Referat Handicaprådet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Handicaprådet"

Transkript

1 Referat Handicaprådet : Mandag den 20. april 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 11:00 Mødested: SPUC på Vinkeldanmsvej Bemærkninger: Inge Juul Knudsen deltog som suppleant for Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard (O) Haldis Glerfoss (Ø) Duygu Ngotho (A) Søren Aarup Karsten Grubert Karl Vilhelm Nielsen Jacob Svendsen Kirsten Fazio Lene Fritzbøger Andersen Hanne Olsson-Dragø Niels Fiil Hildebrandt Deltagere: Fraværende: Philip Læborg Ib Kirkegaard Haldis Glerfoss Søren Aarup Karsten Grubert Sagsoversigt 01. Godkendelse af dagsorden Valg af næstformand Ansøgning om midler fra Tilgængelighedspuljen - anmodning om anbefaling Om mærkeordningen God Adgang Orientering om støtte efter folkeoplysningsloven Opfølgning på budgetanalyse på budgetområde 517 Udsatte Børn Adgang til dispensation til nedlæggelse af affaldsskakte Opfølgning på debatmødet den 26. marts Mobilitetsplan orientering Sundhedsfaglige tilsyn 2014 på Helsingør Kommunes døgntilbud og det sundhedsfaglige tilsyn fremadrettet Magtanvendelser orientering...23

2 12. Orientering om sager til kommende behandling i Handicaprådet Meddelelser/eventuelt...27 Bilagsliste...28

3 3 01. Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Handicaprådet Indstilling Formanden indstiller: At dagsordenen godkendes. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Dagsordenen godkendt. Sag nr. 6 udgår. Handicaprådet ønsker at fremsende et dokument med bemærkninger til Børne- og Uddannelsesudvalget vedrørende jfr. sag nr. 6 på dagsordenen, som udgår.

4 4 02. Valg af næstformand Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/23724 Handicaprådet Indledning/Baggrund Ved det konstituerende møde den 4. februar 2014 blev Rolf Monberg valgt som næstformand for Handicaprådet. Rolf Monberg er udtrådt som medlem af Handicaprådet, hvorfor Handicaprådet skal vælge en ny næstformand. Retsgrundlag Retssikkerhedslovens 37a Forretningsordenens 5 Sagsfremstilling Det fremgår af gældende forretningsordens 5, stk. 2, at såfremt formanden er valgt blandt de af kommunalbestyrelsen indstillede, skal næstformanden vælges blandt de af DH indstillede. Formanden er valgt blandt de af kommunalbestyrelsen indstillede. Handicaprådet skal derfor blandt sine medlemmer, udpeget af DH, vælge en næstformand. Indstilling Center for Erhverv Politik og Organisation indstiller: AtHandicaprådet vælger en formand blandt de medlemmer, der er indstillet af DH. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Et enigt Handicapråd har vagt Hanne Olsson-Dragø som næstformand.

5 5 03. Ansøgning om midler fra Tilgængelighedspuljen - anmodning om anbefaling Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/6315 Handicaprådet SPUC anmoder om anbefaling fra Handicaprådet Bilag til handicaprådsmøde - Tegning Centerbygning Vinkeldamsvej 10-11, 3000 Helsingør.pdf Bilag til handicaprådsmøde - SPUC automatik på handicap dør.pdf Bilag til handicaprådsmøde - Energistyrelsen automatisk døråbning ansoegningsskema_2015.docx Bilag til handicaprådsmøde - Aut løs åbne på admin dør.pdf Indledning/Baggrund Partierne bag satspuljeaftalen på det sociale område har afsat 32 mio. kr. til en tilgængelighedspulje, der over de næste 4 år vil forbedre handicappede borgeres adgang til eksisterende offentlige bygninger. Puljen dækker bygninger med en borgerrettet servicefunktion, herunder rådhuse, skoler, børnehaver, jobcentre og kulturinstitutioner. Med aftalen videreføres tilgængelighedsindsatsen fra Tilgængelighedspuljen Sagsfremstilling SPUC på Vinkeldamsvej har anmodet Handicaprådet om en anbefaling i forbindelse med en ansøgning om midler fra Tilgængelighedspuljen. Der ansøges om midler til en automatisk døråbner i centerbygningen. Forbedringen af tilgængeligheden består af en reel adgang for personer med hjælpemidler til selv at kunne komme ind og ud af centerbygningen, da det har vist sig at være meget vanskeligt i praksis med den nuværende adgangsvej. Det fremgår af henvendelsen fra SPUC, at der ved vurderingen af ansøgningen lægges vægt på, at Handicaprådet anbefaler projektet. Da det aktuelle møde i Handicaprådet afholdes på Vinkeldamsvej, er der mulighed for at besigtige forholdene, forud for vurderingen. Indstilling Formanden indstiller: AtHandicaprådet vurderer, om projektet kan anbefales. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Handicaprådet anbefaler de ansøgte forbedringer.

6 6 04. Om mærkeordningen God Adgang Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/19221 Handicaprådet Indledning/Baggrund Ved et møde i Handicaprådet den 16. januar 2012 deltog Ulla Krammer fra Foreningen Tilgængelighed for Alle og orienterede om mærkeordningen God Adgang. Handicaprådet besluttede på den baggrund at opfordre daværende Center for Ejendomme til at tage kontakt til foreningen, der tilbød en gratis prøveregistrering af én bygning. Det skulle være grundlag for en stillingtagen til om det kunne være interessant at arbejde videre med registrering af bygninger m.v. Det kan oplyses, at der så vidt vides ikke har været kontakt til foreningen siden opfordringen fra Handicaprådet. Den 4. september 2014 modtog Handicaprådet på ny en henvendelse fra Foreningen Tilgængelighed for Alle om mærkeordningen God Adgang. Relation til vision og tværgående politikker Handicappolitikken Sagsfremstilling Ved henvendelsen af 4. september 2014 gjorde foreningen, ved sekretariatsleder Ulla Kramer, på ny opmærksom på mærkeordningen God Adgang, og tilbød at deltage i et møde med Handicaprådet, hvor mærkeordningen kunne blive præsenteret. Mærkeordningen God Adgang er ifølge det fremsendte materiale to ting: - Et informationssystem til brugere, der har behov for informationer om adgangsforhold til bygninger i kommunen - Et værktøj, der kan gøre arbejdet med tilgængelighed lettere og mere synligt Der kan læses mere om mærkeordningen, herunder om foreningens samarbejde med andre kommuner, på På mødet vil en repræsentant fra foreningen Tilgængelighed for alle præsentere mærkeordningen. Indstilling Formanden indstiller: At Handicaprådet orienteres. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Ulla Kramer, sekretariatsleder i Foreningen God Adgang orienterede på mødet.

7 7 Handicaprådet anbefaler, at Helsingør Kommune etablerer samarbejde med foreningen. Opfordringen sendes til Center for Økonomi og Ejendomme, samt til formændene for fagudvalgene. Handicaprådet opfordrer til, at også kommunens samarbejdspartnere gøres opmærksom på muligheden for samarbejdet med foreningen. Handicaprådet henleder opmærksom på, at flere af de omkringliggende kommuner, herunder blandt andet Furesø, Hillerød, Hørsholm og Allerød Kommuner, har samarbejde med Foreningen God Adgang.

8 8 05. Orientering om støtte efter folkeoplysningsloven Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/2496 Handicaprådet Indledning/Baggrund Handicaprådet har på baggrund af oplysninger i lokalpressen fattet interesse for kommunens administration af støtte efter folkeoplysningsloven. Retsgrundlag Folkeoplysningsloven. Relation til vision og tværgående politikker Idræts- og fritidspolitikken. Sagsfremstilling På baggrund af en henvendelse til Center for Kultur, Idræt og Byudvikling omkring Handicaprådets interesse for spørgsmålet, har centeret tilbudt at give en orientering om tildeling af støtte efter folkeoplysningsloven. Områdeleder Jesper Lyngsøe orienterer på mødet. Indstilling Formanden indstiller: at orientering foretages Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Områdeleder fra Idræt, Fritid og Frivillighed, Center for Kultur, Idræt og Byudvikling, Jesper Lyngsøe Christensen orienterede på mødet.

9 9 06. Opfølgning på budgetanalyse på budgetområde 517 Udsatte Børn Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/5797 Børne- og Uddannelsesudvalget Indledning/Baggrund I 2013 blev der gennemført en budgetanalyse på område 517 Udsatte Børn. I budget 2015 blev det besluttet, at Center for Børn, Unge og Familier skulle arbejde videre med analysen, således at centret kommer ned på et beregnet udgiftsbehov svarende til landsplan. Beregnet udgiftsbehov er korrigeret for de særlige forhold, der er i den enkelte kommune. Helsingør Kommune har et højere beregnet udgiftsbehov end gennemsnitligt for landet. Denne sag er en første afrapportering. Retsgrundlag Servicelovens 52 og 84 Relation til vision og tværgående politikker Sagen har relation til Børn og Ungepolitikken: Deltagelse for alle og til visionens mål om tidlig indsats og livslang læring. Sagsfremstilling Med udgangspunkt i budgetanalysen har Center for Børn, Unge og Familier gennemgået området for mulige effektiviseringer, besparelser og nedsættelser af serviceniveau. Der skal gøres opmærksom på, at serviceniveau indenfor Servicelovens område er en ønsket situation. Der skal træffes konkret beslutning på baggrund af individuelle behov. Det vil dog betyde, at der skal være særlige forhold, som gør sig gældende, hvis man skal opnå ydelser over et besluttet serviceniveau. Et eksempel er, at Center for Børn, Unge og Familier i dag har et maks. på 60 aflastningsdøgn for børn med vidtgående handicap. Der findes børn, der får mere end 60 døgn, fordi børnene eller deres familier er helt særligt udfordrede. Regnskab 2014 endte med et mindreforbrug på 2,8 mio. kr. Af disse er kr. afsat til kommunens inklusionskonsulent i De resterende ca. 2,1 mio. kr. er tilbageført til kommunekassen. De kr. af disse er ikke-rammestyrede. I analysearbejdet har centret indtil nu gennemgået 3 områder: anbringelser, vederlagsfastsættelse og aflastningsdøgn; og har fundet frem til følgende mulige budgetreduktioner i 2015 og 2016: 1.0 Anbringelser Budgetreduktion Ultimo 2015 Budgetreduktion Ultimo 2016 Budgetreduktion I alt fremadrettet

10 Flere børn anbringes i netværkspleje som alternativ til familiepleje. (13 børn ultimo 2014) 1.2 Flere børn anbringes i plejefamilie som alternativ til opholdssted. 2.0 Ny procedure, reducering af vederlag til nye familier (maks. 6 x vederlag.) Genforhandling af visse kontrakter Unge over 18 år maks. 2 x vederlag 3.0 Aflastningsdøgn 3.0 Aflastningsdøgn for børn med handicap reduceres fra maks. 60 til maks. 40 døgn i såvel plejefamilier, som på opholdssteder eller institutioner* Budgetreduktion i alt +1 barn i netværkspleje til 14 børn ultimo kr. + 1 barn i familiepleje i stedet for opholdssted ultimo kr. 2.0 Vederlagsfastsættelse Budgetreduktion Ultimo kr kr kr. Effektivisering Budgetreduktion Ultimo børn i netværkspleje til 16 børn ultimo kr kr. + 3 børn i familiepleje i stedet for opholdssted ultimo kr kr. Budgetreduktion Ultimo 2016 Budgetreduktion I alt fremadrettet Effektivisering Effektivisering Budgetreduktion Ultimo kr kr. (45 døgn ) Budgetreduktion I alt fremadrettet kr. Besparelse/ Serviceforringelse *De børn, der i dag får mere end 60 døgn, vil fortsat få efter individuelt skøn. Center for Børn, Unge og Familier har endvidere gennemgået de 20 dyreste sager og de 20 sager, som har været længst tid i systemet. Derved er fundet en del områder, som centret

11 11 skal arbejde videre med i forhold til sagsbehandling og opfølgning. Centret ved først hvert år i juni, om landsgennemsnittet er steget eller faldet. Det beløb vi skal ramme skifter derfor. Når landsgennemsnittet for 2014 er kendt, kan Helsingør Kommunes beregnede udgiftsbehov beregnes, og derefter kan besparelsesbehovet reguleres. Økonomi/Personaleforhold Økonomisk overblik budgetområde 517 Udsatte Børn og Unge Myndighedsområde Udsatte Børn og Unge, nettodriftsudgifter I kr. Korrigeret budget 2013 Forbrug 2013 Mer-/ mindreforbrug Rammestyret område Ikke rammestyret område I alt I kr. Korrigeret budget 2014 Forbrug 2014 Mer-/ mindreforbrug Rammestyret område Ikke rammestyret område I alt Merforbrug angives -, mindreforbrug angives + I 2013 var der et samlet merforbrug på kr. på området fordelt med et merforbrug på kr. på det rammestyrede område og et merforbrug på kr. på det ikke rammestyrede område. Ved regnskab 2014 var der et mindreforbrug på kr. samlet set, heraf blev de kr. tilbageført til kommunekassen. Oversigt over benchmark-tal for Helsingør Kommune og sammenligningskommuner: Regnskab 2013 kr. pr årig Døgnpleje Helsingør Sammenligningskommuner Region Hovedstaden Hele landet Forebyggende foranstaltninger Døgninstitutioner for børn og unge Sikrede institutioner I alt kr årig

12 12 I budgetanalysen Udsatte Børn og Unge lå udgiftsniveauet på kr. pr årig for regnskab I regnskab 2013 ligger Helsingør Kommunes udgiftsniveau på kr. Der ses således et fald på 434 kr. I 2012 var landsgennemsnittet på kr. pr årig, i 2013 er tallet faldet til kr., altså et fald på kr. Kommunikation/Høring Sagen er sendt til høring i Handicaprådet. Den vil blive genoptaget, når der foreligger svar. Indstilling Center for Børn, Unge og Familier indstiller, at sagen drøftes og genoptages efter høring i Handicaprådet. Beslutninger Børne- og Uddannelsesudvalget den Sagen drøftet, og forslagene sendes ikke høring. Center for Børn, Unge og Familier arbejder videre med budgetanalysen. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Sagen udgår.

13 Adgang til dispensation til nedlæggelse af affaldsskakte Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/7563 Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget Vejledning om lukning af affaldsskakter Indledning/Baggrund Boliggården har søgt om dispensation fra kravet om affaldsskakte i en ejendom, hvor der ikke er elevator. Boliggården har i 2011 søgt om en tilsvarende dispensation for afdeling 105 Nøjsomheden, hvor Ejendoms- og Miljøudvalget den 22. november 2011 meddelte dispensation, med vilkår om 1. at renovationsanlægget skal fremme kildesortering af affald 2. at beboerne sikres adgang til renovationsanlægget via elevator og niveaufri adgang og 3. at beboere/beboerforeninger ikke har væsentlige nye oplysninger til projektet i forbindelse med en høring Da der er forskel mellem den principielle beslutning fra 2011 og den nuværende ansøgning, har Center for Teknik-, Miljø- og Klima behov for Handicaprådets principielle holdning til nedlæggelse af affaldsskakte i ejendomme hvor der ikke er elevator. Retsgrundlag Bygningsreglement 2010 kapitel 8.7 stk. 6 som angiver, at der i ejendomme over 3 etager skal indrettes affaldsskakt. Relation til vision og tværgående politikker Helsingør Kommunes handicappolitik Helsingør Kommunes ældrepolitik Sagsfremstilling Til bortskaffelse af affald er det et krav i Bygningsreglementet, at der ved/i beboelsesbygninger med 3 etager over terræn og derover, skal indrettes affaldsskakt i hver opgang. Boliggården søger om tilladelse til at etablere nye, centralt placerede og nedgravede affaldscontainere til dagrenovation samt lovliggørende dispensation fra kravet om affaldsskakte. Der er ikke elevator i ejendommen, hvorfor beboerne ikke vil have adgang til deponeringsstanderne via elevatorerne i bygningerne og ved niveaufri adgang. Centeret har spurgt ansøger om antallet af tilsvarende ejendomme de administrerer. Boliggården har oplyst, at der ikke er affaldsskakte til nogen af de ca lejemål de administrerer. Forsyning Helsingør oplyser endvidere, at de ikke har et overblik over antallet af ejendomme, som har fungerende affaldsskakte.

14 14 Centerets vurdering Bag bygningsreglementets krav om affaldsskakter ligger brugshensyn, dvs. hensyn til almindelig komfort, herunder specielt, hvorledes hensynet til ældre og handicappede varetages. Det er centerets opfattelse, at der på det foreliggende grundlag ikke vil blive taget de fornødne hensyn til ældre og handicappede ved en nedlæggelse af affaldsskaktene, som ligger bag byggelovgivningen, idet der ikke er elevator i ejendommene. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Teknik, Miljø og Klima indstiller, at Handicaprådet kommer med en udtalelse Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Handicaprådet er enige i vurderingen fra Center for Teknik, Miljø og Klima omkring de manglende hensyn til ældre og handicappede ved nedlæggelse af affaldsskakter. Handicaprådet finder på den baggrund, at der som udgangspunkt ikke bør gives dispensation til nedlæggelse af affaldsskakter. Handicaprådet anbefaler, at der sikres en tilstrækkelig anden form for kompensation, i de tilfælde, hvor der er givet dispensation.

15 Opfølgning på debatmødet den 26. marts 2015 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/7178 Handicaprådet Sagsfremstilling Debatmødet med deltagelse af medlemmer af Byrådet, Handicaprådet og af DH s bestyrelser blev afviklet den 26. marts Der foreligger i skrivende stund ikke skriftligt materiale fra mødet, da det fortsat er under udarbejdelse. Handicaprådets behandling af sagen på indeværende møde, består af en uformel evaluering med diverse tilbagemeldinger, samt stillingetagen til det videre arbejde. Indstilling Formanden indstiller: At afviklingen af debatmødet evalueres og At der tages stilling til det videre forløb. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Afviklingen af debatmødet evalueret. Det blev konstateret, at der var en god stemning og en god dynamik i grupperne. Der blev peget på, at det kunne være hensigtsmæssigt, at der til et kommende debatmøde, var mere fokus og styring fra Handicaprådets side i forhold til hvilke emner, der ønskes drøftet. Handicaprådet var enige om, at sende en særlig tak til paneldeltagere samt, deltagere fra direktion og koncernledelse. Lene, Michael og Birgitte arbejder videre med materialet fra aftenen med henblik på det videre arbejde. Det er planen, at der arbejdes hen imod mindst 2 arrangementer af den art i hver periode.

16 Mobilitetsplan orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/11595 Handicaprådet Mobilitetsplan _FINAL.pdf 1 Bilag_Opsamlingsnotat_Workshop om mobilitetsinitiativer.pdf 2 Bilag_Opsamlingsnotat_Dialog om mobilitetsinitiativer_inkl deltagerliste.pdf Indledning/Baggrund Mobilitetsplanen er en tværfaglig plan, som vedrører alle borgere samt erhverv i kommunen og tager udgangspunkt i Vision 2020 og dele af alle kommunens politikker. Mobilitet handler om at skabe gode muligheder for at bevæge sig enkelt og fleksibelt og om at gøre turen fra A til B til en god oplevelse. Mobilitetsplanlægning handler om at præge adfærd og valg af transportformermed fokus på at skabe gode muligheder for at leve det gode liv i Helsingør Kommune. Byrådet vedtog den 26. august 2013 at udarbejde en mobilitetsplan. Målet var at understøtte Vision 2020 med en tværfaglig plan, som sigter mod at skabe bedre mobilitet i Helsingør Kommune. Derfor er planen udarbejdet i et tæt samarbejde med Center for Kultur, Idræt og Byudvikling, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Teknik Miljø og Klima. n planen blev igangsat er Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget, Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget og Kultur- og Turismeudvalget blevet orienteret om processen to gange. De tre centre fremlægger nu Mobilitetsplan til godkendelse i ovennævnte udvalg og til orientering i Børne- og Uddannelsesudvalget og Handicaprådet i april Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Mobilitetsplanen tager udgangspunkt i kommunens Vision 2020 og dele af alle kommunens politikker. I planen bliver særligt relevante politikker fremhævet. Sagsfremstilling Mobilitetsplanen består af to dele: Del 1 Første del af mobilitetsplanen beskriver, hvordan mobilitetsarbejdet kan bidrage til et godt hverdagsliv, et levende og attraktivt kulturliv, mere sundhed og et bedre klima. Under hver af disse fire overskrifter bliver forskellige udfordringer gennemgået, understøttet af illustrationer og relevante data. Der bliver også peget på de områder, hvor mobilitetsplanlægningen kan sætte ind for at løse nogle af disse udfordringer, og særligt relevante politikker og målsætninger bliver fremhævet. Del 2 Anden del af mobilitetsplanen præsenterer 17 konkrete forslag til mobilitetsinitiativer. Med mobilitetsinitiativer menes der projekter af større eller mindre omfang, som har fokus på at forbedre mobiliteten indenfor et særligt område eller en særlig målgruppe. Enkelte initiativer er allerede politisk vedtaget. For alle initiativerne gælder det, at de bør udføres i et tværfagligt samarbejde, som skal etableres.

17 17 Derfor er initiativerne også et resultat af to workshops med interne interessenter fra kommunens centre samt byråd og eksterne interessenter med forskellige faglige perspektiver. Blandt deltagerne var: Region Hovedstaden, Cyklistforbundet, Konventum konferencecenter, VisitNordsjælland, Movia, Helsingør og Espergærde Gymnasier. På den første workshop bidrog deltagerne med idéer til mobilitetsinitiativer. Det er på baggrund af disse idéer, at de 17 initiativer er blevet udarbejdet. På den anden workshop bidrog deltagerne med at kvalificere de 17 mobilitetsinitiativer i form af en dialog om samarbejdsmuligheder og udførelse. Til begge workshops udviste deltagerne et stort engagement og deres bidrag er opsamlet i et bilag for hver workshop. Disse bilag er nødvendige dokumenter for det videre arbejde, hvis initiativerne skal implementeres. Mobilitetsplan samt opsamling for hver workshop er vedlagt som bilag. Økonomi/Personaleforhold Mobilitetsplan fremlægger, som beskrevet i sagsfremstillingen, et katalog af forslag til mobilitetsinitiativer. Hvert initiativ indebærer et anslået ressourceforbrug og budget. På den seneste mobilitetsworkshop blev mulighederne for det fremtidige, tværfaglige samarbejde om mobilitet drøftet med deltagerne. Dette handlede både om mulighederne for et eventuelt mobilitetsnetværk og forskellige modeller for finansiering og prioritering af initiativerne. Efter en godkendelse af Mobilitetsplan vil de forskellige modeller for det videre samarbejde om mobilitet og modeller for finansiering og prioritering af initiativerne efterfølgende blive fremlagt for fagudvalg og Byråd. Kommunikation/Høring Når der ligger en beslutning om Mobilitetsplan og en beslutning om et fremtidigt mobilitetssamarbejde, bør dette kommunikeres ud til de inviterede interessenter ved de to workshops samt lokale og regionale medier. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling, Center for Sundhed og Omsorg og Center for Teknik, Miljø og Klima indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Børne- og Uddannelsesudvalget den Sagen udsat til næste møde. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Orientering foretaget. Handicaprådet bemærker, at der synes at være meget lidt målrettet ældre og handicappede i den foreliggende mobilitetsplan. Handicaprådet bemærker videre, at der i planen mangler konkrete tiltag omkring sammenhæng i den offentlige transport, særligt inden for kommunens grænser. Der arbejdes videre med henblik på en kommende drøftelse i Handicaprådet.

18 18 Handicaprådet peger på, at der kan opnås såvel større selvhjulpenhed, som besparelser til handicapbefordring, hvis der iværksættes tidlig og målrettet indsats for personer med psykisk udviklingshæmning. Handicaprådet står til rådighed med input og rådgivning.

19 Sundhedsfaglige tilsyn 2014 på Helsingør Kommunes døgntilbud og det sundhedsfaglige tilsyn fremadrettet Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/19819 Socialudvalget Sundhedsfaglie tilsyn Årsrapport Helsingør Kommune.pdf Indledning/Baggrund På baggrund af Socialudvalgets beslutning i 2009 har 8 døgntilbud i Helsingør Kommune i 2014 modtaget tilsyn fra Embedslægeinstitutionen under Socialstyrelsen. Årsrapporten for 2014 foreligger nu. Retsgrundlag Der er ikke krav i lovgivningen om at gennemføre sundhedsfaglige tilsyn på de sociale botilbud, men reglerne om de sundhedsfaglige tilsyn findes i: Sundhedsloven 219 stk. 1 og 2, Lovbekendtgørelse nr. 913 af 13. juli Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling De sociale tilbud i Helsingør Kommune har siden 2010 modtaget sundhedsfaglige tilsyn, da man politisk har valgt at fokusere på kvaliteten af betingelserne for borgernes ophold på tilbuddene. De sundhedsfaglige tilsyn beskæftiger sig med: De sundhedsadministrative forhold, dvs. om der er instrukser for alle de områder, hvor Sundhedsstyrelsen stiller krav om, at der skal være det, samt om de er i overensstemmelse med retningslinjer og vejledninger. En instruks giver eksempelvis anvisning på, hvordan sundhedspersoner efterlever autorisationslovenes bestemmelser om at udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Sundhedsfaglige forhold, dvs. om alle de sygeplejefaglige problemområder er beskrevet i de enkelte beboeres sygeplejefaglige dokumentation, sker medicinhåndteringen korrekt, overholdes patientrettighederne ved, at der er indhentet informeret samtykke til behandling og videregivelse af helbredsoplysninger. Sundhedsrelaterede forhold, dvs. er hygiejnen i orden ved, at personalet følger anbefalinger om ikke at bære ure og smykker på hænder og underarme, er der mulighed for at afspritte hænderne, er der engangshåndklæder og engangshandsker til rådighed? Har alle beboere fået vurderet deres ernæringsbehov? Har alle beboere fået vurderet deres behov for aktivitet og mobilitet? De sundhedsfaglige tilsyn gennemføres efter aftale med Center for Særlig Social Indsats og alle som anmeldte tilsyn, da Center for Særlig Social Indsats vurderer, at læringsværdien er større for tilbuddene ved anmeldte frem for uanmeldte tilsynsbesøg. n de første sundhedsfaglige tilsynsbesøg er det gået støt og roligt fremad, og året 2014 er ingen undtagelse. Dog er et enkelt tilbud kommet i næstsidste karaktergruppe. Som følge heraf blev der meget hurtigt udformet en handleplan, som blev godkendt af Sundhedsstyrelsen, og tilbuddet arbejdet seriøst med at opfylde denne.

20 20 Tre tilbud har fået første karakter og tre andre tilbud har fået anden karakter; Center for Særlig Social Indsats finder udviklingen meget tilfredsstillende. Karakter Tilsynet har ikke fundet anledning til bemærkninger Tilsynet har fundet fejl og mangler som kun samlet indebærer meget ringe for patientsikkerheden Tilsynet har fundet fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden, men ikke alvorlige fejl og mangler Tilsynet har fundet alvorlige fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden Tilsynet har fundet alvorlige fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden, og som har givet anledning til alvorlig kritik Flere af tilbuddene benytter Hjemmeplejen til at udføre dele af det sundhedsfaglige arbejde, og ved tilsynet blev Hjemmeplejens arbejde også tjekket. Der er blevet peget på forskellige problemstillinger, som har medført møder mellem Hjemmeplejen og Center for Særlig Social Indsats med henblik på at finde mulige løsninger. Nogle af problemstillingerne skal finde deres løsning digitalt, mens andre skal løses i fællesskab. Følgende Botilbud har fået sundhedsfagligt tilsyn: Boligerne Valhalla, Boligerne Anna Anchers Vej, Boligerne Vinkeldams Vej, Ældrefællesskabet Vinkeldams Vej, Boligerne Kronborghus, Kronborgsund, Boligfællesskabet Petersborg og Botilbuddet Lindevang. Sundhedsstyrelsen har den 17. december 2014 opsagt kontrakten om at føre de sundhedsfaglige tilsyn i Helsingør Kommune med virkning fra 1. juli 2015, da Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en moderniseringsplan for Styrelsens samlede tilsynsvirksomhed. Planen lægger op til en ny tilsynsstrategi med større fokus på Sundhedsstyrelsens kerneydelser på tilsynsområdet, hvorfor Styrelsen opsiger kontrakter, der omfatter tilsyn på bosteder for psykisk syge eller personer med vidtgående fysiske og psykiske handicaps. - Det er aftalt med Sundhedsstyrelsen, at årets tilsyn gennemføres inden den 30. juni Det er Center for Særlig Social Indsats vurdering, at såvel lederne som medarbejderne værdsætter tilsynets uvildige og skærpede fokus på borgerne, hvilket medvirker til at øge sikkerheden for borgere, der er visiterede til et botilbud. På den baggrund ovenstående anbefaler Center for Særlig Social Indsats, at Helsingør Kommune fortsat skal rekvirere sundhedsfaglige tilsyn. Center for Særlig Social Indsats undersøger i øjeblikket, hvilke andre mulige aktører der er. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ingen afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen forelægges til orientering i: Handicaprådet den 20. april 2015 Udsatterådet. Årets møder er på nuværende tidspunkt ikke planlagt Indstilling Center for Særlig Social Indsats indstiller,

21 21 at Helsingør Kommunes botilbud fortsat skal modtage sundhedsfaglige tilsyn, og at Center for Særlig Social Indsats derfor skal finde en ny aktør til at gennemføre dem. Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Jens Bertram, Gitte Kondrup Henrik Møller (A) var mødt som stedfortræder for Gitte Kondrup (A). Indstillingen godkendt. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Orientering foretaget.

22 Magtanvendelser orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/1146 Socialudvalget Magtanvendelse Magtanv. Ældre 2014.doc Opgørelse det specialiserede socialområde Indledning/Baggrund Anvendelse af enhver form for magt og indgreb i selvbestemmelsesretten skal registreres og indberettes til kommunalbestyrelsen. Det gælder såvel lovlig magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser, som øvrig magtanvendelse, herunder handlinger, der kan anses for at være nødværge eller nødret. Udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed følges tæt af kommunen selv i forbindelse med såvel det personrettede tilsyn, som driftsherresansvaret, og af socialtilsynet i forbindelse med det driftsmæssige tilsyn. Fra 1. januar 2014 overgik det driftsmæssige tilsyn til socialtilsynet, der som led i deres opgavevaretagelse også får indberetninger om magtanvendelse. Indberetninger om magtanvendelse tilgår forstsat kommunen for de borgere, som kommunen er opholdskommune for og, og for handlinger foretaget på tilbud, hvor kommunen er driftsherre. Det er kommunalbestyrelsens ansvar at følge udviklingen i magt og andre indgreb i den personlige frihed over for de borgere som kommunalbestyrelsen er ansvarlige for, jfr. retssikkerhedslovens 9 og 9b. Formålet er at kunne vurdere behovet for opfølgning. En beretning forelægges årligt kommunalbestyrelsen. Opgørelserne vedrørende indberetninger om magtanvendelser, foretaget i 2014 er delt i to: 1. Ældreområdet 2. Det specialiserede socialområde Vibeke Schønwandt, demenskonsulent, Birthe Bringsjord, pædagogisk konsulent, samt Birgitte Krohn Madsen, jurist, deltager under orienteringen i Socialudvalget. Retsgrundlag Servicelovens kapitel 24 om magtanvendelse. Bekendtgørelse nr. 392 af 23. april 2014 om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne samt om særlige sikkerhedsforanstaltninger for voksne og modtagepligt i boformer efter serviceloven. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling 1. Generelt Som udgangspunkt må der ikke ske indgreb i den personlige frihed, - enhver har ret til at bestemme over sig selv.

23 23 Begrænsninger i denne ret kan alene ske, når der ved lov er skabt adgang til det. Når der er skabt en sådan mulighed, vil der være knyttet skrappe betingelser til det, herunder typisk om registrering og indberetning. Indgreb i den personlige frihed kan ikke ske med hjemmel i omsorgspligten. Det altovervejende udgangspunkt er, at et menneske skal give samtykke til pleje og anden bistand. Et gyldigt samtykke forudsætter konkret habilitet hos giveren. Der er dog en enkelt opblødning, idet det er muligt at anvende gps eller alarmsystemer over for borgere, der ikke er i stand til at give et samtykke. Forudsætningen for anvendelsen er alene, at pågældende borger ikke modsætter sig anvendelsen. Der er således som ingen særlig adgang til at anvende magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for personer med nedsat psykisk funktionsevne. Det gælder uanset om, der er tale om demente, yngre mennesker med udviklingshæmning eller andre. Dog er der i forhold til denne gruppe mennesker med en betydeligt og varigt nedsat psykisk funktionsevne nogle lovbestemte muligheder for at foretage nogle nærmere beskrevne indgreb i selvbestemmelsesretten. I de fleste tilfælde vil anvendelse af disse muligheder kræve forudgående tilladelse. En tilladelse vil altid blive givet for en begrænset periode, i hvilken der skal arbejdes på at undgå magtanvendelse fremadrettet. Hver gang tilladelsen anvendes, skal der ske registrering, der samlet indberettes én gang månedligt. De fleste muligheder for anvendelse af magt, er målrettet demente personer, der på grund af deres demens udsætter sig selv eller andre for fare for personskade. Den eneste magtanvendelsesform, der primært anvendes på det specialiserede socialområde, er den akut nødvendige magtanvendelse i form af fastholdelse af en person eller at personen føres væk fra en situation. 2. Konkrete og aktuelle bemærkninger i forhold til ældreområdet I 2014 er der på ældreområdet indberettet følgende magtanvendelser (tal i parentes er fra 2013): Personlig alarm, pejlesystemer, særlige døråbnere, tilbageholdelse i boligen, samt beskyttelsesmidler: 1 (5) Akut fastholdelse mv.: 8 (13) Fastholdelse i hygiejnesituationer: 4 (9) Optagelse i særligt botilbud uden samtykke 6 (3) Der gennemføres løbende undervisning og opfølgning i forhold til indhold og administration af reglerne om magtanvendelse. 3. Konkrete og aktuelle bemærkninger i forhold til det specialiserede socialområde. I 2014 er der på det specialiserede socialområde indberettet følgende magtanvendelser, der alle er akut fastholdelse (tal i parentes er fra 2013): 29 episoder (20) heraf er det vurderet, at

24 24 19 (11) er med hjemmel 8 (9) er uden hjemmel 2 episoder ikke er beskrevet tilstrækkeligt til en vurdering af, om der var hjemmel eller ikke. 1 indberettet episode vurderes ikke at være en magtanvendelse Bemærk, at 1 episode indeholder to magtanvendelser, der er vurderet forskelligt, hvorfor en sammentælling af underopgørelser giver 30. Der er et betydeligt antal indberetninger fra ét enkelt tilbud, beliggende uden for Helsingør Kommune. Det skal i den anledning bemærkes, at der er tale om magtanvendelser, der fordeler sig ligeligt mellem 2 borgere. Den ene er siden flyttet til et andet tilbud. Den anden er flyttet til en anden afdeling, og der er ikke siden flytningen modtaget indberetninger. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen forelægges Ældrerådet og Handicaprådet til orientering. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg samt Center for Særlig Social Indsats indstiller, at orientering foretages. Beslutninger Socialudvalget den Ikke til stede: Jens Bertram, Gitte Kondrup Henrik Møller (A) var mødt som stedfortræder for Gitte Kondrup (A). Orientering foretaget. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Orientering foretaget.

25 Orientering om sager til kommende behandling i Handicaprådet Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/97 Handicaprådet Sagsfremstilling Følgende sager er noteret til kommende behandling i Handicaprådet: 1. Orientering om erfaringerne med Inklusion2016. Forventes forelagt tidligst medio Orientering om årsrapport fra Socialtilsynet, når den er modtaget. 3. Revision af Handicaprådets forretningsorden. 4. Overvejelser om afholdelse af temamøde om ældre og handicap. Forventes behandlet på mødet i november. 5. Orientering om evaluering af Hjerneskadesamrådets virke. Indstilling Formanden indstiller: At Handicaprådet orienteres om de noterede sager. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Orientering foretaget.

26 Meddelelser/eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/590 Handicaprådet Sagsfremstilling Opfølgning retten til at være forældre Opfølgning fra 23/2 2015, sag nr. 8 Beretning forelagt ØK og BY i marts. Beslutninger Handicaprådet den Ikke til stede: Philip Læborg, Ib Kirkegaard, Haldis Glerfoss, Søren Aarup, Karsten Grubert, Meddelelser m.v. givet.

27 27 Bilagsliste 3. Ansøgning om midler fra Tilgængelighedspuljen - anmodning om anbefaling 1. SPUC anmoder om anbefaling fra Handicaprådet (93468/15) 2. Bilag til handicaprådsmøde - Tegning Centerbygning Vinkeldamsvej 10-11, 3000 Helsingør.pdf (112508/15) 3. Bilag til handicaprådsmøde - SPUC automatik på handicap dør.pdf (112508/15) 4. Bilag til handicaprådsmøde - Energistyrelsen automatisk døråbning ansoegningsskema_2015.docx (112508/15) 5. Bilag til handicaprådsmøde - Aut løs åbne på admin dør.pdf (112508/15) 7. Adgang til dispensation til nedlæggelse af affaldsskakte 1. Vejledning om lukning af affaldsskakter (117801/14) 9. Mobilitetsplan orientering 1. Mobilitetsplan _FINAL.pdf (97049/15) 2. 1 Bilag_Opsamlingsnotat_Workshop om mobilitetsinitiativer.pdf (97041/15) 3. 2 Bilag_Opsamlingsnotat_Dialog om mobilitetsinitiativer_inkl deltagerliste.pdf (101851/15) 10. Sundhedsfaglige tilsyn 2014 på Helsingør Kommunes døgntilbud og det sundhedsfaglige tilsyn fremadrettet 1. Sundhedsfaglie tilsyn Årsrapport Helsingør Kommune.pdf (8371/15) 11. Magtanvendelser orientering 1. Magtanvendelse Magtanv. Ældre 2014.doc (41894/15) 2. Opgørelse det specialiserede socialområde (12827/15)

Dagsorden Handicaprådet

Dagsorden Handicaprådet Dagsorden Handicaprådet : Mandag den 08. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 15:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard (O) Haldis

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i. Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsens tilsyn med boenheder i 19. januar 2015 Sagsnr. 5-2910-5/1 Helsingør Kommune 2014 Tilsynene i Helsingør Kommune Sundhedsstyrelsen har gennemført i alt otte tilsynsbesøg på følgende botilbud

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet : Tirsdag den 20. oktober 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:30 Sluttidspunkt: Kl. 10:30 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Jeannette Voer deltog i mødet

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat Handicaprådet Mødedato: Mandag den 23. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 11:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard (O)

Læs mere

Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed

Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed Notat Sagsnr.: 2012/0004060 Dato: 16. marts 2012 Titel: Sagsbehandler: Årsrapport magtanvendelse 2011 - Forebyggelse og Sundhed Birte Carøe Leder af Sundhedsservice Efter lov om social service 136 skal

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde

Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Marts 2013 Bilag 1 Retningslinjer vedrørende magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på det sociale voksenområde Del I Frederikssund Kommunes procedure samt overordnede principper Indholdsfortegnelse

Læs mere

Handicaprådets beretning for 2013

Handicaprådets beretning for 2013 Center for Erhverv Politik og Organisation Politisk service Maj 2014 bma40 Handicaprådets beretning for 2013 1 Handicaprådets etablering og sammensætning Handicaprådet i Helsingør kommune har 14 medlemmer.

Læs mere

Magtanvendelse på voksenområdet

Magtanvendelse på voksenområdet Magtanvendelse på voksenområdet 2016-2018 Nærværende notat indeholder: 1. Sammenfatning 2. Regler om magtanvendelse 3. Registrering og indberetning 4. Sagsbehandling 5. Magtanvendelse 2018 6. Magtanvendelse

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredericia Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredericia Kommune J. nr. 3-17-291/1 Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Fredericia Kommune 2009 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Syddanmark, Sorsigvej 35, 6760 Ribe Tlf. 72 22 79 50 Fax 72 22 74 40 E-mail syd@sst.dk

Læs mere

Dagsorden til møde i Socialudvalget

Dagsorden til møde i Socialudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Socialudvalget Dagsorden åben Mødedato 10. oktober 2013 Mødetidspunkt 07.00 Mødelokale Værelse 1108 Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Socialudvalget den 10. oktober

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat Handicaprådet : Mandag den 08. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 15:30 Sluttidspunkt: Kl. 18:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg

Læs mere

Omsorgspligt og magtanvendelse. Fredericia d. 30.11. 2011. Dorthe V. Buss

Omsorgspligt og magtanvendelse. Fredericia d. 30.11. 2011. Dorthe V. Buss Omsorgspligt og magtanvendelse Fredericia d. 30.11. 2011 Dorthe V. Buss Nationalt Videnscenter for Demens Rigshospitalet Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i J.nr. /1-17-172/1 sif Tlf. 72227990 Fax 72227439 E-post info@sst.dk s tilsyn med plejehjem i Dir. tlf. E-post nord@sst.dk Thisted Kommune 2010 Tilsynene i Thisted Kommune har gennemført i alt otte tilsynsbesøg

Læs mere

Dato: 4. marts 2014. J.nr. 5-2210-33/1. Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Frederikssund Kommune

Dato: 4. marts 2014. J.nr. 5-2210-33/1. Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Frederikssund Kommune Dato: 4. marts 2014 J.nr. 5-2210-33/1 s tilsyn med plejehjem i Frederikssund Kommune 2013 Tilsynene i Frederikssund Kommune har gennemført i alt to tilsynsbesøg på følgende plejehjem, som kommunen skriftligt

Læs mere

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4)

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4) Referat Udvalg for Tryghed og : Fredag den 21. august 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Abildtræet Bemærkninger: Mødested: Fritidsklubben Abiltræet, Abildgaardsvej 45C Medlemmer:

Læs mere

Dagsorden Handicaprådet

Dagsorden Handicaprådet Dagsorden Handicaprådet Mødedato: Mandag den 08. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 15:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard

Læs mere

Selvbestemmelse i dagligdagen grundlæggende rettigheder i forhold til selvbestemmelse -----

Selvbestemmelse i dagligdagen grundlæggende rettigheder i forhold til selvbestemmelse ----- FOA - konference Selvbestemmelse, omsorgspligt og omsorgsmagt Selvbestemmelse i dagligdagen grundlæggende rettigheder i forhold til selvbestemmelse ----- Undtagelser adgangen til indgreb i selvbestemmelsesretten

Læs mere

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer

Typer af magtanvendelse: 125 Personlige alarm- og pejlesystemer Magtanvendelse psykiatri og handicap 2013 Dato: 26. maj 2014 1. Lovhjemmel I Serviceloven pålægges kommunerne at yde hjælp til borgere med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, der ikke kan tage vare

Læs mere

#BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov

#BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov #BREVFLET# Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens administrationsgrundlag for det driftsorienterede tilsyn med tilbud til borgere med særlige behov Gældende fra 2014 Indhold Hvad er et driftsorienteret

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat : Mandag den 27. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 8:15 Sluttidspunkt: Kl. 11:15 Mødested: Rød 2, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Per Christensen (A) Morten Westergaard (C) Henrik Møller (A)

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Ringkøbing-Skjern Kommune. J.nr. 5-2210-1583/1. Embedslægeinstitutionen Nord Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Ringkøbing-Skjern Kommune. J.nr. 5-2210-1583/1. Embedslægeinstitutionen Nord Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg J.nr. 5-2210-1583/1 Embedslægeinstitutionen Nord Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg s tilsyn med plejehjem i Tlf. 72 22 79 70 Fax 72 22 74 48 E-post midt@sst.dk Ringkøbing-Skjern Kommune 2012 Tilsynene i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 16. januar 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. SSÆ - Kvalitetsstandard for pejling og GPS

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i J. nr. 4-17-242/1 Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Fredensborg Kommune 2009 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Hovedstaden Borups Allé 177, Blok D-E 2400 København NV Tlf. 72 22 74 50 Fax 72 22 74

Læs mere

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat Mødedato: 15. september 2015 Mødelokale: Mødelokale 1, Løgumkloster Rådhus, Rådhusstræde 2, 6240 Løgumkloster Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 15. september 2015 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

REBILD KOMMUNE REFERAT. Handicaprådet. Mandag den 11. Marts 2013. Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3

REBILD KOMMUNE REFERAT. Handicaprådet. Mandag den 11. Marts 2013. Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3 REBILD KOMMUNE Handicaprådet REFERAT Mandag den 11. Marts 2013 Mødested: Administrationsbygningen i Terndrup Mødelokale: Mødelokale 3 Afbud: Britta Fraværende: Laila deltog fra kl. ca. 17:00 Kontakt: Handicaprådet

Læs mere

Tillægsdagsorden Handicaprådet

Tillægsdagsorden Handicaprådet Tillægsdagsorden Handicaprådet : Mandag den 14. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard (O) Haldis

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet : Mandag den 05. januar 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 8:30 Mødested: Bemyndiget Bemærkninger: Høring gennemført uden fysisk møde Medlemmer:

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Struer Kommune. 10. oktober 2012 J.nr. 5-2210-21/1. Embedslægerne Midtjylland Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Struer Kommune. 10. oktober 2012 J.nr. 5-2210-21/1. Embedslægerne Midtjylland Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg J.nr. 5-2210-21/1 Embedslægerne Midtjylland Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg s tilsyn med plejehjem i Tlf. 72 22 79 70 Fax 72 22 74 48 E-post midt@sst.dk Struer Kommune 2011 Tilsynene i Struer Kommune har gennemført

Læs mere

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse.

Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Retningslinier for behandling af sager om magtanvendelse. Det generelle lovgrundlag. Reglerne om magtanvendelse fremgår af Lov om Social Service kap. 24. Samt Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006.

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.5 magtanvendelse

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.5 magtanvendelse Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.5 magtanvendelse Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Odense Kommune. Sundhedsstyrelsen. Embedslægerne Syddanmark, Sorsigvej 35, 6760 Ribe

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Odense Kommune. Sundhedsstyrelsen. Embedslægerne Syddanmark, Sorsigvej 35, 6760 Ribe J.nr. 5-2210-1529/1 s tilsyn med plejehjem i Odense Kommune 2011 Embedslægerne Syddanmark, Sorsigvej 35, 6760 Ribe Tlf. 72 22 79 50 Fax 72 22 74 40 E-mail: syd@sst.dk Tilsynene i Odense Kommune har gennemført

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015 Demens juridiske udfordringer Inside, 13. januar 2015 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2

1. Formål... 2. 2. Tilbud omfattet af forretningsgangen... 2 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Forretningsgang for håndtering af indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten på voksenområdet (herunder nødret/nødværge). 21-11-2014

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet April 2014 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredensborg Kommune. Den 20. juni 2012 j.nr. 5-2210-32/1/MAT. Embedslægerne Hovedstaden

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredensborg Kommune. Den 20. juni 2012 j.nr. 5-2210-32/1/MAT. Embedslægerne Hovedstaden Den j.nr. 5-2210-32/1/MAT Embedslægerne Hovedstaden s tilsyn med plejehjem i Borups Allé 177, blok D- E 2400 København NV Tlf. 7222 7450 Fax 7222 7420 E-post info@sst.dk Dir. tlf. 7222 7496 E-post hvs@sst.dk

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune

Faaborg-Midtfyn Kommune Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune 2008 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Syddanmark Sorsigvej 35 6760 Ribe Tlf.: 7222 7950 Fax: 7222 7440 E-mail: syd@sst.dk Tilsynene i Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Indholdsfortegnelse 116. Orientering fra formanden 332 117. Orientering fra administrationen 333

Læs mere

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse.

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Denne vejledning har virkning fra 1. januar 2012. Folketinget vedtog med virkning fra 1.1.2011 ændringer i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet

Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet Årsrapport 2016 Magtanvendelser Voksenområdet - Sundhed og Ældre - Handicap og psykiatri Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Reflekterende gennemgang af skriftligt materiale: Formålet er at kontrollere om dokumentationen har en professionel og faglig tilgang

Reflekterende gennemgang af skriftligt materiale: Formålet er at kontrollere om dokumentationen har en professionel og faglig tilgang Tilsyn Anmeldt den. 6. marts 2013 Rehabiliteringscenteret Brændgårdsvej 20 B 7400 Herning Leder: Kirsten Svendsen Tilbuddets navn og adresse Tilbuddets målgruppe Tilbuddets leder Tilsynsførende Dato for

Læs mere

Ad 1: Hvad er de overordnede karakteristika ved de borgere,

Ad 1: Hvad er de overordnede karakteristika ved de borgere, 8. april 2013 Birthe Skaarup, MB Sagsnr. 2013-59458 Dokumentnr. 2013-274539 Kære Birthe Skaarup Tak for din henvendelse af 2. april 2013, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Vil Socialborgmester

Læs mere

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 012. Orientering fra Ældrerådets formand til mødet den 10. februar 2011 28 013.

Læs mere

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne ÅRSBERETNING 2016 MAGTANVENDELSE, VOKSNE Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Tilrettelæggelsen inden for ældre- og psykiatri & handicap 3 2.1 Beslutningskompetence 3 2.2

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Lokal retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse Lovgivning Retssikkerhed Magtanvendelse Faglighed Omsorg Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat

Læs mere

1. Ansøger. 2. Ægtefælle/samlever. 3. Henvendelse til andre myndigheder m.v. Må der rettes henvendelse til andre myndigheder eller personer

1. Ansøger. 2. Ægtefælle/samlever. 3. Henvendelse til andre myndigheder m.v. Må der rettes henvendelse til andre myndigheder eller personer Navn og adresse Oplyses ved henvendelse Dato KLE 27.30.00G01 Sagsidentifikation Ansøgning om konkret plejetilladelse: traditionel familiepleje, kommunal familiepleje, netværkspleje, aflastning og privat

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Ortved Plejecenter.

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Fælles tilsynsprincipper for de regionale tilbud

Fælles tilsynsprincipper for de regionale tilbud Fælles tilsynsprincipper for de regionale tilbud Layout: UHI, Danske Regioner Tryk: Danske Regioner Oplag: 600 Danske Regioner juli 2007 Indledning Regionerne har ansvaret for at føre tilsyn med egne tilbud.

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

Handicaprådets beretning for 2015

Handicaprådets beretning for 2015 Center for Erhverv Politik og Organisation Politisk service Februar 2016 bma40 Handicaprådets beretning for 2015 1 Handicaprådets etablering og sammensætning Handicaprådet i Helsingør kommune har 14 medlemmer.

Læs mere

Udkast, 7. nov. 2013

Udkast, 7. nov. 2013 Udkast, 7. nov. 2013 Bekendtgørelse om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne samt om særlige sikkerhedsforanstaltninger for voksne og modtagepligt i boformer efter serviceloven

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Københavns Kommune. 25. juni 2012 J.nr.5-2210-42/1

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Københavns Kommune. 25. juni 2012 J.nr.5-2210-42/1 s tilsyn med plejehjem i Københavns Kommune 2011 J.nr.5-2210-42/1 Embedslægerne Hovedstaden Borups Alle 177 2400 København NV Tlf. 72227450 Fax 72227420 E-post info@sst.dk Dir. tlf. E-post hvs@sst.dk Tilsynene

Læs mere

Notat. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. 1. Lov, bekendtgørelse og vejledning

Notat. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. 1. Lov, bekendtgørelse og vejledning Notat 16 juni 2014 Sags id: Håntering af magt Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne. Veldfærsstaben Kontaktperson: Elsebeth Gedde E-mail: elged@assens.dk Dir. tlf.: 64747133

Læs mere

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation LYNKURSUS i Magtanvendelse 4 timer i mit selskab -Jeg ved at I er meget vigtige så husk at tænde telefonerne i Pauserne! -Kort præsentationsrunde -Navn, Sted, funktion og forventning til dagen. - Leder

Læs mere

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104 Kvalitetsstandard Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma Beskyttet beskæftigelse Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 103 og 104 Marts 2011 1 Indhold Lovgrundlag 3 Holbølls Minde Centret de

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet

Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet Referat for ekstraordinært møde Handicaprådet : Mandag den 29. september 2014 Mødetidspunkt: Kl. 8:30 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Rød 3, Prøvestenen Bemærkninger: Budgethøring Medlemmer: Michael

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne

Magtanvendelse voksne med nedsat psykisk funktionsevne Vejledning Magtanvendelse Dokumenttype: Regional vejledning Anvendelsesområde: Alle sociale tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri. Målgruppe: Ledelse og medarbejdere på sociale tilbud i Region Hovedstadens

Læs mere

Tilsynsrapport 2009 Plejehjemmet Engskrænten

Tilsynsrapport 2009 Plejehjemmet Engskrænten J. nr.:4-17-211/4 P nr.: 1003271246 Tilsynsrapport 2009 Plejehjemmet Engskrænten Adresse: Kirkesvinget 5, 2610 Rødovre Kommune:Rødovre Leder: Kate Dybdal Dato for tilsynet: 30.januar 2009 Telefon:36 70

Læs mere

Næstformand Henrik Hansen overtog mødeledelsen. Punkt 6 blev behandlet efter punkt 2. 1. Godkendelse af dagsorden...1

Næstformand Henrik Hansen overtog mødeledelsen. Punkt 6 blev behandlet efter punkt 2. 1. Godkendelse af dagsorden...1 Referat Social- og Sundhedsudvalget Tid Onsdag den 30. september 2015 - kl. 16:00 Sted Mødelokale 1 Bemærkning Udvalgsformand Betina Signe Stick var fraværende fra punkt 5. Næstformand Henrik Hansen overtog

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76. Københavns Kommune

Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76. Københavns Kommune TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Bo- og aflastningstilbuddet Pallesvej 20 og Bofællesskabet Pallesvej 74-76 Københavns Kommune Søndag den 10. marts 2013 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Københavns

Læs mere

Bornholms Regionskommunes Handicapråd tirsdag d. 11. marts 2014 kl. 15.00 mødelokale A, Ullasvej 23, Rønne REFERAT

Bornholms Regionskommunes Handicapråd tirsdag d. 11. marts 2014 kl. 15.00 mødelokale A, Ullasvej 23, Rønne REFERAT REFERAT HANDICAPRÅDET I BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE 11. marts 2014 Indholdsfortegnelse 1. Orientering om nye udpegninger til Handicaprådet... 2 2. Orientering og visitering til Heldagsskolen... 2 3. Invitation

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med bosteder i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med bosteder i 28. marts 2011 J.nr. 4-27-55/1/GIO Embedslægerne Hovedstaden Borups Allé 177, blok D- E 2400 København NV Tlf. 7222 7450 Fax 7222 7420 E-post hvs@sst.dk Sundhedsstyrelsens tilsyn med bosteder i Københavns

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Sørvad Plejecenter Langgade 16, 7550 Sørvad Helle Sjøstrand Sørensen. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen

Uanmeldt tilsyn. Sørvad Plejecenter Langgade 16, 7550 Sørvad Helle Sjøstrand Sørensen. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn Plejecentre Dato: 7.08.015 Tilbud: Adresse: Leder: Tilsynsførende: Tilsynsførende: Sørvad Plejecenter Langgade 16, 7550 Sørvad Helle Sjøstrand Sørensen Pia

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af tilsyn med plejeboliger i Horsens Kommune

Retningslinjer for udførelse af tilsyn med plejeboliger i Horsens Kommune Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Dan Bundgaard Dato: 24.november 2014 Sagsid. 27.12.16-A26-1-14 Retningslinjer for udførelse af tilsyn med plejeboliger i Horsens Kommune Horsens

Læs mere

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark.

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Folketinget vedtog i juni 2013 Lov om Socialtilsyn. Loven medfører at der fra 1. januar 2014 vil blive

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Embedslægeinstitutionens tilsynsbesøg på bostederne i Frederiksberg Kommune.

Embedslægeinstitutionens tilsynsbesøg på bostederne i Frederiksberg Kommune. Årsrapport 2006 Embedslægeinstitutionens tilsynsbesøg på bostederne i Frederiksberg Kommune. I år 2006 indgik Frederiksberg kommune og Embedslægeinstitutionen kontrakt om at føre tilsyn på bostederne for

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Udvalget for Sundhedsfremme

Udvalget for Sundhedsfremme Dagsorden Udvalget for Sundhedsfremme Møde nr.: 3 Mødedato: 25.06.2009 Mødetid: 16.00 Mødested: Mødelokale 4 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 SU BMI undersøgelse Horsens kommune 2006/2007 2 SU Temadrøftelse

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013. Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger

TILSYNSRAPPORT. Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013. Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger TILSYNSRAPPORT Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013 Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger at tilbuddets fysiske standard følger generelle normer for hygiejne

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Instruktion om anvendelse af fysisk magt overfor voksne med handicap samt psykiatriske lidelser og udsatte voksne... 2 Administrationsgrundlag... 2 Målgruppe... 2 Bestemmelserne om magtanvendelse.... 3

Læs mere

Referat med temadrøftelserne er publiceret. 1. Godkendelse af dagsorden...1

Referat med temadrøftelserne er publiceret. 1. Godkendelse af dagsorden...1 Referat Social- og Sundhedsudvalget Tid Onsdag den 12. august 2015 - kl. 16:00 Sted Mødelokale 1 Bemærkning Referat med temadrøftelserne er publiceret Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse

Læs mere

Årsberetning. Magtanvendelse

Årsberetning. Magtanvendelse Årsberetning Magtanvendelse 2015 Servicelovens kap. 24 Voksne Side 1 af 7 Indhold 1.0 Indledning...3 2.0 Tilrettelæggelsen inden for ældre- og handicap & psykiatriområdet...3 2.1 Beslutningskompetence...3

Læs mere

Tilsynsrapport 2009. Demenscenter Mimosen. J. nr.: 4-17-6/4 P nr.: 1009953015. Adresse: Ellevej 38, 47 og 49. Kommune: Allerød

Tilsynsrapport 2009. Demenscenter Mimosen. J. nr.: 4-17-6/4 P nr.: 1009953015. Adresse: Ellevej 38, 47 og 49. Kommune: Allerød J. nr.: 4-17-6/4 P nr.: 1009953015 Tilsynsrapport 2009 Demenscenter Mimosen Adresse: Ellevej 38, 47 og 49 Kommune: Allerød Leder: Centerchef Tina Rantzau Christensen Dato for tilsynet: 29. juni 2009 Telefon:

Læs mere

Sundheds- og omsorgsområdet. Årsrapport Magtanvendelse efter servicelovens

Sundheds- og omsorgsområdet. Årsrapport Magtanvendelse efter servicelovens Sundheds- og omsorgsområdet Årsrapport 2012 Magtanvendelse efter servicelovens 124-129 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OVERORDNET FORMÅL MED SERVICELOVENS MAGTANVENDELSESREGLER...3 2. FORMÅL MED INDBERETNINGSSYSTEMET...3

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Referat. Mødeforum Handicaprådet. Sagsnr. 2012-77490. Dokumentnr. 2013-122603. Mødedato 30. april 2013. Tid Kl. 16.00 17.30

Referat. Mødeforum Handicaprådet. Sagsnr. 2012-77490. Dokumentnr. 2013-122603. Mødedato 30. april 2013. Tid Kl. 16.00 17.30 Referat Mødeforum Handicaprådet Sagsnr. 2012-77490 Dokumentnr. 2013-122603 Mødedato 30. april 2013 Tid Kl. 16.00 17.30 Sted Mødelokale 3 i Rådmandshaven 20 Deltagere Jette Frost Andersen Hernan Gonzalez

Læs mere

R E F E R A T. Møde 7-2013. Fredensborg Seniorråd. MANDAG DEN 12. AUGUST 2013 kl. 9,00. Lilletrommen, Fredensborg Rådhus D A G S O R D E N

R E F E R A T. Møde 7-2013. Fredensborg Seniorråd. MANDAG DEN 12. AUGUST 2013 kl. 9,00. Lilletrommen, Fredensborg Rådhus D A G S O R D E N R E F E R A T Møde 7-2013 Fredensborg Seniorråd MANDAG DEN 12. AUGUST 2013 kl. 9,00 Lilletrommen, Fredensborg Rådhus Afbud: Flemming Priem Gæster: Hans Nissen kl. 9,00 D A G S O R D E N 0) Besøg af Hans

Læs mere

Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2015 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS

Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2015 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2015 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 Indholdsfortegnelse Overordnet formål med servicelovens magtanvendelsesregler...2 Formål med indberetningssystemet...2 Lovgrundlag...2

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Center for Døvblindhed og Høretabs lokale Retningslinje for Standard 1.5 Magtanvendelse på voksenområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat : Mandag den 23. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 11:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Michael Mathiesen (C) Philip Læborg (C) Ib Kirkegaard (O) Haldis Glerfoss (Ø)

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Kollegiet

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: Poul Larsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 18 sprotokol fra sidste

Læs mere

Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2014 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129

Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2014 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 Sundhed og Omsorg ÅRSRAPPORT 2014 MAGTANVENDELSE EFTER SERVICELOVENS 124-129 Indholdsfortegnelse Overordnet formål med servicelovens magtanvendelsesregler... 2 Formål med indberetningssystemet... 2 Redegørelsens

Læs mere

Tilsynsrapport 2005. for Værebropark Plejecenter EMBEDSLÆGEINSTITUTIONEN. j.nr. 15-17-31/3. Adresse: Værebrovej 24, 2880 Bagsværd. Tlf.

Tilsynsrapport 2005. for Værebropark Plejecenter EMBEDSLÆGEINSTITUTIONEN. j.nr. 15-17-31/3. Adresse: Værebrovej 24, 2880 Bagsværd. Tlf. EMBEDSLÆGEINSTITUTIONEN K ØBENHAVNS A MT j.nr. 15-17-31/3 Tilsynsrapport 2005 for Værebropark Plejecenter Adresse: Værebrovej 24, 2880 Bagsværd Tlf.: 39574442 Kommune: Gladsaxe Tilsynet blev foretaget

Læs mere

Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby Kommune og i Frederiksborg Amt i 2006

Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby Kommune og i Frederiksborg Amt i 2006 Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby og i Frederiksborg i 2006 Embedslægeinstitutionerne har siden 2002 udført sundhedsfaglige plejehjemstilsyn. I 2006 var det 5. gang Embedslægeinstitutionerne

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 3. juni 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Morten Schou Jørgensen, Arne Petersen, Niels

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Vejledning til Områdebestyrelser og Lokalråd i dagtilbud Denne vejledning henvender sig til forældre med børn i dagtilbud i Faxe Kommune. Vejledningen beskriver organiseringen

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i 18. juli 2012 J.nr. 5-2210-15/1 Embedslægerne Nordjylland Nytorv 7, 2. 9000 Aalborg Tlf. 72227990 Fax 72227439 E-post info@sst.dk Dir. tlf. E-post nord@sst.dk s tilsyn med plejehjem i Aalborg Kommune 2011

Læs mere

Ordinært møde. Dato 19. august 2014. Tid 15:30. Sted ML 0.28. NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1.

Ordinært møde. Dato 19. august 2014. Tid 15:30. Sted ML 0.28. NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1. Referat Sundhedsudvalget Ordinært møde Dato 19. august 2014 Tid 15:30 Sted ML 0.28 NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Anders

Læs mere

Tilsynsrapport 2009 Søskrænten

Tilsynsrapport 2009 Søskrænten J. nr.: 1-17-53/4 P nr.: 1003371930 Tilsynsrapport 2009 Søskrænten Adresse: Fredensvej 15, Sjørring, 7700 Thisted Kommune: Thisted Leder: Områdeleder/sygeplejerske Birgit Muff Dato for tilsynet: 8. 6.

Læs mere