Ungdomsbillede fra Mors hjem. Nyforlovet?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ungdomsbillede fra Mors hjem. Nyforlovet?"

Transkript

1 1 Kapitel 2 Mine forældre 1. Mine forældre 2. Udby 3. Mor passer landbruget 4. Naboer 5.Vi var lykkelige trods fattigdom og sygdom 6. Far s død 7. Mor s Breve Ungdomsbillede fra Mors hjem. Nyforlovet?

2 2 Jeg ved ikke meget om mine forældres ungdom. Min Mor tjente forskellige steder bl a. på en stor gård, Sivested Odde, i Kolindsund på Djursland, hun tjente i Randers og på Rønde Gymnasium, hvor hun var stuepige for forstanderparret, og hvor hendes bror Karl Gustav og hans kæreste Inger var ansat samtidig. Mor har fortalt om, hvordan dagen gik med lidt let rengøring og med syning og servering for forstanderparret sidste gang ved ottetiden om aftenen. Inden hun gik i seng, sad hun en stund på låget af sin dragkiste i det kolde værelse med benene trukket op under skørterne og syede lidt på sit udstyr. Hun var en køn pige og temmelig omsværmet. Der var især to tilbedere, Richard Kahr og Henning Bach. Det blev som før nævnt Henning, selv om han, allerede mens de var forlovet, var syg af tuberkulose og lå på Sanatoriet i Silkeborg i en lang periode. Jeg ved ikke, hvad Far lavede, før han blev gift, udover at han var på Haslev Højskole og vistnok også på landbrugsskole, endvidere fremgår det af et gammelt billede at han var soldat. Han var stærkt præget af sin opdragelse i det indre missionske hjem, og han ville gerne være missionær for Ydre Mission, men det forhindrede hans sygdom. I en periode i 1929 havde han det bedre, og de blev gift. De købte med Forældrenes hjælp en lille landbrugsejendom i Udby, en lille landsby, kun ca. 3 km fra Holbæk, hvor Fars forældre boede.

3 3 Nimtofte Skov. Midtfor bagest Mor og Far. t.h. Morfar og Mormor Jeg ved heller ikke hvordan Mor og Far mødte hinanden, men jeg ved, at Mormor og Morfar på det tidspunkt, hvor mødet må have fundet sted, var medarrangører af store sommerstævner for unge mennesker i Nimtofte skov. De har efterladt flere billeder fra disse stævner, og på mindst et af dem har jeg med sikkerhed genkendt Far. Også Richard Kahr ses på disse billeder. Jeg kan se, at han vedblev at være ven af familien, idet han er med på et billede fra min barnedåb.

4 4 Udby Udby bestod af en Kirke, der lå på toppen af en bakke ikke langt fra møllen, nogle få gårde og husmandssteder samt nogle huse, hvis beboere hovedsagelig levede af at fiske på Randers fjord. Herudover var der to købmænd, Edvard og Valdemar, og en skole, hvor lærer Jacobsen underviste de store børn om formiddagen og de små om eftermiddagen. Damlyst, mit Fødehjem Vores ejendom lå lige ved branddammen og bestod af hele tre huse, foruden stuehuset var der en bygning med stald og lade. I stalden var der plads til fire køer og lidt ungkreaturer. Derudover var der en mindre bygning, hvori der bl.a. var et grisehus. Udover at huse køerne tjente stalden også som das, jeg kan

5 5 huske, at det kunne knibe med at holde balancen, når man sad på hug over grebningen. Der var 9 tdr. land jord til, som alt sammen lå på den anden side af en lille skov, der ikke var vores. Jeg husker ikke meget om stuehusets indretning. Der var hovedindgang fra haven og køkkenindgang i gavlen. Doktor Høeg fra Ørsted brugte altid køkkenindgangen, han holdt så meget af Mors lille nette køkken, det fortalte han Mor, hver gang han besøgte os. Høeg var Fars doktor, han kom hos os gennem alle årene, og han kom ofte, næsten hver gang han var i Udby. Han var meget opmærksom på, om vi børn blev smittet, og når der var det mindste tegn herpå, blev vi sendt på hospitalet i Ørsted til undersøgelse. Han var en rigtig familielæge. Hyggestund i Udby

6 6 Bag køkkenet var vores opholdsstue. Ellen, der kun var 4 år, da vi flyttede derfra, har fortalt mig, at der var et mørkt tæppe både på divanen og på bordet, det var tæpper, som Mor havde broderet, mens hun var ung. Bag ved var der endnu en stue, og ifølge min søster kom der aldrig andet møblement her end et spisebord, vi nåede aldrig at få stole hertil. Så var der et soveværelse og et børneværelse, hvor jeg og min halvandet år yngre bror, Gunnar, sov. Ellen siger, at hun også har sovet der, men det kan jeg ikke huske. Foruden den dobbeltseng hvori Gunnar og jeg sov, var der en stor rulle med kampesten, herpå kravlede der nisser og trolde rundt i mørkningen, og det kunne godt gøre mig lidt bange, især hvis Mor og Far var helt nede i køkkenet, men så kom Far op og tændte en lille mørkegrøn olielampe. Mor passer landbruget Far var syg af tuberkulose i de otte år, vi boede her, og han måtte i lange perioder holde sengen. Det var således Mor, der måtte gøre det meste arbejde herunder det daglige arbejde med at passe dyrene. Hun malkede morgen og aften, og om sommeren trak hun køerne den lange vej gennem skoven for at få dem på græs, senere måtte hun af sted for at flytte dem, og endelig sidst på dagen hentede hun dem hjem igen, vandede dem i dammen og satte dem ind. Mens hun var af sted med køerne, bandt hun os ofte ude på græsplænen med en snor om det ene ben, hun var altid bange for, at vi skulle falde i dammen. Det gjorde jeg faktisk en gang, har mor fortalt, men det var om vinteren, hvor vi gik ude på isen. I det ene hjørne af dammen havde fiskerne deres fiskekasser, hvori der ofte var fisk, og her var isen tyndere. Engang var jeg kommet for tæt på en sådan våge, jeg faldt igennem og kom ind under isen, men en større dreng sprang i vågen og fik fat i mig.

7 7 I det føromtalte lille hus var der plads til en so, og på et tidspunkt købte vi en. Pengene lånte vi af farbror Sigfred, eller vi købte soen af ham på kredit, det kan jeg ikke huske. Mor har fortalt, at de stillede meget store forventninger til den so, når den nu fik et, forhåbentlig stort, kuld grise, som hurtigt ville vokse sig store, så ville vores økonomi tage et kæmpe skridt fremad. Dagen kom, og soen fødte- 3 grise-. Fødselen gav problemer, så vi måtte have dyrlægens hjælp, han skulle have den ene gris som betaling. Om natten kom soen uheldigvis til at ligge på den ene af de to resterende grise, så den døde, og den sidste skulle Sigfred have som afdrag på gælden. Vi havde ingen heste, så når der skulle laves noget, der krævede hestekraft, kom Bedstefar og Laurits fra Holbæk. Her havde Laurits og Marie en ejendom på ca. samme størrelse som vores. Jeg husker bedst, når de kørte møg ud, vi oplevede det vist som lidt af en festdag, når de kom. Jeg ved ikke, om Far lånte et par heste af en af naboerne, når vi skulle til mølle for at få kornet malet, men jeg husker, at jeg kørte med ham og fik lov til at holde tømmerne med besked om at køre i højre side, men det var jo den ene side, når vi kørte til mølle og den anden når vi kørte hjem. Jeg spekulerede længe på, hvordan Far fandt ud af det. På vores mark bag skoven var der en gammel mergelgrav, her sad vi børn, mens Mor og Far hakkede roerne. Disse dage mindes jeg som lyse, solrige og lykkelige dage. Mor havde et spritapparat med og lavede kaffe. Det var stjernestunder, når de holdt pause og sad hos os på skrænten i mergelgraven.

8 8 Naboer Af naboer husker jeg bedst Jens Frandsen, en gammel fisker, som ofte passede os. Han lavede en trækvogn med 4 hjul, hvorpå han kørte rundt med os, det holdt vi meget af. Uden ham havde det ikke været nemt, har Mor sagt. Vi kom også hos en ældre dame, Karen Kaisen, og hendes mor, samt på et par af gårdene og hos begge købmændene. En del bekendte var bange for at komme hos os på grund af Fars tuberkulose, det gjaldt bl.a. Cora, en af Mors ungdomsveninder, der var fyrpasser på Udbyhøj Fyr. Der var et hus lidt nærmere skoven, men jeg måtte ikke gå op til børnene der, de var slemme. Engang var jeg alligevel gået op til dem, de bandt et tørklæde for mine øjne og sagde, at jeg skulle lukke munden op, hvorpå de stoppede en klud i min mund, som de havde tisset på. Da jeg kom hjem, fik jeg bukserne ned og klø af Far. Jeg var begyndt at gå i skole til Lærer Jacobsen om foråret, som Far døde om efteråret. Jeg kunne læse inden jeg kom i skole, det havde Far lært mig. Vi var lykkelige trods fattigdom og sygdom Det blev som før nævnt til en søskendeflok på fire. Min fødsel var meget besværlig. Mor har fortalt, at hun lå på spisebordet, hvor jordmoderen forsøgte at trække mig ud ved hjælp af lodder, først efter 3 døgn opgav hun og tilkaldte en læge, som forløste mig med en tang. Min barnedåb var en familiebegivenhed, jeg var det første barnebarn både på Mors og Fars side, Moster Anna havde skrevet en sang til mig.

9 9 Nederst fra venstre: Richard Kahr, Far og Mor Vi var fattige, men trods fattigdom og sygdom var vi ikke ulykkelige. At dømme efter breve Mor skrev til sine veninder fra Rønde Højskole i en vandrebog, var vi lykkelige. Jeg er sikker på at forklaringen på, at fattigdom og sygdom ikke tog modet fra dem, var deres urokkelige tro på, at sådan var Guds vilje, og dertil kom, at de elskede hinanden og havde megen støtte fra en stor familie og fra mange venner. En medvirkende årsag, til at de havde det godt, var et princip, som Far håndhævede strengt: Hvis du ingen penge har, kan du ikke købe noget. Det var strengt forbudt at købe på kredit. Mor har fortalt, at hun ofte ikke havde sæbe hverken til opvask eller tøjvask men måtte klare sig uden. Hun prøvede heller

10 10 aldrig at købe et stykke nyt tøj til os børn, hun fik aflagt tøj fra familie og venner, som hun syede om til os. Men de skyldte ikke penge hos købmanden. Far s død Få måneder før Fars død Jeg husker ikke meget om min Far, måske fordi han meget af tiden var sengeliggende, men jeg husker den dag, han døde i efteråret Det var dejligt vejr, vi børn sad og legede i en grusbunke ved sydsiden af huset. Bedstefar og Bedstemor fra Holbæk var kommet, og da Far døde, kom Bedstemor ud på trappen og sagde, at nu skulle vi være stille lidt, det var vi så, mens vi legede videre. Jeg kan ikke huske, hvilket indtryk det gjorde på mig, jeg kan ikke huske, at jeg blev ked af det, måske var det så stor en sorg, at et syvårs barn var nødt til at skubbe den fra sig. Ellen kan huske, at Fars kiste stod på spisebordet i den øverste stue indtil begravelsen. Vi børn var ikke med til

11 11 begravelsen, vi blev passet hos en nabo, hvor vi også sov, de havde en slagbænk i spisestuen, hvori Gunnar og jeg sov. Mor har fortalt om, hvordan Far på sit dødsleje gjorde sig klar til at forlade denne verden. Han havde i sine unge dage tjent hos en gårdmand, der engang spurgte ham Har du husket at smøre maskinen? Hvortil Far svarede Ja, det er i orden. Men det var ikke sandt. Denne løgn havde plaget ham siden, og nu måtte Mor kontakte gårdmanden, og på Fars vegne bede om hans tilgivelse, hvilket han selvfølgelig fik. Gårdmanden hjalp efterfølgende Mor på forskellig vis, da Far var død. Det var flot, at Mor klarede disse år så godt, som jeg ved hun gjorde. Hun var jo ikke vant til landbrug, hun var vokset op i et rimeligt velstående hjem og havde tjent hos fine familier. Hun lærte at malke, at hakke roer og tage dem op, at fodre køer og grise, at hjælpe en ko med at kælve o.s.v. samtidig med at hun passede fire børn og en syg mand.

12 12 Gunnar, Ellen og Erik Mors breve i Vandrebogen Solglimt startet på Rønde Højskole i 1930 Kære Venner! Nytårsaften 1930 Damlyst Udby Som jeg ser, blev de fleste overrasket over at modtage Solglimt, det kan ikke hjælpe at skrive, at jeg blev det, da jeg har ventet efter den længe, da jeg godt viste, at den var på Vandring, men glad blev jeg, da det jo er morsomt at høre, hvordan I har det, og hvor I er hende alle sammen; ja jeg kender jer ikke alle, men de fleste dog, og jeg vil sige jer alle Tak for den Tid, vi var sammen; jeg kan ikke andet end mindes den Tid med Glæde, vi har haft det rart mangen gang, når vi om aftenen samledes oppe på Aldershvile med vores Sytøj, og vi sad og

13 13 sludrede; når så Kl. var ni røg vi ned af Bagtrappen i susende Fart, for at se hvad Husjomfruen havde at byde på, om det var Rødgrød eller Kaffe, eller måske der var fremmede i Privaten, så der kunne vanke noget lækkert deroppe fra, men det var jo nu gerne Elevkringle og Kaffe, men lige meget hvad det var, det gled ned med god Appetit; men selv om vi kan have det godt ved at være ude at tjene, er det ingen Sammenligning med det at have sit eget lille Hjem, I kan tro det er vidunderligt, især når man har en god Mand og det kan I tro, at jeg har, og så skulle I bare se sådan en lille Dreng, jeg har, et helt Vidunderbarn han er nu snart 10 Måneder, og i dag har han taget sine første Skridt alene, og han pludrer jo, så det er en Lyst, ja det er alt sammen så rart og godt, det er meget mere end jeg har fortjent, det er alt sammen Nåde, idel Nåde, fra vor himmelske Far, og vi vil ikke glemme at takke ham derfor, thi det er vor største Lykke at vi begge ejer Livet i Gud. Jeg har desværre ikke noget godt Billede af lille Erik, men håber til næste Gang at kunne sende et, der er bedre. Hvis nogen af jer har Tid og Lyst er I hjertelig velkommen i mit Hjem. Så sendes I alle de kærligste Hilsener fra min Mand og jeg. Krista Bach Damlyst Søndag Aften Kære Venner Ja jeg må desværre bekende at Bogen har ligget over her hos mig, men da jeg har været lovlig forhindret i at skrive kan I vel tilgive mig, jeg har nemlig ligget i sengen, fordi Storken kom med en bitte Bror til os, sådan siger Erik I kan tro han er rigtig glad ved ham. Ja vi forøger jo stadigvæk Familien nu er vi fire, det er et Par rigtige Sønner kan I tro, rigtig Fars Stolthed, nu skal den næste jo helst blive en lille Pige, hvis nogen af jer har Tid og Lyst er I velkomne til at besøge

14 14 os, hvordan går det med dig Helga længes du ikke snart efter at sætte Benene under eget Bord, det er dejligt at have sit eget hjem, især når man har et godt Hjem en god og kærlig Mand, og så de her små Puslinger til at gå og rykke en i Kjolen, nå nu er det vist ikke værd at jeg skriver mere om Hjemmets hygge for så bliver I vel helt misundelige, men jeg vil da ønske at I alle må opleve den Lykke, som det er at have eget Hjem. Ja Tiden går hurtig jeg synes det er forfærdelig lang Tid siden at jeg var ung Pige og tjente på Gymnasiet i Rønde, men jeg husker det alligevel så tydelig, og jer alle som jeg tjente sammen med, og mange minder glider forbi, vi havde det tit rart når vi om Aftenen samledes inde på Aldershvile, men når så KL. var ni kan det nok være vi kom ned ad Trappen, for i Køkkenet at nyde vor Aftenkaffe, den var ikke altid lige god, men alligevel gik den ned med god Appetit. Nu må jeg vist slutte, med ønsket om at I alle har det godtog at Herrens Velsignelse må følge jer på alle eders Veje, for det er alligevel det største og det herligste af alt det er at have det evige Liv i eje, og det er også det vi daglig beder om, at Jesus må være Midtpunktet i vort lille Hjem. Så sendes I alle de kærligste Hilsener fra os alle her. Krista Bach. Kære Venner! Søndag aften. den Ja nu må jeg vel hellere gøre alvor af at få bogen afsendt igen, hvis jeg vil undgå at betale bøde. Det glæder mig at høre at I alle har det godt, jeg kender jer jo ikke alle sammen, men det er alligevel morsomt at læse brevene, og når vi ved hvor I er henne den enkelte kan man bedre følge jer i tankerne. Tak for den tid vi var sammen, vi havde det tit rart på Rønde Artiums kursus. Ja her i Udby går alt i den gamle gænge vi har det godt og er raske, det vil sige det er ikke altid lige

15 15 godt med maven da der har været så megen frugt, og så er det jo ikke nemt at lade være med at spise til man er lige ved at revne, i denne tid går det ud over blommerne, hvis der er nogen der er i lyst er I hjertelig velkommen, og når der ikke er flere i træerne, skal jeg nok sørge for at der kommer noget i krukkerne, så kan I få dem på den måde, jeg sylter i år som om jeg var betalt for det. I kan tro mine sønner bliver store, hvor er det morsomt at se dem sidde ude på græsplænen og lege med hinanden, de er også flinke det, hvor er det en stor og dejlig gave fra gud, dette med eget hjem, mand og børn, og meget at takke vor himmelske fader for, ikke sandt I som har prøvet det, hvilken lykke her på jord, men den største, den rene og sande glæde er jo alligevel den, om vi har Jesus i vore hjerterom han er vor husven og daglige gæst, ja om vi rigtig kunne leve livet sådan at det kan kendes på os, sådan at dem som kommer i vore hjem kunne få lyst til at tjene den samme Herre og Frelser. Vær velkommen i vort hjem hvis du har lyst, her er både hjerterum og husrum. Med venlig hilsen fra min mand, Erik, Gunner og Krista Bach Damlyst Tirsdag eftermiddag Kære Venner! Endelig nåede bogen mig, jeg synes den er lidt længe undervejs, jeg har ventet efter den længe, det glæder mig at høre at I alle har det godt og er raske, det er meget værd, og meget at takke for, her på Damlyst har vi det også godt, ja jeg har da en stor nyhed at fortælle jer, vi har fået os en lille pige en dejlig unge kan I tro, hun hedder Ellen Margrethe så nu er familien snart stor, det kunde være morsomt om nogen af jer vilde komme ud at besøge os, og se hvordan vi har det nu, og så mine små poder, hvor er det morsomt at se dem løbe og lege

16 16 herude i haven, hvor er de pudsige sådan nogle små nogen, til næste gang skal jeg nok se om jeg kan få et billede med af dem alle tre søster var for lille i sommer. Ja nu er bogen er bogen så skreven ud, men der kommer vel en ny i stedet hvor du vil skrive ved jeg ikke Laura, men jeg sender den jo da til dig kom ud og besøg mig engang I har jo da ikke så langt, og familien er ikke så stor. Venlig hilsen til jer alle fra Krista og Henning Bach Herren velsigne jer alle i Solglimtere.

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Min mor M I N M O R 7

Min mor M I N M O R 7 Min mor Det er underligt, men hele mit liv har jeg tænkt:»der er ingen andre, der har haft en mor som jeg.«hvad min mor præsterede gennem et langt liv, er der ikke mange andre, der kan leve op til. Hun

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 Opstandne Herre. Kom til mig og hold mig fast i fællesskabet med dig nu og i evighed. AMEN Simon Peter havde været sammen med den discipel,

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken Prædiken Høstgudstj. søndag den 28. september 2014 i Skibet kirke fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar Forklaringsgudstjeneste for konfirmander Søndag den 27. oktober i Skibet kirke Prædiken Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Menighedssvar Da kom Peter til Jesus og spurgte:»herre, hvor

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

ER DENNE HISTORIE SAND?

ER DENNE HISTORIE SAND? ER DENNE HISTORIE SAND? Dette er en bog om h å b. Men set i lyset af det postyr, der tidligere er opstået i forbindelse med udgivelsen af erindringer, der har indeholdt tvivlsomme fakta, er det rimeligt

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Troldens datter. Svend Grundtvig (1824-1883). Udgivet 1876

Troldens datter. Svend Grundtvig (1824-1883). Udgivet 1876 Troldens datter Svend Grundtvig (1824-1883). Udgivet 1876 Der var en dreng, som ville ud og tjene. Så ret som han gik, så mødte han en mand, som spurgte, hvor han ville hen. Ja, han var da ude og skulle

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris.

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris. amilien Rantanen var en rigtig storby familie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Kapitel 5. 5.december 965

Kapitel 5. 5.december 965 Kapitel 5 5.december 965 Lyden af en lille ynkelig gråd trængte gennem Fruens bevidsthed, en bevidsthed der var usammenhængende og tåget. Det var et spædbarns ynkelige råb på sin mor, på nærhed, tryghed

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Nytår II 2015 367 719 587-712

Nytår II 2015 367 719 587-712 Når børnene begynder i skolen om et par dage er noget af det første, de vil fortælle hinanden, hvad de fik i julegave. De vil måske prale og sammenligne størrelse og priser på gaverne, og når de har hørt

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu.

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. juni 2013 Kirkedag: 1.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: SK: 747 * 696 * 47 * 474 * 724 LL: 747 * 447 * 449 * 696 * 47 * 474 * 724 Hvem kommer ind

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

De røde sko. H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns)

De røde sko. H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns) De røde sko H.C. Andersen, 1845 (6,7 ns) Der var en lille pige, så fin og så nydelig, men om sommeren måtte hun altid gå med bare fødder, for hun var fattig, og 5 om vinteren med store træsko, så at den

Læs mere

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Der kan indledes med kimning eller ringning efter stedets skik. INDGANG (PRÆLUDIUM) INDGANGSSALME HILSEN

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken

At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken At være ydmyge af hjertet og ikke kun af tanken Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag den 27. september 2015. Også kaldet for den 17. søndag efter trinitatis. salmer: 392,414,365, 373, 26 Teksten der

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208 Når man får et barn, bliver man tilbudt at komme i mødregruppe. En mødregruppe er en forsamling på 4-5-6 nybagte mødre, der sammen med deres babyer mødes med jævne mellemrum i private hjem. Der er meget

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN ØSTSALLING PENSIONISTFORENING NYHEDSAVIS PENSIONISTFORENINGENS NYHEDSAVIS JANUAR 2012 3. ÅRGANG NR. 1 Formanden skriver: Ventetiden Den 1. december var vi til adventsfest

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie.

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie. Vi er en familie -1 Bed Jesus om at hjælpe din familie. Mål: Børn lærer om familiens værdi. De lærer, at familiemedlemmer står sammen, er der for hinanden, elsker hinanden og hjælper hinanden. Børn opmuntres

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup...

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Vindeltrappen Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Jo. Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Så længe de svupper, knækker de

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken Pinsedag søndag den 19-05-13 i Skibet Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Menighedssvar Judas, ikke Iskariot, sagde til Jesus:»Herre, hvordan kan det være, at du vil give dig

Læs mere