Apps til læsning og stavning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Apps til læsning og stavning"

Transkript

1 Aalborg 7/4-15 Apps til læsning og stavning v/ Rasmus Hasselbalch Nedenstående liste viser et udvalg af fortrinsvist læse- og skriveapps. De er udvalgt til produktionsskoleelever, men andre elevgrupper kan naturligvis også have glæde af dem. I forhold til undervisning anbefales en bærbar PC med enten ViTre eller CdOrd, da disse programmer rummer flere muligheder end apps ene. ViTre (www.scandis.dk) findes i de IT rygsække, der udlånes af SU-styrelsen til elever på SU-berettigede uddannelser. De fleste folkeskoler har CdOrd (www.mikrov.dk). Produktionsskolerne bør have licens til enten ViTre eller CdOrd inkl. en tidsbegrænset elevlicens. Det anbefales, at man løbende holder sig orienteret på under Apps til læsning og stavning, da listen opdateres løbende. Ønsker man et udtømmende overblik over relevante apps henvises til dette link: Digitaliseringsstyrelsens store oversigt over kompenserende apps til mennesker med handicap. Listen hentes i PDF via linket. Der findes flere gode apps til ordblinde og læsesvage men også apps til personer med ADHD eller autisme. Nedenstående liste er opdelt i apps til IOS (Iphone og Ipad) og Androidtelefoner eller tablets (HTC, Samsung, Sony Ericson). Hvis I har andre forslag og erfaringer hører jeg gerne fra jer på IOS (Iphone og Ipad): Generelt: Der kan købes et tastatur til Ipad. Apple kan ikke køre med C-pen. Producenten oplyser, at der arbejdes på at gøre dette muligt. Med en Ipad kan man let bladre mellem fem åbne programmer. Det kan man ikke på Iphone. Apps til Iphone virker også til Ipad og forstørres blot op. Oplæsning af markeret tekst (findes som standard på alle Appleprodukter): Genial funktion, der fungerer med de fleste programmer og hjemmesider. Man kopierer et ord eller en sætning og får den læst op. Sådan aktiveres funktionen: Indstillinger Generelt Tilgængelighed Læs det valgte op (husk at sætte tempoet ned, da det som standart er alt for højt sat). Intowords (79 kr + 39 kr for OCR, gratis prøve i en md) er Mikroværkstedets læse- skriveløsning til Ipad. Meget brugervenligt. Se vejledning på Relevansordbog god. Man kan ikke som med CdOrd bruge programmet til at få læst op direkte fra hjemmesider. Med tilkøb af OCR kan man tage et billede af en tekst og få denne læst op eller redigere i denne. Der er derefter eksportmuligheder som eller som Imessage (sms til andre Iphone-brugere). Vi anser IntoWords som det bedste læse- og skrivestøtteprogram til Ipad. Prizmo (70 kr inkl dansk stemme). Tekstoplæsning, fx af en fotograferet tekst. Kræver minimum Ipad 3 eller Iphone 4 eller 5 for at kameraet er tilstrækkeligt. Prizmo giver direkte adgang til, at man kan

2 redigere i en tekst. Teksten kan så kopieres og indsættes i fx en sms eller mail. Prizmo er markedets hurtigste løsning til Iphone i forhold til at kunne fotografere en tekst, få den OCR behandlet og oplæst. Hvis programmet ikke genkender æ,ø og å skal man først tage et billede af en tekst, klikke på OCR og klikke på engelsk. Herefter vil en række sprog, herunder dansk, komme til syne. Appwriter (89 kr) Skrivestøtteprogram med ordforslag og oplæsning. Desuden er det med OCRfunktionen muligt at tage et billede af en tekst og få denne læst op. Velfungerende og brugervenligt. Det er let at skrive en tekst, evt. få den oplæst og sende den som mail, sms eller til Dropbox. Kun til Ipad. Se mere på: https://itunes.apple.com/dk/app/appwriter-dansk/id ?l=da&mt=8&affid= Pages (gratis efter IOS 7 opdateringen) Skriveprogram med mange muligheder som vi kender det fra Words. Der mangler dog et ordentligt ordforslagsprogram. Teksten kan læses op vha. funktionen Oplæsning af markeret tekst på Ipaden. Programmet fungerer også til Iphone. Dragon Dictation (gratis) Indtal en besked og den fremkommer som en tekst. I højre hjørne kan man, efter indtalt besked, vælges at klippe tekstbeskeden ind i mail, sms eller i kalender. Man kan få teksten oplæst ved først at klikke på tastaturet nederst på skærmen, dernæst kopiere og få oplæst via oplæsning af markeret tekst. Ligeledes kan der redigeres i teksten inden den evt. eksporteres. Dragon Search (gratis): Fungerer som en søgeapp, hvor man indtaler det man søger efter, hvorefter det står i Google. VoiceTexter (13 kr): Fungerer som Dragon Dictation men med et hav af eksportmuligheder. Det er desuden en stor fordel, at man kan få oplæst teksten direkte i programmet. Virker også på Iphone. SayHi (13 kr): App der straks oversætter det man dikterer til det det sprog man har valgt. Man kan også sende det oversatte som eller sms. Desuden velegnet til artikulationstræning for at få bedre udnyttelse af Dragon Dictation eller Dictus. Det smarte er i modsætning til ITranslate, at den oplæser det oversatte pr automatik. Noteshelf (39 kr): Notatprogram, hvor man kan skrive med sin gummi-kuglepen på skærmen. Der kan kombineres med tastaturskrift og billeder (fx af tekst man selv har skrevet). Velegnet til portofølge, hvor eleven skal fotografere og beskrive en arbejdsproces. Ulempen er, at der ikke er ordforslag når man skal skrive. Kun til Ipad. Android:

3 Dictus (99 kr) Indtal en besked og den fremkommer som en tekst. Man kan vælge at få læst teksten op samt redigere i teksten der efterfølgende kan sendes som mail, sms, tilføjes Facebook eller indsættes i kalender. Meget velfungerende talegenkendelse, der også genkender punktum og komma. Brugervenligt og let at komme i gang med. Programmet kræver, at man er online. SVOX Sara (29kr): En dansk talesyntese, der er et must for at få en ordentlig naturlig tekstoplæsning hvad enten man bruger Mobile 112 eller Type and Speak. Når man har hentet stemmen skal man gå ind i telefonens indstillinger, vælge Tilgængelighed og dernæst tekst-til-tale-output. Nu vælges SVOX Classic TTS. Type and Speak (gratis): Kopier en tekst og del den med Type and Speak, der læser teksten op. SVOX Sara anbefales som talesyntese, da den giver den mest naturlige oplæsning. AndrOCR (gratis): OCR- behandler (tekstgenkender) fotograferet tekst. Brug den i kombination med Type and Speak. Programmet har også en oversættelsesfunktion. Tag fx et billede af en engelsk tekst og få den oversat til dansk. Mobile112 (ca. 300 kr + 30 kr for dansk sprog) er en App fra ABBYY til android der kan læse tekstbeskeder op. Den kan også oversætte fra engelsk til dansk via google translate. Der kan tages billede af en tekst og via mobile112 OCR behandles teksten direkte i telefonen. God kvalitet. Dette fungerer til mindre tekstudsnit. Mobile112 kan også bruges til at oplæse mails ved først at markere og kopiere teksten, hvorefter man aktiverer Mobile112. Mobile112 fremstår ikke særligt brugervenligt og mangler umiddelbart en funktion, der muliggør indsættelse af kopieret tekst fx fra en mail. Med den nyeste opdatering fra dec skulle mobile 112 være blevet mere driftsikkert. Man kan hente en 14 dages gratis prøveversion for at finde ud af om Mobile112 kan fungere på ens egen Androidtelefon og om man føler det er tilstrækkelig brugervenlig. SVOX Sara anbefales som talesyntese, da den giver den mest naturlige oplæsning. Mobile112lite (18 kr) Mobile112lite har ikke så mange funktioner som Mobile112, men fungerer fint i forhold til at tage et billede af en tekst og få denne oplæst. Der er også mulighed for at få oplæst indkomne sms er direkte fra programmet, ligesom der er mulighed for at skrive og sende sms er. SVOX Sara anbefales som talesyntese, da den giver den mest naturlige oplæsning. Krak App (50 kr) viser kontaktoplysninger når en fremmed ringer, og man kan hurtigt gemme oplysningerne så man er fri for at skulle skrive navn og adresse.

4 Swiftkey (11 kr.). Glimrende tastatur, som laver ordforslag. Unødvendigt på nyere telefoner, da de har et ligeså velfungerende ordforslagsprogram installeret. Drev (gratis) Googles tekstbehandlingsprogram til både Andriod phones og tabletter. Hvis man bruger Drev med Swiftkey 3 har man et skriveprogram med ordforslag. Teksten kan kopieres, sættes ind i Dictus og læses højt. TaleText (kræver Stemme SVOX Sara til 29 kr, C-Pen med Bluetooth til 1000 kr) Start med at downloade C-Pen Core (gratis driver til C-pen). Scan med bluetooth C-Pen og få læst op med et enkelt tryk. ScanLife: Oplæsning og oprettelse af QR koder. God ide med QR koder på værkstedets maskiner. Programmer til både Android og Apple: Dyscalculator (gratis). For elever der har basale matematikvanskeligheder. Udviklet af Pernille Pind. GoCook (gratis): Overskuelig app fra FDB. Man kan gange opskrifter. Arbejdsgangen er opdelt i sekvenser. Ingredienser og køkkengrej er vist med billeder. Der vises videosekvenser af arbejdsgangene. Det er dog problematisk at man ikke få oplæst teksten. HeyTell (gratis):sms med lydfil. Kræver at begge har app en.

5 Mobi:do (gratis i 14 dage): Trin for trin instruktion for dem der har svært ved at huske en arbejdsvejledning eller bytter rundt på rækkefølgen af arbejdsgange. Undervisningsapps til Ipad: Der findes et væld af undervisningsapps. Problemet ved nogle læse- og stavetræningsapps er at de fremstår infantile i grafikken. Flg. apps har netop denne svaghed men er i øvrigt velegnede til læse- og stavetræning: Skolestil (19 kr): Bogstavlydtræning. 120 ord (19 kr): Træning af stavning af 120 almindelige ord. Skrivetavlen (25 kr): Skrivetavlen har hovedfokus på indlæring af bogstavernes lyde. Fx arbejdes der med alle e-bogstavets lyde. Mere information på: Scannere og C-pen til PC: C pen model 3,5 bluetoth (hvid c-pen) (850,- + m ved Mikroværkstedet)fungerer med android. Fx kan man scanne og få oplæst teksten i øresnegl via blue toth. Fungerer med både ViTre og CdOrd. Inden den tilsluttes downloades C-pen core fra og på c-ikonet i bjælken nederst til højre klikkes på settings og der vælges Dansk. LG Smartscan: Mus med indbygget scanner (ca 500 kr). Fungerer udmærket til mindre tekstmængder. Det scannede tekstbillede oplæses vha. ViTex eller CdOrd. Mere information kan ses på: eller Sovos Handyscan (850,- + m): Godt alternativ til en normal bordscanner. Man installerer den medfølgende version af ABBYY FineReader 9.0 og så fungerer scanneren. Man skal huske at

6 indsætte SD-kortet først. Det at let at hente de indscannede billeder, da det fungerer som når man henter billeder fra sit digitalkamera. De indscannede tekststykker kan læses højt via pc og CdOrd eller ViTex. Med en adapter kan Ipad desuden efter sigende bruges til oplæsning. Venlig hilsen Rasmus Hasselbalch Læsepædagog

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN

Margit Gade. Dansk med it. Vis mig hvordan! TRIN Margit Gade Dansk med it Vis mig hvordan! TRIN Dansk med it - Vis mig hvordan! Margit Gade 2012 Akademisk Forlag, København et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab i Egmont Mekanisk,

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

It-hjælpemidler i AMU. støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer

It-hjælpemidler i AMU. støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer It-hjælpemidler i AMU støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer It-hjælpemidler i AMU støtte til deltagere med læse- og skriveproblemer Udarbejdet for Uddannelsesstyrelsen af uddannelseskonsulent

Læs mere

Håndbog i brug af apps

Håndbog i brug af apps Håndbog i brug af apps til SmartPhones og Tablets Orientering til virksomheder inden for transportsektoren, der har ansatte, som har svært ved at læse og forstå arbejdsbeskrivelser, informationer og lignende,

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

KOMPENSERENDE APPS TIL MENNESKER MED HANDICAP

KOMPENSERENDE APPS TIL MENNESKER MED HANDICAP KOMPENSERENDE APPS TIL MENNESKER MED HANDICAP En oversigt over apps med særligt anvendelsespotentiale for mennesker med handicap Digitaliseringsstyrelsen 2013. Kompenserende apps til mennesker med handicap

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND

ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND ORDBLIND? En vejledning om bedre service til medlemmer der har problemer med at læse, skrive, stave eller regne FAGLIGT FÆLLES FORBUND Indhold Forord ved forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen...

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale

DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale DIGITAL SELVBETJENING OG HANDICAP - vejledning til frontpersonale Din kontakt med det offentlige starter på nettet INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 4 1. Synshandicap 6 Svagsynethed 6 Kompenserende hjælpemidler

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 23012015AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Indledning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 12052014AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Gode karakterer, Tips og tricks osv. Af. Marianne Bentsen & Lars Kristensen

Gode karakterer, Tips og tricks osv. Af. Marianne Bentsen & Lars Kristensen Gode karakterer, Tips og tricks osv. Af. Marianne Bentsen & Lars Kristensen Indholdsfortegnelse HVAD KAN JEG BRUGE DETTE HÆFTE TIL?... 3 SÅDAN BRUGER DU QR KODERNE... 4 CD-ORD, HVAD ER DET?... 5 CD-ORD

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Kompenserende it. Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it

Kompenserende it. Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it Kompenserende it Vejledning til lærere, som underviser elever, der har så svære læsevanskeligheder, at de har behov for at anvende kompenserende it Lemvig Kommune 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Læsning

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD: CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Værktøjslinjen... 1 1.1. Ordbogsværktøjet, SkanRead og C-Pen... 2

Læs mere

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11 Introduktion til OneDrive Windows-selvstudium: Side 11 af 11 I Windows 8.1 og Windows RT 8.1 kan du nemt gemme dine filer i OneDrive og åbne dem fra en hvilken som helst enhed, f.eks. din pc, tablet eller

Læs mere

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013 Spiked Reality Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder Version 2.0, september 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mine oplysninger... 3 Online Administration... 3 Dit log ind...

Læs mere

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning ScanDis ViTre USB Brugervejledning Velkommen til vejledningen i hvordan ViTre USB enheden anvendes. ViTre leveret på USB indeholder licenser til programp pakken samt ViTre programmerne samt et særligt

Læs mere

lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse mobiler mod mobning er et samarbejde mellem:

lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse mobiler mod mobning er et samarbejde mellem: lærervejledning mobiler mod mobning Varighed: 7 lektioner Klassetrin: 6. - 10. klasse Forfattere: Helena Sofía í Byrgi & Kristian Lund mobiler mod mobning er et samarbejde mellem: - og skoler landet over

Læs mere

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp: Mikro Værkstedet A/S Revision 1.5, 10. april 2008 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hvilke programmer kan bruges med den digitale stemme?...

Læs mere