Nyt referencenet og højdesystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyt referencenet og højdesystem"

Transkript

1 Nyt referencenet og højdesystem System 2000 marts m.n m.e

2 Hvad er et referencenet? Alle kender et kort, men de færreste kender kortets fundament referencenettet. Kortets nøjagtighed kan aldrig blive bedre end referencenettets nøjagtighed. I landskabet er referencenettet markeret ved fysiske punkter kaldet fikspunkter. Til alle fikspunkter findes et sæt koordinater eller en højde opgivet i forhold til referencesystemet. Referencenettet er et væsentligt fundament for samfundet, og der findes flere landsdækkende referencenet, som løbende vedligeholdes. Vedligeholdelse er imidlertid ikke nok; referencenettet skal udvikles, så den teknologiske udvikling kan udnyttes fuldt ud, og stedbestemmelsen gøres billigere. Referencenettet anvendes hovedsagelig i forbindelse med: offentlig og privat kortproduktion koordinatsætning af administrative oplysninger, så de kan vises på et kort matrikulær opmåling i forbindelse med udstykninger teknisk opmåling f. eks. ledningsregistrering og projekterings- og afsætningsopgaver af huse, veje, broer navigation af biler, skibe og fly præcis stedbestemmelse af biler og landbrugsmaskiner m.n. 54 Ingen Storebæltsforbindelse uden referencenet Inden bro- og tunnelbyggerierne ved St o rebælt og Øresund kunne begynde, blev der etableret et nyt, præcist re f e rencenet for området. Uden et sådant referencenet ville det ikke have været muligt at få t u n n e l r ø rene til at ramme hinand e n under Storebælt. Også den almindelige borger er afhængig af re f e rencenettet, f. e k s. ved bygning af huse, indmåling af skellet, placering af kloakken og andre ledninger. Langt de fleste ledninger er i dag indmålt i forhold til referencenettet, så de kan findes igen.

3 m.e SYSTEM 2000 Udviklingen af referencenettet består af flere dele, som tilsammen kaldes System 2000: introduktion af et nyt fælleseuropæisk referencesystem - EUREF89 introduktion af et nyt højdesystem - DVR90 opbygning af et nyt referencenet - 3D net R e f e r e n c e s y s t e m Referencesystemet er et koordinatsystem bredt ud over jorden med fastlagt nulpunkt og retning af koordinatakserne. Af hensyn til overskueligheden anvendes referencenet her som fællesbetegnelse for både referencenet og referencesystem. Ved brud på en ledning er det afgørende, at ledningen kan lokaliseres, fritgraves og re p a re re s i en fart. Ingen er intere s s e ret i at få hele vejen gravet op, fordi ledn i n g e n ikke kan findes. Højdenettet anvendes f.eks. til at få kloakkerne placeret med et f a l d, så spildevandet løber frem og i k k e tilbage og til at anlægge digerne i en tilpas højde over vandet, så der sikres mod stormflod.

4 Bedre GPS med System 2000 Ved afsætning af huse, anlæg af veje eller fastlæggelse af skel tages udgangspunkt i et fikspunkt. Landmålingens traditionelle i n s t r u m e n t e r har hidtil krævet, at der kan ses fra fikspunkt til fikspunkt. Denne metode er under voldsom udvikling i dag på grund af den satellitbaserede GPS-teknik. Ved hjælp af GPS (Global Positioning System) kan man bestemme sin position overalt på jorden ved hjælp af satellitter. Systemet er udviklet af det amerikanske forsvar. Ved måling med GPS kræves ikke, at man kan se fra punkt til punkt, kun at der er frit udsyn til himlen. GPS-teknikken er nøjagtig og til langt de fleste formål hurtigere og billigere end de traditionelle m e t o d e r. I forbindelse med renovering af det matrikulære net af fikspunkter var det 35% billigere at anvende GPS fremfor den tradit i o n e l l e m å l e m e t o d e. Udstyret bliver tilmed billigere, og derfor stiger antallet af GPS-brugere i disse år eksplosivt. Alene inden for de sidste 5 år er brugen af GPS til opmåling stort set fordoblet hvert år. I dag indmåles 25% af alle matrikulære fikspunkter med GPS. GPS er unik, fordi både højden og den plane placering (3 dimensioner) kan måles på én gang og over lang afstand, og fordi GPS-teknikken tilgodeser en meget bred vifte af anvendelser. Ved den mest simple GPS-metode opnås nøjagtigheder på m, hvilket er godt nok til at bestemme et skibs position på åbent hav. Ved omhyggelighed og hensyntagen til atmosfæriske forstyrrelser kan opnås nøjagtigheder på millimeterniveau til gavn for bestemmelse af globale bevægelser, deformationsmåling af broer mm. Inden for de to ydergrænser anvendes GPS i dag af landmænd til optimering af høst-udbyttet ved at styre, hvor på marken der skal gødes meget, lidt eller intet til gavn for miljøet. Forsøgsresultater har vist, at der kan spares 30-60% af pesticiderne til ukrudtsbekæmpelse ved brug af GPS. Der er GPS på busser, så de ventende passagerer kan informeres om, hvor mange minutter bussen er forsinket. Lystbåde anvender GPS for at undgå grundstødning og kollision. Der er GPS på lastbiler til ruteoptimering, så fødevarer kommer hurtig frem med mindst mulig dieselforbrug. Mulighederne er utallige og flere kommer til. Road Pricing er en af den senere tids omtalte projekter, hvor stedbestemmelse med GPS kombineres med en vejafhængig takst for kørselsforbruget. Alle anvendelser er afhængige af referencen, og GPS-målingen bliv e r aldrig bedre end referencenettet. Mulighederne for at udnytte den teknologiske udvikling er afhængig af et moderniseret og standardiseret referencenet. For at få det fulde udbytte af GPS-udviklingen samt billiggøre og udbrede brugen af GPS til gavn for samfundet, er det nødvendigt at overgå til System 2000.

5 Hvorfor introducere et fælleseuropæisk referencesystem - EUREF89? En GPS-måling foregår direkte i det fælleseuropæiske referencesystem EUREF89, men ikke alle kort ligger i EUREF89. Når GPS-d a t a skal vises i de eksisterende kort, fremstillet på grundlag af det danske re f e re n c esystem, skal data derfor først omregnes og forringes med omkostninger og forvirring til følge. Det danske referencesystem, System34 (System45 på Bornh o l m ), er anvendeligt ved lokale m å l i n g e r og kort l æ g n i n g e r, men det er ikke et standardsystem, og det er unøjagtigt over længere afstande. De t skaber problemer ved GPS-måling. Implementeres EUREF89 som standard, vil den mere almindelige brug af GPS vokse. Man beh ø ver ikke geodætisk viden for at få GPS-målinger præsenteret i et EUREF89-kort, det vil foregå automatisk. Ved at implementere EUREF89 i den danske kort- og opmålingsbranche opnås: et europæisk standard referencesystem ét fælles referencesystem for alle kort og opmålingsformål en god nøjagtighed så gode målinger ikke forringes ved indpasning at GPS-målingen kan præsenteres direkte i et kort uden omregninger Hvem bruger hvilke systemer Til navigation af biler, skibe og fly anvendes GPS sammen med et globalt referencesystem, så der ikke findes grænser i kortet. Dette n ø j a g t i g e referencesystem anvendes i Europa under navnet E U R E F 8 9. Eksisterende flykort, søkort samt Forsvarets og alle NATOs kortværk e r er baseret på EUREF89. KMS s topografiske kort vil også i løbet af en kortere årrække blive omlagt. Kommunernes tekniske kort og det landsdækkende matrikelkort a n - vender det specielle danske referencesystem, System34/System 45. Omlægning af de mange tekniske kort fra System34 til EUREF89 er en stor opgave, men i takt med GPS-udbredelsen bliver fordelene ved at omlægge større end ulemperne. I Norge omlægges samtlige topografiske og tekniske kort til EUREF89. Flere europæiske lande er på vej med omlægning af deres kort.

6 Hvorfor introducere et nyt højdesystem - DVR90? Landet ligger ikke fast. Faktisk vipper Danmarks sokkel, således at den nordlige del af Danmark h æ ver sig, mens resten synker. I løbet af de sidste 100 år er højdeforskellen fra nord til syd i Danmark ændret med 20 cm. I højdesystemet er middelvandstanden referencen. Studeres et landkort omkring Himmelbjerget vil man få øje på tallet 147, hvilket betyder, at toppen af Himmelbjerget ligger 147 meter over højdereferencen. Der er ikke ændret på højderef e re n c e n i over hundrede år på trods af en konstateret landvipning og stigning af middelvandstanden. Landvipningen generer de gode GPS-højdemålinger ove r lange afstande med op til 20 cm over landet. Ved introduktion af DVR90 vil højdereferencen igen svare til middelvandstanden i de danske farvande, hvilket er af afgørende betydning for: stormflodsvarsling og digesikring at GPS kan udnyttes optimalt til højdebestemmelser Samtidig sikres en entydig sammenhæng til et fælleseuropæisk højdesystem, hvorved eventuelle vandstandsstigninger som følge af en global opvarmning kan re g i- s t re re s. For at få en klar sammenhæng mellem den aktuelle middelva n d- s t a n d i Danmark og optimere b rugen af GPS har Da n m a rk s Me t e o rologiske Institut og Ky s t - inspektoratet taget DVR90 i anvendelse, men der er behov for generelt at introducere dette nye højdesystem. Herved v i l også højdesystemet kunne understøtte GPS-udviklingen, således at GPS-målinger kan yde en god nøjagtighed i højden. Højdesystem og højdenet Højdesystemerne er alle kendetegnet ved, at de opgiver en højde over middelvandstanden i Danmark. De ældre systemer kaldes D a n s k Normal Nul (DNN) og det nye for Dansk Vertikal Reference ( D V R 9 0 ). De hidtidige højdesystemer er fastlagt i forhold til middelvandstanden for over 100 år siden. I 1990 blev DVR90 fastlagt i forhold til middelvandstanden i vor tid. DVR90 er et nyt højdesystem, mens højdenettet består af højdefikspunkter. Højdenettet renoveres i disse år hovedsageligt for at rette op på interne fejl i højdeangivelsen og for at placere f i k s p u n k- t e r n e, hvor der er brug for dem.

7 Hvorfor opbygge et nyt referencenet - 3D net? De eksisterende referencenet i Danmark er traditionelt opdelt i plane net og højdenet. Som følge af GPS-udviklingen er der opstået et behov for et integreret referencenet med både plan- og højdedata dvs. et 3-dimensionalt net (3D). Der er allerede nu i Danmark etableret et godt 3D referencenet designet til GPS-brug, men der er for få fikspunkter i nettet. Dette overordnede referencenet er med kun 94 punkter ( p u n k t- afstand på 40 km) besværligt og dyrt at anvende ved en almindelig GPS-måling. I perioden vil KMS opbygge et tættere 3D net med 8-10 km mellem punkterne, som vil tjene som sikring og kva l i t e t s - forbedring af det eksistere n d e referencenet. Der er derudover en stor interesse hos kommuner, amter og andre i at få et endnu tættere 3D net i lokalområdet. Brug af GPS ved anlæg af ve j e, b roer osv. vil drage fordel af et 3D net på grund af rationaliseringsgevinsten, hvor den plane placering og højden kan måles i samme arbejdsgang m.e

8 Status for System 2000 Trafikken til lands og vands er stærkt stigende. Derfor øges beh ovet for aktuel stedbestemm e l s e og et standardiseret referencesystem af hensyn til trafiks i k k e r h e d og effektiv transport. Udviklingen indenfor GPS kan udnyttes massivt, når GPS og kort integreres. Herved åbnes dørene for uanede muligheder, og det kræver blot et godt og fælles referencenet. Normalt siges, at verden bliver mindre, når kommunikationen og infras t ru k t u re n forbedres, men indenfor referencenet bliver verden større. Geografiske data skal være sammenhængende på tværs af alle grænser. Den teknologiske udvikling går s t æ rkt. Der kan høstes samfundsm æ s s i g e fordele af udviklingen, ved at modernisere referencenettet. Re f e rencenettet er fundamentet indenfor kort og opmåling, og det er vigtigt, at det forbliver et solidt og fremtidssikret fundament. KMS opfatter System 2000 som fremtidens referencesystem. System 2000 gør det muligt, at stedbestemt information gnidningsløst kan sammenstilles og udveksles af enhver, fordi transformation af data bliver overflødig, hvis alle anvender samme re f e rencesystem. Om l æ g n i n g e nt i l System 2000 medfører imidlert i d en række omkostninger, før fordelene viser sig. De rfor er det vigt i g t, at der er en landsdækkende opbakning og en fælles forståelse for System Kort & Matrikelstyrelsen Rentemestervej København NV Tlf: Fax: E-post: kms@kms.dk Hjemmeside: ISBN Tryk: Kort & Matrikelstyrelsen 2000

Klimatilpasning og detaljerede højdedata

Klimatilpasning og detaljerede højdedata Klimatilpasning og detaljerede højdedata 1 Klimatilpasning og detaljerede højdedata Dette notat er en kort beskrivelse af fakta, råd og vejledning om detaljerede højdedatas betydning for indsatsen mod

Læs mere

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen TECHNICAL REPORT NO. 08 Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de danske farvande Per Knudsen, Karsten Vognsen KMS Technical report number 08: Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de

Læs mere

Nyt dansk højdedatum II

Nyt dansk højdedatum II Nyt dansk højdedatum II DMV KMS 1990 Kort & Matrikelstyrelsen, den 18. November 1999 Indhold: 1. Præsentation Side 2 2. Kommissorium Side 2 3. Problemfremstilling Side 3 4. Materialet fra høringen om nyt

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb Forslag til Regulativ For Smågårdsrenden med sideløb November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Grundlaget for regulativet 1 2. Betegnelse af vandløbet 1 3. Afmærkning og stationering 2 4. Vandløbets skikkelse

Læs mere

Referencenet for Danmark Status, strategi og udvikling NETSTRATEGI 2012

Referencenet for Danmark Status, strategi og udvikling NETSTRATEGI 2012 Referencenet for Danmark Status, strategi og udvikling NETSTRATEGI 2012 KMS, Referencenet J.nr. KMS-509-00001 Den 6. januar 2012 Version 1.1 2 Indhold 1 Indledning...4 1.1 Formål og baggrund...4 1.2 Referencenettet

Læs mere

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference Kort10 - en del af den geografiske infrastruktur Produktblad juni 2006 Kort10 som fælles geografisk reference 2 Kort10, produktblad juni 2006 Kort10 en del af den geografiske infrastruktur Kort10 er en

Læs mere

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning.

Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl. i Herning. Til Beboerne på Tietgensgade m.fl. Herning Vand A/S Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 CVR 2581 0619 EAN 5 790001 899202 Den 11. marts 2013 Kloakfornyelse m.v. på Tietgensgade & Trøstrupsgade m.fl.

Læs mere

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber

Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i. Begreber Danske koordinatsystemr (referencesystemer) MicroStation V8i Begreber 1 Columbus tog fejl! - jorden er flad når vi tegner i MicroStation!!! Geodætiske begreber definition af jorden Jordens overflade Jordens

Læs mere

Introduktion til matrikulære data

Introduktion til matrikulære data Introduktion til matrikulære data Matrikulære data kan deles op i tre grupper: - elementer i basismatriklen - temaer - øvrige elementer Elementer i basismatriklen omfatter elementer, der indgår i den matrikulære

Læs mere

Forskning i Kort & Matrikelstyrelsen. Oktober 2000

Forskning i Kort & Matrikelstyrelsen. Oktober 2000 Forskning i Kort & Matrikelstyrelsen Oktober 2000 Indhold Forord 3 Motivering 3 KMS s rolle i samfundet 3 Formål med forskning i KMS 4 Strategi for forskning i KMS 6 Forskning i Kort & Matrikelstyrelsen

Læs mere

OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR. Alslev Å. Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184

OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR. Alslev Å. Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184 OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR Alslev Å Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184 Kvl. nr. A 1 Alslev Å ESBJERG KOMMUNE - 2 - INDHOLDSFORTEGNELSE... Side 0.

Læs mere

Ændringer i opsætning af GeoCAD-tabeller ved indførelsen af MIA3 og minimaks

Ændringer i opsætning af GeoCAD-tabeller ved indførelsen af MIA3 og minimaks NOTE 2-2008 WWW.GeoCAD.dk Ændringer i opsætning af GeoCAD-tabeller ved indførelsen af MIA3 og minimaks Indførelsen af minimaks ved Kort- & Matrikelstyrelsen den 10. september 2008 vil medføre en række

Læs mere

Mikkel Gundersen Esben Milling

Mikkel Gundersen Esben Milling Mikkel Gundersen Esben Milling Grundregel nr. 1 En GPS kan og må ikke erstatte navigation med kort og kompas! Kurset Basal brug af GPS Hvad er en GPS og hvordan virker systemet Navigation og positionsformater,

Læs mere

Troværdig ekspertise i totalentreprise!

Troværdig ekspertise i totalentreprise! Troværdig ekspertise i totalentreprise! AS S t a l d b y g Troværdig ekspertise... det kan du kende os på! Hos Gråkjær Staldbyg får du automatisk adgang til et bredt spekter af kompetencer inden for moderne

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsens opgave er at gøre kort og geodata til et dagligdags redskab for den offentlige sektor, virksomheder og borgere.

Læs mere

Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer

Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer Januar 2000 1 q 5 a 5 b 4 l 2 ag 4 k 2 c 24 b For at opnå en entydig betegnelse af alle jordlodder i Danmark har Kort & Matrikelstyrelsen besluttet,

Læs mere

AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK. En unik guide til at Få bedre hørelse. "når din hørelse er vigtig"

AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK. En unik guide til at Få bedre hørelse. når din hørelse er vigtig 2016-2017 1. udgave Aurem AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK En unik guide til at Få bedre hørelse "når din hørelse er vigtig" ET HØRETAB KAN VÆRE MERE SYNLIGT END ET HØREAPPARAT!

Læs mere

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler v/branchechef Lærke Flader, Dansk Energi TINV den 27. september 2010 2 Danmark har en ambitiøs klimamålsætning frem mod 2020 og 2050 ikke mindst for

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade Virksomhedsgrundlag Specialområde Hjerneskade 2014/2015 Psykiatri og social Specialområde Hjerneskade 2 Forord Med dannelsen af Specialområde Hjerneskade er alle Region Midtjyllands tilbud til voksne med

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Temahæfte. Kabelarbejde. Tegningslæsning og kabelsøgning

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri (BAI) Temahæfte. Kabelarbejde. Tegningslæsning og kabelsøgning Temahæfte Kabelarbejde Tegningslæsning og kabelsøgning Undervisningsministeriet, den 31.10.2006. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Bjarne Hedegaard

Læs mere

OPDAG, HVORDAN DU KAN NÅ MERE

OPDAG, HVORDAN DU KAN NÅ MERE OPDAG, HVORDAN DU KAN NÅ MERE Vi hjælper vores kunder til en mere effektiv hverdag Vi har succes, når manden i marken har det Hos Geoteam ser vi os selv som mere end blot en leverandør. Via tæt dialog

Læs mere

Nyhed! www.wiking.com. made by. Op til 40% * mere varme med WIKING Automatic. Se mere på s. 8

Nyhed! www.wiking.com. made by. Op til 40% * mere varme med WIKING Automatic. Se mere på s. 8 Nyhed! Op til 40% * mere varme med WIKING Automatic Se mere på s. 8 made by www.wiking.com 1 WIKING Miro 1 / WIKING Miro 2 WIKING Miro 1 og WIKING Miro 2 er de mindste brændeovne i WIKING Miro serien.

Læs mere

Miljø og afløb WWW.RC.DK

Miljø og afløb WWW.RC.DK Miljø og afløb WWW.RC.DK RC BETONVARER RC Betonvarer er en alsidig betonvareproducent med stor kompetence indenfor levering af kundetilpassede løsninger til miljø- og afløbsbranchen. En stab af erfarne

Læs mere

Den 14. januar 2009. Taxameteranalyse

Den 14. januar 2009. Taxameteranalyse Taxameteranalyse Den 14. januar 2009 5HVXPH Analysen konkluderer, at HHX som den eneste af erhvervsskolernes større uddannelser har fået en reel forbedring af deres økonomi fra 2003 til 2009. Erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Sådan bruger du bedst e-mærket

Sådan bruger du bedst e-mærket 1 Få flere online salg eller leads igennem 2 Beslutningsprocessen i et salg online Hvem styrer hvem? Frederik Bjerring kører en tidlig morgen i efteråret 2009 op langs roskildevej på vej til sit arbejde,

Læs mere

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ

1. Indledning. 2. Spørgsmål Æ Disposition 1. Indledning 2. Spørgsmål Æ 3. Spørgsmål Ø 4. Spørgsmål Å 1. Indledning I tilknytning til en undersøgelse gennemført af Skole og Samfund har Udvalget bedt mig om at besvare tre spørgsmål om

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

TIL BYGHERREN BEDRE MILJØ. Trafikken i Danmark er steget eksplosivt REDUCERET ANLÆGSTID, STØRRE SIKKERHED OG

TIL BYGHERREN BEDRE MILJØ. Trafikken i Danmark er steget eksplosivt REDUCERET ANLÆGSTID, STØRRE SIKKERHED OG ROER 2 REDUCERET ANLÆGSTID, STØRRE SIKKERHED OG BEDRE MILJØ 3 TIL BYGHERREN Trafikken i Danmark er steget eksplosivt de senere år, og trafikpropper udgør allerede et meget stort og stigende - samfundsøkonomisk

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen skal anmode om, at eventuelle bemærkninger til udkastet er meddelt styrelsen senest den 16. november 2007.

Kort & Matrikelstyrelsen skal anmode om, at eventuelle bemærkninger til udkastet er meddelt styrelsen senest den 16. november 2007. Matrikel- og Juraområdet J.nr. KMS-200-00010 Ref. jes Den 26. oktober 2007 Høring om udkast til ny bekendtgørelse om matrikulære arbejder Hermed fremsendes udkast til ny bekendtgørelse om matrikulære arbejder,

Læs mere

NespriTec. Tågefri sprøjtepåføring inde og ude F ACADE / LOFT & VÆG

NespriTec. Tågefri sprøjtepåføring inde og ude F ACADE / LOFT & VÆG NespriTec Tågefri sprøjtepåføring inde og ude F ACADE / LOFT & VÆG Aldrig mere sprøjtetåge Afdækning som ved påføring med rulle Et unikt samarbejde mellem den tyske malinggigant Caparol og sprøjteproducenten

Læs mere

VI BYGGER PÅ TILLID 2

VI BYGGER PÅ TILLID 2 BYGGER PÅ TILLID VI BYGGER PÅ TILLID 2 DIN PROFESSIONELLE SAMARBEJDSPARTNER MED MERE END 35 ÅRS ERFARING Kom indenfor hos en erfaren virksomhed, der blev grundlagt allerede i 1974 i Aalborg. Vi har udviklet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. december 2011 J.nr.: NMK-31-00444 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i

Læs mere

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan.

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene

Læs mere

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler

Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler Til: Fra: Vedr.: Teknik- og Miljøudvalget Niels Tørsløv Forsøg med dynamisk LED-vejafmærkning for at undgå ulykker med cyklister og højresvingende biler og lastbiler 18. september 2007 Baggrund CTR er

Læs mere

CPX-måling før skift af belægning

CPX-måling før skift af belægning appletrafikstøj CPX-måling før skift af belægning CPX-målinger af dækstøj giver et entydigt billede af asfaltbelægningens betydning for støjen. Det kan give en reduktion af støjen på op til 6 db(a) at

Læs mere

NAVMAN TRACKER 5500, 5110 Quick Guide

NAVMAN TRACKER 5500, 5110 Quick Guide NAVMAN TRACKER 5500, 5110 Quick Guide Tillykke med din nye NAVMAN 5500, 5110 kortplotter/! NAVMAN TRACKER 5500, 5110 bruger C-MAP NT+ søkort. Elektroniske søkort er ment som en hjælp til navigation, de

Læs mere

Information. Rettigheder

Information. Rettigheder Information Rettigheder - til ejere af forurenede grunde Københavns Kommune Miljø- og Forsyningsforvaltningen Miljøkontrollen Kortlægning af jordforurening Derfor gør vi det Kortlægning I Danmark har der

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 27.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af I INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet.""."""".""""""""""""""".""""""""""".. ""."".. ""."".. "... "... ""...

Læs mere

Fra Mariagerfjord Kommune deltog afdelingsleder i Natur og Miljø, Bjarke Jensen samt miljøtekniker, Jens Kalør. Kommunen er myndighed på området.

Fra Mariagerfjord Kommune deltog afdelingsleder i Natur og Miljø, Bjarke Jensen samt miljøtekniker, Jens Kalør. Kommunen er myndighed på området. Opsummering fra mødet den 29. januar 2013 med grundejerforeninger i sommerhusområderne Øster Hurup Multihus (Byens Aula), Langerimsvej 7 9, Øster Hurup Velkomst og introduktion Bjarke Jensen fra Mariagerfjord

Læs mere

HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c)

HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c) HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c) marts 2016 Esplanaden 8C, 4. tv DK 1263 København K Tlf. +45 3318 6180 www.schonherr.dk HVISSINGE ØST - OMRÅDET Side 2 Glostrup Kommune, Bebyggelse i Hvissinge

Læs mere

Med henvisning til mailkorrespondancen opdeles arbejderne i 4 delopgaver:

Med henvisning til mailkorrespondancen opdeles arbejderne i 4 delopgaver: Silkeborg Kommune Natur og Miljø Søvej 1 8600 Silkeborg Att. Aage Ebbesen Vedr. vurdering af udgifter til grødeskæring og sandoprensning på delstrækninger i Gudenåen mellem Silkeborg Langsø og Tange Sø.

Læs mere

Motorvejen Vodskov Jyske Ås. Oktober 1999

Motorvejen Vodskov Jyske Ås. Oktober 1999 Motorvejen Vodskov Jyske Ås Oktober 1999 Motorvejen Vodskov - Jyske Ås Forord Motorvejen fra Vodskov til Jyske Ås åbnes for trafik den 17. oktober 1999. Motorvejen er et led i forbindelsen fra Vodskov

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-38 Bestemmelser om anvendelse af geografiske koordinater Udgave 1, 23. januar 1997 I medfør af 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kartoffellæggere fra GL-T-serien

Kartoffellæggere fra GL-T-serien Kartoffellæggere fra GL-T-serien Bugserede læggere 4-, 6- og 8-rækkers GL 34 T / GL 36 T / GL 38 T Multitalentet. Glæd dig til endnu mere fleksibilitet og flere anvendelsesmuligheder! Konkret vil det for

Læs mere

Notat om belægningstyper på Fodsporet

Notat om belægningstyper på Fodsporet Notat om belægningstyper på Fodsporet Indledning I dette notat gennemgås 11 forskellige løsningsmodeller, som enten er fremkommet i den offentlige debat og/eller er foreslået af projektgruppen. Modellerne

Læs mere

Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken

Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken Den direkte vej til store besparelser Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken Højvandssikring af ejendomme med en stor brugerkreds Made in Germany www.lhi.as

Læs mere

Notat om indførelse af Flextrafik

Notat om indførelse af Flextrafik Miljø og Teknik Notat Til: Udvalget for Miljø og Teknik Sagsnr.: 2010/12037 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: Notat om indførelse af Flextrafik Jørgen Krog Sagsfremstilling Flextrafik er en trafikform

Læs mere

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT

REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT REGULATIV FOR KOMMUNEV ANDLØB NR. 36.0 I HØJREBY KOMMUNE STORSTRØMS AMT Side 2 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Grundlaget for regulativet"... "".".. ""... """.. "".. ".".. """... ".... """.. "".. "... ""."...

Læs mere

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Ilden skal være en oplevelse Aduro forener flot design, brugervenlighed, kvalitet og funktion i en alsidig produktpalette. Med Adurobrændeovnene

Læs mere

Se i øvrigt pjecen vedrørende separatkloakering som er vedlagt dette brev.

Se i øvrigt pjecen vedrørende separatkloakering som er vedlagt dette brev. «EJER_NAVN» «EJER_CONAVN» «EJER_ADR», «EJER_UDV_ADR» «EJER_POSTADR» «VEDR» Ålykkevej 5 7400 Herning Tlf.: 9999 2299 info@herningvand.dk www.herningvand.dk 30. november 2015 Kære beboer på Friskolevej,

Læs mere

Udarbejdelse af udbudsmateriale

Udarbejdelse af udbudsmateriale Checkliste til udbydere Udarbejdelse af udbudsmateriale ved transport af patienter og handicappede Indledning Checklisten kan bruges ved udarbejdelsen af udbudsmateriale for patient- og handicaptransport.

Læs mere

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S Indholdsfortegnelse 1. Projektering 2 2. Dimensionering 2 3. Hovedledninger 3 4. Stikledninger og skelbrønde 3 5. Brønde 3 6. Samlinger og tilslutninger 4 7. Udførelse 4 8. Kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

36. Fremtidig organisering af Den Kommunale Tandpleje. Sagsfremstilling

36. Fremtidig organisering af Den Kommunale Tandpleje. Sagsfremstilling 36. Fremtidig organisering af Den Kommunale Tandpleje Sagsnr: 29.15.00-A01-1-12 Sagsansvarlig: Dorte Steinmetz Bagge Sagsfremstilling Børne- og Familieudvalget besluttede den 12. april 2012, at Center

Læs mere

ROREGLEMENT. Redigeret af bestyrelsen sidste gang d. 14.04. 2015. Aarhus Roklub. Hjortholmsvej 2. 8000 Århus C. Stiftet 1886

ROREGLEMENT. Redigeret af bestyrelsen sidste gang d. 14.04. 2015. Aarhus Roklub. Hjortholmsvej 2. 8000 Århus C. Stiftet 1886 ROREGLEMENT Redigeret af bestyrelsen sidste gang d. 14.04. 2015 Aarhus Roklub Hjortholmsvej 2 8000 Århus C Stiftet 1886 Medlem af DFfR under DIF og FISA GENERELT 1 1. Medlemmerne er pligtige til at rette

Læs mere

Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling

Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling Kontor Forvaltningsdata Dato 16. februar 2016 Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling 1. Indledning Dette datasæt repræsenterer Danmarks inddeling i 98 kommuner, således som de blev fastlagt i forbindelse

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune

Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune NOTAT Oprettet: 01/09/14 Senest revideret: 27/10/14 Ref.: AF/GC Modtager: Frederikshavn Kommune Fordele og ulemper ved lukket skolebuskørsel i Frederikshavn Kommune Indledning: Der er som kommune mulighed

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

w w w. b l e n d e x. d k Solafskærmning Unikke løsninger produceret efter ordre, og i 100% overensstemmelse

w w w. b l e n d e x. d k Solafskærmning Unikke løsninger produceret efter ordre, og i 100% overensstemmelse Solafskærmning Unikke løsninger produceret efter ordre, og i 100% overensstemmelse med kundens individuelle ønsker og behov. Vi har fokus primært på udvendige solafskærmingsløsninger af høj standard, der

Læs mere

Fornyelsesplanlægning. Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse

Fornyelsesplanlægning. Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse Fornyelsesplanlægning Forundersøgelser Tilstandsvurdering Fornyelsesplan Fornyelse Bolig Kommune Industri Fornyelsesplanlægning en sikker investering Kært barn har mange navne Sanering, renovering, reparation,

Læs mere

Ophængt forskalling til støbning af brodæk

Ophængt forskalling til støbning af brodæk SYNOPSIS - 2008 Ophængt forskalling til støbning af brodæk Thomas Nielsen Pladsleder hos E. Pihl & Søn A.S. Akademiingeniør 1990. Telefon 4527 7200, mobil 4093 1509, e-mail thn@pihl-as.dk, web www.pihl-as.dk

Læs mere

Herlev Gymnasium og HF søger ny rektor med tiltrædelse 1. marts 2010

Herlev Gymnasium og HF søger ny rektor med tiltrædelse 1. marts 2010 Herlev Gymnasium og HF søger ny rektor med tiltrædelse 1. marts 2010 Stillingsbeskrivelse Denne stillingsbeskrivelse er udarbejdet af ekstern ledelsesrådgiver Sverri Hammer på baggrund af interview med

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2015

Tilfredshedsundersøgelse 2015 Spørgsmål 6 Tilfredshedsundersøgelse 25 I tabellen vises gennemsnittet af besvarelserne. Parenteserne viser sidste års resultat. = Laveste tilfredshed = Højeste tilfredshed ØVRIGE BRUGERE SUPERBRUGE RE

Læs mere

EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE

EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE EC-VENTILATORER: ENERGIBESPARENDE, EFFEKTIVE OG EKSTREMT LYDSVAGE EC-ventilatorer hjælper dig med at spare energi, penge, tid og plads. Dertil kommer integreret trinløs, støjsvag hastighedskontrol, lang

Læs mere

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vejen til mere miljøvenlig kollektiv trafik Arriva pionerer nye energiformer i kollektiv trafik med miljøet på første række operation af biogas

Læs mere

Orientering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Orientering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Orientering At finde den hurtigste, korteste eller nemmeste vejhar du brug for, både som spejder og i hverdagen. Orientering betyder oprindeligt at vende mod den opgående sol eller østen. Altså at få klarhed

Læs mere

Tema 5: Trafik og sikkerhed

Tema 5: Trafik og sikkerhed Tema 5: Trafik og sikkerhed Under udviklingstemaet Trafik & Sikkerhed ønsker vi at arbejde med projektet indenfor forbedring af trafiksikkerhed, offentlig transport og forbedrede skoleveje. en for temaet

Læs mere

Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder

Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder Den foretrukne leverandør hos verdens førende mejerivirksomheder Markedsstyret udvikling Langsigtede kunderelationer Sammen med kunder og andre partnere arbejder vi konstant på at udvikle forbedrede membrantyper,

Læs mere

K E N D E L S E Berigtiget udgave

K E N D E L S E Berigtiget udgave K E N D E L S E Berigtiget udgave afsagt af Konkurrenceankenævnet den 8/10 2013 og berigtiget den 21. oktober 2013 i sag nr. VFL-3-2012 (2013-016) Hørsholm Vand ApS mod Forsyningssekretariatet Resume af

Læs mere

GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter

GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter GeoCaching hvordan man finder det... ved hjælp af satelitter Andreas Ulovec, Universität Wien 1 Introduktion Masser af mennesker bruger GPS til at bestemme deres egen geografiske placering, eller til at

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003

Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003 Pilotprojekt mellem KL og KMS om implementering af System 2000 Beslutningsgrundlag for Herning Kommune August 2003 Beslutningsgrundlaget er resultat af det arbejde, der er gennemført i projektforberedelsesfasen

Læs mere

om ENERGISElSKAbERNES fibernet

om ENERGISElSKAbERNES fibernet 6 punkterede MYTER om energiselskabernes fibernet 2 1 MYTE: Danskerne vil ikke have fibernet Fibernet er den hurtigst voksende bredbåndsteknologi i Danmark. Antallet af danskere der vælger fibernet, stiger

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

NAVMAN TRACKER 5380 - Quick Guide

NAVMAN TRACKER 5380 - Quick Guide NAVMAN TRACKER 5380 - Quick Guide Tillykke med din nye NAVMAN 5380 kortplotter! NAVMAN TRACKER 5380 bruger C-MAP NT+ / MAX søkort. Elektroniske søkort er ment som en hjælp til navigation, de kan ikke bruges

Læs mere

Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Eksempler på håndtering af strandbeskyttelseslinien i matrikulære sager. Til praktiserende landinspektører

Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Eksempler på håndtering af strandbeskyttelseslinien i matrikulære sager. Til praktiserende landinspektører Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T Til praktiserende landinspektører KORT & MATRIKELSTYRELSEN Juridisk Område Journalnr : 130-001/2002 Ref : trh Tlf : 35 87 55 44 Fax : 35 87 50 64 E-post : trh@kms.dk

Læs mere

Q-TRANSPORTMATERIEL A/S

Q-TRANSPORTMATERIEL A/S Q-TRANSPORTMATERIEL A/S Vejen til fremtiden går over intern materialehåndtering og logistik En totalleverandør, der kender din produktionsproces og dine problemstillinger og derfor kan diskutere løsninger

Læs mere

Bilag 1: Fordele og ulemper ved en bussluse på Hejnstrupvej

Bilag 1: Fordele og ulemper ved en bussluse på Hejnstrupvej Veje og Grønne Områder Sagsnr. 265418 Brevid. 2072288 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk Veje og Grønne Områder Sagsnr. 265418 Brevid. 2072288 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Kombinationsforløb på erhvervsskolerne 9.-20. maj 2016

Kombinationsforløb på erhvervsskolerne 9.-20. maj 2016 Bygge og anlæg Madværkstedet Sundhed, omsorg og pædagogik Data og Kommunikation Sundhedsfag og Service 2 ugers forløb for produktionsskoleelever Erhvervsskolerne i Hovedstadsregionen Next Uddannelse København

Læs mere

10.2 Byggesagsspørgsmål Fastlæggelse af grænseværdier ved kystnært byggeri.

10.2 Byggesagsspørgsmål Fastlæggelse af grænseværdier ved kystnært byggeri. Kapitel 10 10. Anbefalinger til kommunale beslutninger og tiltag Oversigt 10.1 Beredskab Eksisterende beredskabsplan revideres og tilpasses kystplanen. Første prioritet: Lavtliggende byområder (klasse

Læs mere

12.5 Rør, brønde og bygværker

12.5 Rør, brønde og bygværker 12.5 Rør, brønde og bygværker Af Steffen Birk Hvorslev, SBH-Consult A/S Betonrør og -brønde bruges til at anlægge gravitations- og tryksystemer til transport af spildevand og regnvand, samt til at etablere

Læs mere

UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark

UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark UTM/ETRS89: Den primære kortprojektion i Danmark Geodætisk systembeskrivelse Geomatics Notes 1 Version 1 2017-04-01 Geomatics Notes 1. Version 1, 2017-04-01 Geodætisk systembeskrivelse: UTM/ETRS89: Den

Læs mere

Vadehavet. Højer mølle

Vadehavet. Højer mølle Fakta er en 8-kantet mølle, og den er Nordeuropas højeste trævindmølle. Det er en Hollændermølle med omvendt bådformet hat - et kendetegn for møller langs Vestslesvigs kyst. Møllen er bygget i 1857. Den

Læs mere

MEDIEPOLITIK FOR KLUBBERNE

MEDIEPOLITIK FOR KLUBBERNE MEDIEPOLITIK FOR KLUBBERNE UNDER VIBORG UNGDOMSSKOLE JANUAR 2016 KLUBBER PÆDAGOGISK TILGANG Børn og unge er i dag udsat for et bombardement af mediepåvirkninger. Vi vil, som ansvarlige fagpersoner, gerne

Læs mere

Aldrig mere fare vild

Aldrig mere fare vild Aldrig mere fare vild i EUROPA KOMMISSIONEN Mennesker har altid villet vide hvor de er... ET FAST HOLDEPUNKT I TID OG RUM Der skal mange enkeltoplysninger til for at bestemme hvor man er i tid og rum.

Læs mere

Udviklingsplan for. Krondal. Krondal og Omegns Borgerforening

Udviklingsplan for. Krondal. Krondal og Omegns Borgerforening Udviklingsplan for Krondal Krondal og Omegns Borgerforening December 2008 Indhold Forord...3 Landsbyens identitet...4 Målsætning og indsatstemaer...5 Status og befolkningsstatistik...7 Denne plan er lavet

Læs mere

Et harmonisk, grønt og levende bidrag til vedvarende energiforsyning af Assens Kommune

Et harmonisk, grønt og levende bidrag til vedvarende energiforsyning af Assens Kommune Projektoplæg til politisk beslutning Solcellehaver Illustration: Arkitektfirma Hasløv og Kjærsgaard Et harmonisk, grønt og levende bidrag til vedvarende energiforsyning af Assens Kommune Projektoplægget

Læs mere

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen Notat Til: Kommuner med Flextur Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CST Direkte +45 36 13 18 83 Fax - cst@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 21. april 2016 baggrundsnotat til kommunebreve

Læs mere

VARME, LIV OG STEMNING

VARME, LIV OG STEMNING 2011 VARME, LIV OG STEMNING Levende ild er en smuk og romantisk opvarmning, der skaber varme, stemning og hygge. Det er en fantastisk oplevelse at sidde og betragte den levende ild i brændeovnen, mens

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Fejlagtig omregning af karakterer skaber problemer for studerende

Fejlagtig omregning af karakterer skaber problemer for studerende Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 79 Offentligt December 2015 Fejlagtig omregning af karakterer skaber problemer for studerende International Baccalaureate, bedre kendt blot som

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

GPS-overvågning. værd at vide om

GPS-overvågning. værd at vide om GPS-overvågning værd at vide om Sådan er reglerne for overvågning med GPS GPS er en forkortelse for Global Positioning System. Systemet bruges til at beregne den geografiske position for GPS-modtageren.

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige

2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige 2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige er de gengivet i samme forstørrelse. Eneste undtagelse er enkelte af de viste panoramaer, hvor det har været nødvendigt at formindske billedformatet for

Læs mere

Matematik C. Cirkler. Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse.

Matematik C. Cirkler. Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse. Cirkler Skrevet af Jacob Larsen 3.år HTX Slagelse Udgivet i samarbejde med Martin Gyde Poulsen 3.år HTX Slagelse Side Indholdsfortegnelse Cirklen ligning Tegning af cirkler Skæring mellem cirkel og x-aksen

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Spark afgrøden i gang!

Spark afgrøden i gang! Spark afgrøden i gang! Agronom Andreas Østergaard DLG Qvade Vækstforum 18.-19. Januar 2012 Spark afgrøden i gang! Så tidligt i et godt såbed Brug sund og certificeret udsæd Sørg for at planterne har noget

Læs mere