Oplæg ved konsulent Laura Friberg, KL: Hvad gør KL op til kommunalvalget i 2013?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg ved konsulent Laura Friberg, KL: Hvad gør KL op til kommunalvalget i 2013?"

Transkript

1 Opsamling på Inspirationsdag, 29. maj 2013, Horsens Velkomst ved konsulent Laura Friberg, KL Fokus på kommunalvalg er ikke noget nyt, men valgdeltagelsen faldt voldsomt i 2009 og er et særligt indsatsområde ved dette kommunalvalg Vigtig pointe med inspirationsdagen, at eksperterne på området sidder ude lokalt. Derfor er målet, at dagen kan være med til at skabe nye forbindelser, ideer og inspiration blandt deltagerne Oplæg ved konsulent Laura Friberg, KL: Hvad gør KL op til kommunalvalget i 2013? Tre grunde til, at dette valg er anderledes end de foregående o Valgdeltagelsen faldt markant ved sidste kommunalvalg o Nye regler for brevstemmeafgivning giver kommunerne nye muligheder o Stor forskningsindsats i 2013 Faldende valgdeltagelse o Den faldende valgdeltagelse medfører ikke, at lokaldemokratiet er i krise, men der er en brændende platform, som gør det vigtigt at handle o Det lokale demokrati skal ikke tales ned, for valgdeltagelsen ligger godt i internationalt perspektiv o Det bliver en udfordring, hvis der skabes et stort gab mellem valgdeltagelsen nationalt og lokalt o Det er godt for kommunerne, at borgerne engagerer sig lokalt det er et succeskriterium o Målet er at øge valgdeltagelsen og knække kurven, men der er ikke sat et specifikt mål for hvor meget valgdeltagelsen skal øges o KL fokuserer særligt på de unge fordi valgdeltagelsen er en vane, der skal skabes tidligt i livet Nye regler om brevstemmeafgivning o Overordnet handler det om, at ansvaret for brevstemmerne ligger hos kommunerne o Nu har enhver borger ret til at stemme i enhver kommune i landet o Kommunerne har nu frihed til selv at bestemme, hvor borgerne kan afgive deres brevstemmer Forskningsindsats o Der er ikke så meget viden om hvad der påvirker valgdeltagelsen i dansk kontekst o Men fra international forskning ved vi, at det er muligt at øge valgdeltagelsen o Valget i 2013 er en god anledning til at få afprøvet, hvad der virker i forhold til at øge valgdeltagelsen Hvad gør KL? o Indsatser indtil videre: demokratistafet, pjece om myter og fakta om kommunalpolitik og inspirationskonferencer o Nu intensiveres indsatsen med blandt andet artikelserie i Danske Kommuner, undersøgelse i samarbejde med Momentum, arrangementer

2 på Folkemødet, film med Økonomi- og Indenrigsministeriet samt en landsdækkende kampagne med Økonomi- og Indenrigsministeriet og Danske Regioner Hvorfor fokus på brevstemmer? o Brevstemmerne er noget kommunerne kan, men ingen andre kan o Målet er at få valgdeltagelsen op, ikke at flytte stemmer fra valgdagen til brevstemmer o Brevstemmer spiller en langt større rolle i andre lande, end de gør i Danmark o Man kan mindske omkostningerne ved at stemme for nogle af de grupper, som ellers ikke får stemt o Undersøgelse i Momentum indikerer, at det vil øge chancen for, at folk stemmer, hvis de kan gøre det tættere på, hvor de bor Hvad gør kommunerne? o Kommunernes udfordringer er meget forskellige i forhold til befolkningssammensætning mv. der en ingen one size fits all o Kommune-survey viser, at kommunerne generelt har tænkt sig at igangsætte nye tiltag, og at der er mange slags tiltag på vej o Generelt er der mange kommuner, der overvejer tiltag med brevstemmeafgivning, særligt på ungdomsuddannelserne o Kommunerne fokuserer især på de unge og i mindre grad på ældre, borgere med anden etnisk baggrund etc. Oplæg ved adjunkt Yosef Bhatti, Københavns Universitet: Hvad ved vi og hvad vil vi gerne vide om kommunalvalg Hvorfor er valgdeltagelsen vigtig? o Valgdeltagelsen er den måde borgerne kan påvirke politikere o Valgdeltagelsen sikrer legitimiteten på det kommunale niveau o Det er meget vigtigt, at der ikke er grupper, der ikke bliver repræsenteret, for det kan skabe et demokratisk A- og B-hold Valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2009 o Valgdeltagelsen faldt særligt meget i 2009, ca. 4 procent o På baggrund af valglister og data fra Danmarks Statistik var det i 2009 muligt at vise, hvem der stemte og hvem der ikke stemte o Undersøgelsen i 2009 viste Alder har stor meget betydning Unge stemmer markant mindre end midaldrende Ældre stemmer også mindre Valgdeltagelsen blandt første og andengangsvælgere er blevet lavere over tid På lang sigt kan den lave valgdeltagelse i yngre generationer føre til lavere valgdeltagelse Kvinder stemmer mere end mænd Udviklingen er blevet vendt i historisk perspektiv

3 Kvinder stemmer mere end mænd tidligt i livet, men mindre end mænd senere hen Valgdeltagelsen følger sociale skillelinjer Etnicitet Indvandrere og efterkommeres valgdeltagelse ligger lavere end etniske danskeres valgdeltagelse Særligt lav valgdeltagelse blandt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere samt indvandrere og efterkommere fra nye EU-lande Over tid er skellene i valgdeltagelsen blevet større Hvilke faktorer har betydning for valgdeltagelsen? o Den sociale arv har meget stort betydning vi gør i høj grad som vores forældre gør o Den sociale integration, herunder ens sociale netværk, har stor betydning Fx hvis ens partner stemmer, så er der meget stor sandsynlighed for, at man selv stemmer o Ressourcer såsom uddannelse og indkomst har betydning o Etnicitet o Kollektiv mobilisering Herunder valgkampagner og partiernes indsats o Politisk selvtillid o Omkostningerne ved at stemme o Alder har stor betydning, mens køn har mindre betydning Hvilke værktøjer kan vi bruge? o Mulige tilgange, hvis effekt er afprøvet gennem studier i udlandet Dør-til-dør kampagner har vist den største effekt i udlandet, omkring 5-10 procentpoints effekt Postomdelt materiale, omkring ½ procentpoint effekt Opkald/telefon Sms/facebook/ s Foredrag/lokale ambassadører o Hvordan finder man ud af, hvad der virker i Danmark? Eksperimenter hvor man skaber mulighed for at måle effekten Nogle får ikke tiltaget altså en kontrolgruppe Det skal være tilfældigt, hvem der får tiltaget Det er afgørende, at tiltagets effekt kan måles på individer o Kender vi effekten kan vi rette vores tiltag til under senere valg Spørgsmål Hvordan sikrer man udvælgelsen af grupper i forhold til sms-udsending? o Det er afgørende med en kontrolgruppe så man kan måle effekten. o Opfordring til at snakke nærmere med forskerne og udformningen af forskellige tiltag, så effekterne gøres målbare Hvordan sikrer man anonymitet? o Danmarks Statistik omkoder data så det er anonymiseret, men hvor man stadig kobler individ og tiltaget.

4 Oplæg ved Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice i Aarhus Kommune: Hvad må kommunerne og hvad må kommunerne ikke? Regelgrundlaget for brevstemmeafgivning er reguleret i den kommunale valglovs 6 Kreativitet for at øge valgdeltagelsen er en god ting, men man skal også have formalia i orden Periode for brevstemmeafgivning: 20. august 16. november 2013 Nye regler er trådt i kraft per 1. januar 2013 o Lovfæstelse af praksis, som allerede er kendt o 59: Enhver vælger kan brevstemme i enhver kommune her i landet Man skal være opmærksom på brevstemmeafgivning på tværs af kommuner, idet det kan være en udfordring at stemmerne skal kunne nå frem til stemmestedet på valgdagen o Kommunerne har fået frihed til selv at bestemme hvor der kan afgives brevstemmer, og der åbnes op for at placere brevstemmestederne i for eksempel indkøbscentre, mobile valgsteder etc. o 67, stk. 8: Neutraliteten på stemmestedet er nu lovfæstet med forbud mod valgagitation eller anden form for holdningsmæssig påvirkning anden holdningsmæssig påvirkning er tilføjet - gælder fx ikke hvervning af bloddonorer etc. Neutralitet skal opretholdes på brevstemmestedet, og stemmestedet skal afskærmes Materiale etc. må ikke ligge ved valgstedet, men kan godt være i samme lokale, fx på bibliotek Vær opmærksom på om personer søger påvirke vælgerne fx ved brevstemmeafstemning i storcentre o 67: Legitimation Hvis vælgeren har brevstemt kan man ikke stemme på valgdagen, og man skal med de nye regler bede om legitimation FØR brevstemmeafgivningen påbegyndes Formålet er at styrke vælgeridentiteten o Ny fremgangsmåde i for brevstemmeafgivning Vælgeren skal nu selv lægge konvolutten med stemmesedlen samt følgebrevet i yderkuverten i stemmemodtagerens overværelse Den nye regel grunder i, at vælgeren skal kunne være sikker på, at stemmen bliver sendt rigtigt af sted Ordensbestemmelse i 109 o Særligt opmærksomhed om, at der er mulighed for at tilkalde politiet, hvis det er nødvendigt o Kan være relevant i forhold til, når man opretter nye mobile brevstemmesteder Spørgsmål Omkostninger til brevstemmeafgivning? o En brevstemme i Aarhus koster 100 kr. (uden brevstemmemateriale) Hvordan undgår man valgagitation på fx en ungdomsuddannelse?

5 o Sådanne situationer involverer altid et skøn. Man må forholde sig til det ligesom på fx et bibliotek, hvor man vurderer styrken af eventuel påvirkning. Sørg for, at lave aftaler med rektorerne. Kan man lave brevstemmeafgivning på et bibliotek, hvor der også afholdes politiske arrangementer? o Ja, det kan man nok godt, men ikke på samme tid. Oplæg ved Malene Lyng Mejding, chefkonsulent, KL: Kommunikation i og under en valgkamp Kampagne om kommunal- og regionalvalg sammen med Økonomi- og Indenrigsministeriet og Danske Regioner o Udbud slutter fredag i denne uge, og der vælges den 11. juni o Herefter vil kommunerne blive delagtiggjort i kampagnen o Det overordnede fokus vil være på, at det er vigtigt og let at stemme o Kampagnen vil være noget, som kommunerne kan bruge og tage udgangspunkt i lokalt o Kampagnen vil køre fra ca. den 20. august o Der findes ikke én skabelon, som alle kommuner kan tage udgangspunkt i o Det er afgørende, at kampagnen understøttes af, at man lokalt for kommunikeret indsatserne og de nye tiltag man laver KL s rolle o Faciliterene rolle for overblik og samarbejde o Side på som samler op på fakta, viden, spørgsmål etc. Hvad er vejene? o Meget bred målgruppe, og derfor er der også mange forskellige redskaber i spil Ikke engang de unge kan ses som én målgruppe Husk fx også de ældre o Start med at identificere målgrupper og analyser hvordan man når forskellige målgrupper o Fx at synliggøre valghandlingen ved klistermærker, inddrage kendisser fra lokalsamfundet, valgfester etc. Nudging o Handler om, at skubbe vælgeren i den rigtige retning o Fokus på Budbringeren få lokale helte til at tale på kommunens vegne Normer Miljø Konkurrence fx en konkurrence om den bedste stil om demokrati Kontrakt o Det er en god idé at kortlægge indsatser på lokalt plan og indtænke dem i forhold til kommunens aktiviteter Fx et mobilt brevstemmested ved kollegier, hvis andre aktører har været ude og banke på døre der o Se på lokale medier og kanaler for at nå igennem til lokalsamfundet

6 Oplæg ved Karen Bach, leder af valgsekretariatet i Ikast-Brande Kommune: Hvordan kan man gå nye veje? Fakta om Ikast-Brande Kommune o Ca indbyggere o 15 stemmesteder o Stemmeprocent ved kommunalvalg i 2009: 71,5 % Baggrund for fokus på valgdeltagelse o Diskussion startet i efteråret på baggrund af forskningsindsats fra KU og betænkning fra valgretskommissionens betænkning (2011) Fokus og mål o Fokus Unge er fokus for indsatsen Under 18 år, ca. 6. klasse og opefter Ung mellem år Nydanskere Socialt udsatte Ansatte på fx Siemes Alle andre o Mål: fem procentpoint flere skal afgive deres stemme ca flere skal stemme Proces o Idegenerering Innovationstornado for unge fra 6. årgang, 8. årgang, 10. årgang, HF og STX om inddragelse i demokratiet Workshop om øget valgdeltagelse Resultatet er blevet et idekatalog med 175 ideer o Opdeling i, om ideerne handlede om valgdeltagelse på kort sigt eller på længere sigt Idesortering Involverede repræsentanter fra alle lister samt valgsekretariatet Udvælgelse af favorit-ideer på baggrund af potentiale, ressourcetræk samt motivation hos de involverede o Idevurdering Vurdering i valgsekretariatet af ressourcer, tovholdere, kommunikation og tids- og handleplaner Processen har samtidig sået frø til andre initiativer o Udvalgte tiltag Brevstemmeafgivning på uddannelsesinstitutioner (STX/HF, HHX/HG) den 12. og 13. november Samarbejde med skolerne om at lægge pres på eleverne for at stemme Eleverne får fri et par timer til at stemme Underholdning som musik mens eleverne står i kø Stemmemodtagere er også unge Brevstemmeafgivning i særligt udvalgte boligområder i uge 45-46

7 Områder med særligt mange nydanskere Kontakt til beboerforening Vælgermøde for nydanskere Festdag en søndag halvanden uge før valgets afvikling Møde kandidaterne og undervisning i hvordan man kan stemme Kobles IKKE sammen med brevstemmeafgivning Supplement til traditionelle vælgermøder Vælgermøde på uddannelsesstederne Afholdes fælles for HHX/HG, STX/HF Skal foregå anderledes end et traditionelt vælgermøde Deltagelse i projekt om unge og demokrati Projekt arrangeret af Danske Regioner og YouGlobe Kandidatuddannelse Uddanner alle kandidater, ca. 100 Formålet er at klæde dem på til at møde vælgerne i valgkampen Fem temaaftner med tilmelding, fx sundhed Info-møder på virksomheder Fokus på særligt udvalgte virksomheder med mange udlændinge ansat Evt. suppleret med et brev om stemmeberettigelse Kampagne i lokalpressen om valgdeltagelse konkurrence Dialogmøde med pressen Afsæt i fakta fra kommunalvalg 2009 Indhold ikke fastsat Ungdomsvalg Ungdomsvalg den 11. november De 15-17årige får mulighed for at stemme, 8., 9. og 10. klasser Postkort med opfordring til at stemme Målgruppe 20-29årige Evt. påhæftet et badge Badge på facebook Målgruppe 20-29årige Forskellige indslag fra Ungdomsrådet Virtuel kampagne: Er det din første gang? Plakater målrettet unge på anderledes steder, fx toiletdøre Tiltag: Going politics camp (muligt tiltag) klasser, ca. 100 elever i august måned Workshops om demokrati og politik og paneldiskussioner Politisk battle (muligt tiltag) Udvikles eksternt Formidles på facebook Spil a la candy crush/fire på stribe Portal (muligt tiltag) Fælles portal, hvor unge og politikere kan mødes

8 Indhold bl.a. præsentation af kandidater, videodagbørger mm. Alt materialet kan findes på Ikast-Brandes hjemmeside Spørgsmål Hvad er incitamentet for at deltage i ungdomsvalg? o Vise eleverne hvad det er man gør, når man er voksen mulighed for at komme igennem den samme proces, som mor og far. Handler om at skabe demokratidannelse hos eleverne o Stemmerne optælles og resultatet offentliggøres, men det er ikke det, der har været hovedfokus o Det kan have en effekt, hvis de kommer hjem og fortætter, at de har stemt på skolen o Del af undervisningen Sikrer man sig, at man har kandidatlister fra andre kommuner? o I Ikast-Brande har man stort set ikke elever fra andre kommuner, men det giver god mening, hvis man har Opsamling på baggrund af diskussioner i grupper Udfordringer o Skabe bevidsthed blandt de unge om hvorfor det er vigtigt at stemme og hvorfor kommunalpolitik er vigtigt. Vi skal have synliggjort, hvad der er vigtigt for dem, i deres hverdag og hvordan kommunen har betydning for det. Det er det, der på sigt kan gøre en forskel o Den politiske agenda kan være en udfordring - at få lov til at kontakte specifikke målgrupper og få den nødvendige viden o Der er relativt få områder, hvor unge har en naturlig grund til at være engagerede i kommunalpolitik. Så det kan være svært at overbevise dem om, at det har en betydning. Derfor bliver man nok nødt til at satse på det her med, at det er mærkeligt at man ikke stemmer o Det er manglende midler, der er udfordringen på lokalt plan - ikke manglen på ideer o Hvad må man som kommune i forhold til at facilitere vælgermøder? Der ligger et juridisk notat på Dialogportalen. Det er afgørende at det støtter lokaldemokratiet, det handler ikke om at støtte partipolitik o Det er en udfordring hvor man møder de udsatte unge Ideer o Det er en god idé at aktivere foreninger, som i forvejen har kontakt til målgrupperne. Det er en mere langsigtet og mindre dyr måde at går til opgaven o Det er vigtigt at huske de unge, der ikke er i uddannelse, herunder at inddrage Jobcentre o Facebook-badges er en måde at møde alle folk, men uden man går for langt ind i folks privatsfærer o Distriktsråd som et middel til at få fat i folk i sammenlægningskommuner og inddrage dem i arbejdet o Måske man bør fokusere på få initiativer snarere end flere for at se, hvad der virker

9 o Mobile valgsteder er en rigtig god idé o Synlighed i gadebilledet er end rigtig god idé

Øget valgdeltagelse. i Ikast-Brande Kommune. KL s inspirationsdag den 29. maj

Øget valgdeltagelse. i Ikast-Brande Kommune. KL s inspirationsdag den 29. maj Øget valgdeltagelse i Ikast-Brande Kommune KL s inspirationsdag den 29. maj 2013 Punkter Fakta om Ikast-Brande Kommune Baggrund Fokus og mål Proces Idégenering, idésortering, idévurdering, udvælgelse Tiltag

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

Velkomst ved sekretariatschef Solvejg Schultz-Jacobsen og konsulent Laura Friberg, KL

Velkomst ved sekretariatschef Solvejg Schultz-Jacobsen og konsulent Laura Friberg, KL Opsamling på Inspirationsdag, 21. maj 2013, København Velkomst ved sekretariatschef Solvejg Schultz-Jacobsen og konsulent Laura Friberg, KL Fokus på kommunalvalg er ikke noget nyt, men det er alligevel

Læs mere

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen har indgået et samarbejde med KL, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet, der tilsammen udgør parterne bag kampagnen Tænk dig om

Læs mere

Valgdeltagelsen ved kommunalvalg

Valgdeltagelsen ved kommunalvalg Valgdeltagelsen ved kommunalvalg Hvad ved vi og hvad vil vi gerne vide? Yosef Bhatti Adjunkt, ph.d. Institut for Statskundskab Københavns Universitet yb@ifs.ku.dk www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/

Læs mere

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 Generelt Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 procent. Det var et fald på godt fire procent i forhold til det seneste valg. Samtidig

Læs mere

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter.

Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. 334. Valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 17. november 2009 Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet der arbejdes videre med de nævnte projekter. Beskrivelse af sagen: Ved kommunalvalget den

Læs mere

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne:

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne: Fakta om kampagnen Målet med kampagnen er at skabe så stor interesse omkring kommunalvalget som muligt og dermed styrke valgdeltagelsen. Målgruppen er defineret som de borgere (ca. 20 procent), som stemmer

Læs mere

Idekatalog Valgdeltagelse

Idekatalog Valgdeltagelse Ideer, som er igangsat: Ide nr. Beskrivelse Bemærkninger 1 Ungdomsvalg Ikast Avis afholder ungdomsvalg a) Ungdomsvalg b) Ungdomsvalg som i 2009 2 Mobilt afstemningssted på uddannelsesinstitutioner a) Gøre

Læs mere

HVAD LAVER KL? ved Ida Thuesen Nielsen, kommunikationschef, KL og Laura Friberg, chefkonsulent, ledelsessekretariatet, KL HVAD LAVER KL

HVAD LAVER KL? ved Ida Thuesen Nielsen, kommunikationschef, KL og Laura Friberg, chefkonsulent, ledelsessekretariatet, KL HVAD LAVER KL Hvad laver KL?? ved Ida Thuesen Nielsen, kommunikationschef, KL og Laura Friberg, chefkonsulent, ledelsessekretariatet, KL Udviklingen i valgdeltagelse over tid Kilde Klar til kommunalvalg 2017 valgdeltagelsen,

Læs mere

Tak for invitationen

Tak for invitationen Tak for invitationen Lene Hartig Danielsen Chef for Borgerservice Regelgrundlaget - brevstemmer Tidligere regler og principper samt vejledninger Nye regler baggrund og formål - moderniseringsaftalen 2013

Læs mere

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement.

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement. Elevernes Folketingsvalg 2011 Evalueringsrapport - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement Udarbejdet af: Assembly Voting Rued Langgaards Vej 7, 5D 07 2300 København S

Læs mere

Klar til kommunalvalg 2017 valgdeltagelsen. Yosef Bhatti, seniorforsker, ph.d.

Klar til kommunalvalg 2017 valgdeltagelsen. Yosef Bhatti, seniorforsker, ph.d. Klar til kommunalvalg 2017 valgdeltagelsen Yosef Bhatti, seniorforsker, ph.d. Emner 1) Hvorfor er valgdeltagelsen så central? 2) Valgdeltagelsen generelt et overblik 3) Hvem stemmer og hvem bliver hjemme?

Læs mere

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande.

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande. Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5015 Fax +45 8888 5501 Dato: 15. maj 2013 Sagsnr.: 2013-005238-4 Martin.Albertsen@middelfart.dk

Læs mere

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Formålet med fokusgruppen i Odense er at få de unge til at tage stilling til en række tiltag, som Odense kommune har taget for netop at få de unge til

Læs mere

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik.

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Staben Forslag til valgtiltag ved Kommunalvalg 2017 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kommunalvalget i 2013 Ved valget i 2013 var stemmeprocenten i Køge på 75,93

Læs mere

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser

Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Tidligere undersøgelser Projektbeskrivelse De etniske minoriteters valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2009 Kasper Møller Hansen og Yosef Bhatti Institut for Statskundskab, Københavns Universitet 10. august 2009 En vigtig parameter

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Dokumentnr

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer Demokrati 2020 Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT 19-04-2016 Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. september

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 -- AKT 280610 -- BILAG 1 -- [ Brev til ejere af danske havanlæg på dansk område (DONG-Amerada Hess) ] -- DONG Energy Amerada Hess ApS 2 bilag Enhed Valgenheden Sagsbehandler CLH Sagsnr. 2015-5970 Doknr.

Læs mere

Det politiske system Kommunalvalg 2009

Det politiske system Kommunalvalg 2009 Det politiske system Kommunalvalg 2009 1: Vurder kilde 1. Hvilke forklaringer gives der på den stigende valgdeltagelse? 2: Vurder ud fra kilde 2 om 16-årige skal have stemmeret? Kommenter for og imod.

Læs mere

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Notat Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Til: Valgsekretariatet Kopi: til: Udsatterådet, Handicaprådet, ÅUF, Ungebyrådet, Integrationsrådet, Ligestillingsudvalget, Ældrerådet,

Læs mere

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Faldende interesse? http://www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/valgdeltagelse_i_kommunerne/ Massiv forskning i kommunalvalget Valgdeltagelsen i Aarhus

Læs mere

Valgdeltagelsen. Hvad ved vi og hvad vil vi gerne vide - om Kommunalvalg. Kasper Møller Hansen

Valgdeltagelsen. Hvad ved vi og hvad vil vi gerne vide - om Kommunalvalg. Kasper Møller Hansen Valgdeltagelsen Hvad ved vi og hvad vil vi gerne vide - om Kommunalvalg Kasper Møller Hansen Institut for Statskundskab Københavns Universitet kmh@ifs.ku.dk www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/ 1 At stemme

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009.

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. 2009 Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. KL s Konsulentvirksomhed, Køge Kommune og DUF Dansk Ungdoms Fællesråd indledte i efteråret

Læs mere

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november Regionernes indsats for en høj stemmeprocent Kandidat? Dine vælgere vil møde kampagnen fra regionerne. Se mere her EN HØJ VALGDELTAGELSE En høj stemmeprocent er målsætningen

Læs mere

Evaluering af Norddjurs Kommunes indsats for at øge valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2013

Evaluering af Norddjurs Kommunes indsats for at øge valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2013 Notat Dato: 13.02.2017 Reference: Direktionssekretariatet Journalnr.: 15/5031 Evaluering af Norddjurs Kommunes indsats for at øge valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2013 Tirsdag den 19. november 2013 var

Læs mere

Brevstemmeafgivning. Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune

Brevstemmeafgivning. Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune Brevstemmeafgivning Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? 1 v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune Tidligere: 2 Brevstemmeafgivning Regler: KRVL kap. 6 + Vejl.

Læs mere

CYKELKAMPAGNER NETVÆRKSKAMPAGNEN SOM OMKOSTNINGSEFFEKTIV FORANDRINGSDRIVER

CYKELKAMPAGNER NETVÆRKSKAMPAGNEN SOM OMKOSTNINGSEFFEKTIV FORANDRINGSDRIVER CYKELKAMPAGNER NETVÆRKSKAMPAGNEN SOM OMKOSTNINGSEFFEKTIV FORANDRINGSDRIVER 1 Klassiske kampagner kan skabe synlighed og interesse 2 og adressere problemer 3 msaggregater eller anerkende bestemt adfærd

Læs mere

Notat. Indikatorer på effektmålene i Integrationspolitik 2015-2018

Notat. Indikatorer på effektmålene i Integrationspolitik 2015-2018 Notat 28. oktober 2015 Sagsbeh.:FRGI02 J.nr.: 15.40.00-P22-1-15 Plan og Projektstab Indikatorer på effektmålene i Integrationspolitik 2015-2018 Integrationspolitikkens ambitioner er, at alle borgere har

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Sæt strøm på dit kvarter

Sæt strøm på dit kvarter Sæt strøm på dit kvarter Tværgående erfaringer Denne artikel går på tværs af de mange cases, der er blevet indsamlet under projektet: Sæt strøm på dit kvarter. Læs om borgernes og planlæggernes nye roller

Læs mere

Notat. Assens Kommune på Facebook

Notat. Assens Kommune på Facebook Notat Assens Kommune på Facebook Facebook sigter i langt højere grad end traditionelle hjemmesider på at skabe personlig dialog og netværk og er derfor en velegnet platform for digital dialog mellem borgere

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE 2 SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER Den nye folkeskolelov åbner op for lokal fleksibilitet omkring valg og sammensætning af skolebestyrelserne.

Læs mere

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed Forord Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig: Den landsdækkende kampagne vil blive rullet ud, hvor vi for færrest midler kan møde flest mulige borgere indenfor målgruppen.

Læs mere

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008 Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Vi mangler dagplejere her og nu - lad os lave en kampagne KØR! Vi

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen Økonomiudvalget Punkt: 6 Acadre sagsnr.: 17/6719 Journalnr.: Sagsforløb: ØU - Åben sag Mødedato: 08.06.2017 Sagsansvarlig enhed: Politik, Udvikling og Borgerservice Sagsbehandler: Christian Buch Sørensen

Læs mere

Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013

Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013 Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013 Din hverdag dit valg Kommunikationsafdelingen udviklede Holbæk Kommunes egen valgfremme-kampagne. Fortællerammen for kampagnen var Din hverdag

Læs mere

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08)

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) ÆLDRERÅDSVALG I NORDDJURS KOMMUNE Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) Kommunalbestyrelsen i Norddjurs kommune har besluttet, at valg til ældrerådet holdes på samme tidspunkt som valg

Læs mere

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere?

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Integrationsanalyse 10. december 2015 Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 7,5 pct. af den danske befolkning.

Læs mere

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE?

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? - FORÅR 2016 STUDIEVALG 2016 Hvad afgør dit studievalg? Det spurgte vi brugerne på Studentum i Danmark, Sverige, Norge og Finland om i vinteren 2016. 6.568 brugere deltog

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne deltog i valget. Jo flere kontanthjælpsmodtagere, der var i en kommune, jo lavere var stemmeprocenten.

Under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne deltog i valget. Jo flere kontanthjælpsmodtagere, der var i en kommune, jo lavere var stemmeprocenten. 1 Hvem bliver hjemme? Ved det seneste kommunalvalg stemte under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne. Også mange unge og indvandrere valgte at blive hjemme på valgdagen. Nationale kampagner havde i 2013

Læs mere

I morgen stemmer Danmark

I morgen stemmer Danmark I morgen stemmer Danmark Hvem må stemme? og hvordan stemmer man? Side 1 af 9 Lektion 1: Hvem kan stemme? Opgave 1 Instruktion: Match synonymerne Ord og udtryk fra teksten 1. valgkort 2. afstemningsdagen

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune > Holbæk Kommune Fakta om Holbæk Kommune Ca. 70.000 indbyggere 60

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens anstalter og arresthusene

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens anstalter og arresthusene BEK nr 129 af 19/02/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2009-1061 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1136

Læs mere

Tænk dig om før du IKKE stemmer

Tænk dig om før du IKKE stemmer Tænk dig om før du IKKE stemmer Landsdækkende kampagne ved Kommunal- og regionsvalget 2013 Udfordring: Faldende valgdeltagelse Valgdeltagelsen ved kommunal- og regionsvalget er faldet gennem 35 år og nåede

Læs mere

En mere kontinuert indsats forventes derfor at have en større effekt.

En mere kontinuert indsats forventes derfor at have en større effekt. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat og Presse NOTAT Til Kultur- og Fritidsudvalget og Valgbestyrelsen Valgdeltagelsesinitiativer ved folkeafstemningen den 3. december 2015 Kultur-

Læs mere

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden?

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden? Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Tilbageblik på efterskoleopholdet Indledning I dette notat beskriver EVA hvordan et efterskoleophold kan påvirke unge med flygtninge-,

Læs mere

Idékatalog. Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET

Idékatalog. Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET Idékatalog Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET Forord I forbindelse med initiativet Unges bud på bedre trivsel har Ungdomsbureauet afholdt 20 workshops med klasser fordelt på 20 forskellige ungdomsuddannelser

Læs mere

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge

Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge DEBAT 16. AUG. 2015 KL. 14.32, Politiken Skolen er alt for dårlig til at motivere de unge Vi har helt misforstået, hvad der skal til for at lære de unge noget, siger lektor Mette Pless på baggrund af en

Læs mere

Integrationspolitik Furesø Kommune

Integrationspolitik Furesø Kommune uresø Kommune Integrationspolitik Furesø Kommune August 2014 [1] INDHOLDSFORTEGNELSE VELKOMMEN - FX BORGMESTERENS FORORD... 3 1. FORORD... 4 3. VÆRDIGRUNDLAG... 5 Indsatser for Børn og Unge... 6 Målsætning...

Læs mere

DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer

DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer DEMOKRATISK UNDERSKUD Dansk politik mangler indvandrerstemmer Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Allan Christensen @journallan Onsdag den 3. februar 2016, 05:00 Del: Både i Folketinget, regionsrådene og

Læs mere

Flere indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse skal i arbejde

Flere indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse skal i arbejde Mål 1: Arbejde Flere indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse skal i arbejde I 2012 var der et gab på 27 procentpoint i beskæftigelse for de 25-64-årige indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig

Læs mere

Effektmåling af informationskampagner. Kasper Møller Hansen. cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/ kmh@ifs.ku.dk www.kaspermhansen.eu

Effektmåling af informationskampagner. Kasper Møller Hansen. cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/ kmh@ifs.ku.dk www.kaspermhansen.eu Effektmåling af informationskampagner Kasper Møller Hansen cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/ kmh@ifs.ku.dk www.kaspermhansen.eu Overblik Hvem stemmer og hvem stemmer ikke? Motivation, valgdeltagelseshistorik

Læs mere

Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget

Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget Initiativer til fremme af valgdeltagelsen ved kommunalvalget 2013 Valgdeltagelsen ved kommunalvalget i 2009 var den laveste i 35 år. Vi kan endnu ikke sige, at det lokale demokrati er i krise, men der

Læs mere

Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber

Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber Til de gymnasiale institutioner Undervisningsministeriet indbyder til konference om Fleksibel tilrettelæggelse og studiefællesskaber Slutkonference for ministeriets rammeforsøg 2012-15 Som led i Udviklingsplanen

Læs mere

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du Side 1 af 5 Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2017 Fem ting kommunerne lærte af KV13 Kommunerne udvekslede ideer og erfaringer om, hvordan den lokale valgdeltagelse kan øges, da konsulenter, kommunikationsmedarbejdere

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A)

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A) Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 7. marts 2017 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Fraværende: Formand:

Læs mere

Indstilling. Valg til Integrationsrådet 2010. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 13. november 2009.

Indstilling. Valg til Integrationsrådet 2010. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 13. november 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 13. november 2009 1. Resume Ifølge retningslinier i Integrationsloven kan kommunerne vælge at oprette et Integrationsråd. Århus Kommune

Læs mere

KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde

KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde Kommunalbestyrelses- og regionsrådsvalg, tirsdag den 19. november 2013 Vejledning til valgbordet November 2013 Side 1 af 12 Billedets opbygning Valgsted & valgart Status

Læs mere

Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER. Målsætning for VelfærdsallianceDK. Velfærdsalliance.dk. Velfærdsalliance.dk

Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER. Målsætning for VelfærdsallianceDK. Velfærdsalliance.dk. Velfærdsalliance.dk Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER Målsætning for VelfærdsallianceDK Målsætning for VelfærdsallianceDK Ja til Tryghed NEJ TIL MILLIARDNEDSKÆRINGER Hovedformålet er en afvisning af omprioriteringsbidraget

Læs mere

4. periode: Den intensive udadvendte periode du, dine medhjælpere og hiver personlige stemmer hjem

4. periode: Den intensive udadvendte periode du, dine medhjælpere og hiver personlige stemmer hjem Tænk baglæns! Valgkampen føres forlæns, men forstås baglæns - start derfor med at tænke den baglæns og dermed forstår du, hvordan du maksimerer dine personlige stemmer frem til valgdagen 4. periode: Den

Læs mere

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Internationaliseringsudvalget Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Horsens d. 18. august 2014 NOTAT Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Horsens er en international studieby

Læs mere

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Pixi-udgave af rapport Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Capacent Epinion Indhold 1. Et efterskoleophold 1 1.1 Flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse 1 1.2 Data og undersøgelsesmetode

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 Den 24. august 2011 1216 København K D.nr. 1424-001

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 Den 24. august 2011 1216 København K D.nr. 1424-001 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 Den 24. august 2011 1216 København K D.nr. 1424-001 Sagsbeh. Hans Andersen Vedr.: Brev til Indenrigsministeriet om forslag til billeder og logos på

Læs mere

Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015

Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015 03. juni 2015 Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015 Vejledning for valgstyrere og tilforordnede Kirsten Deichmann/Jette Pedersen kirsten.deichmann@silkeborg.dk/ jep@silkeborg.dk Sagsnr. EMN-2014-06619

Læs mere

Håndbog til. Folkeafstemning. om retsforbeholdene

Håndbog til. Folkeafstemning. om retsforbeholdene Håndbog til Folkeafstemning om retsforbeholdene 2015 Dette uddrag af valgets håndbog sendes til valgstyrere, tilforordnede vælgere og frivillige forud for valgdagen. Aktuelle eksemplarer af håndbogen ligger

Læs mere

Idékatalog. Europa-Parlamentsvalget 2014

Idékatalog. Europa-Parlamentsvalget 2014 Idékatalog Europa-Parlamentsvalget 2014 Baggrund og inspiration til initiativer, som kan styrke unges valgdeltagelse ved Europa-Parlamentsvalget den 25. maj 2014. Indhold Baggrund... 2 Unge og valgdeltagelsen

Læs mere

Visionen for strategien er, at den skal:

Visionen for strategien er, at den skal: Indledning Mange flygtninge og indvandrere, som kommer til eller vokser op i Holbæk Kommune, klarer sig godt i folkeskole, sprogskole og på job. Nogle oplever dog sproglige, kulturelle og/eller vidensmæssige

Læs mere

Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse

Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse NYHEDSBREVET DANSKE REGIONER UDKOMMER HVER 14. DAG NR 12 21. AUGUST 2013 REGIONSVALG 2013 Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse Der skal gøres en ekstraordinær indsats for at få borgerne til stemmeurnerne

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Handicapkonferencen - Unge

Handicapkonferencen - Unge Handicapkonferencen - Unge 14. September 2009 Beskæftigelsesregion Syddanmark Regeringen forebygger ungdomsledighed Alle unge skal have mulighed for et liv med uddannelse og job Regeringens 95% mål. 95%

Læs mere

GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00

GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00 GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00 Del: Danmarks største kommuner håber på bedre integration, når flygtninge

Læs mere

80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset!

80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset! 80 min omkring adfærdsændringer - og en invitation til et nyt mindset! Hvorfor står jeg her idag? Learning - design af værdifuld kundeadfærd Løsninger der fremmer ønsket adfærd uden brug af pisk, gulerod

Læs mere

Unge og demokratiet. DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019

Unge og demokratiet. DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019 Unge og demokratiet DUF om Europa-Parlamentsvalget 2019 DUF Dansk Ungdoms Fællesråd Paraplyorganisation for 75 landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer Spejdere, ungdomspolitikere, rollespillere,

Læs mere

MÅLGRUPPE 7.-9. klasse. FORBEREDELSE Arbejdsarkene printes.

MÅLGRUPPE 7.-9. klasse. FORBEREDELSE Arbejdsarkene printes. Side 1 af 3 3.1 TANKER OM TRIVSEL Gruppearbejde MÅL At eleverne har viden om faktorer, der kan påvirke unges trivsel. At eleverne har kendskab til aktører, der arbejder med at fremme unges trivsel. MÅLGRUPPE

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER Uddannelsesmønstrene for unge i Danmark har de seneste år ændret sig markant, så stadigt

Læs mere

Omdrejningspunktet for kampagnen er, at EUD og EUX kommer med i mors og fars samtaler med de unge, der skal til at træffe et uddannelsesvalg

Omdrejningspunktet for kampagnen er, at EUD og EUX kommer med i mors og fars samtaler med de unge, der skal til at træffe et uddannelsesvalg Forældre kampagne Omdrejningspunktet for kampagnen er, at EUD og EUX kommer med i mors og fars samtaler med de unge, der skal til at træffe et uddannelsesvalg Danmark har brug for dygtige faglærte. Mennesker,

Læs mere

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Konklusion: Det er generelt lykkedes projektbibliotekerne at få nye brugere på bibliotekerne, så alle har haft udbytte af at deltage

Læs mere

Udfordringer og perspektiver i arbejdet med to-sprogede elever - en skoleleders refleksioner

Udfordringer og perspektiver i arbejdet med to-sprogede elever - en skoleleders refleksioner 1 Skolelederen René Arnold Knudsen Skoleledelse i 15 år Skoleledelse under forandring Uddannelse Engagement (DRK, DFH, EVA ) 2 Herningvej Skole - fakta Elev og forældre: socio-økonomiske forhold Organisering

Læs mere

BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE.

BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE. CHARLOTTE RINGSMOSE, FORSKER, FOREDRAGSHOLDER OG MEDLEM AF RÅDET FOR BØRNS LÆRING: BØRNS TRIVSEL, LÆRING OG UDVIKLING - BETYDNINGEN AF KVALITETEN I DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I DAGTILBUDDENE. GREVE KOMMUNES

Læs mere

Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015

Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015 Til skolelederen og lærerne i 7. 10. klasse August 2014 Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015 Børn og Unge-byrådet starter op igen med fornyet kraft Vi kan nu se tilbage på fem rigtig gode

Læs mere

Indstilling. Indsatser til fremme af valgdeltagelsen ved byrådsvalget samt fastsættelse af antallet af stillere. 1. Resume

Indstilling. Indsatser til fremme af valgdeltagelsen ved byrådsvalget samt fastsættelse af antallet af stillere. 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 15. maj 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Kultur og Borgerservice Borgerservice og Biblioteker Indsatser til fremme af valgdeltagelsen

Læs mere

Storbylandsby på tegnebrættet. 11 anbefalinger

Storbylandsby på tegnebrættet. 11 anbefalinger Storbylandsby på tegnebrættet 11 anbefalinger 1 11 Storbylandsbyen på Marienlystvangen i Aarhus er den første af sin slags i Danmark. Det er et boligområde, der bygger på tanker om inklusion, fællesskab

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til kommunal- og regionalvalget i Danmark tirsdag den 21. november 2017

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til kommunal- og regionalvalget i Danmark tirsdag den 21. november 2017 Til kommunerne på Færøerne (folkeregistrene) og de særligt bemyndigede stemmemodtagere 2 bilag Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-3153 Doknr. 477856 Dato 22-08-2017

Læs mere

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker.

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. Bilag 8 Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. 1. Aarhus fremlægger output fra rum 1 med udgangspunkt

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Somaliere er dyre - polakker er billigere

Somaliere er dyre - polakker er billigere 25. marts 2014 ARTIKEL Af David Elmer Somaliere er dyre - polakker er billigere En somalier eller iraker i Danmark modtager i gennemsnit næsten tre gange så meget i sociale ydelser som en polak og over

Læs mere