Vejen til Go 52. Vejen til Go 1. Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejen til Go 52. Vejen til Go 1. Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go."

Transkript

1 Vejen til Go 52 Vejen til Go 1 Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go. Go blev første gang spillet for mellem år siden. Det tager 5 minutter at lære og resten af livet at mestre. Go bliver ofte sammenlignet med skak, men hvor skak er et enkelt slag, er Go en global krig. En af fascinationerne ved Go er spillets mangfoldighed på trods af de enkle regler. Hidtil har det været umuligt at lave Go programmer der overgår begynderen i styrke. Det er faktisk tvivlsomt om det nogensinde vil lykkedes for en computer, at kunne klare sig mod en professionel Go spiller. Desværre er Go ikke så udbredt i Danmark eller den vestlige verden. Det er vores håb at vi med det lille hæfte kan øge kendskabet til Go, så endnu flere mennesker kan få glæde at dette fantastiske spil.

2 Vejen til Go 2 Vejen til Go 51

3 Vejen til Go 50 Vejen til Go 3 Information om den Amerikanske Go Forening* Den Amerikanske Go Forening AGA er den nationale organisation for Go spillere i USA, den samarbejder med lignende organisationer i resten af verden. De: - Udgiver American Go Journal - Vedligeholder et computerbaseret rating system - Vedligeholder en website (http://www.usgo.org) - Håndhæver og fremmer AGA rated turneringer - Organiserer den Amerikanske Go kongres og mesterskabet - Distribuerer en årlig klub liste og medlems liste - Arbejder for at udbrede et stærkt netværk af klubber. - Fremmer og udbreder det offentlige kendskab til Go AGA arbejder for at introducerer flere menneskers kendskab til dette herlige spil. *Redaktørens bemærkning: denne information er blevet opdateret siden den sidste udgivelse af "Vejen til Go" Vejen til Go af Karl Baker Sådan spilles det orientalske spil GO Udgivet af: Det Amerikanske Go Forbund Box 397 Old Chelsea StaLion New York, NY Oversat af Lene og Mogens Jakobsen

4 Vejen til Go 4 Vejen til Go 49 Dedikeret til Ann INSPIRERET AF HUNDREDVIS BEGEJSTREDE STUDERENDE Copyright 1986, 1998 Det Amerikanske Go Forbund Første udgave på papir Ved Det Amerikanske Go Forbund i 1986 Anden udgave på papir Ved Ishi Press International februar 1988 sten - en brik der er enten sort eller hvid. territorium - punkter der er blevet omringet af en af spillerne. to øjne - to separate punkter indenfor en gruppe af sten. udvide - lægge en sten direkte i forbindelse med en gruppe, for at øge antallet af friheder. Kan også betyde at man lægger en sten i nærheden af en anden, for at skabe forbindelse mellem dem, uden at de rører hinanden. øje - et punkt der er fuldstændigt omringet af sten med den samme farve. Tredje udgave på papir Ved Det Amerikanske Go Forbund 1997 Første elektroniske udgave Ved Det Amerikanske Go Forbund September 1998 Print produktion redigeret og udgivet af Roger B. White Med værdifuld hjælp fra mange GO entusiaster Elektronisk produceret af Bob Felic Dansk oversættelse af Lene og Mogens Jakobsen december 2001 NOTE: The way to GO og Vejen til Go er beskyttet af Copyright lovgivningen. Der er tilladt at at kopierer til eget brug. Kopier må omdeles gratis i papirform såvel som elektronisk, sålænge der ikke tages vederlag og at denne note medtages.

5 Vejen til Go 48 Vejen til Go 5 ORDFORKLARING atari - en melding om, at en af modstanderens grupper kun har en frihed tilbage, bruges også for den tilstand en gruppe med kun en frihed befinder sig i. dame - et punkt som ingen af spillerne kan omringe alene. død - om sten som ikke kan lave to øjne, eller skabe forbindelse til andre sten som har denne mulighed. erobre - det at besætte alle en gruppes friheder, og fjerne dem fra brættet. fange - en sten der er blevet fjernet fra brættet fordi den har mistet alle sine friheder. De opbevares i fangeskålen indtil spillet skal tælles op. forbindelse - sten af samme farve der ligger på nabo punkter. Bruges også når modstanderen ikke kan adskille grupperne eller stenene, selvom de ikke ligger på nabo punkter. frihed - et ubesat nabo punkt. Indhold Forord... 7 Introduktion... 8 Spillets historie... 8 Kapitel et Introduktion til GO.11 Kapitel to Liv og død Kapitel tre Afslutning af spillet Kapitel fire Reglen KO Kapitel fem Ordsprog for begyndere. 43 Ordforklaring gruppe - et vilkårligt antal forbundne sten. i live - en gruppe af sten der har to øjne. ko - en situation, hvor der erobrers og generobres. nabo - er punktet ved side af langs med en linie på brættet. pas - en melding der betyder at en spiller frafalder sit næste træk. punkt - et sted på brættet hvor en linie krydser en anden. point enhed for scoren.

6 Vejen til Go 6 Vejen til Go 47 "En ny sten er et nyt spil" Hver sten udstråler energi, og influerer i større eller mindre grad alle andre sten på brættet. Respekter energien fra din modspillers sten, ved at minde dig om at din modstanders sidste træk ændrede stillingen på brættet. Antag at han gør sit bedste (ligesom dig selv), for at finde det bedste træk i stillingen. "Hurtigt spil giver erfaring" Hold spillet i gang ved at spille i et rimeligt tempo. Man kan vinde meget ved at lave mange fejl, og lære af disse fejl som spillet skrider frem. Begyndere forbedrer sig hurtigt ved at spille hurtigt og mange spil. Det kan ligeledes opfattes som uhøfligt, at lade din modstander vente. De fleste uformelle spil, spilles i et livligt og regelmæssigt tempo. "Hvis Go brættet smider dig af, skal du tilbage med det samme" Beslutsomhed er din bedste allieret! Fejl er helt normale. Som begynder skal du værdsætte og nyde det privilegium du har til at lave fejl - des flere du laver des hurtigere bliver du bedre.

7 Vejen til Go 46 Vejen til Go 7 "Spil på de store punkter" Efterhånden som brættet fyldes med sten, bevæger spillet sig gradvist fra en fase med store slag om territorier og tilfangetagelse, til de mindre slag, indtil der ikke er nogle points tilbage på brættet. I figur 57 herunder er det sorts tur til at lægge en sten. Vil sort blokere og dræbe de tre hvide sten i bunden af brættet eller vil han fange den enlige sten i højre side af brættet? I gode tider opstår et klimax der løfter en til nye højder, men først skal fundamentet skabes, bredt, dybt og solidt... Winfred Ernest Garrison FORORD Spillet Go er på en gang både enkelt og komplekst. Det bruges på militære akademier i Østen, som en øvelse i militær strategi. Det benyttes også på vestlige filosofiske skoler som et middel til at forstå sammenspillet mellem intellekt og intuition. Figur 57. "Hold dine sten forbundet" At have forbindelse betyder at afstanden mellem egne sten ikke er større end de stadigvæk er forbundet. Selv hvis de ikke direkte rører hinanden kan de stadigvæk opfattes som forbundet, hvis de ikke kan forhindres i at blive forbundet. Sten der er blevet blokeret og ikke kan forbindes er i større fare for at blive omringet og fanget. I det foregående diagram havde hvid ikke formået at holde sine sten forbundet og som en konsekvens heraf mister han sin gruppe på tre sten. Sort vil naturligvis placere de tre sten i atari og tillade den ene sten at forbinde ikke omvendt. Det er let at lære at spille Go, men at mestre det er en livslang udfordring. I denne lille perle af at hæfte har Karl Baker skabt et mester værk af enkle og instruktive forklaringer, som giver en let introduktion til den interesserede begynder. På trods af deres enkelhed opfattes Go reglerne ofte som mærkelige af nybegynderen. Denne trin for trin vejledning giver nybegynderen en hjælpende hånd på vejen til at forstå de basale principper i spillet, sådan at man hurtigt kan kommer i gang med at spille. Dette hæfte giver nybegynderen en uvurderlig indsigt i Go spillets forunderlige verden. Roger B. White Det Amerikanske Go Forbund

8 Vejen til Go 8 Vejen til Go 45 INTRODUKTION Go er et strategispil. To spillere konkurrerer om at erobre mest territorium ved at placerer brikker på en glat træplade hvorpå der er tegnet et netmønster - typisk 19x19 linier. Hver spiller forsøger med sine brikker at omringe et område, ligesom hvis indhegner en mark. Senere kan hver spiller erobre modstanderens territorium. Formålet med dette spil er, at erobre mest territorium - et simpelt mål der på en gang giver spillet Go elegance og en fascinerende kompleksitet. SPILLETS HISTORIE Go blev skabt i Kina for ca år siden. Det kom til Japan omkring 800 e.kr. Spillere i Østasien har mestret spillet helt op til moderne tider. Go nåede den vestlige verden sent i 1800 tallet. Totalt logisk i design, har spillet bestået tidens prøve. Det har overlevet i sin originale form og er i dag det ældste spil i verden. Go er et spil på viden og evner, hvor der på ingen måde involveres elementer af tilfældighed. Hver spiller søger at erobre og kontrollerer mere territorium end modparten. Enhver handling har konsekvenser og vil være afgørende for slutresultatet. Hele spillet er synligt på brættet. Spillet begynder på et tomt bræt, undtagen hvis der spilles handicapspil (den mindst erfarne spiller får tildelt nogle sten der lægges på brættet). Handlingen i spillet er livlig og spændende, man springer fra front til front, og søger konstant at få fordel i sin position. Fra første sten bygger spillerene et unikt mønster. Faktisk er der så megen plads for individualitet at man mener intet spil er blevet gentaget med præcist samme mønster rækkefølge. Der er over forskellige mønstre man kan vælge imellem. Dette tal er langt større end det anslåede antal atomer i hele universet. Figur 56. Figur 56 ovenfor viser en serie af et-punkts-spring. Sort vil så forbinde punkterne, når hvid nærmer sig den sorte position. Et-punkts-springet er et vigtigt redskab ved skitsering af territorium, det er også meget anvendeligt når man forsøger at forstyrre udviklingen af modstanderens territorium. "Del og hersk" Det er fornuftigt at bruge nogle sten på at forhindre modstanderen i at forbinde sine sten. Sten der ikke er forbundet er meget lettere at angribe og omringe end forbudne sten. Hvis forsøget på at adskille modstanderens sten mislykkedes, kan man bruge det næste ordsprog. "Man skal ikke smide gode sten efter dårlige" Opgiv sten der ser ud til at forfølge en tabt sag. Disse sten kan blive værdifulde senere i spillet, men de vil være tabt med sikkerhed, hvis du presser din modstander til at slå dem ihjel med det samme og dermed fjerne dem fra brættet. Sten som er døde på brættet, er ironisk nok i en meget bedre position end fanger. Døde sten er ofte brugbare, og nogle gange undslipper de og kommer til live igen. Fanger er tabt for evigt.

9 Vejen til Go 44 Vejen til Go 9 af brættet to allerede eksisterende mure, langs siderne udgør de kun en Figur 54. Figur 55. Hjørne territorium: Læg mærke til at der kun skulle otte sten til at omringe tretten punkter i hjørnet. Prøv at sammenligne figur 54 med figur 55. Side territorium: Læg mærke til, at det krævede flere sten, dvs. flere træk, at omringe færre punkter langs med siden i figur 55, end det gjorde i hjørnet på figur 54. I midten af brættet er der ingen mure; det kræver derfor et stort antal sten at omringe et lille territorium i midten. "Et-punkts-springet er aldrig forkert" I stedet for at forbinde stenene direkte, spiller sort mere effektivt ved at forlænge med et punkt (og ofte mere) fra hans egne sten, se figur 56. Det er svært at beskrive den følelse der kan opstå I forbindelse med et spil go en følelse der stammer fra den kreative proces det er, at skabe og se mønstre på brættet. Go er et spil hvor selve spillet er vigtigere end hvem der vinder eller taber. I hvert spil vindes nogle slag mens andre tabes (yin og yang). Nummer to vil altid have sin del af æren for et godt parti. Kampen på Go brættet reflekter en personlig stræben imod balance og harmoni, et åndeligt såvel som et praktisk ideal. Succes på brættet er relateret til indre succes. Der er ingen tvivl om, at Go skærper koncentrations evnen. Spillets dynamik virker absorberende. De situationer der fremkommer i et spil Go er så komplekse, at det hidtil har været umuligt at skrive computer programmer, der er stærke nok til at kunne klare sig i en almindelig Go turnering. Om det nogensinde bliver muligt for en Computer at kunne spille lige op med en professional Go spiller er mere end tvivlsomt. Effektiv Go strategi er utrolig abstrakt. For eksempel kan en spiller lokke modstanderen til en serie af små sejre og herved sikre sig en mindre synlig men strategisk større triumf. Grådig og hovedløs aggression fører normalt til nederlag. En let løsning og deraf hurtig succes kan senere vise sig at blive en væsentlig hæmsko. Fejlberegninger er sjældent endeligt afgørende; tværtimod, succes skabes ofte ved effektivt at afbøje de angreb man udsættes for. Kombinationen af stillingsbedømmelse og overblik som er så nødvendig når Go spilles på et højt niveau, udskiller de mest kraftfulde computere og programmer som hjælpeløse, når de spiller mod erfarne menneskelig Go spillere. Go er en fælles oplevelse. Spillerne har brug for hinanden for at opnå et spændende parti. Hvis ikke modstanderen yder kvalificeret modstand bliver der intet spil ingen skuffelse, men heller ikke nogen mulighed, ingen risko og ingen belønning. Traditionelt værdsætter Go spillere hinanden, respekt er en del af spillet. 1 Den traditionelle måde at spille Go på foregår ved at to personer sidder overfor hinanden og spiller på et bræt tilsvarende findes der turneringer for programmører, hvor computere konkurrerer mod hinanden.

10 Vejen til Go 10 Vejen til Go 43 Måske er det vigtigste, at Go er en måde at kommunikerer med hinanden på, en venligsindet debat, hvor der argumenteres for og imod. Hvert brik kan opfattes som et argument, et respons på den øjeblikkelige position. Hver brik kan enten opfattes som et svar på modstanderens argumentation, en uddybelse af andre synspunkter eller en udforskning af nye områder. Go kan spilles på alle niveauer med lige stort udbytte. To nybegynderne der spiller mod hinanden kan opleve den samme spænding som to erfarne spillere. Når man spiller Go bliver man udsat for mange forskellige former for følelser. Faktisk er det udsigten til dette der er motivationen for at arbejde sig igennem de første kapitler af Vejen til Go. En Go spiller kæmper mindre med sin modstander end han gør med de modsat rettede impulser og følelser han oplever i sit indre KAPITEL FEM Ordsprog for begyndere: Ord for livet. Go ordsprog er generelle tommelfingerregler, en slags retningslinier man kan bruge i de uundgåelige øjeblikke hvor man bliver usikker og er i tvivl. Disse ordsprog er begyndelsen til den elementære del af Go strategi og taktik. Ofte vil det ene eller det andet ordsprog give et fremragende råd for en given situation, man kommer dog også ud for situationer, hvor de er en smule malplaceret. Når man anvender disse ordsprog, skal man som i alle situationer der vedrører Go, bruge sin sunde fornuft. "Den som tæller, vinder" Hvert træk ændre på antallet af friheder hvis det spilles opad tilstødende sten, både egne og modstanderens. Det er derfor en god ide, at holde øje med antallet af friheder for hver enkelt gruppe efter hvert træk. Når man får mere erfaring tager det kun nogle få sekunder at tælle friheder. Afledt ordsprog: "Den som ikke tæller friheder, taber med sikkerhed" "Gør krav på en andel" Skitser det territorium som du har tænkt dig at omringe. Først skal man udbygge hjørnerne, herefter siderne. I hjørnerne udgør kanten

11 Vejen til Go 42 Vejen til Go 11 Go er en ballet af komplementære mønstre der udspiller sig over brættet KAPITEL ET Indtroduktion til Go Dette kapitel bygger på eksempeler og -spørgsmål. Når du læser, så brug et stykke papir til af dække over svarene så du får mulighed for selv at svarer på opgaverne imens du læser. Prøv dit bedste på hvert spørgsmål. Læs forklaringen igennem igen hvis dit svar ikke var rigtigt. Starten Go spilles af to spillere på et bræt. Brættet indeholder vandrette og lodrette linier som krydser hinanden. De steder hvor linierne krydser hinanden kaldes et punkt. Hvert sted, hvor en linie røre en anden linie, er der et punkt. Der er således 361 punkter på et 19x19 bræt. Problem: Hvor mange punkter er der i de viste eksempler herunder. (Vær opmærksom på, at nogle af billederne viser brættets kant, mens dette er ikke er tilfældet på andre) Figur 1. Svar: Fire er korrekt Figur 2. Svar: Tolv (husk at medregne punktet i hjørnet).

12 Vejen til Go 12 Vejen til Go 41 Spørgsmål: Hvor skal hvid spille næste træk i figur 53?. Figur 3. Svar: Seksten I Go skal man ligesom i disse eksempler ignorer mellemrummene og fokusere på hver enkelt punkt. Svar: Et andet sted på brættet. Spørgsmål: Hvad kunne ske hvis ko reglen ikke eksisterede? Svar: Spillet ville aldrig blive færdigt, hvis bege spillere insisterede på at erobre og generobre og ingen af dem ville spille andetsteds. Spillet begynder med at brættet er tomt. Hvert punkt på brættet repræsenterer et vigtigt stykke territorium. Selve spillet handler om at afgrænse mere territorium end ens modspiller. Territorium afgrænses ved at lægge henholdsvis sorte og hvide sten på punkter på brættet. Spilleren der har de sorte brikker starter spillet. Spillerne skiftes til at lægge en sten på et punkt.. Når en sten først er lagt kan den aldrig flyttes til et andet punkt på brættet. Ko begrebet kan være vanskeligt at forstå, men bliver mere klart når man først kommer i gang med at spille. Du er nu klar til at anvende din opnåede viden om Go i et rigtigt parti. Vejen til Go er lagt! På figur 4 6 er vist hvorledes starten på et parti kunne være. Først lægger sort, herefter hvid, så sort osv. Figur 4.

13 Vejen til Go 40 Vejen til Go 13 Figur 5. Figur 52. Nu er den enlige hvide sten i atari og det er sorts tur til at lægge en sten (se figur 52). Som det ses, kan sort nu generobre den hvide sten direkte ved at spille i punktet O. Herefter kan hvid generobre sort ved at spille i K (se figur 51). Så kan sort fange hvid, hvorefter hvid kan fange sort, osv. For at forhindre denne meningsløse sekvens, må en spiller kun fange i ko efter at han har spillet et træk et andet sted på brættet. Når han har spillet på et andet punkt, kan han igen spille en sten i ko punktet. Denne simple regel forhindre at spillet ender i 'dødvande'. Figur 6. Spørgsmål: Antag at sort i figur 53 lige har erobret en hvid sten fra punktet K. Kan hvid generobre den sorte sten i næste træk? Svar: Nej. Læg mærke til hvorledes de hvide og sorte sten hver for sig begynder at danne en mur og herved omringe potentielt territorie. Det er dog stadigvæk for tidligt i spillet til at man kan erklære nogle punkter for totalt omringet. De sorte brikker forsøger at omringe territorium på højre side, mens de hvide brikker forsøge at omringe territoriet på venstre side. Resten af partiet kan ses i Kapitel 3. Figur 53.

14 Vejen til Go 14 Vejen til Go 39 Reglerne Fra hvert punkt på brættet udgår nogle liner. Det nærmest punkt langs en line kaldes for nabopunktet. Nabopunkter forekommer kun langs med linier. Ethvert tomt nabopunkt kaldes for en frihed. Spørgsmål: hvor mange friheder har stenene i figurerne 7-9? Slag kan forekomme alle steder på Go brættet og stor set på ethvert tidspunkt KAPITEL FIRE Figur 7. Svar: Stenen i figur 7 har fire friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). KO reglen. Ordet ko betyder evighed. I Go, refererer ko til en ret almindelig position, som ville tillade en uendelig serie af meningsløse træk, hvis ikke ko reglen fandtes. Figur 51 illustrer en ko position. Svar: Stenen i figur 8 har tre friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). Figur 8. Figur 9. Svar: Stenen i figur 9 har to friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). Bemærk at stenene langs kanten og i hjørnet har færre friheder end stenene i midten af brættet Friheder for en sten er lige så vigtige som det er for et menneske at trække vejret. Uden friheder/vejr dør man. Figur 51. Læg mærke til, at den enlige sorte sten der separer de øverste hvide sten fra de nederste hvide sten, er i atari. Denne stilling er af stor betydning for begge parter. De øverste hvide sten er døde på brættet, hvis de ikke får forbindelse til de nederste hvide sten. Hvis hvid derimod er i stand til at forbinde stenene, vil sort miste de tre hvide sten og punkterne de ligger på. Hvid kan fange den enlige sorte sten ved at spille på punktet K og hermed fratage stenen dens sidste frihed.

15 Vejen til Go 38 Vejen til Go 15 Forbindelser Når man først har placeret en sten på et punkt på brættet, kan den ikke flyttes til et andet punkt. Når en sten af samme farve placeres på en stens nabo punkt, kaldes stenene for forbundene. Disse sten betragtes nu som en gruppe. En enkelt sten eller flere sammenhængende sten kan betragtes som en gruppe. Spørgsmål: Hvor mange grupper er der i figurerne 10-14?. Svar: En gruppe Figur 10. Figur 11. Svar: Tre grupper. Læg mærke til at sten af samme farve der er forbundet, rører ved hinanden. For hurtigt at checke om sten er forbundene skal man derfor blot checke om de rører ved hinanden. Et mellemrum mellem sten separere grupperne Svar: To grupper, en sort og en hvid. Figur 12.

16 Vejen til Go 16 Vejen til Go 37 Svar: Seks grupper, to hvide og fire sorte. Husk at sten kun forbindes via linier, de forbindes ikke langs med diagonaler. Spørgsmål: Hvor mange dame punkter er der i det afsluttede parti du ser i figur 50?. Figur 13. Svar: En. Svar: Ni grupper, fire hvide og fem sorte. Figur 50. Spørgsmål: Hvad er den endelig score i figur 49-50? I figur 49 har sort en hvid fange og i figur 50 har sort en hvid fange og hvid har to sorte fanger?. Figur 14. Forbundne sten deler friheder, de har ligeså mange friheder som der er ubesatte nabo punkter til hele gruppen. Spørgsmål: Hvor mange friheder har de forbundne sten i figur 15- Svar til figur 49: Sort syv og hvid seks, så sort vinder med et point. Svar til figur 50: Sort femten og hvid nitten, så hvid vinder med fire point. Det er således let at se hvorfor omringet punkter er vitale - de tillader ikke kun sten at leve, de afgør den endelige score. Svar: Elleve Figur 15.

17 Vejen til Go 36 Vejen til Go 17 Enighed. Efter at ens modspiller har meldt pas, er det stadigvæk tilladt at fortsætte med spillet - sker dette fortsættes indtil der meldes pas af begge spillere i rækkefølge. Herefter skal spillerene nu afgøre status af hver enkelt gruppe på brættet (om de er i live eller døde på brættet). Hvis de ikke kan blive enige, skal spillet genoptages indtil situationen er helt klar for begge spillere. Fortsat spil vil afklare situationen ved at reducere antallet af friheder. Eventuelt vil nogle grupper miste alle deres friheder eller de vil kun omringe sikre punkter. En anden måde at afslutte spillet på er ved at opgive. En spiller kan frivilligt opgive et spil, hvis det er blevet uinteressant. Hvis du mister for mange sten, er det bedre at opgive spillet og begynde på et nyt. Optælling af point. Undersøg om alle dame punkter er udfyldt (med ekstra sten - ikke fanger). Herefter tælles hvert punkt der er omringet, som et point for den farve der har omringet punktet. Fratræk et point fra sorts samlede score for hver sort fange og et point fra hvids score for hver hvid fange. Vinderen er den der har flest point. Spørgsmål: Hvor mange dame punkter er der i det afsluttede parti du ser i figur 49?. Figur 16. Svar: Ti. Læs eventuelt ovenstående forklaring på friheder, hvis du havde svært ved at svare på de sidste to spørgsmål. Fanger Hvis en gruppe omringes, således at alle dens friheder er besat, er gruppen erobret. Gruppen erklæres nu for død, fjernes fra brættet og opbevares som fanger. Spørgsmål: På hvilket punkt/bogstav i figurerne 17,19,20,21, skal sort lægge en sten for at erobre den hvide gruppe? Svar: C er det korrekte punkt. Det hjælper muligvis at tænke på en frihed som et åndehul. Uden muligheden for at ånde dør stenen. Efter at sort har lagt en sten i punktet C opstår stillingen i diagram 18. Svar: Tre. Bekræft at både sorte og hvide sten kan besætte dame punktet uden at påvirke antallet af points som begge sider har omringet. Figur 17. Sort har herefter en hvid fange. Figur 49. Figur 18

18 Vejen til Go 18 Vejen til Go 35 Figur 19. Svar: C Prøv at overbevise dig selv om, at hvid har to øjne i hver af disse grupper. I gruppen i øverste højre hjørne er der et øje i området med de to døde sorte sten og et med to punkter til venstre for dette. I det nederste venstre hjørne, opdeler den enlige hvide sten gruppen i to øjne. Læg også mærke til, at der ikke er nogle sten i atari langs med grænserne. Alle murene er komplette og blokere for modstanderens sten. Spørgsmål: Er hvid klar til at melde pass i figur 46-48? Svar: Både punkterne A og B skal besættes før den hvide sten har mistet alle sine friheder. Svar: I figur 46 og 47 er svaret nej. I figur 48 er svaret Ja. Spillet i figur 48 er afsluttet. Hvis en af spillerne beslutter at fortsætte med spillet ved at forstærke sine grupper, vil han blot opnå, at han besætter punkter i sit eget territorium og herved reducere antallet af frie punkter. Figur 20. Som spillet skrider frem, bliver ydre friheder mindre og mindre vigtige, mens omringede punkter bliver vigtigere. Ofte ser man at der opstår nogle frie punkter mellem sten af modsat farve, som ingen af spillerne kan omringe, disse kaldes for dame (udtales dah meh). Dame er neutrale punkter, som ikke tilhører nogle af spillerne. Når spillet er afsluttet udfyldes dame punkterne skiftevis med sorte og hvide sten, indtil alle punkter på brættet er fuldstændigt omringet af enten sorte eller hvide sten. Svar: A. Den næste figur viser situationen efter at sort har placeret en sten på A, og har vundet de tre fanger. Spørgsmål: Hvor mange dame er der i figur 48?. Svar: En. Ingen af spilleren kan omringe X. Figur 21

19 Vejen til Go 34 Vejen til Go 19 Svar: Nej. To sten er i atari en hvid og en sort. Herudover er hverken sort eller hvids mur komplet. Figur 22 Ligeså snart en gruppe sten mister den sidste frihed, er gruppen fanget og erklæres for død alle stenen fjernes herefter fra brættet Figur 47. Figur 48. Svar: Ja. Dette eksempel ser måske lidt forvirrende ud ved første øjekast, da det indeholder alle de koncepter der hidtil er omtalt. Vi vil derfor simplificere dette,ved at kigge på hver enkelt Uanset hvor mange sten der er i en gruppe, vil flere friheder gøre den stærkere og mere sikker. På figur 22 øger sort antallet af friheder for sin gruppe ved at fange de tre hvide sten. Man kan også øge en gruppes friheder, ved at tilføje sten til gruppen. Spørgsmål: På hvilket af punkterne markeret med et bogstav, skal hvid spille for at tilføje friheder til den næsten fangede sten på figurerne 23-27? Tips: Tæl frihederne før og efter stenene er tilføjet. Først ser vi på de to hvide sten i øverste venstre hjørne. De har to friheder men ingen øjne og intet håb om at fange nogle sorte sten, derfor er de døde. Herefter ser vi på de to sorte sten i det øverste højre hjørne - de har kun to friheder, ingen øjne og intet håb om at fange nogle hvide sten. Sorts levende sten er forbundet gennem midten af brættet. Sort har et øje i det nederste højre hjørne og et andet i det øverste venstre hjørne. Læg mærke til, at hvid har to grupper, en i det øverste højre hjørne og en i det nederste venstre hjørne. De hvide grupper er ikke forbundet gennem midten af brættet. Figur 23. Svar:B. Hvid har kun en frihed nu: en hvid sten på punktet B vil give tre friheder til hvid. På punkterne A, C og D vil det ikke tilføje friheder der vil stadig være en.

20 Vejen til Go 20 Vejen til Go 33 "Omring tilstrækkelig territorium og øjne fremkommer af sig selv" Svar: A. Hvid har kun friheden A, og en hvid sten i punktet A vil give gruppen tre friheder, nemlig punkterne B, F og E. KAPITEL TRE Figur 24. Figur 25. Denne her er lidt sværere; tæl omhyggeligt. Svar: B Ved at lægge en hvid sten på B forøges antallet af friheder for den hvide gruppe fra to til fire. Hvis man placerer en hvid sten på D, vil der ikke komme flere friheder til gruppen. Afslutning af spillet. Der er fire ting man stræber imod når man spiller Go: (1) omringelse af territorium, (2) reducering af din modspillers territorie, (3) erobring af din modspillers sten, (4) beskyt egne sten. Vinderen af spillet har altid formået at gennemføre disse fire mål mere effektivt end modspilleren. De sidste træk. Spillet afsluttes ved at hver spiller i rækkefølge melder pas i stedet for at lægge en brik. At melde "pas" betyder egentligt, at man ikke mener der er yderligere mulighed for at forfølge et af de fire ovenfor nævnte mål. Med andre ord spilleren der melder pas mener, at alt territorium er fuldstændigt omringet, og at der ikke er nogle sten i atari langs med kanterne der er formet af modstanderens sten. Spørgsmål: Er sort klar til at melde pas i figurene 46-48?. Figur 26. Svar: B vil give en frihed mere nemlig fra fire til fem friheder. Figur 46. Svar: Nej. Hvids mur er ufuldstændig. Sort kan trænge ind på hvids territorium gennem hullet i hvids væg. Den nederste af sorts sten er også i atari; så sort kan redde den fra at blive fanget ved at forbinde den med de sorte nabo sten. Sort skal derfor bestemme sig til, hvilken af de to træk der er mest værdifulde.

21 Vejen til Go 32 Vejen til Go 21 Som vi ser, er en gruppe nødt til at have to øjne for at leve, eller den er nødt til at omringe et område der er stort nok til, at to øjne kan dannes uanset hvorledes modstanderen spiller. Dette koncept kan være en anelse vanskeligt at forstå, men bliver mere klart med tiden. Grundstenen I Go er forståelse af princippet om friheder. Svar: Ingen af disse punkter vil giver flere friheder til den hvide gruppe. Figur 27. Spillere tilføjer ofte sten til en gruppe, for at undgå at den skal blive fanget. Den tilføjede sten kan give nye friheder som vi lige har set det, eller den kan forbinde to grupper af sten og herved øge antallet af friheder Spørgemål: På hvilket punkt kan sort spille, for at redde gruppen med fem sten? Svar: Sorts truede femstens gruppe vil blive reddet ved at man spiller på punktet C, og hele gruppen får fire friheder (samt muligheden for at få flere friheder i senere træk). Figur 28.

22 Vejen til Go 22 Vejen til Go 31 Når en gruppe kun har en frihed tilbage, er den i atari. Spørgsmål: Se igen på figurerne På hvilke af figurerne er der sten i atari? Hvid kunne selvfølgelig have undgået denne situation ved, at spille først i punktet mellem A og B, hvor sort har placeret en sten, herefter ville hvid have to øjne og være i live. Svar: På figur 23, 24 og 28 En spiller som har fået sat en brik i atari, er ikke forpligtet til at redde denne. Den anden spiller er heller ikke forpligtet til, at tage en brik fra modstanderen selv om han kan! Sten kan forblive i atari til spillet er slut. Når man starter med at spille Go, er det god kotume at advare ens modstander om at hans gruppe er sat i atari. atari svare lidt til begrebet skak når man spiller skak. Hvis man siger atari betyder det blot, at man kan fange en gruppe i næste træk. Figur 44. Svar: I live. Hvis et omringet område er stort nok, kan det separeres i to øjne til enhver tid. I dette tilfælde har hvid omringet et område, som kan separeres i to øjne ved enten at spille I punktet A eller B. Hvis sort spiller i et af punkterne, kan hvid altid spille I det andet, og herefter kan sort ikke lægge flere sten, da de vil komme til at mangle frihe- Omringnings kapløb I ethvert parti Go, bruger spillerne meget tid på at finde flugtveje for egne sten og at forhindre modstanderens sten i at undslippe. Punkter der ligger indenfor sten der er erobret tilhøre territoriet for fangetageren. Derfor er det af vital betydning, om sten kan erobres eller de er i stand til at undslippe. Spørgsmål: Hvor bør sort spille i diagram 29? Figur 29. Svar: Sort bør lægge en sten således at han fra tager den hvide gruppe i hjørnet sin sidste frihed, hvorved den hvide gruppe fjernes fra brættet. Herved opstår der nye ekstra friheder for den sorte gruppe, samtidig med at han har fået fem hvide fanger - se figur 30. Hvis hvid derimod tillader at sort spiller i både A og B, kan han ikke længere lave to øjne, hvorfor den hvide gruppe vil dø. Figur 45. Læg mærke til, at hvis hvid forsøger at erobre de to sorte sten, kommer hans egen gruppe i Atari. Sort kan sætte hvid i Atari ved at lægge en sten mere, hvorefter hvid kan tage de tre sorte sten, hvorefter sort kan besætte hvids vitale punkt som tilfældet var i figur 43.

23 Vejen til Go 30 Vejen til Go 23 Figur 41. Svar: De hvide sten er døde. Der er kun et øje og ingen mulighed for at undslippe. Sort kan til enhver tid besætte punkterne A, B, og C og dermed fjerne de hvide sten. Hvis hvid er i trækket på figur 29 kan han fratage den sidste frihed for den sorte gruppe og hermed redde den hvide gruppe i hjørnet se figur 31. Figur 30. Svar: I live. Hvid har to øjne; sort kan ikke besætte begge hvide friheder uden at placere en af sine egne sten så den er uden friheder efter at trækket er fuldført Hvid har nu foruden de ekstra friheder også 6 sorte fanger. Figur 42. Figur 43. Svar: Død. Sort har placeret en sten indenfor hvids gruppe, præcis på det punkt der var hvids eneste mulighed for at lave to øjne. Hvis hvid spiller i et af punkterne A eller B har hans gruppe kun en frihed tilbage og er således i Atari. Læg mærke til, at sort kan sættes hvids gruppe i Atari ved at lægge en sten i et af punkterne A eller B. Hvis hvid herefter erobre de to sorte sten, kan sort blot lægge endnu en sten indefor hvids øje, hvorefter hvid igen er i Atari. Figur 31.

24 Vejen til Go 24 Vejen til Go 29 Svar: På figur 38 er der tre hvide sten, der er døde på brættet. Den enkelte sten i nederste højre hjørne, har kun en frihed tilbage. Hver sorte gruppe omkring har flere friheder. Svar : Svar: På figur 38 er der tre hvide sten, der er døde på brættet. Sorts friheder overstiger hvids friheder i nederste højre hjørne og i øverste højre hjørne. Hvid kan ikke undslippe eller omringe sort. To øjne Et punkt omringet af sten af samme farve kaldes et øje. En gruppe af punkter der er omringet af samme farve sten, kaldes også et øje. Sten lever ved at danne en formation som indeholder to øjne. Grupper med to øjne kan ikke fratages alle friheder og lever derfor helt sikkert. Det følgende eksempel viser nogle grupper med to øjne og nogle uden. Spørgsmål: Er hvid i live eller død i denne stilling? Svar: I live. Denne stilling har to øjne. Det ene har omringet to punkter, det andet indeholder et punkt. Selv hvis sort omringede alle punkterne uden om denne gruppe, vil den aldrig komme i Atari. Figur 40.

25 Vejen til Go 28 Vejen til Go 25 Spørgsmål: Hvor mange sorte sten er døde på brættet i de følgende eksempler. Tips: Tæl frihederne for hver gruppe sten der er involveret. Den gruppe med flest friheder vinder. Stens styrke kan altid måles ved antal friheder de er I stand til at beholde KAPITEL TO Figur 38. Figur 39. Svar: En. Den sorte sten i øverste venstre hjørne er fanget, og hvid behøver kun at fylde frihederne ud, for at fjerne den. Ved at tilføje endnu en sort sten vil situationen ikke ændre antallet at friheder eller hjælpe den med at undslippe Svar: Tre. De to sorte sten i øverste venstre hjørne har intet håb for at undslippe eller omringe territorium. Den sorte sten i midten af brættet er også opgivet med kun en enkelt frihed og ingen muligheder for at undslippe, imens de to hvide sten ved siden af har to friheder. Liv og Død I dette kapitel vil vi se på sikre formationer og formationer der er usikre. Sikker og udødelig I Go, forsøger spillerene altid at indkredse territorium, ofte det samme territorium på samme tid. Før eller siden mødes fjendtlige sten og de begynder at lægge sig op imod hinanden, friheder kommer og forsvinder ved hver enkelt træk. Det er vigtigt, at man holder øje med sikkerheden af hver enkelt gruppe involveret i slaget. Da sten bliver fanget, når alle dens friheder bliver besat af modstanderens sten gælder det altså, at sten ikke kan fanges hvis modstanderens sten ikke kan besætte alle dens friheder. Sten med sikre friheder har altid disse friheder omringet. Derfor må sikre friheder altid ligge indefor en formation. Spørgsmål: Kan sort besætte alle hvids friheder i figurerne Svar: Ja, hvid har ikke formået at omringe territorium og har derfor ikke nogle sikre friheder. Spørgsmål: Se på hvert af de to sidste figurer ovenfor, og afgør hvor mange hvide sten er døde på brættet? Figur 32.

26 Vejen til Go 26 Vejen til Go 27 Figur 33. Figur 34. Svar: Nej, hvid har med succes formået at omringe territorium. Hvis man forestiller sig, at sort begynder at udfylde det hvide territorium, ser man at sort løber tør for friheder før hvid. Derfor kan hvid ikke fanges. Svar: Nej.Hvid har omringet to separate friheder. Hvis sort forsøger, at besætte en af disse friheder, vil hans sten dø, da den ikke vil have nogle friheder, mens hvid stadigvæk har en frihed. Derfor kan de hvide sten ikke slås ihjel, sort kan ikke besætte hvids indre friheder. At undslippe eller ej! Sten der har en eller flere friheder, men som ikke har noget håb om at beholde disse friheder, kaldes for døde på brættet eller simpelthen døde. Sten der er døde på brættet forbliver på brættet så længe som de bevarer den sidste frihed (medmindre spillet er slut, i så fald fjernes de fra brættet som fanger). Spørgsmål: Er de sorte sten døde på brættet i figur 35-37? Figur 35. Figur 36. Figur 37. Svar: Ja. Der er ingen flugtmulighed for den sorte sten, men alligevel bliver den liggende på brættet, da den stadigvæk har en frihed tilbage. Svar: Nej. Sort kan hægte flere sten på de tre sammenhængende sten, og har herved mulighed for at komme længere ude på brættet, hvor han kan forsøge at omringe noget territorie. Hvis det er hvid i trækket, kan han forsøge at blokere sorts vej til flere friheder. Svar: Ja. Der sorte sten er helt omringet og har ikke mulighed for, at omringe nogle punkter eller fange nogle hvide sten. Derimod kan hvid fratage sort alle sine friheder, uden at de hvide sten kommer til at mangle friheder. Vi ser altså, at en gruppe sten kan dø ved at den er løst omringet selvom ikke alle dens friheder er taget. Sten dør hvis alle deres friheder kan tages, uanset om de tages eller ej.

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik 1 / 5 29.7.2008 10:54 Skak regler Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne Flyttning af hver enkel brik - Kongen - Dronningen - Tårnet - Løberen - Springeren - Bonden Spillet Skakmat

Læs mere

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er primært spil af følgende type: Spil der spilles af to spillere A og B som skiftes til at trække, A starter, og hvis man ikke kan trække har man tabt. Der

Læs mere

Tal i det danske sprog, analyse og kritik

Tal i det danske sprog, analyse og kritik Tal i det danske sprog, analyse og kritik 0 Indledning Denne artikel handler om det danske sprog og dets talsystem. I første afsnit diskuterer jeg den metodologi jeg vil anvende. I andet afsnit vil jeg

Læs mere

Effektiv søgning på web-steder

Effektiv søgning på web-steder Effektiv søgning på web-steder 7. maj 1998 Udarbejdet af DialogDesign ved Rolf Molich, Skovkrogen 3, 3660 Stenløse Indhold 1. Indledning 3 1.1. Model for søgning 3 2. Forskellige former for søgning 4 2.1.

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

3.2. Grundlæggende Spilleregler

3.2. Grundlæggende Spilleregler 3.2. Grundlæggende Spilleregler 3.2.1. 1 Skakspillets natur og mål 1.1 Et parti skak er et spil mellem to modstandere som skiftevis flytter deres brikker på et kvadratisk bræt, kaldet et "skakbræt". Spilleren

Læs mere

3. De to typer spil 3. 5. Meldingernes rækkefølge 4. 6. Oversigt over meldingernes rækkefølge og værdier 5

3. De to typer spil 3. 5. Meldingernes rækkefølge 4. 6. Oversigt over meldingernes rækkefølge og værdier 5 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 1 2. Kortgivning 2 3. De to typer spil 3 4. Meldeforløbet 3 5. Meldingernes rækkefølge 4 6. Oversigt over meldingernes rækkefølge og værdier 5 7. De enkelte meldingers

Læs mere

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang løber 3 point SKOLESKAK SKOLESKAK LÆRERVEJLEDNING til skak i skolen Det skal være sjovt at blive klogere! Dansk Skoleskak og Skolemælk har i samarbejde udviklet dette materiale for at skabe mere leg, læring

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman installeres fra det vindue, der automatisk dukker op, når cd en sættes i drevet: Klik ud for INSTALLATION på flaget svarende til den version, du vil have

Læs mere

Invarianter. 1 Paritet. Indhold

Invarianter. 1 Paritet. Indhold Invarianter En invariant er en størrelse der ikke ændrer sig, selv om situationen ændrer sig. I nogle kombinatorikopgaver hvor man skal undersøge hvilke situationer der er mulige, er det ofte en god idé

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Skriftlig fremstilling

Skriftlig fremstilling Skriftlig fremstilling Det at skulle formulere noget skriftligt kan være meget svært. Især hvis det er noget, man ikke gør ret tit. Hvordan skal man dog komme i gang, hvordan skal det struktureres, og

Læs mere

Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen. Afleveres 17/02 2015. Princip: Card game übers alle

Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen. Afleveres 17/02 2015. Princip: Card game übers alle Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen Afleveres 17/02 2015 Princip: Card game übers alle Information om spillet: Antal spillere er 2 På nuværende tidspunkt er der over 20

Læs mere

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393.

Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393. Broer, skak og netværk Side 1 af 6 Broer, skak og netværk Carsten Thomassen: Naturens Verden 10, 1992, s. 388-393. Eksempler på praktiske anvendelser af matematik og nogle uløste problemer Indledning Figur

Læs mere

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler.

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. Snooker regler Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. 1. Beskrivelse og spillemateriel Snooker er et positions- og pointspil. Points

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

REGLEN: Et SÆT er tre terninger, hvor den enkelte egenskab er den samme på alle tre ELLER egenskaberne er forskellige på alle tre terninger.

REGLEN: Et SÆT er tre terninger, hvor den enkelte egenskab er den samme på alle tre ELLER egenskaberne er forskellige på alle tre terninger. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Spilleregler Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Læs mere

Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg

Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg SPILLEBESKRIVELSE Revision 003 Den 13. april 2000 Compu-Game A/S, Randersvej 36, DK 6700 Esbjerg Tlf.: 76 10 98 00 Fax: 76 10 98 98 Opstillingsvejledning for Compu-Game automater. Indgreb i automatens

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Skakhåndbogen Afsnit 3 SKAKSPILLETS REGLER

Skakhåndbogen Afsnit 3 SKAKSPILLETS REGLER spilleren selv eller hans modstander standse uret og tilkalde dommeren. Dommeren kan idømme straf til den spiller som fejlplacerede brikkerne. 7.4 Hvis det under et parti opdages at der er fuldført et

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Om at spille Hoshi Indholdsfortegnelse: Hvis du læser dette dokument online, kan du klikke på et hvilket som helst af de nedenstående emner for at komme til pågældende sektion. Indledning...4 1. Indflydelse...

Læs mere

Den afgørende hemmelighed

Den afgørende hemmelighed Den afgørende hemmelighed En god bund er halvdelen af et godt maleri! KREATIV AKRYLMALING www.kreativakrylmaling.dk Christina Christiansen Copyright KreativAkrylmaling.dk, må ikke kopieres eller videregives

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------ INDLEDNING Bogen Anonyme Alkoholikere, almindelig kendt som Store Bog, er basisteksten for fællesskabet Anonyme Alkoholikere (AA). Den blev udgivet i 1939 med det formål at vise andre alkoholikere nøjagtigt,

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Lille Georgs julekalender 07. 1. december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden?

Lille Georgs julekalender 07. 1. december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 1. december Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? Svar: 14 Forklaring: Der kan godt stå 14, f.eks. sådan: Men kunne der stå flere hvis man stillede dem endnu snedigere

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Fallit Du går fallit og udgår af spillet, når du ikke kan betale de penge, du skylder.

Fallit Du går fallit og udgår af spillet, når du ikke kan betale de penge, du skylder. WORLD CEO OM SPILLET I WORLD CEO skal du: - opkøbe lande - investere i aktier og få dine aktiekurser til at stige - handle med lande, aktier og andre værdier med de øvrige spillere - konkurrere med dine

Læs mere

Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87.

Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87. Side 1 af 10 Fra At lære en håndbog i studiekompetence, Samfundslitteratur 2003. Kapitel 6, s. 75-87. At skrive At skrive er en væsentlig del af både din uddannelse og eksamen. Når du har bestået din eksamen,

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Seksuelle krænkeres barrierer

Seksuelle krænkeres barrierer Seksuelle krænkeres barrierer - mod at gennemføre et seksuelt overgreb på et barn Af psykolog Kuno Sørensen / Red Barnet Fire forhåndsbetingelser Det er en udbredt misforståelse, at seksuelle overgreb

Læs mere

Konflikthandtering og fa Ellesskab O M

Konflikthandtering og fa Ellesskab O M Konflikthandtering og fa Ellesskab o D A O M K E T R I Indhold Materialet består af to bevægelsesøvelser om konflikthåndtering. Den første er en armlægningsøvelse, der illustrerer for eleverne to markant

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Den ældste beskrivelse af en jakobsstav (o.1340)

Den ældste beskrivelse af en jakobsstav (o.1340) Den ældste beskrivelse af en jakobsstav (o.1340) af Ivan Tafteberg Jakobsen Jakobsstaven er opfundet af den jødiske lærde Levi ben Gerson, også kendt under navnet Gersonides eller Leo de Balneolis, der

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Lær skak træk for træk

Lær skak træk for træk Lær skak træk for træk 1 Forlaget Bedre til skak Indhold Velkommen til Skak for sjov!... 6 Kapitel 1: Bondeskak.. 9 Kapitel 2: Tapre riddere 11 Kapitel 3: Tårnskak 13 Kapitel 4: Listige løbere. 15 Kapitel

Læs mere

Projekt - Visual Basic for Applications N på stribe

Projekt - Visual Basic for Applications N på stribe Projekt - Visual Basic for Applications N på stribe Mikkel Kaas og Troels Henriksen - 03x 3. november 2005 1 Introduktion Spillet tager udgangspunkt i det gamle kendte 4 på stribe, dog med den ændring,

Læs mere

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv.

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv. ITTF's Bordtennislove I dette dokument finder du den danske bordtennis unions oversættelse af ITTF's bordtennislove. Her kan du finde alt om, hvilke regler der er når man spiller en bordtenniskamp. ---

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

1 IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Projekter Et Projekt, består af alle de ingredienser, der er samlet sammen til et bestemt design. Til en samplerquilt, kan man f.eks gemme alle de forskellige blokke man har tænkt sig at bruge. Emnerne

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

Jyderup Skakklub. Holdkampen: B2 rækken, 3.runde, hjemmekamp mod Slagelse 2.

Jyderup Skakklub. Holdkampen: B2 rækken, 3.runde, hjemmekamp mod Slagelse 2. Holdkampen: B2 rækken, 3.runde, hjemmekamp mod Slagelse 2. Tirsdag, den 16.december 2014 mødtes vi ved skakbrætterne på vort spillested Tornved Skolen, Jyderup Afdeling, B fløjen. Vi var fuldt hold, men

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Det fleksible fællesskab

Det fleksible fællesskab Kultur Det fleksible fællesskab Kirsten Hastrup unı vers Kultur Det fleksible fællesskab Kultur Det fleksible fællesskab Af Kirsten Hastrup unıvers Kultur Det fleksible fællesskab er sat med Adobe Garamond

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER 17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...3 ONLINE MARKEDSFØRING MED GAVEARTIKLER...4 Promovér din virksomheds hjemmeside...4 Konkurrencer...4

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

ICC Europe Howzat Text Danish Version

ICC Europe Howzat Text Danish Version ICC Europe Howzat Text Danish Version Velkommen til Howzat! ECB Coach Education, i samarbejde med ICC Europa, er forpligtet til at yde ressourcer i verdensklasse; Howzat! er designet til at spille en vigtig

Læs mere

Træneren som kommunikator og konfliktløser

Træneren som kommunikator og konfliktløser Træneren som kommunikator og konfliktløser En praktisk håndbog til dig, der fungerer som leder og rollemodel i Silkeborg IF. Udarbejdet af Eddie Kragelund Børnekonsulent Silkeborg IF Med det formål, at

Læs mere

AT RIDE LÆR. På en let måde. Atelier. Jane Holderness-Roddam. Lær ridningens grundlæggende principper og føl dig sikker som rytter på bare to dage.

AT RIDE LÆR. På en let måde. Atelier. Jane Holderness-Roddam. Lær ridningens grundlæggende principper og føl dig sikker som rytter på bare to dage. Lær ridningens grundlæggende principper og føl dig sikker som rytter på bare to dage. Find ud af, hvordan du kan kommunikere med din hest og få den til at gøre, hvad du vil have den til. Følg de let forståelige

Læs mere

2-6 SPILLERE. Superheltespillet, hvor du handler med ejendomme. www.hasbro.dk

2-6 SPILLERE. Superheltespillet, hvor du handler med ejendomme. www.hasbro.dk Superheltespillet, hvor du handler med ejendomme Spider-Man og alle relaterede figurer: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Spider-Man-filmelementer: 2002-2007 Columbia Pictures Industries, Inc. Alle rettigheder

Læs mere

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede!

Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! Dag 6: Sådan finder du dine muligheder I dag skal vi tale om dine muligheder. Kan du huske, hvordan vi har talt om at hvis du har et ønske / et behov, så er opfyldelsen her allerede! I dag skal du finde

Læs mere

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND Er du motiveret, er du næsten helt sikker på succes. Motivationen er drivkraften, der giver dig energi og fører dig i mål. Mangler du den, slæber det hele sig afsted, trækker

Læs mere

RSA Kryptosystemet. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

RSA Kryptosystemet. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet RSA Kryptosystemet Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Kryptering med RSA Her følger først en kort opridsning af RSA kryptosystemet, som vi senere skal bruge til at lave digitale signaturer.

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Thisted Gymnasium KINESISK OMRÅDESTUDIUM

Thisted Gymnasium KINESISK OMRÅDESTUDIUM Thisted Gymnasium KINESISK OMRÅDESTUDIUM Valgfag på C-niveau Kontaktpersoner: Theodor Willibald Harbsmeier (Kinesisklærer) th@thisted-gymnasium.dk, tlf. 61316543 Søren Christensen (Rektor) sch@thisted-gymnasium.dk,

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

Golf og Lederudvikling!

Golf og Lederudvikling! Golf og Lederudvikling! Golf og Lederudvikling! Kan man lære om ledelse på en golfbane eller er det blot en undskyldning for en god dag væk fra kontoret? Ja, ja, ja meget endda! En forudsætning for at

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

SecureAware Compliance Analysis Manual

SecureAware Compliance Analysis Manual SecureAware Compliance Analysis Manual Manualen beskriver brugen af SecureAware version 3 Dokument opdateret: november 2009 Om dette dokument Dette dokument er en vejledning i, hvordan du opretter compliance-checks.

Læs mere

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende!

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! HVORDAN SPILLER JEG ONLINE? Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! 0. SKAB DIT PERSONLIGE EMBLEM OG DINE FARVER Du har adgang

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen Hvad er det, og hvad skal vi gøre ved det?

Mobning på arbejdspladsen Hvad er det, og hvad skal vi gøre ved det? Mobning på arbejdspladsen Side 1 af 6 Mobning på arbejdspladsen Hvad er det, og hvad skal vi gøre ved det? Af Stina Rosted Det engelske ord mob betegner en gruppe gadedrenge, der strejfer omkring og undervejs

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 Generelle retningslinjer for Referees/referee assistenten der virker ved turneringer hvor der spilles kampe spillet uden dommer:

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 TURNERINGSFORMER Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 2 Bondeskak 3 Arm & hjerne skak 3 Lynskak 4 Nedtrapning 4 De tapre riddere 5 Alle-mod-alle turnering 5 Handicapturnering

Læs mere

orientering Lær at finde vej

orientering Lær at finde vej orientering Lær at finde vej Fotos: Jan Hauerslev/Kurt Jørgensen Hvad er orientering? Orientering handler om at finde vej mellem et antal punkter - kaldet poster - ved hjælp af et kort. I den traditionelle

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

IZAK9 lærervejledning

IZAK9 lærervejledning IZAK9 lærervejledning Immersive learning by Copyright Qubizm Ltd. 2014 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Øvelser og organisering... 3 Hvordan er opgaverne udformet?... 4 Opgaveguide Videofilm på

Læs mere

ENERGI TIL LÆRING. - energizers & icebreakers

ENERGI TIL LÆRING. - energizers & icebreakers ENERGI TIL LÆRING - energizers & icebreakers Trinity rum til mennesker i bevægelse På Trinity finder I et varieret udbud af møderum og gruppelokaler, som opfylder alle krav til, at moderne møder bevæger

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

LEKTION 4 MODSPILSREGLER

LEKTION 4 MODSPILSREGLER LEKTION 4 MODSPILSREGLER Udover at have visse fastsatte regler med hensyn til udspil, må man også se på andre forhold, når man skal præstere et fornuftigt modspil. Netop modspillet bliver af de fleste

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal.

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Nu med Antimask teknologi, flere zoner og spraydetektering Uovertrufne Bosch teknologier forbedrer detekteringsevnen

Læs mere

Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag. www.miljonet.org

Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag. www.miljonet.org Tjek dine miljøvalg på nettet - når det gælder en tryksag Kære læser, Du sidder med en brochure, der beskriver et nyt websted,. Det er et websted med rigtig mange oplysninger om de miljøpåvirkninger, der

Læs mere

Excel - begynderkursus

Excel - begynderkursus Excel - begynderkursus 1. Skriv dit navn som undertekst på et Excel-ark Det er vigtigt når man arbejder med PC er på skolen at man kan få skrevet sit navn på hver eneste side som undertekst.gå ind under

Læs mere

SPILLET OM DANMARK LÆRERVEJLEDNING. Spillets formål: Kort om spillet: - et spil af Roskilde Museum og Fabulab

SPILLET OM DANMARK LÆRERVEJLEDNING. Spillets formål: Kort om spillet: - et spil af Roskilde Museum og Fabulab LÆRERVEJLEDNING SPILLET OM DANMARK - et spil af Roskilde Museum og Fabulab LÆRERVEJLEDNING SPILLET OM DANMARK er udviklet af Roskilde Museum i samarbejde med Gunnar Wille, Jakob Wille, Niels Valentin og

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 27. august 1999. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 27. august 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Strategic Management of Professional Service Firms

Strategic Management of Professional Service Firms Strategic Management of Professional Service Firms Bente R. Løwendahl Strategi AALBORG UNIVERSITET Det samfundsvidenskablige fakultet HD i Organisation og Ledelse 8. semester HDO Indhold 1 Professionelle

Læs mere

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted 1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted Bekendtgørelsens tekst 14: Praktikstedet udarbejder en praktikstedsbeskrivelse, der skal indeholde følgende: 1)Beskrivelse af praktikstedet, herunder

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE!

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE! MERE, MERE, MERE! Digital Choice Gå ind på mytpchoice.dk for at downloade flere minikategorier. Der er mere end 100 minikategorier at vælge mellem, bl.a. Helte & Heltinder, Science Fiction & Fantasy, Rejser

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere