Sagsøgte har nedlagt påstand principalt om frifindelse, subsidiært om beta-ling af et mindre beløb end påstået af sagsøgeren.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagsøgte har nedlagt påstand principalt om frifindelse, subsidiært om beta-ling af et mindre beløb end påstået af sagsøgeren."

Transkript

1 DOM Afsagt den 2. november 2009 i sag nr. BS /2007: TrygVesta Forsikring A/S Klausdalsbrovej Ballerup mod Haaning A/S Næssundvej Vils Sagens baggrund og parternes påstande Under denne sag, der er anlagt den 8. oktober 2007, har sagsøgeren nedlagt påstand om principalt, at sagsøgte tilpligtes at betale til sagsøger ,26 kr. med procesrente fra 8. oktober 2007, subsidiært at sagsøgte tilpligtes at betale til sagsøger et efter rettens skøn fastsat mindre beløb med procesrente fra 8. oktober Sagsøgte har nedlagt påstand principalt om frifindelse, subsidiært om beta-ling af et mindre beløb end påstået af sagsøgeren. Sagen vedrører spørgsmålet, om sagsøgte er erstatningsansvarlig over for sagsøgerens forsikringstager, A, og dermed over for sagsøgeren med hensyn til den erstatning, som sagsøgeren har udbetalt til A i forbindelse med en brand den 24. oktober 2006 i en pølsevogn/pølsepavillon,. Branden opstod i en fri-turekoger, som sagsøgte har leveret. Sagens oplysninger. Det fremgår af anmeldelsesrapport af 24. oktober 2006 fra Politimesteren i Hillerød, at der tirsdag den 24. oktober 2006 kl blev indgivet anmeldelse til politiet i Hillerød af B om, at der var opstået ild i. B blev i forbindelse hermed sigtet for overtrædelse af beredskabslovens 71, nr. 1, ved 24. oktober 2006 kl i. at have undladt at udvise tilbørlig forsigtighed med, hvad der kan fremkalde brand, idet hun tændte for frituregryden uden at holde denne under opsyn, hvorefter frituren selvantændte med skader på bygningen til følge. Det fremgår af afhøringsrapport af 24. oktober 2006 vedrørende falckredder Michael Peter Green blandt andet: "De var kommet lidt frem, så de flammer ved køkkenet. De brugte derfor deres højtrykker og sprøjtede vand på branden. Da de gjorde det, blussede branden op, og derfor vidste de, at det var friture, der var ild i. De bad derfor om at få en CO2 slukker ind, og derefter fik de denne ind, og da de brugte denne kunne de slukke branden. Derefter kølede de med vand og branden var herefter slukket." Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut ved inspektør Thomas Balleby har foretaget brandteknisk undersøgelse 8. december Det fremgår af rapport af 5. januar 2007 fra inspektør Thomas Balleby under konklusion: " Branden var startet i en friturekogers ene oliekar.

2 - 2 - Den mest sandsynlige årsag til brandens opståen skyldes svigt i friturekogerens driftstermostat og overophedningstermostat med overophedning af olien til følge". 2.0 Oplysninger Ved undersøgelsen oplyste A og B til samme følgen de: 2.1 Forholdene på stedet før branden: Kl. ca blev friture tømt for olie. Kl. ca blev der påfyldt ny olie til lidt under maksimum og tændt for termostater for begge friturekar. Friturekogeren var ny og havde været brugt ca. 17 dage. Olien stod i en beholder på gulvet tæt ved frituren. 2.2 Brandens opdagelse og alarmering: Kl. ca blev der konstateret brand i friture, hvorefter brandvæsenet blev alarmeret. 2.3 Oplysninger vedrørende branden: B nåede at afbryde for begge termostater, inden hun kom ud af det brændende hus. Brandvæsenet var fremme kl. ca Brandvæsenet brugte først vand til at slukke med, trods at de var blevet oplyst om, at der var ild i fritureolie, hvilket resulterede i, at olien "eksploderede". Herefter blev der anvendt skum. 2.4 Evt. omkomne eller skadede personer eller dyr: B blev forbrændt på hænderne. 6.2 Undersøgelse af effekterne: Begge driftstermostater blev udsat for et temperaturforsøg. Følere blev placeret i en ovn og ovnen blev opvarmet til 300 C. Driftstermostater blev indstillet på 200 C og begge driftstermostater tændte. Da temperaturen i ovnen nåede ca. 200 C, afbrød begge termostater. Følere blev tage ud af ovnen og kort tid efter brændte begge termostater. Begge overophednigstermostater blev ligeledes udsat for et temperaturforsøg. Følere blev placeret i en ovn og der blev tændt for ovnen. Overophedningstermostaten til det højre kar slog fra ved ca. 240 C. Overophedningstermostaten til det venstre kar slog fra ved ca. 420 C. Forsøget blev foretaget to gange med samme resultat. 7.0 Sammenfatning. 7.1 Arnested: Arnestedet var i friturens venstre kar. 7.2 Brandårsag: Det kunne konstateres, at der havde været ild i friturens venstre kar. Det kunne konstateres, at overophedningstermostaten til det venstre kar fandtes indkoblet, hvorimod overophedningstermostaten til det højre kar var udkoblet. Ved et forsøg med overop-

3 - 3 - hedningstermostaterne kunne det konstateres, at overophednigstermostaten til det venstre kar først udkoblede ved ca. 420 C. Dette viser, at overophedningstermostaten til det venstre kar ikke har virket efter hensigten og lige meget hvordan branden var startet, burde den være udkoblet grundet varmen fra branden, hvilket tilsyneladende var sket i højre side. Begge driftstermostater og overophedningstermostaten til det højre kar virkede ved en afprøvning efter hensigten, men det kan ikke udelukkes, at driftstermostaten til det venstre kar kan have haft et midlertidigt svigt, hvilket under normale omstændigheder resulterer i, at overophedningstermostaten udkobler og afbryder for varmelegemet. Der var ingen indikationer på, at friturekogeren havde været forkert anvendt - begge aftapningsventiler var lukkede og varmelegemerne sad nede i karrerne. Det, at der manglede olie i det ene kar, kan dels tilskrives branden, herunder fordampning grundet antændt olie og dels, at brandvæsenet havde anvendt vand til slukning, hvilket typisk resulterer i, at den varme fritureolie "eksploderer" og forsvinder ud af karret. Ud fra ovenstående er det undertegnedes vurdering, at den mest sand-synlige årsag til brandens opståen skyldes svigt i friturekogerens driftstermostat og overophedningstermostat med overophedning og antændelse af olien til følge" Det fremgår af sagsøgtes egne undersøgelser af det udbrændte kogekar følgende foretaget af Erling Vestergaard: " - jeg kan konstatere, at hulristen, som skal monteres over varmelegemerne ikke er monteret korrekt. Hulristen er lagt ned i karret før varmelegemerne, hvilket betyder at varmelegemerne kommer højere op i karret. Dette ses tydeligt på billedet nedenfor. Bemærk endvidere det blanke område nederst i karret, det viser oliestanden under branden (dog kan der være brændt lidt olie under branden). De områder der er grønne viser tydeligt hvor meget af varmelegemerne der har været over olieniveauet under branden. - hvis man ydermere havde monteret den stænkskærm, som medfølger ovenpå frituren ville man have opdaget, at beskyttelsesristen havde været monteret forkert, da stænkskærmen slet ikke kan sidde fast på toppladen af frituren, når beskyttelsesristen og varmelegemerne er monteret forkert. - desuden er det blanke område i friturekarret under minimums markeringen på bagpladen af karret. - Min konklusion er at varmelegemerne ikke har været dækket helt af olie, pga. at hulristen er monteret forkert på det tidspunkt hvor frituren er blevet tændt. Varmelegemernes temperatur overstiger antændelsestemperaturen på olie og risikoen for at der opstår brand i overfladen af olien er ekstrem høj. " Der er fremlagt fotos af det udbrændte kogekar og af et tilsvarende intakt kogekar og tegninger over indretning og placering af pølsevognen. Der er ikke strid om det udbetalte erstatningsbeløbs størrelse. Det fremgår af sagsøgtes betjeningsvejledning for friturekoger blandt andet:

4 - 4 - " Apparatet er forsynet med et 5-leddet kabel til 400V og SKAL jordforbindes. Driftstemperatur C reguleres på termostatknap. Sikkerhedstermostat på 240 C (genetableres ved hårdt tryk på den røde knap på betjeningspanelet). Før apparatet tages i brug første gang. - Placer varmelegemer nederst og derefter hulpladen VIGTIGT! Varmelegemerne skal være dækket af olie og dækpladen (med huller) skal være monteret over varmelegemerne, når den er tilsluttet strøm. " Den udbrændte friturekoger har været forevist for retten. Der er fremlagt brandundersøgelser vedrørende brande i andre pølsevogne i forbindelse med friturekogere leveret af sagsøgte. Det fremgår af rapport af 18. juni 2008 vedrørende brandundersøgelse på brandsted Tåstrup blandt andet: " Undersøgelsens formål, art og afgrænsning: Undersøgelsens formål var om muligt at konstatere, om en defekt i en friture havde forårsaget en brand i en stationær pølsevogn. Konklusion: Udfra undersøgelsens omfang var det ikke muligt at konstatere, om en defekt i frituren havde været årsag til brandens opståen. 7.0 Sammenfatning. 7.2 Brandårsag: Det var ikke muligt grundet undersøgelsens afgrænsning og omfang at fastlægge årsagen til brandens opståen. " Det fremgår af rapport af 13. maj 2008 vedrørende brandundersøgelse på brandstedet, blandt andet: " Undersøgelsens formål, art og afgrænsning: Undersøgelsens havde til formål at afgøre, om et evt. termostatsvigt ved en frituregryde skulle være årsag til branden. Undersøgelsen:

5 - 5 - Som det fremgår af vedlagte fotos var området ved frituregryderne stærkt brandskadet. I hvert af kogekarrene er monteret et elektrisk varmelegeme, som kan hæves af hensyn til rengøring. Hvert varmelegeme styres af en driftstermostat, og er forsynet med en sikkerhedstermostat, som udkobler i tilfælde af termostatsvigt. Følere fra de to termostater er placeret i et rør i bunden af karret. Ved drift sattes varmelegemet ned i bunden af karret, så termostatfølerne er ret tæt på varmelegemet. Derefter lægges en perforeret metalplade ned over varmelegemet, jf. fotos. Ved undersøgelse kunne konstateres, at de 4 termostater havde været stillet på ca. 180, som oplyst. Der er ikke foretaget nærmere undersøgelse af termostaterne, men det kunne konstateres, at de slutter og bryder i intervallet ved omgivelsestemperaturen. Det kunne konstateres, at ved alle fire kogekar var varmelegemet stillet ovenpå den perforerede plade i stedet for den korrekte placering under pladen, jf. fotos. Herved kommer varmelegemet til at stå for højt i olien med risiko for, at de "varme ender" af varmelegemet kommer over oliens overflade med risiko for antændelse deraf. Termostatføleren er placeret under metalpladen, og da termostaten kun registrerer omgivelsestemperaturen ved føleren vil der ligeledes her være risiko for, at olien ved overfladen bliver varmere og kan antænde. Det kunne ved undersøgelsen konstateres, at installationerne til frituregryderne var korrekt sikret og ekstrabeskyttet ved HPFI afbrydere. Konklusion: Der er ved undersøgelsen ikke fundet tekniske fejl ved frituregryderne, men det kunne konstateres, at varmelegemerne i kogekarrene ikke var korrekt placeret efter rengøring. Det må anses for sandsynligt, at branden er opstået som følge af, at varmelegemerne var placeret forkert i karrene. " Det fremgår af rapport af 2. juni 2003 vedrørende brandundersøgelse på brandsted blandt andet: ". 4.0 Sammenfatning. 4.2 Brandårsag: Udfra at der ikke er fundet fejl ved drift termostater sammenholdt med at sikkerheds termostat til det venstre kogekar var udkoblet samt der ikke var fundet fejl ved monteringen eller på interne ledninger, kan årsagen til brandens opståen være en betjeningsfejl ved opstart af friturekoger. ". Det fremgår af rapport af 4. juli 2007 vedrørende brandundersøgelse på brandsted, blandt andet: " Undersøgelsens formål, art og afgrænsning: Undersøgelsen havde til formål at fastlægge brandårsagen, og var primært afgrænset til undersøgelse af en frituregryde i en grillbar.

6 Sammenfatning. 7.2 Brandårsag: Ved undersøgelse af frituregryden er ikke fundet fejl, men det kunne konstateres, at varmelegemet ikke var korrekt placeret efter rengøring, hvorved termostaterne ikke kan registrere temperatur ved varmelegemet. Det må anses for sandsynligt, at branden er opstået som følge heraf. " Det fremgår af en af sagsøgeren fremlagt artikel om friturebrand i "Steff News" udgivet af Steff Houlberg følgende: " Aldrig vand. Hvordan slukker man bedst en friturebrand? Det første og vigtigste budskab er brug aldrig vand! Kaster man f.eks. 1 liter vand på brændende friture eksploderer vandet på mikrosekunder og bliver til 1,68 liter damp, som spreder sig ud over personer og grillbar/køkken med voldsom kraft. De største brandskader ved friturebrande opstår faktisk ved forsøg på brandslukning med vand" Erling Vestergaard har forklaret, at han er ansat hos sagsøgte som salgschef. Dengang var han produktionschef med ansvar for tømrer- og snedkerproduktionen, og datterselskabet Bruun Stålinventar, der producerer og sælger fritureproduktion primært til Haaning. Vidnet har været med til at producere friturekogere i 6 år. Vidnet var ikke med til undersøgelsen af friturekogeren foretaget af Dansk Brandteknisk Institut. Man kan såvel på den udbrændte friturekoger som på billederne se, at varmelegemet har været placeret forkert, idet varmelegemet var placeret ovenpå hulristen og ikke har været dækket af olie. Der har derfor ikke været noget til at afkøle, og det er sandsynligt, at olien er blevet antændt i overfladen. Der bliver cirka 700, hvis varmelegemet ikke er dækket af olie. Antændelsestemperaturen for olie er 320 ifølge rapporten. Hvis varmelegemet er placeret korrekt, ligger varmelegemet ved siden af følerne. Når varmelegemet er placeret ovenpå hulristen, er det for langt oppe i karret og for langt fra følerne. Det er usandsynligt, at der skulle være en defekt både på drifts- og overophedningstermostaten. Driftstermostaten slår fra ved 200, og der blev ikke konstateret fejl efterfølgende ved driftstermostaterne. Overophedningstermostaten kan godt fungere, selvom driftstermostaten er defekt. Det fremgår af Dansk Brandteknisk Instituts rapport punkt 4.1 på det anførte foto, at varmelegemet ligger over hulristen. Hvis varmelegemet er monteret forkert, kan man ikke placere stænkskærmen rigtigt og samtidig få kurvene ned i karret. De fotos, som vidnet har taget, bilag B, er taget indenfor en måned efter branden. Sagsøgte tog vognen hjem. Friturekogeren står stadig som dengang. Der var ikke væske i, da de hentede den i Hillerød. På det af vidnet optagne foto, bilag B, side 2, kan man se noget af hulpladen under varmelegemet. Det fremgår af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Instituts rapport, at den ene overophedningstermostat var udkoblet efter branden. Strømmen går først til overophedningstermostaten og derefter til driftstermostaten. Hvis overophedningstermostaten havde været udkoblet før branden, ville der ikke være kommet strøm til driftstermostaten. Der er en stor sandsynlighed for, at der er opstået en defekt i forbindelse med demonteringen. Termostaten er placeret i et rør i karret mellem varmelegemerne. Termostaten er fyldt med varmeledende pasta, inden føleren puttes i. Dette hærder op og kan krakelere, når føleren demonteres. Man skal rykke temmelig hårdt for at demontere føleren. Der var ifølge rapporten ild i karrene cirka et kvarter, og brandvæsenet havde desuden prøvet at slukke med vand. Dette kan også have betydning. Der har ikke været brande, hvor der er konstateret defekt ved sagsøgtes produkt. Vidnet

7 - 7 - har været involveret i alle brande siden Overophedningstermostaten er forhåndsindstillet ved fabrikationen. Det er usandsynligt, at begge termostater skulle svigte, men det kan ske. Den olie, som sagsøgeren ifølge det oplyste har anvendt, er anvendelig til formålet. Hvis olien er hældt i til lige under maksimum, er varmelegemerne dækket af olie. B har forklaret, at hun er pensionist. Det var A s pølsevogn. Hun kom om morgenen og hjalp ham med at starte vognen op og hjalp ham også, hvis han skulle et eller andet. Hun har tidligere været ansat i både køkken og grillbarer. Hun har arbejdet med friture flere steder. Vidnet havde lovet at gøre klar og at skifte olien i frituren. Hun lukkede olien ud, men ikke det hele. Hun hældte nyt olie i og stod i køkkenet og skar grøntsager. Der var en dame, der bankede på døren og sagde, at der var ild i frituregryden. Vidnet prøvede at lægge et viskestykke på. Det kunne hun ikke. Hun blev lidt forbrændt. Vidnet havde stået på den anden side af væggen og kunne derfra ikke umiddelbart se friturekogeren. Hun havde været væk fra den nogle minutter, inden det skete, men ikke lang tid. Hun havde lukket fritureolien ud af nogle haner, som var nedenunder kogeren. Det blev kasseret. Hun havde gjort den rent og puttet nyt olie på og startet den langsomt. Hun havde hældt olie op til et maksimum mærke, hvor olien højest må gå til. Varmelegemerne var dækkede. Som hun husker det, var varmelegemet monteret korrekt. Hun gjorde rent på kanterne, men havde ikke risten ude. Der var ikke noget af varmelegemerne, der stak op over olien. Som hun husker det, kunne hun ikke se varmelegemerne. Hun husker ikke, hvad hun skruede den op på. Thomas Balleby har forklaret, at det er vidnet, der har lavet brandundersøgelsen for Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut. Det var vidnets opgave at finde en brandårsag. Det er vidnets daglige beskæftigelse. Brandårsagen var i friturekogeren. Han kiggede på den tekniske del af friturekogeren for at finde ud af, om der var en fejl, eller der var tale om forkert anvendelse. Vidnet foretog testen med termostaterne som beskrevet i rapporten under punkt 6.2. Han prøvede begge drifts- og overophedningstermostater i en ovn. Han kunne se, at de to driftstermostater udkoblede, og de så umiddelbart ud til at fungere. Den ene overophedningstermostat udkoblede først ved 420. Vidnet har under punkt beskrevet, at overophedningstermostaten i højre side var udkoblet, medens den ikke var afbrudt i den venstre side, selvom der var ild i karret. Det er ikke sandsynligt, at en brandmand har trykket på en knap. Hvis nogen trykker på knapperne, plejer de at trykke på dem begge. Det indikerede, at der var noget galt ved overophedningstermostaten i venstre kar. Vidnet kunne ikke visuelt se, om termostaterne var udkoblede, men højre side gav et klik, når han trykkede ind. Det gjorde termostaten ikke i venstre side. Olien antændes mellem 300 og 400. Overophedningstermostaten har ikke virket efter hensigten under branden, og det giver et fingerpeg om, at den har haft en for høj udkoblingstemperatur, da den ikke udkoblede. Hvis der ikke har været nok olie, og varmelegemet ikke har været dækket, har de eksempler på antændelse, da varmelegemet så bliver meget varm. I så fald burde overophedningstermostaten også være udkoblet i venstre side. Brandvæsenet brugte vand til slukning, hvilket nærmest forårsagede en eksplosion, der betyder, at der efterfølgende var mindre olie i karret. Som vidnet husker det, så varmelegemerne ud til at sidde, hvor de skulle nede i karret. Afspærringshanen under karret, hvor olien lukkes ud, var lukket. Billederne i vidnets rapport var, som det så ud, da vidnet kom. Der var vist noget mineraluld, som var faldet ned, som vidnet fjernede. Hulpladen skal placeres oven over varmelegemerne. Det er ikke indgået i vidnets overvejelser, om hulpladen har været placeret forkert. Vidnet har ikke set hulpladen. Vidnet har ikke haft olien lukket ud, men alene besigtiget kogekarrene med olie. Parternes anbringender.

8 - 8 - Sagsøgeren har til støtte for påstanden, som det fremgår af sagsøgerens påstandsdokument, gjort gældende: " at sagsøgte er erstatningspligtig overfor skadelidte og dermed sagsøger, som er indtrådt i skadelidtes sted, som løsøre- og driftstabsforsikringsselskab, idet skadelidte ved overtagelsen og ibrugtagningen den 7. oktober 2006 ligeledes overtog risikoen for den lånte pølsevogn og det lånte inventar, idet skadelidte tegnede en løsøre- og driftstabsforsikring hos sagsøger for at afdække denne risiko, idet sagsøger har udbetalt erstatning i henhold til løsøre- og driftstabsforsikringen til skadelidte, idet sagsøger i medfør af erstatningsansvarslovens 22 indtræder i skadelidtes rettigheder overfor sagsøgte, idet sagsøger har regres mod sagsøgte principalt idet sagsøgtes produkt var behæftet med en mangel og idet sagsøgte har regres mod sagsøgte subsidiært, idet sagsøgtes produkt var defekt, at sagsøgte er ansvarlig for brandens opståen, idet branden er opstået i frituregryden, idet frituregryden var leveret af sagsøgte, idet sagsøgte hæfter for produktansvar i det leverede inventar, idet den leverede frituregryde var behæftet med en mangel eller en defekt, som medførte branden, idet sagsøgtes produktansvar er baseret på en streng culpanorm, idet defekten i den leverede frituregryde blev dokumenteret i den sagkyndige erklæring udarbejdet af inspektør Thomas Balleby fra Dansk Brand- og sikrings Institut (SBI) undersøgelse af brandstedet, idet årsagssammenhængen mellem manglen/defekten og branden ligeledes er dokumenteret ved den sagkyndige erklæring udarbejdet af inspektør Thomas Balleby fra SBI, idet sagsøgtes påstand om termostaternes beskadigelse i forbindelse med brandslukning eller den efterfølgende undersøgelse er udokumenteret, at erstatningen skal opgøres som gjort af sagsøger, at erstatningsansvaret for sagsøgte ikke skal bortfalde eller nedsættes, idet hverken skadelidte, eller nogen for hvem skadelidte hæfter, har handlet ansvarspådragende i forbindelse med brandens opståen, idet sagsøgte ikke har dokumenteret, at der har været tale om ansvarspådragende adfærd fra skadelidtes side samt idet inspektør Thomas Balleby ikke har fremhævet skadelidtes adfærd, som medvirkende årsag til brandens opståen. " Sagsøgte har til støtte for påstanden, som det fremgår af sagsøgtes påstandsdokument, gjort gældende: " 1. Det bestrides, at det af sagsøgte produkt var behæftet med en mangel. Sagsøger har ikke løftet bevisbyrden herfor. 2. Ex tuto bemærkes, at selvom der havde været en mangel ved den omhandlede frituregryde, kunne dette ikke føre til, at sagsøger efter de køberetlige regler om mangels-ansvar kunne kræve erstatning for den udbrændte pølsevogn. 3. Det bestrides, at det af sagsøgte leverede produkt var defekt. Sagsøger har ikke løftet bevisbyrden herfor.

9 Det bestrides, at der skulle være et ansvarsgrundlag for sagsøgte. Sagsøger har ikke løftet bevisbyrden herfor. 5. Det bestrides, at der er årsagssammenhæng mellem eventuel mangel/defekt ved det leverede produkt, som er konstateret efter branden, og den brandskade, som sagsøger kræver erstatning for. Sagsøger har ikke løftet sin bevisbyrde for den for erstatningspligt nødvendige årsagssammenhæng. 6. Særligt for så vidt angår friturekogerens driftstermostat, fremgår det af DBI's rapport, at DBI ikke efter branden har kunnet konstatere nogen konkret fejl ved driftstermostaterne. Tværtimod fungerede begge driftstermostater, som de skulle, da DBI efter branden foretog sin undersøgelse. Det bestrides, at der fra tidspunktet, hvor pølsevognen blev leveret, og indtil branden skete, har været nogen mangel eller defekt ved driftstermostaterne. For så vidt angår sagsøgers teori om, at en defekt overophedningstermostat skulle have været årsag til branden, bemærkes, at såfremt en overophedningstermostat havde været defekt, ville der ikke være blevet ført strøm frem til driftstermostaten. I så fald ville friturekogeren altså ikke have virket. Det bemærkes videre, at såfremt overophedningstermostaten virker, og frituren opvarmes, vil driftstermostaten koble varmelegemerne fra ved olietemperatur på 200 C - og først genindkoble, når temperaturen på olien er under 200 C. Såfremt branden skulle være opstået på grund af defekte termostater, ville dette således bl.a. forudsætte, at begge termostater havde været defekte på samme tid. Fritureolie har en antændelsestemperatur på ca. 320 C, og termostaterne frakobler ved en olietemperatur på hhv. 200 C (drift) og 240 C (overophedning). 7. For så vidt angår overophedningstermostaterne, konstaterede DBI efter branden, at den ene termostat først slog fra ved ca. 420 C, mens den rettelig skulle have slået fra ved ca. 240 C. Det er derfor muligvis korrekt - og ikke overraskende - at overophedningstermostaten efter branden er mangelfuld/defekt. Se hertil også sagsøgtes duplik, side 2. Det bestrides imidlertid, at overophedningstermostaten skulle have lidt af en mangel og/eller have været defekt før branden. Det forhold, at overophedningstermostaten ved DBI's efterfølgende test først slog fra ved ca. 420 C, må antages at være en følge af den belastning/beskadigelse, som termostaten er blevet udsat for ved den voldsomme brand. Det bemærkes herved, at brandvæsenet i første omgang forsøgte at slukke ilden med vand. En sådan handling forårsager, at olien eksploderer, hvilket selvsagt giver meget betydelige muligheder for skader. Endvidere bemærkes, at termostaterne har været udsat for meget langvarig, voldsom varmeudvikling. Branden blev anmeldt kl , og brandvæsenet var fremme kl Føleren har således været tæt på flammerne i mindst et kvarter med temperaturer, som kan have været langt over 500 C. Termostaterne er fremstillet med væske i et lukket hydraulisk system, som med opvarmning udvider sig. Også dette gør det meget sandsynligt, at den efter branden konstaterede defekt ved termostaterne skyldes beskadigelse ved selve branden.

10 Endelig er det sandsynligt, at termostatens føler og kapillarrør har taget skade ved demonteringen, idet man er nødt til at trække i kapillarrøret for at trække føleren ud af følerøret. Der henvises endvidere til de faktuelle forhold, som der er redegjort for i sagsøgtes duplik, side Det er efter almindelige erstatningsretlige regler sagsøger - som regressøgende - og i skadelidtes sted, der skal bevise, at branden er forårsaget af forhold, der kan tilregnes sagsøgte som culpøst. Det er ikke sagsøgte, der skal bevise skadens årsag. Som sandsynlig skadesårsag har sagsøgte dog under sagen henledt opmærksomheden på, at det ved besigtigelsen af friturekogeren efter branden kunne konstateres, at de aftagelige varmelegemer har været placeret forkert umiddelbart før branden. Hulristen, som skal lægges over varmelegemerne, var således monteret under varmelegemerne. Dette betyder, at varmelegemerne er kommet over minimumsgrænsen for oliestand, hvilket har medført stor brandrisiko. Se hertil endvidere sagsøgtes duplik, side 3. Dertil kommer, at således som varmelegemerne var monteret - forkert på tidspunktet for branden, ville det ikke være muligt at føre friturekurvene korrekt ned i friturekarret. Det bemærkes for fuldstændighedens skyld, at skadelidtesb, blev forbrændt på hænderne, hvilket kunne tyde på, at hun har været i gang med at påfylde olie og i den forbindelse har haft tændt for termostaterne, inden hun hældte olie på, hvorved hun hældte olie ned på de tændte varmelegemer. Det bemærkes herved, at beholderen med olie stod på gulvet tæt ved friturekogeren. Det fremgår ikke af sagens oplysninger, om B tidligere har skiftet olie i karret. Der henvises i denne forbindelse til bilag A-C (jf. svarskriftet, side 4). B forlod efter det oplyste en stor mængde (ca. 7,5 l) kogende friture uden opsyn, idet hun forlod pølsevognen. Det er velkendt, at kogende friture er en særdeles brandfarlig substans, og B har derfor udvist en meget høj grad af uagtsomhed, der kan karakteriseres som grov uagtsomhed. Når man forlader en betydelig mængde kogende friture uden opsyn, er der en indlysende fare for, at brand kan opstå. Hvis B ikke havde forladt pølsevognen med den kogende friture, må det antages, at branden ikke ville være opstået. Under alle omstændigheder ville branden ikke have fået et så voldsomt omfang, hvis B havde været til stede og straks havde kunnet gribe ind, da frituren nåede en så høj temperatur, at der opstod antændelse. Efter Bs egen forklaring til politirapporten efterlod hun den tændte friturekoger uden opsyn i så langt et tidsrum som 10 minutter. Efter det oplyste fik B - der fungerede som medhjælper i pølsevognen på skadetidspunktet - en advarsel af politiet efter beredskabslovens 71, stk. 1, nr. 1, idet hun ikke havde udvist tilstrækkelig påpasselighed ved anvendelse af friturekogeren. 8.1 I det omfang skadelidte/skadelidtes B ved fejlbetjening af friturekogeren har forårsaget branden, er der allerede af den grund ikke noget ansvarsgrundlag hos sagsøgte. 8.2 Uanset om den udviste uagtsomhed må anses som en høj grad af uagtsomhed eller ligefrem grov uagtsomhed, er den udviste adfærd udtryk for en sådan grad af egen skyld, at dette i sig selv bør medføre bortfald af sagsøgtes eventuelle ansvar. Subsidiært bør der i hvert fald ikke en væsentlig reduktion i sagsøgtes ansvarsbyrde. Det bemærkes herved, at skadelidte må identificeres med B, der fungerede som medhjælper i pølsevognen på skadestidspunktet.

11 Da sagsøger qua regressøgende er indtrådt i skadelidtes retsstilling i forhold til sagsøgte, har den af skadelidte udviste egen skyld samme betydning for retsforholdet mellem sagsøger og sagsøgte, som i retsforholdet mellem skadelidte og sagsøgte. Det bemærkes, at da der er tale om erhvervsmæssigt forhold, forudsætter bortfald af eller reduktionserstatning ikke, at der er udvist grov uagtsomhed, jf. erstatningsansvarslovens 19, stk Særligt, for så vidt angår den af sagsøger indhentede og som bilag 3 fremlagte rapport fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) af 8. januar 2007, bemærkes følgende. Sagsøgte er ikke enig i DBI's vurdering af, at "den mest sandsynlige årsag til brandens opståen skyldes svigt i friturekogerens driftstermostat og overophedningstermostat med overophedning af olien til følge". 9.1 Som begrundelse herfor skal først og fremmest henvises til det ovenfor ad pkt. 6-8 anførte. 9.2 Endvidere henvises til den som bilag D fremlagte skrivelse af 9. marts 2007 til sagsøger, hvori sagsøgte bl.a. har anført følgende: - Den omstændighed, at overophedningstermostaten til friturekogerens venstre kar ikke fungerede korrekt under DBI's temperaturforsøg, kan meget vel skyldes, at termostaten blev beskadiget på grund af varmepåvirkning fra branden; ikke mindst henset til den reaktion, der skete, da brandvæsenet i første omgang forsøgte at slukke branden ved anvendelse af vand, hvilket medførte opblusning/eksplosion af ilden. - Det forhold, at termostaten angiveligt først slog fra ved ca. 420 C, medfører ikke i sig selv, at branden opstod. - Selvom DBI's undersøgelser viste, at begge driftstermostater fungerede korrekt, har DBI derfor valgt at konkludere, at den "mest sandsynlige årsag" til brandens opståen er svigt i bl.a. driftstermostaten. Der er intet grundlag for en sådan konklusion - tværtimod. - Det nederste billede i rapporten på side 7 viser, at varmelegemet i det venstre kar ikke sidder korrekt. Der står i rapporten, at det højre kar var fyldt til ca. 2 cm under maksimum på 15 cm, samt at der er ca. 7 cm mindre i det venstre kar svarende til ca. 6 cm. Såfremt varmelegemerne var sat korrekt i, ville de have været helt dækket af olie allerede ved 4 cm. Årsagen til branden kan derfor meget vel være, at en del af det blottede varmelegeme har antændt den olie, der var fordampet ved opvarmningen. Der er intet grundlag for at antage, at brandvæsenet skulle have rykket varmelegemerne i forbindelse med brandslukningen, idet afskærmningen til friturekogeren fortsat sad korrekt efter brandslukningen. 9.3 DBI's undersøgelser har ikke frembragt noget bevis for, hvilken årsag eller hvilke årsager der har været til brandens opståen. DBI kan alene pege på "den mest sandsynlige årsag" - og denne vurdering er endog baseret på, at der forelå svigt i friturekogerens driftstermostat, selvom DBI ikke har kunnet konstatere nogen mangel/defekt ved nogen af driftstermostaterne. Allerede af den grund er der ikke i DBI's rapport tilstrækkeligt grundlag for, at sagsøger kan løfte sin bevisbyrde for dels ansvarsgrundlag, dels årsagsforbindelse. 10. Det må processuelt komme sagsøger til skade, at sagsøger ikke har forsøgt at løfte bevisbyrden for ansvarsgrundlag eller årsagsforbindelse ved at gennemføre syn og skøn

12 efter retsplejelovens regler herom, selvom retten ved kendelse af 1. december 2008 fastslog, at den af sagsøger påberåbte rapport fra DBI (bilag 3) ikke kan tillægges status af syns- og skønserklæring og derfor heller ikke kan fremlægges som sådan, samt at Thomas Balleby, der har udarbejdet rapporten, ikke kan udmeldes eller afgive forklaring som syns- og skønsmand i sagen. 11. Det af sagsøgte ovenfor anførte vedrørende skadens sandsynlige årsag støttes af, at DBI i andre sager, hvor man har været opmærksom på den mulige skadesårsag, at varmelegemerne er blevet forkert placeret i karrene i forbindelse med brug af friturekogeren, ikke har fundet det godtgjort, at skaden skyldtes mangel/defekt ved det leverede produkt. Derimod har man peget på fejlbetjening som mulig skadesårsag. Der henvises herved til sagsøgtes duplik, side 4-8, sagsøgtes processkrift B samt sagsøgtes processkrift C, og de bilag der de anførte steder henvises til. " Rettens begrundelse og resultat. Det fremgår af rapporten vedrørende brandundersøgelse foretaget af inspektør Thomas Balleby, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, at den mest sandsynlige årsag til brandens opståen skyldes svigt i friturekogerens driftstermostat og overophedningstermostat med overophedning af olien til følge. Det fremgår videre, at begge driftstermostater og overophedningstermostaten til det højre kogekar virkede ved den efterfølgende afprøvning, hvor overophedningstermostaten til det venstre kogekar først slog fra ved 420 C, og at det ikke kan udelukkes, at driftstermostaten til det venstre kar kan have haft et midlertidigt svigt. Inspektør Thomas Balleby har som vidne forklaret, at han ikke har undersøgt, om dækpladen var monteret korrekt over varmelegemet, og at han ikke i forbindelse med sin undersøgelse havde olien lukket ud. Sagsøgeren har ikke i øvrigt sandsynliggjort, at driftstermostaten til det venstre kogekar skulle have haft et midlertidigt svigt, eller at overophedningstermostatens defekt var til stede forud for branden. Det må på baggrund af de optagne fotos og de foreviste rester af det udbrændte kogekar lægges til grund, at dækpladen har været monteret under varmelegemet. Brandundersøgelsen har ikke forholdt sig til dette, og der er ikke foretaget syn og skøn. Retten bemærker herved, at det fremgår af flere af de fremlagte brandundersøgelser foretaget af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut vedrørende andre tilsvarende brande, at forkert placering af varmelegemer i karrene er anset for sandsynlig brandårsag. Retten finder på denne baggrund ikke, at det er bevist, at årsagen til branden er en defekt ved friturekogeren, herunder ved termostaterne, der var til stede, da den blev bragt i omsætning, eller at sagsøgte på andet grundlag er erstatningsansvarlig for den opståede brand. Sagsøgtes påstand om frifindelse tages som følge heraf til følge med sagsomkostninger som nedenfor bestemt. Sagsomkostningerne er fastsat til kr., der vedrører sagsøgtes udgifter til advokat. Thi kendes for ret. Sagsøgte, Haaning A/S frifindes.

13 Inden 14 dage skal sagsøgeren, TrygVesta Forsikring A/S i sagsomkostninger til sagsøgte betale kr. Ingrid Drengsgaard /doth

NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE

NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE 24. APRIL 2015 NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE Højesteret fandt i en ny dom, at den nærliggende risiko for, at brugeren af en maskine i forbindelse med rengøring samlede

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. juni 2010 Sag 413/2007 (1. afdeling) If Skadeforsikring (advokat Michael S. Wiisbye) mod A (advokat Jytte Smidstrup, beskikket) og Sag 415/2007 A (advokat Jytte Smidstrup,

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT BETJENINGSVEJLEDNING

NY LANDSRETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT BETJENINGSVEJLEDNING 12. APRIL 2013 NY LANDSRETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT BETJENINGSVEJLEDNING En ny landsretsdom fastslår, at selve det forhold, at en maskine uden større besvær kunne have været designet på en anden måde,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. april 2015 Sag 240/2013 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Allan Kvist-Kristensen) mod Haaning A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE

NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE 24. APRIL 2015 NY HØJESTERETSDOM OM PRODUKTANSVAR DEFEKT VED FORKERT ANVENDELSE Højesteret fandt i en ny dom, at den nærliggende risiko for, at brugeren af en maskine i forbindelse med rengøring samlede

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

D O M. afsagt den 2. april 2013 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Astrid Bøgh og Tine Børsen Smedegaard (kst.

D O M. afsagt den 2. april 2013 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Astrid Bøgh og Tine Børsen Smedegaard (kst. D O M afsagt den 2. april 2013 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Astrid Bøgh og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 2465 09 Tryg Forsikring A/S (tidligere Tryg Vesta Forsikring

Læs mere

Betjeningsvejledning for friture model :

Betjeningsvejledning for friture model : Betjeningsvejledning for friture model : FKE169EG FKE1615EG FKE169DG FKE1615DG FKE1621DG FKE2515 G (15kW) FKE2521G (21kW) Fig. 1 Tilslutning : Apparatet skal tilsluttes for 400V+jord+0,(eller 3X230V,Norge)

Læs mere

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag D O M afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag V.L. B 0426 12 NRGI Fibernet A/S (advokat Ulrik Christrup, Kolding)

Læs mere

Brugsanvisning K2365W. Køleskab

Brugsanvisning K2365W. Køleskab Brugsanvisning K2365W Køleskab General beskrivelse af køleskabet 1. Top-panel 2. Køleskabshylde 3. Grøntsags-skuffe 4. Justerbare fødder 5. Termostatenhed 6. Øvre flaskeholder 7. Mellemste flaskeholder

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A.

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A. Retten i Kolding DOM Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A X-by Sagens baggrund Ved Retten i Koldings dom af 19. december 2007 blev

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra B2656004- LOJ/HBJ/FN UDSKRIFT AF ØSTRELANDSRETSRETSBOG Den 27. april 2006 holdt Østre Landsret retsmøde for lukkede døre i medfør af retsplejelovens 339 a i retsbygningen, Bredgade 42, København. Som dommere

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM BEVIS FOR GROV UAGTSOMHED SAGSOMKOSTNINGER VED ADCITATION

HØJESTERETSDOM OM BEVIS FOR GROV UAGTSOMHED SAGSOMKOSTNINGER VED ADCITATION 28. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM BEVIS FOR GROV UAGTSOMHED SAGSOMKOSTNINGER VED ADCITATION Højesteret har ved dom af 23. juni 2010 fundet, at det ikke var bevist, at den brand, som en 14-årig dreng sammen

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

BRUGSANVISNING. Version 1.0 FRITUREGRYDE

BRUGSANVISNING. Version 1.0 FRITUREGRYDE BRUGSANVISNING Version 1.0 FRITUREGRYDE Tak fordi du valgte at købe dette Nordic Cooking kvalitetsprodukt. Inden ibrugtagning bedes du læse brugsanvisningen grundigt igennem. Skulle der mod forventning

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg.

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg. DOM Afsagt den 29. november 2013 i sag nr. BS 10H-3919/2012: Anker Hansen & Co. A/S Kaløvej 3 3600 Frederikssund mod Tryg Garantiforsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 Sag 209/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Trygve S. Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 15.

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM:

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM: UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV B.s. 222/1996 Boligforeningen B mod Andelsselskabet Søllested Vandforsyning Afsagt den 4. marts 1998. DOM: Under denne sag, der er anlagt den 7. juni 1996, og

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-1189/CHN/PMO 6. advokkreds Sagens parter: K E N D E L S E I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. Sagens tema: X har på vegne klager klaget

Læs mere

Brugsanvisning VAL 6

Brugsanvisning VAL 6 Brugsanvisning VAL 6 Betjeningsvejledning Vigtigt! Den Infrarøde oliebrænder VAL 6 må ikke placeres i nærheden af eksplosive eller let antændelige materialer. Ydermere er det ikke tilladt at opstille VAL

Læs mere

Forsikringsbetingelser

Forsikringsbetingelser Forsikringsbetingelser MOTORCYKELFORSIKRING VERSION 20-201 Thisted Forsikring A/S Thyparken 16 7700 Thisted Telefon: 96 19 45 00 E-mail: post@thistedforsikring.dk www.thistedforsikring.dk Motorcykelforsikring

Læs mere

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr.

J.nr. 2010-0138 aq. København, den 14. april 2011 KENDELSE. Klager. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Michael Riis V /advokat Henrik Rise Jensen Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 7. juni

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. januar 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ib Hounsgaard Trabjerg og Jesper Jarnit (kst.)). 20. afd. nr. B-583-17:

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 Sag 35/2014 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Fyens Stiftstidende A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag D O M afsagt den 8. april 2014 Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod Tiltalte (T1) og Tiltalte (T2) Arrestantsag Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 18. august 1998 af Vestre Landsrets 5. afdeling i ankesag S-1897-98 Anklagemyndigheden mod T (Advokat Sv. E. Albrechtsen, Skive). Den indankede

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. april 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om bemærkninger

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter.

Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Generel procedure for Kejsbryg 20 Liter. Kejsbryg Setup: Mæskeudstyr: 2 stk. Coleman køle bokse af 5 gallon, monteret med 50 cm silikoneslange og en aftapningsventil på den udvendige side. Indvendig en

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS.

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. april 2017 i sag nr. BS 150-606/2016: TDC A/S Teglholmsgade 1 2450 København SV mod Naturbyg dk ApS Sillebjergvej 4 8740 Brædstrup Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Gør varmt arbejde ved tagdækning til sikkert arbejde

Gør varmt arbejde ved tagdækning til sikkert arbejde Gør varmt arbejde ved tagdækning til sikkert arbejde Kend sikkerhedsreglerne og din virksomheds ansvar! Ring gerne til os på 70 12 12 22 eller besøg www.if.dk/varmtarbejde Blot en enkelt gnist kan ulme

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 Sag 81/2008 (1. afdeling) Johnson Controls Denmark (tidligere York Køleteknik A/S) (advokat Morten E. Christensen) mod

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI E Læs denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI E Quooker COMBI E er en kogende- og varmtvandsforsyning, som består af en sikkerhedsventil,

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE ZappBug Oven 2 Brugermanual Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE 1 ! Vigtige oplysninger om sikkerhed Information Alle sikkerhedsoplysninger skal overholdes, når

Læs mere

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretaritatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 REDEGØRELSE Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Ringkøbing Dato 22-04-2008 PØJ/åz

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 29. februar 2012 blev der i sag 152-2011 KK mod Ejendomsmæglerfirmaet AA afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. marts 2011 har KK indbragt ejendomsmæglerfirmaet AA for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Læs mere

Den 27. september 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 27. september 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 27. september 2017 blev i sag nr. 90916: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

Under henvisning til Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 10. januar 2005 skal jeg herved afgive foreløbig indberetning i følgende anledning:

Under henvisning til Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 10. januar 2005 skal jeg herved afgive foreløbig indberetning i følgende anledning: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Med Justitsministeriets brev af 29. november 2005 blev jeg orienteret om at Politimesteren i Gladsaxe den 25. november 2005 havde foretaget følgende indberetning til Justitsministeriet:

Læs mere

Udlevering af oplysninger om arbejdsskader/ulykker til kommunerne

Udlevering af oplysninger om arbejdsskader/ulykker til kommunerne Udlevering af oplysninger om arbejdsskader/ulykker til kommunerne At-cirkulæreskrivelse CIR-18-1 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Instalationsanvisning

Instalationsanvisning Instalationsanvisning DK UWT1682 1 Fabrikanten arbejder hele tiden på at videreudvikle alle typer og modeller. Vi beder derfor om forståelse for, at vi forbeholder os retten til ændringer af form, udstyr

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) klaget over registreret revisor A.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) klaget over registreret revisor A. Den 10. april 2013 blev der i sag nr. 127/2011 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (nu Erhvervsstyrelsen) mod Registreret revisor A afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 21. december 2011 har Erhvervs-

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I NÆSTVED Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. september 2015 i sag nr. BS 50-1388/2013: Palle Flebo-Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør og Gitte Løvstrøm Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør mod HF Strandparken

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. maj 2010 Sag 339/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Henrik Garlik Jensen, beskikket) og A (advokat Søren Isaksen, beskikket) mod T (advokat Henrik Garlik

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI. Læs venligst denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI Læs venligst denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI Quooker COMBI er en vandbeholder med kogende (110 C) vand. Quooker COMBI består af en

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag 26-06-2014-B-057147 DOM afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og anne Aagaard) i ankesag V.L. B-1460-12 (advokat Bo ansen, Frederikshavn) mod Patientskadeankenævnet

Læs mere

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A Indledning Udgangspunkt kontrakters relativitet Springende regres Køb af fast ejendom Kontrakter skaber alene rettigheder og pligter for dennes parter. Spørgsmålet omhandler A B C Ejendommen sælger fra

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klagerne ønskede at købe til brug for deres datter.

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klagerne ønskede at købe til brug for deres datter. 1 København, den 9. oktober 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Jørgen Danielsen A/S v/ Tryg Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 24. april 2012. Klagen angår

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 248 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. november 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og trainee CC for Disciplinærnævnet

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Model Nr.: 1917 Betjeningsvejledning Produktet er kun til husholdningsbrug Læs hele vejledningen inden brug

Model Nr.: 1917 Betjeningsvejledning Produktet er kun til husholdningsbrug Læs hele vejledningen inden brug FRITUREKOGER Model Nr.: 1917 Betjeningsvejledning Produktet er kun til husholdningsbrug Læs hele vejledningen inden brug DO NOT DRAPE CORD! WARNING SERIOUS HOT-OIL BURNS MAY RESULT FROM THE DEEP FRYER

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

OLIERADIATOR 2000 W. med termostat, timer og blæser (400W) 9 ribber ART NR 330118 EAN NR 5709133311186 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG.

OLIERADIATOR 2000 W. med termostat, timer og blæser (400W) 9 ribber ART NR 330118 EAN NR 5709133311186 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. VEND ALDRIG OLIERADIATOREN PÅ HOVEDET NÅR DEN ER I DRIFT! OLIERADIATOR 2000 W med termostat, timer og blæser (400W) 9 ribber ART NR 330118 EAN NR 5709133311186 1 SIKKERHEDSANVISNINGER

Læs mere

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i ZANUSSI ZV230MR i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

ALSTER P R O D U K T B L A D. Central/fjernvarme TEKNISKE DETALJER DESIGN-SERIEN FARVER/FINISH VENDBAR. Ydelse W (dt60) (watt) C/C mål (mm)

ALSTER P R O D U K T B L A D. Central/fjernvarme TEKNISKE DETALJER DESIGN-SERIEN FARVER/FINISH VENDBAR. Ydelse W (dt60) (watt) C/C mål (mm) TEKNISKE DETALJER ALSTER Farve Type Vvs-nr. Mål (H&B) (mm) C/C mål (mm) Vægt (kg) Ydelse W (dt60) (watt) DESIGN-SERIEN Central/fjernvarme AL-10-W AL-10-WS AL-10-C AL-10-CS 3325.3 3325.352 3325.354 3325.356

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035307 (Erik P. Bentzen, Pernille Hollerup) 15. december 2014 K E N D E L S E BSN Medical AB (advokat Anders Worsøe, København) mod Region Sjælland (advokat Claus Berg,

Læs mere

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod.

Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen. Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F. mod. Retten i Nykøbing F. Udskrift af dombogen Den 3. september 2002 blev i sag nr. BS 917/2001: L Andelsselsk. Nyskole Vandværk v/formand F mod N afsagt DOM: Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker).

D O M. Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). D O M Afsagt den 27. november 2014 af Østre Landsrets 4. afdeling (landsdommerne Michael Dorn, Dorthe Wiisbye og Anne Birgitte Fisker). 4. afd. nr. B-3589-09: 1) Codan Forsikring A/S (advokat Morten Erritzøe

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 K E N D E L S E C.C. Brun Entreprise A/S (advokat Henning Biil, København) mod A/S Storebælt

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 29. februar 2012 blev der i sag 146-2011 KK mod ejendomsmægler BB afsagt sålydende Kendelse Ved henvendelse af 27. december 2010 har KK indbragt ejendomsmægler BB for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

PASSAGER I BIL MED SPIRITUSPÅVIRKET FØRER - GROV UAGTSOMHED

PASSAGER I BIL MED SPIRITUSPÅVIRKET FØRER - GROV UAGTSOMHED 1. SEPTEMBER 2011 PASSAGER I BIL MED SPIRITUSPÅVIRKET FØRER - GROV UAGTSOMHED En ny dom fastslår, at en person, der som passager kørte med i en bil, hvis chauffør havde en alkoholpromille på 2,16, havde

Læs mere

DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE

DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE 14. JUNI 2012 DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE Under en fest ville en ung beruset mand hjælpe den pige, der holdt festen, med at tænde op i en udendørs pejs. Han hældte væske fra en dunk, der

Læs mere