Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. Læreplaner - Grunduddannelse. Version jan. 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. Læreplaner - Grunduddannelse. Version 1.1 - jan. 2012"

Transkript

1 Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps Læreplaner - Grunduddannelse Version jan. 2012

2 Grunduddannelse for brandkadetelever i Københavns Brandvæsen. Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps Målgruppe Målgruppen for optagelse på Grunduddannelsen for brandkadetelever er elever fra skoler i Københavns Kommune. Grunduddannelsen for brandkadetelever er henvendt til børn og unge fra 13 år, der udviser interesse for - og evne til, at indgå i Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. Optagelse For at komme i betragtning til optagelse på Grunduddannelsen for brandkadetelever i Københavns Brandvæsen skal man rette henvendelse til sin klasselærer eller UU-vejleder. Herefter skal der sendes en begrundet ansøgning til Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps der i samarbejde med skolen vurderer om hvorvidt den enkelte kan komme i betragtning til optagelse på Grunduddannelsen for brandkadetelever. Varighed Grunduddannelsen for brandkadetelever har en varighed på i alt 37 timer, fordelt på 12 uger med undervisning en gang om ugen. Kompetence For at kunne blive optaget i Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps er det en forudsætning, at der inden optagelsen foreligger en gennemgået og bestået Grunduddannelse for brandkadetelever og efterfølgende en gennemgået og bestået stationspraktik af 3 måneders varighed. Bevis Der udstedes internt kursusbevis til de af eleverne der efter instruktørenes opfattelse har opnået de for lektionernes fastsatte kompetencemål.

3 Pædagogik og praksis I Grunduddannelse for brandkadetelever under Københavns Brandvæsen forstås læring som en individuel proces med en individuel virkning, som igangsættes gennem samspil med øvrige deltagere, undervisere, det faglige stof samt erfaringer fra den daglige opgaveløsning på skolen. Det betyder, at der i selve gennemførelsen af uddannelsen lægges vægt på følgende: Læring sker på forskellige måder hos deltagerne. Læring kræver aktiv deltagelse. Deltagerne inddrager situationer og eksempler fra skolen i opgaveløsningerne. Deltagerne overfører viden og erfaringer mellem uddannelsesstedet og skolen. Kompetencer udvikles som en integreret proces, hvor viden, færdigheder og holdninger kombineres og omsættes til konkrete handleevner i funktionen som brandkadetelev på et indsatssted. Denne læringsforståelse fletter sig ind i alle aspekter af uddannelsen. Tilrettelæggelse af undervisningen Metodisk gennemføres Grunduddannelsen for brandkadetelever i en vekselvirkning mellem korte teoretiske oplæg, undervisningsøvelser med sparring, supervision og feedback samt praksisnære opgaver og øvelser. Der gennemføres både teoretiske og praktiske lektioner, men med hovedvægten på de praktiske. En del af uddannelsen tilrettelægges således, at der også trænes og øves under skiftende og krævende fysiske og mentale forhold. Indholdsmæssigt arbejdes der i Grunduddannelsen for brandkadetelever med afsæt i deltagerens viden og erfaring fra såvel praksis som det i uddannelsen allerede gennemgåede indhold, ligesom der tages afsæt i deltagerens erfaringer og personlige kompetencer. Igennem Grunduddannelsen for brandkadetelever arbejdes der i løsningen af de praksisnære opgaver, både inden for hvert kompetencemål og i uddannelsen som helhed, med en stigende kompleksitet og sværhedsgrad under de forskellige indsatslignende forhold, som deltageren kan komme ud for. Gennem Grunduddannelsen for brandkadetelever udvikles og trænes deltagerens færden og ageren på et skadested, arbejdsprocedurer, materielbetjening, tekniske og taktiske handlekompetencer samt samarbejde, teamwork og sparring med erfarne og kompetente brandkadetter, brandmænd, instruktører, mentorer og hold/ indsatsledere.

4 Uddannelsens rammeplan I Grunduddannelsen for brandkadetelever er uddannelsens forskellige lærings- og undervisningsmæssige elementer samlet i uddannelsens rammeplan. Det vil sige, at kompetencemål, indholdstemaer, organisering af læreproces og evaluering holdes op mod uddannelsens rammebetingelser, læringssyn og formål. Rammeplanen omsætter uddannelsens bestemmelser, uddannelsesbeskrivelsen og læringsforståelsen til konkret planlægning, gennemførelse og evaluering af undervisningen og læringen i Grunduddannelsen for brandkadetelever. Rammeplanen fungerer først og fremmest som undervisernes arbejdsredskab. Men også deltagerne på uddannelsen og deltagernes skoler kan med fordel orientere sig i rammeplanen forud for uddannelsesstart. Herved opnås forhåndskendskab til mål, indhold og arbejdsmetoder i uddannelsen. Ligesom en orientering i rammeplanen kan støtte deltagerne og deltagernes skoler i at omforme og overføre det, der læres i Grunduddannelsen for brandkadetelever til konkrete og relevante arbejdsopgaver, når deltagerne er tilbage i skolen. Inddragelsen af den enkelte deltagers forudsætninger og erfaringer er central i Grunduddannelsen for brandkadetelever, da der ønskes skabt en læresituation, hvor der er mulighed for at tage højde for den enkeltes styrker, ressourcer og udvikling. Derfor arbejdes der både med at indhente informationer - enten forud for påbegyndelse af eller meget tidligt i uddannelsen og igangsætte refleksioner blandt deltagerne forud for uddannelses- start og som et integreret læringsperspektiv undervejs i uddannelsesforløbet.

5 Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 efter dagens lektioner, med egne ord kunne beskrive de specifikke sikkerhedsregler der er for brandkadetter. efter dagens lektioner, kunne udfører korrekt løfte/ bæreteknik. efter dagens lektioner, kunne ifører sig korrekt og reglementeret uniform - herunder indsatsdragt. - Brandkadetelevholdet skal i henhold til demokratiske principper vælge henholdsvis en holdformand og en AMR. opnå begyndende færdigheder i HTudlægning. kunne samle og påfører sig et trykluftapparat. opnå begyndende færdigheder i BCudlægning. kunne nævne principperne for opnå røgdykkerarbejde - herunder begyndende kendskab til kost og makkerpar og eftersøgningsprincipper. motion. kunne give korrekt HLR ud fra guidelins Brandkadeteleverne skal endvidere kunne anvende lommemaske til kunstig ventilation. opnå begyndende rutine i forhold til 1,2,3 og 4 s funktion ved en HT-udlægning. opnå begyndende rutine i forhold til 1,2,3 og 4 s funktion ved en BC-udlægning.

6 Lektion 5 Lektion 6 Lektion 7 Lektion 8 kunne betjene de mindre slukningsmidler der findes på sprøjten, herunder brandtæppe, pulverslukker, CO2 slukker, slangevinde og trykvandslukker. Tillige skal brandkadeteleverne kunne vælge det rette slukningsmiddel i forhold til typen af brand. kunne medvirke til korrekt immobilisering af en person på spineboard, herunder anlæggelse af halskrave, ud fra baggrundsviden om forhold der har betydning for påbegyndelse af immobilisering. selvstændigt kunne indgå som henholdsvis 1,2,3 og 4 ved en BC-udlægning. selvstændigt kunne indgå som henholdsvis 1,2,3 og 4 ved en HT-udlægning. mundtligt kunne redegøre for udrykningssammensætningen ved en dykkerudrykning, fastklemning og pionerernes rolle i tillæg til normaludrykning. selvstændigt opnå kunne foretage BC-slange udlægning, begyndende praktisk kendskab til med udvendig ophaling til etage, stigerejsning og teoretiske herunder selvstændigt kunne udføre et sikkerhedsregler for stigerejsning. mulestik. selvstændigt kunne foretage HT slange udlægning, med udvendig ophaling til etage, herunder selvstændigt kunne udføre et mulestik. selvstændigt kunne medvirke til korrekt stigerejsning, herunder kunne redegøre for sikkerhedsreglerne ved stigerejsning. mundtligt kunne redegøre for hvad sprøjtemandskabets opgaver er i forhold til færdselsuheld/ fastklemning. kunne klargøre springpude i samarbejde med mandskab fra specieltjenesten.

7 Lektion 9 Lektion 10 Lektion 11 Lektion 12 selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved HT-udlægning, samt redegøre for anvendelsesmulighederne af HTudlægning. selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved BC-udlægning, samt redegøre for anvendelsesmulighederne af BCudlægning. i ord og holdning kunne give eksempler på hvordan beboelseshjem og skoler kan kunne indsættes korrekt i sprøjtehold i forhold til indsats mod bilbrand ved - Opvisning og eksamen. - HT udlægning. optimere brandsikkerheden. Endvidere anvendelse af HT slange. skal brandkadeteleverne i ord kunne - BC udlægning. give eksempler på hvordan man i lokalområdet kan minimerer risikoen - Udvendig ophaling. for påsatte brande i eks. skraldespande eller containere. kunne - Stigerejsning. indsættes korrekt i sprøjtehold i forhold til indsats mod brand i etagebyggeri - Immobilisering på spineboard. ved anvendelse af udvendig ophaling og BC slanger. - HLR. kunne demonstrere korrekt HLR, alene og i makkerpar. selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved stigerejsning, samt redegøre for anvendelsesmulighederne af stigemateriel under indsats. - Overrækkelse af kursusbeviser. kunne demonstrere korrekt immobilisering på spineboard. kunne redegøre for formålet med, og vigtigheden af korrekt kost i forhold til brandmandsrelateret arbejde. - Afsluttende evaluering af Grunduddannelsen for brandkadetelever under Københavns Brandvæsen.

8 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. - Velkomst og orientering om grunduddannelsen, samt rammer herfor. - Operative forhold, udrykningssammen sætninger og særlige forhold vedr. specialtjenesten. - Overordnet set bør evalueringen af orienteringsmål evalueres gennem dialog og anerkendende spørgeteknik. organisering af - Brandkadeteleverne bør indledningsvis samles og modtage velkomst og orientering om grundkurset og virket som brandkadetelev. - Orientering om generelle interne og operative forhold bør gennemføres i samme hold som under uniformeringen. Pædagogisk set bør orienteringen gennemføres som dialog og visualisering i form af posters. - Navneskilte, liste med navne på hele holdet og skema minutter minutter. efter dagens lektioner, med egne ord kunne beskrive de specifikke sikkerhedsregler der er for brandkadetter. - Kendskab til sikkerhedsregler. - Evaluering af undervisning i uniformering skal sigte mod motivering til efterlevelse af uniformsreglement gennem case baseret dialog. orienteres om uniformering og regler herfor - herunder udleveres deres uniform. Selve orienteringen og udleveringen bør foregå i hold af hensigtsmæssigt størrelse. - Branchevejledning - 40 minutter. for indsatsudrustning. efter dagens lektioner, kunne udfører korrekt løfte/ bæreteknik. - Løfte/ bære teknik. - Evaluering af undervisning i gældende sikkerhedsregler, skal sigte mod motivering til efterlevelse af sikkerhedsregler gennem case baseret dialog. - Information om sikkerhedsregler bør tilgå holdet i fællesskab. Der bør indgås aftaler med brandkadeteleverne om sanktioner ved brud af sikkerhedsregler. - Branchevejledning om sikkerhedsregler minutter. efter dagens lektioner, kunne ifører sig korrekt og reglementeret uniform - herunder indsatsdragt. - Kendskab til rammerne for uniformering og påtagning af indsatsdragt. - Evaluering af undervisning i løfte/ bæreteknik, skal sigte mod motivering til efterlevelse af ergonomiske arbejdsprocesser gennem case baseret dialog. - Undervisning i løfte/ bæreteknik bør gennemføres i praksis, hvor eleverne selv udføre relevante løft/ bæreteknikker under tæt overvågning af uddannet instruktør. - Branchevejledning for løfte/ bære teknik minutter.

9 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. - Brandkadetelevholdet skal i henhold til demokratiske principper vælge henholdsvis en holdformand og en AMR. - Valg af holdformand og AMR. - Evalueringen bør tage udgangspunkt i anerkendende relationer, med ros for brandkadetelevernes evne til, at kunne opnå demokratiske valg af holdformand og AMR. organisering af samlet orienteres om formålet med valg af holdformand og AMR - herunder bør der opfordres til debat om valgene i forhold til demokratiske principper minutter. kunne samle og påfører sig et trykluftapparat. - Brug af trykluftapparat og røgdykkerens arbejde. - Brandkadeteleverne bør evalueres i forhold til opnåede praktiske færdigheder i forbindelse med samling og funktions/ sikkerhedstest. Evalueringen bør have sigte mod positive elementer. - Brandkadeteleverne bør have et komplet trykluftapparat til deres rådighed under undervisning i brug af trykluftapparat. Undervisningen bør gennemføres som dialog baseret undervisning - 4 trins metoden kan med fordel anvendes. - Lærebog for brandtjeneste minutter. kunne nævne principperne for røgdykkerarbejde - herunder makkerpar og eftersøgningsprincipper. - Eftersøgningsteknik og kravlebane. - Brandkadeteleven bør evalueres i forhold til egne oplevelser/ erfaringer opnået under henholdsvis eftersøgningsopgaven og kravlebanen. - Brandkadeteleverne bør i praksis prøve eftersøgningsøvelse i makkerpar i mørkt rum. Tillige bør brandkadeteleverne gennemfører kravlebanen i oplyst miljø. - Lærebog for brandtjeneste minutter.

10 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. opnå begyndende færdigheder i HTudlægning. opnå begyndende færdigheder i BCudlægning. - HT-udlægning. - BC-udlægning. - Brandkadeteleven bør evalueres i forhold til førstehåndsindtrykket i forhold til slangeudlægning. Fokus bør rettes mod brandkadetelevens positive oplevelser. Brandkadeteleven kan med fordel opfordres til, med egne ord, at beskrive forskellen i anvendelsesområde for henholdsvis HT og BCudlægning. organisering af - Overordnet set bør dagens kompetencemål, søges opnået gennem en tredeling af holdet således, at hvert hold roterer mellem 3 stationer - en for hvert kompetencemål - hver station må således tilsikre, at kompetencemålet er opnået inden skifte til næste station. - I forhold til HT og BC-udlægning, bør brandkadeteleverne nummereres i forhold til relevante pladser på sprøjten. Herudfra bør indledende færdigheder indøves. Under træningen kan 4- trinsmodellen med fordel anvendes. - Lærebog i brandtjeneste minutter minutter. opnå begyndende kendskab til kost og motion. - Kost og motion. - Brandkadeteleven bør - Brandkadeteleverne bør gennem let evalueres med afsæt i egen fysisk træning, opnå forståelse af persons definering af nærende vigtigheden af fysisk træning. Samtidig kost, hvorpå eventuel med de fysiske øvelser, bør der korrektion med udgangspunkt i informeres om nærende kost - denne indlært viden søges opnået. viden om nærende kost bør kombineres Brandkadeteleven bør under med brandkadetelevernes allerede evalueringen opfordres til eksisterende viden om emnet - refleksion af samspillet mellem eventuelle misinformationer og forkert kost og motion. viden om emnet, søges korrigeret i forbindelse med dialogen. - Pjecer om kost og motion minutter.

11 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. organisering af - Overordnet set bør dagens kompetencemål, søges opnået gennem en tredeling af holdet således, at hvert hold roterer mellem 3 stationer - en for hvert kompetencemål - hver station må således tilsikre, at kompetencemålet er opnået inden skifte til næste station. kunne give korrekt HLR ud fra guidelins Brandkadeteleverne skal endvidere kunne anvende lommemaske til kunstig ventilation. - HLR og brug af lommemaske. - Evalueringen af HLR bør være kontinuerlig under øvefasen og være rettet mod gode punkter og punkter der kan forbedres. Slutlig bør holdets samlede præstation evalueres med motivation for øje. - Undervisningen i HLR bør tilrettelægges således, at eleverne inddeles i hold af maksimalt 6 personer pr. hold - selve undervisningen bør følge standarter og principper anvendt i forbindelse med afholdelsen af ERC HLR/AED provider kursus. - Genoplivningsdukker svarende til antallet af hold. - Lommemasker svarende til antallet af deltagere minutter. opnå begyndende rutine i forhold til 1,2,3 og 4 s funktion ved en HTudlægning. opnå begyndende rutine i forhold til 1,2,3 og 4 s funktion ved en BCudlægning. - HT-udlægning. - BC-udlægning. - Evalueringen af BC og HTudlægningen bør være kontinuerlig efter hver udlægning under øvefasen og være rettet mod gode punkter og punkter der kan forbedres. Slutlig bør holdets samlede præstation evalueres med motivation for øje. - Undervisningen i BC og HT-udlægning bør tage udgangspunkt i en praktisk tilgang. Brandkadeteleverne inddeles i hold af maksimalt 6 personer, svarende til bemandingen på en sprøjte. Disse hold træner udlægning med pladsrotation således, at alle på holdet kommer til at have en praktisk udførende rolle i forhold til slangeudlægningen. - M 17 sprøjte. - B og C slanger. - HT slanger. - Forgrener. - Strålerør minutter.

12 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. kunne betjene de mindre slukningsmidler der findes på sprøjten, herunder brandtæppe, pulverslukker, CO2 slukker, slangevinde og trykvandslukker. Tillige skal brandkadeteleverne kunne vælge det rette slukningsmiddel i forhold til typen af brand. - Elementær brandbekæmpelse. - Under afviklingen af undervisningen bør brandkadeteleverne evalueres enkeltvis efter udført øvelse. Der skal lægges vægt på gode punkter og punkter med plads til forbedring. organisering af - Overordnet set bør dagens kompetencemål, søges opnået gennem en tredeling af holdet således, at hvert hold roterer mellem 3 stationer - en for hvert kompetencemål - hver station må således tilsikre, at kompetencemålet er opnået inden skifte til næste station. - Elementær brandbekæmpelse bør udføres som praktik med et minimum af teori. Brandkadeteleverne bør på skift prøve samtlige typer af mindre slukningsmidler. - Prøvebål. - Pulverslukker - Trykvandslukker. - Co2 slukker. - Brandtæppe. - Slangevinde minutter. selvstændigt kunne foretage BC-slange udlægning, med udvendig ophaling til etage, herunder selvstændigt kunne udføre et mulestik. selvstændigt kunne foretage HT-slange udlægning, med udvendig ophaling til etage, herunder selvstændigt kunne udføre et mulestik. - BC udlægning med udvendig ophaling. - HT udlægning med udvendig ophaling. - Evalueringen af BC og HT udlægningen bør være kontinuerlig efter hver udlægning under øvefasen og være rettet mod gode punkter og punkter der kan forbedres. Slutlig bør holdets samlede præstation evalueres med motivation for øje. - I forhold til HT og BC-udlægning, bør brandkadeteleverne nummereres i forhold til relevante pladser på sprøjten, herudfra indøves færdighederne. Under træningen kan trin 3 og 4 fra 4- trinsmodellen med fordel anvendes. Undervisningen i BC slangeudlægning bør tage udgangspunkt i en praktisk tilgang. Brandkadeteleverne bør træner udlægning med pladsrotation således, at alle på holdet kommer til at have en praktisk udførende rolle i forhold til slangeudlægningen. - M 17 sprøjte.

13 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. kunne medvirke til korrekt immobilisering af en person på spineboard, herunder anlæggelse af halskrave, ud fra baggrundsviden om forhold der har betydning for påbegyndelse af immobilisering. - Teoretiske forhold der har indflydelse på hvornår der foretages immobilisering på spineboard. - Immobilisering på spineboard og Anlæggelse af halskrave. organisering af - Teorien omkring generel - Brandkadeteleverne bør inddeles i to immobilisering bør tage afsæt i hold - et hold der træner generel brandkadetelevens individuelle immobilisering - og et hold der erfaring med tilskadekomst og gennemgår og træner stigerejsning. På eventuelt andet kendskab til et passende tidspunkt bytter holdene personer i omgangskredsen arbejdsopgaver. der har oplevet svær tilskadekomst. - Praktisk immobilisering bør evalueres holdvis efter hver case, med fokus på gode punkter og punkter med plads til forbedring. - Holdet der træner immobilisering bør - Afsnit fra relevant samlet modtage en kort teoretisk case lærebog. baseret gennemgang af forhold omkring - Spineboard beslutningsprocessen i relation til - Halskrave. spørgsmålet immobilisering eller ej. Selve den praktiske træning i anlæggelse af halskrave og immobilisering på spineboard bør ske ud fra relevant case minutter. opnå begyndende praktisk kendskab til stigerejsning og teoretiske sikkerhedsregler for stigerejsning. - Stigerejsning og sikkerhedsregler. - Evalueringen af teoretiske og - Holdet der træner stigerejsning, bør i praktiske mål for stigerejsning, forbindelse med den praksisnære bør være kontinuerlig efter undervisning modtage informationer af hvert punkt under øvefasen. sikkerhedsmæssig karakter, i den Evalueringen bør være rettet rækkefølge der findes naturlig i mod gode punkter og punkter forbindelse med teoretisk gennemgang der kan forbedres. Sluttelig bør og praktisk træning i stigerejsning. holdets samlede præstation evalueres med motivation for øje. - M17 sprøjte.

14 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. selvstændigt kunne indgå som henholdsvis 1,2,3 og 4 ved en BCudlægning. selvstændigt kunne indgå som henholdsvis 1,2,3 og 4 ved en HTudlægning. - BC-udlægning. - HT-udlægning. - På dette rutineringsniveau i forhold til HT og BCudlægning, bør brandkadeteleverne selvstændigt foretage evaluering af egen og holdets indsats med udgangspunkt i gode punkter - og punkter der kan forbedres. organisering af - Brandkadeteleverne bør inddeles i 3 hold - M17 sprøjte minutter. - Hold 1 udlægger HT slange. - Hold 2 udlægger BC slange. - Hold 3 laver stigerejsning. Endvidere bør det tilsigtes at alle på hvert hold prøver så mange pladser og funktioner som muligt. - Praktisk HT-udlægning kan med fordel kombineres med udvendig ophaling, ud fra allerede indlærte færdigheder. - Praktisk BC-udlægning kan med fordel kombineres med udvendig ophaling, ud fra allerede indlærte færdigheder. selvstændigt kunne medvirke til korrekt stigerejsning, herunder skal brandkadeteleven kunne redegøre for sikkerhedsreglerne ved stigerejsning. - Stigerejsning. - Evalueringen af stigerejsning bør være kontinuerlig efter hver stigerejsning under øvefasen - og være rettet mod gode punkter - og punkter der kan forbedres. Slutlig bør holdets samlede præstation evalueres med motivation for øje. - Undervisning i stigerejsning bør alene ske i praksis. Gennem undervisningen skal der motiveres til refleksion i forhold til sikkerhed, herunder top og rodsikring.

15 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. mundtligt kunne redegøre for udrykningssammensætningen ved en dykkerudrykning, fastklemning og pionerernes rolle i tillæg til normaludrykning. mundtligt kunne redegøre for hvad sprøjtemandskabets opgaver er i forhold til færdselsuheld/ fastklemning. kunne klargøre springpude i samarbejde med mandskab fra specieltjenesten. - Besøg specieltjenesten. - Redningsarbejde, herunder fastklemning og dykkeropgaver. - Forvisning af springpude. - Der bør løbende foretages mundtlig opsummering og evaluering i forhold til netop gennemgået emne. Spørg gerne ind til hvad den enkelte elev har oplevet i forhold til det netop gennemgået. organisering af - Indledningsvis bør brandkadeteleverne i samlede flok, modtage teoretisk undervisning i de forhold der adskiller mandskab i specieltjenesten fra øvrige brandfolk. - Efter indledende gennemgang, bør brandkadeteleverne inddeles i 3 grupper og roterer mellem 3 stationer. Station 1 bør omhandle vandredning, herunder dykkerarbejde. Station 2 bør omhandle frigørelse af fastklemt person, evt. i bil. Station 3 bør omhandle brug af springpude. - Station 1, 2 og 3: brandkadeteleverne observerer arbejdets udførelse - de kan dog i det omfang arbejdet tillader det deltage i lettere praktisk arbejde. - M minutter.

16 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved HTudlægning, samt redegøre for anvendelsesmulighederne af HTudlægning. selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved BCudlægning, samt redegøre for anvendelsesmulighederne af BCudlægning. - HT-udlægning. - BC-udlægning. - På dette rutineringsniveau i forhold til HT og BCudlægning, bør brandkadeteleverne selvstændigt foretage evaluering af egen og holdets indsats med udgangspunkt i gode punkter - og punkter der kan forbedres. organisering af - Brandkadeteleverne bør deles i 2 hold. Hold 1 træner med HT og BCudlægninger og hold 2 afholder røgdykkerøvelse. Efter gennemgang af defineret opgaver, byttes rundt mellem holdende, således at hold 1 bliver til hold 2 - og omvendt. - Hold 1 bør i relation til allerede opnået rutineringsniveau, selvstændigt definerer øvelsesobjektet og indholdet af træningen. Dog bør den endelige træningsmodel indeholde emner af mere udfordrende karakter, eks. lange slangeveje hvor der ikke er visuel kontakt mellem de forskellige deltagere på holdet, hvilket byder på kommunikative udfordringer for brandkadeteleven. - M minutter. - Røgdykkerøvelse. - Evaluering af røgdykkerøvelsen bør være rettet mod det enkelte individs evne til indsigt i egen formåen og vigtigheden af gode samarbejdsrelationer i forhold til teamarbejde. Selve evalueringen kan med fordel gennemføres af brandkadeteleverne, dog faciliteret af instruktøren. - Hold 2 bør under deres røgdykkerøvelse udsættes for opgaver med relation til henholdsvis kravlebane og varmehus. Målet med øvelsen bør være øget fokus på samarbejde under vanskelige forhold, med formål at styrke individuel personlig indsigt og evnen til samarbejde i små grupper.

17 Grunduddannelse lektion 10, side 1 af minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. i ord og holdning kunne give eksempler på hvordan beboelseshjem og skoler kan optimere brandsikkerheden. Endvidere skal brandkadeteleverne i ord kunne give eksempler på hvordan man i lokalområdet kan minimerer risikoen for påsatte brande i eks. skraldespande eller containere. - Brandsikkerhed i hjemmet, i skolen og på åbne udendørsarealer. - Evalueringen i forhold til brandsikkerhed, bør fokuserer på adfærdsændringer og holdningen, til vigtigheden af forebyggende indsats mod utilsigtede eller påsatte brande. Brandkadeteleverne bør have mulighed for selvstændigt, at formulerer nøglelæringspunkter i forhold til gennemgåede emner. organisering af - Overordnet set bør dagens kompetencemål, søges opnået gennem en tredeling af holdet således, at hvert hold roterer mellem 3 stationer - en for hvert kompetencemål - hver station må således tilsikre, at kompetencemålet er opnået inden skifte til næste station. Ex. station 1: Brandsikkerhed. Station 2: HLR og Immobilisering. Station 3: Kost og motion. - Undervisningen i brandsikkerhed bør tilrettelægges til afholdelse på egnet lokation, hvor der undervises konkret i forhold til lokationens brandmæssige udfordringer. Selve underviseren bør være en person med daglig funktion indenfor brandsyn og sikkerhed. Undervisningens pædagogiske sigte bør være dialogbaseret og anerkendende i forhold til brandkadetelevernes egne erfaringer. Tillige bør der indtænkes fiktive brandscenarier hvor der via refleksion animeres til selvstændig tankegang, problemformulering og problemløsning. - Pjece om brandsikkerhed minutter.

18 Grunduddannelse lektion 10, side 2 af minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. kunne demonstrere korrekt HLR, alene og i makkerpar. - HLR + lommemaske. - Evalueringen af HLR bør rettes mod gode punkter, med formål af øget læring, tillige bør der være fokus på væsentlige differencer i forhold til Guidelines organisering af - Brandkadeteleverne bør alene og i makkerpar undervise og repeterer hinanden i forhold til HLR og lommemaske - superviseret af instruktør. - Guidelines Dukker. - Lommemasker. kunne demonstrere korrekt immobilisering på spineboard. -Brandkadeteleven skal kunne redegøre for formålet med, og vigtigheden af korrekt kost i forhold til brandmandsrelateret arbejde. - Immobilisering på spineboard. - Kost og motion. - Evalueringen af immobilisering - Brandkadeteleverne bør alene og i bør rettes mod gode punkter, makkerpar undervise og repeterer med formål af øget læring, hinanden i forhold til immobilisering - tillige bør der være fokus på superviseret af instruktør. væsentlige differencer i forhold til intern instruks for immobilisering. - Brandkadeteleverne bør individuelt evalueres i forhold til holdningen omhandlende kost og motion. Fokus bør rettes mod positive holdningsændringer, som inspiration for resten af holdet. - Intern instruks for immobilisering. - Komplet spineboard. - Pjece om kost og motion.

19 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. - Indsatsøvelser i kunne indsættes korrekt forhold til indsats i sprøjtehold i forhold til mod bilbrand, indsats mod bilbrand ved lejlighedsbrand og anvendelse af HT stigerejsning. slange. kunne indsættes korrekt i sprøjtehold i forhold til indsats mod brand i etagebyggeri ved anvendelse af udvendig ophaling og BC slanger. selvstændigt kunne indgå i samtlige funktioner ved stigerejsning, samt redegøre for anvendelsesmulig - hederne af stigemateriel under indsats. - På dette rutineringsniveau i forhold til stigerejsning, HT og BC-udlægning - og udvendig ophaling, bør brandkadeteleverne selvstændigt foretage evaluering af egen og holdets indsats med udgangspunkt i gode punkter - og punkter der kan forbedres. Tillige bør der i evalueringen lægges særlig vægt på teamarbejde og holdets forventninger til opvisningen under lektion 12. organisering af have forståelse - M minutter. for, at denne samlede lektion er at betragte som værende en generalprøve på den afsluttende opvisning. Overordnet set bør dagens kompetencemål, søges opnået gennem en tredeling af holdet således, at hvert hold roterer mellem 3 stationer - en for hvert kompetencemål - hver station må således tilsikre, at kompetencemålet er opnået inden skifte til næste station. Ex. station 1: indsats mod bilbrand med HT-slange. Station 2: Indsats mod lejlighedsbrand med BCslange. Station 3: Stigerejsning. Selve undervisningen bør være øvelsesbaseret ud fra givet scenarie. - Afsluttende evaluering af Grunduddannelsen for brandkadetelever under Københavns Brandvæsen. - Afsluttende gruppeevaluering. - Afsluttende evaluering af Grunduddannelsen bør indeholde en samlet vurdering af forløbet. Det er vigtigt at hver enkelt brandkadetelev spørges ind til den personlige oplevelse og udvikling - og denne får mulighed for at udtrykke sig uden afbrydelser eller kommentarere.

20 Grunduddannelse lektion minutter - Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps. - Opvisning og eksamen. - HT udlægning. - BC udlægning. - Udvendig ophaling. - Stigerejsning. - Immobilisering på spineboard. - HLR. - Overrækkelse af kursusbeviser, fotografering, taler og lykønskninger. organisering af - Brandkadeteleverne inddeles i 3 hold. Hvert hold gennemfører 2 discipliner. - Hold 1: HT-udlægning og stigerejsning. - Hold 2: BC-udlægning og udvendig ophaling. - Hold 3: Immobilisering på spineboard og HLR. - M minutter.

Københavns Brandvæsens ungdomsbrandkorps. Læreplan - stationspraktik. Version 1.0 - jan. 2012

Københavns Brandvæsens ungdomsbrandkorps. Læreplan - stationspraktik. Version 1.0 - jan. 2012 Københavns Brandvæsens ungdomsbrandkorps Læreplan - stationspraktik Version 1.0 - jan. 2012 Forord Lærerplanerne er vejledninger i forhold til mulige aktiviteter med brandkadeteleven under dennes praktikperiode

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Den samlede uddannelsesplan

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Den samlede uddannelsesplan for Føring ved redningsopgaver

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med brand

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med brand Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med brand Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med brand Den samlede uddannelsesplan for Føring ved hændelser

Læs mere

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer Tallerkenen rundt En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer SERVICESTYRELSEN SOCIAL VIDEN TIL GAVN Guide Tallerkenen rundt En

Læs mere

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7

Uddannelsesplan. Elementær brandbekæmpelse. Side 1 af 7 Uddannelsesplan Elementær brandbekæmpelse Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne brandforebyggelse

Læs mere

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. og 2. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Vedligeholdelsesforløb. for. Ambulancebehandler. Gældende fra 1. april 2007.

Vedligeholdelsesforløb. for. Ambulancebehandler. Gældende fra 1. april 2007. for Ambulancebehandler V4 Gældende fra 1. april 2007. side 1 af 9 1.0. Adgangsbetingelser og struktur Reddere der har bestået ambulancebehandleruddannelsen, (opdateringsudd. Niveau 2/ambulancebehandleruddannelse),

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder

Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder ! Uddannelsesplan 1. praktikniveau Saksild Skole og Børnehus - Odder Dokumentnr.: 727-2015-137306 side 1 Uddannelsesplan 1. niveau Saksild Skole og børnehus - Odder Kultur og særkende: Sidst redigeret

Læs mere

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved hjertestop. Varighed 240 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer:

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved hjertestop. Varighed 240 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan Varighed 240 minutter Maj 2015 BASIS- UDDANNELSE Tilvalgs uddannelser Funktions uddannelser Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan for Varighed:

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Udvikling- og Uddannelsesprogram Second Sight System Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Indholdsfortegnelse Baggrund side 3 Mål med uddannelsesforløbet side 3 Vision Styrker Mål Procesforløb side

Læs mere

UDDANNELSES- KATALOG

UDDANNELSES- KATALOG 2016 Gode arbejds- og løftevaner Leg med sprog Marte-meo Førstehjælp Samspil og relationer Hvordan bidrager jeg til vi følelsen i samarbejdet Sans og motorik UDDANNELSES- KATALOG FOR DAGPLEJENS PERSONALE

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

Uddannelsesplan for 1. og 2. årgang

Uddannelsesplan for 1. og 2. årgang Uddannelsesplan for 1. og 2. årgang 1 Indhold Vigtige oplysninger... 3 Velkomst... 4 Beskrivelse af Virupskolen... 4 Virupskolens vision... 5 Psykisk arbejdsmiljø... 5 It... 6 Studerende på Virupskolen...

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod pædagogisk assistentuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis

Læs mere

STU på Ringsted Produktionshøjskole

STU på Ringsted Produktionshøjskole 2015 STU på Ringsted Produktionshøjskole Søren Terp og Kim Jensen Læringsakademiet Ringsted Produktionshøjskole 01-01-2015 STU særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse Ringsted Produktionshøjskole tilbyder

Læs mere

Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15

Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15 Praktik uddannelsesplan Skolen på Duevej 2014-15 Navn og kontaktoplysninger til praktikansvarlig Skoleleder: Niels Christophersen Praktikansvarlig: Leif Skovby Larsen Skolen som uddannelsessted Skolen

Læs mere

Opfølgende uanmeldt tilsyn på. Følstruphusene. - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov

Opfølgende uanmeldt tilsyn på. Følstruphusene. - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov Opfølgende uanmeldt tilsyn på Følstruphusene - en del af Bocenter for unge og voksne med særlige behov Foretaget af Borger- og Socialservice, Sekretariatet Dato for uanmeldt tilsyn: d. 4. juni 2013 1 Indhold:

Læs mere

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1 SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 03.01.14 1 Velkommen i praktik som social- og sundhedsassistentelev. Hermed modtager du supplerende materiale, til det tidligere udleverede

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015. Metal

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015. Metal AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015 Metal Præsentation af værkstedet På værkstedet Jern & Metal beskæftiger vi os med grundlæggende opgaver inden for smedeområdet, konstruktion og reparation. Værkstedet producerer

Læs mere

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1

SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1 SSA Elevmateriale PRAKTIKPERIODE 2 Social Psykiatri praktik- Godkendt 16.02.15 1 Velkommen i praktik som social- og sundhedsassistentelev. Hermed modtager du supplerende materiale, til det tidligere udleverede

Læs mere

Vejledende skema indholdsemner for cirkelprogram

Vejledende skema indholdsemner for cirkelprogram Uge 1 Uge 2 Uge 3 Uge 4 Uge 5 Arbejde på vej og trafike- Arbejde på vej og trafike- Brug af stigemateriel Standartudlægninger Øvelse rede områder, herunder rede områder, herunder vognkommandørfunktion

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer

Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesordning for Detailhandelsuddannelse med specialer Udstedelsesdato: Den 1. juli 2008 Udstedt af Det faglige udvalg for Detailhandelsuddannelse med specialer i henhold til bekendtgørelse nr. 149

Læs mere

Indsats. Funktionsuddannelse Indsats

Indsats. Funktionsuddannelse Indsats Indsats Funktionsuddannelse Indsats Funktionsuddannelse Indsats Den samlede uddannelsesplanen for Funktionsuddannelse Indsats består af fire dele. En uddannelsesbeskrivelse der primært retter sig mod uddannelsesstedet.

Læs mere

Uddannelsesplan for niveau 1og 2 Skoleåret 2015 2016

Uddannelsesplan for niveau 1og 2 Skoleåret 2015 2016 Uddannelsesplan for niveau 1og 2 Skoleåret 2015 2016 Tranbjergskolen Afdelingen for 0. 5. Klasse Kirketorvet 22 8310 Tranbjerg Afdelingen for 6. 10. Klasse Grønløkke Allé 9 8310 Tranbjerg www.tranbjergskolen.dk

Læs mere

Uddannelsesplan. Dansk Førstehjælpsråds instruktørvedligeholdelse 2015-2020 Varighed 360 minutter. Version 1, september 2014.

Uddannelsesplan. Dansk Førstehjælpsråds instruktørvedligeholdelse 2015-2020 Varighed 360 minutter. Version 1, september 2014. Uddannelsesplan Dansk Førstehjælpsråds instruktørvedligeholdelse 2015-2020 Varighed 360 minutter Version 1, september 2014. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN KOM PÅ DANMARKS MEST EFTERTRAGTEDE UDDANNELSE SOM PROCESKONSULENT. HER FÅR DU VIDEN OG INDSIGT, DER ER SKRÆDDERSYET TIL ARBEJDET MED PROCESSER I ORGANISATIONER AF EN HVER ART.

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen

Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Prøvevejledning for grundforløbsprøven, rettet mod Socialog sundhedsuddannelsen Grundforløbets 2. del Grundforløbsprøven tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tænkning, der afspejler den praksis som

Læs mere

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved hjertestop Varighed 4 timer. Version 1.0, revideret i november 2012. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer:

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved hjertestop Varighed 4 timer. Version 1.0, revideret i november 2012. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Førstehjælp ved hjertestop Varighed 4 timer Version 1.0, revideret i november 2012 Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan for Førstehjælp ved hjertestop

Læs mere

Hotel og Restaurant Opfølgningsplan 2015

Hotel og Restaurant Opfølgningsplan 2015 Opfølgning og evaluering på sidste års indsatser udfyldes. Derefter udvælges mindst 5 indsatser indenfor prioriteringsområderne til forbedring jvf. skolens kvalitetscirkel ud fra dataindsamlingen i 2014

Læs mere

På Prins Henriks Skole inddeler vi danskundervisningen i fire danskniveuaer:

På Prins Henriks Skole inddeler vi danskundervisningen i fire danskniveuaer: DANSK PÅ PRINS HENRIKS SKOLE Prins Henriks Skole er inspireret af de af ministeriet udstukne rammer for danskundervisningen i folkeskolen: Fælles Mål. Fra 2015 er der udgivet nye Fælles Mål, som skolen

Læs mere

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 Alle AT forløb har deltagelse af to til tre fag, som for nogle forløbs vedkommende kan være fra samme hovedområde (AT 3, 5 og 7). I så tilfælde skal det sikres, at eleverne

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Vejledning til master for kompetencemål i læreruddannelsens fag

Vejledning til master for kompetencemål i læreruddannelsens fag Vejledning til master for kompetencemål i læreruddannelsens fag 1.0 Rationale Styring af undervisning ved hjælp af i kompetencemål udtrykker et paradigmeskifte fra indholdsorientering til resultatorientering.

Læs mere

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen

Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Uddannelsesplan 2015-16 for lærerstuderende i praktik fra Professionshøjskolerne Metropol og UCC på Pilegårdsskolen Kontaktoplysninger Pilegårdsskolen Ole Klokkersvej 17 2770 Kastrup Tlf: 32507525 Skoleleder

Læs mere

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator En vidensbaseret facilitatoruddannelse, der sætter dig i stand til at facilitere udvikling og læreprocesser med heste for både voksne og børn. Som eksamineret

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Indsats Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2015 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne

Læs mere

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse....2 Personprofil.... Helbredskrav... Vurdering

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

Uddannelsesplan for studerende på 1. årgang ved læreruddannelse Aarhus Lærerseminarium på Hobrovejens Skole

Uddannelsesplan for studerende på 1. årgang ved læreruddannelse Aarhus Lærerseminarium på Hobrovejens Skole Uddannelsesplan for studerende på 1. årgang ved læreruddannelse Aarhus Lærerseminarium på Hobrovejens Skole Kultur og særkende for Hobrovejens Skole Hobrovejens Skole er en af de ældste skoler i Randers

Læs mere

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen

Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1 November 2011 Undervisningsvejledning vægtstoprådgiveruddannelsen 1. Indledning Følgende dokument er en kort vejledning til undervisere på vægtstoprådgiveruddannelsen. Dokumentet supplerer dokumenterne

Læs mere

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup Vi arbejder med kontinuitet og udvikling i daginstitutionen Af Stina Hendrup Indhold Indledning.............................................. 5 Hvilke forandringer påvirker daginstitutioner?...................

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering på Elsesminde Odense Produktions-Højskole 2015

Undervisningsmiljøvurdering på Elsesminde Odense Produktions-Højskole 2015 Undervisningsmiljøvurdering på Elsesminde Odense Produktions-Højskole 2015 På Elsesminde Odense Produktions-Højskole prioriterer vi undervisningsmiljøet højt. Vi ved at det har en væsentlig betydning for

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12. Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12. Innovativ og iværksættende professionsudøvelse UDKAST!!! Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 Fagelementer inden for ergoterapi

Læs mere

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS Bilag 1 Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS 2005 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af

Læs mere

Organisationerne har derfor et konstant behov for at arbejde for en:

Organisationerne har derfor et konstant behov for at arbejde for en: Notat A.1 NIRAS Konsulenterne A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd Telefon 4810 4711 Fax 4810 4712 E-mail akr@niraskon.dk CVR-nr. 20940395 LEAN I FORENINGSLIVET Uddannelsesforløb

Læs mere

Vagtpost Grunduddannelse

Vagtpost Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse i uddannelsen...2 3.1 Uddannelse...2 3.2 Helbredskrav...2 4 Vurdering

Læs mere

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014

Indsats. Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse Indsats 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse 2014 Den obligatoriske vedligeholdelsesuddannelse har til formål at træne og videreudvikle kompetencerne for indsatspersonalet

Læs mere

PRAKTIKNIVEAU III LÆRERUDDANNELSEN UCSJ LU 2013 2015/2016. www.ucsj.dk

PRAKTIKNIVEAU III LÆRERUDDANNELSEN UCSJ LU 2013 2015/2016. www.ucsj.dk PRAKTIKNIVEAU III LÆRERUDDANNELSEN UCSJ LU 2013 2015/2016 www.ucsj.dk PRAKTIKNIVEAU III LÆRERUDDANNELSEN UCSJ LU 2013 2015/2016 Praktik omhandler (1) den praktisk/pædagogiske dimension, der retter sig

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og SOSUelever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende

Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende 2015 Praktikfolder Uddannelsesplan for pædagogstuderende Daginstitution Dagnæs Vision I Daginstitution Dagnæs udvikler det enkelte individ selvværd, livsglæde og handlekraft. Med anerkendende kommunikation

Læs mere

Praktikmappe. For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever

Praktikmappe. For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever Praktikmappe For Pæd. Stud. Socialrådgiver stud. SSA elever Indledning Kraftcentrets vision, mission og formål Denne praktikmappe er et redskab for studerende, elever og de daglige praktikvejledere I Kraftcentret.

Læs mere

LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16

LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16 LEDER-TOVHOLDERTRÆF 22/1 16 Dagtilbud Holbæk VELKOMMEN OGSÅ TIL NYE TOVEHOLDERE AL 2016 NU SKAL VI SIKRE EN GOD FÆLLES OPSTART OG REALISTISK PLANLÆGNING AF AL I 2016 Fordi vi har lært hvad der er udfordrende:

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Fotograf

Uddannelsesordning for uddannelsen til Fotograf 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 468 af 16. april 2015 om uddannelsen til fotograf

Læs mere

FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS

FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS FINANS TRAINEE FINANS TRAINEE MED ELLER UDEN ECTS Finans Trainee-uddannelsen starter i september måned og strækker sig over 10 måneder. Uddannelsen består af et praktisk forløb i en virksomhed og et parallelt

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Syd

Tilsynsrapport Socialtilsyn Syd Tilsynsrapport Socialtilsyn Syd Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved ulykker. Varighed 120 minutter + Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer:

Uddannelsesplan. Førstehjælp ved ulykker. Varighed 120 minutter + Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan Førstehjælp ved ulykker Varighed 120 minutter + Maj 2015 BASIS- UDDANNELSE Tilvalgs uddannelser Funktions uddannelser Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer:

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Projekt KLAR. Guidelines. Transfer af viden, holdninger og færdigheder. Kompetent Læring Af Regionen

Projekt KLAR. Guidelines. Transfer af viden, holdninger og færdigheder. Kompetent Læring Af Regionen Projekt KLAR Kompetent Læring Af Regionen Guidelines Transfer af viden, holdninger og færdigheder transfer af viden, holdninger og færdigheder opfølgning transfer ny læringskultur guideline til konsulenten

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. 1. Skolen som uddannelsessted

UDDANNELSESPLAN. 1. Skolen som uddannelsessted UDDANNELSESPLAN 1. Skolen som uddannelsessted Kontaktoplysninger Nordregårdsskolen Tejn Allé 3 2770 Kastrup Tlf.: 32514033 Sygetelefon.: 30760362 Mail: ng.uk@taarnby.dk Skoleleder: Niels Bahn Rasmussen

Læs mere

sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Lære sammen Arbejde med mennesker Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent

sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Lære sammen Arbejde med mennesker Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent Socialog sundhedsuddannelsen HOVEDFORLØBET Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent Lære sammen Arbejde med mennesker LÆRE SAMMEN SOCIAL- OG SUNDHEDS- UDDANNELSEN UDDANNELSE

Læs mere

BILAG 3 Bedømmelsesplaner. Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen

BILAG 3 Bedømmelsesplaner. Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen BILAG 3 Bedømmelsesplaner Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen Indhold Bilag 3 Bedømmelsesplaner for GF 1... 3 Bilag 3.1 - EUD... 3 Bilag 3.1.1 Løbende

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere

Hotel- & Restaurantskolen Opfølgningsplan 2016

Hotel- & Restaurantskolen Opfølgningsplan 2016 Der udvælges mindst 5 indsatser indenfor prioriteringsområderne til forbedring jvf. skolens kvalitetscirkel ud fra dataindsamlingen i 2015 (ESB tilfredshedsmåling, HF Q-målinger, Audit, Fokusgruppeinterview,

Læs mere

Anfør eget navn: Hvordan oplever du din leders strategiske ledelseskompetencer? I hvilken grad oplever du, at. din leder videreformidler

Anfør eget navn: Hvordan oplever du din leders strategiske ledelseskompetencer? I hvilken grad oplever du, at. din leder videreformidler Anfør eget navn: Hvordan oplever du din leders strategiske ledelseskompetencer? I høj grad din leder videreformidler politiske beslutninger? din leder bakker op om de politiske beslutninger? din leder

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Vagtpost Grunduddannelse

Vagtpost Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse i uddannelsen...2 3.1 Uddannelse...2 3.2 Helbredskrav...2 4 Vurdering

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 7.- 9. klasse - Håndboldteknik og spilstrategi Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE FORENINGER, FORENINGSLEDERE OG TRÆNERE. KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund

Læs mere

Banalitetens paradoks

Banalitetens paradoks MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k D e c e m b e r 2 0 1 2 Banalitetens paradoks Af Jonas Grønbæk

Læs mere

Etisk forventningskatalog

Etisk forventningskatalog LOS De private sociale tilbud Etisk forventningskatalog Gældende for samtlige af LOS medlemmer LOS 24-02-2015 Indhold Indledning... 3 Formål med LOS etiske forventningskatalog... 3 Værdigrundlag... 3 Professionalisme...

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken Torsdag den 20. juni 2013 fra kl. 10 Indledning

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6

Hjerte-Lunge-Redning. Uddannelsesplan. Side 1 af 6 Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gaml eor ds pr ogognye c i t at er AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb 5.-7. klasse Gamle ordsprog og nye citater et undervisningsforløb til arbejdet med ordsprog

Læs mere

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Bilag til studieordningerne for akademiuddannelserne Gældende fra 1. januar 2016 Version af 2/10 2015 Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om

Læs mere

Evalueringsrapport. for. Projektet: Cykling For Alle-TIB

Evalueringsrapport. for. Projektet: Cykling For Alle-TIB Resedavej 34, 2820 Gentofte Evalueringsrapport for Projektet: Cykling For Alle-TIB Formål Projektets formål har været at inspirere voksne borgere med let til moderat fysisk funktionsnedsættelse til at

Læs mere

KURSUSPROGRAM 2015 1

KURSUSPROGRAM 2015 1 KURSUSPROGRAM 2015 1 Indhold ELEMENTÆR BRANDBEKÆMPELSE MED HÅNDSLUKKERE 3 TIMER... 3 BRAND & REDNINGSKURSER... 3 MODULOPBYGGET FØRSTEHJÆLP... 4 VEDLIGEHOLDELSE I FØRSTEHJÆLP... 5 FØRSTEHJÆLP VED HJERTESTOP

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Udgivet oktober 2013 Udgivet af Moderniseringsstyrelsen og HK/Stat Publikationen

Læs mere

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016

Supervision. Supervision- program. Formål med undervisningen 22-05-2016 Supervision Supervision- program Tjek in- forventninger Introduktion til Supervision- formål Introduktion og demonstration af Vinduesmodellen i Plenum Gruppearbejde/ Workshops med kursisternes egne videoer

Læs mere

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ

Praktikhåndbog 2.års praktik Pædagoguddannelsen Slagelse UCSJ Indhold Praktikdokument 2. års praktik... 2 Praktikdokumentet er opbygget på følgende måde:... 3 Praktikopgaver:... 3 Studiedage:... 4 Læringsmål ( 15 i uddannelsesbkg.nr 220 af 13/03/2007 )... 5 Foreløbige

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv.

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv. Mediefag C 1. Fagets rolle Mediefagets genstandsfelt er levende billeder i en æstetisk, kulturel og kommunikativ sammenhæng. Faget forener en teoretisk-analytisk og en praktisk-produktionsmæssig tilgang

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere