Referat Idræts- og Sundhedsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Idræts- og Sundhedsudvalget"

Transkript

1 Referat Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: Tirsdag den 05. november 2013 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Sluttidspunkt: Kl. 21:15 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Jørgen E. Hansen (A) Betina Svinggaard (A) Jan Ryberg Christensen (L) Tom Pedersen (C) Bente Borg Donkin (F) Fraværende: Det Hvide Værelse, Rådhuset Fællesmøde med Kuturudvalget og Børne- og Ungeudvalget fra kl til Forventet sluttidspunkt kl Sagsoversigt Side 01. Godkendelse af dagsorden Præsentation af E-booking - orientering Høring vedrørende fælleskommunal politisk vision og målsætninger for Sundhedsaftale III Ventetider på genoptræning efter sundhedsloven i Helsingør Kommune- orientering Samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark Sportsgalla Vedtaget budget for Idræts- og Sundhedsudvalget - orientering Sager til behandling på kommende møder i Idræts- og Sundhedsudvalget - orientering Meddelelser/Eventuelt...23 Bilagsliste...25

2 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Idræts- og Sundhedsudvalget Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Dagsorden godkendt.

3 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Præsentation af E-booking - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/22584 Idræts- og Sundhedsudvalget Vejledning til E-booking.pdf Indledning/Baggrund Idræts- og Sundhedsudvalget har senest haft fokus på Helsingør Kommunes digitale løsning til booking af lokaler og faciliteter i forbindelse med behandling af budget Idræts- og Sundhedsudvalget introduceres på mødet for den digitale løsning E-booking, der er implementeret i dag i Helsingør Kommune. Hans Henrik Schmidt og Flemming Bech fra Helsingør Idrætspark er inviteret til at demonstrere E-Booking. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Sagen relaterer sig til kommunens mål om Tidlig indsats og Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskabs handlingsplan om, at der skal være nem adgang til at være aktiv og gode muligheder for et sundt liv. Sagsfremstilling Helsingør Kommune holder sig løbende opdateret på de forskellige digitale løsninger, der er på markedet til at håndtere booking af lokaler og faciliteter. De digitale løsninger er vigtige for både kommunens foreninger og borgere som for kommunens administration af bookinger og henvendelser. Helsingør Idrætspark har købt modulet E-Booking. E-booking er en opgradering af kommunens eksisterende digitale løsning fra KMD. Løsningen er mere intuitiv og enkel at bruge, og det betyder en væsentlig forbedring af brugervenligheden for borgere og foreninger. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, at sagen forelægges til orientering.

4 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 4 Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Orientering foretaget. Vejledning til E-booking blev omdelt på mødet og er vedlagt referatet.

5 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Høring vedrørende fælleskommunal politisk vision og målsætninger for Sundhedsaftale III Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/22240 Idræts- og Sundhedsudvalget Oplæg om sundhedsaftale III somatik høring i kommunerne.pdf Oplæg om sundhedaftale III psykiatri høring i kommunerne.pdf Tidsplan og procesplan sundhedsaftalerne III høring i kommunerne.pdf Indledning/Baggrund Der skal inden udgangen af 2014 indgås en ny sundhedsaftale for perioden Regeringen har besluttet, at der fremover kun skal være én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at kommunerne i hovedstadsregionen har en fælles opgave i at indgå aftalen med regionen, ud fra fælles politiske visioner og målsætninger. Sundhedsaftalen bliver et slankere og mere politisk dokument med få, fælles mål, der afspejler den fælles vision mellem kommunerne og regionen. Det er ønsket, at sundhedsaftalen fremover bliver et mindre statisk dokument, der kan følge udviklingen på sundhedsområdet. Det betyder, at der eventuelt skal være mulighed for revision/justering af aftalen i aftaleperioden. Kommune Kontakt Rådets Embedsmandsudvalg for Sundhed har i dialog med kommuner politisk og administrativt udarbejdet udkast til kommunale visioner og målsætninger til brug for drøftelser med regionen om udformningen af Sundhedsaftale III. Udgangspunktet for vision og målsætninger er det fælleskommunale rammepapir Kommunernes fælles opgave udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Rammepapiret fastlægger en række fælles kommunale målsætninger for det somatiske område. Det forventes, at psykiatrien skal spille en central rolle i den nye sundhedsaftale på lige fod med det somatiske område, hvorfor der også arbejdes på at afklare fælleskommunal vision og målsætninger for dette område. Der arbejdes derfor indledningsvist i to spor, hvorfor der er vedlagt to notater med forslag til fælleskommunal vision og målsætninger på henholdsvis det somatiske og psykiatriske område. Teamkoordinator Ida Kock Møller, Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab samt Centerchef i Center for Psykiatri og Handicap Charlotte Aagaard deltager under punktet. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Helsingør Kommunes vision Tidlig indsats. Helsingør kommunes Sundhedspolitik et fælles anliggende for hele kommunen. KKR s notat kommunernes fælles opgave udvikling af det nære sundhedsvæsen. Sagsfremstilling 1. Forslag til fælleskommunal vision og målsætninger for den somatiske del af sundhedsaftale III

6 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Vision Vi tager udgangspunkt i borgerens behov og ressourcer. Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Strategiske målsætninger Patientrettet forebyggelse allerede opstået sygdom skal håndteres, så der så vidt muligt ikke sker yderligere forværring. Pleje og behandling skabe sammenhængende og effektive pleje- og behandlingsforløb for borgere der modtager indsatser på tværs af kommuner, almen praksis og regionen. Rehabilitering og træning skabe sammenhængende indsatser af høj faglig kvalitet med henblik på rehabilitering til alle borgere der oplever nedsat funktionsevne som følge af sygdom. Samt bidrage til at sikre genoptræning til de borgere som har behov for det. 2. Forslag til fælleskommunal vision og målsætninger for den psykiatriske del af sundhedsaftale III 2.1. Vision Vi fremmer mental sundhed og recovery (Recovery handler om at opdage - eller genopdage - fornemmelsen af en personlig identitet, der ikke er knyttet til sygdom eller handicap). Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Strategiske målsætninger Tidlig indsats opdage psykisk sårbarhed i tide og sætte ind med den rette forebyggende indsats. Støtte og behandling sikre implementering af de samarbejdsaftaler mellem region, almen praksis og kommunen, der allerede eksisterer, og tænke behandling og støtte på en ny måde. Rehabilitering i samarbejdet mellem region, almen praksis og kommuner kan et fælles fokus på rehabilitering, fra begyndelsen og fastholdt gennem hele forløbet medvirke til at understøtte visionen om personlig recovery. 3. Fælles strategisk målsætning for både den somatiske og psykiatriske del Kvalitet og dokumentation fælles tværgående udviklingsområde mellem region, almen praksis og kommuner, som har relevans for alle dele af borgerens forløb. Kommune Kontakt Rådet anbefaler kommunerne politisk at drøfte visioner og målsætninger for sundhedsaftale III og give en tilbagemelding om, hvorvidt kommunen ser dem som et godt grundlag for det videre arbejde. Det er ønsket, at udkastene (vedlagt) behandles på politisk niveau i de enkelte kommuner med udgangspunkt i følgende spørgsmål. Kan kommunen tilslutte sig visionerne for henholdsvis somatik og psykiatri?

7 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 7 Kan kommunen tilslutte sig de strategiske målsætninger for henholdsvis somatik og psykiatri? Har kommunen input til konkrete målsætninger for henholdsvis somatik og psykiatri? Fristen for tilbagemelding til Det fælleskommunale sundhedssekretariat er den 13. december Proces- og tidsplan for udarbejdelse af Sundhedsaftale III er vedlagt sagen. Forslag til konkrete målsætninger på det somatiske område vil blive præsenteret på udvalgsmødet. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring De fælleskommunale politiske visioner og målsætninger for Sundhedsaftale III er sendt i høring i følgende råd og fagudvalg: Socialudvalget Idræt- og Sundhedsudvalget Ældrerådet Handicaprådet Udsatterådet Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, 1. at der tages stilling til, om kommunen kan tilslutte sig visioner for henholdsvis somatik og psykiatri. 2. at der tages stilling til, om kommunen kan tilslutte sig de strategiske målsætninger for henholdsvis somatik og psykiatri. 3. at der tages stilling til, om der er input til konkrete målsætninger for henholdsvis somatik og psykiatri. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Ad 1-3 Sagen drøftet. Centret arbejder videre med forslag til høringssvar. Yderligere input fra udvalgets medlemmer sendes til Koordinator Ida Kock Møller. Sagen genoptages på mødet den 3. december 2013.

8 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Ventetider på genoptræning efter sundhedsloven i Helsingør Kommune- orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/22891 Idræts- og Sundhedsudvalget Kopi af Ambulant Venteliste pr pdf Høringssvar fra Ældrerådet Indledning/Baggrund Kun hver tredje kommune sætter deres ældre borgere i gang med genoptræning i ugen efter de er blevet udskrevet fra hospitalet. Det viser en undersøgelse Gallup har lavet for Ældresagen, Danske Handicaporganisationer og Danske Fysioterapeuter. Undersøgelsen viser også, at over en fjerdedel af kommunerne lader deres ældre borgere vente i tre, og i nogle tilfælde helt op til seks uger, på helt basal fysisk genoptræning, når de er kommet hjem. I Helsingør Kommune viser tal (vedlagt bilag), at der også kan forekomme ventetider, men at kommunen sammenlignet med de øvrige kommuner ligger i den bedste halvdel af kommunerne. Ser man bort fra spidsbelastninger, som ferieperioder ligger Helsingør kommunes ventedag på 10,76 hverdage i snit, svarende til kravet i kommunens kvalitetstandarder og langt under de ventetider som fremhæves i ovenstående undersøgelse. Træningscenter Poppelgården arbejder løbende med at justere arbejdsgange, kvalitetsstandarder, kompetencer og faciliteter for at overholde kravene til ventetider på genoptræningen og sikre, at borgerne får den rette genoptræning til den rette tid. Henrik Sahlgren, Leder af Træningscenter Poppelgården deltager under punktet. Retsgrundlag Sundhedsloven 140 Relation til vision og tværgående politikker Helsingør Kommunes Sundhedspolitik Et fælles anliggende for alle Helsingør Kommunes vision Tidlig indsats Sagsfremstilling Træningscenter Poppelgården er underlagt følgende krav i forhold til forløbet af genoptræningen: 1. I sundhedsaftalerne fremgår det, at senest 5 hverdage efter at kommunen har modtaget genoptræningsplanen fra sygehuset, skal kommunen sende en bekræftelse til borgeren med oplysninger om hvornår borgernes genoptræning kan påbegyndes Dette krav overholdes på Træningscenter Poppelgården. 2. I Helsingør kommunes kvalitetstandard fremgår det, at genoptræning skal iværksættes indenfor max 10 hverdage efter modtagelsen af genoptræningsplanen,

9 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 9 med mindre, at der er lægefaglige begrundelser for at genoptræningen først må igangsættes senere. Dette krav overholdes ikke konsekvent på alle diagnoser. De primære udfordringer med ventetiden ligger i ferieperioderne. Den gennemsnitlige ventetid fra modtagelse af en genoptræningsplan til borgeren deltager i en forundersøgelse er 13,2 hverdage (se bilag). Hertil skal lægges yderligere 3-5 hverdage før borgeren påbegynder den konkrete genoptræning. Fratrækkes sommermåneden juli, hvor der er lange ventetider falder ventedagene til 10,76 hverdage i snit. Det skal nævnes, at borgeren til forundersøgelsen får konkret vejledning i hvordan ventetiden kan anvendes bedst muligt ud fra et genoptræningsperspektiv. Det skal også nævnes, at borgerne ofte indkaldes tidligere til træning end det aftalte tispunkt, da nye borgere indkaldes ved afbud eller ved ledige pladser som følge af andre borgeres uventede ophør af genoptræningstilbuddet. 3. Er patienten på et ophold skal genoptræningen iværksættes senest 3 dage efter at brugeren er blevet indlogeret. Dette krav overholdes. Forundersøgelse og genoptræning igangsættes indenfor de første to døgn på Poppelgården afhængig af borgerens fysiske tilstand. Borgeren kan dog opleve afvigelser fra dette såfremt, der ikke er pladser på Poppelgården, som efterfølgende leder til ventedage på hospitalet. Det er visitationen, der har ansvaret for at minimere dette problem. Som det fremgår af bilaget, er der stor forskel på ventetiderne henover året. Det skyldes blandt andet At det er en kompliceret opgave, med udgangspunkt i de relevante kompetencer på Poppelgården og de fysiske facilitere, at tilpasse tilbuddet i forhold til borgerens diagnose En stigning i antallet af indkomne genoptræningsplaner. Som det fremgår af bilaget er antallet af indkomne genoptræningsplaner til Helsingør kommune steget med 31 % fra 2009 til At i takt med den stadig hurtigere udskrivning fra hospitalet samt den løbende opgaveglidning med specialiserede genoptræningsopgaver, opleves et stigende behov for at tilbyde borgerne individuel genoptræning fremfor holdtræning. En øgning af den individuelle træning, forlænger ventetiden generelt. At i ferietider og helligdagsperioder vil ventetiderne stige, da der ikke er afsat ekstra midler til afvikling af genoptræning om aftenen, i weekender eller helligdage. Initiativer der skal minimere ventetidsudfordringerne Poppelgården arbejder løbende med at justere arbejdsgange, kompetencer og faciliteter for at overholde kravene, så kommunen både på kort og på lang sigt optimerer pengeanvendelsen og at borgeren så vidt det er muligt, opnår deres funktionsniveau fra før hospitalsopholdet. I perioden er der gennemført følgende initiativer; Digitalisering af arbejdsgange, herunder implementering af nyt bookingsystem Justering og centralisering af arbejdsgange Ansættelse af koordinator der kan løse de mange logistik udfordringer Kompetenceudvikling i forhold til nye diagnoser for at sikre at flere terapeuter kan dække flere diagnoser Løbende tilpasning af de fysiske faciliteter. Aktuelt arbejdes der med etablering af supplerende faciliteter (Pavillon på Nørrevej og

10 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 10 Klostermosevej), kompetenceudvikling, etablering af gruppedynamikker i det ambulante terapeutteam samt en strammere styring mellem opgave, faciliteter og medarbejderressourcer. I forbindelse med udviklingen af den nye afregningsmodel for Poppelgården gennemføres en revision af kommunens kvalitetsstandarder for ambulant genoptræning. Disse har ikke været revideret siden I revisionen indgår dels en justering af de eksisterende kvalitetsstandarder, dels en udvikling af nye kvalitetsstandarder, der modsvarer den store stigning i genoptræningsplaner og den væsentlige opgaveglidning, som er sket fra regionen til kommunen de senere år. Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen videresendes til orientering i Ældrerådet. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, at sagen forelægges til orientering. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Orientering foretaget.

11 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/18334 Byrådet - Samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark pdf Helsingør Kommunes organisering af talentudvikling og eliteidræt - bilag 1.pdf Indledning/Baggrund Idræts- og Sundhedsudvalget godkendte i april 2013 handlingsplanen for Idræts- og fritidspolitikken, hvor Helsingør Kommune bl.a. skal ansøge om at blive Elitekommune i Team Danmark regi. I et møde den 10. september 2013 blev udvalget orienteret om, at den officielle ansøgning er fremsendt til Team Danmark. I forbindelse med ansøgningen blev der efterfølgende afholdt et møde den 18. september 2013 mellem Team Danmark og Helsingør Kommune ved borgmester, udvalgsformand og kommunaldirektør. På mødet blev Helsingør Kommunes ansøgning samt perspektiver for et fremtidigt samarbejde drøftet. I mødet blev der aftalt, at Team Danmark og Helsingør Kommune i fællesskab skulle udarbejde et forslag til samarbejdsaftale. På baggrund af ansøgning og supplementsbilag er der udarbejdet et forslag til samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark. Samarbejdsaftalen forelægges udvalget til godkendelse med henblik på videre behandling i Økonomiudvalget inden endelig beslutning i Byrådet. Forslag til samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark omdeles på mødet. Retsgrundlag Lov om Eliteidræt Relation til vision og tværgående politikker Vision 2020 Sagsfremstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab har i samarbejde med Idrætslinjen og Helsingør Eliteidræts Akademi udarbejdet forslag til samarbejdsaftale mellem Team Danmark og Helsingør Kommune. Samarbejdsaftalen har til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Helsingør Kommune. I samarbejdsaften beskrives fx hvordan Helsingør Kommune fremadrettet skal understøtte og arbejde med talentudvikling inden for områderne:

12 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 12 Organisation af idrætsområdet Prioriterede idrætsgrene Idrætsskoler og ungdomsuddannelser Immaterielle rettigheder Faciliteter Samarbejdsaftalen træder i kraft pr. 1. januar 2014 og udløber 31. december Parterne kan til enhver tid i aftaleperioden tage initiativ til genforhandling af nærværende samarbejdsaftale. Team Danmark behandler Helsingør Kommunes ansøgning samt den endelige samarbejdsaftale på bestyrelsesmøde den 16. december Økonomi/Personaleforhold Udmøntningen af samarbejdsaftalen kan afholdes inden for det eksisterende budget på budgetområde 411 til talentudvikling og eliteidræt i samarbejdsperioden. Budgettet udgør i 2014 samt overslagsårene kr Team Danmark yder et tilskud på kr. årligt til koordinering af talentudvikling og eliteidræt. Koordineringen forankres i regi af Idrætslinjen og Helsingør Eliteidræts Akademi. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, at samarbejdsaften mellem Helsingør Kommune og Team Danmark godkendes. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Indstillingen anbefales.

13 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Sportsgalla 2014 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/22275 Idræts- og Sundhedsudvalget Indledning/Baggrund Hvert år fejres kommunens idrætsliv ved en stor anlagt sportsgalla, hvor der uddeles en buket af forskellige priser til Idrætsudøvere, trænere og frivillige ledere, som fortjener en særlig anerkendelse. Sportsgallaen favner hele kommunes idrætsliv, fra breddeidræt til eliteidræt, hvor både børn, unge og voksne idrætsfolk er en del af festlighederne. Sportsgallaen er mere eller mindre et heldagsarrangement, hvor unge idrætsudøvere fejres om eftermiddagen med reception og underholdning. Om aftenen hyldes de voksne udøvere, trænere og frivillige ledere med gallamiddag, underholdning samt musik og dans. Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab har reserveret Kulturværftets store sal lørdag den 25. januar 2014 til afvikling af arrangementerne. Dato for arrangementerne forelægges til udvalgets stillingtagen. Endvidere forelægges til drøftelse om hvorvidt, der ønskes politisk repræsentation i komiteen for udvælgelse af prismodtagere. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling Sportsgalla 2014 er en sportslig opsummering af sportsåret 2013 og for mange en mindeværdig dag og aften, hvor det lokale idrætsliv kan glæde sig over præstationer og indsatser, der ikke alene har betydning for idrætten selv, men også for kommunens image som en attraktiv bosætningskommune. I de seneste 3 år er sportsgallen afviklet på Kulturværftet og igen i år er festlighederne delt i tre arrangementer. Om eftermiddagen fejres unge idrætsudøvere og deres trænere ved to receptioner. Den ene reception er for børn mellem 6-12 år og den anden for unge mellem år. Fælles for begge receptioner er, at der tilknyttet underholdning tilpasset aldersgruppen og så uddeles der følgende priser: Årets sportspræstation Årets træner Årets klub Om aftenen fejres voksne udøvere, trænere og frivillige ledere ved en større anlagt gallafest, med spisning, underholdning, musik og dans samt uddeling af følgende priser:

14 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 14 Årets sportspræstation Årets træner Årets klub Årets Idrætsleder Årets veteran Årets Handicappris Helsingør Sports Union uddeler ved ét af arrangementerne Årets Talentpris. Prismodtagerne er nomineret af foreningerne og udpeges af en komite bestående af politikere, Helsingør Sports Union, det lokale erhvervsliv samt Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab. Ved sidste års sportsgalla var der til aftenarrangementet 350 deltagere. På baggrund heraf anbefaler Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab, at det maksimale deltagerantal i 2014 ligeledes fastsættes til 350 personer til voksenarrangementet. Derved sikres en fastholdelse af det nuværende budget samt indholdet i arrangementet. Igen i år vil der blive indført et billetsystem for at sikre en smidigere adgang på Kulturværftet, samt sikring af hvem, der er inviteret og deres respektive placering i salen. I 2014 er Sportsgallas tre arrangementer planlagt til afvikling lørdag den 25. januar på Kulturværftet. Økonomi/Personaleforhold Der er afsat ,- kr. i budgettet til afvikling af sportsgalla. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, 1. at, arrangementet afvikles lørdag den 25. januar at, Udvalget drøfter om der ønskes politisk repræsentation i komiteen for udvælgelse af prismodtagere. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Ad 1 Indstillingen godkendt. Ad 2 Udvalget ønsker ikke politisk repræsentation i komiteen.

15 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Vedtaget budget for Idræts- og Sundhedsudvalget - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/21883 Idræts- og Sundhedsudvalget Indledning/Baggrund Med budgetprocessen for budget er det besluttet, at udvalgene skal forelægges en sag, der beskriver de væsentligste elementer i budgettet. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling I nedenstående tabeller er vist ændringerne i budgettet på de enkelte budgetområder siden sidste forelæggelse i fagudvalget. Der er udarbejdet en tabel pr. budgetområde på drift (tabel 1 og 2) og en samlet tabel på anlæg (tabel 4). Tabel 1 Drift på budgetområde 410 Sundhed I kr Budgetforslag 2014 ved fagudvalgets behandling i juni ring Pl-ændring juni ring Lov- og Cirkulæreprogram Tekniske ændringer efter fagudvalgsbehandlingen Budgetaftale i alt inkl. pl (sum af nedenstående): Ring 2 eksisterende opgaver Pl-ændring juni ring Ændringer til eksisterende ring 2 opgaver Ring 2 nye opgaver: Anvendelse af yderligere 2 døgnpladser, Poppelgården Yderligere forslag drift: Etablering af 4 akutpladser på 619, medfinansiering Afledt drift til pavillon, Poppelgården Generel besparelse på servicedriften Vedtaget budget 2014 på budgetområde I budgetaftalen er alle eksisterende ring 2 opgaver tilvalgt. I forbindelse med budgetaftalen er følgende opgaver blevet vedtaget. Anvendelse af yderligere 2 døgnpladser, Poppelgården med 0,5 mio. kr.

16 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 16 Etablering af 4 akutpladser på 619 Omsorg og Ældre, giver et forventet mindre forbrug på medfinansieringskontoen på 0,5 mio. kr. i 2014 og 1,0 mio. kr. i Afledt drift til pavillonen på Poppelgården med 0,6 mio. kr. Generel besparelse på Servicedrift for 2014 på 0,3 mio. kr. stigende til 1,8 mio. kr. for Besparelsen skal fordeles forholdsmæssigt på budgetområdets totalrammer. Den aktivitetsbestemte medfinansiering er ikke berørt af besparelsen. Som følge af budgetforliget øges budgettet for budgetområde 410 Sundhed med 0,4 mio. kr. i 2014, hvor det for reduceres med 0,6 mio. kr. i 2015, 1,1 mio. kr. i 2016 og 1,6 mio. kr Tabel 2 Drift på budgetområde 411 Idræt og Fritid I kr Budgetforslag 2014 ved fagudvalgets behandling i juni ring Pl-ændring juni ring Lov- og Cirkulæreprogram Tekniske ændringer efter fagudvalgsbehandlingen Budgetaftale i alt inkl. pl (sum af nedenstående): Ring 2 eksisterende opgaver Pl-ændring juni ring Ændringer til eksisterende ring 2 opgaver - Ring 2 nye opgaver: Afledt drift Kunststofbane i Hornbæk Afledt drift Fælledlignende fodboldbaner - Yderligere forslag drift: Multietnisk festival Generel besparelse på servicedriften Vedtaget budget 2014 på budgetområde I budgetaftalen er alle eksisterende ring 2 opgaver tilvalgt. I forbindelse med budgetaftalen er følgende opgaver blevet vedtaget. Afledt drift til Kunststofbane i Hornbæk på 0,2 mio. kr. Afledt drift til Fælledlignende fodboldbaner i færgevejskorridoren på 0,06 mio. kr. Multietnisk festival på 0,05 mio. kr. skal fremover finansieres af Integrationsrådet, og budgettet er derfor flyttet til budgetområde 309 Kultur. Generel besparelse på Servicedrift for 2014 på 0,3 mio. kr. stigende til 1,7 mio. kr. for Besparelsen skal fordeles forholdsmæssigt på budgetområdets totalrammer. Derudover blev der i budgetforliget vedtaget budget til en Idræts- og Sundhedskoordinator på 0,6 mio. kr. Budgettet er placeret hos Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab på budgetområde 826 Administration. Den samlede ændring til budgetområde 411 Idræt og Fritid som følge af budgetforliget betyder, at budgettet skal reduceres med 0,1 mio. kr. i 2014, 0,6 mio. kr. i 2015, 1,0 mio. kr. og 1,5 mio. kr Idræts- og Sundhedsudvalgets samlede budget på udvalgets 2 budgetområder er for 2014 på i alt 342,6 mio. kr., jf. tabel 3. Tabel 3 Samlet budget for Idræts- og Sundhedsudvalget

17 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 17 I kr Budgetområde Budgetområde Idræts- og Sundhedsudvalget i alt Udvalget vil senere få forelagt en sag vedrørende den konkrete udmøntning af de besluttede besparelser på driften. I forbindelse med budgetforliget blev der foretaget en række ændringer til den eksisterende anlægsplan og samtidigt blev der vedtaget en række nye anlæg. I tabel 4 er vist en oversigt over de vedtagne anlæg på Idræts- og Sundhedsudvalgets område. Tabel 4 Anlæg på Idræts- og Sundhedsudvalgets område I kr Anlægsplanen ved 1. behandlingen i ØK og BY Budgetaftale i alt (sum af nedenstående): Ændringer i anlægsplan: Nye anlægsønsker: Forundersøgelse til nyt trænings- og rehabiliteringscenter Idrætsfaciliteter/stadion, Ndr. Strandvej/Gl. Hellebækvej forundersøgelse Ny idrætshal og samling af idrætsfaciliteter på Mørdrup idrætsanlæg Fælledlignende fodboldbaner i færgevejskorridoren Yderligere forslag anlæg: Dommertårn og tilskuerpladser, Atletikstadion Vedtaget budget 2014 for Idræts- og Sundhedsvalget Økonomi/Personaleforhold Jf. sagsfremstillingen. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab og Center for Økonomi og Styring indstiller, at sagen forelægges til orientering. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Orientering foretaget. Centeret orienterede om udmøntning af besparelsen på område 411.

18 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Sager til behandling på kommende møder i Idræts- og Sundhedsudvalget - orientering Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 12/28201 Idræts- og Sundhedsudvalget Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Sagen har ingen særskilt relation til vision og tværgående politikker. Sagsfremstilling 1. Sager til behandling på kommende udvalgsmøder Sag/Overskrift Ansvarligt center Mødedato Status på anlægsprojekter orientering Fælles drift af Idrætshaller Rehabilitering 2020 Vedtagelse af strategi og konkrete forslag til indsatser Kommunal medfinansiering ved overflytning af patienter 2012 Forslag til retningslinjer for fordeling af vandtid til svømmeklubberne Kræftrehabilitering og overblik over forløbsprogrammer Udbud af omsorgs, sundheds- og træningssystem orientering Partnerskabsaftale FC Helsingør Oplæg vedr. Helsingør Eliteidræts Akademi Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Løbende ? Omsorg og Ældre Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Medio 2014 Medio Ikke datofastsatte sager til behandling på kommende udvalgsmøder Sag/Overskrift Ansvarligt center Flygtningeindsats orientering Sundhedspolitikken Opfølgning på livstilskurser Sundhed, Idræt og Medborgerskab/ Job og Arbejdsmarked Sundhed, Idræt og Medborgerskab

19 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 19 Muligheder for booking af tider i haller for borgere udenfor idrætsklubberne orientering Disc golf Eliteidrætsbudgettet orientering Hjerneskadeområdet orientering v/ Centerchef for Psykologi og Handicap, Charlotte Aagaard Ansøgning om støtte til etablering af Helsingør Ruten Ansøgninger om støtte Ironman Word Championship - regnskab Svømmearrangement for kvinder- evaluering Den konkrete udmøntning af de besluttede besparelser på driften Spejderlandslejr 2017 Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Sundhed, Idræt og Medborgerskab Økonomi/Personaleforhold Sagen har ikke afledte konsekvenser for økonomi og personaleforhold. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Politik og Organisation indstiller, at sagen forelægges til orientering. Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Orientering foretaget.

20 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side Meddelelser/Eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/16259 Idræts- og Sundhedsudvalget Sagsfremstilling 1. Siden sidst 2. Post Danmark Rundt 2014 Post Danmark Rundt 2014 kommer ikke til Helsingør. DCU (Danmarks Cykle Union) overvejer, om Helsingør skal være værtsby for Post Danmark Rundt i Sundhedshuset Status på arbejdet i styregruppen for Sundhedshuset. 4. Statistik for genindlæggelser Sundhedsøkonom Mette Kristensen fremlægger statistik for Idrætsforeninger i Dannmark rammer og vilkår Danmarks Idrætsforbund (DIF) har fortaget en undersøgelse, hvor de sammenligner danske kommuner med hinanden på idrætsområdet. Kommunerne er blevet målt på 22 forskellige parametre inden for faciliteter, økonomi, frivillighed og idrætspolitik. 6. KL s Sundhedskonference 21. januar 2014 Beslutninger Idræts- og Sundhedsudvalget den Ad 1. Teamkoordinator Jesper Lyngsøe orienterede Gurredam har afholdt Novemberdag for over 800 spejdere, hvoraf over halvdelen skønnes at være fra Helsingør Kommune. LOF har som et led i udmøntningen af Idræts- og Fritidspolitikkens handlingsplan afholdt 3- dages seminar for nye pensionister om mulighederne for at opnå sundt og indholdsrigt liv. Seminaret har modtaget støtte fra den lovpligtige udviklingspulje. Snekkersten IF Fodbold har ansat en Foreningsudvikler med fokus på inklusion. Foreningsudvikleren arbejder på tværs af årgange og skal støtte trænerne i arbejdet med inklusion. Helsingør Roklub har opnået fine resultater ved Copenhagen Harbour Race. Goodarzi Karate Academy og Helsingør Karateklub har opnået flotte sportslige resultater og medaljer ved forbunds DM og Shotokan Cup.

21 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 21 Hamlet Rugby spiller med om medaljer i landets bedste liga. Ad 2. Orientering foretaget. Ad 3. Centerchef Rikke Reiter oplyste, at styregruppen har ændret navn til Styregruppen for fælles sundhedshuse. Styregruppen har været på besøg i sundhedshuse i hhv. Viborg og Randers. Ad 4. Orientering foretaget. Udvalget vil gerne kende statistikken for genindlæggelser på landsplan. Ad 5. Orientering foretaget. Analysen blev drøftet, herunder Helsingør Kommunes placering i undersøgelsen. Centret vil granske rapporten yderligere. Ad 6. Det aftaltes, at tilmelding til KL s Sundhedskonference 21. januar 2014 afventer konstituering af de stående udvalg.

22 Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato Side 22 Bilagsliste 2. Præsentation af E-booking - orientering 1. Vejledning til E-booking.pdf (109769/13) 3. Høring vedrørende fælleskommunal politisk vision og målsætninger for Sundhedsaftale III 1. Oplæg om sundhedsaftale III somatik høring i kommunerne.pdf (103810/13) 2. Oplæg om sundhedaftale III psykiatri høring i kommunerne.pdf (103808/13) 3. Tidsplan og procesplan sundhedsaftalerne III høring i kommunerne.pdf (103835/13) 4. Ventetider på genoptræning efter sundhedsloven i Helsingør Kommune- orientering 1. Kopi af Ambulant Venteliste pr pdf (107106/13) 2. Høringssvar fra Ældrerådet (108821/13) 5. Samarbejdsaftale mellem Helsingør Kommune og Team Danmark 1. (Lukket bilag) 2. (Lukket bilag)

23 Bilag: 2.1. Vejledning til E-booking.pdf Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

24 Skriv til oplys foreningsnavn, adresse og telefonnr.

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Din forespørgsel ser sådan ud. Tryk på afslut for at sende den.

38 Gå til feltet vis bookinger og tryk på fanen forespørgsler hvis du vil se dine forespørgsler

39 Ansøgningsfrister i interbook: Faciliteter på Helsingør Kommunes Idrætsanlæg = 3 hverdage Faciliteter på skoler, gymnasier, Huset i Lundegade og Biblioteket i Espergærde = 7 hverdage. (Der skal fremsendes ibrugtagningsskema 14 dage før startdato. Skemaet ligger under feltet blanketter og læsestof).

40 Når vi har ekspederet din ansøgning får du en mail fra os. Bookingen kan herefter ses under fanen Bookinger. Tryk på firkanten med b. for at se tilladelsen. Skal tidsrum eller lign slettes trykkes på det røde kryds. Teknisk Service medarbejderne åbner og lukker lokaler ud fra oplysninger i interbook. Så husk at ajourfører din bookinger. Skal tidsrum eller lign. slettes tryk på det røde kryds.

41 Når vi har godkendt din booking, kan aktiviteten ses under igangværende aktiviteter

42

43

44 Med venlig hilsen Helsingør kommunes Idrætsanlæg.

45 Bilag: 3.1. Oplæg om sundhedsaftale III somatik høring i kommunerne.pdf Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

46 Det fælleskommunale sundhedssekretariat - Hovedstaden Dato: 30. september 2013 Oplæg vedr. sundhedsaftale III - somatik 1. Baggrund og proces Mange borgere har sygdomsforløb, der både kræver indsatser i kommuner, hos praktiserende læge og på hospital. Et velfungerende samarbejde mellem kommuner, praksissektoren og regioner er med til at understøtte, at borgeren får en positiv oplevelse af sit forløb og i sidste ende bliver rask eller understøttes i at leve med sin sygdom. Sundhedsaftalen, som dette notat vedrører, er et redskab til at sikre sammenhæng og koordinering af indsatsen i forløb, der går på tværs af sektorer. Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som forventes at blive større i fremtiden. Den løbende faglige udvikling på sundhedsområdet med kortere indlæggelser og øget ambulant behandling, giver en større rolle til det nære sundhedsvæsen. I denne udvikling er det afgørende, at kommunerne i fællesskab, og sammen med regionen og almen praksis, finder fælles løsninger. De gældende sundhedsaftaler, som er indgået mellem regionsråd og kommunalbestyrelser, udløber ved udgangen af 2014, hvorfor der skal indgås en ny sundhedsaftale for perioden Regeringen har besluttet, at der fremover kun skal være én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at kommunerne i Region Hovedstaden skal indgå én sundhedsaftale med Region Hovedstaden fremfor, at hver enkelt kommune har individuelle forhandlinger med regionen. Endvidere er det som noget nyt udmeldt fra regeringen, at almen praksis i højere grad skal være forpligtet af sundhedsaftalen. De øvrige rammer beskrives i bekendtgørelse og vejledning for sundhedsaftalerne og sundhedskoordinationsudvalgene, som er under revision og forventes færdig ultimo I forbindelse med forberedelsen af sundhedsaftale III er der i kommunalt regi igangsat en proces for udarbejdelse af et stærkt fælleskommunalt oplæg med en vision for sundhedsaftalen. I den proces er der afsat tid til lokale drøftelser i den enkelte kommune og i klyngerne for at sikre forankring og ejerskab til oplægget og i sidste ende den endelige aftale. I september 2014 har der været afholdt et administrativt og et politisk dialogmøde, hvor der er givet input til en fælleskommunal vision og målsætninger for sundhedsaftale III. Derudover er der et naturligt afsæt i det fælleskommunale fælles ramme- og målsætningspapir Kommunernes fælles rolle udviklingen af det nære sundhedsvæsen, som de 29 kommuner i Region Hovedstaden alle har godkendt. Papiret rummer dog kun indsatser på det somatiske område. Da sundhedsaftalen omhandler både det somatiske og psykiatriske område, er der endvidere arbejdet med et bud på fælleskommunalt oplæg til psykiatriområdet i sundhedsaftale III. Oplæggene til sundhedsaftale III om hhv. det somatiske og psykiatriske område er beskrevet i to særskilte notater, men spiller naturligvis tæt sammen. På baggrund af det fælleskommunale rammepapir og de to dialogmøder er der i dette notat beskrevet forslag til vision og målsætninger. Notatet behandles i Embedsmandsudvalget for Sundhed, K29 og KKR forud for høringsrunden i kommunerne.

47 2. En fælleskommunal vision for den somatiske del af sundhedsaftale III I boksen neden for ses forslaget til fælleskommunal vision for den somatiske del af sundhedsaftale III. Herefter udfoldes elementerne i visionen. Forslag til fælleskommunal vision for somatik Vi tager udgangspunkt i borgerens behov og ressourcer Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Sundhedsindsatserne i kommuner, almen praksis og region er til for borgeren. Formålet med indsatserne er, at borgeren bliver rask eller understøttes i at leve med sin sygdom. Dette fordrer, at sundhedsaftalens parter ikke kun kigger snævert på borgerens sygdom, men også tager udgangspunkt i borgerens samlede ressourcer og behov, med henblik på at give borgeren den rette indsats. Samtidig fordrer det, at alle forløb tilrettelægges i dialog med borgeren og dermed medvirker til at borgeren får de bedste muligheder for at deltage aktivt og tage ejerskab i eget forløb. Med udgangspunkt i en rehabiliteringstankegang skal der fokuseres på at give borgere med nedsat funktionsevne de redskaber, der er nødvendige for at opnå uafhængighed og selvbestemmelse. Sundhedsaftalen skal være med til at understøtte, at den enkelte borger er eller bliver herre i eget liv. Heri ligger at borgeren skal støttes til at bringe egne ressourcer i spil og så vidt muligt tage aktivt medansvar og ejerskab i eget forløb. Et vigtigt element heri kan være inddragelse af borgerens netværk og frivillige/civilsamfund. Det tværsektorielle samarbejde i sundhedstrekanten er omfattende og komplekst, og det er fortsat en fælles udfordring for sundhedsaftalens parter at skabe et velfungerende tværsektorielt samarbejde. Et vigtigt element i at understøtte borgeren som aktiv aktør i eget forløb er at sikre et sammenhængende forløb, hvor overgange opleves som sømløse. For at opnå dette skal der afprøves nye samarbejdsmodeller der sikrer at samarbejdsmuligheder udfoldes og udnyttes bedst muligt. Derudover skal der fortsat være fokus på at indgå klare aftaler mellem region, almen praksis og kommuner om hvem der bidrager med hvad og hvornår i den konkrete opgaveløsning, samt følge op på implementering af aftalerne. Et velfungerende tværsektorielt samarbejde kræver, at parterne nemt kan kommunikere om borgerens forløb og udveksle de rette oplysninger. Derfor er velfungerende sundheds-it afgørende for at det tværsektorielle samarbejde kan lykkes. I takt med at opgaverne i det nære sundhedsvæsen bliver flere og mere specialiserede, kræver en velfungerende opgaveløsning et stærkt fokus på en høj og ensartet kvalitet, bl.a. i form af opbygning af de rette tilbud og de rette kompetencer. Det vil være nødvendigt at kommunerne fremover i langt større grad samarbejder med hinanden med henblik på at opnå rette volumen og et stærkt fagligt kompetenceniveau. Kommunerne skal forpligte sig som kompetent og ansvarlig samarbejdspartner. 3. Strategiske målsætninger Under visionen er formuleret fire strategiske målsætninger, der skal bidrage til at operationalisere visionen. De strategiske målsætninger er hhv. forebyggelse, pleje og behandling, rehabilitering og træning samt nogle tværgående målsætninger om kvalitet og dokumentation. De første tre strategiske målsætninger kan være tidsmæssigt forbundne i et forløb, men de kan ofte med fordel 2

48 foregå samtidigt. Særligt skal en rehabiliterende tænkning og indsats så vidt muligt indgår som et vigtigt element i alle faser af et forløb. Figuren på næste side viser et billede af forslaget til vision og målsætninger for det somatiske område i sundhedsaftale III. De konkrete målsætninger, der er indskrevet under de strategiske målsætninger er eksempler på, hvilke konkrete målsætninger der kan formuleres under de strategiske målsætninger. De er på nuværende tidspunkt alene taget med for at illustrere mulighederne, og er ikke udtømmende. Endvidere gælder det for flere af de konkrete målsætninger, at de vil påvirke andre strategiske målsætninger end det de er skrevet under. Figur 1: Fælleskommunal vision og målsætninger i sundhedsaftale III - somatik Vision Vi tager udgangspunkt i borgerens behov og ressourcer Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Strategiske målsætninger Forebyggelse Pleje og behandling Kvalitet og dokumentation Rehabilitering og træning Konkrete målsætninger Bedre forebyggelse hos børn: - Samarbejde mellem kommunerens sundhedspleje, socialområde og almen praksis om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge Forbedret henvisning: - Samarbejde med almen praksis omkring henvisning til kommunale forebyggelsestilbud, særligt i forhold til misbrugere og sårbare borgere Telesundhed: - Fortsat udvikling og anvendelse af telesundhedsløsninger Nye samarbejdsmodeller: - Udvikling af nye samarbejdsmodeller i forhold til hurtig udredning, fx ved tværsektorielle undredningsenheder, forbedret adgang til lægefaglig rådgivning, fx "hotline" eller flere akutte ambulanttider Kronikere: - Implementering af forløbsprogrammer Kompetenceløft: - Fælles kompetenceudvikling på tværs af sektorer (fælles sprog) Borgerinddragelse: - Afprøvning af modeller for øget inddragelse af borgerens netværk 3.1. Forebyggelse Sundhedsaftalen skal understøtte et fortsat fokus på patientrettet forebyggelse. Allerede opstået sygdom skal håndteres, så der så vidt muligt ikke sker yderligere forværring. Kommunerne har ansvaret for at udbyde konkrete sundhedsfremme- og forebyggelsestilbud til borgerne. Tilbuddene fastlægges blandt andet i forlængelse af de kommunale sundhedsprofiler der 3

49 beskriver hvilke særlige sundhedsudfordringer der bør fokuseres på. Hospitaler og almen praksis har en meget vigtig rolle i forhold til at henvise patienter til kommunernes forebyggelsestilbud, et samarbejde der med fordel kan udvikles yderligere i sundhedsaftalen. Dette kræver at der er opmærksomhed på at opspore og afdække behov for forebyggelsesindsatser hos borgeren, samt kendskab til kommunernes tilbud (via sundhed.dk). Det er en fælles udfordring at sikre at forebyggelsestilbud bliver gjort tilgængelige for alle borgere og særligt at understøtte, at de borgere der har størst behov for forebyggelsestilbud, modtager dem. Dette kan eksempelvis være borgere med kroniske lidelser, borgere med misbrug og socialt udsatte borgere. Der er ligeledes behov for at fokusere særligt på samarbejdet omkring indsatser for børn og unge samt gravide, herunder eksempelvis udvikling af samarbejdet mellem kommunernes sundhedspleje, socialområde og almen praksis omkring forebyggende sundhedsordninger for børn og unge, samt udvikling af samarbejdet mellem almen praksis, fødeafdelinger og kommunernes sundhedspleje/socialforvaltning omkring implementering af svangre-anbefalingerne. Sundhedsindsatserne i kommune, region og almen praksis er til for alle borgere, men der er stor forskel på hvor meget forskellige borgergrupper bruger sundhedsindsatserne. Sundhedsaftalens parter skal derfor i fællesskab skabe helhedsorienterede og differentierede sundhedstilbud der tilgodeser særlige behov og sikrer, at alle borgere modtager den rette indsats og behandling, der hvor det giver mest mening, med henblik på at fremme lighed i sundhed. Ulighed i adgang til sundhedsvæsnet kan være med til at fremme lighed i sundhed Pleje og behandling Sundhedsaftalen skal bidrage til at skabe sammenhængende og effektive pleje- og behandlingsforløb for borgere der modtager indsatser på tværs af kommuner, almen praksis og regionen. I takt med at hospitalerne i stigende grad omlægger til ambulant behandling og reducerer antallet af dage borgerne er indlagt, stilles der øgede krav til den kommunale indsats og opdages nye perspektiver i samarbejdet om det nære sundhedsvæsen. Derfor bliver kommuner, region og almen praksis udfordret på i fællesskab at forebygge, at borgerne kommer på hospitalet. Når en borger er indlagt, skal der i fællesskab aftales smidige og veltilrettelagte forløb der sikrer at borgeren ikke bliver kastebold mellem afdelinger, områder eller sektorer. Endelig skal der i fællesskab aftales gode udskrivningsforløb der i videst muligt omfang sikrer, at borgere ikke ligger på hospitalet efter de er færdigbehandlede og ikke bliver genindlagt. Det er aftalt mellem regeringen, KL og Danske Regioner 1, at kommuner og regioner opstiller fælles målsætninger for den patientrettede forebyggelsesindsats med udgangspunkt i indikatorer for uhensigtsmæssige genindlæggelser, forebyggelige indlæggelser, uhensigtsmæssige akutte korttidsindlæggelser og færdigbehandlede patienter, der optager en seng på sygehusene. Derudover har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række indikatorer, hvormed sundhedsaftalens parter kan måle hvordan dette samarbejde fungerer og det er dermed muligt at sætte konkrete mål for samarbejdet Med henblik på at løfte kvaliteten i opgavevaretagelsen og sikre at borgerens samlede situation bliver omdrejningspunktet for indsatserne, skal der dels arbejdes ud fra en ressourceunderstøttede og rehabiliterende tilgang til borgerne hos alle tre aktører, dels udvikles og afprøves nye samarbejdsmodeller. Dette kan eksempelvis ske gennem indgåelse af partnerskaber, herunder 1 Jf. Aftale om regionernes og kommunernes økonomi for

50 shared care og integrated care modeller, hvor parterne bidrager i en samtidig indsats som ligeværdige aktører. Eksempler på mulige fokusområder kunne være akutindsatsen, eksempelvis omkring forebyggelse af indlæggelser (fx ved tværsektorielle akutteams), hurtig udredning (fx tværsektorielle udredningsenheder) og forbedret adgang til lægefaglig rådgivning. Der vil desuden være behov for at udvikle et tættere samarbejde mellem kommuner og almen praksis på en række områder, herunder i forhold til opfølgende hjemmebesøg som en del af udmøntningen af handlingsplan for den ældre medicinske patient. Velfungerende og effektive forløb understreger ligeledes et behov for forventningsafstemning og præcise aftaler, der fastlægger ansvarsområder, handlemuligheder og handleforpligtelser, og som sikrer fokus på sammenhæng og sømløse overgange. Herunder skal der følges op på implementeringen af allerede indgåede aftaler, herunder eksempelvis i relation til kommunikationsaftalen for indlæggelser og udskrivninger Rehabilitering og træning Kommuner, almen praksis og region skal samarbejde om at tilbyde sammenhængende indsatser af høj faglig kvalitet med henblik på rehabilitering til alle borgere der oplever nedsat funktionsevne som følge af sygdom. Herunder skal sundhedsaftalen bl.a. bidrage til at sikre genoptræning til borgere med behov herfor. Sundhedsaftalen skal være med til at understøtte, at den enkelte borger bliver i stand til at leve bedst muligt med sin sygdom og støttes i at bringe egne ressourcer i spil og tage ansvar for at håndtere sygdommen. Et vigtigt understøttende element kan være inddragelse af netværk, herunder pårørende, og frivillige/civilsamfund, og sundhedsaftalens parter kan udvikle og afprøve modeller for denne inddragelse. Borgere med komplekse problemstillinger eller behov for multidisciplinære rehabiliteringsindsatser, herunder særligt borgere med kroniske lidelser og ældre medicinske patienter, skal tilbydes en sammenhængende indsats med henblik på at forbedre funktionsevnen. Målgruppen vil ofte have behov for både behandlende og forebyggende indsatser parallelt med eller som en del af den rehabiliterende indsats. Det understreger den fælles tværsektorielle udfordring i at skabe sammenhæng og kontinuitet i det enkelte forløb. Kommuner, almen praksis og region skal samarbejde omkring udredning af funktionsevne og afklaring af rehabiliteringsbehov- og potentiale. Et vigtigt udgangspunkt for et velfungerende tværsektorielt samarbejde på dette område er at skabe et fælles sprog, tankesæt og handlemuligheder i relation til et rehabiliterende perspektiv på borgeren, herunder fx udvikling af fælles stratificeringsmodeller. Mere end hver tredje borger i Region Hovedstaden lever med en eller flere kroniske lidelser 2. Der er derfor behov for fortsat fælles opmærksomhed på implementering af forløbsprogrammerne for borgere med kroniske lidelser, herunder velfungerende henvisning og fælles videreudvikling af forløbsprogrammerne i relation til multisyge borgere og/eller en tværdiagnostisk tilgang. Herudover er der behov for videreudvikling af samarbejdet mellem almen praksis og kommunernes sundheds-, beskæftigelses- og socialområder omkring en samlet rehabiliterende indsats for borgere med kroniske lidelser, herunder psykiske lidelser, mulitsygdom, borgere med skadeligt alkoholforbrug og 2 Region Hovedstaden, Kroniske sygdomme forekomst af kroniske sygdomme,

51 / eller stofmisbrug samt socialt udsatte borgere, særligt i forhold til samarbejder der sigter mod at fastholde borgere med kroniske lidelser i arbejde eller sikre tilbagevenden til arbejde Kvalitet og dokumentation Kvalitet og dokumentation er et bud på et fælles tværgående udviklingsområde mellem region, almen praksis og kommuner, som har relevans for alle dele af borgerens forløb. Udviklingsområdet spænder fra udvikling af faglige evidensbaserede og omkostningseffektive metoder, til digital understøttelse af konkrete arbejdsgange i forbindelse med sektorskift. Sundhedsaftalens parter skal forpligte hinanden på i fællesskab at sikre effektive indsatser af høj faglig kvalitet. Et højt kompetenceniveau på tværs af sektorer, fx opnået ved indsatser som fælles skolebænk, er en forudsætning for et højt kvalitetsniveau i den enkelte sundhedsindsats. Kommunerne er det naturlige udgangspunkt for løsningen af en lang række opgaver på sundhedsområdet, da det er her borgerne har deres hverdag og opgaveløsningen kan ses i tæt sammenhæng med de øvrige velfærdsområder. Dermed kan opgaven løses på laveste effektive omkostningsniveau (LEON) og tæt på borgerens nærmiljø. Med henblik på at understøtte den nære opgaveløsning skal region og kommuner i fællesskab videreudvikle og anvende telesundhedsløsninger. Derudover er velfungerende sundheds-it, herunder Fælles Medicinkort, MedCom standarder mm., afgørende for et tværsektorielt samarbejde af høj kvalitet, hvor parterne nemt kan kommunikere og udveksle de rette oplysninger. Der er fortsat stort behov for viden og evidens omkring hvilke indsatser og samarbejder på sundhedsområdet der er effektive. Sundhedsaftalen skal danne grundlag for opsamling af viden og parterne skal forpligte hinanden på at de indsatser der igangsættes under sundhedsaftalen dokumenteres og effektevalueres. 6

52 Bilag: 3.2. Oplæg om sundhedaftale III psykiatri høring i kommunerne.pdf Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

53 Det fælleskommunale sundhedssekretariat - Hovedstaden Dato: 30. september 2013 Oplæg vedr. sundhedsaftale III - psykiatri 1. Baggrund og proces Mange borgere har sygdomsforløb, der både kræver indsatser i kommuner, hos praktiserende læge og på hospital. Et velfungerende samarbejde mellem kommuner, praksissektor og region er med til at understøtte, at borgeren får en positiv oplevelse af sit forløb og i sidste ende bliver rask eller understøttes i at leve med sin sygdom. Sundhedsaftalen, som dette notat vedrører, er et redskab til at sikre sammenhæng og koordinering af indsatsen i forløb, der går på tværs af sektorer. Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som forventes at blive større i fremtiden. Den løbende faglige udvikling på sundhedsområdet med kortere indlæggelser og øget ambulant behandling giver en større rolle til det nære sundhedsvæsen. I denne udvikling er det afgørende at kommunerne i fællesskab, og sammen med regionen og almen praksis, finder fælles løsninger. De gældende sundhedsaftaler, som er indgået mellem regionsråd og kommunalbestyrelser, udløber ved udgangen af 2014, hvorfor der skal indgås en ny sundhedsaftale for perioden Regeringen har besluttet, at der fremover kun skal være én sundhedsaftale pr. region. Det betyder, at kommunerne i Region Hovedstaden skal indgå én sundhedsaftale med Region Hovedstaden fremfor, at hver enkelt kommune har individuelle forhandlinger med regionen. Endvidere er det som noget nyt udmeldt fra regeringen, at almen praksis i højere grad skal være forpligtet af sundhedsaftalen. De øvrige rammer beskrives i bekendtgørelse og vejledning for sundhedsaftalerne og sundhedskoordinationsudvalgene, som er under revision og forventes færdig ultimo I forbindelse med forberedelsen af sundhedsaftale III er der i kommunalt regi igangsat en proces for udarbejdelse af et stærkt fælleskommunalt oplæg med en vision for sundhedsaftalen. I den proces er der afsat tid til lokale drøftelser i den enkelte kommune og i klyngerne for at sikre forankring og ejerskab til oplægget og i sidste ende den endelige aftale. I september 2014 har der været afholdt et administrativt og et politisk dialogmøde, hvor der er givet input til en fælleskommunal vision og målsætninger for sundhedsaftale III. Derudover er der et naturligt afsæt i det fælleskommunale fælles ramme- og målsætningspapir Kommunernes fælles rolle udviklingen af det nære sundhedsvæsen, som de 29 kommuner i Region Hovedstaden alle har godkendt. Papiret rummer dog kun indsatser på det somatiske område. Da sundhedsaftalen omhandler både det somatiske og psykiatriske område, er der endvidere arbejdet med et bud på fælleskommunalt oplæg til psykiatriområdet i sundhedsaftale III 1. Oplæggene til sundhedsaftale III om hhv. det somatiske og psykiatriske område er beskrevet i to særskilte notater, men spiller naturligvis tæt sammen. 1 På psykiatriområdet er der endvidere i regi af rammeaftalen på det specialiserede socialområde igangsat en kortlægning af sammenhængende forløb mellem social- og behandlingspsykiatrien, hvilket skal munde ud i nogle anbefalinger ultimo Arbejdet på socialområdet og sundhedsområdet i regi af KKR skal naturligvis koordineres og spille sammen.

54 På baggrund af det fælleskommunale rammepapir og de to dialogmøder er der i dette notat beskrevet forslag til vision og målsætninger. Notatet behandles i Embedsmandsudvalget for Sundhed, K29 og KKR forud for høringsrunden i kommunerne. 2. En fælleskommunal vision for psykiatri i sundhedsaftale III I dette afsnit beskrives først kort opgavefordelingen på psykiatriområdet, hvorefter der formuleres et bud på en fælleskommunal vision for psykiatriområdet i sundhedsaftale III. Opgavefordeling på psykiatriområdet Ansvaret for borgere med psykiske lidelser er delt mellem regioner og kommuner. Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, dvs. både psykiatrisk behandling under indlæggelse og i ambulant regi (herunder lokal- og distriktspsykiatri). Derudover har regionerne ansvaret for praksissektoren, herunder alment praktiserende læger, praktiserende psykiatere og børne og ungdomspsykiatere samt praktiserende psykologer. Kommunernes opgaver for borgere med psykiske lidelser ligger i flere forskellige forvaltninger (sundhed, social, folkeskole, beskæftigelse mv.) og vedrører bl.a. støtte-kontaktperson, bostøtte og bosteder, forebyggelse og sundhedsfremme, hjemmesygepleje, alkohol- og stofmisbrugsbehandling, Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning (PPR) i folkeskolen samt beskæftigelsesindsatsen. Den brede opgavevifte giver kommunerne et godt grundlag for i samarbejde med regionen at yde en indsats, der favner hele borgerens situation. Eksempler på den kommunale indsats: Den 10-årige dreng med psykiske problemer kunne eksempelvis modtage en indsats i regi af PPR, fx vejledning om inklusion i det almene undervisningsmiljø og evt. henvisning til udredning i den regionale børne- og ungdomspsykiatri + støtte til familien fra socialforvaltningen Den 37-årige kvinde med depression kunne modtage kommunale indsatser som sker i regi af jobcenteret med henblik på fastholdelse i arbejde i samarbejde med almen praksis, som varetager behandlingen og evt. kommunale sundhedsfremmende tilbud. Den 43-årige mand med en dom til behandling og et samtidigt misbrug bor på et kommunalt bosted og modtager ambulant behandling i den regionale psykiatri. Kommunen forsøger samtidig at motivere ham til at gå i et kommunalt misbrugsbehandlingstilbud. Manden modtager flere forskellige slags medicin som administreres på bostedet og som er udskrevet af almen praksis og psykiater. Forslag til fælleskommunal vision for psykiatri I boksen neden for ses forslaget til fælleskommunal vision for psykiatri i sundhedsaftale III. Herefter udfoldes elementerne i visionen. Forslag til fælleskommunal vision for psykiatri Vi fremmer mental sundhed og recovery Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Mange danskere bliver ramt af en psykisk lidelse procent af danskerne skønnes på et givet tidspunkt at lide af en psykisk lidelse i varierende grad. Selvom mange danskere rammes af en psykisk lidelse er det heldigvis muligt for langt de fleste at komme sig (recover). Selv efter alvorlige 2

55 psykiske lidelser kommer 25 pct. sig helt, hvilket vil sige, at de ikke længere har symptomer og har genvundet deres funktionsniveau og 35 pct. kommer sig delvist, det vil sige at de stadig har symptomer, men at de ikke er hindring for et socialt liv 2. Der er således en stigende viden om og erkendelse af, at der er håb for alle, som rammes af en psykisk lidelse. Dette er medvirkende til, at både regioner og kommuner i stigende grad forsøger at tilrettelægge indsatsen med udgangspunkt i det enkelte menneskes ressourcer, i stedet for dets begrænsninger altså med fokus på inddragelse i eget forløb og personlig recovery. At få inddragelse og håbet om recovery til at gennemsyre indsatsen, kan ses som en fælles udfordring og måske også en fælles vision for både region og kommuner. Heri ligger også et helhedssyn på borgerens samlede situation. Kommunerne har også en væsentlig rolle i den tidlige indsats, inden sygdom og recovery overhovedet er på tale. Her kan understøttelse af borgernes mentale sundhed ses som et væsentligt element i en fælleskommunal vision måske især for børn og unge, hvor kommunerne har en god mulighed for at fremme trivsel og håndtere eventuelle psykiske problemer tidligt. Derfor foreslås visionen ikke kun at omhandle recovery, men også mental sundhed. Endeligt foreslås det sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region at være en del af den fælleskommunale vision for sundhedsaftale III. Sammenhæng i indsatsen er væsentligt for de borgere, som har forløb på tværs af sektorer, dvs. borgere som netop er målgruppe for sundhedsaftalen. På trods af mange bestræbelser viser undersøgelser af patienters oplevelser i psykiatrien, at overgange og sammenhæng mellem regional psykiatri, praksissektor og kommuner ikke altid fungerer tilfredsstillende 3. Sammenhæng har også en rolle i forhold til kvaliteten i den behandling og støtte der gives, ligesom det har en betydning for effektiviteten af indsatsen.. Visionen om sammenhæng er i sundhedsaftale III naturligvis møntet på det tværsektorielle samarbejde. Men visionen kan også ses som vision for det interne kommunale samarbejde både internt i kommunen mellem forvaltninger og til en vis grad mellem kommuner. Skal visionen om et godt tværsektorielt samarbejde understøttes, kræver det, at kommunerne forpligter sig som kompetent og ansvarlig samarbejdspartner. 3. Strategiske målsætninger Under visionen er formuleret fire strategiske målsætninger, der skal bidrage til at operationalisere visionen. De strategiske målsætninger er hhv. tidlig indsats, støtte og behandling, rehabilitering samt dokumentation og metodeudvikling, som en tværgående målsætning. De første tre strategiske målsætninger kan være tidsmæssigt forbundne i et forløb, men de kan ofte med fordel foregå samtidigt. Særligt skal en rehabiliterende tænkning og indsats så vidt muligt indgår som et vigtigt element i alle faser af et forløb. Figuren på næste side viser et billede af forslaget til vision og målsætninger for psykiatriområdet i sundhedsaftale III. De konkrete målsætninger, der er indskrevet under de strategiske målsætninger er eksempler på konkrete målsætninger. De er på nuværende tidspunkt alene taget med for at illustrere mulighederne, men er ikke udtømmende. Endvidere gælder det for flere af de konkrete målsætninger, at de vil påvirke flere strategiske målsætninger end den de er skrevet under. 2 Alain Topor (2002) 3 CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling: LUP Psykiatri

56 Figur 1: Fælleskommunal vision og målsætninger i sundhedsaftale III - psykiatri Vision Vi fremmer mental sundhed og recovery Vi understøtter sammenhængende forløb i kommuner, almen praksis og region Strategiske målsætninger Tidlig indsats Støtte og behandling Dokumentation og metodeudvikling Rehabilitering Konkrete målsætninger Bedre mental sundhed for børn og unge: - PPR-indsats (samarbejde om henvisninger til B&Upsyk.) - fokus på børn som pårørende til psykisk syge - partnerskaber med civilsamfundet (ex Headspace) Tidlig indsats for voksne: - styrket indsats i jobcentre i samarbejde med almen praksis og region (opsporing + job som en del af behandling) Nye samarbejdsmodeller: - integrated care mellem regional psykiatri, praksissektor og kommune Klare snitflader: - afklaring af hvad regioner og kommuner kan forvente af hinanden (hurtigere udredning, de rette tilbud i kommunen med rådgivning fra regionen - aktuttilbud?) - samarbejdsaftaler om fast medicingennemgang + samarbejde mellem almen praksis og bosteder Færre tilbagefald/et så almindeligt liv som muligt: - udarbejdelse af og implementering af forløbsprogrammer - systematisk inddragelse af patienter og pårørende - fælles brug af velfærdsteknologi 3.1. Tidlig indsats I kommunerne er der et stort potentiale for at opdage psykisk sårbarhed i tide og sætte ind med den rette forebyggende indsats. Dermed kan visionen om mental sundhed for borgerne understøttes og forværring af psykiske vanskeligheder kan reduceres. Tidlig indsats er bl.a. væsentlig for kommunerne, fordi psykiske lidelser er forbundet med stor risiko for at falde ud af uddannelse og arbejdsmarked. Vigtige samarbejdspartnere i forhold til udredning og behandling af børn og unge med psykiske vanskeligheder er den regionale børne- og ungdomspsykiatri samt almen praksis. Her ligger en fælles udfordring i, at efterspørgslen efter hjælp er stigende. I perioden er antallet af børn og unge, som ses i Region Hovedstadens børne- og ungdomspsykiatri steget med 152 pct. 4. I samme periode er der tilført betydelige af midler fra centralt hold og regionen har nedbragt ventetiden til børne- og ungdomspsykiatrien til gennemsnitligt 51 dage i Der er dog fortsat en 4 Deloitte (2012): Analyse af kapaciteten i psykiatrien 4

57 fælles interesse i at sikre, at de børn og unge som har behovet bliver udredt til tiden, fx gennem en styrket samarbejde mellem PPR, almen praksis og den regionale børne- og ungdomspsykiatri og at de børn, som ikke behøver at have direkte kontakt til psykiatrien, får den rette støtte i kommunen gerne med rådgivning fra psykiatrien. Ligeledes vil der være en fælles interesse mellem sektorer i at sikre, at de børn og unge, som har psykiske vanskeligheder kan gennemføre skolegang, uddannelse eller varetage et arbejde, samt får en koordineret overgang fra barn til voksen i alle sektorer. Kommunerne har via beskæftigelsesindsatsen kontakt til voksne, som sygemeldes mv. Her er samarbejdet med almen praksis og den regionale psykiatri vigtigt, hvis det i en tidlig fase viser sig, at borgeren har psykiske vanskeligheder eller en egentlig lidelse. Selvom det er muligt at komme sig, mister mange med en psykisk lidelse nemlig forbindelsen til arbejdsmarkedet. I dag er en psykisk lidelse årsag til godt halvdelen af alle tilkendelser af førtidspension og blandt personer under 40 år er psykiske lidelser årsag til omkring syv ud af ti tilkendelser 5. Det skønnes endvidere, at omkring 50 pct. af alle langtidssygemeldte har en psykisk sygdom, der ofte ikke er diagnosticeret 6. Et styrket tværsektorielt samarbejde på dette område kan således medvirke til at psykiske lidelser bliver opdaget og håndteret i tide og understøtter dermed både visionen om mental sundhed, recovery og sammenhæng Støtte og behandling Som det er beskrevet tidligere har kommunerne og regionen en række fælles borgere, som får støtte og behandling i både kommune, almen praksis og region. I de seneste 10 år har der været en faglig udvikling i retning af øget ambulant behandling, øget specialisering, kortere indlæggelser og færre sengepladser i Region Hovedstadens psykiatri. Udviklingen betyder, at borgerne i højere grad end tidligere modtager samtidige indsatser fra region, almen praksis og kommune dermed bliver behovet for en koordineret og måske endda en integreret indsats tydeligere. For at understøtte visionen om sammenhæng i indsatsen er der brug for dels at få sikre implementeringen af de samarbejdsaftaler der allerede eksisterer, og dels at tænke behandling og støtte på en ny måde. Her har kommunerne en vigtig rolle i at sikre de rette tilbud i kommunalt regi, når borgerne udskrives tidligere eller alene går i ambulant behandling. Men kommunerne kan ikke gøre det alene og derfor er samarbejdet med region og almen praksis helt centralt. Samarbejde kan bestå i at afklare snitflader og lave samarbejdsaftaler om, hvem der gør hvad, fx en samarbejdsaftale om fast medicingennemgang på kommunale bosteder, aftale om, hvad der sker når en borger udskrives eller aftale om, at kommunerne har akuttilbud til borgere med psykiske lidelser med psykiatrisk rådgivning fra regionen. Samarbejde kan også tages skridtet videre, hvor regioner, almen praksis og kommuner har fælles opgaveløsning (integrated care) fx et integreret tilbud til borgere med psykisk lidelse og samtidigt misbrug (dobbeltdiagnose). Endelig kan reduktion af ulighed i sundhed også ses som et fælles element i samarbejdet mellem sektorer om støtte og behandling. Psykiske lidelser er forbundet med en betydelig overdødelighed, som især skyldes fysiske sygdomme (hjertekarsygdomme og blodprop i hjernen mv.) som følge af bl.a. usund livsstil og bivirkninger fra medicin. Et samarbejdsområde kunne således være, at kommuner, almen praksis og region sammen fokuserer på også tage hånd om fysiske sygdomme og 5 Tal fra 2010, Ankestyrelsen, 6 Dansk Psykiatrisk Selskabs Hvidbog

58 hjælpe til, at de rette borgere henvises til forebyggende og sundhedsfremmende tilbud i kommunerne Rehabilitering Rehabilitering handler om at støtte det enkelte menneske, så det opnår den bedst mulige funktionsevne og kan leve et så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt. I samarbejdet mellem region, almen praksis og kommuner kan et fælles fokus på rehabilitering fra begyndelsen og fastholdt gennem hele forløbet medvirke til at understøtte visionen om personlig recovery. Forløbsprogrammer kan nævnes som eksempel på et samarbejdsværktøj, som kan hjælpe til at fastholde dette fokus samtidig med at det understøtter sammenhæng i forløbet. Inddragelse og aktivering af borgerens netværk og civilsamfundet i øvrigt kan også være vigtigt i at skabe et vellykket rehabiliteringsforløb for den enkelte borger. Ligeledes rummer velfærdsteknologiske løsninger som telepsykiatri, internetpsykiatri, videokonferencer, app s til smartphones et udviklingsperspektiv i forhold til, dels at den enkelte borger kan tage behandlingen fra den regionale psykiatri med hjem, og dels at kommunen og almen praksis lettere kan konsultere den regionale psykiatri Dokumentation og metodeudvikling Dokumentation og metodeudvikling er et bud på et fælles og tværgående udviklingsområde mellem kommuner, almen praksis og region som har relevans for alle dele af borgerens forløb. Udviklingsområdet spænder fra udvikling af faglige evidensbaserede og omkostningseffektive metoder for indsatsen til borgere med psykiske lidelser, til digital understøttelse af konkrete arbejdsgange i forbindelse med sektorskift. I kommunerne er indsatsen på psykiatriområdet ofte placeret sammen med socialområdet, hvor der ikke i så høj grad er tradition for at dokumentere og monitorere indsatsen. I udvikling af metoder, der har dokumenteret effekt for borgeren er samarbejde mellem kommuner og region oplagt, idet borgeren ofte får indsatser fra flere sektorer. Derudover har regionen nogle stærke forskningsmiljøer, som kommunerne vil kunne samarbejde med. Afprøves nye tværsektorielle samarbejdsmodeller eller telepsykiatriske løsninger er det oplagt at dokumentation og metodeudvikling tænkes med som en del af aftalen med henblik på evaluering og udbredelse til andre kommuner eller områder. 6

59 Bilag: 3.3. Tidsplan og procesplan sundhedsaftalerne III høring i kommunerne.pdf Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

60 Proces for Sundhedsaftale III version 10.oktober 2013 sep-13 okt-13 nov-13 dec-13 jan-14 feb Kommunal proces - kommunale målsætninger for SAIII Politisk dialogmøde (fokus på pol. Proces) 17. Behandling af sag med politiske målsætninger i KKR 9. Behandling i kommunerne Administrativt dialogmøde (fokus på pol.+admin.aftale) (X) Politisk dialogmøde (intro til sundhedsomr. + drøftelse af pol. aftale) (X) Behandling i KKR af aftaleudkast - politisk Inddragelse af interessenter Møde med udviklingsgrupper og samordningsudvalg (X) "Kick-off"-møde med interessenter (X) Skrive- og høringsfase Udarbejdelse af aftaleudkast - politisk (12-12 møde) mar-14 apr-14 maj-14 jun-14 jul-14 aug Kommunal proces - kommunale målsætninger for SAIII (fortsat) Behandling i KKR af aftaleudkast - politisk (X) Skrive- og høringsfase (fortsat) Høring/politisk drøftelse af politiske målsætninger (kommunalbestyrelser, regionsråd, praksisplanudvalg, patientinddragelsesudvalg) Udarbejdelse af aftaleudkast - administrativ Færdiggørelse af aftaleudkast - pol+admin. Administrativt dialogmøde (forberedelse af høring vedr. admin. del af aftalen) (X) Politisk dialogmøde (X) Færdiggørelses- og godkendelsesfase Aftaleudkast (pol.+admin) behandles i KKR (X) Aftaleudkast (pol.+admin) behandles på SKU (X) sep-14 okt-14 nov-14 dec-14 jan Skrive- og høringsfase (fortsat) Høring af administrativ del af aftalen i kommuner på administrativt niveau Færdiggørelses- og godkendelsesfase (fortsat) Færdiggørelse af endeligt aftaleudkast Endeligt aftaleudkast forelægges SKU (X) Endeligt aftaleudkast forelægges KKR (X) Endeligt aftaleudkast til godkendelse i kommunalbestyrelser og regionsråd Sundhedsaftalen indsendes til Sundhedsstyrelsen

61 Bilag: 4.1. Kopi af Ambulant Venteliste pr pdf Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

62 Bilag 1: Ventetid til Forundersøgelse - antal hverdage til første undersøgelse i træningscenteret 23. oktober 2013 År Diagnose/dato jan 30-jan 20-feb 26-mar 15-apr 14-maj 09-jul 01-aug 03-sep 23-okt Bemærkning ACL-korsbånd albue amput ankel Apopleksi (fys) apopleksi (ergo) bækkenbund overtog opg. pr. 1/1-13 fraktur UE - andre skader ben gigt hjerte hofteallo (udskift) hoftefraktur (brud) hånd knæallo (udskift) knæø KOL mammae (brystkræft) Fordeler selv (snit) Neurologi (fys) neurologi (ergo) ryg skulder Øvrige (fys) øvrige (ergo) Gennemsnit måned 23 8,5 11,6 12,0 7,0 8,9 15,4 13,0 27,1 12,6 8,3 7,8 Gennemsnit ,24 Gennemsnit 2013 (ej juli) 10,76

63 Bilag 2: Udviklingen i indkomne genoptræningsplaner til Helsingør kommune GOP (7) Almen Poppelgården ABA-afregning Egen Borgeren Specialiseret Hospitalet Medfinansiering I alt GOP-udvikling i Helsingør kommune diff % diff % diff 11-2 % diff % 64 5, , , , , , ,19 23,5 293, , , , , , , ,74 339,5 23,33 GOP almen Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December I alt 99,2 104,5 113,4 129,7 136, Specialiseret Egen Almen

64 Bilag: 4.2. Høringssvar fra Ældrerådet Udvalg: Idræts- og Sundhedsudvalget Mødedato: 05. november Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /13

65 Helsingør Høringssvar 13 / Ventetider genoptræning. Ældrerådet er meget tilfredse med, at ventetiderne på genoptræning holdes indenfor det forventede efter kvalitetsstandarderne. Det er forsat vores opfattelse, at start på genoptræning så hurtigt som muligt vil nedsætte længden af den nødvendige genoptræning. Dette vil også medføre, at flere vil kunne komme igennem systemet, hvis genoptræningslængden nedsættes. Vi er godt klar over, at ikke alle kan komme til med det samme, men også selvtræning efterfølgende vil kunne være mere gavnlig, hvis den professionelle genoptræning er blevet gennemført hurtigst muligt også med henblik på instruktion i selvtræning.

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 16. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:20 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Referat Børne- og Ungeudvalget

Referat Børne- og Ungeudvalget Referat Børne- og Ungeudvalget : Torsdag den 21. november 2013 Mødetidspunkt: Kl. 16:30 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte Kondrup (A) Betina Svinggaard

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Ordinært møde. Dato 19. august 2014. Tid 15:30. Sted ML 0.28. NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1.

Ordinært møde. Dato 19. august 2014. Tid 15:30. Sted ML 0.28. NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1. Referat Sundhedsudvalget Ordinært møde Dato 19. august 2014 Tid 15:30 Sted ML 0.28 NB. Irene Hjortshøj mødte kl. 16.30 og deltog ikke i behandling af punkt 1. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Anders

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Dagsorden Økonomiudvalg Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Erhvervshavn Horsens Havn 2 ØK Trivselsmåling i Horsens Kommune

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Bilag

Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag...1 3.1 Fælles kommunal vision og målsætninger for Sundhedsaftale III...2 Bilag 1: Oplæg om sundhedsaftale III - somatik...2 Bilag 2: Oplæg om sundhedaftale

Læs mere

KKR N OTAT. Referat Regionalt Dialogforum 16. april 2015

KKR N OTAT. Referat Regionalt Dialogforum 16. april 2015 N OTAT KKR HOVEDSTADEN Referat Regionalt Dialogforum 16. april 2015 Deltagerliste Steen Christiansen, formand for KKR Hovedstaden John Engelhardt, næstformand for KKR Hovedstaden Kirsten Elise Hove, Danske

Læs mere

Dagsorden Udsatterådet

Dagsorden Udsatterådet Dagsorden Udsatterådet : Mandag den 11. november 2013 Mødetidspunkt: Kl. 9:00 Mødested: Vi finder et sted Bemærkninger: Medlemmer: Birgitte Ljunggreen Rasmussen (F) Lotte Kragelund Marianne Kierkegaard

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lone Bjørn Madsen Sagsnr. 15.00.00-G01-2-14 Dato:10.3.2014. Notat om indsatsen for aktivitetsparate

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lone Bjørn Madsen Sagsnr. 15.00.00-G01-2-14 Dato:10.3.2014. Notat om indsatsen for aktivitetsparate Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lone Bjørn Madsen Sagsnr. 15.00.00-G01-2-14 Dato:10.3.2014 Notat om indsatsen for aktivitetsparate Udfordring Det er et mål for beskæftigelsesområdet at hjælpe

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Danske Ældreråds konference 3. maj 2016, Nyborg Når sundheden flytter ud i kommunerne Oplæg ved Finn Kamper-Jørgensen Formand for Seniorrådet,

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 22. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen 1. Resume Region Midtjylland og de

Læs mere

Sundhedsaftale 2015-2018. - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis

Sundhedsaftale 2015-2018. - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis Chefkonsulent Hanne Linnemann,, Magistratsafdelingen for Hvad er en sundhedsaftale? En politisk aftale mellem region og kommuner i regionen

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 5. november 2013 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Flemming Wetterstein, Ingolf

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Resultatrapport 4/2012

Resultatrapport 4/2012 Resultatrapport 4/2012 Resultater på ældreområdet Denne resultatrapport giver en status på udviklingen i udgifter og indsatser på området samt de effekter, der kommer ud af indsatserne og udgifterne. Rapporten

Læs mere

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat Mødedato: 15. september 2015 Mødelokale: Mødelokale 1, Løgumkloster Rådhus, Rådhusstræde 2, 6240 Løgumkloster Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 15. september 2015 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Oplæg vedr. sundhedsaftale III - psykiatri

Oplæg vedr. sundhedsaftale III - psykiatri Det fælleskommunale sundhedssekretariat - Hovedstaden Dato: 30. september 2013 BilagKB_131217_pkt.14.02 Oplæg vedr. sundhedsaftale III - psykiatri 1. Baggrund og proces Mange borgere har sygdomsforløb,

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Demens rette indsats til rette tid 05 Ældre Initiativer for målopnåelse kan iværksættes indenfor det eksisterende budget. Der vil blive sat fokus på dette gennem samarbejde med følgende interessenter:

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 23. november 2006 Jnr: 2-08-0056-06 Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 1.0 Indledning Efter Sundhedslovens bestemmelser skal region og kommuner indgå obligatoriske sundhedsaftaler.

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN ALBERTSLUND KOMMUNE 20. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Albertslund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Albertslund

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Brønderslev Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Træning & Rehabilitering 2016

Aftale mellem Varde Byråd og Træning & Rehabilitering 2016 Aftale mellem Varde Byråd og Træning & Rehabilitering 2016 Udvalgsformand Thyge Nielsen Leder Lilian Bertelsen Generelle aftaleforhold Grundlaget for aftaleholderens aftale er beskrevet i følgende dokumenter:

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt:

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt: Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev juni 2015 Vi har indgået en samarbejdsaftale med Haderslev Kommune Det er nu et par måneder siden vi sidst har givet lyd fra os men det betyder bestemt ikke at vi har ligget

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen

UDSKRIFT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30. Tandklinikken på Marienlystskolen UDSKRIFT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 6. marts 2007 kl. 16.30 Tandklinikken på Marienlystskolen Mødedeltagere: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Procesnotat: Udarbejdelse af samarbejdsaftale for dobbeltdiagnosticerede i Region Syddanmark

Procesnotat: Udarbejdelse af samarbejdsaftale for dobbeltdiagnosticerede i Region Syddanmark Procesnotat: Udarbejdelse af samarbejdsaftale for dobbeltdiagnosticerede i Region Syddanmark 1. Proces for udarbejdelse aftalen Det Administrative Kontaktforum besluttede den 25. september 2013, at der

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 8:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: Ungdomsskolen, Lundbækvej 5, 2665 Vallensbæk Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 7. oktober 2013 Mødetidspunkt: 14:30 Mødelokale: Medlemmer: 214, Mødelokale Jan Jakobsen, Arne Hansen, Camilla Schwalbe,

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Aftale for Social- og Handicapcentret

Aftale for Social- og Handicapcentret Aftale for Social- og Handicapcentret Overskrifter for aftalens mål Fælles mål: 1 Borgeren i centrum via rehabilitering 2 Faglig og økonomisk bæredygtighed ved hjælp af mål og opfølgning Øvrige mål: 3

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet Social og Sundhed Social- og Sundhedssekretariat Sagsnr. 66681 Brevid. 1113881 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 13-03-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. regeringens sundhedsstrategi

Læs mere

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter Til: Den Administrative styregruppe Koncern Plan, Udvikling & Kvalitet Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 38666069 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. september 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-15:30 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg.

Nærværende er en kort status for projektet og udkast til oplæg til de elementer det kan være relevant at lade indgå i et sådant forsøg. NOTAT Statusnotat/udkast til projektoplæg: Integreret psykiatri i Region Sjælland (Trieste-projekt) Region Sjælland har i Budget 2014 afsat 2 mio.kr. til forberedelse af et forsøg med etablering af integreret

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler 1. Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler er fastlagt i sundhedslovens 203-205 samt i Bekendtgørelse nr. 1569

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Sundheds- og frivillighedsområdet

Sundheds- og frivillighedsområdet Sundheds- og frivillighedsområdet i Ringsted Kommune Januar 2010 2 Indholdsfortegnelse: 1. Nøgletal for sundheds- og frivillighedsområdet..3 2. Organisation.3 3. Samarbejde med regionen...3 4. Formål og

Læs mere

ARBEJDSPLAN og status 2015 for arbejdsgruppen: Sundheds it og elektronisk kommunikation. Godkendt i DAS den 8 juni 2016

ARBEJDSPLAN og status 2015 for arbejdsgruppen: Sundheds it og elektronisk kommunikation. Godkendt i DAS den 8 juni 2016 ARBEJDSPLAN og status 2015 for arbejdsgruppen: Sundheds it og elektronisk kommunikation. Godkendt i DAS den 8 juni 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013 Dato 9. december 2013 Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013 Udkast til referencegruppen med indarbejdede kommentarer fra høringen 1 Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Beslutningsprotokol 12-01-2016 08:30 D116 (M0022) Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif: 8970 1000 wwwsilkeborgkommunedk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

Center for Social og sundhed justeret organisering 2016

Center for Social og sundhed justeret organisering 2016 Center for Social og sundhed justeret organisering 2016 Baggrund Direktionen arbejder løbende med at sikre, at der i Gribskov Kommunes centerkonstruktion er tydelige roller og klare ansvarsbeskrivelser

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Blad nr. 528 Social- og sundhedsudvalget afholder møde onsdag den med følgende dagsorden Kl. 16.00: Rundvisning i Støtte- og Aktivitetscentret SAC-SYD, Søndervangen 51 Derefter møde i lokale 1 på Rådhuset

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Roskilde Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag

1. Organisation. Den nærmere organisering af Roskilde Kommunes arbejde med eliteidræt er beskrevet i bilag Team Danmark og Roskilde Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Roskilde Kommune. Parterne som

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 1 INDLEDNING En afgørende forudsætning for et stærkt sundhedsvæsen er forskning og skabelse af ny viden. Sundhedsforskning

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 2. april 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

Handicaprådet. Beslutningsprotokol

Handicaprådet. Beslutningsprotokol Handicaprådet Beslutningsprotokol Dato: 10. september 2008 Lokale: Byrådssalen, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 14:00-16:00 Flemming Vejrum, Formand Johnny Sort Jensen (J) Fridolin Laager Elly Henriksen

Læs mere

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. Punkt 7. Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. 2010-41658. Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling fremsender til byrådets orientering status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 1. april 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension Punkt 10. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension 2014-24969 Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget fremsender til byrådets orientering resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse

Læs mere

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Mødedeltagere: Tina Tving Stauning (A) Hans Henning Bjørnsen (V) Jesper Henriksen (A) Lis Olsen

Læs mere

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet Rettigheder til den medicinske patient For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet September 2010 Redaktion: Fra Danske Patienter: Annette Wandel og Charlotte Rulffs Klausen (Diabetesforeningen);

Læs mere

Patientrettede forebyggelsesindsatser - Foreslåede indsatser

Patientrettede forebyggelsesindsatser - Foreslåede indsatser Patientrettede forebyggelsesindsatser - Foreslåede indsatser I notatet beskrives nuværende og foreslåede indsatser i forhold til bevilligede beløb til den patientrettede forebyggelsesindsats: I 2013 er

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Strategi for Hjemmesygeplejen

Strategi for Hjemmesygeplejen Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.18.00-P05-1-14 Sagsbehandlere: TC/ MSJ Dato: 3. maj 2016 Strategi for Hjemmesygeplejen Sundhed og Omsorg 2016-2020 1 Indledning Sygeplejeområdet i Horsens

Læs mere

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011.

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011. Revisionen af snitfladekataloget er gennemført i 2011, af Arbejdsgruppen: Marianne Thomsen, Sydvestjysk Sygehus. Marianne Bjerg, Odense Universitetshospital. Niels Espensen, OUH Svendborg. Anne Mette Dalgaard,

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015 Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666111 Mail planogudvikling@r egionh.dk Dato: 23. april 2014 Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen

Læs mere

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013

Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 Pleje opfølgning på indsatsområder 2013 1. Ydelser til borgerne 1.1 Fredericia Former Fremtiden - Længst muligt i eget liv vers. 3.0 Visionen for Længst muligt i eget liv version 3,0 er: En kommune med

Læs mere