvordan Sierra Leone fik sit navn. Find yderligere information om Henrik Søfareren og opdagelsesrejser i gamle dage. Snak med eleverne om opdagelsesrejser på Henrik Søfarerens tid ( ). Hvad ledte man efter? Hvilke dele af verden kendte man til? Hvordan mente man, at verden så ud? Hvordan rejste man? Hvordan fandt man vej?

11 Værd at vide om Sierra Leone Opskrift på fred Det kan være svært at skabe fred, når et land har været i krig. Lad eleverne diskutere i klassen, hvad de mener, der skal til for at få eller bevare fred? Hvilke elementer skal der til for at skabe fred i et land? Er det respekt for hinanden, tålmodighed, et smil eller noget helt fjerde? Lad eleverne lave deres egen opskrift på, hvad de mener, der skal til for at skabe fred - jo mere kreativt des bedre. Bagefter kan opskriften hænges op i klassen. Opgaver: klasse Præsentation af Sierra Leones historie Lad dine elever læse om Sierra Leones historie. Lad eleverne gå sammen i grupper og lave en PowerPoint-præsentation af den historiske udvikling i Sierra Leone. Ideer til perioderne kunne være: slavetid, kolonitid, selvstændighed, borgerkrig, Sierra Leone i dag (efter borgerkrigen). o Eleverne kan udarbejde en tidslinje som en del af deres præsentation. o Eleverne kan vælge en historisk periode, som de søger yderligere information om. o Hvis grupperne vælger forskellige historiske periode, kan præsentationer hænges op i klassen på den måde skaber klassen sammen en historisk tidslinje, der uddyber udviklingen i Sierra Leone. Borgerkrig og børnesoldater: Hvis en gruppe elever arbejder med perioden, hvor der var borgerkrig i Sierra Leone, kommer de måske også ind på temaet: børnesoldater. Brug eventuelt materialet fra 2012 fra nabolandet Liberia: Kolonitiden Som optakt eller afslutning på arbejdet med Sierra Leones historie diskuteres følgende spørgsmål: o Hvilke store kolonimagter har der været i verden? o Hvorfor har man haft kolonier? o Hvor har Danmark haft kolonier? o Hvad betyder det for et land at være koloni? o Findes der stadig kolonier i dag? Opskrift på fred Det kan være svært at skabe fred, når et land har været i krig. Lad eleverne diskutere i klassen, hvad de mener, der skal til for at få eller bevare fred? Hvilke elementer skal der til for at skabe fred i et land? Er det respekt for hinanden, tålmodighed, et smil eller noget helt fjerde? Lad eleverne lave deres egen opskrift på, hvad de mener, der skal til for at skabe fred - jo mere kreativt des bedre. Bagefter kan opskriften hænges op i klassen.

12 Værd at vide om Sierra Leone På opdagelsesrejse Temaet opdagelsesrejser kan indgå i gruppearbejdet om Sierra Leones historier eller det kan være et selvstændigt tema. o Lad eleverne læse om, hvordan Sierra Leone fik sit navn. o Find yderligere information om Henrik Søfareren og opdagelsesrejser i gamle dage. Snak med eleverne om opdagelsesrejser på Henrik Søfarerens tid ( ). o Hvad ledte man efter? o Hvilke dele af verden kendte man til? o Hvordan mente man. at verden så ud? o Hvordan rejste man? o Hvordan fandt man vej? Befolkningspyramide o o o Lad eleverne kigge på befolkningspyramiden for Sierra Leone under Et land med en ung befolkning. På: kan I selv finde andre informationer. Snak med eleverne om, hvad det betyder for et land, at befolkningen er meget ung. Opgave: klasse Forsoning Snak med eleverne om, hvad forsoning betyder. Tal også om tilgivelse hvilken rolle spiller tilgivelse i forhold til forsoning i et land? I Sierra Leone har man været inspireret af Sydafrika og forsoningen efter tiden med apartheid-styret. Vis eleverne filmen Forsoningens dilemma om forsoning efter borgerkrigen i Sierra Leone.

13 Værd at vide om Sierra Leone Trinmål for historie De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for historie. Trinmål for historie efter 4. klasse - Kende til hverdagen i andre kulturer - Etablere en tidsfrise og relatere den til egen livsverden - Opsøge viden om fortiden i forskellige typer medier - Fortælle om sammenhænge mellem materielle kår og hverdagsliv Trinmål for historie efter 6. klasse - Fortælle om mødet mellem europæerne og andre folk og forklare magtforholdene - Formulere enkle historiske problemstillinger og diskutere forskellige tolkninger af fortiden - Selv formulere historiske fortællinger og selv etablere historiske scenarier på baggrund af erhvervet viden Opgaver til matematik Matematiklærere har efterlyst konkret talmateriale, som de kan bruge til opgaver. Under Sierra Leone i tal findes tal, der beskriver en række forskellige forhold i Sierra Leone. Disse tal kan bruges til matematikopgaver, hvor eleverne får mulighed for at træne blandt andet procentregning, indsamling af data og brug af tabeller og diagrammer. Brug afsnittets tal til at lave egne opgaver rettet mod det, du ønsker, at eleverne skal øves i. Lad eventuelt eleverne finde lignende tal for Danmark til sammenligning. Trinmål for matematik De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål matematik. Trinmål for matematik efter 3. klasse - Bestemme antal ved hjælp af addition, subtraktion samt enkel multiplikation og division inden for de naturlige tal - Løse konkrete problemer ved hjælp af hovedregning, lommeregner, it og enkle skriftlige beregninger - Kende eksempler på brug af decimaltal og enkle brøker fra hverdagssituationer - Arbejde eksperimenterende og undersøgende med inddragelse af konkrete materialer - Erhverve en begyndende forståelse for matematik som beskrivelsesmiddel Trinmål for matematik efter 6 klasse - Kende procentbegrebet og bruge enkel procentregning - Indsamle, behandle og formidle data, bl.a. i tabeller og diagrammer

14 Lyt, leg og lær Opgaver til: Lyt, leg og lær Temaet Lyt, leg og lær giver eleverne mulighed for at prøve mad, lege, sange og danse fra Sierra Leone. Det er en praktisk og kreativ genvej til at stifte bekendtskab med et land og dets kultur. Opgaver til hjemkundskab Under overskriften Mad og opskrifter har eleverne mulighed for at læse om, hvad man spiser i Sierra Leone. Eleverne vil få forståelse for, at folk i andre lande spiser andre ting, end vi gør i Danmark, og at der er forskel på, hvilke produkter, der er adgang til i forskellige dele af verden. Emnet lægger op til en snak om, hvad eleverne i klassen spiser derhjemme. Det kan være forskelligt alt efter, hvilke lande de kommer fra. Dette kan medvirke til en stigende interkulturel forståelse hos eleverne, da de opfordres til at reflektere over andre kulturer, og samtidig også deres egen. Ved hjælp af madopskrifterne, der er tilgængelige på hjemmesiden, får eleverne mulighed for selv at lave retterne og dermed smage på Sierra Leone. Opskrifterne ligger lige til at printe. Snak med eleverne om, hvad man spiser i Danmark. Er der noget mad, der er typisk dansk? Tal også med dem om, hvilken slags mad, de forbinder med andre lande? For eksempel Italien, Frankrig, Spanien, Thailand, Kina, Vietnam osv. Måske kommer nogle af eleverne fra andre lande end Danmark. De kan fortælle om maden i det land, de kommer fra. Lav nogle af de sierraleonske retter i hjemkundskab og hold eventuelt sierraleonsk aften på skolen, hvor I inviterer forældre og bedsteforældre til at komme og smage maden. Maden kan også serveres for andre klasser på skolen. Tal om sundhed og ernæring. Er de sierraleonske retter sunde? I kan i denne forbindelse tale om kostråd og kostpyramiden. Trinmål for Hjemkundskab De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for Hjemkundskab. Trinmål for Hjemkundskab - Få en forståelse af mad og måltider i et social, kulturelt og historisk perspektiv - Tilberede fødevarer efter grundlæggende madlavningsteknikker og -metoder - Sammensætte og tilberede enkle retter og måltider, der er kendetegnende for forskellige situationer, historiske perioder og kulturer - Tage stilling til madens og måltidets betydning for sundhed og livskvalitet for én selv og for andre

15 Lyt, leg og lær Opgaver til musik Under overskriften Musik og sang kan dine elever læse om og lytte til sierraleonsk musik og se en dans. De kan også lære en sierraleonsk sang. På siden Lær en sang kan I høre sangen, se teksten og finde noder lige til at printe. Eleverne kan også læse om og lære Sierra Leones nationalsang, lave deres eget instrument og se, hvordan man danser i Sierra Leone. Afspil musikvideoerne fra hjemmesiden (i afsnittet Lyt til Sierra Leone ). Tal med eleverne om de forskellige musikgenrer, musikvideoerne repræsenterer. Lad eleverne finde ting, de kan bruge som instrumenter, og lav et musikstykke sammen med dem. På hjemmesiden findes fremgangsmåde til, hvordan I laver maracas. Lad eleverne se videoen under Dans i Sierra Leone. Del eleverne ind i grupper og lad dem finde en video på youtube med musik fra Sierra Leone eller Vestafrika (de kan også bruge videoerne på hjemmesiden). Lad dem øve sig på en dans sammen og præsentere den for resten af klassen. Under Lær en sang kan I høre en sierraleonsk sang. Hør den og prøv at synge den i klassen. Tekst og noder er lige til at printe. Trinmål for Musik De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for musik. Trinmål efter 2. klasse - Deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse - Anvende forskellige musikinstrumenter som ledsagelse til leg og sang - Forstå, at der er forskellige musikgenrer - Forstå, at musik bruges i mange sammenhænge Trinmål efter 4. klasse - Anvende musikinstrumenter fra forskellige instrumentgrupper i enkle sammenspilsarrangementer - Deltage i lettere fællesdanse - Samtale om musikkens funktion i forskellige sammenhænge, bl.a. ved fester og religiøse handlinger og i medier - Anvende krop, stemme, musikinstrumenter og andre klangkilder i skabende musikalsk arbejde. Trinmål efter 6. klasse - Deltage lyttende og medskabende i fælles musikalsk udfoldelse - Anvende et bredt udvalg af musikinstrumenter fra forskellige instrumentgrupper i sammenspil - Deltage i fællesdanse fra forskellige kulturer - Anvende krop, stemme, musikinstrumenter og andre klangkilder, herunder computer, i skabende musikalsk arbejde - Lytte opmærksomt og med forståelse til musik i forskellige genrer og stilarter - Vise kendskab til musik fra andre kulturer

16 Lyt, leg og lær Opgaver til idræt Eleverne kan med materialet, der ligger under Leg og legetøj lære om, hvad børn i Sierra Leone leger. De kan se, hvordan legene leges og herefter prøve selv. Legene er beskrevet, så de er lige til at gå til. Trinmål for Idræt De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for Idræt. Trinmål efter 5. klasse - Udføre handlinger med forskellige boldtyper med såvel hænder som fødder, som slagredskaber - Anvende trin, hop, spring, balance, drejning, sving og bøjning - Anvende planer, rum, retning, tid, impuls og bevægelsesudslag med og uden musikledsagelse - Deltage i udvalgte idrætsaktiviteter fra andre kulturer Trinmål efter 7. klasse - Forholde sig til idrættens betydning i andre lande - Anvende forskellige tekniske færdigheder inden for løb, spring og kast. - Anvende forskellige stilarter og genrer inden for rytmisk bevægelse - Skabe og udføre egne og andres danse og koreografier

17 Lyt, leg og lær Opgaver til billedkunst Under indgangen Vær kreativ har dine elever mulighed for at læse om masker og hårflet i Sierra Leone. Derudover findes opskrifter på, hvordan I laver lykkebringende perledyr, traditionelle vestafrikanske perlesnore og armbånd af genbrugsmaterialer, der kan bruges som venskabsarmbånd. De forskellige kreative elementer er beskrevet, så de er lige til at gå til. Fremgangsmåderne er underbygget med billeder og findes som pdf.-vejledninger lige til at printe. Lær om genbrug I Sierra Leone laves meget legetøj af genbrugsting. Forklar eleverne om genbrug. Medbring forskelligt emballage og affald, eller bed eleverne medbringe forskelligt emballage og affald. Dette kunne være dåser, plastikflasker, glas, aviser. Du kan som alternativ også bede eleverne om at tegne forskelligt slags affald. På hjemmesiden findes ideer til både smykker, musikinstrumenter og legetøj, som er lavet af genbrug. Trinmål for Billedkunst De ovenstående opgaver opfylder følgende trinmål for billedkunst. Trinmål efter 2. klasse - Udforske og anvende forskellige rumlige materialer igennem konstruktioner

18 Hverdag i Sierra Leone OPGAVER til Hverdag i Sierra Leone Mange af de temaer, som hører med til hverdagen i et land, findes i år under temaet Lyt, leg og lær. Her finder I tekster og opgaver om lege, mad og musik og dans. Under dette tema tager vi fat på skoler, religion og landskaberne. Opgaver: 0 3 klasse Hvordan ser der ud i Sierra Leone? Læs beskrivelsen og se de tre billedserier sammen med eleverne Eleverne vælger en kategori storby, landsby, kysten derefter maler de et billede og skriver en kort tekst til. Billederne hænges op og udgør en præsentation af Sierra Leone. I skole i Sierra Leone Se filmen fra skolen i Dalakuru. Læs eventuelt nogle af artiklerne sammen med eleverne. Lav sierraleonsk skole o Bed eleverne have bestemt tøj på (svarende til skoleuniform) o Skriv en tekst på tavlen og gennemgå den som på filmen o Bed eleverne rejse sig, når de svarer på spørgsmål o Lad eleverne skrive teksten i et hæfte Hvad synes eleverne om denne form for skole hvorfor? Venskaber på tværs af religion På s. 42 i LæseRaketten er der et billede af Jesse og Hassana. De er bedste venner. Læs historien højt i klassen. Tal derefter med klassen om: o Hvad er det Jesse godt kan lide ved sin ven Hassana? o Hvordan er en god ven? Lav en liste sammen med eleverne. Jesse har et venskabsarmbånd lav armbånd i klassen. Måske kan I bruge disse ideer:

19 Hverdag i Sierra Leone Opgaver: 4 7 klasse Hvordan ser der ud i Sierra Leone? Eleverne forestiller sig, at de er på biltur gennem Sierra Leone. Lad eleverne beskrive det, de ser og indtale det som en radioudsendelse. (Gode råd kunne være at bruge lyde og mange tillægsord) Lad eleverne forestille sig, at de er på rejse i Sierra Leone. Undervejs skriver de dagbog. Lad dem skrive mindst tre dages dagbog. I skole i Sierra Leone Læs artiklerne på hjemmesiden om skolerne i Sierra Leone. Se også den lille film fra skolen i landsbyen Dalakuru. Lav sierraleonsk skole o Bed eleverne have bestemt tøj på (svarende til skoleuniform) o Skriv en tekst på tavlen og gennemgå den som på filmen o Bed eleverne rejse sig, når de svarer på spørgsmål o Lad eleverne skrive teksten i et hæfte Hvad synes eleverne om denne form for skole hvorfor? Undervisning i sundhed I Sierra Leone har nogle klasser et fag, som hedder life-skills. Læs en artikel om faget her: o Tal med eleverne om fagets indhold har vi noget, der ligner i Danmark. o Tal med eleverne om, hvilke udfordringer, de har i Sierra Leone, som vi ikke kender i Danmark. Om 10 år Læs artiklen Giv pigerne power under temaet Piger og drenge i Sierra Leone. Skriv en historie eller et essay, om hvordan det ser ud for pigerne i Sierra Leone om 10 år. Venskaber på tværs af religion På s. 42 i LæseRaketten er der et billede af Jesse og Hassana. De er bedste venner. Læs historien i klassen. o Hvad er det Jesse godt kan li ved sin ven Hassana? Hvordan er en god ven? Inddel eleverne i grupper og lad dem lave en liste. Find frem til 10 punkter i fællesskab. Jesse har et venskabsarmbånd lav armbånd i klassen. Måske kan I bruge disse ideer:

20 Hverdag i Sierra Leone Islam og kristendom I Sierra Leone lever folk side om side, selvom de har forskellig religion. Det gælder både venskaber og ægteskaber. Undersøg i klassen forskelle og ligheder mellem islam og kristendom. Brug en religionsbog eller denne artikel Troens træ Print et stort verdenskort ud. Markér de steder i verden, hvor en konflikt har en religiøs dimension. Trinmål for kristendomskundskab De ovenstående opgaver opfylder de følgende trinmål for Kristendomskundskab. Trinmål efter 3. klasse - Samtale om, hvad kirke og kristendomer - Samtale om udvalgte grundbegreber i kristendommen - Give udtryk for en begyndende bevidsthed om, at mennesker lever og opfatter verden forskelligt afhængig af deres kultur og religion Trinmål efter 6. klasse - Beskrive udvalgte grundbegreber i kristendommen og forholde sig til deres tolkning af tilværelsen - Udtrykke sig om, hvad det vil sige at være menneske, samt hvilken betydning tro kan have for livsopfattelsen

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa

Opgaver til Guatemalas børn. Opgaveforslag til Guatemalas Børn. Teresa Opgaveforslag til Guatemalas Børn Teresa Lav en radio-reportage Se den lille film Sejl med til Teresas by. Lad eleverne indtale deres egen speak på en diktafon/telefon. Spil radioudsendelserne i klassen.

Læs mere

Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet

Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet Slutmål og trinmål natur/teknik synoptisk opstillet 1 Den nære omverden Fælles Mål Natur/teknik Slutmål og trinmål synoptisk opstillet side 10 / 49 beskrive, sortere og anvende viden om materialer og stoffer

Læs mere

Undervisningsplan for faget natur/teknik

Undervisningsplan for faget natur/teknik RINGSTED NY FRISKOLE - BRINGSTRUPVEJ 31-4100 RINGSTED Skolen 57 61 73 86 SFO 57 61 73 81 Lærerværelse 57 61 73 61 www.ringstednyfriskole.skoleintra.dk RNF@ringstednyfriskole.dk Undervisningsplan for faget

Læs mere

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK JUNI 2014 Engelsk på Nuuk Internationale Friskole Vi underviser i engelsk på alle klassetrin (1.-10. klasse). Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning.

TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Dyreliv TRIN 1 Farvelæg et dyr På Randers Regnskovs hjemmeside findes der sjove tegninger af regnskovens dyr klar til farvelægning. Truede dyr Tal med eleverne om truede dyr. I kan eksempelvis tale om:

Læs mere

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Mål: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og

Læs mere

Årsplan, Natur/teknik 4. klasse 2013-14

Årsplan, Natur/teknik 4. klasse 2013-14 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om natur og teknik, som har værdi i det daglige liv.

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Fælles mål for engelsk, Bøvling Friskole

Fælles mål for engelsk, Bøvling Friskole Fælles mål for engelsk, Bøvling Friskole Formål Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014 Evaluering for Natur Teknik på Internationale Skole 2013-2014 Fællesmål efter 2.kl sortere navngive materialer Internatioa nel Skole Fælesmål efter 4.kl sortere materialer Internatio nale Skole Fællesmål

Læs mere

LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin

LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin Side 1 LÆSEPLAN FOR FAGET MODERSMÅLSUNDERVISNING LETTISK Børnehave 6. klassetrin Læseplanen indeholder en angivelse af undervisningens indholdsområder: kommunikative færdigheder, sproglig refleksion og

Læs mere

Læseplan for faget natur/teknik. 3. 6. klassetrin

Læseplan for faget natur/teknik. 3. 6. klassetrin Læseplan for faget natur/teknik 3. 6. klassetrin Nysgerrighed, arbejdsglæde og udforskning skal have plads og tid til at udvikle sig. Undervisningen baseres fortrinsvis på elevernes egne oplevelser, undersøgelser

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Trinmål for Fysik/kemi TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Fysikkens og kemiens verden Beskrive nogle grundstoffer og kemiske forbindelser, der har betydning for liv eller hverdag. Kende generelle egenskaber

Læs mere

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske.

I Sundby Friskole anser vi læsning for et overordentligt vigtigt værktøj at beherske. Dansk Formålet med undervisningen i dansk er at oplive, udvikle og fremme elevernes forståelse for kulturelle, historiske og politisk/sociale fællesskaber. Sproget er en væsentlig udtryksform, når vi vil

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

sortere materialer og stoffer efter egne og givne kriterier demonstrere ændringer af stoffer og materialer, herunder smeltning og opløsning

sortere materialer og stoffer efter egne og givne kriterier demonstrere ændringer af stoffer og materialer, herunder smeltning og opløsning Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne gennem oplevelser og erfaringer med natur og teknik opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge og udvikler

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen

Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Musikundervisning fra første til fjerde klasse på Interskolen Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge

Læs mere

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål

MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN. Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål MUSIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNIGSPLAN Oversigt over undervisning og forhold til trinmål og slutmål Ministeriet skriver: Formål for faget Musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler

Læs mere

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder Opgaveforslag til de kreative fag Nedenstående opgaver er alle relateret til temaet Vær kreativ. På hjemmesiden finder du vejledninger og videoer, der gør det nemt at gå til de enkelte opgaver. Tegn mayaernes

Læs mere

Fælles Mål 2009. Natur/teknik. Faghæfte 13

Fælles Mål 2009. Natur/teknik. Faghæfte 13 Fælles Mål 2009 Natur/teknik Faghæfte 13 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 15 2009 Fælles Mål 2009 Natur/teknik Faghæfte 13 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 15 2009 Indhold Formål

Læs mere

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Status: 4.b er en klasse der består af ca. 20 elever. Der er en god fordeling mellem piger og drenge i klasser. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter

Læs mere

Lærervejledning. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisningsforløb om hæleri for 8.-9. klasse

Lærervejledning. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisningsforløb om hæleri for 8.-9. klasse Lærervejledning Hæleri - er det prisen værd? Undervisningsforløb om hæleri for 8.-9. klasse Hæleri - er det prisen værd? Indhold Sådan kan du arbejde med materialet.......................... 3 Forløb på

Læs mere

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 10 lektioner pr. uge. Tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Børnehaveklassen. Trinmål efter Børnehaveklassen Og i Fælles mål 2009 - Dansk, trinmål efter 2. klassetrin

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015 Valgfag 8. årgang 2014 2015 Valgfaget Medier og Kommunikation. Vi bruger en bunke computerværktøjer til at skabe netop de udtryk du gerne vil lave. Om det er billeder, video, grafik, lyd eller noget andet,

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

3-Årsplan for orientering 3.-5.kl på Herborg Friskole

3-Årsplan for orientering 3.-5.kl på Herborg Friskole År 1 Uge 33-40 Emne Trinmål for faget Læringsmål for emnet Landbrug Kende til vigtige stoffers og materialers anvendelse, genbrug og kredsløb Redegøre for hovedtræk af Jordens og livets udvikling Beskrive

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold Årsplan for undervisningen i matematik på 4. klassetrin 2006/2007 Retningslinjer for undervisningen i matematik: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget matematik, udgør folkeskolens formål

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer 4. 7. klasse Land: Indonesien, 2012 Sprog Indonesisk tale, danske undertekster Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel Cahaya Instruktion Jean Lee Varighed 10 min Niveau 4. 7. klasse Fag Dansk,

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Årsplan for 4.b i historie 2013/2014

Årsplan for 4.b i historie 2013/2014 Årsplan for 4.b i historie 2013/2014 Formålet for faget: Formålet med undervisningen i historie er at styrke elevernes historiebevidsthed og identitet og øge deres lyst til og motivation for aktiv deltagelse

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14

Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Årsplan for natur/teknik 1. klasse 2013/14 Uge Forløb/ emner Organisering Bemærkninger 34-37 Hvad finder du i skoven? Makkerarbejde, ekskursion Tværfagligt med matematik. 38-39 Masseeksperiment 2013 Individuelt

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Den hastige samfundsmæssige udvikling gør det mere og mere nødvendigt, at man har nogle mål og planer for sit liv, at man løbende reviderer

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Årsplan i Historie for 4.A Gudumholm Skole 2011-2012

Årsplan i Historie for 4.A Gudumholm Skole 2011-2012 Basis 22 elever - 15 piger og 7 drenge. Ugentligt 2 lektioner i historie, 4. lektion om tirsdagen og 5. lektion torsdagen. IT i undervisningen Nedenstående er delvist en integreret del af historieundervisningen.

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Engelsk

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Engelsk Fagplan for Engelsk Formål Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig mundtligt og

Læs mere

Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål

Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål Side 1 af 6 Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål Det tværfaglige undervisningsforløb Klima og Klode bidrager i særlig grad til opfyldelse af trinmålene for fagene natur/teknik, biologi, geografi,

Læs mere

Fælles årsplan for: Natur/teknik i 6. kl. og Geografi, biologi og sundhedsfag i 7. kl. Herborg Friskole, Trine Lodberg

Fælles årsplan for: Natur/teknik i 6. kl. og Geografi, biologi og sundhedsfag i 7. kl. Herborg Friskole, Trine Lodberg Fælles årsplan for: Natur/teknik i 6. kl. og Geografi, biologi og sundhedsfag i 7. kl. Herborg Friskole, Trine Lodberg Uge Fag og Tema Beskrivelse Læsestof og opgaver Øvrige oplysninger 33 Introduktion

Læs mere

Fælles mål for engelsk Al-Salahiyah Skolen 2010

Fælles mål for engelsk Al-Salahiyah Skolen 2010 Fælles mål for engelsk på AL SALAHIYAH SKOLEN Udarbejdet af engelsklærerne, skoleåret 2005-2006 Revideret i skoleåret 2010/2011 Indledning til fælles mål for engelsk Der er udarbejdet fælles mål for faget

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål man kan nå inden for udvalgte fag, når man i skolen laver aktiviteter med Space Challenge.

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

At lære at skrive - hvad vil det sige?

At lære at skrive - hvad vil det sige? At lære at skrive - hvad vil det sige? Mange ting at lære Når man skriver, skal man have sin viden, sine erfaringer, tanker og følelser ned i de små tegn på papiret, så andre derefter kan få noget ud af

Læs mere

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Matematik Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer formulere sig skriftligt og mundtligt om matematiske påstande og spørgsmål og have blik for hvilke typer af svar, der kan forventes (tankegangskompetence) løse matematiske problemer

Læs mere

Fællesmål for faget dansk som fremmedsprog på Prins Henriks Skole Formål, slutmål, delmål og undervisningsplaner

Fællesmål for faget dansk som fremmedsprog på Prins Henriks Skole Formål, slutmål, delmål og undervisningsplaner Fællesmål for faget dansk som fremmedsprog på Prins Henriks Skole Formål, slutmål, delmål og undervisningsplaner INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING. Side 2 FORMÅL. Side 2 SLUTMÅL. Side 3 DELMÅL.. Side 4 TRINMÅL

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

ARBEJDSHÆFTE. øvelser og undersøgelser

ARBEJDSHÆFTE. øvelser og undersøgelser ARBEJDSHÆFTE øvelser og undersøgelser Global lykke om rigdom i fattige lande Peter Bejder & Kaare Øster I n d h o l d Layout: Søren Kirkemann På www.globallykke.dk er der supplerende materiale samt gratis

Læs mere

Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle.

Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle. Dansk Målene med arbejdet i dansk er forventninger til et tilstræbt niveau og altid individuelle. Formålet for danskundervisningen på Mina Hindholm Efterskole: At styrke elevernes lyst til at indgå i skriftsprogligt

Læs mere

Årsplan for matematik i 3. klasse

Årsplan for matematik i 3. klasse www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for matematik i 3. klasse Mål Eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik

Læs mere

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for 2.kl, dansk 2011-2012 Udarbejdet af Jesper Jørgensen, Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33 Ryste sammen uge Introdag fredag! Lære at bruge pc erne

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 Engelsk. De centrale kundskabs- og færdighedsområder 1. Kommunikative

Læs mere

Denne side er blevet lavet for at imødegå de ministerielle krav til beskrivelse af vores faglige

Denne side er blevet lavet for at imødegå de ministerielle krav til beskrivelse af vores faglige Denne side er blevet lavet for at imødegå de ministerielle krav til beskrivelse af vores faglige aktiviteter igennem skoleforløbet på Gribskov Skole fra hold 1 til hold 4. På Gribskov Skole skal børnene

Læs mere

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv Et undervisningsforløb af Sophie Holm Strøm Arkitektur TITEL PÅ FORLØB Indhold/tekster/materiale At have en have (intro til billedkunst)

Læs mere

Avnø udeskole og science

Avnø udeskole og science www.nts-centeret.dk Avnø Avnø Avnø udeskole og science Hvad kan uderummet gøre for naturfagene?... og hvordan kan udeskolelærere bruge NTS centrene? 12.4.2011 Nationalt center for undervisning i natur,

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Lærervejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes, når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Resumé af Forsoningens dilemma

Resumé af Forsoningens dilemma 1 Resumé af Forsoningens dilemma Vil du kunne tilgive den, der har gjort dig ondt? Mbosa er offer for rebellernes brutalitet. Jonathan er tidligere rebel. De skal nu mødes ansigt til ansigt for første

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse)

Matematik. Trinmål 2. Nordvestskolen 2006 Forord. Trinmål 2 (4. 6. klasse) Matematik Trinmål 2 Nordvestskolen 2006 Forord Forord For at sikre kvaliteten og fagligheden i folkeskolen har Undervisningsministeriet udarbejdet faghæfter til samtlige fag i folkeskolen med bindende

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INNOVATIONSSKOLEN UEA-ORIENTERING m.fl.

LÆRERVEJLEDNING INNOVATIONSSKOLEN UEA-ORIENTERING m.fl. LÆRERVEJLEDNING INNOVATIONSSKOLEN -ORIENTERING m.fl. Intro Opbygning og brug Ekstramateriale Fagene - fælles mål/trinmål for fagene Intro Tænk kreativt, tænk anderledes, vær innovativ. Temaet Innovationsskolen

Læs mere

Bilag 1a. Cpr.nr. Ikke. Samlet indstilling uddannelsesparat. uddannelsesparat

Bilag 1a. Cpr.nr. Ikke. Samlet indstilling uddannelsesparat. uddannelsesparat 1 Bilag 1a Dansk: den obligatoriske optagelsesprøve Prøvegrundlag: en tekst af max 1 normalsides omfang. Teksttyperne kan være prosa, lyrik eller sagprosa. Læse sikkert og hurtigt med forståelse og indlevelse

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk

Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk Øresunds Internationale Skole læseplan for matematik. Formål for faget matematik Formålet med

Læs mere

der genkendelighed. Tilføj evt. et Rwanda-foto og et Kiribati-foto i mindre format [du vælger blandt de fremsendte, Søren, hvis der er plads]

der genkendelighed. Tilføj evt. et Rwanda-foto og et Kiribati-foto i mindre format [du vælger blandt de fremsendte, Søren, hvis der er plads] GLOBAL HVERDAG Form og tekst forside: multilateral Der genbruges elementer fra åbningssiden fra bistand www.globalhverdag.dk, så der genkendelighed. Tilføj evt. et Rwanda-foto og et Kiribati-foto i mindre

Læs mere

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse.

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse. Film: Formål: Målgruppe: Fag: Lektioner: Form: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver tynd? At eleverne får fokus på indre kvaliteter frem for ydre omstændigheder. At eleverne får fokus på egne samt klassens styrker

Læs mere

Forslag til årsplan for 5. klasse, engelsk Udarbejdet af pædagogiske konsulenter Helle Egekov og Signe Schmidt Rye

Forslag til årsplan for 5. klasse, engelsk Udarbejdet af pædagogiske konsulenter Helle Egekov og Signe Schmidt Rye Forslag til årsplan for 5. klasse, engelsk Udarbejdet af pædagogiske konsulenter Helle Egekov og Signe Schmidt Rye I skoleåret XXXX vil klassen løbende arbejde med nedenstående emner. Perioderne for de

Læs mere

Fælles overordnet grundlag for undervisningen i alle naturfagene på Davidskolen

Fælles overordnet grundlag for undervisningen i alle naturfagene på Davidskolen Fælles overordnet grundlag for undervisningen i alle naturfagene på Davidskolen Undervisningen tager udgangspunkt i, at naturen er skabt og opretholdt af Gud, og den tager sigte på at stimulere elevernes

Læs mere

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag

Thyregod Skole. Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013. Bundne prøvefag Thyregod Skole Folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse 2013 Bundne prøvefag Dansk: Prøven er skriftlig og mundtlig. Læsning og retskrivning Ved den skriftlige del af prøven må der anvendes trykte og elektroniske

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Lille Vildmose Naturskole

Lille Vildmose Naturskole UNDERVISNINGEN PÅ LILLE VILDMOSE NATURSKOLE TAGER SIT AFSÆT I FÆLLES MÅL NATUR OG TEKNIK, MELLEMTRIN, 2009, FAGHÆFTE 13 Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Skoleskema for 5.-6.C

Skoleskema for 5.-6.C Skoleskema for 5.-6.C Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 08.15-09.00 EL ENGELSK LT/ST BIBLIO 09.00-09.45 EL MUSIK 10.05-10.50 EL ENGELSK CH IDR IDDR EL 10.50-11.35 LT /ST DANSK EL KRIST. CH IDR IDDR

Læs mere

Formål for faget tysk

Formål for faget tysk Formål for faget tysk Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

De enkelte tværfaglige opgaver, hvad skal du huske?: Materialer: Saks, lim, karton minimum A3, diverse aviser og blade.

De enkelte tværfaglige opgaver, hvad skal du huske?: Materialer: Saks, lim, karton minimum A3, diverse aviser og blade. Udskolingen Tværfaglige opgaver Generelt: Idet opgaverne er tværfaglige har de bredt appel. De arbejder med alle fyrværkeri rådene. Opgaverne har generelt fokus på refleksion, perspektiverende tankevirksomhed,

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Engelsk på Eggeslevmagle Skole

Engelsk på Eggeslevmagle Skole Engelsk på Eggeslevmagle Skole Fra skoleåret 2012/13 undervises elever i faget engelsk også på 1.og 2. klassetrin. Indholdsfortegnelse Engelsk på Eggeslevmagle Skole... 3 Formål for faget engelsk (www.uvm.dk)...

Læs mere

International dimension. Sct. Hans Skole

International dimension. Sct. Hans Skole International dimension Sct. Hans Skole Fælles for skolen International uge International dimension i fagene, i årsplaner, på dagsordener Internationalt udvalg Klasseprojekter BHKL i kontakt med Wales

Læs mere

Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære.

Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære. Mit Billede Mit Navn Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt på skolen, blandt kammerater og senere hen i livet. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære. Ud fra

Læs mere

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225

Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Lærervejledning Foto: http://www.colourbox.com/vector/cute- anime- style- girl- vector- 4248225 Fag: Dansk, billedkunst Emne: Manga, berettermodel, fortælleteknik, tegneseriens virkemidler, billedkomposition,

Læs mere

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Formål for faget matematik: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører

Læs mere

GLOBALE KOMPOSITIONER

GLOBALE KOMPOSITIONER www.verdensmusikbanken.dk GOBAE KOMPOSITIONE GOBAE KOMPOSITIONE Musiker og komponist une Thorsteinsson rejste i 2011 rundt i verden i 6 mdr. for at komponere, indspille, og producere musik og musikvideoer

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere