Nyhedsbrev nr. 16 Juli Så er det blevet sommer og nyhedsbrev nr. 16 er klar - til lidt sommerferielæsning!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev nr. 16 Juli 2015. Så er det blevet sommer og nyhedsbrev nr. 16 er klar - til lidt sommerferielæsning!"

Transkript

1 Nyhedsbrev nr. 16 Juli 2015 Så er det blevet sommer og nyhedsbrev nr. 16 er klar - til lidt sommerferielæsning! Projektbesøg: Siden sidste nyhedsbrev i december 2014 har venskabsforeningen aflagt 3 besøg i projektet: Mie var på 1 uges projektbesøg netop i december Et ret intenst besøg, fordi december jo både har kaffehøst, skoleafslutning, og selvfølgelig juleforberedelser. Søren og Kirsten besøgte projektet februar/marts (uge 9-10) i år, hvor de forinden mødtes med 2 af venskabsforeningens menige medlemmer, Jette Nygaard og Mona Lolk. Jette havde allerede på eget initiativ fulgt nogle af projektets workshops, men Mona var netop ankommet og fulgte derfor med Søren og Kirsten i den første uge. I øvrigt er de begge medlemmer af foreningen Seniorer uden Grænser, (SUG) som muligvis også vil være interesseret i at opstarte et eller andet i Nicaragua. Endelig var Anna Mattsson, foreningens repræsentant i Nicaragua, på et op følgende projektbesøg i slutningen af april i år. Hovedkomponenterne i Projektet: 1) Spare-låne grupperne - er kommet godt i gang. Underviseren, Maria Carlota, er 25 år og en meget engageret, motiveret og entusiastisk ung kvinde, som brænder for at gennemføre arbejdet ude i landsbyerne. Hun har egen lille virksomhed og dermed personlig erfaring som iværksætter i Ocotal. Desuden har hun især på internettet - studeret hvordan andre kvindegrupper i hele verden har organiseret sparelånegrupper. Maria Carlota har startet spare-låne grupper op i de gamle landsbyer fra det tidligere projekt, Ret til et liv uden vold, med kvinderne, som organiserede sig i selvhjælpsgrupper dengang (15-20 kvinder fra hver landsby). Først udarbejdede hun en forundersøgelse for hver gruppe, hvori kvinderne fortalte om, hvad de laver i dag, hvad de ønsker for fremtiden, og hvilke muligheder der reelt er. Denne forundersøgelse viste, at kvinderne er meget motiverede for at komme i gang, og at de synes, at det er både spændende og sjovt. Selvom de også var noget usikre på, hvordan det

2 skulle kunne lade sig gøre ( Vi er jo fattige og har ingen penge, hvordan skal vi så kunne spare noget sammen?) Men de fleste af kvinderne har jord - eller adgang til jord - og vil derfor kunne lære sig at så og dyrke jorden, for at kunne sælge produkter. Andre forestillede sig at lave brød til salg og andre igen havde en idé om at kunne sælge æg fra deres høns. Derfor er en vigtig del af Maria Carlottas arbejde at hjælpe kvinderne til at forstå, at de godt kan skabe noget, som kan give en indtægt, og at de skal tro på de idéer som de har. Efter forundersøgelsen afholdt Maria Carlota workshops for kvinderne om, hvordan grupperne skal organisere sig med målformulering, bestyrelse og ansvarsområder. Desuden talte de om, hvor vigtigt det er at have klart definerede strategier for, hvis noget går galt (f.eks. hvis pengene bliver stjålet), samt hvordan man skal fastsætte, hvor meget man skal spare hver måned. Endelig planlægger Maria Carlota, at kvinderne skal mødes med andre kvinder, som har erfaring med spare-låne grupper. Spare-lånegrupper i El Rosario Las Victorias & El Doradito

3 2) Selvhjælps grupperne I Murra er der kommet en ny og ung dommer på dommerkontoret, som ikke har været i Murra ret længe. Han er meget optaget af at lovene overholdes også dem om kvinders rettigheder og lov 779 (se sidst i nyhedsbrevet). Han er derfor en god forbundsfælle for Fundemuni i projekt-arbejdet. De har en god kommunikation, og Fundemuni forventer sig meget af samarbejdet. Selve arbejdet / workshops med at starte nye selvhjælps grupper op går efter planen i landsbyerne udenfor Murra, hvor det er nemt at få folk til at møde op og deltage. Men det bliver mere og mere svært at arbejde inde i Murra. Dette skyldes at de politiske sekretærer fra landets kommuner hver uge holder møde med præsidentfruen, Rosario Murillo, som udsteder ordrer / direktiver om, hvad der er tilladt, og hvem man må samarbejde med. Fundemuni mener, at dette har at gøre med, at NGO er og organisationer som Fundemuni oplyser befolkningen om de rettigheder de har, dvs. om lovgivningen i landet. Det er regeringen ikke interesseret i, at befolkningen får information om. Det er bedre at folk ikke ved, hvilke rettigheder de har - eller at den viden, de får, bliver præsenteret af folk, som er enige med partiet (og ikke potentielt i opposition eller kritiske, som Fundemuni). Fundemuni har derfor ændret på strategien og lægger nu mere af energien ud i landsbyerne, hvor det er nemmere at organisere folk, der ikke er bange for at møde op. 3) Ligeværdighed mellem unge kærestepar Den samme problematik gør sig gældende for denne komponent. Ved de 2 første workshops, som Fundemuni afholdt i Murra (i det nye projekt), deltog unge. Men ved den efterfølgende workshop var deltagerantallet faldet markant, fordi de unge havde fået ordre fra den politiske sekretær i Murra om at ikke deltage i Fundemunis aktiviteter. Iflg. Projektplanen var der oprindelig planlagt en workshop i Murra for 30 lærere, der skulle undervises i at videregive information til de unge om ligeværdighed mellem kærestepar. Men i stedet for dette bliver der lavet flere små workshops i mindre grupper ude i nogle af landsbyerne, hvorved lærerne lettere kan deltage uden indblanding fra Murra. Men Fundemuni er tilstede flere gange om ugen i Murra, og tiden bliver brugt effektivt.

4 Anna beretter, at da hun besøgte projektet i slutningen af april, var Chilo (underviseren) og Xenia (advokaten) til stede i deres nye kontorlokale i Murra for at lave workshop med de unge, mens Maria Carlota tog videre ud til El Rosario for at arbejde med en anden gruppe og spare-lånegruppen der. Så det korte af det lange Fundemuni udfører og lykkes med arbejdet!!! Øvrige komponenter i projektet: A) Kontorlokale i Murra: Som nævnt ovenfor har Fundemuni nu fået kontorlokale i Murra, så de kan være fysisk til stede i området. Til dette har de lejet 2 lokaler hos en advokat, ét lokale ud mod hovedgaden i Murra (se nedenfor), som kan rumme 20 personer til en workshop, og et lille lokale mod baggården, hvor man kan holde mere private møder (med advokat og psykolog). Kontorlokalet i Murra i den lyserøde bygning B) Projektbil (fra 2014 og derfor mere sikker) er nu for længst købt og taget i brug. Den nye projektbil udenfor Fundemunis kontor i Ocotal.

5 Stipendieprojekt: I nyhedsbrev nr. 14 og 15 omtalte vi venskabsforeningens projekt omkring at støtte unge skolesøgende i Murra Kommune til højnelse af deres uddannelsesniveau og dermed også levestandarden generelt på landet. 8 af venskabsforeningens medlemmer har sikret uddannelsesstøtte på kr. 1000,- årligt - i 5 år til 8 unge (4 piger og 4 drenge) fra Murra og 2 af landsbyerne! De unge forpligter sig så til gengæld til at rapportere tilbage mindst én gang årligt om deres resultater, samt til at hjælpe hjemme i deres landsby. Det er venskabsforeningens søsterorganisation Comité Amigos de Dinamarca, der har ansvaret for projektet, og som har modtaget og videreformidlet støtten for det første år. Og både Mie (i december 2014) og Anna (april i år) har mødt nogle af stipendiemodtagerne. 6 unge stipendiemodtagere med forældre. Skolehaveprojekt: Til opkvalificering af skoleelevernes uddannelse ansøgte Comité Amigos de Dinamarca, tidligere på året venskabsforeningen om penge til 4 skolehaver, hvilket blev bevilliget. Flg. landsbyer er involveret i skolehave projektet: Las Victorias, San Pablito, Cedrales Arriba, Quebrada Negra Arriba. Så nu har du via dit medlemskab støttet dette projekt! Vandforsyning i San Pablito: Comité Amigos de Dinamarca ansøgte også venskabsforeningen om hjælp til reparation af vandforsyningen i landsbyen San Pablito, hvor i øvrigt Finca El Doradito hører hjemme.

6 Så her er du også med til at hjælpe vore naboer med rent drikkevand! MAK-brigade: I april måned havde Ocotal og Murra besøg af unge danske brigadister fra Mellemamerikakomitéen (MAK). Deres ophold kom i stand på baggrund af venskabsforeningens kontakter / netværk i Ocotal. Det ser ud til af have været en stor succes. Brigadisterne har i hvert fald givet udtryk for at være meget glade for det arbejde, de har kunnet lave med unge på skolen i Murra. Der blev oprettet Facebook profiler, og etableret kontakt med gymnasieeleverne på Marselisborg Gymnasium i Århus, netop via Facebook. Og brigadisterne gav udtryk for, at der også havde været et fint samarbejde med lærerne på skolen. Lærerne på skolen bekræftede at de også var meget tilfredse og glade for brigadisternes besøg. Politiske udvikling: Som det fremgår af dette og sidste nyhedsbrev har den politiske situation i landet gjort det noget mere besværligt for nationale såvel som internationale NGO er at arbejde. Og man begynder at se den negative konsekvens af ændringen og forringelsen af loven om skærpelse af straffen for vold mod kvinder med døden til følge (lov nr. 779), som det nicaraguanske parlament vedtog i I 2014 ændrede præsidenten Daniel Ortega nemlig - ved dekret - hele det lovkompleks, som denne lov var en del af, hvorved den blev kraftigt udvandet. Straffen for vold mod kvinder med døden til følge er nu ikke nær så streng, som den var ifølge den oprindelige lov. Afsluttende bemærkninger: Som du kan se, viser Fundemuni og målgruppen virkelig styrke, engagement og vilje til at få projektet til at lykkes, på trods af diverse forhindringer. Og det er derfor meget vigtigt, at du forsat ønsker og kan se idéen i - at støtte befolkningen i Murra, og på den måde være med til at gøre en forskel!!! Vedhæftet dette nyhedsbrev finder du et interview med Karen Peralta, som er fast volontør hos Fundemuni. Fortsat rigtig god sommer :o)

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Med dette nyhedsbrev ønsker vi at bringe alle den glædelige nyhed, at Venskabsforeningen d. 11. juni fik meddelelsen om, at vores nye projekt Drømmen om et bedre Murra

Læs mere

Ret til et liv uden vold. Venskabsforeningen Amigos de El Doradito

Ret til et liv uden vold. Venskabsforeningen Amigos de El Doradito J.nr. (udfyldes af Projektrådgivningen) 1. Forside Mindre udviklingsprojekt Projekttitel: Den danske ansøgende organisation: Evt. andre danske partner(e): Lokale partnerorganisation(er): Ret til et liv

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING

2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 2014-2015 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 1 Hvad er European Business Game? EBG er en europæisk konkurrence for gymnasielever, der dyster om at etablere den bedste fiktive virksomhed. Konkurrencen

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen,

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen, Trinity Skolen: Kære Venner af og Trinity Skolen, Så står sommeren så småt for døren, og dermed er det også tid til årets 2. nyhedsbrev fra os. Juli 203 Der sker hele tiden nyt i takt med at tiden går.

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Bestyrelsens beretning april 2013

Bestyrelsens beretning april 2013 Bestyrelsens beretning april 2013 Aflagt ved den ordinære generalforsamling mandag d. 29. april 2013 Velkommen Først vil jeg gerne sige velkommen. I år har det været lidt underligt at skrive beretning,

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Marts 2010 Center for Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N Projekt VoksenADHD En midtvejsevaluering af et projekt

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

EBG starter igen efter sommerferien 2012 EUROPEAN BUSINESS GAME FØR IDÉERNE UD I UNDERVISNINGEN

EBG starter igen efter sommerferien 2012 EUROPEAN BUSINESS GAME FØR IDÉERNE UD I UNDERVISNINGEN EBG starter igen efter sommerferien 2012 EUROPEAN BUSINESS GAME FØR IDÉERNE UD I UNDERVISNINGEN Gør iværksætteri til en del af undervisningen i erhvervsøkonomi, innovation og virksomhedsøkonomi i skoleåret

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

5 TRIN MOD ET GODT VÆRTSPROGRAM

5 TRIN MOD ET GODT VÆRTSPROGRAM 5 TRIN MOD ET GODT VÆRTSPROGRAM Integrationsministeriet arbejder for, at højtuddannede udenlandske medarbejdere og deres familier får en god modtagelse i Danmark. Integrationsministeriet støtter derfor

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

2015-2016 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING

2015-2016 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 2015-2016 BRUG VIRKELIGHEDEN I DIN UNDERVISNING 2 ORGANISATIONER BAG EUROPEAN BUSINESS GAME Indhold Vicedirektør Louise C. Mogensen, Finansrådet... 5 Hvad er EBG... 7 Interview med sidste års vindere fra

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR!

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! Marts 2013 DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2 FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3 SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4 KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! side 9 Det sociale landskab under forandring Det sociale

Læs mere

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Evaluering af Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Et 2½-årigt udviklingsprojekt i Vordingborg Kommune Tredje og afsluttende rapport Maj 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Baggrund og Læsevejledning

Læs mere

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Interviewet har formet sig som en dialog mellem Peer Kølendorf og Susanne Teglkamp både over mail og ved et møde. Vi vil gerne have

Læs mere

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN

NAKUUSA VI VIL OG VI KAN NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ Youth Forum I ILULISSAT 2011 12:12 Else Christensen 12:12 NAKUUSA VI VIL OG VI KAN EN OPFØLGNING PÅ YOUTH FORUM I ILULISSAT 2011 ELSE CHRISTENSEN KØBENHAVN 2012

Læs mere

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk Himalayan Project Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013 www.nepalhelp.dk formand: næstformand: kasserer: sekretær: medlem: medlem: medlem: Bestyrelsen Himalayan Project Det var så enkelt,

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Venskaber der gør en forskel for livet

Venskaber der gør en forskel for livet Venskaber der gør en forskel for livet 1 Til alle der vil gøre en livsafgørende positiv forskel for et barn Alt for mange børn har alt for lidt voksenkontakt og dermed mangel på rollemodeller og fortrolige.

Læs mere

Midtvejsevaluering Projekt Bydelsmødre

Midtvejsevaluering Projekt Bydelsmødre Midtvejsevaluering Projekt Bydelsmødre 1. Projekt Bydelsmødre, Akacieparken/Bispebjerg, side 2-36 2. Projekt Bydelsmødre, Nørrebro, side 37-72 3. Projekt Bydelsmødre, Sjælør/Kgs. Enghave, side 73-104 4.

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2010

NYHEDSBREV OKTOBER 2010 NYHEDSBREV OKTOBER 2010 Kære Alle Nu er det igen blevet tid til lidt nyheder fra My African Child. I dette nyhedsbrev kan I bl.a. læse om formandens, Iben Hansen, tur til Tanzania, hvor hun besøgte foreningens

Læs mere