Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1991

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1991"

Transkript

1 Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 1991 Et eftermæle - Og da det har berørt både min kone og Marianne, så er det vel naturligt, at jeg fortæller, at nu er Marianne også død. At nu er jeg alene her og har haft denne tilværelse sammen med to muskelsvindhandicappede Af Jørgen Jeppesen - Hvis du skal skrive noget om mig eller den situation her, skal det være noget, der kan gøre nytte. Ikke noget der gør læserne endnu mere bekymrede, men noget der kan løfte. I skålen på kakkelbordet foran Ejner Larsen ligger en pakke tyggegummi, uåbnet. Askebægret er heller ikke i brug, længere. - Nej, du må ikke skrive noget negativt, som kan gøre læserne mere bekymrede, end de er i forvejen, gentager han i den stille stue i den østre ende af sit hus på Hårlev Bygade. Ejner har fortalt et par timer. - Vi byggede huset det år, Marianne blev født. I 1950, begyndte han. - Vi blev gift i Bitten var fra Karise, og hun ville gerne bo i nærheden af sin hjemegn, selv er jeg født og opvokset i Hornsherred. - Men der gik vel ikke mere end et års tid, så fik Bitten nedsat kraft i det venstre ben. Vi søgte både kloge og tossede for at finde ud af, hvad det var. En af lægerne sagde, at Bitten skulle se at få et barn, så skulle det nok hjælpe. Men det blev værre. Bitten havde muskelsvind. Indtil 1974 kunne hun gå selv, men brækkede da benet og sad i kørestol de sidste syv år af sit liv. - Det var noget af et chok for mig, at Bitten døde. Hun var meget stærk psykisk, en stor personlighed. Styrede hus og hjem og hvad, der ellers skulle foregå. Jeg var ret hjælpeløs den første tid, efter hun var død. Ejner begyndte sit arbejdsliv som mejerist. Senere forsøgte han sig som forsikringsagent, men "jeg var ikke fræk nok". I -55 fik han job på udflyttervirksomheden Københavns Pectin Fabrik i Lille Skensved og blev efter 26 år efterlønner. Nu er han 70 og rejser ud i verden så ofte, han kan komme til det. I slutningen af januar var han med sin veninde Yvonne på vej til Hawaii, med Dyne-Larsen. Vel ankommet til Honolulu ringede telefonen klokken to om natten på hotelværelset. - Marianne var død, sagde de.

2 I fællesgraven På væggene i stuen hænger forstørrelser af fotos af fremmede egne. Egyptiske pyramider, en forreven stillehavskyst, et aztekertempel i Mexico. Marianne fik rejst vidt omkring med sin far. Selv om hun havde arvet sin mors sygdom og sad i kørestol. - Det kom sandelig bag på mig, at hun døde. Det er kanske nok lidt naivt, men jeg har altid forestillet mig, at jeg skulle dø før Marianne. Normalt var der ikke noget i vejen med hendes åndedræt. De to gange, vi var i Mexico City, havde hun aldrig problemer. Marianne boede hele sit liv i huset på Hårlev Bygade. Med en fast hjemmehjælper i dagtimerne og personale fra døgnplejen til døgnets øvrige behov. Aftenen før hun døde, fortalte hun Annemarie fra døgnplejen, at hun havde ondt i halsen. - Næste aften, da Annemarie skulle til at hjælpe hende i seng, fik hun et kraftigt hosteanfald, og inden Annemarie næsten opfattede det, var Marianne væk. Hun prøvede at give hende kunstigt åndedræt, men der var ikke noget at gøre. Der har altså siddet noget slim, som har stoppet for luften. Et par dage efter nåede Ejner hjem. - Marianne var lagt i kiste og kørt til krematoriet i Køge. Vi har altid været medlem af Ligbrændingsforeningen og aftalt, at vi skal i fællesgraven. Der er Bitten, og Marianne også nu, i fællesgraven på kirkegården her i Hårlev. - Marianne troede på Gud. Men ikke på præstens gud, havde jeg nær sagt. Hun havde ikke noget med præsten at gøre. Men Jehovas Vidner kom her jævnligt, selv om Marianne ikke var medlem. Hun studerede Biblen sammen med en jævnaldrende pige, der er medlem. Og hendes mand fik jeg til at sige nogle ord ved bisættelsen. - Det gjorde han godt. Vi var glade for den højtidelighed, der var ved Mariannes bisættelse. Det var en positiv oplevelse. Det er sgu svært Her er mange bøger om politik og samfund. Men også om astronomi og atomfysik. Og UFOer. Og en med titlen "De Hellige Skrifter". Stablen af CD'ere spænder fra Mussorgsky og Beethoven til Jimi Hendrix, Paul Simon, Johnny Winter, Hanne Boel og Gnags. Farverige øreringe og halskæder i dusinvis smykker en væg. Og frem af det hele træder souvenirer fra fire verdensdele. Herinde synes verden at have været grænseløs. - Marianne var det væsentlige i min tilværelse, efter at vi var blevet alene. Vi talte sammen hver dag om hvad, der skete i denne verden. Hun fulgte med i alt, var meget engageret. Vi havde fire aviser, radio og tv. - Det er som om, at lige nu er der ikke ret meget. Jo, jeg har Yvonne, men det er jo ikke det samme. - Det er meget svært - ja, det lyder kanske lidt højtideligt - når man

3 været vant til at være noget for nogen, at man så ikke er det mere. Det er sgu svært. - Hvad gør jeg? Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Om jeg skal blive boende i det store hus her. Jeg skal lige finde ud af det. Marianne fik en uddannelse som korrespondent i engelsk. Senere læste hun til socionom på Roskilde Universitets Center, men blev aldrig helt færdig, da hun ikke længere kunne køre dertil selv. En revolutionær "Bibliotek" står der på døren til et tilstødende værelse. Derinde er tidsskriftssamlinger, arkiv og bogreoler omkring et skrivebord. Både der og her øjer man politiserende mærkater fra venstrefløjen. Marianne var kommunist, medlem af DKP. - Ja, Marianne arvede sin mors sygdom og sin fars interesse for politik. Ejner er socialdemokrat og har siddet i kommunalbestyrelsen i Vallø Kommune og to perioder i Roskilde Amtsråd. Nu om stunder gør han ikke ret meget i det politiske, men er dog en tid endnu formand for den lokale sammenslutning af efterløns- og pensionistklubber i SiD, hans fagforening. - Politisk stod jeg for evolutionen, Marianne for revolutionen. I hendes unge dage var hun meget militant, og vi har haft mange diskussioner. Ejner har en fortid i flyverhjemmeværnet som mangeårig leder af luftmeldekorpset i Hårlev. Engang var der en meget stor Natoøvelse med mange faldskærmssoldater, som han engageret deltog i. - Marianne var også engageret. Men i et demonstrationstog imod øvelsen! - Men hun endte med at give mig ret i, at forandringer skal ske på den demokratiske facon, ikke den revolutionære-diktatoriske. Men hun forlod aldrig den filosofi, at der skal være plads til alle. Hun ville være blevet ved med at være kommunist eller i hvert fald socialist. Hun ville selv De sidste år af sit liv kom Marianne ikke ret meget ud af huset i det daglige. Ejner har gigt og dårlig ryg og havde derfor svært ved at hjælpe hende med løft. Hun søgte om en bil og en paragraf 48,4-bevilling, så hun kunne ansætte hjælpere og bo i eget hjem. Kort før sin død fik hun bevillingen efter først at have fået afslag fra kommunen. - Vi skulle nok have sørget for det for længe siden. Men Marianne var ikke meget for at bede om hjælp, hun ville klare sig selv. Det har sådan set været et problem altid, også med Bitten. De var for tilbøjelige til at ville klare sig selv. - Marianne ville selv tage tøj på, når hun for eksempel havde været på toilettet. Hun ville selv, og for mig var det næsten ikke til at holde ud at se på, hvordan hun sad der og kæmpede for at få trukket bukserne op. Der havde jeg hellere set, at hun havde haft nogle

4 hjælpere. - Det mest besværlige var, at jeg altid helst skulle komme hjem om aftenen og lave te til Marianne. Jeg kunne ikke blive siddende ude og snakke med andre. Jeg tog hjem, og det var ved at være rutine, men det har da irriteret mig. Det vil jeg ikke benægte. Ejner lavede hver dag aftensmaden, som hjemmehjælperen i reglen havde forberedt. Bagefter så de tv-avis sammen. Ved titiden drak de te. Og hen ad midnat krøb Ejner til køjs, mens Marianne læste eller hørte musik til ud på natten. De gav mig styrke - I mine drømme, da jeg var ung, var der ikke noget, der vedrørte sygdom. Jeg havde forventet som alle andre at leve et sundt og naturligt liv. Det med muskelsvind kom sådan successivt, og så gik det op for os, at der overhovedet intet var at stille op med den sygdom. Ja, så affinder man sig. - Og der har da været perioder, hvor jeg har været ked af, at vi var belastet med den sygdom. Men fortvivlet? Nej, det har vi aldrig gjort. Og jeg har jo ikke fejlet noget. - Jeg er ikke bitter eller skuffet over min tilværelse. Jeg ved godt, at mange i sådanne situationer tager deres gode tøj og går, men det har jeg aldrig overvejet. Og det hænger vel også sammen med, hvor meget man holder af hinanden. Bitten og jeg havde det særdeles godt med hinanden, vi svingede godt sammen. - Og efter Bitten døde, har Marianne tit hjulpet mig, når jeg var slået ud over et eller andet. Hun kunne give mig en enorm styrke. Hele mit politiske arbejde havde jeg ikke klaret uden Marianne og Bitten. Ejner var medlem af revaliderings- og pensionsnævnet og amtsankenævnet i Roskilde Amtskommune. I det arbejde fungerede Marianne som en slags sekretær for ham. Så megen fylde Ejner henter et stykke papir. "Det er min sidste vilje, at alt hvad jeg efterlader mig ved min død testamenteres til Muskelsvindfonden, Fond til bekæmpelse af neuromuskulære lidelser. Notarialkontoret i Køge, 18. feb ", står der på arket. - Jeg føler, det er godt, man har fået lavet Muskelsvindfonden, hvor man kan hjælpe mennesker på mange måder. - Og da det har berørt både min kone og Marianne, så er det vel naturligt, at jeg fortæller, at nu er Marianne også død. At nu er jeg alene her og har haft denne tilværelse sammen med to muskelsvindhandicappede. - En af mine kolleger i amtsrådet, Grethe, sagde engang til mig: "Ved du hvad, Ejner? Du lever et rigt liv med alle de opgaver, som du har."

5 - Det havde jeg aldrig været ude for, at nogen sagde. Jeg måtte vel egentlig give hende ret. Så mange udfordringer, så megen fylde i tilværelsen - det er vel egentlig rigtigt nok.

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC,

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC, sp: ja! sp: Nåh ja, det ved jeg ikke, om du har lyst til lige at læse de der spørgsmål igennem, så du ved, hvad det er vi er interesseret i at spørge dig om? sv: Joh, det kunne jeg godt gøre. Pause sv:

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus.

Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Min søster Lise Stranden der tales om i denne historie, er Skæring Strand - lidt nord for Aarhus. Mens jeg gik langs stranden havde jeg god tid til at spekulere over tilværelsen. Jeg havde besluttet mig

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

JEG ER GOD TIL IKKE AT LAVE NOGET SOM HELST MED GOD SAMVITTIGHED

JEG ER GOD TIL IKKE AT LAVE NOGET SOM HELST MED GOD SAMVITTIGHED SERIE: NÆRPORTRÆT Vi har skrevet vores mest nysgerrige spørgsmål ned og bedt nogle af de kendte danskere, vi virkelig gerne vil vide mere om, trække fra bunken i helt tilfældig rækkefølge. I næste uge

Læs mere

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Anja. Anja: Ja, det er helt okay. I: Okay. Øhm så hvis du vil starte med at fortælle hvad dit navn er og hvad du laver, og din alder?

Anja. Anja: Ja, det er helt okay. I: Okay. Øhm så hvis du vil starte med at fortælle hvad dit navn er og hvad du laver, og din alder? Bilagsmappe - Tilhørende specialet: Hvad siger patienterne? En undersøgelse af patienters forestillinger om hvad læger kan og skal i læge-patientkommunikationen Transskriberingsmappe Specialeafhandling

Læs mere

DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten

DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten DAF Roskilde får besøg af Lars-Christian Brask 25 spørgsmål til Eksperten Det er lykkedes os at få Lars-Christian Brask til at holde et indlæg den 10. april hos DAF Roskilde under titlen 25 spørgsmål til

Læs mere

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz 5 10 15 20 25 1. Historien om Mala Mala var en belgisk fange af polsk afstamning, og fordi hun talte flydende tysk og polsk, havde hun fået arbejde i den

Læs mere

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Der var engang et par folk; det var kun husmandsfolk, og de havde tre sønner. Den ældste hed Per, den anden hed Povl, og den yngste hed Hans; han gik for

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere