Sjælland Rundt i havkajak, etape 2 - juli 2006.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sjælland Rundt i havkajak, etape 2 - juli 2006."

Transkript

1 Sjælland Rundt i havkajak, etape 2 - juli Undertittel: Pyntsyge Per, hat og briller. Deltagere: Per Steen, Ove Stoffregen og Max Rasmussen. Da vi - Per, Ove og jeg selv - sidste år måtte opgive at ro Sjælland Rundt som følge af for megen vind ved Sjællands Odde og for lidt afsat tid, hvis vi skulle ligge over, og afbrød turen ved Overby på Odden, gav vi hinanden håndslag på, at vi ville gøre et nyt forsøg i år. For mit vedkommende var der ingen tvivl om, at turen i år skulle starte ved Overby, hvor vi sluttede sidste år - naturligvis hvis ikke vejret udtalt tilsagde andet. For om ikke andet ville vi med start fra Overby, hvis vi nåede Stubbekøbing nord og øst om Sjælland, da have roet rundt om Sjælland - at det så var i 2 etaper og over 2 sæsoner (2005 og 2006) måtte så få være, men intentionen var dog at fortsætte fra Stubbekøbing til Overby. Definatorisk må Sjælland Rundt være en tur, som ros uden unødige afbræk - herom ingen tvivl.!! Som sidste år havde vi sat 14 dage af til turen - eller havde vi?? Ja, Ove havde ved jobskifte betinget sig frihed de første 14 dage af juli, og Per havde vist nok også taget de første 2 uger af juli fri. En selv var mere optimistisk og havde alene nøjedes med at friholde til og med onsdagen i 2. uge af juli. Med start d. 1. juli ligesom sidste år, måtte 12 dage vel for pokker kunne gøre det, for sidste år måtte vi budgettere med bare 9, da det kom til stykket - om årsagen hertil henvises læseren til sidste års beretning. Dagene op til d. 1. juli var ganske forfærdelige med nærmest helt perfekt rovejr. Vejrvarslingen for lørdag d. 1. juli lød for nordkysten på vind fra øst op til 4 m/sek. Og for søndagen vind fra øst op til 5 m/sek ved Hundested og 3 m/sek fra sydøst ved Gilleleje. Og om lørdagen var varslingen for egne lokale farvande helt op til 8 m/sek. fra øst, så østom syntes således aldeles udelukket. Det ville måske være perfekt igen at starte fra Stubbekøbing og gå vest over, men.???? Fredag d. 30. juni mødtes Per og jeg i klubben for at proviantere. Da jeg ankom, havde Per dog allerede været i Netto. Med indkøb af blot 12 Sort Guld og ingen udsigt til at Keld Stærke ville begave os med et helt karton som sidste år, fandt jeg det nødvendigt med et yderligere besøg i Netto - et besøg, der bl.a. berigede os med yderligere 24 Red Royal og 3 L paprødvin. Jamen altså, Per havde til supplering af frysetørret mad indkøbt både dåsebøf og gullasch, så. Og selv om vi vel i år med start fra Overby ville have bedre provianteringsmuligheder end sidste år, så... Og juice bliver nu også kedeligt i det lange løb, så. Ove kunne ikke deltage i forberedelserne; han skulle absolut i sommerteatret til langt ud på natten, så.!!

2 Lørdag d. 1. juli: mødtes vi i klubben kl. ca for at pakke og læsse kajakkerne på klubbens nye trailer. Efter et hastigt og improviseret morgenmåltid drog vi kl af mod Overby, og med Mariane som co-driver for returnering af traileren (Keld Stærke havde påtaget sig at tage imod traileren ved returnering og køre den på plads). Ankommet til Overby kl kunne vi notere os, at der ville være svag medvind til Sjællands Odde (Gniben). Vi havde så undervejs langs kysten kunnet se, at der kun ville være svag modsø på nordsiden af Odden. Kl var kajakkerne søsat, og vi var klar til at runde Odden, dér ca. 12 km forude i vest. Vi havde talt om, at det ville være hensigtsmæssigt, om vi forinden turen hver især havde roet mindst 500 km, sådan bare for at være i nogenlunde rimelig form. Ved udgangen af maj måned, så det ikke så godt ud for Ove (142 km) og mig (229 km), medens Per allerede havde roet 602 km. Ove og jeg fik noget travlt i juni! Men i slutningen af maj løb Per ind i en lungebetændelse, der holdt ham fra vandet i adskillige uger, og de 2 sidste testture, som vi nåede at tage sammen inden d. 1. juli, viste en Per i en umiddelbart noget svækket tilstand. Per har tidligere haft problemer med sit immunforsvar og pådraget sig en alvorlig rosen, når kroppen blev udsat for mere end sædvanligt, så vi var naturligvis lidt skeptiske, hvorfor vi også lod hans bil være klar med påmonterede tagbøjler for en evt. akut afhentning. Med baggrund i Per s muligt lidt svækkede form, aftalte vi i øvrigt, at vi skulle lægge blidt ud og tage den noget med ro på 1. dagen, hvor vi havde skemalagt turen til at gå fra Overby til Hundested, ca km - alt efter hvad vi valgte af destination ved Hundested. Nå, Per var første mand i kajakken; jeg hjalp Ove ud med hans nye kajak, så den ikke risikerede at få skrammer, og blev så selv sidste, og jeg havde ikke taget mange rotag, førend jeg savnede mine solbriller. De lå inde på stranden, så det var tilbage, hvor en venlig kajakroer på land bistod, så man da i det mindste slap for at skulle op af kajakken. Ove ventede, men det gjorde Per så sandelig ikke, så Ove og jeg måtte have fart på - og så lige fra starten!

3 Diverse mere eller mindre venlige anråb af Per var komplet virkningsløse, så een måtte jo hidse sig gevaldigt op og ro ham ind for at minde ham om aftalen skulle vi ikke tage den lidt med ro i starten? Svar: Det gør jeg skam da også!!! Herefter lod jeg mig falde tilbage til Ove - altså, ikke sådan at forstå, at Ove ikke også roede stærkt! Dog, umiddelbart før færgehavnen var vi sådan nogenlunde på linje, hvilket muligt også var hensigtsmæssigt, da der lå en katamaranfærge i havnen, og hvor der kørte biler om bord - men hvor længe, for ude i vest observeredes en anden katamaranfærge, som hastigt nærmede sig. Kunne vi nå forbi, eller skulle vi afvente afgang/ankomst?? Da vi nåede havnemolen, kørte der dog stadig biler ombord, og den indadgående færge var endnu fortsat et stykke ude, så vi kunne godt nå at krydse indsejlingen til havnen. Kl var havnen passeret, og vi var kommet et pænt stykke på den anden side af færgelejet, da den anden færge var på vej ind, og Ove pludselig råbte: Hold da kæft en hækbølge vi får, det er sgu en helt tsunami. Og ganske rigtigt, vandet rejste sig Tsunamiagtigt bag os, men som det vil vides, bliver Tsunamibølgerne først rigtigt farlige, når de når lavt vand og land, og ligeså med disse hækbølger. Forsøg på fotografering mislykkedes til dels. Som vi nærmede os Gniben, tog en vis herre igen fat i Per, og jeg måtte konstatere, at en forevigelse af os i en samtidig runding af nordvestsjællands spids ikke ville blive mulig, hvorfor jeg skød Ove lige før rundingen.

4 Efter Per s runding af Gniben kl , blev der mulighed for det ønskede foto, dog på den anden side af spidsen med en efterfølgende oplyst konstatering af, at Per nu var den første i klubbens historie, der have rundet Gniben i kajak/havkajak. Som ventet fik vi her på nordsiden af Odden nogen modvind og modsø. Ikke, at den var generende, men dog hæmmende for vores hastighed, som til Gniben havde ligget på ca. 8 km i timen. Vi gik op på stranden lige øst for Havnebyen kl vore første egentlige pause. Det var tid for frokost, og de obligatoriske æg blev indtaget tillige med, nå ja,. Afgang kl Der var nu kommet mere vind, og vi fik søen ind skråt fra bagbord. Per s notat fra passage af Ebbeløkke: Høj sø, jævn vind fra øst. Kl passeredes Klintebjerg, og 10 min. senere anløb vi Klint Havn, hvor vi holdt et tiltrængt længere hvil afgang fra Klint Havn og efter kort tids roning igen med konstateringen af, at min og Ove s rokadance åbenbart ikke passede Per, for på ny lå han i front - særligt når en ny pynt eller andet fremskud på kysten var i sigte. Vi havde under vores pauser drøftet det hensigtsmæssige eller måske snarere det modsatte i at gå til Hundested Roklub, som ligger nogle km syd for Hundested, men havde vi nået nogen afklaring??? Som den første - og vel ikke helt uventet, sådan som Per havde roet hele dagen - ankom Per til Korshage, stedet, hvor man træffer beslutning om passage af udløbet fra Isefjorden over til Hundested, en strækning på ca. 4 km og en passage, som efter det os oplyste, kan være særdeles vanskelig. Ove og jeg, der mere eller mindre accepteret var agterudroet, forventede, at Per her ventede på os for endelig rådslagning om turens videre forløb. Men nej! Per fortsatte blot ned langs kysten, medens Ove og jeg ved at fortsætte over mod Hundested forsøgte at signalere, at vi ønskede at krydse nu, hvor vinden var løjet en smule, og en uproblematisk passage syntes umiddelbart muligt. Vores adfærd anfægtede imidlertid ikke

5 Per, der vel ca.1-1½ km nede ad kysten pludselig trak sin kajak på land og begyndte at vandre rundt inde på den græsdækkede del af kysten og således tilkendegav, at her mente han altså, at vi skulle slå lejr for natten efter de første 49 km. Ove og jeg undertrykte resignerende vores irritation og roede i den lette medsø ned til Per. 1. reprimande! lejr syd for Korshage. Medens Ove og Per rejste teltet - som vanligt, gjorde jeg klar til aftensmaden - som vanligt. Dåsebøf og kartoffelmos via eet gasblus anrettet på et fra en nærliggende mindre sejljolle lånt bundbræt - i øvrigt det eneste, som ikke var skruet fast! Efter nogen tid kogte vandet, og kartoffelmosen blev gjort færdig, men bøfferne det satans gasblus virker ikke hensigtsmæssigt blot i den mindst vind, og denne gang var det ikke, fordi vi havde skruet for meget op, eller fordi der ikke var nok gas på beholderen - det virker sgu bare ikke udendørs, hvis der er den mindste brise!!!! Nå, vi kunne da imens smage på papvinen. Dåsebøfferne blev indtaget halvvarme, for at kartoffelmosen ikke skulle blive helt kold. Skyllet ned med lunken paprødvin blev det nu alligevel et herligt om end sent aftenmåltid. Solen forsvandt, det blev køligt. Vi besluttede at springe aftenbadet over og nøjes med tandbørstning.

6 Placeringen i teltet var som sidste år; Per og Ove i hver sin side og jeg i midten. Begge de luxuriøse herrer havde i år medbragt selvoppustelige liggeunderlag, og Per ydermere såvel hovedpude som extra tæppe. Jeg klarede mig med det sølle almindelige liggeunderlag. Vores sidste overnatningssted sidste år var et tvunget valg, da det i den da stride blæst var eneste sted, hvor teltet kunne stå fast. Imidlertid var terrænet såvel hældende som ganske ujævnt. Her på kysten kunne vi vel med lidt marehalm som underlag påregne et jævnt leje. Det fik vi, men desværre havde vi ikke taget os i agt for en mindre hældning, der medførte, at i hvert fald jeg i en glat sovepose gled ned mod fodenden og derfor måtte krybe noget sammen. Da jeg hen på morgenen, men inden solen var kommet på himlen, var en tur ude, kunne jeg konstatere, at vinden havde lagt sig, og at vandet var næsten spejlblankt. Beslutningen om at blive på kysten ved Korshage var måske alligevel rigtig. Søndag d. 2. juli: kl var det optid. Per og Ove klagede over, at teltsiden var fugtig, og der var ganske rigtigt også faldet en voldsom dug om natten, hvilket så også havde medført, at jeg havde fået slæbt en del sand med ind i teltet, da jeg havde været ude tidligere på morgenen. Vinden var nu igen tiltaget fra øst, og der var mere sø, end da vi ankom om aftenen. Det gjaldt vist bare om at komme af sted, så det blev en hurtig kop morgenkaffe og tandbørstning. Badning måtte ske op ad dagen. Afgang kl Per s notat: Rolig sø, svag vind fra øst, og lidt senere Mere sø, spraydeck nødvendigt. For en gang skyld havde jeg vist allerede fra starten taget det på - og Ove ligeså - og søen var nu også ganske pæn, jo nærmere vi kom Hundestedsiden og ud i strømmen!! Ved passage af Liseleje, Per s notat: Søen roligere, minus spraydeck. Kl : 40 minutters pause ved slutningen af Tisvilde Hegn.

7 Per s notat: Jævn vind, rolig sø: Op langs nordkysten kunne Ove og jeg konstatere et fænomen endog mere udtalt end dagen i forvejen, idet Per, når vi nærmede os en pynt, en havn eller vist endog bare et mindre fremspring på kysten, øgede kadancen, undertiden tagende form af en vis spurt. I starten undrede vi os lidt over denne adfærd, der irriterende kunne signalere en opfattelse af, at vi andre roede for langsomt. Hen ad vejen gik det dog op for os, at Per åbenbart bare havde sat sig for at skulle komme først til det hele. Ove sagde til mig: Lad ham nu bare, men Kronborg skal han ikke have, den tager jeg! Der måtte lægges en taktik; Per måtte forsøges gjort mør, inden vi nåede Kronborg, og uden at Ove samtidigt trættedes unødigt : ny 20 minutters pause ved Udsholte Strand. Næste stop ville være Gilleleje. Op mod Gilleleje begyndte Ove og jeg så at følges lidt mere med Per, når han øgede farten. Han fik dog lov at tage sine pynter, men da vi nærmede os Gilleleje, og han satte en lidt lang spurt ind, roede jeg ham op, lod mig falde lidt tilbage, for på ny at ro ham op, lod mig igen falde tilbage for kort inden havnen på ny at ro ham op, hvor jeg først slap få meter før indsejlingen til havnen. Ove fulgte rimeligt med uden at ro sig ud. Ankommet til Gilleleje kl roede vi om til roklubben, hvor jeg måske begik turens største dumhed, idet jeg ikke kunne vente, til nogen af de andre var klar til at give en hånd med at løfte kajakken op på pontonen, men gjorde det selv, med et lyn i øverste del af højre side af ryggen til følge. Vi placerede kajakkerne på pontonen og kiggede os lidt omkring i et forsøg på at finde et skyggefuldt sted for indtagelse af frokosten. Heldigt løb Per ind i formanden for roklubben, så vi fik mulighed for et svalende bad. Det var allerede nu nærmest ulideligt at opholde sig i solen, når man var på land. På vandet svalede vinden dog trods alt.

8 14.45 afgang fra Gilleleje. Med en varslet sydøstenvind forventede vi fra Gilleleje at få modvind, men underligt nok, var der herfra faktisk mindre vind, end hvad vi havde oplevet til Gilleleje, hvor kysten skulle have givet læ, og den vind, der var, var behageligt svalende, hvilket der også var behov for, da solen bare bagte fra en skyfri himmel og temperaturen vel lå i nærheden af de 30 grader - og det i skyggen! Kl løb vi ind på kysten ved Hornbæk lige imellem alle de badende. Per har noteret, at det var meget varmt, og det virkede også som om, at han efter fornyede spurter, nu var begyndt at blive mør. Jeg, der ellers plejer at døje med varmen, havde det helt fint og syntes at ro bedre og bedre, og på vej ind i Øresund mod Kronborg begyndte jeg pludselig at ligge i front med Per bagest. Var det taktik fra Per s side, eller hævnede hans vanvittige roning fra Hundested sig nu?? Som vi nærmede os Kronborg, kom Ove og jeg længere og længere foran Per, der tog hyppigere og hyppigere drikkepauser. Vi måtte sætte kadancen ned, men alligevel sakkede Per på et tidspunkt igen bagud. Jeg lod mig falde tilbage, medens Ove roede videre med Kronborg ret forude. Da Per kom op på siden af mig, øgede han selv farten for at indhente Ove, og jeg holdt mig på siden af ham. Ove blev indhentet, og farten sat ned for en stund, inden Per vist forsøgte sig med en lang spurt, der satte Ove, men jeg var nu så godt roende, at Per måtte opgive at ryste mig af, faktisk var det vist mig, der satte ham, for Per sagtnede farten - måske også nødvendigt? Efter at have roet et par hundrede meter i nedsat tempo og med endnu et par hundrede meter til Kronborg, kom Ove så farende bagfra og tog os indenom. Per udbrød: Der kommer Ove jo! Og jeg replicerede: Ja, så må du vist hellere se at komme af sted. Men for sent. Per havde ikke mere styrken til at ro Ove ind, og Ove s ønske om at komme først til Kronborg gik således i opfyldelse. Efterfølgende har Per nævnt, at han anså mig for konkurrenten og var noget bekymret over min viste styrke vel vidende, at han næppe i en kort spurt kunne slå mig. Man skal nu aldrig sætte sit lys under en skæppe, og det gør Per skam da heller ikke sit, idet han har udnævnt episoden til intet mindre end

9 Kongemordet!! Her er vi så ved Kronborg kl Vi havde ikke helt afklaret, om vi skulle forsøge en overnatning i Helsingør, hvor roklubben vist nok ligger lidt uhensigtsmæssigt et par 100 m fra landgangen, eller om vi skulle tage en af de andre roklubber nede langs kysten. Således var der også i vores ene roplan budgetteret med Nivå. Men med en tilsyneladende lidt ramt Per, blev vi enige om at Helsingør Roklub skulle forsøges. Roklubben i Helsingør ligger syd for havnen; der er restriktioner ved passage af trafikhavnen, idet man skal holde sig et godt stykke fra land og i øvrigt have et særdeles vågent øje for de mange færger. Først skulle pynten ved Kronborg dog rundes, og her mødte vi en kraftig modstrøm, der kan lignes med den, vi kan møde ved indsejlingen i Grønsund syd fra. Og som på hjørnet ved Fyret ved Grønsund, stod også her en flok lystfiskere, der intet havde tilovers for 3 kajakroere, der jo bare kunne - og faktisk var forpligtede til at - ro tilstrækkeligt langt ud i sundet i stedet for at skulle smyge sig tæt under land rundt om pynten. Bedre blev det naturligvis ikke af, at Ove fangede den enes line. I trafikhavnen lå 2 færger, hvoraf den ene lagde fra kaj lidt før, vi nåede frem til havneindløbet. Jeg var med den kraftige modstrøm nærmest ligeglad med, at der ikke må foretages passage tæt på havneindløbet, men Ove fik mig imidlertid med noget ud i sundet, selvom jeg tvivler på, at vi var tilstrækkeligt langt ude. Og Per? Ja, han roede helt inde under land, hvor der er adgang forbudt for fritidsfartøjer. Men, hvornår ville den anden færge lægge fra kaj??? Ove og jeg roede på fuld kraft - og det gjorde Per utvivlsomt også, men var alligevel lidt bagefter, og der er i Ove s og mit sind ingen tvivl om, at utilfredshedssignalet fra færgen afgivet, medens den fortsat lå i havnen, udelukkende gjaldt Per.

10 Kommet ind i Øresund måtte vi konstatere nogen vind fra øst, og da vi kl kom om til Helsingør Roklubs landgangsbro, havde ingen af os lyst til at forsøge landgang her, hvor søerne slog ind over pontonen, så vi besluttede at forsætte til næste roklub, der ville være Humlebæk. Et lille hvil ville gøre godt, men kysten gav ikke mulighed herfor, førend Snekkersten havn kl gav lidt læ for østenvinden. Per ringede til den kontaktperson, som jeg havde skrevet på listen for Humlebæk Roklub. Listen var fra sidste år, og selvom jeg mente at have foretaget fornøden kontrol og revision heraf, var det alligevel ikke den rette, Per fik fat i. Vedkommende kunne dog henvise til en, der kunne kontaktes, og vi fik bekræftet, at vi var velkomne til at overnatte i klubben. Hvilet havde givet Per fornyede kræfter, og han spurtede af sted mod Humlebæk, som kontaktpersonen havde oplyst, kun var ca. 20 minutters roning fra Snekkersten. Selv med fart på måtte vi konstatere, at det tog noget mere end 20 min., og først kl var dagens roning slut efter 72 km og ca. 14 ½ time på vandet. Kajakkerne blev rengjort og taget ind i bådhallen. Vi blev rengjort. Nattelejet blev klargjort. Gullaschen, kartoffelmosen og den tilbageværende del af paprødvinen blev indtaget, tænderne børstet, men ingen godnathistorie.

11 Mandag d. 3. juli: afgang fra Humlebæk Roklub kl med oplysning fra morgenroere om, at vi ville få mindre sø efter Nivå. Nivå passeredes kl Efter en Rundtur i Rungsted Havn for at finde roklubben, anløb vi denne syd for havnen kl Der er faktisk en gravet rende ind til Roklubben, men det fandt vi først ud af, da vi var nået næsten helt ind med surf indover en sandrevle bag lystbådehavnen og forbi nogle badende! ½ times drikke - og tissepause. Og jeg har faktisk helt glemt at fortælle, at Per s lidt hidsige og vanvittige roning foregående dag syntes noget aftaget - ganske modsat min egen. Jeg følte mig i fremragende form, og roede konstant for hurtigt, hvorfor jeg besluttede mig for at være lige så irriterende som Per dagen før og bare ro, som det passede mig med indlagte kortere og længere spurter i en form for intervalroning. Dog ventede jeg med at passere havne og pynter førend de andre - jeg havde ikke behov for at komme først til noget. Per hævder dog godt nok, at jeg kom en bådspids før de andre til Nivå. I så fald var det ganske ubevidst. Kl passerede vi Vedbæk havn og kl Tårbæk for kl at anløbe Skovshoved Roklub. Ved Skovshoved Roklub er 2 pontoner med et slæbested imellem. Jeg anløb den ene, Per og Ove den anden, og med henblik på at komme over til de 2 andre, trådte jeg ud i slæbestedet, men ret uklogt i vandet, hvor der intet fodfæste var pga. groning, og med det resultat, at jeg gik lige på røven. Tilsyneladende uskadt, men med vådt tøj, hvilket dog var ganske behageligt i den brændende sol, så jeg valgte ikke at skifte. Per og Ove gik på indkøb og kom ret hemmelighedsfulde tilbage - jeg skulle ikke have at vide, hvad vi skulle have at spise til aften. Det kunne jeg få lov at smage mig til! Vi indtog frokosten på kajen og aflagde et kort visit i Skovhoved Roklub, inden vi igen begav os på vej kl

12 København s havn skal af lystbåde besejles gennem Lynetteløbet, men så er det jo lige med at finde det, når man første gang kommer nordfra. Per prejede en kajakroer på returen, og vi blev retledt. Ellers var vi nok landet inde omkring Hellerup havn. Umiddelbart som vi nåede Trekroner kl og skulle ind i havnen, rejste vind og sø sig fra det ene øjeblik til det andet, og kommet ind i havnen, hvor vi troede, at der ville være læ, blev vi overraskede over den megen sø, der kunne sættes her med en øst-sydøstlig vind på 4-6 m/sek. Vi måtte også sande, at turbåde og HT-vandbusserne absolut ingen hensyn tager - og måske er det standard i området, da en stor motorbåd nær havde sænket Ove med sin hækbølge ved afsejlingen fra Skovshoved havn. Det første stykke vej i havnen roede vi uden spraydeck, allerede fordi det var umuligt at iføre sig det pga. den megen sø, og først et stykke inde kunne vi finde læ og fred for turbåde mv. Foreviges i havnen skulle vi dog, først ved figurerne på Holmen og senere ved Danisco s domicil kl Slusen ved Sydhavnen er åben for gennemsejling kl og 17-18, så der ville være god tid for et benstræk ved Amager Ro- og Kajakklub. Men, nu er der lige det ved det, at der ved siden af slusen er nogle stigbord, som Stine Nissen fra Amager Ro- og Kajakklub havde fortalt mig, at

13 man med yderste forsigtighed kunne passere, så vi sprang en ellers tiltrængt benstrækkepause over og satsede på, at vi kunne passere igennem stigbordene. En roer i en turkajak viste os vej, og jeg forsøgte mig lidt skævt på, hvilket absolut ikke var nogen succes i den meget stærke modstrøm - dobbel hullerne op, når strømmen her er stærkest, vil jeg tro. Det var bare ud midt i strømmen et stykke fra og ret på stigbordene og så ellers fuld fart på og tungen lige i munden - og så lige et sidste gevaldigt rotag, der bragte en sikkert igennem. Med vinden i øst/sydøst, fortsatte vi i Amagers læ ned til Nokken (Sydhavnen), hvor vi ret syd for fandt et landgangssted. Med den tiltagende vind var vi klar over, at vi måtte påregne nogen sø efter Avedøreværket, og vi blev derfor enige om, at vi ville ro ned til værket for at tage bestik af situationen, idet vi kunne returnere til Hvidovre Roklub ved for megen sø. Afgang kl og som vi nærmede os værket med Per noget i front. Umiddelbart før værket og i læ iførte Ove og jeg os redningsvesten. Per var nu ved at nå ud i vind og sø og så ikke ud til at påtænke nogen drøftelse om det betimelige i at forsætte ned mod Ishøj i en ret høj sidemedsø og på en strækning, hvor kysten er bolværksstenbelagt hele vejen til Brøndby. Som den første dag var det bare at følge trop!! 2. reprimande! Som vi nærmede os Brøndby, kom Ove og jeg igen i kontakt med Per, og vi bestemte os for at gå ind her. Ankomst til roklubben, der ligger helt bagest inde i havnen, kl

14 Der var folk på pontonen, og der var ingen problemer med at få husly for natten. Tog imod tilbuddet selvom vi også blev tilbudt eskorte til Ishøj, hvor vi ikke lige vidste, hvor roklubben ligger. Efter at have ryddet op og hovedrengjort cockpitet samt stillet teltet op til tørre og tømt det for sand, snuppede vi et bad og besluttede os for, at vi ville have aftensmaden serveret. Den glimrende restaurant Albatrossen i Brøndby havn ligger på 1. sal med terrasse med udsigt over bugten. Eneste ulempe ved det sted var den dag, at det blæste for meget til, at parasollen kunne slås ud, så Ove måtte nøjes med at skjule sig bag den ikke opslåede, som vi måtte flytte i takt med solens nedgang. Åh.kold hvidvin efter en igen extrem varm dag med 57 km på vandet. Vi kom lidt sent i posen, da folkene i Brøndby er overordentlig gæstfrie. Tirsdag d. 4. juli: vækning kl og af sted kl Vinden var aftaget noget i løbet af natten, men der var stadig nogen sø fra en østlig retning, og altså således medsø mod Ishøj. Lige inden vi skulle til at bære kajakkerne ud, kunne jeg ikke finde mine solbriller. Per mente, at han havde set dem hænge på spidsen af sin kajak aftenen før, da vi bar kajakkerne ind i bådhallen, men her syntes de ikke at være. Pokkers, for de ville ikke være rare at undvære her, hvor solen på ny skinnede fra en fuldstændig skyfri himmel og med timer forude på et skinnende vand.

15 Vi søsatte kajakkerne og var næppe kommet ombord, førend Per udbrød: Den er sgu da lige til bogen. Ove og jeg forstod ikke et kuk, førend Per pegede ud mod spidsen af sin kajak, hvor mine solbriller hængte nok så flot! Næppe var vi kommet ud af havnen, førend Per i medsøen tog teten med kurs direkte imod Ishøj. Ove og jeg fulgtes ad. Min højre hånd sov. Per kom længere og længere foran, hvilket ikke var særligt smart, da enhver form for kommunikation derved udelukkedes, og Ove og jeg således var afskåret fra at gøre Per det begribeligt, at vi ønskede at lægge kursen mere mod syd, så vi kunne få glæde af medsøen så langt ned ad kysten i Køge Bugt som muligt i stedet for at risikere at skulle ro i sidesø langs land. Per så sig ikke tilbage, men fortsatte sit ræs direkte mod Ishøj. Ham om det!! Ove og jeg lagde kursen om. Det gik stærkt! Ud for Mosede havn lå vi nogenlunde på linje med Per, dog 1-1½ km længere ude og forsøgte at signalere med vores kurs, at vi ikke havde til hensigt at søge hvil her. Per roede dog direkte ind i havnen! Hvad nu? Havde han brug for et hvil? Havde han en defekt? Vi måtte vel hellere igen følge trop, og skyndte os i medsøen ind mod land for efter ca. 1. km hastig roning at konstatere, at Per pludselig kom farende ud af havnen på ny for at sætte kursen mod syd. Det var nu godt nok lige en tand for meget, og Ove fandt, at der måtte skabes klare linjer, så han roede ind til Per. 3. reprimande! Det blev vist til en aftale om, at vi fremover skulle holde os i en afstand af ikke længere end ca. 300 m fra land - hvad det så skulle gøre godt for? Vi roede herefter samlet til Køge, hvor det vel også blev til en spurt ind mod lystbådehavnen, som vi anløb kl Gennemsnitshastighed Brøndby - Køge ca. 9,3 km/t!!! Ove og jeg gik på indkøb. Det er ikke just discountforretninger, der ligger på havnen. Friskbagt morgenbrød og colaer! Per afviste den Gl. Dansk - jamen, altså!! Inden afgang kl provianterede vi een gang mere - var der noget med lakridspiber!? Just som vi roede ud af havnen, fik Per en rorskade, idet rorlinen gik løs i den ene side, og vi måtte tilbage til havnens læ for at genmontere linen.

16 Vinden stod øst og var tiltaget lidt, medens vi holdt pause, og vi forudså en lidt anstrengende tur i modvind og modsø til Bøgeskoven ca. 18 km ude mod Stevns Klint - faktisk nøjagtigt, som da Ove og jeg i Bogø roede hjem fra Øresundbroroningen i 2000 sammen med Brian. Og hvordan ville søen så være langs selve Stevns Klint? Vi fulgte pænt land langs med Køge havn, også fordi Bornholmerfærgen lå ved kajen med røg op ad skorstenen - afgangstid??? Den blev på sin plads, medens vi passerede. Efter til morgen at være startet ud med en højre hånd, der sov ca. den første halve time, følte jeg mig nu fuldstændig på toppen - var Ove s vidundermixtur virkelig så givende? Ud mod Bøgeskoven kom jeg konstant foran, hvorfor jeg på ny slog over i min intervalroning fra dagen før. Enten havde Per modereret sin roning, eller også var der ikke rigtigt nogen pynter, der skulle nås - eller kunne det tænkes. Havnene havde han opgivet med begrundelse, at han ikke ville betegnes som pyntesyg havnemester. Kaproning blev det dog til undervejs mod Bøgeskoven - måske var der alligevel en pynt som var planlagt først nået. Ove gav Per konkurrence - jeg sørgede for forevigelsen. ved Køge Sønakke ca. 4 km førend Bøgeskoven kl Kl ankomst til Bøgeskoven, hvor vi tog kajakkerne op på stranden lige nord for havnen, men hurtigt fortrak pga. rådden tang og millionvis af små fluer mv. Køge - Bøgeskoven roet med en gennemsnitshastighed på bare 5,4 km/t incl. rorskade og fotografering. Per dækkede op med sit uldtæppe til en rigtig strandpromenade i en ganske ulideligt bagende sol - godt at øllerne kan holde sig svale i bunden af kajakken - når den er i vandet vel at mærke, for ellers kommer de hurtigt i kog.

17 Vi havde nu 18 km til Rødvig, men hvordan ville mon vind og sø være langs med klinten, hvor landgang jo stort set er umulig på grund af den stenfyldte strandbred - om nogen. Vi havde jo haft nogen modvind til Bøgeskoven, og med den pågældende vindretning kunne vi have bange anelser om en noget ubehagelig sø langs klinten. Men nøjagtigt som da Ove og jeg sidst var på disse kanter, viste vinden og søen langs klinten sig at være svagere, end den havde været op til Bøgeskoven. Vi fik dog ikke næsten blankt vand som dengang, men den sø, som stod langs klinten, gav ikke de store gener, selvom den udelukkede fotografering. Langs klinten var masser af pynter, som Per kunne spurte efter. Som vi kom længere og længere om langs klinten, tog spurterne dog af, og Per s rokadance aftog ganske betydeligt. Selv havde jeg det som en fisk i frisk vand, og tog mig nogle gevaldige raids fra den ene pynt til den anden, hvor jeg så ventede på Ove og Per. Det blev helt galt med Per s roning; den gav mig mindelser om Keld Stærke s tur op langs Falsters østkyst fra Gedser til Sdr. Alslev. Var Per ved at blive syg? Vi anløb Rødvig kl og min forespørgsel til Per s velbefindende blev ikke just vel modtaget med en snerrende bemærkning om, at vi da for hans skyld godt kunne ro videre til Faxe, som Ove have haft luftet. Mit svar var kort, at jeg ikke agtede at ro mere den dag! 4. reprimande! Per s notat ved afgang fra Bøgeskoven: Meget, meget varmt, Per ildebefindende. Hvad ligner det så at begive sig ud på en strækning, hvor der kunne være risiko for høj og belastende sø og uden landgangsmuligheder ca. 18 km. Og mon ikke vi valgte rigtigt ved at blive i Rødvig - her var indkøbsmulighed, vidste Ove og jeg fra tidligere besøg i Det skulle dog vise sig, at købmanden på havnen var lukket, men et skilt viste vej til en anden forretning ca. 10 minutters gang fra havnen. Ove og jeg handlede ind, medens Per tilberedte den sidste pose kartoffelmos og overraskelsesmiddagen bestående af Boef Stroganoff kombineret med Gullasch (forretningen i Skovshoved havde kun haft een dåse af hver!) Æg og brød til morgendagen - rødvin til aftensmaden.

18 Under middagen meddelte Per lidt brødebetynget - forekom det mig, og med kommentaren, at han for ikke at ødelægge turen, ikke havde fortalt noget før - at han ikke havde mulighed for at fortsætte turen videre fra Stubbekøbing mod Odden, idet dødsfald i Annette s familie nødvendiggjorde hans deltagelse om fredagen. Ove var indstillet på at fortsætte - jeg selv i vildrede, når vi ikke alle kunne. Til dessert en gammeldaws is på havnen og efter en kop kaffe til køjs uden så megen hyggesnak, som da Ove, Brian og jeg var her i 2000 og absolut skulle forsøge at tømme Brian s Jaegermeister.

19 Dagens distance 64 km med knapt 12 timer på vandet. Onsdag d. 5. juli: op kl af sted kl Igen vind fra morgenstunden fra østlig retning hvilket ville give medsø til Faxe. Selvom vinden er beskeden, kan det dog godt give ret pæne søer på åbent hav. Dagens distance var planlagt til 58 km - nemlig hjem til Stubbekøbing! Det er vist her et passende sted at indskyde, at hvis beretningen giver et indtryk af 3 lettere alkoholiserede herrer, så er der tale om en fejlslutning. Vi drak mængder af vand på turen. Ove og jeg medbragte tx. hver en dunk med 5 l vand - og herudover hver et par flasker, medens Per havde en mængde flasker med vand og sukkerholdige tilsætningsstoffer, vistnok væsentligst af hyldeblomst. Herudover blev ind imellem indtaget en del juice, cacaomælk og sodavand. Selvom jeg de foregående 2 dage var blevet tilgodeset af Ove med et par flasker iblandet hans energidrikpulver, så følte jeg mig faktisk en lille bitte smule træt i kroppen her onsdag morgen, inden vi skulle af sted fra Rødvig, hvilket jeg ikke lagde skjul på. Der var ikke tale om en egentlig træthed, blot at jeg synes at kunne mærke, at jeg ikke var i de foregående dages også helt usædvanlige form. Jeg havde da også været vågen flere gange om natten, fordi min højre hånd sov! Og det fortsatte den faktisk med ca. 1 time til 1½ ned mod Faxe. Efter at have passeret første pynt efter Rødvig - hvor man egentlig skal noget fra land pga. stenrev og meget lavt vand, hvilket vi dog passerede direkte igennem næsten helt inde under land og med Per som stifinder - fulgtes vi alle tre dog pænt ad ned mod Faxe, således at kursændringer undervejs blev muliggjort.

20 I medsøen lagde vi kursen først direkte mod Faxe, et godt stykke før Faxe ændredes kursen lidt sydligere, noget senere lagdes kursen mod midten af Feddet, endnu en kursændring mod indsejlingen til Præstø, førend vi til sidst endte med at styre direkte mod Rone Klint, hvor vi kunne se et lille bådleje, og hvor vi derfor kunne holde den pause, som vi vist ellers havde tænkt os at holde allerede i Faxe. Men det var også gået rigtigt godt fra Rødvig, og vi holdt til Rone Klint ca. 8,5 km i timen. Undervejs havde jeg dog mistet mine solbriller, som jeg havde sat fast under stroppen på fordækket, idet jeg kom til at ramme dem med pagajen. Ove havde også uheld med sine, idet et udskifteligt glas forsvandt i dybet. Allerede noget fra Rone Klint blev indlagt nogle spurter, og jeg fornemmede tydeligt - som nævnt - at min form ikke var gårsdagens - jeg følte det nærmest, som når jeg i første halvdel af sæsonen hjemme i Grønsund halser efter Per med et nærmest flydende hjerte!! Per - til gengæld - syntes igen fit for fight. Og Ove - nå ja, med den klart tungeste kajak, kunne vi vel ikke påregne, at han ligefrem spurtede fra os andre - i hvert fald ikke i de kortere spurter, men. Der syntes ligesom fra Per s side lagt i kakkelovnen ; nu skulle der tages revance for de foregående dages fortrædeligheder, og et ganske pænt stykke fra Rone Klint skruede Per tempoet i vejret. Ove og jeg fulgte med, men jeg var klar over, at jeg i hvert fald ikke i dag holdt til det tempo til land. Og ganske rigtigt, så roede Per og Ove ganske langsomt fra mig, medens jeg kunne undre mig over, hvorfra de pludselig hentede den styrke - her var jeg med den absolut letteste og hurtigste kajak, og så måtte jeg nøjes med sidstepladsen!! Hvem af d herrer, der mener, at han kom først til land, ved jeg ikke, kun at jeg vel var et par minutter senere inde. Vi fandt en bænk og spiste en tidlig frokost kl Siddende på bænken mærkede jeg en tiltagende sviende smerte under mit højre skulderblad. Ved Jungshoved skal man passe morderligt meget på de store sten, der ligger spredt omkring endog langt ude, og som det er lykkedes medlemmer fra klubben at sætte inriggeren op på, men jeg havde i planlægningen af turen noteret mig en bemærkning om, at man kan gå tæt på land, og da vi jo ikke stikker så dybt med en havkajak, var dette jo en oplagt mulighed. Meget venligt og tillidsfuldt blev det nu pludselig overladt mig at være stifinder - Ove skulle jo passe på sin nye kajak, som han vist allerede havde besluttet sig for at sælge igen snarest muligt på grund af vægten. Og Per? Med solen ret imod og dens genskin i vandet og ingen solbriller kunne det undertiden være ganske vanskeligt at se, hvad der var under overfladen mere end umiddelbart foran kajakken. Alligevel holdt vi en ret god fart. Med kursen direkte mod Nyord, kom vi ud i sejlrenden og kunne konstatere en svag medstrøm. Sejlrenden drejer imidlertid, og vi vidste fra hjemturen fra broroningen, at man godt kan holde direkte mod Nyord og gå imellem Nyord og Degneholm, blot skal man ikke komme for tæt på Nyord, når Degneholm er passeret.

21 Ned mod Nyord tiltog den sviende smerte under skulderbladet - det gjorde faktisk nederdrægtig ondt, medmindre jeg roede i et meget højt tempo, så jeg tog igen nogle egoistraids og roede derfor ret så meget for mig selv (igen). Som vi nærmede os Kalvehave begyndte Per åbenbart at blive bekymret for, om jeg roede for at komme først til Dronning Alexandrine s bro, uagtet at han burde have set, at jeg indimellem endog ventede på dem, så pludselig satte han i med en meget lang spurt - og efter Ove s opfattelse helt usportsligt på et tidspunkt, hvor Ove var ved at tage sit spraydeck af. Ove kom derfor slet ikke med, da Per stak af, og Ove var ikke i stand til at indhente forspringet. Per roede mig ind - nu roede jeg så heller ikke for at komme først til broen - allerede fordi jeg mente, at vi havde talt om at holde hvil i Kalvehave, og det eneste sted, vi der kan gå ind med kajakker, er på østsiden ved bænken. Per ræsede dog bare forbi og mod broen skarpt forfulgt af Ove, så der var jo ikke andet at gøre end at følge efter, selvom jeg havde et voldsomt behov for at komme på land og få hvilet skulderen. Efter Pers passage af broen kl blev vi samlet igen, og jeg delagtiggjorde dem i mit problem. Men hvor kunne vi komme hurtigt i land? Umiddelbart synes Langø s østkyst at være det nærmeste. Jeg satte fart på igen, men måtte op langs Langø konstatere, at der ikke er egnede landgangssteder pga. siv, så vi måtte fortsætte til Tærø, hvor vi så kunne holde frokost imellem de nøgle træer. Jeg roede igen som en besat, medens Per og Ove tog det noget mere roligt. Nået frem til Tærø kunne man så konstatere, at skilte forbyder adgang for medlemmer af racen Homo Sapiens, bare fordi nogen mener, at der her er ynglende havørne - Haliaeetus Albicilla. Hvis du har set dem på ture rundt om Bogø, så har jeg sgu også!! Fanden stå i nogle formentlig imaginære ynglende havørne - og så nu her, hvor rugetiden burde være et overstået kapitel og opfostringen af ungerne i fuld gang. I Land skulle jeg, og da der jo ikke er skilt helt ude på spidsen af Skallehoved, kunne vi passende gå ind her. Ankomst kl Men også dette område er overtaget helt og aldeles af fjerede væsener, idet Skallehovedets sydspids er blevet til et rent svanelokum. Knopsvanen - Cygnus Olor - er godt nok Danmarks nationalfugl, men behøver der nu også at være så mange af dem - har vi ikke rystet på hovedet af de hinduistiske køer og rotter - nå, sådan er der jo så meget hysteri til. Min skulder værkede, og jeg tog med kyshånd imod Per s tilbud om at overlade mig sine 2 kodimagnyler - eller hvad det nu var for noget smertestillende stads - og skyllet ned med en øl syntes det som om, at virkningen var øjeblikkelig. Afgang fra Tærø kl Resten af vejen hjem kunne jeg ro i et mere adstadigt og nydende tempo, og humøret, der en overgang syntes kommet noget i kulkælderen, genvandtes i en sådan grad, at jeg lod Ove vide, at han skam ikke endnu skulle afskrive mig på restturen.

22 Den måtte så blive på smertestillende piller!!!!! Kaproningen var slut. Jeg roede ind foran Per lige før hullerne og forhindrede ham i en ny spurt, og havde på Tærø provokeret med en udtalelse om, at det måtte være forventningen, at en vis herre ville tage ved Per, når vi nåede indsejlingen til Stubbekøbing Havn. Vi havde en fin medsø fra hullerne, der passeredes kl og som gav mulighed for en god surf hjem. Vi anløb samlet roklubben kl efter en tur på i alt 300 km på 4 døgn og ca. 4½ time.

23 Undertitlen til denne beretning? Nå, ja, det meste kan vel udledes af ovenstående. Ove jeg havde hver dag kasket på for at beskytte hovedet imod den bagende sol. Per have medbragt en skygge, idet han kunne berette om store problemer under en af hans løbeture, hvor han havde løbet med en kasket og var blevet så varm, at han nærmest var i vildelse. Det ville han ikke risikere at udsætte sig for på turen. Per har dog efterfølgende oplyst, at han var blevet solskoldet i hovedbunden, og mon ikke hans konstaterede break downs skal tilskrives en manglende tilstrækkelig beskyttelse af hovedet mod solens varme. Da vi sidste år ankom til Stubbekøbing med trailer fra Odden, var Mariane mødt op med champagne, men da syntes jeg ikke just, at turen og særligt dens afslutning indbød til champagnedrikning. Champagnen havde været mere på sin plads i år, men i år var der ingen modtagelseskomité, så vi fortrak ovenpå til et sidste fælles måltid turmad. Per måtte stoppe pga. begravelsen i Sønderjylland om fredagen. Forslag om, at han roede med torsdag og blev taget op undervejs af Annette og returnerede efter begravelsen om fredagen, blev afslået. Jeg selv gik hjem og fandt frem, hvad der var af smertestillende medicin i huset - jeg havde da vist stadig et par gigttabletter fra problemet med mit knæ. Skulderen havde det ikke godt. Jeg tog intet smertestillende, da jeg gik i seng, og vågnede da også et par gange om natten pga. smerter omkring højre skulderblad, og idet min højre arm og hånd igen sov. Stod op kl men konstaterede at blot bevægelsen ved tandbørstning medførte grimme smerter under skulderbladet, hvorfor jeg indså det håbløse i at fortsætte sammen med Ove med en udsigt til ikke helt gunstigt vejr på sidste del af turen. Ove, det seje væsen, tog selv af sted torsdag morgen. Søndag aften kl kunne man så på Ove s telefonsvarer høre Ove fortælle, at han da sad på en bænk ved Overby og nød den øl, som Hans og Karen havde overladt ham dagen før i Kalundborg Roklub. Sjælland Rundt skal gøres på én tur og uden unødige ophold - bare sådan Ove! Særdeles subjectivt fortalt af medlem nr. 77 Max Rasmussen. Ove s beretning om restturen følger her:

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Møn Rundt i havkajak. 13. - 14. maj 2010.

Møn Rundt i havkajak. 13. - 14. maj 2010. Møn Rundt i havkajak. 13. - 14. maj 2010. Deltagere: Dorthe Kristensen, Leif Hogne og Max Rasmussen. En tidlig smuttur rundt om Møn måtte vel være en god indledning til en sæson, hvor en tur Lolland Falster

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Julemandens arv. Kapital 13

Julemandens arv. Kapital 13 Kapital 13 Klimaet var behageligt på Galapagos på denne tid af året. Der var 23 grader og en lille hvid sky strøg ind foran solen nu og da og gav lidt skygge. Johnny så op mod toppen af plateauet på midten

Læs mere

Instruktion havkajak

Instruktion havkajak Instruktion havkajak Discipliner for havkajak 24-04-2009 Fredericia Roklub Per Jørgensen Side 2: Side 3: Side 4: Side 5: Side 6: Side 7: Side 8: Side 9: Side 10: Side 12: Side 14: Side 15: Skadesforebyggende

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Jazz og fadøl blandt andet

Jazz og fadøl blandt andet Side 1 Jazz og fadøl blandt andet En rotur til Tunø og Samsø, 2008. (Se KORT sidst i dokumentet). Af Lars Hector Koudal Århus Havkajak Klub en tidlig solrig morgen. I det bedst tænkelige sommervejr lagde

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklub Vi er rigtig glade for, at du vil være medlem af Odense Roklub. Vi håber, at du vil synes at Odense Roklub er et

Læs mere

Danmark Rundt grænsen nået den 6. juni 2007

Danmark Rundt grænsen nået den 6. juni 2007 Side 1 Danmark Rundt grænsen nået den 6. juni 2007 Af Per Beldring Side 2 Danmark Rundt grænsen nået den 6. juni 2007 Af Per Beldring Bragt i Havkajak INfo februar 2008. Denne beretning er suppleret med

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Instruktion i kommandoerne.

Instruktion i kommandoerne. Instruktion i kommandoerne. Velkommen til Risskov Roklub. Roklubben er fra 1935 og har altid ligget på Bellevue Strand. Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under D.I.F. Vores daglige rofarvand

Læs mere

Kapitel 5. 5.december 965

Kapitel 5. 5.december 965 Kapitel 5 5.december 965 Lyden af en lille ynkelig gråd trængte gennem Fruens bevidsthed, en bevidsthed der var usammenhængende og tåget. Det var et spædbarns ynkelige råb på sin mor, på nærhed, tryghed

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 34th. udgave. Vores klubtur blev arrangeret af Sune Boelskifte i år og hans forslag lød på Tilff Bastogne Tilff. Et løb som bliver afholdt i Belgien og som har været kørt

Læs mere

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede 22.-25. marts 2012: Flotte havørreder fra Møn Det er ved at være en tradition, at vi tager på en forårstur for at fiske efter havørred i fremmed vand. I år var valget faldet på Møn, der i mange artikler

Læs mere

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland.

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Sjælland Rundt d. 2. juli 2011. En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Det var noget af en prøvelse ca. 700 ryttere blev sat på til dette års udgave af Sjælland

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet.

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. Pinsetræf 2012 Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. 31 både var tilmeldt + 5 både fra Göteborg s Najad klub. Og sandelig om ikke vejrudsigten var så god

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Odense Marathon, Odense Lørdag d. 7. juni

Odense Marathon, Odense Lørdag d. 7. juni Odense Marathon, Odense Lørdag d. 7. juni Tag med på eventyr og få en eventyrlig dag Et nyt løb af en ny klub ser interessant ud Start og mål ud for Kajakklubben Odin i havnebassinet. Kajakløbet foregår

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst Skagenrosen Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst kunne man ikke kalde den, for den havde ingen krone kun en stilk med nogle grønne blade. Hver dag kiggede den ud over det åbne hav, og når det

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Fantastiske Fjällbacka

Fantastiske Fjällbacka Fantastiske Fjällbacka BY LARS ULLITZ ON 22. JULI 2014 I løbet af vinteren snusede jeg fra tid til anden rundt på Erik Sjöstedts hjemmeside www.kajak.nu. En overordentlig inspirerende hjemmeside. Oftere

Læs mere

Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni

Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 6 Juni 2015 34. årgang Aftenstemning ved Faaborg Fjord d. 10. juni Formandens hjørne Skt Hans Ronetværk Kommende arrangementer Aktivitetskalender Faaborg Roklub,

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS

MIN. kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MINI KATEKISMUS MIN MINI KATEKISMUS kristendom fra top til tå MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN 1 2 Den bog, du sidder med nu, er en katekismus. Det betyder, at det er en bog, der helt enkelt fortæller

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013.

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. I september 2013 besluttede vi (Arnold og Bodil) at følge med et par venner på deres tur mod Alsace, så vi pakkede vores Cabby 620+, og kørte afsted d. 18.

Læs mere

Kursusmuligheder i 2016

Kursusmuligheder i 2016 Kursusmuligheder i 2016 Hvis du vil lære at ro kajak, så har vi mange kursusmuligheder i Kerteminde Kajakklub. Først og fremmest vil vi invitere dig til at deltage i et Åbent Hus-arrangement, som vi har

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 10. okt. 2011 30. årgang Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011 Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt En aften med

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo,

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Sanghæfte Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Mel.: Fra Arild s Tid drog ud paa farten. Vi Rosportsfolk er raske Gutter, vor Krop har Solens gyldne Lød, og vi af Kraft og Sundhed strutter,

Læs mere

En dag på sommerlejr med Polyfemos!

En dag på sommerlejr med Polyfemos! En dag på sommerlejr med Polyfemos! Vi bliver vækket præcis kl. 7:00 - undtagen dagen efter natdyk, hvor vi får lov til at sove længe - til kl. 8:00. Så skal vi være friske og ned og morgenbade. Efter

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

Den standhaftige tinsoldat

Den standhaftige tinsoldat Den standhaftige tinsoldat Skrevet af H.C. Andersen Der var engang femogtyve tinsoldater, de var alle brødre, for de var født af en gammel tinske. Geværet holdt de i armen, ansigtet satte de lige ud; rød

Læs mere

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo ---

Ferietur Slettestrand uge 30 2010 --- ooo 0 ooo --- Deltagere: Michelle, Marianne R, Pernille, Michael og Ove Personale: Rita, Karen og Kurt Mandag den 26. juli. Dagen begyndte tidligt med bad og morgenmad. Kurt pakkede bussen medens der blev spist morgenmad.

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

September 2011. September 2011

September 2011. September 2011 September 2011 September 2011 Velkommen tilbage til en ny gildesæson efter en lang sommer! Jeg tror, at sommeren 2011 vil blive husket på mange måder, jeg er lige gået ind ude fra haven, hvor jeg sad under

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Talentløbet den 17. juli.

Talentløbet den 17. juli. Talentløbet den 17. juli. I super flot sommervejr blev årets andet talentløb afviklet.. På køretek-niskanlægs 660 meter lange rundstrækning skulle deltagerne udkæmpe deres konkurrence i fire forskellige

Læs mere

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er campingpladsen et hjem og naturen en livsstil. Campist på fuld

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8

Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Påskedag 16 Tekster: Salme 118,19-29 - 1.Peters brev 1,3-9 - Matthæusevangeliet 28,1-8 Vi kan slet ikke tænke os en påske uden påskeliljerne! Det er Grundtvigs skyld. ja, eller: først er det Guds skyld.

Læs mere

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september

Grisejagt i Sverige. 19. 22. september 2012. Onsdag den 19. september Grisejagt i Sverige 19. 22. september 2012 Onsdag den 19. september For cirka en måned siden blev jeg af et par gode jagtkammerater, Anette og Kim, spurgt om jeg ville med dem til Sverige på jagt. Det

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere