VVM-redegørelse for havmøllepark ved Rødsand. Teknisk baggrundsrapport vedrørende fisk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VVM-redegørelse for havmøllepark ved Rødsand. Teknisk baggrundsrapport vedrørende fisk"

Transkript

1 VVM-redegørelse for havmøllepark ved Rødsand Teknisk baggrundsrapport vedrørende fisk

2 Udarbejdet for: SEAS Slagterivej Haslev Udarbejdet af: Bio/consult Johs. Ewalds Vej Åbyhøj Tekst: Rentegning: Redigering: Gustav Rasmussen Kirsten Nygaard Gitte Spanggaard Kirsten Engell-Sørensen Michael Bo Rasmussen Maks Klaustrup Projektleder: Simon B. Leonhard Fagansvarlig: Christian B. Hvidt

3 Bio/consult Side Indholdsfortegnelse Sammenfatning Indledning Formål og baggrund Mølleområdets placering Placering i forhold til internationale naturbeskyttelsesområder Beskrivelse af dybde- og bundforhold på det projekterede mølleområde Metoder Feltundersøgelser Forsøgsfiskeri i foråret Forsøgsfiskeri i efteråret Redskaberne Omfang Databehandling Statistiske analyser Poweranalyse Metodebetinget usikkerhed Kvalitetssikring Resultater Generelt Oversigt over fangster i forsøgsfiskeriet De enkelte arter Sild Brisling Tangsnarre Hvilling Torsk Kysttobis Plettet tobiskonge Ålekvabbe Alm. ulk Skrubbe Andre arter Bemærkninger til fangsterne Sammenligning af CPUE-værdier Faststående redskaber Trawl Diskussion Vurdering af usikkerheder og statistik Sammenligning af fiskebestanden i mølle- og referenceområdet Mølleområdets nuværende betydning for bestanden af fisk Forventede midlertidige følger for fiskefaunaen ved etablering af mølleparken Forventede permanente følger for fiskefaunaen ved etablering af mølleparken Direkte beslaglæggelse af bundareal SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev. Udarbejdet af: Kontrol: Godkendt: SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand KES/GR Dok. nr. CBH SBL rev.

4 Bio/consult Side Forventet reveffekt fra møllefundamenter Arter med forventet forringede levevilkår Arter med forventet forbedrede levevilkår Støj og elektromagnetiske felter Konsekvenser for fiskefaunaen af en ændret fiskerimæssig arealanvendelse Usikre eller neutrale effekter Konklusion Referencer... Bilag. Review af biologien for de fangede arter... Bilag 2. Power-analyse af de opnåede resultater... Bilag. BACI-analyse af fangst i garn og ruser... Bilag 4. BACI-analyse af fangst i trawl... Bilag 5. Test for længdefordeling af fangede fisk... Bilag 6. Test af totalfangst... Bilag 7. Positionsliste for undersøgelsesstationer SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

5 Bio/consult as Side 5 Sammenfatning I forbindelse med projektering af en havbaseret vindmøllepark på 50 MW ved Rødsand skal der foretages en vurdering af projekternes virkning på miljøet (VVM). Nærværende rapport udgør den tekniske baggrund for vurderinger af påvirkninger på fisk der skal indgå i VVM-redegørelsen. Som et led i dette arbejde skal det vurderes hvorvidt etablering af havvindmølleparken i det nævnte område vil medføre målbare midlertidige eller permanente ændringer i områdets fiskefauna. Det skal ligeledes vurderes hvilke konsekvenser anlæggelsen af mølleparken vil medføre for fiskeriet i området. Der er derfor i foråret og efteråret 999 gennemført fiskeundersøgelser i mølleområdet samt i et referenceområde uden for mølleområdet. Der er ikke i nærværende rapport gjort rede for de fiskerimæssige forhold i området. Disse behandles i en særskilt rapport (Bio/consult 2000a). Nærværende rapport omhandler udelukkende påvirkningerne i selve mølleområdet og berører ikke forholdene i kabeltracéet til land. Forud for gennemførelsen af undersøgelsen er der opstillet følgende hypoteser: Der er parallel tidslig udvikling i fangsterne mellem mølleområdet og referenceområdet og forudsat at denne hypotese kan eftervises: Der er ikke forskel i fangsterne mellem mølleområdet og refe renceområdet. Der er ikke forskel i fangsterne mellem forår og efterår. Foruden at teste disse tre hypoteser skal den gennemførte undersøgelse give et billede af fiskefaunaens sammensætning i området og vurdere mølleområdets betydning for fiskefaunaen. Med udgangspunkt i resultaterne af de gennemførte fiskeundersøgelser og de foretagne vurderinger af de potentielle effekter skal endvidere fastlægges en strategi og omfang for undersøgelser af fisk før under og efter etablering af havmølleparken. Resultatet af disse overvejelser vil blive beskrevet i selve VVM-redegørelsen. Det er ud fra de foretagne undersøgelser konkluderet: Vedr. test af opstillede hypoteser Der er for alle fangede arter parallel tidslig udvikling i fangsterne mellem mølle- og referenceområdet. Den første hypotese er dermed bekræftet. Der er for de langt de fleste arters vedkommende god overensstemmelse mellem mølleområdet og referenceområdet for så vidt angår CPUE-værdier. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

6 Bio/consult as Side 6 Der er derimod for visse arters vedkommende signifikant forskel mellem længdefordelingen i de to områder. For nogle af disse arter er forklaringen sandsynligvis at disse arter forekommer i stimer. Der er fanget flere arter på mølleområdet end på referenceområdet. Generelt må hypotesen om manglende forskel i fangsterne mellem de to områder dog anses for bekræftet. Der er for en del arters vedkommende signifikant forskel mellem dels CPUE-værdier og dels længdefordeling i henholdsvis forår og efterår. Dette tilskrives hovedsagelig migration og yngelrekruttering. Der er i alt fanget flere arter om efteråret end om foråret. Generelt må hypotesen om manglende forskel i fangsterne mellem de to årstider som ventet anses for forkastet. På baggrund af en foretaget power-analyse af de opnåede statistiske resultater kan resultaterne for fangede antal individer i faststående redskaber opfattes som relativt sikre (ca %) mens resultaterne af trawlbefiskninger generelt er meget mere usikre. Vedr. betydende arter Af fiskerimæssigt betydende arter er der fanget væsentlige antal af torsk i begge områder. Der er desuden fanget betydelige antal af kysttobis plettet tobiskonge og hvilling. Det er dog uvist om der i farvandet foregår erhvervsmæssigt fiskeri efter de tre sidstnævnte. Af ikke-kommercielle arter er der bl.a. fanget tangsnarre sandkutling og alm. ulk. Betydningen af disse arter samt for tobiser er især som fødeemner for større rovfisk bl.a. torsk og pighvarre. Det er bemærkelsesværdigt at der i undersøgelsen er fanget så få fladfisk og ingen rødspætter. Dette kan sandsynligvis relateres delvist til mangel på fødedyr fra Abrasamfundet og forekomsten af et relativt grovkornet sediment i mølle- og referenceområdet. På baggrund af gonadeudvikling og fangst af årsyngel (0+) vurderes det at mølleområdet er gydeområde for kysttobis plettet tobiskonge og torsk. Referenceområdet vurderes at være gydeområde for brisling og for sild. Det formodes at mølle- og referenceområdet er en del af et større fourageringsområde og opvækstområde for ihvertfald torsk hvilling og plettet tobiskonge. Af interviewundersøgelsen vedrørende fiskeri i området fremgår det at der desuden er et betydeligt erhvervsfiskeri efter pighvarre og ål i området (Bio/consult 2000a). SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

7 Bio/consult as Side 7 Vedr. forventede effekter Af midlertidige påvirkninger i forbindelse med grave- og nedspulingsaktiviteter i anlægsperioden kan der forekomme flugt og anden stressbetinget adfærd hos fiskene. Af permanente påvirkninger af fiskefaunaen kan der forventes en marginal begrænsning af fødetilgængelighed for de fiskearter der især ernærer sig af bunddyr fra Macoma-samfundet som følge af møllefundamenternes beslaglæggelse af en del af arealet i mølleområdet. Modsat kan det forventes at der på møllefundamenterne skabes nye habitater for stenrevsfisk i området først og fremmest torsk. Støj i vandet fra mølleparken vil hovedsagelig være infralyd med frekvenser <20 Hz. Der er i litteraturen modstridende vurderinger af påvirkningsgraden og fiskenes evne til tilvænning i forbindelse med infralyd. Elektromagnetiske felter som følge af driften af vindmøllerne vurderes i litteraturen til at være ubetydelige. Der er i en anden undersøgelse registreret mindre fangster af fisk i et nærområde til en vindmølle i drift end ved stilstand. Det må forventes at en ændring i fiskerimønstret i området vil medføre en lokal forøgelse af bestandene af fladfisk og torsk. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

8 Bio/consult as Side 8. Indledning.. Formål og baggrund Miljø- og Energiministeriet har givet SEAS et pålæg om som et demonstrationsprojekt at opføre en vindmøllepark med en effekt på 50 MW i farvandet ved Rødsand syd for Nysted i Femer Bælts østlige del. I den forbindelse er der meddelt en principgodkendelse til demonstrationsprojektet bl.a. betinget af at der udarbejdes en VVM-redegørelse i overensstemmelse med Miljø- og Energiministeriets retningslinier. (Miljø og Energiministeriet maj 999) Der er samtidig meddelt tilladelse til gennemførelse af de nødvendige forundersøgelser. Etableringen af en havmøllepark ved Rødsand har både i drifts- og anlægsfasen en potentiel effekt på fiskebestandene i området. Rapporten udgør en teknisk baggrundsrapport der vil danne baggrund for VVMredegørelsen. Som et led i dette arbejde skal det vurderes hvorvidt etablering af havvindmølleparken i det nævnte område vil medføre målbare midlertidige eller permanente ændringer i områdets fiskefauna. Det skal ligeledes vurderes hvilke konsekvenser anlæggelsen af mølleparken vil medføre for fiskeriet i området. Der er derfor i foråret og efteråret 999 gennemført fiskeundersøgelser i området dels i selve mølleområdet og dels i referenceområder øst og vest for mølleområdet. Strategien for nærværende forundersøgelse er fastlagt ud fra ønsket om at kunne belyse eventuelle forskelle i fiskebestandene dels geografisk (mellem mølleområde og referenceområde) og dels sæsonmæssigt (forår og efterår). Der er ikke i nærværende rapport gjort rede for de fiskerimæssige forhold i området. Disse behandles i en særskilt rapport (Bio/consult 2000a). Nærværende rapport omhandler udelukkende påvirkningerne i selve mølleområdet og berører ikke forholdene i kabeltracéet til land. Forud for gennemførelsen af undersøgelsen er der opstillet følgende hypoteser: Der er parallel tidslig udvikling i fangsterne mellem mølleområdet og referenceområdet og forudsat at denne hypotese kan eftervises: Der er ikke forskel i fangsterne mellem mølleområdet og referenceområdet. Der er ikke forskel i fangsterne mellem forår og efterår. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

9 Bio/consult as Side 9 Foruden at teste disse tre hypoteser skal den gennemførte undersøgelse give et billede af fiskefaunaens sammensætning i området og vurdere mølleområdets betydning for denne fiskefauna. Resultaterne af de gennemførte fiskeundersøgelser skal endelig danne grundlag for udarbejdelse af et overvågningsprogram for fisk og fiskeri der kan dokumentere og om muligt kvantificere forventede ændringer samt registrere øvrige ikke forventede ændringer. Testen af de i denne rapport opstillede hypoteser er således en forudsætning for efterfølgende test af følgende overordnede hypoteser i den endelige VVM-redegørelse: ) Vindmølleparken vil ikke medføre målbare ændringer af fiskebestandene uden for de arealer der direkte beslaglægges og lokalt omkring de strømførende kabler. 2) Udlægning af strømførende kabler vil ikke medføre en målbar påvirkning af fiskebestandene. ) Vindmøllefundamenterne og de omkringliggende stensætninger vil medføre lokale ændringer af strømforhold samt udvikling af en fastsiddende flora og fauna hvilket vil tiltrække visse arter af pelagiske fisk.2. Mølleområdets placering Mølleområdet vises i figur og er afgrænset af følgende fire positioner (UTM ED 50): x y A: B: C: D: Området udgør et areal på 24 km Placering i forhold til internationale naturbeskyttelsesområder Den planlagte møllepark ved Rødsand berører ikke internationale naturbeskyttelsesområder derimod gennemskærer det tilhørende kabeltracé til land habitat-område nr. 52 som indeholder EF-fuglebeskyttelsesområde nr. 8 (identisk med Ramsar-område nr. 25). SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

10 6 Side 0 Figur. Kort over det planlagte mølleområde med tilhørende kabeltracé til land. Bio/consult as SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

11 Bio/consult as Side.. Beskrivelse af dybde- og bundforhold på det projekterede mølleområde VKI (nu DHI) har i maj 999 (VKI 2000a) foretaget en undersøgelse ved hjælp af fotosampling i mølleområdet med tilhørende referenceområde. Fotosampling blev foretaget på i alt 200 stationer fordelt over mølleområdet og fire referencetransekter fordelt med to transekter vest for mølleområdet i forskellig afstand fra dette og to transekter øst for området i forskellig afstand fra dette. Referencetransekterne er stort set beliggende som de i nærværende fiskeundersøgelse anvendte referencetransekter. Dybden i mølleområdet varierer mellem 55 og 95 m. Størstedelen af undersøgelsesområdet består af en sandflade med større eller mindre bølgeribber. I bunden af bølgeribberne forekommer der visse steder løst materiale der let suspenderes. Stedvis findes mindre sten (grus) og skaller. Der findes spredte forekomster af sten >0 cm men dækningsgraden er over alt <25%. Hyppigheden er størst på den vestligste referencetransekt. Der er ikke registreret revlignende stenansamlinger Der er ikke registreret ålegræs i området og vegetationen består af mindre forekomster af fastsiddende alger hovedsagelig fedtmøg og i mindre omfang andre brunalger samt små og spredte forekomster af rødalger. Der findes sammenhængende samfund af blåmuslinger især i den sydlige del af mølleområdet og på de vestlige referenceområder. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

12 Bio/consult as Side 2 2. Metoder 2.. Feltundersøgelser Der er forår og efterår foretaget fiskeri i mølleområdet og det tilhørende referenceområde med biologiske oversigtsgarn og ruser. Der er desuden i juni og oktober foretaget trawlfiskeri på udvalgte transekter i de to områder. Garn og ruser er blevet håndteret fra en hurtigtgående gummibåd (Humber Dive Pro 6) mens trawling er foretaget med chartrede fiskefartøjer. Geografiske koordinater til de udvalgte stationer og transekter i mølleområdet og referenceområdet er fastlagt i GIS og eksporteret til de i fartøjerne anvendte D-GPS systemer. De til de enkelte stationer tilhørende garn og ruser er placeret ud fra de geografiske koordinater. Tilsvarende er trawling foretaget på transekter mellem entydigt bestemte koordinater ud fra D-GPS. I figur 2 er undersøgelsesområdet vist med angivelse af fordelingen af redskabstyper i områderne. Den aktuelle undersøgelsesstrategi er valgt for at kunne beskrive sammenhængen i variationen i tid og rum (svarende til principperne i en BACI-test med to tidspunkter og to geografiske områder). I efterårsbefiskningen var det desuden forventet at fange yngel af en række arter med gydning i forsommer-/sommerperioden Forsøgsfiskeri i foråret 999 Forsøgsfiskeri er foretaget med henblik på at kortlægge bestande af stationære vandrende og gydende fisk. Fiskeriet er afhængigt af bundtypen foretaget med garn ruser og trawl. I mølleområdet er der foretaget fiskeri med garn og ruser på fem stationer samt foretaget trawlfiskeri på fire transekter jf. figur 2. Desuden er der som reference foretaget fiskeri uden for mølleområdet omfattende fem stationer med garn og ruser samt fire transekter med trawltræk. Alle befiskninger med garn og ruser er foretaget som dobbeltbefiskninger henholdsvis 27. og 28. april. Trawlfiskeriet er gennemført maj. Befiskningerne af alle stationer i mølleområdet og referenceområdet er blevet foretaget samme nat. Garn og ruser er sat sidst på eftermiddagen og røgtet tidligt næste morgen i samme rækkefølge for at sikre at redskaberne har samme tidslige aktivitet. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

13 Bio/consult as 9 Side fiskeri med garn/ruse i referenceområdet fiskeri med garn/ruse i mølleområdet trawlfiskeri i referenceområdet trawlfiskeri i mølleområdet vindmøller Figur 2. Undersøgelsesområdet med angivelse af anvendte redskaber SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

14 Bio/consult as Side Forsøgsfiskeri i efteråret 999 Forsøgsfiskeri foretages med henblik på at kortlægge bestande af stationære vandrende og gydende fisk samt forekomsten af fiskeyngel. Fiskeriet er foretaget efter samme retningslinier som i foråret. Garnfiskeriet er gennemført 4. og 6. september. Trawlfiskeriet er gennemført den 9. november Redskaberne Der anvendes redskaber af to hovedtyper: ) Passive (faststående) redskaber som garn og ruser hvor fangsten er betinget af fiskenes migration dels sæsonmæssigt (f. eks. i forbindelse med gydning) mellem farvande med større eller mindre indbyrdes afstande og dels på døgnbasis (f. eks. fourageringsvandringer mellem grundere og dybere områder) i lokalområdet. Fangsten (f. eks. hvad angår arts- og størrelsesfordeling) ved disse redskaber er desuden afhængig af faktorer som maskestørrelse tidspunkt vejrlig m.m. 2) Slæbende redskaber (trawl) hvor fangsten er afhængig af redskabets evne til dels at skræmme fiskene ind mod en netpose og dels opfange fiskene i denne pose. Fangsten (f. eks. hvad angår arts- og størrelsesfordeling) ved disse redskaber er desuden afhængig af faktorer som maskestørrelse trækhastighed udformningen af redskabets underkant forhindringer i havbunden m.m. Ad ) Det biologiske oversigtsgarn (Lundgren gællenet) er 42 meter langt og 5 meter højt. Garnet er opdelt i 4 sektioner med forskellige maskestørrelser spændende fra 625 mm til 60 mm. Standardrusen er en dobbeltradet kasteruse med en ruseåbning på 60 cm. I hver ruse findes tre kalve med en maskevidde på 7 mm i den yderste kalv 4 mm i den midterste og mm i den inderste kalv. Raden mellem de to ruser er 8 meter og med en maskevidde på 8 mm. Raden er ekstra belastet i bunden for at minimere rulning i hårdt vejr. Yngelrusen er ligeledes en dobbeltradet kasteruse med en ruseåbning på 60 cm. De tre kalve i hver ruse har diametre på henholdsvis 55 cm 45 cm og 5 cm med maskevidder på henholdsvis 8 mm 8 mm og 5 mm. Raden mellem de to ruser er 8 meter lang og 55 cm høj med en maskevidde på 8 mm. Raden er ekstra belastet i bunden for at minimere rulning i hårdt vejr. Ad 2) Trawling er foretaget med et modificeret Bobbie-trawl da anvendelse af TV ICES Baltic survey trawl måtte opgives på grund af for mange sten og muslingebanker i undersøgelsesområderne. Det endeligt anvendte trawl er en modificeret udgave af kommercielt anvendte trawl i området hvor specifikation af maskestørrelsen i den inderste del af trawlet samt trawlposen er som for TV ICES Baltic survey trawl men hvor redskabets underkant løftes fra havbunden med ruller (bobbies). SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

15 Bio/consult as Side Omfang Som ovenfor nævnt er hver station blevet befisket to gange og hver befiskning bestod af to biologiske oversigtsgarn (et bentisk og et pelagisk) samt en standardruse og en yngelruse. Det pelagiske garn er sat 05- m under overfladen for at reducere risikoen for rulning og snoning af garnet. Det samlede antal befiskninger er således 80 biologiske oversigtsgarn 40 standardruser og 40 yngelruser samt 6 trawltræk. Fra fiskeriet af de enkelte redskaber er følgende blevet noteret: station dato redskab tidslige aktivitet position længde (trawl) dybde meteorologiske forhold fiskearter antal af hver art samlet vægt af hver art længde (forklængde) for hvert individ nedrundet til nærmeste halve cm vægt (g) for hvert individ af de betydende arter. Prøver af enten skæl otholitter (øresten) operculi (gællelåg) eller andre hårde benstrukturer er desuden blevet udtaget til aldersbestemmelse. Det blev tilstræbt at indsamle materiale til aldersbestemmelse fra så vidt muligt to fisk i hver hele centimeterklasse. Sammenhørende værdier af alder længde vægt samt udviklingstrin og vægt af gonaderne er blevet registreret Databehandling Oplysninger om redskaber med tilhørende parametre og resultater er indtastet i Bio/consults database FISKSYS. Alle parametre og resultater er geografisk orienteret med relation til et Geografisk Informations System (GIS/Map Info). Fangst pr. indsats (CPUE = Catch Per Unit Effort) er for faststående redskaber beregnet som den gennemsnitlige fangst pr. sætning af pelagisk oversigtsgarn bentisk oversigtsgarn standardruse og yngelruse for en given art på en given station. For trawltræk er CPUE beregnet som fangsten pr. trukket.000 m med det anvendte trawl af en given art på en given transekt. CPUE beregnes både for antal (CPUE-antal) og vægt (CPUE-vægt) ud fra fangsterne for hvert fiskeredskab. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

16 Bio/consult as Side 6 Indsatsenheden er således for faststående redskaber én nats fiskeri med to oversigtsgarn en yngelruse og en standardruse og for trawlfiskeri fangst pr. trukket.000 m. Da der ikke eksisterer standardmetoder for marine fiskeundersøgelser i miljøsammenhænge foretages beregningerne som beskrevet i vejledningen til fiskeundersøgelser i søer (Miljøstyrelsen 990). I de enkelte aldersgrupper er de tilhørende gennemsnitsværdier af længde vægt og konditionsfaktor beregnet. Desuden er gennemsnitsvægt af gonader sammenholdt med gonadernes udviklingstrin opdelt efter fem niveauer (gonadeindeks). Konditionsfaktoren (KF) er beregnet for hver enkelt fisk som: KF = 00 W / L hvor W = fiskens vægt (g) L = fiskens længde (cm). Gonadeindekset er klassificeret ud fra fem udviklingsniveauer af gonaderne:. Juvenil - gonader uudviklede uden mulighed for bestemmelse af fiskens køn. 2. Kønsdifferentieret - fisken kan kønsbestemmes på grundlag af gonadeanlæggene.. Intermediær - gonader i udvikling med differentiering af ægceller og mælk. 4. Gydemoden - æg og mælk flyder frit ved pres på bughulen. 5. Udleget - gonaderne tomme eller delvis tomme slappe og blodskudte. Eksporterede data fra FISKSYS er med hensyn til usikkerheder blevet underkastet statistiske sammenligninger i SPSS samt power-analyser i SamplePower fra SPSS. De anvendte statistiske analyser er udført med henblik på også at kunne anvendes i et senere afgrænset overvågningsprogram Statistiske analyser Der er blevet lagt speciel vægt på sammenligninger mellem mølle- og referenceområdet ud fra CPUE-værdier (Catch per Unit Effort) for antal og vægt. Desuden er der foretaget sammenligninger af længdefrekvensfordelinger. Med hensyn til antal samlet vægt og længde af fisk af forskellige arter kan data for de to områder (reference og mølleområde) undersøges for forskelle mellem to undersøgelsestidspunkter. Dette svarer i princippet til en såkaldt BACI-analyse (BACI=Before After Control Impact). BACI-analysen gennemføres på udvalgte variable (f.eks. artsantal individantal eller vægt) som en almindelig to-sidet variansanalyse med faktorerne Område og Tid. Det specielle ved BACI-analysen er at den interessante variationskilde her er vekselvirkningen mellem Område og Tid der ikke må være signifikant større end variationen mellem stationerne inden for et givent område på et givent tidspunkt. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

17 Bio/consult as Side 7 BACI-analysen er en test der ofte vil vælges i overvågningsprogrammer til belysning af eventuelle tilstandsændringer fra en situation før en given påvirkning til en situation efter påvirkningen i henholdsvis et mølle- og et kontrolområde. I denne rapport er BACI-analysen benyttet til at vurdere om der er vekselvirkninger mellem Område og Tid hvor områderne er henholdsvis mølle- og referenceområde og tid er forår og efterår. En af forudsætningerne for at kunne bruge BACI-analysen er at varianserne i de enkelte celler ikke er for forskellige. Dette er testet ved hjælp af Levene s test. I erkendelse af at datamængden for længdefordeling af fisk for de fleste arter er utilstrækkelig til at en BACI-analyse kan anvendes er der i stedet anvendt en Kolmogorov-Smirnov Z test som er en nonparametrisk test for forskel i frekvensfordeling hvor henholdsvis tid og sted holdes fast. Med denne test kan krydseffekter mellem tid og sted ikke vurderes Poweranalyse Efter den statistiske analyse er der gennemført en såkaldt power-analyse til belysning af den opnåede sikkerhed i analysen det vil sige med hvor stor sandsynlighed testen ville kunne afsløre en reel forskel af en given størrelse i datamaterialet. Der er mindst tre forudsætninger som skal være opfyldt for at kunne gennemføre en poweranalyse: ) Udgangspunktet er en bestemt statistisk analysemetode f.eks. BACI-testen der er en ANOVA-test; 2) Variansstrukturen i datamaterialet herunder det anvendte antal replikater skal være kendt; ) Der skal vælges en forskel i værdi som analysen skal kunne detektere normalt kaldet effektstørrelsen. I dette tilfælde er valgt en effektstørrelse på 50%. Ved valget af effektstørrelsen er det opvejet mod hinanden at det for visse biologiske processer kan være relevant med mindre effektstørrelse men at en mindre effekstørrelse alt andet lige vil medføre mindre power for den givne undersøgelse og tilsvarende vil medføre et krav om højere prøveantal ved planlægningen af efterfølgende prøvetagninger med den aktuelle power-analyse som baggrund. Hvis en poweranalyse f.eks. viser en styrke på 0% for en given statistisk test ved en valgt effektstørrelse på 50% betyder det med andre ord at der kun er 0% sandsynlighed for at testen vil vise et signifikant resultat uanset at der i datamaterialet eksisterer en reel forskel på 50% i den valgte variable mellem to undersøgelser i tid eller rum. En anden anvendelse af poweranalysen er til beregning af hvor mange replikater der vil kræves for at opnå en ønsket styrke (f.eks. 80%) af en given test med en valgt effektstørrelse (f.eks. 50%). I denne undersøgelse er der gennemført poweranalyser i forbindelse med de tosidede variansanalyser (BACI) for forskelle i antal og samlet vægt indenfor de forskellige fi- SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

18 Bio/consult as Side 8 skearter. Poweranalysen er gennemført for en valgt effektstørrelse på 50% forskel mellem de to områder. Statistisk analyse for forskelle mellem: ) mølleområdet og referenceområdet og 2) forsøgsfiskeriet i henholdsvis foråret og efteråret er foretaget på adskilte data for faststående redskaber og trawl da der ) er foretaget dobbeltbefiskninger på faststående redskaber men ikke på trawl og 2) ikke er tidsmæssigt sammenfald mellem fangsterne for de to redskabstyper og der derfor ikke er grundlag for at foretage databehandling af det samlede datamateriale. 2.. Metodebetinget usikkerhed Garnenes fysiske udformning kan i sig selv medvirke til en størrelsesselektiv fordeling af fangsten. En given maskestørrelse er mest effektiv over for fisk af en bestemt størrelse og udformning. Usikkerheden forårsaget af størrelsesselektion er forsøgt imødekommet ved brug af flere forskellige maskestørrelser. Derudover kan de biologiske garn til en vis grad "mættes" i de enkelte sektioner hvorefter garnene ikke længere fisker effektivt over for fisk af en given størrelse. Den anvendte metode med montering af oversigtsgarnene uden mellemrum mellem de enkelte sektioner kan muligvis indebære en selektivitet (og heraf følgende overestimering af CPUE-værdier) for store fisk. Garnenes effektivitet kan derudover også afhænge af fiskearten og af vandets beskaffenhed. Nogle fiskearter (eksempelvis ulk og hundestejler) har en ydre ru morfologi der medvirker til at de lettere fastholdes af garn. Andre arter med et slankt og glat ydre som eksempelvis ål tobis og ålekvabbe m.fl. skal nødvendigvis have et gællelåg ind bag netmasken eller vikles ind i garnet for at fastholdes. En art som ål lader sig derfor kun yderst sjældent fange i den benyttede garntype. Oversigtsgarn og ruser er passive redskaber og fangsten afhænger derfor af fiskenes adfærd. Fiskenes adfærd afhænger af mange faktorer herunder vejrliget forstyrrelser mv. På grund af de ovennævnte usikkerheder ved de anvendte fangstmetoder skal det understreges at fangsten ikke nødvendigvis afspejler den reelle fiskebestand med hensyn til artssammensætning og størrelse. En mulig usikkerhed i det anvendte BACI-design er homogeniteten i hhv. mølleområdet og referenceområdet. Som en følge af referenceområdets beskaffenhed som værende sammensat af 4 delområder er der muligvis en større variation i fangsterne i referenceområdet under ét end der er i mølleområdet. Der er imidlertid ikke i det anvendte design mulighed for at eftervise en sådan mulig forskel i variationen i de to områder idet der ikke i referenceområdet er foretaget replikater Kvalitetssikring Der er før undersøgelsernes start af Carl Bro as udfærdiget et kvalitetssikringsprogram med tilhørende kvalitetssikringsplaner. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

19 Bio/consult as Side 9 Kvalitetssikring (KS) har omfattet følgende kontrol: KS af planlægningen af feltarbejde. Kontrol af bemanding og tidsplan. KS af feltarbejdet. Kontrol af stationsdata feltskemaer og udstyr. KS af indsamlingsdata prøveantal og udfyldning af feltskemaer herunder check af taxonomisk og fysiologisk bestemmelse af fangst. KS af data og databehandling herunder check af statistiske analyser og grafiske præsentationer. KS af færdigt manuskript. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

20 Bio/consult as Side 20. Resultater.. Generelt I tabellerne 2 og præsenteres dels totalfangster og dels fangster af udvalgte arter opdelt på redskabstype område og årstid. De udvalgte arter er arter med en fangst på 0 individer eller flere i mindst én kombination af redskabstype årstid og område. For så vidt angår faststående redskaber er dobbeltbefiskningernes bidrag til variansstrukturen undersøgt i en varianskomponetanalyse hvor den anvendte datamodel udover at tage højde for område- og periodeeffekter også opererer med dobbeltbefiskningerne som en varianskomponent indenfor en bestemt periode (forår/efterår). Resultaterne for de udvalgte fiskearter viser at variationen mellem dobbeltbefisningerne rangererer fra at være forsvindende lille til at udgøre op til 20% af variationen mellem replikater (den rumlige variation) dvs. at variationen i rum er væsentlig højere end variationen fra dag til dag. I den efterfølgende analyse af fangstdata bidrager replikater opnået ved dobbeltbefiskninger derfor på lige fod med replikater opnået ved et antal stationer til et samlet replikatantal i henholdsvis mølle- og referenceområdet på 0. Der er ikke foretaget dobbeltbefiskninger med trawl. For de udvalgte arter vises kort over fangsterne i henholdsvis mølle- og referenceområdet. Desuden er der for disse arter opgørelser over længdefordelingerne alder og gonadeudvikling. Endelig foretages en sammenligning af CPUE-værdier mellem områderne og årstiderne. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

21 Bio/consult as Side 2 Rødsand. a Redskab Garn og ruser TV Trawl mod. Område Art antal vægt (g) antal vægt (g) Mølleområde Brisling (Sprattus sprattus) Tangsnarre (Spinachia spinacia) Torsk (Gadus morhua) Kysttobis (Ammodytes tobianus) Plettet Tobiskonge (Hyperoplus lanceolatus) Toplettet kutling (Gobiusculus flavescens) Ålekvabbe (Zoarces viviparus) Alm. Ulk (Myoxocephalus scorpius) Langtornet ulk (Taurulus bubalis) Alm. panserulk ( Agonus cataphractus) Stenbider (Cyclopterus lumpus) Pighvarre (Psetta maxima Ising (Limanda limanda) Skrubbe (Platichthys flesus) (4) Reference Sild (Clupea harengus) Brisling (Sprattus sprattus) Torsk (Gadus morhua) Kysttobis (Ammodytes tobianus) Plettet Tobiskonge (Hyperoplus lanceolatus) Toplettet kutling (Gobiusculus flavescens) Glaskutling (Aphia minuta) Ålekvabbe (Zoarces viviparus) Alm. Ulk (Myoxocephalus scorpius) Stenbider (Cyclopterus lumpus) Ising (Limanda limanda) Skrubbe (Platichthys flesus) (2) a. befiskning = April ARTSDEF = 00 Tabel. fangst i foråret opdelt efter art redskabstype og mølle-/referenceområde. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

22 Bio/consult as Side 22 Rødsand. a Redskab Garn og ruser TV Trawl mod. Område Art antal vægt (g) antal vægt (g) Mølleområde Sild (Clupea harengus) Brisling (Sprattus sprattus) Ål (Anguilla anguilla) Alm. tangnål (Syngnathus typhle) p. hundestejle (Gasterosteus gasterosteus) Tangsnarre (Spinachia spinacia) Hvilling (Merlangius merlangus) Torsk (Gadus morhua) Kysttobis (Ammodytes tobianus) Plettet Tobiskonge (Hyperoplus lanceolatus) Toplettet kutling (Gobiusculus flavescens) Sandkutling (Pomatoschistus minutus) Sort kutling (Gobius niger) Tangspræl (Pholis gunnellus) 0 0 Ålekvabbe (Zoarces viviparus) Alm. Ulk (Myoxocephalus scorpius) Langtornet ulk (Taurulus bubalis) Alm. panserulk ( Agonus cataphractus) Pighvarre (Psetta maxima Ising (Limanda limanda) Skrubbe (Platichthys flesus) (2) Reference Sild (Clupea harengus) Brisling (Sprattus sprattus) Ål (Anguilla anguilla) Alm. tangnål (Syngnathus typhle) 0 0 Tangsnarre (Spinachia spinacia) Hvilling (Merlangius merlangus) Torsk (Gadus morhua) Firtrådet havkvabbe (Rhinonemus cimbrius) Kysttobis (Ammodytes tobianus) Plettet Tobiskonge (Hyperoplus lanceolatus) Toplettet kutling (Gobiusculus flavescens) Sandkutling (Pomatoschistus minutus) Sort kutling (Gobius niger) Ålekvabbe (Zoarces viviparus) Alm. Ulk (Myoxocephalus scorpius) Langtornet ulk (Taurulus bubalis) Alm. panserulk ( Agonus cataphractus) Ising (Limanda limanda) Skrubbe (Platichthys flesus) (9) a. befiskning = September ARTSDEF = 00 Tabel 2. fangst i efteråret opdelt efter art redskabstype og mølle-/referenceområde. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

23 Bio/consult as Side 2.2. Oversigt over fangster i forsøgsfiskeriet For nogle arters vedkommende er der kun fanget relativt få individer. For disse arter er der begrænsede muligheder for at foretage en statistisk vurdering af forskellen i fangst f.eks. mellem mølle- og referenceområdet og mellem de to årstider. I tabel er der vist en oversigt over udvalgte arter som forekommer hyppigst det vil sige med en samlet fangst på mere end 0 individer for mindst én af redskabstyperne fordelt på art årstid og mølle-/referenceområde. Rødsand Sild Brisling Tangsnarre Torsk Hvilling Kysttobis Plettet tobiskonge Toplettet kutling Sandkutling Ålekvabbe Alm. ulk Skrubbe Garn/ruser Mølleområde Referenceområde forår efterår forår efterår Trawl Mølleområde Referenceområde. forår efterår forår efterår Tabel. Samlet fangst (antal individer) i henholdsvis mølleområde og referenceområde af arter med en totalfangst på 0 eller flere individer for mindst én kategori efter redskabstype årstid og område. Det største antal i en enkelt kategori er 474 plettet tobiskonge fanget i trawl i mølleområdet om efteråret. Desuden ses store fangster af torsk i flere af undersøgelseskategorierne samt en stor trawlfangst af hvilling i referenceområdet i efteråret... De enkelte arter På baggrund af fangsterne er der udarbejdet et review af biologien for de registrerede arter. Dette review er optaget som bilag i denne rapport. For et udsnit af de i tabel viste udvalgte arter er der nedenfor vist tematiske kort med fordelingen af den registrerede fangst i CPUE-antal og CPUE-vægt (i gram) på de befiskede stationer og transekter i henholdsvis forår og efterår. Længdefrekvensfordelinger for de udvalgte arter er vist med symbol for resultat af statistisk analyse af gennemsnitslængder (Kolmogorov-Smirnov Z ensidet variansanalyse) med følgende kategorier af signifikante forskelle: I Signifikant forskel mellem forår og efterår i mølleområdet SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

24 Bio/consult as Side 24 Signifikant forskel mellem forår og efterår i referenceområdet ) Signifikant forskel mellem mølleområde og referenceområde i foråret 9 Signifikant forskel mellem mølleområde og referenceområde i efteråret Endvidere er der for arter hvor alder og gonadeindeks er bestemt vist tabeller med henholdsvis de enkelte aldersgrupper med tilhørende gennemsnitsværdier af længde vægt og konditionsfaktor samt gennemsnitlig alder (leveår) konditionsfaktor og gennemsnitsvægt af gonader under hensyntagen til gonadeindekset. Generelt er der en del arter der udviser signifikant forskel (p<005) i længdefordelingen mellem mølle- og referenceområdet. Således ses forskellen mellem de to områder om foråret hos torsk og plettet tobiskonge om efteråret hos sild hvilling og ålekvabbe og på begge årstider hos kysttobis. Der er desuden for en del arter signifikant forskel (p<005) i længdefordelingen mellem årstiderne. Det gælder for plettet tobiskonge i mølleområdet for sild og brisling i referenceområdet og for torsk kysttobis ålekvabbe og almindelig ulk i begge områder. For en del af disse fisk må forskellen mellem årstiderne tilskrives yngelrekruttering eller migration. Der er fanget årsyngel (0+) af brisling hvilling torsk plettet tobiskonge og almindelig ulk i mølleområdet samt af sild i referenceområdet. Af gydemodne fisk blev der registreret sild (gennemsnitsalder = ca. år) og brisling (gennemsnitsalder = ca. 2 år) i referenceområdet samt kysttobis (gennemsnitsalder = ca. 2 år) og plettet tobiskonge (gennemsnitsalder = 2- år) i begge områder. Derudover blev der registreret intermediære fisk af torsk (gennemsnitsalder = -6 år) i begge områder og skrubbe (gennemsnitsalder = 2- år) i mølleområdet. I tabel 4 vises for udvalgte arter sandsynlige migrations- og gydeforhold SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

25 Bio/consult as Side 25 Arter Sild Brisling Tangsnarre Torsk Hvilling Kysttobis Plettet tobiskonge Toplettet kutling Sandkutling Ålekvabbe Alm. ulk Skrubbe Fangst Migration Stationær Gæst X X X X X X X X X X X X Formodet gydning i mølleområdet (X) ) X X ikke undersøgt ikke undersøgt (X) 2) Formodet gydning i referenceområdet X X (X) ) X X ikke undersøgt ikke undersøgt Tabel 4. Liste over udvalgte registrerede arter ved Rødsand og placering af deres tilhørsforhold enten som stationær art eller som fisk med midlertidigt ophold (gæst). Endvidere er angivet om arten formodes at anvende området som gydeområde. ) Der er registreret intermediære torsk og årsyngel af torsk. Manglende registrering af gydemodne torsk tilskrives fiskeritidspunktet. 2) Der er registreret intermediære skrubber og årsyngel af skrubbe. Manglende registrering af gydemodne skrubber tilskrives antallet af undersøgte skrubber. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

26 Bio/consult as Side Sild Sild Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri 2 forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 2 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Sild Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri 20 forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 00 forår efterår Figur. trawlfiskeri garnfiskeri Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for sild i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

27 Antal Antal Bio/consult as Side 27 Sild ( 9 ) Mølleområde N=0 Reference N=8 2 0 Mølleområde N=9 Reference N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 4. Længdefrekvensfordelinger af sild opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid Gnst Gnst. Mølleområde Reference Længde (cm) Vægt (g) K. F. Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel 5. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af sild. Mølleområde Reference Juv. Han Hun Juv. Hun Juvenil Gydemoden Intermediær Gydemoden Juvenil Kønsdiff. Intermediær Gydemoden Udleget N Alder mean K. F. mean Gonadevægt (g) mean stdv % Gonadevægt mean stdv Alder K. F. Gonadevægt (g) N mean mean mean stdv mean % Gonadevægt stdv Tabel 6. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos sild. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

28 Bio/consult as Side Brisling Brisling Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 4 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Brisling Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri 2 forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 20 forår efterår Figur 5. trawlfiskeri garnfiskeri Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for brisling i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

29 Antal Antal Bio/consult as Side Brisling ( ) Mølleområde Reference N=2 N= Mølleområde Reference N=20 N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 6. Længdefrekvensfordelinger af brisling opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid Gnst Gnst. Mølleområde Reference Længde (cm) Vægt (g) K. F. Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel 7. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af brisling. Mølleområde Reference Alder K. F. Gonadevægt (g) % Gonadevægt Alder K. F. Gonadevægt (g) % Gonadevægt Juv. Han Hun Juv. Hun Juvenil Gydemoden Gydemoden Udleget Juvenil Intermediær N mean mean mean stdv mean stdv N mean mean mean stdv mean stdv Tabel 8. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos brisling. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

30 Bio/consult as Side 0... Tangsnarre Tangsnarre Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 0 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Tangsnarre Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 20 forår efterår Figur 7. trawlfiskeri garnfiskeri Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst tangsnarre i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand (CPUE) pr. station/transekt for Dok. nr rev.

31 Antal Antal Bio/consult as Side Tangsnarre 25 Mølleområde N=2 Reference N= Mølleområde N=7 Reference N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 8. Længdefrekvensfordelinger af tangsnarre opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid. 2+ Gnst. Mølleområde Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel 9. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af tangsnarre. Mølleområde Alder K. F. Gonadevægt (g) % Gonadevægt Han Intermediær N mean mean mean stdv mean stdv Tabel 0. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos tangsnarre. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

32 Bio/consult as Side Hvilling Hvilling Antal 225 CPUE (antal) ved trawlfiskeri 20 forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Hvilling Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri.000 forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 2 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Figur 9. Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for hvilling i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

33 Antal Antal Bio/consult as Side Hvilling ( 9) 75 Mølleområde Reference N=0 N= Mølleområde Reference N=97 N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 0. Længdefrekvensfordelinger af hvilling opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid Gnst. Mølleområde Reference Længde (cm) Vægt (g) K. F. Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af hvilling. Juv. Han Hun Juvenil Kønsdiff. Kønsdiff. Alder K. F. Mølleområde Gonadevægt (g) N mean mean mean stdv mean stdv N mean mean mean stdv mean stdv % Gonadevægt Alder K. F. Reference Gonadevægt (g) % Gonadevægt Tabel 2. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos hvilling. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

34 Bio/consult as Side Torsk Torsk Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri 70 forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 5 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Torsk Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Figur. Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for torsk i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

35 Antal Antal Bio/consult as Side 5 75 Torsk ( 0) ) Mølleområde Reference N=9 N= Mølleområde Reference N=7 N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 2. Længdefrekvensfordelinger af torsk opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid Gnst Gnst. Mølleområde Reference Længde (cm) Vægt (g) K. F. Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af torsk. Juv. Han Hun Juv. Han Hun Juvenil Kønsdiff. Kønsdiff. Udleget Juvenil Intermediær Kønsdiff. Intermediær Alder K. F. Mølleområde Gonadevægt (g) N mean mean mean stdv mean stdv N mean mean mean stdv mean stdv % Gonadevægt Tabel 4. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos torsk. Alder K. F. Reference Gonadevægt (g) % Gonadevægt SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

36 Bio/consult as Side Kysttobis Kysttobis Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri 25 forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 5 trawlfiskeri forår efterår garnfiskeri Kysttobis Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri 500 forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 50 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Figur. Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for kysttobis i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

37 Antal Antal Bio/consult as Side 7 Kysttobis ( 0)9) 40 Mølleområde N=42 Reference N= Mølleområde efterår N=67 Reference N= Forklængde (cm) Forklængde (cm) Figur 4. Længdefrekvensfordelinger af kysttobis opdelt efter mølle-/referenceområde og årstid. + Gnst Gnst. Mølleområde Reference Længde (cm) Vægt (g) K. F. Længde (cm) Vægt (g) K. F. N mean stdv mean stdv mean stdv N mean stdv mean stdv mean stdv Tabel 5. Gennemsnit af længde vægt og konditionsfaktor (K. F.) for hver aldersgruppe af kysttobis. Han Hun Intermediær Gydemoden Kønsdiff. Gydemoden Udleget Alder K. F. Mølleområde Gonadevægt (g) % Gonadevægt N mean mean mean stdv mean stdv N mean mean mean stdv mean stdv Alder K. F. Reference Gonadevægt (g) % Gonadevægt Tabel 6. Gennemsnit af alder konditionsfaktor samt vægt og procentuelle vægt af gonader som funktion af gonadeindeks hos kysttobis. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

38 Bio/consult as Side Plettet tobiskonge Plettet tobiskonge Antal CPUE (antal) ved trawlfiskeri 75 forår efterår CPUE (antal) ved garnfiskeri 5 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Plettet tobiskonge Vægt CPUE (vægt) ved trawlfiskeri 500 forår efterår CPUE (vægt) ved garnfiskeri 50 forår efterår trawlfiskeri garnfiskeri Figur 5. Oversigt over fordelingen af den gennemsnitlige fangst (CPUE) pr. station/transekt for plettet tobiskonge i foråret og efteråret. SEAS. Fiskeundersøgelser Rødsand Dok. nr rev.

Krog Consult ApS. Skæringvej 100. ck@krogconsult.dk

Krog Consult ApS. Skæringvej 100. ck@krogconsult.dk September 009 ANHOLT HAVMØLLEPARK Kortlægning af fiskearter/-bestande samt effektvurdering ved anlæggelse af Anholt Havmøllepark Krog Consult ApS Skæringvej 00 DK - 850 Lystrup ck@krogconsult.dk Carsten

Læs mere

Fiskerimæssige interesser i mølleområdet Rødsand 2

Fiskerimæssige interesser i mølleområdet Rødsand 2 Fiskerimæssige interesser i mølleområdet Rødsand 2 Foto : Junita Karlsen Januar 2007 Udarbejdet for DONG Energy af : Carsten Krog Krog Consult Forsknings- og Udviklingsparken Vest Niels Bohrs Vej 6 6700

Læs mere

NOTAT TIL ÅRHUS AMT. Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 2006

NOTAT TIL ÅRHUS AMT. Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 2006 NOTAT TIL ÅRHUS AMT Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 26 Å R H U S A M T Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 26 UDARBEJDET FOR Århus Amt Natur og Miljø Lyseng Alle 1 Tlf. 89 44 66 66 Rekvirent:

Læs mere

Øresund et unikt farvand i Danmark

Øresund et unikt farvand i Danmark Øresund et unikt farvand i Danmark Af Jens P. Jeppesen Øresundsakvariet Marinbiologisk Laboratorium Københavns Universitet Fotos af fotograf Birgit Thorell, undervandsfotograf Lars Laursen samt tegner

Læs mere

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012

Emne : Marinbiologisk dykkerbesigtigelse af anlægsområde, 9. November 2012 Notat Udarbejdet for: Seacon Vesterbrogade 17 1620 Kbh K 06-02-2013 NATURFOCUS Christian B. Hvidt Tlf. direkte: 75757610 E-mail: cbh@naturfocus.com Dok. nr.p239 006 02 Report.docx Antal sider: 16 Sag :

Læs mere

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved Bars Barsen har sin hovedudbredelse i Middelhavet, men den fanges undertiden i Nordsøen. Rovfisk, der ofte færdes i stimer. Føden består mest af andre fisk. Den kan opnå en størrelse på 75 cm. Bruskhoved

Læs mere

1. Indholdsfortegnelse

1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 1 2. Resume... 2 3. Abstract... 2 4. Indledning.... 3 4.1. Problemformulering... 4 5. Materialer og Metoder... 4 5.1. Jura... 4 5.2. Lokaliteter... 5 5.3.

Læs mere

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel.

Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Feltrapport elektro iskeri i Ovnstrup Bæk, Vendsyssel. Artsdiversitet og bestandsestimater for ørred. Feltrapport 03-2015 d Denne feltrapport omfatter en beskrivelse af elektrofiskeri udført den 4. marts

Læs mere

- Nordsøen. Marine Systemer

- Nordsøen. Marine Systemer Undervisning Fiskeribetjente, uge 23 2012, Hirtshals Marine Systemer - Nordsøen Fiskeriet i Nordsøen udgør ca. 4% af verdensfiskeriet Danmark stå for knap halvdelen af Nordsøfangsten 80% af det danske

Læs mere

Redskabstyper. Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser.

Redskabstyper. Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser. Redskabstyper Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser. Ruser adskiller sig fra nedgarn ved, at fiskene ikke sidder fast i maskerne som de gør i nedgarn, men at de derimod ved hjælp

Læs mere

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune -

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune 2011,

Læs mere

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Niels Madsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Kurt Hansen SINTEF Fiskeri og havbruk Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Rejer er små. Derfor er man nødt til

Læs mere

Øresund et unikt farvand i Danmark

Øresund et unikt farvand i Danmark Øresund et unikt farvand i Danmark Af Jens P. Jeppesen Øresundsakvariet Marinbiologisk Laboratorium Københavns Universitet Fotos af fotograf Birgit Thorell, undervandsfotograf Lars Laursen samt tegner

Læs mere

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Distrikt 12 Vandsystem 01a Odderbæk Vandsystem 01b Grønsbæk Vandsystem 02 Binderup Mølleå Vandsystem 04 Dalby Mølleå Vandsystem 05a Marielundsbækken Vandsystem

Læs mere

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø September 2004 Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium august 2004 Konsulent : Helle Jerl Jensen Baggrund Vesterled Sø er en ca. 2 ha stor sø beliggende

Læs mere

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet Stenrev i Denmark Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012 DTU, Danmarks Tekniske Universitet Dansk kystlinie 7314 km 1 km / 10 km 2 land Omkring 500

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Havvindmøller ved Sprogø

Havvindmøller ved Sprogø Havvindmøller ved Sprogø Fisk og fiskeri Bidrag til VVM - redegørelse Toplettet kultling Torsk Havkaruds Sild Sund & Bælt Rapport 27. juni 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3

Læs mere

Constant Effort Site ringmærkning på Vestamager 2007. Af Peter Søgaard Jørgensen

Constant Effort Site ringmærkning på Vestamager 2007. Af Peter Søgaard Jørgensen Constant Effort Site ringmærkning på Vestamager 2007 Af Peter Søgaard Jørgensen Constand Effort Site (CES) projektet fik trods sin lange historie i flere europæiske lande først sin start i Danmark i 2004

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Institut for Akvatiske Ressourcer

Institut for Akvatiske Ressourcer Bilag C 1 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dato: 18.09.2008 Ref.: JGS/CRS 01 J.nr.: 2002-31-0020 Notat vedrørende beregning af rusefiskeres fangstindsats og mulighed for

Læs mere

For Fehmarn Bælt A/S

For Fehmarn Bælt A/S Kirsten Engell-Sørensen (Fishlab), Ian Sehested Hansen og José Antonio Arenas (DHI) og John Pedersen (Orbicon) For Fehmarn Bælt A/S Kunstner: Pootoogook Qiatsuk Havforskermøde- 20 Januar 2011 1 Tid abundans

Læs mere

Marine systemer. Marie Storr-Paulsen, Kai Wieland, Margit Eero. DTU Aqua. Moniteringssektion. Undervisning Fiskeribetjente, uge , Hirtshals

Marine systemer. Marie Storr-Paulsen, Kai Wieland, Margit Eero. DTU Aqua. Moniteringssektion. Undervisning Fiskeribetjente, uge , Hirtshals Undervisning Fiskeribetjente, uge 22-2014, Hirtshals Marine systemer Oskar, Kai Wieland, Margit Eero DTU Aqua Moniteringssektion 1 DTU Aqua, Technical University of Denmark Det starter med alger Over halvdelen

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 08, 2016 Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Christoffersen, Mads Publication date: 2015

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug R A P P O R T T I L V I B O R G K O M M U N E Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT UDARBEJDET FOR Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 8800 Viborg

Læs mere

Ved Akvariechef, marinbiolog Jens P. Jeppesen Øresundsakvariet, Biologisk Institut Københavns Universitet

Ved Akvariechef, marinbiolog Jens P. Jeppesen Øresundsakvariet, Biologisk Institut Københavns Universitet Ved Akvariechef, marinbiolog Jens P. Jeppesen Øresundsakvariet, Biologisk Institut Københavns Universitet Fotografer, Lars Åge Laursen, Birgit Thorell, Kristian Vedel m.m. Hvad er Øresundsakvariet Vise

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

Hvorfor er brakvandet så vigtigt?

Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvad er problemet?! Bestandene kan blive slået ud i situationer med stor indtrængen af saltvand! De er udsatte for overfiskeri af garn og ruseredskaber! Anden predation

Læs mere

Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 2013

Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 2013 Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 213 Fra d. 2. til 21. august 213 udførte Rudersdal Kommune en undersøgelse af fiskebestanden i Birkerød Sø. Dette notat beskriver metoder og resultater fra undersøgelsen.

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015 Notat Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 20 Indledning Der har igennem mange år været udført restaurering i Tryggevælde Å med gydegrus og sten samt genslyngning ved Tinghusvej (Fluestykket) for at forbedrede

Læs mere

Undervisning Fiskeribetjente, 4/ , Hirtshals Oskar Marine systemer Marie Storr-Paulsen, Kai Wieland, Margit Eero DTU Aqua q Moniteringssektion

Undervisning Fiskeribetjente, 4/ , Hirtshals Oskar Marine systemer Marie Storr-Paulsen, Kai Wieland, Margit Eero DTU Aqua q Moniteringssektion Undervisning Fiskeribetjente, 4/12 2012, Hirtshals Marine systemer Oskar, Kai Wieland, Margit Eero DTU Aqua Moniteringssektion Det starter med alger Over halvdelen af det organiske stof produceret på jorden

Læs mere

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Lars Haugaard Institut for Bioscience Aarhus Universitet Grenåvej 14, 8410 Rønde. E. post.: laha@dmu.dk Faglig kommentering: Aksel Bo Madsen 1 1. Baggrund for

Læs mere

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø August 2005 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 2005. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse RESUMÉ...2 MATERIALER OG METODER...3 RESULTATER...5

Læs mere

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge.

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge. NCC Roads A/S Fabrik Ejby Ejby Industrivej 8 2600 Glostrup Cc.: Christian Abildtrup Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-7322-01310 Ref. thobk Den 3. oktober 2014 Sendt til: soematerialer@ncc.dk UDKAST TIL

Læs mere

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag Konjunkturstatistik 2:2 Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer Indholdfortegnelse Indledning og datagrundlag... 1 Beskrivelse af den økonomiske udvikling, 1955 til 1999... 2 Metode...

Læs mere

Stenrev som marint virkemiddel

Stenrev som marint virkemiddel Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 177 Offentligt Stenrev som marint virkemiddel Anders Chr. Erichsen Senior Rådgiver, Afdelingen for Miljø og Økologi, DHI Danmark Henrik Fossing (Aarhus

Læs mere

ADOLESCENT/ADULT SENSORY PROFILE

ADOLESCENT/ADULT SENSORY PROFILE CamC ADOLESCENT/ADULT SENSORY PROFILE Skrevet af: Camilla Ørskov Psykolog, Projektleder hos Pearson Assessment og Betina Rasmussen Ergoterapeut med speciale i børn INDLEDNING Adolescent/Adult Sensory Profile

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk 1 af 5 09-11-2015 09:52 FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk Adfærd hos gedder i Tryggevælde Å er undersøgt i 450 dage og det viser sig,

Læs mere

Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde. - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt. Undersøgt

Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde. - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt. Undersøgt Heltbestanden i Ringkøbing Fjord Rekreativ anvendelse i kyst og fjorde - fangst og bifangst i garnfiskeri efter helt Undersøgt 212-215 Josianne G Støttrup & Søren Berg DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2 20. september 2018 Notat Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august 2018 Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1229564266 Version 1 Revision Udarbejdet af CAB Kontrolleret

Læs mere

Fiskebestanden i Køge Bugt

Fiskebestanden i Køge Bugt Fiskebestanden i Køge Bugt August 2001 Rapport udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium 2001 Konsulenter : Jens Peter Müller & Helle Jerl Jensen Indholdsfortegnelse 0. Sammenfatning 1 1. Introduktion

Læs mere

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79.

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79. Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail: stil@stil.dk www.stil.dk CVR-nr.: 13223459 Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet 26.02.2016 Sammenfatning I efteråret 2014 blev

Læs mere

Vi kalder nu antal prøverør blandt de 20, hvor der ikke ses vækst for X.

Vi kalder nu antal prøverør blandt de 20, hvor der ikke ses vækst for X. Opgave I I en undersøgelse af et potentielt antibiotikum har man dyrket en kultur af en bestemt mikroorganisme og tilført prøver af organismen til 20 prøverør med et vækstmedium og samtidig har man tilført

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere

Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere Videnblad nr. 4. 19. juni 213 Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 21/11 og 211/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere Ole Roland Therkildsen 1, Karsten Laursen 1, Peter Sunde & Mariann

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Mads Christoffersen DTU Aqua Dansk Havforskermøde 28.-30. januar 2015 Foto: Henrik Carl Baggrund

Læs mere

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen 13. november 2015 Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt 4.524 erhvervsaktive medlemmer af FOAs

Læs mere

Kort FI-001. Skanled Fiskeri 2007 Fangst i kg OVERSIGTSKORT. Legende: Fiskefangst i 2007 (kg) 10,000,000. Sweden. Målestok: 1: 1.750.000.

Kort FI-001. Skanled Fiskeri 2007 Fangst i kg OVERSIGTSKORT. Legende: Fiskefangst i 2007 (kg) 10,000,000. Sweden. Målestok: 1: 1.750.000. Fiskefangst i 2007 (kg) Sild (HER) Tobis (SAN) Brisling (SPR) Reje (PRA) Sej (POK) Jomfruhummer (NEP) Andet i Danmark og Fiskeri 2007 Fangst i kg Kort FI-001 FI_001til015_fiskeri_2005-2007.WOR Fiskefangst

Læs mere

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015.

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Undersøgelse af fisk i ferskvand

Undersøgelse af fisk i ferskvand Bestandsvurdering hvordan og hvorfor? 1 Generel beskrivelse af en fiskebestand: Bestandsestimater Alder og vækst Fødevalg Eksperimentelle undersøgelser af fiskebestanden og deres samspil med økosystemet,

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Teknisk lovgivning for Østersøen

Teknisk lovgivning for Østersøen Teknisk lovgivning for Østersøen Indledning Siden 1. januar 2006 er forvaltningen af fiskeriet i Østersøen blevet klart forenklet. Efter en bred høring med de berørte aktører vedtog Rådet i november 2005

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indhold Baggrund Side 3 De 13 teser Side 6 Metode Side 8 Resultater Side 10 Beregninger

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb

Lovtidende A. Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb Lovtidende A Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb I medfør af 10 d, 30, 31, 34 og 130, stk. 2 og 4, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven),

Læs mere

EU's rådigheds- Danmarks mængde TAC. kvote

EU's rådigheds- Danmarks mængde TAC. kvote FISKERI I TAL 216 TAC OG KVOTER 216 De endelige kvoter, der gives til dansk fiskeri, er nu på plads for 216. I oversigten kan du se hvilke mængder der er for de enkelte fiskearter for 215 og 216. Mængderne

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om mindstemål for fisk og krebsdyr i saltvand 1)

Bekendtgørelse om mindstemål for fisk og krebsdyr i saltvand 1) BEK nr 1360 af 30/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. december 2015 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-7440-000025 Senere

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Gjern Å 17.-18. nov. 2014

Fiskeundersøgelser i Gjern Å 17.-18. nov. 2014 Fiskeundersøgelser i Gjern Å 7.-8. nov. 04 Danmarks Center for Vildlaks (DCV) udførte d. 8-9. november fiskeundersøgelser i Gjern Å på en ca. km lang strækning fra hovedvej 6 (Århusvej) til Gjern Ås udløb

Læs mere

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning Rev udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning april 2010 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Arbejdsgange i KemiGuiden 4 21 Oprettelse af en leverandør 4 22 Oprettelse af kategorier

Læs mere

Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber fra 2005-2007 Nøglefiskerrapporten 2005-2007

Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber fra 2005-2007 Nøglefiskerrapporten 2005-2007 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Nov 28, 2015 Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber fra 2005-2007 Nøglefiskerrapporten 2005-2007 Sparrevohn, Claus Reedtz; Nicolajsen, Hanne;

Læs mere

KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport

KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport DTU Aqua-rapport nr. 281-214 Af Josianne G. Støttrup, Henrik S. Lund, Peter Munk, Jørg Dutz, Lotte Kindt-Larsen, Josefine Egekvist, Claus Stenberg

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Populationsbiologi. Skriftlig eksamen fredag d. 30. januar 2004, kl. 10.00 14.00

Populationsbiologi. Skriftlig eksamen fredag d. 30. januar 2004, kl. 10.00 14.00 KØBENHAVNS UNIVERSITET BACHELORUDDANNELSEN I BIOLOGI Populationsbiologi Skriftlig eksamen fredag d. 30. januar 2004, kl. 10.00 14.00 Hjælpemidler: Kun lommeregner. Med besvarelse og kommentarer til bedømmelsen

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser 2. Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser I det følgende beskrives sygdomsforløbet i de sidste tre leveår for -patienter på baggrund af de tildelte sundhedsydelser. Endvidere beskrives

Læs mere

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR mellem mennesker opfattes normalt som et samfundsmæssigt gode. Den gensidige tillid er høj i Danmark, men ofte ses dette som truet af indvandringen.

Læs mere

Den store fjæsing. plads og overlevelsesmuligheder i fiskeriet

Den store fjæsing. plads og overlevelsesmuligheder i fiskeriet Den store fjæsing OLE BAGGE Danmarks Fiskeriundersøgelser Afdeling for Havøkologi og Akvakultur Fjæsingen er den eneste danske fisk med giftpigge. Hvis man er uheldig, kan man dø af at stikke sig på den.

Læs mere

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne AF de nationale test en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne af de nationale test Alle elever i folkeskolen

Læs mere

Fiskebestanden i Københavns Havn

Fiskebestanden i Københavns Havn Fiskebestanden i Københavns Havn 2009 Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium i marts 2010. Konsulenter: Stig Rostgaard, Thomas Thaarup Andersen & Helle Jerl Jensen F I S K E Ø K O L O G I S K L A B

Læs mere

STORT ER POTENTIALET?

STORT ER POTENTIALET? ARBEJDSPLADSLOKALISERING - HVOR Baggrund STORT ER POTENTIALET? - En analyse af pendlertrafik i Frederiksborg Amt Af Civilingeniør Morten Agerlin, Anders Nyvig A/S Blandt de langsigtede midler til påvirkning

Læs mere

Kort FI-001. Skanled Fiskeri 2007 Fangst i kg OVERSIGTSKORT. Legende: Fiskefangst i 2007 (kg) 10,000,000. Sweden. Målestok: 1: 1.750.000.

Kort FI-001. Skanled Fiskeri 2007 Fangst i kg OVERSIGTSKORT. Legende: Fiskefangst i 2007 (kg) 10,000,000. Sweden. Målestok: 1: 1.750.000. Fiskefangst i 2007 (kg) Sild (HER) Tobis (SAN) Brisling (SPR) Reje (PRA) Sej (POK) Jomfruhummer (NEP) Andet i Danmark og Fiskeri 2007 Fangst i kg Kort FI-001 Fil : FI_001til015_fiskeri_2005-2007.WOR Fiskefangst

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora:

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora: Opgave: Dong Energy Dato / tid: 8. april 2010 Område: Frederikshavn Møller 17-05-2010 12:52 Pos. N Pos. E Dybde Bølgehøjde Dyk / Rov Video + / - Punktnummer 57 27,340 10 34,655 7,3 0,3 Dyk Ja Boblerev

Læs mere

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning Statistik Lektion 1 Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning Introduktion Kasper K. Berthelsen, Inst f. Matematiske Fag Omfang: 8 Kursusgang I fremtiden

Læs mere

Screening af mulige havvindmølleområder i Øresund

Screening af mulige havvindmølleområder i Øresund Københavns Kommune Screening af mulige havvindmølleområder i Øresund Teknisk rapport April 2010 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Københavns Kommune

Læs mere

Reduktioner i overvågningsprogrammet

Reduktioner i overvågningsprogrammet Reduktioner i overvågningsprogrammet NOVANA Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. april 2015 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Antal sider: 5 Faglig

Læs mere

En intro til radiologisk statistik

En intro til radiologisk statistik En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

Det sorte danmarkskort:

Det sorte danmarkskort: Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 37 Det sorte danmarkskort: Geografisk variation i danskernes sorte deltagelsesfrekvens Peer Ebbesen Skov, Kristian Hedeager Bentsen og Camilla Hvidtfeldt København

Læs mere

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder

Slutrapport - Lavfrekvent støj fra decentrale elproduktionsenheder Rapport 29. juni 2005 Dok. nr. 221539 Anonymiseret udgave af dok. nr. 220319 Tlf. 79 23 33 33 Vores ref. JIJ/asl Erstatter dok. nr. 220319 Sag nr. T013060 Side 1 af 16 Dok.ansvarlig: QA: Slutrapport -

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL METODE OG RESULTATER

BAGGRUND OG FORMÅL METODE OG RESULTATER KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT Salmonella i svinekød håndteret i en gros J. nr.: 2010-20-64-00220 BAGGRUND OG FORMÅL CKL projekter fra 2002 og 2006 viser, at forekomsten af Salmonella i hele svinekødstykker

Læs mere

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET Vadehavscentret INDLEDNING OG FORMÅL For at kunne bevare og beskytte naturen omkring os, er det vigtigt at få en forståelse for dynamikken, fødekæder og biodiversiteten

Læs mere

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden For ørred er iltindholdet og temperaturen i vandet af afgørende betydning for fiskenes trivsel. For høj temperatur i kombination med selv moderat

Læs mere

Havpattedyr og deres interaktion med fiskeri

Havpattedyr og deres interaktion med fiskeri For at kunne vurdere havpattedyrs rolle i økosystemet i Østersøen, og hvordan de påvirker og bliver påvirket af fiskeri, er det vigtigt at have kendskab til, hvad de spiser, og hvilken sammensætningen

Læs mere

CPX-måling før skift af belægning

CPX-måling før skift af belægning appletrafikstøj CPX-måling før skift af belægning CPX-målinger af dækstøj giver et entydigt billede af asfaltbelægningens betydning for støjen. Det kan give en reduktion af støjen på op til 6 db(a) at

Læs mere

Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber Nøglefiskerrapport 2011-2013

Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber Nøglefiskerrapport 2011-2013 Registrering af fangster i de danske kystområder med standardredskaber Nøglefiskerrapport 2011-2013 DTU Aqua-rapport nr. 286-2014 Af Louise D. Kristensen, Josianne G. Støttrup, Stine K. Andersen og Henrik

Læs mere