Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 1/8

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Apuleius' Æselroman, 10. bog kap. 2 12 - oversættelse - 29/01/06 22:22 1/8"

Transkript

1 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 1/8 2. Nogle dage efter husker jeg en bemærkelsesværdig, frygtelig forbryderisk ugerning der på stedet. I skal også læse om den, og derfor skriver jeg den nu ind i min bog. En husherre havde en søn, en meget dannet ung mand; han udmærkede sig ved at respektere, hvad der er respekt værd, og ved ikke at promovere sig selv kort sagt, han var, som man ville ønske ens børn blev. Hans mor var død for lang tid siden; hans far havde giftet sig igen og havde fået endnu en søn med sin nye kone. Drengen var nu godt tolv år gammel. Men stedmoderens skønhed var større end hendes moral, og hvadenten det nu var, fordi hun var sådan selv, eller det var skæbnens vilje, at hun skulle drives til den værste af alle ugerninger kastede hun sine øjne på sin stedsøn. Du skal altså, min gode læser, nu berede dig på at læse en tragedie, ikke en komedie; vi stiger fra komediens fodform op på den høje kothurne! * Sålænge den lille Amor var i sin spæde udvikling, kunne kvinden let undertrykke en svag rødmen og holde stand endnu var hans kræfter jo ganske små. Men efterhånden fyldte Amor hele hendes bryst med sit brændende vanvid, han holdt hæmningsløse orgier i det, og hendes følelser svulmede til sidst måtte hun give efter for gudens galskab; hun lagde sig syg og skjulte, hvor ondt hun havde i sjælen, med en opdigtet fysisk sygdom. Alle ved jo, at forelskelse og sygdom har de samme symptomer i ens almentilstand og ens udseende en grim bleghed, hængeøjne, trætte ben, urolig søvn og dybe suk jo større smerte, jo voldsommere. Man kunne have troet, også hun kun led af feberanfald der var bare det, at hun også græd og græd. Ak, hvor lægerne dog var uvidende om hvad det betød, at hendes puls slog sådan, at hendes farve skiftede så meget, at hendes åndedræt var anstrengt, at hun igen og igen kastede sig fra side til side på lejet! Gode guder, hvor let er diagnosen ikke ja, måske ikke for en professionel læge, men for enhver, der er kyndig i kærlighedens drifter når man se nogen blusse, men uden feber! 3. Hun lider for meget, kan ikke længere udholde det vanvid, hun føler, og bryder derfor endelig sin lange tavshed. Hun lader sønnen kalde 'sønnen', et ord, hun nu gerne, om hun blot kunne, havde strøget ud for ikke at blive mindet om den skændsel, det var. Den unge mand udskyder * Skuespillere i Grækenland og Rom havde særlige sko på, alt efter, hvad de spillede. I tragedien havde man en slags støvle, kothurnen, på.

2 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 2/8 ikke sin syge moders befaling, men søger straks til sovekammeret med et ansigtsudtryk præget af en alvor, der var en gammel mand værdigt. Han vil straks yde sin faders hustru, sin broders moder enhver skyldig tjeneste! Men hun er træt efter den smertefulde tavshed og hænger endnu fast i en vis tvivl, om hun tør gå hele vejen; hvert ord, hun mente passende til det, hun nu skulle sige, forkaster hun igen, endnu vakler hendes skamfølelse og hun tøver hvor er det dog bedst at begynde fra? Men den unge mand aner endnu ikke uråd om noget forkert og spørger med blikket rettet ærbart mod jorden af sig selv om grunden til den lidelse, hun har. Så springer hun omsider ud og nu, hvor hun har fået mulighed for at tale med ham i enrum, ulykke som det var, bryder hun ud i heftig gråd og med en snip af sin klædning ført op for øjnene taler hun med bævende stemme til ham i få ord: Hele årsagen, oprindelsen til den smerte, jeg føler, og lægemidlet selv, min eneste frelse er du du og ingen anden! Dine øjne har sneget sig ind gennem mine til det inderste af min sjæl og holder nu en brand vedlige i selve marven af mine knogler så vis dog lidt medlidenhed med mig, jeg som er døden nær på grund af dig! Lad ikke hensynet til din fader skræmme dig væk du vil jo redde hans hustru, der ellers visselig må dø! Det er jo hans billede, jeg ser i dit ansigt, det er det, jeg holder af! Her kan du føle dig helt tryg, her kommer ingen, her har du ro til det, der må ske! Hvad ingen ved, det sker næsten ikke! 4. Rystet over den ulykke, der så pludselig havde ramt ham, og oprørt i sit inderste over det, der var sket, mente den unge mand dog ikke, at situationen skulle gøres værre med en uigennemtænkt hård afvisning; bedre var det vel at lette den ved at trække tiden ud med et forsigtigt løfte. Han lover hende villigt alt, beder hende være ved godt mod og råder hende til at bruge alle sine kræfter på at komme sig, på at blive rask, indtil hans fader måtte rejse væk og der således ville være fri bane for deres nydelser. Han fortrækker straks fra sin stedmoders syndige blik. En krise af den størrelse, mente han, krævede virkelig gode råd, og han henvendte sig straks til en gammel lærer, han kendte som en seriøs mand. Efter lang tids overvejelse fandt de ikke nogen bedre udvej end hurtigt at flygte og således unddrage sig den storm, skæbnen i sin vildskab havde kastet ham ud i.

3 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 3/8 Men kvinden kan ikke udholde selv den mindste udsættelse. Hun opdigter på en mærkelig måde en grund til, at hendes mand må ud at rejse, og overtaler ham straks til at ile ud til de fjerneste gårde, han ejer. Aldrig så snart er han væk, før hun, vanvittig af det håb, der er modnet i hendes sind, hovedkulds kræver løftet om tilfredsstillelse indfriet. Men den unge mand undgår det forfærdelige møde med snart det ene, snart det andet påskud, og endelig forstår hun på de mange forskellige beskeder, hun får, at løftet åbenlyst er blevet hende nægtet, og som et jordskred ændrer den skandaløse kærlighed sig til noget langt værre had. Hun tager straks en slave, hun havde med sig fra sit barndomshjem, til sin medskyldige, en modbydelig mand, i stand til alt, og meddeler ham de planer, hun troløst havde haft og de finder ikke bedre udvej end at berøve den unge mand livet. Slynglen sendes derfor straks afsted og køber en gift, der dræber øjeblikkeligt; han blander den omhyggeligt i vin og forbereder således den uskyldige stedsøns død. 5. Men mens forbryderne diskuterer med hinanden, hvordan de bedst kan give ham giften, kommer hvilken skæbne! lillebroderen, den forfærdelige kvindes egen søn, netop hjem efter formiddagens skolegang; tørstig efter sin frokost finder han bægeret med vin, som giften var skjult i, og tømmer det intetanende i ét drag. Straks han har skyllet den død ned, man havde beredt hans broder, falder han åndeløs til jorden og hans pædagog * kalder med et klageskrig moderen og hele huset til dybt bevæget af drengens pludselige endeligt. Straks forstår man sagen: drikken er den skyldige, og de tilstedeværende anklager på forskellige måder hver især hinanden for at være ansvarlige for ugerningen. Men denne uheldssvangre kvinde, urtypen på stedmoderlig ondskab, lod sig hverken bevæge af sin søns smertefulde død, af sin samvittighed som morder, af husets ulykke, af sin mands sorg eller af den kvalfulde begravelse hun brugte husets jammer til at få sin hævn. Hun sendte straks et ilbud afsted for at melde katastrofen til sin mand på rejsen, og da han kort efter hastigt var vendt hjem, stillede hun sig an og hvilken ryggesløs egoisme! anklager sin stedsøn for at have dræbt sin søn med * En pædagog var den slave, der fulgte børnene, når de gik ud i byen. Ordet er græsk og betyder, ordret oversat, børnefører.

4 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 4/8 gift. Denne løgn sagde hun endda ikke så meget, fordi drengen var kommen den død i forkøbet, der var tiltænkt hans ældre broder, men hun foregav, at den yngre broder var blevet myrdet af stedsønnen, fordi hun ikke havde villet give sig hen til en skandaløs trang, som han havde forsøgt at voldtage hende for at tilfredsstille. Disse løgne var hende dog ikke nok; hun tilføjede, at han endda truede hende med sværdet, nu da forbrydelsen var blevet opdaget. Da vakler den ulykkelige under sorgernes brænding, ramt af begge sine sønners død. Ikke alene så han sin yngste søn begravet for sine øjne, men han vidste bestemt, at den ældste søn ville blive dømt til døden for incest og mord, og desuden drev hans elskede hustrus løgnagtige klagegråd ham til at hade sit eget afkom inderligt. 6. Næppe var ligfølget og bisættelsen overstået, før den ulykkelige gamle mand iler ind på forum, direkte fra selve begravelsen, endnu med friske tårer på kinderne og med aske i det grå hår. * Der kastede han sig grædende for byrådets fødder, greb dem om knæene og tryglede dem følelsesfuldt uden ringeste anelse om sin onde hustrus bedrag! om at hjælpe ham med at gøre det af med hans anden søn: han havde begået voldtægt i sin faders seng, havde myrdet sin egen broder og havde truet sin stedmoder på livet! Med al denne jammer og al denne klage havde han i sin sorg allerede opildnet ikke bare byrådet, men også folk i øvrigt, så alle råbte, man skulle springe retsprocedurens kedsommelige gang over, alle anklagerens beviser og forsvarets snoede argumenter, og straffe dette samfundsudskud med offentlig stening. Borgmestrene blev imidlertid selv bange for, at opstandelsen skulle udvikle sig fra den smule forargelse til en ødelæggelse af samfundets orden og system, og gav sig til dels at bønfalde byrådsmedlemmerne, dels at berolige folket: man skulle afholde en retssag efter skik og brug og først, når påstandene fra de to parter var undersøgt, gå videre til at fælde en dom på civiliseret måde; man måtte ikke som i barbarisk vildskab eller tyrannisk afmægtighed lade nogen dømme uden at blive hørt og give et så ildevarslende eksempel, mens der i øvrigt herskede velsignet fred. ** * Begravelser fandt sted hurtigt; og altid uden for byen. I kejsertiden var det normalt i finere kredse at bisætte folk i gravkapeller uden for byerne. På Apuleius' tid var man begyndt at bisætte folk uden at brænde dem først. Når faderen kommer med aske i håret, er det dog tydeligvis et motiv hentet i en tid, hvor man faktisk brændte de døde. ** Byerne i romerriget var selvadministrerende i meget vid udstrækning. De blev styret af borgmestre, de selv valgte, og de havde deres egne byråd, curia, hvis medlemmer hed decuriones. Her fungerer byrådet tydeligvis også som domstol. Normalt siger man, at sager, hvor straframmen var dødsstraf, skulle pådømmes af provinsens statholder; men det sker ikke her. Måske skulle kun personer af en vis højere status fremstilles for statholderen; måske skete det i praksis kun, når statholderen var til at få fat på hvad han meget ofte ikke har været.

5 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 5/8 7. Dette fornuftige råd vandt tilslutning, og straks får den offentlige udråber besked på at melde, at byens fædre skal mødes i byrådssalen. De kommer straks og sætter sig på deres vante pladser, hvor deres værdighed giver dem ret til at sidde; atter råber betjenten og den første anklager træder ind. Så føres den anklagede endelig også ind under forsamlingens tilråb. I overensstemmelse med attisk ret og efter proceduren på Areopagos * instruerer betjenten sagens advokater om, at de hverken må holde lange fortaler eller appellere til følelserne. Det har jeg hørt mange snakke med hinanden om skete sådan. Men hvilke ord anklageren brugte til at mærke den anklagede, hvilke beviser den anklagede rensede sig med, ja, i det hele taget talerne og meningsudvekslingerne kan jeg ikke vide noget om jeg var der jo ikke, jeg stod ved min krybbe og jeg kan heller ikke fortælle jer, hvad jeg ikke ved. Hvad jeg direkte har erfaret, skal jeg bringe videre i denne tekst. Da de talende var færdige med deres argumenter, besluttede man at bestyrke sandheden og pålideligheden af anklagerne med sikre beviser og ikke træffe en så stor beslutning på baggrund af rene mistanker. Man mente, at navnlig den slave, der som den eneste skulle have viden om, at alt var sket som omtalt, absolut måtte fremstilles i retten. Denne galgenfugl blev ikke i bare mindste måde skræmt ved at befinde sig foran den høje domstol eller ved synet af den tæt pakkede sal, eller sågar af sin belastede samvittighed; han begyndte at insistere på, at hævde, at dét var sandt, som han selv havde opdigtet: den unge mand havde, fornærmet over sin stedmoders hovne attitude, kaldt ham til sig; han havde givet ham mordet på hendes søn til opgave for at hævne sig over fornærmelsen; han havde lovet ham en vældig belønning for at tie stille; han havde truet ham på livet, da han sagde nej; han havde selv tilberedt giften og givet den til ham, så hans broder kunne få den; han havde til sidst selv egenhændigt rakt drengen bægeret, fordi han havde fået mistanke om, at slaven havde ladet være og holdt bægeret tilbage for at kunne underbygge sin anklage. Hele denne utrolige historie fremførte slynglen under rysten og bæven, så det så ud som sandheden selv og sådan sluttede hans forklaringy. 8. Ikke én af byrådets medlemmer var længere indstillet på at vise den unge mand nåde; alle erklærede, at beviserne på forbrydelsen var helt klare, og at han skulle dømmes til døden **. Alle dømte ens, samtlige havde noteret samstemmende domme, og nu skulle dommene efter gammel * Romanen foregår i Thessalien; Apuleius synes at forestille sig, at man i byen har lagt sig efter atheniensisk retspleje. Areopagos-rådet i Athen fungerede mest som domstol i drabssager; det var en legendarisk streng domstol. ** På latin bruges udtrykket 'at sys ind i en sæk', culleo insui: dødsdomme over forbrydere, der havde myrdet nære slægtninge, bestod i Rom i, at den dømte blev tævet til blods og derefter syet ind i en sæk sammen med en abe, en slange og en hane, for så til sidst at blive kastet i floden.

6 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 6/8 skik kastes i en beholder af bronze; når først de var kastet derned, når det var sket med den anklagedes lykke, kunne intet længere ændres: magten over den dømtes liv blev lagt i bøddelens hænder. Men da dækkede en af byrådet, en ældre læge, som var kendt for sin troværdighed og var usædvanlig indflydelsesrig, mundingen på beholderen med hånden, så ingen uden videre kunne lægge sin dom derned, og henvendte sig til forsamlingen: Jeg har den glæde, at I har vist mig tillid i al min tid, og jeg vil ikke tillade, at der begås et åbenlyst mord på en, der er anklaget med falske beskyldninger, eller at I, som sidder til doms her under ed, begår mened, narret af en slaves løgne. Jeg kan ikke selv udtale min dom mod bedre vidende, træde gudernes magt under fode og vise min samvittighed foragt. Lad mig derfor forklare jer, hvordan sagen hænger sammen. 9. Slynglen der kom for ikke længe siden til mig for at købe en hurtigtvirkende gift; han tilbød 100 guldstykker som betaling. Han sagde, han havde brug for den til en syg mand, som var lammet af en uhelbredelig sygdom og ønskede at unddrage sig sit livs pinsler. Men jeg kunne nok se, at slynglen vrøvlede, og at hans forklaring ikke hang sammen, og jeg var sikker på, at han havde planer om en forbrydelse. Alligevel gav jeg ham midlet, jeg gav ham det; men for at beskytte mig, hvis der senere fulgte en undersøgelse, tog jeg ikke straks imod den betaling, han tilbød mig, men sagde: 'Bare nu ikke en af de mønter, du giver, viser sig at være falsk eller uægte læg dem i den her pose og sæt dit segl på, til mønterne kan blive erklæret ægte af penge-kontrolløren!' Han lod sig overtale og satte seglet på pengene. Dem har jeg nu, så snart han viste sig i retten, ladet en af mine folk løbe hjem og hente. Se, jeg har dem her hos mig nu. Lad ham se posen og lad ham genkende sit eget segl. For hvordan kan man anklage broderen for den gift, som hanhar købt? Tre guldmønter fra venstre Trajan (98-117), Hadrian ( ) og Marcus Aurelius ( ), alle kejsere, der regerede i Apuleius' levetid. 10. Slynglen blev grebet af voldsom frygt og bæven; en ligagtig bleghed trådte i stedet for hans normale menneskefarve og koldsved lagde sig over hele kroppen. Han flyttede fødderne uroligt frem og tilbage, snart

7 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 7/8 kradsede han sig på det ene sted på hovedet, snart på et andet; han stammede med halvåben mund og sagde noget usammenhængende vrøvl, så ingen med rimelighed kunne tro ham fri for skyld. Men som han kom til sine sanser igen, nægtede han ufortrødent og blev ved med at anklage lægen for løgn. Da lægen ser, at hans troværdighed antastes foruden den respekt, man skylder retten kaster han sig med des større iver over argumenterne mod slynglen. Til sidst giver borgmestrene byens betjente ordre til at binde slavens hænder sammen, trække signetringen af jern af ham og sammenligne den med posens forsegling. Denne sammenligning bestyrkede den mistanke, man allerede havde. Efter græsk skik hentede man både hjul og træhest til at tortere ham med og tog dem i brug, men stærk i en sær form for overbevisning brød han ikke sammen for slag af nogen art eller for den sags skyld for tortur med ild. 11. Så sagde lægen: Jeg vil ikke, jeg vil ved Gud i himlen ikke finde mig i, at I straffer denne uskyldige mand mod al ret og rimelighed, eller at denne skurk holder vor domstol for nar og slipper for straf for sin skrækkelige forbrydelse. Jeg vil give et uimodsigeligt bevis på sagens rette sammenhæng. Da monsteret der var ude på at skaffe sig dræbergiften, tænkte jeg, det var imod mit kald at forårsage nogens død overhovedet jeg har ikke lært, at lægekunsten blev opfundet for at ombringe, men for at hjælpe mennesker. Men hvis jeg nægtede at give ham noget, var jeg bange for, at det skulle vise sig uklogt at have afvist ham, at jeg således skulle vise ham en vej til forbrydelsen ad en omvej, og han skulle købe en dødelig blanding af en eller anden anden eller til sidst udføre den forbrydelse, han var i gang med, med et sværd eller et eller andet andet våben. Jeg gav ham derfor en gift, men et sovemiddel, alrune, som er berømt for sin påviselige sløvende virkning og et effektivt middel, når man vil fremkalde en dødlignende søvn. Det er ikke mærkeligt, at denne forbryder, der har mistet alt håb, er vis på den højeste straf, som han er hjemfalden til efter gammel skik, let udholdt disse pinsler, som var de ingenting. Men hvis virkelig drengen tog den mikstur, jeg blandede med mine egne hænder, lever han og sover blot roligt; han vil straks vende tilbage til den lyse dag, hvis man forjager den tunge, sløve søvn. Hvis døden blev hans lod, da må I søge grunden dertil andetsteds!

8 Apuleius' Æselroman, 10. bog kap oversættelse - 29/01/06 22:22 8/8 12. Den gamle læge sluttede sin tale således, og den fandt stor tilslutning. Man drog straks i største hast ud til graven, hvor drengens legeme lå bisat. Der var ingen fra byrådet, ingen af byens bedre borgerskab, ja ingen fra den almindelige befolkning, der ikke strømmede nysgerrigt til. Der har vi faderen, med egne hænder har han taget låget af kisten og tager sin søn i hænderne, mens han i god behold rejser sig fra dødens tærskel, så snart den dødbringende sløvhed var fjernet han omfavner ham, knuger ham, ordløs, overvældet af glæde, og fører ham frem for folket. Og endnu viklet ind i ligklæderne føres drengen frem for retten. Endelig ligger den modbydelige slaves og den endnu værre kvindes ugerninger åbent afsløret, frem træder den nøgne sandhed! Stedmoderen idømmes evigt eksil, slaven sømmes til en tværligger og i bred enighed overlades guldmønterne til lægen som betaling for den søvn, der havde været til så stor gavn. Det berømte, eventyrlige, der var sket den gamle fader, fik således en ende, der var det guddommelige forsyn værdig. En liden stund, nej det mindste øjeblik efter, at han stod i fare for at blive barnløs, blev han brat fader til to unge mænd.

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry.

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry. Kopiside 7 Break 6 Kærligheden eller pligten? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme Helgi og Bellisande mødes i hemmelighed ved søen, og Helgi opdager, at

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

studie Døden & opstandelsen

studie Døden & opstandelsen studie 13 Døden & opstandelsen 75 Åbningshistorie En dreng og hans far var ude at køre bil, da en bi fløj ind ad det åbne vindue. Drengen var så ekstremt allergisk over for bistik, at både han og faren

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL Susanna

APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL Susanna www.scriptural-truth.com APOKRYFE SKRIFTER SUSANNA AF KING JAMES BIBEL 1611 Susanna Historien om Susanna [i Daniel] Sætte ud fra begyndelsen af Daniel, fordi det ikke er i Hebraisk, som hverken indtaling

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.16,16-22 Der var ét billede i denne prædiketekst, som nogle her

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Helligsø Lukas 13, 1-9. Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN

21. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Helligsø Lukas 13, 1-9. Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN 21. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Helligsø Lukas 13, 1-9 Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. AMEN Det er ikke min skyld! siger den fire-årige til sin mor, da hun kommer ind

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Langfredag, Hurup 2015. Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN

Langfredag, Hurup 2015. Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN Langfredag, Hurup 2015 Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN Ypperstepræsterne og de skriftkloge spurgte: Sig os, er du Kristus, Guds Søn? De spurgte ikke, fordi de ville tro ham, hvis han

Læs mere

Dybere liv. Sjælens mørke nat - når Gud føles fraværende

Dybere liv. Sjælens mørke nat - når Gud føles fraværende Dybere liv Sjælens mørke nat - når Gud føles fraværende v1 For korlederen. Al-ajjelet-hashahar. Salme af David. v2 Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig? Du er langt borte fra mit råb om hjælp og

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. februar 2014 Kirkedag: 4.s.e.H3K/B Tekst: Matt 14,22-33 Salmer: SK: 720 * 447 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 LL: 720 * 23 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 Jesus

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg 402: Den signede dag 318: Stiftet Guds søn har på jorden et åndeligt rige 379: Der er en vej som verden ikke kender 245: Opstandne Herre, du vil gå 752: Morgenstund har

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret

Sidste søndag i kirkeåret Sidste søndag i kirkeåret Salmevalg 403: Denne er dagen 448: Fyldt af glæde 321: O Kristelighed 638: O, kommer hid dog til Guds søn 121: Dejlig er jorden Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Tid til Nærvær. Time2be

Tid til Nærvær. Time2be Tid til Nærvær Time2be forord»...om middagen - når alt er dysset i søvn af varmen. Tid til Nærvær Så bliver verden gennemsigtig. Som en flod, forstår du? - Man kan se helt ned til bunden... der ligger

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. april 2017 Kirkedag: Langfredag/A Tekst: 1 Mos 22,1-18; Es 52,13-53,12; Mk 15,20-39 Salmer: SK: 195 * 189 * 191 * 188,1-2 * 192 LL: samme Nogle gange,

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle

Læs mere

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække

Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. august 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 7. søndag efter trinitatis, Matt 10,24-31. 2. tekstrække Salmer DDS 2: Lover den Herre DDS 661: Gud ene tiden deler

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme.

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. 1 Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen.

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 1 TRO VIRKER ALTID Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 TROENS 2 BASISELEMENTER 1. Gud er til 2. Gud lønner dem der søger Ham Hebræerbrevet 11:6 Men uden tro er det umuligt at behage ham; for den, som kommer

Læs mere

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag.

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Alle Helgen 2016. B Matt 5,13-16 Salmer: 754-571-552 321-551-574 Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Ja, Alle Helgen opleves forskelligt. Det er en stor mærkedag,

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23

Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Tekster: Sl 27,1-5, Rom 3,19-22a, Matt 2,13-23 Salmer: 122 Den yndigste 117 En rose så jeg 114 Hjerte løft 125 Mit hjerte altid vanker (438 Hellig) Kun i Vejby 109.5-6 (Som natten aldrig) 103 Barn Jesus

Læs mere

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis

Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis Opgave 1: prædiken over 16. søndag efter trinitatis For ikke meget mere end et år siden stod jeg på en intensiv afdeling på Kolding sygehus sammen med min familie, vi stod omkring min bedstefar, vi havde

Læs mere