Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF"

Transkript

1 67 Nationalbankens finansielle mellemværender med Den Internationale Valutafond, IMF Thomas Krabbe Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Efter en årrække med faldende udlån har den økonomiske krise ført til en kraftig vækst i Den Internationale Valutafonds, IMFs, tilsagn om nyudlån, jf. figur. For at sikre tilstrækkelige udlånsresurser har det internationale samfund i løbet af 2009 taget en række initiativer med henblik på at tilføre fonden yderligere midler. Danmark medvirker som medlem af IMF til denne tilførsel. Da det er Nationalbankens opgave at varetage Danmarks finansielle mellemværender med IMF, påvirker disse initiativer Nationalbankens balance og valutareserven. Nationalbanken har i 2009 indgået en låneaftale med IMF på,95 mia.euro (4,5 mia.kr.) og givet tilsagn om yderligere midler på, mia.euro (8, mia.kr.). Nationalbanken har endvidere givet tilsagn om udlån af 200 mio.sdr (,6 mia.kr.) til brug for IMFs udlån til lavindkomstlande. Derudover har Nationalbanken gennem SDR-systemet modtaget,4 mia.sdr (,2 mia.kr.), som indgår i valutareserven. Disse ordninger giver overordnet set IMF øgede trækningsrettigheder i Nationalbanken. Såfremt IMF trækker på ordningerne, påvirker det sammensætningen af valutareserven, idet hård valuta veksles mod fordringer på IMF. Derimod er valutareservens størrelse uændret. I denne artikel beskrives IMFs forskellige udlånsordninger, og hvorledes de finansieres af medlemslandene. Dernæst beskrives, hvordan mellemværenderne påvirker Nationalbanken og valutareserven. Artiklen afsluttes med en gennemgang af Nationalbankens risikostyring af mellemværenderne med IMF. SDR (Special Drawing Rights) er IMFs regnskabsenhed. SDR er sammensat af en kurv af valutaer, der p.t. udgøres af dollar, euro, yen og pund. Der er i artiklen anvendt en SDR-kurs på 799,90 kr. pr. 00 SDR, svarende til kursen pr. 30. oktober Der henvises til boks 2 på side 76 for en nærmere beskrivelse af sammensætningen af SDR.

2 68 IMFs TILSAGN OM NYUDLÅN Figur Mia.SDR Anm.: Opgjort efter finansår. Fx dækker tallet for 2009 perioden fra. maj 2008 til 30. april Kilde: IMF, Annual Report, diverse årgange. IMFs ROLLE IMF er en international organisation bestående af 86 medlemslande. Fonden blev stiftet i 945 og har bl.a. til formål at fremme økonomisk vækst og stabilitet. En stor del af IMFs arbejde består i at overvåge og analysere medlemslandenes økonomier. På baggrund af disse analyser ydes råd og vejledning vedrørende hensigtsmæssig økonomisk politik (surveillance). IMF yder også teknisk assistance til medlemslande. Assistancen kan eksempelvis bestå i uddannelse af embedsfolk eller hjælp til opbygning af institutioner i økonomien. IMF har desuden en række finansielle opgaver. Den primære opgave er at yde lån til medlemslande med betalingsbalanceproblemer. Låneadgangen kan enten ydes forebyggende i et forsøg på at forhindre betalingsbalancekriser, eller ydes "helbredende" for at give et land bedre mulighed for at håndtere en sådan krise, hvis den allerede er opstået. IMFs normale lån med henblik på betalingsbalancestøtte, de såkaldte Stand-By Arrangements, kan opnås ved henvendelse fra medlemslandet til IMF. Lånene forudsætter normalt, at den økonomiske politik skal opfylde en række betingelser, og kræver derfor forhandlinger mellem landet og IMF. Lånebetingelserne har til formål at gøre låntagerlandet i stand til at genoprette økonomien og dermed gøre det muligt for landet at betale IMF tilbage.

3 69 IMFs STØRSTE LÅNEARRANGEMENTER Figur 2 Mia.SDR Mexico* Polen* Rumænien Ukraine Ungarn Pakistan Colombia* I alt Låneramme Samlet træk på lån Anm.: * angiver FCL-låneprogram. Tallene er opgjort pr. 3. oktober Kilde: IMF. I 2009 introducerede IMF den såkaldte Flexible Credit Line, FCL, facilitet. Den giver mulighed for at yde forebyggende låneadgang til medlemslande med en sund økonomisk politik uden at knytte yderligere lånebetingelser til. Faciliteten er en forsikring mod forværring af betalingsbalancen. Figur 2 viser en oversigt over IMFs største lånearrangementer og trækket herpå. Ved udgangen af oktober 2009 var der givet lånetilsagn til betalingsbalancestøtte på i alt 06 mia.sdr, bl.a. til en række central- og østeuropæiske lande. Af den samlede udlånsramme udgør de tre FCLprogrammer omtrent halvdelen. De øvrige låneprogrammer med tilknyttede lånebetingelser udgør 54 mia.sdr, hvoraf 28 mia.sdr er udbetalt. I takt med de forbedrede økonomiske udsigter i den seneste tid er efterspørgslen efter nye lån hos IMF imidlertid aftaget, og IMFs udestående lånetilsagn er stabiliseret omkring 06 mia.sdr. IMFs tilsagn om nyudlån i 200 forventes således ikke at blive lige så højt som i Fælles for IMFs lån til betalingsbalancestøtte (i det følgende benævnt IMFs almindelige udlån) er, at de i sidste ende finansieres af IMFs øvrige medlemmer, herunder Nationalbanken. Det beskrives nærmere i det følgende afsnit. En anden finansiel opgave er administration af SDR-systemet, der giver medlemslandene adgang til international valutalikviditet. IMF skaber et internationalt valutareserveaktiv ved tildeling af SDR, som kan omveks- Se Christensen (2009) for en nærmere beskrivelse af krisens påvirkning af Østeuropa.

4 70 les til hård valuta fra medlemslande med en stærk betalingsbalancestilling. Systemet har før 2009 ikke spillet en nævneværdig rolle, men i kraft af IMFs beslutning om at tildele medlemslandene 83 mia.sdr kan det ikke udelukkes, at det fremover vil få større betydning. Systemet er beskrevet nærmere nedenfor. Endelig yder IMF specielle lån på lempelige vilkår til lavindkomstlande med henblik på at hjælpe dem ud af fattigdom. Lånene ydes med lav eller ingen rente og finansieres hovedsageligt af frivillige, bilaterale bidrag fra IMFs medlemslande. Lånene administreres som en separat fond. Ved udgangen af oktober 2009 havde IMF givet lån på lempelige vilkår til 29 lande for i alt 3 mia.sdr. FINANSIERINGEN AF IMFs ALMINDELIGE UDLÅN IMFs almindelige udlån bygger på et byttesystem. Når et land trækker på IMFs resurser, indbetaler det låntagende land egen valuta til IMF i bytte for hård valuta, som IMF erhverver hos et andet medlemsland. Hård valuta er defineret som en let omsættelig valuta fra et land med en sund økonomi og stærk betalingsbalancestilling, fx dollar, euro eller kroner. Ved långivning får det land, som stiller hård valuta til rådighed, et tilgodehavende i IMF. Tilgodehavendet bliver forrentet med SDR-renten fratrukket et fradrag. Tilsvarende bliver lån fra IMF forrentet med SDRrenten tillagt et tillæg. Rentemarginalen, som IMF tjener på at formidle udlån fra kreditor- til debitorlande, går dels til at finansiere IMFs drift, dels til at opbygge reserver til at modstå kredittab. Kvoten Udlån til medlemslande i økonomiske vanskeligheder finansieres hovedsageligt af kvoterne. Kvoterne er medlemslandenes medlemsbidrag og udgør størstedelen af IMFs finansiering. Hvert medlemsland er tildelt en kvote, der afspejler landets relative størrelse i verdensøkonomien. Kvoten bestemmer et lands stemmeandel i IMF, bidrag til IMFs udlånsaktiviteter og adgang til økonomisk assistance fra IMF. Derudover er kvoten afgørende for den mængde SDR, som landet bliver tildelt ved deltagelse i SDR-systemet. Hvert land indbetaler i udgangspunktet en fjerdedel af kvoten til IMF i hård valuta og stiller de resterende tre fjerdedele til rådighed for IMF i egen valuta på en konto. Hvis IMF får behov for valuta i forbindelse med sine almindelige udlån, kan IMF trække valuta på et medlemsland mod at få nedskrevet tilgodehavendet på sin konto med et tilsvarende beløb. Se Bohn-Jespersen (2008) for en beskrivelse af IMFs indtægtsreform fra 2008.

5 7 DANMARKS KVOTE OG RESERVESTILLING SIDEN 984 Figur 3 Mio.SDR Kvoten IMFs tilgodehavende Reservestillingen Kilde: IMF. Omvendt kan IMF tilbagebetale valuta til et medlemsland og få opskrevet sin konto med et tilsvarende beløb. Da IMF kun kan trække valuta på et medlemsland, hvis fonden stadig har et tilgodehavende stående på sin konto, udgør kvoten det maksimale træk, som IMF kan foretage på et land. Forskellen på et medlemslands kvote og IMFs tilgodehavende kaldes medlemslandets reservestilling. Reservestillingen er et aktiv for medlemslandet, idet den udtrykker landets nettofordring på IMF. Pr. 3. oktober 2009 var Danmarks kvote.642,8 mio.sdr (3, mia.kr.) og IMFs tilgodehavende.286,3 mio.sdr (0,3 mia.kr.). Reservestillingen udgjorde således 356,5 mio.sdr (2,9 mia.kr.), jf. figur 3. Danmarks kvote indbetales af Nationalbanken. Den del af kvoten, der indbetales i valuta (svarende til reservestillingen), tages fra valutareserven. Eftersom reservestillingen tæller med i valutareserven, påvirker transaktioner via kvoten ikke valutareservens størrelse, jf. boks. Det skyldes, at træk fra IMF på valutareserven modsvares af en tilsvarende stigning i reservestillingen. Tilsvarende vil en tilbagebetaling af valuta fra IMF modsvares af et fald i reservestillingen. IMF søger at sprede finansieringsbyrden af sine udlån på de medlemslande, som efter fondens vurdering har en tilstrækkeligt solid betalingsbalance og valutastilling. Hvert kvartal offentliggør IMF en oversigt over Et land kan bidrage med større beløb end kvoten, hvis landet deltager i én eller flere af IMFs frivillige låneordninger.

6 72 EKSEMPEL PÅ ET TRÆK VIA KVOTEN Boks Hvis IMF ønsker at trække mia.kr. i euro via kvoten, vil IMF anmode Nationalbanken om på en given dato at indbetale dette beløb på en given bankkonto. IMF vil samtidig anmode Nationalbanken om at debitere kontoen for IMFs tilgodehavende med mia.kr. De to transaktioner udføres samtidig på valørdagen. Efter transaktionerne vil Nationalbankens eurobeholdning være reduceret på bankens aktivside, og samtidig vil IMFs tilgodehavende i kroner være reduceret tilsvarende på passivsiden, jf. tabel. Transaktioner via kvoten vil dermed ikke ændre på størrelsen af valutareserven, idet faldet i eurobeholdningen modsvares af stigningen i reservestillingen, jf. tabel 2. ÆNDRINGER PÅ BALANCEN VED TRÆK AF MIA.KR. I EURO VIA KVOTEN Tabel Mia.kr. Aktiver Passiver Kvoten... 0 IMFs tilgodehavende... - Eurobeholdning... - ÆNDRINGER I VALUTARESERVEN VED TRÆK AF MIA.KR. I EURO VIA KVOTEN Tabel 2 Mia.kr. Kvoten... 0 Reservestillingen... Eurobeholdning... - Valutareserven, netto... 0 Se også Mogensen (2003). fondens planlagte træk via kvoterne. Ved udarbejdelsen af denne finansieringsplan tilstræbes en passende byrdefordeling blandt bidragerlandene over tid. I tilknytning hertil skønnes over behovet for ekstra finansiering via IMFs supplerende låneordninger. IMFs supplerende lånemuligheder Såfremt kvotemidlerne ikke er tilstrækkelige, har IMF mulighed for at låne supplerende kapital via en række frivillige arrangementer med medlemslandene. Hidtil har IMF haft to frivillige lånearrangementer: General Arrangements to Borrow, GAB, og New Arrangements to Borrow, NAB. GABordningen, der omfatter G0-landene, blev etableret i 962 og giver IMF adgang til at låne 7 mia.sdr. NAB-ordningen blev etableret i 997 i forbindelse med Asien-krisen for at supplere GAB. De to lånearrangementer består af en række stående låneaftaler mellem IMF og 26 frivillige medlemslande og institutioner. IMF kan låne op til 34 mia.sdr under de to ordninger, hvis det er nødvendigt at supplere

7 73 kvotemidlerne for at undgå international monetær ustabilitet. Danmark har deltaget i NAB siden begyndelsen i 997 med et lånetilsagn på 367 mio.sdr (2,9 mia.kr.). Den økonomiske krise har ført til en stigende efterspørgsel efter lån i IMF. For at sikre tilstrækkelige udlånsresurser har det internationale samfund i regi af G20 derfor besluttet at tilføre IMF yderligere midler. På kort sigt får IMF adgang til 250 mia.dollar i form af bilaterale lån fra medlemslandene. På lidt længere sigt skal NAB udvides til op mod 600 mia.dollar, bl.a. ved at optage nye medlemslande i faciliteten. På den baggrund har EU-landene besluttet at give tilsagn om bidrag for i alt 75 mia.euro i bilaterale lånefaciliteter og yderligere 50 mia.euro i forbindelse med en ny, udvidet NAB. Samlet set er der annonceret tilsagn om ekstra udlånsresurser for godt 500 mia.dollar, jf. tabel 3. Figur 4 tydeliggør nødvendigheden af likviditetstilførslen til IMF. Fra at have haft en meget høj udlånskapacitet i perioden blev IMFs udlånskapacitet kraftigt reduceret i slutningen af 2008 og første halvdel af Uden yderligere tilførsel ville IMF i september have haft en udlånskapacitet på blot 29 mia.sdr. Med de indgåede låneaftaler er IMF sikret en fortsat rigelig udlånskapacitet. Nationalbanken indgik i november 2009, som led i Danmarks bidrag til det fælles EU-tilsagn, en bilateral låneaftale på,95 mia.euro (4,5 mia.kr.) med IMF. Kort efter indgåelsen trak IMF 57 mio.sdr (0,5 mia.kr.) på låneaftalen. Låneaftalen vil på sigt blive overført til en udvidet NAB-aftale, når denne træder i kraft. Danmarks andel af den nye NAB-aftale forventes OPFØLGNING PÅ G20-TILSAGN OM RESURSETILFØRSEL TIL IMF Tabel 3 Mia.dollar Nyt tilsagn Udvidet NAB EU... 75,0 200,0 USA... 00,0 0,6 Japan... 00,0 05,6 Kina... 5,3 5,3 Schweiz... 0,0 2,5 Canada... 0,0 2,2 Korea... 0,0 0,5 Brasilien... 0,0 0,0 Indien... 0,0 0,0 Rusland... 0,0 0,0 Australien... 5,7 7,0 Norge... 4,8 5,4 Andre lande... 3, 9,2 I alt ,9 554,3 Anm.: Beløb er opgjort ved valutakurser den 24. november Kilde: IMF.

8 74 IMFs UDLÅNSKAPACITET Figur 4 Mia. SDR apr 09 Udlånskapacitet Udlånskapacitet ekskl. låneaftaler sep 09 Anm.: IMF opgør sin etårige udlånskapacitet, den såkaldte one-year Forward Commitment Capacity, ved en oversigt over brugbare (stærke) valutaer fratrukket allerede givne tilsagn plus midler under aktiverede låneaftaler samt planlagte tilbagebetalinger inden for det kommende år. Beløbet inkluderer ikke de 34 mia.sdr, der er til rådighed under NAB-aftalen fra 997, da denne låneaftale p.t. ikke er aktiveret. Kilde: IMF. samlet set øget til lidt over 5 mia.dollar (25,4 mia.kr.). Den nye aftale mangler dog fortsat at blive forhandlet på plads. Krisen har også accelereret behovet for at vurdere IMFs langsigtede resursebehov, hvilket er blandt årsagerne til, at den 4. kvoterevision i IMF er fremrykket til januar 20. Eventuelle træk via de særlige låneordninger vil blive benyttet til at finansiere de samme lån, som finansieres via kvotemidlerne. Lånene er således dækket af IMFs reserver og aftaler til dækning af tab. Træk via de særlige låneordninger påvirker ikke valutareservens størrelse. Som det er tilfældet med kvoten, vil Nationalbanken finansiere træk via de særlige låneordninger ved at tage midlerne fra valutareserven. Nationalbanken vil imidlertid få en tilsvarende fordring på IMF, der medregnes i valutareserven. IMFs UDLÅN TIL LAVINDKOMSTLANDE IMF har en række forskellige lånefaciliteter rettet imod lavindkomstlande. Lånene har til hensigt at hjælpe landene ud af fattigdom eller håndtere naturkatastrofer. Lånene gives med en lav eller slet ingen rente. Finansieringen af lånene holdes adskilt fra IMFs almindelige resurser i særlige fonde benævnt Trust Accounts. Rentesubsidiet finansieres pri-

9 75 mært over bilaterale bistandsmidler fra medlemslandene, og udlånsmidlerne stilles til rådighed for disse Trust Accounts gennem lån fra medlemslandene. Fra Danmark har Danida tidligere ydet bidrag til subsidiemidler (til lån på særligt lave renter) eller gældsslettelse. Herudover har Nationalbanken, med garanti fra den danske stat, fra 2000 til 2006 udlånt 00 mio.sdr (0,8 mia.kr.) til IMFs udlånsmidler i den såkaldte Poverty Reduction and Growth Facility, PRGF. Dette udlån blev anvendt til finansiering af udlån til lavindkomstlande og blev tilbagebetalt i forbindelse med det multilaterale gældslettelsesinitiativ i I juli 2009 vedtog IMFs bestyrelse en reform af udlånsfaciliteterne til lavindkomstlande. Som et led i denne reform bliver der oprettet en ny fond, Poverty Reduction and Growth Trust, PRGT, der har til formål at finansiere og "huse" alle IMFs udlån på lempelige vilkår. Denne fond, der afløser PRGF, skal fortsat være økonomisk uafhængig af IMFs øvrige organisation og finansieres ved bilaterale indskud fra donorlande. PRGT vil fortsat indeholde separate kasser til udlåns- og subsidiemidler. Subsidiemidlerne anvendes til at give lavere rente til låntagerlandene og skal finansieres ved indskud af IMFs egne midler og bidrag fra donorlandene. Danmark ventes også at bidrage til PRGT med subsidiebidrag finansieret af bistandsmidlerne og bidrag til udlånsmidler finansieret af Nationalbanken. Lånetilsagnet fra Nationalbanken bliver på omkring 200 mio.sdr (,6 mia.kr.) og vil være garanteret af den danske stat. Statsgarantien skyldes, at kreditrisikoen på disse udlån er højere end på IMFs almindelige udlån, samt at eventuelle kredittab ikke er omfattet af IMFs almindelige reserver, men skal dækkes af PRGTs egne reserver. Som det er tilfældet med kvoten og de særlige låneordninger, vil Nationalbanken finansiere lånet til PRGT ved at tage midlerne fra valutareserven. Lånet vil dog ikke påvirke valutareservens størrelse, da Nationalbanken vil få en tilsvarende fordring på PRGT, der medregnes i valutareserven. SDR-SYSTEMET Som led i det internationale samfunds respons på den økonomiske krise besluttede IMF, efter anmodning fra G20-topmødet i London i april 2009, at tildele medlemslandene SDR for 29 mia.dollar. Mængden af tildelte SDR er som følge deraf steget fra 2,4 mia.sdr til 204, mia.sdr i august og september En mindre del af denne tildeling (34 mia.dollar) var effektuering af en beslutning fra 997 om at tildele SDR til medlemslande, der var blevet medlem af IMF efter 98, og derfor aldrig var blevet tildelt SDR.

10 76 SDR er et centralt begreb inden for IMF. SDR er dels en regnskabsenhed, som IMF benytter internt og over for sine medlemslande, jf. boks 2, dels et aktiv, der kan bruges som betalingsmiddel inden for IMF. SPECIAL DRAWING RIGHTS, SDR Boks 2 Special Drawing Rights, SDR, blev skabt i 969 med det formål at øge den internationale reservelikviditet og dermed understøtte Bretton Woods-fastkurssystemet. SDR blev oprindeligt værdifastsat i forhold til guld, da Bretton Woods-systemet i sidste ende var bundet op på dollarens indløselighed i guld. Efter Bretton Woodssystemets sammenbrud blev sammensætningen af SDR ændret til en kurv af valutaer. I dag er SDR sammensat af dollar, euro, yen og pund. Sammensætning af denne kurv vurderes hvert femte år, senest i november Vægtningen af valutaerne er baseret på værdien af eksport af varer og tjenesteydelser samt internationalt holdte valutareserver i de respektive valutaer. I den aktuelle sammensætning består SDR af 0,4 euro, 8,4 yen, 0,0903 pund og 0,632 dollar. Markedsvalutakursen af SDR beregnes på baggrund af markedsvalutakursen af disse fire valutaer over for dollar. Pr. 30. oktober 2009 svarede 00 SDR til 799,90 kr., jf. figur 5. SDR-renten fastsættes ugentligt og er baseret på et vægtet gennemsnit af repræsentative pengemarkedsrenter i de valutaer, der udgør SDR-kurven. SDR-renten danner grundlaget for den rente, der afkræves på IMFs normale udlån, renten der betales eller afkræves af forskellen mellem SDR-tildelingen og beholdning, og renten der betales på en del af medlemslandenes kvotemidler. Pr. 30. oktober 2009 var SDR-renten 0,27 pct. SDR fungerer også som IMFs regnskabsenhed. IMFs finansielle balance og regnskab opgøres således i SDR. Derudover er IMFs finansielle mellemværender med medlemslandene, fx kvoten og de særlige låneordninger, også opgjort i SDR. SDR-KURSEN OG SDR-RENTEN SIDEN 984 Figur 5 Kroner pr. 00 SDR Pct SDR-kurs Kilde: IMF og Danmarks Nationalbank. SDR-rente (højre akse)

11 77 SDR kan beskrives som en potentiel fordring på hård valuta hos de andre deltagerlande i SDR-systemet. SDR er ikke en valuta, men kan for forståelsens skyld betragtes som en valuta, der kan bruges til at foretage betalinger eller omveksles til hård valuta inden for IMF. SDR skabes af IMF og tildeles medlemslande proportionalt i forhold til deres kvoter. SDR-systemet fungerer som en slags gensidig kassekredit, hvor et medlemsland kan skaffe sig hård reservevaluta ved at sælge (veksle) sin SDRbeholdning imod hård valuta hos medlemslande med en stærk betalingsbalance og god valutastilling, herunder Danmark. Hvis et land holder færre SDR end tildelt, betales der rente af forskellen. Tilsvarende vil en beholdning over tildelingen blive forrentet. SDR-systemet skaber international valutareservelikviditet for medlemslandene. Med SDR-tildelingen følger en forpligtelse (for lande med en stærk betalingsbalance) til at købe SDR op til det punkt, hvor et lands SDR-beholdning er tre gange landets tildeling. I praksis har systemet imidlertid fungeret ved frivillighed i mere end to årtier. En række lande, herunder Danmark, har indgået en frivillig aftale om at købe eller sælge valuta mod SDR. Nationalbanken er således med til at understøtte likviditeten i SDR-systemet, jf. figur 6. SDR-systemet har indtil 2009 haft en begrænset rolle, da den tildelte mængde af SDR har været lille set i forhold til verdensøkonomien. Derudover har størstedelen været allokeret til de avancerede økonomier, NATIONALBANKENS NETTOBEHOLDNING AF SDR SIDEN 984 Figur 6 Mia.kr. 2,0,5,0 0,5 0,0-0,5 -,0 -,5-2, Anm.: Figuren viser Nationalbankens nettobeholdning af SDR. Nettobeholdningen er beregnet som Nationalbankens faktiske beholdning af SDR fratrukket Nationalbankens akkumulerede tildeling af SDR. Kilde: IMF.

12 78 ÆNDRINGER PÅ NATIONALBANKENS BALANCE VED SDR-TILDELING I 2009 Tabel 4 Mia.SDR Aktiver Passiver Beholdning af SDR...,4 Modpost til tildelte SDR...,4 Anm.: Tabellen viser, hvorledes Nationalbankens tildeling på,4 mia.sdr i august og september påvirker Nationalbankens balance. som allerede har adgang til de internationale, finansielle markeder, og som derfor sjældent har behov for disse ekstra valutareserver. SDR-systemet kan dog komme til at spille en større rolle fremover. Den samlede SDR-tildeling er som nævnt forøget med 83 mia.sdr i 2009 som led i den internationale krisehåndtering. Heraf har lande med begrænsede reserver fået tildelt omtrent 20 pct. Det er uvist, i hvilket omfang disse SDR vil blive søgt ombyttet til hård reservevaluta, men potentielt udgør SDR en vigtig adgang til international likviditet for en række lavindkomstlande. Derudover er der blandt flere vækstøkonomier et ønske om at give en større rolle til SDR som international reservevaluta. Dette ønske skal ses i lyset af disse landes ønsker om øget repræsentation i det internationale monetære samarbejde. Nationalbankens andel af SDR-tildelingen udgjorde,4 mia.sdr (,2 mia.kr.), hvilket bragte Nationalbankens akkumulerede tildeling op på,5 mia.sdr (2,3 mia.kr.). Tildelingen påvirkede både aktiv- og passivsiden på Nationalbankens balance. Da SDR er en potentiel fordring på frit anvendelig valuta, er Nationalbankens beholdning af SDR et aktiv for banken. Men da SDR er "kunstigt" skabt og dermed også kan annulleres af IMF, er den akkumulerede tildeling et passiv for banken, jf. tabel 4. Samlet set påvirkes Nationalbankens egenkapital ikke ved en SDR-tildeling. Derimod påvirkes valutareservens størrelse. Det skyldes, at SDR er skabt med det formål at være et valutareserveaktiv, og at passivposten (modpost til tildelte SDR) pr. definition ikke medregnes i valutareserven. I forbindelse med den seneste tildeling i august og september 2009 voksede valutareserven med,4 mia.sdr, jf. tabel 5. Køb og salg af SDR påvirker hverken balancens eller valutareservens størrelse. Det skyldes, at ændringen i SDR-beholdningen modsvares af en tilsvarende ændring i beholdningen af hård valuta. Indtil videre fungerer SDR-systemet fortsat ved frivillighed, idet IMF har opnået tilstrækkeligt med frivillige aftaler om køb og salg af SDR.

13 79 ÆNDRINGER I NATIONALBANKENS VALUTARESERVE VED SDR-TILDELING I 2009 Tabel 5 Mia.SDR Beholdning af SDR...,4 Valutareserven, netto...,4 Anm.: Tabellen viser, hvorledes Nationalbankens tildeling på,4 mia.sdr i august og september påvirker Nationalbankens valutareserve. RISIKOSTYRING AF FINANSIELLE MELLEMVÆRENDER MED IMF Kvoten, de særlige låneordninger og SDR-systemet kan lidt forsimplet betragtes som en kassekredit for IMF i Nationalbanken. Nationalbanken har dermed en krediteksponering over for IMF. Når IMF trækker på kassekreditten, omlægges en del af valutareserven fra almindelige investeringer til fordringer på IMF. Dette påvirker Nationalbankens rente- og valutaeksponering, jf. Mogensen (2003). Valutarisiko I det tilfælde, hvor IMF hverken har trukket valuta via kvoten, SDRsystemet eller de særlige låneordninger, har Nationalbanken ikke nogen valutarisiko på mellemværenderne med IMF. Det skyldes, at kvoten og SDR-tildelingen, som er aktiver for Nationalbanken, er modsvaret af to passiver på bankens balance (IMFs trækningsret og Modpost til tildelte SDR). Passiverne reguleres med SDR-kursen og fungerer således som en afdækning imod kursudsving. Hvis IMF trækker på kvoten, de særlige låneordninger eller pålægger Nationalbanken at købe SDR, får banken en valutarisiko på mellemværenderne. Passiverne vil ikke længere modsvare aktiverne, og Nationalbanken får en nettofordring fastsat i SDR på IMF. Ved udgangen af oktober 2009 havde Nationalbanken således en valutaeksponering på 0,3 mia.sdr, jf. tabel 6. Da SDR er en kurv af euro, dollar, pund og yen, fås en eksponering over for disse valutaer. Dermed omlægges en del af bankens valutaeksponering fra eksempelvis euro (hvis IMF trækker euro) til disse fire valutaer, jf. boks 3. Nationalbanken styrer valutarisikoen ved at betragte fordringen i SDR som fire separate fordringer i de fire komponentvalutaer. Valutaeksponeringen omlægges herefter til euroeksponering ved hjælp af valutaterminsforretninger. Nationalbankens valutarisiko kan således holdes uændret. For en samlet beskrivelse af Nationalbankens risikostyring henvises til Danmarks Nationalbank (2003).

14 80 NATIONALBANKENS MELLEMVÆRENDER MED IMF PR. 3. OKTOBER 2009 Tabel 6 Mia.SDR Aktiver Passiver Kvoten...,6 IMFs tilgodehavende...,3 Beholdning af SDR...,5 Modpost til tildelte SDR i IMF...,5 NAB... 0 Bilaterale lån... 0 PRGT... 0 Nettofordring på IMF... 0,3 Anm.: Nettofordring på IMF i tabellen afviger fra tallet angivet i tabel på grund af afrunding. Renterisiko Nationalbanken modtager en rentebetaling af bankens nettofordring på IMF. Er nettofordringen negativ, betales en rente. Rentebetalinger knytter sig til SDR-renten, der fastsættes ugentligt som et vægtet gennemsnit af repræsentative 3-måneders pengemarkedsrenter i de fire komponentvalutaer, jf. boks 2. Nettofordringen er således variabelt forrentet og indebærer ikke nogen renterisiko. STYRING AF VALUTARISIKO VED TRÆK PÅ MIA.SDR VIA KVOTEN Boks 3 Hvis IMF trækker valuta via kvoten, vil det påvirke valutaeksponeringen i valutareserven. Nedenfor illustreres, hvorledes eksponeringen påvirkes ved et træk på mia.sdr i euro, samt hvorledes Nationalbanken håndterer den ændrede eksponering. I eksemplet antages det, at valutareserven er på 50 mia.euro. Trækket på mia.sdr vil reducere Nationalbankens eurobeholdning med, mia.euro, da betalingen til IMF foretages i euro, jf. tabel 7. Trækket vil dog modsvares af en stigning i reservestillingen på mia.sdr. Da mia.sdr svarer til 0,4 mia.euro, 0,6 mia.dollar, 0, mia.pund og 8,4 mia.yen, får banken en tilsvarende eksponering over for disse fire valutaer. Dollar-, pund- og yeneksponeringen kan omlægges til euro ved at sælge de 0,6 mia.dollar, 0, mia.pund og 8,4 mia.yen imod euro på termin. Således kan der opnås den samme valutaeksponering som før trækket fra IMF. STYRING AF VALUTARISIKO VED TRÆK PÅ MIA.SDR VIA KVOTEN Tabel 7 Mia. valuta Euro Dollar Pund Yen Valutareserven (før træk fra IMF)... 50,0 0,0 0,0 0,0 Træk via kvoten fra IMF... -, 0,0 0,0 0,0 Reservestillingen... 0,4 0,6 0, 8,4 Valutareserven (efter træk fra IMF)... 49,3 0,6 0, 8,4 Terminsforretninger... 0,7-0,6-0, -8,4 Valutareserven (efter terminsforretninger). 50,0 0,0 0,0 0,0 Anm.: SDR er en kurv af euro, dollar, pund og yen, jf. boks 2. mia.sdr svarer til 0,4 mia.euro, 0,6 mia.dollar, 0, mia.pund og 8,4 mia.yen. Ved omregning mellem valutaerne er brugt Nationalbankens officielle valutakurser pr. 30. oktober 2009.

15 8 Nationalbanken finansierer typisk træk ved at opsige korte pengemarkedsplaceringer. Tilsvarende placeres tilbagebetalt valuta fra IMF i korte pengemarkedsplaceringer. Da disse placeringer ikke indebærer nævneværdig renterisiko, er Nationalbankens renterisiko stort set uændret ved træk fra IMF. Kreditrisiko Krediteksponeringen over for IMF opgøres som fondens maksimale trækningsadgang i Nationalbanken. Ved opgørelse af krediteksponeringen skal der sondres mellem eksponering over for henholdsvis General Department, SDR Department og PRGT. De tre enheder er økonomisk uafhængige, og midler i én enhed må ikke benyttes til at inddække forpligtelser i en anden. Eksponeringen over for General Department udgøres af Nationalbankens bidrag til IMFs almindelige udlån. Dette beløber sig til 3,8 mia.sdr (30,5 mia.kr.), jf. tabel 8. Eksponeringen over for SDR Department opgøres som to gange Danmarks SDR-tildeling, da Nationalbanken er forpligtet til at købe op til to gange den tildelte mængde SDR. Denne eksponering er 3, mia.sdr (24,4 mia.kr.). Eksponeringen over for PRGT udgøres i princippet af bankens lånetilsagn over for PRGT. Lånetilsagnet er for indeværende nul, men forventes at blive på 200 mio.sdr (,6 mia.kr.). Da lånetilsagnet vil være garanteret af den danske stat, vil Nationalbankens krediteksponering over for PRGT imidlertid være nul. Nationalbanken har en betydelig krediteksponering over for IMF. IMFs kreditværdighed er imidlertid meget høj, hvorfor kreditrisikoen vurderes særdeles lav. IMF råder bl.a. over betydelige reserver, der kan dække eventuelle tab på udlån. Det er aldrig sket, at et land har oplevet kredittab på IMF. Samlet set vurderes Nationalbankens kreditrisiko derfor meget lav. NATIONALBANKENS KREDITEKSPONERING PR. 30. NOVEMBER 2009 Tabel 8 Mia.SDR Mia.kr. General Department Kvoten...,6 3, NAB... 0,4 2,9 Bilaterale lån...,8 4,5 SDR Department Forpligtelse til at købe SDR... 3, 24,4 Poverty Reduction and Growth Trust, PRGT - - Krediteksponering i alt... 6,9 54,9

16 82 Det er som beskrevet ovenfor en af Nationalbankens opgaver at yde lån til IMF. Det er vigtigt at pointere, at Nationalbanken ikke har nogen krediteksponering over for de medlemslande, som IMF låner ud til. Eventuelle tab på udlån dækkes af IMFs reserver, og kun i det tilfælde, at de ikke slår til, risikerer Nationalbanken at lide tab. LITTERATUR Danmarks Nationalbank (2003), Finansiel styring i Danmarks Nationalbank. Bohn-Jespersen, Helene Kronholm (2008), IMF under forandring, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Christensen, Jakob Ekholdt (2009), Finanskrisen og Østeuropa, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal. IMF (200), Financial Organization and Operations of the IMF. IMF (2007), International Monetary Fund handbook: Its functions, policies and operations. Mogensen, Louise (2003), IMF og Nationalbankens balance, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal.

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 11.

DANMARKS NATIONALBANK 11. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 11. MAJ 2017 NR. 7 Danmark bidrager til et stærkt IMF Et velfungerende IMF er i Danmarks interesse Danmark har givet nye lånetilsagn til IMF Lave risici forbundet med udlån

Læs mere

IMF's kvote- og styrelsesreform 2010

IMF's kvote- og styrelsesreform 2010 121 IMF's kvote- og styrelsesreform 2010 Helene Kronholm Bohn-Jespersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Efter politisk enighed på mødet blandt G20-gruppens centralbankchefer og finansministre

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA

#4 februar 2012. Dansk eksportudvikling ØKONOMISK TEMA #4 februar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk eksportudvikling Efter en høj vækst igennem 2010 faldt vareeksporten igennem store dele af 2011. Niveauet for den danske vareeksport i 2011 var dog 11,4 pct. højere

Læs mere

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012.

Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. Aktstykke nr. 49 Folketinget 2012-13 49 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 4. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Vækstfondens adgang

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

ECB Månedsoversigt November 2013

ECB Månedsoversigt November 2013 LEDER På mødet den 7. november traf Styrelsesrådet en række beslutninger om 's officielle renter, orienteringen om den fremtidige renteudvikling og likviditetstilførslen. For det første besluttede Styrelsesrådet

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

INDVANDRERE KAN BLIVE EN STOR ØKONOMISK GEVINST

INDVANDRERE KAN BLIVE EN STOR ØKONOMISK GEVINST 17. april 2002 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: INDVANDRERE KAN BLIVE EN STOR ØKONOMISK GEVINST Potentialet for den offentlige sektors økonomi ved indvandrere er stor. Kommer indvandrere samt deres efterkommere

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Cand.polit. Jeppe Christiansen er adm. direktør i Maj Invest. Han har tidligere været direktør i LD og før det, direktør i Danske

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS Det danske private forbrug pr. indbygger ligger kun på en 17. plads i OECD, selvom vi er blandt verdens syv rigeste lande. Vores nationale

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Familiernes formue og gæld

Familiernes formue og gæld Kvartalsoversigt, 2. kvartal 212 - Del 1 39 Familiernes formue og gæld Af Asger Lau Andersen, Anders Møller Christensen og Nick Fabrin Nielsen, Økonomisk Afdeling, Sigrid Alexandra Koob og Martin Oksbjerg,

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Den 29. april 2009 meddelte Finansiel Stabilitet A/S (i det følgende Finansiel Stabilitet), at selskabet den 16. april 2009 havde

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Skat af negative renter

Skat af negative renter - 1 Skat af negative renter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har udarbejdet et udkast til et lovforslag om beskatningen af det særegne fænomen negative renter. Gennem de

Læs mere

Kommuninvest Kort Valuta 2008

Kommuninvest Kort Valuta 2008 Kommuninvest Kort Valuta 2008 Obligationen arrangeres af Nordea og udstedes af svenske Kommuninvest. Udstedelseskursen er 100. Obligationen har tegningsperiode fra 24. september til 12. oktober 2007. Investering

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Note 8. Den offentlige saldo

Note 8. Den offentlige saldo Samfundsbeskrivelse B Forår 1 Hold 3 Note 8. Den offentlige saldo 8.1 Motivation Offentlige saldo: Balancen som resulterer fra de offentlige udgifter og indtægter Offentlig saldo = offentlige indtægter

Læs mere

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. 18. december 2008 J.nr. 53-73 Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Den græske gæld er endnu engang til forhandling, når Euro-gruppen mødes den.maj. Grækenlands gæld er den højeste i EU, og i 1 skal Grækenland som en del af låneaftalen

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark Arbejdsdirektoratet November 2008 Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN DANSKE ARBEJDSLØSHEDSFORSIKRING...3 3. A-KASSERNE...4 4. HVORDAN BLIVER JEG MEDLEM AF EN

Læs mere

World Wide Views. Det danske borgermøde. Spørgeskema. September 2009

World Wide Views. Det danske borgermøde. Spørgeskema. September 2009 World Wide Views Det danske borgermøde September 2009 Spørgeskema Første tema-debat Klimaforandringerne og deres konsekvenser Det er forskelligt fra person til person, hvordan man ser på klimaforandringer,

Læs mere

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Med Solvens II forøges i mange tilfælde kapitalkravene til de europæiske forsikringsselskaber. Hensigten er blandt andet bedre forbrugerbeskyttelser,

Læs mere

Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet. 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune

Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet. 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune Bilag 1 til Kasse- og regnskabsregulativet 1 Finansiel strategi for Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse: Finansiel strategi...2 Formål...2 Overordnet risikoprofil...2 Etiske retningslinjer...2 Information

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad

Gældsudgifter i husholdninger med udløb af afdragsfrihed og høj belåningsgrad Et stigende antal husholdninger skal i perioden fra 2013 påbegynde afdrag på deres realkreditgæld eller omlægge til et nyt lån med afdragsfrihed. En omlægning af hele realkreditgælden til et nyt afdragsfrit

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem Dem og pengeinstituttet i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet, Ved modtagelse af beløb

Læs mere

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 3. KVARTAL JULI 2015 Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 Udsigt til global væ kst og positive afkastmuligheder. Græ kenland vil fortsat skabe usikkerhed. Udsigt til amerikansk renteforhøjelse Europæ

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering den 10. februar 2011, version 2 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 10. februar 2011 Side 1 af 10 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at

Læs mere

Indberettet til OMX The Nordic Stock Exchange via Company news Service den 29. august 2008.

Indberettet til OMX The Nordic Stock Exchange via Company news Service den 29. august 2008. Delårsrapport for perioden 1. januar - 30. juni 2008 Landic Property Bonds I A/S Indberettet til OMX The Nordic Stock Exchange via Company news Service den 29. august 2008. Resume: Tilfredsstillende halvårsresultat

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S

Lynettefællesskabet I/S Lynettefællesskabet I/S Bilag til pkt. 4 19. februar 2007 Lånepolitik Med henvisning til mødet 13. december 2006 har direktionen udarbejdet et udkast til en lånepolitik for Lynettefællesskabet. Udkast

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet.

Betingelser for overførsler til og fra udlandet. Herudover gælder vestjyskbanks almindelige forretningsbetingelser til enhver tid i kundeforholdet. 4.8.5 Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for overførsler til og fra udlandet 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og vestjyskbank i følgende situationer: Ved overførsel

Læs mere

WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne

WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne IP/04/622 Bruxelles, den 10. maj 2004 WTO-Doha-udviklingsdagsordenen: EU er parat til at gå endnu videre inden for de tre nøgleområder i forhandlingerne For at tilføre WTO-forhandlingerne under Doha-udviklingsdagsordenen

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11

Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT. 1. halvår 2005. GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 Fondsbørsmeddelelse 11/2005 12. august 2005 HALVÅRSRAPPORT 1. halvår 2005 GrønlandsBANKEN 1. HALVÅR 2005 1/11 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. halvår 1. halvår 2. kvartal 2. kvartal Året

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 577 Offentligt J.nr. 2011-318-0409 Dato: 22.06.2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 577 af 27. maj 2011.

Læs mere

Brancheanalyse Automobilforhandlere august 2011

Brancheanalyse Automobilforhandlere august 2011 FAQTUM brancheanalyse Brancheanalyse Automobilforhandlere august 211 FAQTUM Dansk virksomhedsvurdering ApS har beregnet udviklingen hos de danske automobilforhandlere for de seneste 5 år, for at se hvorledes

Læs mere

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE

BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE 25. november 2002 Af Jakob Legård Jakobsen BESKÆFTIGELSESEFFEKT AF HANDLEN MED DE NYE EU-LANDE De seneste 10 år er samhandlen med de kommende østeuropæiske EU-lande vokset fra omkring 11 mia. 2001-kroner

Læs mere

Overordnede regler for kommunens finansielle styring

Overordnede regler for kommunens finansielle styring Bilag 11 til "Principper for økonomistyring" Overordnede regler for kommunens finansielle styring Formål Kommunens finansielle strategi, som formuleret i dette dokument, betragtes som et arbejdsredskab

Læs mere

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne)

Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Analyse 2. juli 2012 Hvordan bliver indkomstfordelingen påvirket af reformskitsen (der ikke sænker overførslerne) Jonas Zielke Schaarup, Kraka Denne analyse viser, hvordan regeringens skatteudspil påvirker

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018 STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2018:18 21. december 2018 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 3. kvt. 2018 Resumé: Den offentlige finansielle nettogæld blev

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med et årligt rammebeløb på 300 mill.kr. til rentestøtte m.v.

Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med et årligt rammebeløb på 300 mill.kr. til rentestøtte m.v. i:\maj-2001\udv-a-05-01.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 7719 RESUMÈ 29. juni 2001 BLANDEDE EKSPORTKREDITTER: EN SUCCES Den danske ordning for blandede kreditter blev etableret i 1993 med

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 34

KonjunkturNYT - uge 34 KonjunkturNYT - uge 8. august. august Danmark Højere beskæftigelse og lavere ledighed i. kvartal ifølge AKU Fortsat stigning i forbrugertilliden i august Fald i detailomsætningen i juli, men stigning i

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Om håndtering af donationer

Om håndtering af donationer Om håndtering af donationer Januar 2011 Indhold 1 Indledning 3 2 Donationer under 1 mio.kr. 4 3 Donationer under 1 mio.kr. modtaget før 1. januar 2011 6 4 Donationer over 1 mio.kr. 7 5 Donationer og den

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer:

Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Betingelser for overførsler til og fra udlandet pr. 01.05.2015 1. Generelt Disse betingelser gælder mellem dig og Andelskassen Fælleskassen i følgende situationer: Ved overførsel af beløb til udlandet,

Læs mere

$SSHQGLNV,0)VÃUROOH. 1) Bordo, M. og James, H. (2000) "The International Monetary Fund: It s Present Role in Historical Perspective.

$SSHQGLNV,0)VÃUROOH. 1) Bordo, M. og James, H. (2000) The International Monetary Fund: It s Present Role in Historical Perspective. $SSHQGLNV,0)VÃUROOH,QGOHGQLQJ Den Internationale Valutafond (IMF) blev etableret i december 1945 for at skabe et samarbejde om det globale valutasystem. Som led i dette samarbejde er IMF s rolle at overvåge

Læs mere

INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 2015

INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 2015 3. MARTS 216 INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 21 FOR FØRSTE GANG I FEM ÅR STIGER LØNNEN MERE I DANMARK END I UDLANDET INDEN FOR FREMSTILLING I udlandet steg lønnen 1,9 pct. inden for fremstilling

Læs mere

Potentiale og konsekvenser for dansk landbrug ved omlægning til 2 pct. obligationslån

Potentiale og konsekvenser for dansk landbrug ved omlægning til 2 pct. obligationslån Potentiale og konsekvenser for dansk landbrug ved omlægning til 2 pct. obligationslån Baggrund og forudsætninger Formålet med dette notat er at vise konsekvenserne for heltidsbedrifternes gældsforhold,

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 17

KonjunkturNYT - uge 17 KonjunkturNYT - uge 7 3. april 7. april Danmark Mindre fald i bruttoledigheden i marts Stigning i husholdningernes bilkøb i marts Stort fald i antal nyregistrerede erhvervskøretøjer i marts Konjunkturbarometrene

Læs mere

Hermed fremsendes halvårsrapport for 1. halvår 2004 for Salling Bank A/S

Hermed fremsendes halvårsrapport for 1. halvår 2004 for Salling Bank A/S Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 17 København K Meddelelse nr. 7 Skive, den 4. august 24 Hermed fremsendes halvårsrapport for 1. halvår 24 for Salling Bank A/S Følgende hovedtræk karakteriserer halvårsrapporten:

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 9

KonjunkturNYT - uge 9 KonjunkturNYT - uge 9. februar 7. februar Danmark Fortsat fremgang i BNP i. kvartal Stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i december Betydelig stigning i konjunkturbarometret for detailhandlen, små udsving

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Danmark har vundet markedsandele

Danmark har vundet markedsandele Analysepapir 15. april 2013 Analysens hovedpointer Udviklingen i danske markedsandele peger i retningen af, at Danmark klarer sig godt i den internationale konkurrence. Mens markedsandelen i løbende priser

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk En Verden med 7 mia. mennesker Vi topper mellem 9 og 10 mia. (måske) Middelklassen

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

STEMME OG REPRÆSENTATION I IMF

STEMME OG REPRÆSENTATION I IMF STEMME OG REPRÆSENTATION I IMF Thomas Pihl Gade, Sune Malthe-Thagaard og Casper Ristorp Thomsen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Medlemslandenes stemmevægt i Den Internationale Valutafond,

Læs mere

Betingelser for overførsler til og fra udlandet

Betingelser for overførsler til og fra udlandet Betingelser for til og fra udlandet Gældende fra 26.05.2016 26.05.2016 03 Side 2/6 Disse betingelser gælder mellem dig og Lægernes Bank i følgende situationer: ved overførsel af beløb til udlandet ved

Læs mere

Ændring af balanceprincip til det overordnede balanceprincip vil også gælde øvrige realkreditobligationer udstedt af Nykredit.

Ændring af balanceprincip til det overordnede balanceprincip vil også gælde øvrige realkreditobligationer udstedt af Nykredit. Til Københavns Fondsbørs Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt for udbud af realkreditobligationer 7. februar 2007 16. august 2007 Nykredit Realkredit A/S offentliggør tillæg til prospekt

Læs mere

Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport for 2007.

Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport for 2007. OMX Den Nordiske Børs København Nikolaj Plads 6 1007 København K 8. august Fondsbørsmeddelelse nr. 16/ Lokalbanken i Nordsjællands rapport for Lokalbankens bestyrelse har i dag godkendt bankens halvårsrapport

Læs mere

Halvårsrapport for 1. halvår 2005

Halvårsrapport for 1. halvår 2005 Side 1 af 12 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 10. august 2005 Halvårsrapport for 2005 Regnskabet i mio. kr. 2005 2004 Hele 2004 Netto rente- og gebyrindtægter 250 213 426 Kursreguleringer

Læs mere

25. august 2011. 1. Baggrund

25. august 2011. 1. Baggrund 25. august 2011 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance om en række konsolideringsinitiativer

Læs mere

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget.

NOTAT. Økonomi- og Erhvervsministeriet har pr. 21. marts 2011 modtaget 33 høringssvar, hvoraf 8 har haft bemærkninger til forslaget. NOTAT 23. marts 2011 11/00060-20 /cni-dep Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ændring af Vækstfondens formål samt tilpasning af vækstkautionsordningen) 1. Indledning

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

MARKEDSNYT For svinekød

MARKEDSNYT For svinekød MARKEDSNYT For svinekød Markedsanalyser 6. oktober 2014 Uge 41 PRODUKTIONSSITUATIONEN Den forventede modtagelse af svin og søer på andelsslagterierne i denne uge, sammenlignet med sidste uge, er som følger:

Læs mere

periodemeddelelse 3. kvartal 2011 for Spar LoLLand

periodemeddelelse 3. kvartal 2011 for Spar LoLLand PERIODEMEDDELELSE 3. kvartal 2011 for Spar Lolland Indhold Indholdsfortegnelse Periodemeddelelse 30. september 2011 side 3 Resultatopgørelse for perioden 1. januar - 30. september 2011 side 7 Balance pr.

Læs mere

Siden krisen: Fem gode år for direktørerne

Siden krisen: Fem gode år for direktørerne Analyse 5. oktober 215 Siden krisen: Fem gode år for direktørerne I perioden siden finanskrisen er lønnen på direktionsgangene steget mere end på byggepladserne. Således er den gennemsnitlige direkte månedsløn

Læs mere

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport Bestyrelsen og direktionen for Danske Bank A/S 19. januar 2015 Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport for 2013 Finanstilsynet har foretaget en delvis 1 regnskabskontrol af Danske Bank A/S (Danske

Læs mere

Notat. Reformer af Den Internationale Valutafond (IMF) 3. december 2010

Notat. Reformer af Den Internationale Valutafond (IMF) 3. december 2010 Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 PØU alm. del Bilag 31 Offentligt Notat 3. december 2010 Reformer af Den Internationale Valutafond (IMF) IMF s bestyrelse er nået til enighed om en af IMF. Reformen

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere